Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Grafiekje. De coronacrisis door de jaren heen

Leuk om te lezen, aan de Vooravond des Doods

We nemen u even mee, van links naar rechts, van begin tot eind. Met dank aan de noeste data- en grrafiekenbakkers van de Volkskrant, die al vanaf het begin bijhouden Hoe Het Gaat. Spoiler: slecht.

apr
Knappe dokter Gor was op televisie, rijen met ambulances in Brabant, sombere reportages bij de NOS. Lenny Kuhr in een hoogwerker bij een verpleeghuis, Wij klappen, voor de zorg. Het was allemaal heel erg. Gommers was een hele meneer, mensen zongen over DE ZON voor de webcam. We keken persco's en gedroegen ons voorbeeldig. En we hadden Sywert.

jul
Iedereen kapotvoorzichting naar bos, duin en strand, lekker campers kopen en/of heel veel van die blauwe sjinese zwembaden voor in de tegeltuin. Heel veel grapjes over verkansie naar Terrassi Balconi, Costa del Callantsoog en dat Turkse alincloesif resort te Bakküm. En maar handen wassen.

okt
In aug toch even naar Spanje geweest, om die dronken Brit danwel vakantiespanjaard (mv) af te lebberen, want twee weken aan een zwembad liggen (voor 199 euro) is een grondrecht. Het kwam ons duur te staan.

jan
Na de donkerste december ooit, waar we solo aan de kerstdis (knakworst) zaten. Niemand stak vuurwerk af. We kregen Een Avondklokkie om definitief, keihard, en voor eens voor altijd met "Het Virus" af te rekenen. Mensen kochten hondjes, om de deur uit te kunnen. En er gloorde licht, aan het einde van de vaccine-tunnel. Haar naam was Sanna.

apr
We vaccinneerden ons de moeder. Want vaccins waren een uitweg uit de crisis. Vaccins waren Jezus Christus, Julius Ceasar, Joan Collins, Johan Cruijff, Johnny Cash, John Candy. John Connor en Jeremy Clarkson tegelijk. EINDELIJK.

jul
SUMMER OF LOVE, DANSEN MET JANSSEN, HOSSEN IN HET STADION. Ow fuk.

okt
Verdere uitrol van de gehate coronacheckapp, QR-code, groen scherm, inloggen met DigiD, en alles kon weer. Het Feest was de grootste FLOP uit geschiedenis van Nederland. Waren we er toch weer ingetuind. 

jan
Crap, fuck, teringjantje. WAT NU WEER. OPPEPBOOSTEREN ALS 'N MALLE. NOG NOOIT ZOVEEL BESMETTINGEN OOIT EVER. HAAL 'M OOK. UPDATE JE APP. Oh, en de scholen gaan morgen weer open. 

U bent dan wel klaar met het coronabeleid, het coronabeleid is nog niet klaar met u.

Hoi Urk

Reaguursels

Inloggen

Misschien voor het gemak (en de duidelijkheid bij interpretatie) even meenemen dat het aantal positieve tests afgezet wordt tegen het totale aantal tests. Vooral in het begin waren tests namelijk niet in de aantallen beschikbaar die er nu zijn. Voorbeeld: nu kun je 50.000 positief geteste personen hebben, bij 2 miljoen tests. Dan praat je over 2,5%. (er zal ook nog wel een donder cijfer zijn van besmette mensen zonder symptomen) Op het moment dat je in het begin van de pandemie 20.000 positief geteste personen had, maar maar 200.000 tests ter beschikking had, heb je niet alleen een indicatie van 20% positief, maar waarschijnlijk ook een veel groter donker cijfer voor mensen zonder (en mét! -want niet genoeg tests beschikbaar-) voor de verspeiding van het virus. Kwestie van vergelijkbaarheid, maar op deze manier (absolute getallen) kun je elke werkelijkheid naar wens presenteren binnen het spectrum van "niks aan de hand" tot "we're all gonna die" met dezelfde getallen.

Iets dat mij persoonlijk stoort sinds het begin van de pandemie is dat een random steekproef (en dus écht random en niet alleen mensen met symptomen) van enige tienduizenden mensen al een behoorlijk representatief en objectief beeld met geringe statistische error geeft van de daadwerkelijke verspreiding van een virus. In plaats daarvan wordt de ganze tijd gehannest met een bias (alleen met symptomen testen), de steekproefgrootte (beschikbaarheid tests), de kwaliteitsveerschillen van de (verschillende) steekproef zélf (gage R&R), de gepresenteerde meeteenheid (achtereenvolgens: doden, opnames klinik, absolute aantal besmettingen...), de interpretatie van de getallen en daaropvolgende dan een onvoors(t)(p)elbare wirwar van zinvolle, niet-zinvolle, consequente en inconsequente maatregelen.

Samengevat zou je kunnen zeggen dat we een wetenschappelijk probleem met politieke middelen proberen op te lossen. Hint: it's not going to work this way.

Ik vraag me af hoeveel onschuldige mensen door dit gehannes onnodig (vroegtijdig) gestorven zijn en hoeveel langdurige schade dit in de maatschappij, waarin polarisatie sowieso woekert, gaat aanbrengen.

Dat moest even van m'n hart.

Gladiator Fap | 10-01-22 | 13:22 | 4

@zhirek | 10-01-22 | 13:56: Fijn eens een reaguurder te treffen die niet meteen in zwart-wit denken vervalt. We praten over verliezen aan alle zijden van het (politieke) spectrum. We praten over mensenlevens. En of die mensen nu sterven aan COVID of aan de gevolgen van de maatregelen zelf, elke dode is er één te veel.

Gladiator Fap | 10-01-22 | 14:02

Het is in ieder geval duidelijk dat je niet genoeg van statistiek begrijpt. Je laatste twee alinea's ben ik het wel mee eens.

Rennieflox | 10-01-22 | 14:19

@Rennieflox | 10-01-22 | 14:19: Niet genoeg? Altijd al het vermoeden gehad dat m'n master natuurkunde en 15+ jarige loopbaan in analytics en data science niet voldoende was. Ik erken -geheel naar wetenschappelijke maatstaf- graag mijn meerdere in u. Tenzij u zelf de eerste alinea's niet goed begrepen heeft, natuurlijk. In dat geval verzoek ik u vriendelijk een boekje over steekproefcalculatie voor discrete variabelen open te slagen.

Gladiator Fap | 10-01-22 | 14:25
▼ 1 antwoord verborgen

Achja, wanbeleid is ook beleid…

Goed-hardt | 10-01-22 | 13:20

Nu maar hopen dat omicron meevalt qua ziekmakendheid (lijkt zo),
en we binnen de ziekenhuis capaciteit blijven.
Dan heeft over een maand of 2 iedereen het wel gehad,
en stikt niemand "de moord".

hotmint | 10-01-22 | 12:17 | 1

Dat moet deze week blijken, ik hoop het ook.

Rennieflox | 10-01-22 | 14:20

besmettingen, who fckn cares. Het gaat toch om doden. Hoeveel doden zijn er? Waarom horen we daar geen statistieken over?

motje013 | 10-01-22 | 09:47 | 2

Het gaat om de ziekenhuis- en ic-bezetting. En dat gaat de goede kant op. Vandaar dat het OMT adviseert om voortaan ook buiten waar het een beetje druk is met een mondmasker te gaan lopen. Ik snap het niet meer in ieder geval.

soldier-of-fortuyn | 10-01-22 | 12:19

Bij de andere varianten liepen de besmettingen ongeveer twee weken voor op de ziekenhuisopnames en drie tot vier weken op de overlijdens. Laten we maar hopen dat bij Omicron de verhoudingen veel beter liggen.

Rennieflox | 10-01-22 | 14:23
-weggejorist-
Lopik226 | 10-01-22 | 09:40

Darwin gaan herkauwen kan niet de bedoeling zijn maar als we het risico nemen om 7 miljard personen groepsimmuniteit te laten ondergaan (volgens sommigen) dan hebben we natuurlijk niet alleen een slachtveld zoals in het begin van de corona-periode en -toegegeven- dan zijn het vooral de zwakken en de ouderen een vogel voor de kat, maar we hebben op een dag de logische "survival of the fittest" van het virus hetzij de gevreesde ebola lookalike mutatie. Dat heet statistiek. Hoe meer de pandemie huishoud onder 7 miljard mensen hoe groter dat risico.
Rekenen op een spontane uitdoving zoals bij de Spaanse griep is een sprong in het duister. De eerste pestbacterie was niet dodelijk maar net als met kanker "in situ" dat ook het risico in zich heeft om verder te muteren en uit te zaaien is het Russische roulette iedereen Covid-19 te laten ondergaan om die nog altijd omstreden groepsimmuniteit: hoe meer besmettingen met dit super besmettelijk virus hoe meer mutaties, dat is duidelijk nu.
De waarheid is dat we te laat komen: landen die hard sloten, kochten tijd om een verdediging op te bouwen en het virus te elimineren zoals economieën als China en Nieuw-Zeeland. Met de volksgezondheid op de eerste plaats !!! China heeft een heleboel problemen, maar ze hebben op de een of andere manier een vreselijke uitbraak tot nul onderdrukt. Als je alleen maar angst en schuld uit China hebt geleerd, heb je het punt echt gemist. Tien besmettingen en China sluit een hele stad van 10 miljoen inwoners af! Economie of gezondheid? Domme vraag, het zijn communicerende vaten, zoveel is duidelijk ondertussen. In Duitsland zijn nu 100.000 mensen omgekomen, vergeleken met amper 45 in Nieuw-Zeeland of 5000 in China. We spreken over de 'ontwikkelde' wereld of de 'geavanceerde' naties van ons. Wat houdt dat in dan? Hoe ontwikkelt je bent als je geen volksgezondheid meer hebt? Of hoe geavanceerd je bent als je mensen gaan betogen omdat ze in Lock down moeten? Politiek heeft het over 'compromissen' tussen het onderdrukken van COVID-19 en het behouden van een economie. Er zijn geen compromissen. Men is niet een beetje zwanger.. er is ook niet een beetje corona. Pijnlijk maar wel duidelijk..

faraday | 10-01-22 | 09:29 | 3

China heeft een sterk collectivistische cultuur, als daar vanuit de overheid gezegd wordt "we blijven nu binnen om erger te voorkomen", dan gebeurt dat. In landen als Nederland, met een individualistische cultuur, weet iedereen het beter dan de ander en zou zoiets in de praktijk onmogelijk zijn. "Personal freedom" zit in het Westen ook in wetten gebakken en dat maakte eigenlijk dat zo'n harde lockdown feitelijk juridisch niet mag. Wat als de autoriteiten vanaf dag één dat het virus in Nederland was had gezegd: "Alles gaat dicht, slechts één familielid mag nog één keer per dag naar buiten om boodschappen te doen". Dat zou in het Vrije Westen de praktijk nooit van gekomen zijn, vanwege "certain unalienable Rights".

Wat Nieuw-Zeeland betreft: dat is een eiland, waar wie erin en wie eruit kan niet heel moeilijk te reguleren is. Ze zouden idioot zijn geweest van dat geografische feit geen gebruik te hebben gemaakt. Het resultaat is er misschien naar, in Nederland is dat niet mogelijk. Sterker nog, alle grenzen moesten zonodig open, de EUnie kent "vrij verkeer van goederen en personen". Grenzen bewaken is hier Satan, iedere vervelio uit Verweggistan moet hier ongevaccineerd naar binnen kunnen lopen "om asiel aan te vragen", daarom.

Dus nee, covid is here to stay. Maar met 400 mensen op de IC-afdeling en de rest die het zelf wel uitzit, in ziekenhuis of niet, begin je je inmiddels af te vragen wat het probleem nog is.

Zonnebrildrager | 10-01-22 | 10:03

@Zonnebrildrager | 10-01-22 | 10:03:
Stel je voor dat elk land zou reageren als China, de ziekte volledig zou elimineren? In feite deden veel landen dat. Plaatsen als Taiwan, Mongolië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Vietnam en Sri Lanka verpletterden hun eerste golf volledig. Veel plaatsen verminderden het. Eliminatie of op zijn minst vermindering was mogelijk met behulp van basistools voor de volksgezondheid zoals volledige quarantaines met uitgebreide PCR-tests, je hoefde niet eens rijk te zijn als land zoals Groot Brittanië - ook een eiland. Dat "Verenigd Koningkrijk" gaf bijna het hele bnp uit van Rwanda aan corrupte test-and-trace-systemen die niet eens werkten.
www.theguardian.com/commentisfree/202...
Stel je dan voor dat vaccins en vaccintechnologie werden gedeeld, zoals de WHO aanbeveelde.
In plaats daarvan verneukte onze rijke westerse wereld ons allemaal met hun incompetentie en hebzucht. Eerst lieten ze COVID-19 gewoon over ons heen spoelen en exploderen. In plaats van de ziekte snel te onderdrukken (quarantaine want het is wel oorlog!), debatteerden deze landen eindeloos over basishygiëne zoals maskers, terwijl de dood zich verspreidde. Het grootste deel van de wereld was eigenlijk besmet via Europa. Toen vaccins beschikbaar kwamen, gefinancierd met publiek geld, verdedigden de geneesmiddelenbedrijven hun monopolierechten bij de WTO, lees gewoon afgedwongen, waardoor de productie en verspreiding van octrooivrije vaccins (China, Rusland) werd verhinderd door allerhande gestuurde mechanismen en belangen, lees aandelen. En dus won het virus. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden, mooier kan ik het niet maken en meer smaken zijn er niet: we hebben gefaald. De pandemie is endemisch geworden. We zitten hier voor altijd mee opgescheept. COVID-19 is gemuteerd rond alle verdedigingen. We kunnen het nu gewoon niet meer elimineren, too little too late. Onze kinderen, onze kleinkinderen zullen voor altijd leven met een vorm van COVID-19. De tragedie is dat we niet alleen verloren hebben. Het is helemaal geen tragedie. Het is een misdaad.

faraday | 10-01-22 | 12:37

Ik ben gevaccineerd en laat me bij klachten dus ook nooit testen. Stel het is positief, dan knallen de besmettingscijfers weer omhoog! Alleen samen krijgen we deze datacrisis onder controle!

Timide_Aso | 10-01-22 | 09:10

IC bezetting voor het eerst onder de 400, eind november (ja lang voor de maatregelingen) stond de teller op 650 en begon de daling.
coronadashboard.rijksoverheid.nl/land...

zhirek | 10-01-22 | 08:51
-weggejorist-
Heisenberg74 | 10-01-22 | 07:34 | 1

De eerste megapiek staat er sowieso niet op, aangezien men toen bijna niet testte... Zou ook wel benieuwd zijn hoeveel influenza er vroegâh gemeten zou zijn als we toen iedereen aan een opgevoerde influenza-PCR hadden gezet...

RichardBandler | 10-01-22 | 06:25 | 2

Oh ja, dat was ook zoiets. In andere landen kon je je laten testen, maar in Nederland moest je thuis blijven en mocht niet naar de huisarts. "Bel maar terug als je niet meer ademen of spreken kan", zeiden ze.

Trekhaas | 10-01-22 | 07:34
-weggejorist-
tegenalles | 10-01-22 | 01:11 | 1

Haha , de scholen gaan weer open want zeurende ouders die geen oppas kunnen regelen wil je niet boos maken in verband met stemmen enzo. En oh, ja er is dat ding met toeslagen. En men is niet in staat andere oplossingen te bedenken. Leg het maar lekker bij de groepen die electoraal weinig opleveren.
Dit gaat nog wel even een paar jaar zo door met dit beleid.

Deflatiemonster | 10-01-22 | 00:42 | 6

Je klinkt als een loser zonder kinderen of een boomer.

Draak uit Brabant | 10-01-22 | 07:53

@Waakvlam | 10-01-22 | 06:52: En toch heeft Papa Jones wel gelijk. Er is nu een hele generatie jongeren die een mega achterstand aan het oplopen zijn waardoor zij later een gat in de economie kunnen veroorzaken welke groter is dan de ondernemers die nu omvallen.

Want ja er vallen ondernemers om, maar er zijn ook nieuwe bedrijven gestart.

me | 10-01-22 | 08:15
▼ 3 antwoorden verborgen

De volledige familie plaktong heeft afgelopen week kunnen genieten van een omicron infectie (afgaande op de symptomen). Tiener kinderen 2 dagen verkouden, papa en mama plaktong een venijnige griep. Wij hadden de vaccinatie tot nu toe even voor de kwetsbare medemens gelaten en konden gelukkig op ons immuunsysteem vertrouwen.

Plaktong | 09-01-22 | 23:46 | 6

Oom en tante van me beide in de 70 maar fit zijn niet gevaccineerd hadden net voor de kerst corona. M'n tante paar dagen griep m'n oom alleen een snotneus

jeweettochniet | 10-01-22 | 00:26

@Hasj_en_Wietje | 10-01-22 | 00:13: Nee, je hebt dat toch verkeerd. Alleen de mensen die geen flauw benul hebben hoe zo'n immuunsysteem eigenlijk werkt kunnen er op vertrouwen. Hun immuunsysteem is namelijk niet geïnformeerd door de hersenen om te weten wat het met vaccins aan zou moeten.

Mazzelstof | 10-01-22 | 05:30
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
oh no | 09-01-22 | 23:39 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Eeuwig..Op..Vakantie | 09-01-22 | 23:24 | 1

Hoeveel van die 3,343,146 besmettingen waren ongevaccineerd, en hebben nu dus een coronaherstelbewijs.
Die cijfers kun je nergens vinden?

2_amazing | 09-01-22 | 22:49 | 5

@oh no | 09-01-22 | 23:35:
Gezien de oversterfte van deze en vorige golven worden er juist te weinig als 'aan corona gestorven' gerapporteerd.

RandyBiel | 09-01-22 | 23:41

@RandyBiel | 09-01-22 | 23:41: Tenzij het niet "aan corona" maar "aan vaccinatie" is? Niet dat ik dat direct denk, maar het zou zomaar net zo geloofwaardig als "aan corona" kunnen zijn. Of "aan griep ivm verzwakte afweer door lockdowns". Kan nog wel een paar redenen bedenken, maar weet jij het? Ik niet.

KokkieBalboa | 10-01-22 | 00:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Die piek in oktober heeft natuurlijk vooral te maken met de verplichte QR code. De besmettingen waren tot dan toe minder zichtbaar omdat lang niet iedereen testte. Ofwel de data is completer en een besmettingstrend is sindsdien iets betrouwbaarder waar te nemen en niet vergelijkbaar met de periode voor de QR plicht. 1G zou het aantal besmettingen in de data misschien wel verdriedubbelen, omdat de meeste gevaccineerden zeker niet testen.

Balgesjaakt | 09-01-22 | 22:34 | 5

@funda | 09-01-22 | 22:36: nee hoor, er zijn voldoende gevaccineerden die zich juist door de instelling van "ik ben gevaccineerd, dus ik ben veilig" bij eventuele klachten zich niet laten testen.

oh no | 09-01-22 | 23:42

@oh no | 09-01-22 | 23:42: Zoals ik al zei: misschien wel, misschien niet.

funda | 10-01-22 | 00:08

In principe kun je bij elke keer dat het testbeleid is gewijzigd niet meer vergelijken met een periode ervoor, want je bent gewoon anders aan het meten. Jaap weet dit ook echt wel, maar het zal hem wel goed uitkomen.

Jonkerman | 10-01-22 | 07:33
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
Briver | 09-01-22 | 22:26 | 1

Vaccinatie helpt? Hebben de wapperds dan voortdurend luidkeels onzin lopen verkondigen?
Well, color me surprised.

funda | 09-01-22 | 22:24 | 3

Wees wel eerlijk waar het voor helpt en waar niet voor en ook de mate waarin.

Rechts door zee | 09-01-22 | 22:27

@Rechts door zee | 09-01-22 | 22:27: Wees altijd eerlijk en niet wanneer het jou even uitkomt.

funda | 09-01-22 | 22:31

Hoe haal je nou uit dit stuk dat vaccinatie helpt? Ik zie oplopende besmettingen, iedereen aan de booster en een artikel in het AD van 1 april 2021 dat aangeeft dat vaccinatie tegen besmettingen helpt. Iets waar heel gevaccineerd Nederland nu van beweert dat dat nooit gezegd is trouwens en dat men zich “vaccineert voor zichzelf, niet voor een ander”. Dit was een half jaar geleden nog “je vaccineert je voor een ander, niet voor jezelf” trouwens…

dustoch82 | 10-01-22 | 08:48

Ik ben alleen geïnteresseerd in het aantal dooien onder de 86 die nog prima gezond waren.

squadra | 09-01-22 | 22:23 | 2

Echt, onversneden, oprecht geïnteresseerd? Dat doe me deugd.

funda | 09-01-22 | 22:34

Volgens de RIVM-cijfers zijn sinds februari 2020 (!) 233 mensen, onder de 70 jaar oud, zonder onderliggend lijden aan Corona gestorven. Dit staat in hun maandelijks rapport.

Zalluf | 10-01-22 | 09:13
-weggejorist-
Ben-Bataaf | 09-01-22 | 22:20 | 3

Met al die positieve tests elke dag bijna twee jaar lang zou inmiddels bijna het hele Nederlandse volk corona moeten hebben gehad lijkt me. Voeg daar die 88% die gevaccineerd is aan toe en je kan toch concluderen dat het zo wel genoeg is geweest.

Kalorkie | 09-01-22 | 22:15 | 3

Ongevaccineerd, nog geen covid19 gehad, en ik leef nog altijd zonder zorgen en vind het inderdaad al langere tijd dat het wel genoeg is met alle angstmaatregelen.

oh no | 09-01-22 | 23:45

@oh no | 09-01-22 | 23:45: weet je zeker dat je het nog niet hebt gehad? Zijn ook genoeg asymptomisch

antfukker | 10-01-22 | 05:55

Ik vrees dat we gewoon allemaal de kille Darwin waarheid onder ogen moeten gaan zien. Een ziekte als deze past zich nu eenmaal erg snel aan. Daar valt niet tegenop de vaccineren om dat voor te blijven. Niemand heeft ooit de illusie gehad dat de verkoudheid en griep effectief weg te vaccineren waren. Begonnen ze dus niet aan.
Het zal uiteindelijk als mensen realiseren dat de menselijke maakbaarheid van de natuur slechts een illusie is er op neer gaan komen dat het losgelaten zal moeten worden. Zoveel was mij vanaf het begin al duidelijk. Lullig voor de mensen die genetisch niet het hoofd kunnen bieden en de mensen die hun gezondheid hebben verwaarloost of anderszins kwetsbaar zijn geworden. Maar er is geen andere uitweg. Dit is niet meer terug in een Chinees labarotorium reageerbuisje te krijgen. Gaat ook nooit meer weg.

WatZalIkErvanZeggen | 09-01-22 | 22:11 | 5

@Papa Jones | 09-01-22 | 22:14:
Weet je hoe die werkt? Aan het begin van het "griep seizoen" maken ze een statistische inschatting welke griepvariant ze in de prik meenemen en deze wordt dan aan kwetsbaren gegeven. Kans dat de griep variant inschatting klopt, kans dat deze niet klopt.
Maar niemand heeft de illusie dat ze met een vaccinatie ooit de griep helemaal weg zouden kunnen krijgen. Die illusie wordt ons wel voorgehouden met de huidige strategie. Je krijgt te horen dat immuniteit door vaccinatie de enige oplossing is. Maar dat is struisvogel gedrag. Ik ben zelf gevaccineerd maar hoe lang moet dit doorgaan en hoeveel vaccinaties moet je krijgen?

WatZalIkErvanZeggen | 09-01-22 | 22:46

@Papa Jones | 09-01-22 | 22:14: Griepprik is ook niet elk jaar even effectief, vooral omdat ze in de zomer al moeten gokken welke varianten er tegen oktober de kop op gaan steken en daar een cocktail van maken.

ReyNemaattori | 09-01-22 | 22:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Vanavond mijn booster gehaald. Unashamedly. Voel me niet "onder druk gezet" door Schoentjes of de MSM.
Niet geboosterd? Even goede vrienden.

J.P.Drapeau | 09-01-22 | 21:59 | 10

Zo is t .eigen keus ,en jij kiest er voor om dat wel te doen.net zoals ik er voor kies omdat niet te doen.al zal dat laatste op een gegeven moment geen keus meer zijn vrees ik.en dat zou niet moeten.

bowlfabriek | 09-01-22 | 22:51

En waarom dan? Ik kan even geen onderbouwing g vinden.

xtree | 10-01-22 | 01:55

Ik heb een papieren inentingbewijs aangevraagd eind december. Kreeg ik vandeweek binnen. Is tot eind december dit jaar geldig. Da's mooi, ga ik dus verder niet meer vervolgvaccineren. Tenzij ik er genoeg voor betaald krijg. En dan doe ik het nog niet. Kans is namelijk te groot dat ik genetisch niet vatbaar ben. En sinds die ene Jansen-Cilag eind oktober heb ik iedere paar dagen een dag anti-histamine nodig om te voorkomen dat ik mijn frontale kwab eruit nies...

F. von Zeikhoven | 10-01-22 | 02:39
▼ 7 antwoorden verborgen

Mooi zo’n tijdlijn en die printscreen van het AD. Geef het volk opium (hoop) en spelen (uitspelen van mensen onderling) zodat de macht achter de schermen met haar ding door kan gaan.

HebjeHemweer | 09-01-22 | 21:56 | 1

Brood (eten) en spelen (vermaak)

grapo | 09-01-22 | 22:07

Ik ben helemaal niet tegen vaccinatie maar ik ben het verkooplulpraatje wel een beetje beu. Bedenk maar zo, fabrikanten wisten schijnbaar niet dat hun middel na 6 maanden minder effectief is. Slechte monitoring of toch wel erg korte trials?
Meerdere malen de werking bijstellen.. Van een of twee prikjes en klaar naar voorlopig blijven prikken icm QR en maatregelen.. Let wel, in 1 jaar tijd!
Volledig objectief bezien geeft dat weinig vertrouwen.

eigen-mening | 09-01-22 | 21:53 | 3

Die fabrikanten wisten dat, en zeiden het al bij begin vd vaccinaties. Maar mensen die daarop wezen, werden weggehoond als wappies, want politiek en media wilden de vaccins presenteren als dé weg uit de crisis. 2 keer prikken en klaar.

raskol | 09-01-22 | 21:56

Fabrikanten hebben nooit enige claim gemaakt over de beschermingsduur van hun vaccins, gewoonweg omdat ze dat niet wisten en niet konden weten. Mensen die daarop wezen werden niet weggezet als wappies, omdat het gewoon logisch was. Wat we wel weten is dat de immuniteit tegen corona-virussen in het algemeen niet lang duurt. Daarom kan je ook iedere winter verkouden worden: veel gevallen van virale rhinitis worden door corona-virussen (andere dan SARS-Cov2) veroorzaakt.

Tapu | 09-01-22 | 22:34

@ Tapu +1

F. von Zeikhoven | 10-01-22 | 02:42

Ik luisterde een tijd geleden (1e lockdown wereldwijd) Times Radio (radio station vergelijkbaar met BBC world service voordat die compleet woke gingen) en daar zei een minister dat ze de NHS moesten beschermen waarop de presentator zei, ja dat hoor ik al 50 jaar, lente, zomer, herfst en winter. Daarmee aangevend dat de NHS een gedrocht is die ieder jaar meer geld krijgt maar de zaken nooit op orde heeft. Zo'n beetje als de Nederlandse zorg nu.

Basil Fawlty | 09-01-22 | 21:52 | 5

@ReyNemaattori | 09-01-22 | 22:59:
Nou om goede zorg te krijgen, dus buiten NHS om, maw prive ziekenhuizen, moet je je ook daar verzekeren als ik mij niet vergis. En zoals een Londense vriend ooit tegen mij zei (heb een tijd in Londen aangekloot): "If you are ever hit by a car in London and can speak, mutter these names of hospitals to the emergency service," en hij gaf mij een lijst van ziekenhuizen en klinieken. "But make sure you do not end up in a NHS hospital." Aldus een Chelsea (niet rijk) born and bred Londener. Had die lijst altijd bij mij in de portemonnaie. Gelukkig nooit hoeven te gebruiken.

Basil Fawlty | 09-01-22 | 23:27

@ReyNemaattori | 09-01-22 | 22:59: Miljardenwinsten (meervoud dus)? Informeer je eerst eens voordat je wat uitkraamt. De grootste zorgverzekeraar, Achmea (FBTO, Zilveren kruis, enz. enz.) maakte in 2020 een winst van 680 miljoen Euro. Samen met alle andere zorgverzekeraars misschien een miljard. Dat is 1% van de totale zorgkosten. Zonder winsten bij de zorgverzekeraars hebben we dus 1% meer aan de zorg te besteden. Peanuts dus.

bdn01 | 09-01-22 | 23:28

@bdn01 | 09-01-22 | 23:28: ze kunnen zonder blikken of blozen ruim een half miljard besparen door al hun "dochtermerken" bij het oud papier te gooien en het overstap circus aan banden te leggen. Zou bovendien ook een boel administratieve last schelen bij zorgaanbieders.

oh no | 09-01-22 | 23:49
▼ 2 antwoorden verborgen

@spamzuiger | 09-01-22 | 22:05:
Of die maf uit Canada die in Indiase kleding kont ging kussen daar tijdens een staatsbezoek. Nou dat werd niet echt gewaardeerd door de trotse Indiase bevolking.

Basil Fawlty | 09-01-22 | 22:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Grappig dat we nu denken dat de grafiek met besmettingen de coronacrisis representeert. Terwijl de crisis is veroorzaakt door een uitgekleed zorgstelsel icm teveel mensen met welvaartziekten.

Dampende_aardappel | 09-01-22 | 21:51 | 4

@Zonnebrildrager: Er wordt nog niet eens gekeken naar wie met of door Corona het ziekenhuis binnenkomen...

Dampende_aardappel | 09-01-22 | 22:31

@Zonnebrildrager | 09-01-22 | 21:57: men heeft liever niet dat u exact gaat kijken. Meer dan de helft heeft een immigratie achtergrond, in combinatie met onderliggend lijden.

SjonnieC | 09-01-22 | 23:11
▼ 1 antwoord verborgen

Geeft dat kaartje aan waar er nog geen elektriciteit is in Nederland? Gewoon donker allemaal.

Met_baard | 09-01-22 | 21:50

Waar zijn de 4000 ic patienten nu ?

adam76 | 09-01-22 | 21:46 | 23

@Prinsemarij | 09-01-22 | 21:52: De wil is er ook niet, onlangs heeft de 2e kamer(lees partijen nieuwe kabinet) nog tegen 100 nieuwe IC bedden gestemd (want ze zouden toch maar opgevuld worden met Coronapatienten volgens die D66er Paternotte). Wat ze vergaten is dat er dan ook weer belangrijke operaties plaats konden vinden die een IC vereisen.

kentochnet | 10-01-22 | 01:02

@Papa Jones | 09-01-22 | 21:48: Als ik om de landen om ons heen kijk waar de ic cijfers ook niet stijgen, werkt de lockdown niet.

lord_wanhoop | 10-01-22 | 11:51
▼ 20 antwoorden verborgen

Bij deze nomineer ik het Corendonronavirus voorals winnaar van de Machiavelliprijs van 2022.

o)+ | 09-01-22 | 21:43

'Life finds a way'.

MickeyGouda | 09-01-22 | 21:43 | 2

Ik heb genoeg onzin gelezen. Ga nu rustig de laatste VrijMiBo eens grondig bestuderen.

neolib | 09-01-22 | 21:37 | 1

Nice! Even paar dagen laten rijpen en dan de vruchtjes plukken.

Joyce | 09-01-22 | 22:27

Het wordt afkicken voor GS reaguurders
Ze kunnen niet langer hun pijlen richten op ijdele Hugo

thanseeuwen | 09-01-22 | 21:34 | 2

Volkshuisvesting zal nog genoeg kansen bieden.

impy | 09-01-22 | 21:42

@Grijskijkert | 09-01-22 | 21:06: Die grafieken staan gewoon hier coronadashboard.rijksoverheid.nl/land... en hier coronadashboard.rijksoverheid.nl/land... Bekt wel lekker... "waar is de grafiek?!" het is alleen niet waar. Staan ook hier www.stichting-nice.nl/ en hier www.stichting-nice.nl/covid-19-op-de-... Mocht je data van artsen zelf een dagje eerder willen.

@Snap_het_ook_niet | 09-01-22 | 20:58 Die kras op de plaat zie ik vaker. Heb je daar ook een bron bij?! VK heeft het over 20% met covid, de rest dankzij covid in het ziekenhuis. www.youtube.com/watch?v=e3DXAd62zhk&a... Misschien heeft er 1 wappie omgekeerd een grafiek afgelezen, en wordt dat nu gereciteerd.

Feynman | 09-01-22 | 21:26 | 11

Feynman, mijn waardering voor het feit dat je hier onvermoeibaar blijft ontwappen.

funda | 09-01-22 | 22:28
▼ 8 antwoorden verborgen

Prikpooiers met prikspijt.

pjotr nicknaamtov | 09-01-22 | 21:24

Ach, het gewone leven gaat gewoon door. Morgen de beëdiging van de ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. Wat je 'gewoon' noemt. Ja, als je net zo'n pervers begrip van 'gewoon' hebt als keizer Rutte de Vierde. Gelukkig is er aan het einde van de rit nog altijd die goeie ouwe Anubis, The Jackal of Death. Zijn Naam worde geheiligd.

isitsoornot | 09-01-22 | 21:22

Omicron geeft vooral last in de bronchieen, niet dieper in de longen. Is daardoor wel lastig, maar minder ziekmakend. en veel minder dodelijk. Binnen een paar weken zijn we allemaal besmet (geweest). En daarna vrijwel immuun. Covid zal uitdoven na feb 2022.

profX | 09-01-22 | 21:22 | 8

@Clavo | 09-01-22 | 22:47: QR-maatschappij-bestrijding is zeker niet voorbehouden aan wapperds.
Iedereen zonder streepjescode op het hoofd zou dat niet moeten toestaan.

funda | 10-01-22 | 00:11

Okay, da's mooi houdt het virus op met muteren als het eenmaal iedereen heeft gehad? En kan niet iemand ergens die centrale telraam dat het virus ergens heeft staan saboteren?

Mazzelstof | 10-01-22 | 05:26
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik mis dat moment in de tijdlijn dat iedereen een voedselvoorraad ging aanleggen en kruisbogen kocht enzo.

kleybeuker | 09-01-22 | 21:19 | 3

Dat was wel hilarisch. Alle pasta en pleepapier weggeroofd. Verhalen voor later aan de kleinkinderen.

de Voorzittert | 09-01-22 | 21:29

@de Voorzittert | 09-01-22 | 21:29:

Nee, de volkorenpasta bleef over. Wat zo mogelijk nog hilarischer was.

omanders | 09-01-22 | 21:33

Dat inderdaad de volkoren pasta bleef liggen was mij ook opgevallen.
Stel vreemde wezens zijn wij mensen maar.

Patjep | 09-01-22 | 23:05

Kuipers komt vanaf morgen De Jonge vervangen, dan begint GS Kuipers te bashen.

Adriel | 09-01-22 | 21:13 | 2

De Jonge is wel bashbaar hoor. Kuipers minder. Tenzij die nog even full retard op ongeboosterden gaat en de lockdown verlengd met een maand.

sjef-van-iekel | 09-01-22 | 21:31

@sjef-van-iekel | 09-01-22 | 21:31: laten we hopen dat hij wat meer medische realiteit in het verhaal weet aan te brengen in plaats van alleen maar inzetten op de angstretoriek.

oh no | 09-01-22 | 23:51

Gemeten besmettingen zeggen niet heel veel, aangezien dat samenhangt met het aantal uitgevoerde testen. Op de IC gaat het ondertuseen relatief rustig, aantal COVID opnames (volgens het RijksDashboard) is nog niet de helft van wat het begin december was.

Zeurders | 09-01-22 | 21:11 | 5

@Feynman | 09-01-22 | 21:13: een paar dagen lag dat boven de 40%, terwijl de max testcapaciteit van de GGD niet werd gehaald.

Ga er dus vanuit dat er een veelvoud aan besmettingen is, dan officiële cijfers.

raskol | 09-01-22 | 21:17

Een besmette is niet automatisch ook een (ernstig) zieke. Omigron is nu eenmaal besmettelijker maar minder ziekmakend.

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:10
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
buffalotom | 09-01-22 | 21:09 | 3

Besmettingen op all time high in VS, UK en nu ook NL. Ziekenhuisopnamen hebben doorgaans een lag time van 2-3 weken, hoewel in de VS men het nu ook al over triage heeft. In NL is wel relatief veel meer gevaccineerd vergeleken met domme Trump county's met veel anti-vaxxers, we gaan over 2-3 weken zien hoe Omikron in NL uitpakt.

Diederik_Ezel | 09-01-22 | 21:02 | 21

@raskol | 09-01-22 | 21:14: maar voor een plaats als Urk veel want het heeft een relatief jonge bevolking.

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:11

@Diederik_Ezel | 09-01-22 | 21:23: je weet nooit welke dode te voorkomen is geweest, tenzij een vaccin 100% effectief zou zijn en nul bijwerkingen heeft. Dus wat je zegt is onzin.

president osama | 09-01-22 | 22:19

@president osama | 09-01-22 | 22:19: Altijd fijn een statistisch onderlegd persoon. Vertel nog eens van je opa die in zijn eentje aantoonde dat roken helemaal niet ongezond is.

Mazzelstof | 10-01-22 | 05:37
▼ 18 antwoorden verborgen

Lekker black pilled. Aantal op de IC met kerona onder de 400, and counting. Wat dacht je daarvan? En sowieso, 400 op 17 miljoen. Waar hebben we het over?

Rest In Privacy | 09-01-22 | 21:01 | 3
-weggejorist-
toetssteen | 09-01-22 | 21:07

Al zou het 1000 op 17 miljoen zijn. Waar hebben we t over inderdaad.

sjef-van-iekel | 09-01-22 | 21:33

Dan hebben we het over 400 coronalijers op de IC. Op een bepaald moment ga je je inderdaad afvragen of mensen ook nog 'gewoon' doodgaan, aan 'normale ziekten. Er zal toch een moment moeten komen dat we covid als ziekte als andere ziekten gaan zien, in plaats van een of andere besmettelijke Gestapo bitch from hell die fundamenteel anders is dan andere ziekten.

Zonnebrildrager | 09-01-22 | 21:50
-weggejorist en opgerot-
Triple2K8 | 09-01-22 | 21:00 | 12
▼ 12 antwoorden verborgen

Vandaag voor het eerst een mondkapje opgedaan (zo'n echte van 3M) want grote gaten in muren boren gaat gepaard met veel stof en daar ga je van hoesten. Het werk echt goed hoor.

Lochos | 09-01-22 | 20:58 | 2

Volgende keer gewoon een halfgelaatsmasker met P3 filter.

kleybeuker | 09-01-22 | 21:12

Komt ook goed van pas in de supermarkt.

lekgoot | 09-01-22 | 21:26

Ah. De scholen gaan weer open? Briljant wel.

Lorejas | 09-01-22 | 20:56 | 4

Mooi, toch.
De versoepelingen waar het volk om vraagt.

Papa Jones | 09-01-22 | 21:01

Lik op stuk-beleid voor al die zeurende ouders. We pakken ze terug met omicron

BobDobalina | 09-01-22 | 21:36

Kinderen hebben onderwijs nodig, ze kunnen immers niet allemaal politicus worden.

funda | 09-01-22 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

Iedereen die hier nog angstig van wordt, heeft een serieus probleem en moet zich maar snel laten boesteren, godverdomme!!!

Toki | 09-01-22 | 20:54 | 2

@Toki
Mah niet, ik heb de omistrotlastig gehad, ik mag me niet eens meer laten testen de komende 6 weken ( twee zijnal voorbij) . Ziek???? Welnee!
Mijn zoon en diens vrouw, allebei geënt, allebei positief. Ziek ??? welnee.

toetssteen | 09-01-22 | 21:13

Rustagh, niet iedereen die niet overspannen doet is angstig.

funda | 09-01-22 | 22:40
-weggejorist-
raskol | 09-01-22 | 20:53 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist en opgerot-
prekert | 09-01-22 | 20:52 | 11
▼ 11 antwoorden verborgen
-weggejorist-
skoftig | 09-01-22 | 20:49 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Vreemd is dat er qua opnames en IC niets terug te vinden is in de RIVM grafieken ? Ski vacantie piek vanwege veel testen ?
www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/graf...

Der Schnitzeljäger | 09-01-22 | 20:48 | 4

In het buitenland wordt er ook nog netjes bijgezegd dat meer dan de helft van die Corona gevallen niet door Corona in het ziekenhuis komen, maar door andere oorzaken en pas in het ziekenhuis na een test ook COVID diagnose krijgen. Uiteraard hier niet, want anders zouden de cijfers nog lager uitvallen en dan kan Rutte 2G helemaal vergeten.

Snap_het_ook_niet | 09-01-22 | 20:58

"Vreemd is dat er qua opnames en IC niets terug te vinden is in de RIVM grafieken". Hoezo faal ?. Met dom gelul en zelf-dienende aannames proberen te poneren als zijnde feit, schijnt sinds het begint van het Corona circus helemaal een zinnige dagbesteding te zijn.

Grijskijkert | 09-01-22 | 21:06
▼ 1 antwoord verborgen

Het wordt steeds moeilijker om een zondebok aan te wijzen.
Of beginnen we van voren af aan?
De skiërs dan maar weer?

Ruimedenker | 09-01-22 | 20:47 | 1

De carnavallers in ieder geval niet, want carnaval vier je in kleine groepen.

Nuchternederland | 09-01-22 | 21:59

Volgend jaar worden zwangeren intra uterien gevaccineerd, want corona moet deaud. Zou het?

nobodiesunmighty | 09-01-22 | 20:47 | 2

Er zijn vast wel wat hitsige reaguurders te vinden die ook de niet-zwangeren met hun eigen vaccin willen injecteren.

Zeurders | 09-01-22 | 21:15

Ik las al op de NOS dat er een lichtpuntje is: we naderen het punt dat zoveel mensen corona hebben, dat het aantal besmettingen wel moet dalen: je kunt niet iemand besmetten die al besmet is.

John McClane | 09-01-22 | 20:47 | 2

Maar je kunt vast wel twee keer een test doen, dat telt als 2 personen.

Nuchternederland | 09-01-22 | 21:58

Het kaartje van Nederland kleurt helemaal zwart, maar toch stromen de IC's niet over. Een logische conclusie zou zijn dat het dorre hout inmiddels wel een beetje op is.
Tijd om over te gaan tot de orde van de dag, zou ik zeggen.

VanBukkem | 09-01-22 | 20:45 | 2

Of vaccinatie(die niet per se een (her) besmetting voorkomt) reduceert wel voor >85 een IC opname. En inmiddels QED. Het bestaan van dit causale verband nog niet meegekregen ?

Grijskijkert | 09-01-22 | 21:11

Daar kunnen meerdere redenen voor zijn, geen dor hout is daar slechts 1 van. Kan ook zijn dat omikron toch écht minder ziekmakend is, bijna iedereen wel geprikt en/of geboosterd is, mensen inmiddels toch hun vitamine d zijn gaan slikken, grootschalige zwarte markt van ivermectine...

Daar zou eigenlijk onderzoek naar gedaan moeten worden, maar er zal wel geen capaciteit/geld/interesse in zijn.

ReyNemaattori | 09-01-22 | 23:14

Beter leesbare grafieken hier. Door alles bij het minste of geringste als zwart te presenteren wordt het nietszeggend:
www.arcgis.com/apps/dashboards/cfc208...

Der Schnitzeljäger | 09-01-22 | 20:43

Ik probeer even na te gaan wanneer er precies de draai gemaakt is hier

mykdelta | 09-01-22 | 20:42 | 18

@Korrel_zout | 09-01-22 | 21:05:

Het vraagstuk gezonde! kinderen vaccineren geeft aan hoever wij maatschappelijk zijn afgegleden. De ouderen beschermen de kinderen, niet andersom!

eigen-mening | 09-01-22 | 21:43

@eigen-mening | 09-01-22 | 21:43:
En dus is het zaak voor de ouderen om te onderzoeken of het zin heeft om kinderen te vaccineren.

Kinderen zijn ook niet gebaat bij een aan overleden mama of opa, hetzij door corona, hetzij door een vastgelopen zorgstelsel.

Papa Jones | 09-01-22 | 22:10

Er is geen draai. Er zijn vanaf begin af aan stukken geweest vanuit " beide kanten"

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:22
▼ 15 antwoorden verborgen

"... Na vaccinatie kun je het coronavirus niet meer overdragen." LOL, dan is het toch geen vaccin meer, maar een behandeling.

Adriel | 09-01-22 | 20:42 | 15
-weggejorist en opgerot-
Tha Analyzer | 09-01-22 | 21:27

@Tha Analyzer | 09-01-22 | 21:27: Dat is complete bullshit. Vaccins houden verspreiding absoluut in énige mate tegen.

Wat dan weer niét helpt, is als gevaccineerde weer volop alles en iedereen gaan bezoeken. Maar goed, dat is compleet iets anders en zegt niets over de effectiviteit van het vaccin op zich.

Papa Jones | 09-01-22 | 21:39

@Tha Analyzer | 09-01-22 | 20:57: nu, maar die conclusie ging over de toenmalige, dodelijkere variant. Het vaccineren heeft toen heel wat levens bespaard. Nu de omigron trekt zich er minder van aan. Maar die is ook minder te vrezen.

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:24
▼ 12 antwoorden verborgen

Joh, je gaat haast denken dat wij dan toch vanaf het begin (bewust) voorgelogen zijn?? Gelukkig is Rutte 4 de uitkomst…oh wacht!

JoopGall_blaas | 09-01-22 | 20:41 | 1

Nieuw elan, ;)

Zorbadabuddha | 09-01-22 | 21:02

Wacht maar tot Deltacron in NL arriveert.

grapo | 09-01-22 | 20:40 | 4

Wij hebben zometeen de Kaagicron variant. Zwaar ademend op de ic terwijl er een bezemsteel uit je naad groeit.

Kaal-dik-en-lelijk | 09-01-22 | 20:43

Ik had toch echt gegokt op die Franse variant uit Cameroon getypt zou gaan worden, maar waarschijnlijker dichtbij en te goed te controleren. En anders straalt er zo slecht af op Afrika. www.medrxiv.org/content/10.1101/2021....

Snap_het_ook_niet | 09-01-22 | 21:01

Is dat een transformer?

Crankhead | 09-01-22 | 21:17
▼ 1 antwoord verborgen

Mooi, goed voor de groepsimmuniteit... dat is ik waar ik nu voor ga. Die onzin die de regering ons wijs probeert te maken ben ik helemaal klaar mee.

roevka | 09-01-22 | 20:40 | 1

eerst was het het OMT. Maar toen zei het OMT dat ze beleidsmakers slechts adviseren. Maar toen was Kuipers nog geen politicus. En dealde Gommers nog slechts met influencers. En was Marc Van Ranst nog gewoon Belg.

mykdelta | 09-01-22 | 20:46

Besmettingen tellen is vrijheid vellen.
Als we daarmee doorgaan zal Nederland nooit meer open gaan.

keestelpro | 09-01-22 | 20:40 | 1

Besmettingen zegt weinig meer, percentages dat (als gevolg van een besmetting) in een zorgbed belandt des te meer.

Grijskijkert | 09-01-22 | 21:17

Mark Twain "It's easier to fool someone than to convince them that they have been fooled"

keistad | 09-01-22 | 20:39

het Gallische dorpje Urk houdt dapper stand. Hup Urkers.

yeps | 09-01-22 | 20:38 | 6

@2tribes | 09-01-22 | 21:07: Precies dat dus. En het mes snijdt aan 2 kanten: zelf gewoon stiekem toch geprikt (maar laat de dominee het maar niet merken), voor de buitenwacht braaf vertrouwen op het geloof. Ergo: je krijgt Corona (of niet), "geneest" en kunt vervolgens braaf kraaien hoe het geloof je beschermd heeft. En ik vermoed dat het in meer van die vooroorlogse bijbelvaste enclaves zo gaat. Diezelfde enclaves van vroom volk waar op maandagen de rioolwateranalyses verhoogde concentraties restmiddelen van pillen & poeders registreert. Over het algemeen redelijk hypocriet, dat volk.

Grijskijkert | 09-01-22 | 21:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Vandaag 35000 positieve testen.
In de leeftijdsgroep 20-30 jaar 18 keer zoveel positieve testen als in groep 70-80. (Per 100000)
Gisteren inval op een schip waar tientallen fusten bier en 80 kg lachgas lagen te wachten op de gasten.
Dit geeft precies aan waarom een vaccinatie verplicht moet worden voor iedereen die buiten zijn woning komt.

neolib | 09-01-22 | 20:38 | 8

Stikstof oxide werkt goed tegen Corona in de longen. Het stikstof, sloopt het virus.

Astroturfer | 09-01-22 | 22:02

@miko | 09-01-22 | 21:16: De vaccins werken slechter dan dat ze worden voorgespiegeld te doen. Dus na een vaccinatie denken mensen dat ze immuun zijn (want dat wordt ze verteld door de media en door de overheid) dus bijgevolg ook dat ze weer kunnen doen en laten wat ze willen.
Helaas blijkt Hugo "alleen vaccins helpen" de Jonge het (weer) eens fout te hebben.

Dezenaamhier | 09-01-22 | 22:03

Van bier drinken kom je op de IC?

zuurtjeregen | 09-01-22 | 22:04
▼ 5 antwoorden verborgen

Al die flauwe woordspelingen hiero eigenlijk wel zat: Once you go Black.

Is gewoon zo.

Hetkanverkeren | 09-01-22 | 20:37 | 3

Wat heeft Anouk hiermee te maken?

skoftig | 09-01-22 | 20:39

... you're a single mum.

Kapitein Sjaak Mus | 09-01-22 | 20:50

@skoftig | 09-01-22 | 20:39: Alles. En dan nu Glennis Grace. Holland got Talent. De afvallers in de voorrondes staan morgen bij Wim-Lex op het bordes.

Hetkanverkeren | 09-01-22 | 20:51

Het is jammer dat we geen data hebben van de gewone griep voor de coronajaartelling.

van stampij | 09-01-22 | 20:37 | 1

Die is gewoon beschikbaar bij het CBS hoor, Google maar.

Clavo | 09-01-22 | 22:52

Ik ben blij als dadelijk alle kindertjes van 5 tot 11 zijn gevaccineerd. Na zoveel foute voorspellingen en tegenvallende resultaten, kan het gewoon niet anders dan dat het nu een keer succesvol is.

edelfigurant | 09-01-22 | 20:37 | 1

En anders hebben we de 0-4 jaar nog. AD is in ieder geval al begonnen met de propaganda machine aan te zwengelen

antfukker | 09-01-22 | 21:02

Een jaar geleden nog dacht ik "maak statistiek verplicht vanaf de basisschool", daar kom ik nu op terug: het teruggaan naar een agrarische cultuur, zoals ooit in Cambodja in de mode was, lijkt me beter.

skoftig | 09-01-22 | 20:36 | 2

Terug naar "Year zero" dan maar ? Lees de geschiedenisboeken er nog effe een keer op na.

Grijskijkert | 09-01-22 | 21:29

Het duurt vast niet lang meer voor een bril dragen al genoeg is om voor een tribunaal gedaagd te worden.
Al vele jaren geleden riep Bosma al eens dat hij het liefst de NRClezers de brillen van de kop zou slaan.

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:33

Nondedju wat een hoge piek ; ik word heel angstig.

Koning BongoBongo | 09-01-22 | 20:34 | 1

angst is een slechte raadgever.

Fedde71 | 09-01-22 | 20:38

Is er eigenlijk nog reden om je eerste vaccinatie te nemen? Of helpt die nu niks meer? Of is elke vaccinatie een paar maanden effectief?

Hadena | 09-01-22 | 20:34 | 2

1ja 2nee 3ja

Auchie | 09-01-22 | 21:06

Elke vaccinatie is een tojd actief. Je lichaam krijgt nepvirus om op te oefenen en je weerstandssysteem gaat even helemaal strak staan door de vreemde indringing.
Als er vervolgens echte corona binnen komt laat het lichaam zich minder verrassen

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:34

je ontkomt er niet aan,..... we are doomed, dddoooommeedd.

miko | 09-01-22 | 20:34 | 1

Fraisier? Jij hier?

Kaal-dik-en-lelijk | 09-01-22 | 20:46

Ja het is allemaal kut en wij als NLer pikken het niet, vrijheid, lichamelijke integriteit, religie, en FB, dan wel Jensssen wetenschap staat ver boven al die medische afgestudeerde "oplichters". Met 650 man kerstliedjes bleren in een kark is geen enkel probleem maar de voetbal wedstrijd van je zoontje in de buitenlucht volgen is not done en ondertussen is NL wel zowat de Corona paria van Europa en dan ook nog eens alles dicht maar ja, vrijheid mag wat kosten.

zwellevertje | 09-01-22 | 20:33 | 3

Als er 1 volk is wat alles pikt is het wel in Nederland. Of het nu gaat om macht naar Brussel, wegvoeren van een deel van de bevolking of Kerona: draagvlak is het beste in Nederland uit te proberen.

skoftig | 09-01-22 | 20:38

@skoftig | 09-01-22 | 20:38: Het straalt van alles uit behalve een richting, een idee, een beleid, kracht of een visie, alles is compleet dood gepolderd.

zwellevertje | 09-01-22 | 20:42

@skoftig | 09-01-22 | 20:38: welnee, de Nederlander valt in het niets bij de Portugees. Daar volgde men bijna zonder uitzondering een propaganda admiraal op.

INTP | 09-01-22 | 20:45

We zijn voorgelogen.

smdyasc | 09-01-22 | 20:33 | 1

Concludeer je dat nu al?

- kwartje van kok
- alles terug met rente van Griekenland
- “met de kennis van nu hadden we toen anders moeten handelen”

Enz. Enz. Enz. Hoe ouder ik word hoe meer het besef groeit dat er weliswaar geen bananen groeien in Nederland, dit wel een Bananenrepubliek is verworden.

superb_de_lux | 09-01-22 | 20:39

Besmettingen nemen toe, maar ziekenhuisopnames en IC-bezetting nemen drastisch af. Overal lees ik paniek-berichten over "maatschappij-ontwrichtende situaties" en dat soort ongefundeerde onzin, doorgaans van mensen die tot nu toe alle voorspellingen onjuist hebben gehad. Wat is het probleem precies?

Do-na-zi | 09-01-22 | 20:30 | 11

@Wattman | 09-01-22 | 21:00:
Je zegt het juist, minder extra. Dus wel een beetje extra. Nu is geld of bedden het probleem niet tientallen IC bedden zijn nu ongebruikt, geen personeel. Als er meer mensen gevaccineerd waren dan was het probleem minder. Bij 100% vaccinatie was op dit moment het aantal IC patiënten 50% minder.

neolib | 09-01-22 | 21:23

@FordPrefect | 09-01-22 | 20:35: Dus je wil een lockdown tot we de toekomst kunnen voorspellen. Leer er maar mee leven dat je een keer dood gaat. Dat moeten we allemaal.

president osama | 09-01-22 | 21:46

@FordPrefect | 09-01-22 | 20:35: Er wordt al 2 jaar geroepen "ja, maar over 2 weken zien we de effecten pas, dus dan kunnen we pas een fasoenlijke beslissing maken".
Ondertussen is het kabinet gevallen, zijn er meerdere varianten langsgekomen, hebben we lockdowns en een avondklok gehad, wordt er een QR maatschappij ingeleid op een heel smerige en sneaky manier en zijn de verantwoordelijke politici (applaus is goedkoper dan een bonus of loonsverhoging voor het medisch personeel) na een kleine stoelendans weer aanwezig.
Dus, over 2 weken weer hetzelfde verhaal?

Dezenaamhier | 09-01-22 | 22:01
▼ 8 antwoorden verborgen

Die mondkapjes helpen echt

toos&henk | 09-01-22 | 20:30 | 1

Volgens een recente studie scheelt het ongeveer de helft van de besmettingen. Dat maakt de drager bepaald niet immuun, verre van, maar het is toch wel de moeite op landelijke schaal

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:37

Zolang wij de cijfers allemaal erg belangrijk blijven vinden is deze pandemie springlevend. Enige nieuws wat ik wil horen is of ze het een beetje trekken in de ziekenhuizen en dan dooft dit wel uit.

lamlul007 | 09-01-22 | 20:29 | 4

@neolib | 09-01-22 | 21:04: Wat is dan het exit-scenario? 60 mensen in het ziekenhuis en 12 op de IC? Of moet het ziekteverzuim in de zorg onder de 3%? We worden gegijzeld door een witte jassenjunta. Er is geen exit als je eindeloos kan schermen met *het voorzorgsprincipe*.

H. Caulfield | 09-01-22 | 21:16

@H. Caulfield | 09-01-22 | 21:16: als je dan idd al zo op cijfers mikt wil ik ook graag voorwaarden voor wanneer we het als ‘einde covid’ beschouwen.

lamlul007 | 09-01-22 | 22:39

@lamlul007 | 09-01-22 | 22:39: Einde covid is als al het dor hout op is en de rest covid als een verkoudheid ervaart.

H. Caulfield | 10-01-22 | 00:37
▼ 1 antwoord verborgen

Zijn er ook grafiekjes waar de kerstman was.

rein9576 | 09-01-22 | 20:29 | 1

Big spreader

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:38
-weggejorist-
Zuurteregelaar | 09-01-22 | 20:28

Is er ook een grafiekje van het aantal ziekenhuis-opname's en IC-bezettingen?

Abject | 09-01-22 | 20:26 | 17

@Graaisnaaiert | 09-01-22 | 21:28: 's Wel typisch Nederlands, zwaar verwend kudtvolk wat delen van Nederland inmiddels herbergt. We willen alles precies hoe we het willen en op momenten dat we het willen. "Instant gratification" dus. De ultieme vrijheid maar dan wel een overheid die onze persoonlijke verantwoordelijkheid voor haar rekening neemt. Niet handig aangezien de overheid nogal eens een clubje incompetente, zwart lakkende raamstaarders blijkt te zijn die chronisch achter de feiten aansukkelen.

Grijskijkert | 09-01-22 | 21:46

Die post Mikes13536373849403004737383 hier toch vrijwel dagelijks

Shoarmamasutra | 09-01-22 | 22:39

@Graaisnaaiert | 09-01-22 | 21:28: Grappig feitje: in Stockholm wonen meer mensen dan in Amsterdam. Ook per vierkante kilometer.

En alle west Europese landen met strenge lockdown hebben meer oversterfte dan Zweden.

Mea_Maxima_Culpa | 10-01-22 | 09:11
▼ 14 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland