Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

UWV: Kroniek van een faalfabriek, deel 60 – De laatste troefkaart

Dit is deel 60 van het feitenfeuilleton UWV: Kroniek van een faalfabriek. Hierin beschrijft database doctor @René Veldwijk van binnenuit zijn ervaringen met het UWV. Lees HIER de introductie, inclusief een lijst met afleveringen en personages.

2013

Eind 2012 zijn we eigenlijk klaar met werk.nl en UWV WERKbedrijf. We hebben vastgesteld dat de slechte matches niet werden veroorzaakt door slechte data maar door idiote programmatuur van huisleverancier CGI. De honderdduizenden cv's die in werk.nl zitten blijken overwegend puik ingevuld door mensen die graag werk willen of ten onrechte bang zijn voor hun uitkering. We laten het management achter met een dashboard waarop ze kunnen zien wat er in werk.nl zit en wat er nog mis is. Het meeste is in orde, en dat is maar goed ook, want het lukt niet om de automatiseerders in beweging te krijgen om fouten op te lossen.

Het wordt gaandeweg duidelijk dat de fusie overname in 2009 van het zelfstandige werkbedrijf, het CWI, door het uitkeringen-UWV op een totale ramp is uitgelopen. Voor die overname kende ik de automatiseringsafdeling van dat CWI als heel zwak, maar wel echt betrokken bij de missie om mensen aan werk te helpen. Na de fusie ligt de automatisering bij de centrale UWV-divisie die het hele bedrijf bedient. Het op afstand zetten van de automatisering pakt dramatisch uit. Van onbekwaam maar betrokken gaat het naar onbekwaam en totaal clueless.

De ramp wordt compleet doordat wat het WERKbedrijf doet totaal verschilt van het werk van het uitkeringen-UWV. Als een uitkering niet klopt of de polisadministratie niet werkt en er geen toeslagen worden uitgekeerd, dan vloeit er bloed. Werkt de software van werk.nl niet of kunnen 3.000 mensen bij het WERKbedrijf niet werken omdat het interne systeem Sonar weer eens plat ligt, dan hoor je niemand. Het oude CWI was een zwak maar goedwillend bedrijf; het nieuwe WERKbedrijf lijkt de ultieme verspilling van belastinggeld.

De uitzichtloze situatie verklaart ook waarom het management ons niet kwijt wil. Met ons in huis hebben ze nog iets in eigen hand en deskundigheid bij de hand. Met dank aan dominante directeur Diantha C. bloedt ondertussen onze oude klant, de divisie Gegevensdiensten leeg. Divisiedirecteur Melanie Maatman, Adjunct-directeur Anno Maring en zelfs de niet erkende UWV-held Hans Tromp en zijn belangrijkste accountmanager; al wat deugt bij de divisie Gegevensdiensten stapt over naar het WERKbedrijf. De divisie Gegevensdiensten is vanaf nu morsdood, precies wat het deep UWV en de Belastingdienst willen.

De instroom van "goed UWV volk" betekent niet dat we veilig zijn. Vanuit de automatiseringsdivisie wordt permanent druk uitgeoefend om ons de deur uit te werken. Net als eerder bij Gegevensdiensten krijgen we het label "niet legaal". Medio 2013 vertrekt de ons goed gezinde automatiseringsbaas Frans Haverkamp naar de eeuwige golfvelden. Hij wordt opgevolgd door een man die de destructieve macht van de automatiseringsdivisie nog veel groter zal maken. Maar al vanaf eind 2012 concluderen we dat we op weg zijn naar de uitgang.

Ik vind het niet heel erg. Ik ben het vechten tegen deze bierkaai beu. Goodwill van directie en management is weinig waard als die geen baas in eigen huis zijn. We hebben van alles geprobeerd om te laten zien hoeveel beter het WERKbedrijf kan werken als het gebruik maakt van de eigen data. We hebben laten zien dat het uitgangspunt waarop het WERKbedrijf zijn adviezen aan werkgevers en werkzoekenden baseert gammel is. Die adviezen zijn namelijk gebaseerd op overeenkomstige beroepen (theorie) terwijl de half miljoen cv's die in werk.nl zitten tonen dat de arbeidsmarkt-praktijk vaak anders is. We hebben groepen werklozen geïdentificeerd die permanent rouleren tussen werk en uitkering: niet alleen de later berucht geworden werk-WW-werk-WW-Polen maar ook doorsnee autochtone 40'ers met een goede arbeidsmarktpositie die het midlife wel fijn vinden om een tijdje niet te werken ("we hebben jarenlang onze WW-premie betaald en willen nu wel eens een jaartje vrijaf") en kort voor hun uitkering stopt weer een baan vinden.

De deur van management en directie staat voor ons open, maar er verandert niks. De advisering blijft plaatsvinden op basis van gelijksoortige beroepen. En alle werklozen blijven dezelfde behandeling krijgen, alsof het UWV niets van ze afweet. Alle verandering lijkt onmogelijk.

De rol van de automatiseringsdivisie blijft vaak onzichtbaar. Onze opdrachtgevers, werk.nl-eindbaas Solke Munneke voorop, blijven professioneel en maken ons geen deelgenoot van hun worsteling met de divisie automatisering. Die divisie wanpresteert ondertussen steeds erger. De norm van vier releases van werk.nl per jaar wordt nooit gehaald; één à twee is de praktijk. En bij elke release slaat ons management-dashboard weer alarm, steevast slagen ze erin om de data in werk.nl te verneuken. Ik stel Munneke voor om onze dashboard-software door de automatiseerders te laten gebruiken vóórdat een nieuwe versie van werk.nl in productie wordt genomen in plaats van steeds erna alarm te moeten slaan. Het is natuurlijk een no brainer maar dit is het UWV: computer department says no en de baas over werk.nl heeft het maar te slikken. De release-ellende wordt wel minder, maar dat komt alleen omdat het aantal releases per jaar steeds verder afneemt.

Ik ben begin 2013 door mijn opties heen. Maar iemand anders is dat niet. Collega Marjan vindt dat we zelf initiatief moeten tonen: “We kunnen niets veranderen aan werk.nl, maar we hebben wel toegang tot de data. Waarom laten we niet zien dat wij met die data veel beter werkzoekenden op banen kunnen matchen dan werk.nl?

Ik vind het hele idee naïef. Beter matchen dan de werk.nl-software is geen kunst, maar bij elke poging tot verbetering komen we de divisie automatisering tegen, zelfs al staat heel het WERKbedrijf te juichen. Marjan weet dat ook, maar ze houdt voet bij stuk. Wat haar betreft doen we alles samen met de goedwillende mensen van het WERKbedrijf en alles volledig buiten automatisering om. Ik ga akkoord. Ik vind het ook wel leuk om te laten zien wat er mogelijk is met de geweldige hoeveelheid data in werk.nl.

Ondertussen is wat Marjan wil is bij het UWV nog nooit vertoond: werkzoekenden bedienen met gevoelige informatie en dat compleet buiten de afdeling automatisering om. Als dit überhaupt al technisch kan, mag het dan ook? Maar Marjan is jurist en weet alles van de privacyregels. We duiken samen twee dagen achter een beeldbuis en hebben dan een match-algoritme waar de tientallen miljoenen die het UWV daaraan in ruim tien jaar heeft uitgegeven naar onze overtuiging niet tegenop kan. 

Marjan toont ons product aan bevriende UWV'ers en die weer aan UWV-ers mensen uit het veld. Daarna presenteren we ons product aan Solke Munneke, die direct is overtuigd. Marjan legt diplomatiek uit hoe we haar product zonder bemoeienis van automatisering efficiënt kunnen uitrollen uittesten in de praktijk. Met de zegen van de baas en de medewerking van het lagere management rollen we het product uit over heel het WERKbedrijf. Wanneer de automatisering wakker wordt is het te laat: heel WERKbedrijf werkt met het nieuwe matchproduct. Zowel voor het UWV als voor ons zal Marjans CV-kaart een game changer blijken.

Reaguursels

Inloggen

Is er ook echt iemand die alle 60 stuks gelezen heeft?

MeneerGuggenheimer | 14-12-20 | 08:59 | 3

ja

Kim-Jung-Un | 14-12-20 | 10:25

Jazeker, ik vind dit een van de boeienste series hier.

frut666 | 14-12-20 | 10:41

jep, blijf het een geweldige soap vinden. Moet eigenlijk verfilmd worden.

wolfjemidas | 14-12-20 | 10:43

Verplicht open-sourcen al die met belastingen geld gemaakte software. Kunnen we zelf kijken hoe crap of goes de software is...

brabarosso | 14-12-20 | 08:46

Mooi stuk weer. Ben toch wel benieuwd hoe die automatiseringsclub gaat reageren. Leuk voorbij gestreefd op deze wijze

Mark van Leeuwen | 13-12-20 | 21:59

Het is zo langzamerhand wel duidelijk waar een nieuw kabinet mee aan de slag moet. Er moet structureel iets op poten gezet worden om de IT beheersbaar te houden en falende pausjes aan te pakken. pRutte gaat het niet meer doen, hij faalt al tien jaar op rij.
En de Tweede Kamer blijft ook nu weer stil. Prutsers.

Frau Merkel | 13-12-20 | 20:52

Mooi artikel weer heer Veldwijk. Bedankt.

Gokmaar | 13-12-20 | 19:44
-weggejorist-
Timide_Aso | 13-12-20 | 19:02 | 2

Misschien bundelen en dan omwerken tot een roman? Werktitel: Het Kantoor.

Rest In Privacy | 13-12-20 | 19:01

Zit dit verhaal in een loop of zo?
Ja UWV is volkomen kut maar als ICT-ondernemer heb ik er prettig aan verdiend, net als aan andere overheidsinstellingen waar de externe inhuur de dienst uitmaakt. Het voelde altijd als een stukje compensatie voor mijn belastingaanslagen.

Joris Beltsin | 13-12-20 | 18:57

60 x uwv stuk geschreven. 0 oplossingen aangeboden. is het nu klaar of ga je voor de 100 ?

newray | 13-12-20 | 18:42 | 5

Hij beschrijft van de 60 afleveringen 2 keer een daadwerkelijke oplossing, waarvan deze aflevering ook.
De overige 58 gaan over het UWV die zijn oplossing probeert kapot te maken wegens, samengevat in 1 woord, corruptie.

8 jaar lagere school, maar nog steeds niet begrijpend kunnen lezen? Of gewoon lui en arrogant?

Epistulae_Morales | 13-12-20 | 19:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Weet je ben dit jaar 40jaar aan het werk en al die jaren betaald.
Nog nooit één dag werkeloos geweest, u mag raden wie ze gaan pushen om werk te zoeken als ik op zestig jarige leeftijd werkeloos wordt. Intussen komen er 500 ruifvreters onder de norm vluchteling binnen wandelen terwijl mijn pensioen naar de klote gaat, leg dat maar eens uit.

de uitbater | 13-12-20 | 18:17 | 6

Ga ik niet halen, maar allejezus wat zal Nederland dan kapot en stuk zijn.

Lorejas | 13-12-20 | 19:20

Tja, ik ben 20 jaar geleden zzp'er geworden (één van de beste beslissingen in mijn leven).
Ik ben in al die tijd zo goed als nooit niet facturabel geweest en ik heb al die tijd niet hoeven bijdragen aan deze puinhoop.
Als ik op mijn 60 werkeloos raak, dan noem ik het VUT en ga ik van mijn vrije tijd genieten.

Majoor Pikindewind | 13-12-20 | 19:27

Begin eens met op te zoeken wat pensioen betekent...

Epistulae_Morales | 13-12-20 | 19:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat een geweldig kudt stuk weer en wát mis ik Bandirah.... zelfs...

overVecht | 13-12-20 | 18:09

Problemen oplossen is gevaarlijk.. je maakt er mensen die de problemen beheren werkeloos mee. En die vinden dat niet leuk.

petersteenkamp | 13-12-20 | 18:08

Automatiseren voor de overheid is een licentie om geld te drukken.
En als het product wat je levert niet werkt is dat alleen maar een voordeel want dan mag je nog meer facturen indienen.

Osdorpertje | 13-12-20 | 18:04 | 2

Nee, eerder omgekeerd. Het mag nooit wat kosten. Maar wel allemaal noten op zang. En dan klopt de bestuurlijke realiteit aan je deur en heb je een half werkend systeem. Wat te doen, wat te doen.

Rest In Privacy | 13-12-20 | 18:09

@Herfsttijloos | 13-12-20 | 18:09: Simpel: precies doen wat Osdorpertje zegt en meer facturen indienen. Niet vergeten om er 'beheerskosten' op te zetten.

pietvanvliet | 13-12-20 | 21:22

En toch nog een fout in de bijlagen Theorie en Praktijk.
Bij "Leidster kinderopvang" kan "UWV Manager" gematched worden.

Ing. eslapen | 13-12-20 | 18:03

Krijgen we volgende week die Turkse patatbakker weer terug?

aflaatverkoper | 13-12-20 | 18:00 | 3

Vond ik interessanter dan deze geschiedenisles in 178 delen.

Rest In Privacy | 13-12-20 | 18:02

Daar werd tenminste net niet in geneukt...

SterF... | 13-12-20 | 18:16

Dat vond ik wel onderhoudend.

Rest In Privacy | 13-12-20 | 19:17

Is dit dan écht de allerlaatste?

R. Skickr | 13-12-20 | 18:00

Het blijft iedere week stuitend om te lezen hoe de automatiseringsbranche miljoenen overheidsfinanciën weg kunnen pissen...

Wijze uit het Oosten | 13-12-20 | 17:59 | 1

Wat zou jij doen als je in hun schoenen stond? En zeg nu niet dat je de factuur niet met een vork gaat schrijven en niet naar boven gaat afronden.

Rest In Privacy | 13-12-20 | 18:34

Is Marjan een beetje leuk om naar te kijken? Dan kan ik er namelijk wat seksuele spanning bij fantaseren bij dat wegduiken achter de beeldbuis.

SterF... | 13-12-20 | 17:48 | 2

Ik heb een dertien-in-een-dozijn dame met een gebreide trui, spijkerbroek, pittig kapsel en moeilijk brilletje op het netvlies. Geen sexbom met lang donker haar, oversized borsten, wespentaille en ellenlange benen met pumps.

goedverstaander | 13-12-20 | 18:11

zo te lezen redt de heer Veldwijk het land. Of denkt hij dat tenminste.
Uit eigen ervaring weet ik dat verbeteringen in/bij/voor instituten nooit gewenst zijn. Er zijn meerdere redenen voor. Soms simpel lijfs-inkomensbehoud. Stel je voor zeg, dat iemand ontdekt dat juist jouw afdeling gemist kan worden. En prestige natuurlijk. Een eenmaal ingenomen standpunt verlaten? Ben je gek. Ingraven.

Rest In Privacy | 13-12-20 | 17:48

Oh ja, het UWV was er ook nog. Ik moest een tijdje terug vreselijk hard lachen om een radiospotje van ze waarin ze opriepen om bij ze te solliciteren. Ze waren op zoek naar personeel. Je gelooft het toch niet? Dat soort dingen kunnen ze alleen bij onze overheid bedenken. Gratis geld. Onbeperkt. Je hoeft er niets voor te doen. Kruiwagens vol.

Rest In Privacy | 13-12-20 | 17:42 | 10

Dat geld komt ergens vandaan.
Vraagt u zich niet af, hoe het met uw koopkracht zit volgend jaar?

Mr.Crowley | 13-12-20 | 19:06
▼ 7 antwoorden verborgen

Ben benieuwd naar de clou.

JP Balkenbrij | 13-12-20 | 17:38 | 2

Subtiel. :D

TimTheEnchanter | 13-12-20 | 17:55

Die is bij elke overheidsinstantie hetzelfde: je stopt er heel veel geld in en er komt niks uit.

Nummer1 | 13-12-20 | 18:56

De laatste troefkaart?

Is dit nog nieuws? | 13-12-20 | 17:38

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen