Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Dashboards (en media) verlengen een pandemie langer dan nodig is, en het einde komt niet op TV

“The end of the pandemic will not be televised”, we zullen het zelf moeten beslissen

Na twee jaar blindstaren op cijfers, die nooit het hele verhaal vertellen, is het al lang voorbij de juiste tijd om Yorick en Marino en alle andere blindstaarders op groenrode bolletjes bij de restvaccins in de kliko te knikkeren. We kunnen onszelf wel citeren (en dat doen we hier dan ook maar gewoon: "Dat cijfers het hele verhaal zouden vertellen, is een grove misvatting: volg de mentale effecten van corona en je komt in een heel ander universum van het menselijk wezen."), maar we kunnen ook een schitterend stuk uit het prestigieuze (altijd belangrijk om dat bijvoeglijk naamwoord te gebruiken om duh wetuhschap meer gewicht te geven - red.) British Medical Journal integraal vertalen. Het is niet heel lang en je hoeft geen viroloog, epidemioloog of überhaupt meer dan een mavoklantje te zijn om het te begrijpen, maar wie alvast de executive summary wil, het stuk is samen te vatten tot DEAUD AAN DE DASHBOARDJES! Integrale vertaling hieronder. En nu weer zo snel mogelijk normaal doen svp.

Het einde van de pandemie zal niet op televisie zijn

Dashboards met pandemie-statistieken hebben onze beeldschermen gedomineerd en geholpen om covid-19 te traceren, maar David Robertson en en Peter Doshi verklaren waarom ze niet zullen helpen om het einde van de pandemie te definiëren.

Aan het begin van 2021 leek de coronapandemie bezig aan een aftocht. Discussies en voorspellingen over ‘heropening’ en een ‘terugkeer naar normaal’ en het bereiken van groepsimmuniteit vulden de luchtwegen. Maar het optimisme werd de kop ingedrukt toen het aantal besmettingen en sterfgevallen steeg in India, Brazilië en elders. De aandacht ging naar nieuwe varianten van het SARS-CoV-2-virus, meest recentelijk naar omicron. Net toen we dachten dat het einde in zicht was, werd de horizon vertroebeld door nieuwe uitzichtloosheid.

In tegenstelling tot eerdere pandemieën wordt covid-19 uitgebreid gevolgd via dashboards die trachten om de real-time bewegingen en effecten van het coronavirus te traceren. Ze registreren testresultaten uit labs, ziekenhuis- en IC-opnames, overdrachtsaantallen en, recenter, toegediende aantallen vaccins.

Deze dashboards, met hun panelen vol cijfers, statistieken, epidemische curves en heat maps, hebben onze televisieschermen, computers en smartphoneschermen gedomineerd. In hun kern projecteren ze een aantrekkelijke objectiviteit, met data om je aan vast te houden in tijden van onzekerheid en angst.

Ze hebben bijgedragen aan de conceptualisatie van de noodzaak tot snelle indamming en controlering van het virus, ze stuurden publieke sentimenten, voedden de druk voor tegenmaatregelen en hielden een aura van noodzaak intact. De dashboards bieden een gevoel van controle op het moment dat het aantal gevallen afneemt na de invoering van bepaalde maatregelen, maar kunnen ook machteloosheid en dreigende catastrofe versterken wanneer de besmettingen stijgen.

Het probleem met het definiëren van het einde van een pandemie
Er is geen universele definitie van de epidemiologische waarden die het einde van een pandemie duiden. Bij welke waarde van welke metrische eenheid weten we wanneer de pandemie daadwerkelijk voorbij is? Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de covid-19-pandemie uitgeroepen, maar wie vertelt ons wanneer hij is afgelopen?

De alomtegenwoordigheid van dashboards heeft bijgedragen aan het gevoel dat de pandemie voorbij is wanneer alle indicatoren dan wel tot nul zakken (besmettingen, ziektes, doden) of de 100 bereiken (het percentage gevaccineerden). Maar pandemieën van luchtwegvirussen in de afgelopen eeuw laten zien dat het einde nooit duidelijk te markeren is en dat de afloop van een pandemie beter te verklaren is vanaf het moment dat het normale sociale leven weer wordt opgepakt, niet met het bereiken van specifieke epidemiologische doelen.

Pandemieën van luchtwegvirussen werden in de afgelopen 130 jaar steevast opgevolgd door seizoensgolven van het virus die gevoed werden door een virale endemiciteit die doorgaans standhield tot de volgende pandemie. Wat zakt, komt weer omhoog en de daaruit voortvloeiende moeilijkheid om de einddatum van een pandemie te markeren is terug te zien in historische en epidemiologische literatuur. Hoewel veel wetenschappers de Spaanse Griep beschrijven als een gebeurtenis in drie golven tussen 1918 en 1919, zijn er ook talloze historische vertellingen die verwijzen naar een verloop van 1918 tot 1920, meestal met inclusie van een vierde golf.

Een vergelijkbare situatie is te zien bij de Aziatische Griep in het midden van de vorige eeuw: die pandemie wordt breed beschreven als een gebeurtenis die twee golven telde tussen 1957 en 1958, maar anderen noteren ook een derde golf - en markeren daarom het een einde van die pandemie pas in 1959.

Soms hogere sterftecijfers in inter-pandemische jaren dan tijdens een pandemie
Deze variatie in het tijdsverloop van historische pandemieën benadrukt de onnauwkeurige aard van het gebruik van sterftecijfers in het bepalen - zelfs achteraf - van het ‘einde’ van een pandemie en het begin van een endemisch interbellum. Het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) verklaart bijvoorbeeld vandaag de dag dat ongeveer 100.000 Amerikanen zijn overleden per griep-pandemie in 1957 en 1968. Maar deze schattingen omvatten ook overlijdens die volgens de meeste mensen tussen of na de pandemieën voorvielen (respectievelijk 1958-1960 en 1968-1972).

De neiging, die door dashboards wordt versterkt, om het einde van een pandemie te laten samenvallen met het moment waarop het aantal zieken of doden tot nul is gedaald, staat op gespannen voet met de historische bewijzen dat een substantieel deel van de griepcijfers en -sterfte seizoen na seizoen blijven voorvallen tussen pandemieën in.

In het inter-pandemische griepseizoen van 1928-1929, bijvoorbeeld, werden meer dan 100.000 gevallen van oversterfte in de Verenigde Staten gemeten en toegeschreven aan de A/H1N1 (ofwel de Spaanse Griep van 1918), en dat bij een bevolkingsaantal van een derde van het aantal van vandaag.

Daarnaast is het een uitdaging om onderscheid te maken tussen doden die tijdens de pandemie zijn gevallen, en welke in de inter-pandemische periode. Het onderscheid is niet triviaal, aangezien oversterfte de klassieke meeteenheid is om de zwaarte van een griep te bepalen. Inter-pandemische jaren hebben soms hogere sterftecijfers gekend dan seizoenen in een pandemie die daarop volgde, bijvoorbeeld in het griepseizoen van 1946-1947, dat vooraf ging aan de pandemie van 1946-1947. Ergo: het einde van een pandemie kan niet per definitie worden gedefinieerd aan de hand van een afwezigheid van oversterfte die wordt geassocieerd met het pandemische pathogeen:

Monthly all cause death rate in the US, with arrows and bold dates indicating beginning of pandemics, Jan 1900/Sept 2021

Een andere manier waarop we het einde van een pandemie kunnen afkondigen is door het herijken en verlichten van publieke gezondheidsmaatregelen. Tijdens eerdere pandemieën zijn maatregelen vluchtiger en minder opdringerig geweest dan de coronamaatregelen. 

Zelfs tijdens de catastrofale Spaanse Griep - die verhoudingsgewijs drie keer zo veel mensen de dood in joeg dan covid-19, met een gemiddelde sterfteleeftijd van 28 jaar - werd het gewone leven sneller hervat, wellicht omdat er geen weinig andere opties waren. In een tijd zonder internet, Thuisbezorgd en Deliveroo of Zoom- en Teams-meetings, was wijdverspreide en langdurige sociale afstand simpelweg niet mogelijk. Overigens blijft dat vandaag de dag ook gelden voor veel arbeiders die als “essentieel” worden geduid.

Maar een korte blik op pandemieën in de Amerikaanse geschiedenis leren ons dat er geen vaste of deterministische relatie is tussen de pathogeniciteit van een virus en de intensiteit of langdurigheid van publieke gezonheidsinterventies.

In vergelijking met eerdere pandemieën heeft covid-19 een niet eerder geziene ontregeling van ons sociale leven veroorzaakt. Sinds mensenheugenis hebben volkeren de tragedie van ziekte en onverwachte dood ondergaan, zowel in pandemieën als daarbuiten, maar covid-19 is historisch gezien uniek in de omvang waarmee de onderbrekingen en hervattingen van het sociale leven zo nauw verbonden werden aan epidemiologische cijfers:

Nieuwswaarde bepaalt de lengte van een pandemie
Hoewel grafische duidingen en weergaven van epidemieën al eeuwen worden gebruikt, is covid-19 de eerste waarbij real time dashboard de publieke ervaring hebben gevormd en verzadigd.

Sommige historici hebben opgemerkt dat pandemieën niet aflopen op het moment dat virusoverdracht stopt, “maar eerder op het moment dat de aandacht voor het virus verslapt bij het grote publiek en volgens de beoordeling van bepaalde media en politieke elites die dergelijke aandacht vormgeven - en dan stopt de nieuwswaardigheid van het virus.”

Pandemiedashboards zorgen daarentegen voor onuitputtelijke brandstof, die verzekert dat covid-19 continu nieuwswaardig blijft, ook als de dreiging laag is. Hierdoor zou het kunnen dat een pandemie verlengd wordt door het gevoel van afsluiting of een terugkeer naar het normale, pre-pandemische leven in te perken.

Het uitschakelen van, of onszelf uitpluggen uit deze dashboards zou wel eens de meest krachtige actie kunnen zijn richting het beëindigen van de pandemie. Dat is niet ‘je hoofd in het zand steken’, maar vooral een erkenning dat geen enkele waarde, of een samengevoegde set waarden in een dashboard ons kan vertellen wanneer een pandemie voorbij is.

De geschiedenis leert ons dat het einde van een pandemie niet simpelweg volgt uit het bereiken van groepsimmuniteit of een officiële declaratie, maar dat het geleidelijk en in ongelijke tred zal verlopen, zodra samenlevingen hun totale bevangenheid door de schokkende negatieve gezondheidsgetallen los beginnen te laten.

Het einde van de pandemie begint niet in dashboards
Het einde van een pandemie is meer een kwestie van een beleefde ervaring, en is meer een sociologisch fenomeen dan een biologische. Dashboards, derhalve, die geen mentale gezondheid meten, noch de impact op het onderwijs of de langdurige ontzegging van warme sociale banden - zijn niet het gereedschap die het einde van een pandemie duiden.

Zeker gezien de manier waarop samenlevingen dashboards zijn gaan gebruiken, zijn het mogelijk wel gereedschappen geworden die een terugkeer naar normaal voorkomen. Pandemieën - zeker die van virale luchtweginfecties - eindigen simpelweg niet op een voor dashboards ontvankelijke manier. Veel meer dan een dramatische “einde”, doven pandemieën langzaam uit wanneer samenlevingen zich aanpassen aan het bestaan van het nieuwe virus en het sociale leven terugkeert naar een normale status.

De coronapandemie, een uitzonderlijke periode waarin ons sociale leven omver geworpen werd, zal pas over zijn wanneer we onze schermen uitzetten en besluiten dat andere kwesties onze aandacht waard zijn.

In tegenstelling tot het begin van de pandemie, zal het einde ervan niet op televisie worden uitgezonden.

Draad van Hoop. Het gaat nooit weg maar dooft wel uit

Social

Reaguursels

Inloggen

Corona is een Vietnam oorlog: de overheid wil er zo lang mogelijk in blijven zitten en zegt ooit te gaan winnen. Een definitie van winnen is er niet. Het volk wil eruit.

hetmoetdanmaar | 23-12-21 | 15:12

Antwoord:
Na 6 maanden 90 - 95 + % gevaccineerden
en geen nieuwe, besmettelijke mutaties is het onder controle.
Dat laatste is lastig om te voorspellen natuurlijk.

hotmint | 23-12-21 | 11:52
-weggejorist-
billythekid111 | 23-12-21 | 10:49

Leuk stuk want dat einde is inderdaad ongedefinieerd. Maar het is ook bekend dat het einde van de pandemie ergens ligt wanneer de golven van zieken en doden aanvaardbaar worden. Wat Prof Colbourn zegt. Hopelijk is dat in 2022, waarschijnlijker in 2024. Dus ik gooi de dashboards nog niet bij het grof vuil, al is het een goede tip (die ik al opvolg) om er niet elke dag om 14:00 naar te kijken (of hoe laat kwamen die cijfers ook alweer).
Voor wie denkt dat het nu al allemaal voorbij is zo lang je maar niet kijkt, is er deze Netflix-tip: www.netflix.com/title/81252357

eurojojo | 23-12-21 | 09:52

Leuk stuk. Net economen de het hebben over de economie. Denken ook dat ze er boven staan en vergeten altijd de factor 'mens' in het plaatje of de realiteit

Mark van Leeuwen | 23-12-21 | 09:39

Het heeft er alle schijn van dat Omikron inderdaad alle kenmerken heeft van een stevige griep die eens in de zoveel jaar voorbijkomt. En dan moet je het ook behandelen als een stevige griep die eens in de zoveel jaar voorbij komt.
En als de mensen dat eenmaal doorhebben kan de minister voor Corona wel eens een lege huls blijken.

Sqbar | 23-12-21 | 08:35 | 1
-weggejorist-
priks | 23-12-21 | 07:10

Gelukkig is de bak met topkandidaten voor een managersfunctie in de politiek goed gevuld. Zowel bij GS en die linkse rakkers van het welbekende forum dat ik niet bij naam wens te noemen.
Ik zie bij mijn medereaguurders talloze goede kandidaten. Althans als ik op de commentaren afga weten ze precies te vertellen hoe bepaalde zaken volgens de overgrote minderheid, lees minderheid ,niet moet.
Het kan niet anders of ik de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal de zaak volledige op de kop gaan. Zou dat de grote reset zijn?

strawdog | 22-12-21 | 23:39 | 1

Politici zijn toch gewoon managers? Ze vinden dat ze heel erg onmisbaar zijn en roepen dat ook hard, laten alles in het honderd lopen, geven anderen de schuld van hun eigen domme beleid en kunnen zelf helemaal niks

brie-de-penis | 23-12-21 | 06:44

Het enige dat Van Rossem benoemd zijn kille cijfers, maar niet de harde werkelijkheid op de ICs en in de klinieken op dit moment. Pas als de druk daar is verlicht is de pandemie voorbij, dashboards of niet

sioux_ | 22-12-21 | 23:00 | 5

En daarmee is het dus geen gezondheidscrisis maar een zorgcrisis. Pas als we code zwart gaan omarmen is de pandemie voorbij.

TwinTurbo | 23-12-21 | 00:36

Aantallen op ic nemen af. Aantallen op normale afdelingen nemen af. Zorg wordt nog steeds afgeknepen.

peterdh | 23-12-21 | 01:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Snap het niet marino was toch de held... Iets met cijfers enzo

niv01 | 22-12-21 | 22:43 | 1

Alleen als de cijfers goed uitkomen. Anders zijn cijfers de schuld.

RandyBiel | 22-12-21 | 23:33

Mooi inhoudelijk stuk Van Rossem.

HebjeHemweer | 22-12-21 | 22:14

Louis van Gaal introduceerde het begrip “scorebordjournalistiek” voor voetbalverslaggevers. Dat blijkt nu het niveau van (nagenoeg) de hele MSM.

WelDenkend | 22-12-21 | 22:12 | 2

Was dat voor of na het elkaar vliegen afvangen in de 2e Kamer?

funda | 22-12-21 | 23:13

Hoho, dat was Co Adriaanse.

SterF... | 22-12-21 | 23:23

We zijn pas echt van de pandemie af als Hugo en Mark zelfstandig opstappen, excuses maken voor alle onzin, leugens en maatschappelijke schade en zichzelf aangeven bij de EBI in Vught om daar een tijdje binnen te gaan zitten.

Dezenaamhier | 22-12-21 | 22:09 | 1

Als ze de cel in gaan.

peterdh | 23-12-21 | 01:06

ROFLOL
CHARLEROI - Belgische agenten hebben een man opgepakt die zich voor de negende keer wilde laten inenten tegen het coronavirus. Hij deed dat steeds onder een andere naam, om voor diegene een coronapas te kunnen aanmaken. De 33-jarige man streek steeds 100 tot 150 euro op, melden Waalse media.

masahide | 22-12-21 | 22:09 | 3

Loopt zelfs voor op het Israëlische aantal prikken, die beginnen pas met prik nr 4.

Wattman | 22-12-21 | 23:22

Wel een goede test case om te zien wat er gebeurd bij een overdosis aan het vaccin. Ze zouden de man daar gewoon geld voor moeten geven, om hem te mogen volgen/monitoren.

oh no | 22-12-21 | 23:39

Lekker, straks de eerste met 35G. Zelfs in de Sahara ontvangst.

Snoorderlag | 22-12-21 | 23:40

Dr John Campbell kwam vandaag met een item over Australië, waar de premier belooft geen lockdown in te stellen - geen dictaten van de staat - maar een beroep doet op de volwassenheid van de Australiërs. Ook belangwekkend i.v.m. omicron is het verschil tussen natuurlijke immuniteit en vaccin-immuniteit. Bij natuurlijke immuniteit komt het menselijke afweersysteem al in actie zodra er in de luchtwegen / slijm een virus gedetecteerd wordt. Bij vaccin-immuniteit ontbreekt die avant-garde. Daarom lijkt het twijfelachtig of een derde & vierde prik iets uitmaakt, omdat de besmetting met een virus niet wordt tegengegaan van den beginne. In Israel zijn de wetenschappelijke onderzoekers volgens the Times of Israel afgestapt van de opvatting dat covid een longziekte zou zijn; het is een immuniteitsaandoening. Vandaar dat er nu meer gezocht wordt naar immuniteitsversterking.

Eeuwig..Op..Vakantie | 22-12-21 | 22:07 | 5

Yup, toevallig net gezien voor ik dit artikel las. Dat klinkt als een premier die het wel snapt... De argumenten klinken ook weloverwogen. Kunnen we niet ruilen of zo?

Specy | 22-12-21 | 23:41

@specy
Ruilen met Australië? Zoek eens even terug wat de staat daar allemaal geflikt heeft inzake volledige vrijheidsberoving van de burger.

peterdh | 23-12-21 | 01:08
▼ 2 antwoorden verborgen

En boze krachten die het gebruiken om hun agenda door te drukken, viezerikken zijn het. Smeerlappen. Alles wat van vvd, d66, cu en cda komt is zo vreemd, het kan niet anders dan dat er een obscure agenda gevolgd wordt. En ja, wrschlk is die van het wef...
Godver en dan zit ik nog wel aan rutte ouwe jenever. Wellicht daardoor heb ik ze door, die vieze vuile gluiperige gore leugenachtige gladjakkers, gatver

Kalorkie | 22-12-21 | 22:04 | 1

Voorlopig nog niet bekend welk g o d je ons, iedereen aan het pesten is. Misschien dhr Darwin die iets wil aantonen of ergens de aandacht op wil vestigen? Maar toch geen complot want 1+1= nog altijd 3,00432876

Henkie | 22-12-21 | 22:35

En, dit is feitelijk een pleidooi voor groepsimmuniteit. Krijgt Rutte dan toch nog gelijk van zijn eerste speech hierover.

Beste_Landgenoten | 22-12-21 | 21:58 | 5

De meeste mensen vergeten dan ook dat het het volk zelf is geweest wat telkens om zwaardere maatregelen vroeg, zelfs bedelde. Nog steeds is er het meeste commentaar op het niet op tijd ingrijpen, niet snel genoeg boosteren, noem maar op. Van Rutte hoefde mondkapjes niet eens, maar moest het van het volk verplichten “want de landen om ons heen doen het ook !!!1!”. Oppositie doet daarin ook niets voor de bevolking. Die zijn zowaar nog erger, met de PVV voorop, zeker in het begin.

HGL | 22-12-21 | 22:24

Je bent wel een goedgelovige fanboy he ? waar ken ik dat toch weer van ?geeft niks hoor kan gebeuren.

bowlfabriek | 22-12-21 | 22:31

@HGL | 22-12-21 | 22:24: dat was niet het volk,maar werd heul veul in de nederlandse media geroepen ,en dan gaan die ff een polletje houden onder paar man ,daar komt een uitslag uit en kopt de krant of nos rtl weet ik veel dag later "...% van de nederlanders wil maatregelen ,mondkapjes, lockdown.!! endenkt menin den haag oei zoveel mensen wil dit hup gaan we doen .iets in die geest .dus nee dat zijn niet de meeste mensen .

bowlfabriek | 22-12-21 | 23:19
▼ 2 antwoorden verborgen

Houd dus de Covid doden dan maar uit het nieuws. Net als vroeger hoorde je dan via via dat iemand doodging maar niemand zag het grote plaatje. Daarom was ook de ontwrichting minder erg.

Elk een aardig idee trouwens, je houdt gewoon al het slechte nieuws eruit en vervangt dat door vrolijke muziek, dans en theater. Sommige landen zijn daar al heel ver mee trouwens, kunnen we nog wat van leren!

Beste_Landgenoten | 22-12-21 | 21:56 | 7

De MSM is daar al vrij bedreven in hoor.

Kowalski11 | 22-12-21 | 22:32

Er zijn Covid doden en Covid doden. Ik betwijfel of het aantal personen dat echt aan Covid overleden is erg hoog is, de cijfers van het RIVM lijken daar ook op te wijzen. Met een stevig griepseizoen waren veel van die personen ook overleden.

De oversterfte die nu te zien is is veel zorgelijker. Die is niet te verklaren door besmettingen (of vaccinatieschade). Achtergestelde zorg en ontregelde levens lijken op dit moment voor meer sterfte te zorgen dan Covid.

klaas24 | 22-12-21 | 23:45

dat is toch elke dag aan de orde ? isis hoor je niks van ,taliban ,hoor je niks van ,drugsoorlog mexico hoor je niks van enz enz er zijn zoveel zaken die dagen of weken in nieuws zijn .. en ineens poef niks meer .dat betekend natuurijk niet dat het ineens weg is .maar gebeurt elke dag .

bowlfabriek | 22-12-21 | 23:51
▼ 4 antwoorden verborgen

Volgens het NIVEL ( (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) :60 op de 1000 inwoners met een besmettelijke ziekte is een epidemie in nederland. Dus als dat er 59 worden is de epidemie voorbij.
Dit zou m.i. gewoon wereldwijd als pandemie vertaald kunnen worden.

Hiram | 22-12-21 | 21:55

Zeg, Van Rossem! Geweldig stuk.

Ik snap ook wel dat het gewoon een vertaling is van iemand anders z'n stuk, maar desondanks: je brengt het hier onder de aandacht en het klopt. Net als bij veel andere dingen geldt ook hier, als de nieuwswaarde wegebt of overschaduwd wordt door andere dingen, is iedereen het alweer vergeten en gaat weer verder met z'n leven. En dat zouden we in hoog tempo moeten gaan doen gelet hierop.

breakingnews | 22-12-21 | 21:48

Eensch.

INTP | 22-12-21 | 21:48

Zo, klaar.

ademende aarde | 22-12-21 | 21:47
-weggejorist-
sir Ockels | 22-12-21 | 21:47

De Spaanse griep vormt nog steeds een gevaar: m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180212_03352...
Eigenlijk is het best simpel: een virus verspreidt zichzelf niet, mensen verspreiden een virus. Als we een wereldwijde lockdown af zouden kunnen spreken voor een korte periode zouden we misschien dit virus uit kunnen bannen.

Sinterbikske | 22-12-21 | 21:47 | 3

Allemaal gedurende tien minuten ons hoofd in een emmer water, en klaar zijn we!

Rhenium | 22-12-21 | 21:55

Dieren ook in lockdown?

president osama | 22-12-21 | 23:04

T verspreid zich ook van dier op mens. Misschien allemaal een maand lang geen seks met zoogdieren, hoe lastig dat ook is.

RandyBiel | 22-12-21 | 23:36

Houdt Covid dan alleen op nadat we het allemaal hebben gehad? Zit ik te schelden op studenten Covid feestjes, maar is dat in feite het antwoord: immuniteit.
Maar dan, wanneer ik Covid zou krijgen is het fataal voor mij momenteel, maar is er dan voor mij wel een uitweg vraag ik me af?

Het mentale aspect voor met name jongeren in de toekomst wordt zeker weten nog problematisch lijkt me.

Jan, Leiden | 22-12-21 | 21:43 | 2

Als ik het aantal besmettingen (uit tests) moet geloven over de laatste 2 jaar hebben we het allemaal al meerdere malen gehad. Dus houdt het op, nou nee, als het aan de overheid ligt kennelijk niet.

Stonecity | 22-12-21 | 21:45

Zelfs met een voortwoekerende pandemie ,
Is mijn inziens de pandemie over als de mensen aangeven dat er een soort evenwicht bereikt is tussen de te accepteren doden en het te accepteren verlies van vrijheden.
Of aangeven dat het nu wel genoeg is met de maatregelen en gegunde vrijheden verkocht als versoepelingen. Als het volk zegt wij willen het zus en zo dan hebben de leiders maar te luisteren. Zo niet komt het gewelds monopolie van de staat onder druk te staan.
En dat dan ook eens doen gvd!
De gilets jaunes waren een mooi voorbeeld van hoe het kan , mensen uit allerlei klassen en stromingen die samen proberen een halt toe te roepen aan het melken van de bevolking. Helaas dood gebloed door fenomenaal politie geweld , verdeeldheid door politieke stromingen die proberen de beweging te kapen. Dit maakt dat macron uiteindelijk een langere adem had als de gilets.
Het doel van het heden is veel algemener en letterlijk op een ieder van toepassing, je grondrechtelijke vrijheid en die van hen die na ons komen. Het is ons uit de handen getrokken door de politiek en het grote geld . Iedere keer een stukje over de lijn . En nu " ineens" staan we hier. Het enge is dat een groot deel van de mensen het allemaal best vinden, ze willen consumeren, op vakantie en uit eten . Zelf zeggen ze te willen leven . En associëren hun vrijheid alleen met vertier . En laten zich zo in de hoek zetten om toegang te hebben tot dit vertier
Om te janken

deathchant | 22-12-21 | 21:42 | 1

Geef het volk brood en spelen.

president osama | 22-12-21 | 23:12

Geweldig stuk dit, maar dat komt natuurlijk omdat ik er precies ook zo over denk. Is dit nu het resultaat van al onze wetenschap en vooruitgang daarin? De enige statistiek die enigszins kloot is beschrijvend en dat is al ruk qua input data. De volgende stappen daarin zijn bedroevend qua resultaten..

Jan van Haerlem | 22-12-21 | 21:39

De pandemieën van vroeger werden pragmatischer en zelfs stoïcijns benaderd. In de huidige tijd gaat alles hysterisch. Daar kan maar 1 reden voor zijn: internet. De universele toegankelijkheid, de onmiddellijkheid van kennisoverdracht en de transparantie maken het in de handen van een geïnfantiliseerd volk zoals het NLse, een potentieel gevaarlijk maatschappij-ontwrichtend instrument, mogelijk zelfs leidend tot zelf-destructie. Interessant, dat wel.

isitsoornot | 22-12-21 | 21:36 | 3

Zonder internet zouden er ook geen IS idioten met hun vrouwen naar IS gebied vertrokken zijn.
Zou je ook geen woke info hebben etc.
Het internet heeft veel goeds gebracht en veel fouts.

jaja | 22-12-21 | 21:42

@jaja | 22-12-21 | 21:42: Zonder internet waren er geen IS idioten naar Nederland gekomen om andere idioten over te halen.

Klimaatrampen zijn trouwens net zoiets, las je vroeger op pagina 11 van de krant 5 regels over. Nu zijn het headlines en de conclusie wordt dan snel getrokken dat er meer klimaatrampen zijn (niet dus).

klaas24 | 22-12-21 | 23:47

Het aaneenrijgen van die zinloze persconferenties is een self fulfilling prophecy, ik wist het.

goedverstaander | 22-12-21 | 21:32

Dit stuk doet precies waar ik Rutte en De Jonge ook van beschuldig, namelijk de vermeede psychologische impact van hun boodschap meenemen in hun boodschap. En daarmee een soort game theory inbrengen in de communicatie. Harde cijfers zijn broodnodig, gepsychologiseer veel en veel minder.

We gaan nog lang last hebben van Covid, dat blijkt nu wel uit alles. Iedereen gaat dit krijgen, met andere woorden. De truk zit 'm in het kunnen uitstellen. Want hoe langer je het niet krijgt, hoe meer de medische wetenschap in staat zal zijn geweest om pillen en injecties te verzinnen waardoor je er zo min mogelijk last van hebt. Dat is het einde van de pandemie. Gelul over psychologie niet.

konjodebonjo | 22-12-21 | 21:31

Wat zegt de nietskunnende/-presterende Duitse graaifamilie hiervan?

Verderkijkert | 22-12-21 | 21:31 | 2

Wij gaan zo klappen voor het zorgpersoneel op het balkon.
Krijgen we nog wel onze "markt conforme" salarisverhoging van 10 % het volgende jaar?

A.I. van Dee | 22-12-21 | 21:35

@A.I. van Dee | 22-12-21 | 21:35: Ik klap iedere avond op mijn balkon voor de bouwers die het zo stevig maakten dat het niet instort.
Kleine moeite.

funda | 22-12-21 | 23:19

In de diepe krochten van het internet zijn sites te vinden met vids van opgenomen gruwelijkheden en cctv ellende, op geen van die sites heb ik vids gezien van mensen die dood in de straten lagen door corona of overvolle ziekenhuizen waar men, volgens de paniekerige media, 'de lijken opgestapeld' hebben. Het merendeel van die ellende speelt zich af in #1 shitholes en China e.d, en buiten bedrijfsongevallen, ongelukken of een heksverbranding, geen enkele over de ziekenhuizen, dat vind ik frappant!

De_Middelvinger | 22-12-21 | 21:29 | 2

@Der Schnitzeljäger | 22-12-21 | 21:35:
Waarbij gezegd moet worden dat er in Brazilië steden zijn met meer inwoners dan heel Nederland en zelfs al zou daar iedereen aan een natuurlijke oorzaak sterven dan zou je ook dit soort beelden krijgen.

Der Schnitzeljäger | 22-12-21 | 21:40

Mijn vriendin, die hier in huis woont, zag ik soms maanden niet. Vorige week hebben we elkaar weer ontmoet en besloten dat de pandemie hier voorbij is. We kijken zo nu en dan samen alleen nog naar het dashboard van onze auto, als we (zonder mondkapje) een ritje maken. We voelen ons goed, lachen en huilen samen en drinken vanavond een glas bubbels op de goede afloop.

goedverstaander | 22-12-21 | 21:29 | 1

paradise by the dashboard light

Jaapioooo | 22-12-21 | 21:44

De Spaanse griep (1918+) is uitgeblust middels een mildere variant. Er werd toen niet gevaccineerd. Zou omikron die mildere variant zijn binnen covid en in hoeverre verhindert vaccinatie het rondgaan van deze variant binnen de bevolking ? Kan het zijn dat we zo de reddende variant uitsluiten ?

Der Schnitzeljäger | 22-12-21 | 21:28 | 2

Ik heb me dat ook af zitten vragen en ik denk dat het antwoord JA is. En de lockdown werkt dan ook niet goed mee.
Ik heb ergens gelezen dat omikron een variant is op de eerste covid 19 virus. En het zou zo maar kunnen dat deze variant is onstaan in ongevaccineerde mensen aangezien ZA maar voor 25% ? gevaccineerd is.

A.I. van Dee | 22-12-21 | 21:33

@A.I. van Dee | 22-12-21 | 21:33: Zo zie je maar, ongevaccineerden zijn de reddende engelen!

2Little2Late | 22-12-21 | 22:08

Op de matrixborden boven de snelweg staat "Blijf thuis, samen tegen corona" of zoiets. Ik kijk tegen de aanvliegroute van Schiphol aan, een drukte van belang. 2 banen met alleen maar vakantie 737's. Telde er 8 tegelijk. Denk dat ik te simpel ben, snap het allemaal niet.

De_fluitlokker | 22-12-21 | 21:21

In China hebben ze het einde van de pandemie 8 maanden geleden toch al gevierd?

van Oeffelen | 22-12-21 | 21:21 | 3

Dat was van staatswege. Dat zo het voorland van NL ook kunnen zijn als we niet oppassen.

goedverstaander | 22-12-21 | 21:34

En wat wilt u daar nu mee zeggen? Dat u heeft ontdekt dat er een land is dat China heet? Of vindt u dat nieuwtje net zo'n leugen was als indertijd die malloot met zIjn Dansen met Jansen? Kom, hoe heette die clown ook al weer?

dathoujetoch | 22-12-21 | 21:54

China net nog een stad van 13 miljoen inwoners op slot .

klaas24 | 22-12-21 | 23:48

Een willekeurig verpleeghuis in Gouda: meer dan 10 (Delta-)besmettingen op één afdeling, evenzoveel overlevenden (gevaccineerd en niet). En dan zou Omicron nog milder zijn. Je zou hieruit kunnen concluderen dat het de goede kant opgaat.

MickeyGouda | 22-12-21 | 21:20 | 2

Ik heb ook goede hoop.

A.I. van Dee | 22-12-21 | 21:29

En bij een ander "willekeurig" verpleeghuis?

verknift | 22-12-21 | 22:31
-weggejorist-
johnyl | 22-12-21 | 21:18 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Als je nu niemand met corona in het ziekenhuis zou hebben opgenomen.
Hoeveel doden zouden er nu zijn wereldwijd?

jaja | 22-12-21 | 21:06 | 10

@johnyl | 22-12-21 | 21:30:
Waar geen enkele viroloog nog iets van snapt.
Ik ben econoom en ik snap de economie nu wel.
Maar.. is niet hetzelfde vak.

jaja | 22-12-21 | 21:34
-weggejorist-
Binkoo | 22-12-21 | 23:24
▼ 7 antwoorden verborgen

Dashboards kijk ik niet naar, ik kijk de telegraaf maar lees het niet, ik ben alleen bang voor het moment dat de plicht een feit is, zowel voor ondergetekende maar met name voor mijn kinderen, en ik blijf nog steeds hopen dat er eindelijk iemand is die, namens een groep vooraanstaanden met verstand van zaken, bezwaar aantekenen en in beroep gaan tegen eerder genoemde plicht. Want dat boezemt bij echt angst in.

GKJP | 22-12-21 | 21:04 | 6

@GKJP | 22-12-21 | 21:20: Ik ben daar ook bang voor als ze het boete trajekt aan het CJIB gaan hangen. Dan is het boete op boete,deurwaarderskosten enzovoort. En ze kunnen je dan gijzelen en in de cel zetten maar daar gaat je boete niet mee weg.

A.I. van Dee | 22-12-21 | 21:25

@A.I. van Dee | 22-12-21 | 21:25:

Je bent er wel even 'uit' geweest...

* Lachband "

neonreclame | 22-12-21 | 21:29
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Snap_het_ook_niet | 22-12-21 | 21:02 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

In tegenstelling tot de voorafgaande periode heb ik in mijn sociale omgeving (ja die heb ik) covid nog niet eerder zo heftig om zich heen zien grijpen (kromme zin, care/). Ja, veelal gepensioneerd, maar daarom nog geen "dor hout". Oder?

Ik laat dit stuk even bezinken. Dankuwel, alstublieft.

Duwbak_Linda | 22-12-21 | 21:01 | 8

@Der Schnitzeljäger | 22-12-21 | 21:14: Nauwelijks ziek tot heel erg ziek, tot langdurig revalideren (longschade).

Duwbak_Linda | 22-12-21 | 21:18

@Duwbak_Linda | 22-12-21 | 21:18:
OK, thnx, had mijn oorspronkelijke vraag al weggehaald wegens voornamelijk beantwoord.

Der Schnitzeljäger | 22-12-21 | 21:20

@Duwbak_Linda | 22-12-21 | 21:17:
Elk lichaam is anders en reageert ook anders op bepaalde stoffen, virussen of bacteriën. En gelukkig maar. Ik kan gerust een schaaltje pinda's opeten, maar een kennis van mij legt het loodje na een nootje. Zelfde pinda's, andere reactie. Koortslip hetzelfde, bij het enige lichaam komt het tot een uitbraak van het herpes virus, de ander heeft het maar nooit een koortslip. Fascinerend het menselijk lichaam...

DeKees | 22-12-21 | 21:27
▼ 5 antwoorden verborgen

IC capaciteit voor Corona patiënten maximeren. De rest naar een verpleegafdeling of naar huis met een flesje zuurstof.

De gewonnen levensjaren wegen niet meer op tegen 2 jaar verprutst sociaal leven, opleiding en levensgeluk van jonge mensen.
... ook niet tegen de nood van de ondernemers
Alles nog afgezien van de ellende door uitgestelde zorg.
We moeten gewoon eerlijk zijn. De verhoudingen zijn totaal zoek.

fail | 22-12-21 | 20:58 | 5

@fail | 22-12-21 | 21:43: dus iemand die aan de beademing moet, maar als er geen plek voor is, flikker je gewoon de straat op met een flesje zuurstof , zoiets ?
Is dat je denkwijze ?
En als die iemand nou eens je vader, moeder of een andere dierbare van je is, wat dan ??

Gizmo579 | 22-12-21 | 21:59

@Gizmo579 | 22-12-21 | 21:59: Dat is anders precies wat er gebeurt met mensen die de pech hebben om iets ANDERS dan Covid te hebben.
In de zorg worden CONSTANT afwegingen gemaakt over de kosten van behandelingen en de opbrengst in termen van gezonde levensjaren.

Die keuzes worden doorgaans door experts gemaakt en niet door emotioneel betrokkenen, dus die 'wat als het je moeder was' retoriek kun je me besparen.

Geen keuze maken, is ook een keuze maken. Je offert gewoon andere zieken, de hele jeugd en tienduizenden ondernemers op, voor wat? Als je deze lijn doortrekt en de hele IC ligt nog 3-4 jaar vol met Covid patiënten, mag dan iedereen dood van jou, behalve de Covid patiënt? Zelfs als het je vader of moeder is?

fail | 22-12-21 | 23:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Na twee jaar nog steeds die angst bij zovelen. Echt vrijwel niemand gaat dood. De bekendste persoon in de hele wereld die aan covid is overleden vroeg ik hier laatst en toen kwamen mensen niet verder dan de 86 jarige Bram van der Vlugt ..

jeweettochniet | 22-12-21 | 20:56 | 10

OK, sorry ik denk ik bekijk die Wikipedia van Bram van der Vlugt ook dan maar even:
Bram van der Vlugt overleed in de nacht van 18 op 19 december 2020 in Nieuwegein in zijn slaap aan de gevolgen van COVID-19.[7][11][1

Anale | 23-12-21 | 02:17
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat een hoop gezwets. WHO meldt t wanneer het endemisch wordt. Niks anders dan bij vorige pandemien.
Kan je tv's aan of uit zetten wat je wilt, maar dat heeft geen enkel effect.

RandyBiel | 22-12-21 | 20:56

Uiteindelijk valt deze pandemie tot nu toe gelukkig mee als we met 1918 vergelijken. Het grootste probleem van corona is tot nu nog steeds dat de longblaasjes vol lopen en daardoor de zorg langdurig is. Uit nieuw onderzoek uit Hongkong vermenigvuldigt de omicron variant zich in de bronchiën 70 keer zoveel en in de longblaasjes 10 keer zo weinig in het laboratorium. Wat dat gaat brengen in de realiteit is afwachten, maar als dat minder lange zorg geeft zijn we in principe van een groot probleem al af als de zorg nu ook word opgeschaald in Nederland. De effecten van de lockdowns en beleid die problemen brachten in het monetaire, economische en maatschappelijk systeem gaan erna nog komen helaas.

bullent | 22-12-21 | 20:55

Best creepy om te zien dat angst zó verslavend is. Bij de dagelijkse publicatie van besmettingscijfers is er bij ‘slechte’ dagen (veel besmettingen) altijd veel meer reactie dan op dagen dat het meevalt.

‘Omikron is mild’ zeggen levert boze reacties en ontkenningen op. Zo van ‘ik ben bang, en jij moet het ook zijn’

raskol | 22-12-21 | 20:52 | 3

Als de prijs aan de pomp stijgt zijn er ook meer reacties dan wanneer die daalt. Als de temperatuur en keer boven de 30 graden is zijn er ook meer reacties dan bij 15 graden.

RandyBiel | 22-12-21 | 20:58

Tussen mij en corona speelt een onoplosbaar intimiteitsvacuüm. Mijn hart zit er gewoon niet meer in.

MickeyGouda | 22-12-21 | 20:51 | 1

En dat is de enige échte oplossing om uit deze pandemie te komen. Weg met de angstcultuur, maar doorpakken en accepteren dat corona er vanaf nu "gewoon" bij hoort.

Binkoo | 22-12-21 | 23:34

Omikron is de oplossing.
Omicron dé kans om coronabeleid om te gooien? Een gesprek met Sam Brokken(De nieuwe wereld)
www.youtube.com/watch?v=LNZjsS3IR0k

mikes43357369 | 22-12-21 | 20:49 | 3

John Campbell (geen domme jongen en geen antivaxxer) interpreteert de nieuwe Australische aanpak: Corona wordt nooit weggevaccineerd, laat omikron rondgaan zolang de zorg het aankan

m.youtube.com/watch?v=LVl5OkHcvf4

raskol | 22-12-21 | 20:54

@raskol | 22-12-21 | 20:54: Campbell is onbetrouwbaar gebleken sinds zijn beweringen over ivermectine en hartaanvallen, die beide niet houdbaar bleken. Al is hij zelf geen hardcore antivaxxer, zijn materiaal wordt er wel door/voor gebruikt.

verknift | 22-12-21 | 22:49

Verschil tussen Zweden en Portugal;
www.nrc.nl/nieuws/2021/12/22/coronabl...
Zweden;
- niet meer dan 50 personen voor je kerstfeest
- bij evenementen boven de 500 personen moet iedereen een vaccinatiebewijs hebben

Portugal(hoogste vaccinatiegraad Europa);
- Nachtclubs en bars blijven twee weken gesloten.
- Op Oudejaarsavond mogen groepen met maximaal tien personen samenkomen.
- negatieve test noodzakelijk om restaurants en casino’s binnen te komen, of om toegang te krijgen tot feesten in de openbare ruimte.

Waar zou je liever zitten?

mikes43357369 | 22-12-21 | 20:47 | 10

@Gizmo579 | 22-12-21 | 21:20: Dat doen ze in alle Scandinavische landen omdat daar in de wintermaanden een chronisch tekort is aan zonlicht en dus Vitamine D. Niet alleen in de melk, in alle zuivelproducten. Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt met "ze", erg geheimzinnig wordt er daar in ieder geval niet over gedaan.

zegmaarwij | 22-12-21 | 21:37

@zegmaarwij | 22-12-21 | 21:37: In Scandinavische landen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D ook twee keer zoveel als in Nederland

Harry_Witkamp | 23-12-21 | 02:10
▼ 7 antwoorden verborgen

Omikron is de oplossing!
Australie is om. Ze laten Omikron gecontroleerd rond gaan.
www.youtube.com/watch?v=LVl5OkHcvf4
Sommige interessante opmerkingen over modelering.

mikes43357369 | 22-12-21 | 20:46 | 6

@Gizmo579 | 22-12-21 | 22:03:
"Klopt" sloeg op de vitamine D in de melk.
Vitamine D versterkt wel je immuunsysteem. Daar zijn genoeg studies die dat uitwijzen.
Omikron is de oplossing voor de pandemie, dat heb ik hier al een aantal keer gezegd.

mikes43357369 | 22-12-21 | 22:29

@mikes43357369 | 22-12-21 | 22:29: Eigenlijk is het: een tekort aan vitamine D kan je weerstand verzwakken. Als je al genoeg hebt dan is het niet zo dat meer beter is.

verknift | 22-12-21 | 22:51
▼ 3 antwoorden verborgen

"Sommige historici hebben opgemerkt dat pandemieën niet aflopen op het moment dat virusoverdracht stopt, “maar eerder op het moment dat de aandacht voor het virus verslapt bij het grote publiek en volgens de beoordeling van bepaalde media en politieke elites die dergelijke aandacht vormgeven - en dan stopt de nieuwswaardigheid van het virus.”...

Dat dus...

neonreclame | 22-12-21 | 20:44 | 2

Toen er geen "bring out your dead" meer werd omgeroepen hoefde het niet meer voor de gemiddelde Middeleeuwiër.

Mijn GS nick magnie | 22-12-21 | 20:48

@Mijn GS nick magnie | 22-12-21 | 20:48:

Dagelijks wordt ik nog bestookt op Radio 2, ( jawel, ik kan ook wat anders opzetten ), met een bijna verwijt , dat als ik mij niet gedraag en mij niet aan de regels houdt, er bijna hel en verdommenis op mij wacht, zou ik me niet houden aan de regels...

Dat is in mijn ogen simpelweg eng..!! En daar pas ik voor....

neonreclame | 22-12-21 | 20:58

Toch wel erg veel woorden, misschien teveel naar Hugeau geluisterd, die zwatelt maar door en door en..... hallo Sywert.... en door... 5,1 miljard...... Okay, eerst die 5 miljard terug en dan gaan we de pandemie verslaan. Deal, Hugeau?

dathoujetoch | 22-12-21 | 20:44

Er moeten 0 doden zijn, 0 besmettingen en iedereen die is overleden moet terug opstaan uit de dood.

Mijn GS nick magnie | 22-12-21 | 20:40 | 2

Met Pasen heb je er al één te pakken die uit de dood herrijst.

Bakkeleures | 22-12-21 | 22:14

Waar gaan die wonen dan?

president osama | 22-12-21 | 23:43

Call out the instigators
Because there's something in the air
We've got to get together sooner or later
Because the revolution's here
And you know it's right

Mr_Natural | 22-12-21 | 20:40 | 1

Alle mensen geboren voor 2000 zullen het einde van de pandemie niet meer meemaken.

geheelvergeter | 22-12-21 | 20:37 | 2

Degenen erna ook niet. Zeker niet als er ook nog eens nuclear war losbarst.

Mijn GS nick magnie | 22-12-21 | 20:41

En als het daarna kikkers heeft geregend zul je zien dat de hemel instort. Huivert !

funda | 22-12-21 | 23:07

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl