achtergrond

Geenstijl

Opinie in Nederland is POEPSAAI!

evenprekenvooreigenparochieDebat in Nederland is meer voorspelbaar dan incest in Staphorst. Pestdebat. Marokkanendebat. Bezuinigingsdebat. Zwarte Pietendebat. Fucking aangespoelde walvisdebat. Zodra een onderwerp zich door actualiteiten aandient, is het verloop van het debat vooraf helemaal uit te tekenen. Dezelfde poppetjes met dezelfde meningen en dezelfde reacties op de tegenovergestelde mening van andere poppetjes die dat ook al een miljoenmiljard jaar vinden. Verrassingselement: zero. Resultaat: opinie is in Nederland poepsaai geworden. Alle opinie? Ja, alle opinie. Noem de laatste keer dat u aan het denken werd gezet door een verrassende mening. Ongeacht de bron van die mening. In de tijd dat u nadenkt bouwen wij intussen een leefbare kolonie op Mars. Er zit nul evolutie in de meningen in dit land. Met als resultaat een zichzelf overschreeuwende kleuterklas vol jankebalken die iedereen die niet op hun feestje komt sto-ho-ho-om vinden. Hoe dat komt? Mening is een constante geworden, in plaats van een variabele. Mening is een doel geworden. In plaats van een middel. Mening is een identiteit geworden. In plaats van een exercitie.
Vastgeroeste opinie = cashen
Logisch dat willekeurig welk debat in Nederland altijd zo dynamisch is als een blok beton op de bodem van de Marianentrog. Een vastgeroeste opinie is namelijk een unique selling point in de media van tegenwoordig. Iedereen weet wie de go to guy (m/v) is voor elke mogelijke mening. Mening als identiteit, zodat de opinieleider een karikatuur van zichzelf wordt.

snormannenmeteenmeningNors kijkende eigenzinnigheid met scheerluiheid. Check.

De katholiek die fundamentalistische wartaal uitkraamt. De imam die met hapklare haatquotes komt. De genuanceerde bankier. De apocalyptische economieprofeet. De fatsoensmeneer die islamofobie bestrijdt. De Marokkaan die Marokkanen kut vindt. De Marokkaan die Nederlanders met een mening kut vindt. Pro-vrouwen. Pro-dieren. Anti-socialisme. Anti-internet. Pro-liberale principes. En ga zo maar door.

Elke mening heeft een vaste avatar die opiniesites, kranten en talkshows al naar gelang de actualiteit en de gewenste mening uit de kaartenbak kunnen trekken. Het debat wordt in Nederland niet gedirigeerd door intelligente opinieleiders, maar door redacties die weten bij wie welke mening te koop is.

Fatsoenspolitie haat vrijdenkers
O ja. De fatsoenspolitie. Die hebben we natuurlijk ook nog.

Evolutie en dynamiek in opinie ontstaat alleen als er tolerantie en ruimte bestaat om buiten de hekken van het weiland te mogen spelen. Maar dat mag niet in Nederland. Dan ben je binnen no-time een racist, een communist, een fascist of een hufter. Vrijdenkerij is leuk in theorie, maar in praktijk borrelen er dan allemaal meningen op die niet aansluiten bij de eigen veilige gedachtenwereld.

Fuck dat.

Als elke poging tot outside-of-the-box denken wordt kapot gestampt voordat het een kans heeft gekregen om als een mooie bloem aan de afgrond op te bloeien, blijft opinie in Nederland saaier dan kijken hoe het schaamhaar van Willem-Alexander groeit.

kijkennaarschaamhaarwa"En?" "Nee, nog geen veranderingen"

Waar is de fatsoenspolitie bang voor? Dat iemand iets stompzinnigs zegt en dat al het klootjesvolk dat de volgende dag op het voorhoofd laat tatoeëren als nieuw levensmotto? Elitaire bullshit. Onderschat je eigen volk niet. Dat is prima in staat onderscheid te maken tussen een goed inzicht en een infantiele mening. Daar heeft het geen moraalduiders, slijpstenen van de geest of geëngageerde opinieleiders voor nodig.

Verrassing!
Wat dan? Simpel. Gewoon losgaan. Alles durven denken en zeggen wat in je op komt. Ongefilterd. Komt er dan een hoop onzin uit? Ja. Absoluut. Maar er ontstaat in ieder geval beweging in je mening. Er ontstaat in ieder geval draaikolkerij in opinieland. We doorbreken de meningsleur waar dit land in verzeild is geraakt. Genezen Nederland van het opinie-infarct. Die stilstand van schreeuwende eigenpijpers waar elk debat in Nederland in twee seconden in verzandt is namelijk drie keer poep.

Hier, een mentale oefening. Neem iets wat je heel erg vindt. Vind nu compleet het tegenovergestelde. Zwarte Piet moet kunnen? Betoog eens dat Zwarte Piet racisme is. Kijk wat er gebeurt. De EU is de seksslaaf van satan zelf? Betoog eens dat de EU een fantastische utopie is. Albert Verlinde is een parasitaire TV-maker die zijn eigen moeder van een brug zou duwen als het hem een item oplevert? Betoog eens dat Albert Verlinde de Nobelprijs voor Goede TV Maken verdient. Jup, het vergt wat mentaal rek-en-strek werk en regelmatig zul je doodlopende paden in wandelen, maar nou en. Zonder weerstand geen vooruitgang. Zonder experiment geen progressie. Zonder risico geen winst.

Als mening een middel wordt en interessant debat het doel, ontstaat er een veel interessantere spanningsboog boordevol verrassingen, vernieuwende meningen en ja, af en toe ook ongehoord domme blunderfaals. So what. Boeiend. Een mening is maar een mening. Er sterven geen puppies of Afrikaanse kindjes als je er een keer naast zit. Afvinken. En on to the next one.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.