Video. Historicus Dan Carlin bij Joe Rogan. *PLOP*
Voor wie de naam nog niet kent: teek noot. Dan Carlin is namelijk uw geschiedenisdocent, u wist het alleen nog niet. Z'n podcastserie "Dan Carlin's Hardcore History" is op bijna elk platform te vinden, en z'n claim to fame was waarschijnlijk zijn 5-delige en in totaal meer dan 22 uur (!) durende serie over de Eerste Wereldoorlog: "Blueprint for Armageddon". En er is een goede reden dat dit binnen de aandachtsspanne van demense valt. In al zijn bescheidenheid insisteert Dan altijd dat hij geen historicus, maar slechts een hobbyist en hoogstens een story teller is. Dat laatste is in ieder geval waar, en het werkt zo goed omdat zijn vertellingen eigenlijk een soort uit de hand gelopen human interest-verhalen zijn. De ervaring en beleving van de soldaat aan de frontlinie staat altijd centraal, en wordt kundig gestut met eerstehandsbronnen zoals briefwisselingen en ooggetuigenverslagen. Evenzo de moeite waard is z'n driedelige 12,5 uur durende serie "King of Kings" over Cyrus de Grote en de opkomst en val van het Perzische keizerrijk, die opent met een prachtig stukje hoe de Spartanen spraken, volgens Dan namelijk als een een kruising tussen Batman en Dirty Harry, en dat is tevens waar het woord "laconiek" vandaan komt, omdat de Spartanen bekend stonden als de Lacedaemonians. Nog zo'n zinnetje uit die serie dat erg is blijven hangen, is een citaatje van historicus Pierre Briant. Verwijzend naar het feit dat we het voor die periode vooral met de bronnen van Griekse historicus Herodotus moeten doen, die zelf pas twee eeuwen later geboren werd en naast historicus ook een soort playwright was en dingen dus mogelijk graag wat theatraler neerschreef, zei Briant: "You have to believe in ancient history, even if it's not true. (*)" Zulks sluit natuurlijk erg aan op wat ome Peterson altijd zegt als hij het over mythologie heeft: 'Myths may not actually be true, but in a sense, they're more true than you,' omdat mythes een soort uitgekristalliseerde vormen van archetypische motieven zijn, waarin gestolde wijsheden besloten liggen die meta true zijn, omdat ze je vertellen hoe in de wereld te zijn. Z'n eenmalige bijna zes uur durende podcast over de Koude Oorlog, "Destroyer of Worlds" is trouwens ook geweldig. Maar goed, hoorden we daar nu iemand uit de zaal vragen welke Wehrmacht er - gecorrigeerd voor technologische ontwikkelingen - sterker was, die uit WW1 of WW2? Vooruit.
Reaguursels
Inloggenwhen you high and know Kung Fu
Carlin gaat ervan uit dat we ergens in de toekomst allemaal tot de lichtgetinten gaan behoren. Hij ziet daarin de voordelen om de belofte van saamhorigheid te bereiken.
Het gelijkheidsprincipe was misschien een mooi startpunt in de bewustwording van de wereldgemeenschap maar het blijkt dat daaruit voortvloeit dat we er hetzelfde uit moeten zien, dezelfde gedachtenpatronen moeten hebben, hetzelfde geloof aan moeten hangen. Daar gaat het principe mank.
Carlin is af, op dat punt.
Leuk om te luisteren, prima verteld, maar verder geschiedschrijving "van de grote greep" zonder veel kennis van de primaire bronnen. Geen autoriteit wat mij betreft.
Deze Dan Carlin zijn podcast luister je op Apple Podcast App of Spotify. Niet op youtube. Maar gewoon in de auto/trein/fitness.
Het duidelijkste voorbeeld van onwaarheid over een onsterfelijke mythe is 'de duim omhoog' als teken van instemming.
Iedereen denkt nog wel te weten, dat 't ooit gebruik was bij de Romeinse Caesars in de arena, nadat de gladiatoren op elkaar ingehakt hadden, en er daarna besloten werd door de duim van Caesar, voor het oog van de meebrullende massa toeschouwers.
Ging de duim omlaag, dan voldeed de vechtlust niet van de verslagen gladiator, en moest z'n koppie eraf.
Maar had de verslagen gladiator heldhaftig gevochten, dan werd hem de gratie van mogen-blijven-leven gegund, en ging de duim omhoog van Caesar.
Niet dus.
Want ging de duim op de gestrekte arm en gebalde vuist van Caesar omhoog, dan moest die gladiator maar 'omhoog-naar-de-goden-op-de-berg', ofwel, juist bij 'n duim omhoog zou de tegenvallende gladiator gedood worden.
Maar ging de duim van Caesar omláág, dan was het een gelukkige gladitor die het leven, 'beneden-bij-de-mensen' gegund werd.
Een duim omlaag betekent dus goed nieuws; want dan werd te gered.
Een duim omhoog betekende dus slecht nieuws, want dan kon je gaan 'hemelen'.
En ja hoor, in de loop der eeuwen is dat signaal van duim-omhoog of duim-omlaag precies verkeerd-om in gebruik geraakt.
Elke Romein uit de oudheid zou in lachen over ons zijn uitgebarsten bij zoveel domheid en onwetendheid.
Maar blijf vooral zo doorgaan.
Ook Nederlanders zijn trouwens (taalkundig) perfecte omkeerders van wat we eigenlijk bedoelen. Hier volgt nog zo'n 'flauw weetje'.
Engelsen kennen het woord 'joy' en wensen elkaar vaak 'something to enjoy' toe.
Nederlanders kennen 't woord 'plezier' wel, maar gebruiken zelden de werkwoordvorm van 'ga maar lekker plezieren'.
Welnee, want Nederlanders zijn hypocrieten die graag doen wat verboden is om na te streven.
Vanuit de gebiedende wijs 'doe niet' maakten de Nederlanders juist het werkwoord waar ze heel erg versterkt naar verlangden; en dus heeft iedereen het over 'genieten'. (lekker doen wat niet mág).
Wie de fouten uit de geschiedenis, (en de taal) wil begrijpen, moet dus vooral de hypocrisie, en 't lekker tegendraads wat willen uitspoken incalculeren.
Mensen zijn geen mietjes of kwezels; mensen zijn -soms gluiperig- maar altijd dubbelzinnig gelaagden; wij verdraaien alles om onnavolgbaar ons gangetje te kunnen gaan. Wij willen altijd op meerdere speelborden tegelijk spelen. Deels ongezien. Deels onbestraft. Lekker.
Goed verhaal.
De Beierse televisie heeft ook goede documentaires vanwaar die obsessie met alles wat Amerikaans is en vanwaar de weigering notie te nemen van Duitse deskundigen?
Of Russische documentaires. Ook de Russische deskundige zit in een verdomhoekje tegenwoordig.
Luistertip "the eastern front"
omdat het internet in het Engels is (behalve in Italie) en de wisdom of the crowds in het Engels is. In het Duits kom je qua brede invloeden niet verder dan the wisdom of the Krauts. En daardoor (en wegens de schuld van Elvis en the Beatles) is Duits inmiddels taal die teveel concentratie kost.
Zeer goede tip, interessante kerel en zeer leerzame materie.
Wel jammer dat zijn Common Sense podcast er niet bijgenoemd wordt, want ook die is zeer de moeite waard.
Carlin heeft niet alleen veel boeiends te vertellen over geschiedenis maar ook over het heden.
Dan Carlin altijd +1 0p een nieuwe podcast moet je gemiddeld een half jaar wachten, maar dan happy ook wat.
De 1e WO is in vele opzichten interessanter dan de tweede omdat die begon in een periode dat alle grote technische wapenontwikkelingen juist hadden plaatsgevonden. De tactische ontwikkeling bleef er ver bij achter.
Sinds WO I is er nauwelijks iets veranderd aan wapentechniek. We schieten nog steeds met de .50 Browning M2 op onze tanks, die is inmiddels 100 jaar oud en nog steeds het perfecte middelzware wapen. De Colt 1911, we schieten er nog steeds mee, de huidige Glock verschilt er nauwelijks van.
De tragiek van WO I is dat men te laat besefte hoe snel en efficient deze nieuwe wapens konden doden en dat de oude aanvalstactieken niet werkten.
Tip Henri Barbusse "Le Feu", zie: www.bol.com/nl/p/oorlogsdomein-4-het-...
Of een hele goeie: "Patton: a Genius for War". Zie www.amazon.com/Patton-Genius-War-Carl...
Bedankt voor de tip. Patton was een psychopaat. Toevallig eentje die in de oorlog zijn raison d'etre had gevonden. Maar gestoord was hij. Briljant gestoord maar nu zou hij in een TBS klinkiek zijn beland.
Heel interessant, maar WWI had al in 1916/17 afgelopen kunnen zijn (Duitsers waren min of meer aan de winnende hand en kwamen met diverse vredesvoorstellen inclusief "status pro ante"), ware het niet dat de Balfour Declaration en daarmee gepaarde interventie van de (tot dan toe neutrale) VS de oorlog verlengde en leidde tot Versailes 1919 (dat de loper uitrolde naar WWII). Dat soort dingen.
Ah daar is tie dan: de Dolchstoss-legende. Hitler is er groot mee geworden. Het waren "de joden" he?
"The marketing of perpetual war; The war is not meant to be won – it is meant to be continuous". Dat wat toen al en nu nog zo met vaagheden als "war on terror" en de puinhopen in het midden-oosten waarbij 'we' in decenia A vechten tegen en decenia B samen met 'rebellen', Al Qaida, IS, giveitaname etc
@Beste_Landgenoten | 19-11-17 | 17:00
Neen, die "legende" die u hier aanhaalt vond zijn oorsprong in interne controversies en.wikipedia.org/wiki/Stab-in-the-bac...
De deelname Roemenie is een onderschat onderdeel.
In dit deel van West - Europa zijn we bezig om zo snel de geschiedenis te wissen. Vraag maar eens aan een willekeurig persoon van rond de 15 - 20 jaar wat hij of zij weet.
Daarom des te meer respect voor de Grieken, rechtvaardig en democratisch, al was het alleen maar omdat Merkel geen woord uit haar mond of geen woord op papier had kunnen krijgen zonder het alfabet.
De mongolen niet te vergeten!
Ghe, die van Den Haag ?
Zijn kleem to feem begon bij Gengis Khan. De rest is allemaal zeer goed te doen, met name die over de 1e WO en meneer Luther
Geen zin iets origineels te zoeken dus maar weer eens voor de zoveelste keer een Rogan link??
jullie maken je er steeds makkelijker vanaf. Mh 17 uitmelken,Jole op repeat en ga maar door.
Lees eerst maar eens alle boeken van Sven Hassel wanneer je wil weten hoe rauw het leven aan het front was voor dissidente verschoppelingen van een straf pantserregiment tijdens wo2.
Of Tiger im Schlamm / Tigers in the mud van Otto Carius. Dat was een normaal panzerregiment maar het was wel heul koud.
lid van 502, kwaliteit over kwantiteit.
kwaliteit heeft de mof de nek omgedraaid. De russen hadden de productie-filosofie overgenomen van de amerikanen. Bouw materieel dat slechts beperkt hoeft mee te gaan, niet veel kilometers hoeft te rijden en te vechten en met inferieure techniek. massaproductie.
De mof bouwde tanks die lang mee moesten gaan, net als nu een tank het 15 jaar moet kunnen uithouden.
Totale onzin in oorlogstijd, met dezelfde inspanning bouwt de industrie 10 laagwaardige tanks tegenover 1 hoogwaardige.
De tank die ook het komende conflict beslist totdat het onbekende gevaar ons kapot maakt.
De autonome gevechtsrobot.
Tanks zijn met de huidige technologie zittende eenden.
Totaal waardeloos.
Heb jij een alternatief voor de tank? dat is er niet.
Maar legt ie dan ook uit dat Amerikaans bankster/presidentenfamilie Bush de ons welbekende Adolf Hitler in het zadel heeft geholpen en na diens klus paradijselijk te Zuid-Amerika heeft geparkeerd? Want wie de oorlog wint schrijft de geschiedenisboekjes enzo
Zou Carlin ook iets te vertellen hebben over de "mythe" dat de Britse Balfour-declaration een deal was voor joodse propaganda in Amerika voor deelname aan WO1 of ook met betrekking tot WO1, de zogenaamde "Dolchstosslegende"?
Ik lees graag de romans van Loe de Jong over de 2e wereldoorlog. Mooi verhalen met een vleugje werkelijkheid.
Een Britse historicus van hetzelfde formaat is voorts Tom Holland. Wel geen vodcast, podcast of popcast, maar gewoon boeken. Uiteraard van harte aanbevolen, vooral Rubicon en Persian Fire.
La belle Epoque...
.
U hoeft daar geen geschiedenis voor tot u te nemen. U leeft in de reboot daarvan. Uw gedrag is hetzelfde. Tot de reboot van ww1. Enneh, bedankt daarvoor trouwens. Knap staaltje niet leren van geschiedenis.
.
All of this has happened before, all of this will happen again!
Als de wereld dan geen lessen wil leren, doe het dan tenminste als mens. Hier op GS en nog zo wat www-praatgroepjes is genoeg besef en onderbouwing voor beide van je stellingen btw.
Pas op voor het epoque en de self-fulfilling prophecy.
"claim to faim"?
Goed dat hier eens aandacht aan besteed wordt. Is overigens niet de eerste keer dat carlin bij rogan komt.
Een serie over de kruistochten lijkt mij wel interessant. Deus vult.
Zijn al veel docu-series over gemaakt. 1 van de vermakelijkste is van Terry Jones.
www.dailymotion.com/video/x3x2m2k
Bijna 3 uur youtube luisteren? Daarvoor heb ik geen rukbunker ingericht.
WW1 is heel erg ingewikkeld wie makkelijke antwoorden wil gaat ze niet vinden
Goeie plug! Dan Carlin heeft prachtige audio gemaakt. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, grote aanraders.
Inderdaad, staan mooie stukken van hem op YouTube.
Mijn voorkeur is gewoon via de telefoon/ipod. Heb ze niet allemaal geluisterd maar kom wel een eind inmiddels. Echt top
Doet hij ook een stukje over de geschiedenis van Mohammed? Of is dat nog te controversieel?
REAGEER OOK