achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

De wereld pikt het op: Nederland "staat open voor levering F16's aan Oekraïne"

Relevant

Weet u nog, toen Polen al hun 28 MiG-29s via Rammstein aan Oekraïne wilde doneren maar Biden dat hoogstpersoonlijk vetode? Het doneren van daadwerkelijke straaljagers werd altijd al gezien en gevoeld als extra trede op de escalatieladder, ondanks dat het 'gewoon' net als alle andere leveringen om een onbemand wapenplatform gaat, dat bovendien operationeel nog geen fractie zo dodelijk is als bijvoorbeeld de HIMARS. Maar toch, het was en bleef taboe.

Dat taboe werd gisteravond opnieuw geadresseerd door MinBuz Hoekstra, toen hij tijdens een debat reageerde op de vraag van D66-veldmaarschalk Sjoerdsma om "F-16's en infanteriegevechtsvoertuigen" aan Oekraïne te leveren. Hoekstra reageerde dat Nederland alleen dingen stuurt waar Oekraïne om vraagt. RTL tikte het als volgt op: "Ook maakte minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gisteren in een debat bekend dat het kabinet zal kijken naar het leveren van F-16 gevechtsvliegtuigen als de regering in Kiev daar om vraagt. Hoekstra liet weten met een 'open blik' naar zo'n verzoek te kijken." Interessant wel, want Oekraïense piloten zijn niet getraind op het vliegen van F16's, al kunnen ze het na een paar weken ongetwijfeld. 

Het "no taboos" dat internationale kanalen erbij plakken had overigens geen betrekking op de F16's, dat ging over de levering van "regulier materieel". Maar taal doet ertoe, en al helemaal in de week dat het Westen hun leveringen tot voorheen ongekende hoogtes opschroefden als reactie op de eerste Russische voorwaartse bewegingen sinds 8 september. Deze week kondigden de VS en andere landen ongekende leveringen aan en vandaag gaat Finland daar (naar verhouding) mee aan kop. Hun vorige 11 leveringen hadden in totaal een waarde van €190 miljoen, de levering die vandaag aangekondigd werd kost €400 miljoen.

In ander nieuws heeft Rusland een mobiele Pantsir-S1 luchtafweergeschut op de daken van hoge overheidsgebouwen waaronder het ministerie van defensie getakeld. Ook staat er sinds kort een Pantsir-S1 zo'n 10 kilometer van Poetins woning.

Bijna goed Chuck! (Al is NL ook maar een Brusselse provincie natuurlijk)

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.