Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten — Bart Jan Spruyt

In Nederland heerst er een soort elite, die bestaat uit wereldvreemde en ontwortelde mensen

Interview: Arthur van Amerongen

Bart Jan Spruyt is mede-oprichter en was van 2002 tot 2005 directeur van de Edmund Burke Stichting. Van 1994 tot 2002 werkte hij als politiek journalist bij het Reformatorisch Dagblad. Spruyt schreef onder meer Lof van het conservatisme (2003). Daarin staan essays over conservatieve denkers en politici waar Spruyt zich mee verbonden voelt, zoals J.L. Heldring, Ernst Heinrich Kossmann, Edmund Burke, Alexis de Tocqueville, Winston Churchill, Dietrich Bonhoeffer en C.S. Lewis. 

In 2005 schreef hij het boekenweekessay De toekomst van de stad. In juli 2008 werd Spruyt aangesteld als columnist politiek bij het weekblad Elsevier (tot 2013), HP/De Tijd (tot 2011), Binnenlands Bestuur (tot 2012) en voor Opinio (tot aan de opheffing van dat blad in mei 2008). Hij organiseert activiteiten voor studenten die geïnteresseerd zijn in het conservatisme in het kader van de Burke Stichting

Spruyt liet zich in 2005 op eigen kosten bewaken omdat hij werd bedreigd vanwege zijn uitspraken over de linkse politiek.

Spruyt is sinds enkele jaren docent Cultuur & Maatschappij aan Driestar Educatief te Gouda. Daarnaast is hij docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarie van de Vrije Universiteit.

Social

Spruyt: “In 2000 richtten we de Edmund Burke Stichting op. Wij wilden een Nederlandse conservatieve partij en dachten dat dat kon via een herkaveling van het politieke landschap. Er was voldoende potentieel bij de ontevreden conservatieve achterban van het CDA, de VVD en de ChristenUnie, mensen die altijd geschaakt worden door de linkervleugel van hun partijen. 

Politiek gaat om een bepaalde maatschappelijke ordening en wat je precies wil verdedigen. Ik vind de SGP sympathiek, stem er vaak op, maar ik heb me er nooit volledig aan verbonden. Ik vind het vrouwenstandpunt van de SGP onbegrijpelijk en ik ben het oneens met de theocratische aspiraties van de partij, gebaseerd op artikel 36 van de Nederlandse geloofsbelijdenis: de overheid mag alleen ruimte bieden aan het christelijk geloof. 

Onze politieke aspiraties gingen over vrijheid, klassiek liberalisme. Een democratie veronderstelt een bepaald soort mensen, een bepaalde cultuur, een bepaalde moraal. Klassiek liberaal waren we, met wat Plato, die diep heeft nagedacht over het culturele fundament van een samenleving. Democratie vraagt immers om een bepaald soort burgers, goed opgevoed, goed opgeleid. 

We hielden het aanvankelijk intellectueel, mensen moesten aan ons gedachtegoed wennen, alles keurig met elkaar bespreken, discussies in zaaltjes. Boekjes schrijven, opiniestukken. En goed nadenken: wat is nou precies conservatisme, en het mensbeeld daarvan? We dachten daar de tijd voor te kunnen nemen. Dries van Agt (‘die antisemiet’, bromt Spruyt) zat in de raad van aanbeveling, Eimert van Middelkoop, Hans Hillen. Ik deed het samen met Joshua Livestro , Andreas Kinneging, Paul Cliteur. Een substantiële club.

Iedereen verveelde zich dood onder Paars en het geld klotste tegen de plinten in Nederland. Wij kregen daardoor veel aandacht in de media, maar toch kwam onze gedroomde partij niet van de grond. Ik zat een keer met Hans Hillen te lunchen. Ik zei: ‘Wij besteden heel veel tijd en geld aan pogingen om een conservatieve partij van de grond te krijgen. Ik klop op die deur, maar er doet niemand open.’ Hillen antwoordde: ‘Weet je hoe dat komt, Bart Jan? Er zit niemand achter die deur. Het interesseert ze geen bal. Ze komen bij ons langs, shoppen een beetje en pikken themaatjes en ideetjes waar ze mee kunnen scoren.’ 

Maar ja: toen kwam 9/11 en werden Fortuyn en Van Gogh vermoord. Er was ineens een enorme urgentie in de samenleving. Pim vermoord door een links-extremist, Theo door een islamitische extremist. Dan kan je wel intellectuele discussies gaan voeren in zaaltjes, maar moesten we niet veel concreter gaan worden, ons veel meer richten op de politieke actualiteit? In 2004 brak Wilders met de VVD. De aanleiding was de Turkije-kwestie. 

Ik had contact met Geert, heb een half jaar voor hem gewerkt, we zijn samen twee weken naar de VS geweest, in januari 2005. Een soort studiereis, het was mijn idee. In de Verenigde Staten weten ze wat conservatisme is. We bezochten het Witte Huis, de Senaat en heel veel politieke denktanks daar, neocons vaak, die door het gedachtegoed van Leo Strauss werden geïnspireerd, andere clubs ook, zoals The Heritage Foundation en het American Enterprise Institute. Zelfs bij Piet Hoekstra langs geweest, die later ambassadeur werd in Nederland. Wilders was geweldig en inspirerend gezelschap. Ik las hem voor uit een folder over Ronald Reagan en zei: ‘Hier gaat het om in de politiek, Geert: strenge financiën, de defensie op orde, een  kleine overheid en uiteindelijk gaat het om de cultuur,’ en toen dacht ik dat hij ook iets begreep van ons platoonse plusje.

Wilders zei, dat gaan we doen, Bart Jan! Al halen we maar 1 zetel: hier gaan we voor.’ Uiteindelijk hebben die punten het niet gehaald. Geert is een warrior, een straatvechter, hij moet overleven. Daarom wilde en wil hij geen moeilijk verkiezingsprogram, met zo min mogelijk politieke filosofie. De belangrijkste agendapunten: Stop de islam en stop de immigratie. Wilders wilde sociaal-economisch richting de SP. Ik wilde een echte conservatieve partij. 

We zijn als goede vrienden uit elkaar gegaan en Geert is als mens een gouden gozer. Ik heb vaak bij hem thuis gegeten, met mijn vrouw en zijn vrouw. Bij hem thuis moest er vooral niet over politiek gediscussieerd worden.  Ik was een poos ziek en kreeg voortdurend sms’jes van Geert: hoe gaat het met je?’ Hij is heel erg loyaal. Mijn vrouw werd ernstig ziek en ik hoorde van niemand wat, terwijl ik 15 jaar op het Binnenhof heb rondgelopen. Alleen Geert belde.”

Social

Een van de felste polemieken van Spruyt was gericht in een open brief aan minister Piet Hein Donner. In Trouw, iets wat nu onvoorstelbaar is. Daarin verwijt hij de minister dat deze ruimte biedt aan een geloof dat de westerse samenleving hartgrondig afwijst en zelf geen enkele ruimte geeft aan andersdenkenden. ’Christenen zijn in Nederland in belangrijke mate een probleem geworden. Want het probleem, excellentie, ligt niet bij die mensen die de grenzen van onze democratische orde – het resultaat van het westerse beschavingsproces – willen bewaken, ook al zien zij zelden of nooit een kerk van binnen, maar bij die mensen die iedere week of regelmatig een kerkdienst bezoeken, die in de praktijk aan een naïef multiculturalisme ten slachtoffer zijn gevallen.’ ” 

Spruyt: : “Toen kwam die nacht met Ayaan Hirsi Ali, dat gedoe met Rita Verdonk, en ik dacht: ‘ik moet weg uit de politiek…’ Ik werd gek van het Binnenhof, wilde weer in de luwte zijn, lesgeven. Dat vind ik echt leuk. 

Ik heb even de hoop gehad dat Thierry Baudet de nieuwe Fortuyn werd. Geen idee wat er met hem gebeurd is. Er is een blikseminslag geweest, hij is paranoïde geworden. Wij organiseerden zomerscholen, daar zat hij ook bij. Thierry studeerde in Amsterdam, wist alles te regelen, had een studentenclubje. Nodigde sprekers uit, hield discussieavonden. Ik ben daar een paar keer geweest. Baudet schreef stukken die ik erg goed vond, over Houellebecq. Toen ging hij bij Paul Scheffer werken en daar is iets misgegaan. Toen schreef hij nog een Zomermanifest, wat ik heel aardig vond. Maar daarna is het misgegaan. Wat hij daarna is gaan uitkramen vind ik onbegrijpelijk.

Nu hebben we gelukkig de BBB en Caroline van der Plas. Ik ben nog niet gevraagd, vreemd genoeg” (grijnst). 

“Wat ik positief vind van Caroline en de BBB is dat zij zich niet zo antithetisch opstellen als Wilders en Baudet. Ze profileren zich heel anders. Ze praat met iedereen, ze zijn constructief. Ze nemen het echt op voor de boeren en de burgers. Mijn vrouw is een boerendochter. Ik werkte altijd graag op hun boerderij in IJsselstein. Koeien uit het land halen, stront scheppen. Vaak cirkelde daar een helikopter boven de weilanden, of er geen stront in de sloot werd gedumpt. De boeren werden toen al  bij voorbaat als criminelen in de gaten gehouden. Ik ben een gewone jongen, zoon van een gescheiden bijstandsmoeder, weet precies wat armoede is.  Ik ben niet met een gouden lepel in mijn mond geboren, niet in een intellectuele familie. Ik heb een zwak voor mensen als Caroline, ze komt voor de gewone man op, mensen die altijd de klos zijn. D66 en GroenLinks, daar heb ik totaal niks mee. 

Ze wordt nu net als Fortuyn, Wilders en Baudet geframed door de MSM maar mensen hebben het inmiddels door.  In Nederland heerst er een soort elite, die bestaat uit wereldvreemde en ontwortelde mensen. Een elite zonder enig gevoel voor onze geschiedenis. Ze zijn erger dan de ergste puriteinen in de 17e eeuw ooit zijn geweest. ‘Denken wat je wilt’ mag nu niet meer. De opvoeding van de kinderen komt onder curatele te staan. Er is een totaal gebrek aan identiteit bij onze leiders. Identiteit geeft zelfbewustzijn en een rechte rug. Als je geen rechte rug meer hebt, ben je verloren. 

Ik vind het echt ongelofelijk wat er met Nederland gebeurt.  

Alexis de Tocqueville waarschuwde daarvoor in Over de democratie in Amerika: 

Wanneer ik denk aan de vorm die deze nieuwe tirannie zal aannemen, zie ik voor mij een massa van in alle opzichten gelijke mensen die rusteloos onbeduidende en banale genoegens najagen; die op zichzelf zijn teruggeplooid, die zich louter op hun gezin en een handvol kennissen richten en die zich van het bestaan van andere mensen nauwelijks bewust zijn, die nog slechts op zichzelf en voor zichzelf leven. Boven deze geïndividualiseerde massa troont een bevoogdend machtsapparaat dat over het wel en wee waakt, dat alles voorziet en alles regelt, maar dat de mensen in een staat van onmondigheid houdt. Het garandeert de burgers een veilig en welverzorgd bestaan, maar staat er op zelf uit te maken wat goed is voor hen. Zo zullen de mensen steeds minder gebruik maken van hun eigen oordeelskracht; de individuele wilskracht zal zich op een steeds beperkter terrein laten terugdringen.”

“Een dorp verderop ga ik naar de kerk. Na de preek maak ik meestal een praatje met de gemeenteleden. Veel boeren en timmerlui. Harde werkers. Aanpakkers. Tussen die mensen voel ik mij op mijn gemak. Ze stemmen BBB of SGP. Ik kom uit deze omgeving. Vroeger was het prachtig hier, het landschap van de Gouwe. Maar het landschap wordt verkracht. Modernistische agressiviteit, waarbij het nieuwe niet in het bestaande wordt ingepast, maar het oude wordt overweldigd.

De Nederlanders worden massa-mensen zonder identiteit. De burgers worden totaal afhankelijk gemaakt van de overheid. Ze moeten zelfs aan de overheid vragen hoe ze moeten denken. Mensen stellen zich vreselijk dociel op, worden zombies, laten zich wokeness en andere onzin aanpraten.  Die bemoeizucht van de overheid irriteert me mateloos. Het betreden van onze vrijheden, de bureaucratie, het betuttelen… Ik snap niet dat er niet meer protest tegen komt.  

Ik geloof niet in een complot. Het is gewoon het resultaat van de lange mars door de instituties, die begon in de jaren zestig. Denk maar aan de leraren maatschappijleer, met lange haren en spijkerpakken. De media zijn doordrongen van het sociaal-liberale denken. Als je daar kritisch over bent of er aarzelingen over hebt, vindt men dat dat eng en word je kaltgestellt. Kijk naar een door en door fatsoenlijke Martin Sommer,  die in zijn eigen krant belachelijk wordt gemaakt door ombudsman Jeroen Trommelen. Die kennen we nog van de hoax over het gifschip.

Het grote plaatje is dat Nederland in zijn eigen onmacht lijkt te smoren. Al zijn er sprankjes van hoop: de opkomst van de BBB, en mevrouw Kaag lijkt de politiek te gaan verlaten, na het interviewtje met haar dochters. Er is dus verwachting. Vooral als de mensen nu ook nog de boeken van mijn vriend Andreas Kinneging gaan lezen.”

Reaguursels

Inloggen

Van der Staaij is een baasss

Willy | 28-05-23 | 09:28

Reagan + "strenge financiën"? Ronald liet de staatsschuld enorm oplopen, hoger dan enig andere president tussen Carter en Obama (republikein Trump was weer erger). Ook conservatieve politici zeggen A maar doen B, het zijn net mensen.

Festen | 28-05-23 | 09:09 | 1

Dus Trump is nummer één op het lijstje van oplopende staatsschulden? Zeg nu nog eens dat die man niets heeft bereikt. Zwaar onderschat.

goedverstaander | 28-05-23 | 09:13

Carice van Houten

Blonde Nel | 28-05-23 | 08:59 | 1

dankt iedereen! Graag gedaan meissie en hup neem snel het vliegtuig naar de USA.

Blonde Nel | 28-05-23 | 08:59

Ik meende dat het de oude Arthur S. was die geschiedenis ooit omschreef als een verzameling vervelende anekdotes.
Wat moet je dan denken van 'kerkgeschiedenis', iets wat Spruyt doceert?
Denk ik, ga een baan zoeken man.

Ichneumonidae | 28-05-23 | 08:41 | 1

Ik zoek ook een baan. Het komt wel heel erg dichtbij zo.

anja | 28-05-23 | 09:20

Hahahaha, Arthur komt telkens met discutabele vriendjes aanzetten.

De_fluitlokker | 28-05-23 | 08:41 | 2

Mooi toch? Vinnik interessant. Geen grijze muizen.

goedverstaander | 28-05-23 | 08:42

Wie en wat discutabel is, bepaal jij niet.

Daarbij is alles wat discussie aanzwengelt veelal intressant.

Zomaarwat | 28-05-23 | 09:17

Brrr, kunnen we het gewoon eens proberen met mensen in de politiek die anderen geen achterlijke ideeën uit de middeleeuwen proberen op te dringen?

* Il Principe * | 28-05-23 | 08:36 | 2

Die mensen ziten nu in de regering
proberen ons achterlijke dingen uit deze eeuw op te dringen.

CLoVis | 28-05-23 | 08:49

We zitten nu gelukkig met politici die met gemak 100 jaar vooruit kunnen kijken. U mag nu miljarden betalen om te voorkomen wat er anders over lange tijd staat te gebeuren. De glazen bollen waren weer eens in de uitverkoop in Den Haag.

goedverstaander | 28-05-23 | 09:00

Iemand die zich beklaagt over schaapse Nederlanders, zich vervolgens omdraait en roept dat we allemaal naar de kerk moeten. En daar dan niet de ironie van inziet.

konjodebonjo | 28-05-23 | 08:32

Als je zondag shoppen uit je hoofd zet kan ik niets anders zeggen dat de standpunten voor een beter en mooier Nederland je bij deze partij wel goed zit

ikdenkwat | 28-05-23 | 08:25 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Is het al bekend wanneer het massaproces is tegen die 1579 snelwegblokkeerders van gisteren? Er zitten nogal wat recidiverende individuen tussen. Gezien de straffen van de snelwegblokkeerders in Friesland worden er geen taakstraffen uitgedeeld maar gaan ze ongetwijfeld achter slot en grendel. Toch?

goedverstaander | 28-05-23 | 08:25 | 6

Dit is toch een mooie uitlaatklep voor de mensen die willen strijden om het klimaat. Op zaterdag op een hoofdweg in Den Haag. Niemand heeft daar last van verder.
Het is 1 groot theaterstuk, net als de demonstraties op het museumplein met corona. Ik ben er geweest, het knokken daar waren hooligans vs ME, die waren prima op elkaar ingespeeld.

De_fluitlokker | 28-05-23 | 08:59

@De_fluitlokker | 28-05-23 | 08:59: Het draaiboek wordt door XR ruim van tevoren op onder andere Feestboek gepubliceerd. Zo kan de meelezende overheid voorkomen dat de activisten de A12 op lopen. Net zoals het stoppen van boeren op tractoren. Oh, wacht.

goedverstaander | 28-05-23 | 09:06

Hanah Prins is een keer of 9 opgepakt maar heeft nog steeds een blanco strafblad.

Knap gedaan...

Wattman | 28-05-23 | 09:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik geloof heilig dat God niet bestaat. Misschien is het een goed idee om met gelijkgestemden op zondag bij elkaar te komen om hier een boom over op te zetten. We moeten daar een gebouw voor zoeken. Middels lawaai maken we dan duidelijk wanneer de bijeenkomst begint. We hebben dan uiteraard een spreker die ons elke zondag vertelt dat God grote onzin is.
Of gaat dit nu helemaal de verkeerde kant op?

goedverstaander | 28-05-23 | 08:11 | 13

Volgens mij bestaat die plek stiekem al een jaartje of drie, goedverstaander. De dienst wordt ingeluid door twintig heilige psalmen uit de jaren 80' en '90 en grote roze neonletters fungeren als een lichtbaken voor de goddeloos dolenden. Af een toe zit er een verdwaalde gelovige tussen, maar in deze kerk is iedereen welkom en gelijk (zelfs prekers van de linkse kerk!). Môge!

MickeyGouda | 28-05-23 | 08:43

@MickeyGouda | 28-05-23 | 08:43: Verhip! U heeft gelijk! Met die organist uit Helmond (Limburg). Maar ja, zo werken overtuigingen, je ziet het pas als je het doorhebt. Môge vrouw Gouda!

goedverstaander | 28-05-23 | 08:49

@goedverstaander | 28-05-23 | 08:49: Ik dacht eerst Neon heeft stiekem een club.. maar nu snap ik wat MG bedoelde.. heerlijk, zeker, hier, in de grote roze tempel van gelukzaligheid zijn we allemaal gelijk voor Joris.. dat met die organist is echter wel het allerleukste.. goedemorgen jullie ravissante reaguurders, mijn ochtend begint dankzij jullie met een vette glimlach!

anja | 28-05-23 | 09:27
▼ 10 antwoorden verborgen

Wel geestig dat in het topic Blaise Pascal ook voorkomt.
"Geloven levert het meeste op. Als God niet bestaat, is er namelijk niets verloren."
Klinkt gelukkig helemaal niet schijnheilig.

Ichneumonidae | 28-05-23 | 08:02 | 6

@Ichneumonidae | 28-05-23 | 08:18:
Met 'God is liefde' kan ik zelf wel iets, maar waarschijnlijk niet op de manier waarop het is bedoeld. Daar waar liefde is zie ik het goddelijke in de mens. Andere invalshoek, zelfde effect. Voor het kwaad van de duivel geldt hetzelfde, maar dan omgekeerd.

MickeyGouda | 28-05-23 | 08:28

@MickeyGouda | 28-05-23 | 08:28: Liefde is niet de enige waarde, maar naar mijn idee wel de belangrijkste. In die zin snap ik je wel.
Plus, af en toe wat rondkloten, kan ook weinig kwaad. 't Moet natuurlijk niet allemaal te zijig worden (niet dat jij dat zegt of bedoelt uiteraard).

Ichneumonidae | 28-05-23 | 08:38

@Ichneumonidae | 28-05-23 | 08:38:
In veel bijbelteksten zit een kern van waarheid. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor alle andere heilige boeken, een enkele uitzondering daargelaten. Als mensen de basis alleen zouden gebruiken als leidraad was er wat mij betreft niets aan de hand. Sterker nog, dat zou de samenleving misschien weer leefbaarder kunnen maken. Het wordt pas problematisch als er allerlei extremen en dogma's om de hoek komen kijken en als mensen hun eigen gedragingen gaan toeschrijven aan een hogere macht.

MickeyGouda | 28-05-23 | 08:52
▼ 3 antwoorden verborgen

Gisteravond hebben we onze illegale coronacafe spontaan weer nieuw leven in geblazen. €1,00 voor een biertje en €2,00 voor een bacotje is toch prettiger afrekenen aan het eind van de avond, in vergelijking met de gewone kroeg.

zoalsikhetzeg | 28-05-23 | 07:58

Pinksteren...
"Plotseling kwam er uit de hemel een geluid dat leek op een enorme windvlaag en het vulde het hele huis, waar zij zaten. Op hun hoofden vertoonden zich tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen. Zij werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken, zoals de Geest het hen gaf uit te spreken."

Tsja, denk ik dan. Het zal wel.
Hoe dan ook, fijne Pinksterdagen @ all en niet te veel in vreemde talen spreken graag. Er is al genoeg ellende op de wereld.

Ichneumonidae | 28-05-23 | 07:58

Bijzondere is wel dat die Akwasi nu eens zelf z'n excuses gaat aanbieden.
About time.

Ichneumonidae | 28-05-23 | 08:12

@Ichneumonidae | 28-05-23 | 08:12: Exact. Voor bedreiging en de diefstal van laptops. Het OM vond dat overigens allemaal kunnen.

goedverstaander | 28-05-23 | 08:16

Ik stel voor dat we onze gevoelens over de claim van een 'zoveelste generatie'-trauma even door Máxima laten verwoorden. Om haar een idee te geven van de verwachting:
youtu.be/yRhG5Vi0w1I

MickeyGouda | 28-05-23 | 08:36
▼ 1 antwoord verborgen

Wel eens gezocht op de site van Edmund Burke stichting naar wat conservatisme nu praktisch betekent. Het moet toch meer zijn dan kleine overheid, grote markt en hoera kerk? Geen antwoorden gevonden. Wel via een 'boekenlijst' in aanraking gekomen met Alexis de Tokkieviel. Dat heeft mijn denken over maatschappij en overheid diepgaand beïnvloed. Na Hans Hillen en Rutte 1 was ik overigens wel klaar met het polderconservatisme, dat net zo oneerlijk, benauwend en belerend op me overkwam als de linkse kerk.

Duwbak_Linda | 28-05-23 | 07:16 | 3

Net als Balkenende met zijn ethisch reveil. Wat betekent dat dan in de praktijk? Het kwam niet verder dan wat slogans van de premier over fatsoen moet je doen en de VOC-mentaliteit. Toch? Dat heet dan het gesprek aangaan, de discussie aanzwengelen. De kapitein van het schip dat ons - de mensen - machteloos aankijkt en zich afvraagt waarom we nu niet met ons allen fatsoen gaan doen. Hij heeft het toch gezegd?

Duwbak_Linda | 28-05-23 | 07:34

@Duwbak_Linda | 28-05-23 | 07:34: Op een piratenschip kon je de kapitein tenminste kiezen.... de rest was uiteraard ellende...

nobodiesunmighty | 28-05-23 | 08:01

Het is die geveinsde onmacht van ons landsbestuur, waarin onze liegende premier niets is dan de eerste onder zijn gelijken. Uiteraard zonder werkelijke macht want dat is maar lastig. Terwijl op een aantal andere dossiers onze overheid telkenmale laat zien hoe machtig ze in werkelijkheid is. Het is het een of het ander.

Het is ook oneerlijkheid. De oneerlijkheid om niet hardop te zeggen dat wat een groot deel van de bevolking wil niet altijd in overeenstemming is met dat andere grote project, de EU. Maar ook de oneerlijkheid van het selectief shoppen, schermen met dat het moet of niet mag van de EU. We worden bestuurd door verborgen agenda's.

En nu hou ik op met zeuren. Koffie.

Duwbak_Linda | 28-05-23 | 08:20

Oh ja, de linkse elite. Die hebben de wereldmacht uiteraard. Niet de 1% rijksten die meer dan 25% van het totale vermogen in handen hebben en u al decennialang een schijtsalaris, maar die paar PvdA’ers en D66’ers in de 2e Kamer. Bedankt dat u mij dat even uitgelegd heeft!

Bigi Bana Boy | 28-05-23 | 06:28 | 2

Ah! Een NPO-kijker.

goedverstaander | 28-05-23 | 08:56

Insgelijks, BC!

MickeyGouda | 28-05-23 | 08:33

Ligt het aan mij of hing er vannacht een wat mopperig sfeertje in het café?
Komkom, mensen, niet zo somber!
Sta vroeg op, geniet van de buitenlucht, hoor de vogels.
Stort even de heilige geest uit en neem het allemaal, en vooral jezelf, niet zo serieus.

Vrolijk moppie om de dag mee te beginnen.

Passenger - I hate
m.youtube.com/watch?v=UD_0-KcdY5Q&...

Kapitein Sjaak Mus | 28-05-23 | 05:44

Maar ok...

Ik op zoek naar zomer kleding... Zie ik wat bij H&M.. Denk, dat is goed qua korte broek.. Loop ik toch nog C&A binnen, zie ik iets leukers...

Moet ik die van H&M maar weer inleveren en de broeken bij C&A gaan kopen...

Heb een enorme ThyphuS hekel aan winkelen...

En nu ga ik weer vrolijk doen... En sowieso wat doen..... Fuck, heb nog koffie staan... Goed, ik ga zo weer wat doen... Het is wel lekker weer.... Dat wel....

neonreclame | 28-05-23 | 05:41 | 1

Het is echt geen overbodige luxe om 2 korte broeken in de kast te hebben.
Vooral ook met het oog op de opwarming van de aarde.

entredeuxverres | 28-05-23 | 06:54

Veel te gezellig heren, dames ook.
Toch truste allen.
Later!

TheOne48 | 28-05-23 | 05:26 | 3

Doei...!!

neonreclame | 28-05-23 | 05:31

Trusten. Ga ook me nest opzoeken.

Zalwelweer | 28-05-23 | 05:32

TheOne48,
Eer dat men gaat slapen is de dag voor zij gaan ontwaken.....
E.L.O.... ONE SUMMER DREAM.
www.youtube.com/watch?v=NYoSiLgnwH8
Slaap fijn lieve maat ;))

Bad - Casey | 28-05-23 | 05:47

@Bad - Casey | 28-05-23 | 05:27: Hobbs is dus Dwingent Johnson. Vin Diesel ging er niet in mee dus uit de film geschreven. Weer wat geleerd! :)

Zalwelweer | 28-05-23 | 05:30

@Bad - Casey | 28-05-23 | 05:27: En Clint is mijn al time favoriet. Do you feel lucky? Welterusten!

Zalwelweer | 28-05-23 | 05:35
▼ 6 antwoorden verborgen

Eric Clapton - Sweet Home Chicago

Zalwelweer | 28-05-23 | 05:06

ik hoor de Mereltjes alweer fluiten ( dit soort vogeltjes zijn het begin voor een hele mooie dag ).
Voor onze eeuwige zwitsal, TheOne48.
www.youtube.com/watch?v=kmut0FMoK9E

Bad - Casey | 28-05-23 | 04:50 | 1

Ach ja, die zwitsal.
Gelukkig heb ik jou en de rest.
Dansfilmpje echt geweldig, wat is er toch gebeurd met de mensheid?
Retorische vraag. Dank Casey!

TheOne48 | 28-05-23 | 05:00

Laatste dan.

The Eagles - Desperado.

Zalwelweer | 28-05-23 | 04:49

En voor de nachtbrakers.

Matt Simons - Catch Release

Slaap lekker en tot morgen ofzo. Of niet is dan dag 3 richting 4 met een pleurisbui. Stoppen met roken. Chagrijn azijnzuipende mongool die ik kan zijn. Let it go.

Zalwelweer | 28-05-23 | 04:45 | 8

@Bad - Casey | 28-05-23 | 05:00: Bedankt. Die gast is altijd onderschat. Bleef gewoon bouwvakker. Mooie film over hem. Searching for sugar man.

Zalwelweer | 28-05-23 | 05:04
▼ 5 antwoorden verborgen

Laura Pausini - Strani Amori

Zalwelweer | 28-05-23 | 04:38

Goede morgen nacht-tikkers en leeszombies.
De Podenco had weer eens lopen vreten, kwam om 3.00 uur effe aande deur mekkeren.
Dus nu klaarwakker.
Beetje deep house van TSG opzetten via de koptelefoon.
Fijne dag of slaapse voor straks.

Zitvlak | 28-05-23 | 04:37

Goedemorgen allen,
Het hedendaagse Politiek is zeer vervelend, zij rammen arm lastige nog meer de afgrond in, kinderen die van hen ouders zijn ontheemd, Pensioenen stellen geen zak meer voor, wij zijn immers met zijn allen hier ( volgens kl.. tzak Rutte en die hele dievenbende van hem om hem heen ) met Rusland in oorlog beland.... etc.
Kastelein, een rondje en een nummertje voor iedereen hier..... natuurlijk in het bijzonder, voor Mickey namens mij.
T. Rex - www.youtube.com/watch?v=fGx7nrjn0icHo... Love.
Proost!

Bad - Casey | 28-05-23 | 04:20 | 5

@TheOne48 | 28-05-23 | 04:27,
Jah, had al op de dame in kwestie gereageerd.
Evengoed bedankt maatje ;)

Bad - Casey | 28-05-23 | 04:37

@Bad - Casey | 28-05-23 | 04:38: Nice.

Zalwelweer | 28-05-23 | 04:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ga maar eens een poging tot aangepastheid doen. Dank @allen voor de gezelligheid en een fijne voortzetting.
Crowded House - Don't Dream It's Over
youtu.be/J9gKyRmic20

MickeyGouda | 28-05-23 | 03:41 | 5

Ik destilleer dat je gaat slapen ofzo. Truste Mickey!

TheOne48 | 28-05-23 | 04:04
▼ 2 antwoorden verborgen

FIFA23 liedje. Echt super slecht zo commercieel. Maar dus catchy as hell.
Sofi Tukker - Best Friend (2018)
www.youtube.com/watch?v=4Vx7MTU-UVE

keestelpro | 28-05-23 | 03:39

Deze is voor degenen die dichtbij me zijn.

Santana ft Chad Kroeger - Into the Night

Zalwelweer | 28-05-23 | 03:37 | 1

Bedankt. Het blijft een mooi nummer.

Zalwelweer | 28-05-23 | 03:31 | 1

Ok deze reactie omhoog schoppen doet.

Zalwelweer | 28-05-23 | 03:33

Van Dik Hout - Laat het los

Zalwelweer | 28-05-23 | 03:28 | 2

Kees, ken je deze?
Slechte geluidskwaliteit helaas maar slap gelul 2.0
Micha Wertheim voor Zwarte Piet.

TheOne48 | 28-05-23 | 03:25 | 1

Dag 3 inmiddels. Lichaam hersteld snel. Word inmiddels misselijk van de lucht alleen al. Stoppen met roken. Niet de eerste keer en nooit begrepen toen ik als blij ei er uiteindelijk weer aan begon.

Zalwelweer | 28-05-23 | 03:21 | 14

@TheOne48 | 28-05-23 | 04:21: Ik heb de nodige maatregelen kunnen nemen. Die kinderen zitten wel goed. Desnoods bouw ik extra muren in het huis. Ik woon alleen. Heeft te maken met wetgeving, zie topic gisteren. Maar in ieder geval we staan er beiden totaal kudt voor. En er valt weinig aan te doen.

Zalwelweer | 28-05-23 | 04:27

Je zal na een week of 2, 3 een enorme aandrang krijgen om weer te gaan roken.
Die wordt lastig.

Asteroid-B612 | 28-05-23 | 06:11
▼ 11 antwoorden verborgen

Oude doos.
Adamski & Seal - Killer

Zalwelweer | 28-05-23 | 03:13 | 2

Muse - Compliance

(7 juni Malieveld Den Haag.)

BadPatNL | 28-05-23 | 03:03 | 1

BC, voor als je nachtdienst erop zit.
John Waite - Missing You
youtu.be/k9e157Ner90

MickeyGouda | 28-05-23 | 02:35 | 15

@TheOne48 | 28-05-23 | 03:13:
Het is oneindig onrechtvaardig, TheOne. Hoe ouder ik word hoe slechter ik begrijp waarom goede mensen met dit soort tegenslagen moeten dealen. En dat terwijl er zoveel hufters rondlopen. <3

MickeyGouda | 28-05-23 | 03:29

Heerlijk.
Zoals jij weet ;))))

Bad - Casey | 28-05-23 | 04:35
▼ 12 antwoorden verborgen

Insecten met zonnebrillen. Even de BFG oppoetsen.

Zalwelweer | 28-05-23 | 02:28

Da's gewoon de hele film!

keestelpro | 28-05-23 | 02:30

https://www.youtube.com/watch?v=u5m19SF0ync
Sebadoh - Not too amused with clownsky

Trofl | 28-05-23 | 02:18

Ik verwachtte eigenlijk ook nog een verwijzing naar "Brave New World". Impliciet was ze er wel.

WirMachenMusik | 28-05-23 | 02:10

Leefden maar meer mensen volgens de tien geboden.
George Michael - Jesus to a Child
youtu.be/zNBj4EV_hAo

MickeyGouda | 28-05-23 | 02:02 | 21
▼ 18 antwoorden verborgen

@pegaje | 28-05-23 | 02:02:
1943. De beeldkwaliteit is verbazingwekkend maar ook de energie.
De (tap) danskwaliteiten van deze heren zijn buitenaards en ook de lenigheid en het uithoudingsvermogen. Waanzinnig staaltje klasse.

keestelpro | 28-05-23 | 02:09
▼ 3 antwoorden verborgen

"20 jaar geleden, had ik een pen en papier, om gedachten van mij af schrijven, dat was de enige manier."

De zon op - Diggy Dex. Doe even de versie met the streamers, beter aan te horen.

Zalwelweer | 28-05-23 | 01:46 | 2

Boe, ik ben binnen het feest kan beginnen en nog bedankt voor een aantal die ons een felicitatie hebben gegeven dat onze zoon een huis heeft, erg leuk toppers.

www.youtube.com/watch?v=AnYRl97SwsY&a...

pegaje | 28-05-23 | 01:29 | 1

-wegermee-

keestelpro | 28-05-23 | 01:54

Bart Jan Spruyt. Klinkt heel erg als een Volendamse voetballer uit de jaren 80. Of een bandlid van The Cats of BZN.

TurpinDick | 28-05-23 | 01:23 | 1

Zo heet die visverkoper bij mij op de markt. Zal toch niet?

Zalwelweer | 28-05-23 | 01:47

"ïk geloof niet in een complot" , maar hij gaat wel naar een kerk luisteren naar een preek. Een priester/dominee/sjamaan/graancirkeldeskundige vertelt hem dan wat goed en wat slecht is. Niet serieus nemen dus deze man.

BorisBonkestoter | 28-05-23 | 01:03 | 4

@small_town_dad | 28-05-23 | 01:15: Dat h angt er vanaf wie je met "ze" bedoelt. Als het brandend bramenbosje is, of een kabouter/engel/elf oid. dan schijnt het een stuk geloofwaardiger te worden voor de religekken.

BorisBonkestoter | 28-05-23 | 01:21

@BorisBonkestoter | 28-05-23 | 01:21: Dode zeerollen zijn in ieder geval een stuk betrouwbaarder dan 21e eeuwse wetenschappelijke onderzoeken volgens velen..

TurpinDick | 28-05-23 | 01:25
▼ 1 antwoord verborgen

Het slachtofferdenken zat er al vroeg in bij deze ‘man van de wereld’ in zijn open brief aan Donner:

’Christenen zijn in Nederland in belangrijke mate een probleem geworden. Want het probleem, excellentie, ligt niet bij die mensen die de grenzen van onze democratische orde – het resultaat van het westerse beschavingsproces – willen bewaken, ook al zien zij zelden of nooit een kerk van binnen, maar bij die mensen die iedere week of regelmatig een kerkdienst bezoeken, die in de praktijk aan een naïef multiculturalisme ten slachtoffer zijn gevallen.”

Altijd leuk als het ene sprookjesboek beter zou zijn dan het andere sprookjesboek. Ouwe kruisridder dat hij is.

BobDobalina | 28-05-23 | 00:50 | 1

Een van zijn overgrootvaders is nog gesneuveld tijdens de Slag bij Lepanto.

Après toi | 28-05-23 | 01:02

Voor de leden van ANWB Energie is de stroom morgenmiddag -0,48 per KW.

Dus buiten de 0,15 die de staat altijd pakt, al is de prijs onder 0, en de 0,02 die ANWB aan handling berekent, krijg je 0,31 toe op elke KW die je verbruikt!!!

wilderst | 28-05-23 | 00:50 | 5

@wilderst | 28-05-23 | 01:14: Ik heb een flinke thuisbatterij en een huis in Belgie, daar gelden andere regels.

small_town_dad | 28-05-23 | 01:16

@wilderst | 28-05-23 | 01:14: Wij gooien alles aan elektrisch op die tijd. Wassen, stofzuigen, hogedrukreiniger, alles opladen en dan maar hopen dat we meer gebruiken dan de zonnepanelen opleveren. ;-) Weet overigens niet of dat echt zo werkt. volgens mij streept ANWB het ook per maand op elkaar af.

Zapata10 | 28-05-23 | 01:47

@wilderst | 28-05-23 | 01:14: Ik heb panelen en een vast contract dus dat wordt gewoon het volle pond salderen.

pollens | 28-05-23 | 07:21
▼ 2 antwoorden verborgen

2003, 2008, 2013 … spruitje heeft op zijn gat gezeten en heeft commentaar, geen dag gewerkt zie ik aan zijn bio. Krokodillen tranen. Lijkt kaag wel.

Analia von Solmsch | 28-05-23 | 00:36

"Ik heb even de hoop gehad dat Thierry Baudet de nieuwe Fortuyn werd."

Alle stupiditeit samengevat in 1 zin. Dat is al knap. En wat zijn die rechtse sufkezen toch altijd druk met de verafgoding van de nieuwe Messias. Verlangen ze dan allemaal naar de kerk, de paus of zijn ze zelf geen knip voor de neus waard dat ze hopen dat "de nieuwe Fortuyn" opstaat? Alsof die man posthuum opeens een godenstatus heeft gekregen en hen moet leiden naar het licht.

En wat begin het me tegen te staan, ongelofelijk tegen te staan: Dat domme, dat kleinzielige, dat benepene van die rechtse meute incompetente niksnutten. Mag het raam open? De spruitjeslucht komt me tegemoet. En geen partij krijgen ze van de grond, geen initiatief redt het, altijd krijgen ze ruzie, nooit verzinnen ze eens echte oplossingen voor echte problemen, altijd blijft het bij geblaat, kansloos geblaat. Grenzen dicht! Nexit! NPO opheffen! Het zijn despootjes in de dop, als ze de kans kregen hielpen ze dit land binnen een paar maanden naar de ratsmodee. Alsof die autocraten opeens in democraten gaan veranderen zodra ze de teugels in handen hebben. Nee natuurlijk! En dat Baudet ooit werd gezien als de nieuwe verlosser is zo wereldvreemd, dat je niet begrijpt hoe zo'n meneerke anderen van wereldvreemdheid kan betichten. Baudet de nieuwe Fortuyn! Kijk dan naar die afgezonken wappie, hoe Thierry dat konijnenhol is ingedoken. "De ruimtevaart bestaat niet!" En alle tekenen waren er al in die beginfase, zeg niet dat er geen mensen gewaarschuwd hebben voor die mafkees.

Toch benieuwd of deze meneer gewoon weer gaat aanhobbelen achter de volgende rechtse belofte, want die komt vroeg of laat en dan rennen ze allemaal aan achter de zoveelste Pim Fortuyn. Terwijl ze ook zelf iets zouden kunnen beginnen, een rechtse beweging die nou eens niet ontaardt in complot-flauwekul of elkaar de tent uitvechten. Die iets kan. Die niet alleen maar vanaf de zijlijn betweterig staat te oreren maar zelf de handen durft vuil te maken zonder meteen de dictatuur in te gaan stellen voor iedereen die hen niet bevalt. Want dat gaan ze doen, meteen als ze de kans krijgen.

Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 00:31 | 14

@Zapata10 | 28-05-23 | 01:20: Eigenlijk ben je te vroeg met pensioen gegaan. Ik neem nu een kijkje in de AI keuken en mijn bek viel zowat op de grond. Maar elite. Tis niks, was niks. Het is een term voor de boven ons gehevenen om op ons neer te kijken. Terwijl ze geen kant op kunnen en nagenoeg niets kunnen permitteren.

Zalwelweer | 28-05-23 | 01:27

@Zalwelweer | 28-05-23 | 01:27: Dat betekent niet dat je functioneel gezag kunt ontkennen. Ik mocht en mag altijd heel graag luisteren en leren van mensen die een enorme expertise hadden op hun vakgebied. Of dat nu technisch of bestuurlijk dan wel filosofisch van aard was. Of natuurlijk artsen en medisch specialisten. En vanuit hun expertise hebben die mensen een natuurlijk gezag, functioneel leiderschap. Maar dat is geen elite. Nee ze vervullen die functionele rol die bij ze past. Die mensen zien zichzelf ook niet als elite meestal. Sommige managers hebben die neiging wel of bestuurders. Heb je ook vaak meteen een verziekte bedrijfscultuur. De leukste bedrijven waar ik gewerkt heb sinds 1975 waren die bedrijven waar ik na het werk de kroeg in dook met de directeur en bedrijfsleiding. En maar zeiken als ik de volgende dag met een kegel op mijn werk kwam. ;-)

Zapata10 | 28-05-23 | 01:41

@Zapata10 | 28-05-23 | 01:41: Exact dat dus. Ik heb met fijne mensen in de kantine gehangen of in de kroeg gezeten. Echt knappe koppen qua kennis. Zijn inmiddels wat vast geroest maar niet de domste. Ik doe die studie dan, maar is ook gewoon om zorg elders te betalen voor iemand. Geld boeit mij niet. Ik ontvang het toch wel, desnoods uit slapende inkomsten bijv. stuk land, aandelen, anders.
Ach, ik ging doodleuk bij Ad bij KPN aan ze tafeltje zitten. Maar ik kan zat, en nog meer truckjes maakt me hoogstens een circusaap met meer truckjes. Maar geen elite.

Zalwelweer | 28-05-23 | 01:57
▼ 11 antwoorden verborgen

Laatste voor vanavond,
www.youtube.com/watch?v=jcQoIm20sfA
Mountain - For Yasgurs Farm met een geweldige video van de aanloop van Woodstock 1970. Voor de nostalgen onder ons ( en het nummer met Felix Pappalardi, Leslie West en Corky Laing is ook niet mis )

Graaisnaaiert | 28-05-23 | 00:25

Wederom weer een lap tekst waar niet doorheen te komen is. Het zal wel aan mij liggen.

In de Nurk staat een interessant betoog over de risico's van de wapenleveranties van het Westen aan de Oekraïne: na de oorlog verdwijnen deze wapens in het illegale circuit, maar daar mag niet over worden gesproken. We hoeven maar naar Afghanistan, dat door iedere wereldmacht is overspoeld met wapentuig, te kijken om te weten wat de gevolgen hiervan zijn.

De reactie van het MinDef over deze risico's vind ik tekenend: „De geleverde wapens zijn na overdracht eigendom van Oekraïne en Nederland heeft na overdracht geen zeggenschap over de inzet. Nederland monitort (daarom) ook niet waar de geleverde goederen zich bevinden.”

En dat terwijl de risico's bekend zijn: zeker in de Oekraïne, dat een traditie heeft van illegale wapenhandel:
"Nederland erkent echter het risico dat geschonken luchtdoelsystemen en antitankwapens in verkeerde handen vallen, getuige de brief die de regering vlak na de Russische aanval op Kyiv ( dat is de deugspelling van Kiev, red) naar de Kamer stuurde. Oekraïne heeft immers „een van de grootste illegale wapenhandelcircuits in Europa” en daarom valt toetsing aan een Europees exportcriterium „negatief uit”. Afgewogen tegen het Oekraïense recht op zelfverdediging, wordt dit risico echter „acceptabel” geacht."

Schandalig.

de IJsman | 28-05-23 | 00:24 | 10

@Après toi | 28-05-23 | 01:03: Jij bent ook geen strateeg Kuifje. De vraagstelling is toch duidelijk? Wie krijgt die wapens in handen? De lokale 'post' bezorger of de tot opsporing gezocht gemaakte?

Zalwelweer | 28-05-23 | 01:19

@Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 00:53: Je gaat helemaal voorbij aan het punt dat er gemaakt wordt, namelijk dat die wapens in handen van het NL criminele milieu terecht zullen komen. Dat is onvermijdelijk.

Asteroid-B612 | 28-05-23 | 05:56

@Asteroid-B612 | 28-05-23 | 05:56: Nu zie ikj niet gauw wat criminelen met een Patriot aan moeten,, maar het kleinere spul wel. Maar het is nog steeds veel minder dan wat Putin aan de "separatisten" (of terroristen?) heeft toegeschoven, tot aan de bekende BUK toe.

Sneerpoets | 28-05-23 | 07:35
▼ 7 antwoorden verborgen

Sloom café. Ik ga even digitale bloedbaden aanrichten in Call of Duty Mobile.

Survivor- Eye of the Tiger.

Zalwelweer | 28-05-23 | 00:18 | 2

@Robert Haynes | 28-05-23 | 00:26: Dank u.

Zalwelweer | 28-05-23 | 00:28

Er staat een buitgemaakte Russische tank in hartje Amsterdam.
www.rtlnieuws.nl/nieuws/video/video/5...
Is dat de dank voor onze vrijheid, deze vernedering?
Bovendien is het misplaatste opschepperij over het 'succes' van de oorlog die Mark Rutte graag wil voeren in naam van Nederland.
In een oorlog zijn nooit winnaars alleen huilende vaders, moeders, broers en zussen die hun geliefden moeten offeren voor de machtswellust van overheden.

keestelpro | 28-05-23 | 00:18 | 8

@Après toi | 28-05-23 | 00:59: Dat is een waarheid als een koe. Maar goed, invloedssferen, grote boosaardige staten zoals de Sovjetunie of Rusland en kleinere landen die altijd weer onder dreiging leven of de Sjaak zijn. Whats new?

Zapata10 | 28-05-23 | 01:08

@Après toi | 28-05-23 | 00:59: Alle russen die ik ken, via werk en prive, vinden die oorlog helemaal niks. Vinden het zelfs vreselijk, land in crisis, duizenden doden. Die oorlog is een spelletje stratego van de Doema met morbide middelen. Of ik ken toevallig alleen Russen (uit Moskou) die anders zijn dan de rest van het 'ellendig' volk.

small_town_dad | 28-05-23 | 01:11

@Après toi | 28-05-23 | 00:59: Nee de Russen pikten geen "groot deel van Finland" in. Dit was een reeds eeuwenlang durend conflict over de als Karelie bekend staande regio. De Russische overmacht kreeg flink op zijn bek kregen van de uiterst gemotiveerde, en goed geacamoufleerde Finnen, die zeer bekend waren met het besneeuwde terrein, en zich op hun ski's snel uit de voeten konden maken.

Asteroid-B612 | 28-05-23 | 06:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Bioscoop Lab-1 in Eindhoven annuleert film vanwege ‘intimiderende en bedreigende’ berichten.
Moslims in Nederland boos over film uit India over IS.

Jan Dribbel | 28-05-23 | 00:11 | 2

Is dat die film met dat bacchanaal?

TanteJuut | 28-05-23 | 00:19

Die film is helemaal niet bedoeld voor moslims!!!!11 wat doen die daar in de bioscoop?

small_town_dad | 28-05-23 | 01:13

Big Audio Dynamite - E=MC2
https://m.youtube.com/watch?v=cHTDkJ-bQqM

Montgomery Burns | 28-05-23 | 00:05

Lezersvraag: Op de achtergrond tv aan met herhaling van Bed en Breakfast. Zijn dit acteurs of willekeurig van de straat geplukte Nederlanders die onder dwang Hollandse benepenheid moeten uitbeelden ?

Cornelis12 | 27-05-23 | 23:59 | 5

@Papa Jones | 28-05-23 | 00:03: De Françaises vallen altijd in katzwijm. Maar ik heb dan ook de Franse kop want half Frans. En toch echt in Nederland geboren. DNA. Het is onverwoestbaar.

Zalwelweer | 28-05-23 | 00:07

@Zalwelweer | 28-05-23 | 00:07: Het was zó grappig. Ze sloeg haar handen ineen. Ik moest gelijk aan Manuel denken, van Fawlty Towers.

Papa Jones | 28-05-23 | 00:08

@Papa Jones | 28-05-23 | 00:08: Haha, leuk moment toch?

Zalwelweer | 28-05-23 | 00:10
▼ 2 antwoorden verborgen

"In Nederland heerst er een soort elite, die bestaat uit wereldvreemde en ontwortelde mensen"..... klopt. Ik volg Spruyt al jaren , helemaal eens met hem. Maar zelf geloof ik in helemaal niets. Ben ik agnost of atheïst misschien. ? Ik geloof zeker niet in Rutte, of zijn discipelen , waarvan hij ,Rutte, zelf een voetveeg is van de opper EU elites. En we laten het allemaal gewoon gebeuren.

Zwizalletju | 27-05-23 | 23:59 | 2

Mooie omschrijving. De ontwortelden. Enkel onkruid blijft wortelen. Filosofisch momentje.

TanteJuut | 28-05-23 | 00:08

Reli’s die atheisten die niet tussen de spruitjes en mestlucht willen wonen, ontworteld noemen. Ik kan zijn andere denkbeelden wel raden. Ik blijf lekker ontworteld.

BobDobalina | 28-05-23 | 00:31

Even een vraagje voor de experts hier. Kan er iets op YouTube terwijl de content elders staat of is het niet mogelijk?

Zalwelweer | 27-05-23 | 23:51

Om onze Oekrainese vrienden een hart onder de riem te steken ( en ik hier toch wel redelijk vaak Russische muziek post, iets wat ze wel kunnen, itt een oorlog winnen ):
www.youtube.com/watch?v=6g47MGccsXw

Graaisnaaiert | 27-05-23 | 23:47

Ook een soort religie an sich. Vandaag maar eens een nummer dat in je hoofd blijft spoken. In drie versies, door twee artiesten. MacArthur Park is het nummer, dat lied met die taart in de regen. Geschreven door Jimmy Webb.

Hier de originele Richard Harris versie: www.youtube.com/watch?v=tRwYQgk05DY

Hier de Giorgio Moroder versie met Donna Summer: www.youtube.com/watch?v=o2YcU24Wsf0

En voor de liefhebbers van lange versies, de bijna 19 minuten durende disco mix met Donna Summer: www.youtube.com/watch?v=H4ZaUoTRydU

Met_baard | 27-05-23 | 23:44 | 7

@Papa Jones | 27-05-23 | 23:50: Ah ja, die had ik er apart bij willen zetten. Met dank.

Met_baard | 27-05-23 | 23:56

Er zijn blijkbaar 194 versies van dit nummer, dus voeg je eigen favoriet maar toe. Is er nog ergens een metal versie?

Met_baard | 27-05-23 | 23:57

@Met_baard | 27-05-23 | 23:57:
Volgens mij wel, staat me bij dat ik er wel iets op plaat van moet hebben, geen idee meer van wie. Maar kan me nog wel herinneren dat ht kort 0 iets van 3 minuten - was en ze de essentie van het nummer volledig misten. Oftewel, zwaar matig.

Graaisnaaiert | 28-05-23 | 00:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Grappig, dat je bij dit soort topics de reactie van sommige reaguurders kan voorspellen. Alsof ze een missie hebben. Daarbij gaan ze steevast voorbij aan de essentie door op detailniveau afleiding te creëren. Gereformeerd of niet, Spruyt heeft een zinnig verhaal. Overigens was 'Driestarrrr!' in mijn middelbare schooltijd een soort scheldwoord dat werd ingezet op het moment dat er een groep meisjes in een rokje tot de knie voorbij fietste.

MickeyGouda | 27-05-23 | 23:42 | 8

@Nuuk | 28-05-23 | 01:29:
Precies dit, Nuuk. Nuances, daar komt het steeds weer op neer. Je kunt bepaalde elementen van iets waarderen zonder het gehele gedachtengoed te omarmen.

MickeyGouda | 28-05-23 | 02:06
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik heb niets tegen religie. Ieder zijn ding. Maar steeds meer clubjes proberen het in mijn strot te duwen. Aardige mensen hoor, vooral als ze doorlopen.

Is er wat tussen hemel en aarde? Vast wel. Maar val mij er niet mee lastig. En de bijbel is inmiddels zovaak overgeschreven dat de originele context niet meer klopt.

Zalwelweer | 27-05-23 | 23:39

Spruyt in het Stamcafe? Ok.
www.youtube.com/watch?v=NOOrBdrlF1w
( 50,000 Miles Beneath My Brain, heerlijk nummer van Ten Years After, bijna 8 minuten genieten met af en toe een vleugje Sympathy for the Devil erdoor )

Graaisnaaiert | 27-05-23 | 23:29 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

Jon Secada - Just Another Day

Zalwelweer | 27-05-23 | 23:25 | 2

"Die bemoeizucht van de overheid irriteert me mateloos"

De kern. Het ergert mij ook.

Roos | 27-05-23 | 23:19 | 9

@keestelpro | 27-05-23 | 23:35: Goed geregeld. Ik doe iets vergelijkbaars, en ik gebruik dan inmiddels Windows 11 zonder AI, maar heb ook nog een oude bak staan die zowat een kerncentrale nodig heeft om op te starten. Beetje over de top aangepast. Maar je conclusie is juist. Juist onbewust mensen on grid hebben is totale controle.

Zalwelweer | 27-05-23 | 23:43

@TanteJuut | 27-05-23 | 23:40:
We zijn hier gepredestineerd, om eens een calvinistische uitdrukking er in te gooien, om de zwarte kousen als meest onverdraagzaam te zien. De zwarte doeken zijn echter een factor 10 erger.

Nuuk | 28-05-23 | 00:18

Dat geloof ik niet. Laat de overheid jou aan je lot over, dan is er ook geen sociale zekerheid meer, subsidies en toeslagen, goedkope medische zorg, opleidingen, infrastructuur. Een beetje bemoeienis is onvermijdelijk als er zoveel tegenover staat. Je kan ook kiezen voor een land met een kleine of afwezige overheid, daar zal je het helemaal zelf moeten rooien en vak is het er erg onveilig wegens de gigantische welvaartsverschillen.

Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 01:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Ghe

Papa Jones | 27-05-23 | 23:31

Tsja ook een dagje ouder, dan spring je steeds minder makkelijk over een steen heen he..;)

Smoelensmid | 27-05-23 | 23:46

Why religion is literally false and metaphorically true.
youtu.be/c0_J998UD9s

Robert Haynes | 27-05-23 | 23:19 | 2

Mooi filmpje. Prof. Harrie Kuitert, begonnen als gereformeerde dominee, eindigde als agnosticus. Van hem is de uitspraak: 'Alle spreken over boven komt van beneden, ook het spreken dat beweert van boven te komen.' Wat de atheïstische inquisiteurs hier niet doorhebben is dat de inhoud van dat spreken van beneden nog steeds waardevol kan zijn.

J.P.Drapeau | 27-05-23 | 23:35

@J.P.Drapeau | 27-05-23 | 23:35: Ligt eraan of die sprekers het nodig vinden om geweld toe te passen om te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn komt te liggen. "Bekeer of sterf" is zo oud als religie zelf.

Sneerpoets | 28-05-23 | 07:20

Begin maar vast met een megacity te bouwen in te Apel wat een schrikbeeld daar in mijn zo geliefde Afrika ;(

Smoelensmid | 27-05-23 | 23:38

@Smoelensmid | 27-05-23 | 23:38:
Wereldwijd wordt jaarlijks ruim 50 miljard ton zand verbruikt, voor o.a. asfalt, wegen, zelfs tandpasta maar vooral voor woningbouw. Door nog meer verstedelijking wordt zand, de tweede meest gebruikte grondstof op aarde, steeds schaarser. Des te meer reden om in te zetten op voorlichtingscampagnes in Afrika en Azië voor geboorteplanning -beperking.

drs.Nee | 27-05-23 | 23:51

Bart Jan Spruyt zie ik als intellectueel. Minder als politicus. Net als Kinneging, die bepaald geen lachebekje is. Ik denk dat Spruyt een goede leraar kerkgeschiedenis is.

thanseeuwen | 27-05-23 | 23:18

Zondagmiddag een uur lang laagste prijs ooit voor een kWh stroom bij de ANWB : -48 cent. Min dus. Je krijgt geld voor stroomverbruik. Alles gaat hier aan. Electrische kachels op vol en de ramen open.

goedverstaander | 27-05-23 | 23:17 | 4

@Papa Jones | 27-05-23 | 23:20: Als je niks verbruikt zeker de schakelaar van je omvormer even omzetten. Anders betaal je voor levering.

goedverstaander | 27-05-23 | 23:35

Hieruit blijkt maar weer dat "de markt' volledig zijn/haar doel voorbij schiet. Dit slaat dus echt helemaal nergens op.
Tip, als je wat verlengsnoertjes aanschaft en over de rest van de straat verdeelt kun je nog veel meer verdienen. En dit achterlijk land kennende zal er ook wel weer subsidie op die verlengsnoeren zitten.

Graaisnaaiert | 27-05-23 | 23:36

@goedverstaander | 27-05-23 | 23:35: Ik zit nog bij Essent, variabel tarief. Maar zeker iets om in het achterhoofd te houden als ik overstap naar een ander, en uurtarief.

Papa Jones | 27-05-23 | 23:41
▼ 1 antwoord verborgen

Als dit het café is, heb ik een liedje voor Spruyt.
Als dit het café niet is, ook.

Maarten van Roozendaal - Red mij niet.
m.youtube.com/watch?v=XVniOVWPs0E&...

Kapitein Sjaak Mus | 27-05-23 | 23:16 | 1

Raar Stamcafé. Ik wacht even af.

Zalwelweer | 27-05-23 | 23:12

Inderdaad, Nederlanders stellen zich dociel op, in tegenstelling tot de Fransen die de confrontatie aangaan.

meneer Q | 27-05-23 | 23:12

Nou niet namens mij dus,

"Ingewijden: Koning Willem-Alexander houdt toespraak bij herdenking slavernijverleden, excuses verwacht"
www.parool.nl/nederland/ingewijden-ko...

Cornelis12 | 27-05-23 | 23:10 | 8

@meneer Q | 27-05-23 | 23:19: LOL

TanteJuut | 27-05-23 | 23:21
▼ 5 antwoorden verborgen

Die Spruyt blijft toch het miskent talent, de voetballer die nooit het hoofdveld heeft gehaald. De b-artiest zonder een hitje.

Red shirt | 27-05-23 | 23:05

Bart Jan Spruitjeslucht.

Piggelmee | 27-05-23 | 23:00 | 1

Toen was geluk nog heel erg benepen

TanteJuut | 27-05-23 | 23:03

Buiten de SGP om zegt hij best wel zinnige dingen. Ik heb niets met religie maar vind sommige conservatieve waarden best wel aanlokkelijk terwijl ik links ben. Nu ben ik weer niet PvdA/GL links (braakneigingen) maar meer een van de Piraten partij of anders waar de voorliefde van George Orwell naar uitging, Poum maar meer CNT/FAI. Links maar fel anti communist. Eigenlijk ook wel een beetje conservatief. Want dat links bestaat niet meer. Behoud van cultuur, het kennen van de geschiedenis, erkennen van waarden en fatsoen. Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf maar ook voor die ander, kritisch blijven denken en blijven streven naar verbetering van jezelf. Maar ook erkennen dat samenwerken meer oplevert dan alleen voor eigenbelang gaan. Conservatief, wellicht ouderwets, maar met veel meer inhoud dat het zogenaamde progressieve sociaal liberalisme wat met holle kreten vooruitgang predikt.

Zapata10 | 27-05-23 | 22:55 | 13

Neem een tradwife.

Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 00:34

@Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 00:34: Alhoewel u enige hiaten in uw ontwikkeling heeft wat betreft de geschiedenis van landen in Europa moet u toch kunnen weten dat binnen Poum en CNT/FAI vrouwen gelijk waren aan mannen. Het is weer een zwakke poging van u om te provoceren. Overigens ben ik al ruim 30 jaar getrouwd en zorg ik voor mijn partner omdat ze gehandicapt is na een herseninfarct. Heel modern nietwaar?

Zapata10 | 28-05-23 | 00:45

@Zapata10 | 28-05-23 | 00:45:
"en zorg ik voor mijn partner omdat ze gehandicapt is na een herseninfarct."

Wist ik niet. Meteen punten erbij voor je onbaatzuchtigheid. Nee, geen sarcasme.

Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 00:56
▼ 10 antwoorden verborgen

Ook wel weer heel grappig dat iemand die zelf zwaar religieus is, andere mensen 'wereldvreemd ' noemt. Ik moest er erg om lachen.

Après toi | 27-05-23 | 22:50 | 8

@Klaagbaan | 28-05-23 | 00:06: Het is nu nog zaterdag, maar morgen mag je weer twee keer naar de kerk. Halleluja!

Après toi | 28-05-23 | 00:15

@Klaagbaan | 28-05-23 | 00:06: haha, een intellectueel die over de elite begint en vindt dat Baudet door de msm is geframed.

Ik ben overigens net zo religieus als jij transgender bent.

BobDobalina | 28-05-23 | 00:19

@Klaagbaan | 28-05-23 | 00:06:
"Helaas BJ Spruyt is een echte intellectueel van conservatieve persuasie."

Yeah right. En dan dat klakkeloze idealiseren van Baudet of Fortuyn. Dat alleen al maakt je intellectueel-af. Maar hij zal hier wel weer hoge ogen gooien. Hij zegt toch maar rake dingen! Nou ik zeg: Vraag of hij een nieuwe partij opricht of beter nog een nieuwe omroep want er is zwaar behoefte aan een nieuw rechts geluid en zeker van een intellectueel want die zijn toch al zeldzaam op die flank, vaak zelfs gewantrouwd ook nog. Maar tik je de juiste boxjes aan, zoals Syp Wynia, dan draagt men je op handen.

Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 00:43
▼ 5 antwoorden verborgen

Griezelig volk dat hersteld hervormd clubje. Geen aandacht aan besteden GS.

DieKatze | 27-05-23 | 22:50 | 3

Dat zijn toch een soort Salafistische Christenen.

Après toi | 27-05-23 | 22:51

Als geloofstoerusting heb je YouTube uitzendingen van GJ van den Brink. Bepaald geen doorgeslagen fanatieke godsijver maar nuchtere beschouwingen waar je wat mee kan.

thanseeuwen | 27-05-23 | 23:27

@Après toi | 27-05-23 | 22:51: Vergeet de bomgordels niet te noemen.

goedverstaander | 27-05-23 | 23:32

Mooi stuk, mensen met een ziel en de gave van onderscheid, ik hou er wel van.

kroel | 27-05-23 | 22:48

Is Bart Jan tegen abortus? Vindt hij homofilie een afwijking? Weet Bart Jan hoe een café er van binnen uit ziet? Denkt BJ dat alcoholisten in de hel belanden? Toch een paar indringende vragen waar ik graag antwoord op zou hebben gehad.

Après toi | 27-05-23 | 22:35 | 23

@Après toi | 28-05-23 | 01:07:

Dat het een geradicaliseerde club is, niet in staat tot enige nieuwschierigheid naar andere denkbeelden? Nou dat zou ik een open deur willen noemen. Te onpas en te onpas worden in de kamer idiote beschuldigingen geuit. Onlangs zo erg dat bij aanspreken daar op door van der Plas, ook Bergkamp haar gelijk gaf. Zij noemde overigens het beschuldigingen uiten van verschillende partijen aan, en hoewel niet genoemd, neem ik aan dat van der Plas in de context van dat debat de PVV bedoelde.

Ons gesprek begon met je dichtgetimmerde aannames over Spruyt, op vragen van mij heb je geen zin met een antwoord te komen. Je lijkt dan vast te zitten in je eigen dogma’s, best wel benepen calvinistisch. Dat hoor ik niet direct terug bij Spruyt die ondanks vasthouden aan zijn meningen, wel open staat voor mensen van blijkbaar andere gezindheid.

Spruyt, van Amerongen, Zwagerman (vanmiddag) allemaal “dom, geen schoolopleiding “ en meer van dat fraais.

Nuuk | 28-05-23 | 01:26

@Après toi | 28-05-23 | 01:34:
Waar blijkt dat uit?
Wat heeft het te maken met vragen om onderbouwing?

Nuuk | 28-05-23 | 01:37
▼ 20 antwoorden verborgen

Spruyt: 'Er is een totaal gebrek aan identiteit bij onze leiders. Identiteit geeft zelfbewustzijn en een rechte rug. Als je geen rechte rug meer hebt, ben je verloren. Ik vind het echt ongelofelijk wat er met Nederland gebeurt...
Kijk naar een door en door fatsoenlijke Martin Sommer, die in zijn eigen krant belachelijk wordt gemaakt door ombudsman Jeroen Trommelen.'

Rake woorden van Spruyt, die zich vast nog herinnert dat door Balkenende, Opinio ter ziele ging; en hoe de sympathieke Paul Scheffer na zijn kritische artikel rond de eeuwwisseling, waarin hij terecht de mislukking van de multiculturele samenleving aan de kaak stelde in dezelfde NRC de nazihoek werd ingedreven. Met als gevolg dat Scheffer tijdenlang verbaal lamgeslagen raakte waarna hij zich weer herpakte door het debat weer aan te gaan. Zoals hier op de Haagse Hogeschool in 2016: Het Grote Vluchtelingen College van Paul Scheffer. www.youtube.com/watch?v=yQqN_CU2WgM

drs.Nee | 27-05-23 | 22:32 | 1

Oh ja, dat was er inderdaad ook nog.. interessant betoog.

anja | 28-05-23 | 00:21

Wat een onsamenhangend geleuter. Hij vindt dat het landschap wordt verkracht, en hemelt in dezelfde alinea de BBB en SGP op. Volgens mij is de intensieve landbouw toch de grootste kracht achter het veranderen van het landschap rond de Gouwe.

DeWeerman | 27-05-23 | 22:31 | 1

Ik lees hier vooral geleuter. Rond de Gouwe is geen intensieve landbouw. Rond Alphen vooral een oude vuilnisbelt, rond Boskoop potplanten/heester teelt, de rest is aardig volgebouwd met af en toe nog wat melkboeren (Goudse kaas). Dat zijn de feiten.

Klaagbaan | 28-05-23 | 00:13

Een boom met takken.
Takkenboom.

SterF... | 27-05-23 | 22:26 | 2

Ja. Ook wel bekend als "onleesbaar logo van black metal band" :p

Asteroid-B612 | 27-05-23 | 22:30

Verbaast me dat reaguurders alleen aanslaan op twee zinnen over geloof. De rest van het verhaal snijdt zin voor zin hout. Idee om hem als columnist te vragen?

ole guapa | 27-05-23 | 22:26 | 6

Inderdaad onbegrijpelijk. Goeie kerel, die Spruyt, hij legt de vinger op de zere wonden van onze verloederende democratie en cultuur. Ik kom uit een onkerkelijk gezin, maar dat Spruyt een soort van vrijzinnige christen is doet voor mij niets af aan de waarde van zijn inzichten.

J.P.Drapeau | 27-05-23 | 22:48

@Papa Jones | 27-05-23 | 22:46: zwellevertje.

Après toi | 27-05-23 | 22:48
▼ 3 antwoorden verborgen

Goh, ik had dit stuk zelf kunnen schrijven.
(Als ik het had gekund uiteraard).
Toevallig zei ik een aantal avonden geleden hetzelfde in een kleine duscussie met echtgenoot, nl. dat de huidige politiek ontworteld is van Nederland, de belangen van het land voor en door wie ze gekozen zijn niet meer zien c.q. waarnemen en er niet meer naar handelen. Vervreemd.
U begrijpt dat ik dit een heel goed stuk vind van de heer Spruyt.
Een degelijke conservatieve partij die rechtstatelijkheid in haar vaandel draagt zou ik verwelkomen. Datgene wat zich nu ´progressief´noemt is eigenlijk niets, progressief is een leeg woord geworden dat overal en nergens op wordt geplakt.
(Misschien moet ik erbij zetten dat ik niet gelovig ben).

ChalinaRosa | 27-05-23 | 22:15 | 6

@Nuuk | 27-05-23 | 22:52:
"die neerkijkt op middenklasse"

Dat zal je wel zo ervaren maar het is niet waar. Die eindtijd verhalen zijn stevig wetenschappelijk onderbouwd. Opwarming aarde gaat gestaag door en over een jaar of zestig zeventig is het hier drie tot vier graden warmer. Het effect daarvan zal desastreus uitpakken voor heel veel wereldbewoners en astronomische hoeveelheden schade en geld gaan kosten.

Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 01:00

@Beste_Landgenoten | 28-05-23 | 01:00:

Dat is niet te voorspellen, elke natuurwetenschapper kan je dat vertellen. Opwarming is er zeker, niemand weet tot hoe ver dat door zal gaan. Een thermostaat zit er niet op de wereld. Het op lostrekt onwetenschappelijk om te stellen dat we de “boel wel even regelen”. Aanpassen is wat we moeten doen en dat kost geld. Geld dat nu over de balk wordt gegooid door religieuze gekkies die de hysterische visioenen van Greta geloven.

Het IPCC is beter te vertrouwen. Wetenschappers zeggen dat de Aarde niet vergaat maar we wel moeten aanpassen. Activisten zoals Jetten, timmerman en Klaver roepen hel ende verdoemenisch.

Nuuk | 28-05-23 | 01:36
▼ 3 antwoorden verborgen
▼ 2 antwoorden verborgen

" Ik vind de SGP sympathiek, stem er vaak op" hou maar op met lezen, de rest kan gewoon de vuilnisbelt op.

zwellevertje | 27-05-23 | 22:11 | 4

@Kievit | 27-05-23 | 22:27: Want een partij die nog steed denkt dat vrouwen een soort untermenschen zijn, een partij waar zelfs Poetin dankbaar gebruik van maakt om aan te tonen wat een hypocrite bende het in NL is, doet meer schade dan goed aan een land, ondanks hun uitmuntende kennis van het staatsrecht. Verder ben ik van mening dat religie niet thuis hoor in de politiek, geloven doe je maar lekker thuis, achter de voordeur maar val de rest van het land er niet mee lastig.

zwellevertje | 27-05-23 | 22:59

@zwellevertje | 27-05-23 | 22:59: Poetin gebruikt FvD niet de SGP. Als je dit soort onzin verkondigt ben je al af. Wat betreft het tweede, ook onzin. Je bent wie je bent, alleen kan je in de politieke discussie niet aankomen met de bijbel (of koran) als waarheid maar zal je het op de inhoud moeten doen. Dat door de SGP vrij aardig net zoals Azarkan dat namen Denk ook doet. Ik heb ze liever als enige gasten als de Groot of Sjoerdsma.

Klaagbaan | 28-05-23 | 00:18
▼ 1 antwoord verborgen

Hersteld hervormd. Ik vreet nog liever de rest van mijn leven gekookte spinnen en soep van zweetsokken dan dat ik me inlaat met dat soort haters van het leven. Predestinatie aanhangers en vrouwenhaters zijn het. En televisieverbieders, dat pleit voor ze.

BozeKater | 27-05-23 | 22:05

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) is een bevindelijk gereformeerd Nederlands kerkgenootschap, dat ontstond uit leden van de Hervormde Kerk die wegens gewetensbezwaren buiten de fusie wilden blijven met de Gereformeerde Kerken en de Evangelisch-Lutherse Kerk, die samen op 1 mei 2004 opgingen in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Tot de HHK behoren voornamelijk gemeenten die eerder tot de orthodox-hervormde richtingen binnen de Gereformeerde Bond en Het Gekrookte Riet gerekend werden. De Hersteld Hervormde Kerk bestond in 2021 uit 119 gemeenten, 72 dienstdoende predikanten en 60.159 leden.
De bevindelijk gereformeerden vormen binnen het gereformeerd protestantisme in Nederland een orthodox-protestantse stroming. Zij onderscheiden zich vanouds van de orthodox-gereformeerden door nadruk te leggen op de persoonlijke toe-eigening van het heil.

Tja.

Wij... laat maar, paar anekdotes uitschrijven hier heeft volgens mij niet heel veel zin.

Pa's hele grote oranje SGP-poster voor hun slaapkamerraam, heeft mij wel in het rooie kamp van Joop den Uyl gedreven. Ieder nadeel hep ook nog eens zijn voordeel. En ik kan ook daar weer over meepraten.

dickwvf | 27-05-23 | 21:56

Die Kinneging ziet er idd niet heel gezellig uit. Maar is nog Katholiek. Een stuk vrolijker geloof dan dat van de mannenbroeders.

dickwvf | 27-05-23 | 21:50

Ja heel erg herkenbaar, hun standpunten. Laat ik maar niet schrijven over de psychische wonden die opvoeding in bepaalde gemeenschappen open reten.
Als je Jan Wolkers of Maarten 't Hart leest kom je een beetje in de buurt van die belevingswereld. En ja, ik kan er ook wel een aardig boekje over open doen. Door mijn SGP-opvoeding, de EO-Visie en genoemd RD thuis en mijn Gereformeerde Bonds jeugd, ben ik veel op z'n zachts gezegds vreemde zaken op het spoor gekomen. Maar goed, we hadden altijd een prima band met mijn ouders en ik ben er eigenlijk nixxx minder van geworden.

Maar beste BartJan, besef jij wel wat jouw overtuiging met mensen heeft gedaan?

dickwvf | 27-05-23 | 21:45

Als je vrienden bent met Kinneging dan mankeert er toch het één en ander aan.

Normpje | 27-05-23 | 21:43 | 1

Eens. Doodenge kerel met psychopate trekjes.

Graaisnaaiert | 27-05-23 | 22:40

Sluiten jullie nou ook al mensen van de zwarte kousen-kerk in de armen?

dickwvf | 27-05-23 | 21:38 | 2

ALs je de SGP in de tweede kamer een beetje volgt zal je ontdekken dat die vaak ook heldere, verstandige en goed onderbouwde standpunten hebben. Niet alles is gebaseerd op enkel louter een bijbeltekst.

Sieg Hein | 27-05-23 | 21:45

@Sieg Hein | 27-05-23 | 21:45: Dat bedoel ik.

ChalinaRosa | 27-05-23 | 22:19

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland