achtergrond

Geenstijl

Kijktip. Rutte koopt Toyota's voor terroristen

Nieuwsuur duikt in GeenStijl-topics & pieft het werk van Pieter Omtzigt op en komt vervolgens met een (best wel dikke) onthulling over hoe Nederland islamitische terroristen met miljoenen heeft gefinancierd. En met Toyota Hi-Lux pickups, ook.

Sinds februari van dit jaar - Halbe Zijlstra was nog MinBuZa - heeft GeenStijl regelmatig bericht over de 60 miljoen euro waarmee Rutte gewapende rebellengroepen in Syrië heeft gesteund de afgelopen jaren. Ook de niet onomstreden White Helmets kregen 12,5 miljoen euro financiering uit dat totaal. Het geld was "voor projecten in Syrië ten behoeve van stabilisatie, mensenrechten en het politiek proces" en van geen van allen is enige sprake. Wat wel duidelijk werd, is dat de Nederlandse regering zaken zoals voertuigen, communicatiemateriaal en dekens heeft betaald en geleverd aan strijdgroepen die linksom of rechtsom eigenlijk gewoon aan Al Kaida gelieerde gewapende jihadisten en islamitische terroristen zijn. Bijvoorbeeld de moordmissie op de Koerden in Afrin, gepleegd door Turkije met de hulp van gewapende groeperingen, "profiteerde" op die manier van ons belastinggeld. Ook klein bier zoals plunderingen van burgerdorpen gebeurt door louche lieden die door Nederland worden gesteund. En nu tonen Nieuwsuur en Trouw dus aan dat een van die terroristische groeperingen Jabhat al-Shamiya ('Het Levant-Front') is. 

Tevreden Terroristen*
*Alleszeggende kwoot: "Uit het onderzoek blijkt dat Nederland onder andere Toyota Hilux en Isuzu D-max pick-uptrucks aan Syrische rebellen leverde. Ook stuurde Nederland uniformen, satelliettelefoons, laptops, matrassen, rugzakken en camera's. De rebellen vertellen aan Nieuwsuur en Trouw dat zij erg tevreden zijn met de Nederlandse hulp en dat zij al de door Nederland gekregen goederen inzetten in de gewapende strijd."

De bonnetjes (waar Pieter 'ik zit zelf ook in de coalitie maar dat boeit me geen reedt dus ik maak gewoon lekker ruzie met de premier' Omtzigt al sinds maart achteraan zit) zijn door Rutte tot staatsgeheim verklaard. We mogen dus niet weten naar welke 23 (!) groepen die 313 Nederlandse voertuigen en tientallen miljoenen euro's aan ander materieel zijn gegaan. "Non-lethal assistance" (NLA), noemt BuZa die steun. Maar terrorisme de juiste middelen geven om van A naar Bloedbad te kunnen rijden, is bijna net zo erg als het aanleveren van de kogels voor hun AK's. Hier overigens zo'n Hi-Lux:

**BuZa: 'Subsidie lastig te controleren in Syrië'
**Afgelopen vrijdag kwam er (na half zes, natuurlijk) een nieuwe Kamerbrief over de kwestie. De eerder genoemde 60 miljoen euro blijkt nu "meer dan 70 miljoen euro" te zijn. In de brief verklaren MinBuZa's Blok en Kaag dat Nederland toch maar gestopt is met geld overmaken, omdat ze niet goed kunnen checken wie de ontvangers zijn, en wat er met het geld gebeurt. Bovendien heeft Assad toch al min of meer gewonnen, schrijven ze ook, waardoor er "krimpende ruimte voor gematigde oppositie" is. Lees: niemand kan een subsidiecontroleur in een helm en een scherfvest hijsen om hem een rondje over de slagvelden te laten maken om de checklist 'Correct Hulpgeldgebruik' af te kunnen vinken om misbruik te bestrijden. En da's best logisch.

**Nederlands lid van Al-Shamiya voor de rechter
**Zometeen duikt Nieuwsuur dus in die staatsgeheimen. Fijn dat de vrienden van de staatsomroep dit doen, want onze bloggersbudgetjes staan geen dikke NPO-reportages toe terwijl dit verhaal nog heel veel nare randjes heeft & onopgeloste zaken kent. Want als Nederland met Nederlands geld jihadisten in Syrië van voor hun strijd geschikte materialen voorziet, en zo'n jihadi reist uiteindelijk (terug) naar Nederland om hier een islamtische aanslag te plegen, dan heeft Mark Rutte dus onze eigen vijanden gesponsord. Letterlijk. En toevallig of niet: binnenkort staat er een Nederlandse jihadist voor de rechter voor deelname aan de jihad, bij het Jabhat al-Shamiya waar Rutte geld aan overmaakte.

TL;DR: Nederlandse taxpoet in een warrige woestijnoorlog rond grond, macht, stammenstrijd, olie, gas, islam & geobelangen pompen, en dan raar opkijken als je de verkeerde vrienden financiert. #FAIL

Nieuwsuur terugkijken kan hierrr.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.