Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - De link tussen Albanië, een snoepwinkeltje in Amsterdam en Mark Rutte

Albanië, kandidaat EU-lidstaat, haalt via de Amsterdamse koopmansgeest alvast wat harde Noord-Europese euro's binnen

Geobsedeerd als ik ben door de onherroepelijke ondergang van 020 (gelijk Sodom en Gomorra) bladerde ik mijn hotel in Tirana door de Halsemabode, op zoek naar inspiratie voor toxische twietjes. En jawel: na luttele minuten was het bingo: PvdA-wethouder Sofyan Mbarki vindt het volstrekt normaal dat er in de Leidsestraat (maandelijkse huurprijzen vanaf 15.000 euro) een onontbeerlijk en uniek snoepwinkeltje is gekomen in de plaats van een echte Hollandse visboer. Wolla! 

In antwoord op vragen van de VVD schrijft hij dat de snoepwinkels in het centrum niet de kenmerken hebben van toeristenwinkels. "Ook Amsterdammers kopen snoep in zo’n snoepwinkel, terwijl er wat betreft bedrijfsvoering, reclame en presentatie van de winkels geen elementen zijn aan te wijzen die specifiek met toeristen en dagjesmensen in verband kunnen worden gebracht." Wolla!

En hupsakee: daar was mijn toxische twiet! Twiep Laurens reageerde onmiddellijk: Ik woon hier letterlijk om de hoek, geen buurtbewoner koopt hier... aan de muur hangen steevast A4'tjes... "today cash only"-  elke dag is de pinautomaat stuk. Ondernemer Rob Muntz, die naast mij in bed lag in het hotel in Tirana, wist meteen hoe laat het was: de uitbater heeft omzet nodig met contant geld om zo zijn eigen zwarte contante geld er aan toe te voegen, waardoor het witgewassen wordt

De zalvende woorden van een Marokkaanse PvdA-wethouder glijden er bij het hoernaille van de Halsemabode in als Gods woord in een ouderling of als knapenkwark in meester Cindy Smeets, en de intellectueel uitgedaagde lezers van het Parool dachten na deze virtuele scheet van Mbarki: "Sjonge jonge, wat ruikt het hier lekker, net of iemand lever met uien staat te bakken." 

Ik wilde wel eens weten wie de echte eigenaar van het pandje aan de Leidsestraat 61 was dus ik deed wat elke normale journalist doet: Follow the Money. Een fluitje van een cent. Nu ben ik in korte tijd dol geworden op Albanezen en ik vind het een geweldig volk, zo niet het alleraardigste volk dat ik ooit in mijn leven tegenkwam, dus ik kreeg geen negatieve associaties toen ik ontdekte dat een Albanees dit snoepwinkeltje uitbaat. In het bestuur van Candy Pirates zit overigens deze schattige juffrouw, maar dit terzijde. 

Toen ik in Brussel woonde, bezocht ik regelmatig duistere Albanese kroegjes waar wilde Balkan-muziek gedraaid werd en waar de clientèle bestond uit kommersjele sekswerksters, drugshandelaren, Pistolen Paultje-achtigen en andere nachtbrakende paradijsvogels. De eigenaren gaven veel rondjes weg, in tegenstelling tot de aartsgierige Belgische horecaffers, en menigmaal strompelde ik rond het ochtendgloren voldaan naar buiten. 

Ik bezocht Joegoslavië voor het eerst in 1977 en vond het meteen geweldig. Coming home. Niet voor voor niets is mijn favoriete filmmaker Emir Kusturica, mijn favoriete filmcomponist Goran Bregović en mijn favoriete Balkan-zangers Ceca

Een Slavische term die in mijn geheugen gegrift staat, is lumpavanja. Het komt er op neer dat je de hele kroeg of het hele restaurant sloopt en daarna de eigenaar keurig de schade vergoedt. Iedereen blij! Hier een schitterende voorbeeld van lumpavanja: een jaar of wat geleden reisde ik met mijn boezemvriend Conny Mus (dat zijn herinnering tot een zegen mag zijn) en een bont gezelschap naar Somber in de Servische streek de Vojvodina. Zijn toenmalige vrouw Aleksandra (joodse moeder, Servische vader) wilde terugkeren naar de orthodoxe moederkerk en Mus vond dat daar een feestje bij hoorde. Mus en ik gedijden goed in die sfeer van de films van Emir Kusturica, waarin je morgens als ontbijt gewoon lekker slivovitsj naar binnen kan hakken en waar je lekker gek kan doen zonder dat de mensen foei zeggen. Na allerlei onbegrijpelijke rituelen in de kerk in Somber, met veel zwaaiende wierookvaten (die priester gaat mij klauwen met geld kosten, hoor ik Mus nog zeggen) was Aleksandra weer orthodox. Feest!

Con had een restaurant afgehuurd aan de Donau, compleet met een zigeunerorkest. Die speelden aanvankelijk allemaal klotenummers van het genre waarmee ze onze steden onveilig maken, en ik ben toen maar eens gaan vragen of ze iets konden spelen wat ze zelf mooi vonden. Dat kon. Mus weer betalen en het werd een van de dolste feesten die ik ooit heb meegemaakt. De dames dronken slivovitz uit hun pumps, we donderden door de tafel heen, het servies werd gesloopt en na afloop betaalde Mus met een grijns de schade. Terug naar Sombor werd we aangehouden door de politie, die gebeld was door de eigenaar van het restaurant. Blazen of betalen, zei de politie, en Mus betaalde weer, met die eeuwige grijns op zijn smoel. Hij was een van de allergulste mensen die ik ooit ontmoet heb.

Mijn Gonzoësque avonturen op de Balkan en elders leverden mij respect op van mijn kompaan Olaf Koens die mij, Hunter S. Thompson, Ernest Hemingway, Vasili Grossman en Pieter Waterdrinker ganzenveren in de poepertjes prikte in de speech die hij schreef toen hij tot Journalist van het Jaar was verkozen. 

Ik heb een groot deel van mijn leven in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten verpatst maar nu ik na lange tijd weer terug ben in de Balkan (de laatste keer was in 1995, in Mostar tijdens de Knin-oorlogen kort daarna in Sarajevo), ben ik zo blij als de Idioot in het bad:

De damp die van het warme water slaat
Maakt hem geruster : witte stoom…
En bij elk kledingstuk, dat van hem afgaat,
Bevangt hem meer en meer een oud vertrouwde droom

Om terug te komen op het snoepwinkeltje in de Leidsestraat: ik vind het geweldig hoe Albanezen net als Marokkanen altijd weer door de mazen van het net glippen. Albanezen in de diaspora (10 miljoen buiten Albanië) zijn, net als Marokkanen, individualisten. Het individualisme onder Marokkanen manifesteert zich het duidelijkst bij Marokkaanse schrijvers, sporters, actrices, criminelen. Individuele kwaliteit gedijt goed bij kanslozen, uitgeslotenen. Als je jaren op straat moet doorbrengen, word je haast vanzelf crimineel. Of als je je niet thuis voelt op straat tussen criminelen of Nederlanders en ook je ouders je niet kunnen boeien, duik je in de (woorden)boeken en word je schrijver, dichter, cabaretier of columnist. 

Het eerste dat mij opviel in Albanië, is dat het de zachte onderbuik van de Europese islam vertegenwoordigt. Een van de redenen is natuurlijk dat iedere vorm van religie verboden was onder de communistische dictator Enver Hoxha. Hij was bijna vijftig jaar aan de macht, net als Stroessner in Paraguay en Salazar in Portugal. Een halve eeuw hersenspoeling is geen kattenpis. De koran was verboden, de moskeeën waren gesloten en kinderen mochten geen islamitische namen hebben. Elvis Naçi is de meest vooraanstaande moslim van Albanië en staat in de top 500 van islamitische denkers wereldwijd. Ik hoop hem volgende week vrijdag te spreken, deze supermoslim die van voren Elvis heet. Elvis

De ietwat slechte reputatie die Albanezen genieten, begon feitelijk in 1991 toen tienduizenden jonge mannen de Vlari-boot bestormden en naar Bari in Italië vluchtten. Velen vielen ten prooi aan de reeds bestaande Albanese maffia-structuren, waar de besa, een soort omerta, heilig is. Vrijwel iedere Albanees, man en vrouw, heeft onder het communistisch bewind leren schieten, al dan niet vanuit zo'n bunkertje en dat is natuurlijk handig als je gaat solliciteren bij the Firm. Tijdens de zogenaamde Albanese burgeroorlog in 1997, veroorzaakt door een catastrofaal piramidespel, werden alle kazernes geplunderd en dat wapentuig vond gretig aftrek in west-Europa. 

De Albanese diaspora, tien miljoen mensen dus, is nu gretig aan het investeren in het moederland en Tirana is booming, met een spectaculair nachtleven. Ik zou daar graag hele stukken aan wijden op de GeenStijl maar mijn patroon Bart Nijman heeft inmiddels al met voldoende gele kaarten gewapperd - "Tuurke, donder op met je advertorials, kom eens met serieuze onderzoeksjournalistiek, menneke, anders heeft je laatste uurke geslagen" - en het lijkt erop dat hij het record ontslagdreigementen van Pieter Klok van de Azijnbode gaat overtreffen. Daarover in mijn volgende feuilleton meer. 

Ik zal dan ook uitweiden over de geheimzinnige band tussen premier Rutte en zijn Albanese collega Edi Rama. Hoe komt het dat Rutte de toetreding van Albanië tot de EU jarenlang traineerde en nu ineens beste vriendjes is met Rama? Door de enorme olievelden in Albanië die Rutte's broodheer Shell gaat exploiteren! Edi Rama blinkt uit in oneliners. Op de vraag wat hij gaat doen tegen de massale braindrain die Albanië teistert en de totale leegloop van jongere arbeidskrachten, riep hij dat hij mohammedaanse gastarbeiders uit Bangladesh wil importeren. Enfin, daarover komende woensdag meer.

Mirupafshim!

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

"en waar je lekker gek kan doen zonder dat de mensen foei zeggen"
Ja dat mis ik hier wel.

Duwbak_Linda | 16-07-22 | 23:02 | 1

En al die gele kaarten voor Tuurke geloof ik geen sikkepit van.

Duwbak_Linda | 16-07-22 | 23:31

Even wat leestips voor de schade die massamigratie kan aanrichten als je zwakheid toont. Een wetenschappelijk "Weapons of Mass Migration", geeft een mooi voorbeeld van hoe militair inferieure landen vaak migratie gebruiken als tactiek. Blijkbaar bijna dubbel zo effectief als conventionele oorlogen voeren. De staten die deze tactieken toepassen zijn zelf vaak autoritair, maar juist door ons "relatief" transparante medialandschap en regering kunnen ze precies zien wat die stroom doet met de publieke opinie.
.
Dan literatuur, "De Ontschepening" de ontscheping jean raspail, geloof uit 1972. Vol met gortdroge humor, ondertussen eigenlijk bijna profetisch. Primisse, miljoen migranten van een andere cultuur komen Europa in. De reactie van Europeanen zo zwak, links, progressief, dat uiteindelijk iedereen onder de voet wordt gelopen. Je herkent alle typjes in het boek: of het nu: Nieuwsuur is, Prem Radhakishun, je willekeurige hippie, of Nieuwkerk. Er wordt met die types heerlijk de draak gestoken.
.
Dus wil je gefundeerd dit soort shit bij je woke kennissen even aanhalen, gratis twee tips, leuk voor een verjaardag.

Shestov | 16-07-22 | 21:25

Hoeveel Albanezen worden er dagelijks opgepakt in Amsterdam wegens allerlei straatcriminaliteiten?

swassannuf | 16-07-22 | 19:38 | 1

Geen. Die werken tegenwoordig allemaal in een snoepwinkel.

Lorejas | 16-07-22 | 20:05

Mooi stuk Tuurke!
Albanezen zijn natuurlijk het grootste paupervolk van Europa maar, dat kan ook zo z'n charmes hebben voor hen die de zelfkant van het bestaan doorvoelen en mee kunnen bewegen met de triestheid van het bestaan..

aflaatverkoper | 16-07-22 | 19:25

Albania wordt gewoon een geweldig EU land. Mark vindt dat nl ook

Tonyvanwychen | 16-07-22 | 19:08

Dus die mbarki is of enorm dom, of enorm corrupt. Het is een Marokkaan, ik twijfel nog.

Nuchternederland | 16-07-22 | 19:03

Ik stel voor Nederland om te dopen in sinterklaasland. Als ik zie hoeveel geld wij weggeven aan soepsidie, Afrika, Oekraïne en daar komt Albanië nu ook nog bij, verbaas ik me wel eens. We schijnen het te hebben.

jan huppeldepup | 16-07-22 | 18:15 | 8

@Verbandmeester | 16-07-22 | 19:10:

Niet alles is succesvol natuurlijk. Maar ik meen dat sinds 2000 de armoede is gehalveerd wereldwijd. Mensen die niet langer in een plaggenhut wonen en wortels uit de grond graven om maar iets te eten worden dan natuurlijk al snel consumenten en producenten wat allebei nodig is voor de handel. Dus ja, het is goed voor Nederland als we zowel kunnen importeren uit als exporteren naar landen die voorheen te onderontwikkeld waren.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 19:30

@jan huppeldepup | 16-07-22 | 19:14:

De Chinezen geven ook geld hoor. en.wikipedia.org/wiki/List_of_chariti...

Ze willen hun plekje op het wereldtoneel. En dat doen ze goed.

Verder zijn de Chinezen wat gehaaider en wij veel minder agressief. Maar in principe komt het op hetzelfde neer. Chinezen zijn al jaren bezig met "silk-road 2.0" en wij gaan er nu pas mee beginnen. Dat kan je de politici (vooral uit de jaren 70 en 80, maar ook 90) wel kwalijk nemen. Ze luisteren naar hun herkiezing en niet naar wat we eigenlijk MOETEN doen. Er werd liever geïnvesteerd in (bijna) oudjes die gingen stemmen dan de toekomst d.m.v. investeringen, ontwikkelingssamenwerking en defensie bijvoorbeeld.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 19:35

@Asteroid-B612 | 16-07-22 | 19:29:

"Dat is globalisme."

Globalisme is een eng woord voor ongeïnformeerde mensen. In werkelijkheid doen "we" al op 1 of andere manier aan globalisme sinds de oudheid. Multiculturisme? Idem ditto. Sommige mensen doen alsof het heel eng is maar de meest succesvolle "rijken" qua alles (wetenschap, technologie enzovoort) deden er al aan. Of je het nu hebt over de Achaemeniden of de Habsburgers.

Weet waar het wel vaak fout gaat? Nationalisme. Het was een nationalist die de eerste wereldoorlog veroorzaakte. Het was een nationalist die de tweede wereldoorlog veroorzaakte. Het was een nationalist die de ellende in Joegoslavië veroorzaakte. En nu is het een nationalist die de ellende in Oekraine (en je hebt gelijk deels Rusland) veroorzaakt.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 19:42
▼ 5 antwoorden verborgen

Een goed draaiende viswinkel sluiten om vervolgens toestaan dat er een witwaswinkel in wordt geopend prima pvda beleid

van Dam | 16-07-22 | 18:11

Hmm, weet niet of Arthur nou echt op de hoogte is van Albanië. Genoeg mensen die er anders over denken.

Albanië is een prachtig land met veel potentie. Het moet zo snel mogelijk in de Europese Unie worden opgenomen omdat het alle kwaliteiten heeft die nodig zijn om deel uit te maken van de EU: een rijke cultuur, een goed opgeleide bevolking en stabiele instellingen. Albanië heeft de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt en het wordt tijd dat het zich bij Europa aansluit, zodat het zich kan ontwikkelen tot een van de meest welvarende lidstaten. Het land staat momenteel voor veel uitdagingen, maar met het lidmaatschap van de EU kunnen deze relatief snel worden overwonnen.
Albanië is een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Het land heeft een interessante geschiedenis, die de wortel is van de cultuur die de mensen van Albanië vandaag hebben. Het land heeft veel ontberingen doorgemaakt, maar is er sterk uitgekomen. De mensen in Albanië zijn vriendelijk en gastvrij en staan ​​altijd open voor nieuwe mensen en nieuwe kansen.
De economie van Albanië groeit ook snel. Het land heeft veel potentie en moet zo snel mogelijk in de EU worden opgenomen. Het land heeft een stabiele regering, wat belangrijk is voor de EU. De economie is ook gediversifieerd, wat betekent dat ze de moeilijke economische omstandigheden van de EU kan doorstaan.
Kortom, Albanië moet zo snel mogelijk in de EU worden opgenomen omdat het veel potentieel heeft en de mensen vriendelijk en gastvrij zijn. De economie groeit ook snel, wat een goed teken is.
Ik ben van mening dat Albanië zo snel mogelijk moet worden opgenomen in de Europese Unie vanwege de rijke geschiedenis en cultuur die het land heeft, de sterke economie die het doormaakt en de stabiele regering die er is. De mensen in Albanië zijn vriendelijk en gastvrij en staan ​​altijd open voor nieuwe mensen en nieuwe kansen.

Vriendelijke en gastvrije mensen - is dat niet wat we allemaal willen?

Ichneumonidae | 16-07-22 | 17:58 | 8

@Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 18:14:
Eens. Kwam voor corona zeer regelmatig in Albanië, de grens ligt hemelsbreed 12 km van mijn tweede domicilie. Wat mooi, ruig, echt en nog veel meer. Als ik een dagje ging wandelen in het Nationale Park Prespa (vergeten stukje Europa, drielandenpunt MK, AL, GR) wat ik regelmatig deed, moest ik niet vergeten mayonaise voor bij de maaltijd mee te nemen, want die werd alleen in de steden verkocht. Blijf toch een kaaskop.

Ruud Hazes56616330 | 16-07-22 | 18:45

ik zeg nee tegen een EU toetreding van Albanië en niet om het land maar om het feit dat de EU een onbestuurbaar gedrocht is geworden. Ik wil heel heel graag terug naar de EEG maar ja Balkenende had net als later Rutte schijt aan de uitslag van een referendum.

Fedde71 | 16-07-22 | 18:52

@Fedde71 | 16-07-22 | 18:52:

Het referendum van Balkenende ging niet om lidmaatschap van de EU, het ging over een pan-Europese grondwet. Wel een belangrijk detail. Dat ging niet door. Helaas want het was beter dan het verdrag van Lissabon wat in plaats daarvan werd opgesteld om het verdrag van Nice een broodnodige update te geven. En dit alles omdat mensen nee stemde op iets wat ze overduidelijk niet eens begrepen.

Het associatieverdrag met Oekraïne had ook niets te maken met lidmaatschap van de EU. Het ging daar helemaal niet over. Het was tevens niet bindend maar raadgevend. Vrijwel niemand kwam opdagen behalve dan die 20% die woest zijn op de staat, op de EU enzovoort. Oh en wat ouderen en D66ers.

Daarnaast is de Brexit van Boris nu niet bepaald een gigantisch succes te noemen. Nou ja, voor sommige steenrijke Britten wel natuurlijk. Maar voor de gewone Brit doorgaans niet bepaald.

Voor Nederland heeft uittreden uit de EU helemaal geen zin tenzij op zijn minst onze belangrijkste handelspartners in een praktisch dezelfde unie gaan zitten. En dan nog verliezen we erop.

Gewoon de kille werkelijkheid.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 19:19
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik las "Albanië haalt alvast Noord Afrikaanse parels naar binnen"

WellusNietus | 16-07-22 | 17:52

Verkantie!!

Flightless bird | 16-07-22 | 17:48

Denk dat Rutte nog een zere kont heeft van de manier waarop Shell hem genaaid heeft met de dividendbelasting en dat Shell vertrokken is naar het GB. Shell heeft Rutte enorm mooi misbruikt.

Fedde71 | 16-07-22 | 17:47 | 3

Valt wel mee hoor. Eerder teleurgesteld.

Zowel de Shell als Unilever waren Nederlands-Britse bedrijven. Het was heel erg te voorzien dat ze naar Groot-Brittanie zouden vertrekken. Er viel daar een betere deal te halen. Rutte heeft zijn best gedaan, maar ja.

nl.wikipedia.org/wiki/Unilever

nl.wikipedia.org/wiki/Shell_(bedrijf)

Droevig maar waar.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 17:56

@Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 17:56: wel jammer dat beide zijn vertrokken maar denk dat Rutte er een enorme nare nasmaak voor over heeft gehouden. Met name Shell heeft hem publiekelijk en openlijk laten vallen.

Fedde71 | 16-07-22 | 18:35

@Fedde71 | 16-07-22 | 18:35:

Rutte wist natuurlijk best dat Shell en Unilever zouden vertrekken als ze niet een 'betere deal' zouden krijgen. Die kregen ze niet. En nu zijn het Britse bedrijven. Is dat zijn schuld? Niet echt. Hij heeft er alles aan gedaan om ze te behouden. Maar ja. De emotie overwon het weer eens van de logica bij veel mensen.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 19:45

Realiteitszin is guurrechts rascisme!
Irreëel wensdenken is een uitstekend verkiezingsprogramma.
Wegkijken is hoop.

klimgek | 16-07-22 | 17:45

Inmiddels is in Amsterdam de helft van de Jaminwinkels permanent gesloten. Die Mbarki heeft het helemaal begrepen.

Ruud Hazes56616330 | 16-07-22 | 17:45

Het blijft hoogst merkwaardig dat het enige wat je nodig hebt als je wilt witwassen in deze tijd, is de juiste etniciteit.

smdyasc | 16-07-22 | 17:42 | 1

En vooral ook het juiste geloof

Graftak | 16-07-22 | 18:36
-weggejorist-
Fruttert14 | 16-07-22 | 17:15

Hier is 50 jaar jong het nieuwe 40, maar in landen als Albanië, Roemenië is 40 het nieuwe 80.

MargauxGrandCru | 16-07-22 | 17:14

Bij foto 1 wist ik genoeg, kiezelstrand en ouwe strandbedden zonder armleuning en boven op elkaar.
Een idioot in warm bad, moest denken aan de onvolprezen Soldaat Schwejk.

Uw Verzekeringsadvis | 16-07-22 | 17:11

Hoe gaat het nu verder met dat snoepwinkeltje?

Roos | 16-07-22 | 17:00 | 6

@Risingson | 16-07-22 | 17:25: dank! Interessant, ook gezien de gezondheidscultus: de viswinkel eruit , (vette) vis moet plaatsmaken voor een winkel met zoete troep...

Roos | 16-07-22 | 17:41

Fons de Visscher (de nu gesloten viswinkel in A'dam) is in Helmond (jawel) begonnen en zijn spulletjes waren voortreffelijk. Zijn opvolger heeft het niet lang volgehouden omdat ie niet dezelfde kwaliteit leverde.

Slough | 16-07-22 | 17:59
▼ 3 antwoorden verborgen

Hahaha! Die foto van Arthur met die "chef" Die dingen noemen mijn maten en ik altijd "het vieze chefje". Ik weet niet meer hoe en waarom (zal wel iets met kwaliteit hebben te maken) maar als ik ze zie, waar ook ter wereld, moet altijd ik glimlachen.

Basil Fawlty | 16-07-22 | 17:00

Albanezen zijn in staat geweest om hun criminele organisaties in Italië voet aan de grond te laten krijgen. Midden tussen de maffia. We halen de ergste soort criminelen naar binnen als we dat land in de EU toelaten. We gaan hier echt verschrikkelijk spijt van krijgen.

Bigi Bana Boy | 16-07-22 | 16:59 | 4

Wat is er nu weer mis met Brabant?

thanseeuwen | 16-07-22 | 17:55

@Slough | 16-07-22 | 18:01:

Ja, hier in Friesland zijn we stinkend jaloers op de Brabantse drugscriminelen. We willen ze dolgraag hebben. (NOT)

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 18:10
▼ 1 antwoord verborgen

Underground, aanrader van Emir Kusturica en met muziek van Goran Bregovic.

JWZ_JMK | 16-07-22 | 16:58 | 1

Ook zijn andere films zijn zeer de moeite waard o.a. Black cat white cat. When daddy was away on business. Niet van Kusturica, maar van Slobodan Šijan nog een must see Wie zingt daar zo? (Ko to tamo pjeva?) Allemaal even absurdistisch als het leven zelf in die contreien.

Ruud Hazes56616330 | 16-07-22 | 18:30

Mooi geschreven, zoals altijd, maar...

We zouden de Albanezen moeten omarmen. Ze duwen de "Mocro-maffia" uit de markt. Je hebt zelden last van ze. Ze zijn het enige Europese land wat aan het einde van de holocaust meer joden had dan daarvoor EN er goed voor zorgde. Het is een miskent volkje. Ondernemend (toegegeven niet altijd legaal) als we ons zorgen moeten maken over kandidaat-lidstaten dan zou ik eens goed naar de Serviërs kijken. Dat was toen, is nu nog steeds een verraderlijk leugenachtig rot-volk wat net zoals de Russen nu de meest walgelijke oorlogsmisdaden in recente geschiedenis in Europa op haar geweten heeft. Wat die mensen daar bezielt is mij een raadsel maar het is het enige kandidaat-lidstaat waar ik absoluut nihil hoop voor heb (naast Turkije, dat alleen voor de show kandidaat-lidstaat is).

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 16:56 | 4

Nee, de Albanezen en Mocros gaan samenwerken. Allebei moslim, en de Albanezen hebben heel veel wapens.

Asteroid-B612 | 16-07-22 | 18:07

@Is dit nog nieuws? | 16-07-22 | 17:54:

Welk punt wil je nu maken?

Holocaust. Albanië nam joden op en verborg EN beschermde ze volgens hun erecode (bess). Niet om het 1 of ander maar dat was bij ons wel wat anders.

Corruptie. Albanië is ermee bezig. Duurt nog wel een poosje.

Misdaad. Albanese maffia staat bekend als zeer discreet, zo discreet dat men eigenlijk niet eens weet hoe machtig ze zijn, alleen dat ze heel machtig zijn. Oh, en ze nemen/namen de toko over van de "Mocro-maffia" en andere gewelddadige criminelen in Nederland.

Dus wat was je punt precies.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 18:22

@Asteroid-B612 | 16-07-22 | 18:07:

In je fantasiewereldje misschien. Mocro's zijn veel te onbetrouwbaar. Albanezen werken alleen samen met "omerta-familia" clubjes zoals bepaalde Italiaanse, Joodse en Bulgaarse clans. Niet met cowboys.

En islam heeft er geen kloot mee te maken. Echt niet. Albanese maffia werkt graag samen met joden, katholieken en orthodoxen maar gaan echt niet in zee met schietgrage debielen. Jij dwaallicht.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 18:25
▼ 1 antwoord verborgen

Albanie, ik heb daar een lastige gedachte bij.
De oostbloklanden lagen niet erg in de trek van west europa.
Dat gevoel heb ik dus ook bij Albanie.
Ik moet toegeven dat er wel mooi vrouwlijk schoon loopt, zie foto.
Ik hoop dat het niet weer een land is wat zijn zakken vult over de ruggen van de west-europeanen.

Zitvlak | 16-07-22 | 16:49 | 4

Hoop is uitgestelde teleurstelling.

Joris Beltsin | 16-07-22 | 17:07

@Joris Beltsin | 16-07-22 | 17:07: U zet me weer op mijn plek.

Zitvlak | 16-07-22 | 17:16
▼ 1 antwoord verborgen

Connie Mus, wat een verschil met Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars van Nieuwzuur. Journalistiek vs oplezers die minachtend kijken.

funkyd | 16-07-22 | 16:45 | 4

Connie Mus, echt een oude rot in het vak.

Zitvlak | 16-07-22 | 16:53

Connie Mus was correspondent in Israel en boycotte op een gegeven moment de Jerusalem Post. (Wat zullen ze geschrokken zijn, die Israeli's.) Was hem blijkbaar niet anti-Israel genoeg.

J.P.Drapeau | 16-07-22 | 17:18

@J.P.Drapeau | 16-07-22 | 17:18:
De familie van zijn ex noemde Connie altijd een antisemiet. Tijdens een vakantie in Galilea mocht ik getuige zijn van twee elkaar in de haren vliegende zusters. Connie wel pro-palestijns, maar woonachtig in Oost-Jeruzalem in het huis van een verdreven familie. Kon het goed met hem vinden, maar absoluut niet bijhouden. La Bastille, Pianobar, bij Braakhekke of waar dan ook. Altijd tot het gaatje.

Ruud Hazes56616330 | 16-07-22 | 18:15
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een gribusland trouwens, dat Albanië. Ik krijg meteen associaties met snorren, zonnebrillen en huurmoordenaars.

Frilek | 16-07-22 | 16:43 | 2

En Borat en z'n zus (nr. 1 prostitute)

Zenzeo | 16-07-22 | 17:08

@Zenzeo | 16-07-22 | 17:08:

Gefilmd (deels) in Roemenië, Boret zelf zou uit Kazachstan komen, waar de Kazakhstanis (en Roemenen) niet zo heel er blij mee waren. Maar inderdaad ergens op het noordelijkhalfrond. Close dus..

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 17:30

Eén van die gedichten die je als puber vol Weltschmerzt leest en daarna prompt vergeet... Vasalis. Toch prachtig:

..."En elke week wordt hij opnieuw geboren
En wreed gescheiden van het veilig water-leven,
En elke week is hem het lot beschoren
Opnieuw een bange idioot te zijn gebleven."

Dank voor de herinnering.

treintrien | 16-07-22 | 16:42

Natuurlijk heeft Rutte de deur geopend voor Shell. Waarna Shell haar middelvinger opstak naar Nederland en -net als Unilever- de kuierlatten nam richting Brexit-land.

Frilek | 16-07-22 | 16:40 | 2

Het eerste wat je krijgt, na je benoeming als Shell topman of -vrouw, is het telefoonnummer van de Nokia van Rutte.

Wijze uit het Oosten | 16-07-22 | 16:42

@Wijze uit het Oosten | 16-07-22 | 16:42: Had die mevrouw met dat paard ook niet wat aandelen?

bitterpete | 16-07-22 | 17:19

Emil Kusturica en Goran Begovic! Inderdaad geweldige kunstenaars Arthur.
Underground is een heerlijke absurde komedie met dat hoempa-Balkan orkest. Die gingen toen ook toeren en een leuk feest zo meegemaakt in Paradiso.

Je maakt mij verder wel nieuwschierig naar Albanië. Een collega vertelde er ook al enthousiaste verhalen over.

Nuuk | 16-07-22 | 16:37

Ik snap best dat we in Europa moeten samenwerken, ben daar ook zeker voor te porren maar ik vind het ontzettend Kudt dat er allemaal benoemde bestuurders zitten zoals Frans Timmermans en de rest van zijn collega’s die ons allemaal dwingend dingen opleggen die wij niet willen.
Ook na de Brexit is er helemaal geen zelfreflectie geweest want het lag natuuurlijk allemaal aan de Britten.

MargauxGrandCru | 16-07-22 | 16:36 | 4

@Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 17:12:
Maar die dingen die moeten, daar gaat de discussie te weinig over.
Moeten we zoveel vluchtelingen opnemen, wij kunnen niet de wereld redden.
Moeten wij de klimaatverandering stoppen, wij kunnen dat niet, wij in Europa zijn daar te klein voor geworden.
Moeten komkommers recht zijn, kromme zijn ook goed.

HA BIER!1! | 16-07-22 | 17:39

@HA BIER!1! | 16-07-22 | 17:39:

Vluchtelingen. Van alles wat zich aanmeld wordt ongeveer 40% gestuurd naar een ander EU land waar ze zich eerder aanmeldde. 30% komt simpelweg niet eens in aanmerking. 30% krijgt een tijdelijke verblijfsvergunning.

Klimaatverandering. Nee, we moeten wel natuurlijk ook iets doen. Het Parijsakkoord is daar duidelijk over. Alle landen doen mee behalve Nicaragua (vond het niet ver genoeg gaan) en vroeger onder Trump de VS. Dus ja.
Komkommers. De EU stelt kwaliteitseisen aan voedsel. Zowel wat hier verbouwd wordt als wat we importeren. Daar moet fruit, vlees en groenten aan voldoen als men het hier wil verkopen. Dat lijkt mij een goed iets.

Zoals met alles. Als je verder neust dan de 'catchy' clickbait zie al snel dat het allemaal wel meevalt.

Theodorus.Goldbach | 16-07-22 | 18:48

@theodor. .hoe kom jij aan die informatie over vluchtelingen. Vanuit mijn werk weet ik dat er zelden mensen worden uitgezet. Velen verdwijnen ook in de illegaliteit. De Europese netwerken zijn immers enorm.

MeppieRocks | 17-07-22 | 00:11
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl