achtergrond

Geenstijl

22 superleuke uitjes voor de laatste zomerdag

GeenStijls Belangrijke Culturele Uit Agenda van zaterdag 13 oktober 2018, korte boks om de kont en de paden op de lanen in!

22ste plek. Live muziek bij De Schapendrift in Orvelte. U dacht deze zaterdag even lekker te gaan rammen op Metallica of Machine Head, met dubbele bassdrums en zevensnarige gitaren uit oude London City buizenrammers? Nou, dan zit u er eventjes flink naast! Het is namelijk de Drentse singer-songwriter Margaretha Kleine die larmoyante streekriedeltjes de wereld in zal slingeren. Ook leuk!

21. Plantenruilmarkt bij de familie Jacobs. Zit je in de tuin en kijk je tegen allerlei van die planten aan waarvan je denkt: ik wil die planten helemaal niet en tevens wil ik andere planten? Komt dat eventjes goed uit. De familie Jacobs uit Baarlo organiseert een heuse Plantenruilbeurs. Protip, want wij hebben roze vingers: laat je niet om de tuin leiden door het mooie weer en ruil je zomerplantjes om voor winterharde exemplaren. HA!

20. Appels en peren zijn niet te vergelijken, maar ze zijn wel te tekenen en dat is precies wat je kan doen in het Fruitteeltmuseum bij de zogeheten "WORKSHOP BOTANISCH TEKENEN Kleurpotlood APPELS EN PEREN, BLADEREN". Dat vinden ze zelf nogal episch: "Niets leukers dan een appel of peer tekenen." Nou, wij kunnen wel een paar dingen bedenken die leuker zijn dan een peer tekenen: bier drinken, kaarten met vrienden, fikkie stoken, autorijden, een boom omhakken, geld verdienen. Peer tekenen, ook leuk. De workshop wordt gegeven door Eline de Jong en zij is lid van Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland dus dat weet je het wel: dat gaat he-le-maal uit de hand lopen.

19. Nu we het toch over fruit hebben, er is nog een knalfuif gaande: "Pluk zelf Beemster fruit bij fruitteeltbedrijf De Toffe Peer". Het geplukte fruit wordt bij de uitgang gewogen en je moet er gewoon voor dokken, maar als je dan toch zin had in fruit kun je het net zo goed zelf van de boom halen. Anders lig je ook alleen maar op je bank te ruften met zo'n stinkappel in je hand. Hup, in de benen!

18. Bustocht door de Achterhoek. De bus is het aller- allerlaatste redmiddel om van A naar B te komen, maar er zijn mensen die daadwerkelijk genieten van zo'n helletocht. In de Achterhoek kun je vrijwillig een hele dag in zo'n vies ding gaan zitten. Je begint in Heelweg en gaat via Aalten en de familie Te Bokkel naar Winterswijk. Via Het Woold en Bredevoort ga je terug naar de opstapplek, de Radstake, een iconische boerendisco met een legendarische hooizolder waar boerenzonen natte vingers haalden bij boerendochters. Enfin, het busritje kost je verdomme 59 euro en voor dat geld boek je bij een prijsvechter ook een retourtje Londen, maar wij zitten hier om u aan te moedigen dus ga lekker mee met die busreis door de Achterhoek.

17. Ambachtelijke herfstmarkt te Eck en Wiel. De ambachtelijke herfstmarkt van Eck en Wiel is niet zomaar een herfstmarkt die weg zou vallen tussen al die andere herfstmarkten, zo van: daar heb je de herfstmarkt van Son en Breugel, daar de herfstmarkt van Eck en Wiel en daar de herfstmarkt van Bergen op Zoom. NEEN! De herfstmarkt te Eck en Wiel is "de gezelligste herfstmarkt van de Betuwe". "Het assortiment is zeer uitgebreid zoals bijvoorbeeld rookworsten, dierenbenodigdheden, fleecevesten, woonaccessoires, sieraden, kinderkleding, lederwaren en damesmode." Dat is goddoeme een partij handig, want we zaten net een plek te zoeken waar ze al die nutteloze troep geclusterd hebben en de laffe HEMA komt iedereen ook de strot uit. Eck en Wiel dus, we komen eraan!

16. Verre Reizen Event te Antwerpen. Is het toeval dat het Verre Reizen Event in Antwerpen is? Nee, natuurlijk is dat geen toeval: dat is bewust om erachter te komen wie de moeite neemt naar Antwerpen af te reizen. Zo weet de organisatie meteen: iedereen die het Verre Reizen Event te ver vindt heeft helemaal geen trek in verre reizen. Als Antwerpen immers al te ver is...

15. Bij een jihadistische aanslag hoor je nou nooit dat iemand toevallig een verrekijker bij zich had en dat is zonde, want met een verrekijker in de aanslag kun je mooie dingen zien. Vogels bijvoorbeeld en wel bij de wandelroute door de Heere Peel bij America. Dat dorpje kennen we natuurlijk allemaal van Rowwen Hèze en verder is er in America, geloof ons, echt geen ene bal te doen.

14. Ja dames en dames, het is weer tijd voor ouderwetse geile geitenyoga in het Amsterdamse bos! Stel je toch eens voor dat er iemand met een tijdmachine uit het verleden komt. "Dus jullie liggen tussen de geitenkeutels te yogaruften en na afloop krijg je notentaart en cappuccino met geitenmelk en dat geintje kost 25 euro? Okee ik ga wel terug naar 1943 doei." Meer info hier!

13. Paddestoelenwandeling Dwingelderveld. Dat zou verdorie toch wat zijn, loop je bij Ruinen door het bos en zie je zomaar een Valse Hanekam of een Kleverig Koraalzwammetje. Teeeering. Die laatste wordt doorgaans alleen waargenomen door je vriendin, weyo. Het kan allemaal tijdens de Paddenstoelenwandeling Dwingelderveld. Bijzijn is meemaken.

12. Expositie 'Kinderen met een ster' te Drenthe. Twijfelachtige naam voor een expositie en die vieze pedo van een Marthijn Uittenbogaard hoeven we dus niet te zien bij Kamp Westerbork. O nee wacht, het gaat om een jodenster en dat geeft het hele gebeuren meteen een trieste lading. Hierrr.

11. De Marechaussee op Schiphol-festival. Dan denk je: hee leuk naar Schiphol, maar nee, het is in Buren en dat ligt ergens in Gelderland. Waan je voor een dag iemand die afspraken maakt met Colombianen om coke door te la.. Nee wacht, juist niet. Je kan ook op een Segway rijden! Als je op straat op een Segway rijdt sta je gigantisch voor lul dus doe het dan maar achter gesloten deuren. En dan maar hopen dat de buurvrouw er niet toevallig ook is, want dan krijg je dat geroddel weer in het dorp: "Joa Piet reed op een Segway zelf gezien."

10. Krijg nou wat, de non-foodbank in Gouda heeft Open Huis. Er is een rommelmarkt, een loterij en er zijn poffertjes (dus toch food). Mogelijk is er ook wel iemand die 'Annie' heet en er is vast ook wel een 'Sjaan'. Kortom: precies alle dingen waar je zin in had toen je vanochtend opstond in Paterswolde. En niet janken dat je er 2,5 uur voor in de auto moet zitten want de A28 kart tenminste lekker door.

9. Nu gaan we helemaal loco en wel met de boekenbeurs in Westerbork. Dunne boeken, dikke boeken, prentenboeken, stripboeken, vakantie boeken. Alles kan en alles mag in Westerbork, dus laat je moeder thuis want het kan weleens gigantisch uit de klauwen gieren door alle sterke drank.

8. Rondleiding "Speuren naar Hunebedbouwers". Heb je weleens een hunebed gezien? Grote keien hè! Aldus het lokkertje op de website van de rondleiding "Speuren naar Hunebedbouwers". We hebben inderdaad weleens een hunebed gezien en we kunnen bevestigen dat het flinke joekels zijn. En het is mooi weer dus wat let je om eens zo'n hunebed van dichtbij te bekijken. Kom je ook eens in Drenthe.

7. Vlooienmarkt Eelde. Kom niet aanzetten met je grote bakkes dat je alle vlooienmarkten van de planeet wel een keer hebt gezien want dan heb je de vlooienmarkt van Eelde nog niet gezien. Brocante, vintage, kleding, vinyl - meestal zijn dat bakken vol met James Overlast, BZN, Georges Moustaki, James Galway, Thijs van Leer en andere afval die niemand wil hebben. Enfin, Eelde dus, en je hebt er ook een vliegveld in de buurt, wat wil je in hemelsnaam nog meer behalve de trein terug naar huis. Of hebben ze geen treinstation?

6. Sommige mensen denken: ik eet nog liever glas dan dat ik bij de Artistieke Klimaattop in Leeuwarden ga luisteren naar kunstzinnig gezemel over het klimaat. Anderen denken: ach, laat ik maar eens een kijkje nemen bij de Artistieke Klimaattop in Leeuwarden. Daar krijg je dus vraagstukken als 'hoe kunnen kunstenaars ons helpen onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken' en wie daar zin in heeft wensen we veel succes.

6. Vergeet dat mooie weer en ga gewoon lekker naar de Open Dag van de Hogeschool Leiden! Want in Leiden hoor je er helemaal bij als je aan de Hogeschool studeert. Je kan in gesprek met studenten en docenten en iedereen heeft er heel erg veel zin in. 

5. Jonge meiden- en dameskledingbeurs in de Petrakerk. Als je allerlei opgeluchte vaders in de kroegen rondom de Petrakerk ziet zitten weet je: de jonge meiden- en dameskledingbeurs is weer begonnen. Er gaat ook nog eens geld naar een goed doel. Derhalve: dochter en vrouw wat geld in de handen douwen en zelf gaan schaken in de kroeg. De leven.

4. Volksdansvereniging Hava Naguila bestaat kennelijk een bepaald aantal jaar en dus is er een beuker van een ragfeest. Op zaterdag is er een gala-avond met Cwmni Dawns Werin uit Cardiff en Volkskunstgroep Drieske Nijpers uit Sint-Gillis-Waas. Zijn alle cokedealers van Vogelwaarde (Zeeland) ook weer de hele avond onder de pannen.

3. Festival B in Stadsschouwburg De Lawei in Drachten. Dampende beats, dj's, biertje, bacootje. Nou niks van dat. "Ontdek hoe de bodem, boeren, bijen en biodiversiteit de basis zijn van jouw gezondheid en tevens zorgen voor smaakvol eten, een beter klimaat, een duurzaam voedselsysteem." Bij het woordje 'bodem' waren ze ons kwijt maar als dit geen magische ervaring wordt snappen wij er ook geen ene fluit meer van.

2. Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. Geen flauw idee waar en wanneer er dingen te doen zijn maar het is de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg en volgens deze website is dat een feestdag in Nederland. Met andere woorden: hijs de driekleur, smijt jezelf vol met bier en op naar de vrijmarkten! Alaaaaaf

1. Er kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn en dat is vanzelfsprekend een bierfestival. Het is in Tholen en dat ligt ergens in Zeeland, in de buurt van het oude strandhuis alwaar P. Jakobsen ooit nuchter en warm werd van de verhalen van een of andere scharrel. Dus ja, we weten dat de band Bløf ook uit Zeeland komt, maar ze hebben er bier en dat is lekker.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.