Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

NRC publiceert lijst 20 kindermisbruikbisschoppen

NRC gaat helemaal Buzzfeed met artikel Dit Zijn De Twintig Bisschoppen Die Pedofiele Kindermsibruikers Hun Gang Lieten Gaan En/Of Zelf Ook Kinderen Misbruikten.

En terecht. De katholieke kerk is de crimineelste organisatie van Nederland en NRC levert het bewijs (mirror). "Twintig van de negenendertig Nederlandse kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen waren tussen 1945 en 2010 betrokken bij misbruikdossiers in de katholieke kerk." "Vier van hen misbruikten zelf kinderen, zestien anderen plaatsten pedofiele priesters over die zo elders nieuwe slachtoffers konden maken." Dit zijn de namen: 

Jan Niënhaus, Jo Gijsen, Philippe Bär en Jan ter Schure misbruikten zelf kinderen.

Bernardus Alfrink, Ad Simonis, Martinus Jansen, Ad van Luyn, Guillaume Lemmens, Petrus Moors, Frans Wiertz, Wilhelmus Mutsaerts, Wilhelmus Bekkers, Jan Bluyssen, Antoon Hurkmans, Johannes Huibers, Martin de Groot, Theodorus Zwartkruis, Pieter Nierman en Joseph Barten hielden kindermisbruikers de hand boven hoofd.

Zij haben het dus wél gewusst.

Reaguursels

Inloggen

Het is nogal hypocriet om de RK kerk zo uit te lichten. Het komt namelijk overal voor. Bij de scouting, onder hoge ambtenaren, in de jeugdzorg, in niet-kerkelijke internaten, bij de islam, de RK kerk, de protestante kerken, bij allerlei Indiase goeroes, bij de Moonsekte en vast ook in communistische jeugdorganisaties vroeger en nu.
Dat praat het niet goed uiteraard, iedere vorm van kindermisbruik is er één te veel en moet krachtig bestreden worden.

De RK kerk wordt er nu zo uitgelicht omdat het sedert de jaren 60 bon ton is om de RK kerk zwart te maken en aan te vallen. Vooral onder atheïsten is er een ongekende haat jegens de RK kerk. Niet terecht, want op zich is het een onlosmakelijk deel van onze cultuur en geschiedenis. Zelfs de meest verstokte atheïst doet dingen die rechtstreeks op het Romeins-Christelijk erfgoed terug te voeren is.
Niet "de kerk" misbruikt kinderen. Dat doen priesters. En in procenten uitgedrukt van de vele tienduizenden priesters wereldwijd en de miljarden gelovigen gaat het, simpel gezegd, om peanuts. En net als onder de #metoo-aanhangers zullen er onder de vermeende slachtoffers van de priesters ook heel wat leugenaars zitten die opportunistisch proberen een graantje mee te pikken van de enorme financiële vergoedingen die de kerk betaalt heeft.

Dat de kerk dit alles probeert stil te houden is niet zo vreemd, als je weet dat de kerk sinds de jaren 60 van alle kanten aangepakt en aangevallen wordt.

Nederlander65 | 16-09-18 | 14:56 | 5

"Niet "de kerk" misbruikt kinderen. Dat doen priesters. En in procenten uitgedrukt van de vele tienduizenden priesters wereldwijd en de miljarden gelovigen gaat het, simpel gezegd, om peanuts."

Nee, bijdehandje, het gaat totaal niet om peanuts, het gaat om duizenden priesters en bisschoppen. En je moet die niet optellen bij je "miljarden gelovigen" om aan je te verwaarlozen percentage te komen, want uit die groep komen uitsluitend de slachtoffers. Het gaat om de "machthebbers" in de rk kerk, die loerden op argeloze slachtoffertjes.

"Dat de kerk dit alles probeert stil te houden is niet zo vreemd, als je weet dat de kerk sinds de jaren 60 van alle kanten aangepakt en aangevallen wordt."

Man, man, man, wat stink jij een uur in de wind. Zoals ik gisteren hierboven ergens schreef: De RK kerk is het oudste, grootste, en best georganiseerde pedofielennetwerk uit de wereldgeschiedenis, en dat ze vroeger ook schatrijk waren en opdrachten tot grote kunstwerken - zoals de Sixtijnse Kapel - konden geven, doet daar verder niets aan af.

Dr_Johnson | 16-09-18 | 17:15

De donkerste plekken in de hel zijn gereserveerd voor hen die in tijden van crisis wegkijken en niets doen. En er is wat weggekeken! Niemand die het in zijn hoofd haalde de priester er op aan te spreken want dan werd je verketterd en buitengesloten door de conservatieve kring die in alle lagen van de samenleving zaten. De politie nam de aangifte niet op en de huisarts was er als de kippen bij om het kind in een sanatorium te proppen alwaar het kleuterneuqfeest verder ging. Rotter dan tot dus opentrekken die beerput en aan het kruis nagelen die smerige honden.

Sliptong | 16-09-18 | 17:42

@sliptong: inderdaad, dát is het ergste van die hele roomse rimram: allemaal hebben ze weggekeken terwijl ze op de hoogte waren van wat er gebeurde, de daders werd steeds de hand boven het hoofd gehouden en de slachtoffers konden verrekken. Als je ziet van hoeveel kerkleiders ondubbelzinnig is vastgesteld dat ze op de hoogte waren en verzoeken om hulp steeds hebben afgewezen (nog even afgezien van de kerkleiders die zélf kinderen hebben misbruikt), dan kan het niet anders dat praktisch alle kerkfunctionarissen wisten wat er gebeurde, maar dat ze wel hun kaken stijf op elkaar hielden.

RK geestelijken hebben heel wat sperma aan hun handen.

Dus dat gejammer dat de RK kerk nou wordt "aangevallen" is rijkelijk hypocriet. Moet je zo'n Simonis nou eens horen, die beweert "wir haben es nicht gewusst", de vuile leugenaar, die wel degelijk van verschillende gevallen op de hoogte is geweest en die deze vervolgens in de doofpot heeft gestopt.

Argyronauta | 16-09-18 | 20:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Niemand lijkt er echt iets aan te willen doen, maar gelukkig lijkt de lieve Heer toch te zijn begonnnen met het uitdelen van straffen

www.telegraaf.nl/nieuws/2562030/hier-...

watazooi | 16-09-18 | 13:54

of zoals de nos het zeggen meer dande helft wist nergens van

pantera | 16-09-18 | 13:03 | 1

*vingers in de oren doet proppen en keihard mariaweesgegegroetjes schreeuwen doet*

Sliptong | 16-09-18 | 17:44

Het is met die roomse zo, net als gewone mannen worden ze wakker met een stijve, Maar dat de smeerlappen kleine kinderen misbruiken verdient de galg.

hetoog | 16-09-18 | 12:59

Op een misselijke makende manier misbruik maken van ongelijkheid en machtspositie. Niet goed te praten smeerlapperij.

Rest In Privacy | 16-09-18 | 10:01

Ten tijde van de oude Grieken en Romeinen was het voor een volwassen man heel gewoon, ook als hij getrouwd was, een minderjarige jongen als partner erbij te hebben. Dat was volkomen geaccepteerd en gaf geen problemen.
Onder invloed van de RK kerk is dit in de taboesfeer terecht gekomen en werden stiekeme toestanden met veel misbruik in de hand gewerkt.
Ik pleit niet voor terugkeer van de Griekse toestanden, maar geef alleen aan hoe maatschappelijk in de loop der tijden heel anders over deze zaken gedacht kan worden.

Nederlander65 | 16-09-18 | 08:08 | 3

Of in verschillende landen. Het is dat het een ander geloof is maar katholieke priesters zouden zich in Afghanistan voelen als een vis in het water.

Mazzelstof | 16-09-18 | 08:42

Dat geldt voor zoveel dingen. De maatschappelijke norm verandert door de tijd. Vroeger bestond het fenomeen verkrachting niet eens, de vrouw had maar te willen. De Romeinen gebruikten vroeger mensen als levende fakkels, is nu ook niet meer bon ton... Maar wat normaal is, wordt bepaald door de maatschappelijke norm van het moment, daar moet je het mee doen. Daar komt bij dat het gedrag van deze pedo's toen al niet normaal was. Het percentage bisschoppen dat meedeed of er van wist is bizar. De kerk is een safe haven (geweest?) voor een enge club kinderverkrachters, en nog steeds wordt het spastisch ontkend. Vroeger zou men gezegd hebben: de fik erin! (louter een historische verwijzing ;)

Ggroengras | 16-09-18 | 09:04

Jij bent echt knettergek. Denk je dat die jongetjes dat prettig vonden? Maar val vooral de kerk niet af. Je bent immers aan de laatste fase begonnen en dan is het toch een beetje knijpen met de billen.

Sliptong | 16-09-18 | 17:51

Beloven dat je van je leven never nooit niet zult neuken omdat je compleet voor God gaat en dan terecht komen in een positie van macht, What could possibly go wrong?? Nee laat de wereld maar weten wie de smeerlappen zijn en trek daar lering uit.

Accident_Prone | 16-09-18 | 07:11

Maar al te vaak zie je weer het excuus: ja, maar hullie doen het ook! Het punt is echter niet dat kindermisbruik ook in andere geledingen van de maatschappij voorkomt, maar dat de RK kerk decennia-lang van laag tot hoog de daders altijd de hand boven het hoofd heeft gehouden, misbruik in de doofpot heeft gestopt. Als het een en ander uit de hand dreigde te lopen, werd de dader geruisloos even naar een andere parochie overgeplaatst, alwaar hij vrolijk weer opnieuw kon beginnen, De RK geestelijken hebben ervan geweten, van laag tot hoog, maar geen poot uitgestoken om de slachtoffers te helpen.

Bovendien is nu wel duidelijk geworden op hoe grote schaal er misbruik is gepleegd, over de hele wereld. Het blijkt ook al uit de grote hoeveelheid bisschoppen en kardinalen in Nederland die hetzij zelf misbruik hebben gepleegd, hetzij op de hoogte waren van misbruik en dit hebben getolereerd en daarmee medeplichtig zijn geweest met het misbruik. Verder ligt het voor de hand dat het "Dunkelziffer" nog veel groter is, want veel slachtoffers zullen er niet over willen praten, uit schaamte of omdat ze er niet meer aan herinnerd willen worden.

Wat dan nog ironisch is, is dat de RK kerk, overigens net als andere kerken, pretendeert een moreel gezag uit te dragen, religieuzen zijn bijna altijd ervan overtuigd dat moraliteit alleen een religieuze basis kan hebben. Nou, we zien wat dit in de praktijk betekent.

En wat de islam betreft: ja, die is zeker nog een graadje erger, maar misschien kan het geen kwaad om eerst orde op zaken in eigen huis te stellen, dan hebben we des te meer recht om misstanden bij andere primitieve stromingen te veroordelen.

Het is tegenwoordig immoreel om nog lid te zijn van de RK kerk. Het is nu onomstotelijk aangetoond dat deze organisatie van onder tot boven verrot is, en dat hier geen verandering in zal komen. In het uiterste geval komen er noodgedwongen een paar slappe excuses die verder niets te betekenen hebben. Lid zijn van zo'n organisatie betekent in feite dat je de criminelen daarin sanctioneert, en maakt je medeschuldig.

Als je zo nodig in onzichtbaar vriendje wilt hebben, zijn er nog genoeg van die clubs waaruit je kunt kiezen, of je begint voor jezelf. Die hele hiërarchische poespas heb je daarvoor niet nodig, ook al ben je in je jeugd daar jarenlang door geïndoctrineerd.

Argyronauta | 16-09-18 | 00:26 | 1

Het probleem is volgens mij ook niet ergens in geloven maar de hele religie en bijbehorende machtsstructuren er omheen.

Sliptong | 16-09-18 | 17:52

Goed dat het NRC dit doet en ik hoop dat ze dit soort misstanden blijven publiceren. Ik hoop ook dat ze misstanden in andere religies durven te publiceren.

BozePaarseMan | 15-09-18 | 23:08 | 1

Lekker veilig ook anno 2018. Is Deetman al opgegraven?

Sliptong | 16-09-18 | 17:53

Hoe ver gaat dit terug? In de Hellenistische samenleving was homo/pedofilie een normaal verschijnsel. Socrates en Plato hadden een mannenrelatie; de relatie van Socrates met Xantippe is wereldberoemd slecht. Gymnasium betekent: plaats (voor mannen) om naakt te zijn. De kerk heeft zich in deze maatschappij ontwikkeld. Een van de vroegste kerkvaders, Mileto van Sardes, heeft in Sardes zijn Stoïsche opvoeding genoten in het plaatselijke Gymnasion. Bij de Joden lagen de zaken anders. Gymnasia waren niet te vinden in het Romeinse Palestina. Rabbijnen werden opgeleid aan yeshiva en geacht zo snel mogelijk te trouwen. De vroege christelijke kerk bestond aanvankelijk uit Joden, maar reeds rond 180 na Chr. vindt een omslag plaats en zijn er nog alleen maar Hellenen te vinden in de kerkorganisatie. Kerkvader Augustinus kende geen Hebreeuws en geen Grieks, maar was wel zeer seksbelust. De omslag van Joods naar Helleens betekent ook dat Helleense levensgewoontes gemeengoed werden binnen de kerk.

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-09-18 | 23:05 | 4

marjen | 15-09-18 | 23:24
Augustinus is m.i. een echte creep, bijna net als Mohammed. De door zijn moeder uitgezochte bruid was 10 jaar oud. Augustinus dumpte zijn concubine + niet erkende zoon om haar te trouwen, maar moest volgens de wet twee jaar wachten. Moeder Monica zocht voor hem een andere concubine om de wachttijd te overbruggen. Joden werden in de oudheid gediscrimineerd vanwege hun besnijdenis. Zij waren niet welkom in het gymnasion. De christenen waren wel welkom.

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-09-18 | 23:39

En Augustinus vond zijn gedrag dus ook zeer zondig; daar gaan zijn belijdenissen over. Lieve help, de onkunde viert hier hoogtij. De strijd tussen vlees en geest, waarbij het vlees wordt beschouwd als 'zondig', dat is eerder de erfenis van de Grieken - Plato -.

marjen | 15-09-18 | 23:44

Nog een griezelgeschiedenis uit het begin van de chr. kerk. In het in Openbaring veelgeprezen Philadelphia (=broederliefde) ontstond de beweging van de Montanisten, die afkomstig was uit de locale cultus van Cybele. Die Montanisten waren fanatiek anti-seks: de Cybelepriesters waren berucht in de oudheid vanwege bloedige zelf-castratie. Deze beweging stuurde mannen naar kloosterrotsholen nabij Philadelphia en vrouwen (streng gescheiden) naar andere rotsholen, ongeveer zoals in Cappadocië, waar ze de eindtijd verwachtten. De jonge chr. kerk durfde niet op te treden tegen deze anti-seks-hup-in-het-klooster beweging. Waar komt die gr.-preutsheid vandaan? Bij de Montanisten. Augustinus vond zijn gedrag heel zondig en schreef zijn Confessiones, maar bleef in de praktijk een slavenvrouwverachtende Romein. Hij kende toch de geschiedenis van Abraham met de slavin Hagar? Ismaël werd wel als zoon erkend door Abraham. Goed, de islam ging daar weer mee aan de haal, maar Augustinus wist beter, maar beterde zijn Romeinse leven niet. En zijn moeder Monica was helemaal niet zo vroom in de praktijk. Allemaal heiligenlevens-mythologisering.

Eeuwig..Op..Vakantie | 16-09-18 | 11:58
▼ 1 antwoord verborgen

Nonkel Frituur | 15-09-18 | 19:06
vimeo.com/173358213 (Halleluja)

Jezus viel overigens op vrouwen, klein detail (bron, Nag Hammadi geschriften).

halbstark | 15-09-18 | 20:29 | Daar liggen de wortels van ons waardensysteem...
Dat dacht ik niet, hiervoor zijn behoorlijk wat dappere N-Europese stammen over de kling gejaagd, waarna de op Romeinse leest geschoeide terreur doctrine an mass vrouwen en ketters ging vervolgen. Publiekelijke verbrandingen en kruisigingen waren hier onbekend, is totaal on-Europees.

Na de verlichting ging het overigens beter met de kerk... pluspunt v.d. kerk is dat ze Eeuwenlang de Islam-sekte buiten de deur hebben weten te houden, nu de kerk wankelt staat de Islam opnieuw op de Europese deur te bonken. Wat zeg ik, er zijn onnozele lieden welke ze hier vrijwillig uitnodigen opdat we nog eens 1500jr. onder religieuze repressie gebukt mogen gaan.

Dus als je over enig zelfstandig denkvermogen beschikt (wat ik betwijfel) doe je eens wat meer onderzoek naar je roots en ontdoe je jezelf van oneigenlijke doctrines. Kleine tip.

Veluwse-Eikel | 15-09-18 | 21:37 | 5

Ik heb de link niet zo gauw maar heksen / ketters vervolging was eigenlijk gericht op aanhangers van de lutherse kerk en vond vooral in Duitsland plaats. In Nederland enkele, in Duitsland tegen de duizend slachtoffers.

yooooh | 15-09-18 | 22:12

"De grootste heskenvervolging in de westerse wereld vond plaats in Salem in de VS, niet tijdens de Europese middeleeuwen."

Klopt, maar ook in Europa vonden ze wel plaats, hoor. Ik ben zelf op schoolreisje van de lagere school in de jaren 60 nog wel gewogen bij de Heksenwaag in Oudewater; ik werd te zwaar bevonden om op een bezemsteel te kunnen vliegen en ontving dus een officieel certificaat dat ik geen heks was.

Dr_Johnson | 15-09-18 | 22:46

Franker | 15-09-18 | 21:44
De grootste heskenvervolging in de westerse wereld vond plaats in Salem in de VS, niet tijdens de Europese middeleeuwen.

Oneens, de grootste vervolgingen in de Europese geschiedenis hebben plaatsgevonden in Nordrein-Westfalen, dit ging zover dat er complete dorpen werden uitgemoord, want iedereen gaf elkaar aan onder druk van foltering. Salem betreft enkel een zwarte bladzijde uit de geschiedenis v.d. pelgrim-fathers welke in O-Amerika aan land gingen en de heksenwaan simpelweg importeerden in het Nieuw Land. De heksenwaan werd daarvoor breed gedragen in veel Zuid, West en Midden Europese landen. Het is een van de domste en treurigste terreurdaden uit onze geschiedenis, op de Jodenvervolging na dan. Er zijn parallellen.

marjen | 15-09-18 | 21:47
Napoleon is de grondlegger geweest van wat we nu als democratische basis gebruiken, overigens heeft dit heerschap ook velen doden op zijn naam staan.

yooooh | 15-09-18 | 22:12
Correct, Duitsland doet hier niet krampachtig over en er zijn nog veel (treurige) plaatsen en gebouwen welke nu als educatief centrum dienen om mensen helder te informeren over deze misstanden uit de geschiedenis.

Dr_Johnson | 15-09-18 | 22:46
Erg prettig te vernemen dat u een certificaat heeft wat u van hekserij vrijpleit.

Veluwse-Eikel | 15-09-18 | 22:54
▼ 2 antwoorden verborgen

www.hessenschau.de/gesellschaft/bistu...
Het hele bisschoppensysteem kent geen / onvoldoende interne audit. Zo kon in Limburg an der Lahn bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst zijn droombadkamer van zes miljoen Euro realiseren.
Wat nodig is: afschaffen celibaat, invoeren van oosterse rite (priesters mogen trouwen) voor hele Katholieke kerk. Externe controle invoeren.

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-09-18 | 21:34 | 1

Ook prelaten moesten hun vleselijke zonden opbiechten.

marjen | 15-09-18 | 21:38

De Rooms Katholieke Kerk heeft altijd een strenge seksuele moraal gekend. Heiligheid werd o.m. verkregen door de strijd tegen het vlees.
Dat moet in deze draad ook maar even worden gezegd. De RK kerk zelf was overtuigd van de zondigheid van de diverse vleselijke lusten.
Ik vraag mij af in hoeverre de seksuele revolutie van invloed was op de overtredingen.

marjen | 15-09-18 | 21:30 | 2

Nee joh, het voelt veel prettiger om gewoon gedachteloos het instituut 'de kerk' af te fakkelen. Dan hoeven we er verder niet meer over na te denken - want de kerk, dat zijn ZIJ; ik hoor bij de rest van de maatschappij - die zoiets niet doet/deed.

bleached | 15-09-18 | 22:22

En dan is er nog het biechtgeheim dat niet geschonden mocht worden na een dure eed.

marjen | 15-09-18 | 22:28

Tuig!

JayJay | 15-09-18 | 21:26 | 3

"De Rooms Katholieke Kerk heeft altijd een strenge seksuele moraal gekend."

Kan zijn, maar ook in het verre verleden hielden de hoogste bazen zich niet altijd aan de voorschriften. Ik weet dat er ergens inde (vroege?) middeleeuwen pausen zijn geweest, die de Sint Pieter, of de Sint Jan van Lateranen (waar ze in de vroege middeleeuwen zetelden) ongeveer tot een bordeel omvormden: hoeren in alle soorten en maten, een Sodom en Gomorra, dat wil je niet weten. Ben te lui om te googelen welke pausen het waren en wanneer precies. Mag iemand anders doen.

Maar ze hebben natuurlijk door de eeuwen heen argeloze gelovigen en kinderen misbruikt; kan niet anders, alleen was het destijds natuurlijk een fluitje van een cent eea onder het tapijt te vegen.

Dr_Johnson | 15-09-18 | 21:57

Kut. Weer eens een keertje in het verkeerde vakje getypt. Dit had uiteraard hieronder bij het commentaar van marjen | 15-09-18 | 21:30 moeten staan.

Dr_Johnson | 15-09-18 | 22:02

Dr Johnson.
Die periodes van ontaarding zijn genoegzaam bekend. Maar de kerk heeft het wel als ontaarding beschouwd en niet als 'gewone' praktijk.

marjen | 15-09-18 | 22:03

Elk totalitair systeem is een paradijs voor de kindermisbruikers.
Maar in het westen spant het christendom de kroon wat dat betreft.

komtdatschot | 15-09-18 | 21:19 | 1

Lees het comment hieronder eerst maar eens. In alle instellingen waar grote machtsverhoudingen bestaan komt (ik hoop dat we binnenkort kunnen schrijven ‘kwam’!) misbruik relatief veel voor. Helaas.

duh! | 15-09-18 | 23:29

Valt niks aan goed te praten en moet hard worden aangepakt.
Vraag me alleen af waarom kranten altijd de focus leggen op de RK kerk als inmiddels bekend is dat het percentage misbruik even groot was bij protestantse en confessionele instellingen, we het hebben over bijna alleen maar hebben over oude zaken in een tijd met heel andere normen ( bij de misbruik zaken ook gevallen van slaan wat tot de jaren 60 als een normaal opvoedmiddel werd gezien, we tot zeker de jaren 80 een partij hadden die pedofilie uit het wetboek van strafrecht wilde; de Groen Links voorganger PSP) en last but not least het aantal misbruik zaken in een heel land over 70 jaar net zo groot is als van één moslimbende in 10 jaar in één stad.

Franker | 15-09-18 | 21:17

Heb je een keer een populaire moderne paap op de troon.. krijgt ie alle opgespaarde emmers stront over zich heen mwahaha.
Interne vaticaanse oorlogen en rebellie. Dat ze elkaar maar slopen. En dat het maar een fraaie Netflix serie op mag leveren..

Shareholder II | 15-09-18 | 21:15 | 1

Hoezo modern? Heeft ie de daders ontslagen en aangegeven bij de politie? om de slachtoffers om vergevibg te vragen moeten ze bij hem komen in plaats van dattie er op zijn blote knieën naar toe gaat. En alleen vwrgeven is de makkelijkste weg.

Turambar | 15-09-18 | 22:41

seksueelmisbruik.info/wel-verband-cel...
www.rmit.edu.au/content/dam/rmit/docu...
Hierboven de resultaten van Australisch onderzoek naar een mogelijk verband tussen het ceilbaat en seksueel misbruik in de Katholieke kerk. Anders dan de commissie Deetman komen de Australiërs wèl tot de conclusie dat er een verband bestaat. Uit het artikel: "Dat werd eerder deze week overigens bevestigd door de Duitse jezuïet Hans Zollner, lid van de pauselijke antimisbruikcommissie. Volgens hem is in meer dan 75 procent van de landen het seksueel misbruik in de kerk nog onder de radar gebleven."
Uit Nederlands Dagblad 14 september 2017:
Het onderzoek, verricht door The Royal Melbourne Institute of Technology, baseert zich op 26 internationale onderzoeken die sinds 1986 zijn uitgevoerd, waaronder het Nederlandse rapport van de commissie-Deetman.

Maar in tegenstelling tot het Deetman-rapport, dat geen direct verband zag tussen celibaat en misbruik, spreekt het Australische onderzoek juist van ‘een belangrijke verhogende risicofactor’. In de katholieke kerken van de oosterse ritus, waar priesters kunnen trouwen, is het misbruikpercentage ‘lager en vrijwel te verwaarlozen’. Verder is volgens de onderzoekers ook de patriarchale structuur en de bijbehorende zwijgcultuur een belangrijke oorzaak.

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-09-18 | 21:13 | 1

Ik geloof niet dat het celibaat van mannen pedofielen maakt. Ik denk eerder dat pedofielen aangetrokken werden door het ambt.

André4711 | 16-09-18 | 00:47

De Rooms-Katholieke kerk is het grootste, oudste, en best georganiseerde pedofielennetwerk uit de wereldgeschiedenis. Katholieken zouden er het beste aan doen om hun lidmaatschap van die club op te zeggen; als ze geen aanhangers meer hebben, moeten ze hun clubhuizen verkopen en verdwijnen ze vanzelf. Niemand zal ze missen.

En verder raad ik katholieken - en andere gelovigen - van harte het boek The God Delusion van Richard Dawkins aan, of God is not Great van Christopher Hitchens, en daarna wellicht, ter lering ende vermaak, The Gospel of the Flying Spaghetti Monster van Bobby Henderson. Bevatten alledrie veel meer wijsheid en "waarheid" dan alle "heilige" boeken bij elkaar.

Dr_Johnson | 15-09-18 | 20:41 | 5

Ja, daar heb je natuurlijk wel gelijk in. Het atheïsme van Dawkins is niet te vergelijken met de terreur van de islam. Maar ik heb Richard Dawkins ook gelezen en ik vind het maar een arrogante, drammerige betweter, zonder enig gevoel voor hoe de menselijke psyche in elkaar steekt. De menselijke geest heeft het vermogen om boven het determinisme uit te stijgen, en dan bedoel ik het platte determinisme wat Dawkins uitdraagt. Wie dat vermogen met alle geweld de kop in wil drukken zoals Dawkins is fout bezig. Bedenk dat de plekken waar men religie volledig probeerde uit te bannen uiteindelijk ook de hel op aarde bleken te zijn.

halbstark | 15-09-18 | 21:08

Het platte determinisme bijt zichzelf in de staart. Want dan is het ook deterministisch bepaald dat mensen in een godheid geloven; en dat wilde hij juist bestrijden.

marjen | 15-09-18 | 21:36

"Bedenk dat de plekken waar men religie volledig probeerde uit te bannen uiteindelijk ook de hel op aarde bleken te zijn."

En daar heb jij natuurlijk weer volkomen gelijk in. Maar ik geloof niet dat Dawkins - en de rest van de zg "new atheists" - religie onder dwang willen uitbannen. Ikzelf evenmin. Ik zou het alleen prettig vinden indien mensen zelf tot de conclusie zouden komen dat voor alle claims die godsdiensten aanvoeren, of dat nu de oude religies van de Egyptenaren, Grieken, Romeinen, Germanen, etc waren, of de monotheïstische waardoor die andere verdrongen zijn, er nog nooit een snippertje bewijs is geleverd. En ja, enige arrogantie kan Dawkins niet ontzegd worden, maar dat doet m.i. niets af aan zijn beweringen.

Dr_Johnson | 15-09-18 | 21:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit moet ik zeggen... bij de islam hoor je zulke verhalen niet.

sociaal_econoom | 15-09-18 | 20:31 | 3

Ooit van Rotherham gehoord?

zwarte_weduwe | 15-09-18 | 20:35

Als die smeerlapperij die RKK geestelijken gepleegd hebben vergelijkbaar zou zijn met Rotherham, dan was had de RKK met een aantal miljoen euro schade vergoeding aan de slachtoffers klaar geweest. Alleen al in Nederland zitten ze in de tientallen miljoenen, moet je nagaan hoeveel het wereldwijd is (als je nog even wilt doneren). Slachtoffers moeten veelal een zwijgcontract ondertekenen.... Dit wordt natuurlijk gedaan om een sneeuwbaleffect te voorkomen.....!

JI-HAAT | 15-09-18 | 21:17

Je maakt een grapje zeker?
Kindbruidjes. Grooming. Levenswandel van Mohammed. Maak je geen illusies hoor.

kleurdoosje | 16-09-18 | 04:01

Mijn God, wanneer houdt deze ellende voor de Rooms Katholieke kerk nu eens op? Begrijp me goed, dit is verwerpelijk en priesters die kinderen misbruikt hebben of zaken in de doofpot geprobeerd hebben te stoppen moeten gestraft worden. Maar er moet wel een levende christelijke cultuur blijven in Nederland. Daar liggen de wortels van ons waardensysteem, onze denkwereld etc, of u dat nou leuk vindt of niet.

halbstark | 15-09-18 | 20:29

Wat nu? Nieuwe beeldenstorm?

Watching the Wheels | 15-09-18 | 20:20

Kom kom, pedofilie is van alle tijden.
Het is pas sinds een jaar of tien dat dit bespreekbaar is.
De Romeinen vonden het al de normaalste zaak van de wereld.
Tegenwoordig wordt het voornamelijk aangetroffen bij mensen die in het verleden leven.
Godsdienstwaanzinnigen zo u wilt.
Dus bisschoppen, priesters, mohammedanen, maar bijvoorbeeld ook (uit een vrij recent verleden) mensen uit de biblebelt.
Wie herinnert zich niet Epe (Eerst Papa Effe).
Het is goed dat het, in ieder geval in Nederland, nu bespreekbaar is en aan de oppervlakte kan komen, zodat de werkelijke schuldigen zichtbaar worden. Maar, vergis u niet, het is een wereldwijd probleem.

Petrus Poortwachter | 15-09-18 | 19:23

Was ook RK. Ik ken weinig priesters die zich aan het celibaat houden/hielden. Geen problemen mee wanneer het volwassenen betreft. Al kun je je vragen gaan stellen wanneer er seksuele relaties gaan spelen tussen priesters en (volwassen) gelovigen.
Pedoseksuelen mogen wat mij betreft aan hetzelfde kruis genageld worden als hun heiland.

balustrade | 15-09-18 | 19:23

Blij dat we onszelf inmiddels versneld bevrijden uit dit donkere en niet te bevatten domme hoofdstuk in de menselijke geschiedenisboeken.
Jammer dat er niet hoognodig meer mensen ontwaken, en speciaal van die ene club.
Atheism rules, Rationality Rules. (Die laatste is ook nice op jijbuis.)

Bultkutwalvis | 15-09-18 | 19:11

Er zijn clubjes voor minder als 'criminele organisatie' verboden.

Rest In Privacy | 15-09-18 | 19:10 | 2

Taalkundig niet te snappen wat hier staat. Ben ik de enige?

Pislinq | 15-09-18 | 20:28

@Pislinq
Ja!

Amsterdamsko | 16-09-18 | 09:53

Wel opmerkelijk dat geen van deze viezeriken strafrechtelijk vervolgd zijn.

Gemeen Mosje | 15-09-18 | 19:08 | 1

Ze hebben slim een Commissie Deetman laten installeren die het achter de schermen wel even zou regelen voor de RK kerk.

Watching the Wheels | 15-09-18 | 20:23

Wie vroeger homo was kon daar niet mee naar buiten komen. Dus werden homo's bijna automatisch priester. Dan hoefden ze niet uit te leggen waarom ze nooit een vriendinnetje hadden. Het celibaat als gedroomd excuus om in de kast te blijven.
Zodoende raakten abdijen en seminaries vanzelf gevuld met 95% homo's, en zo is het vandaag nog steeds.
Voeg aan die abdij ook nog een school toe, of een internaat, en bingo.
Dat pedofilie statistisch meer dan 11 keer vaker voorkomt bij homo's dan bij hetero's mag je van sommigen niet schrijven, maar wetenschappelijk gezien is het gewoon de waarheid.
Als ik een zoon had zou ik die nooit naar een katholiek internaat sturen, ondanks het feit dat ik zélf katholiek ben.

Nonkel Frituur | 15-09-18 | 19:06 | 9

@JI-HAAT | 15-09-18 | 19:37
Als lesbienne kon je naar het klooster. Zag er trouwens beter uit dan wat die vrouwen tegenwoordig met hun uiterlijk doen...

zwarte_weduwe | 15-09-18 | 20:41

zwarte_weduwe | 15-09-18 | 20:41
Om daar vervolgens jonge meisjes te misbruiken. www.omroepbrabant.nl/?news/190011302/S...
En in het buitenland misbruikten priesters en missionarissen nonnen, die door hun gedwongen werden anti conceptie te gebruiken. Raakten ze toch zwanger dan werden zij gedwongen abortus te plegen! www.rd.nl/oud/kl/010321kl01.html

JI-HAAT | 15-09-18 | 21:05

Nonkel!
Die statistiek dat 11 keer vaker pedofilie bij homo's voorkomt.
Heb je een bron?
Ik zoek al heel lang naar betrouwbare statistiek daarover.

Bastie | 16-09-18 | 11:06
▼ 6 antwoorden verborgen

Niet alleen de kerk is corrupt maar ook de haagse "elite"
"Mark Rutte is „moreel corrupt”, zo vindt SP-leider Lilian Marijnissen"
www.telegraaf.nl/nieuws/2560339/sp-le...

telelezer | 15-09-18 | 19:02 | 1

Prachtige meid die Lilian.

smdyasc | 15-09-18 | 19:07

Homo’s op een kluit. Dat zou wel wat zijn?

Normpje | 15-09-18 | 18:55

Sja, als je maar net doet alsof het niet bestaat, dan gaat het wel weg. Dat is natuurlijk niet alleen iets van vroeger.

teevee | 15-09-18 | 18:54

Hoe zit het intussen met de gedoogzone voor misbruik binnen de linkse kerk?

Jan Passant mk2 | 15-09-18 | 18:53 | 1

Prive kwestie, laat Grote Leider '66 met rust!!!

Kartelmaster2000 | 15-09-18 | 18:59

NRC publiceert dit met maar één doel

Kartelmaster2000 | 15-09-18 | 18:51 | 4

Omvolkbode

lacucaracha | 15-09-18 | 18:58

Goed gezien!

Rest In Privacy | 15-09-18 | 19:04

Verstoren van de zondagsrust?

atheïstisch stemvee | 15-09-18 | 19:07
▼ 1 antwoord verborgen

De halve wereld wist het godverdomme! Ook buiten de katholieke kerk! Mijn oma (atheïste) had het er al over. Er zijn menig "grappige" sketches en scenes, en toespelingen in films en boeken over gemaakt. Maar onze homofiele medemens was natuurlijk ook een beschermende groep. Dat gegeven hield de waarheid ook uit de linkse pers...

Jahowiseffe | 15-09-18 | 18:50 | 2

De meeste papenpriesters deden het ook nog met hun huishoudsters en dat wist iedereen in het dorp, maar dat werd gedoogd, maar toont wel ook weer de ongelofelijke, onbegrensde hypocrisie van de religieuzen en hun domme volgers.

smdyasc | 15-09-18 | 18:53

Ja, padvinders en kostscholen. Het zou logisch zijn dat het nog steeds gebeurt, maar niet meer op die plaatsen. Ik weet niet of je het kunt uitbannen. Misschien is het nodig om na te denken over een oplossing die wel werkt.

teevee | 15-09-18 | 18:56

En nu gebeurt hetzelfde en erger in de Moskee. Maar dat is cultuur.

Mark_D_NL | 15-09-18 | 18:50 | 1

De fascinatie voor jongetjes en piemeltjes in het bijzonder kom je tegen bij elke religie, zelfs de Dalai Lama moet met lede ogen toezien dat volgelingen worden misbruikt. Sommige religies willen zelfs bij baby's aan de piemel friemelen, allemaal met de smoes dat het hygiënisch is. Katholieken, joden, moslims, allemaal smeerpijperij!

Bakkeleures | 15-09-18 | 19:27

Maar als Tommy Robinson de vele moslim verkrachters van kleine meisjes aan de kaak stelt, gooit "de elite" hem in het gevang.
Rare jongens die Gutmensch-fascisten.

telelezer | 15-09-18 | 18:49 | 2

Prediker 10:2 De geest van de wijze richt zich naar rechts, maar de geest van de dwaas naar links.
Was al bekend dus.

meneer der meneren | 15-09-18 | 18:55

Mooi.

Lupuslupus | 15-09-18 | 19:06

Heel ernstig dat kindermisbruik. Ook ernstig is het feit dat de kerk nooit geluisterd heeft naar de mystici uit hun eigen gelederen. Meister Eckhart is verketterd, Jakob Boehme ook, Pater Pio is in recente tijd nog geexcommuniceerd.
Zo krijg je een instituut dat wel MOET vallen en dat is dan ook door Maria bij Fatima voorspeld. www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/vie...

helodia | 15-09-18 | 18:49 | 1

Dat is nou een interessant lijstje en linkje. Ga ik gelijk eens in duiken. Bedankt!

zwarte_weduwe | 15-09-18 | 20:46

Tijd om de vrijheid van godsdienst af te schaffen, we hebben ook geen vrijheid van criminele, oplichtende, verkrachtende en moordende bendes. Gelijke monniken, gelijke kappen.

smdyasc | 15-09-18 | 18:43

Dat hele katholieke geloof mag van mij branden in hun zelfbedachte hel. Al eeuwenlang verrijken ze zichzelf over de ruggen van de mense en roven, stelen en verkrachten ze in de naam van God. Ik geef ze een mooie tweede plaats in de top tien van kutreligies, net achter die andere prachtige godsdienst, u weet wel welke.

Cheeky Bastard | 15-09-18 | 18:35 | 4

Neen, die staan op nummer drie.

Cheeky Bastard | 15-09-18 | 18:49

Gatver, Gretta Duisenberg met d'r ordinaire smoelwerk.
Ik vond het vroeger altijd zo raar: Duisenberg zal zich toch rot hebben geschaamd om zo'n vieze Arafatfan als vrouw te hebben.
Maar ik was toen nog wat naïef en had niet in de gaten dat veel Nederlanders inmiddels met de Pallies heulde.

kleurdoosje | 15-09-18 | 20:35

... heulden...

kleurdoosje | 15-09-18 | 20:36
▼ 1 antwoord verborgen

En zo’n Gijsen, elke zaterdagavond met natte haren van de teil, zat ik met pa en ma voor de buis om monsieur Gijsen te horen praten op tv, bij Sonja Barend, bij KRO/NCRV, bij Achter het Nieuws, dat was het ware. Vieze smeerpijpen.

Normpje | 15-09-18 | 18:35 | 2

https://images0.persgroep.net/rcs/WhGi_Fqfo1_Z_3sdGXUH2-ISN_g/diocontent/35962709/_crop/0/0/2310/3049/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8 De horror.

Normpje | 15-09-18 | 18:51

Gatver wat een vieze sigarenbek. En een akelige wellustige grijns.
Over homoseksualiteit zei hij in de jaren 70 eens: hij had niks tegen homofilie, zolang men de homofiele gevoelens niet in praktijk bracht.
Ik zei op school: 'Gijsen zei dit... Zoiets als niks tegen negers hebben, maar ze mogen niet zwart zijn.'
Vonden overige leerlingen niet zo leuk, ze waren veel meer timide dan ik.
Ik zat op een katholieke school, in een katholieke stad, in een katholieke provincie, maar ik was zelf niet katholiek, dus ik kon me meer permiteren om te zeggen, de anderen durfden niet omdat ze nog tegen hun geestelijken opkeken, daar had ik geen last van, men vond mij 'wild' haha.

kleurdoosje | 15-09-18 | 20:20

Vreemd dat Calamity Jane en de Zwarte weduwe nog niet gereageerd hebben.

beau van rtl | 15-09-18 | 18:23 | 3

beau
Als ik zoiets lees denk ik zoals zo vaak terug aan het boek van Piet Vroon.
Tranen van de krokodil.

Rest In Privacy | 15-09-18 | 18:27

Aah, je bent er toch. Nou, zet em op meid.

beau van rtl | 15-09-18 | 18:33

Wat lief dat u aan ons denkt!
En wat betreft het artikel: de waarheid is altijd beter dan de leugen/doofpot.

zwarte_weduwe | 15-09-18 | 21:00

In Nederland gebeurt alles altijd 15 jaar laten. Wereldwijd waren deze onthullingen al in 2002 na een serie van artikelen in The Boston Globe zoals ook in de film Spotlight is te zien.

Osdorpertje | 15-09-18 | 18:23

Hoe zit het nu met de kindhuwelijken? De wet zegt dat het niet mag, maar niemand doet er iets aan. Waar blijft de kruistocht van het OM???

Leffe Blonde | 15-09-18 | 18:21 | 4

Kindhulijken zijn bij wet verboden,men kan dus een huwelijk met een vrouw jonger dan 18 jaar dan ook niet legaliseren, dat kan wel als de betreffende 18 word. Dat zijn nu eenmaal hiaten in de wet. Verder moet het slachtoffer wel aangifte doen en dat gebeurt vaak niet door taboe of religieuze dwang, zeg maar wat die roomse kinderneukers steunde.

miko | 15-09-18 | 19:29

Verder zijn de toplanden wat betreft percentage Niger en C,A,R. een islam andere grotendeels gristelijk.
Wat betreft absolute cijfers wint India . waar een koe heilig is en een vrouw niks waard is. En hoog scoort ook Brazilië, je weet wel waar ze helemaal idolaat zijn van de 'papa'

miko | 15-09-18 | 19:33
▼ 1 antwoord verborgen

In Passau staat een kanjer van een kathedraal met een gigantisch zwaar op de maag beukend orgel, maar we raakten behoorlijk ontstemd door de belachelijk smakeloze hoeveelheden putti (mollige baby-engeltjes) die er hangen, waar het oog ook heenkijkt. (Die putti zijn overigens geen uitvinding van de kerk, maar werden overgenomen uit de boedel van voorchristelijke religies in het hellenistische Rome). Je kunt dat soms nog invoelen als gezin-is-de-hoeksteen ideolotroelala, maar daar is het gewoon niet normaal meer. Dan praten we over de late barok, rococo, uit de 2e helft van de 18e eeuw. www.br.de/nachricht/regensburger-doms...
www.zeit.de/gesellschaft/2017-07/rege...

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-09-18 | 18:21 | 1

Dank voor uw inbreng.

Normpje | 15-09-18 | 18:37

Bar misbruikte geen kinderen. Lees het NRC stuk eens goed.
Hij had meerdere keren een relatie met studenten op de priesteropleiding.
Dat is hetzelfde als een prof rechten die iets krijgt met een rechtenstudent.
Dat is niet strafbaar.
Het kan wel redenen voor ontslag zijn geweest vanwege de positie als leraar.

Bastie | 15-09-18 | 18:21 | 7

@Jihaat.
Dat stuk van RIjnmond zegt hetzelfde als NRC: niet ingrijpen bij misbruikers.
Maar zelf misbruikte hij geen kinderen.
Hij had dus wel relaties met volwassen studenten, als leraar.
Allemaal al schandalig genoeg en redenen voor ontslag.
Maar dat is geen kinderverkrachting zoals die andere drie. Dat heeft GS gewoon niet goed overgenomen van NRC.

Bastie | 15-09-18 | 19:01

Bastie | 15-09-18 | 19:01
Als je misbruikers van kinderen de hand boven het hoofd houdt en overplaatst waar zij vervolgens weer kinderen misbruikten, ben je in mijn ogen de duivel in persoon. Hij is van hetzelfde slag als die oppersmeerlap kardinaal Simonis.

JI-HAAT | 15-09-18 | 20:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen dat dit overal voorkomt in dezelfde gradatie, van scouting tot aan basisschoolleraren, van dit geloof tot alle andere geloven. Meeste van deze zaken zijn decennia oud. Nu, wat hypocriet is om dit continu uit te lichten en de rest niet. De katholieke kerk is gewoon een makkelijk doelwit. Doe je dit met, ik noem eens wat, de islam dan zijn de rapen gaar en heb je bescherming nodig.

Neemt niet weg dat de katholieke kerk een update nodig heeft. Celibaat moet eruit en de SJW-paus moet vervangen worden door iemand die wel opkomt voor katholieken.

Rest In Privacy | 15-09-18 | 18:20 | 4

Oh ja, over dat laatste (mbt Fransiscus) ben ik het ook met je eens..

starbuck280 | 15-09-18 | 18:36

MemeMagieIsEcht.
Hear hear.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:53

Het verschil zit 'm o.a. hierin, dat de baas van de pedofiel in de RK zijn daden door de ogen zag en hooguit een overplaatsing regelde, waar het misbruik kon worden hervat/voortgezet.
Dit in tegenstelling tot, normaal gesproken, een hoofd van een basisschool of de baas van een scoutingclub. Die willen de daders graag aan de hoogste boom en doen gewoon aangifte. Nou ja, meestal...

DeDenkerT | 15-09-18 | 18:54
▼ 1 antwoord verborgen

Opdat zij U kennen, is de wapenspreuk van onze adje simonis, de man die nergens van wist.
Hij is ernstig ziek dus het zal wel snel zijn dat hij verantwoording af gaat leggen aan zijn grote baas. Zal niet meevallen adje, vieze leugenaar.

beau van rtl | 15-09-18 | 18:18 | 1

Nee dat denk ik ook niet. Denk dat de grote baas hem terugstuurt naar de hel die aarde heet als je onder celibaat leeft.

Rest In Privacy | 15-09-18 | 18:32

Homofilie in combinatie met celibaat, internaten, zorginstellingen e.d.
Dit moest gewoon fout aflopen.
En de linkse rakkers die zeggen dat het schuld is van de conservatieven mogen ook wel een mea culpa slaan, want zij zijn het die sinds de Flower Power jarenlang seks met kinderen gepromoot hebben.
Dit gezegd zijn mogen alle misbruikers aub door de bliksem getroffen worden, en hopelijk is er voor hun een plaats gereserveerd in de hel.

Nonkel Frituur | 15-09-18 | 18:14 | 4

Dit is niet van vandaag of gisteren maar speelt al minimaal 70(!) jaar dat b.v. misdinaartjes ten prooi zijn gevallen aan meneer pastoor. Dat weet ik van 2 familieleden die ooit RK waren. Verder eens met Nonkel.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:28

Gefeliciteerd Nonkel, paar jaar ouder geworden en nog steeds niet bijgeleerd, homofilie heeft net zoveel met kleuterneuken te maken als heterofilie.

LesPaul | 15-09-18 | 18:46

Flower Power is ook maar een geimporteerde cultuur.
Kennelijk moet de strekking van het artikel nog bij u indalen. Het staat nu zwart op wit welke hooggesplaatste katholieken in de fout gingen of op zijn minst wegkeken en/of daders wegpromoveerden.

Mark Bouwman | 15-09-18 | 18:54
▼ 1 antwoord verborgen

Burn in hell dirty bastards.

Het celibaat is uiteraard een gotspe.
Als je niets met je piemel doet krijg je vanzelf een natte droom.
Toch, meneer de paus?
Is trouwens wel lekker, zo'n natte droom; lijkt net echt.
Maar dat verklaart nog niet de voorkeur voor kinderen...
Iets met macht en gebrek aan tegenstand vermoedelijk.

Dus laat ze, net zoals alle andere voorgangers, gewoon vrij om te trouwen met een partner. Wel een volwassene uiteraard.

Ben-Bataaf | 15-09-18 | 18:11

Wat mij blijft verbazen, net als de tegel van @Feynman, hoe dit wereldwijd zo verbreid kan zijn.
Het is al jaren en jaren aan de gang, en blijkbaar op alle continenten.
Maar wat zijn nu de overeenkomende situaties ? De kerk, de procedures in de kerk, het celibaat of gewoon de geschapen mogelijkheid ?

Wijze uit het Oosten | 15-09-18 | 18:10 | 4

Begint er al mee dat hun afgod jezus christus al een homofiele pedofiel was met zijn laat de kinderen tot mij komen. Daar zit de wortel van al het kwaad. Gristenen aanbidden dan ook een pedofiele god. lupus mode/

miko | 15-09-18 | 19:11

Je verklaart het zelf al in je laatste zin...
Deze optelsom werkt(e) als een magneet op de pedo's en andere misbruikers.
In sommige gevallen maakten de regels misbruikers, maar in veel gevallen trokken de regels misbruikers aan...

DeDenkerT | 15-09-18 | 19:48

Het beperkt zich niet tot de kerk. Neem als voorbeeld de affaire dat door het hele VK islamitische grooming gangs ontdekt zijn die decennia hun gang konden gaan, terwijl het allang bekend was bij politici en politie. Ik vraag me oprecht af waarom de geloofsvrijheid boven het strafrecht staat.

Feynman | 15-09-18 | 20:27
▼ 1 antwoord verborgen

De katholieke kerk is de grootste criminele organisatie ter wéreld.... en niet alleen op het gebied van sexueel misbruik. En... alles zal aan het licht komen! Dát dan weer wel !

dicoio | 15-09-18 | 18:07 | 2

Vergeleken met de katholieke kerk is de maffia een stelletje kwajongens.

VanBukkem | 15-09-18 | 18:26

Dom dicocio, dat is de islam.

Yalimba | 15-09-18 | 18:35

Die celibate kerkdienaren zijn lopende sex tijdbommen die uit de buurt van kinderen gehouden moeten worden.

mocroGS | 15-09-18 | 18:07 | 4

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:09 en mocroGS | 15-09-18 | 18:07
Jullie geloven in dezelfde god,linksom rechtsom een pot nat.

miko | 15-09-18 | 19:09

miko | 15-09-18 | 19:09

Het celibaat is in de islam verboden. Wezenlijk verschil met het katholicisme. Daar lopen mannen als tikkende sexbommen rond tussen kinderen.

mocroGS | 15-09-18 | 22:13
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben ook benieuwd naar een lijstje van de Mohammeds, deze per definities pedo's mogen zelfs met kinderen rotzooien en trouwen.

VanGeuzen | 15-09-18 | 18:07 | 2

Ja maar daarover durven ze bij de NRC niet over te publiceren.

lacucaracha | 15-09-18 | 19:01

Precies. Gristenen bashen altijd prima. Maar de islam aanpakken: ho maar! Het lijken wel vara cabaretiers....

drs kwenie | 15-09-18 | 22:44

Mijn eerste gedachte is dat deze wantoestanden te wijten zijn aan het celibaat. Dat verklaart echter niet waarom men zich massaal vergrijpt aan kinderen in plaats van gewoon consentuele seksuele relaties met volwassenen aan te gaan. Je zou haast zeggen dat dit bij uitstek een beroep is voor pedofielen. Waarom zou dat zijn? Gelegenheid (veel jongerenactiviteiten)? Vertrouwenspositie? Ik begrijp er in ieder geval niets van, gegeven dat deze mensen er doorgaans bij anderen op hameren dat God alle zonden ziet.

MickeyGouda | 15-09-18 | 18:05 | 8

Dank je wel Mickey.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:37

peterdh | 15-09-18 | 18:31

In dit licht bezien heeft het naast het verwerpelijke ook iets tragisch. Een leven dat nooit tot wasdom is gekomen. Iets zegt mij dat deze mensen van binnen diep ongelukkig en onrustig zijn.

MickeyGouda | 15-09-18 | 18:37

Mickey, denk je nu echt dat het misbruik tot kinderen beperkt bleef?
Eindeloos zijn de verhalen over seksueel misbruik door priesters van al dan niet gehuwde vrouwen. De macht die deze mannen hadden (en soms nog hebben) is onvoorstelbaar. En de pakkans vrijwel nul. Dat wisten zowel daders als slachtoffers. Georganiseerde en van bovenaf gesanctioneerde misdaad dus.

DeDenkerT | 15-09-18 | 19:58
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik weet ondertussen wel waar dat 'rooms' vandaan komt.

Mr_Natural | 15-09-18 | 18:04 | 3

Rooms betekent gewoon 'van Rome'.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:13

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:13
Serieus?

Mr_Natural | 15-09-18 | 18:21

Ja open deur maar u vroeg er zelf om.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:37

Wat is dit nu weer voor dubbele standaard. Jos B Jos B noemen met een balkje voor z'n kop. Als het allochtonen betreft zelfs alleen maar initialen maar nu gewoon man en paard noemen. Raar

Rest In Privacy | 15-09-18 | 18:03 | 1

U bedoeld Jos Brink. Was hij ook R.K...

linkgrafzooi | 15-09-18 | 18:53

Morgen een artikeltje over de Jehova's getuigen, maandag graag over de Boeddhisten. Dan kunnen we dinsdag naar de hervormde en gereformeerde kerken. Even een paar daagjes niet over de islam, want die hebben al airtime genoeg.

Zijn er nog mensen die denken dat religie meer goed dan kwaad brengt?

xspalm | 15-09-18 | 18:02 | 2

Je snapt natuurlijk wel dat als we dat doen, dat de Islamisten op dinsdag al in de slachtoffer rol duiken omdat ze te weinig airtime krijgen: "want ze worden onderdrukt door de andere religies", waar de NPO maar al te geil op induikt.

peterdh | 15-09-18 | 18:08

@peterdh: ja daar heb je een punt, Ik zie toevallig net op het nieuws dat die 'vriendelijke' Dalai Lama (in werkelijkheid helemaal niet zo liev) al jarenlang van misbruik in zijn kringen wist. Fijn hoor.

xspalm | 15-09-18 | 18:13

Dat werkt heel bevrijdend, zo'n lijstje met namen. Rust een groot taboe op, op het noemen van man en paard. Heeft te maken met WO2 en het verklikken van joodse onderduikers. Maar criminelen moet je gewoon bij hun naam noemen.
Nu nog een lijst met namen van extremistische moslims die een gevaar vormen voor Nederland.

Zenzeo | 15-09-18 | 18:02 | 1

dan een lijstje met de namen die heel Nederland verneuken,te beginnen bij Rutte.

ariedeknaller | 15-09-18 | 18:17

Ik geloof niet in mannen die sexloos door het leven gaan vanwege hun geloof.
Dat gaat natuurlijk een keer fout.
Die viespeuken, die ervanaf weten zijn geen haar beter.
Ze hadden zichzelf moeten laten castreren als ze geloofwaardig over hadden willen komen.
In de kerkers, op water en brood, de smeerlappen.

Ruimedenker | 15-09-18 | 17:58

Woestijnreligies zijn 1 pot nat. Nederland ging grote stappen vooruit toen de ontzuiling kwam. Nu worden we echter weer teruggeduwd door de Islam en zijn aanhangers met <80 IQ.

Erno-NL | 15-09-18 | 17:58

False Flag operatie - NRC komt met onthulling over Katholieken, compleet met lijst. Heel goed - wat hebben ze dus slaaptikkend nog NIET in kaart gebracht, wat wel degelijk vandaag in-your-face gebeurt (zie UK)? Lachwekkende MSM journalistiek in opdracht van regenjas om de aandacht/discussie te voeden met "ja, maar de Christenen deugen ook niet". Graag gedaan, zei het NRC.

Non_Smoking_Gun | 15-09-18 | 17:55 | 5

"ja, maar de Christenen deugen ook niet".
Helemaal mee eens.

miko | 15-09-18 | 18:34

En toch vind ik andries knevel wel een aardige kerel en bas van der vlies mocht ik ook wel.

beau van rtl | 15-09-18 | 18:41

Miko
Wat zie je het liefst het eerst verdwijnen?
Christendom of islam? Een voorrangsregel instellen lijkt me wenselijk.

Rest In Privacy | 15-09-18 | 20:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik blijf me verbazen hoe het kleuterneuken binnen de katholieke kerk een wereldwijd probleem is.

Azië, Australië, Afrika en Amerika ze doen allemaal mee. In de VS verloor de kerk de helft van haar vermogen aan zedenzaken. In Afrika hou ik het even bij: noisey.vice.com/en_us/article/8xx5yp/... maar er zijn veel meer voorbeelden. Australië: www.independent.co.uk/news/world/aust... of Azie: Alleen al in de Philipijnen 200 priesters gedurende 20 jaar. news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/21161...

Waarom leidt het in al die verschillende culturen, continenten tot hetzelfde probleem? De gemene deler is de bijbel en haar volgelingen. Correlatie is geen causatie, maar meerdere hogere priesters die allemaal verzwijgen en niet ingrepen is gewoon een vorm van gedogen.

En daarna verbaas ik me hoe een andere religieuze stroming vrij baan krijgt om haat te zaaien, geweld te prediken en een profeet te eren die het deed met de achtjarige Aïsha. We hebben niets geleerd. Zelfs de Tawheed moskee is nog open. Een witte vlag van capitulatie.

Feynman | 15-09-18 | 17:54 | 10

@Feynman,
Dat alles... en vergeet ook niet: het Celibaat. Het is onnatuurlijk en niet vol te houden en langdurige seksuele repressie zoekt waarschijnlijk toch een uitweg. Wat is er dan makkelijker om onmondige kinderen te intimideren om aan het gerief te komen. Volwassenen zijn te risicovol. Zeer ongelijkwaardige posities, gepaard met manipulatieve bedreigingen. Ook denk ik dat in eerste instantie bij de mensen die zich geroepen voelden om vroeg in te treden al een steekje los zat. Velen, van eenvoudige komaf, konden waarschijnlijk niet met de plotselinge macht omgaan, die hen zonder reden zomaar boven hun eigen volk stelde. Ineens had de grootste boerenlul aanzien in de familie en het dorp.
Ik kende een pater van wie ik taallessen kreeg in Bahasa Indonesia. Hij was een wreed persoon. Om het voor te doen hoe hij in Indonesië de mensen dikwijls sloeg, heeft hij mij ook ineens uit het niks geslagen met het touw met knopen om zijn middel. Hij had er zichtbaar plezier in, de vette grijns was het bewijs. Ik had twee weken striemen in mijn zij. Hij was naar eigen zeggen '... nooit verliefd geweest... op een vrouw!' Ik weet niet wat hij verder heeft uitgespookt, maar hij zat bij de Dajaks op Borneo, de koppensnellers... en hij heeft het overleefd hihi ;-)

kleurdoosje | 15-09-18 | 19:17

kleurdoosje | 15-09-18 | 19:17
De missionarissen (katholiek) en zendelingen (protestant) hebben een cruciale rol gespeeld bij de laatnegentiende-eeuwse wedstrijd tussen christelijke naties (UK, FR, DE, VS enz.) om de rest van de wereld te koloniseren. Ivan Gontsjarov doet daarover in zijn reisverslag 'Het Fregat Pallada' fijntjes bericht, hoe er meteen een kanonneerboot op de kust verscheen, wanneer de plaatselijke vorst iets tegen de missionaris/zendeling had geuit. Meteen werd die vorst gedwongen om zijn gebied open te stellen voor handel met het desbetreffende chr. land en niet lang daarna kwam er een chr. gouverneur om het nieuwe wingewest bescherming aan te bieden en tegelijk in te passen in het marktsysteem dat was opgezet vanuit het chr. land. Maar telkens was het een missionaris / zendeling, waarmee de koloniseringsdrang begon.

Eeuwig..Op..Vakantie | 15-09-18 | 20:03

kleurdoosje | 15-09-18 | 19:17
Onderschat niet dat het celibaat meer effecten heeft. Het celibaat is voor pedofielen een zeer welkome dekmantel. Die peodfiel hoeft immers niet te verklaren waarom hij geen volwassene aan zich kan binden.

Bovendien is het geestelijke ambt een ideale vertrouwenspositie om kinderen te benaderen, te lokken en apart te nemen. Nog voor het woord grooming was uitgevonden. Het is toch fantastisch als de ouders van een kind aan hun eigen kind vertelt dat jij geheimen bewaart? Geheimen vanuit het geloof, de biecht en helaas ook het misbruik?

Ik denk niet zozeer dat het celibaat van goedbedoelende studenten pedofiele priesters maakt, maar veel eerder, dat pedofielen aangetrokken wordt door die fantastische tertiaire arbeidsvoorwaarden.

De kerk is een eeuwenoud instituut met oude gebruiken. Een instituut die log is en langzaam verandert. Ik vraag me af wanneer dit wereldwijde misbruik begonnen is. Het werd pas ontdekt toen misbruik bij mannen uit de taboesfeer kwam en mensen door de technische revolutie makkelijker informatie uit kunnen wisselen. De omstandigheden waarin het misbruik gestart is, zijn eeuwen hetzelfde, dus dit kan heel ver terug gaan.

Feynman | 15-09-18 | 20:24
▼ 7 antwoorden verborgen

De katholieke kerk is een criminele organisatie, zoals vrijwel alle religieuze organisaties dat zijn: opgericht om zichzelf te verrijken door andere mensen bang en dom te houden.
Actiepunten waar een politie partij mijn stem mee kan winnen:
- schrappen van alle religieuze organisaties als ANBO
- onderschrift toevoegen aan straatnaamborden van straten die vernoemd zijn naar bovenstaande kindermisbruikers.

Ballenman | 15-09-18 | 17:51 | 1

Er is natuurlijk wel een verschil tussen een criminele organisatie en een legale criminele organisatie.

Mr_Natural | 15-09-18 | 17:55

Dit is ook de reden dat de meeste politici in Den Haag de privileges van de religies niet willen aanpakken, achter iedere misbruiker, staan honderden facilitators en naast de politici is de Grondwet hier ook schuld aan.

smdyasc | 15-09-18 | 17:51 | 2

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt, maar het lijkt me inderdaad een goed idee om het 'vrijheid van godsdienst' artikel eens wat bij te schaven. Iets als 'je mag geloven wat je wil maar je hebt je je aan de wet te houden' zou moeten volstaan. Weg met de voordeeltjes.

Ballenman | 15-09-18 | 17:54

@Ballenman,
Ja daar ben ik voor. Geen privileges voor welke religies dan ook, seksueel misbruik is strafbaar voor de wet, punt!
Gooi open die beerputten en leegscheppen die verrotte zooi.
In Frankrijk schijnt dat mogelijk te zijn, ze kijken anders tegen religie aan, een religie aanhangen is daar gelijk aan het hebben van een mening.

kleurdoosje | 15-09-18 | 18:46

Zijn hier ook foto's bij?

Ik wil 't wel weten als ik er één tegen kom op straat, mochten ze nog leven.

Knufter | 15-09-18 | 17:49 | 4

Heksenjacht op de RK kerk.
Ironisch...

General Dripple | 15-09-18 | 17:55

Nou ja het is zeker een feit dat miljoenen Rooms Katholieken helemaal niets met het misbruik te maken hebben.
Helaas is het een - heel akelige - menselijke trek om iedereen over één kam te scheren.
En in dit geval is het natuurlijk koren op de molen van de ultieme christen haters die nu her en der uit hun holen komen kruipen.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:43

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:43
'Helaas is het een - heel akelige - menselijke trek om iedereen over één kam te scheren'
Wahahahahaha, owjee, nu weet ik het zeker,.....
*tranen uit ogen veegt *
En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet?

miko | 15-09-18 | 20:51
▼ 1 antwoord verborgen

Verder staat in de tuin va de ambassade van de Paus (ok, de Heilige Stoel) hier in 070 nog stééds dat beeld van een naakt ventje...

F. von Zeikhoven | 15-09-18 | 17:48 | 7

Mr_Natural | 15-09-18 | 17:53
Tja de haat moet er uit.

miko | 15-09-18 | 18:28

Ach heeft die loser van een Miko ook weer iets te melden? Die zit bij mij achter het grijze balkje dus succes ermee.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:45

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:45
Moet jij niet eens langs bij necrosis/?

miko | 15-09-18 | 20:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Nu hebben we een lijstje. En dan?
Er moet iets veranderen. De vraag is wat.

kloopindeslootjijook | 15-09-18 | 17:48 | 7

Volgens mij niet de loonkosten, maar meer om het vermogen van de Kerk niet te hoeven delen bij overleden van een pastoor of priester (geen officiële weduwe of kinderen immers). En zoals je in Vaticaanstad kan zien, heeft die strategie goed gewerkt.

Zware Guy | 15-09-18 | 18:55
▼ 4 antwoorden verborgen

Het celibaat is heel logisch. Als je als katholiek geestelijke trouwt, heb je een vrouw in huis en dan is het voorbij met de wilde sex.

Mr_Natural | 15-09-18 | 17:48 | 2

Het celibaat is onmenselijk/tegennatuurlijk en wordt nergens in de bijbel gepropageerd. Integendeel, de apostel Paulus schrijft in zijn 1e brief aan de gemeente van Korinthe dat het beter is te trouwen dan van begeerte te branden. 1 Korinthe 7.

En Mattheus 8 verhaalt de geschiedenis dat Christus de schoonmoeder van Petrus van hoge koorts geneest. Petrus was dus getrouwd.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:04

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:04
Met de nadruk op WAS.
Dank u.

Petrus Poortwachter | 15-09-18 | 19:03

Neem aan dat ook Demmink katholiek is?........

DoctahDie | 15-09-18 | 17:47 | 3

hehe.

beau van rtl | 15-09-18 | 18:10

Is de paus pedofiel?

Mr_Natural | 15-09-18 | 18:29

En ook katholiek.

beau van rtl | 15-09-18 | 18:39

Die Harvey Weinstein is klein bier in vergelijking tot de gemiddelde pastoor.

Mr_Natural | 15-09-18 | 17:45 | 5

U klets maar wat.

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:06

Lupuslupus | 15-09-18 | 18:06
In katholieke gebieden, Brabant, Gelderland, Limburg waren er gemiddeld meer mensen met een geestelijke/lichamelijke beperking. De oorzaak daarvan lag in het feit dat wanneer bleek dat een echtgenoot onvruchtbaar was, de pastoor langskwam om ervoor te zorgen dat er nageslacht kwam, minimaal een stuk of 10. Natuurlijk onder de mantel der liefde. De herenboer had goedkope knechten nodig en de echtgenoot wilde niet de hoon van het dorp over zich heen krijgen. (De herenboer had zelf niet meer dan 2 kinderen, een erfeniskwestie.) Gevolg was dat halfbroertjes en halfzusjes met elkaar trouwden. En de kindertjes vonden het maar wat tof om voor een schijntje 12 uur per dag op het land of in de mijnen te werken.

Mr_Natural | 15-09-18 | 18:19

Die Weinstein gaf de vrouwen die hij betaste nog een rolletje in een film. De pastoors en de andere viezerikken logen er maar wat op los met hun loze beloftes en bedreigingen aan hun slachtoffers,en let wel,bijna altijd jonge kinderen.

miko | 15-09-18 | 18:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Gijsen was toch naar IJsland verbannen? En Zwartkruis, tja...

F. von Zeikhoven | 15-09-18 | 17:43 | 8

Oh Ja en godverdomme is voor mij gewoon een stopwoordje zonder enige betekenis.

beau van rtl | 15-09-18 | 19:08

Lupus. Ik dacht wel dat mijn gevloek je teveel zou worden en dat je daarom(beetje onbeleefd) niet meer reageert. Mensen zoals jij zetten iedereen die hen tegenspreekt op een manier die ze niet bevalt achter een grijs balkje. Ik hoop dat jouw grijze balk groot genoeg is.
En dan maar iedereen voor hypocriet uitmaken als je verder geen tekst meer hebt. Dat valt me godverdomme van je tegen lupus. Zo, nu weet ik zeker dat ook ik achter jouw hypocriete grijze balkje zit.

beau van rtl | 15-09-18 | 20:21

beau van rtl | 15-09-18 | 18:37
hahahaha. Scherp,..
En welkom bij de grijzebalk klup van Lupus.

miko | 15-09-18 | 20:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Die "Joseph Barten"..... de kamp-oudste(Joos Barten) bij Nicky Verstappen was een close familielid van die knakker, tja zo liepen de wegen, zou het maar eens goed onderzoeken want DNA-lefter Jos Brech is 100x te slap voor de killing.

hagelkruis | 15-09-18 | 17:43

Kwil ook zo'n lijst met imams. Denk dat daar een hele wc-rol voor nodig is.

pa_niek | 15-09-18 | 17:43 | 6

Lupuslupus | 15-09-18 | 17:44
En met deze opmerking verdedig jij de viespeuken.
Wat een verweer:Jahamaar zij doen het ook!!
pa_niek | 15-09-18 | 17:43 | reageer
Want dan?? Dan is het minder erg??

miko | 15-09-18 | 18:16

weggejorist

Rest In Privacy | 15-09-18 | 18:22

Alle die vieze machtsmisbruikers aanpakken, van welke gezindte ook, zonder onderscheids des persoons.

kleurdoosje | 15-09-18 | 18:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk...

Jimmy Mc Clure | 15-09-18 | 17:39

Religie kan je zelf regelen. Heb je geen viespeuken voor nodig.

Kaas de Vies | 15-09-18 | 17:38 | 1

mag ik een sigaretje van je bietsen?
een Viespeuk?

Hemmenaar7 | 15-09-18 | 20:32

Ze hebben ook echt allemaal een jaren 50 grafkop.

Reagurend_Nijlpaard | 15-09-18 | 17:37

Ach zolang geen enkele regeringspartij zich druk maakt over kindbruidjes die worden ingevlogen naar Nederland is dit wel erg natuurlijk.

de uitbater | 15-09-18 | 17:35 | 1

Beide zijn verwerpelijk maar de hypocrisie bereikt ook nu weer eenzame hoogten.

Lupuslupus | 15-09-18 | 17:46

Is een privé kwestie hoor ik ze mompelen

Klaas Vaak | 15-09-18 | 17:34 | 1

De in 2013 overleden bisschop Jo G. van het bisdom R. ... Hey, privacy!

VanBukkem | 15-09-18 | 18:32

Het begon met de liefde voor kinderke Jezus...

BP Richfield | 15-09-18 | 17:33 | 4

@Bastie
Desondanks een viezerik die zijn gelofte van kuisheid niet nakwam. Bovendien met "afhankelijken"; dat telt mee in de strafmaat.

Synecdoche | 15-09-18 | 18:07

@Synedoche
Wat Bar deed was niet strafbaar. Het blijven volwassenen onderling.
Is hetzelfde als een prof het aanlegt met een student rechten.
Het kan wel redenen voor ontslag zijn geweest vanwege de positie als leraar.

Bastie | 15-09-18 | 18:20

@Bastie | 15-09-18 | 18:20
Of een landelijke partijleider die het aanlegd met een raadslid uit Meppel.

Osdorpertje | 15-09-18 | 18:57
▼ 1 antwoord verborgen

Op de brandstapel met die papen.

Yperiet | 15-09-18 | 17:32 | 1

Nou.... Ook onze Jaap de Paap?

F. von Zeikhoven | 15-09-18 | 17:46

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen