achtergrond

Geenstijl

Het journalistieke jaarverslag van de Vlaamsche Meubelfolder

Oh man. Oh man wat is dit erg. Oh jongens oh christus of manmanman. Als u dacht dat het erg was met de narcistische zelfbevlekking van Gordon, Barbie of al dat pratende slachtafval dat de roddelkolommen van de Story vult dan heeft u nog niet op het volgende linkje geklikt. Het journalistieke jaarverslag van de NRC. Oh, wat is het erg. Op de openingspagina is het al meteen raak met het zalvende toontje van geveinsde belangrijkheid en plechtige bazeljournalistiek: "Ik bied u, in naam van de hele redactie, dit jaarverslag aan. Omdat u, beste lezer, onze echte opdrachtgever bent." Nou bedankt. We gaan eens kijken. Wat volgt is een tragisch exposé van diversiteitsmania, columnisteninteelt en een schrijnend gebrek aan berusting in het voltooide leven van de Krant van Heldring, maar niet vooraleerst er een lijstje is gemaakt van alle journalistieke prijzen die de krant gewonnen heeft. Goeie wijn behoeft immers geen krans, maar Liebfraumilch uit pakken van de Aldi des te meer. 

Oh, de beste stukken van de krant. Alsof je een playboy maakt, maar dan met alleen maar selfies van de dikke mannetjes die het krantje inelkaar vouwen. Zoveel. Zelfpijperij. Het is bijna geestig. Helemaal geestig? De conclusie dat "opinie een steeds belangrijkere plaats inneemt". No shit, Sherlock, dat heb je met lifestyleblaadjes. Ook dat "identiteit een grote rol speelt". Ja, als je je als krant laat gijzelen door de morele chantage van de Arzuutjes en de Quinsies en a) hun stukken kritiekloos doorpaast en b) alle witte mannen en vrouwen van de krant ook laat kronkelen in politiek correcte zelfkastijding, dan krijg je van zelf een onleesbaar vod vol onoprechte policorbiechten. Zullen we het nog eens even hebben over dat krankzinnige stuk van Hans Klis over dat de meest boring serie ever ooit, Friends, nu echt niet meer kan want RACISMUS of snapt u het punt wel? De complete hysterie van modern links een positieve trend in de krant noemen, dat kan echt alleen maar bij NRC. 

Ook echt een feestje is het verslag van de brievenpagina. Dat heet tegenwoordig lezersdesk want je kan ook met ze feesboeken, maar goed. Waarom er überhaupt nog snail mail in de krant moet of mensen in het algemeen nog schijfjes bomenlijk heen en weer zenden met de Pravda aan het Rokin is echt een raadsel, maar here we are. Natuurlijk een hoop boze heikneuters, maar die boeien niet zo: veel bizarder is dus dat er dus ZES JOURNALISTEN daar de hele dag corresponderen met boze volvorijders met rode broeken. "Wieland van Dijk, Jolanda van de Beld, Jisca Cohen, Annemarie Sterk, Matthijs Valent en Luuk Willekens" NRC heeft dus nog ZES mensen die brieven van lezers beantwoorden. ZES. Dat is net zoveel als de GS-redactie. Ha. Hahaha dode bomen, ga eens deaud.

Het allerergste is bewaard voor het laatst: een stukkie van ombudspersoon Sjoerd de Jong. In plaats van een hand in de eigen krantenboezem te steken zeurt ie over het fakenews van andere mensen, zonder in te gaan op, oh, bizarre staaltjes zieke framing als de "glimmende folders" van de palliegekkies, de "groene mannetjes" van Wilmer Heck of de lafhartige karaktermoord op Pieter Omtzigt. Ook niet helemaal goed gaat het als Sjoerdje probeert te verdedigen dat een kwaliteitskrant wel minstens 40 columnisten moet hebben. Tja, proberen een journalistieke vaandeldrager te zijn terwijl meer dan driekwart van de krant volstaat met goedkope meningenjournalistiek van rancuneuze alcoholisten en advertenties, het is bijna te zot voor woorden dat je zoiets met droge ogen kan opschrijven als een volwassen man met een ongeschonden verstand. 

Maar dan komt het: "Met Clarice Gargard en Haroon Sheikh is de Opiniepagina een stuk diverser geworden. En er trad zowaar een rechtse columnist aan. Althans, Joshua Livestro geldt als ‘beschaafd rechts’ vergeleken met wat hij zelf noemt ‘paranoïde rechts’, dat overal complotten ziet van een tot op het bot corrupte elite." Mensenkinderen. Trots zijn op een hysterica van de Joop die zelfs door Nadia Exxxerioili ontmaskerd wordt als een totaal gestoorde trol en zelfs schermen met Joshua Livestro als rechts curiosum. Joshua, de grootvorst van het valse nieuws, de koning van de debilisering van het debat (Sarah Palin, DDS, IEMAND?) en ook nog eens de keizer van de lafhartige draaikonterij als "verrijking" zien? De man die naar Engeland verhuisde zodat ie altijd op het verkeerde paard kan wedden "beschaafd rechts" noemen? Het überhaupt een noemenswaardig feit vinden dat in de krant voor de toch erg rechts stemmende vermogende elite van Nederland een rechtse columnist staat? Het is werkelijk ongelofelijk dat een krant voor advocaten en industriëlen denkt dat met een linksprogressieve monocultuur - gericht op jongeren en diversiteit - de markt wordt bediend, maar goed, dat zien we dan ook terug in de oplagecijfers. 

Toch wel weer mooi die NRC he. Hebben we weer een heel jaar over kunnen lachen. Wat zouden we moeten met de voormalige kwaliteitskrant? Waar zouden onzer redacteuren anders hun obsessies op kunnen botvieren? Tot volgend jaar, Marketingbelg! Snel eens een keer een glaasje in de minibar van het Mediahuis?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.