achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Cijfers bewijzen: Lachgas terroriseert het verkeer

En daar doen we nauwelijks iets aan.


Bij liefst 1.800 ongelukken in de afgelopen drie jaar was lachgas in het spel en dat resulteerde in 63 gevallen in dodelijke slachtoffers en in 362 crashes in ernstig letsel. We beginnen maar even met de cijfers, want die liegen er niet om. Die pretballonnetjes beginnen een serieus probleem te worden op het Nederlandse asfalt. Het is een bepaald type bestuurders die onder de invloed het gas intrappen: een zichzelf overschattende groep idioten met een chronisch disrespect voor andermans veiligheid. Maar nu deze cijfers bekend zijn, zullen er wel keiharde maatregelen genomen worden. Toch? Nope, het blijft weer bij een virtueel foeibericht en geen enkele actie. Ja, we snappen dat het spul lastig is op te sporen, dus blaastesten zijn geen optie, maar we zouden prima lachgas in auto's kunnen verbieden (met uitzondering van de kofferbak) zodat we in ieder geval dat ballonzuigen achter het stuur tegen kunnen gaan. Daarnaast lijkt het ons niet onredelijk dat iedereen die onder invloed van lachgas een ongeluk veroorzaakt zijn rijbewijs verliest. Niet voor een paar weken om hem na een cursusje van het CBR weer op de deurmat te vinden, maar gewoon door de versnipperaar. Misschien wil John de Mol wel een showtje maken waarin dit elke maand ceremonieel gebeurt. Gewoon prime time op SBS6 en nodig wat rijbewijzen van BN'ers uit, erger dan die dansmarathon kan het toch niet worden. Hoe dan ook, pak dit eens aan in plaats van weer morrelen aan de maximumsnelheid als het verkeersveiligheid echt het doel is.

Kamervragen!

Extra stukje uitleg van een arts in de mail:

" Lachgas geeft waarneming stoornissen doordat er dezelfde stoffen gevormd worden als bij LSD gebruik: isoquinolines en betacarbolines. Rechte lijnen lijken daardoor krom te lopen waardoor je met ‘stuurcorrecties ’ juist verongelukt. Ooit gepromoveerd op het effect van lachgas op de vitamine b12 stofwisseling (acute blokkade van de B12 stofwisseling en vorming van LSD-achtige stoffen, die de waarneming stoornissen veroorzaken waarvan auto-ongevallen het gevolg zijn). Er zijn zes leerlingen van prof . Abels die zijn werk voortgezet hebben waaronder prof. Louis Kroes, prof. Jan Lindemans en prof. Lolke Pepplinkhuizen. De betekenis en waarde hiervan wordt onderschat. Nu is het door de opkomst van lachgas weer uiterst actueel maar nog onderbelicht.
De blokkade van de vitamine B12 stofwisseling is ook de oorzaak van de verlammingen die optreden bij lachgas gebruik. Het veroorzaakt een zogenaamd ‘gecombineerd streng syndroom ’ waarbij oer-banen van het zenuwstelsel in het ruggenmerg beschadigd raken. En in principe onherstelbaar zijn. Net zoals ‘lachen’ bij lachgas alleen gebeurt als je persoonlijkheid er gevoelig voor is, treedt die verlamming niet bij iedereen op. Maar zit je laag in die vitamine B12 (weefselspiegel, bloed, niet interessant), dan loop je extra risico. En ga NOOIT NOOIT NOOIT achter het stuur zitten om dat uit te vinden. Doe dan liever Russisch Roulette.
"

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.