Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Gestaald en gestold bolwerk SP verliest onder voorzitter Ron Meyer 5000 leden in twee jaar

Ledengrafiekje obv openbare cijfers

Volgens EenVandaag zit de SP in de lift nu Lilian Marijnissen de scepter van Emile Roemer haar vader heeft overgenomen, maar gaat het eigenlijk wel zo goed met de Socialisten? De afgelopen jaren was het kommer en kwel bij de tomatenplukkers.

Het rommelt bij de SP. Middenpartijen als D'66 en vvd melden stijgende ledencijfers (en FvD is in 1 jaar door de 20k), maar ondanks de implosie van de PvdA blijkt er na een cijfercheck bij de SP ook flink de klad in te zitten: min 13.500 in tien jaar.

Eerst werd Ron Meyer partijvoorzitter omdat het bestuur dat wilde. Daarop ging het ervaren (en sympathieke) Kamerlid Sharon Gesthuizen, zijn enige tegenkandidaat, met slaande deuren weg bij de SP. Schrikbewind onder Jan Marijnissen, autoritair bestuur, geen ruimte voor kritiek, schreef ze in een alles onthullend boek. Daarna stapte "tussenpaus" Emile Roemer vrij plotseling opzij als fractievoorzitter, om ruimte te maken voor de troonopvolging door Lilian Marijnissen, die pas net een paar maanden in de Kamer zit.

Deze maand werd Ron Meyer herkozen als voorzitter. Hij was de enige kandidaat, en kreeg toch maar 80% van de stemmen (beetje weinig voor een vooraf al afgehamerde socialistische verkiezing, nietwaar? Onder de 101% tel je meestal echt niet mee). Die stemmen werden uitgedeeld door SP-leden die voor het eerst stemrecht hadden over hun voorzitter. Slechts 2500 leden namen de moeite in deze fopverkiezing-met-1-kandidaat te stemmen, en daarvan wekte 20% dus de suggestie géén nieuwe termijn voor Meyer te blieven. Een week later werd bekend dat SP-veteraan Harry van Bommel (18 jaar in de Kamer!) zijn lidmaatschap wilde opzeggen. Zijn verklaring: Te weinig zelfkritiek over de slechte verkiezingsuitslag (van 15 naar 14 en dat ondanks de implosie van de PvdA), en over 'de ledenleegloop van 2000 mensen in 2 jaar'.

Geen tweeduizend, maar vijfduizend in twee jaar
Die ledenleegloop viel ons ook op. Ron Meyer zou van de SP de grootste ledenpartij maken. Is niet bepaald gelukt. Na de monsterwinst in 2006 groeide de SP boven de 50.000 leden, de derde van het land na PvdA en CDA. Maar daarna, onder Roemer, die immer met de ijzeren hand van Marijnissen boven het hoofd zijn werk moest doen, verloor de SP maar liefst 13.500 leden. Dat is ruim een kwart ten opzichte van tien jaar eerder: van 50.444 op 1/1/2009 naar 36.948 op 1/1/2018 is een verlies van bijna 27 procent en zo erg was het zelfs niet bij de PvdA: daar zijn tussen 1/1/2009 en 1/1/2017 ook ruim 10.000 leden vertrokken, een verlies van ruim 18 procent. In de afgelopen twee jaar, sinds Ron Meyer partijvoorzitter werd, verloor de SP bovendien niets 'slechts' tweeduizend, maar netto bijna vijfduizend leden.

Gesthuizen vertrok omdat de partij(top) weigerde te democratiseren, en omdat de SP-agenda niet breder werd opgesteld om meer mensen te bereiken. Haar pogingen om dat los te wrikken leverden wel eerst een verrassende 41% van de stemmen op in de strijd met Meyer om het voorzitterschap. Kennelijk worden haar opvattingen breed gedeeld. Van Bommel levert nu zijn partijkaart in, mede omdat er met die stroming in de partij niets is gedaan. 

Kiezers lopen over naar de "racisten" van de PVV
Eind 2015 klaagde SP-platform Socialisme.nu al over de leegloop en gesloten luiken bij de partijtop, waarbij geconstateerd werd dat de PVV veel SP'ers naar zich toe wist te halen. (Ook FvD, met haar melange van EU- en migratiekritiek, kan ondanks het wat elitaire karakter inmiddels misschien best op wat overlopende SP'ers rekenen.) De conclusie op Socialisme.nu dat ze die overloop aan zichzelf te danken hebben omdat de SP "het racisme van de PVV vrij spel heeft gegeven" is onzin. Je jaagt mensen niet bij de PVV weg door ze als "racisten" te brandmerken, je wint mensen bij jezelf terug door het islam- en migratievraagstuk op je eigen agenda te zetten zonder te veel vastgezogen te blijven in het eenkennige 'vluchtelingen zijn lief'-mantra. Arbeiders aan de onderkant, dé doelgroep voor de SP naast oudere minima, hebben daar namelijk vaak een heel ander beeld bij (en zijn die constante loze racismeverwijten ook wel eens een keer beu). Het zijn bovendien dezelfde mensen die enerzijds bang worden gemaakt dat robots hun baan overnemen, en anderzijds steeds het neoliberale globaliseringsverhaal uit Brussel horen dat er meer migratie nodig is om de onderkant van de arbeidsmarkt aan te vullen. Waar blijft hun baan dan, vragen zij zich af, en waar is de partij die daarvoor strijdt?

Helaas. Die zijn binnenskamers en achter gesloten deuren in kleine kring te druk met kwesties van troonopvolging en consolidatie van hun kadermacht om zich al te veel van de kritiek aan te trekken. En de leden blijven ondertussen maar weglopen. Applaus voor jezelf!

De kaderkoning, de Kamerkoningin en de tussenpaus

Reaguursels

Inloggen

Het zal een kwestie van tijd zijn dat de ruimte voor een menselijke socialistische partij benut gaat worden.

Takki Yah | 01-02-18 | 05:25

De SP is van oorsprong een maoïstische partij en een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Daarnaast hebben ze een slechte verkiezingsstrategie gevoerd wat geleid heeft tot een verlies van een zetel (van 15 naar 14 zetels). Ook het blijven doordrammen over een nationaal zorgstelsel (vraag de Engelsen maar hoe zij dat ervaren); de weinig democratische verkiezing van Ron Meijer en daarna dochter Marijnissen zullen zeker ook bijgedragen hebben aan het verlies van 5000 leden en terecht. Ik hoef geen herhaling van Pol Pot als dit soort lieden ooit aan de macht komen.

ClintOstwald | 31-01-18 | 20:40

Jarenlang SP gestemd, want je moet soms nog idealistisch blijven. Dat was nog in de tijd van Agnes Kant. Goede politica, maar zij miste de flair van een mediagenieke leider. De partij blijft teveel hangen in principes. Een nieuw zorgstelsel klink sympathiek, maar als je met zo'n speerpunt-onderwerp bij de verkiezingen verliest, moet je zelfreflectie tonen. Het feit dat van Bommel nu afhaakt, spreekt boekdelen. Roemer heeft het als aardige onderwijzer ook niet gered. Misschien dat Lilian Marijnissen voor nieuw elan kan zorgen, maar daar lijkt het nog niet op. Overigens is het verlies bij de VVD veel groter. Relatief zijn maar weinig Nederlanders lid van een partij.

Mannes | 31-01-18 | 10:43 | 1

Kant was oprecht betrokken, maar kwam in de media nogal hysterisch over. Roemer was gewoon niet slim genoeg. Overigens bijzonder blij dat HamasHarry is opgerot, die ISlampijperij van de SP is mede oorzaak dat ze mij zijn kwijtgeraakt. Naast het feit dat ze een hekel aan mensen met geld hebben.

Graaisnaaiert | 31-01-18 | 15:37

De socialistische dynastie... proest ze geloven er nog echt in.

devil13 | 31-01-18 | 10:40

Ik ben zo'n wegloop SP-er. Was ruim 10 jaar lid. Ken Harry van de SP en Emiel. Was ook een voorstander van Sharon, goede vrouw met een goed verstand en drive.

Het stuk hierboven is helemaal waar. Luisteren hoort niet tot de bezigheden van het SP kader (dus niet alleen de top maar ook de betaalde bureau medewerkers). Er is een droomwereld waar ze alle wijsheid in pacht hebben.

Ben nog netjes gebeld na mijn opzegging met de vraag waarom. Toen ik dit uitlegde was de mening van de dame aan de andere kant van de lijn dat ik het allemaal verkeerd zag. Heb niet eens de moeite meer genomen in discussie te gaan.

Ik denk dat de meeste Sp stemmers gruwelen van de huidige partij top. Ze spreken niet aan en snappen niet wie de SP-er is. SP is helemaal op de verkeerde weg.

Heb me aangesloten bij FVD en kom daar idd verrassend veel ex SP-ers tegen. Niet eens zozeer door Thierry maar de Hiddemeister is natuurlijk helemaal fantastisch.

deHoestendeMan | 31-01-18 | 09:46

Verplichte afdracht van al uw geld boven minimaal socialistische gelijkstelling.
De SP is net als de organenwet, maar dan bij uw leven.
Alles wat boven het maaiveld uitsteekt wordt afgesneden door de socialistische beroving.
Want gelijk is gelijk, zoals dat bekende procrustesbed; dat martelwerktuig waarop iedereen moest plaatsnemen:
1e was je korte dan dat bed, wan werd je met kettingen uiteen gerekt;
2e was je langer dan dat bed, dan werd 't teveel er gewoon afgehakt.
Want gelijkheid houdt gelijk zijn in; en van gelijke lengte zullen we iedereen maken.
Dat de natuur in al haar variëteit zomaar verschillen lengten, verschillende rassen en anders denkende mensen ontwikkelt is natuurlijk je reinste rascisme en fascisme, en daar zal de SP wel eens eventjes op ingrijpen om dat te corrigeren en gelijkte schakelen.
Dat kun je zelfs letterlijk zien.
Die griezels hebben allemaal datzelfde armoedekoppie.
(ingevallen wangen, en dezelfde, die langs iedereen heen kijkende blik: hun in de ruimte starende blik is immers gericht op 't socialistische gelijkheidsideaal)
Er bestaan reli-griezels mét de bijbel in de hand, en er bestaan socialistische griezels mét rode boekje in de hand. Met die boekjes zwaaien ze zoals soldaten met hun geweer boven 't hoofd jou bedreigen.
De SP; 't is maatschappelijk maffia. Zoals zwaar gelovigen ook morele engbekken zijn; daar moet je bij uit de buurt blijven. Vandaar de leegloop.

Der Paulie | 31-01-18 | 09:43

" Middenpartijen als D'66 en vvd melden stijgende ledencijfers "
Beetje factchecken jongens! Ben hier toch niet bij Nieuwsuur?
DALENDE cijfers VVD sinds 2007.

daytripper | 31-01-18 | 08:51 | 1

Zou D66 inderdaad meer leden krijgen omdat ze ineens tegen het referendum en vóór de sleepwet zijn? Heeft iemand een linkje naar de cijfers?

MAD1950 | 31-01-18 | 10:03

Trend geldt vior alle traditionele zich niet moddrniserende, en hiermee dus overbodige, partijen. Is vergrijzing van de achterban plus verlies door leegloop van participatie.

F#ckingAwesome | 31-01-18 | 08:40

Ledenaantallen van de VVD zijn de laatste jaren ook gestaag gedaald. De VVD 'verkoopt' het goed door te stellen dat het aantal leden het afgelopen jaar is gestegen. Over de afgelopen jaren, is er gewoon sprake van een forse daling.

RobertS | 31-01-18 | 08:27

Goed punt van de SP vind ik wel dat ze tegen de macht van het bedrijfsleven zijn, zo kunnen de multinationals in Nederland jaarlijks gewoon miljarden euro's aan belastinggeld wegsluizen en daar wordt niets tegen gedaan, ze zullen maar eens uit Nederland vertrekken. Nee, Rutte legt liever de lasten van de bezuinigingen bij de gewone burger neer.

Wolkbreuk | 31-01-18 | 07:39

Zolang mafketels als Harrry van Bommel daar rondlopen en serieus genomen worden wordt het ook nooit wat.

Wekkertje | 31-01-18 | 07:11

Hoe zit het eigenlijk met leegloop bij andere partijen? Misschien is het niet zozeer alleen de SP alswel dat mensen geen lid meer willen zijn van 1 of meer partijen.
De vraag is namelijk of de terugloop tijdens een bepaalde voorzitter (mede) veroorzaakt wordt door die voorzitter of door anders, zou iets landelijks kunnen zijn.
Je mag trouwens lid zijn van meerdere partijen.

kloopindeslootjijook | 31-01-18 | 06:45

SP, kut partij. Overal tegen, maar niet weten waarom en wat een alternatief is. Tja dan raak je snel uitgepraat.
Stem tegen de SP.

Is dit nog nieuws? | 31-01-18 | 05:48

2007 VVD: 40.849 leden 2017 VVD: 26.497 leden

Einde van de Domheid | 30-01-18 | 23:03 | 1

Einde van de Domheid | 30-01-18 | 23:03
Het ledenaantal per partij is gemiddeld 2 1/2%. Daarvan is 4% actief..... Lees: het gaat nergens over.

toetssteen | 30-01-18 | 23:39

Marijnissen is in 2010 uit de kamer gegaan, daar begint de neergaande lijn.

Einde van de Domheid | 30-01-18 | 22:59

De nuttige bijdrage van de SP aan onze maatschappij is te verwaarlozen. De trend in de grafiek laat zien dat meer en meer mensen hier achter komen. De familie Maorijnissen begint steeds meer te lijken op een sekte die door verabsolutering van de eigen waanideeën zichzelf en haar volgelingen buiten de maatschappij plaatst.

Kunnen ze niet net als de Bandidos verboden worden? De parallellen zijn zeker aanwezig.

SmegmAllah | 30-01-18 | 22:59

Sinds Gesthuizen de SP kwam "versterken" werden ze onzichtbaar. Kennelijk werd er veel energie verspild. Tegen Balkenende werd gedemonstreerd maar daarna heeft de SP nooit meer een vuist kunnen maken tegen hetzelfde soort afbraakbeleid.

Mark Bouwman | 30-01-18 | 22:49 | 4

@Kuifje-in-Afrika
Sinds Rutte 1 & 2 is Nederland in ethisch opzicht hard door de bodem gezakt, bijvoorbeeld met de Participatiewet, geen belasting voor chanterende multinationals of koninkluk huisparasieten, een hard pompend EU-infuus vanuit Nederland naar banken all over the place, en onverminderd groete import van kansloos hatend kudtvolk. Haal die domrechtse balk eens uit je reedt. Datde SP dit niet heeft kunnen verzilveren is natuurlijk wel een dirty shame, dat dan weer wel.

De Briemusketier | 31-01-18 | 00:02

Kijk eens naar de overheidsbegroting. De twee grootste posten zijn de zorg en de sociale zekerheid, allebei goed voor ruim 70 miljard op jaarbasis. EU-afdrachten zijn daarbij vergeleken peanuts en die vrijstelling voor multinationals bedraagt anderhalf miljard per jaar. Hoeveel kost het koningshuis? 20 miljoen per jaar?

Rest In Privacy | 31-01-18 | 00:15

101 miljard richting duitse, italiaanse, en spaanse banken and counting de laatste keer dat ik keek. en daarvoor wordt Groningen kapotgebeeft. Nederland is een wingewest geworden onder Rutte, en sindsdien wordt er niet meer in Nederland geïnvesteerd. Ja, in de kenniseconomie, dat is de economie van mensen die elkaar kennen. Die draait prima.

De Briemusketier | 31-01-18 | 01:41
▼ 1 antwoord verborgen

Wel sympathiek de SP: voor de mensen die moeten werken voor hun geld en twee keer beroofd worden: eerst de belasingen over het loon, daarna btw over de uitgaven. Maar ja, toch is de SP de rijkste politieke club, ze roven van hun eigen politici en geven een jodefooi terug, dat heet 'solidariteit'.
Als ze in de eenentwintigste eeuw zijn beland, overweeg ik weer een stem op ze, misschien.

Analia von Solmsch | 30-01-18 | 22:46 | 2

We zitten al 18 jaar in de 21ste eeuw

zimmerschwanz | 31-01-18 | 00:08

De maoistische SP zit nog in de socialistische jaren 70.

Is dit nog nieuws? | 31-01-18 | 05:50

de grafiek extrapolerend bestaan ze nog een jaar of 10. maar geld zat want alle bestuurders van die club leveren hun geld en pensioen bij ze in.

langzullenweleven | 30-01-18 | 22:40

Met Gesthuizen/Karubulut was de weg omhoog snel gevonden. Lilian had dan de sterspeler kunnen zijn. Het is mij nog steeds niet duidelijk wie die Ron is en wat hij ooit gezegd heeft.

Einde van de Domheid | 30-01-18 | 22:28

Lil deed het toch een tijdje met die hippe ouwe snoeperd van Max? Ook wel een apart verhaal.

HaatbaardKnipper | 30-01-18 | 22:08

Het is de schuld van de recessie, die paupers kunnen hun lidmaatschap niet meer betalen.

botbot | 30-01-18 | 21:54

Ron heeft nog de spleetogen uit de Mao-tijd

Hemmenaar7 | 30-01-18 | 21:51 | 1

Ron komt op mij semi ontspannen maar deep down eng fanatiek over. Net als dictator Jan.

HaatbaardKnipper | 30-01-18 | 21:58

De SP in 1983:
Als je het leest, dan denk je toch .. hee.... hoe zit dat... met de SP vandaag de dag ten opzichte van de PVV. Of FvD?
“Ik wil mijn afschuw voor de islam – de leer, de dogmatiek, de verboden, de onbeweeglijkheid, de middeleeuwse achterlijkheid die is ontstaan met deze religie voor nomaden en woestijnrovers – niet onder stoelen of banken steken. (…) Zichzelf opsluitend in een gedragspatroon, dat de originele achterlijkheid halsstarrig in stand houdt (…), vormen zij een Fremdkörper in onze samenleving, dat niet lijkt te kunnen loskomen, iets bij te leren, iets te willen leren, dus verarmt (…). Zoals nu kan het niet”.
“Men moet zich eens indenken, welke ghetto’s er zullen ontstaan van verouderde, en voor ons gevaarlijke, immigranten, als we niet alleen hun gruwelijke slachtgewoonten aanvaarden, maar ook hun diskriminatie van vrouwen, hun patriarchaal-autoritaire aanmatiging, hun onderwerping van kinderen, hun stamveten. Waarom van nieuwkomers aanvaarden, wat we zelf in gewoonten en wetten hebben opgeruimd?”
uit : Gastarbeid en Kapitaal – SP brochure 1983
sptransparant.wordpress.com/gastarbei...

kloopindeslootjijook | 30-01-18 | 21:43 | 8

Klare taal zeg toen Syl nog VJ in wording was...

HaatbaardKnipper | 30-01-18 | 22:01

Het eerste citaat is trouwens van ' stalinist Theun de Vries'. Dat is best links te noemen.

kloopindeslootjijook | 31-01-18 | 06:47

Nice find!

F#ckingAwesome | 31-01-18 | 08:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Tjsa, iets met van Havana a/d Waal naar Pyongyang a/d Waal?

william7055 | 30-01-18 | 21:38

Onderkant van de grafiek staat wel op 35000 en niet op 0, maar trend is wel duidelijk. Wat gebeurde er in 2013?

kloopindeslootjijook | 30-01-18 | 21:38

Er zijn ook wel wat overlapjes qua EU en zo.

kloopindeslootjijook | 30-01-18 | 21:36

TEveel apparatsjik, TEveel oude garde Ron TE Meyer

Hemmenaar7 | 30-01-18 | 21:36

Op zich heb ik nooit iets tegen de SP gehad, ondanks dat ik wist dat het Maoisten waren. Hun bedoelingen waren goed, maar daarin zijn ze niet recht in de leer gebleven. En kiezers verwachten alleen maar resultaten en geen onnodige teleurstellingen, omdat de partijtop er een zooitje van maakt. Weet trouwens iemand hier dat Jan Marijnissen een dubbel woonhuis bewoont in Oss. Het ene gedeelte eenvoudig ingericht, waarin hij zijn partijgenoten ontvangt en het andere gedeelte, veel luxer natuurlijk, waar hij met zijn vrouw woont?

Graaf van Egmont | 30-01-18 | 21:34 | 4

Bron, Heer Graaf. svp.

HaatbaardKnipper | 30-01-18 | 22:03

t Is vast waar, het roze legioen zit overal. Vraag niet naar de bron, ke vraagt toch ook niet naar de NAW achter de nick?

Analia von Solmsch | 30-01-18 | 22:58

Met die gemetselde balkonnetjes ? Zal van de week 's even checken, geheel in de geest van Daan Monjé: 'Vertrouwen is goed, controle is beter'.

Vesta | 30-01-18 | 23:22
▼ 1 antwoord verborgen

Beetje flauw, GS. De SP is een erg democratische partij. Iedereen kan er partijleider worden, mits men uit Brabant komt en Marijnissen van de achternaam heet.

Rest In Privacy | 30-01-18 | 21:32

(Jan) Marijnissen en Roemer konden nog doorgaan als 'gewone man'. Ron en Lilian niet meer en daarmee is het unique selling point van de SP verloren.

Bert Konterman | 30-01-18 | 21:31

Moet dat geen realisten zijn in plaats van racisten?

Implants | 30-01-18 | 21:30

Van Bommel heeft boter op z'n hoofd. Als er iemand is die de arbeider de rug heeft toegekeerd teneinde in het kielzog van de Deugers de zielige immigrant in het algemeen en de ver-van-mijn-bed-Palestijn in het bijzonder te gaan dienen is hij het wel.
Er zijn twee dingen waarmee je je kiezers terug krijgt:
-Het kosten/baten-plaatje van lage- en midden-inkomens.
-Het verkleuren en verpauperen van de wijken waar deze mensen wonen.
De rest is gezeur van de Grachtengordel.

Abject | 30-01-18 | 21:30 | 3

Grappig, de immigratie is begonnen met de import van Turken en Spanjaarden en Italianen vooral in de jaren zeventig: de Vvd steunde de roep om goedkope arbeid van de fabriekseigenaren. Het knuffelen van immigranten is Rrrrrechts begonnen.
Dat vergeet 99,99% van de mensen, gemakshalve. Dat links voor de arbeidsomstandigheden en opvang zorgde, is niet de reden dat deze mensen hier zijn. Ze werden gehaald! Betaald, door Rrrrechts.

Analia von Solmsch | 30-01-18 | 23:08

Spanjaarden en Italianen kwamen al eerder en gingen allemaal terug. Turken en Marokkanen waren aanvankelijk niet zulke grote groepen, maar dat veranderde toen gezinshereniging werd toegestaan. Sommige Marokkaanse mannen waren 4 keer getrouwd en hadden 20 kinderen, die allemaal mochten overkomen, ook als ze al volwassen waren.

Rest In Privacy | 30-01-18 | 23:17

Kuifje-in-Afrika | 30-01-18 | 23:17
De eerste Turken en Marokkanen kwamen uit de grote steden. Velen gingen terug toen in de thuislanden de economie aantrok en zij die bleven zijn voor 99% volledig geïntegreerd. Wat later kwam, was afkomstig uit de Rif (de koning aldaar wilde van hen af) en Anatolië (daar had het toen moderne Turkije helemaal geen behoefte aan.)

toetssteen | 30-01-18 | 23:34

De SP had zich al in de jaren 90 keihard tegen de PvdA moeten afzetten. Maar daar waren ze poeslief tegen. En inderdaad de migratiekritiek genegeerd. En nu is het te laat. Vuilnisman, mag deze partij ook mee?

dr Rechts | 30-01-18 | 21:29 | 1

Hadden ze dan de koers van Zuid-Europa moeten varen? Wat een succes is dat zeg.

De wereldeconomie is zeer snel veranderd, dat betekent niet per definitie dat we allemaal maar flexwerkende horigen van het grootkapitaal moeten worden maar wel dat onze economie daar naar moet worden ingesteld.

Panos88 | 30-01-18 | 22:54

Jan Marijnissen was veeleisend voor zijn directe omgeving, maar er was wel altijd ruimte voor discussie en hij liet de afdelingen redelijk autonoom hun werk doen. Onder Ron Meyer is er een managementlaag ontstaan die zijn greep op alles en iedereen probeert te vergroten. Vrijwel alle SP-fractievoorzitters en afdelingsvoorzitters hebben een baantje gekregen in Den Haag of op het hoofdkantoor. Zo is iedereen afhankelijk van de partij en kan een klein clubje de dienst uitmaken. Alles top-down en met de rijen krampachtig gesloten. Kritiek wordt niets mee gedaan.

Die laatste foto geeft goed de stand van zaken weer: juichen om jezelf. En verder de inhoud versmallen zodat alleen je meest trouwe achterban (boze bejaarden en scootmobielers) het nog kunnen te pruimen. Sinds Jan weg is, heb ik alleen maar thema's zien verdwijnen van de politieke agenda van de SP. Logisch dat steeds meer mensen die partij verlaten. Als je iets wil bereiken, heb je bij die club niets te zoeken. Ron Meyer is zelf een goede debator, maar ondertussen geeft hij zichzelf nu een rol in de achtergrond. Leiding geven aan een politieke partij kan hij niet.

Er zijn overigens enkele lokale uitzonderingen. In Apeldoorn bijvoorbeeld varen ze gewoon lekker hun eigen koers. Van Sunita Bihari zie ik de laatste tijd wel eens tweets in topics van Geenstijl.

vrijstijler | 30-01-18 | 21:27 | 1

U bent SP kameraad?

HaatbaardKnipper | 30-01-18 | 22:05

En Lilian gaat op een kleine piek aan het begin na het zelfde lot gevallen; de ideologie van de SP is namelijk in de realiteit van de jaren 60 blijven hangen, net als die van de PVDA. Om succesvol te zijn zal men moeten inspelen op de grote economische verandering die komen gaat, namelijk vergaande automatisering.

Geld trouwens ook voor alle andere politieke partijen, men lijkt zich niet te willen beseffen dat in ca 20 jaar een aanzienlijk deel van onze banen zal verdwijnen als we hier niet goed op inspelen.

Panos88 | 30-01-18 | 21:27 | 1

Zeker. Nu veelteveel bezig met allerlei gevoelsonderwerpen in plaats van met de vereiste actie op diverse punten die cruciaal zijn.

HaatbaardKnipper | 30-01-18 | 22:12

SP had nooit van de beleidslijn van de jaren 80 moeten afwijken. Toen signaleerden ze al dat het verkeerd zou gaan met de multi-culti en het ontstaan van getto's volgepropt met allochtonen. En ze hadden toen ook door moeten gaan met hun mantelorganisatie Voorkomen is Beter, om preventief gezondheidsonderzoek te doen bij de bevolking. Nu zijn we inmiddels gewend aan baarmoeder uitstrijkjes, darmkanker preventie en mammographie. Maar niet dankzij de SP. De SP heeft dus heel wat uit te leggen, maar dat gaan ze niet doen zolang Jan daar nog steeds de scepter zwaait.

Graaf van Egmont | 30-01-18 | 21:22 | 6

Globalisme is iets heel anders en uit zich onder andere in het verschuiven van de productie van grote bedrijven naar goedkopere landen, waardoor lokale (laaggeschoolde) banen verdwijnen. Hierdoor vallen er ook uiteindelijk klappen bij de middenstand, wat deze tendens versterkt. Globalisme wordt ook nog eens ondersteund door belastingkortingen juist voor die grote bedrijven. En dus hele machtige lobbies (lees: omkoping). Corporate power at its worst.

LiniaalRectaal | 30-01-18 | 23:39

LiniaalRectaal | 30-01-18 | 23:39
Dus u beweert doodleuk dat Nederland op moet houden te streven naar meer high tech, want anders kan Ali die de lagere school niet af heeft gemaakt geen brood kopen. Dat kan hij wel, want dat maakt high tech Lee lee mogelijk omdat de productie op een verantwoorde wijze op wordt geschroefd.

toetssteen | 30-01-18 | 23:46

Dat zeg ik nergens. Wel dat een baan voor Ali belangrijk is. Dan hoeft hij geen iPhone te jatten.

LiniaalRectaal | 31-01-18 | 00:00
▼ 3 antwoorden verborgen

de sp gaat dezelfde weg als pvda!
ook als Lemmingen naar de afgrond
wanhoopspogingen om via een machtomwisseling het tij te keren zal uitlopen op een deceptie,men blijft vasthouden aan goedgekeurde wegkijkpolitiek ! kansloos!!

geeratz8217 | 30-01-18 | 21:09

Ik heb de indruk dat het echte probleem van de SP de naam Jan Marijnissen draagt. Los van het feit dat socialisme als stroming vele mensen de strot uitkomt, men hoeft niet meer. SP staat in Amsterdam geprognotiseerd op 2 zetels verlies de PvdA op -5 (alweer). Ook landelijk heeft de SP de wind niet in de zeilen, even een kleine opleving door LittleJan Marijnissen, maar feiteijk de zelfde ouwe slappe Liebfraumilch in nieuwe kruiken.
Dan moet je toch eens pas op de plaats maken en je afvragen waar zijn we mee bezig. Niks daarvan de volgende onderlaag van samenleving staat alweer in de steigers, en degeen die het in dit land al moeilijk genoeg hebben worden dan verplicht hun sociale hart te laten spreken. Dat houdt een keer op.
SP socialisme is jammeren over een alleenstaande moeder met 2 kids en een kapotte wasmachine.

Memek | 30-01-18 | 21:09

Het is heel simpel waarom de SP het slecht doet. Heeft niets met Lillian, Ron of Emile the maken. Ze moeten 3 dingen doen: 1. Naar de kiezers communiceren dat ze de enige linkse partij zijn die kritisch is over de EU. 2. Grenzen dicht voor economische vluchtelingen en meer Islam. 3. Nationaal Zorgfonds idee (en andere onhaalbare ideeën)schrappen en proberen een compromis(sen) te sluiten met andere partijen.

Rest In Privacy | 30-01-18 | 21:04 | 2

Maar ze zijn helemaal niet EU kritisch, zo zijn ze voorstander van Eurobonds om de schulden van het zuiden over de hele EU te spreiden

witwas | 30-01-18 | 21:31

Maar ze willen geen superstaat als de mensen dat niet willen. Voor referenda over uitbreiding en voor het behouden van enige soevereiniteit. Eigenlijk zijn er 3 kampen in Nederland. 1 uit de EU. (Pfvd) en superstaat (pvvd66cdaGL) en het kamp van SP, die wel dicht bij het kartel zit als uiteindelijke doel, maar dat niet ondemocratisch wil bereiken.

Rest In Privacy | 31-01-18 | 09:21

Dat krijg je ervan als je meedoet met de hetze tegen Wilders. Terwijl er voldoende raakvlakken zijn. Jammer, vonden ook de leden.

LiniaalRectaal | 30-01-18 | 21:01

Iedereen snapt het, behalve de sukkels van nep-links zelf: SP,GL,PvdA.

Die blijven maar hangen in hun zielige 'vluchtelingen' verhaaltjes. Blijven maar de ons vijandig gezinde Islam omarmen en importeren, alsmede iedereen en zn moeder uitkafferen voor vuile racist en nazihond, die het daar niet mee eens is.

Hoe meer de leegloop, des te erger de wanhopige scheld cannonades en zelfs het toepassen van geweld worden.

Resultaat: blanke arbeiders idd. massaal naar PVV en FvD, sommigen naar VVD. Allochtonen (die de valse betutteling zat zijn) naar DENK.

Vanuit hun steeds meer bedreigde -de kogels vliegen inmiddels in het rond- lelieblanke bakfietsenclaves (met 'gemengde' scholen, weten we nu van la Halsema) kijken de sufferds stomverbaasd en met stijgende woede toe naar de leegloop en voortdurende erosie van hun macht.

Dag bloemen, dag vogels..

echt_links | 30-01-18 | 20:57

Als de S.P nu eens voor ons Nederlanders opkwam en minder voor immigranten, vluchtelingen en dobbernegers dan was het waarschijnlijk de grootste partij geweest .

blauwe zander | 30-01-18 | 20:56

Als kleine partij breng je nog de ideale utopische boodschap over. Als grotere partij denk je na hoe er zelf beter van te worden zonder al teveel programma punten te overschrijden. En als grote partij maken macht, gewin en aanzien binnen je partij je blind voor wat ooit je idealen waren, op dat moment rotzooi je wat aan met z'n allen,
degene met de grootste bek bepaald.

Plorkface | 30-01-18 | 20:53

De SP zit nog steeds in een overgangsfase van een kleine activistische partij naar een steeds meer mainstream partij, een partij die de PvdA eigenlijk had moeten zijn. Sharon Gesthuizen heeft gelijk als ze de partij wat meer open wil maken, maar haar asielstandpunt staat haaks op wat de achterban wil. Durft de SP het aan om een niet links standpunt in te nemen tav economische migranten en dan niet alleen van de EU maar ook uit Afrika?

Rest In Privacy | 30-01-18 | 20:49

.. en laat de deur niet tegen je kont klappen bij het verlaten van het gebouw.

Jan Passant mk2 | 30-01-18 | 20:47

Als je de eigen bevolking de rug toe keert en de ondernemer in z'n bek pist... dan blijft er niet veel meer over van je partij. Hopelijk gaan ze de Pvda achterna.

Vrouwtje_haram | 30-01-18 | 20:44
-weggejorist-
De musso linie | 30-01-18 | 20:41 | 1

De partijen die alleen maar roepen aan de zijlijn en vooral nooit mee willen doen, krijgen daarvoor nu de rekening gepresenteerd. De SP wilde zelfs niet onderhandelen met de VVD om te kijken wat nog wel kon. Op voorhand al domweg "neuh" zeggen is alles wat ze hun kiezers bieden, en die loopt dan dus weg. Een dochter van kameraad M uit Oss gaat dat tij niet meer keren, ook al debiteert ze nog zo vaak de tegeltjeswijsheden die haar met de paplepel ingegoten zijn.

erkomenanderetijden | 30-01-18 | 20:40

De SP is een partij die het alleen goed doet als we miljarden overhouden in dit land. Dat is niet zo dus opdoeken.

ILF2 | 30-01-18 | 20:39

Merkel is adolf nu weet ik het

rein9576 | 30-01-18 | 20:39

Ik heb jaren op de SP gestemd. Er is niets mis met die club. Maar in de kamer ga je het gewoon niet redden met alleen goede intenties. Roemer had een chronisch gebrek aan hardheid, geslepenheid en praktische dossierkennis.

Het was verschrikkelijk te zien hoe kukident pinokio de man keer op keer recht in zn bek uitlachte waarna Roemer zichtbaar geergerd moest afdruipen. Ook zn compaan Van Bommel liet de zaak voor wat het was. De SP is benaderbaar, makkelijk mee te communiceren, ook met beiden genoemde heren. Ze reageren daadwerkelijk als je ze aanschrijft. Ze stelden kamervragen voor hetgeen ik ze aanschreef. Maar feit blijft...0 resultaat.

Super jammer.

Denkhetnjet | 30-01-18 | 20:38 | 3

Allemaal leuke intenties maar hoger dan niveautje stekkerdoos zijn ze nooit gekomen.

witdusracist | 30-01-18 | 20:44

Even los van dat socialisme dus echt voor engnekken is was die stekkerdoos collaboratie denk ik toch echt wel de doodklap voor die partij. Als kiezers een PvdA light hadden willen hebben zouden ze wel PvdA gestemd hebben. En zelfs die heeft in de afgelopen zeventig jaar nog niet zo'n klop gehad.

Pierre Tombal | 30-01-18 | 22:15

Ik vind jullie oordeel buitensporig. SP heeft het hart op de juiste plek. Medelijden doet ook zeer. Maar hoon is niet wat ze verdienen.

Denkhetnjet | 31-01-18 | 01:23
-weggejorist-
De musso linie | 30-01-18 | 20:38 | 1

Die nep-communisten van de SP begrijpen er niets van. Des te meer migranten, des te minder te verdelen. Manman.

F1802 | 30-01-18 | 20:34

Mooi.

TisNieZoMoeilijk | 30-01-18 | 20:34

Die Meyer heeft ook gewoon een onbetrouwbaar uiterlijk vind ik. Daar mag je iemand niet op beoordelen misschien, maar toch. Marijnissen junior komt ook al niet naturel over. Bovendien prediken ze een foute ideologie. Alles mis dus. En Hamas Harry past daar eigenlijk heel goed bij.

BlowingBubbles | 30-01-18 | 20:33 | 1

Lilian vond altijd wel sympathiek en vriendelijk als je met haar op verkiezingscampagne ging.

Jezus_Boeddha | 30-01-18 | 20:56

In de jaren '80 was de SP openlijk tegen immigratie, want concurrentie voor de eigen arbeiders-klasse. Hele gezonde geachte.

Zijn helemaal afgemaakt door de policor bende die nu PvdA/GL/D66 is.

Eierbal-is-fijn | 30-01-18 | 20:30 | 2

De SP was ook tegen de Euro: 'Eurodusnie' stond er 'aktivisties-leuk-bedoeld' gekladderd op viaducten en langs snelwegen.. De intelligente (ja, ik weet het, ongelooflijk bij neplinks, maar het kan) Prof. Arjo Klamer van de SP was één van de weinige dappere, dissidente economen met zijn stellingname tegen de Euro, nog voordat die prutsmunt ingevoerd werd: www.google.com/search?client=safari&a...

echt_links | 30-01-18 | 21:19

De Euro was een goed idee, minus Griekenland, minus Italië en andere klaplopende landen. Maar ja, het MOEST gebeuren, dus falsificeerde men gewoon de rapporten, dat wisten we, en stemden vóór. Soort Oekraïne. We mochten geen nee zeggen.

Analia von Solmsch | 30-01-18 | 23:15

#nederlandwordtbeter

RickyLaRue | 30-01-18 | 20:29

SP maakt zelfde fout als de pvda. Je kunt uitkeringstrekkers niet alleen maar meer geld beloven terwijl je de deur wagenwijd openzet. Een beetje economieles, wiskunde en logica had dit kunnen verhelpen. Het geld van de ander en solidariteit is niet oneindig.

Ofzo2 | 30-01-18 | 20:29 | 2

Voor zover ik weet is de SP nu niet echt Eurofiel. Dat bewustzijn lijken ze daarmee ook best te hebben. Maar een ideaal zou nu eenmaal geen ideaal zijn wanneer je dat laat verstoren door een stel gekken dat denkt dat uitkeringstoerisme de maatschappij geld oplevert.

Pierre Tombal | 30-01-18 | 21:56

Als autochtoon krijg je toch al geen uitkering meer. Het syrische gezin op de hoek rijdt een dure Volkswagen en de buurvrouw die haar hele leven gewerkt heeft kan het met een afgetrapte Clio doen.

Wekkertje | 31-01-18 | 07:13

Nooit begrepen hoe een arbeider gebaat zou zijn bij massaimmigratie.

geenspam | 30-01-18 | 20:27 | 3

Dat vond het door China gesteunde Maoïstische SP uit begin jaren '80 ook. Maar aangezien ze tegenwoordig de stem van den allochtoon keihard nodig hebben tegenwoordig hebben ze een 180 gedaan.

Maar helemaal van hun Stalinistische roots zijn ze niet afgeweken, zie de macht van Jan en de erfelijke troonopvolging van zijn dochter.

Graaf_van_Hogendorp | 30-01-18 | 20:30

@ Graaf_van_Hogendorp | 30-01-18 | 20:30
Meh, er zijn nog altijd een stuk meer Nederlandse arbeiders dan allochtoniers, en die allochtoniers stemmen toch geen SP, want voor socialisme is saamhorigheid nodig en als er iets is dat allochtoniers niet hebben is saamhorigheid (behalve als ze als een roedel hyenas iemand belagen uiteraard). Daarom is het ook zo'n zootje in de arabische/afrikaanse wereld; die gasten kunnen niet samenwerken want niemand vertrouwt elkaar (terecht waarschijnlijk).

geenspam | 30-01-18 | 20:41

En die arbeider snapt er ook niets van. Iedere keer als-ie over de schoenen moet stappen in zijn portiekflat wordt hij er weer aan herinnerd.

Fred Hartman | 30-01-18 | 23:21

DDos-aanvallen mag niet over geschreven worden zeker, bevel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Het is gewoon opvallend, en wat boeit die SP nu?

Luivend | 30-01-18 | 20:22 | 2

Dat valt mij ook al een tijdje op ja.

Abject | 30-01-18 | 21:35

Wel gewoon op NOS journaal

Hemmenaar7 | 30-01-18 | 21:59

Dus is het veilig om te stellen dat ondanks dat onderwijs aan erosie onderhevig is, het denkvermogen van de gemiddelde Nederlander stijgt.

Rollins | 30-01-18 | 20:21

Die partij komt ook niet verder dan het roepen aan de zijlijn. Door de globalisering krijgen steeds meer mensen in de gaten dat socialisme helemaal nergens ter wereld ook positief effect heeft gehad. Sterker nog, iedere poging tot het invoeren van socialisme heeft tot een neergang van de welvaart en tot dictaturen geleid. De landen met een sociaal kapitalisme doen het op alle vlakken het beste. Daar heb je geen SP voor nodig.

Bytemaster | 30-01-18 | 20:20 | 3

Wat schreeuwen langs de zijlijn betreft zitten die overlopers voorlopig weer goed bij de PVV

BillWilliamson | 30-01-18 | 20:28

Globalisering is goed geweest de voor westerse arbeiders wou je zeggen.

geenspam | 30-01-18 | 20:28

BillWilliamson | 30-01-18 | 20:28
PVV stemt voor een goed deel mee met VVD, dus hoezo?

toetssteen | 30-01-18 | 23:25

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino