achtergrond

Geenstijl

Geheel Frans dorp van 15.000 protesteert tegen verlies Franse levensstijl: "Werken is lijden"

Macron dreigt pensioenleeftijd te verhogen tot 38

"De Bretonse dans"

Morlaix, Frankrijk-West, 15.000 inwoners. Daar gaan alweer 10.000 mensen de straat op tegen Macrons voorgestelde pensioenhervormingen, en dat is dus de gehele beroepsbevolking van het dorp. De voorgestelde verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar is er maar beperkt populair, en dat terwijl Frankrijk met een 35-urige werkweek en de meeste vrije dagen van Europa toch al jaren comfortabel de rij sluit. 

"Al pratend met de bewoners valt op dat de onvrede diep zit. De verhoging van de pensioenleeftijd zit mensen flink dwars. Niet zozeer omdat ze twee jaar langer moeten werken, maar vooral omdat ze bang zijn dat de Franse levensstijl eraan moet geloven. (...). Veel Fransen willen die verworvenheden niet opgeven. Ze zijn gehecht aan hun vrije tijd, aan hun leven 'buiten het werk'. "Voor veel Fransen staat werk gelijk aan lijden'', schreef de linkse politiek analist Mathieu Slama. Hij pleitte voor 'het recht op luiheid'."

Goed, nu even een minuutje Noord-West-Europees-Protestants briesen. Maar ze hebben, en het doet zoals bij elke stilstaande klok pijn dit toe te geven, natuurlijk wel gelijk. 

"Zo ver gaan de meeste inwoners van Morlaix niet, maar ze verzetten zich wel tegen de arbeidscultus zoals die in sommige andere landen bestaat en waar werk heilig is. "Het leven draait niet alleen maar om werken'', zegt de gepensioneerde arts Hervé Gouedard. "Er moet een evenwicht zijn tussen je werk, je familieleven en je sociale leven.''"

Drukte

Dit herziene kaartje begint casus Frankrijk te benaderen, maar mist "Too Fruity"

Dit herziene kaartje begint casus Frankrijk te benaderen, maar mist "Too Fruity"Dit herziene kaartje begint casus Frankrijk te benaderen, maar mist "Too Fruity"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.