Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Volgens VS is Zwitserland valuta manipulator

GeldBlog

Niet alleen Zwitserland krijgt dit label opgeplakt, maar ook Vietnam. Dat Amerika een land officieel beschuldigt van het manipuleren van de wisselkoers komt niet heel vaak voor. Het kan aardig wat consequenties hebben. Het IMF gaat dan officieel bemiddelen en de VS kan deze landen uitsluiten van bepaalde handel met de VS. Maar dit is de wereld op zijn kop! Zwitserland pakt het, gegeven de omstandigheden waar het geen invloed op heeft, erg goed aan. Het handelen van de Zwitserse centrale bank (SNB) is ook een goede hint voor de oplettende burger.

Wat houdt het manipuleren van de eigen valuta nu in? In het geval van Vietnam, probeert het land haar munt kunstmatig te verzwakken (wisselkoers lager zetten dan wel het voorkomen van een stijging) zodat de export vanuit Vietnam niet te duur voor de rest van de wereld wordt. Dat Amerika dit label nu op Vietnam heeft geplakt houdt vast ook verband met de enorme verhuizing van Chinese exporteurs naar Vietnam (om zo de importheffingen van de VS te omzeilen). Maar dat negerende, kan er best gesproken worden van wisselkoersmanipulatie door Vietnam. Het land heeft een relatief groot handelsoverschot met de VS en de Vietnamese centrale bank blijft dollars opkopen met Vietnamese dong. Hierdoor wordt de stijging van de dong versus de dollar een halt toegeroepen.

De vraag is of de koersstijging van de dong nu ligt aan de goede economische vooruitzichten in Vietnam, of aan het ultra ruime monetaire beleid in (o.a.) de VS. Als we de balans van de Fed bekijken en de geldhoeveelheid, dan zou Vietnam de VS moeten beschuldigen van koersmanipulatie van de dollar!

Zwitserland heeft een soortgelijk probleem; het wil haar export ook niet te duur laten worden. Maar waar bij Vietnam wellicht deels de oorzaak ligt in een snel groeiende economie, is er bij Zwitserland iets anders aan de hand. Het land is al jaar een dag een toevluchtsoord. De Zwitserse frank is een geliefde munt omdat het gezien wordt als een (relatief!) harde munt. Van heinde en verre wisselen mensen hun nationale valuta om voor de veilige Zwitserse franken. Dit zorgt voor een enorme opwaartse druk in de wisselkoers van de frank (maw sterkt aan) versus deze buitenlandse valuta.

De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft dus te maken met de gevolgen van slecht monetair beleid elders (overigens niet alleen van de Fed, maar ook van de andere monetaire reuzen de ECB, BOE, BoJ, PBOC). Dit zorgt voor vluchtkapitaal naar Zwitserland. De SNB heeft dus maar het adagium if you cannot beat them, join them ter harte genomen. En dit doet zij op een uiterst intelligente manier. Iedereen die Zwitserse franken wil hebben kan ze krijgen (wordt geprint). Met de valuta die het daarvoor krijgt (met name EUR en USD), koopt het aandelen uit die landen op. Inmiddels is de SNB bij veel genoteerde bedrijven al de grootste aandeelhouder!

Het slimme wat de SNB dus doet is papier om te zetten in fysiek. Een aandeel is dan wel niet fysiek, maar het is een eigendomsbewijs van dat bezit, terwijl geld puur fiat (vertrouwen/belofte) is. Verder levert het een inkomensstroom (dividend) op die veelal inflatiebestendig is. Immers, veel bedrijven kunnen de inflatie doorberekenen aan hun klanten, dus inflateren de winsten en de dividenden (en de aandelenkoersen) gewoon mee. Ja, de koersen kunnen omlaag en bedrijven kunnen (en zullen) failliet gaan, maar het restant van de beleggingsportefeuille en het koersherstel wat daarop volgt zal deze strategie, gegeven de monetaire waanzin van de andere landen, belonen.  

Waar andere centrale banken (noodgedwongen) juist veel schulden (obligaties) opkopen (van de eigen nationale overheid/overheden ), heeft de SNB ook voor aandelen gekozen. De les voor de burger is dat de centrale bank van Zwitserland, weinig vertrouwen heeft in de koopkrachtontwikkeling van de euro en de dollar. De eerste grafiekjes in deze column geven (deels) aan waarom (onverantwoord fiscaal beleid bij anderen is bijvoorbeeld ook een van de redenen).

Als later de koopkracht van de dollar en de euro totaal is geërodeerd, dan zullen vele experts roepen dat het totaal onverwacht was en dat het niet viel te voorspellen. U weet wel beter. 

Reaguursels

Inloggen

De jaarlijkse winstuitkeringen van de SNB aan de Kantons loopt regelmatig in de miljarden. Hierdoor kan de belastingdruk sterk verminderd worden.

van Oeffelen | 21-12-20 | 09:45 | 1

Da's mooi natuurlijk. Maar met dergelijke reserves kan het ook gemakkelijk 30% naar beneden en dan gaat de belastingdruk dus omhoog in tijden van economische neergang?

Joris Beltsin | 21-12-20 | 10:23

Mein Got. Ik snap ergens wel dat dit toch een soort van geldprinten 3.0 is. Dus Zwitserland print een nachtje cash door en koopt de volgende dag Philips en Tesla op. Dat kan toch nooit goed gaan? Als alle landen dat gaat doen, dan is het beurssysteem failliet. Snap wel dat de VS hier iets tegen willen doen. Of mis ik iets?

kranssen | 21-12-20 | 08:48 | 1

Tja. Op een gegeven moment zijn de bedrijven op, hun aandelen in handen van een paar centrale banken en is in de praktijk de wereldeconomie genationaliseerd.

Joris Beltsin | 21-12-20 | 09:05

Ik als niet econoom vind het beter om het woord geld niet voor valuta te verwenden. Verder leuk stukje hoor.

Zoemert | 20-12-20 | 23:00

Ze kunnen beter hun eere schuld eens gaan betalen aan Vietnam.
En trouwens zal er wel iets anders achter zitten,VS gebruikt dit wel vaker om een politiek doel te bevorderen(dus druk uitoefenen)
Imf zelf word ook vaak hier voor misbruikt, of beter gezegd,imf is een druk middel van de VS,waar ze zelf zeer veel invloed op hebben.
Bv.
Lenningen vinden doorgang alleen als Amerikaanse bedrijven voet aan de grond kunnen krijgen,vaak ook zelfs op een strategische plek van de economie.
En dan word het als een wurgmiddel gebruikt om de politiek de mes op de keel te kunnen zetten.

Dus eerst sancties los laten op een land die niet doet wat de VS wil.
(Wat ze met de regelmaat van de klok doen intussen) ( illegaal wat voor de meeste is er geen vn mandaat)
Dan laten ze de economie kompleet naar de knoppen gaan door middel van die sancties.
En dan komt de imf om de hoek kijken en gaat eisen stellen aan leningen.
En die lenningen worden dan als een mes op de keel gezet bij elke strubbeling.
In Zuid-Amerika en midden-oosten zoals Syrië is vaak gedaan.

Let maar eens goed op,zodra een land niet luisterd naar de meester begint het gezeik onmiddellijk.
Beschuldigingen( waar nooit een bewijs voor word gegeven)
Dan volgen landen zoals West-Europa na een paar dagen.(steevast gebeuren)
Dan komen er sancties.....

Roger-Rabbit | 20-12-20 | 20:45

En wederom een nogal domme analyse van deze nogal domme auteur. Een analyse van de wisselkoers van de dollar versus Vietnamese dong die niet eens vermeldt dat de dollar in een door Vietnam (en China) gedomineerd buurland het voornaamste betaalmiddel is vanwege de extreem zwakke eigen munt en financiële sector. Die dollars kunnen ze daar dus gewoon direct gebruiken. Ik vermoed dat de auteur dat niet eens weet.

OverdaanDerOnderheid | 20-12-20 | 20:16 | 1

Ik vermoed dat het nauwelijks relevant is. Dat buurland stelt economisch geen reet voor -nog geen 10% van Vietnams eigen economie.

Joris Beltsin | 21-12-20 | 09:46

Hoe zit het eigenlijk met de aandelen van SNB zelf. Dat was ook een verdomd interessant verhaal.

Pimp my Voortuin | 20-12-20 | 20:13

Nou, dan heeft Joe in elk geval meteen wat te doen!

Chuck the plant | 20-12-20 | 20:03

De SNB is zeer actief op de valutamarkt. Verder lijkt het op een hedgefund.

van Oeffelen | 20-12-20 | 19:36

Da's ook toevallig. Na een grillig verloop vanaf haar geboorte is de euro dan ook eindelijk weer op relatief gelijke voet met de dollar.
nl.wikipedia.org/wiki/Amerikaanse_dol...
Zou dat een eventuele ineenstorting van het monetair stelsel goed uit komen lijkt me. Ik heb sterk idee dat noch de euro, noch de dollar corona overleven gaan. Er is iets nieuws op til.

Abject | 20-12-20 | 19:19 | 3

Hun beider centrale banken printen zichzelf naar 0, dus logisch dat ze ongeveer dezelfde waardering krijgen...

ReyNemaattori | 20-12-20 | 20:28

Kans dat dit met de euro is minder als de us Dollar,dit omdat de Dollar intussen gebakken lucht is en aan waarde verliest als wereld reserve munt.
Dit is omdat veel landen overstappen naar de eigen munt of euro,en dit komt weer door minder afhankelijk te zijn van de Dollar omdat deze vaalk word misbruikt voor sancties.

Roger-Rabbit | 20-12-20 | 21:02

@Abject. Het idee dat euro niet lang meer heeft, zit bij mij ook diep. Ik heb de euro vanaf maart nog 5 jaar gegeven. Maar dikke kans dat de boel door allerlei doormodderdingen nog wel 10 jaar nodig heeft.
Ik denk dat opschalen onvermijdelijk is. Maar na 200 jaar hadden we de 7 verenigde provinciën eindelijk fatsoenlijk bij elkaar.
Voordat er volledige (ook uit samenraapsels bestaande) landen samen kunnen. Zijn we 250 jaar verder. RIP euro en de EU dus.
Dit kan niet in 75/80 jaar geregeld worden.

Het brein erachter | 21-12-20 | 00:56

Als we een eigen munt zouden hebben zouden we hetzelfde trucje als Zwitserland kunnen uithalen. Gewoon nieuw geld drukken en op de rekening van de buitenlandse safe haven zoeker zetten in ruil voor zijn vreemde valuta en daar vervolgens goede bedrijven van kopen in het buitenland. Het enige wat we nu kunnen is gratis geld lenen en daar aandelen van kopen. Maar ja als Nederland dan al zoiets bedenkt kopen ze KLM. Echt, stommer dan onze politici vind je ze niet.

hustler01 | 20-12-20 | 18:24 | 2

In Den Haag denken de politici (Rutte zijn lakeien) die het geld van andere mensen zo makkelijk uitgeven, dat die blauwe vliegende bussen niet te vervangen zijn door een vliegende bus met een ander kleurtje. Dat ze in Den Haag miljarden en miljarden uitgeven voor blauwe verf blijft een rationeel niet te verklaren fenomeen.

Graaier | 20-12-20 | 18:28

Eigen munt? We hebben feitelijk geeneens een eigen land meer. Brussel heeft inmiddels meer te zeggen over wat we hier nog mogen doen en laten, dan Den Haag.

Abject | 20-12-20 | 19:11

Die fed balance sheet is wel ziek. T geld wat ten tijde van de huizenmarkt crisis in de economie gepompt was is peanuts bij de coronacrisis. Zullen aardig wat printers bijgezet zijn.

brawler | 20-12-20 | 17:50

Mensen, ik heb jaren geleden een Fl25,- geruild met een Amerikaan, toen ik op Pleso zat te recreeren. Ik heb daar 8 briefjes van 2 Dollar voor gekregen. Nu kom ik nooit in Amerika, dus weinig kennis van hun geld, maar altijd zie ik 1 of 50 of 100 Dollar op foto's. Ben ik getild? Ik heb ook weleens eurobriefjes van 15,- gezien, maar daarvan weet je dat het nep is. Het is geen halszaak, maar ik zie weer die 1 Dollar, en dan denk je toch ergens terug.

Klappernoot | 20-12-20 | 17:47 | 8

@Cheesy Poof | 20-12-20 | 19:16: Gelul. Nergens wordt vermeld dat The Treasury van plan is om de 'deuce' uit circultie te halen en.wikipedia.org/wiki/United_States_t...

Hendrik Zeevaarder | 20-12-20 | 20:15

U zit op 8 collector items! Ik zou blijven zitten!

Het brein erachter | 21-12-20 | 00:59

Op moet niet op foto's kijken maar in uw portemonnee. Met Euro's ben je veel beter af.

AntiZanicz | 21-12-20 | 11:16
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik heb een Fiat Punto. Het komt steeds dichterbij.

Poesman | 20-12-20 | 17:46

in Maart hebben we de kans een kabinet bij elkaar te stemmen die de great reset in nederland in ieder geval voorkomt.

me163komet | 20-12-20 | 19:25

@me163komet | 20-12-20 | 19:25: welke mafkezen zouden dat moeten doen. Volgens u gaat het dus goed en moet het zo blijven.

AntiZanicz | 21-12-20 | 11:14

Gunstig voor Bonkers Bonespur wanneer zijn schuld in dollars en hij straks Deutsche Bank en Putin moet aflossen. Een head-shave gaan die niet nemen.

AntiZanicz | 20-12-20 | 17:36 | 2

Trump gaat het redden. Is al tijdje aan voorsorteren.
- Ja tenzij. Tenzij de Dems hem z'n podium gaan ontnemen vanwege corona.

Rest In Privacy | 20-12-20 | 17:38

@Herfsttijloos | 20-12-20 | 17:38: Komische nieuwkomer. U heeft niet vernomen dat hij te weinig stemmen heeft gehaald?
Bonkers is voorgesorteerd voor de gevangenis. De volgende kerst zit hij achter tralies. Waarschijnlijk met het zootje criminele familie erbij.

AntiZanicz | 21-12-20 | 11:13

Overigens heeft de VS een slordige 10 a 15 jaar geleden voor een grote schoonmaakactie binnen het Zwitserse bankwezen gezorgd dus daar mogen we ze heel dankbaar voor zijn en dat de VS alles wat met Zwitserse banken te maken heeft met grote belangstelling volgen is niet meer dan logisch.

AlexanderVissers | 20-12-20 | 17:21

Als ik het zo zie koopt de Zwitserse Centrale Bank vooral megafondsen en grote bleu chips zodat ze juist niet de grootste aandeelhouder zijn, min of meer zoals het Noorse Staatsfonds. Geen invloed kopen maar zo veel mogelijk liquide blijven en al helemaal niet in de positie komen een bod te moeten doen op de rest van de aandelen. Maximale liquiditeit minimale zorgen.

AlexanderVissers | 20-12-20 | 17:15 | 2

Liquide blijven door in aandelen te gaan zitten die ieder moment in kunnen storten. Wij halen ons advies maar elders.

AntiZanicz | 20-12-20 | 17:37

Koop maar Britse ponden nu die worden ook een toevluchtsoord na de Brexit.

Trumme | 20-12-20 | 17:13 | 5

Scheelt meteen een stuk in de vermogensbelasting.....

Prinsemarij | 20-12-20 | 17:32

Nee, dat denk ik niet. Weet je hoe George Soros zo rijk is geworden? Van Britten die niks van monetair beleid snappen. Ik zal er niet vreemd van opkijken dat de pond net zo'n faalmunt gaat worden als de Turkse lira.

Alexander des Burgus | 21-12-20 | 07:26

Jaja, straks nog een kwart van de waarde. Fijn advies.

AntiZanicz | 21-12-20 | 11:11
▼ 2 antwoorden verborgen

De VS is natuurlijk tot nu toe, nog steeds de nummer een economie.

Mr.Crowley | 20-12-20 | 17:12 | 11

@Joris Beltsin | 20-12-20 | 17:52:
China is cultureel op het wereldtoneel natuurlijk gewoon een eenling. de VS vertegenwoordigt de westerse cultuur, China niet eens de Japanse, Koreaanse of Indo-Chinese. Dus nee, dat gaat nooit gebeuren. De Yuan zal daarom ook nooit een wereldmunt worden en het Chinees ook nooit een wereldtaal.

Graaisnaaiert | 20-12-20 | 18:54

@Graaisnaaiert | 20-12-20 | 18:54: China is al jaren bezig met name arme landen bij hun in de schuld te zetten zodat ze leverage hebben, deze coronacrisis zal dat proces danig versnellen. Na dat de westerse wereld zich uit deze crisis heeft trachten te printen, is alles spotgoedkoop...

ReyNemaattori | 20-12-20 | 20:36

De westerse cultuur etc is iets wat snel ten onder gaat in de overvloed van niet westerse culturen. China en India beide al op bijna anderhalf miljard (!) inwoners. Minder vermogend dan Europese burgers, zeker. Maar met Zuid-Amerika erbij, en het midden-oosten, kwestie van tijd tot de "westerse wereld" weinig meer voorstelt...

Het brein erachter | 21-12-20 | 01:05
▼ 8 antwoorden verborgen

Het is maar goed dat de meeste mensen geen enkel begrip hebben van het wanbeleid dat gevoerd wordt door de centrale banken van de EU, de VS en het VK, anders zou de boel al lang als een kaartenhuis ineen zijn gevallen.
Uiteindelijk moet de boel wèl ineenvallen, maar waardoor zal dat veroorzaakt worden? Moeilijk te voorspellen, maar op een gegeven moment zal de gebakken lucht niet meer verkocht kunnen worden.

Peter_K | 20-12-20 | 17:11

Heeft er al iemand geroepen dat u beter Bitcoin kunt kopen? Ik ga het niet doen, hoewel ik geen spijt heb van mijn aankopen en er vooruitzichten zijn dat er een heel echelon bigger fools aan zal schuiven, ook wel aangeduid met de institutionele beleggers. Dus de opa's bij VanLanschot gaan nu ook meedoen.

Joris Beltsin | 20-12-20 | 17:06 | 7

@Joris Beltsin | 20-12-20 | 18:07: Kan? het gaat al heel hard. Vandaag nog een 'live' gesprek tussen Michael Saylor en Elon Musk op den Twitters hoe laatste zijn Tesla-dollars naar Bitcoin kan converteren.

UpdateAvailable | 20-12-20 | 20:12

Slecht moment om dat te doen... wacht dan op z'n minst even tot die weer onder de 15K zakt.

nieuwe_Deen | 20-12-20 | 22:27

@UpdateAvailable | 20-12-20 | 20:12:
Yeah right. Dwerg Saylor probeert gigant Musk wat te leren over treasury management in BTC. Die Saylor zou er goed aan doen wat te dimmen want hij komt inmiddels over als de standaard to-the-moon idioot. En dat loopt nooit goed af.

Joris Beltsin | 21-12-20 | 10:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Grappig. Ik blijk dezelfde strategie en aandelen te hebben als de Zwiterse Nationale bank en dat komt in feite neer op aankopen van ETF's in de MSCI ACWI index. Overigens koopt de Bank Of Japan ook al een tijdje ETF's aandelen in. Het verschil tussen twee centrale banken en mijzelve is dat ik van die eerste verwacht dat ze hun munt gedekt houden met de meest veilige, waardevaste en robuuste reserves denkbaar en ik maar wat aankloot.

Joris Beltsin | 20-12-20 | 17:01 | 6

@Graaier | 20-12-20 | 17:29:
Zo avontuurlijk ben ik niet. En de Russen hebben per vierkante km niet zo gek veel grondstoffen. Maar u heeft een punt: de groene energietransitie wordt een aanslag op moeder planeet met een grondstofuitputting van +500% voor batterijtje en zo. www.worldbank.org/en/topic/extractive...

Joris Beltsin | 20-12-20 | 18:02

Vroeg of laat komen alle ETF investeerders er achter dat ze allemaal in dezelfde bubbel hebben geinvesteerd.

nieuwe_Deen | 20-12-20 | 22:28

@nieuwe_Deen | 20-12-20 | 22:28:
De bubbel die wereldeconomie heet? Als aandelen in duizenden bedrijven over alle sectoren en in alle werelddelen een bubbel zijn dan omvat die bubbel zo goed als alles. Ik kan geen asset categorie bedenken die bij het leeglopen van deze bubbel overeind kan blijven.

Joris Beltsin | 21-12-20 | 00:31
▼ 3 antwoorden verborgen

vroeger had je Das Kapital met bijdragen uit alles is beter in Denemarken en weduwe Rost van T. ofzoiets

HetOorAakel | 20-12-20 | 16:59 | 2

Gelukkig hebben we de bankblog nog, hoewel DK toch wel leuker was over het algemeen. Dit artikel vond ik interessant iig, ik wist niet dat SNB zwaar in Apple zit.

nieuwe_Deen | 20-12-20 | 22:29

Als er één land is wat met haar munt al vele decennia de valutamarkt manipuleert, en zelfs tot catastrofes rondom de waarde van munten in andere landen leidt, dan is het de dollar. Een heldere analyse legt uit waarom dat niet alleen met de huidige coronacrisis of Amerikaanse president bewezen wordt: www.scribd.com/document/488754449/Dol...

GingerTed | 20-12-20 | 16:57 | 2

Als er een land is wat al decennia lang hun munt en de wisselkoersen manipuleert is het China wel.

Trumme | 20-12-20 | 17:14

@Trumme | 20-12-20 | 17:14: De eigen munt. Dat is nogal een verschil met de Amerikaanse Dollar wat de facto de enige wereldmunt is. In de nabije toekomst zou de Euro hier een alternatief kunnen worden. De Renminbi is inderdaad wel een zorg voor de toekomst maar niet het heden.

GingerTed | 20-12-20 | 17:22

Amerika,jun munt is een grote manipulatie. Een stelsel van ongedekte checks. Als de wereld zijn dollars in gaat wisselen voor andere munten kunnen ze niks meer.

miko | 20-12-20 | 16:54 | 1

Kunt u 1 2 doortrekken naar de pleuro.

Gokmaar | 20-12-20 | 16:59

Na iets meer dan 100 jaar valutamanipulatie door de centrale banken is het fiatgeldsysteem wel aan het einde van zijn houdbaarheid gekomen.

De zogenaamde Coronacrisis komt dan ook als geroepen.

Glasgow Argus | 20-12-20 | 16:50 | 1

Maar wat wordt het volgende systeem dan?

nieuwe_Deen | 20-12-20 | 22:30

Is het tegenovergestelde niet net zo goed waar? Dat de Verenigde Staten de grootste valuta-manipulators ter wereld zijn? Dat de Verenigde Staten eigenlijk technisch failliet zijn. En dat ze al zo veel Dollars hebben bijgedrukt dat een valutacorrectie op zijn plaats zou zijn. Plus dat de koers van de Dollar kunstmatig hoog wordt gehouden, onder andere doordat de wereldwijde handel in olie in Dollars plaats vindt.

Osdorpertje | 20-12-20 | 16:49 | 4

Het is deal van de eeuw: dollars die letterlijk niets kosten inwisselen voor olie. Ook de reden dat de VS niet blij zijn als landen hun olie in een andere valuta willen afrekenen dan de dollar.

StiekemeBunzing | 20-12-20 | 16:52

Bijna alle landen houden van de dollar.
Of de vs veel schulden hebben of veel dollars drukken maakt geen fuck uit.
China (net als Vietnam, een diktatuur) vertrouw ik minder maar de linksen hebben na het verval van de russen een nieuwe held nodig.

pejoar | 20-12-20 | 17:05
▼ 1 antwoord verborgen

Da's natuurlijk per definitie zo in een zero sum futures markt.

Joris Beltsin | 20-12-20 | 17:19

Uiteindelijk gaat dit gedrag de VS wel wat kosten, deze 'do as we say, not as we do' mentaliteit. Elke centrale bank manipuleert hun valuta op dit moment. Niet alleen dit moment, maar al jaren eigenlijk. Dat SNB aandelen koopt is misschien verdedigbaar, maar tegelijk ook een symptoom van een dieper liggend probleem: dat dit opkopen van obligaties en geld printen een heilloze weg is op lange termijn.

StiekemeBunzing | 20-12-20 | 16:46

"U weet wel beter."
Helaas kan Average Joe niet zonder fiatgeld. Dus leuk dat we dit nu weten, maar...

Rest In Privacy | 20-12-20 | 16:45 | 1

Maar wellicht kan Otto Normalverbraucher na De Grote [whatever] voor 3 aandelen Tesla net een halfje bruin en een halve liter volle melk kopen. Je weet het niet.

Rest In Privacy | 20-12-20 | 17:09

Ik gok dat ´De Oef´ hier wel verder op ingaat.

overVecht | 20-12-20 | 16:45 | 2

Nah, Olivier B. van Snoeffelen is nog te druk bezig met het referendum, waar de Zwitsers "Nee" zeggen tegen beperking van de instroom van werknemers uit de EU.

Penus Decoratus | 20-12-20 | 16:55

@Penus Decoratus | 20-12-20 | 16:55: neuj

van Oeffelen | 20-12-20 | 19:37

De wereld op zijn kop. Landen met sterk beleid straffen omdat het eigen beleid slecht is

einz | 20-12-20 | 16:43

De meeste banken zijn niet te vertrouwen, om te beginnen zou de VS eerst hun
eigen Fed eens onder de loep moeten nemen.
The Collapse of The American Dream - youtu.be/mII9NZ8MMVM

Reebensteeltje | 20-12-20 | 16:43

Allemaal voorbereidingen voor de dingen die komen gaan, nl. het inroepen van de 2018 Executive Order on Foreign Influence met lijntjes naar China en corrupte democraten in de VS. (Hunter Biden)

Rest In Privacy | 20-12-20 | 16:43

van Oeff, wat is daarop jou reactie ? De mijne is proost!

grapo | 20-12-20 | 16:39 | 3

Neem aan dat de SNB goed hebben geluisterd naar de adviezen van van Puffelen.

ger1306 | 20-12-20 | 16:43

@ger1306 | 20-12-20 | 16:43: Is ook prima, die SNB en hoewel mijn geld bij de HVB en de Berliner LBB staat. Profiteer ik lekker mee van dat geld gedoetje daar.

grapo | 20-12-20 | 16:54

SNB koopt veel EUR en USD iets minder.

van Oeffelen | 20-12-20 | 19:38

Goed artikel. Ik hoop dat de ECB ook zo'n klacht indient en dit dan als een boomerang terug in haar gezicht krijgt. Verregaande overschrijding van haar mandaat en koersmanipulatie van de Euro; weliswaar verpakt als stimulering, maar die hadden de (noordelijke) lidstaten helemaal niet nodig.

langelat | 20-12-20 | 16:39

Hadden we maar een Nederlandse centrale bank die in het belang van de burgers handelde in plaats van een vooruitgeschoven post van de EU.

Frau Merkel | 20-12-20 | 16:37 | 3

De EU handelt ook in belang van de eigen burgers. Idem voor de ECB.

AntiZanicz | 20-12-20 | 17:32

@AntiZanicz | 20-12-20 | 17:32: door zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen van de burgers voor megalomane projecten / ideeën en om dat onder meer weg te geven aan alle nieuwe burgers uit het Midden-Oosten en Afrika...?! Dat is niet in het belang van de bestaande burgerij hoor.

oh no | 20-12-20 | 17:38

Ach voel je getroost dat alle centrale banken uiteindelijk van dezelfde eigenaren (via allerlei beleggingen/aandelen diensten) zijn. Één grote poppenkast is het.

A.I. van Dee | 20-12-20 | 20:32

Ik zou niet in de Vietnamese dong stappen.

VanBukkem | 20-12-20 | 16:37 | 3

Zeker niet als je profielzolen hebt.

Frau Merkel | 20-12-20 | 16:38

VanBukkem | 20-12-20 | 16:37 :
Teach-In wist het al in 1975 : Ding a Dong

Penus Decoratus | 20-12-20 | 16:49

Geld verdienen is net als lekker eten bereiden, als je timing niet klopt mislukt het.

Nummer1 | 20-12-20 | 17:18

Fiatgeld is straks niks meer waard. Liever landbouwgrond en bitcoins kopen.

Nummer1 | 20-12-20 | 16:37 | 8

Zolang de "waarde" van bitcoin nog steeds wordt uitgedrukt in andere (fiat) valuta is en blijft het een tulpebollenbubbel.

PolarWolf | 20-12-20 | 19:37
▼ 5 antwoorden verborgen

BOE heeft echt andere zorgen aan de arrogante kop dan marginaal koersgeneuzel. 12% terugval, immers. Grootspraak kan kostbaar zijn.

Pieterman | 20-12-20 | 16:35 | 1

Maar domspraak kost eigenlijk ook geen drol. Met je BOE hoofd.

not_as_cheap_af | 20-12-20 | 16:44

Kom er maar in, van Oeffelen...

Wijze uit het Oosten | 20-12-20 | 16:34 | 2

INderdaad is er wel wat af te dingen op de dollar als spil van de monetaire wereld. De tijd van de gouden dollar is al lang voorbij . Sinds NIXON zelfs.
Wanneer dit zou gebeuren is dat wel een probleem voor de US die plots mee zouden moeten spelen. Zij hebben geluk dat veel parijen zwaar in de dollar zitten en een plotse halvering of decimering niet zo goed uit komt. CHina zal eerst zijn geleende geld terug willen.

AntiZanicz | 20-12-20 | 17:34

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl