Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Paul Bocuse gestopt met fumeren

Sad times. De man die Frankrijk leerde nouvelle kwiesenen en ook de Hollandse huisvrouw (m/bloemetjeshemdman) met een NRC-abo naar grotere culinaire hoogten opstuwde is niet meer. De chef heeft op 91-jarige leeftijd zijn laatste digestiefje gehad. Wij wensen u een prettige maaltijd, met stukjes spek enzo.

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
Alfred1977 | 21-01-18 | 22:25

De kunst van het koken is niet dat ene perfecte gerecht te bedenken en te maken. De kunst is dit bij elke bon het mee te geven zoals de chef het de allereerste keer bedoelde. Topsport.

Audiomind | 21-01-18 | 18:17

Bijzonder dat er ook onder de reaguurders nog steeds nono's zitten die denken dat haute cuisine bestaat uit 2 doperwten op een te groot bord. Is al lang niet meer zo. Bij vrijwel alle sterrententen kom je met een goed gevuld buikje weer naar buiten na een lange avond grandioos tafelen.

Road to serfdom | 21-01-18 | 13:02

En God (vzmh LHTBQ@#! OMGWTFBBQ) zag dat het goed was. Want die krijgt nu fantastisch te eten in de hemel door deze topkok.

MyCatIsDoingThis | 21-01-18 | 11:19

Friet met konijn in het zuur of zoervleish doet het ook! Maar he was een geweldige kok.

BenBack | 21-01-18 | 11:00

Nou ik heb nieuws cuisine in hotel la mamma is nog altijd het best.

flesje | 21-01-18 | 10:13

Sinds ik als student als uitzendkracht een jaar dag en nacht voor een chique cateraar heb gewerkt, heb ik diep respect voor de mensen die in deze tak van sport werken. Sedert 'kitchen confidential' heb ik respect voor koks.
Ik eet graag lekker, en kan het waarderen. Heb afgelopen zomer samen met mijn kind bij een twee-sterren restaurant gegeten. 9 gangen met wijn er bij. Top! Ik heb er BOOM gegeten. Bizar. We kwamen er net na de zomersluiting. Ik vroeg aan de dame die ons bediende hoe de vakantie was, en ze zei: 'we zijn met de hele staf naar Frankrijk geweest. Wijn proeven.' Zelfs in je vakantie met je vak bezig zijn . Dat is koken op niveau. Tip: Kijk 'ants on a shrinp', dan snap je het...

m@rkus | 21-01-18 | 09:42

Zodra chefkoks zich een groot kunstenaar wanen gaat het fout. Al helemaal als er een Frans sausje over zit. Een hoop bla bla maar weinig inhoud omtrent de essentie.

Rest In Privacy | 21-01-18 | 05:40

De kookkunsten van de man zijn geweldig, jammer dat hij voor heel veel voor taxpoetslurpers heeft gekookt.
Waarom kan Macron niet naar de Mc Donalds, zoals Trump?

JdelaT | 21-01-18 | 05:20 | 1

Waarom zou hij, het plebs betaalt wel voor hem

telelezer | 21-01-18 | 10:38

Nouvelle Cuisine: Niets op je bord, maar alles op de rekening ...

bdn01 | 21-01-18 | 02:22 | 3

Hahaha klopt. Dat was de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw. Daar kom je nu niet meer mee weg. En ik hou goed eten maar kom niet aan met lege bordjes! Die tijd is gelukkig voorbij.

Basil Fawlty | 21-01-18 | 02:26

@Basil,
Ha, ha, LOL, dat kan ik beamen, m.n. in die jaren, we gingen eens eten in Noordeloos, vlakbij Gorinchem, 'k weet niet of het toen Michelin sterren had, en ben de naam even kwijt, later om meer klandizie te verkrijgen hebben ze er een bistro aan geplakt.
Maar het was zo'n avondvullend programma, je weet wel met tig gangen.
Na afloop een afzakkertje wezen halen in Oosterhout.... wat was die satè daar lekker zeg... ik bedoel maar.
O ja, even opgezocht, de Gieser Wildeman heet het restaurant, en het bestaat nog steeds.

watmagjenogwel | 21-01-18 | 03:45

@watmagjenogwel
Mooie anekdote en herkenbaar. Was ooit ook in zo'n tent wezen eten, weet niet meer welke, was ergens in Brabant. na het diner naar de lokale snackbar gegaan want ik had nog honger.

Basil Fawlty | 21-01-18 | 11:06

Mooi vak, kokkie. Met een hoog R&R gehalte. Echter tot je 30ste. Iedereen die het werk na zijn 30ste nog doet is of eigenaar of een knettergekke prutser.

Audiomind | 21-01-18 | 02:11 | 2

Klopt mijn beste. Maat van mij eigenaar/chef staat in top 10 van tripadvisor. Maar hij werkt zich te pleuris. Minimal 4 keer per jaar nieuwe kaart en naast de kaart goede frontoffice. Maw de obers en obsters moeten goed zijn. En waar haal je de winst? Niet het eten maar de drank. Maar ik veel respekt voor hem. Iedere dag om 11 uur aanwezig om de produkten te ontvangen en om 12 uur gaan voorkoken zodat je om 6 uur 's avonds je gasten een fantastisch diner kan geven en dan om 12 uur 's nachts naar huis. Respekt. Ik zou het niet kunnen.

Basil Fawlty | 21-01-18 | 02:23

In het horeca vak blijft het belangrijk om je passie te blijven aanwakkeren. Op het moment dat je "broodkok" bent loop je door de lange en onregelmatige werkdagen achter de feiten aan en fik je af tot aan de enkels. Respect voor je maat. Een krant kent 1deadline. Een kok kent er soms 100 op een gemiddeld avondje werken.

Audiomind | 21-01-18 | 18:12

Overigens mooi dat GS hem een topic geeft. Zo'n uitzonderlijke chef verdient het!

Basil Fawlty | 21-01-18 | 01:56

Aaah good old Bocuse. Was vanavond op bezoek bij een vriend van mij, restaurant eigenaar en hij was een beetje bedroeft. Want hoe men het ook wendt of keert. Die oude Bocuse heeft veel betekent voor die industrie.

Basil Fawlty | 21-01-18 | 01:31

Heb een keer gegeten in één van zijn gelegenheden (Brasserie du Nord in Lyon). Geweldige ambianambiance, service en de heerlijkste uiensoep ooit gegeten. Respect voor wat hij heeft opgebouwd. R.I.P.

ff serieus nu! | 20-01-18 | 23:20 | 1

Ben ik ook geweest. Was idd fantastisch eten.

Basil Fawlty | 21-01-18 | 01:54

Proleten hier. Triest. Alsof wij kunnen koken. Stumpers.

Tourette | 20-01-18 | 20:38 | 7

"Alsof wij kunnen koken."

Nou, "wij"? Ik in ieder geval nauwelijks, maar ook in Nederland is het culinair niveau toch echt van een heel andere - en veel hogere - orde dan in de jaren 70 van de vorige eeuw en daarvoor. Jannis Brevet van Inter Scaldes heeft dit jaar zijn derde ster gescoord, en we hebben al jaren Jonnie Boer, Sergio Herman, Hans van Wolde, Mario Ridder, etc, etc. Niet onvermeld mag blijven Cees Helder; nu alweer jaren met pensioen, maar wel de eerste Nederlandse chef-kok die met zijn Rotterdamse restaurant Parkheuvel in het begin van de 21e eeuw de eerste derde Michelinster scoorde.

Ik moet tot mijn schaamte bekennen nog nooit in een twee- en zeker niet in een driesterren restaurant gegeten te hebben. Wel enkele malen in een restaurant met één Michelinster. Ik probeer een aantal goede vrienden zover te krijgen om een keer te boeken bij de Librije van Jonnie Boer in Zwolle. Daar moet je toch echt éénmaal in je leven gegeten hebben, vind ik. Elke maand, of tweemaandelijks dat soort restaurants is veel te kostbaar, althans voor mijn soort mensen. Vaker eet ik in eenvoudiger restaurants, waar het ook heel lekker kan zijn. Zo at ik vorige week nog in restaurant Zebedeus, gesitueerd in het gebouw van de Grote Kerk in Den Haag. Werkelijk prima, niets op aan te merken. Het liefst eet ik af en toe in restaurants die geen Michelinster hebben, maar er "tegenaan hangen" - want dan valt het met de prijzen mee - Wat dat betreft is mijn grootste aanrader in Den Haag restaurant Christian van chef-kok Christian vd Linden. Ga daar eens eten en laat je compleet verwennen door Christian, met allerlei groente en kruiden uit zijn eigen tuin, gevogelte geschoten door zijn vader of schoonvader of zo (hij waarschuwt je dan dat je voorzichtig moet eten, want er kunnen nog kleine zwarte korreltjes "hagel" in zitten; natuurlijker vlees is niet denkbaar).

Paul Bocuse was natuurlijk een instituut; een Einstein op culinair gebied. Een groot verlies voor alle smulpapen ter wereld, maar ach, 91 jaar, zo'n ramp is het dan toch ook weer niet.

Dr_Johnson | 20-01-18 | 22:35

Ach shit, groente moet natuurlijk groenten zijn.

Dr_Johnson | 20-01-18 | 22:53

Dr_Johnson | 20-01-18 | 22:35
Klopt. Hij was niet de aardigste man, heb ik me laten vertellen door chefs die door hem zijn opgeleid, maar hij was goed en dan dus echt goed. En ja ik ben een "schmoelpaap". Ghehehehehe.

Basil Fawlty | 21-01-18 | 01:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Ah, de bedenker van een meesterlijke list om restaurantbezoekers een poot uit te draaien door de prijzen te verdrievoudigen en de porties door 10 te delen. Volslagen absurd geneuzel van zichzelf verheven voelende elitaire snobs. Én elkaar maar wijsmaken dat drie 2,5 gram garnaal toch wel héél bijzonder was. Nee en dan die verrassende halve spercieboon met dat 'zuurtje', en het móndgevoel!

Flikker toch op allemaal. Weinig aan verloren gegaan, deze "chef" oplichter.

Kameroudste | 20-01-18 | 20:16 | 3

Zo, ben je het kwijt? Neem nog een bitterbal of haal een gehaktstaaf met mayo bij de pomp. En pak er een lekker Euroshopperbiertje bij.

Knijthuis | 20-01-18 | 20:43

@Knijthuis | 20-01-18 | 20:43

Hij heeft gewoon gelijk natuurlijk. Jij 'denkt' dan dat mensen die dat zeggen leven van bitterballen, gehaktstaven met mayo en euroshopperbier.

Mijn advies: Stop met denken. Per direct.

Johnweer | 20-01-18 | 21:18

Ik zou het wellicht iets minder bot stellen, maar in de kern deel ik de mening van Kameroudste in deze.

PresidenteDeConjovia | 21-01-18 | 11:39

Hier is voedsel voor in de ingewanden.
In FR zijn ingewanden voor in het voedsel.

LuckyGirl | 20-01-18 | 20:16

Eet nooit in Frankrijk. Ben je wel eens ergens in frankrijk naar de wc geweest. Smerig land.

beau van rtl | 20-01-18 | 19:32 | 5

Ik graaf nog liever zelf een gat.
Yagh!

LuckyGirl | 20-01-18 | 20:14

@LuckyGirl
Dat is in Frankrijk doorgaans al voor je gedaan
en heet het toilet

Tobi | 20-01-18 | 20:20

@ tobi | 20-01-18 | 20:20
Chips, u was mij voor :)

Rest In Privacy | 20-01-18 | 21:25
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik wil even niks van Fransen weten. De Fransen hebben onze vissers genaaid met het verbod op pulsvisserij.

Rest In Privacy | 20-01-18 | 19:24 | 4

Ik moet ook toegeven dat ik geen fijnproever ben. Voor mij geen twee doperwten op een groot bord en een belachelijk dure wijn.

Rest In Privacy | 20-01-18 | 19:43

Ik wil ook even niks van Fransen weten. De Fransen hebben verdomme Michiel de Ruyter vermoord.

Mautha | 20-01-18 | 19:45

@19:43
Die nouvelle cuisine tref je meen ik al jaren nergens in La France meer aan
de belachelijk dure wijn is gebleven (daar moet een restaurant het overigens vaak van hebben)

Tobi | 20-01-18 | 20:19
▼ 1 antwoord verborgen

Bos wortelen in zijn reedT, truffels onder zijn huid en in de oven dan maar.

*Eten!*

Jackanders | 20-01-18 | 19:24

Tijd voor de gedigt:

Eén
keer
per etmaal
een
vet maal

eerstneukendanpraten | 20-01-18 | 19:13

De kook is dood, wat een malaise.
Geef dan maar brood,
en kreeft met mayonaise.

zimmeradel | 20-01-18 | 19:08

Ik moet trouwens even de link in mijn adresbalk linguïstisch verwerken.

Hufterst | 20-01-18 | 19:05 | 1

Hahahaha, valt me nu pas op. Wat heerlijk subtiel!

PresidenteDeConjovia | 21-01-18 | 11:37

Uitgekookte jongen

Oprisp | 20-01-18 | 18:53 | 2

mogen ze wel uitkijken bij de crematie. hij was snel aangebrand

//padumm pats

Glasgow Argus | 20-01-18 | 18:57

Paul Bocuse is klaar met focusse.

Hufterst | 20-01-18 | 19:02

Ik bak alleen tegels.

LuckyGirl | 20-01-18 | 18:52 | 2

Ah u bent ook van het tegelbakkersgilde. Ik vind het een vrij onschuldige vorm van vrijmetselarij in tegenstelling tot de Bilderberg conferentie.

keestelpro | 20-01-18 | 19:13

keestelpro:
Zo had ik het nog niet gezien.
Maar inderdaad!

LuckyGirl | 20-01-18 | 20:12

De Franse keuken is niks voor de gewone Nederlander. Die gaat voor grote porties en vooral voor goedkoop. Je schrikt je rot als je ziet wat er allemaal komt eten bij een Van der Valk.

Baron Clappique | 20-01-18 | 18:49 | 6

Het grappige is dat mensen daadwerkelijk denken dat Van der Valk goedkoop is. ruim 35 euro voor 3 gangen, kan ik een stuk beter voor eten dan bij Van der Valk.

Rest In Privacy | 20-01-18 | 18:58

Mijn reactie was gericht aan B.C.
Afgelopen zondag nog bij vdV in Utrecht geluncht. Perfect.

meneer der meneren | 20-01-18 | 19:02

Zeker op zijn kleine pikkie getrapte kut fransoos? Je weet het blijkbaar zo goed, je bent er natuurlijk stamgast.

Dirty-Harry44 | 21-01-18 | 10:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Même les Dieux de la cuisine sont des hommes mortels.

MickeyGouda | 20-01-18 | 18:47 | 1

Ça c'est vrai...

Acar_ketimun | 20-01-18 | 20:29

Ik heb hem ooit eens in de tv-show gezien.. Het was een enorme driftkikker. Maar mogelijk ben ik in de war met andere Franse kut-kok.

Wasbakplasser | 20-01-18 | 18:46 | 1

*.. met een andere..*

Wasbakplasser | 20-01-18 | 18:48

Zolang de krokettendraaier van de FEBO maar verticaal blijft hoor je mij niet.

Pedronegro | 20-01-18 | 18:43 | 3

Lekker, even een diagonaaltje trekken bij de FEBO.

Glasgow Argus | 20-01-18 | 18:45

Doet u mij maar een kroket van Holtkamp op z'n tijd

Tobi | 20-01-18 | 19:09

De aller vreselijkste snacks komen van Mora!
Wat een rioolsmaak

joppo0 | 20-01-18 | 23:44

Kan dat geklooi op tv van al die vetsmelters niet meer aan zien,
OK behalve Jamie Oliver zolang ie niet overal Parmensaanse kaas in pleurt.

joppo0 | 20-01-18 | 18:38 | 5

Een grootheid als Bocuse vergelijken met een omhoog gepromoveerd mediageniek keukenhulpje als Oliver. En dan eigenlijk Oliver hoger inschatten, nu heb ik alles gezien.

GoCanucksGo | 20-01-18 | 20:20

Daarmee doe je J.O. tekort. Die wordt wel vaker weggezet als simpele kok van pubfood. Ten onrechte. Maar hij zal een visje nooit zo presenteren als Bocuse in het filmpje.
Aan dat soort uiterlijkheden doet hij niet.
Bocuse had op hem voor, dat hij kookte in een tijd waarin een kok niet veel meer betekende dan keukenpersoneel. Dat beeld heeft hij definitief veranderd.

Carmelita | 20-01-18 | 20:26

Heston Blumenthal. Wat een topper.

Dirty-Harry44 | 21-01-18 | 10:30
▼ 2 antwoorden verborgen

En dat allemaal op pure techniek, i.t.t. "nieuwlichters" als Ferran Adria en Heston Blumenthal. Niet dat dat niet fantastisch is: maar toch. Dat behoud van het pure: waarlijk het soort reus op wiens schouders zo velen kunnen blijven voortkoken. Prachtige link trouwens.

Rest In Privacy | 20-01-18 | 18:35 | 2

@19:21
Film was ca 2 maal op de NPO te zien
en mocht het een probleem zijn, haalt YT het er na een klacht gewoon van af

Tobi | 20-01-18 | 20:17

De Franse keuken is highly overrated. Net als Franse wijnen.

keestelpro | 20-01-18 | 18:28 | 4

Ik meer van de Italiaanse, overigens

Tobi | 20-01-18 | 19:06

Wijn is zon in een fles. Hoe meer zon de druif gehad heeft hoe voller de smaak.
Zuid Afrika, Chili & Argentinië krijgen het gewoon niet voor elkaar slechte wijnen te maken.

keestelpro | 20-01-18 | 19:06

Wijnen uit Zuid Afrika, eens goed, nu door overproductie kwalitatief minder. Met Chiliwijnen zit je meestal wel goed.

Carmelita | 20-01-18 | 20:07
▼ 1 antwoord verborgen

zou ie ook net als ons shoarma eten?

Rest In Privacy | 20-01-18 | 18:28

Margriet Libelle gehalte.

Accident_Prone | 20-01-18 | 18:25 | 2

Geabonneerd?

meneer der meneren | 20-01-18 | 19:40

Alleen bij de kapper, begrijpt u?

PresidenteDeConjovia | 21-01-18 | 11:35

Fantastische kok, de chef der chefs die generaties aan meesterkoks heeft geïnspireerd.
RIP monsieur Bocuse, je vous remercie!

Berbaar | 20-01-18 | 18:24 | 2

Jammer dat pik Kranenborg en Blijker niets van Bocuse hebben opgestoken die 2 kunnen nog geen krop sla wassen!
Grote bek ja , die hadden ze altijd al

(een ex collega)

joppo0 | 20-01-18 | 18:32

Eensch met betrekking tot den Blijker, Kranenborg dat weet ik zo net nog niet maar dat zult U als ex-collega vast beter weten.

Berbaar | 20-01-18 | 18:37

Ik vind vooral zijn recept van eend met twee flessen wiskey een aanrader. De brandzalf zou ik persoonlijk niet op de eend smeren, maar smaken verschillen.

Glasgow Argus | 20-01-18 | 18:17

En de beste Franse tatouage.

schijtzat | 20-01-18 | 18:15

Ja?? Een kok,een koekenbakker. iemand die dus geen reedt betekent heeft krijgt zijn topic.

miko | 20-01-18 | 18:15 | 4

zelf een keukenprins zeker?

Tobi | 20-01-18 | 19:04

DeDenkerT | 20-01-18 | 19:04
De kans is anders heel groot dat je vaker ietss gegeten hebt dat van mij kwam dan van de 'grande' chef.
Tobi | 20-01-18 | 19:04
Geld voor jou ook.

miko | 20-01-18 | 20:02

miko | 20-01-18 | 20:02
U heeft een McJob en schept veel friet de hele dag? Dan snap ik de afgunst wel.

Acar_ketimun | 20-01-18 | 20:26
▼ 1 antwoord verborgen

91 jaar mooie leeftijd voor een man,
ik kan eten in een 3 michelin sterren restaurant niet betalen en zou daarna met honger weer vertrekken dusch nogmaals 91 jaar is mooi en nu ongezien de typhus.

Plorkface | 20-01-18 | 18:14
-weggejorist-
Ruimedenker | 20-01-18 | 18:11 | 3

Onverwacht overleden in het restaurant
Gestorven in het harnas.

Rest In Privacy | 20-01-18 | 18:08 | 1

In stukken snijden, frituren en opdienen maar. :)

Rest In Privacy | 20-01-18 | 21:27

Was de uitvinder van piepkleine hapjes voor enorme prijzen. In Frankrijk noemen ze dat noevelle cuisine.

Osdorpertje | 20-01-18 | 18:07 | 2

Vijf doperwtjes, een streepje saus, een rijkelijk gevulde vliegenrug en twee pommes miniscule. Een groot bord dat dan weer wel, Driedubbel bestek en een loupe. Haute cuisine op zijn best.

meneer der meneren | 20-01-18 | 18:31

En daarna regelrecht naar de snackbar om de honger te stillen.

keestelpro | 20-01-18 | 18:33

Nooit van gehoord. Lijkt me een beste vent verder. Maar liefst 91 jaar wereldwijd beetje aanklooien in de keuken is niet iedereen gegeven. Chapeau.

de Voorzittert | 20-01-18 | 18:05 | 2

Als je niet meer dan een frikandel bij de Febo gewend bent, tsja
dat van 'zijn' nouvelle cuisine was niets voor mij, want wat meneer der meneren @ 18:31 al zei
maar voor de rest was het een meesterlijke chef kok

Tobi | 20-01-18 | 19:02

Hahahahaha!
Ik geloof u meteen.

de Voorzittert | 21-01-18 | 06:38

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl