Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Safari Eurabia - Last Night in Malmö: zingende halfmannen in roze tuinbroeken wisselen luiers

De Safari Eurabia reist naar de noorderverlichting. Het Britse voorgeborchte van beton, bitter en blubberlijven is verruild voor het vurenhouten voddenvolk van het Scandinavische vasteland

Na mijn Odyssee door de ingewanden van Engeland keek ik halsreikend uit naar Malmö en in het bijzonder naar de safari door de wijk Rosengård, die voor 95 procent uit Irakezen, Afghanen, Somaliërs en moslims uit het voormalige Joegoslavië bestaat. Eurabia op zijn best! 

Zlatan Ibrahimovic is de beroemdste telg uit deze wijk en verder haalt Rosengård het nieuws hoofdzakelijk met etnische narigheid. Recentelijk waren er rellen rond koranpyromaan Rasmus Paladan, die de boel ook al opjutte in 2020, en de zeer gewelddadige volksoproer na de sluiting van een duistere moskee zette Rosengård al in 2008 op de internationale kaart.  

Voor de zekerheid neem ik mijn maat Teun Voeten mee. Teun is cultureel antropoloog, gepromoveerd op de Mexicaans drugsoorlogen en heeft bovendien een rijbewijs én een auto. 

Ik vraag aan professor Teun of ik mijn kogelvrije vest mee moet nemen. De gemoedelijke Brabo (Boxtel, 1961): “Goede vriend Tuur, ik denk dat wij geen gevaar lopen. Alles ist relativ. De murder rate van Tilburg was destijds hoger dan die in het Chicago van Al Capone en ik voel aan mijn water dat de moordcijfers van Rosengård toch minstens tien keer lager liggen. Je moet niet geloven wat er in de kranten staat, jungske.”

Vooralsnog lijkt de grootste bedreiging van onze broze gezondheid het peperdure voer in de troggen (ik zou er mijn varkens vanaf schoppen) op de boot van het Duitse Putagarden naar Rødby, op het Deense eiland Lolland. De overtocht duurt slechts 45 minuten en kost 116 euro voor een enkele reis. Alsof je een emmer leeg schudt. 

Het tochtje doet mij meteen denken aan de de horrorverhalen over  de drankveerboten tussen Zweden, Duitsland en de Baltische staten, vol intens treurige Vikingen die heen en weer varen, louter om zich te laten vollopen. 

Terwijl het monotone, om niet te zeggen saaie landschap van Denemarken aan mij voorbij suist, reconstrueer ik het beeld dat ik heb van Zweden. 

Ik was er voor het eerst en laatst in 1980. Op Interrail-tournee had ik op een Grieks eiland kennis gekregen aan een meisje uit Stockholm. Ze woonde met haar gescheiden alcoholische moeder, een puissant rijke uitgever,  op Kungsholmgatan, een naam die ik om mij onbekende reden nooit vergeten ben terwijl ik toch de nodige gaten en hiaten in mijn geheugen heb. 

Het was midsommar (goeie film trouwens) en ‘s nachts ging ik met het haar hoogblonde vriendinnenschaar naakt zwemmen in een meer. Dat voldeed dan weer aan de heerlijke clichés van Zweden - de vrije liefde, de ondeugende filmpjes uit de jaren zeventig en meer van dat soort onzin - met als enige nadeel dat ik een gemene midsommardruiper opliep. 

Sindsdien trok het land hoogstzelden mijn aandacht.

Ik genoot natuurlijk van het seksschandaal van de Zweedse Academie dat ertoe leidde dat de Nobelprijs voor de Literatuur dat jaar niet werd uitgereikt. Ik vond het sowieso al bespottelijk dat kunstbroeders Harry Mulisch en Hugo Claus de Nobelprijs nooit mochten ontvangen en die ongewassen zondagsdichter van een Bob Dylan wel. Wel had ik aanvankelijk mijn twijfels rond de bipsenknijperij van Jean-Claude Arnault, theaterregisseur en vooral echtgenoot van Academie-lid Katarina Frostenson, een jaloerse fopdichteres. Het leek mij toch sterk dat veenlijk Arnault achttien stokoude, op sterven na dode leden van de Zweedse Academie bepoteld zou hebben. Maar goed, de viespeuk moest uiteindelijk twee jaar brommen. Zijn verdiende straf! 

Het eerste dat mij opviel toen we de Brug van Denemarken naar Malmö waren over gesuisd - hupsakee, 55 euro voor tien minuten good clean fun - dat Zweden een waar kinderparadijs is en dat is natuurlijk al een hele goede reden om het land te mijden. Werkelijk overal heeft men speelhoekjes voor grut en kroost gemaakt en verschoonplekken voor baby's op de genderneutrale plees, waar ik halfmannen in tuinbroeken zingend met strontluiers in de weer zag.  

Wat is er toch gebeurd met de stoere Viking? Ik snap best dat Zweedse vrouwen liever een Somaliër, Pakistaan of Afghaan thuis hebben omdat die dichter bij Nilfisk de Noorman staan dan de luierverwisselende Bjerne en Torgil in hun roze tuinbroeken. 

Misschien ook was Cornelis Vreeswijk daarom zo geliefd was bij de Zweedse dames want Kees uit IJmuiden was nog een echte kerel. Dat bleek wel toen hij twee meneren die verkleed waren als dames zijn huis uit had gebonjourd. Boze tongen in Nederland beweerden dat Kees in kennelijke staat was maar daar geloof ik niks van want de man dronk met mate. 

Onze IJmuidenaar hield gewoon niet zo van travestieten, en al helemaal niet als die hem tegen betaling wilden gerieven. Wij doen altijd wat lacherig over Vreeswijk met zijn gekke liedjes maar de beste man is een volksheld in Zweden, waar hij in 1964 debuteerde met Ballader och oförskämdheter ("Ballades en vrijpostigheden").  De Cornelisdagen zijn een van Zweden’s belangrijkste culturele uitspattingen en vinden plaats in het Rival Hotel op het Mariatorget in Stockholm. 

Benny Andersson, die van de A of B in ABBA, is de eigenaar van het hotel en voorzitter van Vreeswijk’s fanclub. Toen het Vreeswijkmuseum moest sluiten - een zwarte dag uit de Zweedse geschiedenis - maakte Andersson een vleugel voor Kees vrij in het Abba-museum. De Zweedse tv zond de staatsbegrafenis van de flygande Hollandären, in 1987, rechtstreeks uit, iets wat ik de NOS nog niet zie doen bij de uitvaart van een Boudewijn de Groot of Dries Roelvink.

Wat mij verder meteen opviel in Zweden - los van het feit dat de mannen lijken op oude lesbiennes die net getransgenderd zijn, is dat de Zweden zo slecht gekleed zijn. Ik loop erbij als een voddenbaal maar dat doe ik bewust. Noem het de poor chic attitude, met als belangrijkste Nederlandse exponent Matthijs van Nieuwkerk. Werkelijk alles loopt in Malmö loopt in joggingbroeken en campingsmokings. Als het maar makkelijk zit en slobbert. En de helft van de Malmönezen is obese. Volgens de statistieken is Zweden een van de gelukkigste landen ter wereld. Ammehoela! Het lijkt wel of ze allemaal zomaar van De Brug kunnen springen!  Maar wat lees ik op de alleraardigste website van Heidi? Wij kunnen veel leren van de Zweden. Neem nou fika

Heidi: "Is er iets meer Zweeds dan fika? Ik betwijfel het. Het is meer dan een koffiepauze. Het is het bewust tijd maken om even bij te praten, onder het genot van een tasje koffie (de Zweden zijn écht koffieverslaafd maar je kan ook fika doen met thee, chocolademelk of iets fris) en iets lekkers (kanellbulle, kladdkaka,…). Dat hoeft daarom niet iets zoets te zijn maar kan ook een stuk fruit zijn. In de de negentiende eeuw was het bon ton om woorden om te draaien. Kaffi werd zo ‘fika’. Oorspronkelijk betekende het dus niets meer dan ‘koffie’."

Dan hebben we het fenomeen lagom. Lagom is volgens Heidi de sleutel tot een gelukkig leven. Het is niet letterlijk te vertalen maar betekent zoveel als ‘niet te veel, niet te weinig – net genoeg’. Die gematigdheid kan als ‘saai’ bestempeld worden maar gematigdheid en saai maken vaak wel gelukkig. Lagom gaat om slow living.

Verder doen de Zweden natuurlijk aan hygge, een interpretatie van de Deense gezelligheid,die zich vertaalt zich in het kleine geluk van het knisperende haardvuur, een warme chocolademelk als het koud is buiten, een film kijken in de zetel met mensen die je graag ziet. 

En dan is er natuurlijk nog friluftsliv:  tijd doorbrengen in de buitenlucht. De term komt van de Noorse theaterschrijver en dichter Henrik Ibsen, die het woord mid-negentiende eeuw gebruikte in één van zijn gedichten.

In Zweden en Noorwegen is friluftsliv zo ingebed in de cultuur, dat sommige werkgevers het zelfs inplannen in de werkdag. Ze stimuleren het personeel om tijd buiten door te brengen. Scandinavische moeders durven hun baby’s ook buiten te leggen voor een dutje. Weliswaar veilig ingewikkeld in dekens en een bedje. Bovendien is in het Hoge Noorden slecht weer ook geen belemmerende factor. In Zweden zeggen ze bijvoorbeeld vaak: “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleren”.

Slechte kleren bestaan inderdaad, zoals ik al schreef. Maar ze maken wel hele mooie truien in Scandinavistan, en als ik een dipje heb of gestressed ben, ga ik altijd even breien met Arne & Carlos.  

Enfin, na deze opsomming van Zweedse gezelligheid, kom ik nu al tot de conclusie dat dit land de perfecte voedingsbodem is voor een niet nader te noemen invasieve niet-westerse religie, met echte kerels. Op naar Rosengård, Teunis! 

Op enkele kieks van Tuur na, zijn de meeste foto's van Teun Voeten.

Meneer Profeet moest zo nodig naar het stervensdure Scandinavië...

Arthur van Amerongen maakt voor GeenStijl een rondreis door Europa, door de achterwijken van de omvolking en langs de zonsondergang van het Avondland. Als volleerd wereldreiziger trotseert hij daarvoor met een klein budget menig beschimmeld hostel, karige koffietentje en als het moet: een stenen bankje in een stadspark. Desalniettemin is deze reis een kostbare aangelegenheid dus uw gulheid om Ome Tuur gevoed, verwarmd en gemotiveerd te houden op zijn barre bedevaart langs de historische artefacten van de Europese islam en ideologische boobytraps van de stille burgeroorlog, wordt hogelijk gewaardeerd:

Reaguursels

Inloggen

Ik wil jullie allemaal bedanken.
Mijn volgende spreekbeurt gaat over Schiermonnikoog.

Piet-Kietelaar | 29-05-22 | 04:57

Ik ben een aantal jaar geleden, 2015 denk ik, op doorreis naar Finland door Malmö gekomen. Was toen al triest. Zweedse soyboys en Middenoosterse types die in veel te dure auto's rondscheurden. En dan was ik nog in het centrum, niet eens in Rosengård. Zal er sindsdien ook niet op vooruit zijn gegaan. Groeten uit de nagenoeg muzelman-vrije West Indies.

Tapu | 29-05-22 | 00:07

Touristische toetsenbordheld. Wanneer de reportage over toen ´ie rond zon´s ondergang en na 5 Närke Kaggen Stormaksporter met 5 akvavits in z´n mik Rosengård in z´n eentje bezocht?

Bierum | 28-05-22 | 23:44

Geweldige tijd in Gotenburg gehad rond ‘87. Veel Amerikaanse auto’s en vriendelijke mensen, blij dat gekend te hebben. Die tijd zal niet meer terugkeren, dank u. Wie u ook moge zijn.

davidhasseltoff | 28-05-22 | 22:42 | 1

Met een paar vrienden in 1970 met de Kreidler op vakantie in Zweden. Het opvallendste was dat 's avonds vrijwel iedere Zweed stomdronken over straat zwalkte terwijl er nergens drank te krijgen was. Ja, in een staatswinkel 20 km verderop, waar je als 17-jarige niet naar binnen mocht.

gestoptmetroken | 29-05-22 | 00:03

Zweden en Denemarken: voorportaal naar de hel die zich over Europa aan het ontvouwen is.

aflaatverkoper | 28-05-22 | 22:41 | 1

Is in Denemarken de lokale pvda niet om en biedt dat geen hoop meer?

prins_flip_da_luxe | 29-05-22 | 02:05
-weggejorist-
DeanneMies | 28-05-22 | 22:41

Hopenlijk gaat onze Don ook nog eventjes (cultureel/antropologisch sonderen) en kijkon bij de Finne...!

grapjasz | 28-05-22 | 22:09

Serieus? Boudewijn de Groot in dezelfde zin als of Dries Roelvink?

Patatter | 28-05-22 | 21:29 | 1

Nou zeg... die Dries probeert ook echt een Mensch te zijn hoorr.!

grapjasz | 28-05-22 | 22:06

Maar goed, de grote Zweedse steden zijn dus overwoked. Goed om te weten als we nog eens die kant opgaan.

Graaisnaaiert | 28-05-22 | 20:56

Menig Zweed waardeert Malmö zoals de meeste Nederlanders Amsterdam waarderen: zou het bij de eerstvolgende storm afdrijven dan zal niemand er een traan om laten.

r@face | 28-05-22 | 20:51

Ah! een fraai gebeeldhouwd naakt met een pronte schaamheuvel. Ik ben verheugd...

Pierre Lebon | 28-05-22 | 20:22

De sociaal democratische premier van Zweden zegt hardop dat er een integratie probleem is . Zie you tube van Visual politik die ook een nuance probeert te geven.

www.youtube.com/watch?v=5CSUimZjiI0

Winston1 | 28-05-22 | 20:22 | 1

Politie geeft dat al een tijd aan..... In een softe maatschappij zijn de agressievelingen die het recht van de sterkste nastreven, in het voordeel om de situatie te veranderen naar dezelfde teringzooi die ze "ontvlucht" zijn ! Welkom thuis !

J.Thee.Cohen | 28-05-22 | 20:25

-weggejorist-
J.Thee.Cohen | 28-05-22 | 18:20 | 3
Zit A v A zelf achter de knop?
Was een zeer lezenswaardige reactie, op een minderwaardige uitspraak een Nobelprijswinnaar een zondagsdichter te nomen.....

J.Thee.Cohen | 28-05-22 | 20:19 | 2

LOL, je eigen tegels zeer lezenswaardig noemen. Heeft u toevallig onlangs ook een film over uw eigen leven uitgebracht en bent u toevallig momenteel ook nog eens in dienst van de KNVB?

Graaisnaaiert | 28-05-22 | 20:23

Het is allemaal de schuld van Volvo toen met hun veiligheidsgordels is gekomen. Voor die tijd waren het echte kerels, die tegemoetkomend verkeer gewoon uit de weg kopten.
Maar even serieus, zo'n billboard, wat willen ze daar nou mee bereiken? Dat Sverre er ook als Boy George in z'n vrije tijd gaat bijlopen? Doe even normaal zeg.

Graaisnaaiert | 28-05-22 | 20:18

Het enige dat ik me nog van Zweden herinner is, dat je in Lulea met beschermende kleding moet wandelen van wege 1 miljoen steekmuggen per /M3 omgeving...

Pierre Lebon | 28-05-22 | 20:14

Ai, minder foto's is minder geld.

rifraf | 28-05-22 | 20:07

Die Euro 116 voor de boot bij Rödby is voor een auto met bestuurder? Dat is wel flink duur geworden. Hoeveel is de tol voor de brug over de Lille en Stoere Belt?

AntiZanicz | 28-05-22 | 19:56 | 1

Het is ook geen Euro 116.
De brugtol is Euro 50 Euro 50+ besparen door een uurtje rustig rijden, geen rij, niet wachten en geen nare mensen. En je ben ook gelijk 100km naar het Westen. Lekker langs Hamburg in de avond.
Hier vinden we de Kil-tunnel of Liefkenshoek al te duur.

AntiZanicz | 28-05-22 | 20:03

Tip voor Tuur (en reaguurders): neem de volgende keer de veerboot van de Eemshaven naar Kristianssand in Noorwegen, die sinds vorige maand vaart. Kost maar 250 euro voor een retour inclusief 2-persoons hut en auto. De overtocht duurt 18 uur maar je bespaart een hoop benzine.
Kungholmsgatan komt me als straatnaam ook bekend voor. De enige Zweedse boeken die ik ooit las waren de detectives van Sjöwahl en Wahlöö, misschien is dat blijven hangen.

quigg | 28-05-22 | 19:49 | 7

Die straatnaam komt terug in de boeken van Henning Mankell over inspecteur Wallander. Ben gedurende een 3 weken durende ziekenhuisopname, tweeënhalf jaar geleden, min of meer uit verveling begonnen met lezen in een Wallander-boek. Vanaf toen heb ik ze allemaal verslonden. Gelukkig was Henning Mankell niet zo'n links-activistische schrijver als Shöwahl & Wahlöö waren.

Peter Emile | 28-05-22 | 22:28

Die tobbe zit de eerstkomende twee jaar volgeboekt tenzij je met de fiets gaat.

PolarWolf | 28-05-22 | 23:08

@Peter Emile | 28-05-22 | 22:28:
In Wallander barstte het van de asielzoekers en zielige migranten.

gestoptmetroken | 29-05-22 | 00:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik heb s een film gezien waar een Amerikaans stel naar een of ander kamp gaat om midzomer mee te maken. Dat liep dus niet zo goed af voor de kerel die in een schuur werd verbrand. Oeps spoiler alert.

de Jager59 | 28-05-22 | 19:43 | 1

Burning Man?

Graaisnaaiert | 28-05-22 | 20:20

Dus je mag niet eens rökning bij die klåpstoeltjes in de œpen lucht.

J.Cash | 28-05-22 | 19:11

Als ik de foto's zo zie is Zweden echt een land voor ANWB-stellen.

Mr_Natural | 28-05-22 | 18:59 | 3

Je krijgt er slaap van.

J.Cash | 28-05-22 | 19:11

Ja, enig. Vraag me altijd af of ze alleen maar dezelfde bovenkleding dragen of dat ze beiden ook gewoon een string & bn dragen. Kinky campers.

Graaisnaaiert | 28-05-22 | 20:22

Met matchende human nature winterjassen

Graftak | 28-05-22 | 22:08

Zelf vond ik "Midsommar" dan weer geen goede film.

SNAFU | 28-05-22 | 18:58

Zweden ons voorland. Millennials in roze tuinbroeken die luiers verwisselen.

thanseeuwen | 28-05-22 | 18:55 | 3

Millennials in roze luiers die tuinbroeken verwisselen zal ons voorland dan wel weer worden. Evolutie baby.

Lorejas | 28-05-22 | 19:10

Ja de luiers van de Mohamedisten kinderen.

J.Cash | 28-05-22 | 19:12

Deze generatie is mij kwijtgeraakt sinds ze de mannelijke zwangeremoticon op de mobiel hebben uitgevonden.
Kijk, daar word ik nou bloedjeagressief van. Ik bedoel, bij Eric Schreurs, Hein de Kort en Kamagurka kun je erom lachen, maar dit...

Graaisnaaiert | 28-05-22 | 20:26

Waar is de tijd van de Vikingen , het kan verkeren .

likmegaties | 28-05-22 | 18:49 | 4

Die Vikingen die je land binnenvielen, de vrouwen verkrachten en je dorp in de hens staken? Bedoelt u die?

halfvolle glas | 28-05-22 | 18:56

De Zweedse bevolking is het perfecte voorbeeld van: "Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times".

De Vikingen waren het product van hun harde leefomgeving. De huidige laffe Zweden zijn het product van hun welvarende samenleving.

Argo182 | 28-05-22 | 19:04

@Argo182 | 28-05-22 | 19:04: Dat idee heb ik ook altijd. Het zal niet voor alle Zweden gelden natuurlijk, maar alles in dat land is zo goed geregeld, het is allemaal zo netjes aangeharkt.

Tashtego | 28-05-22 | 19:17
▼ 1 antwoord verborgen

Zat recent even wat rond te neuzen in de demografische gegevens van Nederland. Inmiddels hebben we al meerdere steden waar het percentage autochtonen richting de 40% gaat, zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Ook een paar steden waar het rond de 50% zit, zoals Almere en Schiedam.

We hebben tevens ook plekken waar 10% van de inwoners Marokkaans is, zoals Gouda, Amsterdam en Utrecht.

Nederland is er wat dat betreft veel erger aan toe dan Zweden. In Zweden zijn het maar een paar plekken waar alle import woont. Verder is Zweden een groot land, dus buiten Malmö en Stockholm heb je er geen last van. Als je hiermee rekening houdt ben ik bang dat Nederland de nummer 1 is waar je de gevolgen op landelijk niveau gaat merken, omdat we maar een klein landje zijn.

Argo182 | 28-05-22 | 18:46 | 4

Vrees dat je gelijk hebt. Waande mij, wonend in een klein stadje in het oosten van het land, de komende 10 jaar wel veilig, maar ook hier is het aantal gezellige nieuwkomers met een fors accent (en dito kinderschare) snel gegroeid. Noem het gerust kleurrijk, maar het noopt mij om op zoek te gaan naar een alternatief op korte(te) termijn.

Zoontzettendklaarmee | 28-05-22 | 19:06

Niet om iets af te zwakken, maar import westers en niet-westers groot verschil. Westers valt prima mee te leven. De andere categorie mwah. Hoeft voor mij niet zo.

Lorejas | 28-05-22 | 19:15

Dat is al jaren zo. En daarom kopen we ze ook af met prachtige nieuwbouwwijken, hoge uitkeringen en gesubsidieerde haathutten. ( en we wensen ze van overheidswege een gezegende vastenmaand toe)

bisbisbis | 29-05-22 | 04:17
▼ 1 antwoord verborgen

Daar zat geen woord Arabisch bij...

Mark van Leeuwen | 28-05-22 | 18:45

Toch is Zweden ons voorland.

Happy steden vol met woke volk terwijl de shit in de buitensteden vol de bocht uit giert.

Wijze uit het Oosten | 28-05-22 | 18:42

Is dat niet Röbert Löng?

Mr_Natural | 28-05-22 | 18:37 | 3

Ik denk zijn zoon. Duidelijk een kruising tussen Long en een blonde Zweedse.

entredeuxverres | 28-05-22 | 18:43

Volgens mij Böb Röss.

John McClane | 28-05-22 | 18:47

Lol!

Basil Fawlty | 28-05-22 | 19:20

Deze episode was lachen. De engelandschrijfsels maakten me echt depressief.

Schwanzeleber | 28-05-22 | 18:30 | 1

Wacht maar, er komt nog meer.

Here's Freddy | 28-05-22 | 18:51

Het zijn geloof ik vooral Malmo en Gothenborg die problematisch zijn qua import. Daar zoef ik dan gewoon ook maar voorbij richting het noorden. Voor de rest valt het geloof ik wel wat mee en heb je vooral soms gedoe met oosteuropese seizoensarbeiders die overal een dikke bende van maken.

PolarWolf | 28-05-22 | 18:25
-weggejorist-
J.Thee.Cohen | 28-05-22 | 18:20 | 3

"verder haalt Rosengård het nieuws hoofdzakelijk met etnische narigheid.''

Na het bezoek van Arthur aan en zijn verslag van diverse 'hellholes' in in wezen beschaafde West-Europese landen, zouden we dan eindelijk voorzichtig mogen concluderen - met een variant op de bekende uitspraak van vroegah, dat ''Waar Pim komt, komt ruzie'' - dat ''Waar de islam komt, komt ellende''?

Althans, met de grote aantallen waarmee de islam inmiddels aanwezig is in (Noord)West-Europese landen: volgens Pew Research van alweer 4 jaar geleden: 26 miljoen, waarvan 1,2 miljoen in Nederland. Voor een uitermate slecht compatibele cultuur en geloof - een geloof dat zich kenmerkt door 'achterlijkheid' (dixit P. Fortuyn), intolerantie en een zeer assertief, neigend tot agressief, 'manifesteren' in de seculiere samenleving - zijn die aantallen gewoonweg veel te groot. De EU zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat er niet nóg meer moslims hier binnenkomen via immigratie/asiel.

Maar ja, zolang men in Brussel - maar ook in Den Haag - zijn prioriteiten niet op orde heeft/bijstelt, zal het alleen maar van kwaad tot erger gaan.

Dr_Johnson | 28-05-22 | 18:19

Wat leest zo’n feuilleton toch heerlijk weg. Mijn complimenten @Arthur.

patjem2 | 28-05-22 | 18:19

Ben benieuwd. Ik ben laatst voor het eerst in Stockholm geweest en had verwacht te struikelen over de pinguïns en parasols, maar dat viel me enorm mee. De Nederlandse steden zijn er veel erger aan toe.
Ben uiteraard niet in de buitenwijken geweest, maar daar kom ik in Nederland ook nooit.

C1O2 | 28-05-22 | 18:14 | 1

Voor het laatst was ik er in 1979. De enige die ons lastig viel was een stomdronken duitser, die door 2 patrouillerende politiegenten, die destijds nog ingrepen, onmiddellijk het station werd uitgegooid.

wijsvinger | 28-05-22 | 18:19

Is het alcohol daar nog steeds duur ?

HaaiBaai | 28-05-22 | 18:14 | 10

@nieuwe_Deen | 28-05-22 | 19:22: Vele malen in Helsingborg verbleven (Marina Plaza), maar kan het schoonheidstechnisch gezien niet echt een byzondere stad vinden. Wat heb ik gemist ?

Lubbberrtt | 28-05-22 | 20:51

@Lubbberrtt | 28-05-22 | 20:51: mooi stadhuis in rode baksteen, mooi park met toren boven op de berg, vele kleine straatje met vakwerkhuisjes, en ik kan me nog een goede bakkerij herinneren waar de hele stad koffie ging drinken met een gebakje erbij.

nieuwe_Deen | 28-05-22 | 21:49
▼ 7 antwoorden verborgen

Malmö, de stad die helemaal gek werd van een Deen die een koran probeerde te verbranden? Sla ik snel over.

BlaffendeTekkel | 28-05-22 | 18:06 | 2

Die beelden... man man man.

sjef-van-iekel | 28-05-22 | 18:32

Paludan is een trumpachtige idioot die in Denemarken geen voet aan de grond kreeg en toen maar over de grens ging lopen stoken.

nieuwe_Deen | 28-05-22 | 19:24

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen