Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het verhaal van een failliete freelancer

Mail. Van Tjeerd. Allround fijne gozer. Allround fucked door corona. Zijn verhaal is er maar eentje van velen, maar niet ieder faillissement krijgt een vind-ik-leuk van Hugo...

#ikdoenietmeermee

17 maart 2005 startte ik mijn bedrijf als jonge freelancer. De snelle rekenaar weet dan dat op 17 maart 2020 dat bedrijf precies 15 jaar bestond. Dat was ironisch genoeg mijn laatste werkdag, na de verplichte sluiting van de horeca twee dagen eerder.

Voor de echte datafetisjist nog een ironisch duo-feitje: 28 februari 2014 kreeg ik de sleutel van mijn kantoorhuis in Rotterdam. Een studio aan de Westersingel in een prachtig pand uit 1893, professioneel opgeknapt en een zelf verdiende beloning voor al het harde werken. 

28 februari 2021, over een maand, lever ik de sleutel weer in. Niet omdat ik dat wil, maar omdat ik na bijna 11 maanden van inkomstenderving vanwege de coronamaatregelen en het daardoor wegvallen van 70 tot 80% van mijn inkomsten het simpelweg niet meer kan betalen. O, en je zou er bijkans cynisch van worden, maar 28 februari is mijn verjaardag. Knalfuif, jee, #zinin.  

Jarenlang heb ik in de media gewerkt, het grootste deel van de tijd als journalist. In 2017 zegde ik de journalistiek vaarwel en ben ik vol op het schrijver- en uitgeverschap gegaan en ben ik mijn eigen uitgeverij begonnen: Jalapeño Books. Daarnaast heb ik mijn andere grote liefde (weer) omarmd en ben ik gaan freelancen in de horeca. 

Dat was meer dan fulltime werken; overdag voor de uitgeverij en ’s avonds tot soms diep in de nacht in de horeca en bij dagdiensten vice versa. Maar ik deed het met liefde. Het ging me weer voor de wind. Ondernemen komt met vallen en opstaan en dat heb ik tot dusver allemaal prima doorstaan, óók eerdere crises heb ik het hoofd geboden. 

En toen was daar “opeens” de coronacrisis. Net als de meeste mensen zat ik die eerste tijd vrij relaxed uit. Afwachtend. Of ik recht had op die compensatie voor ZZP’ers? Vast wel. Ik ben altijd van mening geweest dat bijstand is voor mensen die niet kunnen werken, om het even met welke reden, en dat dat geld beter besteed kan worden aan anderen dan aan mij. Door salarissen in de zorg omhoog te gooien, bijvoorbeeld.

Maar de maatregelen werden tot in den treure verlengd, contracten werden ontbonden en je zag het geld welhaast verdampen en de toekomst onzekerder worden. 

Kortom, klauwe uit de mouwe, want dit gaat niet ‘even’ duren. Dus ik heb me de afgelopen maanden de blubbers gesolliciteerd in Nederland bij projecten en organisaties waar ik eerder voor heb gewerkt. Ik ben voor de uitgeverij als een malle nieuwe projecten gaan opzetten. Begonnen met schrijven aan mijn nieuwe boek. Maar ik kreeg enkel nee op het rekest waar het externe opdrachten betrof en voor de uitgeverij is het vooral tijd voor geen geld voor de boekprojecten. De royalties voor de schrijvers die onder contract vallen bij Jalapeño Books zijn veilig. Ik eet eerst mijn complete privéleven op voordat ik ook die zaak kapot laat gaan.

Waar ik wél kon werken was in Oostenrijk. In eerste instantie bij vrienden in de horeca, maar ook in Oostenrijk wordt de horeca vakkundig de nek omgedraaid dus dat ging niet door. Maar, begin van de zomer kon ik bij de Alpenverein aan de slag (soort combi van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Alpinistenvereniging). Hosanna! Werk. Voor 15 euro per uur, freelance, maar dat geeft niet. Want werk en inkomen. Dat ik daarmee netto evenveel verdiende als een 15-jarige vakkenvuller nam ik voor lief. 

Terug naar de tijd van zakgeld
Enfin, flashforward. Helaas is de Alpenverein inmiddels in vrijwillige lockdown gegaan, dus ook dat werk is weggevallen. Inmiddels zijn we 11 maanden verder, zijn mijn privéschulden flink opgelopen omdat ik bij familie en vrienden geld heb moeten lenen om mijn kop boven water te kunnen houden. Krijg ik van mijn vriendin benzinegeld om heen en weer te pendelen tussen Rotterdam en Oostenrijk, want ik ben inmiddels ook aan de bedelstaf en als TOZO-ontvanger mag je niet langer dan drie weken in het buitenland zijn (om een zoveelste Bulgarenfraude te voorkomen). Voor de maatregelnazi’s: ik heb alle benodigde documenten om vrij te reizen en ik hoest niemand in het gezicht. En als kers op de taart stoppen mijn ouders me elke maand wat geld toe (geef ik niet op, mag niet, sue me). Terug naar de tijd dat ik zakgeld krijg, op mijn 39e, het kan verkeren. 

Er is geen perspectief, geen zicht op verbetering. Tussen wal en schip raken, was nog nooit zo voelbaar als afgelopen jaar. Alle overbodige lasten heb ik geschrapt (behalve Spotify), de TOZO is 1.000 euro per maand en dat dekt de lasten van mijn woonkantoor niet, laat staan mijn overige vaste lasten en de kosten om die toko draaiende te houden. Ik heb geprobeerd mijn huis onder te verhuren, maar vond geen gegadigden. 

Primaire levensbehoefte kwijt
Het. Is. Allemaal. Niet. Genoeg. Met als klap op de vuurpijl dát kwijtraken wat tot je primaire levensbehoeften behoord: je huis. #ikdoennietmeermee en niet omdat ik dat niet wil. Maar omdat ik buiten de boot val. Huis kwijt, amper inkomen, ik doe niet meer mee met en in deze maatschappij. Het afbraakbeleid heeft mij en vele met mij tot outlaws gemaakt.

De consequenties van de maatregelen staan al zolang totaal niet meer in verhouding tot het beoogde doel van het beschermen van ouderen, risicogroepen of het voorkomen van besmettingen en restschade bij coronapatiënten. 

Niet alleen voor ondernemers die hun zaken kapot zien gaan, maar ook voor alle verloren levensjaren vanwege uitgestelde zorg. De explosieve stijging van huiselijk geweld. Er zijn inmiddels 40.000 gevallen van kindermishandeling bekend and counting. Stijging van het aantal depressies. Stijging van mensen die vereenzamen. Er is al 46 miljard euro weggepist and counting. Grondrechten zijn met een enkele veeg van tafel geveegd met de coronawet. Enzovoorts, enzoverder. Een land in puin. En voor wat? Wie beschermen “we” nou eigenlijk? 

Gelukkig heb ik een fijne kring van familie en vrienden om mij heen die mij steunen, op elk vlak. Ik kom niet letterlijk op straat te staan want ik kan altijd terecht bij mijn vriendin. In Oostenrijk slaap ik bij vrienden. Vanwaar ik een prachtig uitzicht heb op de bergen. Fijn lichtpuntje in donkere dagen, dat ik in zo’n mooie omgeving kan zijn. 

Medeleven van Hugo de Jonge. Soort van
Dat Hugo de Jonge dat ook vindt, is een pleister op de wonde. #ironieteken. Want op de tweet over deze situatie waarin ik hem heb gementioned, reageerde hij enkel met een suggestieve like op mijn post van juni: toen ik daar aan het werk was tegen daltarief, omdat ik in Nederland nergens terecht kon dankzij zijn maatregelen. Het tekent de minachting.

Komende weken zal ik foto’s plaatsen van het leegtrekken van mijn huis in Rotterdam. Ik ben benieuwd of De Jonge die foto’s ook liked, als hij net terugkomt van de Binnenweg bij mij om de hoek, als hij weer nieuwe schoenen heeft gekocht. 

Dit stuk komt uit mijn tenen en een echte conclusie weet ik simpelweg niet te formuleren. Dus ik sluit af met een quote in Petra de Boevere, die in april vorig jaar al de noodklok luidde:

Er is urgentie. Maar bij iedereen die ik sprak voelde ik die helaas niet. Help ons. Geef ons hoop.

Want hoop hoef je van dit kabinet niet te verwachten.

Tjeerd Langstraat

Reaguursels

Inloggen

"En toen was daar “opeens” de coronacrisis. Net als de meeste mensen zat ik die eerste tijd vrij relaxed uit."

Dan ben je een journalist van niks. 's Koud buiten je bubbel, niet?

Sans Comique | 31-01-21 | 10:03

We hebben al een Darwin Award. Is er ook een Dunning-Kruger Award?

BASinnic | 31-01-21 | 08:59

www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel...

Tjeerd Langstraat (36) stak zijn ziel, zaligheid en spaargeld in het zelf uitbrengen van een tweede boek. Omdat het gedroomde succes nog op zich laat wachten, moet hij zijn huis onderverhuren. Vanaf maandag leeft hij een nomadenbestaan, en dat ziet hij als een groot avontuur.

"Terwijl iedereen om mij heen begint aan een verse zwangerschap, het volgende koophuis of een grotere leasebak, heb ik begin dit jaar mijn thriller Eeuwig Donker zelf uitgegeven", schrijft Langstraat op zijn blog. Hij stopte al zijn spaargeld en tijd in het uitbrengen van zijn tweede boek. Maar het uitbrengen van zijn levenswerk bracht hem financieel wel aan de grond.

Langstraat is naast auteur ook tekstschrijver, maar daar had hij het afgelopen jaar nauwelijks tijd voor. Er kwam weinig geld binnen en dus moest hij teren op zijn spaargeld. Aan de andere kant zorgde een conflict met zijn uitgever ervoor dat hij besloot zijn boek zelf uit te geven. "Een risico, ik voel de blaren daarvan nu wel."

Van een boek word je niet rijk
Langstraat heeft inmiddels een paar honderd boeken verkocht en de verkoop loopt naar eigen zeggen prima door. Toch zijn die inkomsten onvoldoende om van te leven, al komen er inmiddels ook weer wat andere schrijfopdrachten binnen, zodat hij 'zijn natje en droogje kan betalen', zoals hij het zelf zegt.

Om rond te komen besloot hij om zo snel mogelijk een groot deel van zijn vaste lasten achter zich te laten. Vanaf volgende week verhuurt hij zijn huis in Rotterdam onder. Langstraat: "Ik heb een mooi, maar prijzig huis. Het is al twee maanden lastig om de huur op te brengen en ik zie dat de komende tijd niet veranderen."

Nomadenbestaan op de camping
Hoe zijn bestaan er vanaf dan uitziet is ook voor hem nog een groot raadsel, maar avontuurlijk wordt het wel. "Het wordt goed weer, dus ik begin met mijn tentje op te zetten ergens in Brabant. Dan ga ik eens een plan maken. En lekker voor de tent artikelen tikken. Daarna ga ik als het kan een beetje rondtrekken door Europa."

Er zullen weinig mensen zijn die een dakloos nomadenbestaan zonder een euro spaargeld achter de hand zien zitten. Maar Langstraat noemt het 'freaking awesome'. Hij is naar eigen zeggen altijd al een onrustige jongen geweest. "Ik vind het fijn om in Rotterdam thuis te komen, maar wil altijd snel weer weg. Ik ben sowieso veel buiten, ik wil niet indutten."

Altijd op zoek naar avontuur
Zijn vriendin raakte wel even in paniek toen hij aankwam met het verhaal dat hij back to basic gaat. Ook zijn ouders maken zich zorgen. Onnodig, vindt hij zelf. Het is niet de eerste keer dat hij, hoewel niet geheel vrijwillig, kiest voor avontuur.

Op zijn 22ste nam hij op staande voet ontslag bij Nationale Nederlanden. Daar zat hij in de beleggingspensioenen. "Ik was het behoorlijk zat. Ik wilde voor mezelf beginnen en reizen."

Bijna failliet
Dat leidde tot de oprichting van een koeriersbedrijf, waarmee hij uiteindelijk bijna failliet ging. "Ik moest een hele dikke schuld terugbetalen aan de Rabobank. Maar ik wist: ik ga nooit meer voor een baas werken. Voor jezelf werken brengt altijd kopzorgen met zich mee. Al weet ik nu wel: het komt altijd goed."

Hij is er dan ook van overtuigd dat die tweede druk van zijn thriller er wel komt.

Piet-Kietelaar | 31-01-21 | 01:53 | 4

Deze is ook leuk *LOL*

de blubbers gesolliciteerd in Nederland bij projecten en organisaties waar ik eerder voor heb gewerkt

Piet-Kietelaar | 31-01-21 | 02:19

In beleggingspensioenen, koeriersbedrijf, horeca, in media, journalist, auteur, outdoor gids. Dat zijn er al 7 van de 12. ‘Freaking awesome’ allemaal, maar om ergens echt goed in te worden vergt focus en discipline. Met management of hope ga je het niet redden

BASinnic | 31-01-21 | 09:06

@Piet-Kietelaar | 31-01-21 | 02:19: Dan heeftie geen goeie indruk achter gelaten. Goed personeel is goud waard. Vandaar een selectie en sollicitatieprocedure.

Sans Comique | 31-01-21 | 10:05
▼ 1 antwoord verborgen

Dus je bent 15 jaar bezig met je eigen bedrijf èn freelance bijklussen en hebt dan nog niet eens voldoende spaargeld om een jaar te overbruggen?

Conclusies:
- je bedrijf was niet levensvatbaar want veel boekenuitgeverijen draaien prima door in deze tijd,
- je had beter in loondienst in de horeca kunnen werken al die jaren want dan had je geweaun je loon doorbetaald gekregen,
- je bent een matig ondernemer die uit trots een te dure huisvesting voor zijn bedrijfje handhaafde,
- je hebt gegokt èn VERLOREN!

eilende Zebra | 31-01-21 | 00:21

Een 15-jarige verdient zo’n 3,50 per uur bij de Appie. Bruto. 15 euro per uur, veel mensen zouden er voor tekenen.

beldewouten | 30-01-21 | 23:27

Natuurlijk heb ik met je te doen. Maar er zitten ook wat leermomentjes in. Het belangrijkste leermoment is dat het straks heel erg moeilijk ondernemen wordt met een geld-achterstand. De moeilijkste periode komt nog. Dat gaat nog enkele jaren duren (ik heb ervaring). Bereid je daarom altijd voor op een crisis en houd je kosten laag, zeker zolang je geen spaargeld voor meer dan een jaar hebt. Eerlijk is eerlijk, je hebt te snel een te duur appartement gefixed. Je bent nog maar 39 - misschien heb je wel geluk gehad met Corona - en dat je nu betere keuzes gaat maken wat betreft je werk. Vanaf 39 kun je nog minstens tien keer miljonair worden.

nancystjago | 30-01-21 | 20:27 | 3

Precies, 39, beste jaren liggen voor je. En even een weetje, meest succesvolle startups worden gestart door 40/50 jarigen. Vergeet de silicon valley young start ups mythe!

feiten_en _cijfers | 30-01-21 | 20:54

Uit een artikel in 2017: "Er zullen weinig mensen zijn die een dakloos nomadenbestaan zonder een euro spaargeld achter de hand zien zitten. Maar Langstraat noemt het 'freaking awesome'." . Tja..

Dawassiknie | 30-01-21 | 22:08

@Dawassiknie | 30-01-21 | 22:08: Hier een NRC-interview. Meneer begon in 2005 met ‘zijn bedrijf’, maar was in 2018 zo blut als wat. Klote dat corona iemands leven op de kop zet, maar bij deze knakker had een willekeurige andere (persoonlijke) crisis dat sowieso wel gedaan.

beldewouten | 31-01-21 | 00:11

de jonge dit de jonge dat... iemand moest minister zijn en afwegingen maken. beetje kansloos om hem de schuld te geven. geloof mij niemand zou het goed hebben gedaan. of jij wel tjeerd?

lomperick | 30-01-21 | 20:07 | 2

Ieder ander had het wél beter gedaan. Faal op faal stapelen heeft de Jonge echt tot kunst verheven. Uitvluchten en excuses zoeken ook, dat kan hij dan weer wél.

Harvey2Face | 30-01-21 | 20:32

Kansloos om hem de schuld te geven? Hij en Rutte zijn de baas over het beleid! Wie kan dan de schuld hebben? Het standpunt dat de economische schade niet in verhouding staat tot de bespaarde volksgezondheid is sterk onderbouwd, en dus had Tjeerd het inderdaad beter gedaan als hij minister was geweest. Er waren heel veel mensen die een jaar geleden al zeiden dat we niet moesten overreageren: bijvoorbeeld door alleen een lockdown in te voeren voor 60+'ers. We hadden ook direct mondkapjes en medische faciliteiten in januari kunnen verbeteren i.p.v. in maart, een mondkapjesplicht invoeren, een degelijk vaccinatieplan opzetten... Het is volgens mij overduidelijk dat de overheid maar één ding vreesde: dat ziekenhuizen patiënten zouden moeten gaan weigeren; beelden daarvan zouden een electorale ramp zijn. De beelden van mensen wier levens langzaam doodbloeden door faillissement of depressie is minder zichtbaar.

stampertje85 | 30-01-21 | 21:07

Meneer lijkt vooral het te moeten hebben van werk, projecten en 'ideeën' die alleen tijdens een hoogconjunctuur levensvatbaar zijn.

Het lijkt me geen domme jongen en zeker ondernemend: dus over een paar jaar zal hij de corona periode dankbaar zijn en als zijn belangrijkste leermeester beschouwen.

ChristianV | 30-01-21 | 19:43

Tsja, ook grote bedrijven donderen om als er geen vraag meer is naar je product. Kijk naar de grote chinese HNA groep.

Hadena | 30-01-21 | 19:39

Ja Tjeerd, in tijden van crisis gaan mensen de niet primaire levensbehoeften in de hold zetten dus worden er ipv boeken aardappelen gekocht. Daarnaast zie ik in je TL nogal wat "anti-vaxxer" taal voorbij komen...

Desolator | 30-01-21 | 19:32

Dat horecabedrijven het enorm zwaar hebben begrijp ik wel dat is voor iedereen rot maar ze hebben tenminste een berg zwart geld. Maar dit klaaggezang vindt bij mij geen gehoor. Je bent wellicht gewoon een waardeloze ondernemer en ze zoveelste zzp'er die eigenlijk beter in loondienst had moeten blijven Tjeerd.

Schout-bij-Nacht-J | 30-01-21 | 19:13

Ik begrijp niet zo goed dat de "MSM" blijkbaar angst zaait en dit soort N=1 verhalen op GeenStijl als overtuigend bewijs gezien voor voor het feit dat de maatregelen niet buitenproportioneel zijn. Erg congruent is deze zienswijze niet. Doet overigens niks af aan het verhaal en dat het zeer vervelend is voor Tjeerd.

Merkie | 30-01-21 | 18:56

Huiswerk voor vanavond na de avondklok:

Google eens op FIRE-beweging. Al vóór het hip werd, zat ik op dat spoor. Ik stoor me soms aan het onversneden egoïsme op die fora, maar je kunt er wel leren hoe je alternatieve inkomstenstromen opbouwt.

Daarnaast: stoei eens een uurtje met berekeningen rond samengestelde interest. Bereken vooral voor de héél lange termijn.

Deze twee ingrediënten hebben gezorgd dat ik ook in coroneske tijden iedere nacht zorgeloos slaap.

erkomenanderetijden | 30-01-21 | 18:55 | 3

Ik ken heel wat mensen die aanhanger zijn van de FIRE beweging. Zelfs een paar al in de eindfase. Maar zo wil je toch ook je jaren niet slijten.

ChristianV | 30-01-21 | 19:45

@ChristianV | 30-01-21 | 19:45:
Fire dat gaat nog zo veel ellende veroorzaken, mensen die investeren met geld wat eigenlijk een financiële buffer had moeten zijn. Te '''dom'' om te begrijpen dat dezelfde situatie en strategie niet op hun te kopiëren valt omdat ze een totaal ander inkomen en vangnet hebben. Alsof Legio Lease terug is gekomen.

mmx | 31-01-21 | 09:34

Tjeerd, je bent naast je ervaring in deels “ gebakken lucht projectjes” ook een nieuwe wijzer. Er bestaat namelijk ook nog eens iets als pech hebben.....

Tisomtehuilen..... | 30-01-21 | 18:29 | 1

Wijzer - rijker

Tisomtehuilen..... | 30-01-21 | 18:36

Vorige reactie was @niv01 | 30-01-21 | 18:09 | reageer

Andersdenkend | 30-01-21 | 18:15

Je huis verkopen is zeker wel een stapje terug doen, of niet denk je?

Andersdenkend | 30-01-21 | 18:15 | 1

Nee niet echt... Als meneer wat apart had gezet, en of wat creatiever was geweest. Stukje van kantoor verhuren, contact op nemen met bank.. Die laatste kijken ook altijd naar het uitgave patroon. Daar loopt het spaak vaak.. Proost

niv01 | 30-01-21 | 18:26

Ach een buurman van me, had de regeling nog niet op zijn rekening staan.. En hoppekee een airco aanschaffen het was wel 25 graden .. Toen kwam de huurverhoging, of de huisbaas ff wou wachten met de huurverhoging whoeha.. Ook lekker 5 keer in week eten laten bezorgen lekker man.. Medelijden nope.. En zo zijn er meer van die kaffers.. Prioriteiten stellen nou nee. Lekker meelopen met de rest das pas belangrijk. Stapje terug doen tuurlijk niet...

niv01 | 30-01-21 | 18:09

Altijd VVD of D666 gestemd zeker ? De partijen, al jaren aan de macht, die dit soort zelfstandige zakkenvullers mogelijk hebben gemaakt ten koste van normale banen. Dit zijn ook gevolgen van de privatiseringen die alles zouden oplossen. En als ja na 15 jaar niet voldoende vet hebt om de crises door te komen heb je het toch niet goed gedaan, of teveel verbrast. En als je niet in staat bent geweest om over te schakelen op iets anders laat ook zien dat je geen ondernemer bent, maar een zakkenvuller, die beter ergens in loondienst had moeten blijven.

Winston1 | 30-01-21 | 18:06 | 3

Yup

niv01 | 30-01-21 | 18:27

Afgunst?

kunstliefhebber | 30-01-21 | 18:50

Nope zie mijn reactie boven..

niv01 | 30-01-21 | 19:02

Waar ik moeite mee heb is dat in tijden waarin bedrijven en ondernemers veel geld verdienen ik het moet doen met een salarisverhoging die meestal onder het niveau van de inflatie ligt. Ik verdien niet slecht maar betaal over iedere euro die ik extra verdien zo'n 52 procent. Over eventuele "bijzondere" verdiensten tik ik 57,75 procent af. In tegenstelling tot ondernemers kan ik naast mijn huis niks opvoeren bij de Belastingdienst. Ik rijd niet in een dure mercedes of B&w. Woon gewoon in een rijtje en kan me eigenlijk geen gekke dingen veroorloven. Vrienden die ondernemer zijn wonen in dure vrijstaande woningen, rijden in dure auto,,'s en kunnen van alles en nog wat opvoeren bij de Belastingdienst. Per saldo betalen ze minder belasting dan ik. Ik gun iedereen een mooi leven maar vraagme steeds meer af waarom ik als gewone werknemer feitelijk meebetaal aan allerlei luxe zaken van degenen die ondernemer zijn. Keer op keer wordt van mij als werknemer een "solidariteitsbijdrage" gevraagd zodra er in het bedrijfsleven iets misgaat (financiele crisis, bankencrisis, Coronacrises etc.) maar als er in goede tijden dik verdient wordt door de heren ondernemers zie ik daar ook niks van terug. Prima maar kom dan ook niet bedelen in slechte tijden. Mijn solidariteitsgevoel is al enige tijd verdwenen. Dat komt omdat het blijkbaar maar een kant op werkt......

JP1973 | 30-01-21 | 17:52 | 11

@Merkie | 30-01-21 | 18:51: Klopt en daar hoort ook het ophouden van de eigen broek bij in slechte tijden...
Tenzij het zo is dat er in goede tijden ook meer gedeeld wordt maar dat gebeurt ook niet...

JP1973 | 30-01-21 | 19:28

@Zoltan | 30-01-21 | 18:21:
Ondernemers nemen geen risico, dat doet hun bv. Gaat de bv failliet dan richt je een nieuwe op. De villa, de BMW en tweede auto voor de vrouw en de de tweede skivakantie in maart blijven. De schuldeisers hebben het nakijken ...

Analia von Solmsch | 30-01-21 | 20:11

Woon je Amsterdam centrum? Of waar kun je met een salaris van boven de 68.507 geen mercedes rijden en/of andere woning kopen?

mmx | 31-01-21 | 09:43
▼ 8 antwoorden verborgen

Klote corona, klote lockdown etc., ik voel helemaal met de schrijver mee, maar als je al 15 jaar werkt als zelfstandige zonder al te hoge vaste lasten dan heb je iets niet goed gedaan als je nu al door je reserves heen bent. Ook op je 40e had je als zelfstandige al flinke reserves moeten hebben, want anders heb je op je 66e zeker niet genoeg.

Ik werk al meer dan 20 jaar als zelfstandige. Vanaf dag 1 heb ik zoveel mogelijk gespaard en belegd op de beurs om klaar te zijn voor slechtere tijden. Mijn hypotheek is inmiddels afbetaald door mijn BV. Mijn woonlasten zijn daardoor laag en mijn privévermogen in de vorm van een huis stijgt ieder jaar weer.

Als je niet minimaal 2 keer zoveel verdient als iemand in loondienst die hetzelfde werk doet, dan doe je er goed aan om weer in loondienst te gaan. Creatief bezig zijn is leuk. Dat vinden meer mensen, waardoor maar weinigen er echt aan verdienen. Nog een goede raad: zorg dat je een partner krijgt die ook wat inbrengt.

ED-209 | 30-01-21 | 17:44

Even knalhard, maar als je 15 jaar lang hard heb gewerkt, en je kan nu niet een jaar je broek ophouden, heb je of nooit een serieus geld opbrengend bedrijf gehad, te veel uitgegeven, of een combinatie van beiden. Toen ik 15 jaar zelfstandig was, had ik in principe genoeg bij elkaar gemaakt om, ik was toen 45, een jaar of wat niks te doen. Niet gedaan, nu 10 jaar verder en met semi pensioen. Al die “ondernemers” die van opdracht naar opdracht scharrelen zijn geen ondernemers, maar loonslaven zonder vaste baan. Sorry, ik ben een enorme lul, ik weet het.

captainobvious | 30-01-21 | 17:34 | 3

U ook sterkte. De meeste zzp'ers zijn inderdaad zelfstandigen zonder pegels/perspectief.

Cor Netto | 30-01-21 | 17:43

Belasting klimaat in NL helpt niet echt. Het is serieus moeilijk in NL echt kapitaal op te bouwen met werken. Om financieel onafhankelijk te worden. Helemaal als je nu jaar of 20 bent, niet uit rijke familie komt, erfenis staat te wachten en over 45 jaar welvaart staat is afgebrokkeld en je je hele leven veel belasting moet betalen. Mijn advies zou zijn, ga als je 20/30 bent in laag belasting land werken, probeer Florida, Texas. Je kunt daar makkelijk kapitaal opbouwen. En dan terug naar NL. Ander ben je echte gekke Henkie.

feiten_en _cijfers | 30-01-21 | 17:51

Nee, ik vind jou geen lul. Maar niet iedere mier heeft voor de herfst zn voorraad op orde. Die man deed het vast leuk..

Zoltan | 30-01-21 | 17:52

En wat doet de overheid als die z'n huishoudboekje niet rond krijgt? Hoppakee, 4% erbij op gemeentelijke lasten. In plaats zich solidair te verklaren met de burger die het al zwaar heeft in deze barre tijden, gaan ze vrolijk door met hun uitgavenpatroon alsof het geen crisis is. Draai die kan toch eens dicht, even geen onnodige uitgaven. Hang op de knip voorlopig en verlaag de gemeentelijke belastingen al dan niet tijdelijk. Gemeentehufters. Bah.

B.Chamel | 30-01-21 | 17:24 | 4

..en Hang=Hand.... (zucht, sorry)

B.Chamel | 30-01-21 | 17:26

@lekgoot: re=kwi

B.Chamel | 30-01-21 | 18:20
▼ 1 antwoord verborgen

Ben een ouderwetse free lance programmeur. Door remote werken heb ik mijn inkomsten verdubbeld van €170k tot €340k per jaar, doe nu opdrachten in heel EU een fijn de helft factureren vanuit een ander land dan NL. Covid is errug goed voor mijn one man show. Ben ik de enige?

feiten_en _cijfers | 30-01-21 | 16:37 | 8

@klapkut pis op niemand neer hoor, deel gewoon mijn ervaring en wat mijn advies zou zijn. Wel sta ik een beetje versteld van vele nlse afgestudeerden en joe weinig ze doen met kansen die er toch echt zijn. Zie je toch dat vele jonge buitenlandse (bv indiase) mensen die opgegroeid zijn in minder luxe, wat meer ‘streetwise’ zijn. Ander karakter. Ik zag het ook veel bij vele zuid afrikaanse it’ers eind jaren 90, echte ‘frontier’ mentaliteit, heerlijk. Heb het zelf ook van huis uit meegekregen, was dan ook het enige maar heel nuttig.

feiten_en _cijfers | 30-01-21 | 18:42

feiten_en_cijfers, je hebt ze niet op orde. 340k / 950,- is 357 dagen. En 950 is je top tarief die je niet altijd kan vragen. Ik zit ook in de IT en had al vraagtekens. Ik kom idd meer op ca 140k, maar ik hou graag tijd vrij voor golfen en golfvakanties

BASinnic | 30-01-21 | 22:16

@BASSinic niet te veel aanmames maken he... op dit moment 2 full time rollen rond €750/dag elk. Zie je, remote biedt vele kansen.. €950 was contract 3 jaar terug.

feiten_en _cijfers | 30-01-21 | 23:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Zou Tjeerd op een GS crowdfund actie gokken? Don’t hold your breath, Tjeerd

BASinnic | 30-01-21 | 16:30 | 1

Terwijl hij in Oostenrijk op de skies staat?

Raspatat | 30-01-21 | 16:36

Begrijp dat hij nu in Oostenrijk zit, kan hij als een van de weinigen nog skieen ook...

hoevenpe | 30-01-21 | 16:14 | 1

Hier ook.

van Oeffelen | 30-01-21 | 18:17

Dat is nou :The Great Reset
Mensen mogen niets meer bezitten maar zullen toch gelukkig zijn.
Eerst de economie afbreken en daarna weer duurzaam opbouwen.
Succes!

onesizefitsall | 30-01-21 | 16:09

Beste Tjeerd,

Best rot voor je, dat wel, maar TOZO ontvangen terwijl je werkt en een vriendin hebt die je benzinegeld geeft is niet helemaal volgens de regeltjes, tenminste niet als je en TOZO hebt en een partner die inkomen heeft en je in Oostenrijk bij beunt.

Je bent een vrije jongen en dat mag, je mag natuurlijk ook een ontzettende pleurishekel hebben aan corona en corona gerelateerde maatregelen, maar hopelijk maak je geen misbruik van de TOZO.

Peerkeoud | 30-01-21 | 15:29
-weggejorist-
Henk de Vries2074 | 30-01-21 | 15:19

De boodschap vanuit de overheid “samen het virus eronder krijgen” is de reden voor de bitterheid zoals bij Tjeerd. Nou lever allemaal maar 25% in als ambtenaar dan heb je recht van spreken en maak je een gebaar van solidariteit.

palebluedot | 30-01-21 | 15:12 | 1

Daar heb je wel kans op, ik zal niet zeggen 25%, als er maar genoeg belastingbetalende bedrijven gaan sneuvelen als gevolg van deze toestand. Want ambtenaren krijgen betaald vanuit de belastingopbrengsten. Dus die gaan aan de beurt komen.

JdelaT | 30-01-21 | 15:27
-weggejorist-
Jan3Sobieski | 30-01-21 | 15:11

Met het bedrijf gaat het nog goed.Alleen jammer dat het ziekenhuis door corona de kanker behandeling van mijn vrouw moest stoppen.Ze overleed op 19/09/2020.

sjarko | 30-01-21 | 15:02 | 7

Heftig. Sterkte man. Met een beetje geluk heeft ze door te sterven één, te dikke, rokende bejaarde een jaar langer laten leven. En dat is ook wat waard.

Doctor | 30-01-21 | 15:47

Gecondoleerd! Dat het zo erg was gesteld wist ik een tijdje geleden niet. Tot mijn maat het verhaal van zijn vader vertelde. Die heeft prostaatkanker maar omdat het gezwel niet flink groeit en er geen uitzaaiingen zijn is de behandeling even op pauze gezet ... Nogmaals sterkte!

Quattro Stagioni | 30-01-21 | 16:41

Gecondoleerd. Hopelijk leest de schrijver van de bovenstaande mail deze reactie ook. Die lijkt niet te begrijpen "wie we nou eigenlijk beschermen" met de maatregelen.

Bulloch | 30-01-21 | 18:22
▼ 4 antwoorden verborgen

De reële economie wordt inderdaad gedragen door mensen die voor 15 eur per uur aan de lopende band staan. Welvaartbaantjes als die van Tjeerd voegen niet echt veel toe, en het is goed dat die ophouden te bestaan.

Nappa | 30-01-21 | 14:50

Dat heb je als je boven je standaard leeft. We hebben allemaal wel wat, stel je niet zo aan. Nu gaan huilen omdat je compensatie niet hebt aangepakt omdat het ego te groot is om ‘uitkeringstrekker’ te zijn.

Nohara | 30-01-21 | 14:38

Zo te lezen een flinke hoeveelheid reaguurders die aan het staatsinfuus hangen. Ofwel wegens raamambtenaar, ofwel vanwege permanent uit het zolderkamer raam staren.

Ad Fundum | 30-01-21 | 14:30 | 6

@Grachus | 30-01-21 | 14:46: Wat een gelul, je kunt niet iedereen over 1 kam scheren. Zelf heb ik een vaste aanstelling in het hoger onderwijs, geen vetpot maar wel baanzekerheid. Mijn vrouw is dubbel ondernemer (sport, voeding en gezondheidsbranche), net als mijn zus en zwager (horeca). Zowel mijn vrouw als zus (en zwager) hebben afgelopen jaar naar kansen gezocht, die gevonden en gegrepen. Ook buiten hun comfort zone en "onder hun niveau". Dus zonder staatsinfuus. Net voldoende om het hoofd boven water te houden, maar ze klagen niet. Als je echt wil, is er voor iedereen betaald werk. Maar als je arrogant naar je WO-diplomaatje blijft wijzen en voor minder dan €50,-/uur niet uit je freelancenest komt, dan mag je van mij gewoon failliet gaan.

AmbtenaarInFunctie | 30-01-21 | 15:01

@* Il Principe * | 30-01-21 | 14:50: Ja, zo ben jij wel.

Grachus | 30-01-21 | 15:33
▼ 3 antwoorden verborgen

Jee, die is snel door zijn reserves heen. Wel lekker van gevroten en op vakantie geweest de afgelopen jaren?

van Oeffelen | 30-01-21 | 14:26

Beste Tjeerd. Je bent vooral individueel bezig. Eigen spontane plannen zijn de leidraad. Maar het gaat vooral over geld. Laat je door een aantal financieel juristen eens onverbloemd adviseren over je eigen situatie. Verzekeringen, huisvesting, bijstand, UWV, eigen zaak, freelance en loondienst werk/wonen in het buitenland, kamperen bij bekenden: het heeft allemaal juridische en dus financiële consequenties voor nu èn later. Ga daar eens achteraan. Liever nu een paar dure humorloze gesprekken over hoe je nog meer ellende kunt voorkomen, dan straks de grimmige brieven met besluiten en oproepen waar je blijvend door beschadigd raakt.
En inderdaad: schrijven is een beroep waar normaal voor betaald zou moeten worden.

zeurmachine | 30-01-21 | 14:16 | 4

Wat is normaal? Akwasie noemt zichzelf ook schrijver, maal elke cent aan dat groep 7 basisschool niveau is elke cent teveel gespendeerd. Een schrijver is waard naar wat hij verdienen kan.

Grachus | 30-01-21 | 14:39

@Grachus | 30-01-21 | 14:39: ik snap dat ook niet. Met schrijven kan je verdienen als mensen willen lezen wat je schrijft. Alles noemt zich maar ondernemer tegenwoordig..

ZureKoek | 30-01-21 | 14:51

@Grachus | 30-01-21 | 14:39: Er zou een betere selectie moeten komen ja, maar wie mag publiceren hoort gewoon voldoende betaald te worden.

zeurmachine | 30-01-21 | 15:12
▼ 1 antwoord verborgen

Ummm,
Meneer heeft een online uitgeverij die nog gewoon open is: (jalapenobooks.com/)
Als het levensvatbaar was, zo corona zou juist een positief effect moeten hebben op de verkoop.
Daarnaast was hij freelancer in de horeca. Ja dat is niet echt ondernemen.
Ga dan nu even "ondernemen" als aannemer / klusser. Enorme vraag.

hotmint | 30-01-21 | 14:15 | 4

En je denkt dat een aannemer iemand met 2 linkerhanden kan gebruiken?

Grachus | 30-01-21 | 14:48

@Grachus | 30-01-21 | 14:48: als je niet te veel looneisen stelt, is er werk voor iedereen. Ja, doet even pijn aan je ego, maar als je echt je hoofd boven water wil houden, zijn er echt wel mogelijkheden. Zeker voor ZZP'ers met weinig vaste lasten (en boven je stand in het centrum van Rotterdam wonen, noem ik geen vaste lasten).

AmbtenaarInFunctie | 30-01-21 | 15:04

@AmbtenaarInFunctie | 30-01-21 | 15:04:
Deze redenatie klopt niet, je kan je hoofd niet boven water houden met een veel minder betalende functie. Daar zijn je lasten niet op afgestemd, dus of je hebt een buffer, of je hebt een probleem, dat is met ''simpel'' werk niet opgelost.

mmx | 31-01-21 | 09:52
▼ 1 antwoord verborgen

Hoe vervelend het ook is voor deze man, freelancen in de horeca klinkt wel als een heel aparte constructie. Hoe dit precies in elkaar zit had best uitgelegd mogen worden.
Als ik het zo lees is het meer beunhazerij waarbij zijn uitgeverij mislukt is (boeken verkopen ook in corona nog steeds prima) en hij bij ging verdienen via een ZZP constructie in de horeca.

PeterDriebeens | 30-01-21 | 14:11 | 1

Als je zwart in de keuken afwast, zit je ook in de horeca.

gestoptmetroken | 30-01-21 | 15:09

Als er nu één branche is waar je, volgens mij, geen last hebt van de coronamaatregelen, is dat de schrijvers- en uitgeverijbranche. Dus ik snap het niet helemaal. Gewoon een slechte schrijver/uitgever?

The_Black_Knight | 30-01-21 | 14:10

Zijn we trouwens even begaan met alle kunstenaars en anderzijds cultureel onderlegde zzp'ers die nu geen werk hebben? Ik zie namelijk weinig verschil tussen iemand die niet kan zingen en klaagt dat ie er weinig mee versient, en deze man. Wel nadat ik me iets meer in Tjeerd heb verdiept overigens. Dit is geen ondernemer, sorry.

ZureKoek | 30-01-21 | 14:03

Dat de overheid ondernemers indirect straft in plaats van beloont voor hun ondernemersgeest is verschrikkelijk. Dat gezegd hebbende, heb ik afgelopen week al eens op de Twitter tijdlijn van deze man gekeken, en ik vond het nogal een hoop zuur gedoe, over eigenlijk alles.
Je hebt wel de mogelijkheid gehad om op een goede locatie in Nederland en nu dan in Oostenrijk van je hobby's een soort werk te maken. Heel mooi, maar niet iedereen heeft die luxe. In een crisis zijn horeca en stukjes tikken niet de eerste levensbehoeften en die worden de nek omgedraaid, dat kan geen verrassing zijn al is het nu compleet doorgeslagen.
Ik sta dan ook anders in het leven. Ik wil vooral zekerheid, daarvoor hoef ik niet het allerleukste beroep in de wereld te hebben, dat doe ik dan wel als hobby.
Zoals hieronder al gezegd, er zijn sectoren waar ze niet weten hoe ze aan de mensen moeten komen. Ga daar eens kijken.

Draak uit Brabant | 30-01-21 | 14:03 | 2

Dikke plus 1. Mijnheer wijst waarschijnlijk continu naar zijn hbo-journalistiekdiplomaatje ipv gewoon de handen uit de mouwen te steken. Volgens mij kun je gewoon koffie rondbrengen in een verzorgingstehuis, vakkenvullen bij de Appie, orders picken voor Bol.com, in een magazijn beetje dozen stapelen of pakketjes rondbrengen voor PostNL. Maar dat doet waarschijnlijk te veel pijn aan zijn ego.

AmbtenaarInFunctie | 30-01-21 | 15:09

Probeer maar eens uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek voor dergelijk werk met een WO diploma op het cv....

RichardBandler | 30-01-21 | 15:45

Ik (zelf ondernemer in de gelukkig florerende IT-sector) vind dat de huidige maatregelen NIET maar dan ook ABSOLUUT NIET onder het ondernemersrisico vallen.
.
Ik herhaal daarom een aantal alinea's van mijn eerdere tegeltje nog maar eens, want ik heb de indruk dat veel mensen een belangrijk punt over het hoofd zien.....
.
Wat er momenteel gaande is, is géén marktwerking; het is MARKTVERSTORING, op enorme schaal, én ook nog door de overheid.
.
**Dit valt daardoor niet meer onder de noemer van het normale 'ondernemersrisico'.**
.
En dat er een nobel doel achter zit (voorkomen dat de zorgsector te zwaar overbelast raakt) doet daar niks aan af.

Als koeien gedwongen geruimd moeten worden vanwege een ziekteuitbraak, dan vergoedt de overheid de dagwaarde van het beest (lees: de belastingbetaler is solidair). Moet je bedrijfspand vanwege risico voor de volksgezondheid gesloopt worden (staat op ernstig vervuilde grond bijvoorbeeld): de belastingbetaler toont zich (al dan niet vrijwillig) solidair.
.
Ik zou er absoluut geen moeite mee als vanuit 'de grote pot' deze getroffenen (in bedrijfstakken die zonder de maatregelen gewoon rendabel zijn) veel ruimhartiger gecompenseerd worden. Dan maar wat meer inflatie.

asdfghjkl | 30-01-21 | 13:56 | 15

@* Il Principe * | 30-01-21 | 14:40: Voor de bijzondere bijstandsverlening zelfstandigen bestaat er hiervoor reeds een toetsing. Met mankementen, maar het is in ieder geval iets. Een groot deel van de informatie voor deze toetsing is rechtstreeks van je belastingaangifte af te halen.

asdfghjkl | 30-01-21 | 14:47

@* Il Principe * | 30-01-21 | 14:24:
Veel kleiner? Dit verschil is negatief ten opzichte van loondienst, of je moet de niet verzekerde / niet herschoolde zzp'er zonder pensioen opbouw zijn.
Daarnaast is er geen wettelijke zorgplicht voor werknemers die er niet voor ondernemers is, of is een ondernemer uitgesloten van het gelijkheidsbeginsel? Dat een werknemer ''beschermt'' word tegen zijn werkgever doormiddel van het UWV/verplichte pensioen opbouw etc is een ander verhaal. Al willen ze de zzp'er maar al te graag tegen zichzelf gaan beschermen.

mmx | 31-01-21 | 10:08
▼ 12 antwoorden verborgen

Tja, dat is ondernemen. Risico nemen, 15 jaar winnen dan een keer verliezen,hoort erbij.

guile | 30-01-21 | 13:56 | 1

Yep , vallen en weer opstaan. Thats life.

endtotrolling | 30-01-21 | 14:06

Dat geblaat over ondernemersrisico is onzin, dit is geen normaal risico, dit is een overheid die mensen dwingt hun zaak te sluiten.

Thomtidom | 30-01-21 | 13:53 | 8

Een buffer is meer belasting betalen. Dus investeren is verstandiger. Alle niet ondernemers die maar blijven zeuren over een buffer moeten heel snel zich laten inschrijven bij de KvK .....ik voorspel jullie een gouden toekomst.

Witte-vla | 30-01-21 | 14:19

@* Il Principe * | 30-01-21 | 14:09: 17 maart 2020; dag handel. Naar de 10% van wat ik normaal draai. Buffer voor een half jaar. Na 3 maanden het beleid aankijken had ik 3 scenario's:
1) Doorgaan en binnen 3 maanden trekt de omzet weer aan. Alleen buffer kwijt.
2) Doorgaan en de omzet trekt niet binnen 3 maanden aan. Buffer kwijt en schulden opbouwen.
3) Nu bedrijf opdoeken, verlies pakken en opnieuw beginnen.

Nu, 9 maanden later, €25.000 buffer kwijt heb ik een goedlopende nieuwe werkzaamheden in een hele andere branche.
Gelukkig maar dat ik niet vertrouwde op mijn buffer van 6 maanden. Dat had minimaal een buffer van 2 jaar moeten zijn.
Nu heerlijk schuldenvrij en iedereen is netjes betaald.
Gelukkig weet u hoeveel buffer een bedrijf moet hebben en hoe lang moeilijke tijden duren.

Bootvisser | 30-01-21 | 14:29

@* Il Principe * | 30-01-21 | 14:09: Dat snappen de consumenten niet bedoel je. Ondernemer wil best wel potjes aanleggen, maar dan gaat wel het uurtarief omhoog naar het dubbele. Hier is uw kopje koffie mijnheer. Dat is dan €10,- alstublieft.

Grachus | 30-01-21 | 14:44
▼ 5 antwoorden verborgen

Een hoop grootspraak weer van de salonpaupers.
Ik ben benieuwd, al die bekende Nederlanders riepen indertijd dat ze zo vluchtelingen in huis zouden nemen. Dat hebben velen toen niet gedaan.
Laat dit voor de BN'ers een kans zijn om alsnog te praktiseren wat zij preken.

Zoals anderen al schrijven, het verhaal van Tjeerd staat niet op zichzelf.
We gaan nog veel ondernemers krijgen die met hun kinderen op straat belanden omdat er simpelweg geen opvang is. Waren tot voor kort mensen in tentjes nog uitzonderingen, dat gaat de komende tijd toenemen.
Op de woningmarkt zijn de mensen die een huis zoeken en wel inkomen hebben spekkoper. De één zijn dakloosheid wordt de ander zijn woning.

De oplossing is simpel maar daar hebben corrupte politici, multinationals, banken etc geen voordeel van dus dan weet je al hoe dit af gaat lopen.

General McAuliffe | 30-01-21 | 13:49

Als Hugo je liked, likt hij blijkbaar direct al het geluk uit je leven.

Enemy of the State | 30-01-21 | 13:48

Ik vind het lullig en ben geen ongevoelige lul.
Maar ik vind dit best wel een beetje gezeur.
Heb een bedrijf gehad met 100 medewerkers.
Niet in coronatijd maar dat was soms ook niet makkelijk.

HoerieHarry | 30-01-21 | 13:48 | 2

Hey leef je nog ?

sprietatoom | 30-01-21 | 13:53

Ergste vind ik dat ik als DGA, na meer dan tien jaar netjes veel belasting betalen, geen enkele steun heb gekregen "omdat dat ondernemersrisico is", ook niet die 4000€ per maand voor zelfstandigen. Alsof de KLM met hun 3 miljard steun geen ondernemersrisico was, om over Booking.com maar te zwijgen.

Henk-de-Boer | 30-01-21 | 13:47 | 1

@_pacman_ | 30-01-21 | 14:02: schrijver is ook een luxe beroep en iets waarmee je (net als bv acteur) geluk moet hebben dat je doorbreekt. Het klinkt romantisch natuurlijk, een boek schrijven, maar er je primaire bron van inkomsten van maken is voor vrijwel niemand weggelegd. Ik zie dan liever steun voor "echte" ondernemers, die misschien niet zo internetsavvy zijn om in de puiciteit te komen, maar hun bedrijf waar ze echt hard voor gewerkt hebben kapot zien gaan.

Die Tjeerd is een enorme flapdrol en wekt alleen maar onbegrip voor mensen die echt steun nodig hebben.

ZureKoek | 30-01-21 | 14:10

Artikel dateert van 4 april 2019...

Eeuwig..Op..Vakantie | 30-01-21 | 14:36

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 30-01-21 | 14:36: ja daarom juist, ook voor de crisis was meneer al aan het zeuren dat niemand zn boek wilde lezen. Als je iets niet kan moet je er niet van opkijken als je er niets mee verdient. Schrijven en uitgeven kon hij voor de crisis niet en nu nog steeds niet. Voor de horeca is het vreselijk, maar Tjeerd is gewoon een nietsnut.

ZureKoek | 30-01-21 | 14:56
▼ 1 antwoord verborgen

Meneer is, zoals hieronder al vaak geschreven, waarschijnlijk een niet al te snuggere ondernemer geweest. Te weinig omzet gedraaid en/of teveel verplichtingen aangegaan in combinatie met een te hoog privé uitgavenpatroon. De hipster uithangen op een A-locatie is nu eenmaal niet goedkoop. Dat gezegd hebbende is het een regelrechte aanfluiting hoe de NL-se overheid omgaat met de ZZP-er, dat lijkt meer op een hetze dan waardering voor iemand die voor eigen rekening en risico probeert iets op te bouwen.

_pacman_ | 30-01-21 | 13:46

Ben zelf 20 jaar ondernemer (met reserves), en herken het verhaal van ZZP-ers om mij heen. Het is ronduit schandalig. Heb intussen wel begrepen van o.a. Kuifje, Gulliver, Papa Jones en Drumppiet dat je gewoon je Wappie muil hierover moet houden, want wE dOeN hEt vOoR dE zOrG.

Kwelbeller | 30-01-21 | 13:43 | 14

@Waargaathetheen | 30-01-21 | 14:27:
Fijne kerel ben je dan als je mijn werkgever een faillissement toewenst....
Mij krijg je trouwens niet kapot hoor, heb geïnvesteerd in een heel brede skill set. Ik kan overal aan de slag om de hypotheek te betalen.

* Il Principe * | 30-01-21 | 14:37

@* Il Principe * | 30-01-21 | 14:00: een deel van je huis als aftrekpost, dat is voor 99% niet mogelijk. De belastingdienst heeft dit al zo erg beperkt dat dit niet meer mogelijk is. Ga de belastingregels maar eens nalezen, zal je zien dat er maar heel erg weinig zakelijke aftrekposten zijn.

Waargaathetheen | 30-01-21 | 15:02
▼ 11 antwoorden verborgen

Je zal maar helemaal naar ostenrijk moeten om aangenomen te worden als vakkenvuller.
Dan moet je wel op een heel bijzondere zwarte lijst staan.
Is tjeerd op de hoogte dat we in nederland genoeg laaggeschoold werk hebben?
Ga lekker voor de postnl werken

TDB | 30-01-21 | 13:42

Zou er al iemand in Den Haag bezig zijn met de planning van gaarkeukens?

Of laten we zelfs dat aan de markt over? De evenementenbranche?

Yrrab | 30-01-21 | 13:41 | 2

Het gaat heel guur worden maar dat zal pas na de verkiezingen door Rutte worden uitgesproken.

sprietatoom | 30-01-21 | 13:49

@sprietatoom | 30-01-21 | 13:49: Verkiezingen worden uitgesteld, Spriet. Eerst naar juni a.s., daarna naar maart 2024. Nood breekt wetten.

Zachtgegaarde tulpenbollen met een kerrysausje, geserveerd door een leger van BN-ers die zo hun solidariteit willen tonen...

Yrrab | 30-01-21 | 14:02

Klinkt als een talentloze ondernemer die met meer geluk dan wijsheid 15 jaar heeft weten te overleven. Uitgeverijen zijn nou eenmaal geen goudmijn.
Die was ook zonder de virusmaatregelen op de fles gegaan.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 13:36 | 5

@Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 13:46:

Ze schreeuwen dan zogenaamd om personeel maar als je geen 5 jaar ervaring hebt kun je het wel vergeten.

sprietatoom | 30-01-21 | 13:51

Als ik zijn verhaal goed lees, kon hij de de huur van zijn mooie kantoorhuis alleen opbrengen door bij te klussen als "freelancer" in de horeca. Zijn onderneming (boeken schrijven en publiceren) was blijkbaar toch al niet rendabel genoeg. Ik zie ook niet in hoe de maatregelen zijn onderneming zouden schaden, aangezien online verkopen juist nu de pan uit rijzen. Oftewel, het is een barman met een 0-urencontract die door de sluiting van de horeca de huur niet kan betalen van het kantoorpand, vanuit waar hij zijn toch al niet-winstgevende onderneming draaide. Als ik een ondernemer was die echt geraakt werd door de maatregelen, dan zou ik niet graag met hem in hetzelfde rijtje geschaard willen worden.

Bulloch | 30-01-21 | 18:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Tjsa, lullig voor hem. Maar is dat niet het "ondernemersrisico" waardoor hij ook zoveel minder belasting betaalt de afgelopen 15 jaar dan Jan Lul die hetzelfde doet maar dan als werknemer?

* Il Principe * | 30-01-21 | 13:35 | 1

Ondernemersrisico?? Waar? Ambtenaren logica!

PIS-Alchimis | 30-01-21 | 13:37

Ligt misschien aan mij maar als je al 15 jaar voor jezelf bezig bent waar is je spek op je ribben dan? Of heb je alles over de balk........?

F1802 | 30-01-21 | 13:31 | 2

Begrijpend lezen is een vak

echtpaul | 30-01-21 | 13:37

Massa's MKB'ers nemen genoegen met een inkomen dat lager is dan dat van een D66 raamambtenaar. Volgens die redenatie kunnen we dus ook de loonbetaling aan alle raamambtenaren stopzetten. Ze kunnen het toch wel uitzingen...

Grachus | 30-01-21 | 14:54

Gelukkig valt er in NL veel te kiezen in maart:
De peilingen laten zien dat heel veel Nederlanders hun lot wederom in handen zullen leggen van de ondernemerspartij pur sang: de VVD!
Dit naar volle tevredenheid van o.a. Groenlinks.
Wat een grap.

fokkewoelf | 30-01-21 | 13:30 | 2

Inderdaad totaal debiel, 40 peilingszetels. We stevenen af op economische en sociale chaos.

squadra | 30-01-21 | 13:41

De VVD is allang geen ondernemerspartij meer, tenminste niet voor het MKB en de kleine zelfstandigen. Misschien wel voor de Unilevers en de Shells.

kunstliefhebber | 30-01-21 | 15:04

Tjeerd, als we zes weken in een echte lockdown waren gegaan, en niet zo'n nep-lockdown als nu, hadden we nu samen zij aan zij gestaan op het eerste de beste popfestival. Maar dankzij een half jaar lang halfslachtige maatregelen, zijn we nog geen zak opgeschoten.

Maar het is nog niet te laat. In maart kan dit hele probleem voorgoed opgelost zijn. Als we nu in een echte lockdown gaan, en dus niet op basis van bij elkaar gelogen cijfers uit Lansingerland (die Science Mag: 15% besmettingen met een attack rate oplopend tot 80%) de basisscholen vanaf 8 februari opnieuw open gaan gooien, zoals Hoekstra loopt te roeptoeteren om het advies van het "onafhankelijke" OMT voor te zeggen.

Mark van Dam | 30-01-21 | 13:29 | 3

"die Science Mag" moet zijn "Science Mag"

Mark van Dam | 30-01-21 | 13:31

Echt niet. Dan had heel de wereld in de lockdown moeten zitten, niet laf Nederlandje in zijn uppie. Anders zou de eerste de beste vliegtuig, vrachtwaggie van achter het ijzeren gordijn of asieleiser weer de commie cough met zich meebrengen.

Het is endemisch en hoe eerder demense eraan wennen des te beter. Maar helaas is iedereen nog bang. Wellicht helpt de rona prik hierbij, maar gezien het slakkentempo van Hugeau zitten we nog een jaar langer in deze shizzle.

Graaf_van_Hogendorp | 30-01-21 | 13:36

Stel, maar stel he, dat wij in een volledige lockdown in maart volledig van het virus af waren geweest, dan snap je zelf toch ook echt wel dat het onmogelijk zou zijn geweest om het virus een heel naar lang buiten de deur te houden? Dan hadden we het afgelopen jaar nog strengere regels moeten hebben om dat te proberen te behouden. Maar ach als dat zelf al niet in je is opgekomen zal niemand je kunnen overtuigen.

PartyCrasher | 30-01-21 | 15:14

Zo'n crisis toont het onderscheid tussen echte ondernemers en kneusjes. Deze man is duidelijk de laatste.

panthoseen | 30-01-21 | 13:29 | 4

Jahooooor… we hebbe er weer een, een klassieke handophouder!

PIS-Alchimis | 30-01-21 | 13:31

@Schwanzeleber | 30-01-21 | 13:31:

Een ondernemer zoekt naar nieuwe mogelijkheden. Een kneusje (zoals deze mijnheer) wijst naar de overheid.

panthoseen | 30-01-21 | 13:41

Deze man is helemaal geen ondernemer, gewoon een mislukte schrijver die al een paar jaar huilie doet dat ie niet wat meer geld krijgt voor dingem schrijven die niemand wil lezen. Beetje alsof ik geld ga eisen voor reaguren.

ZureKoek | 30-01-21 | 13:54
▼ 1 antwoord verborgen

€15,- per uur? Dat verdient een 3e jaars verpleegkundige in de zorg. Houd op met zeiken Tjeerd, en ga in de bouw werken. Met je with privilege.

RickRD | 30-01-21 | 13:26 | 3

With or whitout?

Dickie1908 | 30-01-21 | 13:27

Without (oef)

Dickie1908 | 30-01-21 | 13:28

Witte privilege bedoel ik natuurlijk.

RickRD | 30-01-21 | 13:32

Het is lullig om nu zo in deze situatie te staan, maar uiteindelijk handel je in een luxeproduct voor particulieren. De uitgaven hieraan worden als eerste verminderd als mensen het minder goed hebben of onzeker worden.
Het feit dat dit niet de eerste crisis is die je hebt overleefd (ook deze overleef je) kun je ook zo spinnen dat je hier redelijk op voorbereid had kunnen zijn.

Je hebt vele malen meer talent dan de gemiddelde reaguurder, en je hebt leuker werk dan velen. Horeca werk, en ik zie boekjes over pijpen. Lekker.

Learn to Code, zal de calvinist zeggen. Maar gezien je talenten zal ook dat je wel prima afgaan.

Dat Hugo de Jonge je tweet liked zegt iets over zijn domme blindheid en aandachtsgeilheid, zijn wil om mee te doen met de hippe twitterati, niet over minachting voor jou.

Schwanzeleber | 30-01-21 | 13:26

Toch de truc van ondernemen, opschalen als het kan, en afschalen als het moet. In de goede tijden lekker al je geld over de balk smijten. Maar dan moet je in slechte tijden ook de kraan dicht durven draaien. Dus weg uit je dure huis, weg met je dure auto, stoppen met dure abonnementen. Totdat de goede tijden komen.

TheManiac | 30-01-21 | 13:24 | 1

Want zo heb jij je leven bij je baas ook ingericht?

General McAuliffe | 30-01-21 | 13:43

Nogal veel hardvochtige en stuurlui aan de wal reacties. Het verhaal van Tjeerd staat niet op zichzelf want de faillissementen zullen zich aaneenrijgen. De een nog droeviger dan de ander.
Wellicht had Tjeerd een iets betere kosten bate analyse moeten maken, maar in zijn woorden: Het ging goed tot corona. Genoeg energie over om het op een andere manier te doen lijkt me. Om ergens in Oostenrijk nog wat centjes te verdienen kost ook een hoop energie. Pak de financiële steun als het er is, afronden, uithuilen en opnieuw beginnen.

dijkbewaker | 30-01-21 | 13:22 | 4

"Het ging goed tot corona. "

Met een hele hoop dode mensen ook. Er is geen juiste keuze

menage | 30-01-21 | 14:36

@menage | 30-01-21 | 14:36:
Met een "hoop" dode mensen ging het voor Corona al niet goed.
Hier ging het echter om het verdienmodel wat door corona maatregels (horeca) de nek om werd gedraaid.

dijkbewaker | 30-01-21 | 15:21
▼ 1 antwoord verborgen

Iedereen die denkt maar er is geen andere weg dan peppi en kokki hebben gekozen vergissen zich. Ze hebben met hun afwachtende houding alles op zn beloop gelaten tot vandaag aan toe. Ze voelen dus NIET de pijn zoals ze zelf wel de hele tijd oreren. Wederom leugens die FCK grote consequenties hebben voor anderen. Dat zijn de feiten! Dus als zelfstandig Nederland weer voor deze kneuzen kiest dan NIET zeiken dat je zaak naar de klote gaat. Daar zitten ze…de economiekillers Rutte en de Jonge!

PIS-Alchimis | 30-01-21 | 13:21

wat een jankebalk die tjeerd

sjuul69 | 30-01-21 | 13:20

Iemand stoorde zich nogal aan de door mij gebruikte term "loonslaaf".
Terecht.
Dat moet natuurlijk zijn "tot loonslaaf gemaakte".
Mijn excuses.

de honden blaffen... | 30-01-21 | 13:13

Sprak van de week iemand, die zei dat hij tegenwoordig in een tiny huis woont. Had alleen geen plek om zijn spullen in op te slaan. Bleek een kartonnen doos te zijn. Was ook alles kwijt.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 13:08

Het beste kun je ambtenaar worden. Dat is wat ik geleerd heb na 10+ jaar ondernemen.

Wat ik me altijd afvraag. Het aantal overheidsbaantjes, zit hier een soort zelfregulerend mechanisme in oid?

Hoeveel zinloze baantjes kun je creeeren?
Wanneer stopt het?

Piep Knars | 30-01-21 | 13:06 | 2

Dat is cyclisch. Als het goed gaat willen we ZZP-er zijn, als het slecht gaat ambtenaar.

Raspatat | 30-01-21 | 13:14

Er zijn heel veel bullshit banen, vooral bij de overheid. Maar als je kijkt welke banen je kan missen zonder dat de wereld stilvalt wordt het iets anders. Maar de wereld kan goed zonder managers, beurshandelaren, 80% van het ambtenarenbestand kan geschrapt worden, influencers kunnen wegen zo zijn er veel banen die kunnen verdwijnen. Het gekke is dat die mensen het meeste betaald krijgen zonder ook maar iets toe te voegen

brie-de-penis | 30-01-21 | 13:41

Op je 24ste een pandje aan de westersingel? Ik ken mindere plekken om te beginnen op die leeftijd. Wat is er met je mega overwaarde gebeurd dan Tjeerd?

Behangdelul | 30-01-21 | 13:04 | 2

Dat moet je denk ik niet overdrijven. Hij heeft het over een studio. Dat is normaal gesproken 1 kamer met daarin een slaapbank en een keukenblokje.

Maar dat hij er niet in slaagt het onder te verhuren is dan ook weer wel vreemd in een woningmarkt waar schaarste alles is wat de klok slaat.

Psycho Daddy | 30-01-21 | 13:14

Nee, op z'n 34e. Maar die 2e vraag memoreerde ik ook al. Waarschijnlijk opgegaan aan allerlei eigen-pijp-projectjes.

UpdateAvailable | 30-01-21 | 13:17

Middel is erger dan de kwaal.
Biedt vaccinaties uitkomst? Waarschijnlijk niet. Voordat iedereen is ingeënt, zijn we een jaar verder. Ondertussen allemaal varianten en mutanten. Helpt het vaccin ook niet tegen. Dus lockdown blijft.
Eigenlijk is dit hetzelfde als met een kansloos IT project, zoveel geld en moeite al ingepompt, niemand durft de stekker eruit te trekken. Degene is dan plotsklaps verantwoordelijk. En dat wil geen één ambtenaar of politicus.
Maatregelen worden zelden of nooit teruggedraaid. Dus dit gaat nog wel jaren duren.
Daarna allemaal parlementaire enquêtes, maar dan is het al te laat. Economie is dan al kapot en op z'n gat. Beroepen en diensten die verdwenen zijn, want die mensen zijn failliet. Meer sterfte door uitgestelde medische zorg, zelfmoorden, depressies, mensen met mentale problemen.
Een ramp ontvouwt zich in slow motion.

Wim Venijn | 30-01-21 | 12:59

Tjeert beste kerel, een half jaar geen inkomsten is zwaar.
Je huidige situatie ligt voor een groot deel niet aan Hugo, maar aan je buffer.
Als dit je binnen 1, 2 of 3 jaar was overkomen was het wat anders, maar nu lijkt het erop dat je 15 jaar een zelfstandige gehorige was, een geen zelfstandig ondernemer.
Alle sterkte kerel, en iedereen die nu getroffen wordt. Tijd voor een commitment voor een einde aan de lockdown

geenjagergeenneeger | 30-01-21 | 12:58 | 4

@DavidleeRoth | 30-01-21 | 13:07: volgens mij heeft hij gelijk , als je na 15 jaar zelfstandig geen buffer voor een half jaar hebt , heb je iets verkeerd gedaan.

Elmauro | 30-01-21 | 13:20

Op zich eens, ik ben ook een ZZP-er. Toen ik 17 jaar geleden zelfstandig werd had ik haast niets op de bank, net een huis gekocht en m’n laatste centen besteedt aan een 3e hands auto (omdat ik mijn leasebak moest inleveren). Maar daarna heb ik ook mijn buffer opgebouwd, het is belangrijk dat je het minstens een jaartje zonder opdrachten kunt uitzingen.

Maar toch wil ik Tjeerd niet teveel afvallen, dit hele gedoe met Corona is iets wat je overkomt en niet iets waar je op kunt anticiperen. En kritiek op het overheidsbeleid is hier zeker op zijn plaats. Dit hele beleid met lockdowns heeft alles weg van paniekbeleid om brandjes proberen te blussen. En er is geen enkele onderbouwing of bewijs dat alle maatregelen (tot die idiote avondklok aan toe) ook maar iets uitmaken in het aantal besmettingen. Maar dat er grote schade wordt aangericht is evident, en daar krijgen we allemaal de rekening voor gepresenteerd. Met de torenhoge staatsschuld en alle geldontwaarding die ons nog te wachten staat kan ons dat vele tienduizenden euro’s per persoon gaan kosten. Daar mogen we Rutte en die andere idioot met z’n schoenen voor bedanken!

kunstliefhebber | 30-01-21 | 13:47
▼ 1 antwoord verborgen

De spiegel die Tjeerd krijgt voorgehouden door vele reauguurders is leerzaam. Zodra hij dat beseft én accepteert dan komt hij er wel.

Optelsommetje | 30-01-21 | 12:57

Ga ZZP-en in de bouw, Tjeerd. Werk zat. Scheelt bovendien behoorlijk in CO2 uitstoot voor het op-en-neer rijden naar Oostenrijk.

PPuk | 30-01-21 | 12:56 | 3

Aan zijn bovenstaande CV te zien vindt hij dat waarschijnlijk niet "leuk" genoeg, en dat staat toch wel op plek één bij dit soort zelfbenoemde ondernemers.

Bulloch | 30-01-21 | 13:08

@Bulloch | 30-01-21 | 13:08: Zelfs als hij dolgraag zou willen, zou niemand hem aannemen omdat hij daarvoor niet de ervaring en capaciteiten heeft.

Grachus | 30-01-21 | 14:58

15 euro per uur is niet echt wat een 15-jarige vakkenvuller verdient Tjeerd, deel dat maar door 5.

Het brein erachter | 30-01-21 | 12:55

Tjeerd heeft jarenlang van de voordelen van freelance werk kunnen genieten, maar ondervindt nu de nadelen daarvan. Het brengt nou eenmaal meer risico met zich mee. Zeker als je ook nog eens flink boven je stand gaat leven.

woestecentrist | 30-01-21 | 12:55 | 1

Eens. Maar... In deze uitzonderlijke situatie zijn de spelregels voor iedereen anders, dus ik vind het ergens wel verdedigbaar dat dat ook voor zzp ers geldt. Maar een zzp er de bouwstijger op sturen is natuurlijk beter te doen dan een hele onderneming die kapot gaat, is ook weer zo. Hoe het ook zit, die steun moet worden betaald door ons.

Reaaalist | 30-01-21 | 13:26

Tjeerd zegt op zijn website: “ik zou me doen”. Waarschijnlijk zit daar zijn probleem. Ook daar verdient hij dus niets mee.

Raspatat | 30-01-21 | 12:53 | 2

Inderdaad. Broekzak-vestzak.

Papa Jones | 30-01-21 | 12:59

Heeft ie ook maar gepikt uit de film: The Silence of the Lambs.

King of the Oneliner | 30-01-21 | 14:10

Ik denk dat ik wel weet waarom Tjeerd "freelancer" is. Tjeerd wil graag een kritische denker zijn. En dat houdt vaak in dat je overal een mening over hebt die nogal tegendraads is. Dat zie je bij veel kritische denkers. Als je namelijk ergens mee instemt, dan zou je wel eens het beeld kunnen schetsen dat je er zelf niet over nagedacht hebt. Dus, als iemand zegt dat iets wit is, dan zegt de kritische denker dat het zwart is.

Dat zie je ook terug bij Tjeerd. Tegen coronamaatregelen, tegen vaccineren, tegen mondkapjes. Als je zo in het leven staat, dan is het lastig om in een organisatie te functioneren. Ik denk dat dat de reden is dat Tjeerd zichzelf "freelancer" noemt.

De meeste freelancers of zzp-ers die ik ken, zijn mensen die ergens heel erg goed in zijn en dat op die manier vermarkten (om er meer aan over te houden of vanwege de uitdaging) in plaats van dat in loondienst te doen.

Tjeerd is echter al 15 jaar aan het schrapen. En heeft na 15 jaar "ondernemerschap" 0 vet op de botten. Dan doe je echt iets verkeerd.

Psycho Daddy | 30-01-21 | 12:51

Tjeerd is een millennial. Tjeerd schrijft boeken, maar kan niet een foutloze column produceren. Tjeerd verkoopt zijn "kantoorhuis" in Rotterdam en via een snelle Funda search waarschijnlijk voor zo'n 9 ton. Tjeerd zijn kantoor bestaat uit een bureau met een Mac erop. Tjeerd zegt het huis in 2014 gekocht te hebben, dus voor de grote stijging van huizenprijzen begon. Tjeerd heeft waarschijnlijk 5 ton winst kunnen maken op zijn huis. Tjeerde leefde boven zijn stand. Tjeerd is nu verdrietig. Tjeerd is geen slachtoffer, maar een aansteller. Dag Tjeerd.

UpdateAvailable | 30-01-21 | 12:51 | 1

"Geen woorden maar daden" is in ieder geval niet het motto van deze Rotterdammer.

Kicksalot | 30-01-21 | 13:12

In die 15 jaar had je makkelijk 200000 euro aan reserves hebben kunnen opgebouwd. 15 jaar is echt een lange tijd.

rachid82 | 30-01-21 | 12:51 | 1

Moet je wel 30.000 euro per jaar bruto meer verdienen dan je nodig hebt om van te leven, maar dat kan makkelijk (desnoods door een dubbele baan te draaien).

Watching the Wheels | 30-01-21 | 13:54

"En voor wat? Wie beschermen “we” nou eigenlijk?"

Deze uitspraak doet enige sympathie voor je ook verdampen. Er is een pandemie, waardoor de zorg overbelast is, waardoor o.a. de reguliere zorg en acute zorg voor bijv. hart-, nier- en kankerpatiënten vertraagd is. Misschien kun je in Nederland de handen uit de mouwen gaan steken in de zorg, in plaats van op kosten van pappie en mammie in de Alpen gaan lopen hobby'en.

Bulloch | 30-01-21 | 12:50

Nog een geluk dan dat tie niet op 29 februari jarig is, want dan al helemaal geen kadootjes

Mark van Leeuwen | 30-01-21 | 12:49

Zonder afbreuk te willen doen aan het leed van Tjeerd: wat is het alternatief? Als we de samenleving open gooien escaleren de besmettingen binnen no time de pan uit. Dat houdt in dat de ziekenhuizen worden overlopen door een aanbod van coronapatienten. Dit zijn echt niet de 80+-ers die aan de ziekte doodgaan, want die halen de IC niet eens. Gevolg wordt dan dat je alle reguliere zorgactiviteiten kan staken, omdat alles alleen nog maar acuut is.

We hebben dan de economie wel weer aan de praat, maar de zorg is compleet overbelast. Dat kan prima zo lang je niet in het ziekenhuis moet zijn.

Heeft er iemand een beter idee?

B0kito | 30-01-21 | 12:47 | 6

@Psycho Daddy | 30-01-21 | 12:58:

Kil en egoïstisch gezegd, als je een heel goed salaris biedt komen ze.

New York bood op een gegeven moment $35000 per maand voor een IC verpleegkundige.

sprietatoom | 30-01-21 | 13:03

@sprietatoom | 30-01-21 | 13:03: eens, is ook precies de reden waarom het vaccineren in Israël zo goed gaat. Die betalen gewoon meer voor de spuit en leveren data aan de farmaceut zodat het middel verbeterd kan worden.

B0kito | 30-01-21 | 13:15

Er zijn zelfs in NL wel (ex-)verplegers te vinden die kunnen bijspringen. Veel verhalen van lui die zich hebben opgegeven om te komen helpen, maar niets hoorden verder. Misschien wonen ze niet centraal bij de grote steden, maar er staan nu genoeg hotels leeg. Daarnaast was de Corona-boot al MET personeel in de aanbieding, he.

RichardBandler | 30-01-21 | 13:56
▼ 3 antwoorden verborgen

"We zitten er samen in"

Aldus ambtenaren met 0% baanrisicio en 100% behoud van loon.

JohnLocke | 30-01-21 | 12:45 | 4

Tijd dat ambtenaren evenredig mee gaan delen in de pijn.

sprietatoom | 30-01-21 | 13:12

100% mee eens, wat mij betreft beginnen we met 2e kamerleden. Ze leveren wat mij betreft voor de rest van de crisis 90% van hun salaris in. En dat geld moet dan direct in de steun aan de bedrijven gaan.

SanderEvers | 30-01-21 | 13:29
▼ 1 antwoord verborgen

Moet ik daar nou medelijden mee hebben?

Al 15 jaar ZZP’er, en nóg geen buffer opgebouwd om het een jaartje uit te zitten. En zo zijn er veel meer.

Eerst een grote bek, niet voor een baas willen werken, al het verdiende geld over de balk smijten. En zodra het mis gaat aankloppen voor hulp en de overheid nog de schuld geven ook. Lekkere ‘ondernemer’ is dat.

Kijk, er zijn tijdens de vorige crisis mensen ontslagen. Die zijn onvrijwillig ZZP’er geworden en konden nog net het hoofd boven water houden. Die mogen van mij geholpen worden. Net als de echte ondernemers die hun personeel niet meer kunnen betalen.

Maar ik hoop niet dat mijn dure belastingcenten aan dit soort klaplopers wordt uitgegeven.

Ton-de-Lange | 30-01-21 | 12:45 | 1

Deze "klaploper" heeft 15 jaar gewerkt, en ook tijdens de coronacrisis allerlei baantjes aangepakt. Staat gewoon in het stukje.

Dandruff | 30-01-21 | 12:59

Hoeveel spaargeld hebben we met elkaar?

Naall | 30-01-21 | 12:37 | 1

En hoeveel heeft vriend Tjeerd in 15 jaar ‘ondernemen’ zelf opzij gezet om een buffer te hebben? Oh, wacht...

Ton-de-Lange | 30-01-21 | 12:46

Het verschil in de reacties van de VVD-trollen op de winkeliers die door rellende jongeren hun zaak verliezen en de winkeliers en ZZP-ers die door de corona maatregelen hun zaak verliezen. De VVD-trollen hebben totaal geen empatie voor de winkeliers en ZZP-ers die door de corona-maatregelen hun zaak verliezen. Corona-maatregelen zijn ondernemersrisico en rellende jeugd is dat blijkbaar niet in de ogen van de VVD-trollen. Dat dit soort maatregelen nog nooit zijn genomen tijdens een pandemie maakt niet uit. Rellende jeugd daartegen komt regelmatig voor in onze geschiedenis. Voor de duidelijkheid ik vind beide verschrikkelijk voor de ondernemer.

mikes43357369 | 30-01-21 | 12:36 | 6

@JanFTE | 30-01-21 | 12:45:
Het gaat hier niet om de beweegredenen van de jongeren maar aan het gebrek aan empatie van sommige reaguurders voor ondernemers die failliet gaan door de corona-maatregelen. Je laatste opmerking dat ze op te grote voet hebben geleefd kan je zeker niet voor iedere ZZP-er zeggen.

mikes43357369 | 30-01-21 | 13:09

@mikes43357369 | 30-01-21 | 13:09: Ik had het verkeerd gelezen inderdaad. Alsnog ben ik persoonlijk wat kritisch wanneer ik een verhaal hoor van een omgevallen ondernemer die de corona maatregelen als oorzaak noemen. Ik hoor liever het complete individuele verhaal. Horeca zaken die mbv een crowdfunding campagne tot stand zijn gekomen en waar geen fatsoenlijk businessplan achter zat. Corona zorgt voor het laatste zetje. Tjeerd als ZZP-er neemt ook risico als uitgever. Een tak waar al 20+ jaar geen droog brood in te verdienen is. Beetje bijklussen in de horeca om te compenseren zit er nou niet in.

JanFTE | 30-01-21 | 14:03
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
karel-de-junior | 30-01-21 | 12:34 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

Hij zoekt werk in dingen waarbij de inspanning/beloning/investering verhouding veel te groot is.
Boeken schrijven en uitgeven en in Oostenrijk in het bos werken loont niet.
Hij had bijv. zich kunnen verdiepen in bitcoin vanuit zijn zolderkamer, met een chromebook van 200 Euro en 1000 Euro in maart was het nu 7000 Euro, dit is maar een voorbeeldje.
Ook had hij kunnen meedoen met die Gamestop explosie.
-Hij had gebraden kip kunnen verkopen
-Hij had een baan kunnen nemen, daarna ziek melden en lekker de boel de boel laten.
-Het probleem is dat hij te idealistisch is en eigenlijk veel te netjes is, hij wil geen uitkering, want anderen hebben het harder nodig, het is allemaal virtueel geld, net als credits in een game, dat begrijpt hij niet..
-in tijden van nood moet je gewoon eerst aan jezelf denken, hij hoeft trouwens niet eens een gezin te onderhouden, geloof ik.
-hij zet zijn energie en creativiteit op de verkeerde manier in

King of the Oneliner | 30-01-21 | 12:34 | 4

@karel-de-junior | 30-01-21 | 12:36:
Wat is dat nou weer voor een rare vergelijking? Slaat nergens op.
Bijstandstrekkers worden ook ziek in de bijstand, dussss.....

gaffelbaard | 30-01-21 | 12:54

@karel-de-junior | 30-01-21 | 12:36: Ja, de tijd van nice guy en gekke Henkie is al jaren voorbij. Het is nu hard tegen hard, maar daar komt u nog wel achter.

King of the Oneliner | 30-01-21 | 12:55
-weggejorist-
karel-de-junior | 30-01-21 | 12:59
▼ 1 antwoord verborgen

Tozo en 3 weken.

Inderdaad, een verblijf langer dan een zeker aantal dagen moet je melden aan de uitkeringsinstantie. Je kan ook verzoeken om verlenging daarvan, toestemming om langer in het buitenland te verblijven. Máár, dan moet je ook vertellen dat het voor die horecabaan is. En dan moet je wat je verdient weer terugbetalen, want zo is de regeling.
Een zin later schrijft Tjeerd iets over giften die hij niet opgeeft en iets over 'fraude'.

Ik zal verder maar niks meer schrijven want ik denk dat ik m'n punt zo wel genoeg gemaakt heb.

gaffelbaard | 30-01-21 | 12:33 | 1

Denk dat Tjeerd helemaal geen recht heeft op een Tozo uitkering. Hij is zelfstandige en huurt een bedrijfspand om zijn werk uit te kunnen oefenen gedurende min. 1225 uren (!) per jaar.
Schrijven is géén contactberoep, dus hij mag gewoon doorwerken, óók tijdens corona.
Wanneer de winst uit zijn bedrijf niet voldoende is om de huur van zijn bedrijfspand te kunnen bekostigen, moet hij -geheel los van corona- sowieso die sleutel inleveren.

Blijkbaar heeft hij op zijn 22e jaar zijn vaste baan bij NN opgezegd en is hij in 2017 met een nieuwe start als ZZP-er gaan schrijven. Zonder succes, dus er moet een punt achter komen...

Eigenlijk gaat het verhaal dus over iemand die zijn bijbaantje in de horeca nu kwijt is geraakt en nu op zoekmoet naar een andere -fulltime- baan.

Wering | 31-01-21 | 01:56

In een ding heeft Tjeerd natuurlijk wel gelijk; Rutte maakt meer kapot dan je lief is .Als Rutte nou zijn tomeloze energie besteed had aan Nederland en niet constant bezig zou zijn met dat immense zwarte gat de EU ........ De man heeft in 10 jaar tijd een compleet land een heel eind ten gronde gericht . Niet slecht voor een geschiedenisleraar dunkt me ; hij gaat de boeken in.

Koning BongoBongo | 30-01-21 | 12:33 | 3

Dat zou moeten inderdaad maar wat zou Tjeerd de laatste paar verkiezingen hebben gestemd?

Rennieflox | 30-01-21 | 12:49

Het neoliberale beleid van Rutte staat los van dat van de EU. Het is de kern van de VVD.

Bataafje | 30-01-21 | 13:02

@Bataafje | 30-01-21 | 13:02: Rutte is degene die aan het roer staat en die bepaalt de koers ; niet de zwakkelingen onder hem , die zijn niet voor niets zo 'gestationeerd'.

Koning BongoBongo | 30-01-21 | 13:44

Het wordt tijd dat er een echte kapitein leiding gaat geven aan BV. Nederland.

Een vrije paling | 30-01-21 | 12:32 | 2

Liever een Generaal, niet uit het leger uiteraard.

Uw Verzekeringsadvis | 30-01-21 | 12:43

Berenboot

Watching the Wheels | 30-01-21 | 13:50

Schrijnend verhaal, er zullen er velen zijn. Ben benieuwd hoe er later op dit alles wordt teruggekeken.

pjisonline | 30-01-21 | 12:29

sneu, maar het is wel de keerzijde van het freelancen.

Deze meneer heeft ook geprofiteerd vande goede kanten (weinig belasting betalen, het pand is waarschijnlijk ook een aftrekpost), maar heeft weinig reserves opgebouwd

lotf | 30-01-21 | 12:29

€15,- per uur als vakkenvuller? Dat denk ik niet!

Agent 421 | 30-01-21 | 12:28 | 1

Ja. Verdomme niks mis met 15eu. Is dit iemand die boven zijn stand leeft?

Moet je nagaan, mensen die buiten corona om, voor 15eu de uur werken. Kut plebs.

En ja, idd, 1 verhaal van velen. Mijn vrouw ZZP fotograaf (werkadres=thuisadres), krijgt wel geteld nul/0 euro sinds maart ongeveer. Grappig, nu zij met zwangerschapsverlof/geboorte verlof is ze wel geld krijgt.

SinisterNL | 30-01-21 | 12:38

Super kut maar is gewoon het risico van ondernemen, dat de vraag hoor jouw product of dienst om wat voor reden dan ook wegvalt. En uit je verhaal begrijp ik dat je nog steeds niet begrijpt dat we dit doen om een zorginfarct te voorkomen en daar heeft iedereen baat bij, jong, oud, Corona of geen Corona. Er zijn ook allerlei (financiële) vangnetten in Nederland opgezet door de overheid, daar wil je geen gebruik van maken en dan is het de schuld van de overheid, beetje vreemd. Het gaat overal de hele tijd over hoe zielig iedereen is en welke gevolgen dit allemaal heeft en hoe iedereen hulp en/of steun nodig heeft en om te beginnen zouden we mensen weerbaarder moeten maken want er is nog niet eens een echte ramp aan de hand en iedereen is al de weg kwijt. We zijn te verwend met z’n allen.

Capt. Iglo | 30-01-21 | 12:28 | 2

En als je 15 jaar freelancer bent moet je het wel wat langer dan 11 maanden kunnen volhouden. Ben zelf ook freelancer en mijn buffer aanvullen is prioriteit 1. Zorg er voor dat je geen lang lopende huur contracten of lease auto’s hebt.

Ga in een sector werken waar nog wel werk is

SwipeHerman | 30-01-21 | 12:33

Tjeerd, je bent niet de enige, maar daar heb je geen zak aan. Sterkte man!

Dickie1908 | 30-01-21 | 12:26

"De consequenties van de maatregelen staan al zolang totaal niet meer in verhouding tot het beoogde doel van het beschermen van ouderen, risicogroepen of het voorkomen van besmettingen en restschade bij coronapatiënten. "

Nee luldebehanger, de consequenties VOOR JOU (en ruim bekeken een beperkt aantal andere ondernemers) staan niet in verhouding tot het beoogde doel. Je gaat volledig voorbij aan de echt wel meetbare en aantoonbare consequenties en neemt voor het gemak maar aan al die maatregelen overbodig zijn. De grote vraag is of al die doden en mensen met permanente hart of longschade zoveel ondanks de maatregelen zijn of slechts zoveel vanwege de maatregelen.

Verder lijkt het er op dat je denkt dat een werknemer die nu een uitkering krijgt daar makkelijk van rond kan komen en zn huis niet uit hoeft. Ik kan je vertellen dat als je een eigen huis met overwaarde hebt je dat dus eerst moet verkopen en opeten voordat je tegenwoordig een bijstandsuitkering krijgt. Dus dat je je luxe huis uitmoet is kut, maar ondernemer zijn of niet veranderd daar niets aan. Dat je er zo snel al uit moet en dat je het huis als "cadeautje aan jezelf" zag doet mij denken dat het sowieso al geen gezonde financiele basis had om er te wonen.

Dat je geen werk kan vinden in je eigen kring is niet zo vreemd als alles wat je gedaan hebt in de hoek zit waar de klappen vallen. Maar waarom dan die hoek in willen duiken ipv iets vinden in een ander vakgebied? Zie genoeg bedijven waar het wel nog steeds hard gaat.

Gregovic | 30-01-21 | 12:24 | 3

Volstrekte nonsens. 'Al die mensen die hier permanente longschade aan over houden'. Laat de cijfers maar 's zien.

Over coronadoden; daar zijn de cijfers wel over bekend. Een paar duizend hoogbejaarden in de tweede golf. -mensen die veelal al in de eindfase van hun leven beland waren.

De coronamaatregelslachtoffers: honderdduizenden scholieren en studenten. honderdduizenden ondernemers. Mensen die depressief raken. Aan de alcohol gaan. Bejaarden die in eenzaamheid overlijden aan iets heel anders, maar door de maatregelen niet hun familie mogen zien. Mensen die niet aan het werk kunnen, geen stage kunnen vinden.

U bent hier de totale mafklapper, en medeverantwoordelijk aan de totale ontwrichting van onze maatschappij. Vrijheid en democratie worden te grabbel gegooid door lieden als de uwe, die dit lullige virusje aangrijpen om deze zaken als deze te ondermijnen.

Echt om te kotsen.

MarttHvdB | 30-01-21 | 12:33

Kinderen die nu mishandeld worden kunnen daar een héél leven last van hebben. Het is handjeklap met levensjaren de lastig ethisch te beoordelen vraag is wiens levensjaren vinden wij meer waard? Deze vraag komt niet in het debat naar voren omdat tegenstanders hiervan een politieke meerderheid hebben. De helft van de volwassenen is 50 plusser dus ondanks dat het er voor de lange termijn best eens betere keuzes zouden kunnen worden gemaakt gebeurd dit niet omdat je dan goed de helft van het stemmend publiek kwijt raakt. Kinderbelangen zijn leuk maar leveren geen stem op. Dus die consequenties "VOOR JOU" zijn met hoe jonger de persoon waar de consequentie op van toepassing is. Hoe meer gekoppeld aan de volksgezondheid en de toekomst van het gehele land. Hadden we allemaal maar index pensioenfondsen...

Rest In Privacy | 30-01-21 | 12:43

@Tientje | 30-01-21 | 12:43: Nou als er sprake is van een 100voud, 1000voud levensjarenverlies ratio, dan kun je toch wel concluderen dat het één, minder erg is dan het ander.

MarttHvdB | 30-01-21 | 12:50

Deze crisis raakt maar een beperkt aantal mensen.

Samen dit, SAMEN dat! Het galmt je dagelijks door de kop. En al die mensen die al dan niet op kosten van de samenleving worden bijgelapt met een regeling zus en een steunpakketje zo zijn ontroerd en zeggen JA SAMEN moeten we het doen.
Klappen voor het zorgpersoneel … dat geeft ook zo’n fijn gevoel.
Mensen moeten zich senang voelen, veilig wanen dan blijven ze mak.
Het wordt hieronder al een beetje aangestipt maar waarom komt de overheid niet met een oekaze die regelt dat 15% van salaris van iedereen met een vaste baan automatisch wordt afgestort in een covidnoodhulpfonds. SAMEN toch??

fokkewoelf | 30-01-21 | 12:24 | 3

Goed plan

Datgingniegoed | 30-01-21 | 12:32

Samen ja, en een coronalied. En coronavlaggen. Juist nu.

Wie zijn hier de wappies?

MarttHvdB | 30-01-21 | 12:34

Flikker ff heel gauw op met je 15%....!!!

Leduc | 30-01-21 | 14:11

Nogal makkelijk om deze man af te zagen en in "hindsight" te vertellen wat hij allemaal beter had kunnen doen. Maar het feit blijft dat hij nu bankroet wordt gemaakt door een totaal falende overheid zonder enige rechtvaardiging, en er gaan er nog veel meer volgen. Ook al diegene die wel de alhier opgesomde adviezen opgevolgd hebben.

Scepticus | 30-01-21 | 12:23

Triest. Een in en in treurig verhaal, waarvan er vele zullen zijn

Vanbonkenaayen | 30-01-21 | 12:18

het is niet te hopen dat het uitgaat met z,n vriendin

win | 30-01-21 | 12:18 | 1

Dan ligt het natuurlijk aan haar of de overheid. Niet aan hem.

SinisterNL | 30-01-21 | 13:03

@MistaRazista | 30-01-21 | 14:33: De enige reden dat het virus nog niet rondraast als een dolle en de zorg nog niet compleet vastgelopen is, zijn die verdomde lockdowns.

Papa Jones | 30-01-21 | 14:58

@Papa Jones | 30-01-21 | 14:58:
Dat vermoed je en je geloofd erin, maar je kan het niet bewijzen. May be, may be not.
De mening van experten zijn echt niet in consensus en elk mens neigt ertoe om magisch te denken
als overlevingsstrategie. Ook experten.
De 'geen contact-geen besmetting' parole overtuigt toch enkele simpele ziel.
En dat is juist het probleem, maar begrijpelijk.

Wat mij vooral interesseert is de gap in geneesmiddel en vaccin.
Waarom de focus alleen op het laatste? En een verbod voor artsen om met een middel te behandelen?
Alleen een IC bed is de toegestane redding? Really?
Zo kom je natuurlijk gauw aan een overload.
Misschien, just may be, is het ook zo dat je een vaccin niet kan verplichten, als er al een geneesmiddel voor bestaat.
Zou een gekke toeval zijn.

MistaRazista | 30-01-21 | 17:14

@MistaRazista | 30-01-21 | 17:14: De 'geen contact - geen besmetting' - parole is ook heel simpel te begrijpen. Het virus kan zich zelf niet verspreiden, dat doet toch echt de mens.

En daarbij, er worden echt wel geneesmiddelen ingezet, echter pas in het ziekenhuis.

Tegen griep hebben we voor thuis ook nog nooit een geneesmiddel gehad.

Verder klopt het inderdaad wel dat mensen zich vastklampen aan een theorie, uit overlevingsdrang.
Zo denk ik dat vaccineren echt gaat helpen, in die zin, dat we langzamerhand weer uit de lockdown kunnen komen.

Papa Jones | 30-01-21 | 18:28
▼ 9 antwoorden verborgen

Helaas is Tjeerd geen Saskia Noort geworden ook al zijn zijn thrillers met inspecteur Jan Vos als protagonist van goede kwaliteit (volgens anderen). Dat doet pijn als daar je echte passie ligt. Het is maar een enkeling gegeven in de schrijverswereld om er een goede boterham mee te verdienen. En toch geloof ik dat Saskia (en Esther Verhoef) net dat ietsje meer talent hebben waardoor zij miljonair zijn geworden. Maar het blijft heel zuur natuurlijk.

Tiscali-2 | 30-01-21 | 12:16 | 1

Schrijven doe je maar in je vrije tijd. Bij een 40-urige werkweek zijn dat 128 uur per week. Boek in twee maanden af. Een dubbel drieluik per jaar.

tectonicos | 30-01-21 | 13:02

Een mail aan GS, lekker bijdehand, krijg je goede raad van werkeloze zolderkamerpaupers.

uisge baugh | 30-01-21 | 12:15 | 3

U bent er zelf ook een dus niet zo negatief pik.

_Zweevers_ | 30-01-21 | 12:16

Of.... een crowdfunding . Die jongen is niet op z'n achterhoofd gevallen ,maar ja geen zielige vrouw maar gezonde jongen dus geen pecunia.

Koning BongoBongo | 30-01-21 | 12:22

MSM zou deze brief niet plaatsen denk ik zo.

JezusdePezus | 30-01-21 | 12:24

Deze situatie is schrijnend en verdrietig. Hoop van harte dat Tjeerd er boven op komt maar ik proef nogal dat dit stuk een paar slapeloze nachten teveel in zelfmedelijden heeft gemarineerd.
We beschermen iedereen met de maatregelen. Als we ze nu voor een groot deel zouden loslaten liggen de ziekenhuizen in Maart vol en is het zorgpersoneel uitgeput, uit roulatie, gestopt of besmet. De planbare zorg staat voor het grootste deel al op pauze en in een situatie zonder of met veel minder maatregelen loopt uiteindelijk alle zorg vast. Ook de spoedeisende. De uitvaart branche zal sputterend spaak lopen terwijl de ovens 24/7 loeien. Koelcellen? Bezet. Gelukkig zijn er genoeg ijsbanen in Nederland.

BertDeBillenMan | 30-01-21 | 12:13 | 2

Wel een boel aannames. Zo veel slechter gaat het niet in gebieden waar ze niet zoveel maatregelen nemen. Vergelijk bijvoorbeeld Florida (weinig maatregelen) met California (heel veel maatregelen) en zie dat ze hetzelfde patroon hebben.

C1O2 | 30-01-21 | 12:22

@C1O2 | 30-01-21 | 12:22: maatregelen hebben en er aan houden zijn twee totaal verschillende werelden.

TheManiac | 30-01-21 | 13:18

Veel irritatie komt ook omdat andere ZZP'ers wel er alles aan doen om buffers op te bouwen, met vergelijkbare omzet als deze man bewust geen kantoor hebben en in een oud barrel rijden juist omdat ze genoeg willen sparen voor tijden zonder opdracht, ziekte en/of eerder stoppen met werken. Ik zie ze vaak genoeg, grote huizen en glimmende auto's, vrijwel geen buffers en niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en je bent de sjaak, maar zolang het goed gaat kan men goede sier maken in een sjiek pand en lacherig doen over de spaarzame collega zelfstandige op z'n zolderkamer. Je bent 40 en gezond, kom op niet zeuren en door...

hoevenpe | 30-01-21 | 12:12 | 2

Dit dus. Deze ZZP-er geeft zijn geld uit aan saaie dingen als het afbetalen van het huis, verzekeringen, pensioen. Verder klein huis, tweedehandsje voor de deur.

En dan zie ik andere ZZP-ers waarvan ik weet dat ze nog niet eens een kwart van mijn omzet halen geld uitgeven aan zaken waar ik nog niet eens over na denk.
Het gezeik is dat de politiek de neiging heeft om alle ZZP-ers op een hoop te gooien. Vooral linkse partijen hebben de neiging om de zelfstandigen de nek om te draaien. Ze krijgen door de Tjeerds van deze wereld de argumenten in de schoot geworden.

JanFTE | 30-01-21 | 12:26

Eens met mede-tweaker hoevenpe! :) Dit is wel een gevalletje "gegokt en verloren", maar iets zoals een pandemie was natuurlijk niet te voorspellen en de grillen van de overheid al helemaal niet. Neemt niet weg dat je beter zoveel mogelijk buffers moet hebben als ondernemer zijnde want de Nederlandse markt is uitermate fragiel, klein en dus kwetsbaar.

Ome_BW | 30-01-21 | 12:57

Wat een boel wijsneuzen hier. "Tjeerd had het beter moeten doen", "Tjeerd had zich ergens anders in moeten specialiseren", "Tjeerds had reserves op moeten bouwen". Duidelijk bijzonder weinig begrip en kennis van het ondernemerschap. Ondertussen zie ik om me heen de één na de ander omvallen, voorheen gezonde bedrijven die door overheidsmaatregelen in feite kapot zijn gemaakt en mensen die geen idee hebben hoe ze het straks moeten redden en waar ze van moeten bestaan.

spanarchist | 30-01-21 | 12:11 | 3

De kennis over ondernemerschap zit inderdaad bij onze Tjeerd.

Raspatat | 30-01-21 | 12:16

Klopt wel, maar hij klinkt wel een beetje als een luxepaardje. We zijn allemaal aan het overleven al tientallen jaren. Je hoeft niet perse te klagen. Je moet allereerst je uitgaven zo laag mogelijk maken. Er moet niet meer uit dan er binnenkomt. Heb zelf ooit van 700 gulden per maand geleefd, dus weet hoe het is om geen koelkast, geen wasmachine, geen telefoon, geen vloerbedekking te hebben. Toch is dat de enige manier ... kosten omlaag en flexibel zijn. In feite doet hij dat nu door in de bergen te gaan werken, maar ik weet zeker dat hij in Nederland voor het dubbele bedrag per uur ook aan de slag had gekund. Je moet dan alleen even leren hoe je een badkamer in elkaar zet bijvoorbeeld. Simpeler is bij mensen aanbellen of je ze kan helpen om de tuin winterklaar te maken ('wij hadden geen dag later moeten komen ... scheurgras mevrouwtje'). www.youtube.com/watch?v=7j8cKvJTeKU

Watching the Wheels | 30-01-21 | 12:19

Ik heb 7 mensen moeten ontslaan, allemaal met gezin en kinderen en dat doet wel wat met je. Maar zoals altijd de Nederlander blinkt uit in een grote mond langs de zijlijn zonder ooit 1 dag zelf ondernemer te zijn geweest.

Bennie Boos | 30-01-21 | 12:21

Wat een calimero verhaal, mijnheer freelancet maar ik ben er aan het eind van zijn epistel nog steeds niet achter wat ie nou eigenlijk doet. Volgens mij is er op het ogenblik werk genoeg , alleen moet je er nu je handen voor vuil maken en dat is waarschijnlijk iets waar de auteur een allergie voor heeft

JeanDragage | 30-01-21 | 12:10 | 1

Hij is er niet te lui voor, hij zal in Oostenrijk ook z'n handen vuil moeten maken. Het zijn alleen altijd van die klaagkonten. De oplossing is altijd, hoe kudt je situatie ook is, gewoon aan de slag gaan en niet zeiken. En ja, natuurlijk is het vreselijk zuur dat hij een groot deel verliest van wat hij opgebouwd dacht te hebben. Life sucks and then you die.

Watching the Wheels | 30-01-21 | 12:29

Elke crisis maakt slachtoffers, en vaak blijkt juist dan hoezeer men zich qua levensstijl heeft voorbereid op eventuele tegenslagen. En dat laatste; buffers aanhouden, en zekere mate van bescheidenheid toepassen t.a.v. je "behoeftes" en behoedzaam met je budget omgaan, dat is veelal het kind van de rekening. Men wil niet inzien dat het ook met minder moet kunnen, dat de bomen niet tot de hemel groeien. En het crisisverhaal is al zo vaak voorgekomen; men wil niet leren. En dan mag je hopen dat het bij deze crisis blijft, hoe lang die ook nog gaat duren. Niets garandeert dat een of andere ramp, conflict o.i.d. er niet nog eens dunnetjes overheen gaat. Soms zit het mee, meestal zit het tegen.

Broadsquire | 30-01-21 | 12:10

"Ik heb geprobeerd mijn huis onder te verhuren, maar vond geen gegadigden."

Dat is wel opmerkelijk.

Verder is de overheid niet je vriend maar je vijand, je grootste vijand.

sprietatoom | 30-01-21 | 12:10

Tjeerd is blut maar gaat nog wel geregeld naar Oostenrijk. Dat kunnen veel medelanders niet. Die komen nog niet eens verder dan de bebouwde kom van het eerstvolgende stad of dorp. Vooral na 21:00uur 's avonds.

Beste Tjeerd, ik ben vorig jaar werkeloos geworden door de coronamaatregelen.
Ik heb me laten omscholen tot taxichauffeur, waar helaas ook geen stuiver fatsoenlijk salaris te verdienen is, maar daardoor ben ik wel even bezig gebleven en heb ik afgelopen zomer in het mooie weer wel lekker kunnen rond cruisen door het land ipv. als een bezetene in een zweterig kantoor een of ander script te fabriceren.

In december vorig jaar ben ik terug de fabriek in gegaan en ben als operator in ploegendienst begonnen en heb nu zelfs een stukken beter inkomen dan ik ooit had als ICT support medewerker de afgelopen 12 jaar. (Ik heb jaren gedetacheerd gezeten en had voor ICT begrippen nogal een laag inkomen daardoor. (mijn 2 bazen konden gelukkig wel 4x per jaar royaal op vakantie overigens dus dat zat wel snor)

Enfin, waar een wil is is een weg.
Misschien is het verstandig je er bij neer te leggen dat je niet altijd ondernemer kunt zijn of hoeft te zijn? Een jaartje arbeider zijn ipv. ondernemer hoeft echt geen schande te zijn om deze crisis door te komen.

Tering naar de nering zetten en hopen dat het goed komt en vooral de aandacht schenken / balans opmaken aan wat je echt belangrijk vindt gegeven de omstandigheden is voorlopig het devies.

_Zweevers_ | 30-01-21 | 12:09 | 4

@JeanDragage | 30-01-21 | 12:16: Dank je,
Ik doe momenteel ook niet waar mijn hart ligt, maar gezien de omstandigheden moet je het even doen met de dingen die wel toegankelijk zijn. Vandaar ook dat de laatste alinea zo belangrijk is.

"Tering naar de nering zetten en hopen dat het goed komt en vooral de aandacht schenken / balans opmaken aan wat je echt belangrijk vindt"

Gewoon die vraag net zo lang stellen totdat je onderbewuste vroeg of laat met wat antwoorden op de proppen komt.

_Zweevers_ | 30-01-21 | 12:19

Kijk, Zweevers begrijpt het. Ego aan de kant, en door.

Mensdier | 30-01-21 | 12:22

Dat dus: het was voor meneer Tjeerd, de horeca of de highway. En het werd dus de highway.

UpdateAvailable | 30-01-21 | 12:42
▼ 1 antwoord verborgen

Een purist zou hier spreken van datumfetisjisme i.t.t. datafetisjisme. Teneinde niet de indruk te wekken enig inlevingsvermogen te ontberen wens ik jou en velen met jou in vergelijkbare omstandigheden sterkte in de strijd er bovenop te komen.

crk | 30-01-21 | 12:09

Tjeerd zal wel balen dat GS nog geen inzamelingsactie voor deze kansenkanjer is gestart.

gestoptmetroken | 30-01-21 | 12:08

Tjeerd misschien dat Timmerfrans je kan helpen die heeft net zijn salaris over januari binnen ala 30.000 euri.

kapt.Jerkoff | 30-01-21 | 12:08

Kan dat huis niet vinden op Funda wel een kantoorruimte die te huur staat voor 1350 euro op nummer 6 maar 6B is nog niet te koop..

Tonythelonley | 30-01-21 | 12:06 | 2

Hij huurt volgens mij, want hij "levert de sleutel weer in."

BrutusBosch | 30-01-21 | 12:09

Zal iemand het huis willen kopen met een verhuurde kantoorruimte?

Raspatat | 30-01-21 | 12:14

Wereld vreemd.die vent. Ik zou hem zetten in het vakje "digital nomad'.

SinisterNL | 30-01-21 | 13:10

Verbaas me echt over dat bedrag van 3 euro. Is dat echt waar? 50 jaar geleden had ik altijd vakantiebaantje in een wasserij. Verdiende ik 5 gulden per uur. Ongeremd in euro’s ca 2,30. Dus in 50 jaar tijd een verhoging van 0,70 euro cent. Ongelofelijk.

Kattie | 30-01-21 | 14:37

Ondernemersrisico hoort bij ondernemen... De soms keiharde realiteit van de 'marktwerking' saneert waar nodig.
.
Wat er momenteel echter gaande is, is géén marktwerking; het is MARKTVERSTORING, op enorme schaal, én ook nog door de overheid. Dit valt daardoor niet meer onder de noemer van het normale 'ondernemersrisico'.
En dat er een nobel doel achter zit (voorkomen dat de zorgsector te zwaar overbelast raakt) doet daar niks aan af.

Als koeien gedwongen geruimd moeten worden vanwege een ziekteuitbraak, dan vergoedt de overheid de dagwaarde van het beest (lees: de belastingbetaler is solidair). Moet je bedrijfspand vanwege risico voor de volksgezondheid gesloopt worden (staat op ernstig vervuilde grond bijvoorbeeld): de belastingbetaler toont zich (al dan niet vrijwillig) solidair.

Maar worden complete economische sectoren verwoest door diezelfde overheid, dan heb je als ZZP'er pech, en ben je een sukkel want ondernemersrisico. Een mentaliteit die ik in veel reacties hier ook terug lees, en me enigszins treurig stemt....
Zelfs een DGA (directeur-grootaandeelhouder) die op de loonlijst staat krijgt een flink deel van zijn inkomen uit een potje. Een ZZP'er, festival-organisator of kleine horeca-ondernemer mag het zelf oplossen

De overheid is monopolist op het gebied van beperkende maatregelen, én het gebied van besteding van de belastinggeld. Dit leidt tot respectievelijk verantwoordelijkheid en daaruit volgend zorgplicht voor de getroffenen.
Ik denk dat veel mensen onvoldoende begrip is van de 'steun' voor een ZZP'er: je krijgt géén laatst verdiende loon doorbetaald (want er is geen loon), ook geen 70%, ook geen paar maanden: helemaal NIKS.
.
Het enige wat je kunt doen is een beroep op de regeling voor zelfstandigen (een *aanvulling* tot bijstandsniveau), dus 1000/maand.

Ik (zzp ICT'er) heb er geen moeite mee als vanuit 'de grote pot' deze getroffenen (in bedrijfstakken die zonder de maatregelen gewoon rendabel zijn) veel ruimhartiger gecompenseerd worden. Dan maar wat meer inflatie.

asdfghjkl | 30-01-21 | 12:05

Dit heeft allemaal een extra doel en dat is dat "we" straks het jarenlange slechte beleid van de centrale banken die al richting een recessie en zelfs depressie aan het gaan was, kunnen afschuiven op de coronacrisis.

einz | 30-01-21 | 12:04 | 3

Goed gezien.

ademende aarde | 30-01-21 | 12:09

Ik ben bang dat dit inderdaad de trigger is

bananabanana | 30-01-21 | 12:20

Denk ook wel dat het afschuiven gaat gebeuren deze buitenkans kan men niet laten liggen.

Koning BongoBongo | 30-01-21 | 12:25

Als Tjúúrd zegt dat hij netto evenveel verdient met zijn freelance werk in Oosterrijk dan een vakkenvuller van 15 betekent waarschijnlijk dat hij maar twee uur per dag hoefde te werken. Ergo meneer is een lamzak. Ik heb hem binnen 10 minuten aan het werk op een werkplaats in b.v. NL. naar keuze. Fulltime. Maar ja dat zijn niet de plekken waar je met een pepertje in je bek rustig achterover kan gaan hangen. Er zijn miljoenen mensen in dit land die tussen de 10 en 15 euro verdienen. Ja die verdienen het zonder dat ze bij familie en vrienden komen uitvreten. Jezus, een Roterdammer die beter lullen kan gaan poetsen, verdient wellicht nog beter ook. White priv vond ik altijd een beetje onzin, tot nu. Ga je schamen of ga werken, niet iedereen is een hoogvlieger.

InSight | 30-01-21 | 12:00 | 2

Een journalist/schrijver binnen 10 minuten aan het werk op een bouwplaats naar keuze. Natuurlijk joh, alsof jij iets hebt aan iemand die nog geen hamer van een accu schroeftol kan onderscheiden.

normanius | 30-01-21 | 12:05

Ah, het "als je wil werken kun je werken"-verhaal. Nou heb ik in mijn jonge jaren ook wel fabriekswerk gedaan, en ik kan je vertellen dat het ook toen al niet voor het oprapen lag. En voor wat betreft de bedrijven die altijd op zoek zijn naar mensen maar ze gek genoeg maar niet kunnen vinden, over het algemeen is er dan met die bedrijven zelf wat aan de hand, niet met de luie Nederlander. Het is gewoon onzin dat er voor iedereen in Nederland werk is, als je maar lekker ongeschoold werk wil doen.

Bamberger Reiter | 30-01-21 | 12:46

Er is hulp, alleen die accepteer je niet. Mooie domme actie, want de rest van de ZZP-ers pakt hem met twee handen aan. Dus ga nu niet zitten janken. (zelfs de turkse tandarts met zijn dikke Massarati hier om de hoek wist niet hoe snel hij de aanvraag moest indienen. Gratis geld = gratis geld. En voor die bijstand heb jij jarenlang belasting betaald. Ik snap die achterlijke beredenering niet. (bijstand = er voor iedereen die het nodig heeft)

Quote:
Of ik recht had op die compensatie voor ZZP’ers? Vast wel. Ik ben altijd van mening geweest dat bijstand is voor mensen die niet kunnen werken, om het even met welke reden, en dat dat geld beter besteed kan worden aan anderen dan aan mij. Door salarissen in de zorg omhoog te gooien, bijvoorbeeld.

En voor 15 eu per uur in Oostenrijk aan het werk? was dat incl. een dak boven je hoofd en te eten? Dan was dat een goed betaalde job. Dat zou je bruto 2,600 (ex vakantiegeld) per maand hebben opgeleverd.Neem van mij aan dat zelfs een 50 jarige vakkenvuller dat nog niet eens per maand krijgt.

muggetje | 30-01-21 | 11:59 | 5

Mee eens. Maar je krijgt het aanboden om te overleven, je weigert het en nu is het de schuld van Hugo omdat hij je twitterpost heeft geliked.

muggetje | 30-01-21 | 12:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Zoals ik het lees heeft Tjeerd gegokt en verloren door een bedrijf te beginnen waar geen financieel brood in zat.
Tsja, rapporten uit 1975 gaven al aan dat gedrukte boeken een van de eerste slachtoffers zouden gaan worden van internet.
Om dan een boekhandel / uitgeverij te beginnen getuigd van moed en kortzichtigheid.

Los daarvan krijg ik de indruk dat Tjeerd ruim boven zijn stand heeft geleefd zonder een financiële buffer op te bouwen en zich niet realiseert hoe bevoorrecht hij is ten opzichte van vele andere mensen in een soortgelijke situatie die bijvoorbeeld niet kunnen reizen naar Oostenrijk of een vangnet van vrienden hebben.
Dus iets minder klagen en janken mag wel, net als iets meer realiteitszin.

Neemt niet weg dat dit een persoonlijk drama is en ik wens hem alle sterkte en succes voor de toekomst.

Maya de Blij | 30-01-21 | 11:59 | 1

Precies dit dus.

Erikjan79 | 30-01-21 | 12:01

Wat een zeikverhaal. Mensen die graag ondernemertje willen spelen, maar het gewoon niet kunnen. Vrijheid wil iedereen, maar helaas niet voor iedereen weggelegd. Maar uiteraard, als je faalt de overheid de schuld geven. Triest.

Erikjan79 | 30-01-21 | 11:58 | 2

Zo is dat! De overheid moet zich ook helemaal niet druk maken om die kleine ondernemers, laten we het geld geven aan de KLM's van Nederland en andere top ondernemingen. En vooral niet vergeten wat miljarden over te schrijven naar landen als Italie.

Bennie Boos | 30-01-21 | 12:09

@Bennie Boos | 30-01-21 | 12:09: Klopt, maar economisch redeneren is niet voor iedereen weggelegd. Voor Erik is ook logisch redeneren te hoog gegrepen. Laat gaan.

bananabanana | 30-01-21 | 12:23

Nou Tjeerd, welkom bij de club, toen mijn bedrijf in 2013 ter ziele ging was er voor de werknemers een prima opvang bij het UWV, ik kon verder de tiefus genieten van alles en iedereen en had opeens geen koophuis meer, een vrouw met een hersenbloeding en 3 kinderen om voor te zorgen.
Ga er vanuit dat je van overheidswege helemaal NIETS hoeft te verwachten en trek je eigen plan, word een goede acteur om de banken en instanties rustig te houden en laat je niet tegenhouden door kutregeltjes en fatsoen.
En verder: www.youtube.com/watch?v=t9MxNVnj9BA

rode boseend | 30-01-21 | 11:57 | 5

Klopt, toen hij starte als ZZP’er trok hij zijn eigen plan. En dat mag hij nu weer doen. Toppunt van vrij ondernemerschap.

Raspatat | 30-01-21 | 12:09

@Erikjan79 | 30-01-21 | 12:00: Ik heb nog nooit mijn hand hoeven ophouden, zorg zelf wel voor mijn gezin, je moet je dan wel even verantwoorden richting gemeente "waar doet u dat van meneer", gaat je geen fuck aan mevrouw, ga maar zoeken...

rode boseend | 30-01-21 | 12:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Twitter en zijn Twitteraars neem ik in het geheel niet serieus.
Volgende topic graag!

Ommezwaai | 30-01-21 | 11:57

Tjeerd mag blij zijn dat hij heen en weer kan pendelen tussen zijn verblijf in Oostenrijk met prachtig uitzicht en in Rotterdam bij zijn vriendin.
Wat te denken van al die kleine zelfstandige ondernemers die al maandenlang thuis zitten in een klein appartementje in een portiekflat of galerijflat met een deprimerend uitzicht op een ander flatgebouw. Met in huis ruziënde jonge kinderen die niet naar school kunnen en met nauwelijks in te halen lesachterstanden.
Tjeerd is een jankerd.

leo de pejo | 30-01-21 | 11:55

Ja, laten we De Jonge overal de schuld van geven. Misschien lucht het op de eigen verantwoordelijkheid te minimaliseren.

Raspatat | 30-01-21 | 11:54 | 1

Ja want uit dit relaas merk je niet dat hij die eigen verantwoordelijkheid heeft proberen te nemen of zo?

kapoerewiet | 30-01-21 | 12:02

Trouwens nog even iets.. Meneer zat in april 2019 (u weet wel lang laaaaaang voordat iemand in China besloot een vleermuis te eten) al te miepen dat hij niet kon rondkomen van zijn schrijfwerk. Met alle respect, maar dat in inmiddels een goede 20 maanden waarin je je toch écht wel in iets anders zodanig had kunnen bekwamen dat je in je levensonderhoud zou kunnen voorzien.

Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 11:54 | 7

@Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 12:12:

Probleem is niet dat sushi uit de mode ging, maar dat de overheid de sushi restaurants dichtgooide. En eigenlijk de hele horeca, het grootste deel van de dienstensector en nog diverse sectoren die ik nu allemaal niet ga noemen. Volgens mij is dat inmiddels wel bekend.

Het gaat niet om deze ene failliete freelancer, maar om het slopen van onze hele economie.

Dandruff | 30-01-21 | 12:34

@Dandruff | 30-01-21 | 12:34:
Ja precies.. Dus waarom is hij dan ineens zielig als er nog meer dan een miljoen mensen in hetzelfde schuitje zitten? Hier in het Pontificaat is een ambachtelijke chocolaterie na 12 jaar gesloten, omdat het verlies niet meer te dragen was. Het is treurig, en ik houd m'n hart vast voor wat er in dat pand komt (want hoeveel "kapsalon" zaken heb je nou echt nodig?) maar het is wel domweg een risico van ondernemer zijn.

Ik geef toe; ik durf dat risico niet aan.

Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 12:43

@Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 12:43:

En daarom zei ik dus al dat het mij niet om deze ene freelancer gaat.
Hele sectoren liggen op hun gat, en dat beïnvloedt ook weer andere sectoren. En al die mensen die hun baan al kwijt zijn of nog gaan verliezen zullen een stuk minder te besteden hebben als de economie ooit weer open mag. Dat gaat ook weer een hoop mensen treffen.

Mensen die het wel aandurven ondernemer te zijn dragen dit land. Ambtenaren slopen dit land, en krijgen bij thuiswerken een extra vergoeding voor koffie en wc-papier.

Dandruff | 30-01-21 | 13:10
▼ 4 antwoorden verborgen

Nee Tjeerd, Voor een beetje medeleven hoef je hier op GS blijkbaar ook niet te zijn.
Had je huis kort en klein laten slopen door een stel vandalen en dan een berichtje gestuurd naar GS, Dan was er waarschijnlijk ook een crowd funding gestart.

Tjeerd behoord tot de groep "stille" slachtoffers die vooral financieel getroffen zijn . Dit zijn de personen waarbij , door de maatregelen , langzaam hun strot wordt dicht geknepen en het als maar benauwder krijgen.

Ja, Het is een vreselijk virus wat ons in zijn greep houd en in begin Maart wist ik ook niet waar ik aan toe was en stemde toen ook in voor een harde lock down.
We zijn nu 10 maanden verder en ik ben over het virus en overheid een heleboel wijzer geworden. En zeker op dat laatste punt een bevestiging van mij al jaren lange vermoedens. Voor enige logica of gezond verstand klopt u bij de overheid aan de verkeerde deur.
En ik weet vrijwel zeker dat, mocht deze plandemie nog enige tijd voortduren de rectale Covid test in gebruik zal worden genomen.

Datgingniegoed | 30-01-21 | 11:53 | 1

'p-L-andemie' dat is geen typo gok ik?

Mens_erger_je_niet | 30-01-21 | 12:20

Ik zie ook een boel dingen die deze man beter had kunnen doen, maar dat zie ik met loonslaven ook vaak en dan krijg je toch echt meer empathie en euro's van de staat. De reacties hier staan bol van de betweters maar dit is gewoon het verhaal van iemand die geraakt is door een bizarre situatie en slecht beleid.

Wat blijft is we nu allemaal bedrijven overeind aan het houden zijn met geleend geld, dat in de EU hetzelfde gebeurt, en dat we de rest van ons leven terugbetalen en voor de rest van de EU betalen. En een deel van Afrika. Je mag hopen dat het geen uitstel executie is want anders is het ook nog weggegooid geld geweest, maar ik vrees voor veel bedrijven het ergste.

En als we niet hoeven terug te betalen, dan betalen we op een andere manier: Met een "build back better" eco-socialistische reset, waarbij de schulden weggestreept worden in ruil voor een belangrijk deel van onze vrijheid. Hoe dan ook voorzie ik weinig goeds. Deze man is slechts het begin.

Upendo | 30-01-21 | 11:52 | 4

Eensch.

IkwilJinekwel | 30-01-21 | 12:01

Ik vrees dat je gelijk hebt

Happy People | 30-01-21 | 12:01

Dat is ook het enge aan bijvoorbeeld een basisinkomen. Als mensen de garantie hebben dat er elke maand een X bedrag wordt gestort zullen zij graag daarvoor meer vrijheid inleveren.

Zeebonkus | 30-01-21 | 12:12
▼ 1 antwoord verborgen

Zijn nieuwe boek is al bijna af.De laatste pagina's hebben we hier al gelezen.

tegenalles | 30-01-21 | 11:52 | 1

Vroeger vormde we een ijzersterk blok in de verdediging van een plaatselijk nietszeggend voetbalclubje. Maar aan de jaren wat rondfladderen is nu een einde gekomen pik! Beetje betaald snuffelen aan een ontploft molletje in je pop-up tent is ten einde. Back to your roots. Rotterdam. Rauw maar eerlijk.

ManMan81 | 30-01-21 | 11:52

Het middel is vele malen erger dan de kwaal en de gevolgen van alle maatregelen zullen nog jarenlang dooretteren. Door virologen bepaald beleid, zonder ook maar een moment stil te staan bij de economische en psychologische gevolgen. Om gek van te worden.
Maat goed, opa en oma leven 4 maanden langer, dat is deze opoffering van de economie blijkbaar wel waard.

spanarchist | 30-01-21 | 11:51

Wat ik nou mis in dat hele verhaal is: Waar de fuck was die Tjeerd nou eigenlijk ondernemer in?
Serieus? Dat je wel een kantoor nodig hebt, maar 's avonds bijbeunt in de horeca? Ik ben geen ondernemer. Heb er enorme bewondering voor, maar het is 50-60 uur per week werken, geen zin in en dus ben ik gewoon loonslaaf. Maar hoe heb je dan tijd om bij te beunen. En ook nog uitgever erbij?

Dat pand-met-kantoor klinkt nogal als luxe die niet waargemaakt wordt. Een woning met kantoor is voor ondernemers die keihard voor hun zaak aan het werk zijn. Iemand die er nog een 2e onderneming bij heeft en bijklust in de horeca, is leuk aan het freewheelen, maar niet een bedrijf aan het opbouwen.

TheEgg | 30-01-21 | 11:50 | 5

@Dwarsdenker | 30-01-21 | 11:58: "Schrijver en uigeverijschap" Maar zijn uitgeverij doet het nog gewoon. Dat schrijft ie. "Schrijven" is freelance werk, maar niet dat je zegt een onderneming. Bovendien wordt je als schrijver nauwelijks getroffen door corona, tenzij je horeca reviews schrijft.
Ik moet dit verhaal dus lezen als: Ik noemde mezelf ondernemer, maar kon eigenlijk niets. Daarom hield ik mijn hoofd boven water met bijbaantjes in de horeca. Die zijn nu weggevallen, en zonder daadwerkelijke inkomsten red ik het niet.

TheEgg | 30-01-21 | 12:09

@TheEgg | 30-01-21 | 12:09:

Hoe minder je leest, des te minder je zou moeten oordelen.
Een beetje algemene ontwikkeling helpt ook; veel beginnende bedrijven zijn aanvankelijk verliesgevend. Iets met leningen, starterskosten, opbouw van klantenkring, etc.

Dandruff | 30-01-21 | 12:23

Als je 50-60 uur moet werken als ondernemer dan doe je iets niet goed.

Julius Pace Car | 30-01-21 | 13:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Sluit rutte op.

rotator | 30-01-21 | 11:49 | 2

Dat is niet genoeg. Net als onkruid komt hij weer op om ergens anders weer de boel kapot te maken. Prutte had niet geboren moeten worden.

Dwarsdenker | 30-01-21 | 11:58

Wat een enorm jankverhaal. Stop eens met de politiek te blamen. Wereldwijd wordt precies hetzelfde beleid gevoerd en gaan bedrijven failliet. Het is niet anders. Take it as a man. Het is niet alsof je te horen hebt gekregen dat je terminaal ziek bent.

mocroGS | 30-01-21 | 11:48 | 18

@Dandruff | 30-01-21 | 13:32:

Het verschil tussen Nederland en landen die jij opnoemt die het wel goed doen met het onder controle houden van het virus is de bereidheid op vrijheid op te geven.
Nederlanders willen geen vrijheid opgeven, daarom krijg je ook halfslachtige maatregelen. Jullie willen vrijheid, accepteer dan ook de prijs die je hiervoor betaalt. Experts hebben vaak genoeg aangegeven dat Nederland in een strenge lockdown gezet moest worden. Dan stonden we er nu veel beter voor. Alles wat in Nederland misgaat, gaat vaak ook in andere Europese landen mis. Bedrijven gaan wereldwijd failliet. Klote, maar in essentie kan de politiek hier vrij weinig aan doen. Weinig handel heeft een domino effect. Is niet te voorkomen en Nederland doet het nog vrij goed in vergelijking met andere landen. Dus een beetje meer optimisme vanuit jou zou je sieren.

mocroGS | 30-01-21 | 13:57

@mocroGS | 30-01-21 | 13:57:

Speerpunt van het beleid in de landen die ik noemde is dat daar alles en iedereen zo vaak als nodig getest wordt. Hier hield het OMT de testcapaciteit maandenlang tegen vanwege belangenverstrengeling.
Dat ligt dus niet aan "Nederlanders die geen vrijheid willen opgeven", maar puur aan wanbeleid.

Jammer dat je alle genoemde feiten negeert, en vervalt in algemeenheden. Want juist die algemeenheden draaien om die feiten:
- Veel NL-ers dragen geen mondkapje omdat het RIVM het nut maandenlang in twijfel trok; en ze zelfs gevaarlijk noemde.
- Dat NL "geen mondkapjes kon bestellen" bleek een leugen, we hadden ze allang, maar de overheid weigerde het juiste keurmerk af te geven.
- Om die reden liep ook verzorgend personeel maandenlang onbeschermd rond. Dat beleid heeft veel slachtoffers gemaakt in verzorgingshuizen.

Kijk en daarom gaan mensen de overheid wantrouwen.
De lockdown in Wuhan was heel extreem, omdat China het probleem ruim een maand lang ontkend had. Net als Rutte en het RIVM tot halverwege maart.
In Taiwan, Singapore etc werd diret ingegrepen. Daarom was de lockdown daar al die tijd veel soepeler dan hier; scholen en bedrijven bleven grotendeels open zolang er niemand ziek was.
Dat was daar mogelijk omdat daar voortdurend getest werd.
Wat het OMT hier dus niet wilde, want financieel belang Aura Timen.

En natuurlijk was een beetje lockdown en een beetje minder handel niet te voorkomen geweest. Covid bestaat nou eenmaal, dus we moeten daar mee omgaan. Maar als je het als land zoveel slechter doet dan een ander land; waarom gaan wij daar dan niet even kijken wat zij goed doen?

Dandruff | 30-01-21 | 15:17

@Dandruff | 30-01-21 | 15:17:

Ik negeer geen enkel feit. Het Nederlands coronabeleid heeft op veel punten gefaald. Alleen de fout die jij maakt is Nederland vergelijken met Taiwan en Singapore. In Europa heeft namelijk zowat elk land gefaald.
Ook al zet je andere poppetjes op de plek van Rutte en Hugo dan nog was het er vrijwel zeker niet beter op geworden. Het is namelijk de Westerse cultuur dat zich niet kan schikken in een overheid dat impopulaire maatregelen moet nemen die vrijheden van burgers moet afnemen om de pandemie de baas te zijn.
De polderpolitiek heeft gefaald. Daarom zeg ik dit is prijs die je betaald voor vrijheid. De burger wil niet dat er aan zijn vrijheden wordt getoornd. Dan heeft dit ook consequenties. De VS is daar een goed voorbeeld van waar zij de absolute prijs betalen.
Al die fouten die jij benoemt zijn randzaken. Ze hadden namelijk niks aan de situatie waarin wij nu zitten iets veranderd.

mocroGS | 30-01-21 | 18:11
▼ 15 antwoorden verborgen

Hoop reacties hier in de categorie "en toen kwamen ze voor de ondernemers, maar ik hield mijn mond want ik was zelf geen ondernemer".
Ik vind het triest, je leven kapot gemaakt door de overheid. Zonder enige argumentatie. Als dit een Nederlander in Myanmar zou overkomen sprak iedereen er schande van.

C1O2 | 30-01-21 | 11:48

China, Amazon, en Big Tech leeft met je mee... niet.

unshift | 30-01-21 | 11:47 | 1

De staatspropaganda van China draait op volle toeren: "Wij hebben nul slachtoffls" "China is helemaal geweldig" "Sambal bij" etc. etc.
Gisteren nog blokkeerde officieel China paspoorten voor inwoners van Hong Kong die in de UK kunnen gaan verblijven.

Zo geweldig is China nu. Vrijheid onderdrukkend, dictatoriaal, autoritair ... en een grote b*k tegenover bijvoorbeeld de WHO. Want China fouten toegeven ? Nee, we gaan ontkennen, we gaan liegen en we gaan bijsturen.

Al met al, de gemiste kans voor China op het wereld toneel. Amerika wordt altijd wel afgezeken als politie agent van de wereld, echter persoonlijk vind ik dat we beter de VS in die rol kunnen hebben, dan landen als China of Rusland.

Nederlandop1 | 30-01-21 | 11:53

"De consequenties van de maatregelen staan al zolang totaal niet meer in verhouding tot het beoogde doel...." (etc.)

Ik deel deze beleving. En denk dat het lot van mensen als Tjeerd mede als uitgangspunt zal worden genomen voor het doorvoeren van een globale hervorming. Ik vermoed dat daar mede naartoe wordt gewerkt middels de maatregelen. Het masseren naar een nieuw tijdperk. Waarbij mede de pandemie zal worden opgevoerd waarom het nu tijd is voor verandering. Meer controle.

Ik verzin dit niet zelf, het wordt al een tijdje verkondigd in de media door mensen die invloed uitoefenen.

brakke_lau | 30-01-21 | 11:47

Wat onaardig tegen onze bekwame minister. => Hij moet dus wel een wappie zijn.

Merkwaardeloos | 30-01-21 | 11:46

De gezonde kippen worden geslacht om bouillon van te trekken om de doodzieke kippen mee te genezen.

zuurtjeregen | 30-01-21 | 11:45

Wij waren 2 weken geleden in gesprek met een makelaar vanwege verhuisplannen. Wij wonen op de hoek van een drukke winkelstraat, of beter gezegd: overwegend modieus vreten en drinken straat, want klassieke winkels, zoals een slager, bakker, groenteboer, ijzerwinkel, krantenkiosk, bloemenwinkel, dierenwinkel, snackbar e.d. zijn dankzij lattemacchiato, sushi en pizza verslavingen opgerot, want niet hip of bio genoeg.
In het gesprek kwam o.a. de huidige woonomgeving aan de orde en die makelaar wist te vertellen dat er een hele rits ondernemers in de 'winkel'straat op omvallen staat. Ben benieuwd hoeveel van de 7 pizzatenten, 4 sushibars, 11 kappers, 5 hippe koffietenten en bio winkels straks leegstaan.
Voor ons allen geldt, dat de echte rekening nog ver onder in de zak ligt, en zodra deze pandemie afdoende onder controle is, zal die rekening gepresenteerd worden en dat gaat er nog eens flink inhakken.

Broadsquire | 30-01-21 | 11:45 | 2

Dat worden dus allemaal mooie woningen straks.

Papa Jones | 30-01-21 | 11:47

@Papa Jones | 30-01-21 | 11:47: Laat Bente het niet horen..

Rest In Privacy | 30-01-21 | 11:48

Tjeerd zit in een situatie waar 85% van de wereldbevolking in zit. Niks bijzonders dus.
Desalniettemin, sterkte kerel.

der_feldwebel | 30-01-21 | 11:44

Tjeerd en hoe de wal het schip uiteindelijk keert.
.... Waar is die fokking wal!?
En een like van Hugo, is dat zoiets als een nagel aan een doodskist?

Usumani | 30-01-21 | 11:44

Gaan we nu iedere week een jankrubriek krijgen van een omhooggevallen ZZP'er die jarelang boven zijn stand heeft geleefd en nu het effe minder gaat graag onderhouden wil worden? Want dan heeft GS de komende 21 jaar nog wel wekelijkse content.
Tuurlijk, het is hartstikke sneu voor meneer. Maar zoals al velen me voorgingen; je bent er in 11 maanden tijd blijkkbaar alleen maar achter gekomen dat er niet zoveel vraag is naar de zoveelste wispelturige contentbreier.

Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 11:43 | 13

@Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 11:58:

Daarom is het zo jammer dat je het stuk niet gelezen hebt.
In plaats van te klagen had hij een bijbaantje. Toen dat ook stopte ging hij weer andere baantjes zoeken.
Al die tijd verrichte hij niet alleen diensten om de BV Nederland op te bouwen en overeind te houden; hij betaalde ook allerlei belastingen en premies. De door jou bejubelde steuntrekkers dragen jarenlang niks bij.

Dandruff | 30-01-21 | 12:11

@Dandruff | 30-01-21 | 12:11:
Nee Dandruff, kap eens met je gemiep. De man noemt zichzelf een "freelancer" in de horeca, dat is geen bijbaantje, dat is ondernemertje spelen en dan komen janken als het slecht gaat.

Heus, ik vind het lullig voor hem, maar laten we alsjeblieft niet vergeten dat hij hier zelf de hoofdschuldige is.

Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 12:22

Dat dus. Jarenlang geprofiteerd van de fiscale voordelen die een zelfstandige ondernemer heeft (en dus zeer weinig bijdragen aan de staatskas), en dan nu huilen dat daar geen zekerheid bij zit. Maar intussen wel steun ontvangen via de TOZO. Die steun wordt betaald door iedereen die wel veel belasting heeft betaald. ZZP'ers moeten echt niet klagen.

Old_Spice | 30-01-21 | 12:30
▼ 10 antwoorden verborgen

Veel loonslaven, ambtenaren en uitkeringsgerechtigden in de panelen.
Zij hebben werkelijk geen idee.

de honden blaffen... | 30-01-21 | 11:43 | 10

@Louter Leuter | 30-01-21 | 11:57: itt die oenen werkt deze meneer nu voor 15 euro per uur in loondienst.

Hij is overigens ook schrijver. Boekverkoop doet het prima hoor, nu iedereen thuis zit. Alleen is het als schrijver wel een probleem als je geen schrijftalent hebt. Eigen ondernemer top! helpt wel als je een verkoopbare vaardigheid hebt.

Gelukkig was Tjeerd in 2017 nog dakloos, dus hij is vast wat gewend.

ZureKoek | 30-01-21 | 12:12

@Ketchupbadger | 30-01-21 | 11:57:

Wie zegt dat meneer geen orderpicker wil zijn?
Ook daar zijn een hoop uitzendkrachten en vaste krachten ontslagen. Als de hele economie op zijn gat ligt heeft dat op de hele economie invloed. Die paar supermarktketens die het wel goed doen hebben keus zat, ook uit oa Polen.

Dandruff | 30-01-21 | 12:14

@Dandruff | 30-01-21 | 12:14:
Er wordt meer dan ooit online gewinkeld, en volgens mij is die toestroom uit Polen best wel verminderd. Los daarvan, het is gewoon de hele mentaliteit van deze meneer.

Eigenlijk vindt meneer dat de wereld geïnteresseerd moet zijn in zijn artikelen over bergsport, en daar is nou eenmaal niet zoveel vraag naar.
Plus hij heeft nogal een handje van "eigen glazen ingooien", door het schrijversgilde tegen zich in het harnas te jagen door een inkomen te 'eisen'.

Pontius Vulgaris | 30-01-21 | 12:50
▼ 7 antwoorden verborgen

Een 15 jarige vakkenvuller verdient geen 15 euro per uur. Er zijn meer dan zat mensen in loondienst die dit per uur verdienen. Hoe treurig de situatie ook is voor meneer, dit is ondernemen. Je hebt grote voordelen, je betaalt namelijk als zelfstandige aanzienlijk minder belasting dan iemand in loondienst, bepaald je eigen tijden, etc. Je houdt netto veeeeel meer over. Dat is fijn en dat is iedereen gegund. Maar het nadeel is, geen zekerheid van inkomen. Het is dus een uitruil. Als werknemer in loondienst heb je zekerheid, sociale voorzieningen en met een vast contract kan een werkgever je niet zomaar ontslaan. Maar je betaalt daar ook voor, je houdt netto minder over dan wat een ondernemer zou overhouden. Voor ondernemers zijn er ook oplossingen: Buffers bouwen! Al is het alleen maar voor je pensioen. En je kan je ook verzekeren, alhoewel ik niet weet of werkterugval ook wordt gedekt als dit komt door een pandemie. Enfin, ik snap de frustratie en vind het heel rot voor iedereen die dit moet meemaken. Maar Hugo de Jonge is slechts de messenger. In heel Europa zijn ongeveer dezelfde maatregelen. Als je iemand de schuld moet geven, kijk dan naar het RIVM. Die heeft de dreiging van Corona vanaf het begin gedownplayed. Die hebben gefaald. Als je iemand een pluim wilt geven, geef die dan aan Thierry Baudet, die in januari 2020 al waarschuwde voor Corona en een debat aanvroeg. De kamer vond een debat toen niet nodig.

Old_Spice | 30-01-21 | 11:43 | 8

@Happy People | 30-01-21 | 11:54: Dan raad ik je aan verder te lezen in een boek over belastingen. Een zelfstandige (eenmanszaak) heeft recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek eerste 3 jaar, meewerkaftrek wanneer van toepassing, investeringsaftrek, milieu investeringsaftrek, MKB winstvrijstelling á 14% en gunstige regeling mbt privé kosten die deels zakelijk opgevoerd kunnen worden (met gunstige privé correctie). Dit alles kan een werknemer in loondienst niet. Dus ja, een zelfstandige ondernemer betaalt aanzienlijk minder belasting omdat deze op papier door aftrekposten minder verdient.

Old_Spice | 30-01-21 | 12:22

@ZZP-er | 30-01-21 | 11:45: Klopt wel. Zoek maar na. Baudet vroeg om een debat over Corona in januari 2020 meen ik.

Old_Spice | 30-01-21 | 12:23

@Happy People | 30-01-21 | 12:00: Jij praat poep. Loonbelasting is gewoon een directe belasting voor de werknemer. Dat de inhoudingsplicht ligt bij de werkgever is een ander verhaal. Je betaalt namelijk als werknemer belasting over je brutoloon. De belasting en premies die je daar voor moet afdragen houdt de werkgever voor jou in en draagt deze af aan de Belastingdienst. Maar het gaat van het brutoloon af van de werknemer. Ik zou zeggen, ga je eens inlezen in de materie voordat je andere mensen beticht van poep praten.

Old_Spice | 30-01-21 | 12:25
▼ 5 antwoorden verborgen

Triest verhaal maar er zijn ook nog uitzendbureau´s. En als ik de media volg hebben ouderen, jongeren, thuiswerkenden, ouders met jonge kinderen, volwassenen, zzp-ers, personeel in de zorg, alleenstaanden, freelancers, etc etc het allemaal moeilijk.

Stratum | 30-01-21 | 11:42 | 1

Op het pontje van Ameide zoeken ze nog een schipper.

rotator | 30-01-21 | 11:54

Ik denk ook wel dat het een uitgave dingetje is. Maargoed.

Ik hoop dat zijn huis zoveel waard is als ik op funda voorbij zie komen in die straat en dat er nog een lekkere overwaarde op zit. Genoeg om de PL-etjes af te lossen en wat over te houden als aanbetaling op een normale woning. Ja. Een. Normale. Woning. Even downsizen, focus hervinden en over een jaartje weer knallen als voorheen.

Sterkte gozer.

sjef-van-iekel | 30-01-21 | 11:42

Als ik het stuk zo lees is Tjeerd niet alleen een jankerd maar ook via zijn twitter een wappie twitter.com/tjeerdL

ViaNova | 30-01-21 | 11:40 | 2

Maar wat heeft Tjeerd gestemd?

Knufter | 30-01-21 | 11:42

Grappig.
Tjeerd is een antivaxer, terwijl vaccineren het enige is dat zijn business er weer bovenop kan krijgen.

Papa Jones | 30-01-21 | 11:45

Wat een huilie huile zeg. We hebben een virus hoor en ik moet als ambtenaar nu thuis zelf m'n bakkies koffie zetten en betalen maar daar hoor je mij toch ook niet over?
Alleen samen krijgen we corona onder controle!
;-)

Merkwaardeloos | 30-01-21 | 11:39 | 4

@BLR | 30-01-21 | 11:42:
300 is wel een schijntje voor zo hard werken. (koffie zetten)

Merkwaardeloos | 30-01-21 | 11:48

@BLR | 30-01-21 | 11:42: Ik heb vorige week wel wat hoekstenen door de lucht zien vliegen ... richting ambtenaren in functie.

Usumani | 30-01-21 | 11:54
▼ 1 antwoord verborgen

Sorry Pik, ik meen het echt. Beern'd is iemand die iedereen het beste gunt. Iedereen die geen kinderprikker of verkrachter is.
Maar wat had de regering dan moeten doen? Gewoon alles laten gaan, zodat mensen als jij hun luxe leven kunnen leiden, ten koste van de zwakkeren? Dan maar weer voor een baas werken. En er is veel werk, maar het brengt minder op. Dan ga je net als veel anderen voor twee rooitjes werken. 2600 incl toeslagen en km vergoeding.
Ik hoop echt dat je binnenkort weer volle bak kan wat je wil. Maar niemand kan iets aan dat kutvirus doen, ook Rutte en de Jonge niet.

Beerndakbhar | 30-01-21 | 11:37 | 7

Rutte en De Jonge doen niets aan het virus. Ze zijn totaal incapabel.

Usumani | 30-01-21 | 11:56

Piet karbiet.... jouw verhaal klopt maar slechts weinigen geloven het.

rotator | 30-01-21 | 12:00

Yep en daarnaast ook geen mensen vaccineren die het al gehad hebben.

RichardBandler | 30-01-21 | 12:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik hoop niet dat dit zijn echte naam is want de belastingdienst leest mee

BobDobalina | 30-01-21 | 11:37

15 euro het salaris van een vakkenvuller, haha. Is hij familie van Eva Jinek?

Verder ontzettend kudt voor hem natuurlijk. Ik zou zeggen, nog ff volhouden tot iedereen een prikkie heeft, maar hij heeft blijkbaar in de Daily Mail gelezen dat vaccineren gevaarlijk is. Is dat eigenlijk MSM, de Daily mail?

ZureKoek | 30-01-21 | 11:37 | 6

@Overrijp | 30-01-21 | 11:43:
Welnee. Vakkenvullers van 15 verdienden bij AH in 2019/2020 afhankelijk van het aantal uren per week, tussen de 3,5 en 4,5 euro bruto per uur.

nowomowa | 30-01-21 | 12:04

@nowomowa | 30-01-21 | 12:04:
Een vakkenvuller van 15 verdient exact 3.66 bij een niet nader te noemen gele supermarkt waarvan mijn wederhelft vestigingsmanager is.

ZureKoek | 30-01-21 | 12:13
▼ 3 antwoorden verborgen

Hoe sneu het ook is, na 15 jaar freelancen moet je toch wel een buffer van een paar jaarsalarissen hebben opgebouwd, is het niet in een eenmanszaak dan wel in privé of je holding BV. Na 11 maanden je pand moeten verkopen wekt de suggestie dat hij te weinig opgebouwd had, waarschijnlijk ook geen AOV en geen pensioenreserve. Dit is meer een probleem met ZZP in het algemeen: je moet de discipline hebben om zelf je eigen vangnet te zijn, corona kan je niets aan doen maar dat geldt net zo goed voor een economische crisis of een vervelende ziekte waardoor je 11 maanden zonder omzet zit.

hoevenpe | 30-01-21 | 11:36 | 4

Er zijn meer dan voldoende ZZP'ers die een oor aangenaaid worden. Want, lekker goedkoop voor de achterliggende werk verstrekker. Mooi man, een land geregeerd door de VVD. Rutte: "Ha.Ha.Ha.Gaaf.Land".

Nederlandop1 | 30-01-21 | 11:41

@menage | 30-01-21 | 11:40: vermoed dat hij ook geen AOV heeft, zonder buffer ben je dan enorm de lul als je de pech hebt serieus ziek te worden.

hoevenpe | 30-01-21 | 11:45
▼ 1 antwoord verborgen

Mijn hemel, wat een pretentieus jankverhaal.

1. Zelfmedelijden helpt een mens niet verder, miljoenen mensen met ergere problemen dan jij, Tjeerd.
2. Anderen de schuld geven van de situatie ook niet, niet iedereen heeft een uitgeverij om (nog te kunnen) te verkopen, Tjeerd.
3. Niets mis met werken voor 15 euro per uur, behalve voor mensen zoals jij, Tjeerd, mensen die zich daar te goed voor voelen.

Het leven begint bij 40, Tjeerd. Tijd om volwassen te worden en het ego een beetje meer te laten varen. De wereld draait niet om jou, Tjeerd. Succes!

Mensdier | 30-01-21 | 11:36 | 3

Nou, als ik als Zzp'er maandelijks 1200 BTW wegpis naar de overheid en daarnaast nog inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet dan is dat gewoon heel veel geld mensdier.
Niet lullen over BTW moet je niet meetellen etc. Een zzp'er maakt dat geld wél en schuift gewoon 21% door naar de overheid. Maand na maand.
Aftrekposten zijn er voor zzp'ers vaak bijna niet op BTW.
Dus dit geintje van zzp'ers slopen gaat de overheid zo veel geld kosten dat ik het Rutte bijna gun nog 4 jaar door te gaan in de puinhopen van zijn eigen beleid.
Onder Kaag zal het trouwens doorgaan met de sloop en ons geld naar de woestijn overmaken.

Dirk III | 30-01-21 | 11:49

@Dirk III | 30-01-21 | 11:49: Dirk, ik schrijf niet over alle ZZP'ers. Ik schrijf over Tjeerd. Maar een gratis advies: als je 'heel veel geld' moet betalen, moet je ook 'heel veel geld' apart houden. Door minder uit te geven bijvoorbeeld, minder luxe te leven bijvoorbeeld, of door simpelweg te kijken hoe je met zo min mogelijk geld zoveel mogelijk geluk kan krijgen. Het vingertje blijven wijzen naar de overheid en doen alsof je het even slecht hebt als de 6% mensen op aard die onder het bestaansminimum leeft.... is verwend en onvolwassen jankgedrag.

Mensdier | 30-01-21 | 12:06

@Mensdier | 30-01-21 | 12:06: ik jank niet. Ik vind het intriest dat het geld dat we in de bodemloze schatkist storten niet beter beheerd wordt. Kaag gooit het naar de woestijn. Rutte naar Griekenland, Italië etc en hier kan de zorg medewerker en zzp'er verrekken.

Dirk III | 30-01-21 | 13:49

Daarom ben ik sociaal rechts. Of gewoon realistisch. Eigen volk eerst. Punt.
Het is belachelijk dat we al die halve zolen die ons miljarden kosten hier opvangen, huisvesten en alle shit die ervan af komt opvangen als land terwijl we ondernemers die de schatkist jaar na haar spekken kapot laten gaan.
Er zit geen logica in de huidige beslissingen van de overheid tenzij ze echt Nederland willen slopen dan snap ik het.

Dirk III | 30-01-21 | 11:35 | 1

Big reset 3, 2, 1....

clockandhammergame | 30-01-21 | 11:41

"In 2017 zegde ik de journalistiek vaarwel en ben ik vol op het schrijver- en uitgeverschap gegaan en ben ik mijn eigen uitgeverij begonnen."

Zegde? Echt? Er missen ook een paar komma's. Drie maal het woord "ik" in een zin is ook niet echt fraai.

Wanneer niemand Uw schrijfsels wil kopen, en wanneer niemand Uw boeken wil lezen, dan was U zonder Corona ook wel failliet gegaan.

Frau_Ferkel | 30-01-21 | 11:35 | 9

En een komma op een plek waar 'en' gebruikt wordt? U is met een kleine letter, of is Tjeerd een soort God volgens u?

JJMS | 30-01-21 | 11:43

@JJMS | 30-01-21 | 11:43: "of is Tjeerd een soort God volgens u?"
Nee, Tjeerd is een anti vaxxer.
Zijn hele stuk is zo beroerd geschreven, dat ik me afvraag hoe hij als journalist/schrijver heeft kunnen functioneren.

Frau_Ferkel | 30-01-21 | 11:52

" Zegde zijn baan op " is correct Nederlands.

Stratum | 30-01-21 | 11:56
▼ 6 antwoorden verborgen

6000 griepdoden per jaar, hoeveel covid doden gaan we per jaar accepteren om de boel weer te openen. 12000? Ik ben voor.

Patje | 30-01-21 | 11:33 | 12

@ZureKoek | 30-01-21 | 11:57:
Er is geen extra dertig miljard geïnvesteerd in de zorg in 2020 (gechargeerd), dan doe je er niet alles aan. Ze hadden toen al vol moet inzetten op de zorg. Nu kunnen ze ons nog steeds geen perspectief geven betreft het aantal covid patiënten en doden die ze aankunnen en billijken de komende jaren. En dat lijkt mij de essentie.

Patje | 30-01-21 | 12:05

@Patje | 30-01-21 | 12:05: Ja, dat Huge en Mark falers zijn, ben ik ook geheel met je eens hoor, maar heel veel beter had het in de situatie toen Covid begon denk ik niet kunnen gaan. Het is vooral zaak om het bij de volgende (hopelijk komt ie nog lang niet) keer, wel klaar te zijn voor zoiets.

ZureKoek | 30-01-21 | 12:14
▼ 9 antwoorden verborgen

Leuk als achtergrondinfo: Tjeerd vond het blijkbaar in het verleden ook al spannend om volop risico te nemen.
RTL Nieuws 13 november 2017: "Tjeerd stopte al z'n geld in een eigen boek, nu is hij dakloos"

Spring Bruissteen | 30-01-21 | 11:33 | 7

Aha! Hij zoekt dus graag de publiciteit,en heeft dus gewoon geen kwaliteit en talent, waar hij anderen de schuld van geeft. Wanna be wat?

laurentius | 30-01-21 | 11:49

Ongelofelijk, er zijn waarschijnlijk duizenden schrijnender gevallen in NL, pakt GS juist deze sukkel eruit...

Roehm | 30-01-21 | 12:02
-weggejorist-
Konijnenfluffer | 30-01-21 | 13:20
▼ 4 antwoorden verborgen

In Taiwan is er voor het eerst in 8 maanden een Corona dode gevallen.
Tssssssssssssss.

letterzetter | 30-01-21 | 11:32

Maar wat wil meneer dan, toch 20.000 corona's per dag en 100+ doden, ik snap niet wat meneer wil behalve natuurlijk zelf door.

Niet in verhouding, natuurlijk niet, is ook geen situatie die in verhouding is, ga maar vertellen in een verzorgingshuis en aan die kinderen van op de ic.

Misschien als ze zelf de tent wat langer dichtgehouden hadden ipv tentfeesten in den haag. Restaurants deden stiekem ook geen fuck aan maatregelen, want die waren gewoonweg niet te doen, een pompje bij deur maar dan gewoon verder zonder kapje, vaak genoeg gezien. Beetje hand in eigen boezem.

menage | 30-01-21 | 11:32 | 2

In de 3e wereld zijn er nu meer dan honderd miljoen mensen in hongersnood doordat wij hier onze economie verkloten. En mensen die hier in de bijstand belanden leven gemiddeld 5% korter. Dat zijn 4 verloren levensjaren per persoon die (langdurig) werkloos wordt door de lockdown ongein. Reken dat maar eens uit.

RichardBandler | 30-01-21 | 11:57

@RichardBandler | 30-01-21 | 11:57: Vind het nogal een willekeurige hoop, die mensen uit Afrika (grappig op GS wel) en bijstandsdoden, en man als Tjeerd blijft echt niet zijn hele leven in de bijstand. Dan moet je wel echt vast zitten en ook echt niks kunnen.

menage | 30-01-21 | 14:45

€15 is helemaal geen slecht loon. Meneer woont boven zijn stand. Nota bene een vriendin die hem wel van benzinegeld voorziet, maar blijkbaar kunnen ze niet samenwonen en woonlasten delen. Ja, het cosmopolitische leven kan je niet altijd volhouden. Soms volstaat een zelfbelegde boterham ook...

AntoniusVeenstra | 30-01-21 | 11:32

Sterkte Tjeerd.

Als ondernemer actief in de luchtvaart leef ik met je mee. Eerste helft van vorig jaar liepen projecten ten einde en nieuw werk is in geen velden of wegen te bekennen. We hopen dat de luchtvaart zich zal herstellen en de verwachting is nu niet voor 2025 (dankzij de 2e of 3e golf, hoeveel komen er nog?). Ik kom niet in aanmerking voor al die mooie TOZO enz regelingen van vorig jaar - soit het zij zo - en met de toeslagaffaire in mijn achterhoofd zal ik er ook geen gebruik van maken (die regelingen zullen sowieso niet tot 2025 doorlopen - onderwijl is de hele industrietak vakkundig de nek omgedraaid - XR had het niet beter kunnen doen).

Ik zal het uitzingen en mijn pensioen eerder laten ingaan met een spaarzame levensstijl. Dat is mijn voordeel die jij als 39-jarige niet hebt. Een voordeel heb je dan mogelijk weer wel; jij kunt naar het buitenland verkassen zonder aangeslagen te worden door de fiscus met een conserverende aanslag. De Oostenrijkse Alpen zijn schitterend.

Sterkt jongen!

Louter Leuter | 30-01-21 | 11:32

Ik denk dat je het Hugo en Mark nog geen eens aan kan rekenen. We hebben in Nederland nog relatief lang alles open gehad.
We hebben enkel niet verder buiten de standaard box gedacht en verdere afwegingen gemaakt.
-
Nu wordt er wel weer een ander probleem zichtbaar, wij wanen ons in het rijke westen rijk. Terwijl we stikken in de schulden. Met name de GL/PvdA/NX66 /NIDA/DENK fanaten vinden dat we vanuit Nederland voor alles en iedereen moeten zorgen. Het geld vliegt de deur uit, worden via de EU niet de meest belachelijke projecten gesubsidieerd dan gaat het wel naar de regimes van ontwikkelingslanden die als 80 jaar bezig zijn zich te ontwikkelen. Terwijl uit hun zelf niets komt en dank ook nog rijk aan grondstoffen zijn (worden nu opgehaald door de Chinezen).
Maar wat beter voor ons zelf zorgen. Tja, we kijken enkel naar degenen die het nog slechter hebben, zonder oog voor de eigen rol van het bestuur aldaar.
Het is kloten en zuur, de enige weg uit is vaccinatie, helaas voor sommigen blijkbaar te laat.

bananabanana | 30-01-21 | 11:31

Wat als we alle ouderen en 50+ nu gaan afzonderen ? Totdat alles weer onder controle is ?

Lijkt mij nu de beste optie.

ikeethetbeter | 30-01-21 | 11:31 | 2

Hey, ik werk fulltime op m'n 53e en er moet gewoon brood op de plank. Je moest eens weten wat ik allemaal moet doorstaan om op m'n werk te komen en te blijven werken. Ik kan ook niet terugvallen op een uitkering of bijstand dus dat idee van jou mag direct de prullenbak in.

clockandhammergame | 30-01-21 | 11:50

En dan laten we hun 15-jarige kinderen lekker alleen thuis de boel runnen.

B0kito | 30-01-21 | 12:54

Soms duurt het ook eventjes voor je het misschien door hebt. Al die jaren trouw gestemd op je favoriete partij en diezelfde partij hangt nu een strop om je nek. Dank u wel. Hopelijk kun je nu het zand uit je ogen wrijven en word je wakker.

Mr_Pikibelly | 30-01-21 | 11:30

Sorry maar ik vind dit toch een beetje een jank verhaal. Freelance schrijver (dat is al een beetje een welvaarts baantje) en hard werken en je welvaart zelf verdienen, allemaal top! En ja, je hebt een klote hand gekregen bij het delen van de kaarten, net als duizenden anderen. Maar wat me van de schrijver blijft hangen is "15 euro per uur, ik verdiende netzoveel als een 15 jarige vakkenvuller". (Vakkenvullers verdienen veel minder maar okay).

Wat ik niet begrijp is dat je niet gewoon gaat orderpicken in een magazijn, planten plukken in een kas of ander werk. Er is echt meer dan genoeg te vinden. Probleem is dat mensen dat niet willen. Zeker als je een mooi huis hebt en een welvaarts baantje als schrijver.
Dus houd aub met klagen en neem gewoon IEDER werk aan. Klassiek gevalletje privilege en nu janken omdat de bubbel gebarst is. Is ook onderdeel van ondernemerschap. Succes Tjeerd.

Ketchupbadger | 30-01-21 | 11:30 | 3

Niet iedereen kan een hersen chirurg zijn. Hij heeft met zijn uitgeverij toch mensen aan een inkomen geholpen plus dat hij daarnaast ook nog eens in de Horeca werkte s'nachts. Ik stel me zo voor dat meneer erg lange werkdagen had. Hij is toch voor 15 euro/uur in Oostenrijk in de bossen gaan werken?

clockandhammergame | 30-01-21 | 11:53

@clockandhammergame | 30-01-21 | 11:53: Ja maat, dat is mn hele punt!
Als ie t daar kan, dan toch ook hier? Er is echt wel een distributie centrum of een kas in zn buurt die iemand kan gebruiken. Het is geen vetpot maar je bent bezig en je hebt een inkomen. Misschien een standje lager leven nu, maar na regen komt zonneschijn. Veel effectiever en nuttiger dan publiekelijk zeuren dat je niet meer om je eigen stand kan leven omdat je baantje niet meer relevant genoeg is. Doorpakken en doorgaan. Hij is echt niet de enige. Wij moeten allen een beet nemen uit het poepbroodje.

Ketchupbadger | 30-01-21 | 12:04

Daar geef je de absurditeit van de huidige maatregelen al aan. Kennelijk is werken in de kassen en orderpicken wel he-le-maal veilig, maar een kopje koffie bij het café om de hoek en naar de kapper gaan niet.

Tjeerd zal best betere keuzes hebben kunnen maken en/of meer hebben kunnen sparen, maar het huidige overheidsbeleid is visieloos, willekeurig en compleet van de pot gerukt.

Terence Hill | 30-01-21 | 12:53

Fakkel maar af die kleine ondernemers! Moet je maar niet zo stom blablabla zijn en het vooral blablabla zo moet doen. Zeker allemaal top ondernemers hier die hun schaapjes op het droge hebben?

Bennie Boos | 30-01-21 | 11:30 | 4

Vanuit de armstoel ;-)

Nederlandop1 | 30-01-21 | 11:47

Nee hoor, ik schat dat de meeste een uitkering hebben of in loondienst zijn en nu meesmuilend zien hoe de ondernemers en hardwerkende ZZP-ers op hun bek gaan.

MoonBeebe | 30-01-21 | 12:05
▼ 1 antwoord verborgen

Hij heeft jarenlang boven zijn stand geleefd en/of te weinig gespaard. En stop altijd een vast deel van je inkomen in BTC. Passief inkomen is nooit verkeerd.

quatro32 | 30-01-21 | 11:30 | 5

@Louter Leuter | 30-01-21 | 11:35: Dat gaat niet meer gebeuren. BTC is een uitkomst, ze kunnen opeens al het zwarte geld volgen.

BLR | 30-01-21 | 11:48

@Louter Leuter | 30-01-21 | 11:35: nee hoor. Het zou goed zijn voor de prijs.

Knufter | 30-01-21 | 11:52

Passieve verliezen wel.

Grachus | 30-01-21 | 12:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Sympathiek van deze kerel dat ook hij vindt dat de salarissen in de zorg omhoog moeten.
Nu gaat daar al een ongelooflijke bak geld naar toe. Geld wat opgaat aan ambtenaren die op ons risico en geld ondernemertje aan het spelen zijn of de bejaardenwetenschapsprofessor uithangen en van symposium naar symposium trekken maar hun clienten nooit zien.Genoeg interims die ook nog moeten coachen en adviseren op een bedenkelijk laag nivo.Genoeg externe bedrijven die zorginstellingen wel even adviseren ( niet kosteloos ) hoe een bedrijf te runnen.
Maar daar hebben we toch die duurbetaalde HÓÓGopgeleide ambtenaren voor !?
Daarom : zorg reorganiseren en regie weer in handen van de overheid.
‘Ondernemers’ die in de zorggeldpot graaien er uit schoppen.
Kunnen die centjes naar de echte ondernemer.

Ambiorix | 30-01-21 | 11:30 | 1

Dit!

clockandhammergame | 30-01-21 | 11:55

Ja zeg. Je kunt ook gewoon rijksambtenaar met een Tesla zijn geworden. Lekker thuis "werken" en iedere maand op tijd je paycheck binnen. Je koopwoning ieder jaar 8% in waarde gestegen. Want zo slim ben jij. Na je studie politicologie. Werken is voor losers. Tsssss

Piet Karbiet | 30-01-21 | 11:29

Waarom wordt er in Nederland geen vaccin geproduceerd in licentie ?? Zoiets kun je toch bij aanschaf met een fabrikant bespreken ?

Der Schnitzeljäger | 30-01-21 | 11:28 | 1

moet je wel een fabriek hebben... en mensen die die fabriek kunnen runnen. dan moet je vooruitkijken, plannen, organiseren. drie woorden die niet in het vocabulaire van de ambtenaar lijken voor te komen.

oh nee he | 30-01-21 | 11:37

"De consequenties van de maatregelen staan al zolang totaal niet meer in verhouding tot het beoogde doel van het beschermen van ouderen, risicogroepen of het voorkomen van besmettingen en restschade bij coronapatiënten. "
-
Volledig mee eens, sterkte Tjeerd.

osolemio | 30-01-21 | 11:27 | 1

Het heeft nu wel lang genoeg geduurd. Van visie is eigenlijk geen sprake meer, het is verworden tot een regelrechte ongeorganiseerde ramp. De hele economie is in vrije val. Dit is van z'n levensdagen niet meer goed te krijgen als er geen schulden kwijtscheldingen en vergoedingen worden uitgereikt. Iedereen zit op zwart zaad dus de tent moet weer open en snel ook, vaccineer iedereen die nog werk heeft en dus weer aan de bak kan. Hou iedereen die kwetsbaar is, veilig en voorlopig met zo min mogelijk contact met de buitenwereld. Ja, dit is niet leuk maar de motor van de economie moet weer aan voordat dit hele land aan de bedelstaf komt.

clockandhammergame | 30-01-21 | 12:03

Ja dat is allemaal heel verdrietig en vervelend voor meneer, maar het is wel eigen schuld. 15 jaar ZZP'en en dan geen buffers hebben voor een jaar levensonderhoud, dan is er 1 conclusie: je doet het verkeerd. Sommige ZZP-ers leven jarenlang boven hun stand. Sommige ZZP-ers horen gewoon in loondienst. Dat zegt een ZZP-er zonder recht op tozo.

Henk5 | 30-01-21 | 11:25 | 11

@Terence Hill | 30-01-21 | 12:14: zzp is geen beroepsgroep. En ongeveer 75% van de zzp-ers hoort eigenlijk gewoon in loondienst. Ruimt lekker op zo, zo'n corona.

Henk5 | 30-01-21 | 14:03

@Henk5 | 30-01-21 | 14:03: En dat bepaal jij even in al je onmetelijke wijsheid vanuit je luie stoel? Enig idee trouwens hoeveel ZZP'ers maar wat graag in loondienst zouden willen werken? In die zin heb je dus nog een punt ook. Mooi man, jarenlang VVD-beleid.

Terence Hill | 30-01-21 | 15:03

@Terence Hill | 30-01-21 | 15:03: Hoezo luie stoel jongen? Deze ZZP-er werkt 6 dagen in de week en bouwt reserves op zodat 'ie nooit z'n handje op hoeft houden bij de overheid. Staat tegenover dat ik dan ook gewoon zo rijk mag worden als ik zelf wil en kan. Ik ben het met jou eens dat er een hele grote groep ZZP-ers is die noodgedwongen ZZP-er zijn, genaaid door overheid en hun opdrachtgever (vaak voormalig werkgever). Ik neem aan dat jij ook vindt dat deze mensen een vaste aanstelling bij een werkgever moeten hebben toch? Tjeerd hoort daar niet bij. Die hoort bij de groep 'Macbook en koffie verkeerd a 7 euro ZPP'er die eigenlijk vrij weinig kan maar zichzelf wel ondernemer noemt'.

Henk5 | 30-01-21 | 15:39
▼ 8 antwoorden verborgen

Ja, ik heb te doen met al die ondernemers - ZZPers, horecamensen, contactberoepmensen, etc - die door de lockdowns zwaar de sjaak zijn.

Ik kan alleen maar hopen dat al die vaccins nu eens sneller gaan doorkomen, er versoepelingen optreden, en alles (wellicht met de nodige aanpassingen) weer open gaat. Tijdens de eerste versoepeling, zeg maar de zomermaanden tot en met september of zo, heb ik flinke fooien gegeven in de restaurants waar ik at en aan mijn kapper. Ik hoop dat snel weer te kunnen doen, en adviseer iedereen datzelfde te doen. Die mensen hebben het (en nog steeds) flink voor hun kiezen gekregen.

Dr_Johnson | 30-01-21 | 11:25

Ik zou toch zweren dat je bij de Albert Heijn iets van €3,75 per uur verdiende enkele jaren geleden. €15 per uur is best veel!

MonsantoSucks | 30-01-21 | 11:24 | 3

Nee dat is echt geen ruk. Een bouwvakker vangt 30 per uur. In dat uurtarief zit niet alleen loon, maar ook reserveringen voor pensioen, verzekering, reiskosten, onzekerheid en slechte tijden. Althans, die reserveringen zou je moeten maken.

Henk5 | 30-01-21 | 11:28

@Henk5 | 30-01-21 | 11:28: Tsja, reken dan ook op een tarief van €60,-. Maar ja, dan haalt de D66 ambtenaar wel een ilegale Bulgaar binnen om zijn badkamer te verbouwen.

Grachus | 30-01-21 | 12:05

@Grachus | 30-01-21 | 12:05: Klopt, en handje contantje natuurlijk, geen geld naar de belastingpot, alleen solidair met de centjes van anderen natuurlijk. Zo rollen ze.

Henk5 | 30-01-21 | 14:15

Zie een aantal nare zure reacties hier, met name over ga wat met je handen doen of zo, zonder ook maar enige emphatie, vind dat te hard en onnodig kwetsend.

Je zal maar na eerst er jarenlang hard voor te werken in 15 jaar een mooie zaak hebben neergezet en dat nu ineens zien verdampen in nog geen jaar. Dat is gewoon erg. Heb het dan ook beslist met deze man te doen.

Gelukkig heeft hij nog ouders om op terug te vallen, wat je niet wil op je 39e, en een goede vriendin.

Denk dat dit verhaal niet op zich staat. Veel kleine bedrijven zullen last hebben van deze crisis en andere veel grotere veelal in bezit van extreem rijke aandeelhouders hebben alleen maar geprofiteerd van deze crises. En dat steekt. Op gelukkig een aantal uitzonderingen na doen veel van die aandeelhouders die enorm binnenlopen helemaal niets voor het noodlijdende MKB.

Het moet niet lang meer duren deze lockdown of ik zie veel tot dan toe zeer rendabele (voor de meeste) bedrijfjes over de kop gaan.

Uiteindelijk gaan we dat wel degelijk allemaal voelen wanneer we in een economische crises geraken, ook u die te gemakkelijk achter een toetsenbord reaguurt.

Jan, Leiden | 30-01-21 | 11:24 | 1

Natuurlijk is dit vreselijk, maar meneer denkt dat het realistisch is keuzes te maken waar iedereen goed uit gaat komen, het is letterlijk kiezen tussen financieel kapot, of helemaal kapot bij verschillende doelgroepen. Het is toch raar dat meneer verwacht dat Rutte voor het eerste zou gaan kiezen. "It is what it is?"

menage | 30-01-21 | 11:38

Meneer krijgt nu 1000 euro per maand, maar dat dekt de kosten van z'n huis/kantoor niet. Stel z'n huis/kantoor kost 1500 euro. Overige kosten om te leven 750. Hij heeft dus 2250 per maand nodig, krijgt 1000, komt daardoor 1250 te kort. Hij zegt echter dat z'n oorspronkelijke inkomsten voor 80% weggevallen, we weten niet hoeveel dat is maar gezien deze bedragen komt er nog 250 binnen. Na 11 maanden moet de stekker eruit. Er zullen vast meer kosten zijn en omlaag schalen gaat niet altijd snel (verplichtingen), maar met een te kort van 1000 euro zou zijn reserve dus 11.000 euro zijn. Terwijl hij al 15 jaar aan het werk was? En hij heeft al geld moeten lenen van familie en vrienden omdat hij anders die 11 maanden niet kon redden? Of mis ik iets?

Heel vervelend Tjeerd. En natuurlijk mag je boos zijn op de overheid. Ik lees in de comments dat je boven je stand hebt geleefd. Dat weet ik niet, want destijds kon je het betalen. Maar financieel deed je het onverstandig, zonder (fatsoenlijke) reserves én als (jarenlange) ZZPer. Leg de schuld dus niet volledig bij de overheid.

memanta82 | 30-01-21 | 11:24 | 2

Roepen dat z'n buffers niet toereikend waren is wel erg makkelijk.
Voor het zelfde geld heeft meneer in 2019 met een goede orderportefeuille in het vooruitzicht en nog geen zuchtje Corona in de lucht besloten dat er weinig risico aan een investering in ik noem maar wat "een nieuwe auto" zat. Auto gekocht, deels eigen geld (uit de buffer) bij gelegd om de financiering lekker goedkoop te houden. En toen kwam Corona, viel werk weg, liep de orderportefeuille leeg en was wel die auto al gekocht.

normanius | 30-01-21 | 11:48

Maar dat zijn what-if's waar geen melding van wordt gemaakt in zijn verhaal. Het maakt mij niet uit, maar de uitspraak "jaren ondernemen in 11 maanden down the drain" is wel erg dramatisch voor een schrijver die aan een laptopje genoeg heeft en nu z'n huurhuis moet opzeggen omdat ie kennelijk geen buffer heeft aangelegd. Die buffer kan cash zijn maar ook iets anders dat je weer ten gelde kan maken. Een auto kun je ook weer verkopen. Kost je onnodig geld, maar als de nood aan de man is.

memanta82 | 30-01-21 | 12:35

Ik zou Tjeerd graag een prive bericht willen sturen en met hem een baan doorspreken. Is dat mogelijk via GS?

de Jager59 | 30-01-21 | 11:24

We doen dit om de bejaarden en zwakkeren te beschermen, aldus Rutte.
Maar 90% van de coronadoden valt juist in die groep.
Er gaat dus iets vreselijk mis.
Ondertussen denkt 50% van het MKB in de EU binnen een jaar failliet te gaan.
De grote winkelketens beginnen te wankelen, evenementen, toerisme, horeca, cultuursector idem.
Door maatregelen die simpelweg niet werken.

de honden blaffen... | 30-01-21 | 11:22 | 2

Maar volgens Hugo gaan de maatregelen nu wel echt werken.

Kladderadatsch | 30-01-21 | 11:26

Nee joh, om de Druk op de Zorg. Ofzo. Het zwakt nogal. Maar afijn, blijkbaar moet alles kapot. Tot de bestuurders er achter komen wie hun salaris eigenlijk ophoest en betaalt.

Piet Karbiet | 30-01-21 | 11:34

OK, genoeg gemopper.

Exitstrategie, iemand ??

Papa Jones | 30-01-21 | 11:22

Door te stellen dat zijn freelancetarief van €15 net zo hoog is als het uurloon van een vakkenvuller neem ik dit hele verhaal met een korrel zout van 15 kilo.
Ik heb trouwens een hekel aan iedereen die uit zelfmedelijden verhalen instuurt. Daarom lees ik ook nooit vrouwenforums:
Ik heb het moeilijk
Ja, ik heb het ook heel moeilijk
Ik heb het nog veel moeilijker
Ja maar ik heb het ook vreselijk moeilijk want ...
Dat was globaal de inhoud van forums waar voornamelijk vrouwen zitten

Leptob | 30-01-21 | 11:22 | 1

Hahaha

Panos88 | 30-01-21 | 12:06

Als ZZP-er heb je geluk. De kosten kunnen direct omlaag en nauwelijks vast lasten. Een jaar geen inkomen, so? Elke horecaman droomt daarvan. Leer van de varkensboer!

maarten1959 | 30-01-21 | 11:21 | 1

Vaste lasten kunnen ook uit de privé sfeer komen.

Der Schnitzeljäger | 30-01-21 | 11:31

Om het beeld van Tjeerd wel goed en compleet te hebben, is het aardig om te lezen hoe hij zichzelf omschrijft:
“Schrijver des Vaderlands. Tevens fitgirl met ‘n vleugje drankzucht, onrustig temperament & wanderlust. Inked. 010. Ik zou me doen.”

Jimmydepimmy | 30-01-21 | 11:19 | 6

Ik zou mij ook doen, scheelt een hoop gedoe

Jiet Panssen | 30-01-21 | 11:25

Weer eens wat anders als 'IT-lul met overgewicht en boekhoudersmentaliteit. Red bullit, zuurlap, pornhub, thuis in eigen dorp.'

JanFTE | 30-01-21 | 11:25

Wat een pannenkoek. Hij moet gewoon niet zo tof doen.

Van Urk | 30-01-21 | 11:26
▼ 3 antwoorden verborgen

In welke wereld leeft hij dat 15 euro p/u als weinig word gezien ??

Het verbaast me dus niet zo dat hij met de pootjes omhoog gegaan is.

Het gros van Jan Modaal moet het met minder per uur Netto doen.

Konijnenfluffer | 30-01-21 | 11:19 | 7

Ik zit er iets boven in loondienst en klaag niet. Ik hoor echter zat stoeferds die zeggen dat ze meer verdienen, ze laten echter nooit hun loonstrook zien.

Agent 421 | 30-01-21 | 13:11

@Muxje | 30-01-21 | 11:26: Ja, hij wou Zelfstandige Zonder Pensioen worden. De naam zegt het al . ( ken veel zzp'ers, maar er géén die verzekerd zijn voor mindere tijden ) al kan dat aan de branche liggen. * bouw *

Konijnenfluffer | 30-01-21 | 13:23

@Agent 421 | 30-01-21 | 13:11: Zelfde hier, zit een een euro'tje boven ( net aan ) , en word gezien als behoorlijk betaald in mijn werk. ( chauffeur ) . Alleen was ik niet zo stom, om zelf een auto te kopen en voor nog een euro'tje meer in het uur al het risico te lopen, wat mijn werkgever nu draagt .

Konijnenfluffer | 30-01-21 | 13:25
▼ 4 antwoorden verborgen

Vroeger trok de barbier ook kiezen.
Kiezen trekken is een medische handeling.
Dus mogen alle kappers van Nederland weer open !
Hoeraaaaa.....
Of zit ik al te lang in lockdown...

Godderwrake | 30-01-21 | 11:19 | 1

Lol. Laatste zin.

Tiscali-2 | 30-01-21 | 11:59

OT: BLM krijgt Olaf Palme-prijs + nominatie Nobelprijs voor de vrede... Hoe dan?
Bron: bij de buren van de TPO

normanius | 30-01-21 | 11:18 | 2

Het verbaast mij dat Kamela Harris nog niet genomineerd is voor de Nobelprijs voor de vrede.

VanBukkem | 30-01-21 | 11:31

Het nieuwe normaal. Abnormaal.

Piet Karbiet | 30-01-21 | 11:35

Als het gerestaureerde historische pand een koophuis was dan heeft meneer, schat ik, een ton aan overwaarde ontvangen met de huidige explosief stijgende huizenprijzen.
In het geval van een huurpand was het dus gewoon te duur voor een jaartje crisis en had hij een "buiten-het-centrum" pandje/appartementje kunnen huren. Maar dat was waarschijnlijk beneden zijn stand. Ik ben blij dat hij intens gelukkig is in Oostenrijk, dat heeft hij indirect dan toch maar aan Rutte te danken. Zo'n 95% van de Nederlanders heeft die keuze niet.

Sneerpoets | 30-01-21 | 11:18 | 6

Probeer als ZZP'er maar eens een huurwoning te vinden in de vrije sector. Makelaar: "om voor deze huurwoning in aamerking te komen hebben wij een inkomsensverklaring van u nodig van de afgelopen 3 maanden waaruit blijkt dat u minimaal 3,5x de nettohuur verdient."

Succes.

Terence Hill | 30-01-21 | 11:45

@Terence Hill | 30-01-21 | 11:45: En aangezien die huren beginnen bij €950,-....

Grachus | 30-01-21 | 11:59

@normanius | 30-01-21 | 11:21: Shit, betrap je me daar toch even op een naiëve gedachte, ik leef qua huurmogelijkheden nog in 1990 denk ik...
Nu maar hopen dat Tjeerd nooit VVD heeft gestemd.

Sneerpoets | 30-01-21 | 12:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Even naar Oostenrijk rijden kost wel iedere keer 220 Euro minstens aan benzine, die moet je eerst maar weer is terugverdienen. Voor iedereen die het een jankverhaal vind, ga is terug naar januari 2020. Had u het idee dat vele winkels en horeca bedrijven zoooooo lang dicht moesten. De hoop sterft als laatste en wordt meesterlijk bespeelt door onze regering. Iedere keer weer het " Nu nog 14 dagen" gelul. Ik ken ook een hoop mensen die nu opgeven want de koek is op. Kijk daarom niet naar de letter van het verhaal maar na het grotere gebeuren ervan. Zal de vvd echt 40 zetels krijgen, zijn we echt zo blind geworden?

jan huppeldepup | 30-01-21 | 11:18 | 3

Nee, maar burgers die belang hebben bij de status quo zullen geneigd zijn VVD te stemmen. Ik snap dat wel, je wilt houden wat je hebt, je betaalt genoeg voor de verplichte solidariteit.

DeCynischeAmbtenaar | 30-01-21 | 11:23

Het grote probleem is dat een zeer groot deel van de beroepsbevolking werkzaam is met een gegarandeerde baan en een gegarandeerd inkomen. Al die ambtenaren zijn maar wat blij met deze periode. Kunnen ze stomme 'o ik verveel me zo" melige filmpjes op faecesbook plaatsen.

Grachus | 30-01-21 | 11:56

Ik had in maart al door dat deze hele shit _minstens_ twee jaar aan zou gaan houden. Gewoon boerenverstand.

Vanilla | 30-01-21 | 14:12

“Grondrechten zijn met een enkele veeg van tafel geveegd met de coronawet.”

Dan waren het dus geen grondrechten.

postmodernismisdead | 30-01-21 | 11:17 | 8

In Zweden nu al meer dan 50% groepsimmuniteit. Hier in NL zitten we ook al op 20-30% immuun door reeds doormaken van infectie. Daar komen nog de mensen bij die bv. via kruisimmuniteit of gewoon een sterk immuunsysteem al immuun waren.

RichardBandler | 30-01-21 | 12:03

@Grachus | 30-01-21 | 11:51: Vaccineren is de enige oplossing. Intussen de maatregelen gewoon netjes naleven en niet de dwarse puber gaan uithangen.

Wiebenick | 30-01-21 | 12:22

@MarttHvdB | 30-01-21 | 11:20:
Helemaal niets helaas... Maar het is hier niet de democratie die wordt ondermijnd, deze maatregelen worden gesteund door de meerderheid van de bevolking. Ik noem het ook weleens de dictatuur van de meerderheid.

Het is de rechtstaat die wordt ondermijnd, fundamentele grondrechten die je zouden moeten beschermen tegen de overheid bestaan niet meer. De genomen maatregelen hoeven blijkbaar niet meer getoetst te worden op rechtmatigheid, proportionaliteit of op wetenschappelijke basis. Wist u dat het Nederlandschap momenteel gekoppeld is aan een PCR test? Je bent dus geen Nederlander meer zonder negatieve PCR-test, een test waar je helemaal geen 100% diagnose aan mag verbinden en waartoe je niemand zou mogen verplichten vanwege Art. 11 GW, en dit is maar 1 voorbeeld.

#enpassant | 30-01-21 | 14:00
▼ 5 antwoorden verborgen

Iets begrijp ik toch niet. Nederland heeft miljarden over om "vluchtelingen" een huis, medische verzorging en eten te geven. Waarom kan dan niet een deel van dat geld ook ten goede komen aan ondernemers die in de problemen zijn gekomen?

meneer Q | 30-01-21 | 11:16

Wat kan ik anders zeggen dan 'heel veel sterkte!'. Dit is gewoon afschuwelijk. De 'maatregelen' staan inderdaad in geen enkele verhouding meer tot de enorme schade die ze aanrichten. Vorig jaar maart was er nog iets voor te zeggen maar dat het na bijna een jaar alleen maar erger geworden is met de 'maatregelen' is een enorme schande.

Lupuslupus | 30-01-21 | 11:16

Goed verhaal, lekker lang. Maar de zin "Ik verdien 15 euro per uur, evenveel als een 15 jarige vakkenvuller" laat wel zien dat Tjeerd ook niet helemaal met zijn voeten op deze aardbol staat. Meer dan €6 krijgt een 15-jarige vakkenvuller niet. Vaak is het zelf €4,50. Onze geliefde appie heeft een heel businessmodel opgetrokken rond het uitbuiten van tieners. Belachelijke vultargets, met onbetaald overwerken als je ze niet haalt. Ik kots al die linkse partijen uit, maar de dag dat ze het minimumjeugdloon afschaffen, en het minimumloon verhogen dan doe ik een blij regenboogdansje. 18 jarigen krijgen ook maar iets van €8,00 per uur. Of 2,5 terras/kroegbiertjes per uur. We moeten ze een keer een normaal uurloon gaan geven.

BlijkbaarNormaal | 30-01-21 | 11:15 | 6

Helemaal waar. Er zijn zat volwassenen die blij zijn met 15€ per uur voor veel minder werken met iemand er naast met een stopwatch.

jitro | 30-01-21 | 11:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Meh, als je als 40-jarige hoogopgeleide niet in staat bent geweest om te zorgen dat je op die leeftijd een spaarpotje hebt waarmee je het minstens een jaartje uit kan zingen, heb je gewoon verkeerde keuzes gemaakt.

Ik heb begrip voor en medeleven met mensen uit de onderklasse van de samenleving die gedwongen ZZP'er zijn en dan nog nauwelijks voldoende inkomen hebben.

Overjarige hipsters die liever barista zijn dan een echte carriere op te bouwen, not so much.

Japannert | 30-01-21 | 11:15 | 1

Zo is het, hoor!

Jimmydepimmy | 30-01-21 | 11:20

Tja. Tjeerd onderstreept nog maar eens wat velen van ons al lang weten: de cojonamaatregelen maken meer kapot dan ons lief is. Niet het cojona virus en de ziekte an sich maar de maatregelen ter bestrijding van zijn maatschappijontwrichtend. En de gekte gaat maar door, want de beleidsbepalers wereldwijd hebben nou eenmaal ingezet op de totale uitroeiing van het ""killervirus"" dus die kunnen nou niet meer terug. Ze kunnen nou moeilijk tegen Tjeerd zeggen van 'och, eigenlijk valt het best wel mee met dat virus'. Nee: killervirus. Hel en verdoemenis zullen over ons komen zonder maatregelen. Zonder maatregelen waren er nu honderdmiljoenmiljard meer mensen overleden dan met. Nou, ik geloof er geen ruk van. Ik noem het gewoon een stevige griep. We hebben collectief de wereldeconomie voor de bus gegooid voor een stevige griep. En dan noemen we Willem Engel een wappie.

Ik wens Tjeerd heel veel sterkte. En denk maar zo Tjeerd, als je dit leest, gedeelde smart is halve smart. Met jou zitten er nog een paar miljoen Nederlanders in de shit.

VanBukkem | 30-01-21 | 11:13 | 5

@Spring Bruissteen | 30-01-21 | 11:23:
In de wereld van virussen is dit een virus van niks. Gelukkig hebben we ons jaren voorbereid, heeft miljoenen gekost, we waren volgens de regering het beste jongetje van de klas met de beste wetenschappers ter wereld maar het heeft niks opgeleverd. Wie zijn hier nu de wappies?

Patje | 30-01-21 | 11:29

@Spring Bruissteen | 30-01-21 | 11:23: Spring Bruissteen, van de afdeling Name Calling, present!

Dank voor uw inhoudelijke bijdrage.

MarttHvdB | 30-01-21 | 11:29
▼ 2 antwoorden verborgen

U was niet ziekig genoeg voor crowdfunding.
Sterkte en bedank Brussel maar.

rein9576 | 30-01-21 | 11:13

Sterkte Tjeerd. Het zit je duidelijk niet mee.
Maar ik ben best jaloers op die vriendenkring van je. Een vriendin om bij in te trekken, familie en vrienden die je ondersteunen (en vast niet alleen financieel, maar ook emotioneel). My goodness, you're a rich guy. Ja, stikjaloers ben ik.

welatenheterbijzitte | 30-01-21 | 11:13 | 1

En hij moet vooral uitkijken niet te verdrinken in z’n white male privilege...

Jimmydepimmy | 30-01-21 | 11:22

Sterkte Tower, voor de ondernemers die nog wel klanten hebben, betalingen ( ook overheid) zijn extreem laat en opdrachten worden zoveel mogelijj uitgesteld. Weinig vergezichten en beloftes ( over vaccinaties) worden Stelselmatig gebroken. Maar Rutte en de Jonge krijgen hun salaris wel en ze kunnen zichzelf in de kijker spelen.

Ben vaak in Kyiv, daar op 40m inwoners 2k besmettingen per dag. Testen is slechts eur 20 en kan overal, ook als je op je bagage wacht.

Nederland is een ambtenarenland met stroperige molens en niemand kan het wat schelen

i-Wonder | 30-01-21 | 11:10 | 2

De mensen die in of voor de overheid werken, alsmede de mensen die uit de staatsruif vreten, worden niet geraakt door de coronacrisis.
En zo kan het dat een krappe l(e)achende meerderheid blijft bepalen hoe weinig de toevoegende ruime minderheid over mag houden om net niet dood te gaan.
De omgekeerde wereld, maar zo gaat het hier al jaren.

jemagookniksmeer | 30-01-21 | 11:18

@jemagookniksmeer | 30-01-21 | 11:18: Onder Rutte is dat nog eens extreem verergerd. NIet alleen is Rutte kampioen 'kansloos asieltuig binnen laten'. Er is ook nog nooit een premier geweest die de omvang van de overheid tov bbp zo enorm heeft laten groeien. Den Uyl zou jaloers op hem zijn geweest.

Grachus | 30-01-21 | 15:27

Alle mensen die nu stoer doen met hun vaste salaris: Vroeg of laat gaat de klap ook komen voor vele anderen, juich niet te vroeg. En waarom gebeurt dit? Niet vanwege een groot plan zoals de wappies denken, maar gewoon vanwege een maatschappij die vastloopt in een gedachte dat niemand ziek mag worden en bejaarden niet mogen overlijden. De solidariteit heeft nu bijna een jaar geduurd... Bescherm de kwetsbaren, laat mensen vitamine D nemen en gezond gaan leven (rokers en vreters), verdubbel de IC-capaciteit (in een jaar kunnen mensen echt wel leren iemand om te draaien, een machine te bedienen en uit te voeren wat een teamleider/expert zegt). Denk in structurele oplossingen ipv een tunnelvisie met vaccins die maar deels en tijdelijk werken... dit virus gaat nooit meer weg en zal blijven muteren (zit in dieren, zit in Afrika). In dit morele dilemma gooien we nu grofweg 99% voor de tram om 1% te beschermen.

Root_Of_All_Evil | 30-01-21 | 11:10 | 6

@Muxje | 30-01-21 | 11:19:
Dat kinderen op achterstand blijven staan zal best.
Maar we hebben in het nabije verleden een generatie gehad die 5 jaar geen onderwijs kreeg en geen iPad had. Die hebben Nederland wel weer opgebouwd. Dus niet te snel janken s.v.p.

Godderwrake | 30-01-21 | 11:44

@Muxje | 30-01-21 | 11:19: Welke 'al die bedrijven die faillier zijn gegaan'? 2020 had het laagste aantal faillissementen in 20 jaar.

dz5b604587 | 30-01-21 | 12:20

@dz5b604587 | 30-01-21 | 12:20:
Hoe zou dat komen denk je? Omdat de economie zo floreert?
Blijf vooral lekker doorgaan met dit soort ultiem kortzichtige reacties te plaatsen. Je hebt overduidelijk geen idee.

Ad Fundum | 30-01-21 | 13:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik lees het alweer. Reaguurders zijn allemaal slimme ondernemende zelfstandigen met genoeg vet op de botten die deze coronaramp in maart al goed konden inschatten en zodoende zich al vroegtijdig hebben aangepast op de veranderende omstandigheden. Ik ga even poepen.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 11:09 | 7

@Herfsttijloos | 30-01-21 | 11:35: 15 euro per uur is erg weinig als freelancer. Wanneer je in loondienst zit en dit het uurtarief is wat je als freelancer kan krijgen zou ik me nog een keer bedenken. Je moet sowieso die berekening voor jezelf maken. Vuistregel is 2 x je brutosalaris en dat omgerekend naar een uurtarief. Maar goed, veel mensen maken die berekening niet. Gewoon Yolo, opdrachten komen waarschijnlijk vanzelf binnen, wanneer je uitbetaald krijgt lekker breed doen in de kroeg, eind van de maand weer stress dat er geen nieuwe opdracht in het verschiet ligt.

Ik snap ook wel dat het bij de onderkant van de ZZP-markt wat genuanceerder ligt. Mensen die gedwongen worden om ZZP-er te worden om uberhaupt aan inkomsten te komen. Ik gok erop dat Tjeerd wel bewust voor het ZZP-schap heeft voor gekozen heeft.

Ik ben ook ZZP-er. Tarief ligt ver boven de 15 euro en daarnaast leef ik sober. Ik kom niet in aanmerking voor een Tozo regeling en heb ook niet de behoefte gehad om er achter aan te gaan. Ik word moe van al die yolo zzp-ers die nu omvallen. De politiek heeft namelijk de neiging om iedereen over een kam te scheren wat mij ook onderdeel van de slachtoffer groep maakt die blijkbaar tegen zichzelf beschermd moet worden. Meer regelgeving, meer controles, meer gezeik

JanFTE | 30-01-21 | 11:51

@JanFTE | 30-01-21 | 11:51:
Heb me er serieus in verdiept, maar ZZP had voor mij absoluut geen meerwaarde. Vaak is het niets anders dan een overeenkomst van opdracht in een sexy jasje, waarbij alle risico's en onkosten voor mijn rekening zijn in ruil voor een paar euro meer per uur. Het aanbod is gewoon te groot denk ik.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 12:03

@Herfsttijloos | 30-01-21 | 12:03: Daar heb ik respect voor, dat je het gewoon voor jezelf uitzoekt en op basis daarvan beslissingen neemt. Klinkt simpel, maar er zijn zoveel mensen die dat niet doen en maar een image/droom nastreven zonder na te denken over consequenties. Fijne zaterdag gewenst!

JanFTE | 30-01-21 | 12:13
▼ 4 antwoorden verborgen

Een journalist die geen sterke werkwoorden kan vervoegen, doei!

NomadBrewer | 30-01-21 | 11:08

Ja21 wil dat de scholen open gaan. Dat is visie. Goede actie van Ja21.

Een lege school is een land zonder toekomst. Klopt.

ja21.nl/petitie/
ja21.nl/

Rest In Privacy | 30-01-21 | 11:07 | 10

@Stijlloze bezoeker | 30-01-21 | 11:39: Nee hoor, niet iedereen wil dat de scholen open gaan. Nou ja, uiteindelijk wel, in juni of zo, 2025. Ja21 wil de scholen op 9 februari weer open.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 11:59

@Papa Jones | 30-01-21 | 11:58: Jij zit in de tunnelvisie van virologie. Maar het gaat niet alleen om corona. Dat de jeugd onderwezen wordt, daar gaat het ook om. Ja21 kiest voor het laatste.

En dan neem je een risico wat betreft corona: nieuwe uitbraken van corona, meer besmettingen... Leraren vaccineren is een manier om het risico te mitigeren. En er zijn wel meer maatregelen om te mitigeren denkbaar.

Maar leerlingen weer naar school, dat vergroot natuurlijk wel altijd het risico. Maar corona is dus niet het enige. Als de jeugd geen goed onderwijs krijgt, maanden en maanden lang, dat is veel erger.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 12:05

@Sitting_targets | 30-01-21 | 12:05: Tunnelvisie? Het is gewoon pure virologie. Natuurlijk moeten de scholen zo snel mogelijk weer open, maar het blijft op eieren lopen. En als leraren nu ingeënt worden, welke groep wordt er dan geschrapt? De ouderen zouden juist voorrang moeten krijgen, zij 'claimen' het overgrote deel van de druk op de ziekenhuizen.

Papa Jones | 30-01-21 | 12:12
▼ 7 antwoorden verborgen

Nou ja.
De reacties lezende is dit virus een schot in de roos. Nooit eerder kregen zo weinig wannabe-dictators zo makkelijk, zoveel macht over zoveel meelopers.

Jan Passant mk2 | 30-01-21 | 11:06 | 1

Geld weg, leven kapot, niet klagen, is normaal, gezondheid van de mensen, iedereen heeft het zwaar, corona.

Patje | 30-01-21 | 11:14

Onzin om Rutte en de overheid hiervan de schuld te geven. U krijgt ten minste nog een uitkering. Er zijn vette en magere jaren in het leven. Nu magere ten gevolge van de pandemie. Mijn ouders hebben jaren een kruidenierswinkel gehad. Dag in dag uit samen hard werken voor een bescheiden inkomen. Toen ging in eens iedereen naar de supermarkt. Dag winkeltje. Na veertig jaar samen keihard werken. Geen cent overgehouden uiteindelijk en niks uitkering. Op 60 jarige leeftijd nog aan de slag als chauffeur om je brood te verdienen en bij de supermarkt je boodschappen te kunnen doen. En nu leven van alleen aow.
Kan je daar de regering de schuld van geven? Nee tijden veranderen . En soms zit het mee dan tegen. Maar uiteraard wens ik u alle goeds toe en een betere toekomst.

Kattie | 30-01-21 | 11:06 | 3

Er zijn in het beleid de afgelopen 20 jaar veel zaken niet goed gegaan.
Daardoor is er veel verloren dat we nooit meer terugkrijgen.
Rutte noemde dat het nieuwe normaal.

Mr.Crowley | 30-01-21 | 11:16

Niemand geeft de regering de schuld van de coronacrisis. Wat wel verwijtbaar is is de incompetentie: allerlei maatregelen voor de burgers afkondigen zonder beleid, en alles nalaten wat ze zelf moeten regelen, van beschermingsmiddelen tot en met vaccinaties.
En daar boven op nog eens overal over liegen en van alles beloven.

Schmalz | 30-01-21 | 11:19

Bizarre vergelijking. Jouw ouders kruidenierswinkel is niet de nek omgedraaid als gevolg van overheidsbeleid, maar van een veranderende markt.

Terence Hill | 30-01-21 | 11:37

De uitgeverijen staan al vanaf het begin van deze eeuw onder druk. Het hele business model klopt niet meer. En horeca is ook nooit een stabiele levensvorm geweest, afhankelijk van zoveel wisselende factoren. En dat terwijl er schreeuwend behoefte en grote baanmarkten zijn voor "moeilijke" beroepen, loodgieters, elektriciens, onderwijs -- als je investeert in een saai opleidingstraject en een nederige werkervaringsplaats. Minder kicks, minder fun maar vooral minder swing en nul risico. Dus het bovenstaande verhaal lijkt me dan niet echt representatief voor corona-nood. De toneelverenigingen moeten ook sluiten. Sommige concertzalen ook maar die starten wel weer op een keer. Bust & boom. Als de overheid de backbone industrie overeind kan houden en noodzakelijke dienstverlening dan lijkt me dat belangrijker. Dat er hele kuddes magere jaren beleven is duidelijk maar wat is de impact op het grotere geheel? Hoeveel geld brachten dit soort voorbeelden de economie bij elkaar genomen? Elke crisis toont aan dat de werkelijke kracht van mensen is: aanpassingsvermogen en voldoende reserves opbouwen voor mindere jaren tijdens goede jaren. Veel van de "nieuwe" carrières en ZZP avonduren (been there) lijken die regels vaarwel te hebben gezegd. En dat is elke crisis dus een diepe crisis.

GeenAccount | 30-01-21 | 11:04 | 3

Goed geschreven!

Jimmydepimmy | 30-01-21 | 11:06

Precies dit!

PikinhetBlik | 30-01-21 | 11:09

Goed geschreven... En als toevoegende noot (van "Rommelpot for President"): Als ZZP'er zou je een 'verplichte' belastingvrije financiele buffer moeten hebben van 1,25x modaal.

rommelpot1.0 | 30-01-21 | 11:17

En Nederlander zijn zo flex en crea... Ik werkte 20 jaar voor 15 per uur in de bouw en dat leverde 624k op. Leven van overwerk, extra klussen en incidenteel inkomen echtgenote. Geen Macbook en wat is een starbuck. 10 jaar eerder met pensioen daardoor.
Leg de lat is wat lager en werk wat harder. PS Oostenrijk is 0031 light.
(Probeer eens mediterriaan...)

Pedronegro | 30-01-21 | 11:03 | 2

En hoe is je lijf eraan toe na 20 jaar bouw, PN? In noodgevallen kun je nu die steiger echt niet meer op hoor.

Graaisnaaiert | 30-01-21 | 11:05

@Graaisnaaiert | 30-01-21 | 11:05: Mijn lijf is net zo als een ander zijn lijf. Als eigen baas bepaal je zelf wat je tilt of niet. Dan hebben we nog kranen, liften bobcats en ga maar door. Tijden veranderen nietwaar. En daarbij naar de gym of zelf eens met paar keer met 30 kg naar drie hoog...

Pedronegro | 30-01-21 | 11:13

Kudt man. Ik had een vriend die zichzelf in een psychose iets heeft aangedaan, met fatale gevolgen. Iedereen heeft het idee dat er zonder lockdown misschien wel op tijd een signaal was opgepikt. Een ander is nu terminaal. Kanker. Heeft vorig jaar de zorg vermeden. Mijn generatie. Ik ben 50. Veel te jong, dus.

de visser | 30-01-21 | 11:03

Best sneu alelmaal. Ben geen wappie hoor, maar , maar als deze pandemie nou eens 2 of 3 jaar aanhoudt, Mark R managed het al zo goed, hij heeft daar natuurlijk goed over nagedacht. Hier in Singapore wordt daar wel over gesproken en gediscussieerd (zonder dat je een wappie stempel krijgt), heb geen glazen bol hier, maar het muteert allemaal maar verder......

leofromrotjeknar | 30-01-21 | 11:03 | 2

Wat ze weten en wat ze naar buiten toe communiceren zijn natuurlijk 2 hele verschillende dingen. Stel, op 10 januari komt Rutte met een perspraatje van: "Jongens, er waart een rotvirus rond en dat gaat zich binnen een een paar maanden over de hele wereld verspreiden. We verwachten dat dat minimaal 1,5 tot 2 jaar aanhoudt. We hebben as we speak geen geneesmiddel ertegen, er wordt druk aan gewerkt maar ondertussen gaat u het met z'n allen wel voelen. Zet u schrap! In goede gezondheid verblijf ik, MinPres Rutte."
Wat denkt u dat er dan was gebeurd? Ik zeg het vaker, je kunt wel min of meer determineren waar het naartoe gaat maar dan moet je vooral luisteren naar wat ze niet zeggen en zelf gaan plussen en minnen...

Graaisnaaiert | 30-01-21 | 11:10

Door dit (trieste) verhaal word ik weer kwaad op Wiebes, toen hij in maart 2020 het volgende de media inslingerde: "Het zal voor heel veel zzp'ers een teruggang in inkomsten betekenen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen".

Zupschufter | 30-01-21 | 11:02 | 2

In eerste instantie heeft Wiebes gewoon gelijk, dat is het risico van ZZP er zijn.
Je hebt het hogere inkomen, maar ook een hoger risico.

Maar tegen deze situatie is niks bestand, dit is een calamiteit die niet eerlijk is om te zeggen "ja .. dat was een bewust risico die je nam " .

Konijnenfluffer | 30-01-21 | 11:21

@Konijnenfluffer | 30-01-21 | 11:21:
Wiebes zou gelijk hebben (wanneer heeft hij dat wel) als al die ZZP-ers uit eigen keuze ZZP-er zouden zijn geworden en niet als noodsprong daar 50+ en ontslagen. Wiebes is een wereldvreemde idioot.

En hoezo: 'je hebt een hoger inkomen' ??

Der Schnitzeljäger | 30-01-21 | 11:40

Wel een beetje een jankerd, die Tjeerd.

Hoolicool75 | 30-01-21 | 11:02 | 3

U schopt nog iemand na, die weerloos op de grond ligt?

ventilatiesysteem | 30-01-21 | 11:24

Ondernemen is risico nemen. Tjeerd weinig vet op de botten, kan hij zichzelf ook aanrekenen. Waarachijnlijk ook jarenlang boven zijn stand geleefd. Daarbij de minachting naar het lage loonarbeid, voor 15 haalt hij zijn neus op. Aanpakken Tjeerd, en niet wat zielige foto’s op de socials plaatsen.

Hoolicool75 | 30-01-21 | 11:35

Je hebt er niets aan maar heel veel sterkte, Tjeerd. Je hebt laten zien dat je echt ballen hebt, dat is iets wat HdJ nog steeds vertikt.
En ja, ik roep het al vanaf het begin, zet goddomme de vaste lasten, heffingen, en afdrachten stil voor iedereen die om wat voor reden dan ook zijn beroep niet meer kan uitoefenen of de toko al dan niet tijdelijk moet sluiten. Het kan niet anders, dat is directe verlichting zonder rondpompcircus wat maanden duurt en wat nog meer rompslomp met zich meebrengt. Horeca in slaapstand dus, niet dat er geen horeca meer is straks, om maar wat te noemen. Iedere solide ondernemer kan een beetje overbruggen, maar niet dit.
Wel de kast leegvreten maar geen geld binnenkrijgen voor nieuwe boodschappen, dat verhaal dus, dat wil de overheid aan ze verkopen. En dan roepen dat we samen tegen dat rotvirus moeten strijden, jaja.

Graaisnaaiert | 30-01-21 | 11:00

€15 per uur om vakken te vullen? Dan is het in de 17 jaar sinds dat ik 15 was wel iets omhoog gegaan. Ik herinner mij €4,40 per uur.

ThijsConvert | 30-01-21 | 11:00 | 1

Werk. Voor 15 euro per uur, freelance, maar dat geeft niet. Want werk en inkomen. Dat ik daarmee 'netto' evenveel verdiende als een 15-jarige vakkenvuller nam ik voor lief.

Patje | 30-01-21 | 11:02

Jank jank, Urker krantje staat nog iedere week vol vacatures. Handen uit de mauwen. Als u maandag komt kan u meteen aan de slag.

Van Urk | 30-01-21 | 10:59 | 6

@JJMS | 30-01-21 | 11:05: allen treft hetzelfde lot, maar de vissers en boeren worden ook los van coronamaatregelen pertinent dwarsgezeten. Wat vissers betreft is het zonde dat de overheid er opaanstuurt een complete bedrijfstak ten gronde te richten.

Van Urk | 30-01-21 | 11:19

@Van Urk | 30-01-21 | 11:19:

En dat gebeurt niet bij andere takken van de economie op het moment? Wat is het verschil tussen een kroegeigenaar die volgens u maar een baantje als schoonmaker moet aannemen en een boer die hetzelfde moet doen? Boeren en vissers hebben altijd een grote bek over andere beroepsgroepen en 'stadsen' maar als zij zelf geraakt worden is het net zo goed huilen. Want alleen boeren doen werk dat relevant en belangrijk is.

JJMS | 30-01-21 | 11:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik zie Rutte al lachen als hij dit leest, en er nog een schepje bovenop doet.

de honden blaffen... | 30-01-21 | 10:59

Eventjes in de comments kijken of Tjeerd nog een trap na krijgt van Gulliver et al.

JJMS | 30-01-21 | 10:58

Huilebalk

el_es | 30-01-21 | 10:58

Wat er ook gebeurt ik leen gewoon geen geld van vrienden en familie, ik kan dat niet en ik wil dat niet.

Patje | 30-01-21 | 10:58 | 2

Ik leen geen geld uit aan vrienden, familie en bekenden. Ik kan dat wel maar doe en wil dat niet. Ruzie over geld is zo banaal.

gestoptmetroken | 30-01-21 | 11:01

Tjeerd is wel creatief, maar die creativiteit moet wel op Tjeerd aansluiten. Word volwassen jongen. 15 jaar gedaan wat je leuk vond. Boven je stand geleefd. Nu moet je. De dood of de gladiolen. Alles aanpakken. Desnoods 2 banen.

Torwart | 30-01-21 | 10:57 | 2

Exact, shit happens, in plaats van relaxt afwachten had hij veel eerder moeten werken aan andere inkomsten en lagere kosten dan een studio op de Westersingel.

Rennieflox | 30-01-21 | 11:06

Hard maar waar. Ondernemen kan tot resultaten leiden waar de gemiddelde loonslaaf alleen maar van kan dromen. Maar de keerzijde is het risico. Waar Tjeerd dus nu vol tegenaanloopt.

Spring Bruissteen | 30-01-21 | 11:06

"maar ook in Oostenrijk wordt de horeca vakkundig de nek omgedraaid"
Het is dus niet een typisch Nederlands randverschijnsel. Verder wens ik Tjeerd het beste, want dit land heeft meer Tjeerds nodig.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 10:57 | 1

Dat betwijfel ik

laurentius | 30-01-21 | 11:01

Meneer had beter wat lichtgetinte gelegenheidswappies kunnen vragen al zijn ramen te breken. De warme kwijl van een crowdfunding had dan meer kans gehad.
Nu wordt er van alle kanten over zijn Schoenen gezeken. Wel warm. Geen cent.

Jan Passant mk2 | 30-01-21 | 10:57

Zelfpijpende, ambitieuze carrièrepolitici zonder enige kennis en kunde van hetgeen ze besturen beginnen ons de nek om te draaien. H. de J. is daar een lichtend voorbeeld van. Hij kan nog zo hard bezig zijn, als wat hij doet nergens op slaat, wordt het niks.

Zwiebelsuppe | 30-01-21 | 10:57

Vraag mij af hoeveel boeken meneer na 15 jaar heeft verkocht.

Rest In Privacy | 30-01-21 | 10:55 | 2

Dan google je toch even die uitgeverij, wat hij heeft uitgebracht? Dan weet je het vanzelf, of het niche is of niet.

Graaisnaaiert | 30-01-21 | 11:02

Hi Tjeerd, ik lees maar weinig medemenselijkheid en compassie hieronder, helaas. Teloorgang van een cultuur vrees ik. Ik ken je niet, weet niet wat je doet of wie je bent, maar wat ik lees is iemand die voor mij Nederland een prima land maakt: ondernemerschap, mentaliteit en kansen zien waar anderen ze niet zien. Laat de buitenstaanders hieronder hun verhaal doen, na deze crisis ben jij - en anderen zoals jij - degene die weer nodig zijn om de Shit van schoenenman en weglachman op te ruimen. De mensen die niet inzien dat deze crisis mensen slachtoffers maakt die anders geen slachtoffer zouden zijn geworden wens ik wat meer gevoel toe. Dat zijn namelijk ook degene die het terrasje bevolken, de boekenhandel ingaan, de woonboulevard afstruinen en een vakantiehuisje huren: sectoren waarachter ook mensen schuil gaan, mensen zoals jij.
Sterkte man

The-loopy-cowboy | 30-01-21 | 10:55 | 2

In welk land heb jij de laatste 10 jaar gewoond? Niet in Nederland. Ondernemerschap in middensegment is allang de nek omgedraaid en klanten werken daar zelf aan mee. Liever Amazon dan een plaatselijk ondernemer. Liever Starbucks dan een plaatselijke koffieboon. Liever Zalando dan de plaatselijke modewinkel. 50% van de middenstand is de laatste 10jaar alleen aan het werk om te overleven. Niet omdat ze niet willen, maar kapot gereguleerd en kapot belastingd. En de Shells, Bol.coms, Googles en Apples? Die krijgen alle ruimte met voordelen en een batterij advocaten. Zoek je een zondebok? Kijk eerst naar je buurman, die de VVD zo een fijne club vindt om op te stemmen.

Torwart | 30-01-21 | 11:04

@Torwart | 30-01-21 | 11:04: bol.com/ is een - laten we zeggen - platform van winkels die daar hun advertenties plaatsen. Als je op een artikel zoekt krijg je vaak 4 of 5 verschillende winkels die het artikel aanbieden. Ik ben er in ieder geval blij mee want als je 'select' hebt waarvoor je 3€ per jaar betaalt wordt alles ook nog eens helemaal gratis verzonden.

Lupuslupus | 30-01-21 | 11:39

Heel veel sterkte Tjeerd, veel mensen begrijpen niet dat we ondernemers zoals jou nodig hebben omdat ze bijna allemaal bij een baas werken (ik ook trouwens).
Terwijl die baas (behalve roverheid natuurlijk) ooit als ondernemer is begonnen.

namur62 | 30-01-21 | 10:55

Doe mij maar zo'n supermarkt baantje waar je 15 pieterballen per uur krijgt!

Jiet Panssen | 30-01-21 | 10:53 | 4

Ben je al 15?

Papa Jones | 30-01-21 | 10:58

@Stoep | 30-01-21 | 10:58: Ach, dat was niet denigrerend bedoeld denk ik. Tjeerd vindt 15 euro gewoon ontzettend weinig en het doet hem ongetwijfeld denken aan toen hij zelf nog onder het minimum jeugdloon viel.

Papa Jones | 30-01-21 | 11:01

Leest u allen even langzaam mee:

"Dat ik daarmee netto evenveel verdiende als een 15-jarige vakkenvuller nam ik voor lief."

Sjefke7807 | 30-01-21 | 11:12
▼ 1 antwoord verborgen

Als je enkele jaren meer dan fulltime freelanced - doe ik namelijk ook - dan heb je toch een redelijke buffer? Zeker zonder kinderen. In ieder geval sterkte.

BLR | 30-01-21 | 10:53 | 2

Ja, want 'fulltime freelanced' staat garant voor een vet inkomen ?
Wat een domme opmerking.

Der Schnitzeljäger | 30-01-21 | 11:43

@Der Schnitzeljäger | 30-01-21 | 11:43: als dat het niet staat, dan moet je een baan zoeken. Of niet zeuren.

BLR | 30-01-21 | 13:22

Klinkt al een gevalletje matig verdienmodel en te hoge kosten.
Het goede nieuws voor hem is dat ie als alleenstaande wel voor de Tozo 3 regeling in aanmerking komt. In de TOZo 3 is er ineens een partnertoets in gefietst waardoor het een verkapte bijstand uitkering is geworden. In TOZO 1 en 2 was dat niet het geval.

Drkildare | 30-01-21 | 10:52 | 1

Ik voel alweer een zak-met-boodschappenverhaal aankomen.

Graaisnaaiert | 30-01-21 | 11:04

En daarom een spaarpotje voor een jaar naast je Tozo zou wel handig zijn
TVL geprobeerd ?

laurentius | 30-01-21 | 10:51

Wat is de bedoeling van dit stuk? Moeten wij medelijden krijgen? Of moeten wij hiermee doordrongen worden van een falende regering? Het is allemaal niet zo moeilijk. Wanneer wij met zijn allen in het Westen, in het bijzonder Europa, besluiten de Coronadoden voor lief te nemen dan had de Horeca gewoon open kunnen blijven. Maar dan hadden we een jankbrief van iemand gehad die zijn broer verloren had omdat men zo nodig alles open moest houden. Bottomline: iedere keuze kent zijn slachtoffers. Het is vervelend Tjeerd, echt. Maar volgens mij ben je gezond als ik dit zo lees en hoef je niet op straat te leven. Komt wel weer goed met je.

peuleschil | 30-01-21 | 10:50 | 2

Bij de ggd in Rotterdam zoeken ze nog zat medewerkers

laurentius | 30-01-21 | 10:52

@laurentius | 30-01-21 | 10:52: Elk bedrijf zoekt vrijwilligers. Deze man zoekt een betaalde baan waar na alle belastingen nog iets van over blijft.

W_F | 30-01-21 | 11:03

Jezus... En dit is dan iemand zònder kinderen.

DeterioraSequor | 30-01-21 | 10:50 | 1

En zzp'er zonder personeel. Daar loop je veel sneller op leeg dan kinderen.

W_F | 30-01-21 | 11:04

Beste Tsjeerd, de overheid zoekt nog communicatieadiseurs/woordvoerders. Daar zal je vast wel wat mee kunnen met je ervaringen en mentaliteit.

Zuma | 30-01-21 | 10:50

Ja, heel erg. Maar wat zegt hij verder? Overheden doe niet zo flauw, gooi gewoon alle horeca weer open want het virus valt wel mee?
Het gaat niet alleen om ouderen en risicogroepen beschermen; ook jonge gezonde mensen zijn in gevaar. Direct omdat ze er heel ziek van worden en er blijvende schade aan overhouden. Indirect omdat de hele gezondheidszorg stilvalt bij te veel besmettingen.

Een paard | 30-01-21 | 10:49 | 2

Iedereen is altijd in gevaar. Met alles wat we doen. Sinds wanneer mag er niemand meer doodgaan?

Jiet Panssen | 30-01-21 | 10:55

Klopt, alles opengooien is geen kwestie van coronadoden voor lief nemen.
Wat je dan krijgt is dat de zorg überhaupt niet meer bereikbaar is, want alle bedden liggen vol. Dan worden mensen met tia, hartritmestoornis, maagbloeding, hersenvliesontsteking, kankergezwel, gebroken been ook niet meer behandeld. Daar zit je dan, thuis, en zoek het maar uit.

Papa Jones | 30-01-21 | 11:09

Je hebt er niet om gevraagd, maar een beetje ondernemer past zich aan aan de veranderende wereld om zich heen. Hoe vlug die ook veranderd, er zijn genoeg toppers die niet bij de pakken neer gingen zitten en zich als de sodemieter aangepast hebben en een hoop kansen zagen. Daar ben je tenslotte ondernemer voor. Harde woorden: maar je hebt het echt zelf verprutst, het is erg zwak om de omgeving de schuld te geven terwijl je je eigen organisatie niet genoeg (en snel) hebt aangepast. Mensen die te hoge concurrentie, te weinig klanten, blah blah voor hun eigen mislukken de schuld geven hebben het echt niet begrepen.

kovariant | 30-01-21 | 10:49 | 2

Oh kijk. een "learn to code" sukkel.

Deviand | 30-01-21 | 10:50

@kovariant | 30-01-21 | 10:49 |
Ik denk dat u het stuk nog maar eens moet lezen. Want alles dat u opnoemt heeft deze ondernemer wel degelijk gedaan. Maar eens is de koek op. Zeker als er vanuit Den Haag slechts slecht uitgevoerd paniekvoetbal, schandalige onkunde en onverkwikkelijke arrogantie neer daalt. Want die maatregelen ontregelen nu de gehéle maatschappij. De dingen die u opnoemt gaan alleen op wanneer de rest van de maatschappij gewoon door draait. Dat is nu niet het geval.

Sjefke7807 | 30-01-21 | 10:58

Alle begrip en empathie voor de kutsituatie van de schrijver van het topic, maar dit "afbraakbeleid" wordt met een doel gevoerd. En het belangrijkste doel is het voorkomen van het volledig in de soep lopen van de gezondheidszorg. De door schrijver genoemde doelen beschermen van ouderen, risicogroepen of het voorkomen van besmettingen en restschade bij coronapatiënten zijn slechts bijzaak.

Spring Bruissteen | 30-01-21 | 10:48 | 4

Is de gezondheidszorg de enige branche die ontzien moet worden?

JJMS | 30-01-21 | 11:00

@JJMS | 30-01-21 | 11:00:
De vraag is eigenlijk te dom om te beantwoorden. Maar het antwoord is nee. En dat is ook niet wat er gebeurt. Maar als u op enig moment met een hartinfarct dringend medische hulp nodig heeft en dat kan niet, wordt het wel penibel, nietwaar?

Spring Bruissteen | 30-01-21 | 11:15

Dat is op zich goed om te voorkomen , maar als dat de drijfveer is voor de lockdown, dan had minstens vanuit "regeren is vooruitzien" de zorg in de maanden na de eerste golf de zorg als een waanzinnige moeten worden opgeschaald, toch ,? Want elke gek weet dat die tweede , derde, etc golf er aankomt. Met mutaties .

yabbadabbadoooo | 30-01-21 | 11:22
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben gekort op mijn Bijstand en krijg nog maar €725 per maand, omdat ik voor mijn jongste zoon van 21 zorg, die geen huis kan krijgen omdat er een huizentekort is. Hij verdient het geld, waar ik dus o.a. de boodschappen van doe en hij zorgt dat wij verder niks tekort komen. Hij loopt in merkkleding, maar ook ik draag de nieuwste Nikes die hij steeds voor me bestelt als verrassing. Als ik dan het verhaal van Tjeerd lees, denk ik: wat voor schoenen draagt jóuw moeder?
Tot zover mijn bijdrage.

Snoess | 30-01-21 | 10:48 | 6

@Herfsttijloos | 30-01-21 | 11:00: Zoals mijn lieve vader altijd zei: 'het is duister lezen in andermans boeken'. Verder is het al te gemakkelijk om met het veroordelende vingertje klaar te staan wanneer je zelf niets tekort komt en je salaris elke maand automatisch gestort wordt of je nou wel of niet iets uitvoert. Zoals al die 'thuiswerkers' die op kantoor ook al weinig uitvoerden maar nu volop anderen onderuit halen. En zelfs hun bak slootwater vergoed krijgen.

Lupuslupus | 30-01-21 | 11:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja mensen, hier hebben wij voor kozen. We hebben allemaal ingestemd met de maatregelen en beleid van de afgelopen jaren. We gaan niet de straat op, we staken niet want we hebben het hier zo goed voor elkaar. We hadden het nog veel slechter kunnen treffen

Brulaapje | 30-01-21 | 10:47

15 euro per uur voor een 15-jarige vakkenvuller ?! Als dat je beeld is heb je gewoon geen idee van geld. Het lijkt er een beetje op dat meneer op veel te grote voet heeft kunnen leven, niets opzij heeft gezet en nu als freelancer in de shit zit. Er is nog steeds werk zat voor mensen die echt willen werken. Het zal niet je favoriete werk zijn, maar loop niet zo te zeiken en ga gewoon werken !

cheops | 30-01-21 | 10:47 | 5

@Jiet Panssen | 30-01-21 | 11:00:
Als je wil werken is er werk. Ik ken een aantal productie bedrijven die staan te springen om mensen. Maarja, het zal wel niet het werk zijn waar mensen als Tjeerd naar opzoek zijn.

cheops | 30-01-21 | 11:08

@cheops | 30-01-21 | 11:08: Het gaat niet alleen om het werk maar ook om de afstand woon-werk. Van Urk meldde dat er op Urk genoeg werkers worden gevraagd maar als je per dag 200 km moet reizen is dat niet te doen.

Lupuslupus | 30-01-21 | 11:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Als je tot diep in de nacht in de horeca werkt en overdag nog freelanced pleeg je roofbouw op je lichaam. Uiteindelijk betalen we dat via zorgverzekeringen allemaal mee.

stipjes | 30-01-21 | 10:47

PS
Tjeerd
Ga de drugshandel in.
Pakkans en veroordelingen liggen in NL op zo een 2% tot 4%.

letterzetter | 30-01-21 | 10:46 | 2

Als je dan toch het criminele pad op gaat kan hij net zo goed bij de belastingdienst gaan werken.

W_F | 30-01-21 | 11:07

Wat een jankerig jankverhaal waar weer iemand de schuld wil geven aan een persoon ipv begrijpt dat NIEMAND zit te wachten op corona. Je hebt gewoon pech, that’s all. Ja, leven zit soms tegen man. Gelukkig heb jij je gezondheid nog en kun je straks gewoon weer opnieuw opbouwen. Er zijn erg veel mensen die dit niet kunnen wegens hun gezondheid of simpelweg omdat ze dood zijn.
Stop toch eens met janken en schuldigen aan willen wijzen. Je klinkt als een domme puber dat zit te janken dat hij heel zielig is want hij is slachtoffer. En ja, dat geldt voor al die jankerds die de (social)media opzoeken om zielig te doen. Schaam je met je egocentrische kortzichtige blik.

richardsp1 | 30-01-21 | 10:46 | 4

Kop.... spijker... bam!!!

slappe darmklem | 30-01-21 | 10:48

En vooral ook dat ‘ik wil gewoon doen wat ik leuk vind’-gedrag. En dat gelul over ‘van je hobby je werk maken zodat je nooit meer werkt’. Voor niets gaat de zon op! Er zit simpelweg een flipside aan die mentaliteit. Die heeft Tjeerd nu gevonden. Deal with it.

Jimmydepimmy | 30-01-21 | 10:53

Eens, onderneem wat ‘ondernemer’ , maar geef niet het beleid de schuld, 90 % wordt prima ondersteund

laurentius | 30-01-21 | 10:59
▼ 1 antwoord verborgen

Schrijver zijn, bijna 40 jaar, tekst publiceren vol met fouten en nog steeds leven als een student. Keuzes...

YoMoms | 30-01-21 | 10:46 | 1

Ik dacht hetzelfde. Ik heb wel medelijden en vind het lullig hoor. Maar geen kinderen, een vriendin die benzine geld geeft, werkt in de horeca. Klinkt als mijn studententijd. Misschien een mooie gelegenheid om je te bezinnen voordat het te laat is. Met 39 kun je nog iets serieus met je leven gaan doen.

Ron_Paul | 30-01-21 | 11:23

Ik denk dat Tjeerd met zijn (te) lange verhaal op veel bijval en empathie had gerekend.
Maar even de plempsels gelezen en dan blijkt het toch even wat kritischer uit te pakken voor hem.

leo de pejo | 30-01-21 | 10:46 | 1

Gevalletje Joop?

De Profundus | 30-01-21 | 10:59

Ongetwijfeld een aardige kerel, maar vind wel dat hij zich wat teveel wentelt in slachtofferschap. Waarom 11 maanden dat dure pand aanhouden terwijl je een vriendin hebt waar je kan wonen? En ik moet de eerste 15 jarige nog tegenkomen die 15 euro netto pakt in een supermarkt. Kortom een hoop drama en vingerwijzen. Je hebt gegokt en verloren. Je had ook pakketjes kunnen gaan rondbrengen, bij de GGD gaan werken, handen uit de mouwen. Als ondernemer moet je flexibel zijn en harde beslissingen kunnen nemen. Ik wens je het allerbeste, neem je verlies, zet de tering naar de nering. Het komt goed, volgens mij heb je kwaliteiten genoeg.

StStradivariusIV | 30-01-21 | 10:46 | 3

Precies dit.
Even van je status sokkel gevallen met een te duur pand en nu weer opstaan en weer verder.

I.P standing up | 30-01-21 | 11:00

€15 netto? Enig idee wat je als freelancer overhoudt van €15 na aftrek van al je belastingen en premies?

Terence Hill | 30-01-21 | 11:35

@Terence Hill | 30-01-21 | 11:35:
Meer dan de max 5 euro die een 15-jarige vakkenvuller bruto (!) verdient.

nowomowa | 30-01-21 | 12:45

Ik zie een foto van een mooi alpengebied en iemand die zegt dat hij dat ziet. Ik zou ook een like geven. Waarom toont dat minachting? Zoek niet overal wat achter!

Jeggeworist | 30-01-21 | 10:45

Gisteren plempte iemand een link.
Daarin een verslag waarin staat dat men in maart 2020 al aanbood om de vaccinaties te vervoeren.
Hij stelde dat er binnen een maand iedereen gevaccineerd had kunnen zijn vanaf het moment dat ze beschikbaar kwamen.
Hij had het voorgelegd bij het ministerie.......en heeft nooit een antwoord teruggekregen.
Incompetentie, dommigheid of complete onkunde?
Het begint zo onderhand misdadig te worden.

letterzetter | 30-01-21 | 10:44 | 4

@BlolB | 30-01-21 | 10:54:
Zelfs oud zorgpersoneel word geweigerd.
Hoezo kul?
Begrijp je niet da je sommige zaken, aan experts moet overlaten.

letterzetter | 30-01-21 | 11:01

Met de laatste zin ben ik het niet eens.

Datgingniegoed | 30-01-21 | 11:03
▼ 1 antwoord verborgen

Succes Tjeerd! Ik benijd je niet maar bewonder wel je kracht.

Metaalenzo | 30-01-21 | 10:44

Komt goed, want the great reset&build back better. Zal Tjeerd even opvrolijken met een mooi vooruitzicht.

RickTheDick | 30-01-21 | 10:44 | 3

Een goed basisinkomen en een huurhuis van de staat. En achter in de dagelijkse bezorgde Courant der Nederlanden staan op de laatste pagina voedselbonnen om uit te knippen en met kerst is er bv zelfs een bon voor ossenhaas en een stol! Ik hoop dat hij zijn scharen niet hoeft te verkopen.

Patje | 30-01-21 | 10:49

@Patje | 30-01-21 | 10:49:
Het is niet zo dat als Tjeerd een vraag heeft voor Henk, dat ze hem totaal negeren.

RickTheDick | 30-01-21 | 10:52

Sterkte kerel. Het is kut maar als er ergens een deur dichtgaat, gaat er tegelijkertijd ergens anders een raam open.

Keep it up. Uiteindelijk komt alles goed. En anders niet. Just roll with the punches en grijp je kans wanneer die langskomt.

zonder_moeite | 30-01-21 | 10:44

En onthoud dat de mensen met het door de overheid gesubsidieerde vaste inkomen de beslissingen nemen voor de mensen die niet eens in de statistieken staan, de MKB-ers. Die konden altijd al doodvallen en hoefden alleen maar belasting te betalen. Die gaan nu privé failliet omdat alle miljarden tóch niet alle kosten dekken.

kalescheet | 30-01-21 | 10:44

De post koude oorlog westerse wereld op de knieën gebracht door compleet geklungel van de overheden omtrent een Chinees virus met 0,4% kans op ic opname. Dit verhaal is nog maar het begin van de ellende, maar wat kapot gaat moet ook weer opgebouwd worden, en daar gaat het ze om. Het westen in de ellende geeft kans op macht en nieuw te creëren rijkdommen. Dat delen van de samenleving verwoest worden interesseert ze niet. Nul. Dat burgers diep in de schulden raken. Nul. Rutte en co gokken er op dat ze er op deze manier het best uit gaan komen. Niemand begrijpt het nog. ALs het na de zomer nog zo doorgaat staan er niet alleen wappies op het museum plein. Dan komt er opstand. Als er geen strategie komt over hoe we met dit virus kunnen leven en de maatschappij open kan dan moeten we wel. Hou ze verantwoordelijk! Stem Rutte weg.

P-unit | 30-01-21 | 10:43 | 1

Helemaal mee eens.

Lupuslupus | 30-01-21 | 11:56

Wat een jankverhaal. Dus 15 jaar gewerkt en dat geen geld hebben om een jaar te overleven. Dan heb je gewoon boven je stand geleefd.
En niet zeiken over 15 euro per uur verdienen, ik heb bij een callcenter gewerkt voor 8,90 euro per uur....
Tip : verdiep je eens in de cryptowereld, met een BTC op 34K kan je met een paar procent winst per dag leuk leven.

Jan_Poepernuitje | 30-01-21 | 10:41 | 10

@GekkePietje | 30-01-21 | 10:51: Economische geschiedenis laat zien dat dat wel een realistische scenario is. Voor ondernemingen geldt hetzelfde als voor werknemers, je moet gewoon een behoorlijke reserve opbouwen waarmee je minsten een jaar kunt overleven.

Japannert | 30-01-21 | 11:19

@Japannert | 30-01-21 | 11:19: Je hebt werkelijk geen enkel idee hoe groot die reserves zouden moeten zijn om dan te kunnen overleven.

Grachus | 30-01-21 | 11:30
▼ 7 antwoorden verborgen

Misschien had Tjeerd tijdens de 'vette' jaren een spaarpotje moeten opbouwen om de magere jaren te kunnen overbruggen. Of dacht hij toen: wie dan leeft die dan zorgt?

ijstijger | 30-01-21 | 10:41 | 11

Lul niet man

Dirk III | 30-01-21 | 11:26

@Jimmydepimmy | 30-01-21 | 10:48:
Wat een gelul. Tijdens de financiële crisis had je niet ineens een jaar lang 0 inkomsten. Ondernemers hebben een buffer voor mindere jaren, niet voor jaren zonder enig inkomen omdat de overheid je bedrijf dichtgooit.

naraga | 30-01-21 | 15:40
▼ 8 antwoorden verborgen

U bent één van de eerste slachtoffers van de Great Reset. Maar troost u, we komen allemaal aan de beurt. We krijgen een postmiddeleeuws feodaal systeem zonder middenklasse, maar met een zelfbenoemde elite en een grote amorfe massa die onderling zo verdeeld wordt gehouden dat ze makkelijk te manipuleren zijn.

WhiteShark | 30-01-21 | 10:41 | 4

200%

TimTheEnchanter | 30-01-21 | 13:02

Man man, typisch als jou snap ik niet, altijd alles maar zo zwart mogelijk willen zien. Alles biedt kansen, ook dit virusje. Je wordt alleen arm als je dat zelfwilt

Henk de Vries2074 | 30-01-21 | 15:17
▼ 1 antwoord verborgen

Sterkte Tjeerd.
Je staat model voor de honderdduizenden die jou zullen volgen.
Gelukkig kun je nog ergens onderkomen. Velen zullen dat geluk niet hebben.

De Droit | 30-01-21 | 10:40 | 2

Zo is het. Wat mij nog het allermeeste ergert zijn de totaal harteloze commentaren. Maar bij een crowdfund rollen ze over elkaar heen om te melden dat ze 10€ hebben overgemaakt...

Lupuslupus | 30-01-21 | 12:04

Vervelend dat je droom in duigen ligt, maar ik heb geen medelijden met zzp'rs. De meesten sparen niet en zijn niet verzekerd. Lekker vrij en ruim leven en als het dan tegen zit klagen dat de overheid zzp'rs moet beschermen etc en je hand ophouden.

rman | 30-01-21 | 10:40 | 13

@Jazeetie | 30-01-21 | 10:45: Je leeft zuinig, bent erg spaarzaam, je ontzegt jezelf een hoop dingen en dan slaat het noodlot toe. Ga eerst maar lekker je spaargeld opeten. Jan die altijd ambtenaar is geweest en erop los heeft geleefd, heeft daardoor geen spaargeld. En alhoewel bijna onmogelijk wordt Jan bij de overheid wegbezuinigd. Eerst krijgt Jan nog een riante WW uitkering en kan daarna direct de bijstand in want hij heeft toch geen vermogen. Maar ja, dat is de ideale wereld van Jazeeti he. Lapzwansen worden beloond en de modelburgers kunnen de tering krijgen.

Grachus | 30-01-21 | 11:25

Dat is wel heel eenzijdig en kort door de bocht. De freelancende beroepsgroep waartoe ik behoor, valt zeker niet in deze categorie. En de meesten zijn wel zo goed en zo kwaad als het kan verzekerd: AOV, aansprakelijkheid, eventueel een broodfonds en ze proberen te sparen voor de tijden dat er geen werk is. Geen Tesla's voor de deur of 3 x per jaar op vakantie. En vergeet niet dat de overheid die zzp'ers vanaf nu geleidelijk aan gaat korten op hun zelfstandigenaftrek om ze zo meer in lijn te brengen met werknemers, terwijl zzp'ers nu juist geen werknemers zijn en ook niet kunnen profiteren van de voordelen die daaraan gekoppeld zijn. Kortom, jij hebt een bepaald beeld van de zzp'er voor ogen, maar die beroepsgroep is heel divers en daar zitten ook een hoop mensen tussen die geen lanterfantende bon vivants zijn en van dag tot dag leven. Ik ben werknemer geweest en ben nu al 26 jaar zzp'er en soms zijn er dagen dat ik terugverlang naar het gezapige bestaan van iemand in loondienst, maar mijn bewegings- en beslissingsvrijheid wegen toch zwaarder.

FrankVeer | 30-01-21 | 11:25

Je bent gewoon jaloers bedoel je. En maar klagen in vette tijden dat het allemaal zo oneerlijk is dat zzpers minder belasting hoeven betalen.

nowomowa | 30-01-21 | 11:40
▼ 10 antwoorden verborgen

Lijkt mij lastig om geld en veel hulp te vragen en te krijgen van familie en vrienden.

Patje | 30-01-21 | 10:40

Gevaarlijk virus zo.
Sterkte Tjeerd!

TimTheEnchanter | 30-01-21 | 10:39

Het bizarre is dat het bedrijfstype dat de hoogste belastingtarieven betaalt het slechtst wordt vertegenwoordigd in het Haagse. Ik voorspel dat je over een paar jaar meer belasting gaat betalen dan iemand in loondienst want : vrijheid en aansporen tot meer winst.

Coffee Party | 30-01-21 | 10:39 | 1

"Het bizarre is dat het bedrijfstype dat de hoogste belastingtarieven betaalt het slechtst wordt vertegenwoordigd in het Haagse."
Dat is niet bizar, dat is logisch. Lees je eigen zin als "gevolg, oorzaak" en je snapt het meteen. Misschien binnenkort toch die dividendbelasting maar eens afschaffen....

TheEgg | 30-01-21 | 11:42

Ik heb meer het idee dat je niet slachtoffer bent van Covid, maar meer van het overheidsbeleid betreffende de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Enige wat ik je dan kan vertellen: welkom bij de club. Ik ben dat al jaren.

FLP_du_Stok | 30-01-21 | 10:39 | 2

Precies.

redanx | 30-01-21 | 11:22

Exact! Mijn inkomen is hierdoor ook drastisch gedaald.

BekiekUtMoar | 30-01-21 | 11:45

Ergens gedurende zijn freelancen is onze Tjeerd wel redelijk losgezongen van de realiteit. 15 euro per uur voor vakkenvullen? 5 zal ie bedoelen.

Jazeetie | 30-01-21 | 10:38 | 5

Beter lezen: hij is zzp-er dus met €15 per uur houdt hij na aftrek van alle lasten minder over dan een vakkenvuller netto verdient.

Museveni | 30-01-21 | 10:58

@Museveni | 30-01-21 | 10:58: wlke lasten zitten er op vakkenvullen? U wilt de andere lasten op het vakkenvullen afwentelen.

MaarFeitelijk | 30-01-21 | 11:12

@Museveni | 30-01-21 | 10:58:
Lijkt me heel erg sterk dat die lasten meer zijn dan pak 'm beet 50%. En een vakkenvuller van 15 verdiende bij AH in 2019 /2020 afhankelijk van het aantal uren per week, tussen de 3,5 en 4,5 euro bruto (!) per uur.

nowomowa | 30-01-21 | 11:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Arme man. En vele anderen. Dat dit kabinet niet de juiste beslissingen neemt/de juiste visie heeft, is bekend. Maar doet niets af aan het feit dat dit mondiaal een crisis is die nog niet vaker zo immens geweest is.

Normpje | 30-01-21 | 10:38 | 8

@Normpje | 30-01-21 | 10:46: Dat is het enige criterium dat telt, NIet "de zwakken beschermen", want die zwakken leven voor een groot deel al in geleende tijd. Gewoon accepteren dat Corona Kanker heeft verdrongen als nieuwe doodsoorzaak nummer 1.

Grachus | 30-01-21 | 11:15

@dz5b604587 | 30-01-21 | 10:59: Was er geen Corona geweest waren er heel wat meer faillisementen. De bedrijven die op het moment van Corona op omvallen stonden hebben door de corona subsidie respijt gehad. Straks als de subsidies terugbetaald moeten worden (gaat nog enorme rellen opleveren) gaan ze alsnog op de fles. Samen met de destijds wel gezonde bedrijven.

Grachus | 30-01-21 | 11:17
▼ 5 antwoorden verborgen

Oke. Jammer. En nu door. Een echte baan zoeken ondernemertje. Een baan zonder MacBook, Starbucks enzo. Lekker met je mannenklauwen aan het werk.

Arjan9401 | 30-01-21 | 10:37 | 4

En wat heb jij in je leven gepresteerd met die zogenaamde mannenklauwen van je?

normanius | 30-01-21 | 11:05

Precies dat. Bouw, zorg, volop kansen!

libertat | 30-01-21 | 12:50
▼ 1 antwoord verborgen

Puntje van kritiek:
Ik lees veel geklaag maar géén oplossingen.

Papa Jones | 30-01-21 | 10:37 | 3

Net zoals Marx en Hugoshenko al bijna een jaar lang, elke week tijdens de persconferenties doen...

4HoogAantWater | 30-01-21 | 10:43

@4HoogAantWater | 30-01-21 | 10:43: Inderdaad. Er is geen exitstrategie.
Daarnaast moeten ze ook met een beter verhaal komen dan 'de kwestbaren beschermen'.

En dat is er ook. De zorg loopt compleet vast wanneer we de lockdownmaatregelen nu loslaten.

Papa Jones | 30-01-21 | 10:54

Plottwist: er is geen oplossing. Mensen zoals freelancer in kwestie worden onder water gehouden door Mark, Hugo en consorten en houden zo lang mogelijk hun adem in niet wetende wanneer Mark, Hugo en consorten hen weer boven water laten om adem te halen. Het verzuipen van dit soort ondernemers nemen Mark, Hugo en consorten als collaterale schade om de ziekenboeg van corona patiënten die veelal de gemiddelde levensverwachting ruimschoots overleefd hebben nog een paar maanden extra in leven te houden.
En daarbij: heel Nederland had al lang gevaccineerd kunnen zijn als dit land geleid werd door professionals. Nee geen politici, professionals.

keestelpro | 30-01-21 | 10:57

Afschuwelijk als je je huis uit moet zonder dat je er zelf schuld aan hebt. Onvoorstelbaar.

Maar ik vraag me af hè... Als je een goed stel hersens hebt en er ís werk in Nederland, is er dan echt niet anders te doen om wel genoeg te verdienen als je niet kijkt naar wat je altijd al kon, maar naar andere dingen waar je ook goed in kan zijn?

Zuurteregelaar | 30-01-21 | 10:35 | 1

Maar als je alleen journalist en horeca-medewerker bent, dan is het de vraag of de schrijver over een goed stel hersens beschikt.

Als je in de dode-bomen industrie (uitgeverij) gaat, en dan niet op je vaste lasten let (huur prachtig pandje), in plaats dat vanaf je zolderkamer te doen vanaf je nog niet afbetaalde huis... dan kun je gewoon niet zo goed met geld omgaan.

libertat | 30-01-21 | 12:49

Jezus wat een zeikerd. Ga gewoon werken ipv al dat zelfmedelijden.

Marral | 30-01-21 | 10:35 | 4

Jij hebt het leven niet zo begrepen he?

overVecht | 30-01-21 | 10:43

Jij hebt het artikel niet zo goed gelezen he?

keestelpro | 30-01-21 | 10:51
▼ 1 antwoord verborgen

Wel 11 maanden de tijd gehad met overheidssteun om een ander verdienmodel te proberen. Sorry maar dit is de way of the dinosaur

WaltKowalski | 30-01-21 | 10:34 | 1

15 jaar freelancer maar geen potje om een jaarzuinig aan te doen? Ik ving het verschrikkelijk dat dit hem overkomt maar je mag best bij jezelf te rade gaan als je na krap,een jaar ook nog eens schulden hebt opgebouwt.

HA BIER!1! | 30-01-21 | 21:32

Als je 15 euro per uur krijgt als freelancer betaal je amper belasting..

tiku99 | 30-01-21 | 10:34 | 2

15 euro per uur? En dan als freelancer aan het werk? Dan is er duidelijk iets niet goed gegaan.

SolidRock | 30-01-21 | 10:40

Ik zou stellen: niet zo zeer fucked door corona, maar fucked door een coronahysterische bevolking, gevoed door angstzaaiende MSM.

MarttHvdB | 30-01-21 | 10:33 | 10

@Piet Karbiet | 30-01-21 | 11:38: De buurvrouw van mijn zus heeft 2 maanden in het ziekenhuis gelegen vanwege krona en mocht weer naar huis. Verder helemaal niemand in familie e.o.

Lupuslupus | 30-01-21 | 12:12
▼ 7 antwoorden verborgen

jonge... ik wens je veel kracht en sterkte toe. Heb je niet zo veel aan in de praktijk maar desondanks. Ik vind het vreselijk om je verhaal te lezen.

appeltjesgroeneweide | 30-01-21 | 10:32

Deze man heeft extreem veel geluk gehad. Hij heeft immers geen kinderen en zijn ouders leven nog.

keestelpro | 30-01-21 | 10:31 | 4

@gestoptmetroken | 30-01-21 | 10:41:
Deze man is niet te beroerd om zijn schouders eronder te zetten en dat siert hem maar hij kan gaan en staan waar hij maar wil. Hoe anders is het wanneer je kostwinner bent van een gezin of werkgever van een bedrijf.

keestelpro | 30-01-21 | 10:49

@gestoptmetroken | 30-01-21 | 10:41: zo te lezen is het ook een huurpand. Dat scheelt ook een zorg. Waarom je op zo'n locatie gaat zitten met een klein bedrijf is ook een raadsel. Het is advocaten en consultants buurt nr1.

MaarFeitelijk | 30-01-21 | 11:10

@gestoptmetroken | 30-01-21 | 10:41:
Die indruk kreeg ik ook vrij sterk. Als je op je 39e geen buffers opgebouwd hebt, en geen vak geleerd hebt (journalistiek is niet echt een vak, serveren in de horeca als ZZP'er is meer een vaardigheid), tja, dan heb je inderdaad alleen nog de overheid om op terug te vallen, en als je dat dan niet wil, je vrienden en familie.

Deal with it. Je had ook op school hard kunnen werken en een vak kunnen kiezen. Of je nu in de bouw, IT, (web-)retail, zorg zit, overal waar daadwerkelijk waarde toegevoegd wordt valt nog volop te verdienen.

libertat | 30-01-21 | 12:45
▼ 1 antwoord verborgen

Wij gaan hier nog duizenden gevallen van krijgen. Hardwerkende Nederlanders die de grond in geboord zijn. Getorpedeert door een visieloze schoenenfetishist en een stoet vakidioten die heel Nederland als hun petrieschaaltje zien.

marcoplarco | 30-01-21 | 10:28 | 4

@langzullenweleven | 30-01-21 | 10:30: Wat dacht u van: na een maand of 2 concluderen dat het virus bepaald geen Ebola betreft, en de maatregelen weer opheffen?

MarttHvdB | 30-01-21 | 10:34

Die zijn er al maar geen media aandacht. Mijn broer is er ook een van, heeft nu een alternatieve job waar ie zich mee kan bedruipen (dit in tegenstelling tot bovenstaand verhaal) maar niet zijn schulden die hij als gevolg van de lockdowns heeft opgelopen af kan lossen.

JdelaT | 30-01-21 | 10:43
▼ 1 antwoord verborgen

Er zijn personen die het wel eens hebben over te zware maatregelen, die meer kwaad doen dan goed.
Die personen worden hier vaak wappies genoemd, omdat ze daarmee automatisch ook meteen een virus ontkennen en in aliens geloven.
Sterkte Tjeerd.

Nuchternederland | 30-01-21 | 10:28 | 11

@Geert Maksimaal | 30-01-21 | 13:16:
Tip. Als je weer eens een msm lockdownie schaap tegenkomt die alles voor zoete koek slikt. Begin de discussie met: "Het virus is er en dat zal niemand ontkennen echter de maatregelen die men nu neemt zijn buitenproportioneel en werken averechts," en daarna kun je aangeven wat er fout gaat. Maw maai hun "wappie en virusontkenner" gras argumenten meteen voor hun voeten weg. En als je hun daarna rustig uitlegt wat er fout zit zul je snel zien dat veel mensen het met je eens zijn.

Basil Fawlty | 30-01-21 | 13:38

@Geert Maksimaal | 30-01-21 | 13:16: helemaal mee eens, ik denk ook dat middel erger is dan de kwaal. Economie ligt op gat, langere termijn gevolgen zullen enorm zijn. Als we op een virus met 0.4 % sterfte al reageren met een verschrikkelijke lockdown, dan houd ik mijn hart vast als er een keer een dodelijker virus de kop op steekt in het westen, bv ebola

Thomtidom | 30-01-21 | 13:43
▼ 8 antwoorden verborgen

En wat is dan het alternatief volgens deze man?

dz5b604587 | 30-01-21 | 10:28 | 7

Waarom een alternatief?
Volgens u normaliseren we de maatschappij binnen een half jaar.

J-van-de-Bontekoe | 30-01-21 | 11:40

@MaarFeitelijk | 30-01-21 | 11:08: in feite sluiten we nou de hele maatschappij om mn de 70+ te beschermen. Heeft u enig idee hoe het leven van jonge mensen en ondernemers er uit ziet?

Thomtidom | 30-01-21 | 14:06

@Thomtidom | 30-01-21 | 14:06: ach dom, Flauwekul, jonger dan 70 wordt ook beschermd omdat ze anders dood gaan. Voorts is het 'leed' in vergelijk met eerder opgelegd leed van eerdere generaties totaal afwezig. Volkomen triviaal.

MaarFeitelijk | 30-01-21 | 15:35
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik herken het. Voor enkele klanten van mij tracht ik een Tozo3 lening of bijstand te regelen voor ze. Ze hebben een escort service. Dus die vallen automatisch al buiten het doelgroep van niet alleen bijstand maar ook leningen. Geen enkele kredietverstrekker zit erom te springen een seksbedrijf een lening te bieden, ook al voldoen ze aan alle vereisten die de overheid stelt (een vergunning).

Ik geef het nog een half jaar of minder zelfs; eerdat er echt een golf van faillissementen ontstaan.

Krachtkoe | 30-01-21 | 10:28 | 9

@Watching the Wheels | 30-01-21 | 12:00:

Ja precies.

overVecht | 30-01-21 | 12:03

Absoluut. Nu komen de naheffingen van de belastingdienst en de rekening van de banken die uitstel van aflossing en rente hebben gegeven. Nu aftikken. Het geld is op dus is het afgelopen. Echt rampzalig.

professorinopleiding | 30-01-21 | 12:20
▼ 6 antwoorden verborgen

Iedereen hier wordt verteld dat Bolsenaro van Brazilie een grote lul is maar het is wel de enige leider die "wen er maar aan" zegt en probeert de economie ook open te houden.

Pimp my Voortuin | 30-01-21 | 10:26 | 15

Dan was deze jongen vanzelf gestopt omdattie DOOD was. Bolsonaro erbij halen is net als een Godwin, dat slaat echt nergens op.

Bakkeleures | 30-01-21 | 12:16

@dz5b604587 | 30-01-21 | 10:57:

Omdat de Nederlandse overheid nu nog goedkoop kan lenen om enorme steunpakketten op te tuigen. Daar komt vanzelf een eind aan, zowel aan dat goedkope lenen als aan die steunpakketten. De gevolgen zijn uitgesteld maar echt niet afgewend.

supah | 30-01-21 | 12:28

@dz5b604587 | 30-01-21 | 10:30: Ik zou dan gaan selecteren op belastbaar inkomen. Hoe hoger het inkomen, des te meer kans op de IC.

UpdateAvailable | 30-01-21 | 12:44
▼ 12 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl