achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Lili en Howick bewijzen: drammen werkt (En Alexander Pechtold faalt)

Ook de lokroep naar de dodenvloten op de Middellandse zee gaat een paar decibel harder klinken.

Mark Rutte was stellig: deze twee moeten weg. Staatssecretaris Asielzaken Mark Harbers (ook van de VVD) zei vrijdag na de Ministerraad hetzelfde: Pijnlijke zaak zeker maar Lili en Howick gaan zaterdag toch echt uitgezet worden Armenië. Maar toen – in de nacht van vrijdag op zaterdag – verdween het duo plotsklaps uit de grootouderlijke woning waar ze verbleven. In het pand waren zelfs medewerkers van de voogdijorganisatie die toezicht moest houden aanwezig maar *poef* like magic waren ze opgelost in de lucht. Nee hoor, niemand had iets gezien. En gij geleuft dat? 

Een ieder met beetje verstand richtte zaterdag natuurlijk zijn blik op dat dekselse Twitter. Het digitale onwelriekend riool leent zich op dit soort momenten perfect als thermometer in de bips van de Twittergemeenschap van BN’ers. De politie riep de hulp van de burger in om mee te zoeken naar het op de vlucht geslagen duo. Dat viel niet in goede aarde, Peter R. De Vries had het zelfs over NSB-praktijken en veel van zijn BN-collega’s vielen hem bij. Buitengewoon geestig was vervolgens dat toen stas Harbers (waarover later meer) bekendmaakte dat Lili en Howick mochten blijven het duo nog steeds spoorloos was. Hoe zou dat werken in de hoofden van die BN-deugers? Mochten de faksisten van de politie dan nu wél op zoek naar die koters? De Bekende Nederlanders zwegen in alle talen.

Wat ons brengt op het drammen uit de kop hierboven. Elsevier bracht vrijdag een ontluisterende reconstructie over de juridische strijd van Armina Hambartsjumian en haar twee kinderen. Wat blijkt: de moeder verkondigde leugens tijdens haar aankomst in Nederland (2008!) en wist in tien jaar tijd een vernuftige constructie van maar liefst zeven juridische procedures op te tuigen. Van stabiliteit is in het gezin was ondertussen weinig sprake. Tijdens hun verblijf in Nederland wordt maar liefst 17 keer verhuisd en gaan de kinderen naar 13 verschillende scholen. Bizar dat het asielrecht de mogelijkheid aan liegende asielzoekers geeft om hun verblijf hier zo lang te rekken en daar hun kinderen zo van de dupe te laten raken.

Bevreemdender nog zijn de argumenten van Harbers om – nog geen 24 uur nadat hij had gezegd dat ze toch écht weg moesten – Lili en Howick hier te laten blijven. Want wat schrijft het ministerie zaterdag:

“In de zaak van de kinderen Lily en Howick heeft de Nederlandse overheid samen met de Armeense autoriteiten alles gedaan wat mocht worden verwacht om een solide opvang in Armenië te regelen. Armenië is een veilig land waar de kinderen met hun moeder kunnen worden herenigd. Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. ''

Wat die ‘actuele ontwikkelingen’ zijn laat Harbers in het midden. Is Armenië opeens een onveilig land voor terugkeer geworden? Een ambtsbericht ontbreekt. Zou het zijn omdat de kinderen spoorloos waren? Dat is niet logisch want als je ze terugvindt kun je ze alsnog uitzetten. Of zou het kabinet bezweken zijn voor de publieke druk? Uitgesloten, anders zouden ze de omstreden maatregel om de dividendbelasting af te schaffen ook wel terugdraaien, nietwaar? (Hier een ironieteken)

Hoe groot het persoonlijk drama voor die kids ook is, de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur deugen van geen kant. Het vreemdelingenbeleid van dit kabinet is geen knip voor de neus waard. Weg = weg verdraagt geen ja maar. Na het Kinderpardon en Mauro wordt het nu echt eens tijd om te gaan handhaven. De VVD blijkt daar overduidelijk niet toe in staat. De asieladvocatuur kan zich ondertussen in de handjes knijpen: uiteraard zijn er meer soortgelijke gevallen als Lili en Howick en ik zweer het u op mijn grote witte behind: prominente asieladvocaten als Wil Eikelboom ruiken dan kansen. Hoort u die onheilspellende misthoorn in de verte? Dat is de opstomende vloot juristen die Justitie, kabinet en media gaat overspoelen met soortgelijke gevallen. De schoorsteen van de asielindustrie moet immers roken; de aanzuigende werking is hun PR. Ook de lokroep naar de dodenvloten op de Middellandse zee gaat een paar decibel harder klinken.   

Wat ons brengt op Alexander Pechtold. In een zaterdagse tweet zei hij ‘blij’ te zijn dat Howick en Lili mogen blijven en dat het kabinet ‘lessen’ uit de gebeurtenissen moet trekken. Vier dagen daarvoor zei hij op camera niet te geloven in het instrument discretionaire bevoegdheid en dus de uitzetting van de asielkinderen te steunen.  

Hoe vies en vuig is dat?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.