Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

ZO. EN DAN NU EINDELIJK DIE BREXIT!

Ingezonden Opinie, door Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam)

Bojo met Mojo

De overwinning voor Boris Johson en zijn Conservatives is groter dan voor mogelijk werd gehouden. Veel Britten hebben wraak genomen op alle mensen die de uitslag van het Brexit referendum uit 2016 niet wilden respecteren. Labour is compleet weggevaagd en ook de LibDems, anti Brexit  en de alliantiepartner van VVD en D66, verloren een zetel.

Op 23 juni 2016 gebeurde wat door bijna niemand voor mogelijk was gehouden: Bij het door David Cameron uitgeschreven referendum stemden 52% van de Britten voor een Brexit. Let wel: Bij een opkomst van bijna 75% stemden liefst 17,5 miljoen Britten voor LEAVE. Miljoenen stemmen meer dan Labour (maximaal 14 miljoen) of de Tories (maximaal 13,7 miljoen) ooit bij een verkiezing in het VK hebben gehaald.  Waar kwelgeest en Leave-kopstuk Nigel Farage deze dag uitriep tot Independence Day trad David Cameron nog dezelfde dag af als Britse Prime Minister

Zijn opvolgster Theresa May kreeg de Brexit niet door het Britse parlement en moest na talloze vernederingen uiteindelijk ook het veld ruimen. In 2017 schreef zij nieuwe verkiezingen uit om meer stabiliteit in het Lagerhuis te brengen en haar mandaat te vergroten. Hoewel het met 42,4% van de stemmen procentueel de beste uitslag voor de Tories werd sinds de opkomst van Margret Thatcher in 1979 en ze 2 miljoen stemmen meer haalde dan David Cameron in 2015 werd het toch een smadelijke nederlaag voor haar omdat ze de meerderheid in het Britse Lagerhuis verspeelde.  

In juli 2019 werd May opgevolgd door Boris Johnson. Door de 'kwaliteitspers' alom gezien als een clown en een populist, zeg maar een soort Europese Trump, dus automatisch onbekwaam. Toen het ook Johnson niet lukte de Brexit door het Lagerhuis te krijgen was het leedvermaak in het EU-hoofdkwartier in Brussel en bij veel media dan ook niet van de lucht. Er restte Johnson niets anders dan wederom verkiezingen uit te schrijven als laatste middel om recht te doen aan de uitslag van het referendum uit 2016.  

Hopelijk maakt deze uitslag, precies 3,5 jaar na het referendum, eindelijk een einde aan de beschamende obstructie die werkelijk van alle kanten is gepleegd om de democratische wens van het Britse volk te negeren of zelfs verdacht te maken. 

Social

Met een overwinning die haar weerga in de Britse partijpolitiek nauwelijks kent rekenden de Britten gisteren definitief en meedogenloos af met de talloze suggestieve- en vaak valse insinuaties en fake berichten dat een Brexit de Britse economie zou doen instorten en het land aan de rand van de afgrond zou brengen. (Mind you: Het Britse Pound is vandaag naar de hoogste koers sinds het referendum gestegen.) Er sneuvelden in Noord-Engeland Labour-bolwerken die als sinds de jaren 30 in rode handen waren.

De Britten riepen gisteren vooral die mensen een halt toe die altijd hun mond vol hebben over democratie maar blijkbaar alleen zolang de democratie in hun voordeel uitpakt.

Jarenlang werd elk Brexit nieuwtje ook in ons land breed- en vooral smadelijk uitgemeten. Keer op keer zagen we, soms zelfs live, stemmingen over Brexit in het Britse Lagerhuis. Elke afsplitsing bij de Torries was hier ineens groot nieuws. De ex-voorzitter van het Britse Lagerhuis heeft inmiddels onder Nederlanders een grotere bekendheid dan de meeste binnenlandse politici. Onze talkshows en nieuwsprogramma's raakten jarenlang niet over de Brexit-chaos uitgepraat maar sinds de peilingen een ruime voorsprong voor Boris Johnson aangaven was er nauwelijks nog interesse.  Eén dag voor deze historische verkiezingen hadden zowel DWDD, Pauw, RTL Nieuws en het NOS Journaal er geen of minimale aandacht voor.   

Nu de Britten na het referendum van 2016 en de mega score voor de Brexit party die bij de Europese verkiezingen met afstand de grootste partij werd in mei 2019 gisteren voor de derde keer op ondubbelzinnige wijze hebben aangegeven vóór een Brexit te stemmen moet Europa haar nederlaag erkennen en haar tactiek om de Brexit te frustreren per direct staken. 

Dus nu geen zielige verhalen meer over de zogenaamd lage opkomst van de jongeren of kiezers die d.m.v. fake nieuws verkeerd zouden zijn voorgelicht. Als dit al waar was geweest had er gisteren een hele andere uitslag geweest.  

Nee, laten we ons eindelijk eens richten op een voor Nederland zo gunstig mogelijk verloop van de nu onomkeerbare Brexit. Groot-Brittannië is de derde handelspartner van Nederland. We drijven voor ruim 40 miljard euro aan handel met ze en er zijn hier in ons land liefst 218.000 directe banen aan de handel met het VK te danken, waaronder mijn eigen baan. Nederland ís het land dat misschien wel de grootste impact van de Brexit zal ervaren. Daarom roep ik onze politici en media op hun weerzin tegen referenda in het algemeen en de Brexit in het bijzonder te stoppen en nu eindelijk een democratisch proces te respecteren en vooral de Nederlandse  belangen voorop te stellen!

Ronald Buijt
Planner bij een transportbedrijf gericht op de UK
(Voorzitter Leefbaar Rotterdam) 

Reaguursels

Inloggen

Leuk hoor, maar omdat de conservatieven gewonnen hebben betekend natuurlijk nog niet dat er een brexit is..

Ook niet als een Boris zegt er naar te kijken.

Na de 3 afgelopen jaren lijkt het er op dat dit meer een zoethoudertje is.

Conservatieven in de meerderheid.

Een brexit zal nog steeds een duw en trekwerk worden wat jaren lang tot niets uit zal lopen, simpelweg omdat Brussel het niet tolereert.

killRoy1982 | 16-12-19 | 21:46

Test III.
(het apparaat weigert)

Der Paulie | 14-12-19 | 20:16

Nigel Farage zou Nexit een handje kunnen helpen. Zijn job in de UK zit er toch ver op.

SlimmeBelg | 14-12-19 | 16:56

Mooi hoe dat linkse tuig, 'wij weten wat goed voor u is' wordt afgedroogd. De kiezer wilde een Brexit meneer Corbijn. Democratie is een bitch.

Yeohan | 14-12-19 | 16:10

Juist de duidelijk tactische domheid van de EU, om Groot Brittannië te schofferen met verongelijkt harde maatregelen, gericht tegen hun vertrekkende gedrag als ware het 'n strafbaar feit.
De Britten mogen gewoon doen wat ze doen; en dat is de EU verlaten.
Hoe denken die trekpoppetjes van de EU, dat in de toekomst de relatie met Groot Brittannië kan normaliseren?
Is er dan geen enkele EU-Jodocus, die zich realiseert, dat met die arrogante afstraffing van Groot Brittannië, de arrogantie van de EU zich vreselijk tégen de belangen van de EU gaat keren.
Daar kun je op wachten.
En dan heeft Groot Brittannië 'alle redenen', de EU af te zeiken, maar dat zullen ze niet openlijk doen.
De te trekken les.
Zodra je een zelfstandig ander land begint af te zeiken, roep je juist het nationalisme op, waaruit rancune en oorlogen in de toekomst gemaakt worden.
Of dat 'jij' in de problemen kunt raken, en zeker-niét op hulp of bijstand hoeft te rekenen, van dat andere land dat je zo publiekelijk hebt lopen vernederen.
De kinderachtige houding van de EU (Brussel) tegenover een vertrekkende lidstaat is alleen maar contra-productief.
Ik schaam mij voor het lage diplomatieke peil van de EU.
Wij zullen daarvoor de hoge prijs in de toekomst moeten betalen.

Der Paulie | 14-12-19 | 15:38 | 6

@Der Paulie | 14-12-19 | 19:33:
Taalfoutje (sorry)
Lees: het verlies van nationale soevereiniteit en de oeverloze toestroom van immigratie die zonder grenzen van de EU moest worden toegelaten.

Der Paulie | 14-12-19 | 19:42

@Der Paulie | 14-12-19 | 19:33:
Sorry, wellicht ben ik een beetje kortaf, maar dat komt omdat ik in Engeland woon, en al deze shit - en meer - al vele keren heb moeten aanhoren. Ten eerste is er al een regel dat EU lidstaten EU migranten van een ander land mogen uitzetten, als ze een last voor de welvaarts staat zijn geworden. Cameron had net voor het referendum het zelfs voor elkaar gekregen dat mocht Engeland Remain kiezen, dit al na 6 maanden zou mogen gebeuren.

Nog wat leuke feitjes over EU immigratie en Engeland. Weet je van welk EU land de meeste burgers in een ander EU land wonen? Jawel, de Engelsen.
www.globalcitizen.org/en/content/fact...
Net als dat de gemiddelde EU immigrant meer belasting betaald dan dat hij er aan uitkeringen etc uithaalt. Beduidend meer. Terwijl de gemiddelde Brit evenveel betaald in het systeem als dat hij er aan uitkeringen uithaald.
www.globalcitizen.org/en/content/fact...

Nu met de verkiezingen kregen we van Boris te horen dat voor te lang we de UK hebben beschouwd als ons eigen land, en dat het tijd is dat daar een eind aan komt. Ja, we beschouwen de UK als ons eigen land, omdat we integreren.

En 2 dagen voor de verkiezingen kwam de minister van justitie met een heel dossier dat Brexit met einde Freedom of Movement noodzakelijk was om EU terroristen en moordernaars en verkrachters te kunnen stoppen. Ten eerste zijn alle terroristische aanslagen sinds de IRA gepleegd door Britten zelf, daar geboren en getogen, met Brits paspoort. En een paar Marokanen geloof ik. Maar niemand met een EU nationaliteit. Die (Pool) bevocht alleen maar de terrorist van London van ruim een week geleden. In de gevangenissen is het percentage EU misdadigers kleiner dan je obv percentage van de bevolking zou verwachten, dus minder crimineel.

En het VK zit niet in Schengen, dus altijd paspoort controle (behalve route Ierland - Noord Ierland - Engeland, want Goede Vrijdag Akkoord, maar dat blijft ook zo na Brexit zegt Boris). Maar na Brexit heeft het VK geen toegang meer tot de gekoppelde EU database van misdadigers, dus wordt het alleen maar onveiliger voor ze!

Carlitros | 14-12-19 | 20:59
▼ 3 antwoorden verborgen

Nonetheless, the point stands.

Schulzie | 14-12-19 | 14:32

Opvallend dat eurofielen het kiesstelsel, het democratische instrumentarium of zelfs de democratie zelf de schuld geven bij een hen onwelgevallige uitslag. Hier is om die reden eerst het referendum goeddeels om zeep geholpen en nu deugt het Engelse districtenstelsel ineens weer niet. Als puntje bij paaltje komt hoor je van Europese bestuurselites onomwonden dat ze eigenlijk meer last hebben dan gemak van de democratie en dat hun verheven idealen van top-down eenwording eigenlijk paarlen voor de zwijnen zijn. Daar mag u het mee doen.

Schulzie | 14-12-19 | 14:15 | 6

Maar dat lievelingetje Trudeau in Canada ook met minderheid van stemmen premier is geworden, daar hoor je ze niet over.

Snap_het_ook_niet | 14-12-19 | 16:50

@Penus Decoratus | 14-12-19 | 14:44:
En is het niet jammer dat dat nodig is omdat mensen niet de moeite nemen om plempsels te lezen. Maar het moet je vast opgevallen zijn, dat ik dat alleen als reactie doe op verschillende mensen, en niet elke keer dezelfde tegel bak.

Carlitros | 14-12-19 | 18:18

@Snap_het_ook_niet | 14-12-19
Ergens verder onderop heb ik al gezegd dat het VK, en hun voormalige Engelstalige kolonieen de USA, Australie,Canada en Nieuw Zeeland de enige westerse democratieen zijn die FPTP gebruiken. Dus niet alleen Trudeau, maar dit gebeurt regelmatig in de USA en die andere landen die ik noemde. En mag ik zeggen dat ik dat een kut systeem vind? Ja, dat mag ik.

Carlitros | 14-12-19 | 18:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Gewoon doordouwen die Brexit. Geen enkel belang bij “nieuw referendum” wat dat levert of exact dezelfde situatie op of een compleet andere en waarom zou je die uitslag dan wel respecteren? Nee het is tijd om afscheid te nemen. Alleen welke voorwaarden wordt interessant, de EU heeft er namelijk totaal geen belang bij de UK in welke hoedanigheid dan ook tegemoet te komen.

mr.money | 14-12-19 | 14:00

Ik zou na zo'n land-slide voor Brexit verwachten, dat een beetje peilbureau zou peilen hoe de stemming hier ten opzichte van een Nexit is.
Ook gezien de waanzinnige Green Deal van Timmerfranzl.
Maar misschien komt het nog.

Roadblock | 14-12-19 | 13:30 | 4

@Carlitros | 14-12-19 | 14:19: en wat dan nog, de breuklijn van voor- en tegenstanders van de Brexit loopt door alle partijen heen.

therealbraindump | 14-12-19 | 14:50

@Carlitros | 14-12-19 | 14:19: En 'what about the tactical votes? '. Van beide kampen werd er geroepen stem tactisch om of cons of labour aan meerderheid te helpen, hoe moeten wij dat duiden in je betoog? Onderaan de streep, 'debiel' stelsel of niet heeft Brexit overduidelijk gewonnen, net als 2 jaar terug.
Democratie is leuk, maar als je een parlement hebt met 15 partijen, waarvan er één voor dieren is, de ander voor bejaarden en de volgende voor Erdogan en een meerderheid inmiddels uit minimaal 4 partijen moet bestaan kan je je afvragen of dat zoden aan de dijk zet qua richting, bestuur en daadkracht.

der Schmutz | 14-12-19 | 15:41

@Roadblock: Mij interesseert dat ook, maar ik zou me maar geen illusies maken. Ik vermoed dat onze landgenoten erg vatbaar zijn voor het "Nederland is een land dat afhankelijk is van zijn export en dus ...." argument.

JvanDeventer | 14-12-19 | 16:04
▼ 1 antwoord verborgen

De feiten:
48% heeft op de pro-brexit partijen van Farage en Johnson gestemd.
52% heeft op de pro-remain partijen van de versnipperde oppositie gestemd.

panthoseen | 14-12-19 | 13:03 | 7

@Regnerus | 14-12-19 | 13:55:
Voordat je zo een opmerking plaats moet je eerst kijken wat voor kiesstelsel het VK heeft. Geen proportionele vertegenwoordiging, maar First Past The Post, the winner takes all per kies district. Boris heeft met 44% van de stemmen 56% van de zetels. In one kiesstelsel had Boris ca 70 zetels minder gehad, en de oppositie gezamenlijk meet dan hij en Farage samen

Carlitros | 14-12-19 | 14:24

Labour voerde campagne met een nieuw referendum, niet met Brexit. Als ik dus jou berekening pak, en ik trek Labour af van je 52% dan zijn de feiten.

48% stemde Brexit,
32% stemde 2e referendum,
20% stemde remain.

DerUnterMensch | 14-12-19 | 15:01
▼ 4 antwoorden verborgen

Als je dankzij de EU geen baas meer bent op je eigen land, je omgeving vervuild ziet worden met kansarme parels en je belastingcenten massaal over de grens naar corrupte landen ziet gaan dan wil je toch niets meer met de EU te maken hebben? Zeker als je ook nog eens door de EU leiders gekleineerd wordt tot zelfs uitgescholden omdat je de wil hebt om op jezelf te staan waarmee een hoop geld bespaard wordt.
Ik hoop dat ze een goed voorbeeld neerzetten door er veel beter uit te komen na een Brexit, anderen zullen dan zeker volgen.

Sinclair | 14-12-19 | 13:02 | 3

Wat zeur je nou .
We krijgen er vast en zeker Albanië bij en nog wat andere hoogvliegers .

likmegaties | 14-12-19 | 13:08

@likmegaties | 14-12-19 | 13:08: U bedoelt vast Moldavië, denk ik... Het schijnt dat de Moldavische cementmaffia een groot voorstander is van toetreding tot de EU, want ja, er komt dan natuurlijk een berg subsidiegeld om te klauwen!

Rhenium | 14-12-19 | 13:19

Ja want als je eruit stapt komt er geen asielzoeker meer binnen. Laat staan illegalen.. *proest* welterusten slaap lekker verder

mr.money | 14-12-19 | 13:56

We weten best dat dat referendum ook gewonnen is door een sterke campagne met cambridge analytica, holle frases als 350 miljoen voor de nhs en dat prachtige plaatje met die horde asielzoekers op een landweg.

Diotima | 14-12-19 | 12:42 | 6

Ik vat uw tegel samen: "Boehoehoehoe, snifsnif, jankjank."

Rhenium | 14-12-19 | 13:21

@Rhenium | 14-12-19 | 13:21:
Zo zijn een hoop tegels hier samen te vatten.
Hetzelfde gejank als na de winst van Trump.
Links is een slechte verliezer.

Roadblock | 14-12-19 | 13:32

@Roadblock | 14-12-19 | 13:32: links hoort nou eenmaal te winnen, anders loopt de democratie gevaar. En linkse mensen zijn zó ontzettend sociaal en erudiet dat ze dat heel erg vinden voor iedereen. Ze mogen het niet zeggen natuurlijk, maar zo nu en dan een extreem-goed Volkertje die een incidentje veroorzaakt houdt de democratie gezond.

Muldor | 14-12-19 | 17:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Als je favoriete voetbal kluppie verliest ligt het aan de scheids. Als een verkiezingsuitslag je niet bevalt ligt het aan het systeem. Kinderachtige slechte verliezers die daar niet mee kunnen leven.

Broadsquire | 14-12-19 | 12:42 | 1

Ja de, het is niet eerlijk jankballen zijn ook wakker geworden. Net als in de usa moet je op lokaal niveau winnen om landelijk te regeren. Maar als je de lokalo’s uitmaakt voor racistische tokkies omdat ze leave hebben gestemd dan krijg je een Hillarytje.

P-unit | 14-12-19 | 12:53

Ik hoop dat BoJo nu hij een comfortabele meerderheid heeft in het Lagerhuis zijn deal met de EG opzij schuift en gaat voor een No Deal Brexit. Geen gelazer over de Ierse grens en laat Brussel fluiten naar de "schadevergoeding". Eis je volledige soevereiniteit op.

ik_wacht_niet | 14-12-19 | 12:23

Ik wil niet lullig doen en de pret bederven over "de wil van het volk" en zo, maar de meeste stemmen zijn nog altijd gegaan naar pro remain partijen, 16 miljoen tegenover 14,5 miljoen pro Brexit. Dus puur in aantallen gaat die claim al niet op. Wat je alleen kunt zeggen is dat een pro-Brexit partij de meerderheid haalde, wat mede zo is weges het disctrictenstelsel. Dat klinkt als ja maar je kunt niet tegen je verlies want zo is het nu eenmaal, maar feit is desondanks dat meer stemmen zijn behaald door pro-remain partijen dan door pro-Brexit partijen, dus graag niet meer hebben over "de wil van het volk" en zo.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:11 | 14

BL.
Ze hebben nog nooit zoveel verloren wordt dan miraculeus" ze hebben eigenlijk gewonnen"
Gek genoeg hoor je dit soort fantasieën altijd bij verliezende politieke partijen.....
Ook al zijn ze gehalveerd is de schade veel kleiner dan verwacht waardoor er eigenlijk winst behaald is......
Helaas voor je dromenland..... verliezen is toch echt verliezen, ik hoop dat je je afgang in de komende maanden en jaren kunt verwerken.....
Bij de democraten in de VS wil het maar niet lukken. Rancune en wraak gevoelens is a way of life.... Sneu, Wij,.. de realisten reageren dan met "get a life"

dijkbewaker | 14-12-19 | 14:18
-weggejorist-
kwakindezak. | 14-12-19 | 14:50

Typisch weer democratie volgens D666. Alleen gewenst en eerlijk als de uitslag hen past. Ongelooflijk hoe je jezelf weer laat kennen. Tegelijk kan ik alleen maar genieten van dit gehuil van slechte verliezers en niet voor het eerst.

5611 | 14-12-19 | 19:53
▼ 11 antwoorden verborgen

Nou, ik wens Boris sterkte. Schotland en N-Ierland maken zich op voor vertrek. Het handelsakkoord met Japan was slechter dan dat van de EU met Japan. Één landje is immers makkelijker te piepelen dan een EU. De VS willen geen handelsakkoord met GB, voordat ze er één hebben met de EU. Dan moet GB ook nog een nieuw handelsakkoord sluiten met de EU. En de WTO kan het land ook niet meer beschermen. Toekomst is niet echt zonnig voor GB.

malderink | 14-12-19 | 12:08 | 2

De WTO is starks dankij Trump verdwenen dus handelen volgens WTO regels zal dan ook niet meer kunnen. Dat wordt dan nog interessant. Ja aan Trump heeft Boris een grote vriend. Voor de buhne dan.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:13

@Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:13:
En nog steeds zijn er hier mensen die roepen "Boris moet nu voor no deal gaan en fuck EU zeggen nu ie deze meerderheid heeft". Het is maar te hopen dat we in Nederland nooit een EU referendum gaan krijgen als dit het niveau van de stemmers is

Carlitros | 14-12-19 | 14:33

De toekomst van het VK na de Brexit zou in het ergste geval gaan lijken op de situatie van Rusland onder de knoet van de Westerse sancties. (De RU economie is ongeveer zo groot als die van Spanje). Er wordt in de panelen gepiept en geknarst over 'machtsblokken' die nodig zouden zijn. 'Kleine' landen krijgen niets meer voor elkaar enz. Wie aan zulke mythes geloof hecht, moet ook eens onbevooroordeeld naar RU kijken. RU zat vast aan olie en gas, zoals het VK aan de Noordzee olie. Daardoor kreeg je in RU een import-economie. Dankzij de sancties moest RU zich wel breder gaan ontwikkelen qua economie en het gaat RU lukken. Grootste graanexporteur, de RU supermarkten presenteren vol trots de landbouwproducten van eigen land. Die ontwikkeling kan het VK ook gaan doormaken. Ze zouden bij wijze van spreken zichzelf 'sancties' op kunnen gaan leggen om economisch dode sectoren weer tot leven te wekken.

Eeuwig..Op..Vakantie | 14-12-19 | 11:52 | 5

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 14-12-19 | 12:05:
Dat blijkt inderdaad uit je reactie. Vertel mij welke andere exportproducten Rusland nog meer heeft? Oh ja, wapens. Olie, gas en wapens. Verder nog? Bontjassen? Kaviaar?

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:06

Rusland bezwijkt economisch, dus ik snap je punt niet.

malderink | 14-12-19 | 12:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Brexit --->>> NEXIT !

Op naar onafhankelijke, handel-drijvende, DEMOCRATISCHE landen.

Kunnen we direkt stoppen met die ontwrichtende illegale massa-immigratie,
en met die destructieve "klimaat"-waanzin.

Cool Pete | 14-12-19 | 11:50 | 2

Helemaal mee eens!

MooseNL | 14-12-19 | 13:00

Hopelijk komt er ook gauw een eind aan de beschamende obstructie van een corrupte elite die in Nederland denkt zonder mandaat het boerenbedrijf te halveren, een gasverbod erdoor te drukken en schaamteloos en ongetwijfeld door smeergeld gedreven een miezerige verkoper van electrische auto's te zijn.
Ik noem maar een 'minister Schouten' die het ultiem zwaktebod richting de Provincies doet met de uitspraak 'mijn wil is wet'. Het niveau niet ontstegen van de moeder die uit wanhoop roept 'omdat ik het zeg'. En de Nederlandse burger maar kleineren en als klein kind behandelen, vermanend toespreken via de media en hem uitmaken voor nazi, onderbuiker, fascist en racist. Iets dat men dus al geruime tijd al deed in de VS, en in de UK, en het resultaat is precies het tegenovergestelde van het beoogde. Ook hier gaat men erachter komen.

Datsun_Cherry | 14-12-19 | 11:48 | 4

Prima argument. Mijn wil is wet. De staat vaardigt wetten uit op basis van de parlementaire verhoudingen en daar heeft men zich maar aan te houden.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:06
-weggejorist-
MooseNL | 14-12-19 | 13:01

@Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:06: En dat gebeurt nu in het VK. "De staat vaardigt wetten uit op basis van de parlementaire verhoudingen en daar heeft men zich maar aan te houden. " O nee, dan niet, want u bent tegen de Brexit, en dan geldt het niet. Boehoehoe, snifsnotterjank!

Rhenium | 14-12-19 | 13:32
▼ 1 antwoord verborgen

Als je zonder enig gevoel van schaamte mensen wil laten geloven dat als Brexit een feit wordt er duizenden mensen dood gaan door gebrek aan medicijnen dan verdien je een nederlaad. En dat is ook gebeurd. Nu maar hopen dat de Nederlanders massaal op EU kritische partijen gaan stemmen. Ik-wil-er-uit!!

doskabouter | 14-12-19 | 11:26

Goed opgeschreven Ronald !
Nog steeds wordt in dit land de uitspraak van de Engelsen, de democratisch gekozen Johnson , vooral door onze staatsomroepen NPO-Max-Nieuwsuur- journaal etc. niet gerespecteerd en zelfs geschoffeerd. Schandalig gaat dat hier.
* het journaal zond na de uitslag hoofdzakelijk de interviews uit van jankende socialistische Corbijn aanhangers;
* nieuwsuur besteedde meer dan een half uur aandacht aan de nederlaag van Corbijn en hoe het nou kwam dat de socialisten hebben verloren; voor de overwinning van Johnson: "geen woord !".
Vanmorgen op de radio bij Max show, van de oude partijdige brombeer de Bie en het domme linkse gansje v.d. Weij, die de nieuwe soort marxist en opstel schrijver Kees Boonman, die op onbegrijpelijke redenen door de media een podium wordt gegeven en hem wel 10 minuten lang laat raaskallen over zijn reisje naar Engeland en hij zich vervolgens alleen maar negatief over Johnson uitliet. OM toch iets nadeligs over de uitkomst van de Engelse verkiezingen te zeggen, begon hij over de Schotten.
Die zouden wel eens een onafhankelijkheidsstrijd gaan beginnen. De domme Boonman vergat, dat Schotland economisch volkomen afhankelijk is van de regering in Londen en het streven van de Schotten voor de bühne is.

Na Trump hebben de linkse media in dit land weer een nieuwe troef om op te schelden, n.l. Johnson. Let op, dat gebeurd nu ook avond na avond op onze TV.
Maar het waren ooit de Amerikanen en de Engelsen die ons bevrijden van de Duitsers, die nu tezamen met Frankrijk van ons land een provincie willen maken van hun federale Europa. De Nederlandse belastingbetaler zal miljarden moeten gaan opbrengen voor die EU. Willen wij dat?
Ik voorspelde de overwinning van Johnson, zoals ik ook voorspel dat Engeland het economisch, zonder ook maar van die EU verder afhankelijk te zijn, het grandioos gaat doen. Het pond stijgt al en binnen een paar jaar lachen de Engelsen ons economisch uit.Het nieuwe gigantische handelsverdrag met de USA is daar nu al het voorbeeld van.
Ik feliciteer Engeland met hun uittreding uit de ook door mij verfoeide EU.
Nu Nederland nog !

outdoor | 14-12-19 | 11:16 | 1

Geweldig die glazen bol van u. Succes daarmee.

mr.money | 14-12-19 | 14:46

Het is deze dagen in elk geval volop genieten van de linkse zurigheid. Want sportief verliezen kunnen ze nog steeds niet.

Goldfinger | 14-12-19 | 11:15

Kan Nederland geen Verenigd Europa met de Britten beginnen?

Jan de Vries | 14-12-19 | 10:51 | 3

The United Kingdoms of Europe. Krijgen we dan de andere koninkrijken er ook bij? Want Belgie en de Scandinavische koninkrijken kan nog wel, maar dan moeten we met z'n allen Spanje weer onderhouden. Maar goed, als dat het alternatief is, dan stem ik voor.

BLR | 14-12-19 | 11:03

Dat is aan ons, het volk. Dus waarom niet?

Professor Superhirn | 14-12-19 | 11:12

Ik denk dat u het punt van de Britten niet begrijpt. Ze mogen ons best, maar ze willen niet met ons in een club. Ze hebben evenmin een hekel aan de Duitsers of de Belgen (misschien wel aan de Fransen) of de Polen. Je kunt toch gewoon naast je buren wonen, er op goede voet mee staan zonder elkaar de huissleutel te geven en zonder met elkaar af te spreken hoe laat je naar bed gaat?

JvanDeventer | 14-12-19 | 14:39
-weggejorist-
Cool Pete | 14-12-19 | 10:42

De handige jongens met geld kunnen altijd wel voor zichzelf zorgen, Brexit of niet.
Echter, als het misgaat voor de gewone man door de Brexit wordt er een rare draai aangegeven: u heeft er zelf op gestemd. En u had moeten weten wat dat ging inhouden.
En intussen lacht de zelfverrijkende elite iedereen uit. Alweer.

kloopindeslootjijook | 14-12-19 | 10:38 | 3

En toch staat de geschiedenis bol van (veelal gruwelijke) voorbeelden van elites die door het volk werden verdreven en afgestraft. Alleen al daarom zouden ze beter moeten weten.

Professor Superhirn | 14-12-19 | 11:11

Ja, dat is één scenario. Of het pakt wél goed uit. Dat zou ook kunnen hè.

Timide_Aso | 14-12-19 | 11:12

Die kans is groot. Je ziet het al bij de NHS, waar Britse en buitenlandse ondernemers heel graag een privatisering naar Amerikaans model willen invoeren. Dat wordt cashen voor de grote jongens.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:16

"De Nederlandse belangen voorop stellen", kom zeg, dat is iets voor extreem-rechtsradicale nationaal-socialistische fascisten.

Sans Comique | 14-12-19 | 10:34 | 2

Bovendien, wat zijn die 'Nederlandse belangen' precies.

kloopindeslootjijook | 14-12-19 | 10:40

@kloopindeslootjijook | 14-12-19 | 10:40: Nou, je zou eens kunnen stoppen met het binnenhalen van kansloze asielaanvragers. Om maar wat te noemen. En als Europa meer geld wil omdat onze economie lekker draait: f*uck you, vraag maar of de Zuid-Europese landen al voldaan hebben aan hun financiële verplichtingen.

Goldfinger | 14-12-19 | 11:10

Spannend hoor. Ben enorm benieuwd hoe dit "feestje" gaat aflopen. Iets zegt me dat Boris geen flauw idee heeft waar hij mee bezig is en de situatie schromelijk onderschat. De Britten die ik spreek hebben al door dat de Pakistanen en Nigerianen e.d. niet weggaan dus racisme was geen goede beweegreden. Dan heb je nog de boeren die voorheen gespekt werden door de EU maar straks niets meer krijgen. Allerlei culturele instellingen die gespekt werden door de EU zoals de Keltische taal en cultuur in Wales, Schotland en Cornwall. De bedrijven die nu toch echt zenuwachtig worden en twijfelen of ze naar Dublin of Amsterdam moeten verhuizen. Etc.

Men mag hopen dat BoJo de zachtste Brexit mogelijk kan bewerkstelligen.

Persoonlijk denk ik dat het een puinhoop wordt.

Theodorus.Goldbach | 14-12-19 | 10:33 | 7

@Roadblock | 14-12-19 | 11:59:
"Wel, dit is de zoveelste keer dat uw kringetje er naast zat."
Waarnaast precies?
Gister probeerde je mij allerlei uitspraken aan te wrijven die ik nooit heb gedaan, vandaag begin je opnieuw zoiets?
Ik zou voorspeld hebben dat de Brexit er nooit zou komen. Integendeel RB, integendeel. Ik hoopte dat die Brexit snel zou plaatsvinden en dan zo hard mogelijk, zodat mensen die Nexit roepen zouden weten wat een echte Brexit inhoudt. Maar zo'n zachte deal Brexit zou ze nog eens de illusie kunnen geven dat het allemaal wel meevalt en dat cherry-picking dus loont.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:29

Nah... het VK was een netto betaler en spekten juist anderen in de EU net als wij, dus geld over en die Paki's en de Nigerianen, geen visa hop" eruit.

kwakindezak. | 14-12-19 | 15:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Als die Brexit achter de deur is dan gaan we richting de NEXIT.

G KOLKS676469474546 | 14-12-19 | 10:29 | 7

@me,myself and IK | 14-12-19 | 11:05:
We maken voor 99% onze eigen wetten, daar staat Brussel dus volledig buityen. Het moet eens ophouden met de EU als karikatfuur af te schilderen. Het is belachelijke stemmingmakerij.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:33

@Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:33: Haaaahahahahahah.... jou neus is niet zo lang en aangezien je niet verder kijkt, EU is dictatuur en in elk land worden de juiste poppetjes uitgezocht die het voor het zeggen hebben en uitvoeren wat ze gedicteerd wordt.

kwakindezak. | 14-12-19 | 15:11
▼ 4 antwoorden verborgen

met een tegenstander als corbyn win ik zelfs de verkiezingen

Zyprexa20mg | 14-12-19 | 10:21 | 1

Oh, het lag aan Corbyn, net zoals het in Amerika aan Clinton lag.
Droom maar door hoor.

Roadblock | 14-12-19 | 12:02

Moet wel lachen dat nu de Schotse kwestie een speerpunt is in het anti brexit betoog. Er was een paar jaar geleden een referendum en toen is er overweldigen voor het blijven in de vk gekozen. Veel uitkeringen en de nhs, veel werk komt via het zuiden. Grote marine basissen. Denk dat het nu niet anders gaat zijn. Prima dat de schotten op zich zelf willen overigens, maar denk niet dat het buiten het vk gaat gebeuren. Voor de brexit was het Schotse referendum amper nieuws. Nu is het een soort nieuw verzet. Misschien kan Timmerfrans als een soort nieuwe prins Bonnie de Noordzee over steken.

P-unit | 14-12-19 | 10:18 | 6

@P-unit | 14-12-19 | 11:15: De Catalonen hadden aan de Schotten een voorbeeld kunnen nemen. Het Schotse referendum was een toonbeeld van een democratisch proces. Gelopen conform de regels die men ooit democratisch zelf had afgesproken en niet via de weg van eigenrichting

Buerman | 14-12-19 | 11:57

@Buerman | 14-12-19 | 11:57: Anders dan bij de schotten zijn die regels er dus niet voor hen. Dat is waar ze problemen mee hebben als ik het goed heb begrepen.

P-unit | 14-12-19 | 12:22

Inderdaad was er - geloof in 2015? - al een Schots referendum. Die de remainers (blijven in het VK) wonnen. En weet je waarom? Omdat Cameron toen betoogde dat als de Schotten de UK zou verlaten, ze dan ook geen EU lid meer zouden zijn. En EU lidmaatschap vonden de Schotten net iets belangrijker dan onafhankelijkheid van Engeland. Je kan je dus wel voorstellen dat de Schotten die tegen onafhankelijkheid stemden zich enorm genomen voelden toen het jaar daarop diezelfde Cameron toestemming gaf om een referendum om uit de EU te stappen te houden. Vooral omdat Schotland en Noord Ierland overweldigend voor de EU stemden. En nu tegen hun zin, en de belofte van Cameron tijdens de Schotse onafhankelijkheids referendum, toch uit de EU worden gesleept.

Daarom heeft de SNP, die een nieuw referendum wilt, maar liefst 48 van de ik geloof 54 Schotse zetels gewonnen, en dat ligt niet alleen aan dat verfoeide FPTP systeem.

Dat referendum gaat er komen. Net als de Schotse onafhankelijkheid. De Schotten mogen de Engelsen al niet, maar ze haten Boris, en zijn woedend. En een boze Schot, die kan je maar beter vermijden.

Carlitros | 14-12-19 | 19:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Het cliché wil dat de Britten gehard zijn tegen ongemak en er goed mee kunnen leven. Efficiency schijnt hen ook niet te boeien en in de auto naar zee kijken geldt als een recreatief hoogtepunt. Maar of dit klopt weet ik niet.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 09:53

Wat een stilte gisteren bij Radio1 uiteindelijk hadden ze toch een paar remainers opgetrommeld om deze vrijdag de 13e te duiden. Moet hem eigenlijk niet noemen, maar sore loser Van Jolo weet niet waar ie het zoeken moet, toch wel grappig joop.bnnvara.nl/opinies/nigel-farage-...

Mijnbescheidenmening | 14-12-19 | 09:49 | 5

@Gulliver | 14-12-19 | 10:13: Mijn opbouwend kritische reacties worden stuk voor stuk geweigerd bij de Joop terwijl allerlei Jolo gevallige plempsels consequent geplaatst worden. Ik ben er klaar mee.

oldandwise | 14-12-19 | 10:27

@LucaBrasi | 14-12-19 | 10:25: het was het waard de bizarre hersenkronkel te lezen. Daar kunnen weinig reaguurders aan tippen. Het ligt uiteraard aan de democratie, die klopt niet. Corbyn een onbegrepen visionair.

P-unit | 14-12-19 | 11:08

Heerlijk he, dat ook bij Jolo het besef begint te knagen, dat Trump wel eens herkozen kan worden.

Roadblock | 14-12-19 | 12:06
▼ 2 antwoorden verborgen

In de essentie zijn de Britten een dapper volk. Eilanders. Eigenwijs maar met een ruggengraat. Ze hebben zich de laatste decennia een beetje van het padje af laten brengen door de waanzin van de wereld maar nu hebben ze een koers ingezet waarmee ze weer de grootse natie kunnen worden die ze altijd waren. Leiders. Ik kan alleen maar zeggen, van harte!

The Customer | 14-12-19 | 09:42 | 2

Een grootse natie.
Wat is dat nou weer. Andere landen inpikken?

kloopindeslootjijook | 14-12-19 | 10:41

@kloopindeslootjijook | 14-12-19 | 10:41: Ach jee.. De opmerking waarvan je wist dat ie ging komen! U moet de gebeurtenissen van die tijd niet tegen de huidige tijd afspiegelen.

The Customer | 14-12-19 | 11:07

Donald Trump, Vladimir Poetin, Xi Jinping, Boris Johnson, zo langzamerhand komen de waren weer bovendrijven. Kom op Thierry, ik houd je een worst voor..

Rest In Privacy | 14-12-19 | 09:17 | 3

Ik ken nog zo’n rijtje “waren”. Van een tijdje terug weliswaar.

Bigi Bana Boy | 14-12-19 | 09:48

Donald Trump. liar in chief, Poetin, zelfde laken het pak, Xi de despoot die over lijken gaat, Boris de grapjurk. Ja dat rijtje. We zouden zo ontzettend veel beter af zijn zonder dergelijke hufters, maar het is opmerkelijk hoe domme gasten zich in het pak laten naaien door hun mooie praatjes en leugens. Dat is het echt opmerkelijke.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:35

@Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:35:
Daar ga je weer Beste_D66_Landgenoten.
Je anti-Trump haat neemt het weer over, en dan begin je ordinair te schelden.
Iedereen die jouw mening niet heeft is dom. Jawel.

Roadblock | 14-12-19 | 13:24

Het is not done om het over een Nexit te hebben maar een polletje gister op pulpzender sbs gaf toch aan dat bijna de helft voor een Nexit is.

BozePaarseMan | 14-12-19 | 09:02 | 7

@Beefbus | 14-12-19 | 09:13: Hoor eens, wat de Telegraaf hier schetst, is toch het ideaalbeeld van populistisch rechts? Dit is toch wat men kennelijk wil in die kringen? Dus geen huilie huilie doen nu hé?

Bigi Bana Boy | 14-12-19 | 09:51

Eigenlijk, pas als je goed kunt uitleggen wat de Nexit precies voor gevolgen heeft en niet een beetje vaag napraten, heeft het zin om op een Nexit-poll te stemmen. Maar waarschijnlijk komt het meestal niet verder dan hobbymatig gemopper tijdens verjaardagen. In Nederland moet die discussie nog echt beginnen.

kloopindeslootjijook | 14-12-19 | 10:47
▼ 4 antwoorden verborgen

Natuurlijk zullen zij de BREXIT negatief willen weergeven in de media.
Ze zijn als de dood dat meer landen zullen volgen.
En dan zijn de rapen pas echt gaar.
Volgens mij is het een kwestie van tijd voor een NEXIT.
Argumenten om (sinds de EU) lekker snel te kunnen doorreizen,
die vlieger gaat ook niet meer op.
We moeten juist minder vliegen.
Dat is toch nu het devies, volgens de experts.
Sla je 2 vliegen in 1 klap.
En je soevereiniteit terug bij een NEXIT,
en minder vliegen, dus goed voor het milieu.
Ja, je moet de voordelen wel willen zien natuurlijk.

mynameistrouble2 | 14-12-19 | 09:01 | 2

Het verdrag van Schengen (vrij reizen tussen Europese landen) kan, net als alle handelsverdragen, prima zonder de EU.

Het enige dat hoeft te worden opgedoekt is de politieke inteelt dat ze de afgelopen ~15 hebben uitgebouwd.

Terug naar de (E)EG.

frickY | 14-12-19 | 10:07

Als het aan de EU ligt wordt dat vrij reizen sowieso weer iets voor de elite. Europees rekeningrijden en luchtvaartheffingen zijn daar het grote ideaal. Douaneposten worden vervangen door tolpoortjes. En dan vergeet ik nog dat de gewone man zijn autootje afgepakt moet worden.

5611 | 14-12-19 | 11:26

Gaat Brussel nu het Frans of Duits als voertaal hanteren? Of toch maar Engels.

Alco-de-Holist | 14-12-19 | 08:54 | 4

Inderdaad. Waarom nog Engels in de EU? Ik zeg Duits, Frans en Spaans.

Bigi Bana Boy | 14-12-19 | 09:53

Arabisch, duh.

Overmar | 14-12-19 | 12:19

@Bigi Bana Boy | 14-12-19 | 09:53:
*kuch*
Ierland

vander F | 14-12-19 | 13:23
▼ 1 antwoord verborgen

Ik dacht ook een kwaliteitspers te hebben, voor de citrusappels. Dat klopte ook totdat 'ie (tokkietaal, sounds like vreselijk) kapot ging. Als we de temperaturen nu terugbrengen naar preindustrieel tijdperk.

Maarre geen centje pijn zo'n Rexit dus. Schrijf eens zo een referendinges voor hier uit, leuk en nieuwsgierig ben ik. Misschien willen onze volksvertegenwoordigers weten wat wij denken toch? Ik ben razend benieuwd naar wat Jesse te vertellen heeft hierover, of onze Mark. Spannend.

Aap Noot Miesje | 14-12-19 | 08:51

Wij worden dagelijks beïnvloed door de staatsomroep NOS. De politiek is bang voor een Nexit en daarom vooral negatief doen over Brexit en Johnson. De UK staat er veel beter voor dan Nederland

Eddy67 | 14-12-19 | 08:51 | 6

@Bigi Bana Boy | 14-12-19 | 09:54:
Inderdaad niet te geloven. Wie dat zegt moet eens naar Blackpool. Of Hull. Of wokingham. Of de buitenwijken van steden als Liverpool, Manchester en Birmingham. Van de 10 armste gebieden in Noord Europa zijn er 9 in het VK. De 10e is in Belgie.

Carlitros | 14-12-19 | 14:40

@Carlitros | 14-12-19 | 14:40:
En dat wij in NL op iedere straathoek tegenwoordig een voedselbank hebben laat je gemakshalve even achterwege.

Penus Decoratus | 14-12-19 | 14:46

@Penus Decoratus | 14-12-19 | 14:46:
Ik woon op dit moment in Engeland, ben nog vaak genoeg in Nederland, geloof me, de armoede in beide landen is niet te vergelijken.

Carlitros | 14-12-19 | 19:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Alles maar dan ook alles is er aan gedaan om ons voor de gek te houden. De kartelmedia (NPO/Radio1/RTL) leven van het nepnieuws. zoals brexit, klimaat, stikstof, Die-Wilders en Trump. Want we moeten wel als achterlijken denken zoals zij dat ons hebben voorgeschreven. Maar steeds meer mensen volgen podcasts, internet, social media. De toeptoereters vanuit ivoren torens verliezen. En dat is de grootste overwinning.

Kamervraag | 14-12-19 | 08:29 | 11

@Je_zeulende_zusje | 14-12-19 | 08:45: correct. Maar ooit reserveerden de kwaliteitsmedia overtuiging vooral voor de opiniestukken. Als je de gehele verslaglegging ermee doordesemd wordt het een probleem.

Gen. Maximus | 14-12-19 | 09:26

"Want we moeten wel als achterlijken denken zoals zij dat ons hebben voorgeschreven. "
Wat een calimero-gejammer zeg.
Alle tokkie-cliches op een rijtje.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:38
▼ 8 antwoorden verborgen

Lol gisteren op radio “propaganda” 1 allemaal doomdenkers over brexit je zou gaan denken dat het eiland gezonken is en alle Britten dood zijn..

David000000007 | 14-12-19 | 08:15 | 3

Bojo en Trump zouden zich buiten de internationale rechtsorde begeven. Gelukkig dat Eppink even kon corrigeren. Toch nog iemand die helder kan nadenken op de radio.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 08:29

@Sitting_targets | 14-12-19 | 08:29:
Veel van die hardline linksmenjes zijn, als kleine Volkertjes, altijd op zoek naar stukjes wet die hun extreme standpuntjes kunnen ondersteunen. Het grappige is dat ze zelf hun reet agvegen met de wet en de democratie als geheel, zoals we gisteravond weer eens zagen met de Antifa protesten in Londen.

Beefbus | 14-12-19 | 08:51

Net naar Kees Boonman geluisterd, en dat is een opgave, één grote rant over populist Johnson, constante vergelijkingen met Trump. Toch een schandaal dat we geen gebalanceerde pers hebben in dit land, kennelijk heeft D66 het hele land in z'n greep.

lanexx | 14-12-19 | 10:04

Leuk verhaal.. we wat betreft de houding van media.. aint going to change

boerk | 14-12-19 | 08:11

Nu hopen dat de uitvoering door BJ ook een echte Brexit is en niet de originele door EU opgelegde May deal
Gewoon een harde Brexit. Waarna Nederland zal volgen en een Vrijhandelstaat zal worden tussen de EU en de rest van de wereld ... Nexit

zoefff3 | 14-12-19 | 08:05 | 4

@H.E. van Putten/Koor | 14-12-19 | 08:45: De gulden is nooit iets anders geweest dan de lokale Deutsch Mark. Net als ons monetaire beleid volledig aan de leiband van Frankfurt lag. En dan denk jij dat het slim is om nu een andere munt dan de Duitsers, onze grootste handelspartner, te nemen, en de grens tussen ons en de EU bij Lobith te leggen? Echt goed plan. Heb je nog meer van die geweldige ideeën?

Bigi Bana Boy | 14-12-19 | 09:58

Wat denk je? Of je begrijp het niet. De deal is al gesloten nadat May aftrad. Het gaat dus een pseudo Brexit worden, waarbij het UK nog met 1 been in de EU blijft in afwachting van de nieuwe handelsovereenkomst met de EU. En die zal heus niet anders uitpakken dan die met bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland. Dat betekent dus dat ongeveer 70% van de wetgeving door EU wordt gedicteerd en dat je ook een fee moet blijven betalen om toegang te krijgen tot de EU markt. Kon het nog maar een harde Brexit worden. Dat zou pas interessant zijn en het begin van het einde van de EU inluiden.

Buerman | 14-12-19 | 11:20

@Buerman | 14-12-19 | 11:20:
Je laatste zinn ben ik het mee oneens maar met de rest wel: Een keiharde Brexit zou iedere anti-EU stemmer met de neus op de feiten drukken, dit zijn de gevolgen. Ik had het graag gezien. Maar nu een halfzachte Brexit, die helaas de indruk zal wekken dat het eigenlijk best meevalt.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:40
▼ 1 antwoord verborgen

Hier gaan we de komende jaren alleen maar over horen dat het geen succes was... Dat de EU er werkelijk waar alles aan zal doen om de Britten te zieken kan een kind van 1 nog wel bedenken.. En dat dat laatste de oorzaak is zal niet worden genoemd. Uiteraard hoop ik dat het anders zal lopen..

DrachiR | 14-12-19 | 08:03

Boris Jansen is de nieuwe Kerkheuvel ! Britannia roel de weefs .

Minus Richels | 14-12-19 | 07:56

Als ze de Britten na die Brexit zo verschrikkelijk hard aan gaan pakken als ze beweren in Brussel dan kunnen alle leraren met de Engelse Nationaliteit op alle Internationale Scholen in Nederland (en dat zijn er veel) dus wel inpakken en wegwezen. Maar ja dan storten die scholen in en de grote grap is dat de kinderen die daar naar school gaan kinderen van de Ambassadeurs zijn zoals op The International School of The Hague (mind you 1.800 leerlingen). Dat gaat dus echt niet gebeuren dus die hele Brexit en de keiharde aanpak van de Engelsen zie ik nog niet gebeuren daarvoor staat er teveel op het spel. Brussel heeft een hele grote smoel en aan de drankgelagen snap ik wel waarom ze zo'n grote smoel hebben als ze nuchter zijn is het welcome toe the real world en die is overal heel hard aan het veranderen. Wacht maar af dat Engelandje slopen loopt met een hele grote gigantische sisser af.

Roadsurfer | 14-12-19 | 07:47 | 3

onder andere de kinderen van de Ambassadeurs in Den Haag en verder kinderen van het hoofd van Europol en alle andere Europese organisaties in Den Haag en andere steden en heel veel expat-kinderen.

Roadsurfer | 14-12-19 | 07:51

Die zogenaamd harde retoriek vanuit Brussel is dan ook niet bedoeld voor de Britten maar vooral bestemd voor de resterende 27 lidstaten...
Bangmakerij welke het gewenste effect sorteert bij EU geile kneusjes als Rob Jetten die dan vervolgens in blinde "bang voor de burger" paniek met voorstellen als "de EU verankeren in de grondwet" op de proppen kommen.

normanius | 14-12-19 | 08:04

@normanius | 14-12-19 | 08:04:
Er is geen enkele sprake van bangmakerij. Wel vaan een enorme Brexit-moeheid omdat de Britten nu al drie jaar lang zitten te zaniken over wel of niet. Hoppakee, eruit! Oplazeren en snel een beetje. Maar nee, het gaat nog een jaar duren, onderhandelingen, etc etc etc.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:42

Over die verschikkelijke Euro hoor je niemand meer. Daar zijn we ook mee genaaid. En sinds 2001 betalen we overal dubbel voor.

jan7672 | 14-12-19 | 07:28 | 2

Het ergste van de euro komt nog. Als er opnieuw Zuid-Europese landen in de problemen komen (Griekenland, Italië, Portugal) en het effect van het eindeloze "quantitative easing" van de ECB werkt niet meer, dan is de euro straks geen drol meer waard. Dag spaargeld, dag pensioen. Dan zijn we collectief aan de bedelstaf.

Motleycrew | 14-12-19 | 08:11

@Motleycrew | 14-12-19 | 08:11: Straks zijn we onze eigen klimaathysterie aan het betalen, dragen we bij aan het in het gareel houden van het Poolse klimaat en moeten we ook nog eens dokken om Italië overeind te houden. Fantastisch die EU en de euro.

5611 | 14-12-19 | 11:33

En nu is het wachten op een aantal machinaties zijdens Mw Lagarde, die is ingehuurd om er voor te zorgen dat de Brexit economisch geen succes kan worden. Straks komen er nog anderen op het idee om zich zo maar af te scheiden. Het pond sterling zal het nog moeilijk krijgen - maar ik blijf er bij dat de Britten over een jaar of tien keihard ‘sliep uit’ naar de overkant van de Noordzee doen, met een veel hogere levensstandaard dan Nederlanders, Belgen of Fransen.

bisbisbis | 14-12-19 | 07:06 | 11

@jan7672 | 14-12-19 | 07:24: Olie en gas hebben ze zelf en electronics komen vooral uit Azie en Amerika. En als wij als piepklein stadsstaatje een voedseloverschot kunnen produceren waarom zouden de Britten dat niet kunnen? Dit is gewoon geleuter.

5611 | 14-12-19 | 11:39

@jan7672 | 14-12-19 | 07:24: Niet zelfvoorzienend? Best bijzonder voor een land dat op plek 5 van de wereldeconomie staat.

Buerman | 14-12-19 | 12:04

@Buerman | 14-12-19 | 12:04:
Die plek 5 hebben puur door de omvang van het land. Als je economisch kijkt naar de stand van de staatskas. Staan zijn net zo in de min als USA. Brexit wordt funest voor ze.

jan7672 | 14-12-19 | 21:14
▼ 8 antwoorden verborgen

Rob Hoogland schreef in zijn column in de Televaag over het Duitse woord “Verneinung”: het psychische afweermechanisme dat kan optreden wanneer iemand met FEITEN wordt geconfronteerd die hij zo moeilijk kan accepteren, dat hij ze verdraait of ontkent. “Verneinung”... die hou ik even als woord van de week!!!

Paulzitineenkaul | 14-12-19 | 06:57 | 7

Hubert Smeets in NRC: "Gaat de politieke verloedering door?"
Nu ze(links) niet gewonnen hebben, is het verloedering. Vuile malloten.

Normpje | 14-12-19 | 08:13

Dat afweermechanisme heb ik een aantal jaren aan der lijve ondervonden tijdens een discussie met een Duitse dame . Die weigerde te geloven dat er migranten waren die zich niet wilden aanpassen. Haar redenering was dat er geen keuze was voor die mensen en dat ze dat daarom dus wel moesten. Ze zag en wilde ook geen problemen zien.....

Koning BongoBongo | 14-12-19 | 08:29

@CynicalBastard | 14-12-19 | 07:46: Je hebt gelijk, maar ik ging uit van het feit, dat de zonde, het boze, het bestaan van mephisto tekende en kwam zo uit bij de vernietiging van het goede, beetje naief misschien.

B. Randnetel | 14-12-19 | 15:14
▼ 4 antwoorden verborgen

Rutte, die zich jarenlang in verkiezingstijd voordeed als eurokritisch is de grootste eurofiel die er rondloopt (VVD = D66). Ik heb een onuitwisbare herinnering aan de beelden waarbij hij een stomdronken Juncker uit de wind probeert te houden. Brexit moet de voorbode worden van iets heel moois.

NPOlitiekgekleurd | 14-12-19 | 06:53

En dan vraag ik mij af hoe dat nu gaat op scholen. Het lesmateriaal staat natuurlijk allemaal in het teken van EU-idealen.
Alles kan worden herschreven. Maar vanuit welke perspectief?

Leptob | 14-12-19 | 06:12

Is er hier iemand die me 5 punten kan noemen die het het me niet waar maken om me met m'n zelfstandige hebben en houden een vertrek naar Engeland voor te overwegen dan wel voor te bereiden?

schoon-schip-maken | 14-12-19 | 05:23 | 6

@Rdock | 14-12-19 | 05:32:
Uit m'n zinsopbouw of m'n vraagstelling.
Die 1e snap ik zelf ook niet maar de 2e lijkt me duidelijk..

schoon-schip-maken | 14-12-19 | 05:45

Zo vroeg al aan’t zuipen, schone?
Even zonder gekheid.
Engeland is dan straks misschien uit de EU, beter dan Nederland is of wordt het daar niet.
Engeland is niet het beloofde land.

Ruimedenker | 14-12-19 | 07:05

Ze moeten eerst alles op de rit krijgen en ze hebben daar nog minder zon dan wij hier...... FF wachte.....

Koning BongoBongo | 14-12-19 | 08:31
▼ 3 antwoorden verborgen

great!

habemuspapam | 14-12-19 | 05:22

Boris is net als Trump een leider van het volk. Drain the swamp! Nexit komt er aan. Hier in Nederland zijn we het ook zat met die linkse idioten in Brussel.

nerugaer | 14-12-19 | 05:11 | 7

BJ behoort absoluut tot de Eton Elite van het VK inderdaad.

Controllos | 14-12-19 | 11:45

@lanexx | 14-12-19 | 10:14:
Hahaha ondermijnende verraders ook nog! Hallo zeg, gewoon leden die een andere mening hadden dan de Grote Leider. Het is duidelijk hoe de sentimenten liggen.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:43

@Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 12:43:
Typisch dat jij zoiets zegt Beste_D66-Landgenoten / Goldbach.
Als er iemand hier is, die gelijk met dom, en extreem rechts begint te smijten als mensen een andere mening als de jouwe hebben, ben jij het wel.

Roadblock | 14-12-19 | 13:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Europa is een kruiwagen met kikkers . Elk land moet 100% zelfbestuur hebben en samenwerking met andere landen moet kunnen door afspraken te maken . Illegalen worden in werkkampen opgevangen en blijven in de werkkampen , niet werken = niet eten . Misdadigers moeten werken in de gevangenissen , niet werken = niet eten . Taakstraffen moeten in werkkampen gebeuren , geen geschoffel maar er moet worden geproduceerd .

Minus Richels | 14-12-19 | 04:52 | 2

Vertel dat maar eens aan de Fransen, die straks - als Napomacron het gevecht overleeft- zowaar met hun 62e met pensioen mogen. En drie maal raden, wie dat gaat betalen.

bisbisbis | 14-12-19 | 07:14

KABATZ! Dat was toch wel de klapperrr van de week. En dan is het nog geen eens oudjaars avond.
Ik was toch wel positief verrast dat de meerderheid gewoon weer voor de Brexit koos.
Nu ga ik naast hoofdzakelijk Nederlandse producten ook UK producten kopen.
Ik wil Europa terug .

Datgingniegoed | 14-12-19 | 03:52 | 4
-weggejorist-
Schulzie | 14-12-19 | 05:13

Oeps, gepost onder verkeerde reaguurders. Sorry Datgingniegoed, dat ging niet goed.

Schulzie | 14-12-19 | 05:15

We moeten de EEG terug en verder niks.

Rdock | 14-12-19 | 05:34
▼ 1 antwoord verborgen

Brexit, Nexit... weglopen voor de invaders is dat. Beter gewoon de invaders, die EU, eruit trappen. Weg met die gasten.

grapo | 14-12-19 | 03:23

20000 Somaliërs met Nederlands paspoort zijn al onderweg ! Gevlucht voor de Brexit !

Inter-D | 14-12-19 | 03:13 | 7

@Rdock | 14-12-19 | 05:37: wat dan weer goed staat op het inflatiecijfer. En zo kan dan weer gesteld worden dat het economisch zeer goed gaat

haddem | 14-12-19 | 07:01

Dus ik moet mijn Qat binnenhouden.
Somaliërs zijn gek op Qatten.

Ruimedenker | 14-12-19 | 07:10

@Rdock | 14-12-19 | 05:37: Maak je geen zorgen. Die komen hier met een plastic tasje aan, geen onderdak, ervan uitgaand dat wij ze wel weer gaan helpen.

5611 | 14-12-19 | 11:42
▼ 4 antwoorden verborgen

EU doet z'n best, hun verlies van triomfantelijk lullig doen over een met opgeheven hoofd vertrekkend Brittannië, 'weg te poetsen'.
Nederland, Frankrijk, Duitsland, alle regeringsleiders doen ineens weer 'constructief over rest-onderhandelingen', en noemen Boris Johnson ineens weer 'vriend', terwijl zij nog steeds stampvoetend kwaad zijn, dat iemand zomaar hun EU-feestje heeft bedorven, en het zonder dat EU-feestje, véél leuker, vrijer en blijer te bekijken.
Want zo leuk is dat EU-feestje ook helemaal niet.
En Brittannië krijgt zijn 100% eigen soevereiniteit weer terug.
Dat laatste wordt 'hier', on-the-continent, nog ontkend, want bij ons op ons EU-feestje is het alléén maar leuk hoor!
Dat is dus de hypocriete leugen van de EU.
Brittannië gaat bewijzen, niet alleen maar 'als goede buur', de EU-wetgeving voor lief te hebben nemen.
Brittannië gaat helemaal-niét, alles voor zoete/zure koek slikken.
Brittannië gaat ongetwijfeld extra grote voordelen binnenslepen met 'n extra goed handelscontract met Trump van Amerika.
En als in de toekomst er geen EU-leger is, maar wel nodig, gaat de EU met hangende pootjes aan de Britten en de Amerikanen vragen, of die de NATO toch alstublieft willen blijven versterken, want er gaat iets helemaal fout met Turkije, het Midden-Oosten, of ongecontroleerde migratiestromen vanuit Afrika.
(oja, dat is waar ook, de EU heeft helemaal geen goede grensbewaking)
Wat gaat de EU-hoogmoed afgestraft worden.
Terecht.
Maar de EU-trekpoppetjes grijnzen, liegen

Der Paulie | 14-12-19 | 03:11

De komende 2 jaar zal blijken dat Boris NIET de verlosser is.

Arachne | 14-12-19 | 02:55 | 4

Jouw voorkeur gaat blijkbaar uit naar Timmerschrans.

ja,diedus! | 14-12-19 | 07:29

Hahahaha, nee Rutte, Klaver of Jetten.... daar zet u uw geld op in.... moewaahhhh!

Harrie7949 | 14-12-19 | 08:02

Hee een orakel ! Wat verdient dat nou zo ? Je houdt het wel erg voorzichtig met je twee jaar. Dat is zeer waarcshijnlijk omdat jij als orakel weet dat het daarna alleen maar bergop gaat aan de andere kant van de plas.

Koning BongoBongo | 14-12-19 | 08:37
▼ 1 antwoord verborgen

Van brexit komt nexit oftewel van uitstel komt afstel. Armoede wacht jullie armzalige Batavieren. Voor het heil van een klimaatneutraal Eutopia. Omhoog met die oorlogshamers !

suscrofa | 14-12-19 | 02:31

Gaan we eraan nu de Britten een andere koers gaan varen?
Natuurlijk niet.
Er verandert niks.

HoerieHarry | 14-12-19 | 02:26 | 3

Hoe langer je erover nadenkt, hoe moeilijker het lijkt in de deze geglobaliseerde wereld. Maar hoe deden we het destijds zonder EU, heel goed als Nederland.

USA had ook ooit gratis scholing en zorg. Het kapitalisme heeft ons ver gebracht qua ontwikkeling maar zit bijna aan zijn einde nu.

Maar er lijkt geen alternatief, we zijn zo competitief dat je nu eenmaal een groter huis, een dikkere auto en een mooiere vrouw wil dan je buurman.

sprietatoom | 14-12-19 | 03:18

@sprietatoom | 14-12-19 | 03:18:
Ik ben geen communist maar maak het openbaar vervoer maar eens gratis.
Uiteraard door het gezeik van CO2.
Sprietatoom, we zullen zien wat de toekomst ons brengt.

HoerieHarry | 14-12-19 | 03:27

Yep Harry. In Antwerpen is dat ongeschreven in de metro en trams. Nooit controle gehad in 1 1/2 jaar. Almere daarentegen...

sprietatoom | 14-12-19 | 03:37

Waar blijft onze populist, ow Thierry. Tijd voor verkiezingen.

tragic1911 | 14-12-19 | 02:09 | 2

Hebben jullie ooit staatsrecht gehad?? wij bepalen hoe we om gaan met de mensen binnen onze grenzen. Dus als ze zichzelf niet gedragen dan krijgen ze een ticket naar buiten maar deze bevoegheid hebben we bij de Franske Timmermansjes neergelegd in Brussel.... die bepalen ff voor ons wat goed ons. Heeft altijd zo lekker gewerkt in Europa.

tragic1911 | 14-12-19 | 02:20

Elke politicus die in beeld is is een populist Onze Tjer is helaas een narcist en die gaat zich keer op keer voorbijlopen. Go Geert go !

Koning BongoBongo | 14-12-19 | 08:39

De EU heeft Nederland de soevereiniteit ontnomen om met het VK handel te drijven zoals Nederland dat zou willen.

de honden blaffen... | 14-12-19 | 02:02 | 3

De EU is één grote anti-democratische staatsgreep. Een schande voor de westerse wereld.

keestelpro | 14-12-19 | 02:06

@keestelpro | 14-12-19 | 02:06: Globalisten die onze identiteit wegnemen en ons brandmerken als racisten, het zal wel. Mijn en jou voorouders deden hun ding toentertijd. Klaar en ja we haalden stinkend veel goud binnen.

tragic1911 | 14-12-19 | 02:11

@tragic1911 | 14-12-19 | 02:11: Al die offers die onze voorouders en de geallieerden hebben gebracht. Dat linkse graaituig veegt er hun ret mee af!

Harrie7949 | 14-12-19 | 08:04

Nederland gaat een heleboel voormalige asielzoekers terug krijgen die met hun pas verworven Nederlandse paspoort rechtstreeks naar Engeland zijn vertrokken. We krijgen er in één klap weer een stad zo groot als Groningen bij.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 01:39 | 16

fck, had ik nu maar ff gescrollt, srry voor de dubbel post hierboven. Maar goed punt Gullv !

Inter-D | 14-12-19 | 03:16

@Gulliver | 14-12-19 | 01:54: "Als ze geen schulden, geen psychische aandoening en geen verslaving hebben moeten ze maar voor zichzelf zorgen." aldus hulpverlener Samater Geddi, zelf een Somalische Nederlander. Tsja, dus zeg maar eigenlijk net als alle andere Nederlanders? Gewoon, je eigen shit regelen? Komt er ook gestuurde opvang voor autochtone Nederlanders die eruit willen bij brexit? Krijgen die ook voorrang op allerlei wachtlijsten?

Ramses Sappie | 14-12-19 | 08:19
▼ 13 antwoorden verborgen

Rule Britannia! Britannia rules the waves.

Frans Laarmans | 14-12-19 | 01:34

Ik denk en hoop dat het goed uit gaat pakken.
The End

Rammstein | 14-12-19 | 01:33

Hier in Portugal wordt erg blij gereageerd op de Brexit. Grondprijzen gaan weer dalen en ook huizen op goede plekken zullen weer betaalbaar worden.

Bom-Petisco | 14-12-19 | 01:13 | 3

Omdat ? Laat maar ik zal het antwoord niet afwachten, wel dit ; de Britse economie zal één tot twee jaar even doormodderen, om daarna als een speer te gaan, waardoor ze heel Portugal op gaan kopen..

Kim-Jung-Un | 14-12-19 | 01:39

@Kim-Jung-Un | 14-12-19 | 01:39: Iets met visa, ziektekostenverzekeringen en belastingtarieven voor buitenlandse investeerders. Appartementen en huizen van Britten staan hier momenteel en masse te koop. Boa noite.

Bom-Petisco | 14-12-19 | 01:45
-weggejorist-
Ongeblustekalk | 14-12-19 | 01:04 | 2

Tja.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; deze meneer is dus naast voorzitter van Leefbaar Rotterdam tevens planner bij een transportbedrijf bij een transportbedrijf dat is gericht op het VK.

Ofwel: voor zijn bedrijf is het essentieel dat er een zo soepel mogelijke regeling vanuit de EU wordt getroffen, anders heeft zijn bedrijf (en dus ook zijn opdrachtgevers) problemen aan de grens met de douane. Hij heeft een duidelijk primair belang dus.

De schrijver stelt dat de impact voor Nederland “misschien” wel het grootste is van alle landen. Nou, nee hoor. De grootste impact ervaart Ierland. En juist dat land heeft zich bijzonder ingespannen om het VK de “backstop” door de strot te duwen. En ik zie de Ieren ook in de toekomst niet zo gemakkelijk toegeven, gezien het belang van het “Goedevrijdag-akkoord”.

Referenda zie ik niet zo zitten. Gewoon omdat ik niet zoveel vertrouwen heb in de kennis (men leest niets meer, laat zich leiden door fake news/Poetin manipulaties et cetera) van de gemiddelde kiezer over het te behandelen onderwerp.

Juist het referendum in het VK over leave/remain is nou net een schoolvoorbeeld van de manier waarop een referendum NIET gehouden had moeten worden: waar hebben de leave-kiezers nou voor gestemd? Een hard Brexit, soft Brexit, Noorwegen-model, Zwitserland-model of weet-ik-veel welke andere variant? Volstrekt onduidelijk dus. Dus NEE, dat referendum was helemaal niet een mooie uiting van een “democratisch proces”.

En jammer voor alle Brexit-(of Nexit?) aanhangers, maar dat fanatieke Labour-Brexitkiezers uit Thatcher-hatende kiesdistricten massaal op Tories hebben gestemd in noordelijke kiesdistricten is absoluut geen bewijs dat er een meerderheid voor (Johnsons variant van) de Brexit is. Slechts dat fanatieke Brexitkiezers voor de gelegenheid van partij hebben geswitched. Overigens is een kabinet-Corbyn voor menig VK-centrum-stemmer absoluut geen optie, die man is gewoon veel te links (links verkloot - gelukkig - alles altijd voor zichzelf wanneer het naar de flanken gaat). Dus Labor was nou niet de ideale oppositiepartij (wel voor de Tories uiteraard) om een nieuw referendum aan de man te brengen.

Indien iedere Brexiteer nou zo enorm overtuigd is dat zij in de meerderheid zijn, dan zou je toch zeggen dat zo’n referendum met een uitgewerkt Brexitplan voor hen geen enkel probleem zou moeten zijn? Ze winnen dan toch wel. Toch? Klaarblijkelijk is men er niet geheel gerust op, vandaar dat eeuwige gehamer dus over “democratisch proces”.

Overigens interessant dat de schrijver het heeft over “de hoogste koers van het Britse Pound sinds het referendum”. Laat mij het maar weten zodra die Britse Pond op minimaal dezelfde hoogte staat als toen het referendum gehouden werd, en dan vermeerderd met het bedrag dat op inflatie is gecorrigeerd over drie jaren.

Een klein stukje in het relaas ben ik het overigens volmondig mee eens: en dat is het “Nederlands belang voorop stellen”.

Ik zou alleen niet weten hoe dat belang wordt afgedwongen door “een zo gunstig mogelijk verloop” van de “nu onomkeerbare” Brexit te faciliteren. Wat impliceert de schrijver nou eigenlijk hiermee?

Dat “wij” aan de Britten maar allerlei concessies zouden moeten gaan doen waarmee we de fundamenten van de EU ondermijnen (vrij verkeer van kapitaal, goederen en DIENSTEN (= dus personen) ) ofzo? Gaat echt niet gebeuren. Dat zijn existentiële zaken. Laat ons dus even weten welke briljante ideeën u voor ons (of de Nederlandse regering) heeft.

Ik begrijp die euforie onder sommigen hier over de Brexit echt niet. Trump vindt het prachtig (die ziet kansen om - voor de VS - betere deals te maken, omdat een machtige EU een sterkere onderhandelingspositie heeft tegenover de VS). Poetin ook, om diezelfde reden EN het feit dat hij Europese landen hoopt te ronselen voor zijn Euraziatische Unie (hij ondersteunt partijen in Europa die tegen de EU zijn, maar wil dus graag zijn eigen EU-achtige unie versterken. Zo’n EU is dus in zijn eigen ogen blijkbaar niet zo’n slecht idee).

De ever closer union zit ik helemaal niet op te wachten. Maar een Unie als machtig economisch collectief/blok in de wereld waarin de VS onder Trump en China machtige economische handelsblokken zijn, die niet het beste op hebben met de (economische) belangen van Europese landen (ze nemen ons uit) is iets waar ik me niet oncomfortabel bij voel.

Alleen moeten we betere EU-bestuurders vinden (dus niet links, maar rechts), teruggaan naar een soort EEG-verband (het gaat om de economische belangen), en ophouden met dat “unie van waarden”-gelul. Want links gaat met dat soort onzinnigheden steeds aan de haal, en links is - gezien de naoorlogse geschiedenis - de slopers van mooie westerse landen.

Hoe naar/frustrerend/vervelend dit ook voor lezers hier zal zijn, we hebben een vorm van een unie nodig. Want alleen als economisch machtsblok kun je op gelijkwaardige wijze onderhandelen met andere machtsblokken. De Britten zullen er straks (of wellicht nu al) achter komen wat het betekent wanneer je in je eentje staat.

Overigens waardeer ik Leefbaar Rotterdam. Ik vraag me alleen af hoe Fortuyn in deze materie zou hebben gezeten indien hij nog in leven zou zijn geweest.

Kompromat | 14-12-19 | 01:03 | 16

Kompromat | 14-12-19 | 01:03
Referenda zie ik niet zo zitten. Gewoon omdat ik niet zoveel vertrouwen heb in de kennis (men leest niets meer, laat zich leiden door fake news/Poetin manipulaties et cetera) van de gemiddelde kiezer over het te behandelen onderwerp.

Nee, dan onze volksvertegenwoordigers. Hoeveel hadden het verdrag met de Oekraïne daadwerkelijk gelezen voordat ze tekenden bij het kruisje?

Plaktong | 14-12-19 | 08:28

De positie van de Britten is m.i. veel beter dan dat u hier schetst. Wanneer zij een economisch blok gaan vormen met de V.S., een vorm van samenwerking waar u hier ook voor pleit, hebben zij het beste van beide werelden. En m.i. zijn referenda juist keihard nodig om de voortgaande sluimerende integratie te stoppen. Dat zo'n Rob Jetten van d66 het lidmaatschap van de EU juridisch wil vastleggen in de grondwet is veelzeggend.

therealbraindump | 14-12-19 | 09:09

Goh, dat u nog steeds vasthoudt aan dat 'fake nieuws / Poetin' verhaal.
Heeft u het rapport aan Ollongren niet gelezen?
Er is TOTAAL NIET aangetoond, dat er bij welke verkiezing of referendum dan ook, sprake was van russische trollen en/of nepnieuws.

Roadblock | 14-12-19 | 13:43
▼ 13 antwoorden verborgen

De meesten hier zijn een stelletje zeikerds die alleen in problemen denken.
Wacht maar even af of die Brexit echt zo'n probleem wordt.
Niet beginnen te schreeuwen als je de afloop niet kent.

HoerieHarry | 14-12-19 | 01:02 | 5

Ik heb de oplossing : NEXIT

Kim-Jung-Un | 14-12-19 | 01:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Heel mooi voor Boris. nu nog kijken of hij voor december 2020 de trade deals rondkrijgt. Zal me benieuwen of hij met meer thuiskomt dan wat de Britten nu al hebben aan verdragen met de EU. Ik denk van niet. Dat wordt slikken. Maar Boris zou Boris niet zijn of hij weet het als voordeel te verkopen. Ook prima. Straks hebben de Britten dus hun "control" 100% terug, dat moet erg fijn voelen. Nu maar hopen dat dat zich gaat vertalen in minder buitenlanders, minder criminaliteit, smokkel en aanslagen. Ik denk van niet, maar ook dat weet Boris vast wel te verkopen.

Ondertussen gaat de NHS, die in de campagne nog 350 miljoen per week zou gaan incasseren in plaats van de EU, geprivatiseerd worden volgens Amerikaans model. Ofwel duur voor wie het nodig heeft. Niet verplicht en dus een ramp voor de arme Brit. Tarieven zullen de export verder uithollen, trade deals gaan door de grootste partij worden bepaald, in veel gevallen dus niet het VK. Ja dat wordt een doorslaand succes. Zuur? Nee realistisch.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 00:59 | 7

@Veluwse-Eikel | 14-12-19 |

De Britten hebben de afgelopen 3 jaar reeds mogen onderhandelen met de 70 landen en gebieden waarmee de EU vrije handelsverdragen heeft. Het VK wilde graag deze bestaande deals kopieeren. Dat is in slechts 1 op de 4 gevallen gelukt. De grote jongens als Japan, Turkije en Korea weigerden, die willen betere voorwaarden want de EU veel groter en machtiger dan de UK. Let wel, dit waren bestaande overeenkomsten, die alleen maar gekopieerd hadden hoeven te worden, en in 75% van de gevallen niet gelukt. Uw vertrouwen in Engeland om nieuwe handelsovereenkomsten zo goed als de EU af te sluiten lijkt een beetje misplaatst. Wellicht over een periode van 20 jaar, maar 20 jaar WTO zal de Britse economie geen goed doen vermoed ik

Carlitros | 14-12-19 | 09:17

@Harrie7949 | 14-12-19 | 08:08:
Deam on, jongens.
Het gaat de Britten gewoon heel veel kosten, deze Brexit.
Maar zoals ik al zei: Daar gaat het ze niet om. Ze willen de boel kunnen afsluiten voor goedkope arbeiders uit de EU (wat ze nog zal opbreken straks, want die Engelse jongens gaan die baantjes echt niet opknappen) en voor immigranten uit Enge Landen. Maar goed, daar hangt dus een prijskaartje aan. En aan termen als "hielenlikkers" besteed ik geen aandacht. Dat is de domheid voorbij.

Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 11:09

@Beste_Landgenoten | 14-12-19 | 11:09:
Niet waar, die Engelse jongens zullen die baantjes wel gaan opknappen, voor een laag salaris. Niet omdat ze dat willen, maar omdat ze wel moeten. De groeiende kloof in het VK tussen arm en rijk zal alleen maar groter worden.

Controllos | 14-12-19 | 11:50
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik moet wel lachen. Iedereen probeert het te duiden. Je hebt er die hebben de ziekte zuurslinks. Met de russen ,het kiesstelsel en noem maar op van die onzin.De andere kant probeert het ook aan alle kanten te duiden. Maar waar het om draait zijn de feiten. Engeland heeft gekozen en thats it.Er is nog maar 1 feit. Er komt een brexit en snel.Klaar. en thats it.En hoe het komt . Het maakt niet meer uit en doet er niet meer toe. Het is al weer verleden. Het gaat enkel nog maar om de toekomst.En een feit is in die toekomst. Engeland is uit de EU.

tweetybird | 14-12-19 | 00:51 | 3

weet U nog anno 2005:
"
Premier Balkenende zegt woensdagavond 'zeer teleurgesteld' te zijn over de uitkomst van het referendum
De premier noemde het "helder dat de regering deze uitkomst zal respecteren". Volgens hem "hebben de kiezers een duidelijk en niet mis te verstaan signaal gegeven".

De premier zal aan zijn Europese partners duidelijk maken dat aan het Nederlands nee "recht gedaan" moet worden. De premier zal woensdagavond al contact hebben met een aantal Europese leiders en met voorzitter Barroso van de Europese Commissie, zeggen ingewijden. " hahaha zo gaat het in Nederland onder de dictatuur van brussel.

Theo-Pim-Riv | 14-12-19 | 01:07

@Theo-Pim-Riv | 14-12-19 | 01:07:

Yepp. Alleen heeft de EU steelclub nu ondervonden dat dat niet voor alle landen geldt.Wij hebben hier een kabinet van EU trekpoppen die altijd het beste jongetje uit de klas wil zijn. En dat verklaart ook een beetje hun arrogantie. Alleen nu blijkt. Ze hebben zich danig vergist. Niet elk land wil dat beste jongetje uit de klas zijn.Hoe het verder met engeland gaat weet ik nog niet. Maar weet wel. Eigenlijk heeft engeland de rest van de landen die nog wel in die EU steel club zitten een dienst bewezen. De macht van die club is danig ingeperkt.Nog meer landen die uitstappen en het is over.

tweetybird | 14-12-19 | 01:45

Voelt goed, dat die Britten nu net zoveel kunnen pulse vissen als ze willen.
Voelt ook goed, dat de Trump Dynasty, Donald->Ivanka wel eens jaren kan gaan duren.
Voelt goed, dat jetten en rutte balen.

Theo-Pim-Riv | 14-12-19 | 00:46 | 1

Ivanka en die zijden sok waar ze mee getrouwd is, zijn liberal links.
Zij en die zijden sok stemden democrat.

Arachne | 14-12-19 | 02:54

Nu was het brexit referendum de 23 ste.. dus het is niet precies 3,5 jaar er na. #kniesoor

diek | 14-12-19 | 00:41

NEXIT. Kan niet wachten.

Mart6037 | 14-12-19 | 00:41 | 4

Nexit Nee, een sterke leider in Nederland die tegen de schenen van Brussel schopt ja Graag!!

Dutch-Super-Evil | 14-12-19 | 01:01

@Mart6037 | 14-12-19 | 01:28:
Met een Nexit ook. Voordeel is dat een hoop Europese landen zich ergeren aan bijv. Frankrijk... laten we hen lekker dokken voor alles en anders Een alliantie met Denemarken, Zweden, Finland, Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. België zou kunnen maar dan zonder Brussel als EU parlement

Dutch-Super-Evil | 14-12-19 | 02:01
▼ 1 antwoord verborgen

Het blijft lachen op Joop met hun Verneinung comments. Zomaar een greep:
Liegen loont. Feitenchecker Ads Torries en Labour. 88% Torrie ads bevatte of pure leugens of misleidend. 0% ads Labour bevatte leugens of misleiding.

Dit uitslag is de aller hoogste verraad aan Europa en de hele Europese samenwerking.

Enzovoorts. Ik denk dat de vaste huisregaguurders daar op joop (waarschijnlijk Joop redactieleden...) rijp voor het gesticht zijn.

Fapfap | 14-12-19 | 00:35 | 3

Dat Labour niet loog klopt wel. Ze zeiden dan ook helemaal niets.

Controllos | 14-12-19 | 00:38

@eetvis | 13-12-19 | 23:19

Ik kan me nog herinneren dat een groot aantal EUroscisten populistisch stonden te krijsen na de LEAVE winst. De UK zou de afgrond ingaan en het zou de EU sterker dan ooit maken. Er werd met geen woord gerept over dat de bijdrages nog eventjes moeten worden herverdeeld nu UK eruit stapt.

En dan gisteren Rob Jetten, die misselijkmakende kleurloze populistische narcistische intrigant die even tussen neus en lippen verlklaarde bij Pauw aan tafel dat Britland er nu ondergaat en dat ze economisch nooit meer er bovenop komen. Deze incompetente EUroscistische mislukkeling is nu net het perfecte voorbeeld waarom zovelen de ***huidige*** EU haten....

litebyte | 14-12-19 | 00:29

BoJo moet het waarmaken.

Theodorus.Goldbach | 14-12-19 | 00:22

Een van de redenen voor Brexit is dat het VK niet zelfstanding handelsverdragen mocht afsluiten met landen buiten de EU. Dat mocht alleen op EU-niveau gebeuren.

Daar zit je als Nederland nu ook mee. De EU top wil wraak. De EU top voelt zich in het kruis getast. De EU top ziet dat er minder geld in de Grote Pot komt. DUS MOET HET VK BOETEN!!!
Dat dat dan ten koste gaat van Nederland... och, want zal het hun een rotzorg zijn. Als met maar ten koste gaat van het VK. Dan kunnen we straks lekker "met z'n allen" roepen: zie je wel!! De handel met de EU stort in! En dan rond de EU-commissie tafel een rondedansje doen onder het zingen van "told you so! told you so! told you so!".

EnNouJijWeer | 14-12-19 | 00:20 | 14

@Carlitros | 14-12-19 | 00:53: het enige wat je hoort als het over brexit gaat, is economie en handel. De EU gaat inmiddels over veel meer dan dat. Wereldwijd is de EU de uitzondering, niet het VK dat zichzelf weer wil besturen. Meerderheid van de Britten wil gewoon weer over het eigen land kunnen beslissen. Is dat nou zo slecht?
Hoe het economisch uit gast werken, kun je pas over een jaar of 10 na de Brexit zien. En kans is groot dat het onder de streep niet zoveel uitwerkt. Maar ze besturen dan wel hun eigen land weer. Zoals het overgrote deel van alle landen ter wereld. Is dat vreemd? Lijkt mij van niet.

Gazelle | 14-12-19 | 05:57

@sprietatoom | 14-12-19 | 02:15: en daarom zei ik ook Noorwegen plus. In Engeland staat dat voor een Brexit naar Noorwegen met FoM. Sorry, wist niet dat men deze term niet in Holland kent (woon in UK op moment)

Carlitros | 14-12-19 | 09:22

@Gazelle | 14-12-19 | 05:57: Nee hoor. Daarom zou een meerderheid van de Britten een softe Brexit best te verteren vinden. Was ook beloofd tijdens referendum. Maar gaandeweg is Brexit overgenomen door de ultras in de Tories, en omdat May geen meerderheid had (moest DUP met 1 miljard omkopen voor steun in parlement) gaf ze hieraan gehoor. Dus slechts een hele kale overeenkomst met de EU. In Boris deal staat dat hij wilt gaan afwijken van de EU standaarden van rechten voor werknemers, dieren, millieu normen etc etc. Mag nu ook al, mits je betere / hogere rechten hebt. Maw post Brexit kunnen de mensen minder rechten gaan verwachten om zo voor het bedrijfsleven een voordeel tov de EU te creeren.

Carlitros | 14-12-19 | 09:37
▼ 11 antwoorden verborgen

Kijk es wat leuk.
Het gaat door.
Dan kan dit gezever hier op GS dus ook stoppen.

HoerieHarry | 14-12-19 | 00:20 | 1

HH, whats up man, Is de buurvrouw soms kortaf tegen u geweest?

Veluwse-Eikel | 14-12-19 | 02:24

Hier youtu.be/y-VT4sh39RE wordt Professor Pim door van Gogh
(het wat was er ook alweer met die twee, oh wacht) geïnterviewd over de EU. In 1997 legde de goddelijke kale al de vinger op de zere plek. Federatie werkt niet. Maar ja rechtspopulist he. Dat mag hier helegaar niet gedacht worden.

Kladderadatsch | 14-12-19 | 00:04 | 4

Een man met een visie, kijk wat we ervoor terug hebben gekregen.

sprietatoom | 14-12-19 | 00:20

Op tal van kleinere beleidsterreinen wordt een federaal concept gesmeed. Het lijkt 'klein'.
Totdat je op een dag om je heen kijkt en constateert: Verrek, we zijn een federatie geworden.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 00:27

Trouwens dank voor het filmpje, zag het nooit eerder. Wat een verstandige man en een goede interviewer in één filmpje.

Zou Nederland er anders uit hebben gezien als... dat vraag je je wel eens af. Het kartel is machtig, Pim was niet gelieerd aan belangengroepen en kon dus vrijuit denken en praten.

sprietatoom | 14-12-19 | 00:35
▼ 1 antwoord verborgen

De Britse moslims zijn ook al aan het jammeren en gaan vol in de aangeleerde slachtoffer-rol.
Johnson en de Conservatieven zijn islamofoob.

Jan Dribbel | 14-12-19 | 00:00 | 11

@Carlitros | 14-12-19 | 00:29: "die de beschuldigingen tegen Corbyn doen verbleken"

Kom nou toch zeg. Heb jij wel enig idee wat die beschuldigingen inhouden?

Gen. Maximus | 14-12-19 | 00:50

@Gen. Maximus | 14-12-19 | 00:50:
Ja hoor. Hij heeft als partij leider van Labour niet snel en strikt genoeg opgetreden tegen anti semitisme in zijn partij. En dat is kwalijk. Heel kwalijk. En hij was genoeg gewaarschuwd door Joodse Labour MPs om op te treden. En hij steunt de Palestijnen, heeft vaak kritiek op Israel (onterecht vind ik, soms slaan ze te hard terug, maar over het algemeen begrijp ik Israel volkomen gezien het verleden om een eigen staat te hebben, en te beschermen).

Maar Corbyn heeft nooit openlijk anti semitimse gepromoot, door anti semitische colums af te drukken in zijn krant. Wat Boris wel heeft gedaan. Als je je afvraagd hoe het toch komt dat anti semitisme weer zo toeneemt (behalve nieuwe Medelanders die dat sentiment meenemen van thuis), dan moet je zeker kijken naar de rol van media. En ik vind dat Boris daar meer zijn excuses voor had moeten geven, dan Corbyn.

Carlitros | 14-12-19 | 01:09
▼ 8 antwoorden verborgen

Tsja, voordat je uitspraken doet als de Britten hebben wraak genomen op de mensen die de uitslag van het referendum niet respecteerden, en Boris heeft Remain compleet weggevaagd, had ik van een politicus toch tenminste verwacht dat die weet dat de Engelsen een zeer apart kiesstelsel hebben, dat volgens mij alleen zij en hun voormalige kolonieen de USA, Australie , Canada en Nieuw Zeeland hebben: First Past the Post, ipv proportionele vertegenwoordiging zoals we dat in Nederland en de meeste overige Westerse democratieen hebben.

Dit houdt in dat in elk kiesdistrict de winnaar ALLES krijgt (1 stem). Iedereen die op een andere partij heeft gestemd, heeft zijn stem landelijk verloren. Het gebeurd regelmatig dat in Engeland meer dan70% van de inwoners van een kiesdistrict feitelijk een weggegooide stem hebben uitgebracht, en landelijk niet vertegenwoordigd zien worden.

Wat had dit voor deze verkiezingen ingehouden? Als Engeland proportionele vertegenwoordiging had gehad, dan hadden alleen Labour en LibDem al meer zetels gehad dan de Tories. Ipv 2 zetels had Nigel er 13 gehad, maar dat zou weer volkomen overvleugeld worden door de zetels van de Green Party en SNP.

Wat er nu is gebeurd is dat de Tories met ca 44% van de stemmen, ruim 56% van de zetels hebben in het parlement.

En - dit is werkelijk niet te geloven - als je kijkt welk percentage van de bevolking TEGEN Boris Brexit deal heeft gestemd en welk deel VOOR zijn deal (Tories en Brexit Partij) dan is de verhouding deze keer 52% tegen Boris Brexit vs 48% voor Boris Brexit. Het compleet tegenovergestelde van het referendum dus.

www.mirror.co.uk/news/politics/5-elec...

2 Feiten hebben de Tories ontzettend geholpen. Ten eerste dat de Brexit Partij al zijn kandidaten terug trok uit kiesdistricten waar de Tories sterk waren, en alleen in van oudsher Labour kiesdistricten kandidaten opstelden. Dit had ten gevolg dat in een zeer groot deel de Brexit stem niet verdeeld was, en de Remain stem tussen Labour, LibDem en de Groenen.

Ten tweede heeft Boris geprofiteerd van een aanzienlijk deel Labour overlopers, die nog nooit op de Tories hadden gestemd. En - zeer verrassend - NIET vanwege Brexit, maar de haat en wantrouwen tegen Corbyn! Uit een pol blijkt dat antipathie tegen Corbyn de voornaamste reden was, gevolgd door geen vertrouwen manifesto (teveel beloftes), en Brexit was slechts de derde! reden.
twitter.com/OpiniumResearch/status/12...

Carlitros | 13-12-19 | 23:58 | 13

Het is wat het is en Boris J. heeft gewonnen.
Had dus even goed Corbyn kunnen zijn.
Hoe dan ook gaat hier de vlag uit.
Gelukkig geen extreem-ultra-mega-linkse anti-semiet als PM.

Ruimedenker | 14-12-19 | 01:05

@JvanDeventer | 14-12-19 | 00:32:
Dat is zeker waar. Maar zoals ik aangaf bleek uit een poll dat een groot deel van de Labour overlopers naar de Tories dat niet deed voor Brexit, maar vanwege Corbyn. En dan hebben we natuurlijk ook nog een deel remainers onder de conservatieven die nooit Labour konden stemmen. Een deel maar niet elke pro-remain Tory, is overgestapt naar Libdem of Labour. En volgens mij maakt u zich nu schuldig om gemakshalve maar elke Tory stemmer tot de Brexiteers te rekenen. Maar dat is dus ook zeker niet waar.

Zullen we het er gemakshalve dus maar op houden dat nu 52% van de bevolking tegen Boris Brexit was, en 48% voor?

Carlitros | 14-12-19 | 01:17

@Carlitros | 14-12-19 | 01:17:
Nee, niet mee eens. Wie deze uitslag als Brexitreferendum interpreteert maakt een gedachtefout, die ernstiger is omdat er zojuist een referendum is geweest.
Als je wilt weten of de Britse bevolking uit de EU wil moet je het ze rechtstreeks vragen. Dat is in 2016 gebeurd en daar kwam een duidelijk antwoord op. JA, we willen eruit.
Bij gewone verkiezingen spelen er, zoals u echt wel weet, altijd meer kwesties tegelijk een rol. Je kunt die daarom nooit als een referendum beschouwen. In elk geval hebben de meeste kiezers op de Conservatieven gestemd en dat was naast de Brexit Partij de enige partij die de uitslag van het referendum onverkort wilde respecteren. Overige theorieën zijn speculatie.

JvanDeventer | 14-12-19 | 04:37
▼ 10 antwoorden verborgen

Gezien de aantrekkingskracht van Corbyn vraag ik me af of Boris wel gewonnen heeft. Boris zal nu moeten leveren want zijn achterban is nog steeds verdeelt wat Brexit nu eigenlijk is. Zijn grootste taak nu het VK bij ekaar houden.

the Jackdawn | 13-12-19 | 23:49 | 15

@Zapata10 | 14-12-19 | 00:30:
Dat je die vraag stelt is al triest. Het maakt ook niet uit, je wil gewoon EU bashen. Maar het antwoord ligt al in de namen als het je echt zou interesseren om het verschil te begrijpen (wat toch echt niet zo moelijk is en zelfs mijn kinderen van 10 kennen).

Controllos | 14-12-19 | 00:36

@Controllos | 14-12-19 | 00:36: Zwaktebod mijn beste.
Wel of niet EU bashen is niet relevant
Volgens jou zijn er enorme verschillen tussen het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië en dat van Schotland.
En dat daarom het streven van Schotland naar onafhankelijkheid terecht is maar het streven van Catalonië niet. Het maakt mij niet uit wat jouw kinderen kennen, leg nu eens uit wat die verschillen zijn.
Gaarne een goed onderbouwd stuk.
Gelukkig kunnen we bij GS tot in het oneindige een polemiek hierover gaan voeren dus dat lijkt me leuk.
Alleen ga ik nu een filmpje kijken en daarna slapen want hele week belastingcentjes moeten opbrengen voor de EU, maar ik beloof je dat je morgen een uitgebreid antwoord krijgt.
Ik ben benieuwd.

Zapata10 | 14-12-19 | 00:52

@Zapata10 | 14-12-19 | 00:52:
Zucht. Verdiep je nou eens in de constituties van het VK en Spanje. Of laat ik het makkelijker voor je maken: heb je ooit Catalonie op een EK gezien?

Controllos | 14-12-19 | 11:53
▼ 12 antwoorden verborgen

De verslaggeving over Brexit was hetzelfde als over de winst van Trump en de zogenaamde inmenging van de Russen. Jarenlang, dag in dag uit werd er gesuggereerd dat Trump zijn overwinning aan de Russen had te danken. Toen dat kaartenhuis eindelijk in elkaar stortte en op niks bleek te zijn gebaseerd, hoorde je er nooit meer wat over. Verder ook geen excuses of wat dan ook voor jarenlange misleiding. Nu proberen ze het weer opnieuw met allerlei vage Oekraiene connecties die waarschijnlijk op niets gebaseerd zijn. Noem het hoe je wilt, maar die media is zo biased als het maar zijn kan. Niet alleen in Nederland, maar in heel de westerse wereld. Dat is echt geen toeval, daar zit veel meer achter.

Banana008 | 13-12-19 | 23:46 | 4

De inmenging van de Russen in de verkiezingen van 2016 is onomstotelijk bewezen en vastgesteld in het Muller rapport en door de FBI.
U kwaakt kritiekloos het fakenieuws na wat Foxnieuws, Breitbart en Bar hebben verspreid over wat er in het rapport staat.
Als u de impeachment verhoren zelf had beluisterd wist u ook dat het daar niet gaat om "vage beschuldigingen" maar door tientallen getuigen bewezen feiten en een bekentenis zwart op wit van Trump in het beruchte transcript.
Ook hier laat u zich misleiden door de verdraaiingen die Foxnieuws verspreid.
Daar zit inderdaad meer achter.

ArjenZH | 14-12-19 | 00:15

En zo zit iedereen in zijn eigen bubble. @Banana008 zit duidelijk in een Fox-bubble.

Controllos | 14-12-19 | 00:25

@ArjenZH | 14-12-19 | 00:15:

Er was geen Russische inmenging gekkie. Alleen een trollenfabriek was actief in de socialmedia en die deden het zelfde als wat jij steeds doet namelijk nepnieuws verspreiden.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 01:09
▼ 1 antwoord verborgen

Het begon met scheuren en barsten, de eerste steen is al gevallen!

Mr_Pikibelly | 13-12-19 | 23:42 | 5

@HdJ | 14-12-19 | 00:05: Ik kom zelf net uit de Oekraine en heb daar geen enkele EU of Nato vlag gezien, U verspreid fake nieuws.

ArjenZH | 14-12-19 | 00:17

@ArjenZH | 14-12-19 | 00:17: Zelf afgelopen zomer in beide landen geweest en met eigen ogen gezien. Wie EU en VS/NATO inmenging aldaar ontkent moet voortaan eerst naar de opticien alvorens het vliegtuig te pakken. Ps een Google op <onderwerp> flags in <land/stad> geeft ook al een idee

HdJ | 14-12-19 | 00:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Working class heeft elite laten zien dat ze het zat zijn, welk land zal volgen.

jaap932057795966 | 13-12-19 | 23:35 | 1

Feitelijk heeft de working class voor het eerst in zulke getallen op de elite gestemd. Als er een elite partij in het VK is, zijn het de Tories wel.

Controllos | 14-12-19 | 00:42

Het meest beschamend vond ik de voortdurende pogingen om de andere EU-landen de schuld te geven van het eigen onvermogen van de verdeelde Britten.

JTKDM | 13-12-19 | 23:32 | 6

@JTKDM | 13-12-19 | 23:53: kwam dat niet omdat ze 3 keer met een slecht verhaal uit Brussel thuis kwam?

Trumme | 13-12-19 | 23:55

@KlunsJohannus | 13-12-19 | 23:45:
Dat lijkt maar zo door het kiesstelsel dat ze kennen in Engeland, First Past the Post (FPTP), waarbij alleen de winnaar van een kiesdistrict een zetel krijgt, en de rest van de stemmen niet landelijk meetellen.

Had het VK proportionele vertegenwoordiging gehad, zoals in Nederland, of zoals wel tijdens het referendum werd gestemd, dan hadden de partijen TEGEN Boris Brexit deal nu 52% van de stemmen gehad, tegen 48% voor de Tories en de Brexit Partij. Nog steeds net zo verdeeld, alleen nu in het voordeel van remain.
www.mirror.co.uk/news/politics/5-elec...

Maar het is hun eigen schuld. Ze lopen laatste tijd continue te foeteren over hun FPTP kiesstelsel, dat gedateerd en niet eerlijk is (miljoenen mensen stemmen op de Groenen, nu maar 1 zetel, met proportionele representatie waren dat er 18! geweest. Maar toen er in 2011 een referendum was om het FPTP te veranderen in een systeem genaamd Alternative Vote, niet zo goed als ons proportioneel systeem, maar al een hele vooruitgang, stemden de meerderheid van de bevolking TEGEN aanpassing van het kiesstelsel.

Tsja, Engelsen en referenda, het blijft een heel raar verhaal.

Carlitros | 14-12-19 | 00:08

@Carlitros | 14-12-19 | 00:08: tja en in Nederland met percentuele vertegenwoordiging werd niets gedaan met de uitslag
Daar ga je dan met je ellelange epistels en als- dan vergelijkingen.

Moresnetunited | 14-12-19 | 07:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooi stuk en ik ben het er helemaal mee eens.
Wat me enorm tegen de borst stuit is de weergaloze hypocrisie van de EU aanhangers over die arme working class in GB.
Want nu zullen ze het heel slecht krijgen onder boze BoJo.
Dat heel slecht krijgen van the working class in GB is zo ongeveer begonnen in 2000.
Al onder labour. Waarom? De derde weg conformeerde zich helemaal aan de tijdgeest en there was no alternative. Dus privatiseren, afbreken rechten werknemers, flexcontractjes, enzovoorts.
Daar hebben onze EU aanhangers zich tot gisteravond geen seconde druk over gemaakt. Het interesseerde ze geen ruk.
En nu zijn ze plotseling heel erg bezorgd om Joe the Plumber?
Het is die Joe the Plumber die er voor gezorgd heeft dat er een Brexit is.
Joe the Plumber is er namelijk in die twintig jaar achter gekomen dat de EU helemaal niets voor hem doet en nog nooit iets voor hem gedaan heeft.
De rode muur is gevallen omdat die sukkel van een Corbyn zich niet durfde uit te spreken voor leave terwijl hij zelf enorm anti EU is.
Brexit is een working class revolt.
En die working class zit nu echt niet te wachten op de krokodillen tranen van de pro EU fanaten door wie ze twintig jaar lang een oor aan zijn genaaid.

Zapata10 | 13-12-19 | 23:29 | 7

Nou, vooral veel behoorlijk gefortuneerde pensioners uit Zuid-Engeland hebben LEAVE gestemd

litebyte | 14-12-19 | 00:08

@litebyte | 14-12-19 | 00:08: Ook maar je kan toch niet ontkennen dat the red wall has fallen. Zelfs het district van Blair is nu blauw.
Een heel groot gedeelte van the City was voor remain. Dus het is echt een working class revolt.

Zapata10 | 14-12-19 | 00:12
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik vind het allemaal mooi,een paar jaar wachten hoe het gaat daar en dan conclusies trekken of wij dat ook willen.

pegaje | 13-12-19 | 23:27 | 1

En hoe het sneller en beter kan.

the Jackdawn | 13-12-19 | 23:56

Wonderlijk, al die reaguurders die de toekomstige ontwikkelingen kennen.
Ik wacht wel af.

Schadenfreude | 13-12-19 | 23:26 | 1

Ondertussen heb ik mijn 7 flessen wijn (voor de kerst) binnen want mijn collegae gokten dat Brexit nog dit jaar een feit zou zijn.

litebyte | 14-12-19 | 00:10

''Hopelijk maakt deze uitslag, precies 3,5 jaar na het referendum, eindelijk een einde aan de beschamende obstructie die werkelijk van alle kanten is gepleegd om de democratische wens van het Britse volk te negeren of zelfs verdacht te maken.''
Aldus de redactie van GS.

Als het referendum op een volwassen manier was aangepakt, dwz dat het Britse volk een meer keuze vraagstelling was voorgelegd met oorzaak/gevolg toetsing ipv alleen een simpele ja of nee antwoord, en het niet besmeurde door propaganda en misleiding (Cambridge Analytica, Boris Johnson), dan was er geen 'beschamende' obstructie geweest.

eetvis | 13-12-19 | 23:19 | 6

Ga maar lesgeven op de kleuterschool.

KlunsJohannus | 13-12-19 | 23:46

Achteraf kun je wel begrijpen waarom het zo moeizaam verliep.
Ten tijde van het referendum zat er een parlement dat in meerderheid "remain" was.
Theresa May was ook "remain". Daarna waren er verkiezingen, waarbij alle partijen beloofden de Brexit uit te voeren. Maar al die partijen waren nog steeds vergeven van de remainers. Die konden daarom gezamenlijk steeds weer de boel blokkeren en saboteren. Voorafgaand aan deze verkiezingen heeft Johnson alle remainers eruit geschopt. Daarmee was de Conservatieve Partij in zijn geheel pro-Brexit. Labour niet, en dat verklaart waarom de Conservatieven het nu gewonnen hebben.

JvanDeventer | 14-12-19 | 00:10

@down | 13-12-19 | 23:29:
Vraag de Leave stemmer op welke Brexit ze gestemd hadden. Een harde Brexit, soft Brexit, met of zonder Backstop (ja, Ierland bestaat ook nog), Noors, Zweeds, Zwitsers model...?
Eigen verantwoordelijkheid werkt alleen goed wanneer er voldoende kaders geschept zijn, anders wordt het een zooitje. En een zooitje is het inmiddels al 3,5 jaar.
Dan kan je lekker de schuld daarvan gaan zitten jij-bakken naar links, de EU, en weet ik veel wie allemaal. Nee, het is de schuld van een misbaksel van een referendum.

eetvis | 14-12-19 | 11:26
▼ 3 antwoorden verborgen

De hele dag al speelt Vera Lynn op repeat door mijn hoofd: "We'll meet again some sunny day." Dit naderende afscheid geeft toch een beetje nostalgisch gevoel.

MickeyGouda | 13-12-19 | 23:16 | 4

Binnenkort dat uitwuifgroepje op het strand bij Zandvoort? Koud hè?

piloot47 | 14-12-19 | 00:06
▼ 1 antwoord verborgen

De verenigde staten van engeland/usa

newray | 13-12-19 | 23:15

Zo is het maar net. Goede analyse. Op naar de Nexit

Simmo-exit | 13-12-19 | 23:12 | 3

Misschien is het beter om af te wachten hoe het VK zich ontplooit.

botbot | 13-12-19 | 23:18

@botbot | 13-12-19 | 23:18: misschien kunnen we toch beter meeliften op de huge handel deals met Amerika. Met Timmerfranz/Samsom is EU verloren. Zou mooi zijn Gibraltar aan de Maas.

revolte | 13-12-19 | 23:49

@botbot | 13-12-19 | 23:18:
Ja, dat klinkt wel verstandig, alleen duurt het daar nu al 3½ jaar en dan moet het eigenlijk nog beginnen. Wil Nederland een Nexit, dan kun je de aanvraag beter nu al indienen. Voor het uiteindelijk gebeurd is heb je kleinkinderen.

JvanDeventer | 13-12-19 | 23:58

Rust en vooral voorspelbaarheid is in ieders belang voor groei in een markt. Afwezigheid van exact dit door het zand in de ogen van oa Verhofstad zn groepje zou strafbaar moeten zijn. Pure misdaad en waanzin.

Denkhetnjet | 13-12-19 | 23:11 | 4

De EU is zijn persoonlijk verdienmodel. 40 jaar geleden werden dit soort charlatans/pseudopausen nog stantepede ontmaskert door de serieuze pers, Tegenwoordig vormt de MSM notabene de ruggegraat voor het verspreiden van leugens van dit soort non-valeurs. Ik hoop dat de Brexit een keerpunt in de geschiedenis is, en startpunt voor de wederopstanding van de eerlijke/kritische journalistiek. We moeten de gevestigde MSM doordringend de vraag stellen wat hun aandeel is geweest in de bewust valse berichtgeving. Ik vrees dat er geen zelfcorrectie komt, want ze willen nog steeds zo graag aanschuiven bij DWDD of Pauw c.s.

Fantomas | 14-12-19 | 00:00

@Flappie2006 | 13-12-19 | 23:40: Niemand durft die man tegen te spreken. Hij is levensgevaarlijk. Wil een 2e Franse Revolutie, maar dan op Europees niveau.

Arachne | 14-12-19 | 02:48
▼ 1 antwoord verborgen

Linkse kerkiër zijn is de mensen een wil opleggen die niet de wil is van de mensen. En als de mensen dan voor iets anders kiezen gaan ze negeren, cordon sanitair, vals doen, rasisme en sexisme roepen, demoniseren en impeachen.

DitjaarkrijgikAOW | 13-12-19 | 23:11 | 1

In Brabant is het cordon sanitair zojuist opgeblazen door het CDA. Ze stappen uit de coalitie met GL VVD PvdA en D’66.

Trumme | 13-12-19 | 23:14

De EU klapt op termijn natuurlijk gewoon snoeihard in mekaar.
Net zo grof en snel als dat het zichzelf heeft opgericht, en nog grover.
En waarop?
Op de omvallende EURO.
VVD'er minister EC-Zaken Gerrit Zalm, NA zijn aftreden, in een Omvolkskrant interview:
-"Ja, heb zelf al vanaf het begin nooit in de euro geloofd, feitelijk."
-
Op het moment dat Nederlanders aan den lijve ondervinden wat het betekent om Fransen hun vroeg-pensioenen uit HUN NL pensioenpot moeten leveren, dan gaat er iets knakken, in die nu nog(!) vriendelijke polderwezens.
-
Geloof me; er komt een breuklijn aan, en het zal de EURO zijn die de EU-aarde splijt.
Excuus voor de apocpalyptische woorden, maar dat is wat er over <25 jr. beurt.

chicago river | 13-12-19 | 23:09 | 11

@de honden blaffen... | 13-12-19 | 23:49: Gaat met de Green Deal opnieuw gebeuren (in het kwadraat). Alles onder het motto : "ja maar , duurzaam, milieu, onze kinderen," etc. Rutte is de loopjongen van Unilever.

Fantomas | 14-12-19 | 00:06

@MickeyGouda | 13-12-19 | 23:53:
Dat hebben we elkaar allemaal aangepraat.. terwijl inderdaad de lonen gelijk bleven maar de F door de E werd vervangen..
Ooit nog een kassakoopje van 45 eurocent gezien?
We zijn goed ge#%^ !

letopuwzaak | 14-12-19 | 01:38
▼ 8 antwoorden verborgen

-Franse wijn, - Hollands groente/ fruit, - visvangst Britse wateren - Duitse/Franse auto’s etcetera etcetera. E.U gaat nu een potje potje powerhousen en de Britten gaan andere continenten bedienen. Je gaat t zien. Soros is zôöõóøō 2015.

rattenvanger XL | 13-12-19 | 23:07

Grappig om weer te zien hoe links en extreemlinks loopt te rellen en #NotMyPrimeMinister zit te huilen omdat het volk 'verkeerd' gekozen heeft.

Links en extreemlinks hanteren dezelfde anti-democratische principes als de huidige 'Sultan' van Turkije: "Democracy is like a train: when you reach your destination, you get off" - Recep Tayyip Erdogan

Xirdalan | 13-12-19 | 23:06 | 3

@Langshetrandje | 13-12-19 | 23:11:

Ik verwacht van sommige mensen hier nu ook. Het De lange lat er over en je eigen stad in puin slaan tokkies. Maar helaas die pas erg uitgesproken waren hoor je nu niet. Zo zie je maar. Als het hun uitkomt is het geen probleem rellen en als het hun niet uitkomt zijn het de tokkies waar het leger er op moet. Die mensen weten vast over wie ik het heb.

tweetybird | 13-12-19 | 23:25

Goed stuk, maar ik heb dan ook op Leefbaar gestemd voor de Roterdamse gemeenteraad.
Wat ik ook wel opvallend vind is dat de Nederlandse nieuwsmedia Nederlands nationalisme altijd doodzwijgen of belachelijk maken. Brits nationalisme is ook altijd belachelijk (onvermijdelijk komt dan wel ergens het verhaal naar boven "dat de Britten nog steeds denken dat ze een wereldrijk hebben") maar het komt opeens compleet anders te liggen bij Schots nationalisme of Iers nationalisme. Dat is helemáál niet belachelijk; dat is mooi, daar moeten we eerbied voor hebben. Wat een leuke authentieke mensen. die Schotten en die jongens van SInn Fein. Wat gaaf dat die Ierse nationalisten dreigen om de moordpartijen weer te hervatten als er een "hard border" komt. Wat kortzichtig van de Britten dat ze niet zien hoe legitiem die afpersing is.
God, wat haat ik zulke Nederlandse journalisten.

JvanDeventer | 13-12-19 | 23:02 | 2

De bestrijding van het communisme zal niet in den haag maar in amsterdam moeten beginnen. Die linkse PR kliek in hilversum heeft zijn fundament in de hoofdstad en hier zie je het ook door de vazallen van links, de uitdragers, de storytellers, de valse profeten.
Stond allemaal in de Groene.

Ongeblustekalk | 13-12-19 | 23:13

Leuke observatie. Dat mooi Schotse nationalisme dat een onafhankelijke koers wil. Dat verfoeilijke Britse nationalisme dat een onafhankelijke koers wil. Haha.

Rest In Privacy | 14-12-19 | 00:18

Het was voor het VK de enige manier om te ontsnappen aan de torenhoge groene lasten die Timmermans voor ons, als dictator, in petto heeft.

Tuinhekje | 13-12-19 | 23:02

Merkwaardig hoezeer Boris Johnson iets weg heeft van zijn idool Sir Winston Churchill. Churchill's finest hour kwam precies op tijd. Daarvoor en daarna zat hem alles tegen. Churchill wist op het juiste moment, toen de loodjes het zwaarst wogen, zichzelf en zijn landgenoten zo toe te spreken dat Groot Brittannië opeens weer groot werd en Hitler's grootdoenerij wist te kleineren. Bij Boris Johnson kan je eenzelfde momentum opmerken. Wees eens eerlijk: wat stelde het MinBuZa-schap van Boris voor? Niet veel. Theresa May begon steeds meer op een vrouwelijke versie van Corbyn te lijken, ze verschrielde in haar krielkippigheid en toen moest Boris het land gaan redden. Wat is het grote verschil tussen Boris enerzijds en Jeremy/Theresa anderzijds? Antwoord: Boris is oprecht 'humble'. Bij J/T leek alles onecht, hoogmoedig, oogklepperig, het lukte hem/haar niet om de juiste toon te treffen. Boris' politieke geheim is dat hij de ziel van de Britten kent en liefheeft. Dat vind je niet terug bij Macron, Merkel of Rutte. Zij verkopen de ziel van hun volk voor een EU schouderklopje.

Eeuwig..Op..Vakantie | 13-12-19 | 23:01 | 3

Hear hear.

Muuke | 13-12-19 | 23:36

Nou, ik vond die danspasjes van Theresa May wel geinig.

JvanDeventer | 14-12-19 | 00:14

Beide "pompous" en vol zelfoverschatting.

Arachne | 14-12-19 | 02:46

Stuitend is de onwetendheid van het Nederlandse volk. Wie is verantwoordelijk voor de onwetendheid van dat volk. Mainstreammedia mag zich schamen. De sukkels leggen het uit als pijnlijk voor het verenigd koninkrijk en zeker financieel. 1/3 vd betalende kracht in de E.U is weg. Belasting op het werkende volk gaat het opvangen. Save our souls.

rattenvanger XL | 13-12-19 | 22:55 | 9

@Langshetrandje | 13-12-19 | 23:08: als dat plaats vindt, mits, tenzij de scheidende vrouw anders beslist, U.K beslist en E.U vindt dit kut.

rattenvanger XL | 14-12-19 | 00:24

Ik ben bang dat je wel eens heel erg gelijk gaat krijgen daarin. Als een van de steunpilaren van de Europese economie wegvalt en weer eigen baas in portemonnee kan zijn moeten de andere leden met een huishoudboekje dat wel op orde is nog meer in de buidel gaan tasten. En dat aantal leden begint zo langzamerhand gevaarlijk laag te raken. Dat heeft de EU al duidelijk gemaakt dat ze het 'gezeur' van Nederland zat zijn over de korting die wij krijgen. Het moet gvd niet gekker worden met dat tuig in Brussel. De expansiedrift van de EU kent geen remmen en er komen steeds meer armlastige landen bij waar de financien niet op orde zijn. Net als wat we nu zelf al meemaken in Nederland waar we een explosieve bevolkingsaanwas zien van allerlei volk wat economisch niets bijdraagt en een gigantisch druk legt op ons zorgstelsel en sociale vangnetten. Het valt straks (nu eigenlijk al) niet meer te betalen. Als je als werkende straks meer belasting betaald dan dat je per maand overhoudt, hoe lang blijf je dan nog werken? Als ik vanmorgen weer de plannen zie wat ze nu weer aan auto-eigenaren voor gaan schotelen, weer meer gaan betalen voor energie, het eten straks nog weer duurder maken dan het nu al is, dan houd het een keer op he.
Ik denk dat de UK een goede stap heeft gezet om weer meer controle te krijgen over wat erin komt maar vooral ook over wat eruit gaat (lees uitgegeven) word. Tot nu heeft alleen de UK 'the balls' gehad om te zeggen, 'this has gone far enough'. Mensen die hier zeggen 'laten we eens even aankijken over een paar jaar hoe het de UK vergaat op hun eigen' kan ik vertellen dat die UK er nog steeds zal zijn. De Nederlanders mogen ook wel eens wat meer naar hun roots kijken om te zien wat wij in vroeger jaren presteerden. Hebben we nu ineens een Verhofstad en een Timmerfrans nodig om krampachtig hun handje vast te houden om over te steken? Schei toch uit. Hebben we toen ook niet nodig gehad en onze munt was keihard samen met die van Duitsland. We lachten vroeger op vakantie om de Franse Frank, de Spaanse Peseta en helemaal om de Italiaanse Lire of de Portugese Escudo of Griekse Drachme. En nu, nu lachen zij ons uit want ze hebben dezelfde munt maar niet dezelfde lasten. Dus, wie heeft er wat verkeerd gedaan, WIJ! Tijd dus voor Nederland om de rekening op te maken en te kijken of het voor de normale man/vrouw in de straat nu zo ontzettend veel beter is geworden dan voor al deze zelfpijperij van de EU. Tot nu toe kost het ons allemaal kapitalen en volgens mij hadden wij in Nederland, economisch maar ook milieutechnisch veel verder kunnen wezen dan dat we nu zijn.

clockandhammergame | 14-12-19 | 00:42
▼ 6 antwoorden verborgen

Legitiem democratisch proces of niet, de Linkse Kerk zou de Linkse Kerk niet zijn als het de jeugdigen die massaal op Johnson gestemd hebben niet diep vanuit de onderbuik een speciale plek in de onderste regionen van de negen cirkels van de hel zou wensen.
www.theguardian.com/world/2019/feb/06...
Je hebt de traditionele 'kwaliteitsmedia' vrijwel volledig in handen, en nog is zo'n verkiezinkje niet 'in the pocket'? Wat voor een faalhaas ben je dan?
Heeft Shula haar vierde moment van bezinning al gehad om vervolgens gewoon door te denderen met haar diverse stoomroestbak der progressiviteit?

SIogra | 13-12-19 | 22:54

Dat hele EU is een dood paard waar in alle macht aan getrokken moet worden,
Balkenende heeft de Nederlanders ervoor veraden en fatfrenske de zelfverkozen groenezonnekoning wil Nederland ervoor tot het bot laten betalen.
De shitholes in oost Europa lachen zich een breuk hoe van neerlands geld de pensioenen en oude dag voorzieningen daar zomaar uit de fucking lucht komen vallen, door corruptie en algehele stupiditeit zijn die landen decennia lang nog niet in staat een evenredige bijdrage te leveren en tegen die tijd is het overal net zo rot en verdorven als het eerste beste Afrikaanse shithole die jezeluf kan bedenken.. fuck de EU en go Brittannië, ik wil er niet wonen maar wel ook uit de fucking EU zoals toen aangegeven in een inmiddels afgeschaft referendum. De EU heeft niets met fundamentele vrijheid te maken en daarvoor een dictatuur, dat zijn precies de redenen waarvoor in het verleden oorlogen zijn gevoerd.

Plorkface | 13-12-19 | 22:53 | 4

Dood paard? We gaan de komende 5 jaren nog lachend heel veel centjes betalen aan de EUSSR dankzij het tata proletariaat! EUSSR is alive and kicking!

Graaf_van_Hogendorp | 13-12-19 | 22:59

Mwah, shithole landen... Ik zie wel dat je nooit in die landen bent geweest, zou ik eens doen. Je vliegt voor een paar euro naar Warschau of Wroclaw, overnachten, eten drinken, kost niets. Bijkomend voordeel, weinig cultuur verbeteraars, dus weinig problemen, bovendien handhaving is op orde. Als je naar de economie van bijvoorbeeld Polen kijkt over de afgelopen 15 jaar kan west Europa daar nog een puntje aan zuigen. Het gaat gewoon goed.

Waarom de oost Europese landen zich nooit neerleggen bij de EU boys kan je vrij simpel terug redeneren naar hun geschiedenis. De dagen van armoede, onderdrukking en communisme ligt nog vers in het geheugen.

Diepstrotje | 13-12-19 | 23:52

@Diepstrotje | 13-12-19 | 23:52: Dat is dus exact wat XL probeert te zeggen. Al die landen hebben wel de lusten maar veel minder de lasten. God beware als het economisch weer wat beter gaat in Nederland. Daar staat de EU alweer op de stoep om al de door ons gemaakte winst weer op te eisen en leeg te kieperen over de armlastige EU-familie. Daar ben ik gewoon heulemaal klaar me!

clockandhammergame | 14-12-19 | 00:48
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb net het nieuwe boek van Geert Mak "Grote Verwachtingen" over de eerste twee decennia van deze 21e eeuw uit, waarin hij alle grote en kleinere crises uitgebreid voorbij laat komen - 9/11 en de gevolgen, de bankencrisis van 2008, de flessentrekkerij en het bijna failliet van Griekenland, de opkomst hier in Europa maar ook de VS van het "populisme", het "wir schaffen das" jaar van 2015 en de vluchtelingencrisis - en uiteraard de Brexit.

Mak citeert een Franse minister van, ik dacht, Buitenlandse Zaken (maar kan ook Binnenlandse Zaken of iets anders zijn geweest, ben ik vergeten), die vertelt dat ze haar kat Brexit heeft genoemd: "Elke ochtend maakt hij me wakker omdat hij "eruit" (naar buiten) wil, maar als ik dan de keukendeur voor hem opendoe, gaat hij niet naar buiten, maar blijft besluiteloos naar buiten staan turen, en als ik hem dan met zachte hand naar buiten duw, kijkt hij mij verwijtend aan, zo van: ja, ho, wat gaan we nou krijgen?"

Maar nu lijken de Britten dan toch eindelijk massaal voor Leave te hebben gestemd. Nou, ik zou zeggen: Bon Voyage!

Maar Ronald Buijt maakt het in zijn artikel wel erg bont, vind ik:

".... gisteren voor de derde keer op ondubbelzinnige wijze hebben aangegeven vóór een Brexit te stemmen moet Europa haar nederlaag erkennen en haar tactiek om de Brexit te frustreren per direct staken."

Ik dacht niet dat "Europa" de Brexit heeft "gefrustreerd" de afgelopen drie en een half jaar. Europa is juist uiterst coulant omgesprongen met de Britten, en gunde ze elke keer weer uitstel na uitstel. Dat de Britten niet alles gedaan kregen wat ze wilden, ja, is dat zo gek? Ze wilden meteen al gaan onderhandelen over nieuwe handelsverdragen, terwijl de "boedelscheiding" nog lang niet rond was: hoe om te gaan met Europeanen die in de UK wonen, en Britten die in de EU wonen; wat moet er gebeuren met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland (het zg "backstop" gedoe); de EU "krijgt" nog ca 40 miljard van de Britten. Ook probeerde May de EU lidstaten uit elkaar te spelen door te proberen "bilaterale" overeenkomstjes te sluiten met aparte lidstaten.

Is allemaal niet gelukt. Uit het boek van Geert Mak komt ook pijnlijk naar voren hoe onvoorbereid de Britten eigenlijk waren (en nog steeds zijn?) op hun eigen Brexit: telkens weer bleek dat de Britse ministers en onderhandelaars helemaal niets, nada, nul komma nakko, aan "plannen" hadden voor hun uittreding. Telkens weer liepen ze zich stuk op de keiharde, tot de tanden gewapende, alle dossiers kennende, bullshit-detecterende, Michel Barnier.

En dat is nog steeds niet voorbij. Ik moet nog zien of Boris en zijn makkers in januari er met een deal uitstappen; ik gok nog nog steeds op een no-deal. En dat zal veel Britten, die nu zo enthousiast voor Boris hebben gestemd, nog lelijk gaan opbreken. Niet natuurlijk de Jacob Rees Moggs, de Dominic Cummings, de Michael Goves, en hoe de rest van de Bullingdon Club ook mag heten; die zijn allemaal schatrijk en "onkwetsbaar".

Nou ja, we gaan het zien. Interessante tijden, dat wel.

Dr_Johnson | 13-12-19 | 22:50 | 7

Het hebben van gedetailleerde plannen, wat u blijkbaar een pre vindt, is soms nuttig, maar soms helemaal niet nodig of niet goed mogelijk. Ik vermoed het laatste, gezien de manifeste onenigheid onder de Britten.
De commies waren meesters in het opstellen van vijfjarenplannen. De geformuleerde doelen werden ook altijd gehaald, dat wil zeggen, men paste de werkelijkheid op papier altijd netjes aan aan het vijfjarenplan.

JvanDeventer | 14-12-19 | 00:23

@JvanDeventer | 14-12-19 | 00:23: De communisten waren (en zijn) meesters in het opstellen van plannen. Jaren voor de feitelijke machtsgreep, houden ze precies bij wie, wat, waar en hoe(veel). Economische plannen daarentegen, daar hebben niet veel kaas van gegeten.

Arachne | 14-12-19 | 02:43
▼ 4 antwoorden verborgen

"zeg maar een soort Europese Trump, dus automatisch onbekwaam. " Pardon! We kunnen alleen maar dromen van zoveel positieve daadkracht als Trump, of je hem nu een eikel vind of niet.

nietmijnbaardvriend | 13-12-19 | 22:49 | 1

Daadkracht voor wat?

Erikjan79 | 13-12-19 | 22:58

Wordt Duits nu dé EU-taal?

HogeNood | 13-12-19 | 22:48 | 4

Haha goede vraag. Denk niet dat de Fransen dat pikken.

Reaganmania | 13-12-19 | 22:57

U is duidelijk niet op de hoogte,haha.
Beetje domme vraag.

anti-fatwa | 14-12-19 | 12:18
▼ 1 antwoord verborgen

Good riddance, zeggen we dan toch? Succes met het bij elkaar houden van je eiland, old chap.

beldewouten | 13-12-19 | 22:42 | 5

"Good riddance, zeggen we dan toch? Succes met..."
beldewouten | 13-12-19 | 22:42
"We"?
Wil jij niet voor mij praten?
De UK gaat een glorieuze toekomst tegemoet.
Als dalijk in de EU-landen het water de W-Europese mensen tot op de lippen staat, economisch, bureacratisch en privacy-technisch, en alle EU landen (dan incl. hellholes als Albanie, Montenegro, Moldavie, hell, eventueel zelfs Turkije) even arm zijn als precies die laatste shitlanden (goed, Moldavie maakt wijn), ja, dan staan de Britten toe te kijken vanaf de shoreside.
-
En drijven wij af op een houtvlot (ja: je zuster op een houtvlot), als de roepende wegdrijvende Canadezen op een ijsschots in South Park:
"I'm not your friend, buddy!
"I'm not your buddy guy!"
"I'm not your guy, pal!"

chicago river | 13-12-19 | 22:50

@chicago river | 13-12-19 | 22:50: ik praat voor wie ik wil, lieve chica. En wat je schetst vinden we wat overdreven.

beldewouten | 13-12-19 | 23:34
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit is het eerste domino steentje. De EU zal nooit meer hetzelfde zijn. Hopelijk gaat de ontmanteling vredig...

van heinde en verre | 13-12-19 | 22:42 | 2

Ik denk eerder dat de huidige EU nog verder naar binnen keert onder leiding van Frankrijk.
Er zullen spoedig uitbreidingen komen en een EU leger. En Nederland gaat meer afdragen. Veel meer.

Trumme | 13-12-19 | 22:44

Ik ben benieuwd hoe de hazen over 2 jaar lopen en hoe onafhankelijk het VK (of wat er van over is) ten opzichte van de EU staat, welke handelsakkoorden zijn gesloten en welke niet. Interessante tijden. En alles is beter dan zo'n Corbyn op number 10. Joris Bohnson is wel een blaaskaak to the max, maar wel een erg vermakelijke en verdient nu een echte kans.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 22:41 | 3

Men zou toch zeggen maak eerst goede afspraken voor je vertrekt, maar zelfs dat is al te moeilijk voor ze.

botbot | 13-12-19 | 22:46

@botbot | 13-12-19 | 22:46: het zal een fraaie vertoning worden. En nu ten volle verantwoordelijkheid van de Tories. Geen excuses meer mogelijk. Het volledige toekomstige resultaat is op het conto van hen te schrijven. Ik denk dat ze de verantwoordelijkheid wel aankunnen...

Rest In Privacy | 13-12-19 | 22:50

Corbyn is altijd consequent geweest in zijn standpunten, marxist als hij is. Boris is een windvaan en is voor open grenzen. Hij is een waardenvrije opportunist.

Arachne | 14-12-19 | 02:40

Labour is terecht verslagen, die hadden een totaal onduidelijke boodschap. Wel jammer voor degenen die op Johnson stemden vanwege de Brexit is dat de kloof tussen de rijken en de armen in het VK al jaren groeit en groeit, en ook veel groter in dan in Nederland. Fijn dat ze nu eindelijk uit het EU kunnen, maar juist die ex-labour stemmers uit het noorden, zullen er niet beter van worden. De echte Tories wel, die zorgen er wel voor dat ze nog wat rijker worden. Wat dat betreft zijn ze net de EU politici, alleen nog wat erger. Het wordt nog een boeiende tijd in het VK, in elk geval niet saai.

Controllos | 13-12-19 | 22:40 | 4

@Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:44:
Dat kan hij wel zeggen, maar de Tories zijn meer dan BJ alleen. En bovendien zegt hij wel meer...

Controllos | 13-12-19 | 22:45

@Controllos | 13-12-19 | 22:45:
Laten we het even afwachten op daden inderdaad, maar ben redelijk hoopvol. 2e hardliner Tatcherisme kunnen de Tories zich niet meer veroorloven.

Jan, Leiden | 14-12-19 | 00:35

@Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:44: Intussen is er rapport boven water waaruit blijkt dat Boris de NHS wil privatiseren American Style. Dit als onderdeel van handelsovereenkomsten met de Donald.

Arachne | 14-12-19 | 02:34
▼ 1 antwoord verborgen

"Kwelgeest" NIgel Farage.
Prachtwoord, "kwelgeest".
Waar dat ik dat ook weer voor het laatst gehoord?
In een van de meer lugubere Suske & Wiskes, denk.
Nee!
De jokerman in Bassie en Adriaan, met de drievormige jokermijter (heb zo'n zelfde maar dan in alu-hoed versie).
Go Bojo.
Wij volgen wel hoor, op termijn, met de Nexit, met mohammedanengeduld.
*indianentooi rechtschikken doet*

chicago river | 13-12-19 | 22:39 | 4

Wij hebben onze eigen kwelgeest. En zijn ellende begint pas. Timmermans.

Trumme | 13-12-19 | 22:46

@chicago river | 13-12-19 | 22:58: Hoop dat Chicago Rivier nog doorwaadbaar is, lange winters zijn trage winters.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 23:12
▼ 1 antwoord verborgen

Als ik zo alles bij elkaar optel is er door meer mensen op partijen tegen Brexit gestemd dan voor...
maar ja dat districtenstelsel hè...

De Treinende Rechter | 13-12-19 | 22:38 | 3

Ik hoor dit argument nou nooit als er een PRO EU partij op winst staat. Het is een druiven-zijn-zuur argument. Kom eens met iets constructiefs, zou ik zeggen.

Knufter | 13-12-19 | 22:41

Nee, dat klopt niet. Labour was als partij niet voor en niet tegen. Dat heeft ze ook genekt. Hun stemmen kan je niet zomaar bij 'tegen Brexit' tellen.

Controllos | 13-12-19 | 22:43

Echt niet. Slechts libdem en SNP waren tegen.

Gen. Maximus | 13-12-19 | 22:44

Steekmug zal blij zijn dat de zeventjes geholpen hebben ;)

Ongeblustekalk | 13-12-19 | 22:35 | 3

Ja.

steekmug | 13-12-19 | 23:12

@Ongeblustekalk | 13-12-19 | 23:21: Hier pak aan een " 7 ", de 2e ligt in het verborgene.
Doet er iets goeds mee bv. zorgen dat je niet opnieuw weggejorst& opgerot word.

steekmug | 14-12-19 | 00:07

Heerlijk gezicht was dit gisteravond bij Pauw, Jetten en Buma keken Live naar de exit poll en toen de uitslag kwam zag je onder de gemaakte glimlach alleen maar woede.... wen er maar vast aan Mark Rutte, je hebt nog hooguit 15 maanden uitstel van executie.

Keyboardspeler | 13-12-19 | 22:32 | 5

@Langshetrandje | 13-12-19 | 22:37: Jetten is sinds de teloorgang in de peilingen aan een media offensief begonnen en ik krijg de indruk dat ze steeds verder afglijden.

Trumme | 13-12-19 | 22:48

@Trumme | 13-12-19 | 22:48: ik gun het hen en hem van harte. Op de arrogante smoeltjes en hard graag.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 23:02

En wat krijgen we daar dan voor terug?
Van de regen in de drup?

Arachne | 14-12-19 | 02:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Amen!

Gazelle | 13-12-19 | 22:32

Waarom ziet niemand het echte probleem? Toen de uitslag van het referendum een feit was betekende dit eigenlijk dat de Britten een schijthekel hebben aan Brussel en het decadente gedoe daar.
Maar iedereen in Brussel bleef gewoon zitten waar die zat, want niet “wij” zijn fout maar die stomme Britten. Na het referendum had de hele Europese commissie op moeten stappen incl het parlement en had men een “nieuw” verfrissend samenwerkend Europa moeten bouwen.
Er is niks mis met Europa maar de EU is dood.

Dutch_Holland | 13-12-19 | 22:31 | 1

Zo is het maar net. Een gemeenschappelijk monetair, migratie en klimaatbeleid is voorlopig gewoon nog een brug te ver.

Reaganmania | 13-12-19 | 23:02

Als rechts verliest, rest er berusting. Als links verliest komt er chaos.

Tuinhekje | 13-12-19 | 22:56

De hoeveelheid vrouwen in die protest bijeenkomst die allen roepen refugees are welcome here. Ik vermoed dat, ook al zouden zijn meerdere malen misbruikt en beroofd worden door verschillende 'refugees'(lees gelukszoekers) dat zij nog niet tot een ander inzicht komen want ze moeten en zullen deugen

Olleke | 13-12-19 | 23:41

Kijk nou, daar hebben ze wel politie!

Twisted_Faith | 13-12-19 | 23:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Artikel hangt van onzin aan elkaar. In welk opzicht zou de EU het referendum niet respecteren? Ze konden allang gaan. De Britten hebben zèlf hun vertrek verbonden aan een handelsakkoord.
Waarom zou Rutte het Nederlandse belang niet gediend hebben? Misschien kan deze meneer, die het allemaal zo goed weet, daar een voorbeeld bij geven?

Die Britten wisten zelf niet wat ze wilden.Ja, free lunch. Maar daar is de EU voor gaan liggen. Nou, dat is raar.

wapster | 13-12-19 | 22:29 | 3

Wat is er mis met een handelsakkoord? Ze hebben veel te bieden, Nederland zo’n 40 miljard.

Dutch_Holland | 13-12-19 | 22:46

De Britten kregen eerst te horen hoeveel miljard een leave zou kosten en daarna werden de voorwaarden pas uit onderhandeld.
De EU met Juncker en Timmermans voorop hebben alles gedaan om een Brexit te voorkomen. Onder welke rots heb je liggen wappen de afgelopen jaren?

Trumme | 13-12-19 | 22:52

@Trumme | 13-12-19 | 22:52: kul, die macht hadden Juncker en Timmermans helemaal niet. Als de Britse MP's het gewild hadden, was de Brexit allang een feit geweest.

JTKDM | 13-12-19 | 23:48

Zit al te wachten op het nieuws dat deze uitslag door de Russen komt.
Het NL nieuws is inderdaad verrassend stil. Ook op de site who nu must not be named was het nogal zielig. Ze deden een slappe poging met 'Engelse bevolking heeft genoeg van Brexit'.
Om vervolgens niet te kunnen verklaren hoe deze uitslag dan kan.
Dat het stemvolk kotsbeu heeft van de EUfiele afbraak kunnen of mogen ze niet begrijpen.

koolteer | 13-12-19 | 22:26 | 9

@wapster | 13-12-19 | 22:30:
Je mist het punt NOS medewerker.
De toon en intensiteit waren nogal wat gematigder dan wanneer bijvoorbeeld Trump met impeachment bedreigd wordt.

koolteer | 13-12-19 | 23:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Helaas zal de Brexit op een behoorlijke (tijdelijke) ramp uitdraaien voor de UK. Niet omdat zij niet heel goed voor zichzelf kunnen zorgen, en kapitalen over houden doordat zij niet meer bijdragen aan de transferunie, maar omdat de EU hen zal laten bloeden als een rund. De EU is zich heel goed bewust van het groeiende anti EU sentiment in veel landen, en het worst case scenario is een geslaagde Brexit. De EU zal dus alle betalingen eisen die tot 2024 zijn afgesproken (honderden miljarden) en toegang tot de markt zal voor de UK alleen mogelijk zijn tegen forse betalingen en het voldoen van de openstaande betalingen tot 2024.

wolfjemidas | 13-12-19 | 22:25 | 7

En wat nu als ze weigeren die honderden miljarden te betalen??

Fiets | 13-12-19 | 22:53

Zie inderdaad de Grieken, de Turken, en al die Afrikaanse landen. Palestina. De IS rebellen. Verdrag met Marokko. Allemaal gesteund door de EU en naderhand hebben ze er schijt aan. Geweldig. De EU vraagt er gewoon om, om genaaid te worden.

Tuinhekje | 13-12-19 | 23:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Tja ik ben een beetje verward, al die dagen dat ik npo gezien en alle media - ( uitgezonderd Telegraaf) gelezen heb was ik overtuigt dat Boris verpletterd zou worden en de Brexit niet komt. Moet ik mijn Trifle nu zelf gaan maken en 100 conservendozen Beaked beans gaan hamsteren? Is het nu gebeurt wat GS en de Telegraaf al hadden voorzien. o man... sorry o mens.

jan huppeldepup | 13-12-19 | 22:23 | 4

Was ook geen nieuws zoals wij weten, maar gekleurd links wishful thinking propaganda dat BoJo zou verliezen? En dan dit. Zooo onverwacht.

Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:31

Net zoals Nederland groter is dan de randstad is Verenigd koninkrijk meer dan Londen, maar journalisten gaan nooit uit deze bubbel.

Dutch_Holland | 13-12-19 | 22:40

U was dus een verwarde Jan, ehm, man? Hm, binnenkort in het nieuws?

Graaisnaaiert | 13-12-19 | 23:50
▼ 1 antwoord verborgen

Brexit gaat weer niet door. Maar he, als het gebeurd dan wel wat VOC mentaliteit en zsm een deal regelen met Engeland!

1977 | 13-12-19 | 22:21 | 8

Zwizalletju: De pot verwijt de ketel. niet: 'het loopd' spatie?
Maar : 'het loopd?'

Portnoy | 13-12-19 | 22:39

@Trumme | 13-12-19 | 22:56: als ik iets te vertellen zou hebben binnen de EU zou ik ze zo smooth als maar kan, en zo snel als maar kan, de deur uitzetten. Zsm en zo vriendelijk mogelijk. Geen boetes, geen claims, geen getraineer. Tot ziens en tot snel! Die begrotingsverplichtingen tot 2023 zijn ze echter zelf onlangs face up aangegaan en dienen dus ook betaald. Eerlijk is eerlijk.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 23:04
▼ 5 antwoorden verborgen

Lees ik net op de Belgsj: Moslims ongerust over uitslag, bij Boris en zijn kluppie kunnen ze niet meer uitvreten wat ze gewend waren, misschien een begin van de Bevrijding van Europa?

thepinkpainter | 13-12-19 | 22:21 | 4

Als dat toch eens waar zou zijn. Prachtig!

schijtzat | 13-12-19 | 22:41

@* Il Principe * | 13-12-19 | 22:32: Dat antisemitisme bij Labour kwam pas "aan het licht" toon Corbyn stelde dat de palestijnen ook rechten en mensenrechten hadden.

Arachne | 14-12-19 | 02:30

@* Il Principe * | 13-12-19 | 22:32: Lekker genuanceerd ook. Zogenaamde antisemitisme en structurele racisme. In ieder geval heb je nog al moeite met het accepteren van de realiteit, zoals zo vaak voorkomt op links. Bij een eerlijke en gebalanceerde berichtgeving was de overwinning nog groter geweest dan nu al het geval is. De geest is uit de fles en uw kamp heeft verloren. Accepteer dat gewoon en ga verder met je leven.

Kukooo1 | 14-12-19 | 11:16
▼ 1 antwoord verborgen

De komende tijd weer extra pro-EU propaganda in de media om de rest van de EU-landen niet op ideeën te brengen.

Reebensteeltje | 13-12-19 | 22:20

Nieuwsuur komt weer met de berekening en beredenering dat de versnippering van de remainers deze uitkomst heeft gebracht. Eigenlijk dus weer de verkeerde uitkomst en sodom en gomorra want tweederangs EU lid nu. Man man man

Kladderadatsch | 13-12-19 | 22:19 | 3

Tja ik deel uw mening maar moet toch even corrigeren: man man man moet zijn mens mens mens. We leven hier niet in de rimboe of in bevrijd England.

jan huppeldepup | 13-12-19 | 22:28

Nieuwsuur kan en wil de rauwe realiteit niet duiden, dus maken ze er net als de BBC maar spinsels van? Erg, hoe diep kun je dan zinken?

Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:36

@jan huppeldepup | 13-12-19 | 22:28: Ik moest lachen :)

lovekila | 14-12-19 | 11:13

Ik zet mijn geld nog steeds op geen brexit. Lach me maar uit. Ik stink wel, maar ben niet gek.

opblaasschaap | 13-12-19 | 22:18 | 7

Wat ziet u dan nog voor mogelijkheden? De EU die hardball gaat spelen? Geloof ik niet in, Trump en China liggen niet meer op ramkoers en het VK staat open voor privatisering. Boris krijgt zijn zin wel, alleen de Britse John Modaal is het bokje, net zoals hier.

Graaisnaaiert | 13-12-19 | 23:48

Die Brexit komt er, met of zonder deal. Als de EU hardball gaat spelen dan zetten ze ettelijke miljarden op het spel en verliezen ze een handelspartner die in de VS de krenten uit de pap gaat halen.
Die Brexit zal er komen, linksom of rechtsom. Het mandaat is overweldigend en de EU moet gewoon af en pootje geven.

Bakkeleures | 14-12-19 | 08:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Pervers ook van die Schotten om alle principes overboord te gooien vanwege een paar landbouwsubsidies. Hoe kun je jezelf zo verlagen, tot een bedelaar? En begrijpen die gasten niet dat het Britse rijk alsnog die subsidies zou kunnen uitbetalen en daarnaast nog miljarden over houdt, vrij te besteden.

hustler01 | 13-12-19 | 22:17 | 9

Veel Schotten vinden Londen erger dan Brussel.

JTKDM | 13-12-19 | 23:51

Ik dacht dat de Schotten nog echte kerels waren, maar het blijken bange pussies. Jammer.

Deksmaat | 14-12-19 | 00:24

@Graaisnaaiert | 13-12-19 | 23:46: Indien u maar eens onder die spreekwoordelijke steen vandaan komt zou u kunnen zien dat in de laatste decennia er al aardig wat boevennesten bij de EU zijn gekomen. Misschien is het beter dat u alvast start met de campagne.

hisxxx | 14-12-19 | 00:38
▼ 6 antwoorden verborgen

Maar wij hebben timerkots en groene poep.

rein9576 | 13-12-19 | 22:17

Heb op de achtergrond Nieuwsuur op Nederlandse Propaganda Omroep 2 aanstaan. Er zijn alleen nog maar tegenstanders van BoJo aan het woord geweest. Een soort Noord-Korea aan de Noordzee. Man man man!

benjeallanggek | 13-12-19 | 22:16 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Goed dat er eindelijk een einde komt aan de patstelling en de wil van het volk gevolgd gaat worden. De Britten zijn de enige echte democraten i.t.t. de Fransen en Duitsers die de landen in hun periferie , net als de eeuwen daar voor , ook nog eens aan zich willen onderwerpen, nu via het EU instrument.

Zwizalletju | 13-12-19 | 22:16

de volgende eussr troef, een wig drijven in de uk mbv schotland

helmholtz | 13-12-19 | 22:14 | 9

@Zwizalletju | 13-12-19 | 22:37:
Tsja, de Brexit was niet een factor die meespeelde in het referendum toen. Meningen van bevolkingen veranderen zo af en toe dus. Maar jij negeert dus liever de wil van een volk?

* Il Principe * | 13-12-19 | 22:41

@* Il Principe * | 13-12-19 | 22:41: Je hebt geen punt en dat weet je. Het was een 'Once in a generation vote' . Het Brexit referendum idem. Dus het stopt hier. Doe je wat anders ben je een anti-democraat. Net als dat je uitslagen negeert zoals hier in NL of de mogelijkheid om via referenda iets extra's in te brengen, om zeep te helpen zoals de anti democratische partijen hier in dit land doen. Ik ga ze niet noemen want kots van ze.

Zwizalletju | 13-12-19 | 22:52

@Zwizalletju | 13-12-19 | 22:52:
Onzin. Het parlement kiezen we elke 4 jaar. Als we de wil van het volk volgen, doe je dat niet op 1 moment.

* Il Principe * | 13-12-19 | 23:50
▼ 6 antwoorden verborgen

Iets meer dan 43% van de stemmen geeft de conservatieven een absolute en ruime meerderheid. Er is daar iets goed kapot. Maar goed. Na 3,5 jaar ben ik wel Brexitmoe. Laat ze zsm opzouten en in hun uppie naar de tering gaan.

* Il Principe * | 13-12-19 | 22:13 | 10

@Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:40:
Het is goed tegen de verspreiding van Jihaddollars. Zouden meer landen moeten doen... Of ben jij voor de Jihad?

* Il Principe * | 13-12-19 | 22:43

@* Il Principe * | 13-12-19 | 22:43: wie beweert moet bewijzen, zeker met dergelijke goedkope suggesties.

therealbraindump | 13-12-19 | 23:06

@therealbraindump | 13-12-19 | 23:06:
Tja, algemene kennis heet dat. Zoek het maar op. Saoudi Arabië heeft hun versie van de Islam met oliedollars geëxporteerd naar de halve wereld. Dat is eenvoudig na te zoeken. Laat eens zien dat je meer dan anderhalve hersencel hebt.

* Il Principe * | 13-12-19 | 23:52
▼ 7 antwoorden verborgen

"Jeremy Corbyn has defended his decision to adopt a neutral stance in a future Brexit referendum as "a sign of strength" and "maturity".

The Labour leader told a BBC Question Time leaders' special on Friday that he would not campaign for Leave or Remain if his party wins power.

If he becomes prime minister, Mr Corbyn has promised to negotiate a new Brexit deal with the EU and put this to a public vote alongside the option of Remain.

However, in Friday's programme he confirmed he would maintain a neutral stance in this referendum before carrying out the result. www.bbc.com/news/election-2019-505301...

Labour voerde campagne voor nog vier jaar zinloos theater in het Britse Lagerhuis. Een nieuw akkoord, een nieuw referendum, nog meer tijdrekken en onzekerheid. De kiezer wil er een streep onder.

Het referendum gaf een Brexit, de vorige verkiezingen had Labour & Tory`s een Brexit manifesto en nu winnen de Tory`s ruim. De kiezer heeft nu drie keer voor Brexit gekomen. 2020 weten tot inverre het VK en EU nog respect hebben voor het concept democratie.

Feynman | 13-12-19 | 22:12 | 2

Hear, hear. Helaas is die mogelijkheid voor NL vakkundig ge-Balkenend en ge-Kasjaat. Dat niemand die Mr Bean van de Lage landen en die pek-en-veren-freule daarvoor heeft vervolgd is iets voor later generaties als de rook en puinhopen van de desintegratie van de EU zijn opgetrokken en we onder externe leiding (na 2 keer zijn de Yanken het wel beu, de 3de redder wil ik even niet over speculeren) onze eigen Neurenberger processen mogen houden (in Kutdorperveen)

bakermat | 13-12-19 | 22:30

@bakermat | 13-12-19 | 22:30:
Shock. Puur shock. Wij Nederlanders waren best groen. Nu niet meer. Maar het moment is weg. Wil niet zeggen dat hij ermee weg komt.

LiniaalRectaal | 13-12-19 | 22:59

Ik wens het UK veel geluk, en al het beste nu ze onder het juk van de EU zijn gekomen.
Een schaap over de dam.... Hopelijk volgen wij ook.

Het leven is zwaar | 13-12-19 | 22:11 | 8

@bijna_raak | 13-12-19 | 22:34:
Als individuele landen heeft Europa geen flikker in te brengen tegen de VS, China en Rusland. Als EU is het een serieuze wereldspeler. Er is niet zoveel keus...

* Il Principe * | 13-12-19 | 22:39

@* Il Principe * | 13-12-19 | 22:33:
Oh, zijn we nu opeens een federale unie? Dat hoort niet.

LiniaalRectaal | 13-12-19 | 22:57

@* Il Principe * | 13-12-19 | 22:15:
Uitloggen en een nieuwe nick verzinnen !

Zoloft | 14-12-19 | 00:22
▼ 5 antwoorden verborgen

Als het argument is: het is de wil van het volk, dan ook graag luisteren naar het Schotse volk.

wapster | 13-12-19 | 22:11 | 8

@Bigi Bana Boy | 13-12-19 | 22:13:
Zedde gij een Brabo?

LiniaalRectaal | 13-12-19 | 22:55

En wat is uw standpunt mbt Catalonie? Geeft wellicht een iets beter beeld wanneer ik beide standpunten kan beoordelen.

Kukooo1 | 13-12-19 | 23:00
▼ 5 antwoorden verborgen

Hi James7holland!
Nice to know you!

steekmug | 13-12-19 | 22:11 | 1

Voorspelbaarheid is een goed iets.

LiniaalRectaal | 13-12-19 | 22:54

En ja, ook jongeren stemden wel degelijk in meerderheid vóór de Brexit, NPO en RTL verspreidden nepnieuws zo lijkt het wel? Dat Hilversum, etc., vertrouw ik bijna helemaal niet meer met het gekleurde nieuws.

Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:09 | 1

Rode pil en NPO gaan ook slecht samen.

Kukooo1 | 13-12-19 | 22:57

Prima toch? De EU had alleen maar last van die altijd en eeuwige dwarsliggende Britten. Beter voor ons en misschien beter voor hun. Als ze de Schotten binnenboord weten te houden tenminste.

Bigi Bana Boy | 13-12-19 | 22:09 | 4

Tja als ze de Schotten binnenboord houden hebben ze een armenhuis meer. Aberdeen heeft geen functie meer na de afsplitsing en olie kunnen ze dan in iran kopen. Denk dat de werkeloosheid in Schotland hoger word als in Wit-Rusland.

jan huppeldepup | 13-12-19 | 22:38
-weggejorist-
funkyd | 13-12-19 | 23:36
-weggejorist-
Cadaver | 14-12-19 | 01:03
▼ 1 antwoord verborgen

Mag ik zeggen dat ik behoorlijk jaloers ben op de Britten .

blauwe zander | 13-12-19 | 22:07 | 3

Helaas zijn wij niet zo democratisch, dankzij D66 hebben we niet eens een referendum

speed48 | 13-12-19 | 22:12

Benieuwd hoe lang het gaat duren.

RickyLaRue | 13-12-19 | 22:07 | 2

Net die Green Deal op een Europese democratische manier gesloten.
25 % van het totale budget per jaar ,die zullen natuurlijk aangezuiverd moeten worden en dat betekent ook weer op zijn Europese unies dat daar dus 25% bij moet en daar kan de bevolking weer voor opdraaien.

Damoos | 13-12-19 | 22:28

@Damoos | 13-12-19 | 22:28: De EU zou natuurlijk ook de tering naar de nering kunnen zetten. Minder budget, dus ambities aanpassen bij waar ze WEL invloed op hebben, zoals je in een normale economische situatie zou doen. Maar ach, het blijven ambtenaren, dus de burger mag zeker weer op gaan draaien voor deze luchtfietserij. Het VK is een grote netto betaler, nog meer belastingdruk zal de weerstand onder de andere EU lidstaten alleen maar doen toenemen. Dit voorspelt een hoop ellende en dat is niet de schuld van de Britten. Dat besef zal langzaam maar zeker gaan indalen. Een ding is mij duidelijk, de gevestigde orde raakt de grip op de burgers kwijt. Men wil daden waar men wat aan heeft, geen mooie praatjes van Hillary, Corbyn of Timmerfrans. Deze kaste heeft gefaald en zal moeten worden vervangen.

Kukooo1 | 13-12-19 | 22:53

De Schotten moeten nu onafhankelijk worden en bij de EU komen.

Rest In Privacy | 13-12-19 | 22:05 | 6

@Bigi Bana Boy | 13-12-19 | 22:10: Binnen de EU hebben ze geen enkel recht van spreken in dat geval. Zie ons referendum en in Catalonie. Enne, zo zijn Engelsen? Nog al generaliserend. Hoe zijn moslims volgens U? En joden, Duitsers, of EU Commisarissen?

Kukooo1 | 13-12-19 | 22:40

@Kukooo1 | 13-12-19 | 22:40: Engelsen zijn altijd al goed geweest in het bezetten van andere landen. Wales, Schotland, Ierland, Gibraltar. Waarom blijven die lui niet gewoon in hun eigen pokkeland?

Bigi Bana Boy | 13-12-19 | 23:29

@* Il Principe * | 13-12-19 | 22:16: Dat valt wel mee en olie wordt steeds minder lucratief. Met die hoeveelheid olie kan Schotland niet overleven en na 2050 gebruikt Europa geen fossiele brandstof meer, dan kun je er hooguit plastic speelgoed van maken.

Bakkeleures | 14-12-19 | 08:16
▼ 3 antwoorden verborgen

Nexit of een green deal?

Poesman | 13-12-19 | 22:05 | 4

Fuck die Nexit.

Bigi Bana Boy | 13-12-19 | 22:11

Die green deal heeft vast niet geholpen. Net zo min als het feit dat Labour geleid wordt door een minkukel die ongeveer net zo populair is onder de kiezers als Hillary.

Muxje | 13-12-19 | 22:11

@Bigi Bana Boy | 13-12-19 | 22:11: Sterk argument

bijna_raak | 13-12-19 | 22:36
▼ 1 antwoord verborgen

Ja, nou, Schotland dreigt een Catalonietje te willen doen las ik in Bild, wordt nog wel even spannend om de neuzen dezelfde kant op te houden. Maar Brexit komt er vast nu wel?

Jan, Leiden | 13-12-19 | 22:04 | 8

Mooi toch? Ik kijk al jaren uit naar deel 2 van Braveheart

lovekila | 14-12-19 | 10:40

@Bakkeleures | 14-12-19 | 08:14:
De Schotten vergeten 1 ding ze kunnen niet los komen van het VK voordat deze een BREXIT heeft doorlopen, want zo rap krijgen ze het niet voor elkaar. Daarna gaan de regeltjes van kracht worden voor nieuwe EU leden en zullen ze dus een groot aantal verworvenheden gaan missen die ze nu hebben als lid van het VK binnen EU, en daar waren een aantal zaken bij die ze niet kwijt wilde wordt dan toch moeilijk, en de rest van het VK zal garen spinnen omdat Schotland dan net als Ierland vrij afgelegen ligt van de rest. Schotse onafhankelijkheid is mooi maar in de praktijk zullen ze er minder door worden omdat ze in een nieuwe unie komen die veeleisender is.

Umberto die trotzoni | 14-12-19 | 13:06

@lovekila | 14-12-19 | 10:40: Alleen is Braveheart in Ierland opgenomen. Door de Wicklow Mountains loopt er een route die Braveheart Drive wordt genoemd. Omdat ik die hele film niet ken, maar ik wel door de Wicklow Mountains heb gereden en die borden dus heb zien staan, heb ik maar eens opgezocht wat die Braveheart Drive nu precies inhoudt. Maar dat heeft dus met die film te maken.

Bijtendehond | 14-12-19 | 13:15
▼ 5 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl