achtergrond

Geenstijl

Sylvana, bewijs eens dat Cailin Kuit psychiater was, dan sluiten we het dossier per direct

Zo, was dat ons even nu al het meest hallucinante tv-momentje van 2018. Syl, lieverd, wat ben je nou toch aan het doen? Had gewoon de redelijk onschuldige waarheid verteld, namelijk dat zowel Cailin Kuit als BIJ1's screeningsafdeling in de war was over wanneer iemand zichzelf psychiater mag noemen, en dat Kuit werkzaam was als sociaal hulpverlener.

Maar goed, dat station is goed en wel gepasseerd nu je op bewegend beeld hebt gezegd dat het gerucht dat Cailin géén psychiater was "niet waar" is. Oftewel, volgens jou is ze dus wél psychiater geweest, hetgeen de bewijslast bij jou legt. Al is het maar omdat uzelf uitgeven onder een beschermde titel als psychiater strafrechtelijk frowned upon is onder Artikel 4 lid 2 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. 

Maar goed, even je sleutelkwoot: "Dat is iets wat mij ook heel erg zorgen baart. Op het moment dat er geen enkele aanleiding is om te twijfelen aan een verhaal, wel twijfel zaaien. (...) Waarom zou je twijfelen aan het verhaal? Wat is daar de reden voor? Dit is een kandidaat die ondanks haar fysieke beperkingen, ondanks een systeem dat er alles aan doet om het mensen zo moeilijk mogelijk te maken volwaardig deel te nemen - van studie tot werk - die dat dan toch doet. En ik vraag me dan af, waarom zou daar aan getwijfeld worden?"

Ja, een weinig subtiele poging om ons middels je terminaal ontspoorde identity politics in de ableïstische hoek te duwen, maar daar gaan we dus gewoon niet in mee. We zullen je even haarfijn uitleggen waarom we wél aan het twijfelen sloegen.

BIJ1 presenteerde de 020-kandidatenlijst en op jullie website schreef Cailin Kuit: "Ik ben werkzaam geweest als psychiater". In dit interview claimt ze: "Ik heb voorheen als psychiater gewerkt, toen verdiende ik goed". Ondergetekende weet uit z'n tijd als stagiair-psycholoog bij PsyQ dat dit een hoogst ongebruikelijke zin is voor ex-psychiaters die na een zesjarige studie geneeskunde een 4,5 jaar durende specialisatie afgerond hebben. Basisschoolleraren zeggen "toen ik nog in het onderwijs werkzaam was", psychiaters zeggen dat doorgaans niet, laat staan onder de vermelding toen goed te verdienen. Iets eraan was onverdraaglijk dissonant, dus we gingen even door Kuits LinkedIn

Werkelijk niets aldaar (mirror) suggereert ook maar in de verte een studie geneeskunde en daaropvolgende specialisatie tot psychiater. Het BIG-register, waar alle medisch specialisten geregistreerd staan, kent geen psychiater Cailin Kuit (onderstaand). Ook "Overzicht zorgverleners met maatregel", dat uitgeschreven medisch specialisten bijhoudt, kent geen Cailin Kuit. De allerlaatste mogelijkheid is dat Kuit ooit wel ingeschreven stond, maar dat de inschrijving is verlopen of ongedaan gemaakt, zonder dat hier "slecht gedrag" aan vooraf ging. In dat geval is haar inschrijving niet in de online archieven te achterhalen: "Er kan niet worden opgezocht of iemand ooit wel in het register ingeschreven heeft gestaan, tenzij de doorhaling is gedaan op last van een (tucht)rechterlijke uitspraak."

We zullen het BIG-register morgen maar eens een belletje geven dan, want hier is echt geen Kuit te zien.

Ook in Kuits overige online aanwezigheid wordt geen enkele melding gemaakt van een verleden als psychiater. Hier niet, hier niet en hier niet. En over Kuits OneCoin-zwendel zwijgen we maar gewoon eventjes want dat is een zijspoor.

We vinden het hoogst invoelbaar hoe iemand in zo'n beroepsfraudeweb verstrengeld raakt, en wat voor een dopamine-boost het geeft als mensen je verhaal at face value geloven, of in ieder geval geen redenen zien het in je gezicht in twijfel te trekken, en je dus eventjes als ex-psychiater bejegenen. Life is hard, we get it, we really do. Niets aan dit alles is dan ook een hit piece of een sadistische poging iemand na te trappen die misschien wel een zwaarder leven heeft dan de hele redactie bij elkaar. 

Maar lieve Syl, doe gewoon eventjes wat het beste is voor zowel Cailin als BIJ1: gooi het op verwarring en rectificeer de zaak voordat Cailin niet meer terug kan en er echte psychiaters met een rechter in hun kielzog eens om de hoek komen turen. Cailin was een hulpverlener met een jaartje thuisstudie tot life coach als achtergrond. Ze was geen psychiater, en daar is helemaal niets mis mee. En dat ze zich eventjes als psychiater uitgaf is haar ook allang vergeven, maar zet het nou gewoon even recht joh.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.