Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - Geen gelul, iedereen een eigen huis!

Als sterke eurolanden de euro verlaten, dan blijft er in wezen een zeuro over. 

geld

Sinds 1971 zijn de remmen eigenlijk losgegaan. Nixon sloot het goudloket en de derde en laatste levensfase van ons monetaire systeem is toen in gang gezet. Velen zullen zich daar wat minder bewust van zijn, maar 2008 ligt wel vers in het geheugen. Sinds de kredietcrisis (handig omgedoopt tot the Global Financial Crisis om zo de connotatie met krediet los te weken) hebben centrale banken de printers flink brrrr brrrr brrrr laten doen. Dit heeft tot een grotere vermogensongelijkheid geleid; een groot gedeelte van de bevolking heeft niet kunnen profiteren van de (perverse) effecten van bovengenoemd beleid. Nu het monetaire beleid versterkt wordt door het fiscale beleid, is het wellicht tijd om dat gedeelte van het volk in ieder geval in staat te stellen om zichzelf te beschermen via de aanschaf van een huis met een hypotheek.

Door het ultra ruime monetaire beleid heeft een ware tsunami aan liquiditeit zich een weg gebaand naar de financiële markten. Zoals eerder beschreven in dit blog, heeft dat tot flink hogere prijzen geleid in aandelen, obligaties en vastgoed. Als er gekeken wordt naar wie deze beleggingscategorieën (al dan niet direct) in bezit hebben, dan is het juist de groep die al relatief goed af waren.

Nu schreeuwt de linkse afpakdienst al jaren moord en brand dat de rijkaards moeten worden geplukt, maar zij hebben nog steeds niet door dat dit vooral door het centrale bank beleid komt. Ik blijf me erover verbazen dat links maar niet inziet dat prudent centrale bank beleid (heeft politiek overigens officieel geen invloed op) en sterk beperkte immigratie juist hun achterban enorm zou helpen; zij lijkt nooit verder te komen dan de klepel. Gelukkig komt de VVD Links nu versterken.

Als de monetaire en fiscale waanzin als een gegeven wordt beschouwd, dan rest maar één echte manier om de vermogenloze klasse te helpen: geef ze de mogelijkheid om een huis/appartement te kopen via een hypotheek. In de grofweg drie mogelijke manieren waarop deze crisis tot haar climax zal komen (inflatie, schuldenkwijting en nieuwe muntsoort) kan huisbezit, onder bepaalde voorwaarden, de huidige groep vermogenlozen deels bescherming bieden tegen wat komen gaat.

Inflatie is één scenario. Nu is er geen of nauwelijks inflatie in de echte economie, maar wel in de verschillende beleggingscategorieën, zoals vastgoed. Dus mocht de huidige monetaire en fiscale waanzin nog een tijdje doorgaan, dan zal huisbezit dus geen slechte zet zijn. Mocht de inflatie overslaan naar de echte economie, dan zal vastgoed wederom het goed doen (op lange termijn) want nominale lonen en bouwmaterialen zullen met inflatie meestijgen. Dit alles moet wel onder bepaalde condities worden gedaan (zie einde van deze column).

In scenario twee, schuldenkwijting, kan de huizenbezitter met hypotheek er ook goed uitkomen. De wereld heeft immers een schuldenprobleem en uiteindelijk houdt de muziek op met spelen en moet iedereen toegeven dat de schulden niet te dragen zijn. Die momenten van volledige overgave zijn een steeds terugkomend fenomeen. In het verleden hebben koningen en regeringen gewoonweg de schulden die zij niet meer konden betalen weggestreept (debt Jubilee). Dat kan op vele manieren gebeuren met verschillende gradaties van kwijting op staatsschulden, bedrijfsschulden en private schulden. Binnen deze categorieën kan dan ook weer onderscheid gemaakt worden (bijvoorbeeld tussen hypotheken, consumptief krediet en studieschuld) en zo verder. Dus het hangt er wel een beetje van af wat er gedaan wordt en hoe, maar in het algemeen worden schuldenaren geholpen bij een debt Jubiliee en de bezitters van deze schulden worden zwaar benadeeld (dat zijn dus met name de banken, verzekeraars en pensioenfondsen en dus de pensionado’s). Het verkrijgen van een huis met daarop een hypotheek, is dus de manier om in het kamp van de geholpene te kunnen komen. De groep is niet alleen electoraal de grootste, maar de overheid zelf is natuurlijk ook een grote schuldenaar. Als je weet dat de schuldenaren de (relatieve) winnaars worden, dan is je daarbij aansluiten geen slecht idee (onder voorwaarden, zie einde column).

Het derde scenario, het Ray Dalio scenario, waar er een nieuw Bretton Woods systeem (een nieuw geldsysteem) opgetuigd zal worden kan uiteindelijk ook een positief effect hebben op fysieke bezittingen zoals vastgoed. Als een dergelijke big reset (een term die nu steeds vaker wordt gebezigd tezamen met Green New Deal en dergelijke) deels zou plaatsvinden, dan is dat te vergelijken met een Nexit. Als sterke eurolanden de euro verlaten, dan blijft er in wezen een zeuro over. Alle schulden die wij hebben, staan in deze (z)euro’s uit (dus helaas ook de pensioenbezittingen). De (z)euro zal dus enorm verzwakken omdat de sterke landen zich eruit hebben teruggetrokken. Hierdoor daalt de reële waarde van onze schulden (in nieuwe guldens is de schuld steeds minder waard). Mocht het een algehele Big Reset zijn, dan betekent het dus dat het huidige geld niets meer waard gaat zijn, waardoor 1) iedereen zijn waardeloze geld probeert om te zetten in fysieke bezittingen; en 2) de hypotheekschulden in de oude munt geheel weg geïnflateerd worden.  

Ik heb de drie scenario’s erg vluchtig aan bod laten komen, maar het moge duidelijk zijn dat ze elkaar ook niet uitsluiten; het kan van scenario één naar drie gaan of een combi worden van twee scenario’s. Verder kan dit alleen (relatief) goed aflopen als dit plan aan vele randvoorwaarden voldoet. Om er enkele te noemen:

A) De vermogenloze bevolking dient de hypotheek voor een ultra lange tijd rentevast te verkrijgen (>20 jaar) tegen een lage rente (is nu het geval).

B) Verder zouden deze mensen die normaal huursubsidie ontvangen, deze nu moeten ontvangen als korting op de hypotheekrente.

C) de huisprijs waar deze vermogenlozen een hypotheek op kunnen krijgen, moet een bovengrens krijgen zodat de perverse werking van deze maatregelen worden beperkt.

D) Hypotheekverschaffers kunnen een gedeeltelijke staatsgarantie op dit soort vergeven hypotheken krijgen om alles soepel, snel en goedkoop te laten verlopen.

E) De overheid zou verder aan de huis aanbodzijde het nodige moeten doen (anders stijgen de huizenprijzen aan de onderkant van de markt zodanig dat ze onbetaalbaar worden en/of wordt het positieve effect voor de vermogenloze groep grotendeels teniet gedaan). Bouwbesluiten moeten snel worden genomen, gemeenten moeten worden beperkt in het uitbuiten van hun grondposities, bouwers moeten reguleringstechnisch meer ruimte krijgen om te bouwen (PFAS, fijnstof, goedkeuringsprocedures, bestemmingsplannen, leges, etc.) en bouwers moeten geholpen worden in hun kapitaalbehoeften in dezen. Wellicht ook een idee om alleen deze nieuwe huizen te laten doen gelden voor de vermogenloze hypotheek, zodat de opwaartse prijsdruk op bestaande woningen niet teveel wordt verhoogd.

Zo zullen er nog honderden andere maatregelen getroffen moeten worden om dit plan enigszins in goede banen te leiden. Laat er geen misverstand over bestaan; ik ben faliekant tegen deze alsmaar uitdijende overheid die alles en iedereen vanuit haar ivoren toren aanstuurt en steeds maatregelen moet nemen om de slechte bijwerkingen van haar eigen beleid recht te trekken (ad infinitum). Ik walg ervan. Maar als ik het als een gegeven beschouw dat de monetaire en fiscale waanzin zal worden voortgezet (onder het daverende applaus van sheeple), dan zijn de vermogenlozen de grootste slachtoffers en zal het bezit van een huis met een langlopende goedkope hypotheek hun reddingsboei kunnen zijn. Dus geen gelul, iedereen een huis. En gratis bier natuurlijk. 

Reaguursels

Inloggen

Ik lees het volgende in een dik boek:

‘Een rijke heerst over armen, en wie leent, wordt slaaf van de uitlener.’
‭‭Spreuken‬ ‭22:7‬ ‭HSV‬‬

Bloempje | 15-11-20 | 12:39

Goed stuk. Ik ga nog even snel een paar huizen erbij kopen.

Kim-Jung-Un | 15-11-20 | 10:28

Ik begrijp het maar bedenk wel dat het ook een heel groot "als dit of als dat gebeurd, dan,...." betoog is.

Breakdance | 15-11-20 | 09:41
-weggejorist-
van Oeffelen | 15-11-20 | 09:38

Verstandig stuk. Helaas moet de overheid nog honderdduizend huizen bouwen voor kansloze importmigrantiërs. Weinig kans op uitvoering derhalve, zolang de linkse minderheid in dit land de dienst blijft uitmaken.

Rest In Privacy | 15-11-20 | 08:03 | 1

Linkse minderheid ? VVDD66GLPVDACU ? Electoraal mss niet, maar politiek gehegemoniseerd tot één links blok. En veel van het stemvee is te blind/angstig om het te zien en op een andere partij te stemmen. Helaas heeft Baudet niet meegeholpen door al pianovleugelend in een bad complot te duiken met alu hoedje op.

Kim-Jung-Un | 15-11-20 | 08:40

Bitcoin, anyone?

Hedieho | 15-11-20 | 07:46 | 1

Ether of VET ook goed:-)?

SimpeleZiel | 15-11-20 | 09:08

Als het aantal huizen niet vergroot wordt, kan je alle maatregelen nemen die je wilt, maar gaat je plan nooit lukken.

Tweede probleem is dat dergelijke grootschalige maatregelen enorm marktverstorend werken, dus dat zal altijd mis gaan.

Tot slot: lang niet iedereen zit te wachten op een koophuis. Veel mensen zijn bang zich te binden aan een hypotheek van 30 jaar. Ze zijn liever wat flexibeler. Ze willen ook helemaal niet de verantwoordelijkheid om het huis te onderhouden. Het is veel makkelijker om de huurbaas te bellen.

Ik vind het een nobel streven, maar zie het niet gebeuren.

nieuwe_Deen | 14-11-20 | 23:54

De schrijver vergeet dat naast de linkse weggeefdienst er het rechtse belastingparadijs is gesticht voor multinationals, bedrijven betalen steeds minder, het volk steeds meer.
Onder de dictatuur van rutte en de vvd is de overheid gegroeid. Dat zie je niet aan de resultaten af (uwv, belastingdienst, schandaal op schandaal) . Ik begrijp dat de schrijver niets geks ziet als hij uit het raam kijkt vanuit zijn villa, maar buiten de slotgracht is het een bananenrepubliek.

Analia von Solmsch | 14-11-20 | 22:54

Leuk artikel, maar het klinkt wel een beetje als een oproep om toch maar weer eens een enorme bubble op te blazen.

Opslag Medium | 14-11-20 | 22:29

Krijg een beetje het idee dat hetzelfde in Spanje gebeurde een paar jaar geleden. Iedereen werd aangeraden een huis en een tweede huis te kopen, totdat de boel instorte. Ook geen werk meer. De huizen verdwenen naar de bank, en die waarde van die huizen staat mooi op hun rekening, Dus de banken stonden er best goed bij, EU blij. Mensen liepen buiten met gezinnen, sliepen in de mais velden, echt waar, heb het gezien, wasten zich op strand, honden werden uit autos gezet, toen begon de grote armoede. Hele dorpen staan leeg, want zijn van de bank.
Kijk dus uit in Nederland, koop geen huis, als je het niet betalen kan, de rente kan omhoog gaan of je wordt werkeloos.

gato | 14-11-20 | 21:15 | 1

Niet helemaal te vergelijken. Toen leende mensen zich tegen de Klippen op omdat het kon, de commissies (verloren geld), waren hoog en het geld had en hield zijn waarde.
Nu is het zo dat door het enorme bijdrukken en de nul-rente op de bank het geld echt aan waarde verliest.
Vandaar mogelijk de vlucht in Bitcoin of goud.
Maar mooi vastgoed blijft slim en je leeft maar 1 keer.

Ray Skak | 14-11-20 | 21:51

"ik ben faliekant tegen deze alsmaar uitdijende overheid die alles en iedereen vanuit haar ivoren toren aanstuurt en steeds maatregelen moet nemen om de slechte bijwerkingen van haar eigen beleid recht te trekken (ad infinitum)"

Ik ben het volledig met Ad eens in deze.

_Zweevers_ | 14-11-20 | 21:02 | 1

Ook 100% mee eens, maar de huidige situatie zal nog wel een tijdje zo blijven schat ik.....

Camoflage | 14-11-20 | 22:20

Het is niet moeilijk; maak de hypotheekrente negatief. Flink negatief.

Eigenwijs | 14-11-20 | 20:52 | 1

Een huis en extra gratis geld erbij!

echtpaul | 15-11-20 | 13:38

Koop huis
Wordt lid van Vereniging eigen Huis
.. en betaal per jaar meer..

photto | 14-11-20 | 20:52

Alweer een artikel dat het gebit wil redden door de tand niet te trekken.

Er is maar een oplossing: au doen bij heel veel mensen. Hyperinflatie. Daarna reset.

Maar vooral niet weer meer maatregelen.

Knufter | 14-11-20 | 20:18 | 4

Tuurlijk. Goed plan. Ruim jij daarna de rokende puinhopen even op?

Lorejas | 14-11-20 | 20:28

@Joris Beltsin | 14-11-20 | 20:24: ik ben bang dat er geen andere uitweg dan hyperinflatie is. Het is leuk om al dat teveel gedrukte geld in huizen te willen stoppen, maar dat laat die te grote zeepbel met geld niet verdwijnen. Het zorgt alleen dat het geld op een andere plaats verschijnt, bijv. de verkopers van die huizen of bij de bouwers, makelaars enz. als het nieuwbouw betreft.
Maar dat geld zoekt dan nog steeds nieuwe producten en diensten, waardoor het vliegwiel nog wat sneller gaat draaien.
Er is gewoon teveel geld gedrukt, al dan niet digitaal, en dat moet er nu uit. Dat kan alleen via inflatie en vervolgens een geldhervorming. De vraag is dus alleen wie met de zwarte piet blijft zitten.
Een nieuwe munt moet dan beslist aan iets gekoppeld zijn dat niet zomaar bijgedrukt kan worden, bijv. goud. Anders begint het weer van voren af aan.

Spie | 14-11-20 | 23:59

@Spie | 14-11-20 | 23:59:
Economen zien dat toch echt genuanceerder hoor. De geldvoorraad op zich bepaalt niet de inflatie maar ook de omloopsnelheid en de beschikbare productiecapaciteit in verhouding tot de vraag in een economie. De geldpersen lopen al vanaf 2008 en 12 jaar lang is er geen noemenswaardige inflatie in de markt voor producten en diensten omdat de vraag maar niet op gang komt. Wel zien we inderdaad financiële assets bubbelen maar die bereiken niet de 'reële' economie. Beleggers hebben inmiddels gesettled in het gegeven dat ze minder rendement maken (there is no alternative) en zullen inderdaad nog wel op hun kop krijgen als bubbels knallen. In dat geval zal dat weer zijn neerslag op de 'reële' economie hebben, inclusief vraaguitval, zodat die inflatie daar niet van de grond komt.

Joris Beltsin | 15-11-20 | 00:30
▼ 1 antwoord verborgen

Blijft dit op Atheneum 6 niveau hangen?

Lorejas | 14-11-20 | 20:15 | 4

Altijd beter dan niveau Barbara baarsma.

Mart6037 | 14-11-20 | 20:58

Mavo 4

Ray Skak | 14-11-20 | 21:52

Atheneumniveau van de jaren '80 of het hedendaagse niveau?

steekmug | 15-11-20 | 12:20
▼ 1 antwoord verborgen

Huizen zijn onbetaalbaar omdat de prijzen zo hoog liggen.
De prijzen liggen zo hoog omdat de banken zulke enorme leningen verstrekken.
Als banken niet langer het doel/ de incentive zouden hebben om maximaal te crediteren, zal de druk van de ketel gaan, in ieder geval op de middellange termijn, en in ieder geval voor wat betreft de huizenprijzen (krapte op de huizenmarkt staat daar hoofdzakelijk los van; ik weet het, dat gelooft u niet).
Hoedan?
- Invoering van het Amerikaanse systeem: sleutels inleveren = hypotheekschuld kwijtschelding.
- Als overheid financieringsbeperkingen aan de bank opleggen: wij vinden een jaarlijkse stijging van de huizenprijzen van X wenselijk, dus mag er niet meer krediet voor een woning worden verstrekt dan (een vast percentage van) de oorspronkelijke waarde + de jaarlijkse indexatie. Meer betalen? Zelf financieren.
Er zijn nog vele andere smaken denkbaar, maar het gaat mij erom dat de oorzaak van de hoge huizenprijzen primair bij de bank ligt, en dus ook daar moet worden aangepakt.

jemagookniksmeer | 14-11-20 | 19:46 | 3

Eensch !
De notaris , speculant , makelaar maar vooral de bank , zij hebben er lekker aan verdiend.
Gaat u zich alvast maar druk maken om toekomstige kabinetten die de gevolgen van het falen van hun voorgangers gaan verhalen op ... de familie ‘hooghypotheek’

Ambiorix | 14-11-20 | 20:03

Komt door het politiek laag houden van de rente. Dit doen de landen dmv de ECB. Dit ten nadele van de spaarders en pensionados.

Mart6037 | 14-11-20 | 20:52

Helemaal eens.
Er wordt vaak afgegeven op Spanje, maar dat kun je maar een hypotheek krijgen van maximaal 70% van de OZB waarde. En... geheel aflossen voor je 70e jaar.
Er komen hier veel pensionados die op hun 65e nog een hypotheek denken te scoren; gaat niet lukken. Afbetalen voor je 70e jaar.

Hojo24 | 15-11-20 | 13:09

Land, schaars, te vol.

Neuth | 14-11-20 | 19:42 | 2

Hoe zou dat nu toch komen?

Ray Skak | 14-11-20 | 21:53

@Ray Skak | 14-11-20 | 21:53: Agricultuur vooral...

Neuth | 14-11-20 | 23:36

Dit is onze toekomst:
You`ll own nothing.
And you`ll be happy

wiener mit pommes | 14-11-20 | 19:11 | 2

En wie niet blij is krijgt stokslagen.

Harry Turtle | 14-11-20 | 19:15

@Harry Turtle | 14-11-20 | 19:15:
En vaccinaties...

wiener mit pommes | 14-11-20 | 19:18

Gran Canaria en dan al je ontroerend goed: EU subsidie op gedwongen bewoning. Toerisme, ook maar een liefhebberij, is pure milieuvervuiling. Alle negers op Curaçao: Voor ons koninkrijk is een schone taak weggelegd. Redden we en de KLM en de hele cruise industrie middels Ocean Going Patrol Vessels. Havenrechten op Marokko: Piet Heyn zou het wel weten: www.youtube.com/watch?v=9vbeilE0UrQ Maar wij hebben Ankie Broekers-Knol.

Voor al uw uitkeringsindustrie. Dat gaat dan wel weer volmaakt grenzeloos.

Gaat die hele Zilvervloot nog compleet helemaal aan al die nazaten van tot slaaf gemaakten voorbij. Ach, als je dan toch voor een karwatspets geboren bent. Op de grote hoop.

Rest In Privacy | 14-11-20 | 19:11

Ik heb vandaag mijn “verwarde man sweater” maar weer eens aangetrokken.
Als ik hier de vele tegels lees voorzien van algehele realiteitszin denk ik, dit is toch gvd geen rocketscience.
En toch hebben Jan en Alleman inc. de boven ons gestelden zich in dit pak laten naaien.
Pijpen tekort, mouwen te lang, bij voorkeur net lang genoeg om ze op de rugzijde te verbinden.

D-Fens_1963 | 14-11-20 | 19:08 | 1

Wat het maar rocket science, da's is niet zo moeilijk. De economie en het financiële systeem is daarentegen zo complex en verweven geworden dat niemand nog begrijpt wat te doen, inclusief lui die er een Nobelprijs voor hebben gehad.

Joris Beltsin | 14-11-20 | 19:14

Zie hier hoe een slim brein het wensdenken plausibel kan maken. Volgende mij is oorlog als optie vergeten. De meest voorkomende 'oplossing' van problemen tussen schuldeisers en schuldenaren.

PJDurden | 14-11-20 | 19:03 | 2

Dan nog is een eigen huis een goed idee zolang het maar niet in puin geschoten wordt.

Joris Beltsin | 14-11-20 | 19:09

Er is nog een optie. Soort Covid erg erg. Huizenmarkt stort in wegens leegstand.

ger1306 | 14-11-20 | 19:47

En natuurlijk iedereen nog een basisinkomen om het hele feest af te maken. Hoeren neuken, nooit meer werken. Of stoppen hoeren er dan ook mee?

Joris Beltsin | 14-11-20 | 18:57 | 2

Die gaan dan nooit meer werken.

Rest In Privacy | 14-11-20 | 19:02

Bepaalde hoeren zijn aftrekbaar....

neonreclame | 14-11-20 | 19:03

Zolang de huizenprijzen blijven stijgen zijn huizen inderdaad een goed speculatieobject. Maar als je geld leent en de huizenprijzen storten in, dan wordt je huis in beslag genomen door de bank, tegen halve prijs verkocht aan vage vriendjes en jij kan de rest van je leven het verschil bijbetalen.

petersteenkamp | 14-11-20 | 18:55

Ik vindt het een goed stuk met creatieve oplossingen. Maar twijfel over de uitvoerbaarheid. Onze overheid blijft liever achter de feiten aanlopen en zal pas structurele oplossingen bedenken nadat het huidige financiele systeem is omgevallen. De totale vermogensongelijkheid en ongebreidelde immigratie laat ze overigens volstrekt koud is mijn beeld. Soms denk ik wel dat het een doel op zich is, de groei van de massa van die kansloze onderklasse. Past precies in het straatje van Brussel.

suscrofa | 14-11-20 | 18:53

De huizenmarkt kookt over en de auteur van dit schrijfsel wil gratis hypotheken gaan uitdelen? WTF?
En ook gratis hypotheken moeten ooit terugbetaald worden.
Dit schrijfsel is socialistische waanzin in vermomming.

petersteenkamp | 14-11-20 | 18:50 | 10

@Joris Beltsin | 14-11-20 | 19:10: A t/m D jagen alleen maar meer lucht in de bubbel en E is niet erg concreet.

petersteenkamp | 14-11-20 | 19:14
▼ 7 antwoorden verborgen

Drie jaar geleden een ander huis gekocht. De afgelopen 3 jaar was de waardevermeerdering van het huis meer dan alles wat ik in loondienst bij elkaar heb verdiend in die 3 jaar. Ik begin het leuk te vinden, dat kapitaal meer rendeert dan arbeid. Zo lang het duurt dan.

yiyin | 14-11-20 | 18:46 | 8

@jaimelavie | 14-11-20 | 19:00: Bijzonder hoe jij zonder enige informatie iemands verhaal tot gel*l bombardeert. Overigens hebben wij in de afgelopen 4 jaar ook meer dan 2 ton overwaarde gemaakt op een huis met een aanschafwaarde van iets meer dan 4 ton, wat wij konden kopen dankzij overwaarde op ons huis daarvoor. Lekker huishouden, werkt prima. En dat met beiden echt niet veel meer dan modaal. Dus vanwaar jouw ongefundeerde uitspraak?

DeGoedeZaadgever | 14-11-20 | 19:12

Huis gekocht in 2015 voor nog geen 240k. Zelfde huis afgelopen maart verkocht voor 420k, om in Limburg een woning van 340k te kopen en op te knappen. 180k die ik heb verdiend in 4 jaar en 9 maanden..... ik spaar geen 180k in die tijd....

EsEs Esess | 14-11-20 | 20:44
▼ 5 antwoorden verborgen

Zo’n 30 jaar geleden moest je als je een huis wilde kopen de eerstee 7 jaar het volledige 2e salaris afdragen aan de hypotheek. De gedachtengang was toen dat vrouwen maar een bepaalde tijd zouden werken en dan kinderen krijgen etc.
De maandlasten waren dus de eerste 7 jaar belachelijk hoog. Volgens mij liet de ABN als eerste deze regel los, hiermee konden ineens veel meer starters een eerste huis kopen ,het 2e salaris telde immers de hele looptijd mee, hierdoor werden de maandlasten veel lager in de begin periode. Kort hierna explodeerde de huizenmarkt. Vanwege veel meer vraag en dalende rentes. Mijn eerste huis verdubbelde in waarde in 5 jaar tijd. Ik had toen de hele straat moeten kopen,

Crankhead | 14-11-20 | 18:44 | 1

40 jaar terug had je leuke woonboerderijtjes te koop in Drenthe voor rond de hfl 60.000,- die nu voor rond de €400.000,-/€600.000,- weggaan.

steekmug | 14-11-20 | 19:03

Ik woon in een tent en hij lekt. Maar geen hypotheek krijgt mij in een huis.

Poesman | 14-11-20 | 18:39 | 1

ok dus jij betaalt graag +1000 eur per maand voor een fatsoenlijke woning of woont tussen de schotels.

Mildegenade | 14-11-20 | 18:43

Er moesten toch snel 27.000 huizen komen voor de nieuwe billenwassers? Die krijgen ze, ongeacht de prijs. Er bestaan dus echt mensen die niet wakker liggen van de huizenprijzen, en ze komen nog hierheen ook.

Nivelleermarionet | 14-11-20 | 18:35 | 6

Die billenwassers die dat nooit gaan doen, de billensnuivers die nooit iets positiefs gaan bijdragen aan de samenleving, een enorme kostenpost en lastpost.

smdyasc | 14-11-20 | 18:49

@Quib | 14-11-20 | 18:45: Zijn het de armen in die landen die naar Europa komen? Een reis kost iets van 5000$. Dat heb je niet zo 123 bij elkaar. Natuurlijk zijn het niet de rijken die komen, en ik heb het idee dat het eerder mensen uit de middenklasse zijn.

ZOMG | 14-11-20 | 18:51

@Harry Turtle | 14-11-20 | 18:45: Nee, dat niet. Maar een realistische inschatting van kansen (baan, verblijfsvergunning, huis, enz.) geven lijkt me niet verkeerd.

Zie bijvoorbeeld deze meneer: www.vpro.nl/programmas/in-europa/lees...

ZOMG | 14-11-20 | 18:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Wie de jeugd heeft heeft de toekomst.
En de jeugd denkt; ik moet het huis van mijn wensen kunnen kopen enwel op het moment dat ik dat wil.

D-Fens_1963 | 14-11-20 | 18:33 | 1

Ik ken eigenlijk alleen andere jeugd.
Werkt en blijft tot ver na hun dertigste tegen wil en dank bij pa en ma wonen.
Kan geen hypotheek krijgen, kan geen particuliere huur betalen.
Alleen als pa en ma een bedrag van 6 cijfers kunnen bijpassen, komt er een huis in zicht.

jemagookniksmeer | 14-11-20 | 19:51

De Euro is de ultieme nivellering en de natte droom van de socialitische EU waar christelijke en liberale partijen ook hun ziel aan verkocht hebben, hoewel ideologisch niet logisch, maar om hun vette baantjes te garanderen. We leven in een maatschappij waar het algemeen belang wordt opgeofferd voor en door een kleine elite die geen enkel geweten heeft.

smdyasc | 14-11-20 | 18:30 | 5

Ik betwijfel of de Euro goed is voor het zuiden van Europa: de landen kunnen hun munt niet meer devalueren ten opzichte van het noorden. Het resultaat is een steeds afhankelijker zuiden, met een "brain drain" naar het noorden (voornamelijk Duitsland). De positie van Duitsland is in de EU de laatste jaren steeds sterker geworden.

ZOMG | 14-11-20 | 18:45

@ZOMG | 14-11-20 | 18:45:
Het is maar hoe je het bekijkt. Omdat de Italianen geen gedevalueerde munt hebben, blijven ze - boven hun macht - met koopkrachtige EURO's dure BMW's in Duitsland kopen. Deze geldstroom van zuid naar noord leidt tot alsmaar hogere vorderingen van de centrale bank van Duitsland op die van Italië die nooit verrekend of terugbetaald gaan worden (target2). Eens zal de wal het schip keren en dan staan de Duitsers net zo goed met lege handen.

Joris Beltsin | 14-11-20 | 19:07

@Joris Beltsin | 14-11-20 | 19:07: Goed punt, daar had ik nog niet aan gedacht, dank u. Ik denk dat het veilig is om te concluderen dat het niet zo heeft uitgepakt als men het destijds heeft bedacht.

ZOMG | 14-11-20 | 19:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Het feit dat Jan en alleman nu eenvoudig een hypotheek kan krijgen is juist de oorzaak van alle problemen.
Laten we nu eens alle hypotheken verbieden, moet je eens zien wat dat gaat doen met de huizenprijzen.
Daarnaast een 101pct belasting op het financieel rendement van een woonhuis.
( ga maar lekker met iets anders speculeren dan met een primaire levensbehoefte).
Binnen tien jaar is de huizenmarkt weer gezond.

pjotr nicknaamtov | 14-11-20 | 18:29 | 5

@Conifeer | 14-11-20 | 18:37:
Prima. 1000 stokslagen voor elk procent. En daarna alles inleveren bij een goed doel naar keuze.

pjotr nicknaamtov | 14-11-20 | 18:43

@pjotr nicknaamtov | 14-11-20 | 18:44: Ook daar komt/is een tekort maar ik hoop dat u gelijk heeft.

BozePaarseMan | 14-11-20 | 18:51
▼ 2 antwoorden verborgen

@ Alexander Sassen van Elslo,

Slaat u niet in uw betoog een puntje over?
Historisch gezien heeft de “ gewone man, arbeider, ambachtsman, plebejer, geen bezit.
Heden ten dage heeft deze meestal wel bezit.
De Nederlandse stukadoor, de timmerman, de supermarktmedewerker met zijn vrouw etc.
De allochtoon is in deze, grof genomen, de plebejer, de niet bezittende klasse geworden.
Er is dus een tussenlaag ontstaan, die, nogmaals historisch gezien, hoogst ongebruikelijk is.
Dit is volgens mij ook de reden waarom linkse politiek die zich normaal op “jan de arbeider” richtte, zich tegenwoordig op de allochtoon richt.
Economisch gezien, wordt Jan de arbeider volkomen in de steek gelaten. Plus, omdat er een onderklasse is gecreëerd, denkt Jan, dat hij recht heeft op een eigen huis, wat nu niet meer gehonoreerd kan worden door de stijgende huizenprijzen. Jan kan ook niet in een sociale huurwoning, daar zit een allochtoon. Ziehier het probleem van het creëren van een kunstmatige onderklasse. Veel succes Jan.

Hiram | 14-11-20 | 18:22 | 3

Tja, waarschijnlijk heeft Jan nauwelijks een diploma. Logisch dat Jan aan de onderkant van de samenleving blijft hangen. Ik zou zeggen: koop eens een paar studieboeken en verhef jezelf.

Red shirt | 14-11-20 | 18:30

@Red shirt | 14-11-20 | 18:30:
Lagaan, het is allemaal de schuld van de overheid en de allochtonen natuurlijk
Dat Jan met alle kansen in de wereld er geen kudt van terecht gebracht heeft telt niet natuurlijk

jaimelavie | 14-11-20 | 18:36

@Red shirt | 14-11-20 | 18:30: Stel, u bent Jan, 50 jaar, met een praktisch beroep. Uw baan vertrekt naar een fabriek in een MOE-land. Omscholen kan, maar dan moet u opboksen tegen jongeren, die flexibeler zijn, minder geld kosten, en (potentieel) veel langer bij een baas kunnen werken. Dat lijkt me geen luxepositie om te hebben.

Ik ken mensen die zich wel door middel van studie en doorzettingsvermogen hebben weten om te vormen (hoewel die een stuk jonger waren) en daar heb ik veel respect voor, maar het is niet voor iedereen weggelegd.

ZOMG | 14-11-20 | 18:49

Ik word moe van al dat geneuzel over de grootste bubbel uit de nederlandse geschiedenis : De huizenmarkt.
Zogenaamd zou dit allemaal komen door een tekort aan woningen. Japan had ook een enorme tekort aan woningen, toch daalde de huizenprijzen daar met 84%. Heeft echt geen ene moer met elkaar te maken. Dit wordt vaak aangepraat door mensen die belangen hebben bij banken of in het vastgoed wezen.

De realiteit is gewoon dat in de jaren 90 de nederlandse banken een truukje hebben geleerd van de amerikanen. Waar de huizenprijzen vroeger afhankelijk waren van het spaargeld dat een bank op dat moment bezit, is dat tegenwoordig dmv securitisatie niet meer het geval. Vroeger hielden spaarders, kopers en banken elkaar in balans. In 1996 gingen de poorten open met Lehman brothers achtige constructies. In nederland staat dit vooral bekend als de aflossingsvrije hypotheek maar los daarvan, banken gingen hypotheken die zij uitschreven via een vehikel bundelen en doorverkopen aan beleggers, pensioenfondens en dergelijke.

Als een bank vroeger van 10 miljoen gulden 100 huizen liet bouwen en henk en ingrid wouden dat hun huis niet 100k waard was maar het dubbele dan zei de bank : Nee, want ik moet 10 miljoen delen door 100 huizen. Door de directe doorverkoop heeft de bank meteen weer 10 miljoen in kas waardoor Henk en Ingrid op termijn inderdaad hun zin gaan krijgen. Daarom zag je sinds 1996 een enorme stijgingen van de huizenprijzen.

De fiscale ruimte dmv de lage rente is hierbij een catalysator. Olie op het vuur. Als de rente straks weer om hoog gaat, gecombineerd met de aflossingsvrije hypotheken die af gaan lopen rond 2026, dat de hele boel weer in elkaar gaat donderden. Maar ik moet wel toegeven : een stapel stenen is nog altijd meer waard van papier met een getal erop. Dat is ook de reden waarom huizen massaal opgekocht worden door beleggers.

Suncatcher | 14-11-20 | 18:20 | 11

@Suncatcher | 14-11-20 | 21:13:
Ik pruim het narrative van doorberekening van negatieve rente maar slecht. Banken krijgen bij de ECB alleen maar -0,5% doorberekend over de EXCESS reserves en dat is een fractie van de (grote) spaartegoeden die banken toevertrouwd hebben gekregen. De doorberekening van eenzelfde rentepercentage over de volle breedte van die (grote) spaartegoeden is ordinaire geldklopperij. Geen van de accountmanager van de banken die ik hierover sprak, heeft dit kunnen weerleggen.

Joris Beltsin | 14-11-20 | 22:07

@Joris Beltsin | 14-11-20 | 22:07: "De doorberekening van eenzelfde rentepercentage over de volle breedte van die (grote) spaartegoeden is ordinaire geldklopperij."

Dat is het ook. Pure diefstal. De banken zijn zelf te laks om het geleende geld de daadwerkelijke economie in te pompen. De ECB hanteert daarom 0.5% rente wat gewoon doorberekend is aan spaarders met meer dan 1 miljoen vermogen. Ongekend wat er de laatste paar jaar gebeurd.

Suncatcher | 14-11-20 | 22:40

@Suncatcher | 14-11-20 | 22:40:
Inmiddels 0,5 miljoen per bank of 250k per rekening. Ik verwacht dat deze bedragen nog verder dalen totdat ze in de regionen komen van bedragen die mensen onder een matras gaan stoppen. Een bankrun is natuurlijk ook zo wat.

Joris Beltsin | 15-11-20 | 00:34
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik blijf het zeggen: De woningmarkt is op dit moment een piramidespel waar niet eens meer gespeculeerd, maar er van uit gegaan wordt dat men "winst" maakt. To big to fail.. Is al decennia bezig... Huis van 200k wordt 500k binnen 10 jaar. Dat nieuwe huis van 500k wordt 1 miljoen binnen 14.... En dat is onzin. Vraag en aanbod mensen: Bouw die 1 miljoen huizen maar... En wat betreft die schuldenregeling, prima... Laat die mensen maar "winnen" en drie jaar van 50 euro per maand leven. Gaat het daarna weer goed.

Leyolm | 14-11-20 | 18:18 | 1

Nee geen piramidespel, de waarde van een huis verandert niet zo veel, de waarde die we toekennen aan een Euro zakt in elkaar.
Probleem is dat iedereen zijn salaris in Euro's krijgt.

Harry Turtle | 14-11-20 | 18:37

Terwijl ik een halve liter Warsteiner los trek denk ik waar heb ik het voor gedaan de laatste veertig jaar.

de uitbater | 14-11-20 | 18:13 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Een raar verhaal met wel goede conclusies.

Inflatie op de woningmarkt? Zo werkt inflatie niet, inflatie is geldontwaarding, maar op de woningmarkt zien we gewoon een prijsstijging door schaarste. Dat zijn echt 2 verschillende dingen.

Verder zie ik bij een debt jubilee echt niet dat alle hypotheekschulden even worden weggestreept. Die debt jubilees waar nu over gesproken wordt zijn ook beperkt van omvang, betreft alleen schulden in bepaalde sectoren, en alleen die in een bepaalde periode zijn aangegaan. Daar gaan huiseigenaren niet veel van merken.

Het grote probleem met de hypotheken is niet dat de banken een tekort aan kapitaal hebben, integendeel: het geld klotst tegen de pinten, zelfs zoveel dat ze ons spaargeld niet meer willen. Maar uitlenen ho maar. Komt vooral doordat de banken (EN de regelgevers) na de vorige crisis als de dood zijn om slechte schulden aan te gaan. Je moet te veel geld meenemen tegenwoordig, en de inkomenseisen zijn te hoog. Jouw doelgroep voldoet gewoon niet aan de huidige criteria, en ook het MKB klaagt steen en been over het krijgen van zakelijke leningen. Dit noemde ik een jaar geleden al.

De punten:
A en B: Absoluut doen. Toen ik mijn appartement kocht was ik per maand goedkoper uit dan de bijstandsmoeder die een verdieping lager woonde. Maar ja, die kreeg geen hypotheek en zou de huursubsidie verliezen. Die subsidie wordt zo een aardig extraatje voor de lagere inkomens om echt vermogen op te bouwen, heel wat sympathieker en effectiever dan die 10x duizend euro verkiezingsbonus van Klaver.
C: Liever een harde grens aan de hypotheek die op deze manier wordt verstrekt. Geef tot een X bedrag de speciale waarborghypotheek, het overige deel komt uit een gewone hypotheek. Want zo pervers zijn die prikkels niet in deze constructie, het gaat om een hypotheek met extra garantie en lichtere voorwaarden... maar een modaal gezin komt nog steeds niet in aanmerking voor een lening van 5 ton voor een perverse villa.
D en E: Eens.
F: Maar er mag aan de kant van de banken ook wel wat veranderen. Bijvoorbeeld een regel dat het risico voor de bank is: bij een default ben je je huis kwijt, maar kan er nooit een restschuld blijven bestaan. Dit zou ook voor gewone hypotheken moeten gelden, en dan zonder staatsgarantie. Noem het een herstelbetaling voor het feit dat de banken al een halve eeuw enorme risico-toeslagen berekenen zonder erg veel risico te lopen. De default rate in Nederland is miniem.

Muxje | 14-11-20 | 18:12 | 2

Schaarste is zeer beperkte factor in huizenprijzen.
Leen capaciteit wel.
2008-2013 was er ook grote schaarste.

Harry Turtle | 14-11-20 | 18:23

@Harry Turtle | 14-11-20 | 18:23: Het feit dat de leencapaciteit zo'n beetje de enige prijsbepalende factor is geeft maar aan hoe groot de schaarste is. Hen één volgt uit het ander.

Muxje | 14-11-20 | 19:02

Koop een huis met geld van een bank. Betaal over dat geld rente.
Krijg die rente terug van de overheid.

Waarom niet geld rechtstreeks overmaken naar de banken overheid?
Of;
Waarom geen renteloze hypotheken?

Is dit nog nieuws? | 14-11-20 | 18:11

Wat elke boekhouder weet: de permanance de l'inventaire. Datatechnisch volslagen achterhaald en bedrijfseconomisch al jaren kasstroomtechnisch gebakken lucht. Want gratis geld. Geld heeft slechts nog waarde voor hen die het niet hebben, want dan pas echt volledig in de aap gelogeerd.

Er kantelt zogeheten van alles en nog wat. Vooral ook in de basiseconomie: Zweden die de v/h Koninklijke Hoogovens gaan redden, IHC Caland dat een onnodige RSV'tje doet en de Fransen die dubbel liggen om voorheen onze marine. Kan iemand Eric Wiebes aan het aardgas leggen? Economie is een kwestie van beleggen? Yeah, right. Het is een kwestie van ondernemen en niet van parasiteren. Leg dat maar eens aan een "ambtenaar" uit.

Fokking managers: wat Mintzberg over beheren (shopkeepers) zegt verder. Het nieuwe normaal: einde oefening. Tijd voor pioniers!

Rest In Privacy | 14-11-20 | 18:11

Iedereen een eigen huis?
Iedereen welkom hier.....

Maak plaats, maak plaats.
Te beginnen bij de boeren. Plaats om te bouwen.
Welkom rest van de wereld.

Geen eigen huis in eigen land? Kom naar Nederland.

Is dit nog nieuws? | 14-11-20 | 18:07

Klinkt plausibel. Zal waarschijnlijk wel gebeuren, maar wel met een kleine aanpassing. In het nieuwe progressieve normaal wil men steeds meer controle o.a. in de vorm van het afschaffen van bezit. Bijvoorbeeld via het Marxistische Green New Deal met z’n ‘microgrids’ en ‘rolling blackouts’.

Dan krijg je s’morgens een berichtje van de overheid: “beste burger, vannacht hebben we uw stroomgebruik geoptimaliseerd. Omdat het zo warm was hebben we uw airco aangelaten, uw elektrische auto is echter niet opgeladen. Klik op deze link voor uw OV reisadvies naar uw werkadres”

postmodernismisdead | 14-11-20 | 18:04 | 3

Geachte burger, vanwege te weinig wind verwachten wij morgen tussen 07:00 en 09:00 uur een stroomtekort. Om toch aangesloten te blijven kunt u onderstaand een bod doen. Doet u geen of een te laag bod, dan zal uw slimme meter u tussen genoemde tijden afsluiten.

5611 | 14-11-20 | 18:20

@5611 | 14-11-20 | 18:20: Ik weet iemand die nu met een klein besneden stijfje op de bank zit.

En ik ben het niet..

Wijze uit het Oosten | 14-11-20 | 18:22

UW ev?

D-Fens_1963 | 14-11-20 | 18:25

Hoe raken mensen in de schulden?
Hebben we het daar al over gehad?
Burgers met schulden zijn makkelijker in de hand te houden voor een overheid.

Mr.Crowley | 14-11-20 | 18:03 | 17

@ZOMG | 14-11-20 | 18:22:
Als de burger stopt met het aanschaffen van luxe zaken, is de Nederlandse overheid zo failliet.

Mr.Crowley | 14-11-20 | 18:31
▼ 14 antwoorden verborgen

Het bezitten van een huis of een auto houdt op te bestaan. Je kunt straks alleen nog maar een huis lenen of auto huren, mits je voldoende sociale punten hebt en je je hebt laten vaccineren.

Rest In Privacy | 14-11-20 | 18:03 | 1

Een deel huis. Net zoals een huurauto. Af geragged.
Of zoals het ov. Daar wil je ook liever niet komen.

Is dit nog nieuws? | 14-11-20 | 18:09

Ze doen maar, zolang westmalle maar blijft brouwen...
Ik heb trouwens een huis in Utrecht gekocht tijdens het dieptepunt van de vorige crisis, dus ik maak mij niet zo'n zorgen...

SterF... | 14-11-20 | 18:01 | 1

triple west malle
U kan het misschien niet voorstellen, maar ik verkies dat boven de dagelijkse champagne {BOLINGER}

@Alexander Sassen van Elsloo Bent u echt geboren met die naam of bent u onderdeel van vele die zo een naam aannemen om een beetje interessant te worden?

Meesteres Belgie | 14-11-20 | 18:07

Ik vermoed dat de titel van dit topic losjes gebaseerd is op de slogan van de Tegenpartij van Jacobse en Van Es. Dan zou het 'Geen gezeik, iedereen een eigen huis!' moeten zijn.

Spring Bruissteen | 14-11-20 | 17:59

'Ik blijf me erover verbazen dat links maar niet inziet dat prudent centrale bank beleid en sterk beperkte immigratie juist hun achterban enorm zou helpen. '
.
Precies dit, maar nee, ze navelstaren zich liever blind op kleurtjes en vergezocht racisme.

Harry Turtle | 14-11-20 | 17:55 | 1

Links heeft bedoelde achterban al decennia geleden bij het restafval gedumpt, in de bak tokkies, laagopgeleiden, racisten en bruinhemden. Ingeruild voor hoofddoekjes, krijsnegers, klimaathysterici en andere randgroeperingen.

5611 | 14-11-20 | 18:25

Nederland staat op plaats 22 van 28 EU landen wat betreft eigen woningbezit.
Roemenie, Litouwen en Slowakije voeren de lijst aan.

LinkeLotje | 14-11-20 | 17:55
-weggejorist-
Piraatbas | 14-11-20 | 17:54 | 2

Bitcoin is waar ik mijn opt-out in vind.

Voorbeeldige burger | 14-11-20 | 17:53 | 4

Bij mij in stenen. En wel stenen in een ander werelddeel waar onze belastingdienst helemaal geen kijk op heeft.

2voor12 | 14-11-20 | 18:05

Nooit alles op 1 paard wedden...

ReyNemaattori | 14-11-20 | 18:08
▼ 1 antwoord verborgen

'Als sterke eurolanden de euro verlaten, dan blijft er in wezen een zeuro over.' Zie de euro als een oorlog. De sterke landen hebben een soort van al gewonnen. De verliezers moeten tekenen voor vrede en afstand nemen van hun soevereiniteit. Dat dieptepunt moet bereikt worden om de -vanaf dan- koloniën op te bouwen tot zelfstandige en concurrerende economieën.

Leptob | 14-11-20 | 17:52 | 1

Ja dag. Dan krijg je leuzen als "Pizza is racisme". Daar zit ik niet op te wachten.

ZOMG | 14-11-20 | 18:15

Het zal een ImplonEuro worden. Die munt is niet duurzaam.

padbuffel | 14-11-20 | 17:43 | 1

Dan verschijnt er ineens op de pinautomaat " tijdelijk buiten gebruik "
Daar sta je dan met je plastic kaartje .

likmegaties | 14-11-20 | 17:52

Sterkte voor de `vermogenslozen` dan maar

jaimelavie | 14-11-20 | 17:43

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com