achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Live. MH17-debat over OVV radarbeelden-raadsel

Update 20u00: Omtzigt en Bontes drukken op de verkeerde knoppen bij Rutte, die woedend reageert. Woei!
MH17-debat! Altijd goed als doofpotten onderdeel zijn van open debat. Het dwingt politici namelijk om te liegen, te draaien en te veinzen, waarbij hun parelende zweetdruppels feilloos worden geregistreerd door talloze camera's. Zie ook: Van der Steur, Ard tijdens het laatste openbare babbeltje over de primaire radarbeelden die Kamer, kabinet en Openbaar Ministerie niet nodig zeggen te hebben voor het opsporen van de daders van MH17. Dit debat gaat over het rapport dat de Onderzoeksraad voor de VVD (OVV) in oktober al presenteerde maar waar de Kamer nu kennelijk pas tijd voor heeft. Dat rapport zit bomvol gaten, dus er waren 100+ vragen over gesteld door, nou ja, voornamelijk Omtzigt, Sjoerdsma en Bontes want de rest geeft geen fuck (toch, Hannepan?). De antwoorden op de vragen aan de OVV zijn binnen en ze zijn - uiteraard - weer bijzonder ontwijkend. Hier staat de PDF, we lichten een paar opvallende zaken uit: • Tussen de regels door is te lezen dat er niet met de Oekraïense luchtverkeersleiders is gesproken die het laatste contact hadden met MH17. Dat blijkt duidelijk uit de ontwijkende antwoorden. • Er wordt ontwijkend geantwoord op vragen over hoe primaire radarbeelden kunnen helpen om de afvuurlocatie te bepalen. • De OVV sluit uit dat een Oekraïens (militair) vliegtuig MH17 heeft neergehaald, maar laat in haar formulering wél de optie open dat een (militair) vliegtuig MH17 als schild heeft gebruikt. • Er wordt in de antwoorden erg ontwijkend gedaan over welke gegevens bij andere landen zijn opgevraagd (of juist niet), waaronder over het (niet) functioneren van de Oekraïense civiele radars. Eerder was al bekend geworden dat de OVV niets aan Eurocontrol heeft gevraagd, de ontwijkende antwoorden bevestigen dat. • Uit antwoord 24 blijkt dat van de twee ongeïdentificeerde primaire targets die op Russische radarbeelden in de nabijheid van MH17 te zien zijn, er maar eentje betiteld wordt als 'wrakstukken van MH17'. Het andere primaire target blijft ongeïdentificeerd (en zou dus een militair toestel kunnen zijn). • Hamvragen over de radarbeelden worden simpelweg niet beantwoord. Kortom. Genoeg vragen die geen antwoord hebben gekregen en daarmee nog steeds vragen zijn. Er zou dus wel eens een radarbeeldenstorm op de interruptiemicrofoon plaats kunnen gaan vinden. Hopen we dan maar, want die onderste steen van Rutte zakt steeds dieper weg in de modder van het momentum. Debat om 16:00 uur, Sjoerdsma en Omtzigt mogen volgens de sprekerslijst (pdf) als eerste doorvragen.
Update 17u15: Pieter Omtzigt, de libero van de Tweede Kamer, stelt weer uitermate terechte, kritische vragen. Zowel Han ten Broeke (VVD) als Michiel Servaes (PvdA) probeerden hem te tackelen. Het is bijzonder opzichtig hoe de coalitie probeert om kritiek te smoren.
Update 17u33: Louis Bontes doet oprechte oproep: "Hou OP met die geheimzinnigheid."
Ding-dong! De dinerbel. Schorsing tot 18u50. Stukje leesvoer voor tijdens het wachten: De vrees voor een doofpot bekruipt nabestaanden MH17.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.