achtergrond

Geenstijl

Bassiehof - Wilde dieren gaan dood, live with it

"Ik wil niet aan mijn kleinkinderen uitleggen hoe de samenleving had kunnen zijn, maar wat ik er aan gedaan heb!" valt te lezen in de biografie van SP-gedeputeerde Ad Meijer op de website van de provincie Flevoland. Benieuwd hoe hij aan zijn kleinkinderen gaat uitleggen hoe grootvader boog voor terreur en besloot de zogenaamde grote grazers in de Oostvaardersplassen tegen het uitdrukkelijk advies van specialisten in tóch te gaan bijvoeren.

Boswachters werden bedreigd, woedende burgers gooiden op eigen houtje hooibalen in het natuurgebied. Want jeetje, karkassen in het veld zien er niet zo mooi uit en kijk de nog levende beesten eens uitgemergeld rondlopen.

En dat is het probleem van de emotionele mens en natuur: dode dieren passen niet in het plaatje. Want zielig. De meest logische vervolgstap voor deze types is dan uiteraard boswachters bedreigen.

Het is ronduit tragisch dat deze SP’er (en zijn vriendjes uit de Flevolandse regenboogcoalitie die verder bestaat uit VVD, CDA, PvdA en D66) vervolgens op deze manier reageerde:

“De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken.”

Juist bij maatschappelijke onrust is het aan de overheid uit te leggen wat er aan de hand is. En misschien toegeven dat het eigenlijke  plan – dieren uitzetten op een plek waar ze niet horen – hopeloos mislukt is. En wellicht daarbij vermelden hoe die besluitvorming tot stand kwam en dat met name het CDA het project een spaak in de wielen stak. Meer beschutting en vergroting van het gebied is al jarenlang een discussie die met name door de christen-democraten wordt tegengehouden want boerenbelangen.

Maar belangrijker: alleen lafbekken buigen voor terreur. 

Leg dat maar eens uit aan je kleinkinderen.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.