Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Emigreren is Vooruitzien - Maar blijf in godsnaam weg uit de Algarve (tenzij u een doodswens heeft)

Even weg van het Safari-pad een uitstapje naar andere oorden. Denkt u wel eens aan migratie? Onze huiswijndrinkende wereldreiziger denkt met u mee!

Tien jaar lang speelde ik met verve de grote Portugal-promotor in mijn jubelcolumns voor de Volkskrant en HP/ de Tijd, en in uitgesponnen advertorials voor de Quote en andere tandartsbladen. Ik gebruikte superlatieven als ‘het laatste belastingparadijs van Europa' en 'het Portugese wonder' (over de aanpak van corona) en de lezers dachten werkelijk dat het poepgaatje van Zuid-Europa een combinatie was van Xanadu, El Dorado en Shangri-la. 

De waarheid dient mij te schrijven - nu ik toch niets meer te verliezen heb - dat ik er op los loog.  

Ik was gewoon een ordinaire broodschrijver, een pisbakinkthoer, nog net niet betaald door het Portugees verkeersbureau in Den Haag. Die gasten reageerden sowieso nooit op mijn honderden bedelmails en hebben bovendien geen cent te makken. Ontelbare lezers zijn in mijn mooie praatjes getuind en togen zonder enig onderzoek en blind varend op mijn enthousiaste adviezen (die ik hikkend van de de drank en van het lachen opschreef, dat dan weer wel) naar Utopia.

Ik heb ze zien rondlopen met mijn boekjes en op zo’n moment dacht ik: ping, weer een eurootje verdiend, maar tegelijkertijd wilde ik door de grond zakken omdat de aanblik van mijn fans - driekwartsbroek, kortpittig paars kapsel, gifgroene Crocs, spataderen en couperose - op zijn zachtst gezegd nogal confronterend was. 

Een aantal van de opportunische klimaatvluchtelingen die op basis van mijn oeuvre besloot voorgoed neer te strijken in de Algarve, heeft zelfmoord gepleegd omdat ze de vreselijke winters niet aankonden. Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. ROFLOL! Voor die fatale winterse depressies heb ik overigens wel in geuren en kleuren gewaarschuwd, bijvoorbeeld in dit apocalyptische essay

Ruiterlijk als ik ben, adviseer ik potentiële Nederlandse migranten altijd om eerst een appartement te huren in november of in februari. De huizen hier hebben zelden of nooit verwarming en zijn dan ook steenkoud en vochtig, en al helemaal als het regent, zoals nu. Al dagen lang kastijdt een ware zondvloed de Algarve en ik wou dat ik weer in Zuid-Amerika woonde.

Mijn enige dagelijkse lolletje - met de hondjes wandelen door het natuurgebied waarin ik woon - is een verzoeking geworden door dit aanhoudend pokkenweer. Na afloop moeten die beessies onder de douche en mijn werkster kan net zo goed bij me komen inwonen, zo’n smeerboel is het na de dagelijkse uitjes met Tita, Jamba en Matcha.

Het brandhout voor mijn kachel is zeiknat en de stroom valt uit zodra ik het straalkacheltje aanzet. In de kroeg - of wat daar hier voor door gaat - is het ook steenkoud. Verwarming in de horeca bestaat hier niet, net zo min als de Hollandse gezelligheid. Als het koud is, zit iedereen met de jas aan onder de tl-verlichting naar voetbal te kijken. 

Er is hier werkelijk helemaal niets te doen als het pokkenweer is, maar dat lees je niet in de reisgidsen van Dominicus en de ANWB. 

Ja, je kan met het hele gezin naar het klederdrachtmuseum in São Brás de Alportel, naar het Islam-museum in Tavira (een zooitje bij elkaar geveegde scherven en een muilezel van karton), een rondleiding doen in de ecokurkfabriek, het zoete-aardappelen-museum in Rogil bezoeken of een medronhoproeverijtje doen bij Junior Jacques, de enige echte optie maar daar gaan moeder de vrouw en de kinderen al na tien minuten jengelen want die vinden het vloeibare goud van de Algarve smerig. Verder is er het overdekte winkelcentrum in Olhão, waar driekwart van de winkels én de bioscoop én de sportschool op de fles zijn gegaan, een soort Hoog Catharijne in de jaren tachtig maar dan piepklein en zonder de gezelligheid van de junkies. 

En mocht papa even alleen zijn (dump het kroost in de Mar Shopping van Almancil of bij de ballenbak van de IKEA): een fatsoenlijk bordeel is er niet in de Algarve. Aan de N125 ter hoogte van Albufeira zitten steevast twee Moldavische juffrouwen op klapstoeltjes te breien onder de cipressen maar dat kan je schudden met het huidige noodweer. 

Een goede optie voor dergelijke indoor activiteiten is dan Ayamonte, net over de grens met Spanje, met meerdere herenclubs. En anders effetjes een nummertje uit de rubriek contactadvertenties van de Correio da Manhã bellen voor een vluggertje met Maria, die vroeger Rui heette.

De Algarve was een paradijs toen ik hier ruim tien jaar geleden landde: uitzicht op de Atlantische Oceaan, tussen de sinaasappels, de walnoten, de amandelen, de druiven, de boomaardbeien, de vijgen en andere zaken waar de Portugezen zonder onderscheid vuurwater van stoken. Vissershuizen  - drie verdiepingen met dakterras - stonden te koop voor 50.000 euro, ik huurde een schitterende hut in het bos voor 200 euro, met 5 hectare grond, zonder buren. 

Omdat ik erg van de gezelligheid ben en oprecht van mijn volk hou, zocht ik Anschluss bij de Nederlandse expats. Die heb je in alle soorten en maten. Zo zijn er de hardwerkende ondernemers als Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) en Erik de Vlieger maar ook de versleten, opgebrande en uitgewoonde tokkiezombies die hier alleen maar naar toe komen voor de zon en de spotgoedkope drank. Last but not least zijn er de strontvervelende Hollandse camperaars, die het natuurreservaat voor mijn deur onder schijten om hun chemisch toilet te sparen. Keurig als ze zijn, laten ze altijd een hoopje wc-papier liggen naast hun bolus, dat kleurt leuk bij de aloë vera en de agave. Dat zijn de types die op het wandje van de Nederlandse Club Algarve vragen: 'Ik ga in augustus naar Tavira, wat voor weer is het dan?' Dan scheld ik zo’n grijze duif helemaal verrot: je hebt godverdomme toch internet, bitch, zoek het effe zelf op, vuile aandachtsjunk. 

Verder heb je nog de tot op de draad vervuilde hippies die in verrotte caravans diep in de brousse wonen en leven van lucht en van bietsen. Die zie je vooral op de zondagse vlooienmarkten. Een soort middeleeuwse kermissen, freakshows met vrouwen met baarden en fladderende pancakes in plaats van tieten, overjarige Engelse mutaties van het menselijke ras, dopeheads, crusty's en perroflautas (dat is Spaans voor hondenfluiten, de bijnaam voor de witte rasta’s die met hun onafscheidelijke fluitjes vergeefs baasje spelen over hun loslopende schurftige honden). 

Na tien jaar moet ik eerlijk opbiechten dat ik geen enkele hoogte heb gekregen van de Algarvianen. In het noorden van Portugal is het door de invloeden van de Kelten en de Visigoten qua innerlijk en uiterlijk van de locals wat beter gesteld,  maar in de ondiepe genenpoel van Zuid-Europa is het grondig misgegaan qua rassenveredeling tijdens de Moorse bezetting. Je komt nooit bij de Portugees thuis. Wat dat betreft zijn zijn net Vlamingen. Ze spreken altijd op café af, alsof ze thuis iets te verbergen hebben (in het beste geval een besnorde juffrouw van veertig met een bochel. Weinig bruidsschat, dat scheelt).

De huizen waren spotgoedkoop tot de komst van de Fransen, die speciale belastingvoordelen kregen en enorm veel onroerend goed opkochten in de Algarve. De pittoreske vissershuisjes in de Algarve zijn nu twee ton in plaats van 50.000. Het voordeel van de Franse invasie is dat er nu veel meer “exotisch” eten te koop is in de supermarkten.

Inmiddels is er nauwelijks nog iets te huur want de Portugezen ruiken geld en vragen de hoofdprijs. Alles staat te koop, tegen exuberante bedragen. Je moet echt de Algarve profundo in om nog een oud boerderijtje (makelaar: “Ideaal voor klussers”) op de kop te tikken.  

Tip van Tuur: huur nooit iets met 2 of 3 slaapkamers want ze weten je te vinden, de Nederlanders. Met hutkoffers staan ze onaangekondigd voor je deur, of het nou verre familie is of doodgewaande jeugdvrienden. 

Met Portugezen onderhandelen is ook heel bijzonder. Een tapijtje scoren in de soek van de oude stad van Jeruzalem is een picknick in vergelijking met bijvoorbeeld het kopen van een huis hier. Mijn favoriete Portugese uitdrukking is não fode, nem sai de cima. Dat betekent vrij vertaald: hij neukt niet maar hij gaat er ook niet vanaf (van het object dat onder hem ligt). Ik zal deze scabreuze volkswijsheid illustreren met een praktisch voorbeeld. Een Nederlander wil een huis met twee verdiepingen, azulejos, een zwembad en  een immens dakterras kopen. Stel dat de vraagprijs drie ton is. De Nederlander vindt dat natuurlijk te veel  en biedt 295.000 euro. Het is dan niet uitgesloten dat de Portugees het bod afslaat hoewel hij het geld wellicht nodig heeft. De kans is groot dat het huis vervolgens tien jaar nog leeg staat en kats verrot raakt. Dat maakt de Portugees geen ene flikker uit want hij is dolgelukkig met het lullige feit dat hij die stomme Hollandse kaaskop niet de gevraagde korting heeft gegegeven. De Portugees ligt als het ware droog te neuken op zijn huis zonder lekker te ejaculeren. En dan is er nog het gedoe van de familie. Het koopcontract moet door alle familieleden  ondertekend worden maar er is altijd een broer in Canada die weigert over te komen  of een verzuurde alleenstaande zus, die haar familieleden geen cent gunt.  Não fode, nem sai de cima.

De humor van de Portugees is die van Mister Bean en Benny Hill maar dan zonder de dubbele bodems. 

Portugese automobilisten zijn zo mogelijk nog gevaarlijker en suïcidale dan alle bokkenrijders in Afrika en het Midden-Oosten bij elkaar. 

Neem geen enkele moeite om Portugees te leren. Alhoewel, pornoportugees is wel handig als u de kleine annonces in de Correio wil begrijpen. ‛Mãe Portuguesa precisa de pila. Pare já de se masturbar!’ (Portugese moeke heeft vleeslollie nodig. Stop nu met fappen!)

De Algarve is ook veel te duur geworden door al die kut-expats. Kostte een kopje koffie in een pauperkroeg tien jaar geleden zestig cent: nu is dat al zeventig cent geworden. Idem dito een pijpje bier: van negentig cent naar een euro in mijn dorpskroeg. U lacht daar om, maar bij ons doet het pijn in de portemonnee. Een dagmenu was altijd rond de vijf euro (met soep, wijn, hoofdgerecht, toetje en koffie) en kost inmiddels bijna zes euro. En zo’n tafeltje met sardines ziet er heel feestelijk uit als je in de zon zit, maar als je binnen moet eten vanwege de regen, wordt het een treurige bedoening. Een gemiddelde Nederlandse kinderbegrafenis is gezelliger. 

Ik wil afsluiten met een leuk feitje: een graf kost hier geen drol en voor een luttel bedragje tussen de 500 en 1000 euro gaat u mooi de grond in. Ze doen hier niet aan een koffietafel met kleffe cake en broodjes, dus dat scheelt ook weer in de centen. En u heeft eeuwigheidsrecht! Kom daar maar eens om in Amsterdam, waar je graf al na een jaar wordt geruimd, tenzij je nabestaanden  natuurlijk schokken. 

Kortom: de Algarve is niks voor u, tenzij uw leven voleindigd en voltooid is en u wilt bezuinigen op uw begrafenis. Dan bent u van harte welkom. Neem wel een regenpak mee. 

Reaguursels

Inloggen

Geen belasting op Crypto, dus tijd voor een villa daar

alki | 07-04-22 | 08:21

Heerlijk stuk weer, dank!

Justin_Case | 07-04-22 | 07:33

Wat een prachtig geschreven stuk. Leest fantastisch. Dank!

Blok aan je been | 06-04-22 | 23:59
-weggejorist-
EniseAchahbar | 06-04-22 | 23:43 | 1

Klopt allemaal weer.
Nederlandse paupers zijn de ergste onder de proleten. Het zijn nog net geen Russen.

Lafayette | 06-04-22 | 23:39 | 1

Heeft u onze Engelse medemens wel eens meegemaakt op vakantie?

Tyftstraaltnouisop | 07-04-22 | 00:27

Mooi verhaal! Wij zijn vorige week nog een weekje in Portugal geweest, exact op de locaties die Don Arturio hier beschrijft. Portugezen zijn altijd al chronisch gedeprimeerd (saudade), maar als het regent is het zelfs het landschap saudade. Alles en iedereen hult zich in traag druipend afwachten.
Traditioneel Portugees eten (houten stoeltjes, kleine tafeltje, TL-balken en geroosterde vis) kan prima van 15 euro per persoon. Als je beter uit wilt eten, dan tik je zondermeer 50 euro per persoon af.
@DonArturio: we zijn afgelopen zaterdag ook nog in Olhao geweest. Stad met twee gezichten. Langs het spoor reden we over een soort verhoogde weg; echte junkenbuurt met veel graffiti. Twee blokken verder een prachtige boulevard met tig restaurantjes. Wel even de langs schuifelende junk een euro in de hand drukken na het parkeren om te voorkomen dat je auto nadien open gebroken is. Prima gegeten aan de voorzijde van de vismarkt in een jazz-bar, maar de plee kon je buiten al ruiken. Dat werk.
Kortom, Algarve: een aanrader als je van golfen houdt en het mooi weer is. Bescheiden mensen die niet zo schreeuwen als die Spanjaarden. Maar deprimerend, harde stoeltjes in de restaurants en onnavolgbare openingstijden. Ik kom er vast weer terug; dat is ook saudade.

ole guapa | 06-04-22 | 23:18 | 1

Wij gaan over 2 weken weer en eind september naar Lagos Belmar Spa.

Uw Verzekeringsadvis | 06-04-22 | 23:50

Nou dan blijf ik wel lekker bij mammies bammies.

Duwbak_Linda | 06-04-22 | 23:04

Alcohol is lekker goedkoop mmm

niv01 | 06-04-22 | 22:56 | 1

Als je daarom op vakantie gaat, koop dat een treetje Schultenbrau en zuip je klem.

PaulusdeBosrouter | 07-04-22 | 06:19

Beetje in Jan Kremer stijl geschreven, top ,
maar elk touristisch dorp in bv Friesland of aan de Moezel ( Cochem enzo )is doods buiten het touristenseizoen.

Schipperke | 06-04-22 | 22:55 | 1

Ga eens naar Scheveningen in de winter... En als je dan nog niet van de (gesloten) pier afgelopen bent; dan kun je door voor Vlissingen-in-de-winter. Dat is echt spelen met je gemoed.

ole guapa | 06-04-22 | 23:20

Deze stukjes zijn zo’n heerlijke aanvulling op GeenStijl. Lekker bezig Tuur en ongezien de tyfus daaro in Algarve.

OuweOuweLekkerMauwe | 06-04-22 | 22:33

Ik lees veel over prijzen, lekker goedkoop en zo, prijsverhoging is hell. Is dat alles? Cheap? Voordeel? Kutleven maar wel voor weinig? Wat een instelling, wat een simpele redenaties. Ik ga slapen, kost niks. Oh ja toch, morgen de slaap uit de ogen wassen, kost weer een halve liter goud van Vitens. Ik ga emigreren!

Normpje | 06-04-22 | 22:17

Zo heb ik eens in het vroege voorjaar (april) 2 weken doorgebracht in mijn geliefde dorrup aan de Costa Brava, zo'n 25 km van de Franse grens. Heb er talloze malen met even zo talloze vrienden & vriendinnen 's zomers heerlijke vakanties doorgebracht; altijd in juni, juli, augustus of soms in september.

Die twee weken daar in april behoren tot de saaiste en deprimerendste van mijn leven.

Zelden zulk een uitgestorven negorij meegemaakt. En kudt-weer bovendien.

Peter Emile | 06-04-22 | 22:11 | 2

San pere Pescador

HD50 | 06-04-22 | 22:35

Moet je eens een weekendje Spa in de Ardennen boeken in de voorjaarsvakantie. Gelukkig ben je dan weer zo thuis.

Ray Skak | 07-04-22 | 07:40

Bart, blijf hier! Zoveel verstandige praat, maar wel een junk achterna reizen, blijf hier please, spijt spijt spijt.
Ach, waar bemoei ik me mee, veel succes!

Normpje | 06-04-22 | 22:08

Afgelopen oktober voor het eerst in de Algarve geweest, 25 graden, koelde weinig af in de avond, we konden tot 24 buiten zitten. Halve liter bier €2,50 en €1,50 tijdens happy hour, uit eten betaalbaar. Super vriendelijke mensen, spreken gewoon Engels. In tegenstelling tot de Griekse Eilanden rijk gevulde supermarkten. Over 3 weken zitten we er gewoon weer!

Rarevogel | 06-04-22 | 22:05 | 3

Dat is dus de grap: tijdens het toeristen seizoen bruist het, daarbuiten zijn de rolluiken dicht en hoop je dat te satellietschotel het doet …

Analia von Solmsch | 06-04-22 | 22:09

Dat van die super vriendelijke mensen vink altijd zo’n dooddoener.
Overal in de wereld heb je vriendelijke mensen en totale horken.
Zelfs in NL zijn de meeste mensen vriendelijk.
In Amerika zijn ze zelf zo vriendelijk dat het irritant wordt.
Fransen zijn soms zelfs vriendelijk.
En dan dat bier…
In Tsjechië is het bier nóg goedkoper, maar schijnt de zon minder.
Kort gezegd; je gaat eigenlijk voor de zon.
En dáár kan ik je zeker geen ongelijk in geven.
Bij deze…alvast een zeer prettig verblijf over 3 weken.
De Portugese vrouwen… lang zwart haar en ferme borsten..
Fijne vakantie, Rarevogel.

Ruimedenker | 06-04-22 | 22:19

@Ruimedenker | 06-04-22 | 22:19: Inderdaad, over al zijn vriendelijke mensen, ook in Frankrijk, het is net hoe je jezelf opstelt. Een Nederlandse restaurant eigenaar in Albufeira vond ik wat minder aanspreekbaar. Ondanks dat we uit de zelfde stad kwamen, was hij alleen geïnteresseerd in zijn eigen verhaal. Omdat ik die kilo friet die ik op mijn bord kreeg niet helemaal op had gegeten, kreeg ik geen dessert kaart, we hadden immers genoeg gegeten.

Rarevogel | 06-04-22 | 23:10

Nederland is een kudtland, maar wél mijn kudtland.
We kunnen nog steeds ons vreten goed verdienen.
En als we de zon willen zien, pakken we een vliegtuig.
Vrijdag een paar dagen Barça.
En als ik lelijke alcoholisten wil zien, ga ik naar de Loosdrechtse Plassen, 10 minuten om de hoek.
Voor enkel lelijk kijk ik in de spiegel.
Het Nederland van de jaren 90 komt nooit meer terug, dat besef ik me ook wel, maar vooralsnog één van de betere landen op Aard.
We zeuren en mopperen, vaak terecht, maar het kan, we mogen, we doen.
Soms duur, maar aan vrijwel niets een gebrek.
En ik zeg altijd: Water! Schoon water.
Het schoonste water van de wereld.
Ja! Ik ben nog altijd tevreden in dit kudtland.

Ruimedenker | 06-04-22 | 21:52 | 1

Heir heir, hier net zo. Op vakantie gaan, heerlijk. Thuiskomen, ook heerlijk.

PaulusdeBosrouter | 07-04-22 | 06:21

Geen nieuws, weekendje Lissabon is prima. Maar verder, tjieuw muskee, wat is de wc in het restaurant smerig, kijk vooral niet in de keuken.
Veel plezier daar.

Ray Skak | 06-04-22 | 21:39

Ik heb weer gelachen.

Moge de zon op uw bol schijnen en de betaalde moekes altijd zonder tanden zijn.

Schwanzeleber | 06-04-22 | 21:37

Deze serie verhalen sterken mijn overtuiging dat ik niet ben gemaakt voor een leven dat aanschurkt tegen de zelfkant.

MickeyGouda | 06-04-22 | 21:35 | 2

"the self side of society" haha.

Asteroid-B612 | 06-04-22 | 22:15

De zelfkant heeft ook niets te bieden. Valse romantiek.

Duwbak_Linda | 06-04-22 | 23:35

Klinkt goed. Toch maar eens in Portugal overwinteren. Er zijn zeker geen breiende heteromannen te vinden ?

Moestuinier | 06-04-22 | 21:34

Populair ook onder pensionado’s, want de eerste tien jaar wordt er geen belasting geheven daar over je pensioen, is mij verteld.

Analia von Solmsch | 06-04-22 | 21:29 | 1

Is nu twintig procent geworden, met dank aan de EU.
Je moet geen ABP pensioen hebben,. In Nederland wordt de belasting geheven. En de nieuwe pensioenwet geschreven door Mark Rutte en de DNB, is voor werkgevers en niet voor de gepensioneerde ex loonslaven.

Moestuinier | 06-04-22 | 21:34

In tien jaar een prijsverhoging van 10 cent voor een kopje koffie vind ik erg meevallen. En dat kopje kost dan ook nog maar 60 cent…

laurentius | 06-04-22 | 21:26

Waar eenmaal Fransen zijn opgedoken - of het nu Bali, Portugal of Mauritius is - groeit geen gras meer.
-
En de meest afgrijselijke variant van de Nederlanders is inderdaad en zonder meer de camperaar - daar kunnen wij vást wel een belasting op verzinnen.

bisbisbis | 06-04-22 | 21:23

Geinig oord wel.

Buckley | 06-04-22 | 21:22

Verkoop die strandhut aan een klimaatbeleidvluchteling , pak de overwaarde, ga terug naar Zuid-Amerika en doe de laatste 10 jaar wat dikker over. Goedkoper poeder, goedkopere hoeren en warmere winters. En maak je geen zorgen over Van Rossem, die vermaakt zich wel met de ballen van v. Gaal.

INTP | 06-04-22 | 21:21

Goedzo Arthur, laat die Nederlanders alsjeblieft wegblijven. Die Hollanders die hier blijven zijn bloed irritant, weten alles beter maar hebben nog nooit een Portugees van dichtbij gezien. Beginnen altijd met: In Nederland gaat het zo.
Dat weet ik, daarom ben ik weggegaan, het gaat hier anders, in het algemeen makkelijker, alleen moet je je even inlezen. De lui van de NCA, zijn helemaal erg. Zeg maar de Rode broeken en PVDA stemmer. Desalniettemin, kom niet blijf weg.

EmilioEsteves | 06-04-22 | 21:20

Ik vrees wat je bespaart aan stook kosten je in de zomer dubbel en dwars weer uitgeeft aan je airco. Verder zou ik nooit kiezen voor zo'n pauper paradijs als de Algarve, als het dan Portugal moet zijn, ging ik een beetje het binnenland in, als ik zo graag NLers om me heen had ging ik trouwens in NL wonen, daar schijnt het te barsten van de Nederlanders.

zwellevertje | 06-04-22 | 21:16 | 3

Valt vies tegen, veel plekken in Nederland zijn niet zo Nederlands meer. De laatste keer dat ik naar Turkije ging zag ik meer hoofddoekjes op weg naar Schiphol dan in het land zelf.

Muxje | 06-04-22 | 21:20

Gewoon een ventilator overdag en s'avonds een airco. Zorgen dat je een goede inverter hebt en je slaapkamer goed geïsoleerd is. niks aan het handje,.

miko | 06-04-22 | 21:33

Lol. Duidelijk dat er geen enkel verschil zit tussen Algarvarianen en Canarianen qua onderhandelen en huizen verkopen.

blikjegrolsch | 06-04-22 | 21:15

Tot nu toe heb ik enkel opties voorbij zien komen die kut zijn. Kunt u niet gewoon gelijk een leuk land op de globe aanwijzen?

kleybeuker | 06-04-22 | 21:10 | 1

Monaco, Zwitserland, neem wel een grote tas geld mee …
Verder is er niet veel hoor, anders woonde daar iedereen!
Met een beetje geld heb je in het buitenland een villa met een hoog hek er om heen. Lekker op jezelf.
Dat hek heeft een reden, trouwens.

Analia von Solmsch | 06-04-22 | 21:36

Leuk verhaal, lekker kort.
Heeft Arthur spijt dat hij zoveel kroket vretende Nederlandstaligen naar 'zijn' Algarve heeft gelokt?

zwenkwieltje | 06-04-22 | 21:09
-weggejorist en opgerot-
PhebeLouter | 06-04-22 | 21:05 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Ga het meemaken, morgen sollicitatie gesprek voor een baan in Portugal.

rifraf | 06-04-22 | 21:05 | 2

Leuk man. Veel succes, zet 'm op!

Kameraansteker | 06-04-22 | 21:26

Zeker in een callcenter.

Kattie | 07-04-22 | 02:21

Ik vind het allemaal wel gezellig klinken, maar ik kies denk ik toch voor Tsjechië.

SterF... | 06-04-22 | 21:00

Welke BN'er (haha) vertrok er onlangs met hond en vrouw ook al weer naar de Algarve?

Sterkte Bart!

the_physicist | 06-04-22 | 20:57 | 1

Ja dank je. Dit had Tuur me niet verteld!

Van Rossem | 06-04-22 | 21:06

Portugal is vrij armoedig, vrij socialistisch (revival onder jongeren). Als je besluit te migreren, check ook even het plaatselijke ziekenhuis, mocht je dat ooit nodig hebben. Waarschijnlijk schrik je je rot en houd je toch nog maar wat langer je stekkie in Nederland aan.

UpdateAvailable | 06-04-22 | 20:56 | 2

De zorg is uitstekend hier.

Krachtkoe | 06-04-22 | 21:33

Ik schrok mij rot toen ik in het openbaar en vol ornaat de hamer en sikkel zag wapperen... heeft mij wel aan het denken gezet.

tjongerschans | 06-04-22 | 22:16

Zeiksnor. Ik woon al 4 jaar in portugal. Ik herken je verhaal voor een groot deel niet. Als je dames van plezier wilt ga dan even naar vilamoura. Meer dan genoeg vrouwen te vinden.

Krachtkoe | 06-04-22 | 20:54

bijna een TL;DR. Samenvattend dus: tis der geweun kut.

Fark Mutte | 06-04-22 | 20:54

Vermakelijk stukje.

letopuwzaak | 06-04-22 | 20:51

Grappig, nooit een stukje van je gelezen, maar wij hebben vorig jaar ons huis op Ibiza (steeds drukker, duurder, huizen absurd duur) verkocht en we hebben iets terug gekocht in het westen van de Algarve. Wel iets duurs, dus met verwarming en zonder lekkage, dat scheelt. Winters zijn warmer dan op Ibiza, bevolking is aardiger, en Portugal is een stuk schoner dan Spanje. Nu hopen dat veel Hollanders dit stukje wel lezen.

captainobvious | 06-04-22 | 20:51

Ik zit zelf niet in Portugal - maar de laatste keer dat ik overwoog om daar heen te verkassen wist ik te weten te komen dat er geen belasting op pensioenen geheven wordt. Weet niet of dat nog zo is. Wel de moeite waard om te kijken iig.

viejohuevon | 06-04-22 | 20:51 | 3

10% nu.

Van Rossem | 06-04-22 | 21:06

Tegen de tijd dat wij met pensioen mogen zullen ze dat voordeeltje wel gaan korten op je AOW.

Muxje | 06-04-22 | 21:18

In Hongarije geen belasting op pensioen en AOW en gratis reizen met het openbaar vervoer voor 65plus. Ook als je uit het buitenland komt.

WilhelmusCA | 07-04-22 | 07:48

"Vroeger loog ik veel maar nu niet meer". Ja precies.

Leviticus_ | 06-04-22 | 20:51

Door deze bijdrage begrijp ik nog minder van Louis van Gaal. En verder: van 1 december tot in april in Nederland verblijven en op de hoogzomer na in Algarve.

Dr. Worstenbroodje | 06-04-22 | 20:51

Nederland is in elk geval officieel niet meer leefbaar wmb

Botte Hork | 06-04-22 | 20:44

Ik zag die eerste foto en het eerste wat mij te binnen schoot was Jan Roos, behoorlijk afgetakeld, gaat het land verlaten.

Leptob | 06-04-22 | 20:42

Nevada beste mensen. Geen inkomstenbelasting. Geen sterfbelasting. Relaxte wapenwetten. Geen overstromingen. Geen tornadoes/hurricanes/orkanen. Geen sneeuw of extreme kou. Prachtige natuur. Formule 1 wedstrijd. Sport. Shows. Wiet. Mooi huis met zwembad voor de prijs van een randstad 2 kamer appartementje. V8 voor de prijs van een Nissan Leaf. Benzine 1 euro per liter. Zorg voor een goede zorgverzekering en geniet.

BoerKoekoek | 06-04-22 | 20:41 | 10

Prachtige natuur als je van eindeloze woestijn houdt, ja.
Maar ze hebben wel Reno, the poor man's Vegas !
Lekker veel lot lizards ook bij die truck stops daar.

Asteroid-B612 | 06-04-22 | 21:38
▼ 7 antwoorden verborgen

We gaan het vrijdag zien. Ben benieuwd.

Kameraansteker | 06-04-22 | 20:39

Al was het maar om dat slis taaltje te ontlopen

miko | 06-04-22 | 20:37 | 4

@JWZ_JMK | 06-04-22 | 21:08:
Het blijven gemankeerde spanjolen met de creativiteit van een druif. alle mannen heten Jao,Pedro of Manuel of een combinatie van die drie. Dan nog die kut Fado en smerige zoute vis. Vrouwen met veel armhaar En niet te vergeten een klote voetbal elftal,....... we verliezen er altijd van.
www.youtube.com/watch?v=qrHcmXVVKow

miko | 06-04-22 | 21:26

@JWZ_JMK | 06-04-22 | 21:08: Ha ik dacht altijd dat ik de enige ben die Portugees als Russisch vind klinken! Het land is dan wel misschien wat armoedig vergeleken met Spanje (verg. Belgie vs Nederland), de natuur is prachtig en de mensen zijn super vriendelijk. Verder kan het er inderdaad wel saai zijn, vooral in de winter denk ik, maar het land is wel authentiek en nog niet vergeven van de Amerikaanse ketens dat is ook wat waard.

2tribes | 06-04-22 | 21:32

@2tribes | 06-04-22 | 21:32:
Een land zonder KFC,.... daar willen zelfs geen negers wonen.En ik geef ze geen ongelijk.

miko | 06-04-22 | 21:35
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl