Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De Boze Blanke Man en de Ondergang van Nederland - De hofnar van extreem-rechts

Ome Tuur schrijft doorrr

Özcan Akyol alias Eus schreef in het voorwoord van mijn vrolijke literaire reisgids voor de Algarve: Arthur is niet alleen een talentvolle scribent, humoristische man en begenadigd drinker, hij gedraagt zich ook steeds meer als de hofnar van (extreem-)rechts. Dat moet hij uiteraard zelf weten. Maar ik vind het zonde van de literatuur, want in de tijd dat hij Facebook en Twitter volkladdert met boutades over Frans Timmermans, Sylvana Simons en de mannenbroeders van Denk, zou hij ook aan een nieuwe roman kunnen werken, een sleutelboek dat norse mannen van zijn generatie een stem geeft."

Dankzij Eus en zijn blurb op het omslag van mijn boek - Arthur van Amerongen is de hofnar van extreem-rechts - vlogen mijn boekjes als warme broodjes de winkel uit. Mijn levensmotto komt dan ook van de Ierse schrijver Brendan Behan: There's no such thing as bad publicity except your own obituary.

Mijn uitgever Otto Wollring van Ezo Wolf vond het een waanzinnig goed plan dat ik eindelijk Dé Grote Nederlandse Roman ging schrijven, met De Boze Blanke Man als wervende titel en een grote sticker op het omslag: goedgekeurd door Eus. 

Ik antwoordde mijn uitgever dat Sylvia Witteman altijd roept dat je romans niet moet schrijven maar lezen. 

Ik ben sowieso erg slecht in het verzinnen van karakters, plots en dialogen dus het boek, dat eerst in feuilletonvorm bij GeenStijl verschijnt, is non-fictie en heeft als rode draad de ondergang van Nederland aan de hand van zes decennia vaderlandse geschiedenis: hoe kan zo'n aardig lief, gevoelig en sociaal bewogen jongetje uit een zeer beschaafd en geletterd milieu de hofnar van extreem-rechts zijn geworden?

Social

Maar ben ik wel zo rechts? Vooruit, ik lees graag Louis-Ferdinand Céline, Curzio Malaparte, Jean Genet, T. S. Eliot, Ezra Pound, Ayn Rand, David Mamet, Gabriele d’Annunzio, Kingsley & Martin Amis, Christopher Hitchens, Theodore Dalrymple en Richard Dawkins. Van de Nederlandstalige bellettrie ben ik dol op de reactionaire W.F. Hermans en de extreem-rechtse Gerard Reve. In mijn jonge jaren verslond ik Roald Dahl, een notoire antisemiet, racist en Hitler-vergoelijker. 

Ik ben vooral een anarcho-liberaal en wil zo weinig mogelijk bemoeienis van de overheid, die vooral heel klein moet zijn en met zo min mogelijk belastingen. Verder ben ik voor vrije verstrekking van drugs, of dat nou om hasjiesj, wiet, crystal meth, heroïne, crack, sos, flaka, pcp of xtc gaat. De mens moet zelf maar bepalen of hij stoned wil worden want het leven is al treurig genoeg.  Hetzelfde vind ik ook van tabak en alcohol: als de mens zich kapot wil roken en zuipen, moet hij dat maar lekker doen. Laat de overheid eerst maar eens de McDonald’s en de Kentucky Fried Chicken in de Bijlmer sluiten want dat zijn de echte vijanden van de volksgezondheid. 

Ik ben voor abortus, en kommersjele seks moet volledig legaal worden, of dat nou om verslaafde Keetje Tippels op de afwerkplek of om broodpoten bij de pisbak gaat. Dat zal wel weer een extreem-rechts standpunt zijn want de PvdA heeft de Wallen gesloopt. Ik zeg altijd maar zo: Je kan de PvdA uit Amsterdam halen, maar Amsterdam niet uit de hoer. Ik ben voor homofilie maar tegen letterbakgeneuzel. 

Ik ben onvoorwaardelijk voor de rechten van dieren. Dat was Florrie Rost van Tonningen ook en de hele godvergeten naoorlogse dierenbescherming zat vol met NSB'ers maar dierenrechten zijn geen zaak van links en rechts. Ik ben tegen de jacht en tegen het extreem-rechtse stierenvechten, hetgeen mij weer links maakt. Ik ben voor het milieu, zeg maar groen zonder salafistengeknuffel. De islam bedrijf je maar lekker binnenshuis. Boeddhisten en joden doen dat ook en vallen verder niemand lastig. Lijkt mij een progressief-links standpunt. En ik hou onvoorwaardelijk van Israël en dat maakt mij natuurlijk de perfecte hofnar van extreem-rechts. 

Omdat ik een taalfreak ben, verdiepte ik mij even in de begrippen "hofnar" en "extreem-rechts". 

De rol van de nar wordt in het begin van de jaartelling al beschreven door Lucius Annaeus Seneca in zijn De Constantia Sapientis (Over de gelijkmoedigheid van de wijze). Hij schrijft daar: "Om dezelfde reden hebben we plezier in onze slaven wanneer die op een grappige manier beledigend zijn tegenover hun meesters. Dat durven ze dan met recht ook tegenover de gasten, als ze eenmaal zijn begonnen bij hun meester. Sommige mensen schaffen juist voor dat doel slavenjongens aan die bijdehand zijn en schaven dan aan dat brutale gedrag. Ja, ze laten dat trainen, zodat die slavenjongens erin bedreven raken een stroom van harde grappen te lanceren. En dat noemen we allemaal niet 'beledigend' maar 'scherp en raak.' "

Een nar was soms iemand die door afwijkende geestelijke of lichamelijke eigenschappen (mismaakt, 'geestelijk beperkt') onbewust de spotlust opwekte, soms een intellectueel die bewust spotte en politieke invloed had. De nar had een bijzondere sociale positie. Enerzijds wekte hij de indruk onderaan de sociale ladder te staan, anderzijds was hij in de positie leden en gasten van het hof te doorgronden en hen voor de gek te houden. Hij kon ingaan tegen de heersende opvattingen, zonder dat hij ervoor gestraft werd. In die zin had hij juist een hoge sociale status. 

Nou, die heb ik niet hoor. Gelukkig heb ik wel de ideale lengte om hofnar te zijn. 

Dat een hofnar kan ingaan tegen de heersende opvattingen zonder dat hij ervoor gestraft wordt, is achterhaald sinds de moord op Theo van Gogh. Ook hij werd vaak de hofnar genoemd, al vond mijn grote vriend Han van der Horst Theo vooral extreem-rechts

Extreem-rechts wordt vaak geassocieerd met chauvinisme, xenofobie, racisme, streven naar blanke superioriteit, of met reactionaire standpunten in het algemeen. 

Met mijn chauvinisme en xenofobie valt het wel mee. Ik woon niet voor niets al een derde van mijn leven in het buitenland. Over mijn soortgenoten schreef ik eens: "Nederlanders staan al niet bekend als een dapper volk, maar de kruiperigheid waarmee het gros der kaaskoppen alle bespottelijke regeltjes van de regering slikt als zoete koek, maakt wel duidelijk waarom de mof in 1940 met met alle egards werd ontvangen in Nederland en vijf jaar de dienst kon uitmaken, zonder noemenswaardig tegenspartelen." 

Ik woon dan ook met veel plezier al een derde van mijn leven in het buitenland (Israël, Libanon, Brazilië, Paraguay en Portugal) en ik heb niets met de Nederlandse kleibodem, het kutweer, de legendarische Hollandse gierigheid, de driekleur, het Wilhelmus en ons invasieve Koningshuis. Ik ben overtuigd republikein.

En wat mijn racisme betreft: op het Boeckenbal in de Bullekerk in Zaandam dat ik samen met Rob Muntz organiseerde op 11 maart 2020 (de avond voor de eerste lockdown), kwamen 500 dappere, onverschrokken enthousiaste literatuurliefhebbers af. 

Op het laatste moment belde Jerry Afriyie mij op, met de vraag of hij als dwarsdenker een performance mocht houden op het hoofdpodium in de Kerk. Prima, Jer, zei ik, en neem je makkers en kornuiten van Kick Out Zwarte Piet ook mee want gezelligheid kent geen tijd. De rebellenclub werd met open armen ontvangen en we hieven het glas op de vrijheid van meningsuiting. Kennelijk was KOZP een beetje verrast door onze gastvrijheid want Joanna, de secretaresse van het clubje, stuurde vervolgens deze twiet de ether in. Stank voor dank! Overigens vindt op zondag 23 oktober het tweede extreem-populistische Boeckenbal plaats in de Bullekerk, met als nieuw onderdeel Black Books Matter. Koop nu een kaartje want op is op

Social

Reaguursels

Inloggen
-weggejorist-
mr_awesome | 21-08-22 | 00:44 | 1

Waar gaat dit over.

goettel | 20-08-22 | 23:41 | 1

Afriyie is blijkbaar een hypocriete activist. Jammer. Af.

donkieshot | 20-08-22 | 23:14

Die Eus is een aparte man. Hij heeft niet dat irritante deugreflex mechanisme van zovelen uit het kamp waarin hij zich toch het beste in thuis voelt. Hij opereert op het randje van wat daar nog getolereerd wordt en eigenlijk daarover heen maar vanwege zijn roots is dat geoorloofd. Hij is een talentvolle interviewer tv-maker. Extremisme kan alleen maar bestaan bij afwezigheid van zelfspot. Om een ander extreem te noemen zou betekenen dat hij geen zelfspot zou hebben. Wij kennen Tuur als iemand die zonder ironie over zichzelf niet zou kunnen leven. Ik beschouw de opmerking van Eus dan ook als bijzonder geestig.

Tiscali-2 | 20-08-22 | 22:42 | 3

Eus is een links populist die weet dat de grens opzoeken het best scored. Tuurlijk meent hij het een en ander maar verder is het cynisch geld verdienen via de linkse npo kliek en snabbels als neder Turk in Nederland met zijn columns en optredens. Alsof je dan wel altijd het noorden weet te vinden. Als buitenstaander een soort waarheid hebt. Kwaliteit heeft het in ieder geval niet. Het is goedkoop en makkelijk wat hij doet. Precies zoals het mediapark het graag ziet. De zoveelste sell out.

P-unit | 20-08-22 | 23:17
-weggejorist-
bomenduwer | 20-08-22 | 23:53

Wat is dat toch voor obsessie dat iedereen - zelfs een Arthur - werkelijk overal een instant mening over moet hebben?

funda | 20-08-22 | 22:20 | 3

Gerard Reve: ik heb nergens verstand van, maar wel overal een mening over.

Après toi | 20-08-22 | 22:22

@Après toi | 20-08-22 | 22:22: Die was zoals Cruyff een klasse apart.

funda | 20-08-22 | 22:25

Dirty Harry: Opinions are like assholes, ev'rybody's got one.

Slachtofferhulp | 21-08-22 | 00:50

Weer eloquent geschreven heer Amerongen. Hoe zie jij de zorg dan als anarchist-liberaal? Minder staat, meer private (markt) zorg. Al die verslaafden in je utopia, waar moeten die dan afkicken als ze dat willen?

blamage_fr | 20-08-22 | 22:03 | 3

Muh roads! Zorg bestond niet voordat er ambtenaren bestonden?

BenBinnen | 20-08-22 | 22:12

Zolang er geen plaats is voor- binnen de huidige cultuur - politiek ongewenst geluid, is uw stelling niet realistisch. Het gaat niet over marktwerking in de zorg, maar om een dieper liggend probleem, althans zo lees ik de bijdrage van A. van Amerongen

Squeezelover | 20-08-22 | 22:21

De enige goede kalkoen is een koude kalkoen.

funda | 20-08-22 | 22:21

Het gaat dus vooral over de Ik-nar weer? Nooit echt over de islam of geschiedenis. Maar meestal over al die belangrijke mensen of historische momenten waar Ik bij was en dan narrig was of deed. Of zelfs grappig of stoned of eigenlijk maar wat rond hing. Maar nu gaat het dus echt over Mij, zonder tirelantijnen. Mijn naakte zelf, de nar zonder kleren, zonder belletjes. Nou succes met je kososnoot koning Arthur!

GeenAccount | 20-08-22 | 22:00

Klinkt wellicht heel plausibel om te stellen dat de mens zelf moet weten of hij zich kapot zuipt, maar hierbij ga je wel voorbij aan het feit dat hij op de weg daar naartoe een hoop ellende kan berokkenen aan anderen.

Kowalski11 | 20-08-22 | 21:34 | 9

@Kowalski11 | 20-08-22 | 22:16: Dat schrijf ik dan ook:

"Dat verslaafden een ravage in de levens van anderen kunnen aanrichten is zonder meer waar."

Dat geldt eveneens voor geestesziekten, emotionele incompetentie, misbruik.

BenBinnen | 20-08-22 | 22:24

@funda | 20-08-22 | 22:23: En er zijn er die daar dus drank voor nodig hebben, zoals mijn vader.Die had een kwade dronk.Nuchter was hij een aimabel persoon.Met drank op een vervelend persoon.

Kowalski11 | 20-08-22 | 22:40

Dat is ook alleen maar omdat dat niet in onze productie maatschappij past. Daardoor levert dit gedrag problemen op met anderen.

DeRechteRug | 21-08-22 | 03:47
▼ 6 antwoorden verborgen

Beetje rare vergelijking om crystal meth, heroïne, crack, sos, flaka, pcp of xtc en alcohol vrij te geven en de MCflurry en kipnuggets te verbieden en uit te bannen. Zoveel onverstand hoorde ik ook altijd op het CS Utrecht van totaal uitgemergelde junks, die de hele dag bij elkaar hingen en hun dope bekostigden met winkeldiefstallen, berovingen en zakkenrollerij.

johnyl | 20-08-22 | 21:28 | 2

Arthur was in zijn Golden Years meer van Amsterdam CS, heb ik me laten vertellen.

Après toi | 20-08-22 | 21:34

Maar dat is toch hoe Arthur altijd schrijft en denkt? Ik bedoel niet om de inhoud of de logica. Ik bedoel, taalstudies, islam kennis... Kom dan niet zeuren om de kunst van het verfijnde debat, rhetorica, logica en doorwrochte stellingen. Zo verdient -ie z'n brood niet tenslotte.

GeenAccount | 20-08-22 | 22:06

BL werd gejorist, maar ik wil toch nog even op zijn laatste reactie reageren. Ik beweer niet dat alle asielzoekers verkrachters zijn. Wat ik wel zeg is dat veel van deze vluchtelingen/migranten uit culturen komen waar erg krampachtig wordt omgegaan met seksualiteit en met man-vrouw verhoudingen. Mijn partner komt uit zo'n cultuur, maar draagt in Nederland geen hoofddoek. Met als gevolg dat ze op straat nogal eens wordt lastiggevallen door jonge mannen- en altijd door jonge mannen met een migratieachtergrond. Dat is gewoon een erg groot probleem. En dat wordt door politici en door opiniemakers/journalisten vaak gebagatelliseerd.

Après toi | 20-08-22 | 21:19 | 12

@Beste_Landgenoten | 20-08-22 | 22:29: Je moet als land selecteren wie je binnen laat. En mensen die zich vervolgens misdragen, moet je kunnen uitzetten, vind ik.

Après toi | 20-08-22 | 22:32

@Beste_Landgenoten | 20-08-22 | 22:29: sorry, ik moet u even wakker schudden, maar dit gebeurt al lang… kijkt u maar wat een postcode wijziging betekent voor bepaalde verzekeringen of toegang tot openbare diensten. Graag willen is niet meer aan de orde. Overigens ben ik van mening dat als ik maar een paar keer in mijn leven een appel zie of proef, deze andere gevoelens bij mij oproept dan als ik er dagelijks een voorgeschoteld krijg. Dat geldt ook voor seksualiteit en waarschijnlijk dus ook voor asielzoekers uit bepaalde hoeken.

DeRechteRug | 21-08-22 | 03:59
▼ 9 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Maya de Blij | 20-08-22 | 20:59 | 10
▼ 10 antwoorden verborgen

Ik ben dus blijkbaar een Anarcho-liberaal, maar beste Arthur, voor deze titel heb je wel veel te veel noten op je zang. Bestaat er ook zoiets als een Salon Anarcho-Liberaal?

Hiram | 20-08-22 | 20:58 | 1

Nee alleen een biefstuk Anarcho Liberaal.

bijna_raak | 20-08-22 | 21:34

Er is niets dat de politieke discussie zo verziekt als de indeling links versus rechts.
Oorspronkelijk was deze indeling gebaseerd op de situatie van vlak voor de Franse Revolutie: rechts waren de monarchisten die de toenmalige rangen- en standenmaatschappij van de adel in stand wilden houden, en links waren de nationalisten die een andere maatschappij wilden waarin iedereen gelijk was voor de wet. Rechts is dus voor het behoud van de huidige situatie en Links staat voor verandering. Maar als Links aan de macht komt en de samenleving verandert, dan zijn de Linksen daarna voor het behoud van de nieuwe situatie, daar hebben ze immers voor gevochten. En behoud van een situatie is per definitie Rechts. Dus nationalisme en vrijheid van meningsuiting gelden bijvoorbeeld tegenwoordig als Rechts. Maar voormalige revolutionairen blijven zichzelf uit nostalgie Links noemen.
En of iets een verandering is, hangt af van de huidige situatie. Dus een islamitische agenda in een islamitisch land is rechts, maar in een land dat nog ge-islamiseerd moet worden is het invoeren van de islam Links. Kortom, of een politieke agenda links is of rechts, hangt helemaal af van zowel de plaats als het tijdperk. Dat maakt de discussie verwarrend.

DutchLion33 | 20-08-22 | 20:47
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 20-08-22 | 20:36 | 15
▼ 15 antwoorden verborgen

Arthur president....

ademende aarde | 20-08-22 | 20:35 | 2

Fuck no!

grapo | 20-08-22 | 20:50

Belangrijkste rol van een hofnar zat hem in het 'truth to power', maar tegenwoordig kan (en doet) iedereen elke politicus van alles tweeten, mailen, etc.
De oude macht maakte iedereen die kritiek leverde een kopje kleiner, wat de positie van de hofnar bijzonder maakte omdat hij dat wel ongestraft kon doen.
De hedendaagse macht krijgt de hele dag door zoveel kritiek dat ze al lang helemaal nergens meer naar luistert, waar heb je dan nog een hofnar voor nodig?

ZonderNaam | 20-08-22 | 20:33

Aaf is de iets minder knappe broer van Freek de Jonge.

funda | 20-08-22 | 20:33 | 2

Ze is ook iets minder grappig.

thanseeuwen | 20-08-22 | 22:52

Die kan Aaf in haar zak steken. En Freek is al zo lelijk.

quigg | 21-08-22 | 06:53

Leuk weetfeitje: Tegenover het Bullekerkplein woonden decennialang extreemlinkse krakers. Toen ergens in de jaren 80 vergunning was gegeven aan een Amerikaanse tv-dominee om daar te preken wilden de krakers ook iets van zich laten horen. Ik durf niet met zekerheid te zeggen of het Billy Graham zelf was, maar het was wel iemand van gelijke strekking.
De gematigd linkse Gemeente Zaanstad wilde wel een vergunning geven aan de krakers maar de voorwaarde was dat het niet "tegen" mocht zijn maar het moest "aanvullend" zijn.
De extreem linkse krakers vatten dit letterlijk op. Een groep kunstenaars onder hen (Theatergroep Hollandia) had de beschikking over geluidsapparatuur. Een krachtige versterker, bijbehorende speakers, een richtmicrofoon en een galmeffect.
De woorden van de dominee werden door de richtmicrofoon opgepakt en voorzien van galm en echo teruggegeven aan de gelovige. De weerkaatsing tegen de kerkmuren maakte van dit alles een prachtige wall of sound, volgens sommigen een totale terreur van decibellen.
De preek van de dominee heeft nog geen 5 minuten geduurd. Het Woord Gods was verkondigd en de apparatuur was getest.
Het is een schone dag geweest.

Arnold Layne | 20-08-22 | 20:29

Ghe. Gabriele d'Annunzio. Zeer interessante podcast als je een uurtje hebt.
The rest is history: The first Fascist.
play.acast.com/s/the-rest-is-history-...
Het was in ieder geval geen saaie vent. Italiaans drama en "opera" van begin tot einde Lol!

Basil Fawlty | 20-08-22 | 20:29 | 6

@Après toi | 20-08-22 | 21:21:
Klopt. Brrrr. Zelfde als Sartre en zijn mops de Beauvoir.

Basil Fawlty | 20-08-22 | 21:21

Ik hou het bij Wagner.

BoerKoekoek | 20-08-22 | 21:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik hou hier van.

Dutchbeaurouge | 20-08-22 | 20:24

Dat van dat gratis verstrekken van drugs weet ik niet hoor. Er zijn snellere manieren om het einde van een beschaving na te streven.

Duwbak_Linda | 20-08-22 | 20:17 | 18

@Geen01 | 20-08-22 | 20:47:
Het was gewoon handelswaar. Google ook eens naar de opiumoorlogen tussen Engeland en China.

ZonderNaam | 20-08-22 | 22:42

@Duwbak_Linda | 20-08-22 | 20:35: dus u gaat ineens drugs gebruiken, omdat het bij de Appie verkocht wordt?? Zegt meer over u dan over een eventueel beleid. Ook u verwijs ik naar het Viva forum.

DeRechteRug | 21-08-22 | 04:07
▼ 15 antwoorden verborgen

Een tweet de ether insturen? Jemig, wifi gaat door de ether? Bij mij gaat ie door de woonkamer. Een tweet stuur je toch de internets op? Zo zegt de redactie van GeenStijl het altijd. Die man is te lang weggeweest uit Nederland denk ik. Kan hem niet goed volgen, allemaal onherkenbare dingen voor mij. Willem Frederik Hermans hadden we op school nog een lezing van. En Gerard Reve noem je alleen om stoer te doen. Het zal allemaal wel linkerspectrum zijn, en rechts noemt hij niet. Dat ben ik namelijk. Al 70 jaartjes stem ik al op de partij die tegen links is.

Twee Jeetjes | 20-08-22 | 20:14 | 1

Hoop dat ze je reactie laten staan. De nar hoeft alleen maar het hoofd schuin te houden en een veel-tanden-grijns te laten zien.

Joyce | 20-08-22 | 21:01

Oké, Don Arturito gaf glimneger Afriyie met KOZP de ruimte om op het Boeckenbal een bedorven ei te leggen, maar hij is tegelijkertijd toch wel een pleitbezorger voor Zwarte Piet mag ik hopen?

Willibald von Klúúúk | 20-08-22 | 20:13

Wel apart dat die KOZP lui zo'n raar verhaal framen. Slachtofferrol? Verder hulde aan Arthur!

Kartelmaster2000 | 20-08-22 | 20:10 | 1

Zo werden ze ook aangevallen ( in Den Haag ofzeau) en iedereen die zogenaamd aangevallen werd en bang was bleef rustig zitten

sjef-van-iekel | 20-08-22 | 20:37

Eventjes kijken.... Misschien de Therr uitnodigen. Eens kijken wie voor het vrije woord zijn.

roosvrij | 20-08-22 | 20:10 | 3

VvMU is niet een plicht om te luisteren.

Duwbak_Linda | 20-08-22 | 20:12

Daar komt alleen maar onzin uit. En hij grossiert tegenwoordig ook in Joodse complotten. Dan weet je wel hoe laat het is......

Après toi | 20-08-22 | 20:14

Ik ben niet boos.
Ik ben geïrriteerd en daadkrachtig.

Met boosheid verlies ik focus, ik ben geen wokie of religieus fundamentalist.

Kaas de Vies | 20-08-22 | 20:09 | 3

Maar wat ben je dan wel?

Après toi | 20-08-22 | 20:16

@Après toi | 20-08-22 | 20:16: Kaas: Ik ben geïrriteerd en daadkrachtig.

roosvrij | 20-08-22 | 20:26

Niks mis met fundamentalisme zolang je maar dicht bij jezelf blijft.

funda | 20-08-22 | 20:37

Als Aaf Aangebrande-Korstjes het “verschrikkelijk” vind dan moet het aan perfectie grenzen!

Wijze uit het Oosten | 20-08-22 | 20:08

Libertarisch, dr Ron Paul. Ik zou het willen proberen. maar her gegil en het moorden van links zal niet van de lucht zijn.

toetssteen | 20-08-22 | 20:08 | 17

I approve this message from Beste Landgenoten

thanseeuwen | 20-08-22 | 22:56

@BenBinnen | 20-08-22 | 22:51:
Verhuis naar een land zonder overheid, held. En dan kijken of je het overleeft. I don't think so!

Beste_Landgenoten | 21-08-22 | 00:24
▼ 14 antwoorden verborgen

Ik kan me eigenlijk in heel veel opvattingen van deze hofnar vinden. Ben iets jonger maar ben het eens met de standpunten. Redelijk uniek want dat heb ik nog niet eerder gezien. Kom maar op met die dode boom, ik koop hem wel. Al was het maar als steun voor iemand die mijn opvattingen deelt.

BoerKoekoek | 20-08-22 | 19:55
-weggejorist-
Ommezwaai | 20-08-22 | 19:54 | 1

Ik 'identificeer' mezelf als democraat en liberaal.
Maar bij 66 en alles links daarvan ben je dan een fascist en een nazi.
So be it...

Aristotalloss | 20-08-22 | 19:53

Waarmee toch een beetje het bewijs geleverd werd dat die KOZP-lui zich enkel lekker voelen als ze degenen die ze als vijand zien weten te irriteren. Als dat niet lukt zijn ze meteen van de leg. Hetgeen ons leert hoe we ze het beste kunnen bejegenen.

Schoorsteenveger | 20-08-22 | 19:52 | 8

@Après toi | 20-08-22 | 21:00:
Ach ja, alles werkt lang door. Maar weet je, het is nauwelijks na te gaan hoe een en ander doorwerkt, en of dat doorwerken nou ten goede of ten kwade is. Zeker als je het individueel gaat bekijken. Is het voor een POC nou beter om in Nederland geboren te worden of in de binnenlanden van Afrika? Word je als POC hier geboren, dan hoef je niet in een opblaasbootje de Middellandse Zee over om je geluk te zoeken bijvoorbeeld, en als covid uitbreekt ben je ook eerder aan de beurt voor een vacinatie. Bloedlijnen volgen en simpelweg zeggen dat jij er nu slechter aan toe bent omdat jouw voorouders het niet echt getroffen hadden is één manier om te proberen te verklaren waarom je bent zoals je bent, maar er zijn ook andere manieren. Ons slavernijverleden is momenteel een populaire verklaringsgrond voor ik weet niet wat, maar we hebben méér verleden, veel meer verleden dan enkel een slavernijverleden. En zelfs dat slavernijverleden heeft veel meer facetten dan die welke nu bij voorkeur belicht worden.

Schoorsteenveger | 20-08-22 | 21:59

@Schoorsteenveger | 20-08-22 | 21:59: Ik heb wel meer sympathie voor Surinamers die kritisch zijn op het Nederlandse slavernijverleden, dan voor willekeurige Afrikanen die in ons land nogal hoog van de toren blazen.
Tegelijkertijd vraag ik me af hoe productief het is voor nakomelingen van slaven om zichzelf heel erg met die slavernij te identificeren. Wat brengt het je, inderdaad?

Après toi | 20-08-22 | 22:36
▼ 5 antwoorden verborgen

Zo heb ik heel wat gemeen met AvA, zou het zelf sociaal- liberaal noemen.
Vrijheid blijheid, kapitalisme, kleine overheid.
-Legalisering
-Pro abortus en euthanasie
-Homominded maar een nieuw “Wokabulaire” hoeft voor mij niet. Homo, Lesbo, Trans punt.
-Feminist
-Chronisch zieken ondersteunen, handophouders korten
-Subsidies beperken
- migratie aan banden
-islam kritisch.
Ben ik nu een gore blanke racist?
Mensen die zich daar dag en nacht mee bezighouden en wijzen naar een ander zijn bekrompen, geestelijk beperkt.
Intellectueel gemankeerd.
Turven, telraam, Twitter afstruinen.
Mensen met een tekortkoming die dat willen camoufleren met het schreeuwen van onzin.

Ruimedenker | 20-08-22 | 19:51 | 8

@Ruimedenker | 20-08-22 | 20:20: Dat XX chromosoomdingetje.. De man is gewoon minder. Ik ken werkelijk geen enkele gelukkig met een vrouw getrouwde man die zich zelf de dominante factor thuis noemt. Niemand.

Verklaar je alsjeblieft nader, want dit biedt uiteraard emancipatorische perspectieven voor de man.

Hetkanverkeren | 20-08-22 | 20:47

@Hetkanverkeren | 20-08-22 | 20:47:
We zijn gelijk, kunnen alles bespreken, maar als er een eindbeslissing genomen moet worden, doe ik dat 9 vd 10 keer.
Komt mede omdat ik iets rationeler en praktischer denk dat m’n vrouw.
Ik heb veel ontzag voor m’n vrouw(we zijn niet getrouwd al 36 jaar(ben52), maar soms kan ze beter maar even niets zeggen.
Klinkt heel bot, maar is wel waar.

Ruimedenker | 20-08-22 | 20:58
▼ 5 antwoorden verborgen

Heel goed, een columnist die zijn beperkingen kent. Waren er maar meer....

Après toi | 20-08-22 | 19:49

"There's no such thing as bad publicity except your own obituary."

Jammer dat velen ieders begrafenis doet bespoedigen. Waarom zou je je etnocentrische opstellen wanneer je ook gewoon misantroop kan zijn. Niet meer dan toeval dat "we" bleek werden van het gebrek aan warmte en hierdoor ons cultureel, technologisch, moesten aanpassen om dit gebrek te overkomen.

Neuth | 20-08-22 | 19:44

Schrijf dat boek Don Arturito:

Ik Erasmus. De lofzang op Jan Cremer als die wel zijn middelbare school had afgemaakt.

Hetkanverkeren | 20-08-22 | 19:42 | 1

"Ik Jan Klaassen"

(H.F.)

zetje01 | 20-08-22 | 22:34

Hadden er een verkleed- feestje van moeten maken, tip voor de volgende editie.

Butt-head | 20-08-22 | 19:42

Netjes dat je de airfryer welkom hebt geheten. Het vrije woord werkt twee kanten op.

SomsGenuanceerd | 20-08-22 | 19:37 | 1

Zolang je niet hoeft te luisteren is er weinig aan de hand.

funda | 20-08-22 | 20:29
-weggejorist-
gestoptmetroken | 20-08-22 | 19:34

Het is ook een logische naam om je paard Volkert te noemen. Als de elite zo ver met de schoenen in het linkerspecttum staat, dan is al heel snel een beetje tegengas al extreem-rechts.

Dr.Platypus | 20-08-22 | 19:33

Op naar een nog grotere teringbende in NL. Waar is het beter?

martn | 20-08-22 | 19:22

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl