achtergrond

Geenstijl

Britten vertrekken, dus voor de EU mag u 300 miljard extra ophoesten

Ondanks charismatische staatsmannen als Tony Blair en tot de verbeelding sprekende muzieksterren als Bob Geldof die zich nog altijd tegen de Brexit verzetten, gaan de Red Coats de blauwe vlag toch echt vaarwel zeggen. Dat laat een jaarlijks EU-begrotingstekort van 13 miljard euro, en dat mag de hele resterende solidariteitsgemeenschap opvangen door hun aflaten flink omhoog te janken. "WE MOETEN BLOEDEN VOOR DE EU", kopt De Correspondent geintje De Telegraaf, wat betekent dat WIJ DE MENSEN VAN EUROPA verdeeld over zeven jaar een extra 300 miljard op moeten hoesten, van 1000 miljard naar 1300 miljard, van 1% van het Europese BNP, naar 1,14%. Na zeven jaar zonder de Britten loopt de EU 91 miljard mis, dus waar is die resterende 209 miljard dan in ene voor nodig, vraagt u zich af. Nou: "Het potje voor migratie en grensbewaking wordt bijna verdriedubbeld tot 30 miljard euro, waardoor veel geld naar Griekenland en Italië zal stromen." Waar die overige FUCKING 121 MILJARD dan heen moeten hopen we vanmiddag tijdens de persco te leren, maar het antwoord is sowieso kopjes koffie.

Maar er wordt nog een spelletje gespeeld tijdens de komende begrotingsronde. "De Europese Commissie zal woensdag voorstellen EU-fondsen te stoppen voor lidstaten die de rechtsstaat niet respecteren — zonder daarvoor de toestemming nodig te hebben van de overheden die hier waarschijnlijk door getroffen zullen worden." Dat gaat natuurlijk Polen en Hongarije, en aangezien Timmerfrans' artikel 7-procedure niet heel soepel verloopt, is er nu een geitenpaadje gegraven om Hongarije en Polen buiten hun veto's om te verneuken. En ja, hoe het nu precies zit met die landen. Door rechts worden ze verheerlijkt omdat ze omvolking weigeren en Soros buiten de deur houden, door links worden ze verketterd omdat ze de rechtstaat op bepaalde punten inderdaad niet respecteren en de persvrijheid er nou niet je van het is. Dit essaytje door een Hongaarse centrum-georiënteerde student die de geschiedenis, Hongaarse volksaard en Orbán & Co een beetje in context plaats, is in ieder geval een begin om die lui te begrijpen.

UPDATE: De premier van alle Nederlanders was verbaasd, is verbaasd en blijft verbaasd. Ook de premiers van Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn in dit gecoördineerde PR-offensief weinig geamuseerd.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.