Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GELDBLOG - Italië vraagt of we meer dan 100 miljard schuld willen kwijtschelden

lalala geld

Het is Sinterklaastijd, dus het was te verwachten dat onze zuidelijke zuster haar wensenlijstje zou opsturen naar de Sint. In dit geval is de ECB de Sint. Onze centrale bank, waar iedere lidstaat en dus uiteindelijk alle belastingbetalers garant voor staan, wordt gevraagd om de Italiaanse schulden die het bezit heeft uit te gummen. En waar voorheen een pink werd gegeven, wordt er nu dus om de hand gevraagd en voor we het weten is het einde zoek. De muntunie glijdt steeds verder af naar een transferunie, terwijl bij de oprichting van de euro juist aan iedereen werd verzekerd dat dit nooit zou gebeuren. In plaats van dat de Noordelijke landen een scheiding voorbereiden, barricaderen juist zij de nooduitgang. Dus wat nu?

Nu is een verzoek van Italië niet hetzelfde als dat de ECB ermee akkoord gaat. Lagarde heeft het plan al afgewezen, maar onder druk wordt alles vloeibaar. De grote QE (quantitative easing), LTRO’s en andere programma’s van de ECB zouden ten tijde van de oprichting van de EMU ook gezien worden als iets wat de ECB nooit zou mogen doen. En zie nu, de balans van de ECB zit vol met opgekochte Italiaanse staatsobligaties (en van vele andere eurolidstaten).

Monetaire financiering van de staatsschulden (dus centrale bank print geld en financiert de overheid daarmee) mag niet volgens de afspraken (o.a. Verdrag van Maastricht), maar politici weten altijd een achterdeur te vinden met behulp van juridische experts. De ECB koopt namelijk de schulden niet direct van de overheden, maar van institutionele beleggers. Ofwel, de institutionele beleggers kopen de staatsobligaties (dus deze beleggers lenen geld uit aan de overheden) en verkopen deze dan weer door met een kleine winstmarge aan de ECB.

Met dit soort “creatieve” oplossingen worden de afspraken keer op keer omzeild. Als u dit soort creatieve oplossingen zou toepassen op uw belastingaangifte, dan komen ze met een arrestatieteam en helikopter ophalen, in Cyprus als het moet. Maar in de EMU/EU worden dit soort creatieve oplossingen niet of nauwelijks  aan de kaak gesteld. Politici hebben er teveel bij te winnen en de pers typt tegenwoordig nog alleen persberichten letterlijk over. Kortom, de EMU/EU heeft zich ontdaan van alle ankers.

Intussen krijgen alle lidstaten al een cadeau (wat voor Italië blijkbaar niet genoeg is), want de rentes zijn allemaal belachelijk laag. Zo kan Italië lenen voor 10 jaar vast tegen 0,6%! Een land waar de staatsschuld dit jaar 160% van het BBP zal bedragen! Dit terwijl het Verdrag van Maastricht een schuld onder de 60% eist. Wederom houdt de EMU/EU zich niet aan de regels.

Maar, eerlijk is eerlijk, de ECB staat niet alleen in deze monetaire dwaling, want overal ter wereld gaan de centrale banken los (te veel schulden is een wereldwijd probleem). Zoals hierboven te zien is, is de rente op 65% van alle schulden nu lager dan 2%! Het hoog risico segment biedt sub 5% aan! Risico wordt dus niet alleen genegeerd, maar zowat negatief ingeprijsd door de Big Print!

De hele wereld, die zich al had gelaafd aan schulden, doet er nu, onder het excuus van Covid-19 en/of Groene Transitie, een schep bovenop. En daar zal het niet bij blijven want de schuldtoename zet haar opmars gewoon voort de komende jaren. De toekomst zit er schuldbeladen uit (zie hieronder); in 2030 zal iedere vrouw, man, kind en net geboren baby een gemiddelde schuld van USD 42.000 hebben.

Nu heb ik al eerder in dit blog geschreven over manieren om deze schuldtsunami verder aan de man te brengen. Al enkele jaren voorspel ik dat overheden met een Green New Deal zouden komen, gefinancierd door Green Monetary Policy en gedreven door Green Fiscal Policy en Green Regulations.

Alle groene schulden tellen dan niet mee in de tekorten/schuldquota’s (wat Italië nu dus ook voorstelt) en kunnen rekenen op flinke vraag want de centrale banken zullen helpen met het opkopen van deze schulden. Nu al wordt er op beleggingsinstellingen druk uitgeoefend om een ESG (Environmental, Social and Governance) gehalte van de portefeuille weer te geven. Dit zal gestaag veranderen in de verplichting om een bepaald gedeelte van het belegd vermogen in ESG te hebben. Verder kunnen de groene schulden (en andere groene beleggingen) genieten van staatsgaranties waardoor de rentes hierop ultra laag zullen zijn. Iedere investering in groen zal goedgekeurd worden, maar niet groene investeringen zullen steeds moeilijker te financieren worden.  

Het idee is om vanuit de staat de economie te forceren naar een groene utopie; bedrijven, lokale overheden, burgers, pensioenfondsen, en zo verder worden gedwongen mee te spelen. Voor de beleggers die niet in groen geloven, maakt het allemaal niet uit; zij zien namelijk dat een grote geldstroom (verplicht) naar de ESG beleggingen gaan. Dat wetende zullen zij, tegen hun fundamentele overtuiging in, de ESG investeringen opkopen. De gewone bedrijven en de burgers zullen echter niet zo makkelijk hun hele hebben en houden kunnen wisselen als beleggers. Hierdoor zijn het vooral zij die met hogere energiekosten opgezadeld worden en te maken krijgen met beperkende maatregelen.

De Green New Deal is niks meer of minder dan een sausje over een ordinaire beweging naar een staatsgeleide economie. Dit alles om de eindafrekening (van teveel schulden) uit te stellen en de veroorzakers te vrijwaren van persoonlijke schuld (pun intended).

Toen ik dit voor het eerst uitte, waren de meesten personen, en nou druk ik mij zacht uit, sceptisch. Maar nu heeft zelfs de ECB toegegeven dat het de groene transitie als één van haar taken ziet. Het IMF, de Wereldbank, World Economic Forum, de BIS en vele anderen reppen nu allemaal over de Groene Transitie. Wat nu ook steeds vaker te lezen valt, is dat het gecombineerd wordt met het concept van de Big Reset.

Deze term heeft verschillende betekenissen, naargelang degene die de term gebruikt. Nu waren het de onorthodoxe denkers die met deze term hebben lopen leuren (Middelkoop, Rickards, Rogers, Dalio, etc.) maar nu hebben zelfs regeringsleiders de term geïnstitutionaliseerd. Het idee is om op de reset knop te drukken zodat alle landen weer met een schone lei aan de gang kunnen  gaan. Deze reset komt er vaak op neer dat ten minste een deel van de schulden wordt weggestreept.

Precies wat Italië dus voorstaat. En met Italië, staan natuurlijk Spanje, Portugal, Griekenland, Frankrijk allemaal in de rij om via deze kwijting decennia van slecht fiscaal en monetair beleid uit te wissen. Maar gratis geld bestaat niet. Iemand betaalt de rekening. Wie betaalt? Zie de titel van deze column.

PS: En vergeet a.u.b. niet de politici die “ons” in deze EMU/EU fuik heeft gedreven. 

Reaguursels

Inloggen

Landen als I, F, ES of P passen zich toch niet aan en gaan dat ook nooit doen. NL moet stoppen dat te proberen en doen zoals zij doen. Hupakee 120% schuld, daarvan alles opknappen en gratis maken. Dan weekt het excuus dat wij veel hebben niet meer en bjj een grote reset profiteren we evenveel. Nu zijn we een speelbal door ons goede gedrag en relatief lage koopkracht. Dit moet alleen in Den Haag doordringen. If you can't beat them, join them.

Roeieber | 30-11-20 | 14:28

Dikke vette Frans Timmermans regelt het allemaal wel jongens, maak je toch geen zorgen alles zal 'groen' komen...

BoerinFrance | 30-11-20 | 12:38

Is te weinig en oneerlijk. Gewoon lomp bij ieder land 5000 euro per inwoner helicopter geld storten in de staatskas. Vrij te besteden als je weer aan de Maastricht norm voldoet, anders eerst schulden terugkopen.

dugo | 30-11-20 | 11:13

Het zal mierenneuken zijn, maar soit...

Ik neem een dergelijk artikel wat serieuzer als er als allerlaatste zin niet zou staan 'POLITICI die ons in deze ruimte gedreven HEEFT'...

Realism Is All | 30-11-20 | 10:12 | 1

En 'ruimte' is natuurlijk 'fuik', met dank aan de autofill...

Realism Is All | 30-11-20 | 10:14

Niet zonder hervormingen. Als er schuldenverlichting komt dan moeten deze landen onder curatele worden gesteld. Alle nutteloze ambtenaren eruit en alle overheidsuitgaven drastisch verminderd. Alle corruptie hard aangepakt. Anders blijf je dweilen met de kraan open.
Beter nog is dat Italie terug gaat naar de Lire. Zelfs nog beter is als Duitsland terug gaat naar de D-Mark.

Zzzzooooffff | 30-11-20 | 10:10

Best prijzig zo'n Bloomberg terminal of Reuters. Voor van Oef kan dat er natuurlijk makkelijk af, de schrijver van dit warrige artikel moet het blijkbaar doen met kopietjes.

van Oeffelen | 30-11-20 | 10:08

Big reset of silent taxation? Je kunt het systeem wel resetten, maar dan zit je een halve eeuw later weer tegen een reset aan te hikken. Nee, de echte oplossing is veel simpeler.

Zoals de meeste mensen wel weten ligt de mogelijkheid om geld te scheppen vooral bij de banken, die via fractioneel bankieren meer geld mogen uitlenen dan ze in kas hebben. Vroeger lag die bevoegdheid om geld te scheppen bij de overheid, maar die liet destijds zien daar niet verantwoordelijk mee om te kunnen gaan.

De oplossing ligt in het teruggeven van de mogelijkheid om geld te scheppen aan de overheden, maar dan wel gebonden aan strakke regels die internationaal afgesproken worden. Het zou geen enkel probleem zijn om landen jaarlijks een procent of vijf van hun begroting extra te laten bijdrukken uit het niets. Dit leidt hoogstens tot minder staatsschuld. En minder staatsschuld leidt weer tot gunstigere leenvoorwaarden en uiteindelijk een sluitende begroting.

Als het Noorwegen lukt om te rentenieren met hun oliefonds, dan moet die constructie ook op andere landen toe te passen zijn.

MFvGeel | 30-11-20 | 09:52 | 1

Wat in Noorwegen goed lukt heeft in Italiê geen schijn van kans. Nooit gehad, gaat ook nooit gebeuren. Is cultuur & temperament dingetje: hoe zuidelijker in Europa, hoe makkelijker taxpoet glimlachend wordt weggepist en opgefraudeerd wordt. En vooral in Italiê is financiêle incompetentie, fraude en verduistering (ook door overheid) tot een ware kunstvorm verheven. La vita è bella, vooral met extra graties taxpoet / kwijtscheldingsmaatregels vanuit Brussel. Zal mij niets verbazen als de Italiaans esxchreeuw om kwijtschelding (in ieder geval) deels wordt gehonoreerd. En ook deze keer weer op basis van boterzachte maatregelen en holle "politico speak" afspraken.

Grijskijkert | 30-11-20 | 11:01
-weggejorist-
Kaan78 | 30-11-20 | 09:49

Italië en Spanje, als je daar mensen kent weet je meer dan de overheid. Gigantische bedragen in de tweede economie van het land bestaande uit geld van kleur.

Misterspok | 30-11-20 | 08:57

We zijn al in een situatie beland waar enige mate van kwijtschelding van schuld onvermijdelijk is, zowel binnen eigen land als internationaal. Zuur voor iedereen die wel netjes heeft afbetaald, maar het is niet anders. Het alternatief, om de boosdoeners eindeloos op de zadelen met schulden, zal nog slechtere resultaten opleveren.

Dit is de eeuwige tragiek van mensen, er is altijd de neiging om winstbejag op korte termijn te prefereren ten koste van de lange termijn. Degenen die de leningen hebben verstrekt zijn tevens net zo schuldig als degenen die de leningen hebben ontvangen.

Dit is weer zo'n standaardverhaaltje dat een miljard keer in de geschiedenisboeken staat beschreven. Maar goed, geschiedenis is fout en tradities zijn verkeerd, dus daar leren we lekker niet meer van. Gewoon toegeven dus aan al je primitieve instincten, je wordt wel uit de brand geholpen door het domme schapenvolk dat de kosten van jouw achterlijkheid moet dragen.

Nederland80 | 30-11-20 | 08:16 | 1

Behalve dat wij als belastingbetalers nooit hebben ingestemd met de leningen die uiteindelijk worden kwijtgescholden.
Bovendien worden spaarders via inflatie en te lage rente ook al enorm bestolen door schuldenaren.
Dus heel eerlijk is het allemaal niet.
En een debt jubilea zoals zelfs in de bijbel beschreven, was niet het zomaar wegstrepen van schulden van iedereen. De moderne bescaving en vooral politiek heeft er een pervers systeem van gemaakt.

Tantalus | 30-11-20 | 10:54

Nog 4 jaar Rutte is nog 4 vier jaar miljarden overmaken naar landen die dat niet verdienen. Nederland wordt uitgemolken.

ILF2 | 30-11-20 | 08:04

De geografische grens voor ontwikkelingshulp is een heel stuk naar het noorden getrokken de afgelopen decennia.

inCol | 30-11-20 | 07:11

Wat ben ik Baudet dankbaar dat hij namen als 'kartel' en 'kartelpolitici' op de kaart heeft gezet! Het is de beste 'stemwijzer' die ik ooit heb gehad!

Rest In Privacy | 30-11-20 | 06:56

Ik ben geen grammaticafascist, maar op een blog waar geld voor gevraagd word, zou ik wel even artikelen (of tenminste die van een hoger niveau) laten proofreaden op ontbrekende woorden. Wil ik ook wel doen, ben niet duur.

Niek1582 | 30-11-20 | 05:58 | 5

@De Let | 30-11-20 | 06:23: Niek zegt ook: "ben niet duur".
Dat zou dan ook moeten zijn "Ik vraag niet veel geld". Maar '[ik] ben niet duur' is ook maar raar. Bovendien, blijkt uit 'word' inderdaad wel dat het uurloon van Niek laag zal liggen.

me | 30-11-20 | 08:37

Voor het blog betaal je niks.

bijna_raak | 30-11-20 | 10:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Mafia

24^7 | 30-11-20 | 00:19

Dat 2e fototje van Holger (die tweets in dit stukje). 2011-2014 snap ik. Er was wat economische heibel, maar wat veroorzaakt die steiging vanaf 2015? Is dat die 'geldpers' die aangezet was?

sjef-van-iekel | 30-11-20 | 00:18

Dit is een goede zaak.
Daarbij kunnen wij makkelijk een paar jaar Langer doorwerken.
En dat geeft de Italianen de mogelijkheid om een paar jaar eerder te stoppen.
Waarom?
Omdat hun dan minder fouten kunnen maken.

Aardappelplantje | 29-11-20 | 23:37 | 2
-weggejorist-
jannes-46 | 30-11-20 | 00:54

Nederland. Het geldmaatje van de wereld.

bisbisbis | 29-11-20 | 23:29 | 1
-weggejorist-
jannes-46 | 30-11-20 | 00:55

Ik word hier zo moedeloos van

#10 | 29-11-20 | 23:24

Ok, het is helder, Nederland gaat niet uit de EU en er komt een debt jubilee ondanks dat Nederlanders langer werken, meer belasting betalen en minder vermogen hebben dan Italianen. Aangezien dit allemaal al zo is kunnen we het beter hebben over wat wij kunnen doen om ons eigen hagje te redden. Moeten we gewoon btc kopen? Of short gaan op Europese banken? Kom eens met wat tips. De een zijn dood is de ander zijn brood. Als Nederland dood gaat, laat ons dan op zijn minst wat brood verdienen.

hustler01 | 29-11-20 | 22:59

Prima! Mag ik daarvoor dan wel een leuk zonnig huisje aan de kust!?

workingantique | 29-11-20 | 22:52

Mijn zoon heeft het nu ook over de 'big reset'.

SaintNick | 29-11-20 | 22:46 | 7

@EenGoedBegin | 30-11-20 | 02:50: zo ook met veel 50+ ers, konden ook alles lenen. Hypotheek voor huis, auto, boot.. zonder aflossing! En toen de crisis kwam mocht de nieuwe generatie dit "oplossen" met een crisis en staatsteun voor omvallende banken.
De komende generatie krijg het om grotere schaal voor de kiezen met wellicht een oorlogje erbij.

boerk | 30-11-20 | 07:06

@boerk | 30-11-20 | 07:06: nee, de rente voor consumptief krediet was ook fiscaal aftrekbaar. Niet zonder aflossing!

Eigenwijs | 30-11-20 | 07:54

@EenGoedBegin | 30-11-20 | 02:50: Weggeven in ruil voor stemmetjes . Weinigen worden er beter van , de zak van de duivel is nooit gevuld .

likmegaties | 30-11-20 | 07:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Negatieve rente op alle spaargelden boven 30 euro binnenkort. Terwijl je tegenwoordig ethers kan staken en weer gewoon geld kunt verdienen (mits je computer online blijft) ik weet wel waar ik mijn geld op inzet.

hustler01 | 29-11-20 | 22:42

"Zo kan Italië lenen voor 10 jaar vast tegen 0,6%!"
Ze kunnen dus gewoon lenen op de geldmarkt en een klein fonds voor acute noodhulp was meer dan voldoende geweest ipv de tientallen miljarden die Rutte nu uitgedeeld heeft in Brussel.
Als Italie een lening van 0,6% niet kan betalen dan had Rutte ook moeten inzien dat dit Nederlans belastinggeld over de schutting gooien is en nooit akkoord moeten gaan.

Damoos | 29-11-20 | 22:40 | 1

0.6 rente.. dan blijft er nog genoeg geld over in het huishoud boekje om uit te geven!

boerk | 30-11-20 | 07:07

Ze mogen het lenen met hun goud als onderpand.

nieuwe_Deen | 29-11-20 | 22:38 | 2

Kunnen ook wat deurwaarders met wat tanks Italië binnenvallen en het goud laten vorderen.

boerk | 30-11-20 | 07:08

@boerk | 30-11-20 | 07:08: Die van Dld geleende tanks? Denk dat It zijn defensie beter op orde heeft dan NL.

bijna_raak | 30-11-20 | 10:42

De Eurofielen kunnen niet meer terug, want dan wordt het een puinhoop, en als ze doorgaan - en hopen dat niemand het door heeft - wordt het ook een puinhoop.

Harry.Langezwaal | 29-11-20 | 22:37

Rutte doet er wel een inleg velletje bij waarin staat dat we het allemaal met extra rente terug krijgen zodra ze het over hebben !

Castor12 | 29-11-20 | 22:25

Er staat per ongeluk een "r" in "de oprichting van de EMU".

Het is natuurlijk tegen de afspraken dan de EU landen financieel steunt, maar afgezien daarvan is het technisch ook onmogelijk, vanwege de Europese eenwording. Er is geen enkele controle over waar dat geld terecht komt.

W_F | 29-11-20 | 22:09 | 1

Is dit een Brabants armoede grapje?

hustler01 | 29-11-20 | 22:31

Heeft Rutte al blind z'n krabbel gezet???

Nederlanddraaitdoor | 29-11-20 | 22:01

Veel geleerd, dank poster

larie | 29-11-20 | 21:54

gaat Eppink er nog wat aan doen? of Wopke met gestrekte been. In ieder geval niet Rutte, Timmermans of die greenpeacesocialist Diederik Samson, daar kan Nederland niet op vertrouwen

HetOorAakel | 29-11-20 | 21:46

Mensen die iets kunnen maken gaat nog eens heel groot worden.

Naall | 29-11-20 | 21:22

Naar ik heb begrepen voorziet het CPB voor volgend jaar een economische groei van 3,5 procent. Dat klinkt hoogst onwaarschijnlijk zo niet onmogelijk, gegeven corona. Maar ja, ik heb nooit een voldoende gehaald voor Economie. Hoe dan ook, geen kwijtschelding voor die Italianen. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje.

MickeyGouda | 29-11-20 | 21:09 | 3

3,5 procent groei ten opzichte van dit toch wat magere jaar is niet zoveel. Zeker niet als je bedenkt dat er miljarden extra helicoptergeld is uitgestrooid en de spaarsaldo's van miljoenen Nederlanders maar groeien. Simpelweg omdat we ons geld niet zo makkelijk kunnen uitgeven en veel geld overhouden. Als dat volgend jaar wel weer kan dan gaat het heel erg hard.

Graaier | 29-11-20 | 21:40

Zou kunnen, als burgers 3.5% meer uitgeven, bijvoorbeeld door de BTW te verlagen naar 17.5%. Ik herinner mij ook nog iets van een regering die het belangrijk vond om ons BTW tarief gelijk te maken aan dat van Duitsland.

W_F | 29-11-20 | 22:22

Klinkt mooi die reset maar het werkt niet als iedereen het doet. Het gaat er om dat de ene partij er wel gebruik van kan maken en de ander niet. Wij als belastingbetaler behoren niet tot de mazzelaars. Dat is opzet.

Deflatiemonster | 29-11-20 | 21:08

Vergeet inderdaad niet te stemmen op de kartelpartijen die ons in de EU en EMU hebben gemanoeuvreerd. U dacht niet dat je gewoon gratis geld kon bijdrukken hoop ik? Nou bij de ECB denken ze dat wel. Voor hen bent u een stomme burger, die betaalt dat straks toch allemaal wel. De enige die zich hier al jaren dapper tegen verzet, is Baudet: deze muntunie is inmiddels een transferunie, het zijn letterlijk ook zijn woorden. Maar ja hè, Baudet is natuurlijk weer eens een fascist dus daar luisteren we niet meer naar. Die 750 miljard 'lening' van Rutte komt natuurlijk nooit meer terug. De Italianen hebben gemiddeld DRIE KEER zoveel vermogen als wij. De Italianen hebben 500,- MEER AOW dan wij. Nederland is een hele erge domme koe. De grootste nettobetaler van de EU, ook zonder dat kadootje van 750 miljard aan Italië. En Rutte is al tien jaar kampioen burgers oplichten en gaat daar met uw stem nog vier jaar mee door.

Cepalislam500mg | 29-11-20 | 21:08 | 4

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 21:39: Mijn tips volg je nou nooit eens op. Beetje jammer, ze zijn echt niet zo heel erg slecht.Maar geeft niet, komt nog, beter ter halve gekeerd dan ten hele gedwaald :-)

MoonBeebe | 29-11-20 | 21:53

Baudet mag dan wellicht niet alles bij het rechte eind hebben maar wat de EU en Euro betreft heeft hij 100% gelijk.

Roze_bril_drager | 30-11-20 | 03:10
▼ 1 antwoord verborgen

Effe Asscher vragen, wordt geregeld!

Pieterman | 29-11-20 | 21:06

Maar de oplossing is toch dat wij met 85 jaar met pensioen gaan. Dan kunnen we die hele pensioenpot in één keer gelijk aan Italië, Portugal en Spanje schenken. Dan kunnen die landen deze pensioenpot keurig verdelen. Die pot wordt nu ook al leeggeroofd door de EU dus het maakt toch geen moer meer uit. Verder zullen wij nooit beschermd worden door onze overheid.

HoniSoit | 29-11-20 | 21:03

Italië uitgummen of uit de eu per direct terug naar de EEG. Nederland is een exportland ze hebben onze havens nodig.

Limburgse-Harry | 29-11-20 | 20:55 | 2

België.

Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:58

@Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:58: sowieso.

Sinterbikske | 29-11-20 | 21:14

De oplossing is allemaal naar het zuiden verhuizen en daar uw schuld opnemen. Daarvoor is het een schuld toch?

Iedere Nederlander kon van het geld dat aan Griekenland was 'geschonken' ook op vakantie naar Griekenland en het geld zou daarmee direct in de Griekse economie terechtkomen, bij de Griekse ondernemer, de luchtvaartmaatschappij, het reisbureau, het restaurant, de strandtenthouder, etc.

Overheden lossen problemen niet op, ze maken die groter en houden problemen in stand. Het enige wat u kunt doen is uw rechten claimen, waar u voor betaalt heeft zorgen dat u er nog iets uithaalt. Als u dat niet doet gaat het geld elders heen

Stonecity | 29-11-20 | 20:53 | 1

Mooi punt, de overheid had gratis vliegreisjes naar Griekenland kunnen organiseren voor vakanties!

boerk | 30-11-20 | 07:13
-weggejorist-
Shadow112 | 29-11-20 | 20:50 | 3

Het gaat gelukkig de goede kant op. Ik heb er alle vertrouwen in. De geniale Europese geeesten die wij de sleutel van de schatkist gaven hebben ons vertrouwen niet geschaad. Onze toekomst ziet er heerlijk groen en divers uit.
Alle kinderen zullen ons ooit dankbaar zijn.

squadra | 29-11-20 | 20:45 | 1

ik lach door mijn tranen heen

Exota | 29-11-20 | 20:55

Nu Polen en hongarije toch al dwarsliggen, richt een nieuwe EU op, met alleen de noordelijke landen, en andere landen mogen pas aansluiten als de economieën volledig gelijkwaardig zijn.

Insan3 | 29-11-20 | 20:44 | 6

Als we er allemaal uit stappen dan wordt de euro een Italiaanse munt, en kunnen ze zoveel bijdrukken als ze willen.

W_F | 29-11-20 | 22:31

@W_F | 29-11-20 | 22:31: Mooi idee, Italië gaat dan gewoon verder zoals het altijd heeft gedaan. Maar Frankrijk zal er dan pas uit stappen nadat ze Duitsland en ons weer zover hebben gekregen om hun hele tekort te betalen. En Spanje gaat het hek van Afrika open zetten.

Cepalislam500mg | 30-11-20 | 05:44

Lol, de West-Balkan landen komen bij de EU. Arm, corrupt en een bevolking die daar weg wil en hier naartoe wil komen. Het gaat dus alleen maar erger worden.

Bataafje | 30-11-20 | 07:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Een schuldensysteem dat constant meer schuldgroei vereist, maar als je als individu schulden hebt zijn de rapen gaar.

LazyTee | 29-11-20 | 20:41

Ik ben er klaar mee. Ik ga emigreren naar Micropenië en daar koning worden.

Tapioca pudding | 29-11-20 | 20:41 | 3

Haha. Zo erg?

Normpje | 29-11-20 | 20:49

Je kunt Igor ook nog vragen of je prins mag worden in zijn Space Kingdom of Asgardia. Misschien kan die nog een voordelige belasting regeling treffen.

impy | 29-11-20 | 20:55

Micropenië is heel mooi, maar wel heel ver weg en je moet Microvagië steeds weer veroveren. Buiten de territoriale wateren liggen ook nog wel wat verlaten booreilanden. Die kun je claimen en bijv een belastingvrijstaat beginnen. Misschien is dat ook nog een mogelijkheid.

Cepalislam500mg | 29-11-20 | 21:18
-weggejorist-
Jan-Joris-Jaap-Joop | 29-11-20 | 20:38 | 1

Zwart gat. Hoe meer er in valt, hoe meer het opslokt. En er komt niets meer uit.

Valse_nootjes | 29-11-20 | 20:36 | 4

@JanAmsterdamEnzo | 29-11-20 | 21:02: ligt eraan van wie dat zwarte gat is.. Meestal komt ie bruin terug ja.. Maar de term zwart gat gaat mij te ver.. kunnen we die dingen niet bij1 opgeven als racisme???

pieterS | 30-11-20 | 06:28
▼ 1 antwoord verborgen

Straks betalen wij Italië en andere zuideuropese landen door of verhoogde inkomstenbelasting of een Europese belasting. En daarnaast verwacht ik dat we flinke rentes moeten gaan betalen over onze spaartegoeden ongeacht de hoogte van het bedrag.

Dat gaan ze ons uiteraard pas vertellen nadat er een nieuwe regering zit. Maar ze gaan de schulden kwijtschelden waarvoor wij on Noord Europa gaan bloeden.

Jan, Leiden | 29-11-20 | 20:33 | 1

On=in

Jan, Leiden | 29-11-20 | 20:40

We krijgen alles terug. Met rente. De Jager heeft het echt beloofd!
/troll-modus

Frau Merkel | 29-11-20 | 20:27 | 4

De rente is negatief. Hoe werkt dat dan?

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:39

@Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:41: heeft u een hypotheek betaald u alsnog.. (dus De burger betaald. de Overheid casht.)

pieterS | 30-11-20 | 06:29
▼ 1 antwoord verborgen

Centrale banken zoals de FED en de ECB zijn de parasieten van deze wereld.
Geld drukken uit dunne lucht , door private instellingen.
Zogenaamd onder staatstoezicht.
Lees "the creature from jekyll island" dan valt je mond open.

Exota | 29-11-20 | 20:25 | 21

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 20:38: Mexicaanse failliete boertjes denken daar anders over(NAFTA). Voor hun zijn er nog 2 mog.: bij drugskartel of illigaal over de grens VS.

ger1306 | 29-11-20 | 22:48

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 20:33:
U laat een dood paard nog lachen. Kunt u de rol van Rutte (uw grote leider) inzake van de kinderopvang toeslagen affaire nog even duiden?

Labtechnieker | 30-11-20 | 01:21

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 20:50: armoede is afgenomen door industriële globalisering, correct. Veel productie naar arme landen ja. Daar hebben ze ook een inkomen en internationale transport bewegingen zijn nu gigantisch. Daarmee is (productie) kosten verlaagd waardoor meer mensen zich goederen kunnen veroorloven. Kijk maar, voor 100kilo broccoli heeft u 1 smartphone.
Maar de prijs van een fking broccoli is wel heel veel gestegen vriend. €2 voor een stronkje.
Wat is de waarde van geld? Hoeveel betaald met aan de overheid? Iver smartphones kun je ervan kopen, of hoeveel broccoli? Dat is de waarde van het geld op dit moment.
21% btw, loonbelasting, ozb, afvalstoffen heffing, rioolbelasting, accijnzen, verhuurdersheffingen, etc.
Waar komt het "welvaart" vandaan? Niet de kwaliteit van de zorg (uitgekleed), niet de garantie van energielevering (steeds meer uitval), niet de overheid die ons beschermd (aanslagen, BLM, maar ook onze banen laat innemen door polen/bulgaren, toeslagen affaire), of het "recht" op eerste levensbehoeften (btw verhoging). De welvaart waar u naar verwijst is niets meer dan kosten besparing en optimalisatie van productie processen.
De schulden waar wij garant voor staan zijn alsnog onderdeel van de papieren boekhouding van de BV Nederland maar hebben geen waarde mee (failliet).

boerk | 30-11-20 | 07:28
▼ 18 antwoorden verborgen

Als ze er verstandige dingen mee doen, ben ik voor. Maar aangezien ze steevast het geld slecht benutten en besteden, ben ik tegen.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 20:25 | 5

Is er iemand die weet wat ze ermee doen?
Schulden afbetalen die gemaakt zijn door.... omdat ..... aan.....

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:41

@kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:41: De overheid geeft veel te veel geld uit aan allerlei onzin, en Italianen betalen structureel te weinig belasting. Vooral Italiaanse bedrijven ontduiken op grote schaal de fiscus.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 20:51

@kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:41: De overheid geeft het geld vooral uit aan dingen waar ze zelf groter en machtiger door wordt en vooral internationaal, EU. Het gaat de overheid alleen om macht en geld en "de nieuwe wereldorde". Lees de troonrede nog maar eens, het staat er gewoon. Bijvoorbeeld subsidies naar de 'asiel'industrie; de 'groene' investeringen van de UN 'sustainable' goals. Er moet flink in de EU geïnvesteerd worden inclusief EU belastingen en een EU leger om het opstandig volk neer te slaan.

Cepalislam500mg | 30-11-20 | 06:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Die Brexit is goed gepland hè?

Sliptong | 29-11-20 | 20:24 | 8

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 20:57: Kleinschaligheid is de enige weg om de greep vh kapitaal te ontlopen. GB moet zelf bloemen,fruit,groenten,etc produceren + maakindustrie. Daarna kunnen ze exporteren.

ger1306 | 29-11-20 | 22:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat is eigenlijk een voordeel van de EU? Serieuze vraag. Sta open voor verschillende argumenten.

Dr. Blechtrummel | 29-11-20 | 20:19 | 39

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 20:31: Dat werkte nog in de EEG tijd, waarde heer Kuif. De EU is een corrupt bureaucratengezwel geworden met nog veel meer regels dan er vroeger waren. De EU heeft maar twee belangen: geld en macht. Groter en belangrijker worden. Niet als verzameling landen, maar als machtsinstituut. De duurste bureaucraten zitten via de vele lobbyisten in Brussel volledig in de zak bij de grootste bedrijven de aarde. Het enige wat ze bereiken, is de rijksten nog rijker maken. En wie betaalt dat allemaal? Die consumenten, de burgers. Die zien alleen maar hun lasten stijgen. Tien jaar Rutte, ALLE lasten gestegen. Feit. Laat die EU theorie maar voor wat het is: geschiedenis.

Cepalislam500mg | 30-11-20 | 06:25

@MoonBeebe | 29-11-20 | 21:00: Beste MoonBeebe, volgens mij kost de EU Nederland als geheel niet meer dan 'we' eraan uitgeven. Dat is een bekend argument voor de EU. Maar voor de burger kost het wél steeds meer: de winst van de EU voor Nederland gaat naar de (aller)grootste bedrijven inclusief de talloze brievenbusfirma's op de Zuidas, de 'bedrijven' waarvan een hoofd'kantoor' alleen op papier in NL is gevestigd. De lage belasting die die bedrijven betalen, gaat naar Rutte, die dat weer uitgeeft aan massaimmigratie en klimaatgekte, gasverbod en niet aan verbetering onderwijs, zorg en woningen. Nee flauw (iswelzo maar) het ging over de EU. Handelsverdragen sluiten mogen de EU landen zelf niet meer, want dat mag alleen nog de EU. Maar daar is de EU niet zo goed in. Door de enorme EU bureaucratie komt er niet veel van terecht, behalve grote zoals GATT, die vooral de macht van de grootste bedrijven op aarde verder verhogen. Maar dat laatste wil de EU ook, tot de wereldorde behoren. EU geld of voordeel komt niet bij de burger. Kijk maar naar uw portemonnee: lonen staan relatief al tientallen jaren stil, maar ALLE lasten stijgen gigantisch. Sociale verzorgingsstaten worden betaald van de belastinggeld van de burgers zelf. Daarbij is Rutte met 66 en het CDA bezig om zoveel mogelijk bevoegdheden van Nederland naar de EU over te dragen, zodat de burger steeds invloed kan hebben op wie er de baas is in het land. Dat is de EU, steeds meer. Er komt dus ook nog EU belasting aan voor burgers.

Cepalislam500mg | 30-11-20 | 06:53

Wie zegt dat die welvaart is toegenomen dankzij of ondanks de EU? Geen vergelijk mogelijk. In de jaren 80/90 nam de welvaart ook toe.

Roeieber | 30-11-20 | 14:24
▼ 36 antwoorden verborgen

Als een bedrijf failliet is komt er een bewindvoerder die de de boel gaat regelen, misschien een doorstart maakt of de schuldeisers gaat bedienen.

Als een land failliet is kan he blijkbaar eindeloos doorgaan,
Maar iemand moet betalen, uiteindelijk.

De bestuurders of lobby's of vage tussenpartijen regelen van alles, de bevolking mag er voor opdraaien.

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:19 | 5

Bij een bedrijf, keten, heet dat afstoten wanneer het niet meer rendabel is. In een unie blijft men er geld inpompen, tegen beter weten in. Naïef idealisme. Zelfbedrog en destructieve gedachtegang.

Dr. Blechtrummel | 29-11-20 | 20:26

@Frau Merkel | 29-11-20 | 20:25: maar zonder bevolking is geld niets waard.

Sinterbikske | 29-11-20 | 20:29

Bedrijven hoeven ook niet meer failliet te gaan. Kijk maar naar KLM, Royal IHC, etc. Alleen figuren zonder connecties gaan nog failliet.

Peter_K | 29-11-20 | 20:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Molte cracie zegt den Italiaan en loopt fluitend verder.

william7055 | 29-11-20 | 20:16 | 1

Crazy gewoon.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 20:25

Een politicus die uit deze waanzin wilde stappen is helaas gedecimeerd afgelopen week.

Roze_bril_drager | 29-11-20 | 20:14 | 13

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 21:41:
Die bewierookte leider van jouw tekent gewoon bij elk kruisje wat hem aangewezen wordt door zijn bazen in Brussel. U bent een trol of een breinloze volger.

Labtechnieker | 30-11-20 | 01:05

@Kuifje-naar-Brussel | 29-11-20 | 21:41: Nu ben je af.. Handelaar is hij niet. Hij is een Charlatan. Integer zo lang als zijn neus.. De besluiten zijn al genomen voor zo'n top en het is vooral HOELANG ze moeten blijven zitten tot ze naar buiten kunnen treden met het nieuws dat ze toch wel hun rug recht hebben gehouden. (alleen rutte zijn rug is nog gladder dan een teflonpan.. Dus hij kan wel recht staan... de bagger glijd er zo van af.

pieterS | 30-11-20 | 06:33
▼ 10 antwoorden verborgen

Een kleine rederijenelite en een orthodoxe kerk die Griekenland bezit voor miljarden op Zwitserse banken terwijl de Jan met de pet na het werk in vuilnisbakken het eten mag zoeken. Wat gaat die regering in Griekenland eens aan die elite doen dan na het lezen van dit stuk?

Jan, Leiden | 29-11-20 | 20:21

Off topic: Een Islamitisch leider in Ethiopië, ene Achmed, heeft in het noorden alle christenen verdreven die eerst nog een klein eigen legermachtje hadden. Maar geen woord hierover bij de NOS, die spreekt van "verschillende etnische groeperingen". Jaja... Kotsbeu word ik van het weglaten van essentiële informatie waar het wel degelijk om draait: Afrikaanse landen islamiseren in hoog tempo, maar daar niets over in hun berichtgeving.
In het land ernaast waar de verdrevenen zijn gevlucht bidden zij bij de kerken. Maar hoelang zijn zij daar nog veilig?

Jan, Leiden | 29-11-20 | 20:12 | 5

@Die nare vent | 29-11-20 | 20:19:
Niets, daarom staat er ook off topic, maar het viel me op in het nieuws vandaag.

Jan, Leiden | 29-11-20 | 20:22

Vanuit onze seculiere bril kunnen wij religies tolereren en gelovigen zien als medemensen die een iets andere kijk op de werkelijkheid hebben.

Vanuit sommige religies zijn seculiere mensen ongelovigen onreine primitieve barbaarse mensen waar je uit de buurt moet blijven en je niet mee moet mengen, waar je vanuit religieuze pure verhevenheid boven staat met een rein wit gewaad en met medelijden naar moet kijken.

Daf verschil willen ze bij bijvoorbeeld GL niet zien omdat ze met hun eigen multicultibril daar naar kijken. Heel lief, heel naïef.

Dat die gelovigen helemaal niet stilstaan bij hoe ze aan dat beeld komen is dan dubbel jammer.

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:32

@kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:32:
Denk dat je beter die christenen hier als vluchtelingen kunt hebben dan die jongeren die inbreken of roven uit veilige landen die vervolgens nooit eens worden vervolgd voor deze daden door het OM? Denk dat deze christenen veel sneller integreren. Dat is ook gebleken uit de eerste golf christenen uit Ethiopië, vlekkeloos geïntegreerd, hoor je nooit narigheid over.

Jan, Leiden | 29-11-20 | 20:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Oh ja trouwens, hoe is het in Griekenland?
En op de Balkan?
En in Spanje?
En in Ierland?
En in Duitsland?
En hoe staat het met het Turkse lidmaatschap?

*plop*

Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:11

Wanneer gaat Italië financieel ten onder?
column Pieter Lakeman
www.youtube.com/watch?v=AOhugrf0x3o
20 minuten.
"Waarom de rente truc van Draghi niet heeft gewerkt. Draghi heeft met instemming van de Europese raad wel de financiële ondergang van de Italiaanse banken vooruitgeschoven. Die zure vruchten worden onder het mom van solidariteit mede op het bord van Nederland gelegd.

De blanco cheque van Nederland wordt met zeer grote druk door de Zuid-Europa opgeëist. Houdt Rutte eindelijk zijn rug recht???"

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:10 | 4

Is hij allang weer vergeten

Rest In Privacy | 29-11-20 | 21:47
▼ 1 antwoord verborgen

Tja GS, was er maar een politieke partij op rechts die eens nee zou zeggen, en daarna nee zou doen. O, wacht, iets met karaktermoord?

Canis.bonus.es | 29-11-20 | 20:09 | 4

Pim Fortuyn werd gedemoniseerd en uit de weg geruimd. Thierry Baudet kreeg doelbewust geregisseerde smaad en laster over zich heen en als die karaktermoord niet had geholpen dan zou ook hij zijn neergeschoten. Of misschien vergiftigd. Hopelijk krijgen de bodyguards van Wilders niet de instructie op enig moment de andere kant uit te kijken. Ik kijk in dit land nergens meer van op, zie de toeslagen'affaire'.

isitsoornot | 29-11-20 | 20:25

@Sans Comique | 29-11-20 | 21:12:
U gaat helaas niet in op de toeslagen affaire. Dit land is stuk en onze leiders immoreel en in en in slecht. Maar goed, voer vooral de boodschapper af met pek en veren!

Labtechnieker | 30-11-20 | 00:58
▼ 1 antwoord verborgen

De big bang theorie geldt sowieso voor het geldsysteem. Het gaat goed als de geldmassa die in omloop is steeds groter wordt. Als er massaal afgelost wordt, wordt het geld in omloop steeds minder en gaat alles naar de kloten.

Leptob | 29-11-20 | 20:09 | 1

Volgen mij stopt het op het moment dat de bijgedrukte, virtuele welvaart uiteindelijk niet tot echte welvaart heeft geleidt, maar er wel belastingheffing nodig is om die virtuele welvaart mee te betalen.

Epistulae_Morales | 29-11-20 | 20:16

Arme Italianen.
Solidariteit mensen! Klap klap op het balkon!

Laat ze Lampedusa maar eens opgeven.

Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:09

Dit verzoek zal uiteraard worden ingewilligd door Rutte.

Roze_bril_drager | 29-11-20 | 20:08 | 2

na de verziekingen

mykdelta | 29-11-20 | 20:12

Hij weet uit ervaring waar het kruisje staat... dus ja.

De Droit | 29-11-20 | 20:24

" PS: En vergeet a.u.b. niet de politici die “ons” in deze EMU/EU fuik heeft gedreven".

Het is roepen in de woestijn. Dit is het land van de lemmingen met een grote vernietigingsdrang.

MoonBeebe | 29-11-20 | 20:08

Wij schelden kwijt. Maar wanneer komt de volgende hulpvraag? Kunnen we alvast rekening houden met de volgende kwijtschelding.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 20:03

Geld lenen aan iemand die niet kan eten is iets anders dan geld lenen voor iemand die naar een restaurant wil.

Maar we weten niet wie de schuldeisers zijn, wie daar beter van worden, wie daar beter van zijn geworden.

Mag daar aub dan eerst even wat duidelijkheid in komen?
Hallo, EU?
Om zijn er weer schimmige en dubieuze lobby's bezig.

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 20:02 | 1

Rutte zal het wel weer geven in ruil voor 10% op zijn Bahamarekening.....
Ben het echt spuuuuuuuuugzat !

A333aan | 29-11-20 | 20:05

Niet kwijtschelden: verder dromen dat we dit geld ooit terugzien...

Wel kwijtschelden: wakker worden met een nachtmerrie...

Staatsschulden worden zelden afgelost, door dit soort knoflooklanden al helemaal niet. De hoogte van hun schuld is een maat voor tot in hoeverre bankiers in staat zijn zichzelf voor de gek te houden. Om toch weer een paar miljard over te maken in ruil voor een paar procent rente, die ook weer geleend wordt.

Letterlijk een sigaar uit eigen doos, je bent de doos nog steeds kwijt.

Feynman | 29-11-20 | 20:01 | 2

Kwijtschelden is slecht gedrag belonen. In beide gevallen ben je de sjaak.

einz | 29-11-20 | 20:04

@einz | 29-11-20 | 20:04: Je snapt het niet. Het gaat al fout bij "uitlenen". Dat beloont al fout gedrag.

Feynman | 29-11-20 | 20:58

Hypotheekschulden zullen wel buiten de reset blijven vermoed ik.

lekgoot | 29-11-20 | 20:01

De vraag die je wist dat zou komen.

BrutusBosch | 29-11-20 | 19:59

2019
Italië stelt havens open voor Chinese zijderoute
marketupdate.nl/nieuws/economie/itali...

"China wil investeren in de havens van Genua, Palermo, Triëst en Ravenna, vier belangrijke havensteden die Italië verbinden met de rest van de wereld. De investeringen zijn onderdeel van het ‘Belt and Road’ programma, een miljardenproject dat als doel heeft de handelsroutes tussen Europa en China te verbeteren.

De investeringen blijven niet beperkt tot een aantal havens. In de overeenkomst wordt ook gesproken over de ontwikkeling van wegen, spoorlijnen, bruggen en de luchtvaart. Hieronder een passage uit de overeenkomst, die onlangs door de Italiaanse krant Corriere werd vrijgegeven."

Dat klinkt alsof Italië geld leent van China. We hebben dit soort fratsen ook gezien in Suriname, toen Bouterse zichzelf kon verrijken met leningen van inmiddels een miljard van China en delen van de Surinaamse economie daarvoor aan China gaf. De bevolking draait er voor op.

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 19:59 | 5

"en miljardenproject dat als doel heeft de handelsroutes tussen Europa en China te verbeteren."

Vertaald in het Nederlands: "Dat bedoeld is om de CCP de wereldheerschappij te leveren".

En tegen wie schoppen "wij" al vijf jaar aan? Tegen diegene die zich hier tegen verzet...

Mag jij raden wie dat is...

De Droit | 29-11-20 | 20:27

of de chinezen in venetië zijn opeens op vakantie in eigen land

mykdelta | 29-11-20 | 20:28
▼ 2 antwoorden verborgen

schrijver vergeet voor het gemak maar even dat je in Italië "op restaurant"
de bijlagen wel apart moet bestellen.

fokkewoelf | 29-11-20 | 19:57

Kan de volgende populistische partij niet ervoor zorgen dat we Europa in ons voordeel uitleggen? Gewoon: mensen we gaan ons in de schulden steken! Geen gezeik, iedereen rijk! Italië komt ermee weg en wordt er zelfs voor beloond. Dat kunnen wij beter!

einz | 29-11-20 | 19:54 | 3

Wanneer je binnen de Eurozone wilt blijven is dat inderdaad de te volgen koers, net zoveel staatschulden opbouwen als mediterraan Europa. Anders ben je gewoon de gekke Henkie van Brussel en Frankfurt die alle rondjes mag betalen.

therealbraindump | 29-11-20 | 19:57

idd: if you can't beat them, join them....

surffee11 | 29-11-20 | 20:04

Eigenlijk is groen links dus nog veel te voorzichtig in haar verkiezingsprogramma. Laten we een partij beginnen met als doel van Nederland een tweede Italië te maken. Gewoon de inkomstenbelasting afschaffen om te beginnen.

witwas | 29-11-20 | 20:10

Ik waag eens een briefje aan het DUO

BoerBob | 29-11-20 | 19:54

Ik had verwacht dat die reset bij de vorige crisis al zou komen. Met een Houdini-act zijn ze eruit gekomen, om nu weer in de problemen te komen. De vraag is wanneer (en vooral hoe) de schuldenbom barst.

Zwiebelsuppe | 29-11-20 | 19:54

Allemaal veel te moeilijk.
Je kunt met de cijfers allerlei berekeningen maken, grafieken tekenen, alles met alles vermenigvuldigen, delen, worteltrekken of wat dan ook, andere meer verhullende of zelfs misleidende termen gebruiken, maar bottom line zijn we door onze overheid overgeleverd aan een club die grote hopen waardeloos geld creeert.
En als je dan geld hebt (Nederland), dan wordt je vanzelf armer.
En als je schulden hebt (Italie) wordt je minder arm.

Schmalz | 29-11-20 | 19:52 | 1

Klopt. En er zijn twee opties: niet doen of wel doen.
Niet doen is de garantie dat het nu klapt en niet misschien een andere keer. Dat misschien later kun je verzachten door voor jezelf gunstige omstandigheden af te dwingen..

Eigenlijk hoe hypotheken ook werken vanuit het oogpunt van de bank.

Epistulae_Morales | 29-11-20 | 20:21

En onze Tweede Kamer maakt zich druk om mondkapjes en andere min of meer nutteloze gestes naar de gezondheidszorg en angstige mensen. Want tja dat zorgt voor zetels. Dat je tientallen miljarden wegpist is bijzaak en te ingewikkeld om stemmen te verliezen.

Graaier | 29-11-20 | 19:51

Komt er verdorie nou een keer beeld waar die schulden uit bestaan?

En waarom ze er zijn.
Anders financieren we corruptie en wanbeleid.

Die gasten lachen zich rot daar.

En kwijtschelden zonder enige voorwaarde zeker
Weer een stap dichter bij de Neuro en de Zeuro.

kloopindeslootjijook | 29-11-20 | 19:51 | 4

@Shadow112 | 29-11-20 | 19:54: nou. Dan kun jij niet rekenen...
Ze hebben meer besteedbaar inkomen, wellicht, maar zeker niet meer vermogen.

Epistulae_Morales | 29-11-20 | 20:23
▼ 1 antwoord verborgen

Scheld maar kwijt op voorwaarde dat Italië de komende 100 jaar alle gelukzoekers uit Afrika opvangt en huisvest.

Iedereendemoeder | 29-11-20 | 19:49 | 2

Doe maar niet, iedereen ingezetene van de EU mag zich immers overal vestigen waar hij/zij wil. En aangezien de uitkeringen in Nederland (nog) steeds relatief hoog zijn lijkt mij dit geen goed voorstel.

therealbraindump | 29-11-20 | 19:51

@therealbraindump | 29-11-20 | 19:51: Een busreis van nog geen 100 euro en de Afrikaan uit Italië zit in de verzorgingsstaat Nederland. Voor zolang het duurt. Niet doen dus.

Graaier | 29-11-20 | 19:52

De italiaanse pasta saus komt ook al grotendeels uit China (geen geintje).

Der Schnitzeljäger | 29-11-20 | 19:48 | 3

Alles komt (deels) uit China.

Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:37

Ook geen geintje: kleding "Made in Italy" wordt in Milaan in elkaar genaaid door Chinese gastarbeiders. Het is niet zomaar dat het coronavirus daar als eerste de kop opstak.

Ivoren Toren | 29-11-20 | 20:40

@Ivoren Toren | 29-11-20 | 20:40: Ja, en die lapjes stof komen ook uit China.

Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:48

Wow, dit stuk is 10+!

toetssteen | 29-11-20 | 19:47

Na een dergelijke kop ben ik dusdanig terughoudend geworden dat ik de eerste regel al niet meer lees.
Het lijkt me wederom een zeer frustrerend epitaph waaraan geen enkel reaguursel waar dan ook verandering in kan bewerkstelligen.
Het roepen hier wordt vaak gedaan in de hoop dat iemand met redelijk rationeel realisme en met invloed in de bestuurslagen er wat mee gaat doen.
Nog niet misschien.
Wanneer gaan we met brandende hooiforks verhaal halen?
Nooit he?

NiCeY | 29-11-20 | 19:46

Gewoon geven. Discussies of inlegvelletjes hebben nul resultaat. Sla dat proces maar over, zinloos.

Bataafje | 29-11-20 | 19:43

Ach, over niet al te lange tijd dan is daar The Great Reset. Ja, ik weet het, ik ben een wappie.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 19:41 | 2

Die komt zeker.

Lupuslupus | 29-11-20 | 19:46

Kan alleen maar die kant op gaan..

Canis.bonus.es | 29-11-20 | 20:12

Uiteindelijk zal dit ook gebeuren, ik denk niet een totale kwijtschelding, maar zeker een verlichting.
Had de EU destijds al moeten doen met Griekenland, maar ja, de Duitse banken moesten worden gered.
En de euro.

En dat, mijn mede reaguurders, is het probleem.
Ten koste van werkelijk alles zal en moet de euro overeind blijven (denk nog even aan Draghi) en dit zal nog grotere drama’s genereren dan men denkt.
Als het nou zuidelijk is door vast te houden aan de schulden, of noordelijk door het verlichten van de schulden.
De persoonlijke consequenties voor bepaalde -minder kapitaalkrachtige- bevolkingsgroepen zal enorm zijn.
Nivelleren is een feestje ook op Europees niveau.

De oplossing zou kunnen zitten in een noordelijke en zuidelijke euro waarbij de noordelijke euro bv 1,5 maal meer waard is.
Natuurlijk veel haken en ogen maar pas als een land dusdanig hervormd is en budgettair aan de EU norm voldoet kan deze terug keren naar de “noordelijke” euro.

Los daarvan, als je nu als belegger nog niet in groen geloofd verdien je het niet om belegger te zijn.
De ESG is helemaal zo gek nog niet, qua intentie.

Maya de Blij | 29-11-20 | 19:39 | 6

Alles is zo gek nog niet als je alleen naar de intentie kijkt. Het gevaar van een verplichte minimum deelname in ESG-beleggingen is een enorme misallocatie van gelden. In het beste geval betekent dat een mogelijk laag rendement van bijvoorbeeld onze pensioenfondsen. In het slechtste geval heeft het een negatief effect op onze innovatiekracht en daarmee onze concurrentiepositie. Niet dat groene beleggingen per definitie verkeerd zijn, of dat er geen kansen liggen om hele nieuwe groene industrieën op te tuigen, maar de ervaring leert dat dit soort min of meer verplichte investeringen het geld zelden op de juiste plekken doen landen. Ik voorspel een hele hoop kansloze projecten.

Muxje | 29-11-20 | 19:59

@Maya de Blij | 29-11-20 | 20:54: Inderdaad. De geestelijk vader van Mark Zuckerberg c.s. , maar dan wel lief. En dodelijk. But in a good way.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 21:12
▼ 3 antwoorden verborgen

€100 mld? Hun goudreserve dekt dat bedrag. Problem solved.

Muxje | 29-11-20 | 19:38 | 4

@Bataafje | 29-11-20 | 19:44: de Nederlandse pensioenfondsen gaan er vanzelf wel aan door het kunstmatig laag houden en zelfs negatief maken van de rente om de Europese schulden te ondersteunen

einz | 29-11-20 | 19:51

Jij hebt helemaal gelijk. Italie heeft een dubbele standaard: aan de ene kant hebben ze de twee na grootste goudvoorraad ter wereld, namelijk 2450 ton, maar toch moeten schulden worden kwijtgescholden. En als ze het goud niet betalen, dan zijn ze uberhaupt nooit van plan om terug te betalen met iets waardevols.

helodia | 29-11-20 | 19:58

@helodia | 29-11-20 | 19:58:
www.bancaditalia.it/compiti/riserve-p...
The Bank of Italy manages Italy's official reserves and a part of those of the European Central Bank (ECB), like the other Eurosystem national central banks (NCBs). The official reserves help to maintain the credibility of the European System of Central Banks (ESCB) and may be used to intervene in the foreign exchange market; the national reserves allow Italy to fulfil its commitments vis-à-vis international financial institutions.

Ha ha ha....

Is dit nog nieuws? | 29-11-20 | 20:39
▼ 1 antwoord verborgen

De Nederlanders denken dat de Euro er is om de handel te bevorderen en de Italianen zien de Euro bij uitstek als het middel om het eigen economische wanbeleid over de heg naar de buurman te smijten, en tot nu toe hebben de Italianen dit spelletje beter in de vingers dan de Nederlandse middenpartijen... Kicking the can down the road en maar hopen dat de structurele problemen vanzelf oplossen. Benieuwd wat de zelfbenoemde Nederlandse premier Kaag van dit gedrag van de Italianen vindt, en vooral, wat zij hier tegen wil gaan ondernemen. There ain't no such thing as a free lunch, of de Nederlandse belastingbetaler gaat betalen of de spaarder, inclusief de pensioenpot, is aan de beurt.

therealbraindump | 29-11-20 | 19:36 | 3

En dan een zuivere economische definitie van handel. Die is er niet. Laat wel mooi veel ruimte tot handelen over. Al dan niet flitschenderwijs. Niet te verwarren met het Duitse Flitchen.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 19:40

Maar wij hebben een dorpsgek als Rutte die het mandaat heeft om zowat alles te tekenen wat meneer goeddunkt. Ik hou m'n hart vast de komende verkiezingen. Dan kunnen we weer meemaken hoeveel masochisten er in Nederland leven....

Ommezwaai | 29-11-20 | 19:45

Italië heeft wel wat meer in de mars dan uw kletsverhaaltje probeert te suggereren.

AntiZanicz | 29-11-20 | 23:57

Laag Allooiië. Italië is toch een land van uiterst laag allooi.

RickTheDick | 29-11-20 | 19:35 | 1

En met een zeer hoge goudvoorraad, en met heel veel zwart geld, en met lage pensioenleeftijden...
Hoe kan het toch dat we onze kabinetten zó met ons geld moeten / kunnen laten aanrotzooien.
en door het Pikmeerarrest hebben ze nog carte blanche daarvoor ook nog.
Ben ik blij met geen kids en een hoge leeftijd.
Want mijn initialen zijn AK.....en daar houdt het mee op.....

A333aan | 29-11-20 | 19:40

De ECB kan natuurlijk ook de rest van de Italiaanse staatsschuld opkopen en daarna kwijtschelden. Raar dat dit nog niet gevraagd wordt.

Rennieflox | 29-11-20 | 19:34 | 1

Dat moet nog even wachten tot de EU haar eigen leger heeft, om EU-separatisten af te handelen.

Reaguurdeskundige | 29-11-20 | 19:51

Dan zal Rutte inmiddels wel gebeld hebben om te vragen of het ook 200 miljard mag zijn.

Reaguurdeskundige | 29-11-20 | 19:30 | 1

Die wil alleen weten waar het kruisje staat.

5611 | 29-11-20 | 19:46

pourquoi zou niet pas?

wezen | 29-11-20 | 19:29

Het idiote is, dat als je heel weinig rente betaalt op een lening voor een investering in productiemiddelen, dat je daar maar heel weinig rendement op hoeft te hebben om er toch aan te verdienen.
Wat er dus gebeurt is dat je allerlei domme investeringen gaat krijgen die veel te weinig opbrengen.

Mr.Crowley | 29-11-20 | 19:29 | 4

Klopt, op deze manier worden zombiebanken en zombiebedrijven in leven gehouden. Goed geld naar kwaad geld smijten onder het mom solidariteit, volkomen achterlijk beleid.

therealbraindump | 29-11-20 | 19:38

Een investering is nooit dom als hij rendeert, ook al is dat weinig.

Epistulae_Morales | 29-11-20 | 20:27
▼ 1 antwoord verborgen

Swietdjiezus. Alsof economie nou zo moeilijk is: www.youtube.com/watch?v=bPny1esdZrk Kijk naar uw eigen huishoudboekje. En dat uw overheid, deurwaarders en al, uw creditcardmaatschappij is. Snapez vous?

Marktwerking, maar dan van rijkswege.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 19:27

In computergame Sim City 2000 had je, wanneer je veel bos verwoestte, op zeker ogenblik, de boodschap:
"Can't you hear the call of the Bull-Moose?"
Greep me toch aan, en k begon subiet minder terrein te asfalteren.
In de hoogte bouwen, ipv de breedte.
Dus dat.

chicago river | 29-11-20 | 19:27 | 3

Politici zouden eerst eens een jaar simcity 2000 moeten doen. Dan leer je wat verstandig belastingbeleid en onvesteringsbeleid is.

Shoarmamasutra | 29-11-20 | 19:30

Las Sin City. My bad, CR.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 19:32

Ok,.... wat heeft dat te maken met dit topic/ Vond het verder wel een vermakelijke tegel,...

miko | 29-11-20 | 23:34

100 miljard schuld kwijtschelden?

Hier is maar één antwoord op mogelijk : ‘Aan m’n kut, jakoba!’

Wijze uit het Oosten | 29-11-20 | 19:26 | 2

Ik denk dat ze je dan vragen of je bedoelt dat je mee wil doen met het volgende bunga bungafeestje

Shoarmamasutra | 29-11-20 | 19:34

Ik ben voor zolang de Italiaanse havens onder eigendom van het ABP komen te staan.

Epistulae_Morales | 29-11-20 | 20:30

Geen probleem. In ruil voor wat land, kunst, goud en fabrieken.

BoerKoekoek | 29-11-20 | 19:25

De rente weer terug naar 10 procent, dat zal ze leren.

Mr.Crowley | 29-11-20 | 19:23 | 1

Op staatsleningen aan Griekenland en anderen wordt nog steeds flink verdiend. Wij hebben het gratis en het gaat met een leuk opzetje naar landen in het zuiden.

AntiZanicz | 29-11-20 | 23:56

Maar rente mag niet van de islam.

Mr.Crowley | 29-11-20 | 19:22

Zoals we nu wel gezien hebben staat Nederland heel zwak in de EU. We worden geacht bovengemiddeld te presenteren (meer en langer werken, produktiever te zijn, innovatiever etc) en als belonging mag NL de landen die nog op windows 3.11 draaien gaan subsidiëren zonder voorwaarden. We hebben niets te zoeken in deze EU, eruit dus.

whitechocolateface | 29-11-20 | 19:21 | 7

@Epistulae_Morales | 29-11-20 | 20:35: Die belastingdruk komt wel degelijk door de EU ; door het weggeven van onze belasting euro's aan de mindere landen om daar de economieen te boosten. En de mensen die niet productief zijn ,zijn hier door migratie gekomen .......

Koning BongoBongo | 29-11-20 | 20:49

@Koning BongoBongo | 29-11-20 | 20:45: Als we nee zeggen tegen de EU en de Duitsers voeren een importheffing in op goederen uit Nederland dan is dat einde economie. Dus we zeggen ja als Duitsers ja zeggen.

de_gevlekte | 29-11-20 | 21:54

Daarom snap ik ook de juichstemming hier vanwege Brexit niet. Netto gaat ons dat gewoon geld kosten + heel veel douanehinder en als er geen gemeenschappelijke markt komt krijgen we nog een dikke vette heffing over onze im- en exportproducten en dat betalen u en ik tenslotte in de winkel.

Graaisnaaiert | 29-11-20 | 22:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Typisch Nederlands, altijd zeuren en dit keer niet eens achteraf aan de peilingen te zien.

De Nederlander krijgt wat het verd.... uhhh stemt.

HetLichtInHetZuiden | 29-11-20 | 19:21

Nessun problema! De vorige acceptgyros hebben we ook verbrand.

Sliptong | 29-11-20 | 19:20

Na de Verenigde Staten en Duitsland heeft Italië een enorme goudvoorraad, dat kan ingezet worden als terug betaling!

vluchtelingallergie | 29-11-20 | 19:19 | 1

Dat is nog minder dan een halve traan in de oceanen van de wereld, gezien de omvang van de Italiaanse schuld. En wat zou dat met de goudprijs doen?
90 miljard aan goud op een schuld van 2,6 triljard, nou dat zet zoden aan de dijk,

Broadsquire | 29-11-20 | 19:32

Italië doet het uitstekend de Nederlandse idioten niet want die stemmen op Rutte

Cashforce1 | 29-11-20 | 19:19 | 1

Klopt.

Lupuslupus | 29-11-20 | 19:50

Ik word best droevig van dit verhaal. Doe ff niet in het weekend de volgende keer, ok?

JoudN | 29-11-20 | 19:18 | 1

Ik lees alleen de reacties.

Lupuslupus | 29-11-20 | 19:50

Gooi de sleutels van de ECB in de Mainz en je bent al die opgekochte schulden kwijt
Niemand heeft geld uitgeleend aan de ECB
Dat hebben ze allemaal zelf geprint
Het enige probleem is inflatie door geldprinten maar dat gebeurt niet

Rene strijland260746 | 29-11-20 | 19:17

Italië is wel vaker failliet gegaan.
"Dan beginnen we gewoon opnieuw, zonder schulden"
Vandaar ook dat Italianen hun vermogen veel meer in land en bakstenen stallen in plaats van pensioenfondsen. Als je land failliet gaat heb je altijd nog je huis en je land.
Maar liefst eenderde van alle Italianen heeft geen bankrekening. Doet alles buiten het zicht van de Italiaanse fiscus om en heeft ook niks te verliezen als Italië failliet gaat.
De Italiaanse staat heeft de derde goudvoorraad ter wereld na de Verenigde Staten en Duitsland wat ze in het geval van een faillissement gewoon mogen houden.

Osdorpertje | 29-11-20 | 19:15 | 2

Yup, aan de latijnse kant van mijn familie hebben ze allemaal ergens een potje goud verstopt, letterlijk. Ze vertrouwen de overheid niet en ook niet pensioenfondsen en dergelijk. het enige nadeel is dat ze natuurlijk fysiek beroofd kunnen worden van hun pensioen.

miko | 29-11-20 | 20:56

Die Italianen zijn een stuk minder dom dan de Nederlander.
Hier gaan de meeste mensen braaf mee in het elektronisch betalen (want gemak) en overal altijd maar al je gegevens achter laten (want 'niets te verbergen').
De overheid en criminelen en hackers lachen zich rot.

Wering | 29-11-20 | 23:56

Je verwacht het niet he...

Flow_Snake | 29-11-20 | 19:15

Beter stoppen we met de euro en gaan we over naar een resource based economy

JanAmsterdamEnzo | 29-11-20 | 19:13

Nexit. Het liefst vorig jaar al.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 19:13

Ik hoor het al weer: ik neem er wel weer een krantenwijkje bij.

VanBukkem | 29-11-20 | 19:12 | 3

Doe dan de Corriere della Sera, weten we echt hoe het zit.

Baron Clappique | 29-11-20 | 19:19

@Baron Clappique | 29-11-20 | 19:19: En graag langer doorwerken.

ger1306 | 29-11-20 | 23:10

Waarom een krantenwijk erbij nemen? Wil je zo graag extra weggeefgeld doneren?

Wering | 29-11-20 | 23:53

Niet kwijtschelden maar gewoon de tegenwaarde aan goederen aan ons overschrijven. Genoeg italiaanse kunstvoorwerpen om hier naar toe te halen, of bijvoorbeeld alle musea in Rome worden ons eigendom.

2voor12 | 29-11-20 | 19:12 | 3

Of een eiland? Kunnen we best wat mee

Canis.bonus.es | 29-11-20 | 19:12

Voedsel. Misschien komen we dan ook van die Domino-shit af. En die Döner-kebab hokken. Want daar moeten er minder van zijn. Veel, veel minder.
Voor de duidelijkheid, ik ben geen neef van Thierry.

Normpje | 29-11-20 | 19:17

Groetjes van de maffia uit Rome.

Poesman | 29-11-20 | 19:11

nou ... nee.

newray | 29-11-20 | 19:10 | 3

ps : hebben we dat geld van die fyra (trein) al terug?

newray | 29-11-20 | 19:28

@newray | 29-11-20 | 19:28: ja, deels. Italië heeft ze aan griekenland verkocht in ruil voor steun aan hun steunpakket.

Shoarmamasutra | 29-11-20 | 19:35

Nexit. Nu!

L.E. Raar | 29-11-20 | 19:10

Goud, Bitcoin/Ethereum/Crypto, Vastgoed.
Lijkt mij.

Hedieho | 29-11-20 | 19:09 | 8

Echt stabiele havens.

AntiZanicz | 29-11-20 | 23:49

@5611 | 29-11-20 | 19:51: Als BTC ooit "in elkaar klapt" komt het omdat het een dermate goed in elkaar zittend systeem is, dat overheden in paniek ingrijpen omdat ze zien dat een belangrijke pijler onder hun gezag, namelijk de controle over de euro/dollar/etc verzwakt raakt. Je kunt het Grayscale, MicroStrategie, Square, PayPal en particuliere miljardairs niet kwalijk nemen dat ze enorme hoeveelheden Bitcoin kopen. GrayScale alleen al koopt duizenden Bitcoins per week. Zij zien dat zelfs als Bitcoin slechts een fractie van de financiele reserves op de wereld zou gaan vervangen (vanwege de talloze voordelen), Bitcoin nog steeds belachelijk ondergewaardeerd is. Maar zolderkamer reaguurders zeiden al bij een prijs van 80 dollar (toen ik instapte in 2012/2013) dat het een tulpenmanie was. Have fun staying poor.

Hedieho | 30-11-20 | 07:56
▼ 5 antwoorden verborgen

Zonder bomen geen Green New Deal.

Baron Clappique | 29-11-20 | 19:08

Tuurlijk. Wil Italië daar een bonnetje van of is het verder goed zo?

Stijlicoon | 29-11-20 | 19:08 | 1

Al het geld is al naar de mafia. Rutte zorgt voor een kassabon en alles is dan wit en legaal.

Baron Clappique | 29-11-20 | 19:11

Rutte is waarschijnlijk al vergeten dat hij dit geschonken heeft.

Iedereendemoeder | 29-11-20 | 19:08 | 1

Rutte heeft erg veel moeite met actieve herinneringen.

Baron Clappique | 29-11-20 | 19:22

Gelukkig komen er verkiezingen aan. Dat kan Rutte beloven: ‘geen cent naar Italië’

Dickie1908 | 29-11-20 | 19:05 | 2

Eerst niet, dan wel.

Baron Clappique | 29-11-20 | 19:13

Precies dat dus. Nog 3 maandjes stoer lopen doen en dan eind maart tekenen bij het kruisje. Hoppa, weer 5 miljard door de plomp, de Nederlander bukt wel weer. We moeten echt serieus van die waardeloze euro af.

5611 | 29-11-20 | 19:52

Italië is op papier de zesde (?) economie van de wereld. En het dan gewoon niet willen snappen. Laat maar.

Rest In Privacy | 29-11-20 | 19:05 | 5

Italië heft nauwelijks belasting. De Italiaanse burgers en bedrijven dragen in vergelijking met de Nederlandse burgers en bedrijven weinig af. Snap je het nu?

Rest In Privacy | 29-11-20 | 19:24

Wat de katholieke kerk allemaal bezit..... Daar valt zat te halen.

antagonist | 29-11-20 | 20:02

De productiviteit is er aanzienlijk. Ook hebben ze een solide maakindustrie. Die hebben wij helemaal niet meer. Alleen losse onderdelen worden nog geproduceerd.
Van enige kwijtschelding is helemaal geen sprake. Alleen samenzweringsgelovigen zien zo iets nog.

AntiZanicz | 29-11-20 | 23:55
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
mykdelta | 29-11-20 | 19:02

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl