achtergrond

Geenstijl

Joshua Livestro, hoogmoed die maar blijft vallen

Nee, hij is zoveel woorden niet waard. Maar verdomme wat was het leuk om dit naslagwerkje te tikken. Voor de eeuwigheid, voor de liefhebbers, voor de lol: Joshua Livestro, de meest hypocriete huilstruik uit de Nederlandse internethistorie. En dat zegt wat.

Sjonge, die Joshua Livestro. Wat kan een mens toch diep zinken. Kijk 'm nou. Kom, lieve mensen, even in de kring dan gaan we het er toch even over hebben hoor. Want hoe kon het gebeuren dat de man die we hierboven op de cover van zijn gebundelde columns in 2004 fier in een vaderlandse vlag gewikkeld zien, als de conservatieve Caesar van de Hollandse polder, in februari van dit jaar een stuk met de titel "Laten we eerlijk zijn: Wilders, Roos en Baudet zijn feitelijk landverraders" openen met de zin "Hypernationalisten wikkelen zich graag in de vlag"

Ook oogstte de vvd'er onlangs veel schizofrene linkse lof met een van vergezochte voetnoten en verwijzingen doorspekt wraak-essay in de Volkskrant, tegen iedereen waar hij een persoonlijke rancune tegen koestert, en waarin hij zichzelf tot algemeen directeur, agendaprogrammeur én scherp afgestelde uitsmijter van het rechtse theater  kroonde met de hilarische slotzin "De rechtse tent is breed, maar wie zich niet aan die basiseis kan houden, hoort er niet in thuis." Dat zinnetje maakte al het voorgaande overbodig en ongedaan, want het verraadde ondubbelzinnig de werkelijke intentie van het stuk: het was een manmoedige doch lafhartige poging tot redemptie voor zijn ruim gemaakte blunders uit het recente verleden. Livestro wilde weer terug bij De Club, door zich voor te doen alsof hij De Club is.

Hoe doorzichtig ook, van NPO-druiloor Eelco "Trump gaat nooit winnen" Bosch van Rosenthal tot Joris "Als Engeland naar mij geluisterd had,  hadden ze nooit voor Brexit gestemd" Luyendijk werden de linkerhanden blauw geklapt voor de als mislukte karaktermassamoord vermomde sokkel die Livestro voor zichzelf probeerde te metselen. Poging geslaagd? Neen. Op internet is Livestro nog steeds de risée van rechts en de laughing stock bij velen op links. Een verrader die zijn ziel verkocht en een vondeling die niemand wil adopteren: het Volkskrantpubliek klapte eenmalig, en dan vooral tégen de vele namen die hij door de modder trok dan vóór de auteur die zichzelf voor dat ondankbare karretje had gespannen.

Ooit was Livestro veelbelovend. Rond de eeuwwisseling werkte Joske (Amersfoort, 1970) voor de Britse Conservatieve Partij, was hij persoonlijk medewerker van Frits Bolkestein in Brussel en runde hij samen met Bart Jan Spruyt de Edmund Burke Stichting, een conservatieve denktank in de Den Haag. Hij schreef columns, onder andere in Vrij Nederland en Reader's Digest. Kwade tongen beweren dat hij overmoedig werd, te veel ego kweekte en zichzelf namens de vvd op de verkiezingslijst voor de Europese Verkiezingen van 2004 wilde zetten, maar dat laatste weten we niet zeker dus dat schrijven we niet op. Wel werd hij rond die tijd bij de Burke-stichting buiten gebonjourd. Iets met graaien in de kas, zo wordt gefluisterd.

De overmoed uitte zich in die periode in het idee dat mensen op zijn gebundelde columns zaten te wachten: fier stond hij daar, op de omslag van zijn eigen boek, gehuld in de vaderlandse vlag. "Het verschilt niets van de andere column-boekjes: het voegt niets toe. En ook hier geen wetenschappelijke onderbouwing van al die stevige uitspraken", lezen we in een recensie op Bol.com. Sta je dan. Met de vlag waarin hij zich in zijn eigen huidige hypocrisie wikkelt.

Livestro was vervolgens nog columnist bij de Telegraaf (als opvolger van de eveneens inhoudelijk weinig interessante AJ Boekestijn) en bij Buitenhof (waar hij al snel weer exit was wegens 'onder de maat'). Enkele van zijn stukken staan nog  op een verloren hoekje van Blogspot, als een mager monumentje voor al die keren dat hij geen deuk in een pakje boter schreef. Ook adviseerde hij de landelijke vvd, maar moest daar weer weg toen Rutte premier werd. "Taak volbracht", noemt hij het zelf, maar eerder was het omdat hij zich iets te openlijk afficheerde met de knettergekke Sarah Palin, voor wie hij "adviseur Europese onderwerpen" heette te zijn. Let wel: dit was nádat de tandem McCain/Palin het in 2008 had afgelegd tegen Barack Obama, en heel de wereld al gelachen had om de "I can see Russia from my house"-meme waarmee Palin doorgaans geduid (en afgeserveerd) wordt. Maar voor iemand die zich tot het christendom bekeerde door programma's van de EO te bekijken, ligt de lat kennelijk niet zo hoog.

Iets eerder, in 2009, was hij de founding father van de humorloos-conservatieve website De Domrechtse Stropop De Dagelijkse Standaard (DDS), alwaar een enkele getalenteerde auteur al snel de hielen lichtte om zich naar zonniger gebieden te begeven toen bleek dat je succes op internet niet zomaar even komt ophalen met je opportunistische ego - laat staan de bijbehorende inkomsten. Na een poging om de boel om te schakelen tot een manisch-opgewekte klikbeetsite met Amerikaanse filmpjes van vorige week, deed hij de boel ten lange leste van de hand aan Michael van der Galiën, die er vanaf het begin bij betrokken was en nu de site bestiert op een manier die Livestro in anderen zo beweert te verafschuwen: ruw islamkritisch rechts, met achter elke boom een links complot. In de scheldkannonerende humorloosheid van DDS herkennen we overigens nog immer de hand van de oprichter.

Dan was er nog het vehikel Jalta. Wederom zou hij het internet gaan veroveren en wederom beloofde hij grote namen: Bolkestein, Marbe, Spruyt, Baudet en ja, ook Annabel Nanninga, die hij bij ons wegkaapte. Ze zouden nauwelijks wat leveren, en Annabel ging na een paar maanden ook weer weg. Betalingstermijnen eindigden in aanmaningen, Livestro bemoeide zich met de inhoud van opiniestukken en vroeg soms letterlijk om aanpassing van meningen en Jalta werd nooit en nergens relevant. Het allerdomste? Jalta had een paywall en een abonnementsmodel. Ja, dat was lachen. Het bestaat nog en wordt - zonder betaalmuur nadat het archief werd gezuiverd van alle backlogs - in dappere desillusie gevuld door de koekwause kastgrefo Ewout Klei en het rabiate redactieretejong Rik.

Het niet rendabel krijgen van DDS, de malle affectie voor paljas Palin en het mislukken van Jalta vormden slechts een aanloop naar nog meer missers. Hij verwedde zijn huis in Nottingham er om dat Brexit niet zou gebeuren. Trump zou ook niet winnen. En hij gokte op het verkeerde paard bij het Oekraïnereferendum door zich voor het karretje van George Soros te laten spannen voor een vóór-campagne - waarmee hij onze roze rancune nog voor het zich kon manifesteren al omboog in schaterend leedvermaak over zo veel stupide eurofiele subsidie-hypocrisie. Zijn laatste Soroscenten schonk hij na het mislukken van zijn voor-campagne aan het hyperlinkse De Correspondent (naar hoeveel er aan zijn eigen strijkstok bleef hangen, kunnen we alleen maar gissen, maar Livestro heeft als rechtgeaard vvd'er natuurlijk wel een paar brievenbusfirma's op zijn naam).

Hypocrisie is Livestro's Leitmotif. Anderen verwijten waar je zelf ook op bent te betrappen, keer op keer op keer, dat is wat Livestro tekent. Toen Buitenhof hem buiten keilde, klaagde hij (overigens achteraf) dat afwijkende meningen "stelselmatig genegeerd of nog erger: gecensureerd" worden. In zijn schandschrift in de Volkskrant verketterde hij Wierd Duk om vergelijkbare uitspraken.

Zijn eigen DDS nam afstand van wat zij voorheen een "prominent euroscepticus" noemen. Niet alleen voor Stem Voor, maar ook voor het voortbestaan van Jalta wilde de voormalige prediker van het eigenbroekophouden zijn eigen broek laten zakken in ruil voor subsidie. Ooit gaf hij Joost Niemöller ruim baan op DDS om "onvervalst racisme" (dixit Sargasso) te pennen, in 2017 veegt hij hem op één hoop met Wierd Duk, Geert Wilders en Jan Roos als "rechtse complotdenkers" - een stempel dat hij ook op zijn eigen voormalige Jalta-auteur Thierry Baudet drukt. En dat dus allemaal in de linkse media die hij ooit, voordat hij zelf hun mening ging uitdragen, verweet afwijkende meningen te censureren. Nu toetert hij vrolijk mee in de deugparade van bellenblazers die de door Livestroman genoemde mensen allemaal als geradicaliseerde, paranoïde en/of racistische idioten afschilderen.

Maar, allerlaatsate hypocrisievoorbeeldje omdat het zo lekker is, hoe zouden de nieuwe linkse vrienden waar Livestro zich bij probeert in te likken eigenlijk denken over zijn eigen islamstandpunten? De knuffelreligie van regressief links werd door Livestro nog niet zo lang geleden, in februari 2015, omschreven als "de derde totalitaire ideologie – na het fascisme en het communisme – die binnen een eeuw onze democratische rechtstaat uitdaagt." Dat schreef hij overigens samen met Bart Schut, waarmee hij óók al gebrouilleerd raakte, naar verluidt nadat Livestro er vandoor ging met duizenden euro's aan crowdfundgeld wat door en voor Schut was opgehaald. En dat terwijl ze regelmatig bij elkaar over de vloer kwamen om bordspelletjes te spelen. En dat voor links ontoelaatbare islamstandpunt zal hij ook al wel overboord geworpen hebben.

Enfin. U bent tot hier gekomen. Dan mag u het zeggen ook: is Livestro een hypocriet, een opportunist of een rasnarcist - of wikkelen we hem maar gewoon in de kleuren van alledrie?

Naschrift: Dit topic is 100% de schuld van de sympathieke jonge historicus Geerten Waling, die op twitter aan het allerlaatste draadje van de rafelende Livestrui trok. Van harte, Geerten.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.