achtergrond

Geenstijl

Hoofdredactioneel Commentaar. HUP A7-FRIEZEN!

Maandag 8 oktober. Het Vierdaagse Kafka-Proces van de Eeuw tegen de Friese Blokkeerders van de A7 gaat officieel van start.

Het is de Waterscheiding Blokkade die zo duidelijk liet zien waar de politieke moraal en de Mainstream Media hun piketpaaltjes hebben geslagen. Niet aan de kant van Jan Publiek, die in overgrote meerderheid pro-Piet is en blijft, maar aan de zijde van de bestrijders van Zwarte Piet. Nou heeft de vrije pers uiteraard een rol in het beschermen van (de rechten van) minderheden in een meerderheidsdemocratie, maar het probleem met Kick Out Zwarte Piet en aanverwante activistengroepen is dat ze niet of nauwelijks met rationele, inhoudelijke argumenten komen. Je kan ze dus wel een podium bieden, maar zolang hun overredingskracht enkel in in zware woorden met heel veel decibels door de versterkers wordt gepompt, wil dat nog niet zeggen dat hun argumenten valide zijn. 

Als ze dat wél waren, zouden er wel meer mensen bereid zijn om te luisteren, want Nederlanders zijn ontzettend redelijke, inschikkelijke mensen. Maar niemand wordt graag ten onrechte voor racist uitgemaakt omdat een handjevol mensen zich niet kan vereenzelvigen met een oer-Hollandse culturele traditie. En dan wordt ons volkje juist recalcitrant, gaat den kont tegen den krib, en kun je krijsen tot je een ons weegt - je dreigt tegen dovemansoren.

Eerlijk is eerlijk: het blokkeren van een snelweg is ook geen inhoudelijk argument, maar een opzichtige obstructie - en eentje die we echt onwenselijk moeten vinden in een rechtsstaat met demonstratierecht. Tegelijkertijd zagen we niemand fysiek belaagd worden, er vielen geen klappen, er werd zelfs niet gescholden. Er werden op welhaast gemoedelijke wijze twee bussen stil gezet op de snelweg, waarop een paar Friezen op het asfalt van de A7 een sjekkie gingen bollen tot de eveneens in uiterste kalmte aanwezige politie het welletjes vond en de colonne weer in beweging maande - en de protestbussen terug naar de Amsterdamse Ring dirigeerde. 

Wat we achteraf wel leerden, is dat PvdA-burgemeester Waanders van Dongeradeel zich in de maanden voorafgaand aan de intocht persoonlijk in Amsterdam gemeld heeft om KOZP uit te nodigen om te komen demonstreren in Dokkum, waarbij we een getuigenis hebben van vermeende opruier Jenny Douwes - niet op de A7 aanwezig maar vandaag wel voor de rechter - dat deze burgemeester Nederland “een racistisch land” heeft genoemd. Nog veel heftiger is de verklaring van Douwes dat Waanders ook de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU) heeft uitgenodigd om te komen demonstreren vóór Zwarte Piet. Van een burgemeester die Nederland “racistisch” vindt, valt niet te verwachten dat ze deze uitnodiging deed omdat ze graag een pluriform debat in Dokkum wilde organiseren.

Wanneer heeft de burgemeester de meeste macht? Als de openbare orde in gevaar komt - dan kan zij de driehoek opschakelen en een noodtoestand uitroepen. Niet dat Waanders van zins was om een machtsgreep te plegen tijdens de intocht, maar ze heeft kennelijk wel haar macht en invloed proberen te misbruiken om de demonstraties haar straatje in te sturen. Het is echt stuitend dat een burgemeester willens en wetens probeert om haar eigen hoofdtaak - het bewaken van de openbare orde - te ondermijnen door zowel de (extremistische) voor- als tegenstanders van Zwarte Piet tegenover elkaar te krijgen tijdens een kinderfeestelijke intocht. Daarmee dient zij wellicht een zekere deugdzaamheid, maar zeker niet de openbare orde. Het is (gelukkig) jammerlijk mislukt, maar daar moeten 33 blokkeerders plus Jenny Douwes nu voor boeten van het OM, dat celstraffen tot wel 9 jaar kan eisen op basis van de stevig aangedikte beschuldigingen.

Als de NVU wel op Waanders’ uitnodiging was ingegaan, hadden de aanwezige media een duidelijk beeld kunnen neerzetten van hoe openlijke rechtsextremisten een “racistische karikatuur” aan het verdedigen en beschermen waren - tegenover een geplaagde minderheid van donkere mensen (en hun helper whitey's) naar wie de blanke meerderheid weigert te luisteren. Zo had ze het (media-) beeld in het voordeel van KOZP kunnen keren, die dan niet de agressor tussen de kinderen zouden zijn, maar de dappere slachtoffers die strijden voor gelijkheid tijdens een groots volksfeest van een racistische meerderheid.

Ook een schreeuwende minderheid heeft het recht om zich uit te spreken, of het nou de NVU of KZOP is, maar zij heeft niet automatisch gelijk en je stem verheffen staat niet gelijk aan een gegrond argument. We leven gelukkig nog altijd in een democratie waarin mob rule niet de norm en regels mag dicteren. Ook daarom is het niet onterecht dat de A7-blokkeerders zich voor de rechter moeten verantwoorden - de obstructie van het demonstratierecht was een voor iedereen zichtbaar vergrijp die je ook als ‘menigteregel’ (het recht van de sterkste) uit zou kunnen leggen, en die we terecht niet wenselijk achten in de Nederlandse rechtsstaat.

De context echter, waarbinnen dit alles plaats had, dient hier wel zwaar meegewogen te worden. Het Openbaar Ministerie mag dan hard doordrukken tegen de blokkeerfriezen, met infantiele tekenfilms en alles, als burgemeester Waanders dit echt zo gespeeld heeft (en wij hebben gegronde redenen om het waarheidsgehalte daarvan te accepteren), dan zijn niet de blokkeerders de opruiers, en zelfs de busladingen Bijlmerboosjes niet - dan is het de burgemeester van Dongeradeel geweest die van opruiing beticht moet worden.

Maar ook als dat niet gebeurt (en waarom zou het, de media zijn vóór de pietenhaters en tegen de Gewone Sinterklaasvierders, en politiek & OM zorgen heus wel dat ze zelf uit de wind blijven), is het nog steeds de context die de blokkeerders zoveel bijval oplevert. Het schrijnende gebrek aan argumenten van de in verhouding tot de voorstanders echt piepkleine aantallen piethaters zorgt er voor dat de tegenbewegende blokkeeractie de publieke opinie op haar hand lijkt te hebben, zelfs als de MSM en het OM je wat anders willen doen geloven. Deze Friezen trokken een streep in het zand asfalt en dat was een morele overwinning voor het nuchtere Nederland dat Sinterklaas & Zwart Piet jaarlijks met liefde in de huiskamer onthaalt.

Zivilcourage in tijden van culturele verwarring - we zouden er blij mee moeten zijn. Als 'het recht in eigen hand nemen' altijd zo vreedzaam, nuchter en gemoedelijk zou verlopen, dan zien we geen enkele reden om daar een veroordeling voor te vellen. GeenStijl staat daarom onverveerd & onvoorwaardelijk achter de Blokkeerfriezen en Jenny Douwes. En achter Zwarte Piet.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.