achtergrond

Geenstijl

Handen af van onze vaderlandse historie!

Stop de linkse beeldenstorm! Met het verwijderen van beelden en bustes, maak je het verleden niet ongedaan. Geschiedenis dient maar één doel: leren van en over het verleden om context aan te brengen in het heden.

Dat veel gebeurtenissen, opvattingen en praktijken uit het verleden nu niet meer wenselijk zijn, of zelfs verwerpelijk zijn geworden, verandert niets aan het feit dat ze wél gebeurd zijn. Het is beter daarover te leren, en context aan te brengen, dan ze te veranderen, verwijderen of verplaatsen. Als de norm wordt dat een vroegere vaderlandse zeeheld of koloniale bewindsman ook eigenschappen had, of daden verrichte, die nu niet meer door de deugbeugel kunnen, waar eindigen we dan? Voor je het weet moet Ruud Lubbers worden weggepoetst uit het collectieve geheugen omdat hij behalve het bekleden van het premiersambt van Nederland, ook wel eens de neiging tot ongevraagde bepotelingen had (of heeft, hij leeft immers nog). Daar zijn we immers ook niet meer van gediend.

De sloopkogel tegen de hunebedden, want weet je hoe dat volk met hun vrouwen om ging? De helft van de Amsterdamse grachtengordel een openluchtmuseum vanwege het herbergen van joodse onderduikers, de andere helft tegen de vlakte vanwege hun jodenverraad en collaboratie met de nazi's. En het WK-elftal van 2010 uit de boeken want die verloren finale tegen Spanje is óók een historische schande. Vroeger, toen leerden we de Spanjolen nog wel eens een lesje - maar ja, dáár mag je het straks vast ook niet meer over hebben, want dat gebeurde bepaald niet zonder geweld. Niets is nog heilig als er met een selectieve stift door de geschiedenis wordt gestreept.

Niet doen. Stop er mee. Handen af van onze historie. Geschiedenis is om van te leren, niet om te herschrijven en al helemaal niet om uit het collectieve geheugen te verwijderen. Het regressief-linkse revisionisme van de vaderlandse geschiedenis is fascisme met terugwerkende kracht.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.