achtergrond

Geenstijl

DEFEMBER. Arjen Kamphuis - FUCK DE NSA

arjenkamphuis100.jpgWat de kranten & staatsmedia je ook wijs proberen te maken: hackers zijn meestal good guys, en retebelangrijk bovendien. Want zolang diezelfde media Mandela memoreren terwijl jij zapt tussen Boer Zoekt Vrouw en Geer & Goor, houden zij lekkende databases dicht, zorgen ze dat er discussie blijft over privacy en veiligheid, en proberen ze de onwetenden wat bij te leren. Neem Arjen Kamphuis. Vorige week nog geïnterviewd door Max Keiser (video), maar deze Rop-Gonggrijp-met–lang-haar is in Nederland dermate onbekend dat we ter introductie maar ff doorverwijzen naar zijn bio op HuffPo. Hij tikte voor #DEFEMBER een gastblog over jouw privacy. Bomvol 1337-linkjes die je down the rabbit hole van hacker keynotes, tips&tricks en het beter beschermen van je eigen rechten leiden. Lees, klik en leer.

Fuck de NSA
Je kan je boos maken over je overheid die je mail wil lezen, maar je kan ook wat doen om te zorgen dat dat heel moeilijk wordt. Hieronder een stoomcursus email-beveiliging voor iedereen die niet wil wachten tot BOF en Brenno de glorieuze eindoverwinning behalen. Artikel 12 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is er tenslotte niet alleen om je pr0n-habits te verbergen. Tenzij je blank, man, Europees en nazaat van een adellijke familie met grondbezit bent, zijn jouw burgerrechten bevochten door mensen die dat konden doen omdat ze niet in een stasi-achtige 'uberwachungs-staat' leefden. Zonder privacy geen vrijheid van meningsuiting of zelfs maar meningsvorming (zie embed onderaan dit topic), en dus geen maatschappelijke verandering zoals de afschaffing van de slavernij, kinderarbeid of de invoering van algemeen kiesrecht. Maar geloof mij vooral niet, deze ex CIA/NSA/FBI/DoJ/MI5-medewerkers legden het afgelopen zomer haarfijn uit. En dan nu wat praktische How To je eigen privacy pimpen tips.

Waarschuwing: Als je je eigen privacy minder belangrijk vindt dan de hoeveelheid tijd die je per week aan TV-reclames besteedt, dan is dit blog niet voor jou. Want het kost een beetje moeite, intelligentie en een aandachtsspanne groter dan die van een Gordongoudvis.
En als je echt niks te verbergen hebt, laat je dan eens 15 min door Hans Teeuwen op live TV interviewen over je seksleven. Afschrikwekkende voorbeelden hebben tenslotte ook nut en bovendien blijft Dumpert dan lekker vol.

Les 1
Doe eerste eens iets aan je wachtwoorden. Want 12345 is echt uncool, en overal hetzelfde wachtwoord is niet handig wanneer social media websites steeds hun wachtwoord-databases laten lekken. Dus hier wat tips.

Gedaan? OK, stap twee: Mail-encryptie! Gratis en vrij email-programma Thunderbird plus encryptie software downloaden. Windows-slachtoffers klikken hierrr, Mac-hipsters daarrr en Linux users hebben de benodigde GPG standaard al aan boord. Even installeren en de Enigmail plug-in toevoegen aan Thunderbird. Gedetailleerde Thunderbird, Enigmail en GPG instellingen How To-video: hier.

Zender: check. Nu de ontvanger nog
Nu zorgen dat de andere mensen met wie je mailt dit ook gaan doen (dit is het moeilijkste stuk) want het werkt pas als zender en ontvanger van mail meedoen. Correct gebruikte mailcrypto is zelfs door de NSA nog niet te kraken (zet wel je sleutel-lengte op max = 4096 bits). Gefeliciteerd, je kan nu mailen zonder dat Gmail, de NSA en GCHQ zonder moeite mee kunnen lezen. Het hacken van je laptop blijft een risico, zeker als je vanuit hun standpunt gezien lastig genoeg bent – en als je dat niet bent moet je meer je best doen!

iPhone out the Windows
Overweeg of je echt Windows of iDevices nodig hebt om je leven te leven. Amerikaanse software is onveilig-voor-uw-veiligheid by design. Voor het geval jij, net als Angela Merkel, een terrorist blijkt te zijn: deze merken zo veel mogelijk vermijden dus.

Andere dingen die je eenvoudig kan doen, zijn het gebruik van verschillende browsers, liefst voorzien van plug-ins om altijd HTTPS te gebruiken en tracking zo veel mogelijk te blokkeren. Voor het meer serieuze werk is er natuurlijk de TOR-browser.

Welcome to the resistance.

Een uitgebreidere versie van bovenstaande: hier in het Engels, of daar video van een workshop voor journalisten hierover met veel links. Gratis workshops om dit samen met hackers bij jou in de buurt te proberen: hier. Zelf doe ik er eentje in Arnhem bij Hack42 op 20 december.

Blij? Donaties mogen naar freesnowden.is/donate.html. Vragen, opmerkingen of suggesties? gs@gendo.ch.

Cheers,
Arjen Kamphuis

Bonus
Eben Moglen, professor aan de Columbia University & baas/oprichter van het Software Freedom Law Center over het belang van vrije media voor een vrije geest. Opgenomen tijdens Re:Publica 2012.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Trouwe klant BOOS OP LIDL wegens afpakken privacy in ruil voor goedkope tomaten

Knip. Plak. Voer voor discussie in Het StamCafé. Bloody Mary's van Het Huis. Proost

@Redactie | 15-06-23 | 21:30 | 587 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.