achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Oud-minister met lobbyverbod lobbyt zich suf

Wie had dat gedacht...

De WOO-onthulling die u wist dat zou komen: vvd'er Cora van Nieuwenhuizen die haar periode als minister voortijdig onderbrak om 2,5 ton per jaar te verdienen als lobbyist bij brancheorganisatie Energie-Nederland blijkt ondanks haar lobbyverbod toch fanatiek te lobbyen. Follow the Money groef zich door de bureaucratische burcht en vond in WOO-documenten het bewijs dat Cora regelmatig het klimaatministerie van Jetten mailt en dat ze in ieder geval een "wij nemen uw input mee in overweging" terugkreeg van een ambtenaar. Dit ondanks dat ze twee jaar lang niet bij dit ministerie mag lobbyen, omdat ze daar zelf ook enkele dagen de leiding voerde. Wat had u dan gedacht? Dat ze alleen een keer bij Op1 ging zitten voor die 2,5 ton en verder maar een beetje uit haar neus ging vreten? Nee, natuurlijk ging ze gewoon lobbypogingen doen en natuurlijk zijn er ambtenaren in deze bananenrepubliek die het spelletje meespelen. In Rutte's kasteel staat tenslotte altijd een achterdeur op een kiertje voor een mede-vvd'er en dat werpt zijn schaduw over de hele politiek. Of zoals een transparantiestrijder bij FTM het omschrijft: "Mensen hebben het gevoel dat Den Haag een gesloten netwerk is waar veel mensen geen toegang toe krijgen. En als je dan op deze manier een politieke insider binnenhoudt, dan is dat schadelijk voor het vertrouwen in de politiek." Die achterdeur moet op slot, maar misschien is het beter om het gehele kasteel onder nieuw beheer te stellen.

Strakker dan strak...

geestig. wij belden van Nieuwenhuizen afgelopen augustus eens over haar baan als lobbyist. ze zei zich 'strakker dan strak' aan de regels te houden en hoopte dat collega's niet dezelfde ellende als zij door hoefden te maken: ze doelde hiermee op de kritieken die ze kreeg.

Follow the Money
Follow the Money
@FTM_nl

Vier keer stuurde oud-minister Cora van Nieuwenhuizen afgelopen jaar uitgebreide mails naar de minister van Energie. Ze probeerde de belangen van de energiesector te waarborgen, ondanks dat ze zich hier als oud-politicus niet in mag mengen. pulse.ly/iq5mqar5om

725
Reply

Over “energielobby” gesproken

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.