Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

New York Times radeloos over nazi-symbolen gedragen door talloze Oekraïense soldaten

En dan nu: journalistieke gymnastiek

Zit natuurlijk als volgt. Het Journaal komt al sinds 1945 niet verder dan "Het fascisme rukt op". Maar dan ontstaat er ineens een oorlog waar De Goeden toch wel heel veel, ja, nazis in de gelederen hebben. En dan werd het openlijk neo-nazistische Azov-regiment ook nog eens met een bepaald unheimliche officiële video met allemaal brandende symbolen enz., in de formele Armed Forces of Ukraine gevouwen. Wat doe je dan, als internationale #1 kwaliteitskrant? Inderdaad, je trekt 'experts' die voorheen niets anders deden dan achter elke boom een concentratiekamp zien, mee in je spagaat met als subkop: "Troops’ use of patches bearing Nazi emblems risks fueling Russian propaganda (...)", lol.

De symbolen betreffen voornamelijk de 3rd SS Panzer Division Totenkopf, Schwarze Sonne en variaties daarop. Komt de NYT-alinea van het jaar:

"The patch in the photograph sets the Totenkopf atop a Ukrainian flag with a small No. 6 below. That patch is the official merchandise of Death in June, a British neo-folk band that the Southern Poverty Law Center has said produces “hate speech” that “exploits themes and images of fascism and Nazism.” The Anti-Defamation League considers the Totenkopf “a common hate symbol.” But Jake Hyman, a spokesman for the group, said it was impossible to “make an inference about the wearer or the Ukrainian Army” based on the patch. “The image, while offensive, is that of a musical band,” Mr. Hyman said."

Ja, Anti-Defimation Leauge, maak het nou.

Maar, vooruit. Nog eentje dan. "In November, during a meeting with Times reporters near the frontline, a Ukrainian press officer wore a Totenkopf variation made by a company called R31CH (pronounced "Reich"). He said he did not believe the patch was affiliated with tje Nazis. A second press officer present said other journalist had asked soldiers to remove the patch before taking photographs." Strike a pose.

Ja duidelijk een PvdA-roos

Gebeurt de beste!

Onderstaande Black Sun pics beide gepost en verwijderd door Oekraïnes MinDef

Kan gebeuren NAVO!

Kan gebeuren Getty!

Social

don't ask don't tell

Uitstekende Community Notes onder NYT's tweet

Haha

Social

Reaguursels

Inloggen

Is it HIMARS o'clock?

omanders | 08-06-23 | 07:44

Oekraïne is ooit door de nazi's bevrijd.
Bevrijd van de Russen, die de jaren daarvoor *opzettelijk* een hongersnood hadden georganiseerd; de holodomor. Die holodomor kostte miljoenen Oekraïners het leven, en de overlevenden waren getraumatiseerd en keihard. Er werd gruwelijk wraak genomen op iedereen die door de nazi's als "schuldige" werd aangewezen; joden, Russen, Polen, etc. Wat na de val van Hitler weer leidde tot wraak van Stalin op het Oekraïense volk.

Dus dat de nazi's toen en nu populair waren in Oekraïne is volstrekt logisch. Veel Oekraïense helden waren nazi's. Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van dat land.
Die nazi-symbooltjes van uit onze luie stoeltjes veroordelen is dom, maar die symbolen stiekem negeren ook. Het wordt tijd dat we leren dat er geen oorlogen bestaan met alleen maar "goeden" tegen "slechten". Dat cliché rechtvaardigt namelijk ook altijd de oorlogsmisdaden van beide kanten; "wij zijn de goeden, wij moeten koste wat kost winnen".
Het is geen goed idee daar blind achteraan te hobbelen.

In het Westen werd lang gezegd (en nog steeds) dat we mede door de Russen zouden zijn bevrijd van de nazi's. In werkelijkheid zijn Hitler en Stalin de tweede wereldoorlog samen begonnen. Samen verdeelden ze Europa; samen vielen ze Polen binnen; en de tanks die Nederland en Franrijk binnen rolden reden op Russische olie. Pas toen Hitler zijn speelkameraadje verraadde werd Stalin -noodgedwongen- onze bondgenoot.
Maar er werd zelfs tijdens de nazi-terugtocht nog samengewerkt. De Russen gaven de Duitsers tijd en gelegenheid om de opstand in Warschau bloedig neer te slaan.
In Oost Europa is Stalin nooit als een bevrijder gezien. Stalin had zijn leger 'toestemming' (=opdracht) gegeven om plunderend, verkrachtend en moordend rond te trekken, en aldus geschiedde. En direct daarna werd die 'bevrijding' een bezetting.

Wij zagen dat toen te laat omdat we zelf van de nazi's af wilden. We zijn nu in de gelegenheid om van een afstand Oekraïne te helpen. Dan is het goed om dit objectief te blijven beoordelen.

Dandruff | 08-06-23 | 06:57 | 3

Dat zal vast allemaal wel waar zijn maar is veel te veel nuance voor hier.

RexMundi | 08-06-23 | 07:44

Mooie nuance. Oost-Europa is niet in een Saving Private Ryan cultuur opgegroeid en hebben beiden kwaden tot bloedens toe ondergaan. Zowel Stalin als Hitler. Waar wij alleen Hitlers wreedheden écht kennen.
Het is vanuit onze ogen geen mooi plaatje, maar wie de geschiedenis - zeker van Oekraïne - echt kent, kan deze nuance gelukkig wel maken.

Linkse Zakkenvuller | 08-06-23 | 07:52

eens met comments en comments daarop

Spartacus | 08-06-23 | 09:01

Als Oekraïne maar niet in de EU komt, de rest hoor ik later wel.

Zoelense Hobbyboer | 08-06-23 | 06:48

Het zijn gewoon fraaie patches. Niks mis mee, geen vragen stellen a.u.b.

R. Skickr | 08-06-23 | 06:16

skull and bones is geen nazi symbool
nazi is een skull and bones symbool
zelfde voor het zwarte zon embleem dat je op sommige van die pakjes zag aan het begin

niemand specifiek | 08-06-23 | 06:02

Iedereen die gelooft dat deze oorlog nog waarheid bevat in berichtgeving wens ik veel sterkte.
Navo heeft geleerd om de media eerst te controleren voordat je aanvalt en niet zoals in de hoogtijdagen van WikiLeaks sociale media met rust te laten.
De goede WW2 propaganda werkt nog altijd en de VS weet dat.

patrick023 | 08-06-23 | 06:00 | 1

Alsof de VS meer met propaganda werken dan Poetin, Erdogan, Xi of wie dan ook?
En zelfs als je alle Oekraïne-berichtgeving wantrouwt dan kun je er niet omheen dat Rusland Oekraïne is binnen gevallen, ipv andersom.

Dandruff | 08-06-23 | 07:00

Even voor de goede orde: het is jaar 2023 momenteel. Badges en insignes zeggen niet altijd iets over de correlatie met de EG toentertijd welke men tot op heden meent te zien. Voorts leven we in Holland in een vrij tamme samenleving, en in regio’s waar repressie is, is tevens oppressie; met of zonder badges en insignes. Diegene welke een volk sloopt, vervangt of deporteert is … (nou?)

Voorts bewegen de meesten hier op emotie en niet op ratio.

Unsinkable-Sam | 08-06-23 | 01:04 | 1

Nou, tamme samenleving... Enige tijd geleden was het echt een zonde om met een NL vlagembleem op de jas rond te lopen. Geen idee hoe dat nu is overigens.

B*tchmeister | 08-06-23 | 07:23

Pas geleden nog stukje bij RTL nieuws over gewonde Oekrainse militair met oorlogstrauma die geholpen moest worden. Numnuts van RTL nieuws hadden niet door wat zwarte zon embleem op z'n pet betekende en bazelden gewoon door over oorlogsslachtoffers... geen idee dat die zwarte zon staat voor alles waar Himmler en zijn zwarte orde voor stonden...dat wordt door vele Oekrainse strijders met trots gedragen.

Nederlanddraaitdoor | 08-06-23 | 00:48

Nergens lees je nog iets over Svoboda, die zaten in 2014 nog in de regering van Oekraïne.
Ineens waren ze van de aardbodem verdwenen.
Geloof je het zelf?
Ultra ultra nationalisten met nazistische trekjes.
Zeg maar gerust tuig.
Maar nu is er Rusland, ook goor tuig, maar dan zijn nazistische Oekraïners ineens welkom om de Russen te verslaan.
Het zal wel.
Ik begrijp dat de gemiddelde Oekraïner deze mannen graag omarmt om de Russen te verdrijven, maar het blijft nazistisch tuig.
Na de oorlog zal Oekraïne afscheid moeten nemen van deze gasten, als ze lid willen worden van de EU.
Dat zal dus nog een staartje krijgen.
Dus…voor de goede orde.
Ik sta achter Oekraïne als het gaat om het verdedigen van hun land tegen die stinkRussen, maar laten we niet doen alsof de Oeks heilig zijn.
En dan wordt het “Joods” zijn van Zelensky erbij gesleept, dus dan kan eigenlijk niet, maar als hij de Russen wil verslaan heb je “nuttig” tuig nodig blijkbaar.
Dan moet hij dus, hoe fout ook, keuzes maken.
Maar vergeet het niet, ook in Oekraïne lopen veel foute figuren rond.
Wat dat betreft lijken ze nog altijd heel veel op de Russen.

Ruimedenker | 08-06-23 | 00:42

Bert van den Braak: ‘Voor wie het vergeten is ….. Het onder water zetten van gebied is het type misdrijven waaraan de nazi's zich in WO2 schuldig maakte toen hun strijd ten einde liep’.

Operatie Chastise: Möhnedam (doorbroken), Ederdam (doorbroken), Sorpedam (hield stand)
nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Chasti...
8 Lancasters waarbij 53 inzittenden omkwamen (RAF No. 617 Squadron), en respect. 1.024 en 1.600 doden aan de stroom afwaards zijde v.d. dam, voornamelijk burgers welke ’s nachts in hun slaap verrast werden door snel stijgend water.

Wil hier nog het volgende over kwijt: ben ooit in de tijd bij de Möhnedam geweest, een imposant bouwwerk met een enorm stuwmeer. Wat opviel was dat het middenstuk uit nieuwe stenen was opgetrokken. Later sprak ik een oud inwoner in die regio welke daar nog boos over was, het betrof nl. geen militair doel of industrie gebied wat platgelegd moest worden. Een aantal jaren later was ik in Engeland op een puur willekeurig militair vliegveld. Daar werd in een kleine bioscoop de originele filmbeelden getoond welke gemaakt waren vanuit de cockpit v.d. het leidende toestel (Lancaster). Dat was niet tof om te zien… blijven aanvliegen tegen de lichtspoor munitie in zeg maar. Aan beide flanken twee Spitfires welke dikke ammo op de verdedigers v.d. dam afvuurden.

Enfin, een drama voor beiden zeiden i.v.m. een onzinnige oorlog. Voorts vind ik Bert van den Braak een typische betweterige linkse lul welke niet weet waar hij het over heeft.

Voor geïnteresseerden: er is een film over gemaakt met de titel: Dambusters. blogs.fcdo.gov.uk/wp-content/uploads/...

Unsinkable-Sam | 08-06-23 | 00:11

Zo verwarrend allemaal. Ik kan er geen wijs meer uit worden maar ben nu zo bang dat ik misschien zelf ook een Nazi ben. Wie zal het zeggen?

Bigi Bana Boy | 08-06-23 | 00:02

Baudet heeft gelijk het zijn geen Nazi`s maar Neo Nazi`s dat is nog erger. Lees u maar eens in. Toch is Poetin helemaal fout bezig de massa moordernaar.

www.youtube.com/watch?v=EYXcpgp1fXY&a...

pegaje | 07-06-23 | 23:58

Jammer dan, maak die Russen af!

funkyd | 07-06-23 | 23:44 | 1

Okay, jij zegt het wat kernachtiger ;-)

hotmint | 07-06-23 | 23:45

Hum, de plakkers maken me ff geen f*k uit.
Het zijn helden die hun land vrij maken van de oorlogsmisdadige,
internationaal megalomaan aggressieve vijand.
Als dat eenmaal klaar is, kijken we wel weer een keer verder.
Slava Ukraini !
.
(Oh ja, en terrie is niet meer het vermelden waard)

hotmint | 07-06-23 | 23:43

De geallieerden hebben in WO2 overigens ook een stuwdam opgeblazen. Daar is nog een film over gemaakt: Dam Busters. Dat is de film waar de hoofdpersoon in Pink Floyd The Wall naar kijkt.
www.youtube.com/watch?v=KecVreyqD34

Arnold Layne | 07-06-23 | 23:26 | 1

Correct, ga daar ook wat over zeggen nl.

Unsinkable-Sam | 08-06-23 | 00:01

Ach kom op mensen. Jullie begrijpen toch wel dat dit in de ogen van links "gematigde nazi's" zijn. Die zijn helemaal ok, toffe lui, kan je goed een kopje thee mee drinken etc.

IslamPislam | 07-06-23 | 23:24

Het tilt op van de nazi's in Oekraïne. Moeten ze zelf weten.

kleybeuker | 07-06-23 | 22:45 | 1

Volgende keer op het Euro songfestival die minderheid ook maar promoten?

Baksteenbakker | 07-06-23 | 23:24

Oke, het zijn nazi's maar om dan meteen een land binnen te vallen..

Johan1235 | 07-06-23 | 22:42 | 2

En jouw argument voor het wegzetten van een heel volk als nazi’s zijn een paar foto’s en patches?

Flexzz | 07-06-23 | 22:44

Wat is een unheimliche video? Is dat een instructievideo uit een EHBO-training waarbij wordt uitgelegd hoe een techniek om iemand van de verstikkingsdood te redden NIET moet worden uitgevoerd?

Arnold Layne | 07-06-23 | 22:39

Death in June van Douglas P is trouwens een interessant project vanwege zijn esthetiek, qua muziek zijn het zo'n 5 akkoorden die elk album herhaald worden.
Fun fact over zijn nazi symbolen: volgens hemzelf verzamelde hij al Duitse oorlogmemorabilia omdat zijn broer de Britse al verzamelde. Vervolgens zat hij in een punk band in de jaren 70 die uit elkaar viel en was hij helemaal gedesillusioneerd met de linkse politieke beweging van die tijd dat hij besloot hun grootste nachtmerrie te worden door nazi symboliek te dragen. Dat zegt hij zelf in onderstaand gelinkt interview, maar of je hem op zijn woord kan geloven is een tweede.
youtu.be/tyjxUEpL2pA

Barre_de_k | 07-06-23 | 22:37

Dit is interessant om eens op te kauwen. Een gedachte die bij me opkomt:

Het is precies wat het lijkt: De nazi’s vs de communisten.
Een erfenis uit de tweede wereldoorlog.
2 ideologieën die diep in onze collectieve onderbewustzijn verankerd zijn, doodgewaand zijn. Maar is dat wel zo?

Door heel Europa is er een strijd tussen de socialisten, de sociaal democraten en de rechtse conservatieven.

Ga maar na is het niet het gevaar van het cultuurmarxisme, de antifa knokploegen aan de linkerkant dan is het aan de rechterkant het gevaar van extreemrechts en de (etnisch) nationalisten.
Die strijd, de geest daarvan, is niet verdwenen na WO2. Denazificatie is niets anders geweest dan het afbreken van de organisatie en de structuren, het is onderdrukt weggedrukt maar de idee, de geest, is nooit echt verdwenen. Net als de geest van aartsvijand van de nazi’s; de bolsjewieken of de communisten.
De structuren daarvan zijn pas ontmanteld na de val van de muur, maar waart nog rond. Opvallend is dat de Russen verwijzen naar de grote patriottische oorlog. En rond Bakhmut worden vergelijkingen gemaakt met Stalingrad.

Veel meelopers met de NAZI’s sloten zich aan om te strijden tegen de communisten en visa versa. De geesten daarvan waren nog altijd rond.

En nu in de strijd tegen Rusland steunt het grote Europese (3de) rijk de Oekraïene. De NAZI’s vs de communisten.
Blijkt het ineens moreel juist om in lijn te zijn met de nazi’s.

Zo beschouwd roept het op tot reflectie. We willen het niet onder ogen komen, maar hebben de Russen dan geen punt?

ratelaar | 07-06-23 | 22:30 | 6

Je lijkt te wachten op een soort van wederopstanding van dit conflict van destijds of je hoopt dat dit een voortzetting is daarvan? Dan heb je het niet begrepen; volgens de Russen is het dat inderdaad, maar symboliek, in mijn optiek, aan Oekraiense zijde die doet denken een WW2, is meer bedoeld om men/zich af te zetten tegen alles wat de Sowjetunie hen heeft aangedaan in het verleden en minder met een voortzetting of verheerlijking van het gedachtegoed van destijds, laat staan dat dit nu door Oekraïne in de praktijk zou worden gebracht. Symbolen zijn sterk en worden her- en misbruikt, thats all. Maar blijft, voor een klein groepje niet: do moderne trawnikis zeg maar….

KDbdl | 07-06-23 | 22:53

@KDbdl | 07-06-23 | 22:53:
Nee ik wacht daar niet op, nog hoop ik dat het een voortzetting daarvan is.

Wat ik wel ben is gefascineerd. Ik denk te zien dat het een voortzetting is, dat het nooit écht verdwenen is.
Symbolen zijn inderdaad sterk. Daarom is het ook zo interessant als ze verschijnen. Die roepen iets op, ze hebben een lading.

Kijk eens wat er gebeurd onder invloed van die symbolen. Of onder welke omstandigheden die symbolen zich manifesteren.
Dat is geen kleinigheid. De ontlading, het bloed dat wordt vergoten, de schokgolf die het teweeg brengt.
Dat was en is geen kleinigheid.
Wat jij stelt is zeggen: de nazi swastika is een Indisch zonnesymbool dat staat voor levenskracht, heiligheid of geluk, that’s all.
Daar zit m.i. na de tweede wereld oorlog toch een andere lading aan.

ratelaar | 07-06-23 | 23:09

Ratelaar, een zeer interessante tegel waarbij ik denk dat dit een verdekte waarheid betreft. Zou er graag een goede, inhoudelijke reactie op willen geven, echter de jarenlange onderhuidse terreur tegen alles wat niet main-stream is noopt mij om dat maar niet te doen. Voorts ben ik van mening dat de schreeuwers telkens maar een methode hebben: angstspoken uit het verleden oproepen. Op deze manier kun je niet een goed debat voeren, waarschijnlijk is dat ook de bedoeling. Nogmaals, een interessante stelling welke wat mij betreft naadloos past op de huidige ontwikkelingen.

Unsinkable-Sam | 08-06-23 | 00:25
▼ 3 antwoorden verborgen

In plaats van die neokoloniale dwang om overal regenboogkleuren op te willen, kan de LITBBQ-gemeenschap de hand beter in eigen boezem steken en allemaal met die leuke doodskopsymbolen op de kleding gaan lopen. Weer eens wat anders dan de zwarte IS-vlaggen in ons kleine, voorheen gezellige landje.

funda | 07-06-23 | 22:04

John Ewbank schreef erover:
Rood is al lang het rood niet meer
Het rood van rode rozen
De kleur van liefde van weleer
Lijkt door de haat gekozen
Dat mooie rood was ooit voor mij
Een kleur van passie en van wijn
Ik wil haar terug, die mooie tijd
Maar zij lijkt lang vervlogen
En alle beelden op TV
Van bloed en oorlog om ons heen
Werken daar ook niet echt aan mee
Dus ik neem heel bewust het besluit
De krant leg ik weg
En de TV gaat uit
Vandaag is rood de kleur van jouw lippen
Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
Vandaag is.. rood van rood wit blauw
Van heel mijn hart voor jou
Schreeuw van de roodbedekte daken dat ik van je hou
Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jou en mij
Ik loop de deur door en naar buiten waar de zon begint te schijnen
Laat alles achter, kijk vooruit en met mijn laatste rooie cent
Koop ik een veel te grote bos met hondervijftig rode rozen
Een voor elk jaar waarvan ik hoop dat jij nog bij me bent.
Vandaag is rood de kleur van jouw lippen
Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
Vandaag is.. rood van rood wit blauw
Van heel mijn hart voor jou
Schreeuw van de roodbedekte daken dat ik van je hou
Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jou en mij
En nu sta je hier zo voor me
De rode avondzon streelt jouw gezicht
Je bent een wonder voor me
Denk ik, terwijl een doorn mijn vinger prikt
Rood is mijn bloed dat valt op de grond
En even lijk ik verloren
Maar jij brengt mijn vingers naar je mond
En je kust ze
En ik weet
Vandaag is rood de kleur van jouw lippen
Vandaag is rood wat rood hoort te zijn
Vandaag is.. rood van rood wit blauw
Van heel mijn hart voor jou
Schreeuw van de roodbedekte daken dat ik van je hou
Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jou en mij
Vandaag? is rood
Gooi de loper uit
En drink een goed glas wijn
Pluk de dag want het kan zo ineens de laatste zijn
Vandaag is rood gewoon weer liefde tussen jouw en mij
Vandaag staat rood weer voor de liefde
Tussen jou en mij

dickwvf | 07-06-23 | 22:02 | 2

Die schreef toch ook het Koningslied?

Sinterbikske | 07-06-23 | 22:04

Mooi hoor die rooie roos!
Rode rozen staan voor liefde De rode roos is absoluut hét symbool van de liefde. Maar, het betekent ook hartstocht, passie en romantiek. Rode rozen betekenen ook verleiding en schoonheid.
En natuurlijk staat het voor sociale cohesie.

dickwvf | 07-06-23 | 22:00

Nasi,iemand?

steekmug | 07-06-23 | 21:56 | 7

@Graaisnaaiert | 07-06-23 | 23:06: Ik zie net op tv over in Engeland dat mensen gelegenheidsinbreken bij andere mensen thuis niet om waardevolle sieraden of audio maar om eten te stelen ondat ze honger hebben.
Voedselbank hulp is vertienvoudigd de laatste jaren. (RTL5)

steekmug | 07-06-23 | 23:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Doet me denken aan deze klassieke sketch van Mitchell and Webb:

youtu.be/uK-kWRAVmRU

de IJsman | 07-06-23 | 21:46

Ik weet ik word gelijk voor nazi uitgemaakt. Maar als je geschiedenis er even bij pakt. Dan waren de nazi’s en Sovjets aartsvijanden (wel eerst even samen Polen genaaid) de Sovjets hadden ook nog even een hongersnood veroorzaakt met hun tienjaren plannen. Waar de d’66 ambtenaren van dromen met hun kalender landbouw. Dus historisch gezien zijn Oekraïners niet echt fan van Russen. Verder als je de doden in de gulag en concentratie kampen vergelijkt winnen in absolute aantallen de communisten van de nazi’s. Allen de nazi.s waren wel wat effectiever want die deden het maar in een paar jaar en kwamen het dichtst bij wat je “ pure evil” kan noemen
Maar als je als land dus meer geleden hebt onder de Russen dan zou je dus in de trant van. De vijand van mijn vijand is een vriend de fascinatie een beetje kunnen begrijpen. Zeker als je naar een putin luistert die terug wilt naar die tijd. Dan zij. De nazi’s de enige die Rusland pijn hebben gedaan.

En ja ik weet dat ik nu opeens nazi bent omdat ik probeer te begrijpen waar de fascinatie vandaan kan komen en in deze “woke” tijd van zwart/wit denken is het ergste wat je kan zijn iemand die snapt dat de wereld grijs is

Snap_het_ook_niet | 07-06-23 | 21:45 | 1

Destijds werd de Sovjet-Unie geleid door de Georgische Jozef Stalin. De gevreesde geheime dienst, de NKVD, stond onder leiding van diens landgenoot Lavrentiy Beria. De minister van landbouw Yakov Yakovlev kwam uit Belarus en de bedenker van een lange reeks gestoorde landbouwpraktijken die averechts werkten - de 'landbouwgoeroe van Stalin' was de Oekraiener Timofey Lysenko.

Het doen alsof 'de Russen' expres de Holodomor hebben veroorzaakt, is puur een stuk gereedschap van de Oekraiense ultranationalisten.

drs. Levi Samsonov | 07-06-23 | 22:23

Oekraïne is heilig verklaard, dan mag dat schijnbaar gewoon. Geen antifa persoon te vinden die hierover gaat klagen. Weet je nog toen een grapjas in Urk een uniformpje aantrok? Zelfs hier in de panelen gingen er een paar goed los, Maar dit is "anders"

keistad | 07-06-23 | 21:43 | 3

De hypocrisie, ontbrekende historische kennis, MSM-nageblaat is sterk in dit hele conflict in de panelen. Enige nuance, uitleg, overweging of overdenking van de oorzaken van dit conflict en beweegredenen van naties om te acteren zoals ze doen wordt linea recta, als het ook maar enigszins snuift naar een beetje inleving in het Russisch narratief, of beweegredenen, meteen neergesabeld. Dat maakt dus precies dat je nooit een discussie, gesprek, of onderhoud kunt voeren, om nu eens na te denken hoe je dit soort zaken vreedzaam opnkunt lossen ipv alsmaar door te gaan met op de oorlostrom te slaan….

KDbdl | 07-06-23 | 22:13

Destijds werd de Sovjet-Unie geleid door de Georgische Jozef Stalin. De gevreesde geheime dienst, de NKVD, stond onder leiding van diens landgenoot Lavrentiy Beria. De minister van landbouw Yakov Yakovlev kwam uit Belarus en de bedenker van een lange reeks gestoorde landbouwpraktijken die averechts werkten - de 'landbouwgoeroe van Stalin' was de Oekraiener Timofey Lysenko.

Het doen alsof 'de Russen' expres de Holodomor hebben veroorzaakt, is puur een stuk gereedschap van de Oekraiense ultranationalisten.

drs. Levi Samsonov | 07-06-23 | 22:22

@KDbdl | 07-06-23 | 22:13: Heel irritant, zien we de afgelopen jaren bij meer onderwerpen. Met de Bamihoest was dat bijvoorbeeld ook al het geval.

keistad | 07-06-23 | 22:22

In de rest van de EU is er natuurlijk een klein groepje slechte nazi's dat het voor de grote groep dappere Oekraiense nazi's verpest. En die moeten we juist steunen, zeker als ze straks deel uitmaken van NAVO en EU. We moeten het samen doen.

funda | 07-06-23 | 21:40 | 2

Het wordt kiezen tussen Anne Frank en Oekraïne binnenkort ben ik bang.

Sinterbikske | 07-06-23 | 21:44

@Sinterbikske | 07-06-23 | 21:44:
Misschien kunnen Kaag en Mark verbindende keukentafelgesprekken gaan organiseren om alle vaasjes dezelfde kant op te krijgen.

funda | 07-06-23 | 21:54

Na al die bommen granaten en tanks en binnenkort ook f-16’s die we de Oekraïners gegeven hebben dragen ze nog steeds niet de lhbti vlag op hun uniform. Hoe is dit mogelijk? Hebben we ze het niet goed genoeg uitgelegd? Sancties dan maar, ze zullen in de pas lopen!!

Sinterbikske | 07-06-23 | 21:39

Het Russische leger en Wagner gedragen zich als nazi's, maar de NYT maakt zich druk over een paar symbolen, waarvan ze de precieze achtergrond niet hebben onderzocht.

J.P.Drapeau | 07-06-23 | 21:35 | 2

Zo rolt de beschaafde pers van tegenwoordig. Woorden en symbooltjes tellen.

funda | 07-06-23 | 21:44

Wat is eigenlijk nu precies het verschil tussen socialisme en nationaal socialisme? O.k. die jongens houden en vechten voor hun moederland.

Teluitjewinst | 07-06-23 | 21:32 | 6

@BenZen | 07-06-23 | 21:59: Raakvlakken zijn er natuurlijk genoeg, al hoort de moderne socialist dat niet graag meer. Wat ik me kan voorstellen.

funda | 07-06-23 | 22:06

@funda | 07-06-23 | 22:06: moderne socialisten zijn er amper nog, hooguit binnen de SP. Verder: NEE! Er zijn geen raakvlakken. Ook niet natuurlijk.

BenZen | 07-06-23 | 22:19

@BenZen | 07-06-23 | 22:19: jawel, allebei totalitaire ideologieën. Allebei notoir corrupt. Allebei anti-theistisch. Voor allebei was vlaggenvertoon en aan militaire parades doen heel normaal.

Barre_de_k | 07-06-23 | 22:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Het valt wel mee met het nazisme in Oekraïne als men de aantallen Afrikaanse en Aziatische 'studenten' en inwoners van het land die meekwamen met de vluchtelingenstroom vorig jaar, in aanmerking neemt. Dit is puur framen van de soldaten die vechten voor hun land en leven.

Toos Bevergeil | 07-06-23 | 21:26 | 3

In de context - De Ruzzen zijn kampioen in spindoctorende dezinformatie. Zelfs die Baudet trapt er in blijkbaar.

Nederlandop1 | 07-06-23 | 21:37

Klopt, ik kom er zelf vandaan, ken er genoeg die in het leger zitten en Nazisme is daar ver te zoeken. Maar als iemand een patch ziet op een aantal Oekrainse soldaten (die overigens vaak symboliek dragen welke erop lijke maar dan toch anders is), dan trekken ze graag heel Oekraine mee.. Objectief? Ver te zoeken. Sneu? Zeker.
Als je op zoek bent naar Nazi’s, trek dan ook even een spoor door de Russische bataljons.. en kijk vooral even bij Rusich.

Flexzz | 07-06-23 | 21:40

@Nederlandop1 | 07-06-23 | 21:37:
Baudet heeft waarschijnlijk Betteridge's law vergeten.
"Any sentence that ends in a question mark can be answered by the word no."

Penus Decoratus | 07-06-23 | 22:49

Heeft Verhofstad Guy nog een tip?

Verderkijkert | 07-06-23 | 21:17 | 2

Wellicht een idee: een patch met daarop de glimlach(met tanden) van guy... dat jaagt wel angst en schrik aan bij de vijand gok ik zo...

bowlfabriek | 07-06-23 | 21:20

Vanavond song for Guy van elton john in stamcafe aanvragen

skoftig | 07-06-23 | 21:35

Was Adolf Hittler een taalnazi?

skoftig | 07-06-23 | 21:11 | 2

Eindelijk iemand die het goed spelt. Taalnazi. Aan elkaar.

BoetoeVoetoe(btvt) | 07-06-23 | 21:54

Nee. de taal/spellingnazi was Rudolf Hess, die "Mein Kampf" redigeerde.

Asteroid-B612 | 07-06-23 | 22:29

Mijn buurman zegt dat hij het PvdA-logo in den vleze wel ziet op de site Pornhub.

bitterpete | 07-06-23 | 21:09 | 1

Ik dacht dat dat goatse was?

Barre_de_k | 07-06-23 | 22:48

Er wonen nogal wat Oekraïne rs in het Westland. Al heel lang. Vraag ze eens.

Dubbelepunthoofd | 07-06-23 | 21:08

Onze oorlog, onze nazi’s

RickTheDick | 07-06-23 | 20:54

En wij werden anderhalve week geleden voor en tijdens een concert van Roger Waters in Frankfurt nog uitgemaakt voor nazi's en fascisten door demonstranten die het op Roger Waters hadden voorzien (Gemeente Frankfurt, Joodse raad en linkse beroepsdemonstranten). En dan dit een beetje goed zitten praten. Bij deze, een welgemeend F#@k O&f!!!!

At_Dawn_They_Sleep | 07-06-23 | 20:54 | 3

Geweldige componist en bassist, maar een echte Nazi zal het nooit worden

skoftig | 07-06-23 | 20:59

Lol!!!

At_Dawn_They_Sleep | 07-06-23 | 21:08

Ja maar…

Sinterbikske | 07-06-23 | 22:06

Ik dacht toch echt dat dit soort Baudet-retoriek definitief verleden tijd was?
Voor mijn part dragen ze allemaal een jodenster, een mini-rokje, een regenboogvlag of een Mao-petje. Het feit blijft dat de Oekraïeners dapper hun land verdedigen, nadat het door Rusland en China onder de voet gelopen is.
Het argument "ja, maar hunnie zijn ook nazi's" is behalve flauw ook geheel onjuist als ik de foto's bekijk.

Nonkel Frituur | 07-06-23 | 20:51 | 3

Precies nonkel.

SterF... | 07-06-23 | 20:54

Onder de voet gelopen? Ik dacht dat die Russen niks konden?

Dubbelepunthoofd | 07-06-23 | 21:06

"Het feit blijft dat de Oekraïeners dapper hun land verdedigen"

Eens hoor.

"Voor mijn part dragen ze allemaal een jodenster, een mini-rokje, een regenboogvlag of een Mao-petje."

Daar kom ik toch wat dingen tegen die ik niet wil financieren en ook niet van militair materieel wil voorzien. Doneer maar uit eigen zak, het is heel zielig maar dat maakt ze nog geen lid van de EU of NAVO.

keistad | 07-06-23 | 22:57

"Nazi's" die met hun Joodse president op de selfie willen... Ja, vast...

Omtzigtelijk | 07-06-23 | 20:50 | 1

Waarom niet? Volgens talloze mensen is Baudet ook een anti-semiet. Getrouwd met een Joodse vrouw en heeft een Joodse zoon. Maar dat kan allemaal gewoon tegenwoordig.

2Little2Late | 07-06-23 | 21:49

Het waren de nazi's die de Russen uit hun grondgebied hebben geschopt. Dat is niet vergeten. Ik zoek er niet iets ideologisch/intellectueels achter.

SterF... | 07-06-23 | 20:47

Ps ben pro Rusland mag dat....

niv01 | 07-06-23 | 20:46 | 2

Ja hoor, maar dan je bent wel een sukkel. Mag dat...

SterF... | 07-06-23 | 20:48

Pro Rusland of anti USA?

Mr_Natural | 07-06-23 | 20:48

Ho ho niet zo moeilijk. Zat vroeguh bij een motorclub waar we die dingen ook droegen maar waren geen nazi's

Cornelis12 | 07-06-23 | 20:46 | 3

Nee, loosers. Nou zijn alle nazis loosers maar dus blijkbaar niet alle loosers nazis.

Wiezewalakristalix | 07-06-23 | 20:52
-weggejorist-
niv01 | 07-06-23 | 20:45

Jack Sparrow is nu ook een nazi? Dat symbool hebben de Duitsers/SS gewoon regelrecht van de piraten gejat. En hoewel redelijk wat Oekraïners de Duitsers als bevrijders verwelkomden vanwege de Stalin ellende, kwamen ze er al snel achter dat ze van de regen in de slagregen kwamen. Juist in Oekraïne zijn zeer veel partizanen acties geweest. Keerzijde is wel dat veel groepen heel enthousiast aan de pogroms hebben meegedaan.

Klaagbaan | 07-06-23 | 20:44

Interessant, het Westen gaat Oekraïne in de steek laten.

KillerK | 07-06-23 | 20:44 | 1

Nee.

SterF... | 07-06-23 | 20:49

Niemand die zich druk maakt over de inclusiviteit van het leger en of ze wel de juiste pronouns gebruiken, dat s toch wel minstens zo relevant als dat plakplaatje op het uniform.

Hellsmurfje | 07-06-23 | 20:42 | 1

Ehm, schatje. De pronouns van het Russische leger is was/were en de Oekraïners zijn hard bezig met de juiste pronouns te implementeren.

Barre_de_k | 07-06-23 | 22:52

Zullen we ons over het gebruik van niet inclusieve en GL-goedgekeurde patches op militaire kleding pas druk gaan maken als Putin in zijn graf ligt, de Russen zijn opgerot uit Oekraïne, en de vluchtelingen terug kunnen om met Russisch bloedgeld hunnland weer kunnen opbouwen?

Tot die tijd moeten we iedere kogel die richting een Rus wordt afgevuurd toejuichen.

_pacman_ | 07-06-23 | 20:41 | 1

Precies.

SterF... | 07-06-23 | 20:49

Ach, wie heeft er nou niet vroeger in een onbezonnen dronken bui weleens een swastika op z'n voorhoofd laten tatoeëren?

Mr_Natural | 07-06-23 | 20:39 | 4

@Mr_Natural | 07-06-23 | 20:43:
-
Dan heb je wel héél lang moeten moeten wachten tijdens die film op de beste scéne, zeg...

bisbisbis | 07-06-23 | 20:52

Van die tattoo kan een AK47 gemaakt worden, probleem opgelost.

funda | 07-06-23 | 22:09
▼ 1 antwoord verborgen

Ik heb er geen twijfel over dat er aan beide zijden individuen rondlopen met een beperkte kijk op de geschiedenis en een kwalijke ideologie. Je zult hetzelfde denk ik vinden in elk Oost-Europees leger, en ook bij de Grieken, Italianen en Spanjaarden.

Het punt is alleen: Lekker fucking belangrijk op dit moment.

Het is wordt alleen gebruikt door Putinpijpers (die vervolgen hun oogjes dichtknijpen voor wat er in het russische leger en bij wagner aan veel meer naars rondloopt) dus het enige wat je bereikt door een paar fototjes the cherrypicken en daar onnodig veel ophef over te creeeren is steun geven aan Putinpropaganda en het Russische fascisme.

Japannert | 07-06-23 | 20:39

Ik zie het probleem eerlijk gezegd even niet. Je bent of voor de Russen of voor de Oekrainers. En wat voor symbooltjes of badges ze dragen is totaal niet interessant.

johnyl | 07-06-23 | 20:38 | 4

Mag je ook voor geen van tweeën zijn of is dat inmiddels al verboden?

2Little2Late | 07-06-23 | 21:46
▼ 1 antwoord verborgen

En WEER zijn de goedwillende, hardwerkende nazis het slachtoffer van deze beeldvorming. De nazis van de bejaardenzorg hier in het dorp schamen zich in ieder geval rot.

skoftig | 07-06-23 | 20:37 | 3

Mijn buurman is een nazi en is een hartstikke aardige vent.

Caretaker.Torrance | 07-06-23 | 20:52

Ik moest hard lachen, dank.

2Little2Late | 07-06-23 | 21:46

De 'logica', dat, mochten er een aantal neo-nazi's in het Oekraíense leger actief zijn, die zou betekenen, dat Poetin toch gelijk had met zijn invasie in Oekraïne, is natuurlijk lariekoek.
Poetin heeft niets te zoeken in Oekraïne, nazi's of geen nazi's. Poetin is een oorlog begonnen, om een land te veroveren. Dat is de kern van de zaak.
Geëmmer over eventuele nazi's is totaal niet belangrijk, zeker niet in dit stadium van de oorlog.

KeesBruin | 07-06-23 | 20:35 | 3

Het westen heeft volgens de Minsk akkoorden niks in Rusland te zoeken. Toch pleegden ze in 2014 een kleurenrevolutie met als gevolg het associatieverdrag.

KillerK | 07-06-23 | 20:49

@KillerK | 07-06-23 | 20:49: De Minsk akkoorden werden niet nageleefd, bewust niet nageleefd, is al meermalen in het nieuws geweest.

ChalinaRosa | 07-06-23 | 22:06

@KillerK | 07-06-23 | 20:49: u lult uit uw nek. Het westen is daar niets begonnen. De Oekraïnse bevolking was schijtziek van de corruptie en de Russische stropoppen en maakte dat kenbaar. Dat was hun goed recht. Ze wilden, net als u dat wilt, kunnen zeggen wat ze wilden.

BenZen | 07-06-23 | 22:07

Ik zie 5 foto's.
5.

Portnoy | 07-06-23 | 20:32

Symbolen zijn al zo oud als de mensheid. Een swastika is in heel veel landen doodgewoon. Als ik in Nederland iemand een slang noem heeft dat een heel andere betekenis in andere landen waar de slang als een " god" wordt gezien. Als ik iemand een rode roos geef wil dat niet zeggen dat ik loop te ronselen voor een of andere ( pvda natuurlijk) partij.

hero_of_heaven | 07-06-23 | 20:32 | 8

Zo was Zwarte Piet ook geen symbool voor ... enfin, nog een paar nachtjes slapen.

funda | 07-06-23 | 21:51

@bisbisbis | 07-06-23 | 21:14: Dit hoef je mij niet te vertellen makker, dat weet ik allemaal al. Het Totenkopf huzaren embleem heeft een heel andere vorm dan de Totenkopf dat deze Oekraiense manschappen dragen. De door de Oekraiense soldaten gedragen Totenkopf is een SS Totenkopf. KLAAR. Dat de SS totenkopf als symbool teruggrijpt op de Pruissiche traditie dat is op zich waar, maar hier staat volledig los van deze context. En dat de oude garden Pruisische militairen een broertje dood hadden aan het nazi rapalje heeft er al helemaal geen reet te maken en pleit deze Oekraieners niet vrij.

Asteroid-B612 | 07-06-23 | 21:53

@Heckantrieb | 07-06-23 | 21:37: Ik zal je zo even voordragen voor een Ijzeren Kruisje Tweede Klasse. Het is er wel een van WISH dot COM van 4 euro maar geeft niet.

Asteroid-B612 | 07-06-23 | 21:55
▼ 5 antwoorden verborgen

Tsja.... Ik denk dat er momenteel relevantere onderwerpen zijn, als het gaat om die oorlog. Wanneer leveren we nu die F16?

Après toi | 07-06-23 | 20:31 | 3

St. Juttemis lijkt mij een mooie datum.

Mr_Natural | 07-06-23 | 20:41

Tip voor je nick van volgend jaar: warmonger. Best een lekker woord hè?

Super Vaagstra | 07-06-23 | 20:56

We hebben er slechts 24.

Asteroid-B612 | 07-06-23 | 21:45

"Het onder water zetten van gebied is het type misdrijven waaraan de Nazi's zich in WO2 schuldig maakte toen hun strijd ten einde liep." Nee hoor, de "Hollandse waterlinie" (dijken doorsteken, alles onder water zetten) was juist het defensieplan van NL.

Asteroid-B612 | 07-06-23 | 20:31 | 9

Ik heb 1 incident kunnen vinden, waarbij de Duitsers ergens bij Rome een stuwmeer lieten leeglopen met de bedoeling een malaria epidemie te ontketenen of iets dergelijks. En behoorlijke schoftenstreek inderdaad.

Asteroid-B612 | 07-06-23 | 21:39

Het zal wellicht verschil maken of je het in eigen, of in andermans land doet.

funda | 07-06-23 | 21:52
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik wilde laatst naar de bingo met een patch van rutte op, mocht niet naar binnen wegens Persoons verheerlijking en omdat andere oude mensjes wel is een hartaanval zouden kunnen krijgen. Ben dan maar tompoezen gaan eten.

jan huppeldepup | 07-06-23 | 20:30

Je zal maar Adolf als voornaam hebben. Dan heb je geen leven meer.

Plukkieplukkie | 07-06-23 | 20:30 | 4

Ik had ooit een werkgever die Adolf heette. Hij was geboren in 1934, zijn ouders waren destijds grote fans van het opkomend Duits nationaal-socialisme. Hij had een uitstekend leven: hij had drie nationaliteiten, huizen in de VS, Nederland en Venezuela, en hij boerde bepaald niet onaardig als eigenaar van drie scheepswerven, bouwer van fraaie zeilschepen zowel als van patrouilleboten, landingsvaaruigen en grote RIB's. Hij versleet vrouwen en drank - en dat werd uiteindelijk zijn ook zijn ondergang - maar dat had toch maar weinig met zijn voornaam te maken. Iedereen noemde hem 'Dolf' -en iedereen wist waarom die 'A' van zijn naam af bleef.

bisbisbis | 07-06-23 | 20:44

'Potverdomme, ik word niet goed, reeds.'

funda | 07-06-23 | 21:59
▼ 1 antwoord verborgen

Ik denk dat ze in Oekraïne eventjes niet kritisch kunnen zijn wie het land verdedigt tegen de Russen. Maar zodra dat weer kan zullen ze zo snel mogelijk voldoen aan de morele eisen van de New York Times met een BLM en een LGBTI divisie.

Osdorpertje | 07-06-23 | 20:27

Nazi's.. Russen.. I'm staying out off this one.. Laat het maar aan onze lijders over .. ja, met een lange ij.

Shadow112 | 07-06-23 | 20:26 | 1

Verstandig... Wat een shit show

Flapster | 07-06-23 | 20:34

Symboolpolitiek.

Mr_Natural | 07-06-23 | 20:22

Ik denk niet echt dat ze nazi-aanhangers zijn. Je ziet dit soort symbolen ook bij Rusland en volgens mij is het een soort kijk-mij-eens-stoer zijn gebeuren. Want die SS divisies waren bad-asses en dan kan het je kracht geven om je daarmee wat te vereenzelvigen. Ook al heb je niets van doen met de jodenhaat ideologie erachter. Ze hadden ook patches met de duivel kunnen nemen bij wijze van spreken. Of van uw schoonmoeder of Rutte.

appeltjesgroeneweide | 07-06-23 | 20:21 | 6

@steekmug | 07-06-23 | 20:31: in dit scenario heb je meer aan Mozes lijkt me dan een hippie die over water loopt?

_pacman_ | 07-06-23 | 20:46

@_pacman_ | 07-06-23 | 20:46: Waarom lukt het dan niet om via profetie oorlogen te voorkomen ipv een profetie te doen hoe oorlogen eindigen?
Ligt dat soms aan donkere materie of aan de dualiteit van golven en deeltjes dat een profetie wel of niet uitkomt zoals bij profeet Mozes?

steekmug | 07-06-23 | 21:00

@steekmug | 07-06-23 | 21:00: ik vond het wel spitsvondig van me maar mijn Mozes grapje wordt blijkbaar niet op waarde geschat. Zonde.

_pacman_ | 07-06-23 | 21:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Don’t mention ze Nazi emblems.

pjotr nicknaamtov | 07-06-23 | 20:20

Amerika is een eeuw lang geïndoctrineerd door hun eigen Disney en Hollywood cultuur waar er alleen maar goeden danwel slechteriken zijn. De huidige politieke polarisatie past ook keurig in deze denkstructuur. Het gaat allemaal maar om winnen of verliezen en goed tegen kwaad. De media verstrekt dit nog even flink.

Wanneer er dan iets niet in dat denkbeeld past (want inconsistent, tegenstrijdig of te subtiel) dan zijn de reacties voorspelbaar: jij bent ineens dus slecht (want niet voor), informatie klopt niet en dergelijke. Dat soort tegenreacties gaan ook vaak gepaard met angst, hetgeen volgt in agressie of drama.

De Times is een zelfingenomen kutkrant en doet hier lekker aan mee totdat ze het te bont maken, en dan even een klein knuppeltje in het hoenderhoek gooien om wat geloofwaardigheid te vergaren om vervolgens weer doodleuk onderdeel van het probleem te blijven.

En dat lieve mensen, komt allemaal overwaaien en iedereen doet er leuk aan mee zonder zich af te vragen of dat wel wenselijk is.

Pinkel_Paulino | 07-06-23 | 20:18

Elk land heeft in meer of mindere mate fans van de nazi s.
Ook Rusland, zelfs Rusland, denk dat de meesten nu wel in Siberie zitten.

snapal | 07-06-23 | 20:18

Gaat GroenLinks de vrouwenrechten waarborgen?

thanseeuwen | 07-06-23 | 20:18 | 1

Ja, hier, maar niet in moslimlanden. Daar is vrouwenonderdrukking Cultuur en moet je er Respect voor hebben.

MAD1950 | 07-06-23 | 20:22

Dat eeuwige gezeik over symbolen ook. Het zijn gematigde nazi's. Niks mis mee.

Muxje | 07-06-23 | 20:18

Maar waar baseerden de nazis hun symbolen dan weer op? Of hebben ze die zelf bedacht?

Hadena | 07-06-23 | 20:16

Hoe lang gaan we eigenlijk nog door met alles met de 2e wereldoorlog vergelijken?

Caretaker.Torrance | 07-06-23 | 20:15 | 1

Net zolang tot wereloorlog drie losbarst. EWn dan zullen wij nog met enige weeemoed terugdenken aan de tijden dat wij nog Godwin's konden maken.

bisbisbis | 07-06-23 | 20:31

Ik ga voortaan ook van die symbolen dragen om mijn solidariteit met de Oekraïners te laten zien.

Reebensteeltje | 07-06-23 | 20:11 | 1

Piraten waren Schnellbot SS ers. Hadden wij die in Nederland ook niet?

nobodiesunmighty | 07-06-23 | 20:14

Dus,
kennelijk zijn er ook nog goede Nazi's.
/Sarcasm
Eigenlijk zou je ze als journo op de man af moeten vragen waarom ze die troep op hun uniform hebben. Is het omdat Nazi-Duitsland indertijd ook tegen de Russen vocht ( iets met een Holodomor ) of is het omdat ze vinden dat Hitler het karwei nooit heeft kunnen afmaken? Als ik in het Oeki-leger zou zitten zou ik er dus wel op aanslaan, als iemand in mijn groep zoiets op dat uniform heeft zitten.

Graaisnaaiert | 07-06-23 | 20:10

Wat een lul is die Tjerry toch.
Kan die dropveter niet naar Rusland verbannen worden?
Hij weet zelf ook wel dat het niet waar is, een smerige bedrieger is het, niks meer of minder.

snapal | 07-06-23 | 20:10 | 1

'Maar Thierry, je bént toch ook niet geschikt als politicus?'

Kouwe Kees | 07-06-23 | 20:18

Ga es verder kijken dan de jaren 30 en 40. Vele symbolen bestonden al voor dat de Panzer of tanki bestonden.

nobodiesunmighty | 07-06-23 | 20:08 | 5

Klopt, ik probeer mijn joodse collega’s elke dag uit te leggen dat die swastika tattoe in mijn nek uit Azie komt.

whitechocolateface | 07-06-23 | 20:29

Dit is het meest stupide "argument" ooit.

Asteroid-B612 | 07-06-23 | 22:33
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland