Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten - Stikstof, het moet anders

Het huidige stikstofbeleid is onbetaalbaar, juridisch onuitvoerbaar en bereikt het gewenste resultaat niet

Frans Timmermans gaf Caroline van der Plas de opdracht om aan te tonen dat het ook anders kan. Een opdracht waarin onze kabinetten, 26 andere lidstaten en de Europese Commissie reeds 31 jaar falen. 81% van de Europese natuurgebieden verkeerd in een slechte toestand, de dromen van de Habitatrichtlijn (1992) komen nergens uit. Eurocraten borrelen vrolijk verder, alleen wij zitten op slot.

Het is vreemd dat gasloze woningen geen uitzondering hebben, maar tijdelijke containers wel. Een gasloze woning stoot geen stikstof uit (behalve tijdens de bouw), de noodwoningen stoten stikstof uit tijdens de bouw en een veelvoud tijdens gebruik. Deze superstrenge interpretatie van stikstofwensen veroorzaakt meer milieuschade dan het voorkomt. Er mag niets, ook niet een stap voorwaarts.

Het huidige stikstofplan van het kabinet is zwaar ontoereikend. Dan mag je in 2030 (regeerakkoord) of 2035 (huidige wet), nog steeds in 96% van Nederland niet bouwen (PDF). Zelfs als je dat plan niet voor 100%, maar 200% uitvoert, blijven de meeste provincies nog volledig op slot. Er zijn doelen gesteld, die zelfs bij complete afwezigheid van mensen of vee in Nederland, onhaalbaar blijken.

Dat Frans Timmermans niet zorgt dat een nieuwe stal in Duitsland, 200 meter van de grens, ook in Nederland vergunningen nodig heeft, zorgt ervoor dat wij op slot blijven, dankzij uitstoot waarover wij geen zeggenschap over of invloed op hebben. Wij blijven machteloos en dakloos. Buitenlandse depositie is voor ons al fataal, Europese regie op grensoverschrijdende milieuvervuiling ontbreekt. 

De meeste natuurgebieden gaan op tilt, dankzij louter buitenlandse uitstoot. Al breng je onze hele veestapel naar de slacht, dan wij mogen nog niet bouwen. Andere natuurgebieden eisen bemesting, er is een mesttekort, behalve in Nederland. Volgens onze Nederlandse regels mogen wij pas verder leven met land-, wegen- en woningbouw, als we in alle natuur onze stikstofdoelen halen.

Noord-Brabant wil per 2024 van het stikstofslot af, door snel en volledig in te grijpen. Helaas missen ze de juiste informatie vanuit het rijk, juridische instrumentarium en voldoende wetenschappelijk bewijs om te kunnen onteigenen of afdwingen. Overheden moeten bij een rechtszaak een causaal verband aantonen tussen boer en natuur, dat kan het stikstofmodel niet. Dit is niet uitvoerbaar.

De provincie Overijssel diende een stikstofplan in met een prijskaartje van vijf miljard. Er zijn nog elf andere provincies, waar sommige een stuk meer stikstofellende hebben, dus de begroting van 25 miljard is nog zieliger dan het stikstofplan zelf. De bedragen die het kabinet meldde, zijn een fractie van de uiteindelijke rekening. Een gebruikelijke politieke leugen, want anders stemt niemand in (PDF).

Deze kostbare onteigeningen zijn extra onlogisch voor iedereen die begrijpt hoe je met technische maatregelen winstgevend 80% stikstofuitstoot kunt reduceren, terwijl je biologische kunstmest produceert. Het is gestoord dat een boer biologische mest niet altijd mag uitrijden, terwijl hij daarna met dure fossiele kunstmest met dezelfde ammoniak en dezelfde stikstof WEL mag uitrijden.

Terwijl nu de Nederlandse toekomst en woningbouw gegijzeld wordt om een niet werkend stikstofplan erdoorheen te drukken, zitten vergelijkbare crisissen met droogte, grondwaterstanden en waterkwaliteit al in de pijplijn om nog een paar keer Nederland op slot te zetten. We gaan van lockdown naar lockdown in de land-, tuin-, woning- en wegenbouw. Dit is niet te betalen of dragen.

Na het stikstofslot, komt het waterslot. Er zijn zat natuurgebieden die niet alleen een uitdaging met stikstof hebben, maar ook met waterkwaliteit of droogte. Volgens het RIVM missen we per 2030 zo'n 100 miljoen kuub water per jaar en moet er snel actie worden ondernomen. Door de Rijn stroomt twee duizend kubieke meter per seconde. Dit tekort stroomt elke veertien uur Nederland in. 

Als je in een regenachtige rivierdelta aan zee een watertekort ontwikkeld, dan is dat verregaande incompetentie, waar een paar Nomaden midden in de woestijn van in hun broek pissen van het lachen. We verzuipen letterlijk in water uit zee, uit rivieren of door extreme neerslag. Er komt zat water uit Duitsland, we missen alleen Europese afspraken dat het voor ons nog te zuiveren valt. 

Dit soort dossiers sudderen al decennia en zoals het er nu voorstaat, blijft dat nog jaren zo. We missen nu een miljoen woningen, met de huidige bevolkingsgroei door immigratie loopt dat tekort steeds verder op. Dat escaleert tot ondankbare nieuwkomers in hongerstaking en een bestaande bevolking die gezinsvorming uitstelt. Woningnood is een veenbrand die onze samenleving ontwricht.

Binnen de laatste versie van de Rutte Doctrine vergaderen we niet meer over zulke controversiële onderwerpen. Til het gewoon over de verkiezingen heen, de doofpot in. Dan ontstaan er geen sms’jes, beleidsdocumenten of notulen die later met Kamerleden, journalisten of andere plebs gedeeld moeten worden. Wat nooit heeft bestaan, valt niet onder de WOB, de WOO of artikel 68

Wij kunnen pas weer bouwen na een politieke cultuurverandering.

Reaguursels

Inloggen

Als je dit stuk leest worden we geleid door een stel prutsers eerste klas. En ik ben bang dat het nog waar is ook. De oren worden teveel gehangen naar de klimaatlobby met mensen die niet zo van feiten houden maar idealen in hun ogen hebben. We zijn er lekker mee!

Ruud5 | 15-04-23 | 08:18

Wel duizenden nieuwkomers per maand binnenlaten maar de bouw van nieuwe woningen onmogelijk maken. Al jaren dikke middelvinger naar de belangen van de agrarische sector. Groningers nog steeds niet gecompenseerd etcetera etcetera. Kim Jung Rutte en zijn kliek, bah…

stikstofhelp | 15-04-23 | 08:05

In Bulgarije wordt er aan de kust ook vrolijk doorgebouwd. Allemaal prachtige appartementen. Prijs rond de E1000,--/m². Een prachtig land, mooi zandstrand en een vlaktaks van 10%. Lange warme zomers, geen Euro en geen overtollige ambtenaren. Wat wil je nog meer?

Haberdoebas | 15-04-23 | 07:25 | 2

Ik zou zeggen, veel plezier daar.

Korrel_zout | 15-04-23 | 07:47

Zijn de steekpenningen ook strak 10%?

Schadenfreude | 15-04-23 | 08:54

Prachtig toch, hier in Oostenrijk schiet het ene gebouw na het andere uit de grond, buiten de grote steden heb je binnen een dag een huurhuis op maat voor een prijs, die ze in NL redelijk zouden noemen. In de gemeente waar ik woon staan altijd wel 1 of twee woningen te huur, met of zonder garage, ondertussen bouwt de verhuurgemeenschap een volgende "flat" met 15 woningen.

Ondertussen rijden de boeren af en aan met hun tractoren met zo´n ouderwetse giertank er achter. De gier wordt met een grote boog over het land gespoten, minstens een dag ruik je de "Landluft", de NH3 voert de boventoon. Het dichtstbijzijnde bos is 50 meter hier vandaan, de meeste bossen zijn eigendom van een boer, aangeplant op de steilste stukken grond, hoeft ie daar niet te maaien. Bij de boerderijen liggen grote stapels hout minstens een jaar te drogen, dan gaat het in de verkoop, bijna iedereen stookt hier wel op enige vorm van hout (blokken, snippers, pellets). De boeren hebben hier in de bergen een belangrijke ecologische functie. Met hun jonge koeien houden ze de almen in stand, bovendien verzorgen ze ook de grond die niet van hun is. De ene hand wast de andere, de ene stal na de andere wordt gebouwd, met Europese subsidie natuurlijk. Frans zag dat het goed was.

bergsbeklimmer | 15-04-23 | 06:55 | 4

Heil Österreich, en bijna alles biologisch. Het kan dus wel

KDbdl | 15-04-23 | 07:12

Het kan nooit zo mooi zijn als hier. Wij hebben D66 en de magere mannetjes, die hebben geen andere partijen nodig om de beste (democratische) beslissing voor Nederland te nemen.

Ik kwam Kaag vorige week tegen in Den Haag, in de supermarkt, ze was op werkbezoek.
Ze zei: wie zijn die mensen die denken dat ze hier nog boodschappen kunnen doen?

donkieshot | 15-04-23 | 07:31
▼ 1 antwoord verborgen

Ik wil gewoon leven, consumeren, reizen en geen 25 miljard naar klimaat.
Ik wil gewoon dat dat geld naar sociale voorzieningen gaat, gezondheidszorg etc.
Veel belangrijker

Alexander | 15-04-23 | 06:54

Gaap. Teveel mensen betekent teveel ellende. Blijf je vooral in allerlei bochten wringen tot je een ons weegt, maar dat is uiteindelijk waar het zoals het er nu voor staat op neerkomt.

SIogra | 15-04-23 | 02:34 | 2

Gelukkig, loopt de woke NOS nu alweer warm voor "De zielige zomer van 2023".

Dit land kan simpelweg niet de problemen van de wereld op zijn nek nemen.

Kortom. Stem ze weg.

Nederlandop1 | 15-04-23 | 05:22

@Nederlandop1 | 15-04-23 | 05:22:

“Dit land kan simpelweg niet de problemen van de wereld op zijn nek nemen.”

Dat weet je niet, dus we kunnen het altijd proberen. Aldus Rutte en Kaag.

DankeSchon | 15-04-23 | 08:43

Wij, het rijke westen. zijn te rijk ten opzichte van de arme zuidelijke lidstaten. Dat klopt niet volgens de EU.
Dus moeten de rijke lidstaten armer worden zodat ze weer in de pas lopen met de rest van de lidstaten.
Daarvoor is dit beleid gemaakt.
En weet je: het gaat ze nog lukken ook.

Het Licht | 15-04-23 | 00:42 | 5

De economische problemen zijn het grootst in de zuidelijke laamden, daar moet iets gebeuren qua werk en inkomen. Productie overhevelen kan daar een manier in zijn. Feit is wel dat via het beleid van de ECB de noordelijke landen de financiële janboel in het zuiden mede financieren en dit kan niet doorgaa, dat wordt niet meer geaccepteerd. Boeren en vissers wordt het ondernemen onmogelijk gemaakt. Die goederen blijven nodig, mensen blijven eten. Meelwormen knagen is voor de stedelijke activisten, die consumeren maar graag termen als progressief, groen en lekker in deze.
Wat heeft de EU ons nu gebracht? Welvaart veiligheid of stabiliteit in enige vorm in ieder geval niet. In dit tempo, zie inflatie, wordt NL snel armer. Cumulatief doorrekenen van inflatie maakt dat het besteedbaar inkomen van de burger de afgelopen 5 jaar gedaald is met een kleine 30%?
Verkaveling, daar lijkt het wel op, zo gek is de gedachte niet.

donkieshot | 15-04-23 | 07:15

Ha, een medestander. Ja. Zo simpel is het. NL moet structureel verarmen tov het zuiden. Allerlei listen door de NL overheid worden toegepast om dit te bewerkstelligen.

NerdAlert | 15-04-23 | 08:18

De immigratie begint wat dat betreft ook z’n “vruchten” af te werpen. Daar worden we ook steeds armer van. En onveiliger. En gezelliger wordt het ook al niet.

Ride_On | 15-04-23 | 08:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Twee dingen..
Als we de natuur in Nederland zijn gang hadden laten gaan stond de helft onder water.
Ten tweede bomen planten en laten staan als we een nieuwe wijk bouwen of kan een ontwikkelaar alleen op een leeg velletje beginnen met tekenen..?? Op een boom notabene...

ik2! | 15-04-23 | 00:41

Frans Timmermans verweet zijn PvdA-collega Plasterk ooit "jij bent een problem solver". nos.nl/artikel/2150253-timmermans-dee...

Dat is de essentie van beroepspolitici zoals Timmermans; crises creëren en crises koesteren. Als plantjes worden de crises verzorgd; ze krijgen water, pokon, en eventuele oplossingen worden gewied.

Het draait om geld en om macht. Crises zijn een excuus voor meer geldpotjes, meer baantjesmachines, meer regeltjes, meer overheidsingrijpen, minder democratie en minder rechtstaat. Want crisis.

Dandruff | 15-04-23 | 00:20 | 1

Is zo, wel.

Verderkijkert | 15-04-23 | 00:28

Boeren moeten gewoon perspectief krijgen in wat ze wel kunnen doen i.p.v. massaal koeien, varkens, kippen, etc. te houden. We zouden een groot deel van de wereld in voedsel kunnen voorzien i.p.v. in heel veel exportvlees een groter en aanzienlijker deel groente? Deze omslag kost gewoon veel geld. Maar daarvoor moeten we ook veel meer waterbuffers maken voor tijden van binnenstromend water of we moeten in te grote neerslagrijke perioden meer water opvangen. Hoe dit technisch uit te voeren, regenwater opvangen, is nog een vraag.

Bouwen kan in Nederland alleen nog maar op bescheiden schaal. We moeten eerlijk zijn naar andere grotere Europese landen: meer bevolking kan ons land niet meer t.b.v. de leefbaarheid meer aan, wij kunnen geen aanwas van 70.000 per jaar ooit nog huisvesten, we kunnen al niet meer bouwen voor onze huidige aanwas, die leven deels nog bij ouders, laat staan voor ook nog nieuwkomers. Wees in Europa daar eerlijk en transparant in!

Is daar een totale politieke ommekeer voor nodig? Ja. Want afgelopen 12 jaar is er veel te weinig gebeurd.

Jan, Leiden | 14-04-23 | 23:58 | 4

Het meeste vlees wordt geëxporteerd binnen een straal van 800km. Dat is regionale productie.

donkieshot | 15-04-23 | 07:38

@donkieshot | 15-04-23 | 07:38:
Meeste, maar 800 km is nog behoorlijk. Precies de cijfers zou hier handig zijn. Ook veel wordt dus blijkbaar nog buiten die 800 km geexpoteerd. Is dat nog wel nodig? Wat kunnen we als alternatief voor vlees en veevoeders verbouwen?

Jan, Leiden | 15-04-23 | 08:15

@Verderkijkert | 15-04-23 | 00:24:
Weet niet hoe de verhoudingen zijn hoeveel wel en hoeveel niet uiteindelijk wel of niet aan onze cultuur gaan passen. Maar weet wel dat ons land het al lang niet meer aankan en dat de Randstad al te verdicht is met wonen en ons land als geheel te dicht bevolkt is.

Jan, Leiden | 15-04-23 | 08:17
▼ 1 antwoord verborgen

Nederland heeft geen natuur meer. Wat is overgebleven is een aangeharkt park.

Chessmonkey | 14-04-23 | 23:47

Gewoon wat minder consumeren probleem opgelost.. Kan iedereen door blijven dieselen en of boeren..

niv01 | 14-04-23 | 23:35

Wat niemand lijkt te begrijpen is dat je een stap terug moet. De definitie van natuur! Die zogenaamd beschermd moet worden. Er zijn veel te veel volkstuintjes met subsidie.. die allemaal een ander doel nastreven. En geld binnenharken. Punt 1, er zijn geen natuurgebieden, alleen cultuurgebieden in Nederland. Punt 2, er zijn randdebielen met een wensnatuur, bevers, wolven, de drijfsijs, de kapsijs en de zeearend. Ga daar eens mee aan de slag. Voor de meeste mensen zijn een paar bomen, wat rust, een bramenstruik en een paardenbloem, hier en daar een heidegebiedje al genoeg natuur om ff lekker de kop leeg te maken.

Ouwe Semelaar | 14-04-23 | 23:27

-zelfjoris-

Verkeerde café

AldNuut | 14-04-23 | 23:19 | 1

:) misschien wel de mooiste tegel vandaag. Ik ga met een glimlach slapen, welterusten allemaal

klaverboerdenham | 14-04-23 | 23:49

""dan wij mogen nog niet bouwen."""Dit is taal van mensen die ik aan de lijn krijg wanneer ik een helpdesk, klanten service, of ander informatie kanaal bel. Of is GS ook al op callcenter tour.

deja_view | 14-04-23 | 23:17 | 3

Maar de essentie begrijp je wel?

PieterOpZicht | 14-04-23 | 23:21

@PieterOpZicht | 14-04-23 | 23:21:
Dit is precies waar het misgaat. We zijn hier in Nederland, dus we spreken en schrijven normaal Nederlands.

Lefty-Messup | 14-04-23 | 23:30

Och, er zijn twee woordjes omgedraaid. Dat overkomt mij ook wel eens als ik in een lang verhaal zinnen om ga gooien. De boodschap lijkt me duidelijk, daar mankeert niks aan. Overigens met de huidige staat van het onderwijs spreekt en schrijft niemand over 20 jaar nog normaal Nederlands.

Dandruff | 15-04-23 | 00:25

Het is een reeel probleem dat de stront van 600 miljoen gefokte en geslachte dieren per jaar onze natuur en bodem ernstig beschadigt, tezamen met industrie, luchtvaart en verkeer. Ook de opwarming met alle gevolgen in een reeel probleem. De polen gaan smelten, dat duurt honderden jaren, maar op lange termijn is Nerderland fucked.
De olifant in de kamer is echter de massa-immigratie. Iedereen ziet het, vrijwel iedereen weet dat het niet goed kan blijven gaan, een grote meerderheid wil het niet, vrijwel niemand durft het te zeggen.

zeeman73 | 14-04-23 | 23:05 | 5

Landijs is wel een dingetje. Zeeijs een lachertje.
En die stront kun je, net als de maffia doet met hun afval, gewoon exporteren.

Bootvisser | 14-04-23 | 23:21

@Bootvisser | 14-04-23 | 23:21: De belangrijkste reden van de stijging van de zeespiegel is niet het smelten van het ijs, maar het uitzetten van het water t.g.v. de hogere temperatuur. De gemiddelde diepte van de oceaan is ca. 5 km. Reken maar even uit hoeveel het water stijgt als 5 km water 1 graad warmer wordt.

bdn01 | 14-04-23 | 23:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Kan Mark Rutte niet eens een keer normaal kijken?
Het zal wel een onderdeel van zijn autistisch spectrum stoornis zijn dat hij zich niet weet te verhouden als er normale mensen bij zijn, maar hij kijkt alsof ie een winterpeen van de groenteboer in zijn geheime opening heeft gekregen op het moment dat de fotograaf afdrukte.

Osdorpertje | 14-04-23 | 23:03 | 1

Wie weet? Misschien een tril-ei in z'n,........

Ach laat maar, is gewoon een raar, onbetrouwbaar en Maatschappij vreemd sujet

sgaapje | 14-04-23 | 23:20

Die kerel is erg bang dat er voor hem een raam op grote hoogte wordt geopend. Zo gaat dat, in Ruzlan. En zo, blijven voor hem de roebelz vloeien.

Nederlandop1 | 15-04-23 | 05:30

Wat heeft die Rutte en zn trawanten NL in de vernieling geholpen, de staatsgevaarlijke mongool

beavis | 14-04-23 | 22:51 | 5

@zeeman73 | 14-04-23 | 23:06: Nee. rutte heeft een prachtige figuurlijke snelweg naar denhaag gebouwd voor mevrouw kaag..... Ze hoefde alleen maar met haar tapijtje naarbinnen te vliegen.

adam76 | 14-04-23 | 23:19

Als je voelt dat je in de vernieling bent geholpen is toch echt veruit de grootste kans dat jezelf daaraan het meest heeft bijgedragen. Je dicht Rutte toch echt een onmenselijk grote macht toe.

bdn01 | 14-04-23 | 23:57

@bdn01 | 14-04-23 | 23:57:

wat een onzin. Op je eigen leven heb je een redelijke invloed. Op overheidsbeleid zoals massaimmigratie, hyperinflatie, corruptie, derde wereld wetgeving, subsidies op criminaliteit en extremisme en dergelijke heb je nauwelijks invloed. Niet voor niets zegt dit kabinet dat verkiezingsuitslagen altijd genegeerd moeten worden, en dat corruptie en wanbeleid onder geen enkel beding bestraft worden.

Dandruff | 15-04-23 | 00:33
▼ 2 antwoorden verborgen

In plaats van uitkopen zou je dezelfde miljarden aan boeren kunnen subsidiëren om stikstofuitstoot te verlagen tot de norm. Uiteraard onwenselijk want oneerlijk.
Maar met miljarden boeren uitkopen om... WAT te doen met het land? .. is ook oneerlijk en riekt naar vals spel.

Sneerpoets | 14-04-23 | 22:34 | 8

Dat is in Nederland geen tollerantie, maar heet onverschilligheid

KDbdl | 15-04-23 | 07:16

@AldNuut | 14-04-23 | 22:46: Nu zijn het nog lachende moslimvrouwtjes, erg schattig. Maar zodra we op 30% zitten, nemen de mannen het over, worden de useful idiots in de keuken gegooid, zit Rutte met een versie van de Taliban aan tafel ja te knikken op alles wat ze'm oplepelen.

Sneerpoets | 15-04-23 | 08:21

@AldNuut | 14-04-23 | 22:46: soms ben ik somber maar dan bedenk ik me ineens hoeveel de islam ons heeft gebracht en hoe dankbaar we daarvoor moeten zijn. Mag ook wel eens gezegd worden.

Ride_On | 15-04-23 | 08:46
▼ 5 antwoorden verborgen

Nogmaals: wat als we niets doen? Wat als we het probleem negeren? Hoe ziet de "natuur" er dan uit over 50 jaar, en is dat erg?

Muxje | 14-04-23 | 22:30 | 5

Schonere lucht, water, bodem en meer droogte dan nu. Plantensoorten zullen verdwijnen en nieuwe komen ervoor in de plaats of niet, zoals dat gaat in de natuur. Alles verandert.

Triage | 14-04-23 | 23:00

Moeten we dan niets doen?

Jawel, maar in plaats van paniek te zaaien doen we er, om te beginnen, beter aan goed te beseffen dat we van die natuur afhankelijk zijn. Letterlijk. De recente feiten over PFOS, waarvan de schadelijkheid nog vele decennia kan blijven doorwerken, leren ons dat we onszelf door de processen die we zelf hebben in gang gezet in gevaar kunnen brengen.

We hadden dit trouwens al langer kunnen weten, al van toen we de DDT uit ons arsenaal pesticiden banden.

We kunnen beginnen met de vervuiling, de verspilling, de overbodigheid van zovele spullen die ons door een sluwe reclame als noodzakelijk worden aangeprezen. Minder beton storten, meer bos en de dieren als medeschepsels aanvaarden. En aan technische wetenschap doen, want fossiel is eigenlijk te kostbaar om op stoken. En ons voorbereiden door dijken te voorzien en de immigratie beperken, want die maakt het probleem nog groter.

Maar zelfs als we erin slagen klimaatneutraal te worden, dan nog zal het klimaat blijven doen wat het altijd al deed: veranderen…

Er ligt vooral een taak te wachten voor de kritische mens, die niet alleen zijn gewone medemens, maar ook de politieke gezagsdrager moet doordringen van een levensbeleving die afstand doet van de illusies van totale maakbaarheid en vraagt om realisme.

En dan is er een kritische journalistiek die niet het geldende narratief moet herhalen, maar de kritische geest aan het woord moet laten. Zo’n échte journalistiek zou tussendoor ook even de banden kunnen blootleggen tussen extreemlinks en een aantal ecologische wereldverbeteraars. Stel je voor dat Extinction Rebellion een of andere eurocommissaris gaat adviseren! De kameraden die elkaar adviseren en eredoctoraten toekennen…

We hoeven niet te doen wat W.F Hermans meesmuilend leuteren noemt.

We kunnen het veel simpeler houden. Door onze eigen kritische geest te scherpen en verhinderen dat de groene beweging door het extremisme gemonopoliseerd wordt.

En voor het overige: zuinig en vooruitziend zijn. In alle betekenissen.

Dat is al moeilijk genoeg.

Toiletflush | 14-04-23 | 23:14

Moeten we alles weg doen? Hoe ziet onze voedselvoorziening er dan uit? Je kunt wel dromen dat het uit het buitenland blijft komen maar corona en Oekraïne wijst wel uit dat de aanvoerlijnen vrij snel stuk komen te liggen als er ergens wat mis gaat.

SailingDuck | 14-04-23 | 23:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoeveel migratiestikstof was er deze week?

pim achtertuin | 14-04-23 | 22:29 | 1

Ik trek net een blikje cola open, oei weer 5 mg CO²
oeps

AldNuut | 14-04-23 | 22:33

Het is lente, bomen in de bloei, tulpen in bloei.
Rijdend door het dorp, weilanden links en rechts, het gras is groen.
Het bos aan de Noordkant is nog steeds hetzelfde bos als 40 jaar geleden.
Nog steeds dezelfde boerenbedrijven en bedrijvigheid als 40 jaar geleden.
Met andere woorden, ik zie het niet, ik proef het niet, ik ruik het niet, ik hoor het niet.
Het dorp en het bos én de weilanden zijn nagenoeg hetzelfde als 40 jaar geleden.
Stikstof is blijkbaar een sluipmoordenaar.
Ooievaars vliegen af en aan.
Toen we om 20.00 het dorp inreden een reekalf in de wei.
Hartje Randstad.
Ik wil best geloven dat in een aantal gebieden de stront een probleem is, maar dat is dan in die gebieden een probleem.
Maar ondertussen zit het hele land op slot, verstikkende regelgeving.
En dan te bedenken dat in die 40 jaar de afgelopen jaren de uitstoot drastisch is gedaald.
Dit land is zo prachtig zoals het is.
Daarom begrijp ik die krampreactie niet, het hysterische, alsof de wereld vergaat.
De haat naar boeren neemt ernstige vormen aan.
Onbegrijpelijk.

Ruimedenker | 14-04-23 | 22:28 | 2

Een beperking van asiel en een stop op migratie instroom zou de meeste huidige en toekomstige problemen oplossen. Maar door allerlei geknutsel en geschreeuw van mensenrechten, asiel recht komt hier niets van terecht. Hoe zit het met mijn recht, mijn recht om in dit land mijn toekomts te borgen voor mij en mn kinderen?

klaverboerdenham | 14-04-23 | 23:03

Zelfde ervaring.

toetssteen | 14-04-23 | 23:09

@Feynman

De rigiditeit van de overheid in (eigenlijk alle) de stikstof crisis is het best te omschrijven als 'een slang die zijn eigen staart aan het opvreten is, onmachtig te bedenken dat de pijn in de reet door de eigen tanden komt'.

En wat doet *uche onze overheid ondertussen ??
twitter.com/MinPres/status/1646614304...

AldNuut | 14-04-23 | 22:27

Kijk dat is nou eens een lekkertje..
dank

AldNuut | 14-04-23 | 22:34

Kunnen we stikstof niet via de asielwet binnen laten komen, dan zit er geen maximum op.

Rattus | 14-04-23 | 22:18

Ik wil alle boeren weg, tata steel, schiphol en de rotterdamse havens weg. Dit geeft wat meer ruimte voor stikstofproduktie binnen europese kaders

skoftig | 14-04-23 | 22:17 | 2

Je kan zoveel willen

Flapster | 14-04-23 | 22:24

De Kuip en de Arena mogen ook weg.
Oh, het Philips-stadion ook en het Adelaarsnest niet te vergeten.
De Amsterdamse haven en Science Park Eindhoven.
Wat motte we d’rmee?

Ruimedenker | 14-04-23 | 22:32

Als we de 'stikstofcrisis' nu eens omwoorden tot 'natuurgasuitdaging'?
Met omwoording hebben wij Nederlanders de laatste jaren al zoveel kunnen 'oplossen'.

funda | 14-04-23 | 22:15 | 1

Hear hear

Roos | 15-04-23 | 08:51

Het heelal is naar schatting 22.500 miljard lichtjaar groot, en mogelijk nog veel groter.
De aarde is daarmee in vergelijking kleiner dan een zandkorrel. Op die zandkorrel is NL een zandkorrel en binnen die zandkorrel hebben we een heel klein beetje natuur.

Lekker belangrijk.

_pacman_ | 14-04-23 | 22:13 | 2

Binnen de Melkweg is exhter nog geen groter schuldgevoel aangetroffen dan in NL. Protestantisme is a bitch

skoftig | 14-04-23 | 22:20

prima samenvatting van ook blijkend uit; de STIKstoffuik van A. Jaspers maar dan van een fijne man,slechte man op zn Grunn's (slecht =slicht =gewoon;'geen man zo slecht of hij heeft een knecht'

hetzwijns | 14-04-23 | 22:10

We hebben in Nederland geen natuurgebieden. Op de Wadden na misschien maar zelfs daar is de invloed van regulering door de mens groot. We zijn een postzegel op deze aardkloot waar niets maar dan ook helemaal niets meer natuurlijk is. Ga er maar eens boven vliegen. Allemaal prachtige vierkantjes. Ja in het oosten van Rusland heb je natuur, in Alaska, in Canada, zelfs nog bij Uncle Sam. In de jungle en in Afrika. Allemaal natuur daar. Maar in Nederland? Geef tien minuten goed gas en je bent alweer een natuurgebied of twee verder. Please stop met dit geleuter. En het maakt niet meer uit. Dit stukje zompig moeras is nooit iets geweest. Van de Romeinen tot aan de Spanjaarden, ze hadden er een hekel aan. Koud, vochtig, altijd regen en geen zak te beleven. En natuur? Ook toen al niet. Of je moet van muggen en ratten houden. Bouw het vol, maak er een megastal van, geef het terug aan de zee of geef het aan Google voor een immens datacenter. Maar hou op over bescherming van de natuur hier. Dat is nooit iets geweest, is niets en zal niets worden. En komt er dan een oude nazaat van wat eens natuur was terug naar dit godvergeten land, naar deze ratten negorij, namelijk de wolf, dan is het gejammer en geklaag niet van de lucht want de wolf doet iets natuurlijks. Het beest eet schapen. Man o man.

Zapata10 | 14-04-23 | 21:56 | 7

En niets over dat nederland het meest bevolkte land is van de eu, niemand mag dat noemen.
Vanmiddag met hardlopen weer reeën in het bos maar dat is nog geen natuur.
Natuur is waar je als mens in levensgevaar bent, ooit in de Sahara wat doorgereden en zo ongeveer op 500 km vanaf een ander werd ik een beetje bang van de natuur.

28 | 14-04-23 | 22:29

Nederland is voor een derde ingepolderd. Depositiedenken aldaar is zowiezo onzinnig.

donkieshot | 14-04-23 | 23:14
▼ 4 antwoorden verborgen

Dat stikstofverhaal is niet enkel een op papier gezet probleem, de wijze waarop de waarde wordt vastgesteld is ook al driemaal stierenstront (pun intended).

"Brabant heeft een vergunningenstop afgekondigd voor mogelijk stikstofgevoelige projecten in onze provincie. Aanleiding was het opstellen van rapporten door twee ‘gespecialiseerde’ bureaus over de staat van de natuur in Brabant. Zo slecht staan we er niet voor, is de conclusie van Astenaar Toon Hartman. De bureaus voerden een zogenaamde ‘natuurdoeltype analyse’uit over een vijftiental Natura 2000 gebieden. De conclusie van de provincie was dat de staat van de natuur verder aan het verslechteren was en dat daarom acuut maatregelen getroffen moeten worden. Eerste maatregel; alles platleggen en dan zien we wel weer verder.

Nu blijkt uit mijn eigen onderzoek dat deze ‘gespecialiseerde’ bureaus gewoon een aantal bestaande rapporten op een hoop gegooid hebben en van daaruit een nieuw rapport hebben geschreven. Daar nog wat conclusies in hebben getrokken en een aantal maatregelen bedacht hebben, waaronder het verleggen van een provinciale weg. Die laatste is overigens onlangs compleet gerenoveerd, inclusief de aanleg van een viertal dure wildtunnels.
Groote Peel
Dus ben ik toch maar zelf aan de slag gegaan voor de Groote Peel, het meest nabij gelegen Natura 2000 gebied. De meest opvallende passages in het document: op blz. 51 wordt aangegeven dat ‘als bij een recentere analyse de staat van de natuur verbeterd is, dit dan als nieuwe nul-referentie wordt beschouwd’.

En op blz. 105 geeft men aan dat ‘als er te weinig gegevens bekend zijn, waardoor men niet kan uitsluiten dat er verslechtering van de natuur heeft plaatsgevonden, er maar wordt uitgegaan van de meest slechte situatie (worst-case-scenario)’. (...)

www.bndestem.nl/tilburg/het-gaat-hele...

Natuur is een verdienmodel, een frauduleus verdienmodel voor malafide adviesbureautjes die hun verdienmodel in stand houden met valse claim dat het slecht gaat. Zoals vrijwel al die gesoepsidieerde stichtingen.
Ze bestaan bij de gratie van het probleem.
Niet bij de oplossing.

Abject | 14-04-23 | 21:56 | 1

Vroeger heetten ze lobbyclubs, nu adviesbureau’s, de vraag is altijd hoe men bij zo’n bureau komt. Vast niet door te googelen.

WibionFire | 14-04-23 | 22:45

Ik zeg tijd v muziek in het café
Spider Murphy Gang - Skandal
youtu.be/oESfa8jt0p8

Whisky | 14-04-23 | 21:55

Jammer dat je er nog steeds vanuit gaat dat er überhaubt een stikstofcrisis is. De claim dat 85% van de natuur op opvallen staat is je reinste flauwekul, als je achter je toetsenbord vandaan komt kan je dat gewoon zien. Die 85% is cherry picking, alsof één verlept plantje in een half voetbalveld dit soort verstrekkende maatregelen rechtvaardigt.

De nuance is compleet zoek. Als het niet 100% groen is, dan is het automatisch 100% rood. Sorry, maar met die instelling waan je je in een perma-crisis, terwijl er grosso modo weinig aan de hand is. De natuur in Nederland doet het uitstekend binnen de mogelijkheden die ons dichtbevolkte landje biedt. Niet bouwen omdat er volgens een computermodel 25km verderop een blaadje kan verdorren is waanzin.

marcoplarco | 14-04-23 | 21:52 | 4

Je tegel schetst aardig waar het op neer komt in dit land.

LD69 | 15-04-23 | 01:23
▼ 1 antwoord verborgen

Het enige voordeel is dat het zich rondspreekt onder illegale migranten dat er in Nederland geen huis te krijgen is.

ChalinaRosa | 14-04-23 | 21:46 | 4

Dan hebt u niet opgelet. Dat probleem ligt op het bordje van u en uw kinderen. De asiel-en-huis-eisers blijven gewoon op hun wenken bediend worden.

marcoplarco | 14-04-23 | 21:54

Dat heeft onze immigratie-wensende regering al gedeeltelijk geneutraliseerd door immigranten veelal voorrang te geven bij de huizentoewijzing.
Het lijkt erop dat het door laten gaan van de massa-immigratie de allerhoogste prioriteit heeft.

Aristotalloss | 14-04-23 | 22:14

@marcoplarco | 14-04-23 | 21:54: blijven, blijven,blijven vragen en zeuren. Laar ze werken en leren, vooral huizen laten bouwen, spoorlijnen aanleggen en bruggen bouwen

Henkie | 14-04-23 | 22:21
▼ 1 antwoord verborgen

Is er een speciale ANP-fotobank waarin alleen foto's zitten van een lachende Rutte, ofzo?

Met_baard | 14-04-23 | 21:46 | 2

Niet speciaal, t zijn de enige foto’s van de niet zo enige man, wie wil hem ?

Henkie | 14-04-23 | 22:22

Noem het maar lachen, ik zie iets onnatuurlijks aan die lach.

IdeasAreBulletproof | 14-04-23 | 22:27

De Nachthap.

Gisteren teveel gedaan met de jongens waardoor ik amper nog kan lopen. Daarna teveel gezopen.

Ik heb het lamscarré eten met ma verzet naar morgen, hopelijk een dag zonder zorgen.

Vandaag heel gezond een snel slaatje gemaakt van avocado, tomaat en ui. Met bio-citroensap, zout, platte peterselie en basilicum. Zoiets:

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

Daarna prefab sparreribs, zoals ze die hier op het kamp vroeger noemden. Van een goede leverancier, dus maar eens geprobeerd.

Bah, wat een smaakloze pap! Wat heb ik toch een grondige hekel aan fout voorgekookt (letterlijk) voedsel! Met foute kruiden. En fosfaat en bruinsel. Gatverdamme. Je kunt voor een keer werkelijk niks aan een ander overlaten…

wilderst | 14-04-23 | 21:45 | 10

@Red shirt | 14-04-23 | 22:05: “betekend”.. pfff.

J.Cash | 14-04-23 | 22:31

@letopuwzaak | 14-04-23 | 22:18: Je haalt 2 dingen door elkaar.

Imazalil is troep tegen schimmelvorming. Het waslaagje is van schellak van vieze beestjes uit India, zodat het meer blinkt. Vaak is er ook nog kleurstof. Alles Idioot!

En een citroen kleurt niet geel in de winter, al is ie rijp. Boeie

wilderst | 14-04-23 | 22:32
▼ 7 antwoorden verborgen

Gestopt na de eerste allinea, pfff

wilderst | 14-04-23 | 21:38

Wat hebben we overigens aan een val van Rutte 4 als hij daarna ook nog een record wil vestigen als langstzittende demissionaire premier? Afgezien daarvan: weg ermee!

dathoujetoch | 14-04-23 | 21:38

Wat hebben we overigens aan een val van Rutte 4 als hij daarna ook nog een record wil vestigen als langstzittende demissionaire premier? Afgezien daarvan: weg ermee!

dathoujetoch | 14-04-23 | 21:38

En dan te bedenken dat het een keuze is om stikstof erg te vinden.
85% van de NL natuur is NIET in slechte staat. En wat is slechte staat?
Hou op met het anders te benoemen, de NL natuur is niet belangrijk.
Of op zijn minst even belangrijk als Central Park in New York.

Nuchternederland | 14-04-23 | 21:34

Lekker zo'n stikstofsprookje voor het slapen. Gaap, snurk.

entredeuxverres | 14-04-23 | 21:25

Zjezus Feynman, deprimerend als het zo achter elkaar op een rij staat, wtf. En dat op de eerste zonovergoten lente dag. Ik ga me dus maar bezatten vanavond. ;)

Whisky | 14-04-23 | 21:24

Schouder aan schouder werkt dit kabinet keihard aan oplossingen met de poten in de modder terwijl de schreeuwende reaguurders langs de zijlijn zich misdragen

thanseeuwen | 14-04-23 | 21:21 | 3

Exact!

Après toi | 14-04-23 | 21:41

U heeft humor.

donkieshot | 14-04-23 | 21:44

Jezelf de hoek in verven, onze regering kan het en doet het.

Cor Netto | 14-04-23 | 21:18

Onlogisch: dit probleem is onoplosbaar ook door invloed van buiten.
En dan eindigen met: we kunnen pas weer bouwen na een politieke cultuurverandering.
Of het één of het ander.

Jan Dribbel | 14-04-23 | 21:16

Bracht 'ie daar nu net een banaan in??

Motorkater | 14-04-23 | 21:16

Helemaal raak 30 jaar geleden kregen we al staatjes over het Roergebied vergeleken met toen is het nu kraakhelder. Maar wat is een economie als het over geloof gaat.

Pensionista | 14-04-23 | 21:16 | 1

Economie is een rekensom, bepaald geen geloof

Henkie | 14-04-23 | 22:25

Over klimaat gesproken, de energieboeven bellen mij weer dagelijks op voor een onverslaanbare deal. Energiecrisis voorbij? Stikstof komt dan ook wel weer goed. Eerst een Klok biertje drinken vanavond!

Kartelmaster2000 | 14-04-23 | 21:16 | 3

Cheers sinds mijn overstap doen de vrienden van Enedo dat ook bij mij

Whisky | 14-04-23 | 21:28

De grootste energie boeven zitten in Den Haag.

Coolcalmcollected | 14-04-23 | 21:35

Ik wilde nog wel zo vrolijk het weekend in, nu lig ik weer wakker van de rampspoed die er op ons afgevuurd wordt. Kun je deze berichten niet liever op maandagmorgen posten?

quigg | 14-04-23 | 21:12 | 1

Feynman gaat altijd voor effectbejag, gaat u vanavond rustig slapen.

SterF... | 14-04-23 | 21:15

Het Byzantijnse rijk is ten onder gegaan toen de elite zich vooral bezig hield met de beeldvorming van heiligen in de iconen, terwijl de barbaren aan de poorten van Constantinopel stonden te rammelen.

De geschiedenis herhaalt zich wellicht niet, maar het rijmt wel.

Glasgow Argus | 14-04-23 | 21:10

'' 81% van de Europese natuurgebieden verkeerd in een slechte toestand". Dat klopt niet.

DeDatumEnTijd-> | 14-04-23 | 21:09 | 7
▼ 4 antwoorden verborgen

Goeie zaak toch dat we niet kunnen bouwen in Nederland, over een paar jaar de landbouw en visserij naar de kloten, 100000 gelukzoekers erbij.
En dit kabinet vind het allemaal wel oké, kopen we toch wat stikstof rechten van Brussel, vreten laten we ook maar elektrische overkomen uit andere landen, en dan gaan we hier allemaal gratis geld vangen, want dat klots namelijk tegen de plinten omhoog in den haag.

Free will | 14-04-23 | 21:09

Serieus, welk normaal mens lacht op deze manier?!

MickeyGouda | 14-04-23 | 21:06 | 21

@letopuwzaak | 14-04-23 | 21:57:
Zelfgenoegzaamheid. Check. Het aantal incidenten waarbij hij iemand anders voor de bus duwde en er zelf schadevrij vanaf kwam zijn niet op één hand te tellen. Rutte voelt zich onaantastbaar en misschien wel terecht. Hij komt er tenslotte altijd mee weg.

MickeyGouda | 14-04-23 | 22:01

@MickeyGouda | 14-04-23 | 22:01:
Ik ben sowieso altijd een beetje huiverig voor mensen die op soms ongepaste momenten heel overdreven lachen, inclusief de kraaienpootjes. (Wat oprechtheid zou betekenen)
Dat zijn vaak charmeurs die goed weten hoe het werkt. Ik ken ook wel wat vrouwen die dit goed kunnen.

letopuwzaak | 14-04-23 | 22:26
▼ 18 antwoorden verborgen

‘…verkeerd in…’ met een d schrijven.
Knaagt aan deskundigheid van den schrijvert.

Verderkijkert | 14-04-23 | 21:02 | 12

Niet kunnen spellen en grammaticafouten zijn een feilloos teken van niet kunnen redeneren en concluderen. Jezelf met het natuurkundig genie Feynman vergelijken duidt op grenzeloze zelfoverschatting.

bdn01 | 14-04-23 | 22:43

@Crematorium-de-Asbak | 14-04-23 | 21:14: Toen ik op de lagere school zat (de basisschool bestond nog niet), heette dislect gewoon dom. Dat klopt ook in veruit de meeste gevallen.

bdn01 | 15-04-23 | 00:04
▼ 9 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl