achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Roze mondknevel

Kajsa Ollongren gaf een mini-cursus staatrecht met zo veel fouten dat zelfs vadsige Kim Jong Un er niet meer om kan lachen. Met haar parels zoals: “Als het parlement een besluit genomen heeft bestaat het referendum al niet meer.”

Ze legt het voor aan de Raad van State, die is aan zet. Wat ze voorlegt is onduidelijk, er ligt niet eens een concept.

Let wel, deze Viking geeft leiding aan het ministerie dat als kerntaken het waarborgen van de rechtsstaat, het bewaken van de grondwet en de zorg voor het constitutionele staatsrechtelijke bestel heeft. En uitgerekend deze minister gaat helemaal Mugabe bij haar eerste bestuurlijke uitdaging. 

Haar wetvoorstel moet eerst gemaakt & goedgekeurd worden door het parlement, gaat dan nog naar de Senaat, Koning en Staatscourant. Drie tussenstappen die Kajsa niet noemde, maar zelfs Zweden heeft deze. Deze minister is negatief stereotyperend voor alle vrouwen met blond haar die wel nadenken over wat ze zeggen. Zelfs voor Samantha de Jong uit het Haagse Duindorp.

Nou wandelende jonkvrouw, de Raad van State brengt alleen maar adviezen uit. Zo is de Raad van State tegen de sleepnetwet, wegens gebrekkig toezicht. Die doen niet aan zetten. Net zoals het Nederlands parlement, die nemen trots moties aan, en die legt een minister theatraal naast zich neer. Ook het Nederlandse volk geeft regelmatig ongevraagd advies, het meest zorgvuldig en bureaucratisch in de vorm van een raadgevend referendum. 

Maar even geachte Kajsa Ollongren, wat denkt u dat precies het probleem is van een referendum over een referendum? Wat denkt u dat er gebeurt als na referenda over de Europese grondwet, Oekraïne en het sleepnet de regering aan de ene kant drie keer de mening van het volk negeert, en aan de andere kant bij voorbaat weigert de referendumwet uit te voeren?

Misschien heb je te veel naar je papa geluisterd, maar mensen zijn iets minder makkelijk te programmeren dan computers. Sorry, ik spreek een volwassen vrouw liever niet als een klein kind aan, maar u gedraagt zich als een kleuter en geeft daarmee een nieuwe betekenis aan Vak K. Denkt u dat uw lemmingen netjes het ravijn de zee in blijven marcheren?

Nederland heeft al een lange historie met het onderdrukken van een volk, wegstoppen in voormalige doorvoerkampen en ze behandelen als derderangsburgers. Afval uit de koloniën. Het eindigde met gijzelingen van kleuterklassen, standrechtelijke executies door actievoerder en kabinet van Agt die bevel gaf de terroristen te doorzeven. Dat is de gele weg die u afloopt.

Wilde acties zoals twee weken terug op de snelweg zijn de eerste symptomen. We hebben zelfs een professioneel trendwatcher die spreekt over een verzetscultuur. Wat dat betreft is dit landje slechts een ordinair drukvat en het referendum een veiligheidsventiel om Homer Simpson af en toe wat radioactieve stoom af te laten blazen. 

**Geen spreekrecht
**Iemand die geen stoom mag afblazen, is Martin Huisman. Die kreeg begin dit jaar te laat door dat Mike J. onbegeleid verlof kreeg. Kreeg te horen dat deze kindermoordenaar buiten de muren gaat wonen in dezelfde maand dat zijn huis werd gesloopt door de gemeente Zundert, en nu mogen hij en zijn zus niet spreken. In 2015 werd met ruime meerderheid de motie Kooiman aangenomen die spreekrecht eiste in dit soort TBS verlengingszaken, iets wat minister Blok recent afwees.

Mike J. kreeg twaalf jaar en TBS voor het meisje van Nulde. Haar rompje werd gevonden bij het strand van Nulde, haar hoofdje spoelde aan in de Nieuwe Waterweg, nabij Hoek van Holland. Het was al bijna op zee. De vierjarige Rowena Rikkers was langdurig en herhaaldelijk mishandeld, zo erg dat ze eraan overleed. Daarna is ze ingevroren, kapot gezaagd en weggegooid.

Bij een verlof en verlening van TBS ook een verplicht onderzoek naar de slachtoffers. Dus niet alleen een melding, maar ook echt een verhoor. Dat is in acht jaar TBS van Mike J. nog nooit gebeurd. Het OM doet in deze gigantische TBS-zaak haar huiswerk onvolledig. Het had op de weg gelegen van de rechter om precies dat onderzoek ter zitting alsnog te doen, en daarmee hem en zijn zus het woord te geven. 

Martin Huisman wordt behandeld als zwerfafval dat langs de weg ligt, terwijl moordenaar naar buiten wordt gedirigeerd. Martin ziet Mike hulp krijgen waarop hij zelf nog steeds wacht. Op de een of andere manier zorgen we beter voor criminelen dan voor nabestaanden, slachtoffers of bejaarden, terwijl daar totaal geen draagvlak voor is.

**Geen stem
**Deze week is ook de film “Saving Capitalism” in première gegaan. Midden in deze film zit een quote van de Princeton University: “… the preferences of the average American appear to have only a miniscule, near-zero, statistically non-significant impact upon public policy.” (PDF) Het gevoel dat wij hebben is in september 2014 al wetenschappelijk aangetoond. Money talks.

Zakenman Donald Trump schepte zelfs openlijk op hoeveel politici hij omkocht en hoeveel ze voor hem deden. “I was a businessman. I give to everybody. When they call, I give. And you know what? When I need something from them, two years later, three years later, I call them, and they are there for me. And that’s a broken system.”

Doen wij er nog toe?

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Kinderrechten

Hoe vaak moeten kinderen onze naïviteit en experimenten nog dulden?

@Feynman | 23-03-24 | 19:01 | 203 reacties

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.