Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Babi pangang moet erfgoed worden. PERIOD

Sambal bij? 

De Sjinezen leerden de Nederlander uit eten gaan en daar mogen we ze massaal dankbaar voor zijn. In de große Krieg tegen de monocultuur van pieper en sukadelap was het geheime wapen De Lange Muur en De Gouden Munt de babi pangang. Het gerecht van varkensreepies in zoetzure saus veroverde al snel de harten van de hongerige vaderlanders. Hoog tijd voor een eerbetoon - en voor aandacht voor het jarenlange racisme tegen de hankiepankiesjanghaiërs. Documentairemaakster Julie Ng maakt nu een fillem over dit belangrijke gerecht, met producenten InSoo Radstake en San Fu Maltha. Ook wil het kollektief er voor zorgen dat deze traktatie - die dreigt te verdwijnen door het uitsterphen van de Chin. Ind. Sur. - op de erfgoedlijst terecht komt. De docu crowdfunden kunt u hierrrrrrr, Babi Pangang kunt u NU bestellen bij het dat restaurant dat altijd flyertjes in de bus duwt. Eet smakelijk! 

Reaguursels

Inloggen

Wat nu ? De Chinezen hebben Nederland cultuur bijgebracht ? Meer, meer, meer van dit ras, soort, volk. Die voegen wat toe aan de samenleving. En je ziet er geen enkele op straat rondhangen.

SlimmeBelg | 25-09-18 | 04:54

Over deze lunch bij GS wordt ongetwijfeld nog jaren nagepraat. Werknemers worden onderverdeeld in zij die erbij waren en zij die er nog niet bij waren.

Zyprexa20mg | 25-09-18 | 00:47

Mooi, maar weet iemand ook waar ik Honey Chicken kan krijgen? Ik heb dat 12 jaar geleden in Australie gehad bij de Chinees maar kan het hier nergens vinden.

Stonecity | 24-09-18 | 23:58

Bij de Chinees hier om de hoek is het eten zo slecht en taai dat het nu Babi klapband heet.
Het is ook raar dat de kok een baard en tulband draagt, vreemde chinees...

Grijze kliko | 24-09-18 | 23:46 | 1

babi halal ?

SlimmeBelg | 25-09-18 | 04:50

Chinese restaurants in de grensstreken worden dan ook en masse bezocht door Belgen en met name Duits0rs. Den Pruissischen Meedemensch propt letterlijk zijn sproetige nek en buik vol met koffers jiujitsu, bami, pen silak en foejongaj, om vervolgens met doorgeveerde schokbrekers weer naar die Heimat zurück te kachelen. Wellicht is het aan de Duits0r om het predicaat aan te dragen bij de erfgoedcommissie?

Billy Ocean | 24-09-18 | 22:31

Dürüm en Shoarma mogen er ook bij.

Balgesjaakt | 24-09-18 | 22:26

Goed idee, maar dan alleen als er varkensnek gebruikt

CoffeePatch | 24-09-18 | 21:46

Loempia is ook Hollands erfgoed. Net als nasi rames.

Jezus_Boeddha | 24-09-18 | 20:40

Nog even en dan moeten bontkraagjes erfgoed worden...

Dumpert_Reaguurder | 24-09-18 | 20:02

Dat 'sambal bij' en de R vervangen door de L heeft al zo'n lange baard, de babi pangang was nog niet uitgevonden en de Hollander moest al flauw-grappig doen tegen onze Chineze broers en zussen. En voor de moslim schijten we in de broek, maar tegen Chinezen wij altijd de flinke jongen. En nee, dit is niet geschreven in de Peter L. de Vries-modus.

mortgage_freeman | 24-09-18 | 19:07

Dan moet de Bami ook cultureel erfgoed worden. Hier in Rotterdam weet ik wel raad met mijn Pan Bami.

maik78 | 24-09-18 | 18:11

Tijd terug in San Francisco gegeten bij een Chinees restauraunt. Weet even de naam niet meer maar het was tegenover restauarant 'the stinking rose'.
Keurige zaak, bijzonder vriendelijke bediening ook en het was een soort buffet systeem waarbij je langs een best lange rij met vitrines kon lopen en aanwijzen wat je wilde hebben.
Wat me opviel was dat er bij zo'n 95% van de gerechten in zowel Engels als Chinees bijstond wat het was. De overige 5% werd alleen aangeduid in het Chinees en bestond uit moeilijk te definiëren zaken die leken op hersenen, ballen, kikker, en insecten ( geen kakkerlakken overigens) De laatste zaken heb ik gelaten voor wat het was en heb verder prrrrrima gegeten. Verder leek het in niets op de zogenaamde Chinese restaurants die we in NL kennen. Dat ligt niet aan de restauranthouders uiteraard want die koken de klant naar de mond, zo simpel is het wel.

loze stijl | 24-09-18 | 18:09 | 2

Google maps: 325 Columbus Ave, San Francisco, CA 94133, USA en dan even met Streetview naar de overkant van de weg.

Stonecity | 25-09-18 | 00:01

New Sun Hong Kong?

Stonecity | 25-09-18 | 00:03

Varkensbuik. Maar wel met ook stukjes ham en ei in de nassi of de bami.
Niet die halal troep met kip die bedrijfsrestaurants je door de strot proberen te duwen.

Rommelende Onderbuik | 24-09-18 | 17:49

Ze zouden die zaken ook zo op de erfgoedlijst kunnen zetten. Vaak is er sinds de jaren 80 nooit meer iets veranderd. Vooral de zwarte menuborden met witte plakletters zijn kenmerkend! En t pilsje aan de bar: even wachten op menu/ plaasje meneel. Bieltje bij?

Europees_Aanbesteed | 24-09-18 | 17:49

Ik doe nu een moord voor lekkere krokante babi ketjap.

Patje2011 | 24-09-18 | 17:44 | 1

Prefereer ik ook boven een babi pangang (en dan wel met bami i.p.v. nasi).

Majoor Pikindewind | 24-09-18 | 18:35

zo lekker als de chinees is, zo verkutten ze de nederlanders met hun muziek,,,alhoewel ik van die achtergrond gepingel bij de chinees ook niet heel blij word .
www.youtube.com/watch?v=QDOMjkRVPr0&a...

blikje_ogen | 24-09-18 | 17:21 | 1

Lasi bami lijs ?
Sambal bij ?
Kwatieltje !

Remi 1 | 25-09-18 | 07:05

Die Chinees van de foto hierboven is tenminste niet zuinig met de saus zoals onze Chinees. Die maakt er een beetje een droge boel van.

Wekkertje | 24-09-18 | 16:53

Bij een authentieke Chinees zitten bijna alleen Chinezen te eten omdat het niet te hachelen is en omdat de bediening extreem slecht/ amateuristisch is.

Pislinq | 24-09-18 | 15:11

Doe mij maar Thai!
Plostaatmassage met happy end als nagelecht!

Leeuwarder | 24-09-18 | 14:58 | 3

Hrmpf. Dan kan je beter Chinezen, kan je zelfs junk zijn zonder aidsriziekco.

Shoarmamasutra | 24-09-18 | 15:35

Garden of Eden in Paramaribo, nekmassage aan tafel. Aanrader.

Gele Beer | 24-09-18 | 20:05

Nekmassage aan tafel, zaklozing in de koivijver.

Billy Ocean | 24-09-18 | 22:24

Is wel mijn favoriet.

echtpaul | 24-09-18 | 14:47

Precies. www.youtube.com/watch?v=jwaWYmwz5ko Mocht u overigens inderdaad ook zelf op de Aziatische toer willen gaan amazingoriental.com/ De eerste keer dat ik er kwam, heb ik 2 uur lang verdoofd rondgelopen. Inmiddels mijn vaste adres voor specerijen, rijst, smaakmakers als sojasaus, oestersaus, vissaus en rijstwijn (gaat u voor de Taiwanese (het is net madeira, sowieso hoe minder ingrediënten hoe beter de kwaliteit) en een enorm assortiment aan gekoelde, bevroren en gedroogde (paddenstoelen!) . Voor relatief weinig geld kunt u maanden vooruit!

Hetkanverkeren | 24-09-18 | 14:47 | 6

En gelukkig maar dat de Chinees aan de Nederlandse smaak is aangepast: wij blieven geen hond in onze saté. Hoewel een Chinees hier in de buurt altijd als eerste op de stoep stond als er ergens een nest jonge katjes gratis af te halen was.

Toos Bevergeil | 24-09-18 | 17:02

Toos Bevergeil | 24-09-18 | 17:02 | Mijn favoriete Chinees heeft katten- en hondenembryo's op het menu staan. Veel malser als www.youtube.com/watch?v=VHNKmE3HwSA . Vooral het kopje uitzuigen: een delicatesse.

Hetkanverkeren | 24-09-18 | 17:32

@hetkanverkeren.
Gebeurd wel, alleen dan onder andere naam. "de. Chinees" is populair als een beetje een nononsenseconcept met wat oudere, en vaak zelfs wat meer behoudende mensen. Die markt is ook wel verzadigd. De zonen en dochters van die eigenaren hebben vaak wok of sushirestaurants en gaan juist in die hippe niche zitten. Of ze nemen een friettent over, een flink deel is al in Chinese handen in mijn regio en dat hoor ik van meer regios.

Shoarmamasutra | 24-09-18 | 20:53
▼ 3 antwoorden verborgen

Foei young hai!

Kaas de Vies | 24-09-18 | 14:46

Beter bekend als Menu nr. 16

Victorianus | 24-09-18 | 14:29 | 2

Goed, dus vandaag eten we chinees en morgen patat.

gato | 24-09-18 | 14:44

Nooit een patatje babi pangang gehad Gato ? Kan in bij de betele Utlechtse patatzaak.

KlauwnBassie | 24-09-18 | 16:20

Alleen bij de Nederlandse chinees te krijgen. Geweldig.

van Oeffelen | 24-09-18 | 14:27

En dan nu een muzikaal intermezzo.
Voor tijdens het babi pangang eten.
youtu.be/Eh7pKq1AD7c

Osdorpertje | 24-09-18 | 14:18

Chinezen die babi pangang maken is net als hollanders die bier maken!

By the way , babi pangang is indonesisch .....

Drunken_Pumpkins | 24-09-18 | 14:14 | 2

Babi Pangang is inderdaad de Indonesische benaming, maar het originele gerecht komt uit China. Namelijk Cha Siu. Moet je eens bestellen bij een echt Chinees restaurant, wat een verschil met de gebastaardeerde versie. Je wilt niet meer terug en duurder is het niet dan die in saus verdronken meuk.

StarFox | 24-09-18 | 14:31

Chezuaanse keuken is beter dan die Kantonese troep.

Sensemilla | 24-09-18 | 14:45

Die nasi op de pica is in ieder geval niet de versie die erfgoed moet worden. Ik zie geen doperwten.

Halal gehaktbal | 24-09-18 | 14:10 | 3

Lol, dat wilde ik net gaan plempen. Ik mis de erwtjes.

fikkieblijf! | 24-09-18 | 14:56

En de stukjes wortel en prei, vooral in de bami

Shoarmamasutra | 24-09-18 | 15:40

Bij onze Chinees krijg je hem met ei met ham door de rijst.

Reebensteeltje | 24-09-18 | 17:07

Een 'chinees' frankenstein gerecht toch? Babi Pangang is indonesisch maar die doen dan geen zoetzuur !? Bij een chinese restaurants buiten NL vind je het iig. niet.

KlauwnBassie | 24-09-18 | 14:07

Ik krijg gelijk weer trek in babi-pangang. Jammer dat Yami-Yami maandag de enige avond dicht is.

Gele Beer | 24-09-18 | 14:05

Ach wat een gelul allemaal van reaguurders die het denken te weten. Beste typeurs, er is een groot verschil tussen de chinese en Indonesische keuken. Maar wat er zoal op dit forum wordt neergeknald, slaat kant nog wal. Of je hebt het over een door een chinees bereide maaltijd (Chinees in de volksmond) of een Indonesische (Rijst met diverse Indonesische gerechten). En in beide gevallen hoort zeker en vast GEEN bier.

jale | 24-09-18 | 14:02 | 11

En iets verder een all you can eat met een Japans logo en naam. Voor de Sushi staat een Japans uitziende man in zicht. Kan ook een Taiwanees of in Holland geboren srlankees zijn.

fikkieblijf! | 24-09-18 | 15:02

Bier past overal bij. Ik drink ook wel eens thee bij de chinees als ik met de auto ben. De echte Indonesiër is beter met de saté-saus.

voldemort | 24-09-18 | 17:47

Maar in China maken ze ook bier. Tsing Tao is Chinees bier. Ooit door de Duitsers in China begonnen.

Professor Kluns | 24-09-18 | 19:22
▼ 8 antwoorden verborgen

Babi Pangang is lekker, maar: varkensvlees. En dan zie je de bui al hangen, toch?
Koe lo Kai en Gado Gado hebben qua ingredienten minder te vrezen.

EnNouJijWeer | 24-09-18 | 13:53 | 4

Maak je geen zorgen, dat doen we ook. Met een biertje ernaast, geweaun omdat dat kan.

elfenstein | 24-09-18 | 14:33

China geeft al decennia het westen een les hoe om te gaan met Moslims en andere minderheden. Aanpassen of wegwezen. Soms gehuil van westerse journalisten over de "mensonterende behandeling" van de Uyghur ( enkel nadat ze een dozijn aanslagen hebben gepleegd ) maar verder hoor je er geen nare gebeurtenissen meer sinds de Chinese overheid is begonnen met het heropvoeden van de moslimmens.

StarFox | 24-09-18 | 14:35

@StarFox | 24-09-18 | 14:35:
KLOPT! Hoorde laatst weer een mooi verhaal hierover: moslims in China die een eigen zaak wilden beginnen. china: prima, maar dan moet je ook alcohol en rookwaar verkopen. Verplicht.
En zo rollen de chinezen. Er zijn legio van dit soort verhalen. En zo voeden de chinezen de moslims op, of pesten ze weg. Chinezen hebben een serieus broertje dood aan geloofsgekkies. Top!

prakkie | 25-09-18 | 03:33
▼ 1 antwoord verborgen

Jummy. Ik weet nu meteen wat ik ga eten vanavond. Lekkah !

The2Amendment | 24-09-18 | 13:51

Hoezo uitsterven? Elk gehucht met meer dan 3 huizen heeft zijn eigen Chin/Ind (afhaal)restaurant.

Graaisnaaiert | 24-09-18 | 13:50 | 5

Ah, ok, haal eigenlijk nooit eten af en ga in NL ook nooit uit eten dus ik lul ook maar wat.

Graaisnaaiert | 24-09-18 | 14:23

Dat is een beetje het probleem. Hier ook Chinezen maar geen is er meer tegen de middag open wegens te weinig klandizie.

Wekkertje | 24-09-18 | 17:01

Er zijn er een hoop gesloten inmiddels. Vroeger leefde mijn lokale chinees van de afhaal, toen kregen ze het briljante idee om te gaan bezorgen. Het was loopafstand maar wel heel erg makkelijk.

voldemort | 24-09-18 | 17:45
▼ 2 antwoorden verborgen

heerlijk als er maar niet teveel gember in de saus zit, dat belief ik niet.

Fedde71 | 24-09-18 | 13:49 | 3

Gember is wel goed voor de maag en tegen misselijkheid.

gato | 24-09-18 | 13:55

Tenzij je misselijk wordt van gember.

E-Burke | 24-09-18 | 13:56

dat kan zijn en ik heb geen hekel aan gember maar ik vind dat het soms overheerst in de saus.

Fedde71 | 24-09-18 | 13:57

Toen wij trouwden, 45 jaar geleden en ik ook werkte, begonnen we gewoon bij nr1, de volgende dag nr2 , daarna 3 en 4 enzovoort ,alles hebben we gegeten, na een jaar zijn we pas zelf gaan koken.

gato | 24-09-18 | 13:46 | 5

Volgens mij was het, nasi, bamie, mihoen kip , verder weet ik niet meer, 45 jaar geleden.

gato | 24-09-18 | 13:57

We hebben hier in tarragona een japans restaurant, met die bordjes die draaien, ik zei al tegen mijn dochter, ik vertrouw het niet, de helft van haar klasgenoten werkt bij de Mosos, , die vertelden dat alles daar gesloten was om kakkerlakken, ook zo een groot buffet, waar je alles kan pakken wat jee wilt, zelfs je groente en vlees worden gegrild, voor 10 euro. Maar ineens kreeg ik zoiets van, klopt niet, inderdaad door de mosos ook gesloten. Donner restaurant , ook gesloten.

gato | 24-09-18 | 14:02

@ gato
Ah.... Tarragona, met het mooie uitzicht op het spoorwegcomplex vanaf de heuvel. Waar is de tijd gebleven. Toen ik (heel lang geleden) als werkstudent in Spanje werkte bij Radio Alicante, hadden we in die stad, waar toen het toerisme pas was begonnen, een (zogenaamd) Chinees restaurant, maar met een hollandse eigenaar; die vroeg ons om zakken kroepoek mee te brengen uit NL, want dat hadden ze daar niet; (later wel babi pangang). Goede oude tijden m'n beste Gato con Botas.

telelezer | 24-09-18 | 14:21
▼ 2 antwoorden verborgen

Waarom verkoopt een Chinees geen gerechten met kaas?
Omdat kakkerlakken geen kaas lusten.

Ruud Hazes56616330 | 24-09-18 | 13:46

Stadse mensen moeten weer leren vis eten.

Van Urk | 24-09-18 | 13:42 | 6

Dat u begint te kraaien over kweekvis doet te kennen geven dat ik met een stadse rakker te maken heb. Lokaal en bio, dat is wat wij Urkers vangen. De visstand? www.clo.nl/indicatoren/nl007318-visbe...

Van Urk | 24-09-18 | 14:20

van urk
Die grafiek laat een enorme daling zien rond de jaren 80, dat kan ik me nog herinneren ja. Toen wilden onder andere die urkse stropers gewoon doorgaan met de hele noordzee leegtrekken ondanks dat hij bijna leeg was. Slechts door extreme quota en streng toezicht is het nu weer een beetje bijgekomen maar om daar nou trots op te wezen? Pffff, stropers gonna stroop.
en ja, ik woon in de grote stad en denk 2x na voor ik iets koop om te eten, wat is daar mis mee? Moet k maar gewoon die oplicters bij de visboer geloven en die gifzooi vreten? Nope, ik denk zelf liever even na voor ik mezelf vergiftig met antibiotica of vis eet die er over 10 jaar niet meer is vanwege strooppraktijken en gelovige malloten in een of ander flutdorp die denken dat godje het allemaal wel oplost.

elfenstein | 24-09-18 | 14:30

Wat een waanzin. Als u niet zo stads was dan kon u een scholletje of tongetje aanwijzen en bleef u verschoond van kweekvis. Bleef u vrij van antibiotica en vergif. Vissers blijven onder de gestelde quota, werken samen met wetenschappers. Vissers Innoveren. De visstand groeit. U kunt met gerust hart vis eten.

Van Urk | 24-09-18 | 14:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik wil er kroepoek bij. En gebakken banaan. En mihoen ipv rijst. En bier.

Stormageddon | 24-09-18 | 13:40 | 6

Stormageddon, trek het je niet aan, Jade is een vrouw.
BIER!

Gele Beer | 24-09-18 | 14:02

@jale | 24-09-18 | 13:47
Oriëntaals? Babi pangang is net zo oriëntaals als balkenbrij en leverworst.
Als ik Chinees of Indisch wil eten neem ik geen babi pangang. En thee is hooguit voor na. Erbij drink je rijstwijn en water.
Verder maak ik zelf wel uit hoe het heurt, hoef ik jou niet te horen. Snob.

Stormageddon | 24-09-18 | 14:05

Ik kom regelmatig in Hong Kong, Beijing, Shanghai Dailian, Xian en eet dan dagelijks Chinees. Bijna alle Chinese restaurants zijn Chinees daar. En bijna alle Chinese restaurant serveren ze bier. De Chinezen bestellen ook bier en hijsen er stevig aan. Dan zeggen ze Kambee. Dat betekent alle mannen staan en bier in 1 teug opdrinken. Wie dat niet lukt is de looser.

Professor Kluns | 24-09-18 | 19:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Pieter Omtzigt gaat n.a.v. dit eerste topic kamervragen stellen. Dat begint goed.

A.S. Perien | 24-09-18 | 13:39

De waarheid als een koe , arm als een kerkrat vlak na de oorlog at ik voor de allereerste keer buiten de deur ,het schamelijke beetje zakgeld na aftrek van het kostgeld bleek precies genoeg om na het bioscoop bezoek op de Nieuwedijk ,het steegje in gegaan waar altijd die zalige lucht vandaan kwam als je er langs liep. Eet nog dikwijls Chinees maar het smaakt nooit meer zo lekker als die allereerste keer .

blauwe zander | 24-09-18 | 13:39 | 5

@elfenstein
En ze zei nog:”wilt u me nu?”

Glasgow Argus | 24-09-18 | 13:48

En het zuul klijgt u latel....

elfenstein | 24-09-18 | 14:11

Glasgow Argus | 24-09-18 | 13:48
Even later gevolgd door de vraag "mag ie d'r in"?

F. Jacobse | 24-09-18 | 14:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Overigens... de dame in dat Youtube filmpje maakt de aller aller aller lekkerste sushi die er te koop is. Google maar eens op haar, en als je mazzel hebt woon je een beetje in de buurt, en kun je genieten van haar pareltjes van sushi!

diashaliz1968 | 24-09-18 | 13:36 | 2

het spijt me - sushi... daar wachten we nog even mee - het moeten gerechten zijn die 30 jaar in Nederland algemeen bekend zijn

sociaal_econoom | 24-09-18 | 13:39

schapenvlees dat zou onderhand wel mogen

sociaal_econoom | 24-09-18 | 13:41

Het College Gelijke Rechten voor de Mens heeft een veto uitgesproken.
Zij willen dat ''broodje shoarma en de pizza'' ook nationaal erfgoed worden.

sociaal_econoom | 24-09-18 | 13:35 | 2

Na de macaroni en de spaghetti is dat wel terecht. Net zoals in Duitsland Dōner een nationaal gerecht is, zo Duits als currywurst.

Glasgow Argus | 24-09-18 | 13:37

Als de pizza Hawaï maar verboden wordt, vind ik alles best.

Stormageddon | 24-09-18 | 15:00

Babi gangbang is niet mijn ding.

Mr_Natural | 24-09-18 | 13:34 | 1

Geheimpje, ze kunnen de r niet uitspreken in Barbie.

Shoarmamasutra | 24-09-18 | 16:02

He bah,
Begin ik weer enorme trek te krijgen.
Heb haar recept wel eens gemaakt maar voor het geld en de moeite kan je beter gewoon afhalen bij de lokale chinees

Datgingniegoed | 24-09-18 | 13:33 | 1

Haar recepten zijn gemankeerd, heb er ooit eens foe yongh hai van gemaakt, niet te doen omdat de verhoudingen niet kloppen. Ik kan best wel koken maar heur recepten sla ik over, er zijn betere te vinden en eerlijk gezegd is het ook weer niet heel moeilijk zelf te verzinnen.

elfenstein | 24-09-18 | 13:45

Je ziet het filmpje, je ziet het hoofd, je hoort de toon en je vraagt je al af op welk moment die racisme kaart op tafel wordt gelegd. Zo voorspelbaar, zo treurig.

witdusracist | 24-09-18 | 13:32

mijn kok heeft ook een spier bal

Padre Grassi | 24-09-18 | 13:31

De Chinezen in Nederland, nijvere en doorgaans vriendelijke lieden. Allochtonen die laten zien dat het ook anders kan...

DasNouJammer | 24-09-18 | 13:31 | 3

Met aan de achterkant groot verborgen leed veroorzaakt door de Hong Kong maffia.

Glasgow Argus | 24-09-18 | 13:32

Bij onze chinees vielen er ineens 7 chinezen door het plafond, mijn schoonzoon uit uruqua heeft nog nooit zo gelachen,

gato | 24-09-18 | 13:39

Vlogen steeds in brand, de chinezen in Brabant.

van Oeffelen | 24-09-18 | 14:29

Mêh,
Doe mij dan maar tsa chieuw, met gebakken bami uiteraard..

Wijze uit het Oosten | 24-09-18 | 13:29 | 2

Tsjinh choa met bami.

Mark_D_NL | 24-09-18 | 13:31

U is een kennel.

Mr_Natural | 24-09-18 | 13:35

Heerlijk gerecht en een zeer charmante vrouw.

krelus | 24-09-18 | 13:29

Het schijnt dat veel Sjineze restaurants ook een "geheime" Sjineze menukaart hebben met échte Sjineze gerechten. Iemand wel eens geprobeerd ?

RichardBandler | 24-09-18 | 13:28 | 12

New King op de zeedijk in Amsterdam lijkt mij wat authentieker dan de dorp chinees. De betere hadden ook pittigere gerechten op de kaart staan maar er zijn er hier in de buurt toch een paar gesloten. De wat tammere blijven over. :(

voldemort | 24-09-18 | 17:39

Ja, Full moon in Den Haag. Echt lekker, het echte Chinees en indien Chinezen bestellen is de thee gratis

Professor Kluns | 24-09-18 | 19:32

Volgens mij kan dat gewoon in Aziatische buurt in Den Haag. Een keertje met mijn broer gegeten bij een Chinees daar, die geen standaardgerechten op de kaart had.

DolfWeerwolf | 25-09-18 | 06:40
▼ 9 antwoorden verborgen

Leuk strategisch afleidend topic. Dat noemt men in het Grote Brittannië een dode kat op tafel gooien. (Dead cat strategy refers to the introduction of a dramatic, shocking, or sensationalist topic in order to divert discourse away from a more damaging other topic.) Kat graag met meer sambal opdienen.

A.S. Perien | 24-09-18 | 13:26 | 2

strategisch? Wij kijken toch al allen naar links zodat wij rechts niks zien?

Cobalt bomb | 24-09-18 | 13:31

En wat te denken van de dead cat bounce?

The2Amendment | 24-09-18 | 13:51

Geef mij maar nasi goreng, met wat sambal en wat kroepoek, en een goed glas bier erbij.
En zo veel babi pangang voor een tientje dat je er meerdere dagen van kunt eten.
Van al die sambal in combinatie met veel bier wordt je wel extreem winderig. Ook cultureel erfgoed, dat onze blanke darmen een beetje van slag raken van allochtoon voedsel.

Osdorpertje | 24-09-18 | 13:26 | 2

Kroepoek. De versie langwerpige stroken in plastic zakje. Dat is ook een puur Nederlandse versie.

kenny harder | 24-09-18 | 13:41

Die stukken spaanplaat worden dan wel weer in china gemaakt, ondanks dat ze ons voor gek verklaren.

elfenstein | 24-09-18 | 14:24

Over tradities gesproken, hoe zit het eigenlijk met de fittie tussen Theodoor Holman en San Fu Maltha? www.parool.nl/opinie/ten-strijde~a245...

nou begreep ik dat Theo van Gogh gek was op babi pangang, dan gaat de special zeker niet meer door?

Glasgow Argus | 24-09-18 | 13:26

Ik krijg helemaal nooit een flyertje in de bus van een chinees. Ik hou het overigens al jaren op ajam pangang.

Leptob | 24-09-18 | 13:26

Een 24, 2x 18, en een 66 met kroepoek.

Mark_D_NL | 24-09-18 | 13:24 | 1

Ah, de Pregtold breinaaldsate?

Shoarmamasutra | 24-09-18 | 16:05

Probeer hier eens in Spanje Babi Pangang bij de Chinees te krijgen??!! Helaas niet dus, Babi Pangang is indonesisch en bijnal elk Chinees restaurant in NL is een Chinees/Indonesisch restaurant. Wel ff je feiten controleren voordat je wat plempt hier okay?

tenerife | 24-09-18 | 13:23 | 4

Doe jij even normaal, in Nederland ga je naar de Chinees en bestel je wat je wilt ,zelfs eend.
Spanje kent ook Chinese restaurant, moet je heengaan, de kakkerlakken lopen onder je bord.
Dus wat wil je nu zeggen, ik mis de Nederlandese Chinees, de pangang etc en verder vroeg ik hoe die saus ook alweer was, dus
je lult nu uit je nek,
Geef gewoon antwoord op mijn vraag of hou je mond.

gato | 24-09-18 | 13:32

@tenerife: Helemaal gelijk Een China kan geen makanan Indonesia maken en andersom ook niet. Leg dat maar eens uit aan hen die het verschil niet weten.

jale | 24-09-18 | 13:54

Sjezus jale, wat ben jij een vervelende Zeurderige puristische snob. Jammeren dat er geen bier bij de chinees mag, in heel china geen chinees te vinden die zo'n nasi goording kan maken, wat nog meer wat er allemaal niet kan en mag bij jou? Zal wel gezellig zijn aan tafel bij jou.

elfenstein | 24-09-18 | 14:21
▼ 1 antwoord verborgen

Alleen de echte, van buikspek!!

Goalie | 24-09-18 | 13:22

De correcte benaming is Chin Ind Spec Rec

Bigi Bana Boy | 24-09-18 | 13:20 | 1

Rest. bedoel je denk ik? Goor vreten man, de chinees. Noem mij een snackbar die overgenomen is door een chinees waarna de kwaliteit omhoog ging. Onhygienisch volk, dat hun rochels in de spoelbak naast het frituur spuwt. Ik zeg nee

Nanker Phelge | 24-09-18 | 14:35

Ben net premium lid geworden, dan verwacht ik wel wat meer dan dit soort posts! Ga eens ergens graven, doe wat onderzoek, vertel me epische nieuwswaardigheden die ik nergens anders tegenkom......

V-styn | 24-09-18 | 13:19 | 2

Niet vandaag denk ik haha, Zentgraaff is even de loopgraven in namens collega's.
'Hier, babi panggang topic, lol.'
Tenminste, is mijn vermoeden...

Kouwe Kees | 24-09-18 | 13:21

Lekker hoor, babi pangang. Maar ik lees GeenStijl niet voor de gerechten. Ik wil onthullingen. Waar is pang pang Pechtold vannacht geweest?

MAD1950 | 24-09-18 | 13:56

Babi pangang is vies!

Billy24 | 24-09-18 | 13:19 | 1

Ik vind haar wel lekker.

loser | 24-09-18 | 15:05

Ohhhhhhhhhhh, wat gemeen, niet te krijgen in Spanje,
Waar smaakt die saus naar, vergeten,sate, zoet of ketjap?.
Verder maak ik wel Bamie en nasi en tjaptjoy.
Dus zeker erfgoed.

gato | 24-09-18 | 13:18 | 3

Smaakt zoetig.

Lupuslupus | 24-09-18 | 13:25

Zoetzuur naar mijn idee.

E-Burke | 24-09-18 | 13:40

Zoet-zure saus een beetje een standaard dingetje bij de chinees, je kan het ook zonder saus krijgen dan blijft vlees wat knapperig.

voldemort | 24-09-18 | 17:33

En bestel ook www.chinindspecrest.nl/ - ELK chinees indisch restaurant in Nederland op de foto!

Marko_ | 24-09-18 | 13:17

Als GS over Babi Pangang schrijft, en Chinese restaurants, dan komt Kouwes terug.
Kan niet anders!

Maya de Blij | 24-09-18 | 13:17 | 1

Dat zou nog eens wat zijn. @Pritt - Doe eens regelen!

ViagraFalls | 24-09-18 | 13:49

Heerlijk. als ie maar niet te zout is en lekker krokant gebakken. Mag best vet zoals Babi Spek.

zeiksmurf | 24-09-18 | 13:17

Kilo's van dat spul eet ik per jaar. Jummie! Wel bij een goede chin-ind-sur .

brughslurph | 24-09-18 | 13:14

Niet lusten Babi Pangang met sambal. Niks schelen valken halam maal gewoon vinden vies. Wel lusten China bami met kloepoek. Lekkel.

Nivelleermarionet | 24-09-18 | 13:13 | 2

En dan de volgende ochtend koud bij het ontbijt, met een vorkje uit de bak harken.

snokkertje | 24-09-18 | 13:20

Kloepoek is ook Indonesisch.

Mr_Natural | 24-09-18 | 13:21

kollektief? Ban de K!

Cobalt bomb | 24-09-18 | 13:13

Ik zie wel twee paaseieren goed verstopt in haar Chinese shirtje... wat win ik?

HeleKluif | 24-09-18 | 13:11 | 2

pinda pinda, lekka lekka

Cobalt bomb | 24-09-18 | 13:14

Happy paaseind?

elfenstein | 24-09-18 | 13:24

Babi Panggang is indonesisch. "Geroosterd varkensvlees"
Tjap tjoy, dat is Chinees.
Is wel waar dat het hoofdzakelijk de Chinesen die uit Indonesie overkwamen ("vluchten") naar Nederland die ons het gerecht hebben bijgebracht.

Gerf | 24-09-18 | 13:11

Moet sowieso een plakje ham en een gebakken ei op de nasi. Anders telt het niet.

NouEn5000 | 24-09-18 | 13:10 | 3

Ik neem m'n babipangang altijd met witte lijst, wat nu?

elfenstein | 24-09-18 | 13:13

Geen witte lijst maar blanke lijst. Weet u dat nou nog niet?

The2Amendment | 24-09-18 | 13:53

Nee, ik bedoel dat ik altijd een wit lijstje van de xenos om m'n plastic bakje leg. Ik beschouw een mooie bak babipangang als een kunstwerk en het is ook bijzonder fijn om hier op ons aller shocklog dat bevestigd te zien.
En verder maakt het natuurlijk helemaal niet uit wat voor kleurtje je nou hebt, vanbinnen zijn we allemaal bruin (na het nuttigen van een flinke bak babi dan)

elfenstein | 24-09-18 | 14:09

Is dit niet wat overdreven, twee topics binnen vier uur? Het moet wel leuk blijven natuurlijk.

Klik_hier | 24-09-18 | 13:08

In principe is er al een kleine documentaire over geweest.
vimeo.com/197536360
Zeker een tip om alle afleveringen van 'de aardappeleters' te bekijken als je meer wil weten van de 'Hollandse' keuken.

Johanvb | 24-09-18 | 13:08

De aangepaste versie, speciaal naar wens van de gemiddelde Nederlander, is niet te vreten.
Alles is zo belachelijk zoet gemaakt.

Desmoulins | 24-09-18 | 13:08 | 4

Daarom ga ik dus niet naar de Chinees maar naar de betere Kantonees. Niks tomatensoep gevuld met appelmoes en suiker, maar echt lekker en pittig eten. Aanrader!

Alpengeist | 24-09-18 | 13:24

De oorspronkelijke Indonesische keuken is lekker pittig. De chinezen maken alles zoet.

Lupuslupus | 24-09-18 | 13:27

@Alpengeist | 24-09-18 | 13:24
@Lupuslupus | 24-09-18 | 13:27

Dé Chinese keuken bestaat niet. Dat is net zo idioot als dé “Europese” keuken.
De Kantonese keuken is overigens helemaal niet zo pittig, maar juist relatief mild. In Sichuan wordt veel pittiger gekookt. En verder zijn de regionale verschillen in China net zo groot, zo niet groter dan in Europa. In het Noorden eten ze heel anders dan in het zuiden.

Stormageddon | 24-09-18 | 14:19
▼ 1 antwoord verborgen

Bam! Het eerste diepgravende topartikel sinds de onafhankelijkheid! Proficiat!

HenkvdMast | 24-09-18 | 13:08

Indische Nederlanders hebben Hollanders leren eten. En vooruit, Chinees-Indische Nederlanders.

7,62x39 | 24-09-18 | 13:08 | 1

Ja want voorheen aten we natuurlijk niet.

Lupuslupus | 24-09-18 | 13:22

D66 is toch de pang-gang?

Kouwe Kees | 24-09-18 | 13:08

Jaaaaaaaa! De ultieme godenspijs, niet echt zonder een paar flinke scheppen MSG/ve tsin/e621 waarvan je vroeger nog stuiterwappie weer naar buiten kwam na een potje schranzen. Meer van dit, GS, hier betalen we graag voor. Wel nog even wat doen aan die proofreading, dit lijkt nergens naar.

elfenstein | 24-09-18 | 13:08 | 2

Lekker gezond ook dat Vetsin.

Lupuslupus | 24-09-18 | 13:28

Bij de chinees een kilo slecht plofvarkensvlees, liefst moddervet en zwartgeroostert van buiten, naar binnen hakken en dan moeilijk doen over een beetje msg.....
Uit taloze onderzoeken is trouwens gebleken dat het spul an sich niet veel kwaad kan tenzij je het puur en onverdund naar binnen werkt. Hooguit versterkt het de groeihormonen en vettigheid van het vlees en wordt je tonnetjerond, slibben je aderen dicht gelijk de a10 op vrijdagmiddag en mag je de 2e helft in een scootmobiel meedoen. Verder niks an 't handje, laat maar komen die hap!

elfenstein | 24-09-18 | 13:39

De rotzooi die wij hier eten is een aangepaste versie van het origineel. Maar de Nederlander vindt het prima.

Makleyn | 24-09-18 | 13:08 | 5

Al die happen zijn op hetzelfde gebaseerd:
Veel voor weihnagh, cheap kudtvleisch en ladingen 5spice erdoorheen om het "authentiek" oosters te maken. Die chinezen snappen het heel goed en maken gewoon wat men lekker vindt alhier. Niks mis mee, ik vind thais niet te vreten ook, vooral die gore kokosmelk overal doorheen. yuk.

elfenstein | 24-09-18 | 13:20

Ervaring is dat het in veel landen van oorsprong niet veel beter is.
Het smaakt vaak beter vanwege de omstandigheden,vakantiegevoel,gewoon geil op die Thaise kip of wat het dan ook mag zijn.
Nederland kent niet veel echte chinezen maar ga eens naar londen, en stap er daar eens een binnen. De Indiase keuken in Engeland is trouwens ook beter dan die in India zelf.

miko | 24-09-18 | 15:08

@miko | 24-09-18 | 15:08

Als iemand die inmiddels in Thailand woont, maar ook in Nederland in een redelijk aantal Thaise restaurants heb gegeten, kan ik wel zeggen dat Thais eten in Thailand over het algemeen lekkerder is. Omdat ze daar ingrediënten hebben die in Nederland moeilijk te vinden zijn. Om een aantal voorbeelden te noemen:

- In Nederland is het moeilijk om echt lekkere mango's te vinden. Ik denk dat dit komt door transport, waarschijnlijk in vrieskist. Zal vast ten koste van de smaak gaan. De traditionele mango + kleefrijst is in Nederland dus niet lekker.

- In Thailand wordt voor de groene curry gebruik gemaakt van een bepaald soort ronde aubergines die niet in Nederland te krijgen zijn. Voor zover ik weet wordt deze ook niet (in grote mate) ge-importeert, want bij geen enkel Thais restaurant heb ik deze aubergines gevonden in de groene curry. Zie: en.wikipedia.org/wiki/Thai_eggplant

- Ook de Thaise holy basil leaf die gebruikt wordt voor de Pad Krapao is lastig in Nederland te krijgen. Dus vaak smaakt de Pad Krapao in Nederland ook minder goed, want dit blad is essentieel voor de smaak: en.wikipedia.org/wiki/Thai_basil

DolfWeerwolf | 25-09-18 | 06:57
▼ 2 antwoorden verborgen

Is dat nou Babi Pangang?

Einde van de Domheid | 24-09-18 | 13:07 | 1

Nee, Baby Pinguïn.

LiniaalRectaal | 24-09-18 | 19:34

Zozo. De artikelkwaliteit schiet omhoog sinds de management buy out. Mooi man.

snokkertje | 24-09-18 | 13:07

Emmel vol?

Genodigde | 24-09-18 | 13:06

Ik maar denken dat het Indisch was net zoals rijsttafel. Die Chinezen jatten ook alles.

De Koreaanse Slet | 24-09-18 | 13:04 | 4

@E-burke: zoals een Chinese manager van me ooit zei: "alles met de rug naar de hemel kun je eten". Gebakken hond is echter niet heel wijd-verspreid hierzo.

zeiksmurf | 24-09-18 | 13:21

Tsja zielig maar je denkt ook dat Rutte goed is voor dit land. Krijg steeds meer medelijden met je.

therevenant | 24-09-18 | 13:27

Is ook Indisch...

Ries13 | 24-09-18 | 16:10
▼ 1 antwoord verborgen

Fantastisch idee! Heel lekkel eten!

NaughtiusMaximus | 24-09-18 | 13:04

Niet te vreten dat spul.

RamondeM | 24-09-18 | 13:04

goed lunchtopic!

Henk P | 24-09-18 | 13:04

Is de hond wel goed dood?

HeleKluif | 24-09-18 | 13:03 | 2

Duitse herder van 't spit. Dát wil ik nog een keertje op m'n verjaardag hebben. Mag zoetzure saus bij, hoeft niet.

elfenstein | 24-09-18 | 13:10

SaltBüij?

Hemmenaar7 | 24-09-18 | 22:09

Ik heb geruchten gehoord over de overname van GS door het eigen management. Is dat geen topic waard?

spanarchist | 24-09-18 | 13:02 | 3

Sambal bij? Dat topic is er.

hostler | 24-09-18 | 13:03

hostler | 24-09-18 | 13:03
Echt? Zeker niet te lang het eerste topic geweest dan.

spanarchist | 24-09-18 | 13:06

spanarchist | 24-09-18 | 13:06
Kan gebeuren!

hostler | 24-09-18 | 13:09

ik vin goor!

pibasso | 24-09-18 | 13:01

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken