achtergrond

Geenstijl

Columnist schrijft 'kwetsende column' en wordt door andere werkgever ontslagen. Oordeel zelf

Een journalist moet opzouten bij een radioprogramma omdat hij in een huis-aan-huisblaadje een column schreef over de burgemeester. Su-per-triest.

Het verhaal speelt zich af in Groesbeek, bekend van 'kutkeeper' en tevens in het verspreidingsgebied van 'KUTKRANT'. Welnu, ene John Peters - die wij niet kennen maar het schijnt een regiochamp te zijn - pende in het huis-aan-huis-blaadje VIA Groesbeek een kutcolumn over burgemeester Mark Slinkman (CDA) en wethouder Sylvia Fleuren (ook CDA). Die zichzelf kennelijk in een te strak pakje had gehesen, maar dat terzijde, want wakker liggen van de sexy garderobe van Sylvia Fleuren doe je maar in je eigen tijd. Enfin, columnist Peters geeft duidelijk aan 'ging mijn fantasie weer met mij aan de loop' en daarna iets over een kutlunch, kutoverspel en een kut-Spoorlaanproject.

Vervolgens stuurt radiozender Omroep Berg en Dal de kutcolumnist de laan uit vanwege de 'kwetsende column'. "We hebben er veel reacties op gehad. Van luisteraars, adverteerders, politici, maar ook van collega’s. Ook zij worden erop aangekeken. Dit verstoort verhoudingen. Dat kunnen wij ons niet permitteren", aldus kut-oud-mediale regiodino annex omroepvoorzitter Jan Verbeet.

JA HOOR EENS JAN VERBEET. Ten eerste. Die radiozender van jou heeft geen reet te maken met een column in een blaadje. Geen reet. Ten tweede. Wat nou, reacties gehad? Als jij 'reacties' krijgt op een column ga je mensen ontslaan? En jullie, collega's van Peters die liepen te huilen en klikken bij de hoofdredactie, schaam jullie kapot. Jullie zijn het AD niet. Ten derde. Een column moet prikkelen en dat is precies wat John Peters hier doet. Als je niemendalletjes wilt lezen - water is nat, gras is groen - ga je maar naar fucking Nynke de Jong. Er lopen duizenden Nynkes de Jong rond in Nederland en ze willen allemaal hetzelfde: snoeihard deugen en in de smaak vallen bij een zo groot mogelijk publiek. Nynke wil niemand verbazen of verwonderen of prikkelen, want het gaat over poep. Die duizenden Nynkes hebben allemaal even weinig schrijftalent, maar zonder inhoud kun je ook niet op je bek gaan en dus is het lekker veilig. Ten vierde. Peters schrijft duidelijk over 'fantasie'. Hypothetisch. Satire, zo u wil. Niemand schrijft of insinueert dat Slinkman daadwerkelijk met Fleuren heeft lopen ketsen in het fietsenhok. Ten vijfde. Laat die Peters gewoon schrijven wat hij wil. Vrijheid van meningsuiting enzo. Ten zesde. Hoeveel 'reacties' krijgt Omroep Berg en Dal nou eigenlijk op zo'n stukje? Drie? Tien? Vijftien? Het is 'journalistiek', ouwe. Rug recht. Staan voor je mensen. Ten zevende. Hoe is die column in godsnaam kwetsend. Ten achtste. Hoe zit het nou écht met je subsidie? Ten negende. Slinkman! Heb jij dit kutontslag veroorzaakt? Oordeel zelf: COLUMN NA DE KLIK WARNING WARNING GRAPHIC CONTENT EXPLICIT

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Volkskrant-columniste die jarenlang in Berlijn en Amsterdam woonde moet terug naar eigen dorp

Serious Request staat dit jaar geheel in het teken van de CAO-ramp bij dagbladen De Persgroep

@Ronaldo | 18-12-23 | 20:00 | 223 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.