Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - De Boze Blanke Voetbalsupporter en het WK in Qatar

Bloed aan de paal!

Ooit was ik een fanatieke voetbalsupporter en maakte ik met Jan Rot (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn) vak O in die goeie ouwe Meer onveilig. Ik walg inmiddels zo van de door corrupte en smerige FIFA en hun moslimknuffelarij dat ik hoogstwaarschijnlijk geen enkele wedstrijd van het komende WK ga kijken. In de Algarve merk ik gelukkig helemaal niets van voetbalkoorts. Geen slingers, geen vlaggetjes. Nakkes, nada. Wat een verademing! En dat terwijl ik een groot deel van mijn leven helemaal gek was van voetbal. Ik ademde voetbal en ik stikte van woede als Ajax of het Nederlands elftal verloor.

Ach, ik roep al een paar jaar op tot een boycot van het islamo-fascistische Qatar. Qatar is Saoedi-Arabië in het klein, al schenken ze in Doha op een paar aangewezen plekken voor een mensonterend godskapitaal een miezerig laf biertje, dat de ongelovige snel moet opdrinken, zonder het risico dat zijn kafirkoppie van de romp wordt gekliefd op vrijdagmiddag op het FIFA-plein, recht voor de Michel Platini-moskee. Over de mensenrechten in Qatar hoef ik het niet te hebben, want die zijn er niet, en de heersende Ali Baba’s steunen zo ongeveer alle islamitische terreurbewegingen ter wereld, mits die niet al door de grote concurrent Saoedi-Arabië worden gesponsord. 

De islam en voetbal zijn net zo’n geweldige match als de islam en nobelprijzen. Ooit woonde ik in Jericho de legendarische wedstrijd bij tussen FC Palestina en Variétés-Club de France met Michel Platini, Maxime Bossis, Alain Giresse, Yannick Noah, Philippe Pétain en Ferdinand Walsin Esterhazy. Een en ander vond plaats op 8 oktober 1993 in het kolkende Mohammed Amin al-Hoesseini-stadion in Jericho. Tienduizend jonge mannen (er was werkelijk geen één vrouw) genoten van de bips van Yannick Noah, tot de scheidsrechter een dubieuze penalty gaf aan FC Palestina. Mahmoud Jarad Sinno – wie kent hem niet – maakte de 1-0, waarop de uitzinnige massa het zand betrad en de wedstrijd gestaakt moest worden. Yannick Noah heeft een week niet kunnen zitten en een teleurgestelde Platini zei later dat de Joden erachter zaten, waarna hij onmiddellijk tot ambassadeur van Sportzaken van Qatar werd gebombardeerd.

Islam and football: never the twain shall meet, ook al kopen de sheiks alle clubs in Europa op. 

Qua boze supporters zit het wel snor met het islamitisch voetbal, de rellen in Egypte, Indonesië en Marokko in ogenschouw nemend. En wat te denken van de allergrootste mohammedaanse hooligan: sheik Ali Baba van Koeweit die tijdens een WK-wedstrijd na een doelpunt van Frankrijk protesteerde door de spelers van Koeweit van het veld te halen. En Uday Hoessein was ook een behoorlijk fanatieke supporter van zijn nationale ploeg en je kon hem beter niet boos maken:

It was a qualifying match in Jordan, and at full time we were drawing three-all against the United Arab Emirates. Arab League rules called for a penalty shoot-out. Abbas Rahim Zair walked up to the penalty spot with a prayer on his lips and his heart in his boots. Any player knows the pain of missing a penalty, but for a member of the national team, it carried the certainty of ritual humiliation, imprisonment, and torture. Only three Iraqis dared to take penalties, and Zair was one of them.

"Many of the footballers refused to even touch the ball, but then we realized that if no one accepted we would all be punished," the midfielder said. He missed. Two days after the team returned to Baghdad, Zair was summoned to the headquarters of the country's Olympic committee, the lair of Uday Hussein, eldest son of Saddam and the leading personality in Iraqi sport.

Bij de originele Boze Blanke Voetbalsupporter moet ik vooral denken aan Carlo Picornie (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn) en diens entourage. Ik wist overigens niet dat de Veldslag bij Beverwijk Adrie van der Heijden inspireerde tot het schrijven van De Movo Tapes maar ik ben dan ook gestopt met het volgen van A.F.Th. na Asbestemming, dat ik overigens een geweldig boek vind. Ik ken de Boze Blanke Voetbalsupporter als mijn broekzak, want tot Ajax verhuisde naar de ArenA bezocht ik jarenlang de thuiswedstrijden in de Meer. Ik ging dan eerst indrinken (5 kopstoten) bij Meerzicht - inderdaad met uitzicht op De Meer - en om vijf voor half drie kocht ik dan een kaartje voor acht gulden en waggelde dan naar Vak O, samen dus met Jan Rot, die toen nog homo was. 

Huiliehuile ballerina’s met SBS-plakplaatjes
Er waren nooit meer dan 10.000 toeschouwers, voor het merendeel Mokums schorriemorrie dat al woedend werd als het na vijf minuten niet al 3-0 stond. Rot brulde - als het saai dreigde te worden:''Ivanhoe!" En dan brulde het hele stadion: 'Ivanhoe!' Of Jan riep keihard: "Tjeu La Ling, tingeling, tingeling!" Dan moest er wat gebeuren. Slechte scheidsrechters scholden we uit voor ‘vriend van Van Swieten’. Ignace van Swieten was namelijk net als de scheidsrechters Leo Horn, Jacques d’Ancona, John Blankenstein, Frans Derks en Jan Keizer van de verkeerde kant. Als ik de namen zie van de Ajax-selectie begin jaren tachtig, begin ik spontaan te schreien. Pietje Schrijvers, 'de Beer van de Meer' die later de 'Bolle van Zwolle' werd, dichtte de goal. Verder wemelde het van de boerenkinkels en schoffelaars zoals Dick Schoenaker, Edo Ophof, Peter Boeve, Kees Zwamborn en Pietje Hamburg. Echte kerels en geen huiliehuile ballerina’s onder de SBS-plakplaatjes, zoals nu.

Er was altijd een gezellige dikke mijnheer met een versleten schoudertas die Koetjes-repen verkocht die vier keer zo duur waren als bij de Spar, maar die man bedoelde het ook niet slecht, enfin. Problemen waren er als Feyenoord en Utrecht op bezoek kwamen en plotseling - na de zoveelste rel bij de Meer - werden we ineens gefouilleerd bij de ingang en mocht die gezellige dikke mijnheer plotseling geen Koetjesrepen meer verkopen 'vanwege de veiligheidssituatie''.

Snuiven met vieze stoephoeren
Dat is nu precies het geval met de gematigde islam: een paar salafisten hebben het verknoeid voor twee miljard huis-tuin-en-keukenmohammedanen. Ik verhuisde naar het Midden-Oosten en Ajax naar de snelkookpan in kanswijk De Bijlmer en we verloren elkaar uit het oog. Wat ik nooit begrepen heb: in de jaren tachtig kwamen er, zoals ik al schreef, nooit meer dan 10.000 toeschouwers in De Meer, terwijl er in de ArenA ineens iedere zondag 50.000 gasten zaten. Op de plek van die sacrale Meer is sociale woningbouw herrezen, vol hangkansenparels die het leven verzieken van die useful idiots die daar uit ideologische diversiteitsoverwegingen een hut hebben gekocht die ze nooit meer kunnen verkopen. Zeg maar IJburg, maar dan dichter bij de Oosterbegraafplaats. In de gloednieuwe skyboxen zaten foute ondernemers met vieze stoephoeren te snuiven, bubbels te slurpen en nota bene tijdens de wedstrijden naar video’s te kijken van optredens van Lee Towers. Terugblikkend op mijn fanatieke jaren bij Ajax, viel het eigenlijk wel mee met de boze supporters, zeker in vergelijking met de rellen van de harde aanhang van buitenlands clubs.

SS Lazio Roma (de initialen staan  voor Societá Sportiva) werd opgericht door Italiaanse legerofficieren en was de favoriete club van Benito Mussolini. Toen Paolo “bakt ze bruiner” Di Canio zijn beroemde groet bracht (hij hief zijn rechterarm op, handpalm naar beneden), in een wedstrijd tegen de andere grote club van de stad, de gehate rivaal AS Roma, was de kleindochter van Il Duce, Alessandra Mussolini, aanwezig. "Wat een heerlijke Romeinse groet!", riep ze na afloop. "Ik was diep ontroerd. Ik zal hem een  bedankbriefje schrijven." De harde aanhang van Chelsea wordt gevormd door de Chelsea Headhunters en Combat-18 (18 = AH, de letters die de initialen van Adolf Hitler vormen). De hooligans van Olympiacos FC in Piraeus zijn openlijk neonazi en prikken er duchtig op los.

Bloed aan de paal
Nog even vooruitblikkend op het WK in het islamofascistische Qatar dat ik ga boycotten: in 1977 en 1978 wilde ik, net als nu, even niets te maken hebben met voetbal omdat ik een woedende punk was en als punk was totaal niet cool om van voetbal te houden. En dat terwijl ik mijn hele puberteit had opgeofferd aan het bruine monster. Maar net als het grote Ajax in die tijd, was ik kapot gegaan aan drank, drugs, vrouwen en andere genders. De zomer van 1978 bracht ik door in Parijs en op het Franse platteland. Ik had een geil Frans vriendinnetje en dat vond mij vooral leuk vanwege mijn groene haar, mijn neusring en mijn penispiercing. Het WK ging helemaal aan mij voorbij, deels omdat er geen televisie was in het buitenhuisje van haar ouders en deels omdat ik vrijwel permanent dronken en/of misselijk was van de pastis van mijn schoonpapa. 

Voor mijn vertrek naar Frankrijk had ik wel iets meegekregen van de actie Bloed aan de Paal. Bram & Freek waren mijn absolute helden, ik had al hun lp’s en heb veel van hun shows in het theater gezien. Hun oproep tot een boycot van het WK in het fascistische Argentinië juichte ik dan ook toe, want het voetbal interesseerde mij toch geen ene reet meer. Maar het hielp geen ene moer, net als mijn herhaaldelijk oproep Qatar te boycotten. Wat is er trouwens met de 31.000 eurootjes gebeurd die mevrouw Kaag-Kak een paar jaar geleden aan dat straatarme Qatar schonk om het damesvoetbal daar te promoten? Ik heb daar nooit meer iets over vernomen, precies hetzelfde verhaal als het gratis geld dat SinterKaag aan haar vrienden van de Taliban weggaf. In het beste geval heeft die armoedzaaier van een oppersjeik van Qatar FIFA 20-videogames voor de vrouwtjes in zijn harem gekocht. Bah, bah, bah.

PS

Laatste kans om de GS Limited Edition van Safari Eurabia te bestellen

Reaguursels

Inloggen

Die Arabische zandbak met zwart(olie/gas)geld heeft daarmee de Wk gekocht want er zijn zoveel corrupte ambtenaren in de organisatie dat ze bijna zonder geld zaten.
Dit werd weer terug verdient over de meer dan 6000 lijken uit arme landen (moderne slavernij) bij de bouw en zij die het overleeft hebben worden nu binnen 30 minuten hun woningen gezet.Ja allemaal voor de voetbal"liefhebber".
U weet natuurlijk al dat het winnende elftal al achter de schermen bekend is om de boven genoemde redenen.
Dan vragen miljoenen Nederlanders zich af wat het kabinet van hielen likkende, hypocriete en koninklijke personen daar te zoeken hebben.
Juist .
Geld,olie, gascontracten en misschien een goed gevulde envelop onder de tafel.
Daarmee houden ze instant waar ze in Oekraïne nu op dit moment als u dit leest tegen vechten en vaak om sterven.
Die waarden hebben voor dit kabinet en ook de deelnemende clubs(voetballers) waarschijnlijk geen enkele waarde.
Wat kunt U doen?Heel simpel, niet kijken en niet naar de stadions gaan want daarmee gooit u zand in raderen van een WK wat geen WK voor de sport meer is.

ruuf | 03-11-22 | 08:35

Het is dat ik niks heb met voetbal, maar AvA maakt het met zijn stijl toch pruimbaar. Hij lijkt met een zo nonchalant gemak de zinnen uit zijn pen te laten rollen dat je er zelf ook relaxed van wordt.

Beste_Landgenoten | 03-11-22 | 08:22

Altijd weer mooi geschreven, de opmerkelijke verhalen en inkijkjes in het leven van Arthur. En ja, ik ken Amsterdam ook nog wel v.d. oude tijd, als er voetbal was dan meden we de Middenweg als de pest, je wilde tenslotte niet met je bolide onuitgenodigd in een rellende menigte terecht komen. Heb dat overigens wel eens meegemaakt, en dat koste de firma al gauw zes nieuwe autoramen. Wat Qatar betreft: de FIFA had als feitelijke opdrachtgever harde eisen kunnen stellen aan de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw v.d. complexen. ’n Beetje naïef zullen we maar zeggen. Enfin, iedereen die naar Qatar afreist gun ik sportieve wedstrijden toe.

Unsinkable-Sam | 03-11-22 | 06:25

Het is een gemiste kans geweest voor de fifa. De fifa had als voorwaarde moeten stellen dat bij de organisatie van het wk en bouw van de stadions westerse normen gehanteerd hadden moeten worden. Dan was er misschien nog iets goeds uitgekomen. Nu incasseert de fifa miljarden over de ruggen en lijken van de arbeiders, cq slaven uit India, Bangladesh etc. Nu zit iedereen te zeiken over Qatar, maar de fifa, dat is de kwade genius in het verhaal; daar moet de woede en verontwaardiging zich op richten.

Nietdanjatoch | 02-11-22 | 23:32

Maffia en ma fifa, het lijkt wel heel erg op elkaar over anagram gesproken.

Beiden criminelen en corrupt.

Wattman | 02-11-22 | 23:27

De koopman of de dominee, voor mij mogen ze daar gas kopen al blijft het uiteraard absurd dat we moeten bedelen om een paar miljard kuub gas in Quatar terwijl we zelf 17,5 miljard kuub exporteren.

Maar ja Nederland is het betrouwbare zakenpartnertje die zich zelfs in noodsituaties aan contracten houdt.

Wattman | 02-11-22 | 23:18

Zit ik daar als blonde vrouw Ebru te lezen, zie ik dat Arthur ook een leuk stukje heeft getikt.
Redactie, dit is niet handig.
En o je De Bolle van Zwolle was het Lek van PEC

Roos | 02-11-22 | 23:17 | 1

De schijnbare blonde vrouwen fobie des Ebru’s is onaangenaam inderdaad. Ome Tuur heeft daar geen last van!

Zomaarwat | 03-11-22 | 08:11

Zul je altijd zien: NL komt in de finale. Wat dan ? Bewust verliezen? Op uitgerekend dit toernooi wereldkampioen worden wil je ook niet.

Lopendbuffet | 02-11-22 | 23:06

Sport zorgt voor verbroedering, automatisch, door inzet van de sporters en wederzijds respect voor hun prestaties. Dat is mijn gedachte erachter. Voetbal is helemaal verpest door het grote geld en nu ook politiek gemaakt omdat voetballers en hun fans nou eenmaal geen korfballers zijn. Vindt die armbandjes geen goed idee, en voetballen in Qatar evenmin een goed idee. Sport en politiek moet je gescheiden houden, het gaat om de prestatie. Maar voetballen in een stadion dat voor jouw sport en beroep is aangelegd waar 6500 mensen gesneuveld zijn dat moet je helemaal niet willen.

Sinterbikske | 02-11-22 | 22:27 | 1

Volledig met je eens dat voetbal is verpest door het grote geld en de nepwereld waarin die mensen leven.
En normaal gesproken ben ik ook voor het scheiden van politiek en voetbal, maar in dit geval zijn die mensen gestorven bij de bouw , dus is het niet alleen politiek.
Proost Sinterbikske

Roos | 02-11-22 | 23:23

Als Iran Saudi-Arabie aanvalt, wat betekent dat dan voor Qatar? Gaat het voetbal dan wel door?

Hadena | 02-11-22 | 22:19

Een boycot haalt ogenschijnlijk niet zo veel uit, maar je kunt wel verder in de wetenschap dat jij je ziel niet verkocht hebt aan de sjeik om in ruil voor een ticket een beetje verklikkertje te spelen, en geen cent bijgedragen hebt aan moderne slavernij, terrorisme, vrouwenonderdrukking en homohaat. Principes zijn niet te koop!

VBO_B_Niveau | 02-11-22 | 22:15

Ff voor alle duidelijkheid, ik heb NIETS te maken met SinterKaag. Helemaal niets!

Sinterbikske | 02-11-22 | 22:14

Wat vindt Arthur nou eigenlijk van dat 'ophalen' van al die ISers en hun kinderen uit Koerdische kampen om hier in Nederland 'terecht te staan'?

Dr_Johnson | 02-11-22 | 22:07

Weer een mooie kijk van een man die intussen op basis van zijn ervaring serieus genomen moet worden. Hadden we al veel eerder moeten doen. De Profeet van Molenbeek over de fascistische islam.

Dubbelepunthoofd | 02-11-22 | 21:58

Wat vindt Ronald de Boer hiervan?

thanseeuwen | 02-11-22 | 21:25 | 1

Ik vind dat alleen personen met een penispiercing hier een mening over mogen hebben.

Duwbak_Linda | 02-11-22 | 21:29

Qatar. Olie en gas. Mond houden. Dus ik ben on topic hiermee:

Energierapport wilderst Q1 met de nieuwe bizarre prijzen:

Gas 2,00
Stroom 0,50

Verbruik van 1 augustus t/m 1 november:

Gas 30
Stroom 360

En ik kook op gas en douche ermee en af en toe op koude dagen of met een aanval geef ik 1 radiator een tik voor m’n jichtvoeten. En ik lucht regelmatig, ook omdat ik na 22.00 binnen rook.

De gootsteen begint wel wat te verstoppen door het koud vette pannen afwassen en het waterverbruik ligt een stuk hoger, maar dat is nu nog niet duur, dat is het volgende wat op ons afkomt…

Vrekken loont, en het weer werkt goed mee! Nu met het zonnetje en de gordijntjes hoog opgetrokken wordt het overdag in de huiskamer gratis 23,0 graden!

Maar ik doe het vooral omdat ik Den Haag het geld niet gun met hun strapatsen!

wilderst | 02-11-22 | 21:24 | 2

Af en toe wat vitriool door de afvoer, geen probleem met vet meer. Of watdanook. Wel beetje oppassen voor spetters en goede handschoenen dragen.

Lepo | 02-11-22 | 21:36

23 en hoe warm als je opstaat 's middags ?

Wattman | 02-11-22 | 23:00

Volgend jaar is het WK Rugby (Union, niet League) in Frankrijk. Ik verheug mij er nu al op. Nu eerst Autumn Internationals oftewel noordelijk halfrond tegen het zuidelijk halfrond. Dan de Six Nations rond carnaval. Na de zomer het WK in Frankrijk. Wordt genieten.

Het mooie van rugby is dat tikkie terug (op de kiep) niet verstandig is. Je kunt alleen maar vooruit. Terugvallen is verliezen. Ander voordeel is dat men probeert het spel niet stil te leggen of stuk te fluiten. Er is een voordeelregel.

Louter Leuter | 02-11-22 | 21:24

Penispiercing begrijp ik, maar groen haar wat the fuck

RickTheDick | 02-11-22 | 21:11

Ja, ook goede herinneringen aan De Meer. Kippevel toen ik als voetbalgek jochie voor het eerst de prachtige grasmat zag.

tectonicos | 02-11-22 | 21:09 | 4

Ik studeerde in A'dam '91-'92 en ging altijd Ajax kijken in de Meer, nooit heb ik ze zien verliezen!

En er was altijd één man die zo hard "Aaaajaaaxx" kon schreeuwen, dat het hele stadion het hoorde

wilderst | 02-11-22 | 21:19

@wilderst | 02-11-22 | 21:19: En dat cafeetje op de hoek er tegenover had heerlijke uitsmijters, veel beter dan de FEBO trekken!

wilderst | 02-11-22 | 21:21

@wilderst | 02-11-22 | 21:19:
1 keer verloren thuis. Tegen Vitesse 0-2. Ik stond altijd in vak P naast het uitvak tegenstanders Q. Groot hek en net ertussen.

Basil Fawlty | 03-11-22 | 08:49
▼ 1 antwoord verborgen

Rugby. Lacrosse. Gewichtheffen. Hockey. Roeien. Korfbal. Driebanden. Zwemmen. Had ik Rugby al genoemd?

Er is zoveel moois en meer om te beoefenen en om naar te kijken dan voetbal. Andere sporten allemaal, zeg maar "voor ons soort mensen".

Heurtebise | 02-11-22 | 21:07 | 1

Hou op gek, dat zijn een paar gave dingen die je opnoemt

RickTheDick | 02-11-22 | 21:17

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland