Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo

Het Stamcafé is weer vervuld met de beslommeringen van onze lievelingsaap

Woensdag 25 januari

Memento mori

Bus van Evora in de Alentejo naar huis: Villa Vischlugt in de Algarve. Sinds ik met Annus Horribilis begon, word ik overladen met berichten van oprecht bezorgde lezers. Maar er is ook haatpost: “je verdiende loon, klootzak, met al je gezuip en je onbeschaamde gepromoot van levensgevaarlijke rotdrugs. Je gaat sterven als een hond”.

Dat valt mij vaak op bij ruige toetsenbordridders, dat ze zo keurig, kleinburgerlijk en dus voorspelbaar zijn. Type polsbandjesvakantie in Antalya. Die knurften schrijven heel belerend: een pilsje bij de vrijmibo met de collega’s is prima hoor, van Amerongen, en één jointje in het weekend moet ook kunnen, maar waarom zuip je op een gewone maandagavond een hele fles wijn leeg in je eentje?

Ik heb nog geen tijd gehad om naar mijn geneesheer te gaan. Niet dat ik bang ben, maar het kwam er nog niet van omdat ik op reis ben voor GeenStijl. Het werk gaat voor het meisje. Aanstaande maandag vlieg ik naar Brussel, op stap met Vlaams Belang in het Europese Parlement en met Filip de Winter naar Antwerpen en Aarschot. Hahaha, hoor ik al iemand lachen. Aarschot ligt met Kontich en Reet in de anale driehoek van Belgikistan.

Mijn algehele toestand is als een jojo. Op het ene moment voel ik me relatief fris en fruitig, na een paar dagen noodzakelijke abstinentie, en dan begint opeens het gedonder in de keel, het gehemelte, de strot en de longen weer. Ik doe mijzelf voor als heel luchtig en opgewekt, maar de dood is mijn trouwe metgezel. Eigenlijk al vanaf mijn geboorte. Dat is het nadeel van opgroeien in een cultuur waarin de predestinatie heerst: het onvermijdelijk lot, of noodlot desnoods, dat door de onbarmhartige Heere der Heerscharen al is bepaald voor het zaadje uit de pielemuis van papa is geknald. Mohammedanen kennen de voorbestemming ook en noemen het maktoeb: alles staat geschreven in het grote boekhoudboek van Allah. Dat verklaart veel over hun fatalisme: het lot is onafwendbaar. Maar zij gaan naar de hemel en ik naar het djahannam, de hel.

Ach, wie kent de kunst van het sterven nog, de zogeheten arte bene moriendi, en de strijdkreten die daarbij horen: vado mori ('ik ga sterven'), vanitas ('alles is ijdelheid') en memento mori ('gedenk te sterven'). De prachtige tekening van Cortés bij deze serie is natuurlijk een knipoog naar Gerard Reve, maar het thema is oeroud: vanitas dus.

Met tranen in mijn ogen keek ik afgelopen week naar de documentaire die mijn dierbare vriend Adjiedj Bakas - de trendwatcher des vaderlands- mij stuurde. Het is een gefilmd portret van zijn man Vinco David, die uitbehandeld is. In november traden ze nog op tijdens het Tweede Bullebal dat ik met Rob Muntz organiseerde.

Mijn leed is klein bier, in vergelijking wat Vinco en Djiedj doorstaan.

De waan van de dag: in het noorden van Duitsland heeft een man zeker negen treinreizigers aangevallen met een mes. Daarbij zijn twee mensen gedood en zeven gewonden gevallen. De knul was waarschijnlijk geen extremist, zeggen veiligheidsbronnen tegen persbureau DPA. De bronnen vermoeden dat de Palestijn geestelijk in de war was.

Jaja.

Precies een jaar geleden kwam een team psychiaters er na 4 (vier) maandenonderzoek achter dat de bebaarde Syriër in jurk en op plastic bidslippers en met kalotje die vier mensen neerstak in een ICE-trein en allahoe akbar riep, uiteindelijk toch geen verwarde man bleek te zijn maar een heuse islamitische moslimterrorist van de mohammedaanse persuasie.

Ik bedoel maar.

Donderdag 26 januari

Hodie mihi, cras tibi

My home is my castle. Hondjes door het dolle heen omdat papa en mama weer thuis zijn. Dat vind ik zo geestig aan honden. Het maakt niet uit of je een half jaar weg was of eventjes peuken ging kopen om de hoek: exact dezelfde intense vreugde bij thuiskomt. Die duurt tussen de 5 en 10 minuten, daarna gaan ze over tot de orde van de dag: schijten, vreten en blaffen. Tita loopt nog steeds met de kap op haar kop omdat ze aan haar oortje is geopereerd en er 15 hechtingen in zitten. Tita Lampekap!

Ter controle naar de dierenarts geweest met haar. Dogsitter Hans heeft Tietje tijdens ons verblijf in Spanje prima verzorgd, het oortje twee keer per dag ingesmeerd met zalf en de antiobiotica gegeven.

De veterinário is een prachtige dame, maar dat kan ook met mijn fetisj voor witte jassen te maken hebben.

Mijn dierenarts in Paraguay was El Turco. In Zuid-Amerika worden immigranten van Palestijnse, Syrische en Libanese afkomst Turken genoemd omdat de Levant destijds onder Ottomaanse heerschappij stond. Raul was een christelijke Syriër en bepaald niet vies van de herenliefde. Hij was vol gespoten met botox, had een Jolingesque haarimplant, noemde zichzelf een verstokte vrijgezel en zei dat hij nooit getrouwd was omdat hij de ware vrouw nog niet had gevonden. Roflol!

De praktijk van El Turco was een dekmantel voor de verkoop van peperdure Pedigree, Whiskas en nutteloze snuisterijen zoals designerkleding en sieraden voor huisdieren. Er hing een enorm geschilderd portret van El Turco als een jonge Levantijnse god. Uiteraard met ontblote torso. Aan een van zijn handen ontbraken drie vingers. Ook op het schilderij. Er ging ooit iets mis met de operatie van een huispoema, die niet voldoende verdoofd was.

Waan van de dag: Jantje Paternotte, het scherpste mesje in de bestekbak van D66. Net als Sjoerd Rimmer Sjoerdsma mocht hij geen minister worden. Te dom, te lomp. Beide ongeleide projectielen en ongeneerde bazenpoepers komen uit Lampegat. Dat kan geen toeval zijn. De man met Dombo-oortjes schijt onafgebroken nietszeggende holle oneliners uit, als een Engelsman die in augustus in het Egyptische Luxor (45 graden in de schaduw) geveld is door de wraak van de Farao. Jantje Paternotte is dat jongetje in de klas dat elke dag een kadootje meenam voor de bovenmeester - een tekening, een zelf gekleide asbak, een roze koek - en bij wijze van spreken tijdens het vrijwillige nablijven - zogenaamd om het schoolbord schoon te vegen - de tarrels uit de bips van zijn geliefde bovenmeester mocht knabbelen, die hem vervolgens op zijn beurt beloonde met een gulzig fellatiootje. “Niks tegen je mama zeggen hoor, Janneman, dit is ons geheimpje”.

Vrijdag 27 januari

Where I am, I don’t know, I’ll never know, in the silence you don’t
know, you must go on, I can’t go on, I’ll go on

Samuel Beckett

Trein van Lissabon Oriente naar Santarem. Gisteravond thuis alleen maar sterrenmixthee gedronken, om de IT'ers die dit lezen te plezieren. Onderweg naar het partijcongres van Chega, de gezond-verstand-partij van Portugal. Ik vergeet uit stappen - omdat ik dit aan het tikken ben, met het puntje van mijn tong tussen mijn konijnentandjes - en moet nu door boemelen naar Entroncamento. Arie Pos, mijn trouwe metgezel en kunstbroeder, komt uit Porto en we spreken af in dat gat, het grootste treinsporenknooppunt van Portugal. Entrocamento roept gemêleerde gevoelens bij mij op. Ik sliep hier met mijn Spaanse ex - na de tropenjaren in Zuid-Amerika en op doorreis naar de Algarve - in een steenkoud hotel tegenover het treinstation, nu 11 jaar geleden. Het intens treurig restaurant van het hotel - zoemende tl-buizen, mannen in dikke jassen die zwijgend de dagschotel naar binnen lepelen, een voetbalwedstrijd op de tv met het geluid in de hoogste stand, een serveerster met een snor en een barkeeper met een ronde kop, vuurrood door de cuperose - maakt me diep ongelukkig. Hier zat ik met Paula. We zwegen, voor de eerste keer in zes jaar. Een maand later vertrok ze voorgoed naar Madrid, mij achter latend met de honden. Ik was nog nooit zo ongelukkig als toen.

Slechts een keer eerder bezocht ik een partijcongres: bij de PvdA in Groningen, met mijn toenmalige echtgenote Edith Mastenbroek. De PvdA stond in de peilingen op zestig zetels of daaromtrent en er heerste een opperbeste stemming. Ik zat ik op de eerste rij tussen de bobo’s. Naast mij de kolossale Jeltje van Nieuwenhoven, die boertjes en windjes liet omdat ze vermoedelijk drie borden boerenkool naar binnen had geschoven, Wouter Bos zat naast Edith. Gorbatsjov was ingevlogen. Zijn peppraatje kostte een lieve duit (een tonnetje euri, beweerden boze tongen). Ik rilde toen de hele zaal samen met Gorbi - ik kon hem zowat aanraken - de Internationale zong en snoot mijn neus in een linnen PvdA-tasje. Those were the days.

In Entrocamento wil je dus levend noch dood gevonden worden. Arie en ik eten een hamburger in een toko, volgens de kaart van Wyagu-vlees: Japanse koeien die gemasseerd worden, al dan niet in het vagijn, en in plaats van water bokbier drinken en elke dag teppanyaki vreten. Op de kaart staat een kobo steak van 200 gram voor 250 euro. Ik kan het niet geloven, zulks in de oostblokdump die Entroncamento is. "Veel van verkocht?" vraag ik aan de ober. "Nee, eerlijk gezegd niet.." antwoordt hij bloedserieus en mompelt dan iets van: niet geschoten is altijd mis.

Daarna wagen we opnieuw een poging in Santarem te geraken met de trein. Geanimeerd converserend rijden we er voorbij en moeten in het eerst volgende station - nog net niet Lissabon Oriente - uitstappen. Kent u de grap van Arie en Tuur die naar het partijcongres van Chega gingen?

De waan van de dag. Schreuder weg bij Ajax. De man met net zo’n treurig hoofdje als Jimmy Sommerville van Bronski Beat. Ik ademde ooit Ajax. Met mijn maten gingen we altijd indrinken (zeven à acht kopstoten p.p.) bij het legendarische cafe Meerzicht, inderdaad met uitzicht op De Meer. Meerzicht is nu een of andere troosteloze yuppentent, waar de klandizie denkt dat Gijs Groenteman (met zijn Vanenburg-piepstem) cool en geestig is en zijn vrouw Aaf een lekker stuk.

Om vijf voor half drie kochten we dan een kaartje voor acht piekkies en waggelden op ons gemakske naar Vak O, waar ik altijd bij Jan Rot en zijn maten ging staan. Rot (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn) was toen nog homo.

Er waren nooit meer dan 10.000 toeschouwers, voor het merendeel Mokums schorriemorrie en een paar knusse Surinamers die altijd heel opzichtig stonden te blowen. Jan Rot brulde als het saai dreigde te worden: "Ivanhoe!" En dan brulde het hele stadion: "Ivanhoe!" Dat was het teken dat wat moest gebeuren. Daarna riep Jan - als er vervolgens nog steeds niks gebeurde op het veld - "Tjeeeeuuuuu La Ling!" en dan antwoordde het hele stadion: "Tingelingeling". Tjeu kon namelijk geweldig pingelen, net als die heerlijke, lieve briljante Simon Tahamata. Er was altijd een gezellige dikke mijnheer met een versleten schoudertas die koetjesrepen verkocht, die vier keer zo duur waren als bij de Spar

Slechte scheidsrechters scholden we uit voor ‘vriend van Van Swieten’.

De betreurde Ignace van Swieten was namelijk net als de scheidsrechters Leo Horn, Jacques d’Ancona, John Blankenstein, Frans Derks en Jan Keizer van de verkeerde kant. Oivee (dat is een Jiddische verzuchting die een soort wanhoop en saudade impliceert): als ik de namen zie van de Ajax-selectie begin jaren tachtig, begin ik spontaan te janken. Pietje Schrijvers, de Beer van de Meer die later de Bolle van Zwolle werd, dichtte de goal. Verder wemelde het van de boerenkinkels en schoffelaars zoals Dick Schoenaker, Edo Ophof, Peter Boeve, Kees Zwamborn en Pietje Hamburg. Maar we hadden lol voor tien. In de rust ging iedereen met een plastic beker bier in de hand pissen in de gore sloot achter de Reynold-tribune. Toen kwamen al die rellen met zogenaamde supporters van de F-side, ADO Den Haag, Utrecht, Feyenoord en MVV en werden we ineens gefouilleerd bij de ingang en mocht die gezellige dikke mijnheer plotseling geen Koetjesrepen meer verkopen “vanwege de veiligheidssituatie”. En dat is nu precies het geval bij de gematigde islam: 100 miljoen salafisten hebben het verknoeid voor die 1,7 miljard huistuinenkeukenmohammedanen.

Op de plek van die sacrale Meer is toen sociale woningbouw herrezen, vol hangkansenparels die nu systematisch het leven verzieken van de useful idiots die daar uit ideologische diversiteitsoverwegingen een hut hebben gekocht, en die hut nooit meer met winst kunnen verkopen dankzij de “jongeren” die met tien tegelijk meisjes van twaalf van hun fietsjes rammen, en erger. Zeg maar IJburg, maar dan dichter bij de Oosterbegraafplaats.

Toen Ajax naar de ArenA verkaste, was ik er klaar mee. Ineens zaten er 50.000 nieuwe supporters in de ArenA. Waar kwamen die vandaan? In de skyboxen zaten vadsige ondernemers met vieze stoephoeren te snuiven, bubbels te slurpen en nota bene tijdens de wedstrijden naar video’s te kijken van optredens van Lee Towers.

Zaterdag 28 januari

Arie et moi slapen in een vreselijk hotel en kunnen niet eens nog een nacht bijboeken omdat alle bobo’s van Chega hun intrek hebben genomen. Godzijdank, want het zielloze Umu is Praag 1992. Hadden ze maar een modepolitie in Portugal. Of nog beter: een zwaar bewapende modegestapo. Ik zie die typisch ouderwetse grijze grauwe synthetische pakken van de partijbobo’s. Dan de knalblauwe pakken van de Chega Jugend, denk aan Denk. Dan zijn er de gasten die denken hip te zijn, halve baard, lange jas, wortelbroek, bruine puntschoenen. Homofiele stofzuigerverkopers en grondstewards van Corendon. De vrouwen bij het ontbijt in het Umu zijn een heerlijke freakshow. Een vrouw van vijftig, militante aanhanger van Chega, in wollen hotpants. Van achteren lyceum, van voren museum, zeg je dan.

Mijn levendige beschrijving van het congres kunt u aanstaande zaterdag lezen op de GeenStijl, als feuilleton van de serie Europese Patriotten.

Op Bonaire poseert een moddervette Amalia naast de superslanke dochter van een lokale bobo. Subtiel als ik ben, twiet ik: "Wie is dat broodmagere juffie in dat kekke zwarte jurkje?" Ik had ook kunnen twieten "Leuk dat Nikkie Tutorials mee mocht op snoepreis". Maar dat doe ik dus niet, want dat is onnodig kwetsend en vetschamen is kinderachtig.

Een twiep, Nelleke Daams: "En dat vraagt een vieze, oude man. Ooit een soms grappige columnist bij de Volkskrant, nu afgezakt naar het afvoerputje van het omroepbestel, Ongehoord Nederland. Dieper kun je niet zinken."

Ik: "En toch, Nellie Delli, zal ik die wilde nacht met jou na het de columnistenmarathon van de Volkskrant in de Rode Hoed nooit vergeten. Wel jammer dat je toen helemaal bent leeggelopen in ons bed in het Arena-hotel, omdat je iets te gretig van de GHb had gesnoept. Volgende keer je tena mee, poes!"

Nelleke Daams: "In uw dromen meneer van Amerongen. Ik ga voor intelligente mannen. Maar droom vooral, terwijl u daar op uw eentje zit te verpieteren in de Algarve, broeiend op een onbenullige column voor uw Forum clubje, denkend aan de tijd dat u nog grappig was en iets betekende".

GeenStijl een Forumclubje durven te noemen: er zijn mensen om minder vermoord.

Lieve Nel Lellebel, ik heb toen die nacht, met jouw epische mudslide in ons eerst zo propere liefdesnestje met gestevende witte lakens, niks verteld over mijn verloofde. Dit is Carrie. En dit zijn mijn drie hondenkindjes. Ik ben misschien eenzaam en terminaal, maar niet alleen. Bitch.

Maar Nelleke heeft wel een punt. Ik ben een ietwat wereldvreemde fool on the hill geworden in de Algarve. Ik voel me soms Chance, de tuinman uit Being There, in de schitterende openingsscène van die klassieke film van Hal Ashby. Met de muziek van Eumir Deodato: en natuurlijk dat hartverscheurende liedje van Cheech & Chong: Basketball Jones.

Ik ben - soms - die ouwe sukkel in een wereld die hij niet meer kent. Op zoek naar de verloren tijd, om maar effe heel sjiek Baudelaire te namedroppen. Net als Chance kan ik niet meer aarden in de grote stad. Thank God I’m a country boy. Het nog steeds wat lome Lissabon - wel ernstig verziekt door de rolkofferkneusjes - trek ik nog net, maar in Amsterdam schiet ik schichtig heen en weer als een opgejaagd hertje. Die helse trams, fietsers met een doodswens en klipdrift, psychopatische taxichauffeurs van een niet nader te noemen niet-Westerse godsdienst, kuddes gele replicanten met rolkoffers, vrachtwagens die het verkeer blokkeren, levensgevaarlijke bouwputten, loerende straatrovers, overal de gore stank van pis, wiet, wafels en Nutella, en een onophoudelijke stoet prachtige deernen in de aanstootgevende leeftijd. Mooie meisjes hebben wij niet in de Algarve, het ondiepe deel van de Europese genenpoel. Op zo'n moment, gezeten op een terras tegenover boekhandel Athenaeum, denk ik aan de wijze woorden van Prediker: Verblijd u, o jongeling! in uw jeugd, en laat uw hart zich vermaken in de dagen uwer jongelingschap; maar weet, dat God, om al deze dingen, u zal doen komen voor het gericht.

Eat that, bitches!

Nou geloof ik nog eerder in het bestaan van het vliegend spaghettimonster dan in Jahweh en Lucifer, dus dat legioen aanstootgevende deernes zal heus niet in de hel eindigen. Neen, hun lot is nog erger: straks wonen ze in een rijtjeshuis in Vinexland, met twee blèrende koters en met registeraccountant Jaap, die onder mijn hersenscheten op de Geenstijl reaguurt: “je moest je schamen, Van Amerongen, dat je op een gewone maandagavond een hele fles wijn in je eentje op hebt zitten zuipen.”

Ik denk wederom aan de troostrijke woorden van Prediker: Zo doe dan de toornigheid wijken van uw hart, en doe het kwade weg van uw vlees, want de jeugd, en de jonkheid is ijdelheid.

Ach Mokum, mijn ouwe Mokum, wat hebben ze met je gedaan. Ik woonde ruim tien jaar op de Nieuwezijds Voorburgwal, in een eeuwenoud pand met trapgevel. Het is nu een nondescript hotel. Voor de kenner: naast voormalig kraakpand Wijers en homobordeel de Zipper, en recht tegenover seksbioscoop Diana. In de Diana draaiden ze gore Duitse heteroporno, met bossen schaamhaar en open gebarsten steenpuisten op de reten en in de schaamstreek, en de bezoekers van de Diana waren vooral suffe kantoorklerken die eerst geil werden in de Korsjespoortsteeg maar geen cent wilden spenderen aan de omahoeren aldaar en daarom vervolgens gingen fappen in schimmelgrot Diana. Of ze lieten zich aftrekken, of nog erger, want de pornobios trok ook veel gays die niet vies waren van een mondvermaakje in lunchtijd. Vitapientjes en eiwitjes!

Zondag 29 januari

Trein van Santarem naar huis. Afscheid genomen van Arie, mijn liefste en beste maatje in Portugal. De trein heeft 80 minuten vertraging. Eenzaam en alleen op een bankje op het station. Het is nog maar vijf graden in de Ribatejo, gelukkig schijnt de zon. Ik vraag me af waarom ik dit dagboek bijhoud. IJdelheid! En natuurlijk om de IT'ers in Zoetemeer te beledigen, die gasten die het schandalig vinden dat ik door de week zuip, terwijl ze - nippend aan de Pickwickthee zitten - zich aftrekken op XHamster-omaatjes om daarna met moeder de vrouw op de IKEA-bank naar Jinek gaan koekeloeren.

Niets menselijks is mij vreemd want ik word best wel eens moedeloos van al die beledigingen en kwetsende reacties op mijn goedbedoelde stukjes voor de GS maar ik word pas echt verdrietig als lezers roepen dat ik een midlife crisis heb. Men kan mij niet erger kwetsen. Zeg dan liever dat ik een gore krekjunk ben (en nog bedankt, buurman Bart!) of er uit zie als een kinderschender, type rimbaardje vol kwijl en nondescripte sappen, die staat te posten bij de ballenbak van de IKEA (type Rimmer Sjoerdsma) maar zeg nooit dat ik een midlife crisis heb zoals Matthijs van Nieuwkerk, die eerder een endlife crisis heeft. Als ik een dodelijke midlife crisis had, zou ik in een reetveter nog één keer op de Zwarte Cross tussen de jongelui gaan huppelen, wappie van de drank en de pillen. Wat is er mooier dan met doodsverachting de laatste levenssappen rond te laten spetteren op een geil festivalletje en dan snurkend en knarsetandend in coma te glijden in een goor tentje tussen muren van bierkratten, om 's anderendaags met een gemene soa naar de pisdokter te strompelen, opgelopen van een wellustige boerin uit Steenwijk?

Over mijn vermeende midlife crisis gesproken: ik moet denken aan het voorwoord van Philippe Remarque, in mijn eerste bundel Volkskrant-columns.

Remarque: Zijn columns moesten gaan over al die dingen die god en de politie hebben verboden, maar waar Arthur zich in stort met het enthousiasme en de ausdauer van wijlen Herman Brood. Over het vrijbuitersleven waar brave huisvaders – onze lezers en ik – stiekem van dromen als ze op hun herenrijwiel tussen huis en kantoor pendelen. Ik geef toe, een gemakzuchtig idee. Maar wel een goed idee. Toen ik het idee aan Arthur schetste in mijn glazen werkkamer op de krant, begon hij wat bedenkelijk te kijken. ‘Ik ben eigenlijk net van plan om gezond te gaan leven’, zei hij beteuterd. ‘Maakt niks uit’, zei ik, en dacht bij mezelf: dat gaat hem toch nooit lukken. En als het hem zou lukken, zou hij toch nog steeds over het ruige leven kunnen schrijven? Genoeg ervaring om uit te putten. Trouwens, ik had de naam van de rubriek al bedacht. Het moest naar analogie van ons aller jeugdheld Jan Cremer Ik Arthur van Amerongen gaan heten en zou tien afleveringen duren.

Hier was weinig onderhandeling mogelijk. Het is ook de vraag of Arthur dat wilde. Clean of niet, een rapporteur van de beurskoersen of balletrecensent zag ook hij niet in zichzelf. En waar ik hem in mijn cynische masterplan voort zag hoeren en snoeren, zonder dat met zoveel woorden te zeggen, dacht hij misschien op zijn beurt stilzwijgend: als ik maar eenmaal in die krant schrijf, zet ik de zaken wel naar mijn hand. Aldus geschiedde. In het begin hield hij zich nog braaf aan de onbrave opdracht. In de eerste column, op 25 mei 2012, koopt hij mopperend crack in het ingeslapen Amsterdam en deelt geheel naar mijn wens een sneer uit aan de doelgroep: ‘Beter had ik zoals mijn vrienden van vroeger al om tien uur in bed gelegen met een warme kruik aan mijn voeten en een echtgenote die voorleest uit Paulo Coelho.’

Ik kwam Philippe voor het eerst tegen op de redactie bij de Groene Amsterdammer, ergens begin jaren negentig. Hij werkte vanuit zijn standplaats Moskou zowel voor de Telegraaf als voor de Groene, wat in die tijd bijzonder not done was. De legendarische Martin van Amerongen was ons beider leermeester. Alles mocht van Martin. We werden gewoon in het diepe gegooid. Martin ging om met zware criminelen, bon vivants en prins Bernhard en zat bovendien gewoon met Telegraaf-journalisten te zuipen in de bar van hotel l'Europe. Philippe en ik vonden dat super cool. We hadden een paar overeenkomsten: allebei afgestudeerd aan de UvA, allebei correspondent (ik zat in het Midden-Oosten) en we hadden en hebben allebei een onlesbare dorst. Enfin, na de redactievergadering op woensdagmiddag toog Martin altoos naar café Oosterling aan de Utrechtsestraat. Kopstoten zuipen met de baas! Joeri Boom en Sander Pleij werkten net bij de Groene en hadden het Gouden pennetje gewonnen. Ze gingen niet mee met Martin omdat hun verloofdes met de slavinken en de bloemkool en de piepers zaten te wachten, en omdat ze nog heel veel hadden te doen.

Philippe en ik kregen een rolberoerte: hoe konden die snotneuzen weigeren kopstoten te zuipen met de legendarische Martin van Amerongen, op zijn kosten nota bene, met sigaren erbij en ossenworst en leverworst! We keken elkaar verbijsterd aan en wisten dat het nooit meer goed zou komen met de nieuwe lichting journalisten.

Acht jaar later zag ik Philippe weer. Hij was hoofdredacteur bij de Volkskrant. Het kortste sollicitatiegesprek ooit. Het was vroeg in de middag en Philippe vroeg wat ik wilde drinken. Nou, zei ik, de 1 zit in de klok. Witte wijn dan maar. Hij slobberde vrolijk mee en op de krant sprak men er schande van, omdat het pas 1 uur was.

De laatste keer dat ik mijn dierbare kunstbroeder zag, was bij de columnistendag in de Rode Hoed. Tijdens het etentje in die Rode Hoed riep ik, enigszins baldadig door de drank: BAAS, ZIN IN EEN NAKKIE, DAN GAAN WE NAAR DE PELS. IK BETAAL! Iedereen hoorde het, Philippe grijnsde van oor tot oor en stak zijn duim op. En zo geschiedde.

Heleen ‘don’t stick your dick in crazy’ Mees en Eva Hoeke hadden we inmiddels in een taxi gepropt want die werden iets te flamboyant, en Flip en ik wilden even male bonden in nachtcafé de Doffer. We hebben toen een uur zitten praten over masturberen. Dat was heel bevrijdend. Toen we afscheid namen op straat - de Telegraaf werd al bezorgd - omhelsden we elkander. Philippe zei: Tuurtje, kan ik die honderd euro voor die nakkies naar je rekening overmaken? Scheer je weg, vlerk, riep ik: je hebt mijn leven gered door mij die column te geven.

De moraal van dit verhaal: Philippe is een mensch én een heer. En totaal geen moralist. En vooral niet woke. De laatste der Mohikanen, al moet hij wel even het Parool, Trouw (hoi Cees van der Laan) en de Volkskrant - hij zwaait de scepter over de drie kranten - zuiveren van de millennials, de sneeuwvlokjes en de redactrices die allemaal een novellette over hun non-binairiteit in de bureaulade hebben liggen. Maar zulks is ondenkbaar want een directeur mag zich niet met de inhoud van de krant bemoeien. Wel jammer, chef!

Maandag 30 januari

Vliegveld Faro. Gisteravond flink zitten slempen met mijn verloofde en dogsitter Hansie bij mijn boezemvriendin Addy, die al twintig jaar in de Algarve woont. Thuis nog een half flesje aguardiente burgemeester gemaakt. Sorry, Vinex Boys! Nu een kater des doods, en dat is kut als je moet vliegen. Er bestaat nu een gerede, om niet zeggen levensgrote kans dat ik in het gewoel op de luchthaven mijn paspoort of mijn telefoon kwijt raak. Bijvoorbeeld bij de security, met een afgezakte broek omdat ik de riem af moest doen. Eens liet ik mijn laptop in het vakje voor mijn stoel zitten, bij aankomst op Faro. De volgende dag terug naar de luchthaven, waarop de gevreesde en beruchte Portugese bureaucratie zich in al zijn glorie aan mij openbaarde. De laptop was gevonden door een goudeerlijke schoonmaker, dat was het goede nieuws. Maar toen moest ik een hele stapel papieren invullen. Vervolgens mocht ik - met een stomme badge op mijn blouse - meelopen naar een kantoor bij de lopende band voor de bagage, moest ik nog een keer papieren invullen en na een uur stond ik weer buiten met mijn kroomboekkie. Op Schiphol was dat ding allang gestolen door de interieurverzorgers. Dat dan weer wel.

Ik ga samen met Teun Voeten de komende dagen meelopen met Identiteit & Democratie, de coalitie van patriottische partijen in het Europees Parlement. Ik ben er op uitnodiging van Gerolf Annemans en Philip Clayes en jeune premier Tom van Grieken, toffe gasten van het Vlaams Belang. Ik ben zeer goed bevriend met Sam van Rooy, de bevlogen Antwerpse politicus van het VB. Morgen ga ik met Teun op bezoek bij Wim, van Rooy, de belangrijkste denker van België en de vader van Sam. Ik zit nu te tikken in de kist van Ryanair, die vol zit met Walen. Oude vrouwtjes met dood geverfd haar, vlinderbrilletjes, een synthetisch trui met luipaardmotief, de dikke poep in een strakke neplederen broek gepropt. Ik denk dan de stem van Jambers er bij: overdag kuist Jeannette bejaardenhuizen in Luik, maar ‘s avonds gaat zij uit haar bol in parenclub Cupido, bij voorkeur met vijf meneren uit de Congo.

In de trein van Charleroi naar Antwerpen. Gisteren maakte ik Arie grapjes over de schitterende treurigheid van het Portugese platteland maar Belgikistan slaat werkelijk alles. De vermoeide grauwe en vooral lusteloze koppen van het personeel in de luchthaven, de bus vol droefzakken naar het treinstation van Charleroi, de enorme bouwput rond het station (al sinds mensenheugenis), de junks die scharrelen rond het station en dan de treinrit langs de gigantische mijnwerken. Nergens een kleurtje te bekennen. Ja, behalve dan bij meneren die opvallend geïnteresseerd mijn laptop observeren. Blij dat ik zodadelijk bij professor Voeten mag onderduiken. Hij heeft vast al een fijne pot kruidenthee klaar staan op de stoof, en een bord huisgemaakte erwtensoep. Ik hou daarvan, want de lezer kent inmiddels mijn levensmotto: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Reaguursels

Inloggen

"A la recherche du temps perdu", is dat niet Proust?

Schoorsteenveger | 02-02-23 | 09:34 | 1

Zeker! De geur van een cakeje, een Madeleine, brengt zoveel van het verleden terug dat hij er 6 delen mee kon vullen.

cugel | 02-02-23 | 09:58

Beetje laat (of vroeg), maar alsnog dank voor je column, schrijvende aap. Naast alle ellende toch nog een hoop ellende.
Dat geeft mij, kleinburger dat ik er besta, weer voldoende moed voor de dag.

Ichneumonidae | 02-02-23 | 08:26

Het ND:
"In 1971 kreeg Den Uyl een gelekt manuscript in handen. ‘De politiek moet met antwoorden komen’, zei Den Uyl in de Tweede Kamer. Dat ‘alleen een fundamentele verandering van ons kapitalistisch stelsel, een radicale breuk met het winststreven als leidend motief voor de ondernemingsgewijze productie, de weg kan vrijmaken voor overleving'.

Het ging om een manuscript van vooraanstaande wetenschappers – de Club van Rome – die stelden dat de naoorlogse economische groei niet eeuwig kon duren. Groei gaat in ups en downs, in een zigzaggende lijn. Een lijn die zomaar kan crashen. En een crash is zo erg nog niet, stelde de Club van Rome. Aan de groei zit een prijskaartje. Het prijskaartje is de natuur. Moderne economische groei gaat ten koste van natuur en milieu.
Het verhaal van de Club van Rome kennen we nu als de klimaatcrisis. De klimaatcrisis kondigde zich in dezelfde tijd aan als de huidige energiecrisis. In 1973 werd gewaarschuwd dat landen afhankelijk konden worden van Russisch gas. Den Uyl nam die oliecrisis, toen bleek dat energie geen eindeloze voorraad was, bloedserieus.

Via de televisie richtte hij zich tot de Nederlandse burger. Den Uyl koos niet voor populariteit. De premier begreep de frustratie en legde de problemen rustig uit, voorzien van argumenten en voorbeelden. ‘Zo bezien keert de wereld van voor de oliecrisis niet terug’, stelde hij. Die wereld kwam na de crisis wel terug, als een stuiptrekking, maar lijkt, bijgelicht door de huidige energiecrisis, nu een doodlopend spoor.

Den Uyl was niet perfect. Maar hij durfde fouten te erkennen, durfde zijn partijpolitiek los te laten voor het algemeen belang, durfde een onpopulair verhaal te vertellen. Hij stelde inhoud voorop, las tot in het holst van de nacht, luisterde naar jongeren en durfde verantwoordelijkheid te nemen, omdat het nodig was. Maar vooral: Den Uyl beoordeelde het heden, door te kijken naar het verleden en zo de blik te richten op morgen, op de nabije toekomst. Misschien moeten we in Nederland wél terug naar de dagen van Joop den Uyl.
www.nd.nl/opinie/opinie/1161380/we-mo...

cugel | 02-02-23 | 08:17 | 8

@Zomaarwat | 02-02-23 | 09:09:
Meer aandacht voor het milieu lijkt me winst. We hebben een verantwoordelijkheid voor de wereld om ons heen. Vind ik.

Echter, grote omwentelingen willen op basis van een document dat zegt dat het vijf voor twaalf is? 50 jaar geleden was het ook al vijf voor twaalf en over 30 jaar is het waarschijnlijk nog steeds vijf voor twaalf. Nu heeft wederom de vijf voor twaalf beweging de wind in de zeilen en alles moet anders. Maar grote omwentelingen brengen nogal eens onvoorziene omstandigheden met zich mee. En voor je het weet verandert je voorstelling van het aards paradijs in een nachtmerrie.

Duwbak_Linda | 02-02-23 | 09:20

@HD50 | 02-02-23 | 08:30:
Er wordt vaak gezegd dat nieuw rechts eigenlijk economisch links is. Dus er is mogelijk wel steun voor een iets linkser beleid.
@Ichneumonidae | 02-02-23 | 08:30:
De Franse revolutie begon toch grootdeels als een broodoproer? Geïnspireerd door de humanistische filosofen? Misschien zijn er wel historische redenen om dit een kans van slagen te geven.
@Zomaarwat | 02-02-23 | 08:49:
Ik zocht het verdrag van Straatsburg op en vond dit:
dpa-factchecking.com/netherlands/2205...
@Duwbak_Linda | 02-02-23 | 08:44:
"Critici van het rapport gaven aan dat het rapport onvoldoende aandacht gaf aan de mogelijkheid om met behulp van nieuwe technologieën het doemscenario af te wenden."
Ik zie die nieuwe technologieën alleen zo langzaam ontstaan en de maatschappelijke weerstand om wat welvaart op te geven lijkt zo groot, dat het nu al bijna te laat is.

cugel | 02-02-23 | 09:55
▼ 5 antwoorden verborgen

Ongelofelijk. Ze zegt het echt.

MickeyGouda | 02-02-23 | 08:55

@MickeyGouda | 02-02-23 | 08:55: Het is sowieso geklets van de hoog boven het PVV gepeupel uittronende Kaag, maar gvd dat ze dáár over begint, over een rol die totaal geen raakvlak heeft met wat voor NL-se minister dan ook , en op een vraag over de banken, haar huidige portefeuille.

Zwizalletju | 02-02-23 | 09:19

"Het jaar 2022 was slecht voor onze beleggingen. Dat had vooral te maken met een sterk stijgende rente. Maar die stijgende rente zorgde tegelijkertijd voor verlichting. Want met een hogere rente hoeven we minder geld opzij te zetten voor de pensioenen van nu en straks. Daardoor konden we gelukkig de pensioenen in een paar maanden tijd twee keer verhogen."

Wat leuk, een flipperkastpensioen beheerd door rookmagiërs. Dit geeft zoveel rust.

Duwbak_Linda | 02-02-23 | 08:06

Goodbye Sober Day

Patje | 02-02-23 | 08:04

De confrontatie met de ondraaglijke leegheid van het bestaan is niet te vermijden middels geromantiseerd vluchtgedrag in alcoholisme en junkengedrag.

En ik ben niet eens een registeraccountant.

_pacman_ | 02-02-23 | 07:56 | 3

Yep, jarenlang veel in kroegen rondgehangen en gezopen op zoek naar iets wat er niet is. Nu amper alcohol en gezond leven. Meer energie, ontspannen,, opgewekter en stabieler. Wel meer confrontatie met mezelf. Was ik maar (echt) gelovig. Amen

Cornelis12 | 02-02-23 | 08:06

@Cornelis12 | 02-02-23 | 08:06:
"Was ik maar (echt) gelovig."
Da's de volgende stap, dat je daar ook niet meer naar verlangt.

Schoorsteenveger | 02-02-23 | 09:40

Leegheid van het bestaan? Zonder drank en drugs is er een eindeloze onpeilbare diepte.
Slechts voor nihilisten die gezakt zijn voor de culturele shit-test is er leegheid.
Religie en ideologie zijn voor idiote conformisten, leegte is voor nihilisten.

ratelaar | 02-02-23 | 09:42

Gisteravond laatste delen van LOL op prime gekeken. Bas Hoeflaak van sluipschutters liet met z'n fluit de meesten omvallen van het lachen. Gaat nergens over maar moet er elke keer weer om lachen. Oordeel zelf,
youtu.be/yhfWl5YjAb4

Cornelis12 | 02-02-23 | 07:54

Goedemorgen nachtploeg!

Wat een epistel, nog maar eens lezen na de koffie….

*Koffie zetten doet…*

Wijze uit het Oosten | 02-02-23 | 07:49

Net wakker en las zwarte. *Koffie nu*

AT5: Zware toeristenbussen zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom in de binnenstad. Touringcars van meer dan 7,5 ton mogen vanaf 1 januari 2024 bezoekers alleen nog op speciale plekken aan de randen van de binnenring laten in- en uitstappen.

Cornelis12 | 02-02-23 | 07:40 | 1

Nu ook nog de zware toeristen weren.

aflaatverkoper | 02-02-23 | 07:46

'Het EU-hek om Europa wordt een steeds serieuzer plan.

EU verlaten gaat steeds lastiger worden.

NLgaatnaardeklote | 02-02-23 | 07:20

Ik weet niet wat de GS jou betaalt, Tuur, maar ze kunnen niet klagen dat je niet levert. Tjonge, wat een lap tekst. Ik heb er weer van genoten. Als de drank, de drugs en voldoende sex je inspiratie biedt voor je stukjes dan ga vooral zo door en trek je niks aan van ouwe zuurpruimen. Ze zijn misschien gewoon jaloers.

Als die ouwe communist Gorbi echt een ton euri van de PvdA kreeg om even de landkaart op z'n kop bij hun congres te laten zien, dan heeft hij ze mooi een poot uitgetrokken. Het lijkt wel een kapitalist, roflol. Want hij was helemaal niet in Groningen voor de PvdA maar op uitnodiging (en vermoedelijk ook op kosten) van het Groninger Museum om de expositie 'Het Russische Landschap' te openen. Dat hij nog een uurtje stuk moest slaan en even naar de Martinihal wandelde, was pas op het allerlaatste moment besloten en voor velen op het congres een verrassing.

quigg | 02-02-23 | 07:16

Dank voor dit mooie artikel Arthur met al die ontboezemingen uit en herinneringen aan het verleden. Veel bekende personen / plaatsen . Wijers bijvoorbeeld. Kwam er bijna elke dag langs. Wat een tijd geleden....

Zwizalletju | 02-02-23 | 07:12

Verdorie, nu ben ik toch wel benieuwd naar dat kekke zwarte jurkje.

Verbandmeester | 02-02-23 | 07:09 | 1

https://www.modekoninginmaxima.nl/amalia-zonder-hoed-maxima-met-dit-dragen-de-oranjes-vandaag-op-bonaire/

Graag gedaan.

_pacman_ | 02-02-23 | 08:12

* Politie miste indicaties mogelijke aanslagen op de Vries, Winsum en ander. Interne blunders zorgde dat Taghi lekker door kon blijven gaan.
* Deel Arriva-treinen rijdt nu niet.
* Australië verandert afbeelding op briefgeld niet (jammer, Charlie).
* Gekkekoeienziekte opgedoken, geen gevaar voor mens.
* Man probeert op Schiphol met mes in riem in te stappen.
* Wagner-commandant zegt sorry voor zijn rol.
* Onderzoek illegaal loossysteem drugsafval; kost bakken met geld.
* Storing bij ING verholpen. Klanten kunnen weer consumeren.
* Pikeur mag niet langer zweep gebruiken (op paard).
* Belgisch koppel laat baby op vliegveld Israel achter want ticket kopen wilden ze niet.
* Gulfstream IV, zakenjet van Nederlandse Defensie , blijkt voortdurend stuk. Wie misbruikt dat ding eigenlijk zo vaak?
* Ouders en studenten willen nog een jaar duimregeling onderwijs. Minister en inspectie willen dit niet.

Weer: regen in midden Nederland, rest droog. 8 tot 9 graden.

Koffie: helaas, een hele ordinaire bak weer. Suiker en scheutje melk kan er ngo wel van af. Boterham met dik roomboter en beleg naar keuze; wat drukt u in de boter?

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-23 | 06:42 | 6

Dank, Wim Lex zal die Gulfstream wel af hebben zitten dekken. Werkze.

prutsclown | 02-02-23 | 06:59

Het "Belgische" koppel, vaag verhaal. Mijn onderbuik rommelt dat het geen gezin is met Sjef Patat als vader.

de ondode dichter | 02-02-23 | 07:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Uit de serie 'Vergroot je woordenschat': mag ik van jou 'nepobaby'? Nepobaby’s, kinderen van bekende sterren die óók de showbizz in gaan.

MickeyGouda | 02-02-23 | 05:33 | 3

Wat is nu de kans dat kinderen precies even goed (of beter) zijn dan hun ouders, in diens kennis over en vaardigheden op het podium?

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-23 | 06:30

@EEnzame SchizofrEEN | 02-02-23 | 06:30: uit mijn onderzoek onder de kinderen van de artiesten Emily Houston en Andre Hazes (willekeurige selectie) blijkt dat 20 procent te zijn.

John McClane | 02-02-23 | 06:42

@John McClane | 02-02-23 | 06:42: Haha, dat is nog laag.
Ik gebruikte als onderzoeksgroep de familie euh... (bladert door aantekeningen) van Oranje en de Mol.
De uitslag komt hier beduidend hoger uit.

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-23 | 06:52

Ik verwonder me al jaren over de dood. Is eigenlijk begonnen (die natuurlijke interesse) sinds overlijden van mijn moeder. Vrij recent de moeder van mijn vriendin. Een behoorlijk lange lijdenswegg in de laatste weken. Wist niet meer wie ze was, herkende haar eigen dochter niet meer op het eind, en werd uiteindelijk gereanimeerd, en een dosis morfine gegeven om zo vredig te kunnen gaan. Een paar dagen later doe ik iets heel gewoons zoals ik altijd al doe. Ik open de deur richting mijn balkon met uitzicht op het water in Lissabon en de geest van haar moeder bevangt me. Ze is happy. Ze is in een betere plek. Maar op zo'n plek die ik niet tasten kan eigenlijk.

Wat is er aan de andere kant, van die poort? Kan je nog een post of kaartje sturen als je er eenmaal bent? Ik zo zou graag eens dichtbij iemand willen staan en dat mee willen volgen. Gewoon een soort handje-vast met de spirit die op het punt staat de transitie te maken naar het onomkeerbare.

Mischien maar eens een begrafenisondernemer worden. Dood blijft toch mooi.

Vanderlindemedia | 02-02-23 | 05:32 | 5

@Vanderlindemedia | 02-02-23 | 05:48:
Dat moet het haast wel zijn. Toch heb ik zelf ook één ervaring die mij op het moment zelf de stuipen op het lijf joeg, omdat er iets heel reëels gebeurde in onze woonkamer. Pas toen er ik rustig over na ging denken en ik de boodschap in het juiste perspectief kon zien, kon ik het een plek geven. Het incident heeft me destijds wekenlang op scherp gezet.

MickeyGouda | 02-02-23 | 06:15

@MickeyGouda | 02-02-23 | 06:15: Zelf heb ik niets met zulke buitengewone gebeurtenissen, maar mijn zus wel. Zij las daarom ' de hand op de spiegel" om toch wat meer te weten te komen over wat er gaande zou kunnen zijn.

BrutusBosch | 02-02-23 | 06:38

@BrutusBosch | 02-02-23 | 06:38: Spirits zijn nog steeds om ons heen. In China wordt nieuwjaar met veel vuurwerk juist gevierd om de "evil" spirits te verjagen. Soms kan een spirit ook invloed uitoefenen. Ben er zelf een keer getuige van geweest.

Op een vroege ochtend in het landschap rijden; om vervolgens de ingeving te krijgen gas te geven en lekker hard door de bocht te gaan, terwijl mijn logic zegt nee dat kan je niet overzien wat er UIT de bocht komt, en een moment later een dikke auto met volle vaart.

Bedoel de ingeving was zo sterk, had ik niet nagedacht deedt ik het nog domweg ook.

Vanderlindemedia | 02-02-23 | 07:04
▼ 2 antwoorden verborgen

De menselijke psyche is een vat vol tegenstrijdigheden. Soms kun je dingen bijvoorbeeld doodeng vinden terwijl je er tegelijkertijd smakelijk om kunt lachen. In dit geval doet de absurditeit mij denken aan de onderwateravonturen van Suske en Wiske.
www.telegraaf.nl/nieuws/690688485/bri...

MickeyGouda | 02-02-23 | 04:32 | 1

Kit en pur en een rol ducttape en alles is te fiksen, zelfs een onderzeeër. Het moeilijke deel is om dat overtuigend genoeg te doen dat je daar 338 miljoen extra voor kunt vragen.

Verbandmeester | 02-02-23 | 07:00

03:26 Nou dat heb ik weer geweldig goed gedaan, NOT.
Ga snel slapen nu. Morgen heb ik zo'n spijt! Iedereen nog veel plezier! Extra knuffel voor maatje! Xxx Ik ben weg! :-))

lezeres | 02-02-23 | 03:28 | 2

Truste meissie! Xxx

TheOne48 | 02-02-23 | 03:30

Slaap goed zus!

Patje | 02-02-23 | 07:44

Ik wens jullie allemaal een plezierige voortzetting en een fijne nacht in jullie mandjes! Mooie dromen.

*klik*

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 03:05 | 1

Slaap lekker VBO en tot gauw!

lezeres | 02-02-23 | 03:08

Vroegerdje. Die zon maakt je slaperig. Dus:
Trusten en slaap lief.

K1100 | 02-02-23 | 03:04 | 4

Welja! Wrijf het er nog maar eens in. Met je zonnetje. Slaap lekker lieve K en droom maar fijn. Tot gauw! X

lezeres | 02-02-23 | 03:11

@lezeres | 02-02-23 | 03:11:
Irritant hè die K. met z’n lekkere weer.:) Ik gun het hem zo!
Dat er in wrijven moettie er inhouden:)

TheOne48 | 02-02-23 | 03:15
▼ 1 antwoord verborgen

En zo is het 3.00 geweest en gaat K1209 z’n nest in.
Ik ook!
Welterusten allemaal.

Ruimedenker | 02-02-23 | 03:03 | 4

K1306 gaat altijd om 4 uur pitten:)
Truste Ruime!

TheOne48 | 02-02-23 | 03:07

Truste Ruime, slaap lekker.

lezeres | 02-02-23 | 03:11
▼ 1 antwoord verborgen

Afgelopen jaar 450 plofkraken in DE.
450!!
Dat zijn er onderhand gemiddeld 1,5 per dag!
Bizarre getallen.
En dan te bedenken dat de meeste daders op 10 tot 40 km van m’n huis wonen.
Sorry, ik zit even het nieuws door te nemen…

Ruimedenker | 02-02-23 | 02:49

Grappig : dan woonde ik vroeger dus pal tegenover Arthur (recht tegenover het voormalige kraakhol Wijers). Daar zaten inderdaad een paar onwijs ranzige homotenten. Het bij the Zipper binnen aangeboden vertier werd aangeprezen met expliciete fotos, daar lustten de honden geen brood van. Zoals restaurants hun menu buiten tonen hadden zij ook zo'n kastje met een een glazen raampje aan de facade, maar dan niet met een menu, maar met levensgrote foto's van kerels die met hun tong diep in de harige aarsblaar van de ander zaten te poeren. Of tot de elleboog erin. ("Circus Elleboog"). Gasten die zich zo hadden laten volkliederen door 5 of 6 snorrenmansen dat het leek alsof ze letterlijk waren ondergedompeld in een emmer met behangplaxel. Dat werd gewoon aan het wandelende publiek getoond. "Behoorlijk" extreem allemaal, maar soort dingen KON toen allemaal gewoon in Amsterdam. Stel je voor, je bent een Amerikaanse toerist en het eerste waarmee je geconfronteerd wordt zodra je op 020 CS aankomt is dat soort beelden. Ondenkbaar in de VS, waar zelfs 25 jaar (!) later de eerste lesbische kus op national television nog steeds een brug te ver was voor tientallen miljoenen Amerikanen, en "nipplegate" aanleiding was voor frontpage news. WEKENLANG. Wat had je nog meer voor fag bars daar toen ? Ik herinner me de "Blue Boy", en de "Boys & Bengels club". Schijnt iets te maken gehad te hebben met een super foute pedo ring en naar verluidt zelfs de produxie van echte snuff movies, zo liet ik me ooit vertellen. Brrrr.

Asteroid-B612 | 02-02-23 | 02:43 | 4

@lezeres | 02-02-23 | 03:16: Je weet toch, het gaat om de "liiiiieeeefde" ! Nou volgens mij ging het in "the Zipper" helemaal niet om "de liefde". Inderdaad : Bleh ! Gatttvvrrrdamme.

Asteroid-B612 | 02-02-23 | 03:31

@kleybeuker | 02-02-23 | 06:44: Er waren nog niet zo lang geleden serieuze plannen voor een "gay erotisch ontmoetingscentrum", met, jawel, een "gloryhole carrousel". Hoe verzinnen ze het ?

Asteroid-B612 | 02-02-23 | 07:39
▼ 1 antwoord verborgen

Even naar aanleiding van het vorige topic.
Ik mis Bart.
De laatste tijd weet ik het niet meer zo bij GeenStijl.
Joris is soms wat wispelturig, waardoor je het gevoel krijgt op eieren te lopen.
Kan een persoonlijke ervaring zijn, maar dat gevoel heb ik.
GeenStijl is voor veel reaguurders een uitlaatklep en beleven er lol aan.
Niettemin moet GS geen doorgeefluik worden van onzin artikelen van het AD.
Leuk voor de clicks, maar het gaat vaak helemaal nergens over.
Mijn eerlijkheid zal me wel niet in dank worden afgenomen, maar ik mis gewoon de wat meer inhoudelijke bijdrages van van Rossem.
Zie het maar als positieve feedback.
Misschien word ik wakker met een opgerot, lijkt mij niet fair, maar ik sluit niets uit.
Mijn reaguursel is louter goed bedoeld.

Ruimedenker | 02-02-23 | 02:27 | 5

@TheOne48 | 02-02-23 | 02:46:
Is ook waar het wat mij betreft om gaat.
Weet bij wijze van spreken meer over jou dan over m’n buren.
De situatie met jouw vrouw bijvoorbeeld.
Zo zijn er tal van reaguurders waarvan je ondertussen dingen weet.
Alsof je in levende lijve samen aan de bar zit.

Ruimedenker | 02-02-23 | 03:01

Van Rossem is één van de beste. Dus ik begrijp je hier wel. Volgens mij mag je best feedback geven, maar ligt het er wel aan hoe je dit doet. Dit is hartstikke netjes verder toch! Ik zie je gewoon morgen weer! :-))

lezeres | 02-02-23 | 03:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Jelui,
't was me aangenaam. Veel leesvoer en 'food for thought'. Nu tussen de klamme lappen, eerst de hond nog ff een korte wandeling gunnen.
Wens u een genoeglijke voortzetting; groeten aan de ochtendploeg.
Morgen weer een dag. Geniet ervan.
Chet Baker - Leaving
youtu.be/DKVWp_Ekl44

PPuk | 02-02-23 | 02:12 | 2

Trusten Pietje.

K1100 | 02-02-23 | 02:18

Slaap lekker Pietje! Jammer dat je geen foto kan laten zien van je hond. Vooral ook niet doen. Joris zou een rolberoerte krijgen van zulke dingen ;-))

lezeres | 02-02-23 | 02:25

Beter passend bij dit tijdstip...
Chet Baker - Almost blue
youtu.be/z4PKzz81m5c
Ik weet niet uit welke gedichtenregel, maar denk in ene:
.. de echo raapt je voetstappen op in de verregende straat...

PPuk | 02-02-23 | 02:01 | 3

.. alsof je in de stilte nog tegen me praat?

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 02:11

@VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 02:11:
zoiets, dus. Of je steeds omdraait omdat je denkt iets achter je te horen... maar 't bleek de echo van je voetstappen te zijn...
- - -
Sommige gedichtenregels vergeet je nooit...

PPuk | 02-02-23 | 02:15

@PPuk | 02-02-23 | 02:15: Ik vind het altijd leuk om een beetje te klooien met woorden, maar dichten zou ik het niet willen noemen. Ik hou wel van gedichten, maar dan moeten ze wel écht goed geschreven zijn. Op gevoel.

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 02:27

Nederlanders misdragen zich in Duitsland, en niet voor de eerste keer:
Maar gelukkig worden deze "Nederlanders" ook wel eens in Duitsland opgepakt.
Duitsland straft steviger in dit soort gevallen.
www.ad.nl/buitenland/nederlandse-plof...

Jan Dribbel | 02-02-23 | 01:53 | 1

In de inmiddels standaard riedel over de omvang en lokatie van deze bende wordt nu ineens de classificatie "van Nederlands-Marrokaanse afkomst" weggelaten. Valt nog mee dat ze nog wel het woord 'Audi' durven te gebruiken.

LucaBrasi | 02-02-23 | 07:33

Heerlijke verhalen, Tuur.
Bijna niets zo leuk als oude verhalen ophalen met een stel vrienden.
Het “weet je nog dat we”.. gehalte.
Tranen over je wangen.
Elk weekend was er wel wat.
Dronken hier, teveel dope daar, beetje knokken, auto weggesleept, discotheken uitgeflikkerd.
Verhalen voor 10, we hebben ze allemaal meegemaakt.
Ik zou het zo weer opnieuw doen.
Om af te sluiten met; “we worden oud”.
En meestal hangen de mensen die dat allemaal niet hebben meegemaakt aan je lippen.
Vinden er van alles van, maar genieten wel van de verhalen.
Veel van m’n vrinden & kennissen gingen studeren of vroeg trouwen, met inclusief kinderen enzeau.
No hard feelings.
Mij pakken ze niets af.
Als ik zo’n begenadigd schrijver was als Tuur zou ik een boek schrijven.
Kan zo genieten van de dingen die ik heb meegemaakt, altijd weer een glimlach.
Maar ja… nu worden we oud.
Nu geniet ik van de jonge mensen die ik zie en spreek op de voetbal & tennis.
Verlangend naar toen, jaloers.
JOLO, je moet het nu doen.
Je bent langer dood dan levend.
Proost!
Het ga je goed, Tuurke.

Ruimedenker | 02-02-23 | 01:47 | 4

@lezeres | 02-02-23 | 02:26: Ik weet niet hoe ik dit drankje moet noemen. Wet Dream of zo? Eigen recept. Het kan soms verkeerd vallen hoor!

*knipoog*

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 02:31
▼ 1 antwoord verborgen

M.b.t. een eerdere discussie over wat nu werkelijk 'blues' is, of zou moeten zijn....
Voor mij niet belangrijk, maar ik moest er even aan denken:
John Hiatt - Feels like rain
youtu.be/fYeYEGp_Y94

PPuk | 02-02-23 | 01:36 | 2

Volgens mij werkt het zo bij Blues dat als jij vindt dat het Blues is dat het dan ook gewoon Blues is?

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 01:46

www.youtube.com/watch?v=9-K6-4zZP1E

Niet dat ik het idee heb dat er hier erg veel mensen rondhangen die iets begrijpen van onderklasse-sensualiteit, maar als we dan toch Blues gaan lopen doen dan wel een beetje sexy? Ik bedoel, best wel veel roze. Kan niet misgaan, toch?

Wacht, houdt mijn Kahlúa vast..

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 01:27

Don Arturo, je maakt het ook niet makkelijk sterkte te betuigen. Aanvankelijk geloofde ik er niet zoveel van maar nu je zo volhoudt zal het wel. Je bent te eerlijk om later met een flauw haaa gefopt te komen. Wees sterk en blijf schrijven. Je bent hard nodig, ouwe zuipschuit.

Friedrich Frayek | 02-02-23 | 01:20

Ooit, in het begin van zijn Volkskrant-tijd moest ik wel even aan Arthur wennen, zoals je ook aan je eerste olijf moet wennen: die is ronduit smerig.
Maar na nog een paar olijven begint het te dagen: dit is een ander niveau. En niet veel later wordt het 'acquired taste'. Kost de nodige moeite, een drempel nemen maar daarna begint het te dagen en kan het genieten beginnen.
Dit is inmiddels de nodige jaren geleden.
Daarom, voor Arthur: www.youtube.com/watch?v=IEAxbjl2xWA

LD69 | 02-02-23 | 01:14 | 9

Taggiasche olijven, ken je die ook/al? Komen uit Liguria Italië. Wij hier eten alleen die, mét pit. Knabbelen tot het laatste stukje vruchtvlees.

Normpje | 02-02-23 | 06:15

@LD69 | 02-02-23 | 02:07: Nee, vallen gewoon uit de boom en ze vreten ze zo op, vinden ze lekker. of ze groen of zwart zijn, lekker kauwen op die dingen.

gato | 02-02-23 | 08:17
▼ 6 antwoorden verborgen

Baudelaire is zeker chic, maar Marcel Proust is de schrijver van A la recherche du temps perdu! Blijf nog even bij ons Arthur. Mensen die zo goed schrijven als jij worden zeldzaam.

MaleChauvinistPig | 02-02-23 | 01:06

Soms heb je van die dagen dat je denkt, waar is iedereen? Waarom zit ik tegen mijn cavia te praten? Waarom staat er niemand achter de bar? Hoe komt die asbak zo vol? En opeens heb je het! Je wil géén conducteur worden. Echt niet.

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 01:06 | 6

@Koffieleut | 02-02-23 | 01:35: Zet er in dat geval maar twee neer. Daarna drie. Enzovoorts. Ik ben inderdaad minder vervelend wanneer ik stop met praten, maar ik vrees dat dat nog wel even gaat duren!

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 01:44
▼ 3 antwoorden verborgen

De Mos, een eerlijke politicus.
Bul Super, een eerlijke politicus.
Jammer dat Marten Toonder al weer zo lang geleden is overleden.

Jan Dribbel | 02-02-23 | 01:01

Nog geen één uur en een halfdood café. Wat is er mis?

K1100 | 02-02-23 | 00:56 | 38

@K1100 | 02-02-23 | 02:49: Ah okay, ik ga verder geen hint meer geven. Straks haal ik me de woede van onze GS God op de hals, (benauwd kijkt).

lezeres | 02-02-23 | 02:58
▼ 35 antwoorden verborgen

The Ranch - Friends in low places

Koppig | 02-02-23 | 00:39 | 1

Kijk nou eens wat ik heb gevonden. Blake et Mortimer van Edgard P. Jacobs, jeugdsentiment hoor. Ik wist niet dat ze een eigen tekenfilm hadden gekregen. www.youtube.com/watch?v=gx0P5MOzDIg&a...

Wat vond ik die stripboeken machtig!

Schout-bij-Nacht-J | 02-02-23 | 00:26 | 2

Tof. Ga ik morgen checken. Inderdaad vette strips ook.

Lorejas | 02-02-23 | 00:54

Gezien, + 1.

Friedrich Frayek | 02-02-23 | 01:17

Shut up and dance with me- Movie compilation

Koppig | 02-02-23 | 00:26

Aerosmith - I dont want to miss a thing

Koppig | 02-02-23 | 00:17 | 2

Dan moet je luciferhoutjes tussen je oogleden planten. Dan mis je écht niks.

VBO_B_Niveau | 02-02-23 | 01:16

Mooi nummer.

gato | 02-02-23 | 08:24

youtu.be/-YqeKYpypx4

Een pracht uitvoering van een mooie tekst. Proost & goede nacht AvA en allen!

Lepo | 02-02-23 | 00:04
-weggejorist-
wilderst | 02-02-23 | 00:02 | 21
▼ 21 antwoorden verborgen

@letopuwzaak | 02-02-23 | 00:27: Ach, vooral een hele zielige "kerel". Zo triest! Wij nemen gezellig een wijntje Louz. Veel belangrijker! :-))

lezeres | 02-02-23 | 00:34

@lezeres | 02-02-23 | 00:34:
Daar was ik wel aan toe, het was een heel lange dag! Proost -ook op de liefde;-)- en jullie nog een leuke nacht.

letopuwzaak | 02-02-23 | 00:46

@letopuwzaak | 02-02-23 | 00:46: Welterusten Louz en tot gauw. Kan nog maar heel even blijven want moet vroeg op. Wel in bed nog even meelezen.

lezeres | 02-02-23 | 00:49
▼ 7 antwoorden verborgen


Verstokte alcoholisten raken op de lange duur hun scherpe kantjes kwijt, en vertellen voortdurend oude grappen.

Maar wat wel bewonderingswaardig is aan Tuur, is dat hij overal zoveel oude en nieuwe vrienden/kennissen heeft.
En om als een soort rebelse drugsgebruiker te leven, was misschien trending in de jaren tachtig, in de sfeer van Herman Brood etc, maar het wordt een beetje zielig om op latere leeftijd nog steeds zo te leven, want dan word je een persiflage van jezelf.

Misschien een hard oordeel, maar ik heb weinig echte originaliteit gezien in bovenstaande column.

King of the Oneliner | 01-02-23 | 23:59 | 9

@PPuk | 02-02-23 | 01:04:
Er is wel een verschil. Simon hield het klein. Arthur geeft geschiedenisles en deelt persoonlijk lief en leed. Ik zie niet echt een overeenkomst.

K1100 | 02-02-23 | 01:18

@K1100 | 02-02-23 | 01:18:
Dat persoonlijk lief en leed deelde Simon ook. En dat Simon het 'klein hield' is een gevolg van de tijdsspanne waarin Simon/Arthur zich profileerden.
Maar laten we niet afglijden: Arthur heeft m.i. op GS een UHD, vooral door de voorspelbare sfeer in de column waarop je zit te wachten...

PPuk | 02-02-23 | 01:31
▼ 6 antwoorden verborgen

Meek Mill -Dreams And Nightmares (Intro)
www.youtube.com/watch?v=S8gfqs1-NuE

Lekker hard. Mis dat wel die tijd dat deze muziek bikkelhard was.

Schout-bij-Nacht-J | 01-02-23 | 23:55

Effe lekker terug naar het prachtige jaar 1992 met The Drum Club....

youtu.be/WdUspiEmxHY

Lorejas | 01-02-23 | 23:55

Het mobieltjesverbod op scholen is dichterbij gekomen.
Ik zie het al voor me, totale paniek en ontreddering bij de scholieren.

Jan Dribbel | 01-02-23 | 23:54 | 3

Zal wel los lopen. In Frankrijk is het al een paar jaar verboden.
Niks aan de hand.
Als niemand een telefoon heeft is er niks aan de hand.
Als je problemen wil dan moet je 1 persoon een telefoon geven.
Dan ken je de mensen die als eerste voor je staan.
Volgzame mensen verpesten het.

entredeuxverres | 02-02-23 | 00:07

Het werd tijd, nu nog een school uniform zin we meteen ook van da gezeik van gucci tasjes en hoodies verlost.;)

Smoelensmid | 02-02-23 | 00:12

Die duivelse apparaten moeten overal verboden worden !

Asteroid-B612 | 02-02-23 | 04:32

@Arthur,
Geen idee waar je het allemaal vandaan haalt maar ga alsjeblieft nog even niet dood. Ik geniet van je verhalen en velen met mij. En negeer de tl/dr figuren. Het kan mij niet lang genoeg zijn.
Ga lekker zo door.

K1100 | 01-02-23 | 23:46 | 5

@lezeres | 02-02-23 | 00:03:
Tien graden hier nu. Overdag zo'n 16. Maar in het zonnetje.... heet. Vreselijk;-)

K1100 | 02-02-23 | 00:23

@K1100 | 02-02-23 | 00:23: Oh jij gemenerd! Ik bevries hier gewoon. Het waait ook keihard. Niet leuk :-(( Maar ach... ik gun het je van harte. Proost K, op je vakantie!

lezeres | 02-02-23 | 00:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik had dus de hele dag een liedje in mijn hoofd. Net opgezocht.
Blijkt KC en de Sunshine band te zijn.
Voor het eerst in mijn leven zie ik ze op film.
Blijkt de zanger blank! Huh zwarte muziek in mijn hoofd.
De dansjes zijn fantastisch. Iemand?

KC and the Sunshineband. Please dont go.

entredeuxverres | 01-02-23 | 23:45 | 3

Een heerlijke traditie inmiddels, na een avondje fijn muziek maken op woensdag nog even een pilsje in de luie stoel en de nieuwe Van Amerongen lezen. Een genot!

The Green*Machine | 01-02-23 | 23:45 | 1

Hij is bijna dood, toch? Net als wij allemaal.

Koppig | 02-02-23 | 00:12

De knul was waarschijnlijk geen extremist, zeggen veiligheidsbronnen tegen persbureau DPA. De bronnen vermoeden dat de Palestijn geestelijk in de war was...

Ze hebben liggen slapen en gefaald.

BL!ZZ | 01-02-23 | 23:43

@wilderst | 01-02-23 | 23:47:
Dat werd van DAF ook gezegd. Onbegrip.
Duitsers met humor brachten nogal wat verwarring toendertijd.
Ongekend!

entredeuxverres | 02-02-23 | 00:45

I'm the boogy man. Dat zegt hetzelfde volgens mij. Verder is de duivel alom aanwezig, maar voorlopig komen we er nog mee weg. (Ik ben een oude katholiek die ergens boven de rivieren door de protestanten gehersenspoeld hoopte te worden. Hier in de veilige haven wordt geen hel en verdoemenis gepredikt. En daar ben ik godsgruwelijk blij mee. Binnenkort is het hier weer Carnaval. Niet mijn feest, maar wel uitermate belangrijk voor de rest van de community, zoals je dat tegenwoord noemt.

Xaphan | 02-02-23 | 00:56

@keestelpro | 01-02-23 | 23:53: Doch niet zo opzichtig:

Laibach is de zeg maar netjes Duitse naam voor Ljubljana, dat wist ik meteen.

Even op wiki en yep....

wilderst | 02-02-23 | 03:25
▼ 3 antwoorden verborgen

À la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd) is een romancyclus van Marcel Proust, dus niet van Baudelaire zoals Tuur schrijft.

King of the Oneliner | 01-02-23 | 23:39

Gaat het stamcafé hier ook onder vallen ?

De zwarte lijst voor overlastgevers in de horeca is terug van weggeweest. Wie een wapen gebruikt, iemand mishandelt of aanrandt, kan binnenkort weer een ontzegging krijgen voor alle horecazaken in een uitgaanszone. 137 ondernemers in zeven horecagebieden, waaronder Haarlem, Zwolle en Amersfoort, hebben van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een nieuwe vergunning gekregen die voldoet aan de strengere privacywetgeving.

De maximale termijn om iemand te weigeren gaat in het nieuwe model van vijf jaar naar twee jaar. Die zwaarste ontzegging is voor overlastgevers die een vuurwapen gebruiken of zich schuldig maken aan zware mishandeling. Diefstal, lichtere mishandeling of handel in harddrugs leidt tot een ontzegging voor 12 maanden. Vergrijpen zoals vechtpartijen, aanranding en betalen met vals geld betekenen drie tot zes maanden geen toegang.
www.trouw.nl/binnenland/wie-zich-misd...

Cornelis12 | 01-02-23 | 23:38 | 1

Wel knap hoe hier een zwarte lijst samen met verbeterde privacy in elkaar wordt geweven.

entredeuxverres | 01-02-23 | 23:52

A drink needs me

Patje | 01-02-23 | 23:37 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Ding Dong , een mededeling van de tuinderij:
Eet meer groenten, om lekker fit en gezond te blijven. Het liefst lokaal en van het seizoen, dat kan u spijsvertering ook waarderen.
Knal deze er in tijdens de voorbereiding van uw nachthap, vreugde en plezier gegarandeerd
youtu.be/r87qXzvwHw4

deathchant | 01-02-23 | 23:32

"They say most of your brain shuts down in cryo-sleep. All but the primitive side, the animal side. No wonder I'm still awake."
Pitch Black ja.
Vin Diesel.
Maar ook Machinae Supremacy- Cryosleep: www.youtube.com/watch?v=SOJ4WKCQXyg

(Niet doen als je onmiddellijk wilt gaan slapen)

Met_baard | 01-02-23 | 23:32

Wat een heerlijke verhalen!
Laat die patriotten toch zitten man. Dat interesseert toch niemand een hol.

entredeuxverres | 01-02-23 | 23:29

Hij mocht -in de beker- invallen bij 3-0, wow!

wilderst | 01-02-23 | 23:50

Na 23:00, dus dit is het café?

Bij Lubach kritiek op alcoholgebruik.
Wat opvalt dat er alleen maar naar excessen wordt gekeken.
Er bestaan alleen maar mensen die heel veel drinken of niet drinken.
Ook een halfdronken 'grappige' video om iets duidelijk te maken..

En daarom moet de alcohol de wereld uit en een elitezaak worden.
Af en toe een glas drinken bestaat blijkbaar niet volgens Lubach.

Kan het zonder alcohol gezellig zijn?
Natuurlijk.
Maar is dat een no-alcohol agrument?
Nee, natuurlijk niet.
Want alleen of samen genieten van glas wijn of tripel of sterk is ook gezellig.
Of na een koude regenbui thuiskomen en een borrel drinken samen en daar van genieten.
Maar dat bestaat blijkbaar niet volgens Lubach.
Het leven moet saai worden.

AdvocatusDiaboli | 01-02-23 | 23:24 | 14

In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier.

Leve de man die het bier uitvond! Van je hiep hiep hoera!

Louter Leuter | 02-02-23 | 00:33

@VBO_B_Niveau | 01-02-23 | 23:34:
Volgens Lubach kun je dus ook geen auto meer rijden.
Kijk toch eens hoeveel mensen een ongeluk krijgen.
Dus alle mensen rijden of te snel of raar of roekeloos blijkbaar.
Nee dus.
De rest, 99,99% van Nederland rijdt normaal, maken geen ongelukken, tenzij iemand zich per ongeluk vergist zich een keer of heeft pech als het vriest.
Maar die grootste groep bestaat dus niet volgens Lubach.

AdvocatusDiaboli | 02-02-23 | 00:33
▼ 11 antwoorden verborgen

Nou Arthur, het was het lezen weer waard! Vooral de kort beschreven treurnis van de Belgen in het algemeen is treffend.

J.Cash | 01-02-23 | 23:23

"Ondernemers Velsen-Noord dreigen met nieuwe stap naar de rechter om asielboot"

Dat het asielschip Silja Europa mogelijk langer blijft liggen dan afgesproken, zet niet alleen bij inwoners van Velsen-Noord kwaad bloed. Ook de ondernemers in de directe omgeving van de boot waar duizend vluchtelingen worden opgevangen, spreken er schande van dat de gemeente zich niet aan zijn afspraak houdt. Ze overwegen gerechtelijke stappen.
www.nhnieuws.nl/nieuws/314193/onderne...

Cornelis12 | 01-02-23 | 23:21 | 3

Wat. Een. Verrassing.
Toch?

EEnzame SchizofrEEN | 01-02-23 | 23:23

@EEnzame SchizofrEEN | 01-02-23 | 23:23: Je kon er op wachten natuurlijk. Er komt voor de bühne een niet bindend referendum en daarna blijft dat schip gewoon liggen.

Cornelis12 | 01-02-23 | 23:29

Goed zo. Sleep ze maar voor de rechter. Die laffe ambtenaartjes.
Gewoon schandalig hoe die gemeente via een nep referendum de burger weer in de bek spuugt.

entredeuxverres | 01-02-23 | 23:39

Kan iemand mij trouwens het tijdsverschil tussen hier en Nieuw Zeeland zeggen?

GKJP | 01-02-23 | 23:20 | 5

Heb je geen iPhone? Zo ja, wereldklok luie donder.

J.Cash | 01-02-23 | 23:25

Ok, bedankt. Dus is het daar nu einde van de nacht? Dat verklaart dat ik geen reactie meer krijg.

J.Cash | 01-02-23 | 23:25 |

En nee, ik heb geen iphone, ik heb, afgezien van GS, markplaats en een mailadres helemaal niets. Zelfs geen digid.

En, waarde heer of mevrouw, dat bevalt mij heel prima.

GKJP | 01-02-23 | 23:35

Kan ik nu ook op bed.

GKJP | 01-02-23 | 23:36
▼ 2 antwoorden verborgen

Wij mensen zijn de laagste levensvorm op Aarde. 100 procent zeker.
Behalve John Rambo maar dat is een fictief persoon uit een film en zelfs hij maakte gebruik van tools die hij niet zelf had ontwikkeld maar andere mensen.

keestelpro | 01-02-23 | 23:16 | 14

@letopuwzaak | 02-02-23 | 00:21: Ach jij weet wel beter Louz, en daar gaat het om. Wijntje voor het slapen gaan? Proost Louz, op de liefde! X

lezeres | 02-02-23 | 00:29
▼ 11 antwoorden verborgen

*op een véél te hoge barkruk neerploffen doet*

VBO_B_Niveau | 01-02-23 | 23:23

Gewoon even, maar weet u nog hoe het vroeger was zonder internet en netflix en die hele klerezooi, toen kwam er op een bepaalde dag een bepaalde serie op, en die duurde dan 50 minuten en stopte op het spannende moment.

En dan moest je een week wachten op het vervolg.

Toen was tv kijken nog leuk.

GKJP | 01-02-23 | 23:09 | 3

En lineair!
Van bepaalde dagen leerde je de gids uit je hoofd; van 6 tot 7 Nederland 2, dan op Nederland 1 een programma volgen en afsluiten met de cliffhanger, waar de volgende ochtend druk over gespeculeerd werd bij de ochtend-koffie.

EEnzame SchizofrEEN | 01-02-23 | 23:21

Nee man, was bloedirritant. En vaak had je dan ook nog dat er een week uitviel doordat er een voetbalwedstrijd of songfestival was. Moest je twee weken wachten of zelfs nog langer.

Frits de Vriez | 01-02-23 | 23:37

Ja supertof ook als het opgenomen werd voor je op VHS band en je zusje de dag erna Maja de Bij over Galactica heen getiefd had.

Lorejas | 02-02-23 | 00:10

Wie weet wat een wortelbroek is?
Ik heb er geen enkele voorstelling bij.

Roos | 01-02-23 | 23:00 | 11

Een wortelbroek is een broek die boven ruim valt en onder krap. De vorm van een wortel, zeg maar.

VBO_B_Niveau | 01-02-23 | 23:38

Ooit heel hip, ik had er een van het merk Vanilla, om en nabij de 100 gulden toen, strakke taille, dan uitlopend bij de billen en strak toelopend onder de knie. Ik mocht eindelijk iets uitzoeken van de kinderbijslag destijds, en nog geen 3 weken later zat ik op zo'n kapstok met van die halfhoge haken in een speeltuingebouw, en trok ik er een mega winkelhaak in. Ik heb ook nooit zulke dure merkbroeken meer gekregen daarna. Jeugdsentiment, so 80's. En zo lekker jong nog.

Koffieleut | 02-02-23 | 00:41
▼ 8 antwoorden verborgen

Ik geef toe, ik was wat argwanend dat van Amerongwn ging schrijven na t introductieartikel met beschimmelde crackpanden.
Maar na een wat aarzelende start" kijk hoofddoeken in BiermingHam" heb ik erg genoten van de mooi verhalende artikelen vol zijsporen, uitleg en geschiedenis.
Ik hoop nog vele van dat soort artikelen te lezen en hoop dan dat het bedwelmen van de te creatieve er op los denkende geest dan niet langer nodig is.

Shoarmamasutra | 01-02-23 | 22:58

Een gezonde geest in een gezond lichaam en je lichaam is je tempel

thanseeuwen | 01-02-23 | 22:57

Is dit het café? Dacht het wel toch, een rondje dan maar.

Verder zit ik hier wel met enige schrik na het Kaag-topic waar ik meen te zien dat SterF is opgerot? Hoe kan dat nu? Een humorist, een liefhebber van zowel de zware metalen als wel Americana. Kan soms even heel duidelijk zijn, maar nooit scheldend of onbehouwen.

Ik zag een tegel waarin hij gejorist was, en dat kan, was niet op tijd deze te lezen. De tegel waar weggejorist en opgerot stond was er een die ik wel gelezen had en ik snap hier totaal niets van. Hij stelde dat er veel is aan te merken op Kaag maar dat hij het stuk van Van Rossum te hardhandig vond en schoolkrantachtig. Kan hij vinden en mag hij vinden. Ik was het er niet mee eens, maar is SterF nu werkelijk om zoiets onbenulligs opgerot naar de kerker?

Hoop hem snel terug te zien.
Ik zal wat oorverdovends aanzetten in de hoop dat de zware tonen in de kerker te horen zijn.

Death Angel - The Organization
www.youtube.com/watch?v=HwvLDaPsCZY

Nuuk | 01-02-23 | 22:56 | 8

@Nuuk | 01-02-23 | 23:32: Schrik me rot hier! Beetje laat maar ik scandeer graag met je mee. Oei, lees nu wel onder mij bij LD69 wat er ongeveer gezegd is. Hoop dan ook maar dat de opgerot alleen een waarschuwing is, en dat hij snel weer bij ons mag aanschuiven. Ik zet vast een biertje voor je koud SterF!

lezeres | 02-02-23 | 00:16

@lezeres | 02-02-23 | 00:16:
Hi lezeres ! Ik denk dat SterF... weer rap onder ons is. Weekje of zo. Hij is immers meestal goed van stof en de redelijkheid zelve ;-)

LD69 | 02-02-23 | 00:18

@LD69 | 02-02-23 | 00:18: Ja, is echt zo LD69. Mondig, scherp, en een schat. Dit laatste wil hij altijd liever geheim houden gezien zijn nick ;-))

lezeres | 02-02-23 | 00:41
▼ 5 antwoorden verborgen

Als het leven een slechte grap is, dan is de dood de lach nadat alles verteld is.

*klink*

VBO_B_Niveau | 01-02-23 | 22:49

De Nachthap.

Vandaag heb ik de Gulyasleves afgemaakt door twee vastkokende aardappelen in brokken een half uur mee te laten pruttelen bij het weer opwarmen. Ze smolten in de mond, maar niet in de soep, grinnik! En het vlees was ook slurpzacht.

Op de foto zien jullie het resultaat. Dat bord heb ik 2x op! Pas nu snap ik waarom ze deze half heldere maaltijdsoep in Hongarije serveren in keteltjes van bijna een liter…je kunt niet stoppen met eten!!

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

Het simpele recept heb ik jullie al gegeven, maar hier nogmaals:

twitter.com/beschaafdrechts/status/16...

Jó étvágyat!

wilderst | 01-02-23 | 22:49

Wederom genóten van deze heerlijke proza.

En een flesje wijn pp door de week heb ik ook verrassend lang volgehouden. Best lekker heur. En je moet je alcoholtolerantie wel op peil houden.

Anyway, verslaving is pas relevant als jij er last van hebt, niet als anderen zich er aan menen te mogen storen.

Enfin, was dit de laatste? Ik gun je het beste maar van deze stuiptrekkingen graag nog wat méér. Dan maar strompelend naar de finish. Als een flesje lekkere wijn helpt, laat maar weten. Stuur ik hem wel naar geenstijl.

Zomaarwat | 01-02-23 | 22:48 | 1

Fuck. Ik lees grotendeels alles ineens op een pagina, binnen 1 tel, kan er niks aan doen. Dus ik dacht heerlijke pizza met een flesje wijn...

wilderst | 01-02-23 | 23:43

Ik ben van mening dat er een naam moet worden geven aan die typische jaren tachtig onbehouwenheid.
Vanwege de ouderwetse klap voor je kop humor, de jank niet empathie.
De Nieuwe Tachtigers.
Omdat wij de laatste waren die de oude Tachtigers nog lazen

entredeuxverres | 01-02-23 | 22:43 | 2

Een goed idee.
We kunnen ook deze periode naar Arthur vernoemen, iets met de schrijvers van de ronde tafel bijvoorbeeld.

Nuuk | 01-02-23 | 22:50

Amen.

grapjasz | 01-02-23 | 22:41

Uitgelezen. Oi oi oi, dat was een lap tekst ;)
Nu mijn koude spruitjes opeten en dan Zzz.
Hoka hey.

Duwbak_Linda | 01-02-23 | 22:34 | 1

Ik ben nog bezig.

keestelpro | 01-02-23 | 22:42

Muziek!
Van Haga krijgt de halve kamer over zich heen als hij kritiek uit op de genomen Corona maatregelen.
www.youtube.com/watch?v=jD1fvv2ThX0

keestelpro | 01-02-23 | 22:31 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

"Ach, wie kent de kunst van het sterven nog, de zogeheten arte bene moriendi, en de strijdkreten die daarbij horen: vado mori ('ik ga sterven'), vanitas ('alles is ijdelheid') en memento mori ('gedenk te sterven').''

Ik moest denken aan de Romeinse keizer Vespasianus, die een soort 'boertig' gevoel voor humor scheen te hebben, en op zijn sterfbed de woorden sprak: ''Ik geloof dat ik een god ga worden''.

En nu ik zo veel van die stukken van Arthur van A. hier heb gelezen, begin ik te snappen wat er precies bedoeld wordt met het woord ''bohemien''. Ik associeerde het altijd met van die impressionistische schilders in het Quartier Latin in de tweede helft van de 19e eeuw of zoiets. Maar Arthur maakt duidelijk wat het is: een onconventionele levensgenieter en tevens verre van dom. Eigenlijk zouden we dat allemaal wel willen zijn, maar voor de meesten van ons geldt iets van droom en daad, en wetten en praktische bezwaren en zo.

Nou ja, Arthur blijft mij boeien en vermaken, en laat ook af en toe zo'n scherpe, 'inconvenient truth' vallen.

Dr_Johnson | 01-02-23 | 22:30 | 1

Eigenlijk wel wat iedereen zou willen toch? Maar met alle wetten en regeltjes is dat voor de meesten niet weggelegd. En tegen de tijd dat je nu met pensioen gaat ben je al veel te oud om überhaupt nog veel te ondernemen, of van het leven te genieten, want tegen die tijd kom je van alles tegen. En als je getrouwd bent, heb je nog dubbel kans ook, het is altijd wel een van beiden die er bekaaid afkomt. Bohemien, ik vind het een heel mooi woord, soms is jarenlang werken ook genoeg en is het tijd om te genieten van de tijd die overblijft. En hopen dat dat de mooiste jaren zijn!

Koffieleut | 02-02-23 | 01:06

Te ziek om deze hele lap door te lezen, niet ziek genoeg te reaguren.
We kunnen ons voorstellen dat je, als je vanuit die hoek naar Holland (terug) reist, je schrikt van de grauwigheid.
Zou dat nu toch komen?
Zie foto's van de familie van Oranje; niet grauw. Zie de foto's van Rutte, Kaag... niet grauw.
Maar kijken we naar de collega's (of, eerlijk is eerlijk, in de spiegel)... grauw.
En overdag doen we bij de koffieautomaat weer 'leuk', gezellig, 'mogen' we niet negatief zijn maar 'moeten' we overdreven positief doen (want dat helpt, of zo) en staan we ons te verbijten over 'die anderen', die de kantjes eraf lopen, verzaken, zorgen voor extra werk. Zeg maar de Harry's (youtu.be/rskJkwpTxPc ).

EEnzame SchizofrEEN | 01-02-23 | 22:23 | 5

@GKJP | 01-02-23 | 22:35: dank, Micha heeft ons soort humor en, al zeggen we het zelf, is enigszins hoe wij les geven.

EEnzame SchizofrEEN | 01-02-23 | 23:16

Heel veel beterschap, niet zo heel EEnzame SchizofrEEN! Knap maar gauw weer op! (Kushandje van veilige afstand).

lezeres | 02-02-23 | 00:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Is de kroeg al open? Anders zal ik netjes eerst het hele artikel lezen en dan misschien reageren. Als de kroeg open is, stel ik 666 the number of te beast voor. Dat is een liedje van Iron Maiden, en daar ben ik geen fan van over het algemeen. Maar iemand had eerder een heel grappige verwijzing naar dit nummer. Dat liet me glimlachen, dus daarom deze keuze. Het geldt dus alleen als de kroeg geopend is.

Xaphan | 01-02-23 | 22:20 | 2

Ja ja, D666 the number of Kaag. Grappig hoor. Eigenlijk echt grappig.

NLgaatnaardeklote | 01-02-23 | 22:30

Jesus, als je alleen klachten hebt als je een paar dagen niet drinkt.
Dan duidt dat op schoonmaakwerkzaamheden van je lichaam, hoestenproesten, misschien vaker doen?
Kankerklachten heb je altijd, ook als je bezopen bent.

entredeuxverres | 01-02-23 | 22:17

Ik ben ook echte een zuiplap, ok. Maar verheerlijking hiervan kan tot slechte gevolgen leiden. Dat doe jij te veel.

Deurdonderer | 01-02-23 | 22:15 | 8

Als ik niet drink dan ben ik een norse, cynische en rationele man zonder humor.
Proost!

Patje | 01-02-23 | 22:56

@Xaphan | 01-02-23 | 22:53:

Geestesgesteldheid, mijn beste, toen ik twee en een halve week in het ziekenhuis lag, al even terug, heb ik geen taal gehad naar een sigaret of een biertje. Verslaving is relatief, je hebt het zelf in de hand. Beiden zijn, mijns inziens, gewoonteverslavingen. Overdags rook ik hooguit drie sigaretten, terwijl ik meer dan in de gelegenheid ben om een sigaret aan te steken, maar dat doe ik bewust niet, en ik heb er geen problemen mee. Helaas haal ik het des avonds weer in....

GKJP | 01-02-23 | 22:58

@GKJP | 01-02-23 | 22:58: je laatste zin toont volgens mij aan dat je het liever anders wil, maar dat lukt blijkbaar niet. Verslaafd dus. Maar dat is helemaal niet erg, ben lekker verslaafd als je dat wil. Alleen denken dat het stoer is, is dan weer het andere uiterste.

Komjehiervaker | 02-02-23 | 08:17
▼ 5 antwoorden verborgen

Zou een podcast hierover op prijsstellen, meer belevenis.

Rattus | 01-02-23 | 22:12

Arthur je bent een top aap! Toch lekker zo met blanke primaten onder elkaar.
*Pisang Ambon voor van Amerongen op de bar zet*

keestelpro | 01-02-23 | 22:08 | 1

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl