achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Witte de With is veel te wit. Naam mag niet meer

Witte de With is te veel te wit. Omdat Dubbelwit in de oudheid Engelsen en Spanjaarden naar de bodem knalde is hij een zeeheld, maar omdat hij een varensgast was die deelnam aan het kolonialisme moet hij dood van de Erkende Slachtofferculturen. Dus het Rotterdamse kunstcentrum dat de naam van de zeeheld heeft, poetst volgens racismerabiaten als de Sylvana Simonsjes en de Gloria Wekkertjes van deze wereld het koloniale verleden van Nederland schoon. Nu is er een brief van een kleine intolerante zwarte minderheid die het kunstcentrum 'anti-zwartheid' verwijt. Anti-zwartheid."De controverse rondom de naam van Witte de With past in de maatschappelijke discussie hoe we in Nederland moeten omgaan met ons koloniale verleden en de slavernij", aldus de Volkskrant en dat past inderdaad in de maatschappelijke discussie die de Volkskrant voert over het omgaan met ons koloniale verleden en de slavernij. Dat een kunstcentrum is vernoemd naar een straat, waarvan de naamgever bij driekwart van Nederland geen belletje doet rinkelen, en dat de directie de naam nooit heeft veranderd, is geen aperte 'anti-zwartheid'. Het is diversiteitsgejank van een kleine club neo-NSB'ers die hun vingers zo diep in hun genderneutrale oren hebben gepropt, dat het sowieso nooit meer goed komt met ze in dit land. Poog maar eens te zeggen dat de naam Witte de With moet blijven omdat het bij niemand racistische gevoelens oproept: LALALALALA RACIST LALALALA RACIST. 

We hadden honderden Dubbelwits, we zijn immers een zeevarende natie met een historie op zee, maar alles moet weg en gewist omdat er in Nederland een tegen criminaliteit aanschurend groepje gesubsidieerde beroepskwetsies roept dat alle witte mensen gore kutracisten zijn. Prima, we gummen onze geschiedenis gewoon uit, maar als we een stad volpompen met uitheemse koeltoer als moskeeën - die toch niet altijd even bekend staan om hun tolerante boodschap - zijn we plots divers en ruimdenkend. En wat doet kunstenaar Patricia Kaersenhout, die als subsidieadviseur voor de Raad voor Cultuur beter bekend staat als de Koloniale Pinautomaat? Die schildert uit protest de muren van het kunstcentrum zwart. "Het is een stap, maar zo'n naamsverandering is vooral een cosmetische oplossing. Witte de With blijft voorlopig een witte organisatie, zoals zo veel culturele instellingen." Wel godverdomme bedankt Patries, precies ons punt: de naam gaat op de schop en nog steeds loopt er een vervelio te zeiken. Dus aan de bewoners van onder meer de Witte de Withstraat in Rotterdam, het Michiel de Ruyterplein in Maassluis, de Zeeheldenbuurt in Amsterdam, de Maarten Trompstraat in Den Bosch, de Jacob van Wassenaar Obdamstraat in Amsterdam, de Pieter Florisstraat in Hoorn en de David Vlughstraat in Enkhuizen: als er zwarte kindertjes in uw straat of buurt wonen, laat ze in godsnaam niet de boodschap van Patricia en haar laven horen. Dat ze in een land wonen vol fundamentalistische nazaten van racistische kolonialismegoedpraters en dat ze zich moeten afzetten tegen alles wat wit is omdat iedereen racist is en white privilege op meer straathoeken te vinden is dan de Albert Heijn. En als Patricia met haar potje bruine verf de boel komt overschilderen, jaag hem/haar weg.

PS Zelfs AD snapt het niet

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Er staat weer eens iets racistisch in Trouw

Moeten we nou wachten tot blanke mensen een minderheid in eigen land zijn voordat we dit soort citaten racisme kunnen noemen?

@Van Rossem | 10-09-23 | 13:10 | 542 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.