Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten: De opkomst van Englishness

Een prettig gesprek over Engels patriottisme met Patrick van IJzendoorn, onze man in Groot-Brittannië

Een van mijn drijfveren voor deze serie is de Nederlandse variant van oikofobie. Ik heb nog maar weinig op met Nederland maar nog minder met zelfhaat van D66, Groenlinks, Bij1 en andere 'Weg met Ons'-clubjes. Die griezels zouden toch eens The Virtue of Nationalism van de Israëlische socioloog Yoram Hazony moeten lezen. Hazony pleit voor nationalisme (een milde vorm van patriottisme) en het eerherstel ervan. Hij ziet nationalisme als een tegenkracht tegen het globalisme. Globalisme beschouwt hij als de nieuwe versie van imperialisme, en een wereld van soevereine naties is enige optie voor degenen die geven om persoonlijke en collectieve vrijheid.  

Het Engelse patriottisme lijkt minder gevoelig te zijn voor oikofobie en wokeness. 

Mijn Engeland is dat van ontbijten in de greasy spoon tentjes, die bijna verdwenen zijn, van de Marquee Club, de Roxy en de Vortex, van voetbal en rugby, cricket en snooker. Ik luister en kijk graag naar Land of Hope and Glory, uitgevoerd in de Royal Albert Hall tijdens de Last Night of the Proms. Een bastion van Englishness, een zaal vol uitzinnige roomblanke Britten met gekke hoedjes, sjaaltjes en vlaggetjes. Dan hou ik het niet meer want die samenzang gaat door merg en been. Da’s andere koek dan met je lauwe biertje in een Amsterdamse gracht staan te pissen omdat Koning Pils jarig is. 

Patrick van IJzendoorn is al 20 jaar correspondent in Londen voor onder andere de Volkskrant, Groene Amsterdammer en Elsevier en schreef onder andere deze boeken. Hij heeft een geheel eigen, ironische stijl, niet aangetast door politieke correctheid en schrijft met veel gevoel voor understatement of alle mogelijke aspecten van het dagelijks leven in zijn patrie de coeur. In zijn boek Koel Britannia schrijft hij: 

Dit land land is zo anders... ja, dan Nederland ook. Het grootste verschil is misschien wel het historische besef op het eiland. De geschiedenis is hier geen museumstuk – zoals in het vaderland – maar een integraal deel van het dagelijkse leven, net zoals humor dat is. Dit is het rijk van de onvoltooid verleden tijd, Hendrik viii, Shakespeare en Churchill nog gewoon lijken te leven. Een van de beste boeken over de Britse verhouding met het vasteland heeft een shakespeareaanse titel (This blessed plot), tijdens de campagne voor het eu-referendum stond Churchill in het middelpunt van de discussie en bij de uitvoering van Brexit wil de regering gebruikmaken van een Hendrik viii-clausule in de ongeschreven constitutie. Old-fashioned klinkt hier veel positiever dan ouderwets. De Britten zijn een conservatief volk, met de nadruk op de kleine ‘c’. Juist door hun historische besef weten ze doorgaans een soepele balans te vinden tussen verleden en toekomst, tussen behoudzucht en vooruitgang. Conservatisme is voorzichtig met de tijd meegaan, soms tegenstribbelend, altijd pragmatisch. Het ‘anders-zijn’ van het Verenigd Koninkrijk kwam tot uiting rondom Brexit. Op het vasteland is deze stap vaak afgedaan als een blunder, als xenofobie en als hopeloze nostalgie, maar de logische gevolgtrekking van een moeizame relatie tussen Eiland en Vasteland, tussen twee partijen die elkaar nooit helemaal hebben begrepen. En waarschijnlijk nooit echt zullen begrijpen.

Van IJzendoorn woont in Greenwich, een maritieme buitenwijk van Londen. We drinken pints in The Plumes of Feathers, een stokoude pub met tapijt op de vloer, behang aan de muur en sherry slobberende oude dames met roze haar en poedels. 

Patrick: Engelsen zijn vaderlandslievend, maar het is de kunst om dat niet te overdreven te tonen. Goede wijn behoeft geen krans. Als ze hun vaderlandsliefde uiten, is het vaak op een ironische toon. Dat zie je vaak bij de laatste avond van de Proms, met al die hoedjes en dat gezwaai. Beetje speels, tot op het kinderlijke af. Die laatst nacht van de Proms komt het dichtst bij een nationale feestdag. Twee jaar geleden was er een rel rond de Proms. De muzikale directeur wilde dat Rule, Britannia! niet langer werd opgevoerd. Hij vond het een te patriottisch lied, gebaseerd op gedicht uit 1740, niet meer van deze tijd. Niet woke dus. Maar vergelijk Rule Britannia! eens met de Marseillaise. De tekst van de Marseillaise is echt bloedig. Het Britse volkslied God save the Queen or King, in ieder geval het eerste couplet, is veel vredelievender. Kort en trefzeker, bepaald geen loflied op het vaderland, alleen op de monarch. Het is een understatement van de nationale trots. De protesten tegen het verbieden van Rule Britannia! waren zo fel en heftig dat de muzikale leiding het voornemen moest intrekken. Maar het was wel een teken dat er geknaagd wordt aan de fundamenten van Englishness en Britishness. 

Engeland heeft geen echte nationale feestdag. De Day of Saint George, op 23 april komt in de buurt. Tegenwoordig hangt de premier dan wat Engelse vlaggen op aan de gevel van zijn ambtswoning in Downing Street. Tot het EK van 1996, dat hier georganiseerd werd, werd de Vlag van Engeland met Het Kruis van Sint-Joris geassocieerd met radicaal rechts. Tijdens het EK wapperde en hing die vlag overal. Daardoor kwam deze weer in de mode. 

De gemiddelde Brit is wel klaar met wokeness. Taking the knee is overgewaaid, tot ongenoegen van veel voetbalsupporters. Er is een soort van tegenbeweging aan het ontstaan, een tegenrevolutie. GB News is daar een goed voorbeeld van. Dat is na een moeizame start een populaire zender aan het worden. GB News is conservatief maar serieuzer en minder sensatiezoekend dan Fox. Binnenkort heeft John Cleese daar een eigen show, Nigel Farage presenteert vier keer per week zijn interviewprogramma en ook oud-minister Michael Portillo werkt er. Om hun licentie behouden moet GB News oppassen dat het niet te eenzijdig wordt. De uitgesproken Mark Steyn, oud-columnist van The Spectator, verloor daarom zijn programma. De Conservatieve Partij is dertien jaar aan de macht maar ministers klagen er steeds vaker over dat ze machteloos staan tegenover een culturele elite die woke heeft omarmd, net als de ambtenarij. De Britse elite wordt gedomineerd door de gegoede middenklasse. Die heeft het geld en de middelen. Ik bezocht vorig jaar in Tate Britain een expositie van William Hogarth. Bij veel van zijn schilderijen hingen bordjes met teksten die waarschuwden voor racisme, seksisme, kolonialisme enzovoort, alsof de curator op zoek was geweest naar een reden waarom de bezoeker zich gekwetst zou kunnen voelen. De Red Nose Day van Comic Relief Red Nose, een van de komische hoogtepunten van het jaar, is gepolitiseerd, onder meer na Twitter-opmerkingen van Labour-politicus David Lammy. Dat bracht een daling - 8 miljoen pond - van de donaties met zich mee. 

Binnen de academische wereld profileert Buckingham University zich als oase van het vrije woord. Academici die vinden dat ze zijn ‘gecanceld’ worden bijgestaan door de Free Speech Union van de publicist Toby Young. Aan het debat over de vrijheid van meningsuiting doen interessante denkers mee. Zo iemand is Inaya Folarin Iman een Britse van Nigeriaanse komaf die ik interviewde omdat ze een opvallend kandidaat was voor The Brexit Party en zich in de jaren daarna ontpopte als ‘woke warrior’. Een andere vocale deelnemer is de hoofddocent Katharine Birbalsingh. In het najaar van 2010 werd ze van de ene op de andere dag de bekendste onderwijzeres van Engeland toen ze een toespraak hield op het congres van de Conservatieve Partij. Daarin uitte ze kritiek op het onderwijsbeleid van Labour dat volgens haar funest is gebleken, met name voor achtergestelde jongeren, door een gebrek aan structuur en door lage verwachtingen op intellectueel gebied.

Ze werd meteen ontslagen door de St Michael & All Angels school in het Zuid-Londense stadsdeel Lambeth waar ze Frans doceerde. Nu is ze oprichter en rectrix van Michaela Community School in Brent, een topschool en een paradepaardje van de conservatieven. Michaela is een van de vierhonderd zogeheten gratis Free Schools die in de afgelopen vijf jaar zijn geopend. Dit educatieve vlaggenschip van de Conservatieve Partij biedt plek aan 230 duizend kinderen. Het woordje 'Free' betekent dat ze niet onder de controle van de plaatselijke overheden vallen, zoals bij openbare scholen het geval is. Ze kunnen - met overheidsgeld - worden opgezet door ouders, docenten, liefdadigheidsorganisaties, bedrijven of zelfs door voetbalclubs. De meeste van deze scholen zijn traditioneel van karakter, waarbij kennis en discipline centraal staan.

Onder het bewind van Tony Blair moest iedereen academisch worden gevormd. Dat heeft bijgedragen aan een gebrek aan vakmensen, ambachtslieden. Volgens conservatieve cultuurbeschouwers heeft dit ook de lange mars door de instituties geholpen. Ten tijde van Blair is het eiland zowel Amerikaanser en continentaler geworden. Britse premiers zijn zich steeds presidentiëler gaan gedragen. En dan is de No Win No Fee-claimcultuur vanuit Amerika komen overwaaien, een cultuur die vroeger of later ook in Nederland zal aarden. Woke is eveneens Amerikaanse import, zelfs zonder dat er sprake is van een Brits-Amerikaans handelsakkoord. 

Aan de andere kant wordt Engeland Europeser. De terrascultuur is bijvoorbeeld overgenomen, iets dat een vlucht nam onder Blair, een liefhebber van het mediterrane leven. Als het aan Blair had gelegen, hadden we de Euro gehad. 

Anderzijds heeft Blair ongewild aan de basis van de Brexit gestaan. Hij verwaarloosde zijn achterland, de arbeidersgebieden in Midden- en Noord-Engeland, the red wall, nam ze voor lief. In 2004 nam hij de beslissing om de grenzen te openen voor alle Europese landen. De autoriteiten hadden rekening gehouden met 12.000 Europese immigranten, dat werden er 1 miljoen. Al die factoren hebben bijgedragen aan de keuze voor Brexit. En dan was er de inval in Irak, een beslissing die op dubieuze gronden werd genomen en de ondergang van Blair zou inluiden. Op termijn droeg het bij aan de opkomst van Jeremy Corbyn, een brexiteer, of beter gezegd een lexiteer: links maar tegen Europa. Wat hier op de achtergrond speelt wordt prachtig omschreven voor The road to somewhere. The New Tribes Shaping British Politics van David Goodhart. Het boek gaat over de anywheres, de hoofdstedelijke elite, en de somewheres. De anywheres hebben weten te profiteren van goedkope Poolse schoonmakers, bouwvakkers en schilders. Voor hen is immigratie een soort rechtse inkomenspolitiek, eentje die de lonen laag houdt. Ik vroeg aan Alistair Campbell waarom Labour destijds de deuren heeft geopend voor immigratie. Hij zei dat dat de wens van de werkgevers was. Iemand van de Labour die naar de werkgevers luistert, dat was nieuw voor mij. Het boek van Goodhart is ook prima leesvoer met betrekking tot wat er nu met enkele jaren vertraging in Nederland plaatsvindt, een zelfde soort automatisme. Het doet me denken aan een opmerking van de Duitse denker die ooit opmerkte dat hij naar Nederland verhuist als de wereld vergaat, omdat daar alles jaren later gebeurt.

Progressief-intellectueel Engeland lijkt zich soms te generen voor nationalisme, chauvinisme en patriottisme. Dat had George Orwell destijds ook al in de gaten toen hij het volgende schreef over zijn collega-socialisten, “It is a strange fact, but it is unquestionably true, that almost any English intellectual would feel more ashamed of standing to attention during "God Save the King" than stealing from a poor box”.

Om terug te komen op patriottisme. De opkomst van Englishness gaat in het verre noorden gepaard met de opkomst van het Schotse nationalisme, het zogenaamde Braveheart-nationalisme. Maandag wordt bekend wie de nieuwe leider wordt van de Schotse Nationale Partij, een regenboogcoalitie met onafhankelijkheid als enige bindmiddel. Een van de kandidaten is Kate Forbes maar die is te christelijk en conservatief voor het partijkader en jonge leden uit de stad. De favoriet van de partijleiding is Humza Youssaf, het beoogde boegbeeld van de SNP als een multiculturele, inclusieve en links-nationalistische partij. Youssaf is niet onomstreden. Een paar jaar geleden kwam hij als minister van Justitie met een wetsvoorstel over ‘hate speech’, waarin ook kwetsende opmerkingen die bij wijze van spreken aan de keukentafel worden gemaakt strafbaar zijn. 

In Nederland wordt meewarig gedaan over Brexit: die rare Britten keren weer helemaal in zichzelf, sluiten de grenzen weer. Splendid Isolation and all that. Dat lijkt me een vertekend beeld. Brexit kan je ook als werelds zien, als Global Britain. Het VK haalt de oude banden aan met de de Gemenebestlanden, de oude koloniën. Dat is een onderbelicht punt. Bijna al mijn vrienden hier hebben wel vrienden of familie in Australië, Nieuw-Zeeland, noem maar op. Er is een sterke band met de rest van Angelsaksische wereld. De huidige premier, die van Indiase afkomst is, haalt de banden met de Aziatische wereld aan. Het aandeel van de EU op het wereldtoneel wordt steeds kleiner. Voor veel Nederlanders is de EU de grote wereld maar veel Britten zien dat dus wat anders. Een commentator hier had het laatst over the Little Europeans, als een knipoog naar Little Englanders. De Britten denken: de Europese Unie is een goede buur maar er is meer dan Europa, we moeten verder kijken. Nederland is van alle landen het bitterst over de Brexit. Nederland ziet zichzelf als een nauwe verwant van Engeland, met een gedeelde geschiedenis - zeevaart, oorlogen, koloniën, sport, maar nu is duidelijk geworden dat de Britten toch wat anders zijn dan wij. Dat ervoeren Nederlanders als een schok, dat Engeland toch wat exotischer is dan we hadden verwacht, en dat gaat verder dan links rijden en melk in de thee.   

Reaguursels

Inloggen

Toch gisteren 3 wasjes gedraaid, pakje peuken op gerookt,lading bier en jaigermaister klusje gedaan en vanochtend boodschapjes...

Mango blokjes zijn niet te krijgen van het merk G´woon...!!!

Dan weten jullie dat...

neonreclame | 26-03-23 | 10:46 | 7

@anja | 26-03-23 | 10:52:

De machine is gericht op 1 persoon...

Gooi daar een grote dekbedhoes in en hij zit vol...

En ik liep achter... Pas bij de laatste onderbroek in de la raakt deze jongen in paniek....

neonreclame | 26-03-23 | 10:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Bizarre beelden uit Spanje waar een voetballer op het veld een hartstilstand kreeg, gereanimeerd werd en weer door wilde spelen:

twitter.com/Jdpd78/status/16396943539...

Piggelmee | 26-03-23 | 09:58

Hoe komt zo’n d66 nog aan 9 zetels? Wie zijn toch die mensen?

Ride_On | 26-03-23 | 10:37
▼ 6 antwoorden verborgen

Goedemorgen allemaal beste reaguurders. Allen in de rij en juicy fruit in de vuilbak, want 'It's medication time'.

TanteJuut | 26-03-23 | 09:46 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

"Het Engelse patriottisme lijkt minder gevoelig te zijn voor oikofobie en wokeness."
Dit is onzin. Engeland is een van de landen waar woke het meeste grip heeft. Kijk maar naar alle moderne series... geen normaal gezin meer te vinden. Alles is multiculti en zelfs in series die zich afspelen in de 16e zijn opeens veranderd in multiculturele samenlevingen. Voetbal hetzelfde. Nog steeds aan het knielen.

halfvolle glas | 26-03-23 | 09:42 | 3

Precies. Zie BBC.

Après toi | 26-03-23 | 09:46

@Après toi | 26-03-23 | 09:46: Laat xhamster er buiten.

goedverstaander | 26-03-23 | 09:49

Er staat niet dat de, of zelfs alle, Engelsen patriottistisch zijn, maar dat de Engelse patriotten minder gevoelig zijn voor etc.
Dat kun je wel opmaken uit de context.

Gaat wel om een steeds kleiner wordende groep, naar mijn indruk. Zoals overigens jouw voorbeelden terecht illustreren.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 09:52

Zorgelijk dat Timmermans en die Samson in Brussel zitten. We hebben er totaal geen zicht op wat die jokers aan het uitvreten zijn.

De_fluitlokker | 26-03-23 | 09:40

Ík zeg, tijd voor een Speciale Interventie.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 09:34

Ja, en ze zijn niet de eerste die afhaken. En er zijn nog dertien over maar of Taiwan dit gaat helpen ?
On behalf: Fuck Beijing !

LD69 | 26-03-23 | 09:35

De overheid van Taiwan zit in een verliezende positie.

impy | 26-03-23 | 09:50

Stilstand is achterstand.

Neuth | 26-03-23 | 09:25

De zon en de maan zijn twee verschillende dingen
Dit is wetenschap
Geef geld

RickTheDick | 26-03-23 | 09:09 | 1

De zon en de maan zijn sneeuwwitte rozen.

Après toi | 26-03-23 | 09:48

Blijft grappig.

Verbandmeester | 26-03-23 | 09:30

Goedemorgen! Nog wel wat brak. Dat krijg je als je er 's nachts om twee uur af moet om al die grote wijzers te verzetten.

goedverstaander | 26-03-23 | 08:50

Goedemorgen. Wie de vaderlandse geschiedenis een beetje kent en denkt dat nationalisme het antwoord is op de echte problemen in ons landje, zou toch eens begrijpend moeten leren lezen. Afijn, met een schuin oog op de klok www.youtube.com/watch?v=PkZGJ5gdRj0

Proost.

Hetkanverkeren | 26-03-23 | 08:50 | 2

U gebruikt dat woord echt verkeerd, begrijpend lezen gaat verder dan 12 letters. Een souverein land is in de EU niet meer mogelijk, tijdens Junker ging het allemaal minder activistisch, zo'n Timmermans is zo'n clown die door de globalistische elite perfect gebruikt wordt, proost.

hagelkruis | 26-03-23 | 09:01

@hagelkruis | 26-03-23 | 09:01: Precies. Tot twee kunnen tellen, dat bedoel ik dus :-) Nog een kopje thee en aan de bak. En zeg maar jij alstublieft.

Maak er een mooie zondag van!

Hetkanverkeren | 26-03-23 | 09:25

Engels ijzererts is zuiverder dan duits ijzererts heb ik ooit van mijn leraar Warenkennis vernomen.
Dat was een voordeel bij de productie van ruwijzer naar metalen want er zat minder koolstof in.

steekmug | 26-03-23 | 08:45 | 4

Die broze spoorrails in Nederland is dus van Duitse makelij? Klinkt logisch.

goedverstaander | 26-03-23 | 09:19

Klopt, zeker als je van ruwijzer wil overgaan tot staal. Koolstof is in dat geval best een onderscheidende factor.

LD69 | 26-03-23 | 09:30

@goedverstaander | 26-03-23 | 09:19: Als het maar voldoet aan de minimale NEN 14811 norm.
Maar er worden ook diverse hogere kwaliteiten rails gemaakt.

steekmug | 26-03-23 | 09:44
▼ 1 antwoord verborgen

Andere jaren lag ik op hét moment op éen of anderhalf oor maar deze zondagnacht heb ik het bewust meegemaakt: de overgang tussen twee en drie:
www.youtube.com/watch?v=-uHtlaRdEno

LD69 | 26-03-23 | 08:38 | 4

@MickeyGouda | 26-03-23 | 08:44:
Hej hoi MickeyG, jawel, toch wel, dit keer zat ik gebeiteld:-)
Ik hield bewust mijn tijdslot tussen 2 en 3 open (een fractie van een seconde weliswaar) en daar openbaarde zich wat ik altijd wilde zien: Willy / Mink DeVille, vanachter de Eeuwige Coulissen waar hij al veertien jaar schuil gaat, in goed gezelschap weliswaar maar voor ons onbereikbaar en hij zong !
www.youtube.com/watch?v=-uHtlaRdEno

LD69 | 26-03-23 | 09:01

@MickeyGouda | 26-03-23 | 09:06:
Ja, ja, dank je ! Ik heb echt vanaf een uur of elf de nacht ervoor me voorgenomen om het moment bewust bij te wonen. Elke minuut geteld. Er is al genoeg dat me passeert zonder dat ik m'n hand er op leg. Maar dit keer wel en vol overtuiging.

LD69 | 26-03-23 | 09:28
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zou het helemaal niet erg vinden als dat zomer/wintertijdgedoe stopt.

De_fluitlokker | 26-03-23 | 08:37 | 7

In mijn keuken is het iets van 08:37, in de rest van het huis 09:37.
Om gek van te worden.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 09:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik las hierboven het verhaal van twee romantici die elkaar verhalen vertellen in een pub. Nu maar eens de klokken op de foute tijd zetten. Moet van de regering.

Risingson | 26-03-23 | 08:34

Veel reacties doen mij denken aan een roestvrij stalen blik op het oneindige , een eeuwigdurend conservatorium van koeterwaalse lariekoek .

Minus Richels | 26-03-23 | 08:26 | 3

Weet je zeker dat je juist bent ingelogd, dude ?

LD69 | 26-03-23 | 08:31

Dat klopt wel denk ik.

De_fluitlokker | 26-03-23 | 08:32

Lorem ipsum dolor sit amet.

Duwbak_Linda | 26-03-23 | 09:06

Over de Britten kan ik kort zijn: in mijn ogen zijn het helden. Twee keer in de moderne geschiedenis zijn ze opgestaan tegen de tirannie, de laatste keer op 31 januari 2020. Als ik daar muziek bij denk hoor ik in gedachten iets episch.
Vangelis - Chariots of Fire
youtu.be/8a-HfNE3EIo

MickeyGouda | 26-03-23 | 08:21

Zeven jaar op dat eiland gewoond. Fantastisch land. Ttfn.

tectonicos | 26-03-23 | 08:19 | 1

Ttfn. Ben je al zo oud ?

LD69 | 26-03-23 | 08:30

Vorig weekend bij "Spijkers met Koppen" ... Dolf Jansen: "Ik wil niet in een rechts-conservatieve samenleving leven, ik heb liever een normale samenleving."

Hevvlan Demuru | 26-03-23 | 08:04 | 15

@Papa Jones | 26-03-23 | 09:35: Aan de Amstel.

Après toi | 26-03-23 | 09:50

@Hevvlan Demuru | 26-03-23 | 09:42: Dank voor je uitleg. Die dingen doen wat met een mens;).

Ichneumonidae | 26-03-23 | 09:54
▼ 12 antwoorden verborgen

Nog een nummertje, speciaal voor Milton, Kees, Lezeres, Roos en TheOne48.
Jeff Lynne - Every Little Thing.
www.youtube.com/watch?v=qn0__9eXnUo
Moet zo ook weer naar bed, vanavond weer dienst.
Maak er een fijne dag van en tot snel.

Bad - Casey | 26-03-23 | 07:46 | 2

Slaap lekker, BC!

MickeyGouda | 26-03-23 | 07:58

Dank, welterusten, en werk ze vanavond!

anja | 26-03-23 | 09:55

Gelukkig is cafébezoek een uitstervende sector. Steeds meer café's gaan op de fles!

Oh, net ff met ChatGPT gebabbeld en ik mag het aanspreken met Willy. Heeft vooralsnog geen kwaadaardige plannen, ten minste, als ik het op z'n blauwe enen en nullen mag geloven.

Hevvlan Demuru | 26-03-23 | 07:43 | 4

[...]

LD69 | 26-03-23 | 08:21

Welke versie van ChatGPT was dat amigoo ? Ik ken er een paar en ik ken ook een paar roddels. Die één-na-laatste versie is het meest betrouwbaar want die laatste is stinkend-arrogant.

LD69 | 26-03-23 | 08:21
▼ 1 antwoord verborgen

@Bad - Casey | 26-03-23 | 08:03:
Die scène is legendarisch en inderdaad een inspiratiebron voor vele filmmakers. Ik kende 'm eerder eigenlijk alleen hier van:
Grease (1978) - Thunder Road Race scene
youtu.be/HsYC-hVEpQM
Gevolgd door:
Olivia Newton-John - Look At Me, I'm Sandra Dee
youtu.be/nBo_eDreKtk
Sweet dreams, BC.

MickeyGouda | 26-03-23 | 08:39
▼ 4 antwoorden verborgen

Goedemorgen allen,
Wat kan zo`n nachtdienst met een uur minder sneller gaan, aan de andere kant heb het ook vaak andersom meegemaakt, das geestelijk gezien toch wel een dingetje.
Zag dit filmpje een paar weken geleden van een reaguurder hier, ik dacht ," warempel, dit filmpje heb ik jaren en ettelijke keren hier op GS ook verstuurd ?!".
Zal iemand dan toch dit filmpje ooit hebben onthouden ?!
Cugel, dit zeer logisch ( simpel ) uitgelegde filmpje is voor jou en voor iedereen die dit wilt zien, echt toch wel de moeite van het bekijken waard.
Kwart over twaalf...!!!
www.youtube.com/watch?v=RrcGQWeO3Jw
Wij dienen onze infrastructuur te herzien en dan druk ik mijzelf nog heel erg mild uit.
Want dat is het enige wat wij als Mensheid nog kunnen doen, klimaatverandering is van alle eeuwen, wij zijn idd geen Goden.
Kastelein, nog een rondje en een nummertje namens mij.
Always Look on the Bright Side of Life- North Korean Edition ( en door bepaalde dreigingen zitten we ook al bijna op kwart over 12, dat doet de Mensheid wel zelf ).
www.youtube.com/watch?v=ifLqzLEB3E0
Proost!
.

Bad - Casey | 26-03-23 | 07:29 | 7

@Bad - Casey | 26-03-23 | 08:33:
Weet je dat ik al veel meer dan de halve nacht wakker ben? Eigenlijk had ik nog even willen slapen maar ik moet over ruim een uur de deur uit. Gister met een taxi verzorgingshuizen voor mijn vrouw in Ierland af. Iedere dag stroomt het nieuws van de Guardian, Blendle, NRC, NYT, Nu punt nl en GS binnen. Twitter, schaken op Reddit, familie op whatsapp etc etc etc. Ik had die Peter Cruijff al gezien en vond hem toen niet overtuigend. Sorry. Als ik het fout heb zal ik dat zeker toegeven. Binnen de komende 30 jaar die ik nog op deze aarde denk mee te maken komen we daar zeker achter.

cugel | 26-03-23 | 08:44

Dank voor, met name de eerste, link, BC!

PPuk | 26-03-23 | 10:13

@Bad - Casey | 26-03-23 | 08:33:
Ik zal het nog proberen.

cugel | 26-03-23 | 10:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Zondagochtend bijna 7:00 uur, de klok ging een uur vooruit vannacht dus deze dag heeft effectief slechts 23 uren. We dienen aldus alles wat sneller te doen om hetzelfde resultaat te behalen.

Sam gaat even ‘n paar uurtjes pitten, dromen van een vredige wereld. Straks graag koffie op bed om wakker te worden. Ochtendploeg, maak er wat moois van!

Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 06:50

Pffff Chewie dood, toch weer niet dood.

DeEnigeWaarheid | 26-03-23 | 06:44 | 1

De acteur achter Chewbacca leeft al een paar jaar niet meer. Het karakter uit de filmserie is toch nooit doodgegaan?

Verbandmeester | 26-03-23 | 07:09

Discuseerse leuke reaguurders.
Ik ga pitten. Trusten!

TheOne48 | 26-03-23 | 06:35 | 3

Welterusten. Nog onder @K1100 | 26-03-23 | 05:00 een paar antwoorden getypt.

cugel | 26-03-23 | 06:43

Ik voel mij direct aangesproken, en groet jou terug. Welterusten, en heb een goed rest van het weekend!

anja | 26-03-23 | 07:36

TheOne48 | 26-03-23 | 06:35,
Slaap fijn maatje ;)

Bad - Casey | 26-03-23 | 07:37

Ook uit genoemde Monoloog: “Er zijn daar in de loop van vele eeuwen, enkele meesterwerken geschreven. Dat zijn Shakespeare’s Richard III, Swift’s Modest Proposal, Raspe’s Munchausen, Lewis’ Monk en Carroll’s Alice in Wonderland. Hierbij valt te bedenken dat Swift een Ier was, Raspe een Duitser, Lewis zijn meesterwerk niet in Engeland heeft geschreven maar in Den Haag, Carroll geen schrijver was maar een amateurfotograaf en Shakespeare nooit heeft bestaan.”

Dat zijn toch dingen waar ik erg van geniet.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 06:33 | 11

@Après toi | 26-03-23 | 09:52: Dat zal kloppen. Het verhaal speelt zich af in dat achterlijke universitaire Groningen. Daar doelde ik eigenlijk op.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 09:58

@Après toi | 26-03-23 | 10:11: Jaja, daar wonen, als ik het boek goed begrijp, de meeste van die bavianen met een aktetas.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 10:41
▼ 8 antwoorden verborgen

On topic:
AvA: "Mijn Engeland is dat van ontbijten in de greasy spoon"
Ik waardeer het dat AvA leest en reist en schrijft, maar ik leef wel aanzienlijk gezonder dan hij. En ben minder rechts. Dat vind ik schokkend: dat iemand van mijn generatie zich daar niet voor schaamt.
Maar goed, nog even ctrl-f om te zien of ik nog ergens had moeten antwoorden en dan zo nog even proberen te slapen.
Edit: nog veel te antwoorden.

cugel | 26-03-23 | 06:32 | 2

Ik denk dat AvA veel is maar absoluut niet rechts.

JJMS | 26-03-23 | 07:56

@JJMS | 26-03-23 | 07:56:
Als je het hem vraagt zal hij minimaal niet zeggen dat hij links is. Iedereen denkt dat ze centrum zijn, maar ik vind AvA behoorlijk rechts. Maar dat valt onder mensen die vaak natuurlijk nog veel rechtser zijn niet op.

cugel | 26-03-23 | 08:28

Bij stukjes over Engeland moet ik altijd weer lachen, omdat ik dan gelijk moet denken aan de beginregels van Monoloog van een anglofoob (Uit Het sadistische universum, WFH).

“Het zijn krijtwitte wezens, Britten genaamd, die, niet zelden door rood haar gedekt, een half-ondergelopen gebergte in de Noordzee bewonen, waar zij de naam Groot-Brittannië aan hebben gegeven. Ik haat dat volk.”

Prachtig geschreven, wat je verder ook van Britten mag vinden.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 06:22 | 6

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik mij als tiener op het strand een keer expres heb laten fotograferen met een paar Britten op de achtergrond. Toen was zongebruind zijn nog in de mode en mijn kleurtje stak er zo lekker tegen af.

MickeyGouda | 26-03-23 | 08:08

Ichneumonidae, de verering voor het beschrijven deel ik met jou. Daarin was WFH een meester.
Gewild of ongewild, bij het lezen van zijn werk barst ik geregeld in schaterlachen uit. Die ironie, het cynisme... ik ben er weg van.

Roos | 26-03-23 | 08:57

@Roos | 26-03-23 | 08:57: Me2. Herinner me nog zijn reactie op Mulisch' uitspraak dat hij, Mulisch, de beste schrijver van Nederland was.
Repliek van Hermans: Ik ben de enige schrijver.
LOL.

Ichneumonidae | 26-03-23 | 09:22
▼ 3 antwoorden verborgen

The Warriors (1979) - Full Intro 1080P HD HQ
youtu.be/Nsgtl6MF8RU

Robert Haynes | 26-03-23 | 06:03

Je durft wel, cugel, dat moet ik je nageven;).

Ichneumonidae | 26-03-23 | 06:31

@keestelpro | 26-03-23 | 05:59:
Edit: ook @TheOne48 | 26-03-23 | 06:01
Wel bedankt!
Dan zijn we het ten minste over één ding eens ;)

cugel | 26-03-23 | 06:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Behoorlijk onderschatte artiest.
Gino Vannelli-Fly into This Night

TheOne48 | 26-03-23 | 05:39 | 3

Ze hebben er dan ook hard voor gewerkt.

Verbandmeester | 26-03-23 | 07:16

Op het moment dat ik aan GPT vraag om een opstel van twee A4'tjes te schrijven over klimaatverandering en hij schiet twee propjes papier op me af beschouw ik GPT als mijn gelijkwaardige.

keestelpro | 26-03-23 | 05:28 | 2

Ik had een hele discussie met GPT over porno en gelijksoortige zaken. Begon een heel verhaal over dat de makers geen controverse wilde etc, dus dan maar een discussie over de makers. Daar kom je niet uit. Dit is een gruwelijk policor woke robot. Ik was er direct klaar mee.

Lafayette | 26-03-23 | 05:32

Daar heb je helemaal gelijk in. De fysieke vorm van humor is sadly missing.

cugel | 26-03-23 | 05:32

„Omdat het koren op de molen is van de industrie en politiek die al jarenlang vertragen”, zegt Oomen. „Tot een jaar of tien geleden zeiden die dat klimaatverandering niet bestond. Later werd het dat de mens er geen invloed op had. Nu zie je klimaatmodificatie in sommige van die gremia opduiken met het argument dat we ons niet zo druk hoeven te maken over klimaatverandering.
Rechts.
www.nrc.nl/nieuws/2023/03/21/een-tech...

cugel | 26-03-23 | 05:28 | 11

@keestelpro | 26-03-23 | 06:15:
Ik zie GL niet als fascisten en ze bedreigen mij nooit. Hier op GS kreeg ik vroeger wel meer vijandigheid te verwerken. Nu minder.

cugel | 26-03-23 | 06:53

cugel | de ‘extreem-rechts’ discussie staat nog open, dus klagen over verwijten jou adres en niet kunnen aangeven waarom jij de ‘extreem’ kaart telkens inschuift lijkt mij hypocriet. Voorts proberen wij natuurlijk altijd de menselijke maat aan te houden in gesprekken, dus ook ter rechter zijde.

Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 07:18

@Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 07:18:
Meestal zeg ik gewoon "rechts", maar als mensen de VVD links vinden, denk ik dat ik ze zonder veel problemen extreem rechts mag noemen. Vraag maar eens aan een VVD'er. Hij zal zichzelf rechts noemen.

cugel | 26-03-23 | 08:54
▼ 8 antwoorden verborgen

Thanks.

gato | 26-03-23 | 08:40

Neil Young - Needle And The Damage Done [Unplugged]
youtu.be/Hd3oqvnDKQk

Robert Haynes | 26-03-23 | 05:23

Stuff Signed Sealed Delivered - Live at Montreux 1976
youtu.be/7V-DguG1RiI
Gadd solo vanaf 3:34

Lafayette | 26-03-23 | 05:21

Vandaag voor het eerst in 10 jaar een positief Netflix bericht.
Ik zag dat John Wick 4 uit was dus ik dacht (John Wick 1 gezien hebbende) dat het een goed idee was om John Wick 2 en John Wick 3 eerst te bekijken alvorens volgende week in de bioscoop deel 4 te gaan zien.
Dus ik eerst naar de online site van Pathé maar daar staat alleen deel 1 & 2 op.
Guess what! Deel 2 & 3 staan op Netflix! Eindelijk waar voor mijn geld.
(nou ja 10 jaar lang een tientje per maand = 10 x 12 x 10= 1200 euro LOL!)

keestelpro | 26-03-23 | 05:21 | 1

John Wick.
Een genre op zichzelf. Heb allen delen inmiddels toch wel een aantal keer gezien.

Lafayette | 26-03-23 | 05:28

Het syntheserapport van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, verbindt de duizenden pagina’s van de zes rapporten die sinds 2018 zijn verschenen tot een handzaam geheel. De afgelopen week is door wetenschappers en beleidsmakers uit alle landen van de VN onderhandeld over de definitieve tekst, met als doel om consensus te bereiken over de inhoud. Daardoor kan de tekst de komende jaren als basis dienen voor de internationale klimaatonderhandelingen. Met hun handtekening erkennen individuele landen de ernstige gevolgen van klimaatverandering en de noodzaak om daar iets aan te doen.
www.nrc.nl/nieuws/2023/03/19/zijn-de-...

cugel | 26-03-23 | 05:15 | 9

@TheOne48 | 26-03-23 | 05:47:
Nee, en ik snap nog steeds niet wat ik kennelijk mis. Asperger waarschijnlijk.
@LD69 | 26-03-23 | 05:50:
Ah, dat is het dus waarschijnlijk. Maar nu, die laatste 30 jaar van mijn leven, aannemende dat ik 100 word, ambieer ik niet echt kroegpraat te leren.

cugel | 26-03-23 | 06:56

@Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 06:21:
Mensen die de dualiteit doorzien en daar boven staan? Ik zie hier, mijns inziens, behalve mensen als B_L en Antizanicz, vooral veel mensen die, naar mijn idee, vast zitten in een rechts narratief. En belasteren? Ik zeg herhaalde malen dat ik ook verschillende rechtse mensen erg sympathiek vind, maar het is waar, soms suggereer ik dat rechts zijn iets is om je voor te schamen. Het verbaast mij echt dat anderen dat niet zo zien.
Tsja, ik las, in wat ik als gerenommeerde publicaties beschouw, dat we nu 3 politieke smaken hebben: gematigd links en rechts en extreem rechts. En het is waar: boer Koekkoek probeerde het rechts van de VVD, maar dat lukte niet. Toen kreeg je Fortuyn en navolgers en Wilders, waarvan alleen Wilders overbleef. Dat was tevens het einde van extreem links: iedereen schaamde zich voor die halve gare die Fortuyn doodschoot. Inderdaad hebben wij hier in Nederland nog geen Breivik gehad. Gelukkig maar. Maar de boerenprotesten zaten soms tegen het gewelddadige aan, terwijl er heel veel minder geärresteerd wordt dan bij vreedzame klimaat betogers. Hier ook voordurend afgeschilderd als mensen die stinken, uiteraard zonder enige basis in de werkelijkheid. Voorlopig genoeg feiten?
@LD69 | 26-03-23 | 07:04: LOL

cugel | 26-03-23 | 07:20
▼ 6 antwoorden verborgen

They call him Baba Yaga | John Wick [4k, UltraHD]
youtu.be/PSBy8Mqh118

Robert Haynes | 26-03-23 | 05:08

Wat is een Porg?

Wist ik niet.

DeEnigeWaarheid | 26-03-23 | 05:07

GMT+1,
Trusten en slaap lief.

K1100 | 26-03-23 | 05:00 | 7

@TheOne48 | 26-03-23 | 05:22:
Update: afgelopen dag Anna Marie mee in een taxi, 4 care homes af om te kijken welke de beste was. Ik heb wel mazzel dat ze persoonlijke contacten nog best goed kan doen. Het huis in Bray, in Ierland, waar ze nu is gaat over 3 weken dicht en dat vertelden ze me pas kort geleden.

cugel | 26-03-23 | 05:37

@TheOne48 | 26-03-23 | 05:42:
Jawel, ik houd je wel op de hoogte.
Slaap lekker.
En Dire Straits de ondergrens????
Wat voor verheven muzieksmaak heb jij. Dan moet ik wat meer luisteren. Je had ook al iets met Lafayette daarover.

cugel | 26-03-23 | 06:40
▼ 4 antwoorden verborgen

Vannacht om 2:30 had ik een afspraak met de vrouw van mijn dromen.
Bleek het een schrikkelvrouw.

keestelpro | 26-03-23 | 04:53 | 4

U schrikkelde toen ze arriveerde?

UnderTheDevil | 26-03-23 | 04:58

Want zij arriveerde pas.. een uurtje later? Geen nood, dat is bij alle vrouwen zo.

anja | 26-03-23 | 07:44
▼ 1 antwoord verborgen

Wildstylez - Encore | Dragonblood EP
youtu.be/lesUnDTrXsU

Hardstyle. Val je nog niet om TheOne? Is inmiddels weer een uurtje verschil tussen ons.

Lafayette | 26-03-23 | 04:52 | 1

Ja jeetje, wat is wrong met jou, doe eens iets fatsoenlijks.

TheOne48 | 26-03-23 | 04:58

Goed nummer. Dank.

UnderTheDevil | 26-03-23 | 04:57

Fell In A Well ~ The Original Version and Still the Best!
youtu.be/63CgHZKtmzw

Lafayette | 26-03-23 | 04:40

Queensrÿche - Silent Lucidity (Official Music Video)
youtu.be/jhat-xUQ6dw

Robert Haynes | 26-03-23 | 04:38 | 1

Bring back memories, in een ver verleden zien optreden in Amsterdam...

BL!ZZ | 26-03-23 | 06:57

Avondje guilty unpleasures :-)

Lafayette | 26-03-23 | 04:38

@TheOne48 | 26-03-23 | 04:42: hoe moet ik mij dat voorstellen.. jodelende mannen, en wat geitengeblaak op de achtergrond?

anja | 26-03-23 | 07:45

Klimaat, stikstof, griep, religie, gender bullshit allemaal 1 pot nat.
Jankvoer voor linkse huilers.
Ga gerust je gang maar sleep mij NOOOOOIT meer mee in die psychose.
Je mag denken, vinden en vrezen wat je wilt maar maak er godverdomme geen beleid van.

keestelpro | 26-03-23 | 04:32 | 7

@cugel | 26-03-23 | 05:05:
Zelfs PVV is links en zwak. Je weet niet half waar hysterie eindigt en redelijkheid begint. Wat ik wel weet is dat ik tijdens het lockdownfascisme een nieuwe bondgenoot heb leren kennen: mijn stoere medelander de moslim. En ik heb het niet over islamisten maar over mijn medemens en buurtbewoner. Godvrezende zielen maar echte mensen met het hart op de juiste plaats die nooit de kliklijn zullen bellen om de buren aan te geven omdat ze de ceaureauna maatregelen overtreden.

keestelpro | 26-03-23 | 05:11

@cugel | 26-03-23 | 05:05:
De VVD is zonder ruggengraat gelijk haar leider dus wiebelt ze net als Rutte alle kanten op. Sinds D66 het kabinet domineert en de besluiten dicteert helt de VVD over naar links.

LD69 | 26-03-23 | 05:46

@keestelpro | 26-03-23 | 05:11:
Door persoonlijke omstandigheden ben ik ook wat minder anti moslim geworden, en net als jij ken ik er ook één die ook vaccinatie wantrouwt maar verder heel sympathiek is. Ik ben alleen opgegroeid zonder wantrouwen tegen de overheid. Ik heb netjes mijn vaccinaties gehad zonder rare bijwerkingen. Links was ik voor die tijd al: dat is dus geen bijwerking ;)
Maar de islam vind ik overigens niks en de PVV een best redelijke partij, maar ik stem er niet meer op omdat ik Wilders te grof vind.
@LD69 | 26-03-23 | 05:46:
Ik zie je punt, ook al denk ik iets anders.

cugel | 26-03-23 | 07:36
▼ 4 antwoorden verborgen

www.nrc.nl/nieuws/2023/03/23/we-moete...
Laat beken weer meanderen en ecosystemen herstellen zich verrassend snel, blijkt uit diverse projecten zoals op de Veluwe. „Het loslaten van waterstromen staat voor een grote omslag in het denken over de natuur.”
Wat opvalt aan de moeras-achtige, drassige plekken in het bos waar we staan: er is best veel dood. Her en der liggen omgevallen bomen, er is flink wat verdronken struikgewas, we stappen over een schedel en ruggenwervels van een hert heen. „Ja, er zijn veel omgevallen bomen. Maar wat is daar erg aan?”, vraagt boswachter Remko van Rosmalen. „Een gezond bos bestaat voor ongeveer 40 procent uit dood hout. Daar zitten we hier nog lang niet aan.”

En het is maar wat je dood noemt. Het dode hout biedt plek aan allerlei dieren, insecten en schimmels om zich te voeden en om er te groeien. Grote bomen maken plaats voor kleinere, zodat er weer meer licht op de bodem kan vallen – wat weer goed is voor de planten en de rest van het bodemleven. In gezonde ecosystemen maakt juist de dood ruimte voor het leven. Maar hij zorgt ook voor meer rommel.
De boswachters damden de rechte kanalen af, waarna ze het water een weg lieten vinden door de natuurlijke laagten. Een tijdje voegden ze zand en takken toe aan het water, zodat er opstoppingen en kronkels konden ontstaan. Verder lieten ze de beek zijn gang gaan.

Na ruim acht jaar zijn de resultaten van het experiment zeer overtuigend, volgens Natuurmonumenten: gezondere ecosystemen, grotere biodiversiteit, het water ziet er frisser uit. Het gebied is nu ook beter bestand tegen weersextremen, omdat er meer water de bodem in kan komen. Door de vrijere waterloop functioneert het bos als een soort spons, die water vasthoudt tijdens droogte en juist opneemt bij extreme neerslag.
Wat ook opvalt: de verschillende stroomsnelheden in de beek, met ook rustige poeltjes waar insecten en waterdieren kunnen leven, zoals kikkers en salamanders. „Er is meer dynamiek, waardoor er gezondere relaties ontstaan tussen de dieren- en plantensoorten hier”, zegt Van Rosmalen.

De insecten zorgen voor waterleven, de salamanders en kikkers trekken vogels aan, die op hun beurt weer vogels etende dieren aantrekken als boommarters. De soortenrijkdom is zichtbaar toegenomen, de middelste bonte specht is één van de soorten die nu weer rondvliegt.
Het succes van het loslaten laat de boswachter dus met andere ogen kijken naar de natuur, maar tegelijk waarschuwt hij voor te makkelijke conclusies. Loslaten kan niet in elk soort natuurgebied. En de natuurlijke ontwikkeling helemáál vrij laten, kan in dichtbevolkt gebied vaak niet. In Nederland is ‘de natuur’ vrijwel nooit geheel vrij van menselijk handelen, er zijn altijd erfenissen van eerder ingrijpen en culturele of economische activiteiten. Hier bijvoorbeeld staan grote stukken aangeplant productiebos, is de afgelopen eeuwen ingegrepen in de loop van beken en stromen, en zijn zoveel uitheemse soorten ingebracht dat er voor een gezond evenwicht altijd iets van ingrijpen nodig zal zijn.

cugel | 26-03-23 | 04:28 | 6

@Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 06:36:
Ben benieuwd wat je er van vindt. En dat laatste wat je schrijft geloof ik ook. Ben zelf in de buurt van Apeldoorn opgegroeid en daar waren alle beken door mensenhanden gegraven ("sprengen") Als kind dacht ik dat ook de rivieren een menselijke oorsprong hadden. Gelukkig leer je later meer. Beter.

LD69 | 26-03-23 | 07:11

@LD69 | 26-03-23 | 05:41:
Prachtige kaarten! Die van 2000 lijkt op de stafkaarten die mijn vader van het gebied om Delden had gekocht.

cugel | 26-03-23 | 07:43
▼ 3 antwoorden verborgen

Oh dear. TheOne48 ik dacht dat je al weg was anders had ik deze bagger er niet ingegooid hahahaha

Lafayette | 26-03-23 | 04:24

Cugel, je bent een beetje hyper, wat is?

TheOne48 | 26-03-23 | 04:20 | 5

@cugel | 26-03-23 | 05:00: een droogkloot? Haha, wat het ook is ik denk niet dat jij dat bent, beste cugel!

anja | 26-03-23 | 07:50

@anja | 26-03-23 | 07:50:
Dank je wel. Toch wordt er af en toe gezegd dat dit een kroeg is en dat ik geen serieuze onderwerpen aan moet kaarten. Vandaar dat ik er dan ook maar veel muziek doorgooi, het meeste spul waarvan ik of mijn vrouw hielden. Maar ik heb nog een hele kast vinyl wat hier nooit gedraaid wordt. Maar dat kan ik thuis ook nauwlijks meer spelen omdat de cassette speler en draaitafel te lang niet gebruikt zijn.

cugel | 26-03-23 | 10:48
▼ 2 antwoorden verborgen

“The course proposes that architects must develop deep-time literacy if we are to become true planetary stewards,” says Parreño. “Rather than attempting to identify solutions, the course is intended to provoke new ways of thinking that lead to greater accountability — a recognition that we, as architects, are intervening in something larger than ourselves, and that the consequences of our actions extend far beyond the timescales of our human lives and civilizations.”
news.mit.edu/2023/taking-long-view-de...

cugel | 26-03-23 | 04:15

@Robert Haynes | 26-03-23 | 04:14:
Ik zoek altijd, als het kan, iets met een redelijke video erbij.

cugel | 26-03-23 | 04:18

@TheOne48 | 26-03-23 | 05:54: 43 jaar geleden was het mijn eerste cassettebandje, daarna nooit meer echt naar geluisterd. Ze zijn niet slecht, eigenlijk best wel goed, maar al zo lang geleden.

gato | 26-03-23 | 08:50
▼ 1 antwoord verborgen

www.nrc.nl/nieuws/2023/03/20/met-elke...
"Voor degenen die nu geboren worden zal het, tegen de tijd dat ze oud zijn, zeer ernstige gevolgen hebben. Nu al leeft bijna de helft van de wereldbevolking in gebieden die „hoogst kwetsbaar” zijn voor klimaatverandering.
De aarde is, gemiddeld over de periode 2011-2020, inmiddels 1,1°C warmer vergeleken met de periode 1850-1900. Hittegolven, hoosbuien, droogtes en tropische cyclonen zijn er in frequentie en intensiteit waarneembaar door toegenomen. Het meest getroffen zijn kleine eilandstaten, het Arctisch gebied, inheemse samenlevingen, kleine voedselboeren, en huishoudens met een laag inkomen. Steeds meer mensen raken ontheemd. Hittegolven hebben lokaal ook al honderden soorten planten en dieren verdreven. Warmwaterkoralen sterven af. Combinaties van bijvoorbeeld hittegolven en droogtes zijn extra gevaarlijk.

Overal op de wereld moet de mens zich al aanpassen aan de veranderingen van weer en klimaat. Vergroening van steden, het herstel van draslanden, de combinatie van landbouw en natuur, zijn goede voorbeelden. Maar aanpassingen gaan nu veel te langzaam, ze zijn te gefragmenteerd, pakken soms averechts uit, en zijn ongelijk verdeeld over de regio’s.
Van alle broeikasgassen die de mens sinds 1850 heeft uitgestoten, is bijna de helft (42 procent) ná 1990 in de lucht gebracht. In 2019 was de uitstoot toegenomen tot 59 gigaton (Gt) CO2-equivalenten – het opwarmend effect van broeikasgassen zoals methaan en lachgas is hierbij omgerekend naar die van CO2. De in dat jaar gemeten concentratie CO2 in de lucht (410 parts per million) lag hoger dan in de voorgaande 2 miljoen jaar.

Met verdergaande opwarming neemt de kans op het uitsterven van dieren en planten, en het verlies van ecosystemen, toe. Blijft de opwarming beperkt tot 1,5 graad dan zal de zeespiegel wereldwijd de komende tweeduizend jaar alsnog met gemiddeld 2 tot 3 meter stijgen. Bij een opwarming van 2 graden zal dat 2 tot 6 meter zijn. Zet de huidige trend van de toenemende uitstoot zich de komende decennia door, dan zal die zeespiegelstijging al in het jaar 2300 waarschijnlijk zo’n 15 meter bedragen."

cugel | 26-03-23 | 04:09 | 6

@keestelpro | 26-03-23 | 05:01:
Ook mijn ervaring. Midden jaren '70 een paar echt hete zomers en in januari 1979 een paar dagen dat we naar school konden schaatsen, over straat ! Want er lag al een paar dagen sneeuw en toe had het ineens echt flink geijzeld.
Daarna kwamen er vele kwakkelwinters, volgens m'n moeder niet meer dan normaal. Ik vond ze te warm.

LD69 | 26-03-23 | 05:31

@keestelpro | 26-03-23 | 04:29: "Klimaatverandering heeft ook voordelen. Een week geleden was het bijvoorbeeld nog winter en nu is het lente."

Een werkelijk prachtig revisme!

Ichneumonidae | 26-03-23 | 06:02

@keestelpro | 26-03-23 | 05:01:
Ik ben van 1952. Ik herinner me dat één winter toen ik nog thuis woonde, er zoveel sneeuw in korte tijd viel dat je het met emmersvol kon opscheppen voor een gigantisch sneeuwfort. Heel veel schaatsen. Dat is er nu niet meer.

cugel | 26-03-23 | 07:49
▼ 3 antwoorden verborgen

Bruce Springsteen - My Fathers House (acoustic)
youtu.be/KYDW1bIwIV4

Robert Haynes | 26-03-23 | 04:05

Moedertaal, uit New Scientist, de conclusie van een lang artikel:
"Maar als we enkel oude talen willen identificeren zonder ze te reconstrueren, dan kunnen we mogelijk wel verder teruggaan in de tijd, zegt Alwin Kloekhorst, eveneens verbonden aan de Universiteit Leiden. Zo denken sommige wetenschappers dat de Indo-Europese en Oeraalse taalfamilies in de verte verwant zouden kunnen zijn aan het Mongools en het Turks. Als dat klopt, zegt hij, ‘dan zou dit impliceren dat er voor 12.000 voor Christus mogelijk een Proto-Indo-Oeraals-­ Mongools-Turkse taal werd gesproken’.

Andere taalkundigen zijn bezig met het reconstrueren van talen die nog ouder zijn, zoals het Proto-­ Afro-Aziatisch. Dat werd mogelijk achttienduizend jaar geleden gesproken en zou de bron kunnen zijn van honderden talen die tegenwoordig in delen van Afrika en West-Azië worden gesproken."

cugel | 26-03-23 | 03:47 | 2

Ok, ik beken: ben eigenlijk een witte Africaan van oorsprong (doet voodoo dansje). Kul verhaal van Dhr. Kloekhorst want ‘Turks’ is nog geen 200 jr. oude term. De man heeft ‘n agenda, anders zeg je zoiets niet als wetenschapper. New Scientist is blijkbaar geïndoctrineerd en jij haalt het als bron en dus als fixed waarheid aan. Of NS verifieert zijn bronnen niet, kan ook nog. Wat is je punt exact?

Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 05:50

@Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 05:50:
Geen punt. Ik wilde gewoon even de conclusie geven van een heel interessant en lang artikel, wat, voor mij althans, deze keer geen politiek strijdpunt is.

cugel | 26-03-23 | 07:53

Wat een wezenloos gelul.

HogeNood | 26-03-23 | 03:42

Cool feestje wel, beetje wild alleen.

Flightless bird | 26-03-23 | 03:42

@Flightless bird | 26-03-23 | 03:42:
Voodoo in zijn oorspronkelijke vorm.
Let op wat er gebeurt.

J.Cash | 26-03-23 | 03:53

@J.Cash | 26-03-23 | 03:53:
Ja, ze doen een Hans Kazanetje met het popje.
Valt mee dat ze de boel niet in de fik zetten. Dat zie je vaak in filmpjes uit dat soort landen.

Flightless bird | 26-03-23 | 04:00

Ik heb zojuist Het Licht gezien.

TheOne48 | 26-03-23 | 03:34 | 3

Dat klinkt goed! Vertel!

cugel | 26-03-23 | 03:38

@cugel | 26-03-23 | 03:38:
Het had zojuist een leuk verhaaltje over €25 die Het vreest mis te lopen.

TheOne48 | 26-03-23 | 03:41

Is je vrijheid en soeveraniteit van een landuit te drukken in geld?
Da's toch een gevoel.

Het Licht | 26-03-23 | 03:26

De klok vooruit van 2 naar 3 uur.
Niet meer doen.

Jan Dribbel | 26-03-23 | 03:22 | 1

Weer een uur van mijn leven weg.
Nu moet ik een half jaar niet dood gaan ... want anders gaat mijn verloren uur naar vadertje staat terwijl dat ik dat uur (uitgedrukt in geld zal dat €25 netto) liever aan een goed doel (lees GS) had gedoneerd.

Het Licht | 26-03-23 | 03:30

Bruce Springsteen - Darknes on the Edge of Town (Acounstic, 1990)
youtu.be/6hEVa2aA7h0

Robert Haynes | 26-03-23 | 03:20

Poison - Every Rose Has Its Thorn (Official Music Video)
youtu.be/j2r2nDhTzO4

Robert Haynes | 26-03-23 | 03:10

Mooi in z'n eenvoud.

Muxje | 26-03-23 | 03:17

In Reporters Online schrijft Johan van Gelder:
Israël 75 jaar: jubileum met een gelukgsgevoel
Quotes:
"Ben-Gurion stelde zichzelf veel vragen over de rechten van minderheden en de rechten van de Joden in de wereld. Wanneer het Jodendom van de staat op een meerderheid zal worden gebaseerd hoe staat het dan met de rechten van de minderheid en kunnen die effectief worden gegarandeerd? En als elke Jood het recht heeft om te immigreren, dan heeft de Jood in Amerika of Engeland rechten die de Engelsen of Amerikanen niet hebben.
Het Palestijns-Israëlisch conflict woekert ondertussen in alle hevigheid nog voort. Golda Meir had voor 1967 nog nooit van een Palestijns volk gehoord. ‘Het was niet zo dat er in Palestina een volk bestond dat zich als een Palestijns volk beschouwde en toen kwamen wij en gooiden hen eruit en namen hen hun land af.’ (Bron: Wikipedia).
Barghouti beschreef de nieuwe regering Netanyahu als ‘de meest extreme in de geschiedenis van deze regio.’ Hij beschuldigde premier Benjamin Netanyahu ervan ‘elke mogelijkheid’ voor vrede te blokkeren. Hij voegde eraan toe, dat ‘fascistische elementen’ binnen de Israëlische coalitie ‘de Westelijke Jordaanoever willen overspoelen met kolonisten.’
Voorlopig zullen er toch weer wat stuurmanskunsten moeten worden uitgehaald om Israël – bejubeld, verguisd en vervloekt – en omringd door vijandige Arabische landen die de staat zouden willen wegvagen in rustig vaarwater te krijgen. De geschiedenis heeft geleerd dat het Joodse volk tot veel in staat is door zich in de loop van de eeuwen te ontworstelen aan de greep van machtige wereldheersers en culturen zoals Egypte, het Assyrisch-Babylonische rijk, de Perzen, Griekenland, Rome, Arabische-islamitische wereld en christelijk Europa.

Wie de lijst van gelukkige landen van de Verenigde Naties voor wat het waard is erbij haalt, ziet dat de gemiddelde Israëliër ondanks de dagelijkse zorgen het jubileumjaar met een geluksgevoel zal ingaan. Het geluksgevoel steeg van de zesde plaats in 2021 naar de vierde plaats in 2022."

cugel | 26-03-23 | 03:04 | 8

Je kan tegenwoordig niet of nauwelijks meer discussiëren over het Palestijns-Israëlisch conflict. Het wordt steevast een welles-nietus-loopgravenoorlog.
Dat conflict komt hier in de panelen eigenlijk nooit aan bod (mss. maar goed ook) maar bijvoorbeeld bij de Joop is het vaste prik, zeker nu hun Roemeense huisfilosoof heeft ontdekt dat zijn artikelen niet alleen beter worden gelezen maar eindelijk ook bijval krijgen.

Barghouti haal je aan. Je maakt je zorgen. Ik denk dat in de huidige situatie de enige oplossing is dat de Staat Israël zich ontdoet van de conflictbrengers. Niet gewelddadig maar als ik je vorige tegel goed begrepen heb is er flink wat ruimte in Canada. Tijd voor massale emigratie dus.

Daarnaast denk ik dat Golda Meïr nog steeds gelijk heeft: er bestaan geen Palestijnen als zouden zij een volk zijn. Het zijn afstammelingen van Bedoeïenen en landloze boeren, dus in hoeverre kunnen zij land claimen dat zij nooit in bezit hadden ?
Gamal Nasser, President van Egypte, heeft de zijn landgenoot Yasser Arafat ooit uitgeroepen tot 'Koning van de Palestijnen'. Hij deed dit met een knipoog naar de Bijbel, waarin Pilatus Jezus uitriep als de Koning der Joden. Een dubieuze actie op herhaling.
Sinds dat geintje van Nasser is er dus een Palestijns volk ? Ik dacht het niet.

Over twee maanden (14 mei) bestaat Israël 75 jaar. Ik hoop dat de 'Palestijnse Eis' eindelijk in perspectief geplaatst wordt als kansloos en ten leste hopeloos destructief. Voor alle partijen.

Een jaar of tien geleden hebben de zogenaamde Volksduitsers die na het einde van WOII verdreven werden uit Polen, Tsjechië etc (terwijl ze daar al eeuwenlang woonden) besloten om hun claims op te geven. Een belangrijke motivatie was dat het inmiddels te lang geleden was om er aan vast te houden. Bovendien willen ze hun (klein) kinderen niet opzadelen met kansloze bedoelingen.

Hoe anders is het bij de palestijnen. Er is, met name in Europa, een flinke linkse kliek die er naar streeft dat de huidige palestijnse kinderen de oorlogen die hun vaders, grootvaders en overgrootvaders reeds verloren hebben, opnieuw aangaan en wederom verliezen. In wiens belang is dat ? Geef die kinderen een echte toekomst.

LD69 | 26-03-23 | 04:48

@cugel | 26-03-23 | 04:48:
"Maar rechts is nu het probleem".
Zolang je dat zegt/meent of wenst komen we niet tot een oplossing. Een handreiking zou beter zijn.

LD69 | 26-03-23 | 04:58

@LD69 | 26-03-23 | 04:48:
Mee eens dat de discussie over Israël oneindig is. Mijn idee is dat voor een fractie van het geld wat al aan strijd is verspild (en dan heb ik het nog niet over verspild bloed gehad) alle Palestijnen een huis in de Arabische landen hadden kunnen krijgen en hun kinderen gratis naar de universiteit hadden kunnen sturen.
@04:58: Mijn handreiking is dat ik hier discussieer (ik heb al niet eens meer tijd om nog te kunnen slapen) zeg dat er niets mis is met de mensen hier, maar dat ze hun ideeën misschien kunnen aanpassen. PvdD stemmen ipv BBB. Maar dat is hopeloos: ik had beter kunnen gaan slapen.

cugel | 26-03-23 | 08:06
▼ 5 antwoorden verborgen

De Britse cultuur gaat zeker verder dan links rijden en melk in de thee.
Nooit meegegaan met het euro-waagstuk; eigen munteenheid behouden.
Geen Celsius, wel Fahrenheit.
Eigen tijdsaanduiding - waardoor uur tijdsverschil.
Authentieke wastafels met koud- én warmwaterknoppen incl. waterstop.
Titel op boekrug andersom.
Geen kilometers. Miles.
Geen 23:00 uur. Wel 11 pm.
Geen twee vingers schuim op de Pint, geen bar-bierspoelbak.

Welsh singer Dame Shirley Veronica Bassey Yesterday When I Was Young, 1976
www.youtube.com/watch?v=HQHETgQWhrQ

drs.Nee | 26-03-23 | 01:58 | 6

@LD69 | 26-03-23 | 03:14:
Ja, stappen tellen. Zo had je in de tijd van Spinoza de lengtemaat el, die strekte vanaf die elleboog tot de punt van de middelvinger. Spinoza werd om zijn religieuze opvattingen uit de stad verbannen door de kerkenraad die eiste dat hij in het vervolg tig el afstand bewaarde van de gasten waar hij voorheen mee filosofeerde over de zin en onzin van het geloven in een oppergod.

drs.Nee | 26-03-23 | 03:27

Dat alles en dan ook nog die onnavolgbare humor.

MickeyGouda | 26-03-23 | 08:52
▼ 3 antwoorden verborgen

In het Nederlands Dagblad:
"Grootste bevolkingsgroei ooit voor Canada
De Canadese bevolking is het afgelopen jaar voor het eerst met ruim een miljoen mensen gegroeid. En de regering wil nog eens anderhalf miljoen extra immigranten in drie jaar tijd.
Het bureau voor de statistiek meldde april vorig jaar al dat door de vergrijzing die dit met zich meebrengt de beroepsbevolking in het land ‘ouder is dan ooit tevoren’. Dat brengt ook een tekort aan beroepskrachten met zich mee in een reeks onderdelen van de economie, de gezondheidszorg en andere diensten. Om dat op te vangen heeft de Canadese regering eind vorig jaar een naar eigen zeggen ‘agressief immigratieplan’ om dit jaar en de komende twee jaren in totaal 1,5 miljoen immigranten binnen te halen. In 2022 waren dat er al 437.000 die permanent in Canada mogen blijven, naast nog eens een kleine 608.000 niet-permanente nieuwkomers. Op enkele duizenden personen na bestond de bevolkingsgroei afgelopen jaar dus volledig uit deze immigranten.

De Canadese regering wordt in dit plan aangemoedigd door de organisatie van Canadese producenten en exporteurs (CME). De algemeen directeur daarvan zei eerder tegen de Canadese zender CBC ‘erg dankbaar’ te zijn voor wat de regering doet. ‘Dit is hoe we de volgende generatie mensen krijgen die we nodig hebben’, zei hij erbij. De Canadese Raad van bedrijven (BCC) vindt dat de regering nog meer zou moeten doen, met ‘steviger wervingsdoelen’, want in alle cruciale sectoren is er een tekort aan menskracht.

De Canadese overheid maakt goede sier met het immigratieplan. ‘Immigratie behoort tot de kern van onze identiteit als Canadezen en is ook een centrale drijfveer achter de economische groei van Canada', zei de regering in het economisch overzicht van afgelopen najaar.
Onderhandelingen tussen de VS en Canada over de instroom vanuit de VS liepen stroef, tot kort voor de reis van Biden. Nu is er volgens BBC Canada overeenstemming over een aanpassing van het akkoord, zodat daar alle grensovergangen onder vallen. Canada is bereid in ruil daarvoor 15.000 migranten uit Latijns-Amerika op te nemen, meldde CBS News verder. Maar duidelijk is wel dat zij niet onder het ‘immigratieplan' van de regering vallen. Dat gaat over de internationale concurrentiestrijd om mensen met een goede opleiding, die Canada kan gebruiken. Voor anderen gaat de grens nu nog verder dicht.

cugel | 26-03-23 | 01:44 | 7

@Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 03:04:
Klopt maar ik denk dat de behoefte aan on- en laagopgeleid personeel hard afneemt. De volautomatische aspergeoogst-machine is alweer vijf jaar geleden op de markt gekomen en de zelfscankassa's in de supers zijn ook een feit. We zitten in een transitie maar goed opgeleide mensen hebben wat mij betreft de toekomst.

LD69 | 26-03-23 | 04:10

@Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 04:08:
Sorry, we moeten de wereldbevolking zonder dwang omlaag brengen en dat kan alleen door te zorgen dat we allemaal welvarend worden. Als land proberen andere landen eruit te fokken is iets van het verleden. Zorg dat je cultuur overleeft door te zorgen dat die beter is dan die van anderen.

cugel | 26-03-23 | 04:40

cugel | dat betreft een andere discussie, jou bijdrage ging over het gebrek aan autochtonen in Canada, die kun je dan an mass importeren of je eigen volk stimuleren meer kinderen te krijgen. De onderlinge hechting zal dan groter zijn: "Strong men make strong families, and strong families make strong societies." I believe that the breakdown of the family is the root cause of many of society's ills. Aldus weak en social illne’s gaan hand in hand samen.

Unsinkable-Sam | 26-03-23 | 07:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Problemen die burgers als geheel in een samenleving ondervinden, kunnen alleen opgelost worden door soevereine natiestaten. Bij voorkeur parlementarisch democratische soevereine natiestaten.

Niet door internationale samenwerkingsverbanden. Die zijn vrijblijvend, in ieder geval voor die landen die een grote mond hebben, en zo die organisaties niet vrijblijvend zijn, neigen ze naar autoritaire, democratievijandige dwingelandijen gerund door potentaten die nergens toe deugen dan voor ellende en welvaartsverlies.

Heurtebise | 26-03-23 | 01:42

"A Ship in Harbor Is Safe, But that Is Not What Ships Are Built For"

Battleship | The Final Battle in 4K HDR
youtu.be/nCqDdsZY7RA

Robert Haynes | 26-03-23 | 01:29

2:28 alweer, tot morgen

davidhasseltoff | 26-03-23 | 01:28

Wat een goed stuk goed weer.

J.Cash | 26-03-23 | 01:26

@Papa Jones | 26-03-23 | 01:40:

Het mooiste wat hij doet is dat hij menig meisje versiert.

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 01:54
▼ 6 antwoorden verborgen

Al gezwind na 't aanmeren van de vloot, bleek plezier, amusement en verpozing dead on arrival.

Bloodrock - D.O.A. (1971)
youtu.be/IB7CFCUS83k

Truste allen.

Milton_Styx | 26-03-23 | 01:06 | 1

Welterusten, slaap lekker en mooie zondag verder!

anja | 26-03-23 | 07:57

Beastie Boys - I Don't Know (Remastered 2009)
youtu.be/EYCa8gppOvo

Robert Haynes | 26-03-23 | 01:02
-weggejorist-
keestelpro | 26-03-23 | 00:58 | 17
▼ 17 antwoorden verborgen

Nazdrovje pegaje, al doet je link het niet hier.

funda | 26-03-23 | 00:46

Nou, in Italie ook al bewolkt, dus geen live beelden van 2023DZ2 helaas.
Het goede nieuws is dat hij niet op de aarde botste; even een drankje tegen de spanning.

funda | 26-03-23 | 00:34 | 1

En nog maar even de dashcam-hoogtepunten uit 2013
youtu.be/dpmXyJrs7iU
Meteor Hits Russia Feb 15, 2013 - Event Archive

funda | 26-03-23 | 00:42

de nacht is niet korter; de dag (en daarmee de avond) langer...

PPuk | 26-03-23 | 01:11
▼ 1 antwoord verborgen

Bijzondere band.
https://www.youtube.com/watch?v=AVFGwJ7S2EQ&ab_channel=Oldcapellon

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:27

Deze luister ik straks in de jingle-jangle morning.

UnderTheDevil | 26-03-23 | 01:04

Inderdaad...

Mijn hemel. Onze enige hoop ligt in het Russische volk en dat ze die gehele bende van maffiabazen, siloviki en oligarchen ophangen op het Rode plein. Laat het Krasnaja plosjtsjad letterlijk rood kleuren met het bloed van deze monsters.

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:30

Is de T34 al gesignaleerd op het slagveld?

Piggelmee | 26-03-23 | 00:31

Stalinorgel?! Nee toch??

anja | 26-03-23 | 08:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Mooi liedje is dat, goede keuze zeg.

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:19

Thnx :)

nutsniet | 26-03-23 | 00:22

Voor de complottheorieliefhebbers onder ons, die ook Netflix hebben, een aanrader: The Night Agent. Ik heb vanavond de serie aangezet en zit eraan vast, ben heftig aan het bingen, zal hem denk ik in een keer afkijken. Zeer aan te raden. Doen.

(gaat verder met aflevering 7)

Met_baard | 26-03-23 | 00:15 | 2

Bingse!

funda | 26-03-23 | 00:21

Zo, ervan genoten. Hoop dat er een tweede serie komt. Nu lekker naar bed.

Met_baard | 26-03-23 | 04:04

Eigenlijk altijd meer gehad met de Ieren dan de Engelsen. Ook met de Boston-Irish.
https://www.youtube.com/watch?v=9d8SzG4FPyM&ab_channel=DropkickMurphys

Dat is een volk apart hoor. B

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:13

Is de opgang van de BBB ook niet een uiting van conservatisme met een kleine 'c' en een soort nationalisme met dat Britse historisch besef? "Blijf van ons mooie land af!". Niet daar iets mis mee is overigens.

zwarte kip systems | 26-03-23 | 00:12 | 9
-weggejorist-
Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:32
-weggejorist-
funda | 26-03-23 | 00:51
-weggejorist-
Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 01:17
▼ 6 antwoorden verborgen

Was ff geleden.
Voorzichtig om het hoekje gluurt.
Maar het café nog steeds gezanik, gekuif en gebral van ontsnapte ggz-patiënten die zich vlootcommandant wanen.
Deur stilletjes dichttrekt en thuis met vrienden biertje drinkt.
Tot (misschien) laterz.

reservebelgië | 26-03-23 | 00:11 | 18

@Après toi | 26-03-23 | 01:41:
Een stelling? Waar?
U stelt slechts vraagtekens. Leg mij uw stelling uit.
Vrienden. ok. Goede, Neen. Respect. Ja.
Waarvan acte.

reservebelgië | 26-03-23 | 01:56
▼ 15 antwoorden verborgen

Meer Pogues.
https://www.youtube.com/watch?v=s11BuatTuXk&ab_channel=ThePoguesOfficial

Gewoon omdat hij het lelijkste gebid in de muziekwereld heeft. Niet echt goed kan zingen, maar wel veel alcoholdampende ziel in zijn liedjes kan leggen.

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:10 | 5

"In 2015 kreeg hij zomaar een hele mond vol nieuwe, rechte, witte tanden. De Ierse zanger Shane MacGowan, vooral bekend als frontman van The Pogues, had zijn gehavende gebit altijd als een handelsmerk beschouwd, maar nadat hij in 2008 zijn laatste tanden verloor, werden eten, praten en zingen dusdanig lastig dat hij toch maar eens bij een tandarts aanklopte.

De Britse tv-zender Sky wijdde destijds een hele kerstspecial aan de behandeling, die door de verantwoordelijke arts ‘de Mount Everest van de tandheelkunde’ werd genoemd. De grootste zorg van alle betrokkenen was de vraag of MacGowens rauwe stemgeluid na de ingreep nog wel hetzelfde zou klinken."
www.vprogids.nl/2023/9/inhoud/etalage...

cugel | 26-03-23 | 00:44
▼ 2 antwoorden verborgen

The Reverend Peyton's big damn band - Clap your Hands

youtu.be/9Ra0DsbiNs0

Piggelmee | 26-03-23 | 00:07 | 2

Heerlijke muziek!

Nuuk | 26-03-23 | 00:26

Geweldig! Thx!

PPuk | 26-03-23 | 00:34

Redelijk onbekend maar die gast van de Pogues is dus in Engeland geboren.
https://www.youtube.com/watch?v=yAEFKjqPtlU&ab_channel=TheDubliners

Mooi he die multiculti.

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:05 | 9

@J.Cash | 26-03-23 | 01:33:
Ja, hun muziek is geweldig, net als hun literatuur en hun humor, maar dat gaat echt niet verloren als je onderdeel bent van de EU: we hebben nu nog steeds een Duitse, Franse, Nederlandse, Italiaanse en Oostenrijkse cultuur: maak je niet ongerust.
music.youtube.com/watch?v=iYYRH4apXDo...
Bowie
Space Oddity

cugel | 26-03-23 | 03:11

@cugel | 26-03-23 | 03:11:
Dat van de EU was ook niet in frage hier, dacht ik, of er ontgaat mij iets.

Het is natuurlijk wel zo dat een cultuur verwatert bij voldoende import.
Dat is nu al in Nederland aan de hand. Dan kun je natuurlijk zeggen dat een cultuur mee evolueert met de bevolking maar ja dan heb je dus nooit een echte cultuur.
Dan wordt een land arm, ondanks dat het economisch misschien goed gaat.

J.Cash | 26-03-23 | 03:22

@J.Cash | 26-03-23 | 03:22:
Ah, sorry. Ik ben zo gewend aan gekanker op de EU dat ik even miste dat u dat niet deed.

cugel | 26-03-23 | 04:33
▼ 6 antwoorden verborgen

Engels nachtje humor, perfecte mix tussen absurdisme en slapstick
www.youtube.com/watch?v=hNoS2BU6bbQ
Hugh Laurie & Stephen Fry comedy sketch! 'Your name, sir?' - BBC

funda | 26-03-23 | 00:03 | 2

Dat is waarom die Brexit zo jammer is: ze hebben echt een prachtige cultuur.

cugel | 26-03-23 | 00:54

The Specials natuurlijk.
https://www.youtube.com/watch?v=cntvEDbagAw&ab_channel=TheSpecialsOfficVEVO

Faith in humanity restored.

Schout-bij-Nacht-J | 26-03-23 | 00:01

Ik heb vaak de Brexit afgekamd en terecht, mijns inziens, maar de Engelsen hebben wel keurig onze positie op de wereldzeeën overgenomen, de industriële revolutie ontketend, het grootste rijk ooit opgebouwd en een prachtige literatuur, waardoor het Engels nu de lingua franca is. Daarom vind ik die Brexit ook zo jammer: Engeland hoort, net als Frankrijk en Duitsland en wij, bij Europa.

cugel | 25-03-23 | 23:59 | 16

@PPuk | 26-03-23 | 01:27: Het zou op termijn beter zijn als Ierland en Noord-Ierland herenigd worden..

Après toi | 26-03-23 | 01:42

@Après toi | 26-03-23 | 01:42:
dat gaat zeker gebeuren, maar 'op termijn' wordt met elastiek gemeten, als je begrijpt wat ik bedoel.

PPuk | 26-03-23 | 01:53

@Après toi | 26-03-23 | 01:22: reeeeeaaallyyy... Ook mensenhandel? Ik kan niet wachten totdat de EC daarvan werk gaat maken.

anja | 26-03-23 | 10:48
▼ 13 antwoorden verborgen

En natuurlijk Madness zelf.
https://www.youtube.com/watch?v=SOJSM46nWwo&ab_channel=Madness

Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:58

Later hebben een paar Fransen een soort van "madness" liedje gemaakt. Het liedje is mooi, de video is mooier.
https://www.youtube.com/watch?v=yqDOuTnMeqo&ab_channel=MATMATAH

Ik snap wel dat de meesten hier geen Frans verstaan of spreken, maar toch. Het is heel mooi.

Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:54 | 1

Wat een gekke aanname, over dat Frans. Hoe kom je daarbij? (Wb de taalcompetentie van reaguurders, niet wb de esthetiek vd Franse taal.)

anja | 26-03-23 | 08:12

Wat een heerlijk rustig sfeervolle accomodatie alhier, waar elke tegel keurig met een grijze balk afgekaderd staat.

Sade - Smooth Operator (Live 2011)
youtu.be/r0yI78cFeVs

Milton_Styx | 25-03-23 | 23:51 | 6

@AldNuut | 26-03-23 | 00:07:

Bij teloorgang van ruimte (en werkende apparatuur) moet ik 't in de huiskamer hebben van streamen.

Een lade met CDs en kast met LP's momenteel niet in gebruik.
Nu is op YT (met irritatie) alles te vinden, maar in beleving ook daarom wel anders.

Op een goeie dag maar eens met de stofkam door de opgeslagen apparatuur gaan, contactspray en 't tweede leven laten aanvangen op de studiekamer.

Milton_Styx | 26-03-23 | 00:14

@Milton_Styx | 26-03-23 | 00:14:
YT werkt, met addblocker en 3 acounts anders blijf je in de zelfde kringetjes rond draaien.
Hier draait nog ouderwetse stereo, 2 huge speakers en fraaie versterker
(alleen jammer dat het een tussenwoning is hahaha)

AldNuut | 26-03-23 | 00:20

@AldNuut | 26-03-23 | 00:20:

De BOSE melkpakken staan er nog wel, evenals een setje achter de rug.
Draadloos aansluiten had 40 jaar eerder vermarkt moeten worden.

Milton_Styx | 26-03-23 | 00:30
▼ 3 antwoorden verborgen

It's madness I tell you MADNESS!

https://www.youtube.com/watch?v=Kvqr366Op3k&ab_channel=IronMaiden

Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:49 | 1

Nice video!

cugel | 26-03-23 | 00:11

@Lorejas | 25-03-23 | 23:48:
What if we could travel right through time
What if we could plan our fate, our destiny
Maybe we should leave our lives behind
And reach out for the hands of time

Je had trouwens helemaal gelijk over een hond en die bench.

cugel | 26-03-23 | 00:06

'Yes Minister' explains the EEC (EU)
youtu.be/rvYuoWyk8iU?t=188

"The organising ability of the Italians, the flexibility of the Germans and the modesty of the French and that's topped up by the imagination of the Belgians, the generosity of the Dutch and the intelligence of the Irish."

funda | 25-03-23 | 23:41 | 2

EEG (EEC) ja, de EU nee dankjewel

Louter Leuter | 26-03-23 | 00:25

@Louter Leuter | 26-03-23 | 00:25: hetzelfde hier!

anja | 26-03-23 | 08:14

Risotto maak je met 2 pannen op het vuur. 1 met de rijst enzo, het eindproduct. En 1 met de hete bouillon, die je steeds toevoegt.

Afmaken altijd met roomboter, fijngesneden peterselie en zeer fijn geraspte parmezaanse kaas. Behalve bij vis geen kaas.

Nooit iets op de risotto leggen, never. Alles zit erin, en de risotto is lopend als je het bord schuin houdt.

Het begint altijd met goede groene olijfolie, ik gebruik milde Kalamata. Niet te bang, dus ruim. Daarin gaat een grote fijngesnipperde ui op laag vuur tot glazig, 5 a 10 min, niet kleuren! Dan 2 tenen knoflook geperst nog 1 min mee. Afblussen met 1 dl witte wijn en bijna droogdampen. 4 handen rijst erbij voor 4. Arborio, Vialone Nano of Carnaroli. Zelfs de Arborio van Lassie voldoet.

Dan onderzetten met hete bouillon uit de andere pan en goed roeren. Het moet steeds zachtjes pruttelen. Elke keer als het te droog wordt bouillon erbij. Gedurende 20 minuten. Je hebt ongeveer een liter bouillon nodig

wilderst | 25-03-23 | 23:30 | 11

Wat over is wordt vanzelf stijf in de koelkast en draai je de volgende dag tot de maat van bitterballen. Ook zo paneren en frituren. Wow!

wilderst | 26-03-23 | 00:02
▼ 8 antwoorden verborgen

Kroeg?

GKJP | 25-03-23 | 23:25 | 9

@NoNoVio | 25-03-23 | 23:51:
Ik baal van die interland weken. Geef mij maar competitievoetbal. Veel leuk een véél meér wedstrijden!

keestelpro | 26-03-23 | 00:11
▼ 6 antwoorden verborgen

Oh ja, bijna vergeten.

*zet gereserveerd plaatje klaar op tafel voor Milton*

Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:25

Als niemand inkopt doe ik het wel - take it away Johnny:
youtu.be/g-38GX2YQig
Sex Pistols - God Save The Queen Revisited

funda | 25-03-23 | 23:24

Dit heb ik altijd een mooi nummer geworden, zelfs als puber. Een vervreemdend nummer.
Ik heb Cockney Rebel 2 maal live gezien en zijn echt goed.

Nuuk | 25-03-23 | 23:38

Alstublieft, een werkelijk schitterende opname, van ook nog eens één van mijn persoonlijke pareltjes..
Gewoon omdat het kan
Hot choco erbij

youtu.be/D-h6MoF7HLA
Long after you're gone - Chris Jones ('11)

LossLess

AldNuut | 25-03-23 | 23:16

Een topic over Engeland verdient een plaatje van de beste artiest van het eiland op dit moment.

Steven Wilson - Pariah

TanteJuut | 25-03-23 | 23:14 | 6

Porcupine Tree!

Après toi | 26-03-23 | 00:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Over volksliederen gesproken, het Wilhelmus vindt ik geen slechte
melodie hebben, houen zo, maar die tekst, ik krijg hem niet meer uit
m'n bek.
Don Arturo, een verzoek, verzin een list, je hebt genoeg afstand om er een kraker van te maken!

Ernst Oosters8389 | 25-03-23 | 23:09 | 5
-weggejorist-
Piggelmee | 25-03-23 | 23:29
-weggejorist-
Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Doe maar die beuk. Met de groeten van Wout,

De nationale voetbalploeg van Curaçao neemt het in de nacht van zaterdag op zondag op tegen Canada en strijdt drie dagen later, in de nacht van dinsdag op woensdag, tegen wereldkampioen Argentinië. „Dat was natuurlijk ook wel een reden om de uitnodiging te accepteren”, zegt Emmen speler Zivkovic. Lachend: „De mogelijkheid Lionel Messi even een beuk kunnen geven en ze terug te pakken voor de zege op Oranje.

Cornelis12 | 25-03-23 | 23:09

De Plume of Feathers... Onderaan bij Greenwich Park, aan de andere kant. Leuke Engelse pub. Kom er wel eens en graag.

Brexit. Lang verhaal in het kort. Na de Willem de Veroveraar waren de Noormannen de baas. Maar voor hun was England niet het hartland maar een wingewest die ze onder de duim konden houden omdat ze de hele Saksische adel een kopje kleiner gemaakt hadden. Een wingewest die buit je uit om de oorlogen in Frankrijk te kunnen voeren. Jan zonder Land wilde de belastingen verhogen, en toen zeiden de Normandische baronnen Non! Eerst parler! En Parliament was geboren (het latere Hoger Huis). De koning had niet meer het goddelijke recht om alles te beslissen, Parliament moest instemmen (en nu nog steeds) met belastingen en de tarieven. Na een burgeroorlog, dictatuur van Cromwell en de restauratie waarbij onze Willem III gevraagd werd om de positie van Parliament te respecteren zo niet dan opzouten, was de eerste constitutionele monarchie een feit. Daarna duurde het tot de afgelopen jaren 50 tot het Hoger Huis haar macht verloor en alle macht bij het Lager Huis lag. Parliament is the sovereign. Het duurde zo'n 800 jaar. Dat Major dat weggegeven heeft, heb ik nooit begrepen. Brexit heeft dat hersteld. Het Europese Gerechtshof heeft niets te vertellen, en ook de EU bureaucraten in Brussel. Parliament is sovereign. En zo hoort het. Voor wie het niet weet, de Britse regering is de Executieve van Parliament. Je kunt alleen PM, minister of staatssecretaris worden als Member of Parliament (MP), en niet zoals een Orwellogren of Kaagheks van buiten opeens minister worden. En ook de PM heeft een constituency die hij/zij moet vertegenwoordigen. Bij de weg, schiet mij te binnen, Liz Truss en haar clubje wonen aanv de andere kant van Greenwich Park. Lang verhaal nog korter; ik heb liever het Britse systeem dan een Tweede Kamer vol tassendragers die via de partijlijsten de kamer binnenkomen (zoals oa Wilders destijds).

Louter Leuter | 25-03-23 | 23:08 | 8

@Louter Leuter | 25-03-23 | 23:27:

Ik wil gewoon benadrukken dat de Germaanse cultuur vrij leidend is. Natuurlijk de Grieken en later Romeinen ook en zeker ook de Perzen en Semitische volkeren zoals Arabieren en Joden hebben veel invloed gehad op onze westerse wereld. Maar men heeft het vrijwel nooit over de Vikingen. Die waren de persoonlijke lijfwacht van de Bizantijnse keizers. Stichtte o.a. Kiev en later dan via een debiel achterneefje Moskou.

Er is zoveel om wel trots op te zijn als Europeanen.

Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:32

@Louter Leuter | 25-03-23 | 23:31:

Nou ja, het is een beetje een haat liefde relatie die gelukkig tegenwoordig goed is. Wel jammer dat wat oudere Engelsen gekozen hebben voor een Brexit wat gewoon in bijna niemand zijn voordeel was.

Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:35
▼ 5 antwoorden verborgen

Ben alleen thuis, gordijnen dicht. Zit achter de PC en op de achtergrond de tv op NPO1. Concert van Frans Bauer en Sieneke. Voor de buitenwereld verafschuw ik ze maar zo alleen effe wat harder gezet. Qua publiek hoog jaren tachtig op losse groeven gehalte. Waar is die tijd gebleven.

Paul Jambers stemmetje: 'overdag is hij een ruige rocker maar s'avonds met de gordijnen dicht geniet hij van Frans Bauer.

Cornelis12 | 25-03-23 | 23:06 | 2

Zoiets maar dan zonder Suzanne: VOF de Kunst :P

Koppig | 25-03-23 | 23:13

Soort André Rieu setting ;-)

Roos | 25-03-23 | 23:10

De IoT dingt mee bij een volgende kamerverkiezing, daarom Max Headroom als MP en The Art of Noise met Paranoimia: www.youtube.com/watch?v=6epzmRZk6UU

Met_baard | 25-03-23 | 23:01

Het lijkt een bijna opzettelijk zonder nadruk geschreven inleidende alinea, maar zo 'treffend' dat je 'm herleest om de betekenis ervan en al hetgeen er verder achter schuilgaat tot je door te laten dringen:

'Dit land land is zo anders... ja, dan Nederland ook. Het grootste verschil is misschien wel het historische besef op het eiland. De geschiedenis is hier geen museumstuk – zoals in het vaderland – maar een integraal deel van het dagelijkse leven, net zoals humor dat is. Dit is het rijk van de onvoltooid verleden tijd,'

Enerzijds 'vooral zijn ze vrij' (van de EU), zoals Wilderst stelt. Anderzijds bewust 'onvrij', want 'Brits'... Een heerlijk volk, dat koos en kiest voor het voortbestaan van de 'onvoltooid verleden tijd' en zich niet kan of wil laten schikken of verstikken onder een grijze Brussel/Straatburg-deken. De nadelige gevolgen van Brexit nemen ze, als je ze vraagt een balans op te maken, voor lief.

Als je nog 6 minuten over hebt:
youtu.be/Sgd9nYqVz2s

PPuk | 25-03-23 | 22:59

Mooi stukje schrijfsel Arthur

Het patriotisme van een buitenlander in de VK, lol

Wat ik wel mis in zijn verhaal is de dagelijkse strijd van de burger
De mateloze criminaliteit, het rammelende zorgstelsel, de bizarre bureaucratie, de walgelijke tabloids, het uitzichtloze bestaan in de wat minder grote steden.
De simpele Engelsman houdt van zijn land, maar eigenlijk willen ze er niet eens zijn, schijnbaar toch een beetje onzichtbaar vanuit de binnenkant van de Orbit.

Patriotisme is enorm in Engeland, of nog erger, reis eens af naar LondonDerry, al is dat wellicht niet Europees patriotisme

AldNuut | 25-03-23 | 22:56 | 8

Het VK gaat ook gebukt onder migranten en heeft daar ook nog geen oplossingen voor met haar sharia-wetbanken en grote no-go-zones... Ze zullen er echt een paar miljoen uit moeten flikkeren voordat het weer een leefbaar geheel wordt.

minderweter | 25-03-23 | 23:42

@minderweter | 25-03-23 | 23:42: Die migranten komen voornamelijk uit de voormalige Britse koloniën. Pakistan bijvoorbeeld. Of Bangladesh. Die knikker je er niet zomaar uit.

Après toi | 25-03-23 | 23:47

Hier in Spanje zijn veel Engelsen, allemaal onderklasse, zouden ze zeggen. Geven de Brexit de schuld, maar zien niet in, dat als ze 5 jaar hard gewerkt hadden er verlichting van alles zou komen.
Heb nu buren boven, Engelsen, op illegaal land en illegaal huis.
Wonen er nu anderhalf jaar, ging gisteren even kijken, nog nooit zo een puinhoop gezien, het deelhuis stond er al, alleen nu een dak opgezet, verder troep die niemand wilt, overal rotzooi. Arthur zou begrijpen wat ik bedoel, want in Portugal hetzelfde.
Viel me zo tegen, leek wel een stukje derde wereldland, geef de Brexit niet de schuld, progammas als ik vertrek zijn er heilig bij, maar ook daar denkt men geluk te vinden in niks doen, Straks krijgt Spanje de schuld, moeten ze vertrekken, Heb ze gewaarschuwd voordat ze het kochten, maar ben nog verbijsterd wat ik aantrof. Doe als de Meilands, zorg dat een tv programma erachter staat en financiel meehelpt. Of koop een gewoon goed huis, ben je 300.000 euro voor kwijt , heb je niet veel, val niet in praatjes dat de huizen in Spanje goedkoop zijn, Dan heb je een krot. Kom je in de ellende, zorg voor geld. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, het is niet goedkoper hier, huizen zijn duur, regels teveel, informeer je eerst, Zapata wil ook weg, lees je goed in, vraag me alles , want op je oude dag wil je rust.

gato | 26-03-23 | 09:29
▼ 5 antwoorden verborgen

Hey Rose, great British music on this Brit-evening! Keep up the good work.

Nuuk | 25-03-23 | 23:03

Toen Comic Relief nog leuk was. Can't Smeg Won't Smeg youtu.be/m0AOl8D-MkU

Niet_Van_Hier | 25-03-23 | 22:50 | 1

Red Dwarf... Ik heb ze...

Louter Leuter | 25-03-23 | 23:22

De beste Brit van het moment... Laat zich niet de mond snoeren door woke,

Ricky Gervais on transwomen :
youtu.be/6IU0ZXjdUVs

Roos | 25-03-23 | 22:49 | 9

@Roos | 25-03-23 | 23:26: Proest, dit is toch ook weer een pareltje hoor. Thanks, Roos, you made me laugh again..(om maar ff on topic te blijven )

Miss_Pinky | 25-03-23 | 23:45

De laatste der Mohikanen. Ik hou oprecht van die man.

MickeyGouda | 25-03-23 | 23:46
▼ 6 antwoorden verborgen

Hè gezellig,

Moskou gaat in Wit-Rusland tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Wit-Russische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko.

Volgens Poetin is de nieuwe faciliteit in Wit-Rusland op 1 juli klaar en kunnen de wapens dan worden verplaatst. De Russische leider wijst er wel op dat die niet in Wit-Russische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.

In Wit-Rusland staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren.

Cornelis12 | 25-03-23 | 22:48 | 13

@wilderst | 26-03-23 | 00:44: Oekraïne heeft slechte ervaringen met de Russen en mag als onafhankelijk land zelf uitmaken met wie het verdragen sluit.

Après toi | 26-03-23 | 00:47

@Après toi | 26-03-23 | 00:47: Neen, dat was niet de afspraak. Onafhankelijk wel

wilderst | 26-03-23 | 01:34
▼ 10 antwoorden verborgen

Het vermeende mislukken van de Brexit wordt ons hier te pas en te onpas ingewreven. De economische problemen aan de overkant zijn van de zelfde aard en omvang als hier. Ondertussen is het nog steeds een gewaardeerde afzetmarkt voor ons bedrijfsleven. Groente en fruit gaan zoals vanouds maar ook de Nederlandse baksteen industrie is heel blij met de Engelse markt, zij bouwen nog wel woningen namelijk.

HD50 | 25-03-23 | 22:47 | 8

Britse economie doet het beduidend slechter dan de Nederlandse. Het duurde bij hen vrij lang voordat ze op het pre-Covid niveau zaten. Dat was in Nederland veel sneller bereikt.

Après toi | 25-03-23 | 23:51

@Schout-bij-Nacht-J | 25-03-23 | 23:19: raar stelletje, Nederland is eignelijk van veel groter belang dan Canada, Italie en zelfs Frankrijk.
Het is het zelfde stel dat de veiligheidsraad vooral voor zichzelf inrichtte. Nu zitten ze met lekke band VK en Fr terwijl er veel grotere landen elders zijn.

AntiZanicz | 26-03-23 | 00:08
▼ 5 antwoorden verborgen

Wie is er beter? Doe Maar of Het Goede Doel?

Patje | 25-03-23 | 22:45 | 14

@Roos | 25-03-23 | 23:13: Haha, Voor velen onder, nabij en boven de rivieren waren zijn teksten onverstaanbaar. Geenstijl :Tekstverklaren met Frank Boeijen 09-07-07 (No offence )

Miss_Pinky | 25-03-23 | 23:52

Waarom niet allebei?
watch?v=CqJ2NTWsLd4

UnderTheDevil | 26-03-23 | 00:54
▼ 11 antwoorden verborgen

Die stond nog op de agenda voor dit jaar maar denk dat het niet in de komende maanden zal zijn haha

NoNoVio | 25-03-23 | 22:55

Dat belooft nog wat te worden!
©Pim Fortuyn

NOS: Op het Italiaanse eiland Lampedusa is in 24 uur tijd een recordaantal migranten aangekomen. Het waren er meer dan 2000, meldt het Italiaanse persbureau Ansa. Gisteren gingen 1778 mensen aan wal op het eiland; tussen middernacht en de vroege ochtend kwamen er nog 267 bij.
nos.nl/artikel/2468839-in-een-dag-200...

Cornelis12 | 25-03-23 | 22:41 | 9

@Andersdenkend | 25-03-23 | 23:21: U heeft helemaal gelijk, de zeekrokodil. Deze leeft alleen in Australische wateren. Dus toch maar haaien dan…

Miss_Pinky | 25-03-23 | 23:24

Misschien een groot neonbord met "no vacancy" erop langs de kusten van het eiland? Misschien trappen ze erin.

Graaisnaaiert | 25-03-23 | 23:57
▼ 6 antwoorden verborgen

Hij is weer fijn beste Arthur.
Ik geloof dat een Chinese minister een jaar of dertig geleden werd gevraagd wat de impact van de Franse revolutie was geweest waarop hij zei dat het nog veel te vroeg was om daar een oordeel over te kunnen vellen.
Ik hoop van harte dat dit ook geldt voor de Brexit hoewel ik van harte hoop dat deze een snelle verbetering voor Groot Brittannië zal opleveren.
De europese en zeker Nederlandse instellingen zullen niet rusten voor ze de rouwgerande nagels aan hun klauwen tot op het beenmerg in ons vlees en botten zullen hebben geboord. Iets waar de britten denkelijk minder last van zullen hebben.
Dat daar een orijs tegenover staat kan zijn maar is zeker nog geen uitgemaakte zaak.

Aleon | 25-03-23 | 22:40

De Britten doen het prima!

Pond is niet ingestort, veel eigen producten eten, minder immigratie.

Ze maken eigen parmaham, gorgonzola en champagne. En niet onverdienstelijk ook!

Maar vooral zijn ze vrij...

wilderst | 25-03-23 | 22:39 | 15

@Louter Leuter | 26-03-23 | 00:38: Het is slechts één voorbeeld. En het gaat om hoogopgeleide werknemers die flink wat te besteden hebben, dus dat leidt tot extra consumptie in Amsterdam en omstreken. Verder moet je eens kijken naar de Britse export-cijfers, die zijn fors gedaald als gevolg van de Brexit. Terwijl de voorstanders van de Brexit juist extra economische groei hadden beloofd.

Après toi | 26-03-23 | 00:51

@Après toi | 26-03-23 | 00:51: De import is nog meer geslonken, en daarmee is de balans weer in evenwicht

wilderst | 26-03-23 | 01:37
▼ 12 antwoorden verborgen

Geweldig dat we na alle mediterraanse landen in Engeland zijn aanbeland!
Waar hier in de jaren '80 wethouders hun stempeltje moesten drukken op de steden en klassieke panden hebben laten afbreken voor saaie smaakloze blokkendozen, zo houden ze in Engeland de oude gebouwen in ere en glorie
Prachtige cultuur en de beste humor van de wereld.
Cheers!

Roos | 25-03-23 | 22:37 | 11

Veel achterbuurten in het VK. Dergelijke armoede zie je in Nederland veel minder.

Après toi | 26-03-23 | 00:14

@Après toi | 26-03-23 | 00:14: Hahahahhaha

wilderst | 26-03-23 | 01:38

@wilderst | 26-03-23 | 01:38: Ja, jij woont in Helmond, maar dat is weer een uitzondering die de regel bevestigt:-)

Après toi | 26-03-23 | 01:45
▼ 8 antwoorden verborgen

"Ma, ik moet je wat zeggen"
"Ok, zoon"
"Ik ben homofiel"
"Watt ?!"
"Homofiel"
"Oh gelukkig. Ik verstond anglofiel"

Piet Karbiet | 25-03-23 | 22:28 | 2

@Professor Superhirn | 25-03-23 | 22:37:
Ha ja, herkenning ! You are not German, you're an idiot !
Günther is fenomenaal;)

LD69 | 26-03-23 | 01:15

Dat zijn ze!

SterF... | 25-03-23 | 23:00

Oh lekker!!
Ook in Polen en Duitsland weten ze hoe worst te maken.
Hier zijn we ook niet zo slecht, maar dan denk ik vooral aan de droge worst uit oost en noord Nederland.
Ga nu een stukje leverworst van mijn keurslager (en dat is een goede) uit de koelkast halen.

Nuuk | 25-03-23 | 23:09
▼ 1 antwoord verborgen

"Patrick van IJzendoorn is al 20 jaar correspondent in Londen voor onder andere de Volkskrant, Groene Amsterdammer en Elsevier en schreef onder andere deze boeken. Hij heeft een geheel eigen, ironische stijl, niet aangetast door politieke correctheid en schrijft met veel gevoel voor understatement of alle mogelijke aspecten van het dagelijks leven in zijn patrie de coeur.''

Ik ben een grote fan van Patrick van IJzendoorn en heb zijn boeken 'Koel Brittannië' en 'Order, Order' gelezen. En altijd als er in de Volkskrant iets over de UK staat en ik zie dat het van hem afkomstig is, lees ik het.

Maar wil je over de UK, het land, de mensen, en de volksaard lezen dan moet toch ook Bill Bryson genoemd worden, de Amerikaanse migrant uit Iowa ("I come from Des Moines. Somebody had to.'') die alweer decennia in de UK woont en boeken over de UK geschreven heeft, de eerste waarvan - 'Notes from a Small Island' (1995) - ''was voted in a BBC poll the book that best represents Britain''.

De scherpe, humoristische observaties van Bryson kan ik iedereen van harte aanbevelen.

Dr_Johnson | 25-03-23 | 22:21 | 5

@Dr_Johnson | 25-03-23 | 23:06:

Oeps, ik jok. Ik was er afgelopen september nog een dagje, in Hull, en daar viel me wel op dat op het grote centrale plein er nogal wat tokkies - vaak alcoholisten - rondhingen op de banken.

Dr_Johnson | 25-03-23 | 23:15

@Dr_Johnson | 25-03-23 | 23:15:
-
Ik zal zeker niet ontkennen dat ook die fenomenen en eigenschappen nog - en in ruime mate, dat krijg je zómaar niet kapot- aanwezig zijn, maar het is naar mijn gekleurde mening - ik heb er jarenlang gestudeerd en gewerkt, ik kom er nog zeer geregeld, ik heb mij ooit rót gelachen om Bill Brysons' boeken en ik krijg lichtelijk krultenen bij de penneroerselen van van IJzendoorn - maar dat ligt eerder aan zijn schrijfstijl - en ik mis al een paar jaar iets op dat rare eiland. En onze Engelse vrienden zijn het behoorlijk met ons eens, (daarom zijn ze ook in groten getale naar Toscane en de Périgord vertrokken, de láfbekken...) Het is in z'n algemeenheid afstandelijker, harder, ongastvrijer en hufteriger. Maar misschien is dat ook wel gewoon een 'sign of the times' en zijn tokkie-isme en kebabcultuur overal in opmars. Misschien zie ik wel nét zo graag wat ik eigenlijk wil zien als Bryson en van Ijzendoorn. Genoeg gezegd.

bisbisbis | 25-03-23 | 23:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Die live at the Roxy / Vortex LP's waren wel grappig ja, in 1977. Sindsdien heeft Kak Eiland eigenlijk zeer weinig voortgebracht kwa aanhoorbare muziek.

Asteroid-B612 | 25-03-23 | 22:20

Het probleem met Britten is dat ze niet alleen lelijk maar ook dom zijn.
Een soort Belgie maar dan als eiland.

Piggelmee | 25-03-23 | 22:15 | 6

@cugel | 25-03-23 | 23:57: de waardering voor empire is wel flink gedaald. En eigenlijk zijn ze eht al 100 jaar kwijt maar zelf doen ze gewoon alsof ze nog met China een oorlog moeten beginnen.

AntiZanicz | 26-03-23 | 00:02

@AntiZanicz | 26-03-23 | 00:02:
Ja, ze vinden het moeilijk te accepteren dat ze hun empire kwijt zijn. Ook een reden voor de Brexit.

cugel | 26-03-23 | 00:13

Zag Engeland voor de Brexit, wat een armoede overal, Manchester, Leeds, Bristol ga maar door.
Londen, niet om aan te zien zo lelijk. Het eens zo machtige rijk is totaal verloederd. Natuurlijk het platteland is mooi, maar wie woont er, een paar rijke stinkerds en mensen die de stad ontvluchten. Schotland was mooi, sereen, prachtige natuur. wat een verschil met Engeland.

gato | 26-03-23 | 09:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Na 10 jaar aan de zijlijn GeenStijl te hebben gevolgd eindelijk een account aangemaakt. Was de censuur op andere sites helemaal zat. Hopelijk gaat het hier beter al was mijn eerste bericht al geblocked om onduidelijke redenen.

Pinkel_Paulino | 25-03-23 | 22:14 | 11

@Roos | 25-03-23 | 22:46: Dat vraag ik me ook af, heb het nog niet kunnen achterhalen.

Pinkel_Paulino | 26-03-23 | 01:46

@Aleon | 25-03-23 | 22:44: Heb de huisregels even goed doorgenomen. Ik zag dat er geen prijs gesteld wordt op seksueel gefrustreerden. Dat kan wel eens problematisch worden, maar ik neem aan dat ze bedoelen dat ik wel mijn frustraties mag hebben maar ze hier niet teveel moet uiten.

Nou, ik denk dat ik er klaar voor ben!

Pinkel_Paulino | 26-03-23 | 01:49

Stinkt hier naar ui ...
Maar toch ... welkom Pinkel ...

Het Licht | 26-03-23 | 03:24
▼ 8 antwoorden verborgen

Fijn stuk Arthur.

funda | 25-03-23 | 22:10

Puur economisch gezien heeft Brexit de Britten weinig gebracht. En het aantal illegale migranten is ook niet gedaald. Dus welke voordelen heeft die afscheiding nu precies opgeleverd? Uit steekproeven blijkt bovendien dat een aanzienlijk meerderheid inmiddels tabak heeft van die Brexit.

Après toi | 25-03-23 | 22:09 | 32

@Nuuk | 25-03-23 | 23:54: Inflatie in het VK was in februari 10,4 procent, in Nederland 8 procent. Britse economische groei in Q4 was 0,4 procent, in Nederland 3,0 procent. Nederland heeft een overschot op de lopende rekening van 7 procent, de Britten een tekort van ruim 3 procent. En het Britse begrotingstekort ligt ook 2,7 procent hoger dan het Nederlandse. Tot zover de 'Britse succes-story'.

Après toi | 26-03-23 | 00:08

@Nuuk | 26-03-23 | 00:53: u schrijft zoveel volkomen nonsens dat u wel een putin agent in st-putinsburg moet zijn.

AntiZanicz | 26-03-23 | 10:44
▼ 29 antwoorden verborgen

Wat nou? Moeten we soms weer een ketting op de Medway kapot varen, de boel in de fik steken en het vlaggenschip van de Engelsen stelen om ze te laten merken dat we nauw verwant zijn?

Zwezerik | 25-03-23 | 22:07 | 4

Zo moeilijk zal dat al snel niet zijn. Het VK is op weg naar de bodem, waar ze waren voordat ze lid werden van de EEG. Wel met veel humor en zelf belangrijk gemaakte geschiedenis. Het buskruit hebben ze er niet uitgevonden de meeste andere belangrijke dingen komen ook van elders, zoals Frankrijk, Duitsland, China en vooral Nederland.

AntiZanicz | 25-03-23 | 23:19

@Nuuk | 25-03-23 | 23:55: inderdaad heeft Baden Powell het concentratiekamp voor het eerst toegepast om Boeren op te sluiten. London heeft veel extreem kwalijke rijke figuren onderdak gegeven, dito dictators van elders. Volkenmoord werd ook veel gedaan bij de uitbouw van het empire.

AntiZanicz | 26-03-23 | 10:42
▼ 1 antwoord verborgen

Sla even over.. Proost

niv01 | 25-03-23 | 22:06 | 1

IJzendoorn schrijft wel goed zolang hij zich niet te veel laat meeslepen door de grootheidswaan van de poms. De poms hebben twee keer zelf de oorlog verklaard en twee keer niet zonder hulp van yanks kunnen winnen. Zelf denken ze nog aan het begin van een glorie-periode staan, ze staan aan de rand van een klif.
Komisch dat de huizen aan de Oost-Kust van Engeland in zee vallen en dat ze niet staat blijken een adequate kustverdediging voor elkaar te maken.

AntiZanicz | 26-03-23 | 10:48

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl