Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Polderen is geen medicijn tegen corona

We willen zo snel mogelijk van deze veenbrand af, en dan blus je met alles wat je hebt. Dit is geen spelletje.

Realiteitszin bleek een horde te ver voor onze politici. Een 2G-beleid voorstellen in dezelfde week dat de GGD aangeeft de testcapaciteit niet ver genoeg te kunnen opschalen. Zonder genoeg testen kunnen mensen nooit een Genezen-verklaring krijgen. Zonder een testuitslag zal de bereidheid om in quarantaine te gaan ook veel lager liggen, wat direct extra verspreiding geeft.

Hetzelfde geldt voor het ChristenUnie-voorstel een 1G-beleid te hebben, test iedereen, zonder tweedeling in de samenleving. Testen voor toegang  zou dan mogen opschalen naar een veelvoud van 600.000 testen per dag. Dat is niet haalbaar. Het zou prettig zijn als de verschillende kampen in het parlement hun verzinsels eerst even op een bierviltje doorrekenen op praktische haalbaarheid.

Dat stak mij afgelopen week: we zitten midden in een crisis, iedereen zat op zijn eigen stokpaardje, maar ze overschatten vorstelijk hun eigen oplossingen. Daartegenover staat een Kabinet die zich beroept op geheime OMT adviezen, waarachter het Kabinet zich vervolgens verschuilt. Zelfs het OMT wil inmiddels openbaarmaking van hun adviezen, het OMT voelt zich misbruikt.

Het gebrek aan echte kennis en de verharding van het debat heeft ook effect op straat. Keiharde rellen in Rotterdam, meerdere politieauto's gesloopt en 51 arrestaties. De politie heeft geschoten en het laatste waar het ziekenhuis op zit te wachten zijn patiënten met brand- of schotwonden. De zorg heeft daar simpelweg geen tijd, energie of personeel voor.

De oplossing ligt niet in 3G, 2G of 1G. Het is niet eenvoudig alleen dit, of alleen dat. Ernst Happel vond ooit het totaalvoetbal uit, en dat is precies wat hier nodig is. Volledige samenwerking, we moeten dit samen doen. Niet ventilatie OF afstand OF testen OF vaccinatie OF thuiswerken OF afvallen, maar en-en. Bijvoorbeeld sportscholen alleen open voor vadsige mensen.

Elke maatregel heeft een bepaald nuttig effect wat we helaas pas achteraf met wetenschappelijk onderzoek kunnen bepalen, als het meetsignaal überhaupt uit de ruis te destilleren is. We hebben niets aan een eindeloze discussie of welke maatregel de beste is. We willen zo snel mogelijk van deze veenbrand af, en dan blus je met alles wat je hebt. Dit is geen spelletje.

Politici maken ruzie wie als eerste extra gevaccineerd moet worden. Zijn het de kwetsbaren die het gevaar lopen, of zijn het de jongeren die elkaar meer zien, midden in de maatschappij staan en alleen al daarom zorgen voor verspreiding. Verplicht in een klein klaslokaaltje terwijl maar de helft gevaccineerd is, is een soort snelkookpan voor corona.

Die jongeren overleven dat wel, maar geven het ook door aan hun ouders en klanten bij hun bijbaantje. Die volwassenen hebben op hun beurt weer een stukje mantelzorg bij kwetsbare ouderen en zo ben je in twee stappen bij de conclusie dat geen nut heeft te kiezen tussen de (extra) vaccinatie van jongeren of kwetsbaren of ouderen, maar je mag ze gewoon alle drie vaccineren.

Van Dissel stelt zijn vertrouwen in de coronapil. Weer wordt iets beloofd als licht aan het einde van de tunnel, en weer is dat een Fata Morgana. Er is een nuttig effect ALS deze pil op het juiste moment wordt ingenomen. Dat is na een positieve test, zodra de eerste klachten zich ontwikkelen. De coronapil eist dus een effectief testbeleid met voldoende capaciteit, we missen nu beide.

We hebben gezien dat een overdreven gevoel van veiligheid leidt tot het gebrekkige naleving van nuttige en goedkope maatregelen. Onze risico-aanvaarding stijgt harder dan het nieuwe stukje bescherming. Het is ons gelukt afscheid te nemen van de originele en alfavariant, die verwachtingen zijn uitgekomen. Helaas heeft de deltavariant andere eigenschappen, die scherpere actie eisen.

Eergisteren vertrokken nieuwe Nederlandse skileraren in opleiding naar Oostenrijk, ze hadden wel een boosterprik nodig om na februari nog te mogen werken. Allemaal blind optimisme, want Oostenrijk kondigde gisteren tien dagen lockdown aan. We zijn te veel bezig met de ruimte pakken. Wat mag nog net? Zonder zelf te kijken wat we kunnen bijdragen om besmettingen te voorkomen.

Het aantal positieve testen per 100.000 inwoners breekt record na record, het percentage positieve testen ligt op 23,3%, de WHO-norm is 5%. We hebben slecht zicht op wie nu wel of geen corona heeft, kunnen weinig bron- en contact onderzoek doen en mensen die over een paar weken recht zouden hebben op een coronaherstelbewijs, krijgen deze niet omdat ze simpelweg nooit getest zijn

Deze grafiek toont een nuttig effect van vaccinatie, ondanks de enorme uitbraak valt het op de IC nu nog mee. Tijdens de eerste golf steeg het aantal IC-patiënten ruim een week met 76 coronapatiënten per dag. Tijdens de tweede golf was dat maar 15 per dag, deze laatste golf ziet een stijgtempo van 11 patiënten per dag. We nemen meer risico`s, maar zien een minder harde stijging.

Problematisch is alleen hoe lang we zo'n rechte lijn omhoog kunnen incasseren. Sturen op maximaal IC-gebruik heeft het zorgpersoneel te ver uitgeput. Ze lopen zelfs weg, wat een daling van de capaciteit heeft gegeven. Het gaf ook verder uitstel van reguliere zorg en inhaalzorg. Hoe verder we stijgen, hoe meer we de politiek voor het blok zetten een lockdown te kiezen.

Een symbolisch vuurwerkverbod komt erdoorheen, terwijl de artsen vorig jaar al aangaven dat het meeste werk op oud en nieuw door alcohol komt. Wees lief voor de zorg, en kies even een ander moment om al dit verdriet te weg te spoelen. Want als je straks bij een ziekenhuis staat met een vriend of familielid en geen zorg krijgt, verwacht Gommers de politie of het leger nodig te hebben.

Er wordt niet voor ons gezorgd. Zorg voor jezelf, zorg voor elkaar.

Reaguursels

Inloggen

In 2020 kwam uit een trial onder patiënten al dat wie daar vitamine D kreeg, 6 x minder kans had om naar de IC te hoeven. En 2 tot 5x minder kans had om te overlijden. En nu test men zich rot, maar schrijft voor positief getesten dan niet eens wat vitamine D voor, laat staan profylactisch...
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34097036/

RichardBandler | 21-11-21 | 17:20 | 1

Dat vitamine d3 een grote invloed heeft op je immuun systeem is al jaren bekend. Maar dat mag niet hardop gezegd worden. Je weet hoe de hazen lopen. Vitamine d3 is spot goedkoop en kost nog geen drol. Er valt dus niets aan te verdienen.
www.youtube.com/watch?v=fbGug3rczx4&a...

copywriter | 21-11-21 | 17:53

Goede column in vergelijking met de andere Corona-artikelen op Geenstijl.

gozoman | 21-11-21 | 16:41

In plaats van voortdurend te lopen zeiken over een anderhalve metertje meer of minder, mondkapjes en wat al niet meer, laten we eerst even teruggaan naar de basis.
En die basis is ons eigen natuurlijke afweer systeem.
Dit systeem door miljoenen jaren evolutie verfijnd en geperfectioneerd is prima in staat om dit covid virus de baas te kunnen.
Echter we moeten dit afweer systeem wel de kans en de middelen daarvoor geven.
En hierin schuilt het probleem. Jarenlang hebben we dit systeem verwaarloosd door ongezond te leven en we denken het nu met prikjes en pilletjes weer aan de gang te kunnen krijgen. Immers alles in het leven is op te lossen met pilletjes en prikjes. Niet dan?
Ga je nu eens verdiepen in hoe het afweer systeem werkt en wat jij zelf kunt doen om het weer aan de gang te krijgen.
Dan is al een hoop gewonnen.

copywriter | 21-11-21 | 16:09

Zijn Rutte en De Jonge nog wel onder ons? Na de burgeroorlog in R'dam afgelopen vrijdag en de relletjes van zaterdagavond door het gehele land zijn deze twee heren uiterst muisstil. Te stil eigenlijk. Alleen Ferd Grapperhaus stond weer naar lucht te happen, maar dat is folklore.

Een vrije paling | 21-11-21 | 13:41

Mooi genuanceerd stuk, maar ik had een minder genuanceerde conclusie niet erg gevonden. De vaccinatieplicht in Oostenrijk wordt met argusogen bekeken. Maar waarom eigenlijk? Ik ben wel klaar met dat dogmatische gezeik over "eigen keuzes" en "vrijheid". Als het dragen van een autogordel al kan worden verplicht, waarom dan een vaccinatie niet, ter bescherming van niet alleen jezelf, maar ook de samenleving. De anti-vaxxers die hun individuele vrijheid boven de vrijheid van de samenleving stellen: bekrompen en egoïstisch. Hun wereldbeeld en levensopvatting kwamen samen bij hun rellen in Rotterdam. De onzin die hun boegbeelden Baudet en Engel uitkramen is niet te bevatten. Ze zijn niet voor rede vatbaar. Het enige dat rest is een vaccinatieplicht.

nietzomoeilijk | 21-11-21 | 13:20 | 8

@pleemobiel | 21-11-21 | 13:39: In de VS worden kinderen terecht gevaccineerd, vanaf 5 jaar. Kinderen worden wel degelijk ziek, veel belangrijker echter, ze dragen het virus over als gekken. Kortom, vaccineren dus. Gewoon meenemen in het rijksvaccinatieprogramma, net zoals we dat doen met polio, mazelen, etc. Wat is daar nou zo moeilijk aan te begrijpen?

nietzomoeilijk | 21-11-21 | 13:46

@nietzomoeilijk | 21-11-21 | 13:42: Per saldo is het egoistische perspectief het enig juiste- . VS is een slecht voorbeeld van een aan pillen en hysterie verslaafde samenleving waar meer dan de helft te dik is. Dat je zelfs genezen als niet relevant beschouwt bewijst wel dat je aan tunnelvisie lijdt. Waarom dacht je anders dat een herstelbewijs naar 1 jaar verlengd gaat worden ? Uit je tegel spreekt vooral angst voor jezelf vermomd als naastenliefde. Dat is pas egoisme en nog hypocriet ook. Kinderen worden nauwelijks ziek. Dat zijn zeldzame gevallen, zodat in de risico afweging niet vaccineren het slimst is. Ouderen en zwakkeren moeten beter afgeschermd worden en zijn toch in de meeste gevallen gevaccineerd. Dus wat kan ze nou gebeuren. Toch ?

pleemobiel | 21-11-21 | 14:33

@pleemobiel | 21-11-21 | 14:33: Dat kinderen minder ziek worden heeft nul relevantie. Het gaat erom dat ze het virus overdragen en dus anderen ziek maken. Verder is vaccinatie geen garantie dat je geen corona kunt krijgen. Absoluut niet. Het betekent alleen wel dat de kans op besmetting kleiner is, maar veel belangrijker nog, dat je veel minder ziek wordt. Gevaccineerden met corona zieken dat grotendeels thuis uit. Ongevaccineerden echter hebben een veel grotere kans om ernstig ziek te worden en dus zie je de ziekenhuizen vol lopen en de IC bedden vol liggen met ongevaccineerden. Kankerbehandelingen worden uitgesteld, hartoperaties verplaatst en andere zorg wordt vermeden om het volk dat te dom is om zich te laten vaccineren te helpen. Het is geen toeval dat de ongevaccineerden te vinden zijn in allochtone wijken, onder laaggeschoolden en in de bible belt. Volk dus dat zich geen ruk aantrekt van de maatschappij, te dom is om hun eigen naam te spellen of hun lot in handen van god legt. Bij welke van de drie hoor jij eigenlijk? Ik gok een lts-je, nietwaar?

nietzomoeilijk | 21-11-21 | 15:21
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik vraag me af hoeveel % van de NLers in zeg winter 2017 "positief" zou hebben getest op bv. de griep na 40 x verdubbelen van de neusinhoud...

RichardBandler | 21-11-21 | 12:18

De stijging van mensen op IC gaan niet zo hard als bij de vorige golf van Covid, maar neemt wel degelijk gestaag in aantal toe.
Verwacht dan ook net als Gommers dat wanneer mensen zich niet conformeren aan een paar simpele gedragsregels dat er code zwart gaat ontstaan in ziekenhuizen met allerlei groot gevaar voor het personeel. Personeel dat ook nog eens zwaar onder bezet is i.v.m. enorme uitstroom ervan- aldus Gommers. De druk op de zorg wordt dan te groot. Gommers verwacht zelfs dat in ziekenhuizen politie en/of leger ingezet moet worden om zorgpersoneel te beschermen.
Alles staat en valt met het gedrag van mensen m.b.t. een paar simpele basisregels.

Enorm goed stuk van Feyne man!

Jan, Leiden | 21-11-21 | 12:12 | 2

Gek he, dat na 2 jaar met allerlei onzinmaatregelen sommige mensen weer gewoon normaal willen gaan leven. En bv. niet 3 x per jaar 10 dagen huisarrest willen omdat een collega bv. heel misschien covid zou kunnen hebben.

RichardBandler | 21-11-21 | 17:24

@RichardBandler | 21-11-21 | 17:24:
Niemand vindt het leuk, maar het gaat om de noodzakelijkheid van de opgelegde regels. Anders komen we er nooit uit.

Jan, Leiden | 21-11-21 | 18:21

Goed verhaal hoor, maar pleiten voor totaalvoetbal en even verderop het vuurwerkverbod symboolpolitiek noemen omdat alcohol meer druk legt op de zorg spreken elkaar natuurlijk een beetje tegen omdat je in hetzelfde stuk ook benadrukt dat de praktische uitvoerbaarheid getoetst moet worden door degene die het voorstelt. Vuurwerkverbod = makkelijk = quick win, alcoholverbod = onmogelijk.

flame_me | 21-11-21 | 10:57

Iedereen een maandje vakantie in december en de boel op slot. In die tijd boosteren en daarna langzaam weer open gooien . Of we accepteren dat er vele mensen sterven op de gang van de ziekenhuizen of thuis door uitgestelde behandelingen.

Lukiluuk | 21-11-21 | 10:34

Interessante analyse Feynman, maar mis nog je suggesties rekening houdend met de consequenties, polderen is geen medicijn, wat dan wel?…lockdown voor niet gevaccineerden? Lockdown voor iedereen? Verplichte vaccinatie?

Nietdanjatoch | 21-11-21 | 10:05

"Nederland het corona lahertje van Europa", dat zinnetje in een ander topic zegt het allemaal. Hoe staan onze politici te boek in de ons omringende landen? Er wordt niets zelf besloten, er wordt alleen maat naar het buitenland gekeken wat er bij in Duitsland word gedaan. Bang om hun plekje bij het gratis geld in Brussel te verliezen. Een zwalkende regering die maar geen besluiten kan nemen en constant op consult gaat in het buitenland om advies. En als ze dan besluiten nemen is het half bakken waardoor de effectiviteit ervan verwaarloosbaar is. Werd er niet in het begin geroepen om een groeps immuniteit? Bijna TWEE jaar terug is dit begonnen en nog steeds lopen we allemaal achter de feiten aan. Als we destijds ons allemaal hadden laten besmetten, hoe desastreus het misschien ook zou zijn afgelopen voor bepaalde groepen mensen, dan hadden we nu een grote groep bevolking gehad met een natuurlijke immuniteit mensen van wie er bloed af had genomen kunnen worden om mee te testen en misschien zo een echt werkend vaccin kunnen hebben. En maar blijven prikken met vaccins die bij een hele grote groep mensen voor gerede angst teweeg brengt. Niet vaccineren en nog harder optreden, nog strengere maatregelen nemen. Allemaal symptoom bestrijding. En ondertussen is ersteeds minder draagvlak. Gaat de economie volledig naar de kloten en hebben we een zorginfarct. Ja uitstekend gedaan allemaal. Je wordt voor minder ontslagen.

clockandhammergame | 21-11-21 | 09:53 | 4

Ik snap uw punt. Maar zolang we niet kunnen accepteren dat mensen kunnen overlijden blijft t dweilen met de kraan open. Gisterenmiddag melding reanimatie, 2x ambu 3x politie brandweer en 6 burgerhulpverleners die ter plaatse gaan. Voor een meneer van 93 die zonder z’n dagelijkse 18 pillen geen week meer overleeft…. Werd al bij aankomst door z’n kinderen en huisarts bevestigd dat hij al zo dement was dat hij z’n eigen naam niet eens meer wist en met alles geholpen moest worden. Maar dan toch heel de riedel opstarten…3x 20 min bezig, mooi dat we het doen, fantastisch dat de man uiteindelijk met pols naar t ziekenhuis kon, maar is het soms niet een keer goed geweest………

wibiwaba | 21-11-21 | 10:11

@wibiwaba | 21-11-21 | 10:11:
In Nederland is men al redelijk streng met dit soort dingen maar je zult wel een oordeel moeten vellen en voordat je zover bent moet je alles toch opstarten. Bovendien als men komt te overlijden dan is het ook nog wel wenselijk om dit zo humaan mogelijk te regelen. In geval van pijn moet aan pijnstilling worden gedaan e.d.

flame_me | 21-11-21 | 11:00
▼ 1 antwoord verborgen

Niet gevaccineerd? Dan ook geen uitkering.

mkuyt | 21-11-21 | 09:10 | 2

En van mensen die niet gevaccineerd zijn en geen uitkering hebben steken we het huis in brand. Zoiets?

Rhenium | 21-11-21 | 09:53

Hou toch je bek man .

Kutpraatjes .

Imbiciel .

alexanderpechtold | 21-11-21 | 10:35

Na de Lockdowns in allerlei varianten, avondklok, QR-app, vuurwerkverbod, komt Mastermind Feynman met een volgende top(b) oplossing. Een drooglegging met oud en nieuw. Nu maar hopen dat Hugeau dit stukje (niet) leest.

wibiwaba | 21-11-21 | 09:02 | 1

Probeert het eens, niet meer dan vijfentwintig gram pure alcohol per week. Daar knapt een mens enorm van op!

Rhenium | 21-11-21 | 10:04

Kinderen vaccineren tegen iets waarvan je de lange termijn effecten niet kent, maar waarvan de korte termijn effecten niet louter positief zijn... Tegen iets waar ze zelf geen last van hebben? No way. Geen prik in mijn kinderen. M'n vriendin heeft een compleet verstoorde en veel heftigere menstruatie sinds de prik, en meerdere vriendinnen van haar ook. Ik ga dat spul niet in mijn kinderen spuiten ter bescherming van dikkies en dor hout.

2Benen | 21-11-21 | 08:35 | 5

Menstratieproblemen krijgen gewoon heel veel vrouwen elk jaar is niks bijzonders aan. Uw vriendin slikt wel de pil neem ik aan? Ga de bijsluiter maar eens lezen.

flame_me | 21-11-21 | 11:02

@mr_awesome | 21-11-21 | 09:01: Egoïsme? Als het over kinderen gaat? Kinderen moeten juist het meest beschermd worden, want zij zijn de toekomst. Daar is niets egoistisch aan.

Het is juist egoistisch om mensen die al een lang leven gehad hebben en wellicht verkeerde keuzes gemaakt hebben (slecht eten en daardoor meer risico’s op negatieve effecten van corona) om daar de hele samenleving voor op slot te gooien en het welzijn en de jeugd van de kinderen daarvoor op te offeren.

Mijn dochter gaat ook absoluut niet die prik krijgen die nergens voor nodig is. En ik (man, 40) ook niet.

DolfWeerwolf | 21-11-21 | 11:07

Menstruatieproblemen staan idd in de lijst van mogelijke bijwerkingen. Naast nog een heke hoop andere bijwerkingen als glaucoom en oorsuizen bv.

RichardBandler | 21-11-21 | 12:20
▼ 2 antwoorden verborgen

In Oostenrijk sterven de meeste mensen met corona op de gewone afdelingen van het ziekenhuis, niet op de IC. Ik denk dat het in NL niet anders ligt. Mensen die op de IC komen zijn daar omdat hun kans de IC te overleven groot is, dat zijn de mensen die geen zwaar onderliggend lijden hebben of wiens lichaam niet te oud is om te kunnen overleven.

De getallen over de IC zijn dus niet echt maatgevend.

bergsbeklimmer | 21-11-21 | 08:33

Nieuwe ronde nieuwe kansen zou je denken. De olifant in de kamer is dat 80% van de ziekhuisopnamen 70 jr en ouder is. Zolang daar geen specifieke aandacht voor is, krijgen we code zwart. De boosters voor deze groep worden nauwelijks gezet. Een heksenjacht op de jonge ongevaccineerde vindt plaats. Fleur Agema heeft het netjes, passievol en haarfijn uitgelegd aan Hugo de Jonge. Hij reageerde met 'Nou, nou'. Inmiddels ben ik zover dat er aangestuurd wordt op code zwart. Er komt dan agressie op straat en in de ziekenhuizen. Die verontwaardiging geeft card blanche aan de wetgever. En krijgen we wetgeving die zijn weerga niet kent.

zevensprong | 21-11-21 | 08:30 | 3

Ik weet dat er inmiddels tig politieagenten en BOA’s geschorst thuiszitten omdat ze dit soortgelijks hadden aangegeven en tevens weigerden in dit gestapo beleid mee te gaan.

wibiwaba | 21-11-21 | 09:06

Helaas zijn er altijd een paar te vinden die het als een career opportunity zien…. En de rest volgt gewoon braaf want principes zijn mooi, maar daar heeft je hypotheek maling aan…

wibiwaba | 21-11-21 | 10:16

Het artikel legt de zwakte van de westerse beschaving bloot. We zijn decadent geworden en kun zelf niks meer oplossen. We zijn idd zo gemaakt door het linkse humanistische wereldbeeld van na wo2 (ja ook de vvd is links). De oplossing moet altijd van een ander komen zolang de massa maar brood en spelen heeft. De import welke uit een keiharde herderscultuur komt laat in Rotterdam zien waar zij nog toe instaat zijn. Net als de Romeinse wereld destijds is de tijd van het westen aan zijn einde. De oost Europeanen bieden nog tegenstand. Gelukkig zal het circus maximus nog wel ff open blijven en zit het onze tijd uit.

Zatkniss | 21-11-21 | 08:24 | 2

Mooie Analyse, het is wachten tot het verval verder inzet en de massa het gaat zien.
Och wat hebben we het leuk gehad, met al die spulletjes en al dat eten wat we niet nodig hadden.

hallofreen | 21-11-21 | 09:08

Dat is zodra diegenen die nu het hardst schreeuwen dat ongevaccineerden al dan niet vastgebonden moeten worden gevaccineerd, zelf ineens de status ongevaccineerd herkrijgen omdat ze boostershot 3 nog niet gehad hebben en geen afspraak hiervoor kunnen maken.

wibiwaba | 21-11-21 | 09:21

Hoe meer druk van Hugo via paniekverhalen, hoe meer er getest wordt, des te meer positieve gevallen, Hugo nog meer in paniek. Visuele cirkel. En dat binnen het snotterseizoen. Heb na lang aandringen van familie en onder maatschappelijke druk mijn eerste Pfizer gehad en kon drie dagen na de prik niet meer op mijn benen staan van duizeligheid. Inmiddels, paar dagen later, gaat het wat beter. Heb er spijt van. Tweede prik gaat er ook niet komen. Rommel.

Der Schnitzeljäger | 21-11-21 | 07:13 | 4

Hoe meer er getest wordt hoe meer gevallen? Dan weet ik de oplossing tegen COVID! Bedankt voor je inzicht...

Beste_Landgenoten | 21-11-21 | 07:57

Klinkt dat als ze je een placebo vaccin gegeven hadden je ook zo gevoeld zou hebben. Het lichaam reageert vaak zoals de geest wilt.
Ik had een stijve arm paar uurtjes, no worries.

Miyagi | 21-11-21 | 09:32

@jager
Als je zoveel last had van dit prikje zou ik me maar eens goed laten onderzoeken. Ik (77) heb er helemaal niets van gevoeld. Mijn griepprik van twee weken geleden idem.

neolib | 21-11-21 | 12:12
▼ 1 antwoord verborgen

Dé prikkel om daadwerkelijk actie te ondernemen zit in de portemonnee. Ik zou in geval van een lockdown de kosten verdelen en niet bij de werkgever od de overheid neerleggen. Dus iedereen 50% van het salaris inleveren. Pas dàn komt er beweging. Nu is het gratis voor de meesten en dat zie je in alles terug. Sociaal wenselijke dingen roepen is makkelijk als het je niets kost.

Happy People | 21-11-21 | 06:52 | 1

Maar dat doe ik nu toch al?

Kaas de Vies | 21-11-21 | 07:46

Er zijn verschillende goed werkende medicijnen.
Dit had anders gekund.
Het is dus wel een 'spelletje' .
Hoop mensen zijn Af, en mogen niet door.
De gehele samenleving eigenlijk..

Ben Adam | 21-11-21 | 06:31 | 4
-weggejorist-
wibiwaba | 21-11-21 | 09:18
▼ 1 antwoord verborgen

waarom niet dezelfde thuiskit met medicijnen zoals de mensen in india krijgen??
is hartstikke goedkoop en zorgt voor 30% minder ziekenhuisopnames .. oh wacht dat kunnen nederlandse artsen niet, want die hebben protocollen, en clinische bewijzen zijn niet genoeg voor hun :D Dan maar liever wachten op code zwart, met legerinzet tegen de eigen burgers en nog meer druk op de ziekenhuizen

saki | 21-11-21 | 05:00 | 3

Dan gaan we daadwerkelijk levens redden, dat moeten we niet willen met zn allen..

Ben Adam | 21-11-21 | 06:33

Maar de marges van de farmaceutische industrie!

Meester_010 | 21-11-21 | 09:48

Mijn kinderen in Z.Am. zowat allen covid gehad, bij eerste symptomen ivermectine + favipiravir + 2 pillen D3 1 miljoen UI... na 2 dagen weer beter, allen weekje thuis blijven om anderen niet te besmetten....

xpto | 21-11-21 | 19:52

Raar Volk die Nederlanders, altijd het ik voor het wij stellen.. Is de oplossing niet veel makkelijker (wellicht juridisch lastiger, maar oplosbaar) door het zelfde te gaan doen als in Nieuw Zeeland: iedereen die niet gevaccineerd is moet vanaf nu zelf alle medische kosten dragen. Een dag later stonden er enorme rijen bij de prik lokatie. Blijkbaar al je in je eigen portemonnee geraakt kan worden, kan er weer wel rationeel worden gedacht.. Zit hier nu al sinds begin van corona in China en moet zeggen dat hier echt al meer dan 1 jaar echt helemaal niemand met corona bezig is. Misschien soms bij een winkel centrum je QR code laten zien en maskertje op, maar dat is het dan ook. Leven was hier al na 3 maanden uitbraak in Wuhan al weer normaal, omdat er een enorm wij gevoel is en een vertrouwen in de overheid dat ze het goed aan pakken. Polderen over een virus pandemie.. Alsof een virus zich niet wil verspreiden na een avondklok of ook 1,5 meter afstand houd.

berepik | 21-11-21 | 04:13 | 1

Haha. China als heilstaat.
Niemand heeft iets en iedereen is blij

Plaktong | 21-11-21 | 07:49
-weggejorist-
Heurtebise | 21-11-21 | 02:19

Toch wel een positieve noot over/met/ondanks Corona. Al het andere gezanik is nu weer op de achtergrond. Dus pfas, genderneutraal, divers, boerenprotesten, vega of niet, lhgtrde, zwarte piet, krakersrellen, enz. En de snelweg is weer vrij, kantoormutsjes (m/v/o) weer een ophokplicht. Wat mij betreft is het glas halfvol

Mark van Leeuwen | 21-11-21 | 01:36

"... de conclusie dat geen nut heeft te kiezen tussen de (extra) vaccinatie van jongeren of kwetsbaren of ouderen, maar je mag ze gewoon alle drie vaccineren."

We kunnen nu toch wel concluderen dat het vaccin niet zo goed werkt tegen het tegengaan van overdracht. Daarnaast, waarom zou je kinderen vaccineren als ze enkel de risico's krijgen maar niet de baten?!

Tip: www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-...

videtur | 20-11-21 | 23:57 | 1

Tsja code zwart. Wie wordt er wel op de IC verder geholpen? Oma Truus 4 kinderen 9 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen, van 87 die al 20 jaar op medicijnen overleeft en ondanks 3x prikken toch prijs heeft. Merel van 21 die al jaren met een storing van haar immuunsysteem leeft en daarom niet durfde te vaccineren die helaas bij haar werk in de ouderenzorg door zoon van de buurvrouw van Truus in haar gezicht is gehoest omdat hij niet op bezoek mocht. Of Abdullah (appie voor vrienden) 27, geen idee wat hij doet maar hij rijdt in een AMG. Binnengebracht met een kogel door z’n bovenbeen die z’n liesslagader heeft geraakt en een in z’n buikwand die hij kreeg omdat hij Joey 25 die ondanks dat zijn vriendin Merel doodziek thuis zit toch is opgekomen voor inzet van zijn ME peloton de schedel wilde inrammen omdat hij nu eenmaal de vijand en het wapen van de overheid is. Wie wordt het? Er is maar 1 bed beschikbaar……. Ik hoop dat Hugeau ook hier een mooie etische beslisboom voor gaat samenstellen.

wibiwaba | 21-11-21 | 09:59

Wederom de spijker op zijn kop waarde Feynman. De zorg is echter nog meer kapot dan u schetst. Code zwart komt en niet misschien aan maar komt er. Het is slechts een optelsom van meer dan een decennium bezuinigen. Dan geeft deze non-aanpak het laatste zetje. Stuitend broddelwerk door onze dames en heren politici.

pibasso | 20-11-21 | 23:41 | 4

@Wiebenick | 20-11-21 | 23:50: Je mag gerust stellen dat de politiek in ieder geval medeschuldig is aan de opkomst der wapperds door de jarenlange gespindoctorde halve waarheden en leugentjes.
Misschien wel meer dan medeschuldig, misschien komt het ooit in volle omvang uit.

funda | 21-11-21 | 01:13

Eens met Funda. De omvang van de crisis is mede bepaald door de amateuristische kijk van de overheid op gedragsbeïnvloeding. Mensen zijn bereid hun gedrag te veranderen op basis van inzicht, urgentie en relevantie. Anders gezegd: wanneer mensen een verdomd goede reden hebben die hen direct aangaat. Daarvoor zijn drie zaken cruciaal: eerlijkheid, voorspelbaarheid en transparantie. De overheid heeft er echter voor gekozen het tegenovergestelde te doen. Door het oversimplificeren van de boodschap, selectief gebruik van statistieken, opzichtig afschermen van het leidende narratief en actief sturen op peer pressure heeft de overheid vooral argwaan en verwarring georganiseerd. Psychologie is een vak, net als basisschoolleraar zijn. Hugo de Jonge krijgt de 'wappies' waar hij zelf zo zn best voor gedaan heeft.

Dampende_aardappel | 21-11-21 | 05:58

@Dampende_aardappel | 21-11-21 | 05:58: Een politicus de baas maken over de gezondheid van het individu is gewoon vragen om problemen. Politici staan nou net niet bekend om hun oprechtheid en betrouwbaarheid.

Plaktong | 21-11-21 | 08:00
▼ 1 antwoord verborgen

Rutte en de Jonge hebben de communicatie ongelovelijk slecht gedaan. Dat is een grote factor in waar de samenleving nu beland is.
Ik heb nog wel wat begrip voor Rutte's eerste toespraak (steekwoord "groepsimmuniteit"). Niemand wist precies hoe besmettelijk of gevaarlijk het virus was en dan probeer je paniek te voorkomen.
Gaandweg zie je echter hoe met name de Jonge steeds in hetzelfde patroon vervalt. Hij is enorm stellig over iets en een aantal weken later blijkt het toch wat anders te liggen. Hij heeft ook nog geen moment strategisch nagedacht. Waar willen we naar toe? Wat is het doel? Hoe kunnen we effecten van maatregelen meten en zo leren?
De stelligheid van de Jonge waarvan iedereen met gezond verstand al kan zien dat de zaak helemaal niet zo stellig neergezet kan worden, is in mijn ogen de hoofdoorzaak van het totale gebrek aan vertrouwen en geloof in de maatregelen die al zijn geweest en nog gaan komen. Wees eerlijk en open over wat we wel en niet weten en communiceer dat duidelijk. Het zou aanzienlijk meer begrip kweken.
De Jonge heeft een vlotte babbel, maar geen inhoud. Hij is dom en weet het niet van zichzelf. Soit. Zijn baas Rutte echter zou als leider hier een eind aan moeten maken. Helaas is Rutte uitgerangeerd. Zijn gezag is al verloren.
In deze ernstige situatie hebben we politieke leiders nodig in het parlement die opstaan en zorgen dat de de demissionaire regering echt opstapt. Het parlement heeft deze macht, maar de slaafse partijgenoten van met name Rutte, maar ook van het CDA, nemen hun verantwoordelijkheid niet.
Ik vrees dat de schade van deze laaste twee jaar onder Rutte nog zeer lang door zal werken in de maatschappij.

Pje911 | 20-11-21 | 23:28 | 3

Echte leiders zijn niet te vinden in de Nederlandse politiek, die trappen niet in de valkuil van het bureaucratische gebeuren en vrindjes politiek van de Nederlandse staat.

hisxxx | 21-11-21 | 01:02

Er is een strategie: massavaccinatie. Alles mag op het spel worden gezet om maar een hogere vaccinatiegraad te halen. Dat had misschien kunnen werken als de vaccins zo uitermate fantastisch waren als het kabinet leek te geloven. Dat is dus niet zo. De vaccins zijn nuttig maar zijn absoluut geen magische oplossing en dus zijn we de lul want er is geen enkel plan B.

raamambtenaar | 21-11-21 | 09:57

De reden waarom het beleid in bijvoorbeeld Zweden ondanks het aantal doden wel werkt, is omdat er open en eerlijk is en word gecommuniceerd. Door iemand met verstand van zaken. Daar is de politiek slechts faciliterend aan wat hun RIVM/OMT aanraad/beslist. Rutte, en hugeau worden gewoon niet (meer) vertrouwd vanwege te veel eerdere leugens en van Dissel is te politiek beïnvloedbaar gebleken. De enige manier waarop ze zichzelf en het land uit de vicieuze cirkel kunnen trekken is volledige transparantie met bewijsmateriaal en daarna de beslissingen van (een opgefrist) OMT 1 op 1 opvolgen. Wierd Duk zei het deze week treffend in WNL. “Ze vonden het massaal opschalen van BOA’s tijdens een medische crisis belangrijker dan opschalen in de medische zorg.”

wibiwaba | 21-11-21 | 10:30

We zijn een land vol egocentrische teringlaaiers. Fuck de politie, fuck de zorg, fuck de brandweer, fuck de ouderen, fuck de jeugd, fuck de politiek fuck de wetenschap, fuck de werkgever, fuck de collega's, fuck de school, fuck alles, als ik mn zin maar krijg. Betweterige egoistische klootzakken, allemaal.

Dima Beeline | 20-11-21 | 23:27 | 5

Van die klootzakken en klootzakkerinnetjes zijn er net iets teveel ja.

Het brein erachter | 21-11-21 | 00:49

wat een onzin er is juist een grote bereidheid om zich aan alle regels te houden !
men heeft grote offers gebracht met de lockdown, hielp geen ruk ,wel een heleboel mensen aan de financiele afgrond die je nou voor egocentrisch uitmaakt Dan alle mensen die zich letterlijk helemaal kapot hebben gewerkt in de zorg , wel een beetje gratis staan klappen maar geen exstra geld naar opleiding en salaris want die miljarden hebben we te hard om de co2 uit de lucht te halen en de stikstof crisis te bestrijden ... Nu zijn er een jaar later ongeveer 30.000 zorghelden gevallen omdat niemand dat heeft kunnen zien aankomen zullen we maar zeggen... Ruim 80% van de nederlanders heeft zich laten vaccineren met een op gen therapie gebaseerd vaccin, hard stikke nieuw en innovatief,en zo lekker snel ontwikkeld en getest ook. wat fijn dat bill gates zijn miljarden besteed om de wereld bevolking te redden, gelukkig maar dat de contracten die pfizer sluit met regerings leiders goed zijn dichtgetimmerd wat aansprakelijkheid betreft.. Dus het merendeel van de nederlanders is braaf en meegaand , de minderheid die zich om allerlei redenen niet heeft laten vaccineren kun je onmogelijk de schuld van deze situatie geven..

saki | 21-11-21 | 05:47

Helaas maar zo is het

Therrie | 21-11-21 | 06:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Zwart is weer eens negatief.

Aap van Eva | 20-11-21 | 23:25 | 2

Maar wel positief getest, dat dan weer wel

Mark van Leeuwen | 21-11-21 | 01:28

Positiefveegpiet.

Aap van Eva | 21-11-21 | 03:35

Gooi ik er even twee van Nietzsche in :
Er bestaan geen feiten alleen interpretaties.
Dat wat mij niet doodt, maakt mij sterker.

MagnificentRon | 20-11-21 | 23:20 | 2

Die laatste is met long-covid al meteen hoogst discutabel.

funda | 20-11-21 | 23:24

Feyman, dank voor dit artikel. Bij de laatste zin pinkte ik een traan weg, because it was true. Mensen, pas goed op uzelf en uw omgeving, van uw overheid hoeft u niets te verwachten helaas.

helfdane | 20-11-21 | 23:16 | 2

"van uw overheid hoeft u niets te verwachten helaas."
Dat groeiend besef is het nuttigste gevolg van deze hele crisis, Nederlanders zullen snel moeten opgroeien na de tijd dat de overheid alles voor hen regelde; die tijd is voorbij.

funda | 20-11-21 | 23:19

En zo is het. We willen geen overheid waar we iets van kunnen verwachten. Want dat beperkt onze vrijheid. Alleen kunnen we niet met die vrijheid omgaan. Daar hebben we een overheid voor nodig. Zie hier de COVID-paradox.

Raspatat | 20-11-21 | 23:34

Deze grafiek toont een nuttig effect van vaccinatie, ondanks de enorme uitbraak valt het op de IC nu nog mee. Tijdens de eerste golf steeg het aantal IC-patiënten ruim een week met 76 coronapatiënten per dag. Tijdens de tweede golf was dat maar 15 per dag, deze laatste golf ziet een stijgtempo van 11 patiënten per dag. We nemen meer risico`s, maar zien een minder harde stijging.

Je ziet data, je kent geen achtergrond, en toch weet je dat het door het vaccin is gekomen. Bij massale besmetting is de opvolgende golf vrijwel altijd minder door het ontstaan van natuurlijke immuniteit en routine in de behandeling. Op dit niveau kun je ook stellen dat meer mensen gebeden hebben tot god en daardoor het aantal ic opnames daalt. Mocht je dit willen testen kun je twee eilanden besmetten en eentje na de eerste golf massaal vaccineren en het andere eiland onbehandeld laten. Ik betwijfel ten zeerste of de immuniteit door vaccinatie gaat winnen van de natuurlijke immuniteit. Maarja, dat is onethisch dus even wachten tot China het ergens test in een heropvoedingskamp.

mmx | 20-11-21 | 23:07 | 1

De tijd zal het ons leren. Vergeet niet dat er nu meer mensen getest worden dan vorig jaar.

hisxxx | 21-11-21 | 01:11

Je wordt ziek. Dan zijn er botweg drie opties: je gaat dood, je blijft ziek of je wordt beter. Da's al eeuwen zo. Covid is daarop volgens mij geen uitzondering. Wel nieuw zijn al die grafiekjes en cijfers in de krant dagelijks over QoRona en populair taalgebruik als 'met een korte klap de piek plat slaan' en 'het OMT worstelt met 2G'. Op een bepaald moment is iedereen wel dood die eraan dood kan gaan, zou je toch denken, zet dat maar in de krant dan. Maar hou eens op met dat gelul.

Zonnebrildrager | 20-11-21 | 23:05 | 4

@funda | 20-11-21 | 23:09: De burgerbevolking zelf daarentegen slaat de piek weer eens flink mis. Kan de statistiek zich nog zo uitmuntende gemanifesteerd hebben. Zorgontwikkeling kan de dood ook niet uitbannen.

Zonnebrildrager | 21-11-21 | 00:08

@Zonnebrildrager | 21-11-21 | 00:08: Goed management kan de zorginstelling de middelen geven om ontwikkeling te bevorderen, in Nederland doen we het tegendeel, we jagen het personeel weg.

hisxxx | 21-11-21 | 01:14
▼ 1 antwoord verborgen

Het is inderdaad geen spelletje. Het gaat ook niet om gelijk krijgen.
Het gaat er om de maatregelen te nemen die ons uit deze crisis halen met zo weinig mogelijk nevenschade. Veel van de huidige maatregelen zijn niet cijfermatig onderbouwd. Ook voortschreidend inzicht wordt niet gebruikt. Je ziet dat men doorgaat op de ingeslagen, zonder dat men kijkt of we wel de goeie kant opgaan.
Voorbeelden hiervan;
De vaccinatie is niet de totaal oplossing die ons werd voor gespiegeld. Hugo zet nog steeds in op het vaccineren van kinderen, terwijl daar absoluut niet de prioriteit moet liggen.
Men zet in op de QR code terwijl die vooral schijnveligheid geeft.
etc.etc.
Wat dan wel?
Geef de oudere NU meteen de booster.
Zorg dat we alvast de nieuwe covid medicijnen inkopen.
Geef de 1e lijns zorg de belangrijke rol die het verdient.
- Zorg dat het immuniteitssysteem van de kwetsbare in een goede staat verkeerd. (bijv. vitamine D3)
- Monitoren van het zuurstofgehalte van Covid-19 patienten
etc.etc.
Bescherm de kwetsbaren;
-Maak speciale resaurants waar kwetsbaren kunnen eten zonder dat ze een risico lopen. (Ventilatie, 1G, etc.etc.)
-Idem voor supermarkten.
- Mensen in verpleeghuizen niet afsluiten van hun familie. (Mensen in een verpleeghuis juist een hoge levenskwaliteit geven.)
De rest van de samenleving zo veel mogelijk vrijgeven. (dit om neveschade te minimaliseren)

mikes43357369 | 20-11-21 | 22:58 | 3

Je ziet het goed in Mike, maar jij bent vast ook geen schoolmeester.

ceriel82 | 20-11-21 | 23:17

Indien het vaccin x3 de oplossing zou zijn waren er geen noemenswaardige aantallen meer in Israël. Schijnveiligheid.

hisxxx | 21-11-21 | 01:18

QR-schijnveiligheid interesseert het kabinet niet omdat het doel van het beleid is om ongevaccineerden te ‘motiveren’ om de ‘juiste keuze’ te maken. Het gaat helemaal niet om veilige ruimtes.

raamambtenaar | 21-11-21 | 10:03

Als ik naar de afgelopen tijd kijk (zeg maar vanaf 18 maart 2020) dan valt het mij op dat nog steeds niemand weet wat er gaande is en de theorieën zo ongelofelijk veel en bijna religieus zijn (geworden). Het is maar wat je gelooft blijkbaar. Wij mensen denken veel te weten maar als het er op aan komt weten wij helemaal niets.

Polycynisch | 20-11-21 | 22:20 | 4

Jawel hoor. Volg CBS statline wekelijkse sterftecijfers en vergelijk ze met zelfde weken jaren 2016 t/m 2019. Weet je precies welk drama zich afspeelt.

Woppie | 20-11-21 | 22:30

Er zijn aardig wat professionals die weten wat gaande is, die worden echter de mond gesnoerd en/of hebben belangen in de medische industrie. Dingen die niet voorbij komen in de media worden automatisch voor onwaar aangenomen door het gros van het publiek. Ondertussen accepteren we alles wat van de teringzooi in Den Haag komt als makke lammetjes. Laten we niet beginnen over het non beleid van de EU waar het een spelletje is om te kijken wat de burger kunnen flikken voordat ze in opstand komen.

hisxxx | 21-11-21 | 01:32
▼ 1 antwoord verborgen

Ik lees het al. Mensen vinden het geen enkel probleem als er deze winter 500.000 Covid doden gaan vallen. Keukentrapjes, griep, ook allemaal dodelijk. We hoeven dus niks te doen, het maakt de mensen niet uit. Dus, laat alles dan maar los en de stervenden lekker thuis uitzieken en doodgaan. Want, keukentrapjes. Oh en laten we de drugs niet vergeten. Of zelfmoord! Ook dodelijk.

Beste_Landgenoten | 20-11-21 | 22:14 | 9

500.000?
Je tafel en rekendiploma heeft geen watermerk

zuurtjeregen | 20-11-21 | 22:53

Wat dacht je van een trein? Ook zeer dodelijk bij foutief contact.

Kopieerapparaat | 20-11-21 | 23:43
▼ 6 antwoorden verborgen

De geschiedenis herhaalt zich. Terwijl andere landen allang aan het boosteren zijn, wordt er hier vooral nog over gepraat. Hugo heeft inmiddels het zoveelste fotomomentje mogen pakken met een dame die als eerste de boosterprik mocht ontvangen. Nu pas. En er wordt alweer trots gesproken over het feit dat we in december "al" zo'n 150.000 prikken per week kunnen zetten. A day late and a dollar short, zo noemen de Amerikanen dat. Het vat het beleid van Hugo van de afgelopen twee jaar wel aardig samen.

Muxje | 20-11-21 | 22:14 | 2

Andere politici in andere landen doen die kunstjes ook.
Ik ben al blij dat ze geen babies kussen voor de foto.

funda | 20-11-21 | 23:00

Yep, mijn franse vriendin mag hem net voor kerst al krijgen als ze wilt. Bij elke apotheek in haar buurt in Parijs. Nl is weer eens lekker sloom. Gelukkig veel geleerd van de vorige keren!

blamage_fr | 21-11-21 | 01:18

Dit klotevirus heeft niet alleen voor een tweedeling in de samenleving gezorgd, maar ook in mijn familie-, vrienden- en kennissenkring.
Zelfs met mijn ongevaccineerde buurvrouw had ik vanmiddag nog een discussie, waarna ik haar maar gelijk gaf om er vanaf te zijn.

laurentius | 20-11-21 | 22:14 | 2

Ongevaccineerd! Het moet niet gekker worden.

Beste_Landgenoten | 20-11-21 | 22:16

Ruziemaken en familieruzies zijn uiteindelijk ook een keuze.
Behalve met wat toetsenbordwapperds hier heb ik nooit een groot meningsverschil over covid-beleid.

funda | 20-11-21 | 22:16

Mooi dat het anti-Covid medicijn van MSD nu goedgekeurd is (en hebben al een licentieafspraak met Indiaanse generieke medicijnfabrikanten waardoor 120 armere landen ook snel toegang krijgen tot dit medicijn). Mogen die ook eens aanschuiven bij Op1 en Jinek.

Phantomas | 20-11-21 | 22:11

Gewoon elk beleid belachelijk maken dat helpt.

dhrat | 20-11-21 | 22:09 | 1

Beleid? Da's nieuw voor mij. Vertel!

Ichneumonidae | 20-11-21 | 22:14

Heldere taal van Feynman. Alleen gaan we er allemaal vanuit dat Covid-19 overgaat. Nee, het gaat niet over.

Covid-19 is een coronavirus net als de griep.
De griep kent jaarlijks enkele mutaties en is dus ieder jaar een beetje vernieuwd. En soms pakt die vernieuwing heel vervelend uit. (voor ons dan). Er zijn ook griepsoorten in andere gastheren dan de mens en er zijn voor ´onze´ griep meerdere gastheren.
Heel simpel gezegd een corona-virus gaat pas weg als er geen geschikte gastheren meer zijn.

BraadWorstLul | 20-11-21 | 22:07 | 4

Zit u ook in het OMT ? Uw analyse dat het Covid-19 virus hetzelfde is als een griep is verhelderend. Al die ophef om een kleine

johnyl | 20-11-21 | 22:42

Het is een verkoudheidvirus. Vaak samen met Rhinovirus. Griep wordt veroorzaakt door het Influenzavirus. Beetje research mag best hoor.

Kopieerapparaat | 20-11-21 | 23:40

Naast wat onzin klopt uw laatste stelling. Wat betekent dat hoe meer mensen gevaccineerd zijn hoe minder geschikte gastheren er zijn.

nuchterbekeken | 21-11-21 | 09:53
▼ 1 antwoord verborgen

Eindeloos doorvergaderen en astronomische bedragen (belasting)geld tegen problemen aansmijten is niet de juiste oplossing?
Ik ben ontzet, echt ontzet.

funda | 20-11-21 | 22:04 | 1

Lijds ontzet

nuchterbekeken | 21-11-21 | 09:58

Als de dijken doorbreken staan er binnen no time 10.000 man zandzakken te vullen. Klapper Slotervaart open met 1000 bedden, zorg voor spoedcursus dikke mensen draaien en ventilator aansluiten.

2Benen | 20-11-21 | 22:03 | 2

Voor zandzakken vullen is net wat minder kennis en kunde nodig dan voor mensen op een IC verzorgen.

Capt. Iglo | 20-11-21 | 22:06

Wat viel in het begin van de pandemie op?
Landen met een verplichte lijkschouw bij iedere overledene. Helemaal als er te weinig beschermingsmiddelen waren. Daar stonden de koelwagens naast de ziekenhuizen.

Er is natuurlijk kennis en kunde nodig, maar in het land der bllnden is een oog koning.

BraadWorstLul | 20-11-21 | 22:12

Ik krijg vele malen vaker reclame in mijn brievenbus of ik lid wil worden van de volkskrant dan informatie van de overheid m.b.t. de bamihoest. Waarom kan/wil de overheid niet iedere brievenbus spammen met zelftests?

Brabeaulander | 20-11-21 | 22:01 | 1

Goed idee.

ChalinaRosa | 20-11-21 | 22:06

Mag ik nu ook niet meer drinken ?

laurentius | 20-11-21 | 22:01

Het is de vraag of je bij een 1G testbeleid iedereen elke dag zou moeten testen. Sommige groepen hebben weinig sociale contacten en zullen dus minder snel het virus verspreiden. Daarnaast zouden de zelfstesten ook nog steeds een rol kunnen spelen. Die zijn weliswaar niet 100% accuraat, maar kunnen wel weer een deel van de besmettingen detecteren. Dit zou dan een aanvulling kunnen zijn op - zaosl Feynamn terecht noemt - alle andere maatregelen die men kan nemen om de R-factor omlaag te krijgen.

lekgoot | 20-11-21 | 21:59
-weggejorist-
Jeggeworist | 20-11-21 | 21:58 | 3
-weggejorist-
wilderst | 20-11-21 | 21:57 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Jullie zijn het grafiekje sterfgevallen vergeten....

Sinds 5 maart 2020 ruim 30.000 oversterfte slachtoffers. Enig idee hoeveel MH17's dat zijn?

Woppie | 20-11-21 | 21:55 | 5

We hebben een paar decennia ondersterfte gehad. Dit is gewoon een inhaalslag.

LD69 | 20-11-21 | 22:09

3? Bijna goed! Je hebt talent! Je kan zo bij bij RIVM aan de slag als modelleur.... tip

Woppie | 20-11-21 | 22:19

Tja, vergrijzing he. Een soort redding voor de pensioenfondsen.

Kopieerapparaat | 20-11-21 | 23:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Als ik collega's spreek in bijvoorbeeld de UK, Griekenland etc dan springt Nederland er niet bovenuit. Overal rijst het aantal besmettingen de pan uit. Twee scenario's die wellicht ver gezocht zijn. 1. de overheden hebben de vaccinaties in combinatie met deze variant ernstig onderschat. 2. men laat het nu aankomen op kudde immuniteit. Gezien het aantal van plus 20k positieve testen per dag. mensen zij. 10 dagen gemiddeld ziek. zou best wel kunnen dat we nu meer dan 500k mensen met covid hebben. gaat wel hard zo.

Briver | 20-11-21 | 21:47 | 2

En dat zeggen je collega’s allemaal?
Ga eens aan het werk

Transgender-Airlines | 20-11-21 | 21:48

Echt zinvolle maatregelen zijn er nog niet genomen. Verplichte quarantaine bij positieve test of terugkeer uit een risicogebied. Eigen verantwoording word er dan gezegd. Dat werkt toch niet? Zonder effectieve controle hoef je geen wet of regel in te voeren. Alleen de allerbraafste houden zich er aan. Een grote groep roept dat ze zich overal aan houden maar zijn zich niet bewust van de risico's die ze dagelijks lopen. En hebt een klein dat überhaupt nooit van plan is zich ooit ergens aan te houden. Die tref je dan in Rotterdam aan, in gevecht met de politie.

Andersdenkend | 20-11-21 | 21:46 | 3

Stronteigenwijze mensen heb je altijd en overal.
Die relschoppers in Rotterdam was echter een heel ander slag. Een politiewoordvoerder liet weten dat hij de pakweg 100 vaste antivaxxers kent, en dat die normaal geen problemen opleveren. Daarom stond er geen ME paraat; de platte petten hoeven meestal nauwelijks in te grijpen. De ellende begon toen enkele honderden relschoppers zich verzamelden om te plunderen en jacht te maken op politiemensen. Dat vullis boeit het echt niet onder welke vlag ze vechten. Een pro-Hugo de Jonge demonastratie had net zo goed uit de hand kunnen lopen.

Dandruff | 20-11-21 | 22:00

Die harde kern, wie het ook zijn, hebben helemaal niet met links, rechts, anti of vax te maken, dat zijn soldaten van een legertje dat we zo snel mogelijk moeten opruimen.

funda | 20-11-21 | 22:09

Sowieso was dat al een probleem in Nederland, hadden we covid niet voor nodig. Eerst halfpolderend een vaag geformuleerde wettekst opschrijven, dan bij overschrijding van de wetsregels 'tolerant' zijn en vervolgens halfbakken (niet) handhaven. Is in alles terug te zien: (drugs) criminaliteit, overlast veroorzakende Veiligelandiërs en illegaliteit, witwaswinkels. "Full China" gaat hier niet gebeuren, liever wekelijks WapFest onder het mom van ons superieure Verlichte democratische rechtsstelsel. En ook duizendzoveel visumlozen erbij per week, waar helemaal geen plek voor is, binnengekomen zonder kloppen (of QR-code). Allemaal koek en ei in het land van melk en honing.

Zonnebrildrager | 20-11-21 | 22:32
-weggejorist-
ik.zou.haar.doen | 20-11-21 | 21:38 | 3

500.000 extra doden door Covid is best veel. Stel, dat zijn er maar 50.000. Het is altijd aardig dat om te rekenen naar neergestorte vliegtuigen. Dat zijn er 166. Deze winter nog. Dat is minstens eentje per dag en als deze schatting 500.000 is, 10 volle vliegtuigen per dag. Als er tien vliegtuigen per dag verongelukken in Europa, zou dan de ernst daarvan worden ingezien?

Beste_Landgenoten | 20-11-21 | 21:37 | 10

Wat is de gemiddelde leeftijd in een vliegtuig en waarom is dat 30-40 jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd van een coronaslachtoffer?

raamambtenaar | 21-11-21 | 10:09

Mensen gaan dood, wat een verrassing.

Korrel_zout | 21-11-21 | 11:49

Braver bedoelt aantal mensen dat besmet en dus ook besmettelijk is. Gevaccineerden behoorlijk minder besmettelijk, maar toch.. Zijn 500.000 is misschien wat veel maar het zijn er minimaal 200.000 plus het aantal positieven die zich niet heeft laten testen. De flauwe opmerkingen van vliegtuig en longontsteking zijn volkomen onterecht.

neolib | 21-11-21 | 12:00
▼ 7 antwoorden verborgen

Zal wel een zeikerd zijn maar de GGD werkt hier prima.

Sliptong | 20-11-21 | 21:34 | 3

Hier ook, zelden zoveel professionalitiet gezien. Onberispelijk.

funda | 20-11-21 | 22:11

Voelen of de balletjes goed zijn ingedaald?

zuurtjeregen | 20-11-21 | 23:01
-weggejorist-
wilderst | 20-11-21 | 21:32 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

Wat een ontzettend sterke Cortoon.

Brabeaulander | 20-11-21 | 21:31 | 1

Eric Cortoon?

Toetsenbordcomplex | 20-11-21 | 21:44

> We zijn te veel bezig met de ruimte pakken.
Ik ook. Ik heb voor volgende week zaterdag een saunabezoek staan met een paar mensen. Maar of dat nog door gaat?

koeberg | 20-11-21 | 21:31

Exact, verantwoordelijkheid nemen. Ik mag nog altijd repeteren met een zaal vol zingende mensen. Dat mocht zelfs nádat ik in direct zou zijn gekomen met covid, want gevaccineerd. Echt onbegrijpelijk.
Wat mij zorgen baart is dat (acute) zorg afgeschaald wordt, afdelingen lopen vol. Dat treft iedereen.

letopuwzaak | 20-11-21 | 21:31 | 1

Ja. Vorig jaar ruim 1300 op de IC en toen werd gedreigd met code zwart. Toen al zei Gommers dat het niet nodig was om op te schalen. Nu ruim 400 en ook code zwart. Do the math.

Gervano | 20-11-21 | 21:42

De overmoed van de gevaccineerden vind ik nogal een dingetje.
Ze zien hun QR code als een talisman en gaan met 40 man in ongeventileerde ruimtes zitten vergaderen etc. Want welzijn allemaal gevaccineerd en de ongevaccineerden sluiten we buiten.
De vaccinatie maakt je niet immuun maar minder zijn als je besmet wordt. Je kan ook anderen besmetten ondanks je vaccinatie.
Verzorgingshuizen zijn prachtige voorspellers. Alle bewoners geprikt en de verzorgers ook. Toch 90 procent bewoners en 70 procent besmet. Bewoners hebben lichte klachten dankzij vaccin, verzorgers dito. Allen vroeg geprikt in 2020 dus bescherming vaccin neemt af.
De maatschappij in de dop. Ook gevaccineerden kunnen elkaar besmetten. Boostershots asap is beste actie.

Drkildare | 20-11-21 | 21:29 | 4

Nee joh, de ongevaccineerden staan met duizenden opeengepakt in Amsterdam. Ga nou niet de boel verdraaien. De gevaccineerden hoor je daar niet over klagen.

Raspatat | 20-11-21 | 21:33

Kan je het de gevaccineerde plebs kwalijk nemen als ze gewoon orders op volgen van overlords Rutte en Hugosjenko? Denk het niet, want deze twee clown maken het beleid, dus moet gij het hun kwalijk nemen toch.

nutsniet | 20-11-21 | 21:47

Dat krijg je als je iedere dag te horen krijgt dat het je “je verantwoordelijkheid hebt genomen” en “veilig” bent. Dankzij de eigen communicatie van het kabinet moeten zij niet al te veel meewerking verwachten van de gevaccineerden. Dat is de grote meerderheid dus succes met je pandemiebestrijding!

raamambtenaar | 21-11-21 | 10:14
▼ 1 antwoord verborgen

> Dit is geen spelletje.
Maar het is toch maar een griepje?

koeberg | 20-11-21 | 21:29

"We willen zo snel mogelijk van deze veenbrand af, en dan blus je met alles wat je hebt." Klinkt toch wel erg als 'visie is als een olifant die het uitzicht belemmert'.
Tuurlijk, in maart 2020 had niemand een idee wat te doen en was iets doen beter dan niks doen.
Nu zou je toch hopen dat er iets meer visie en leiderschap is en dat niet perse de "beste" maatregelen worden genomen (achteraf is het mooi wonen) maar toch in ieder geval maatregelen die samen een soort van logisch geheel vormen.

Ilyrm | 20-11-21 | 21:28

Vorige week stond ik gezellig met andere ouders te kletsen bij amateurwedstrijd van onze boys. Allemaal (ouders) gevaccineerd en allemaal even verbijsterd over dat fucking verbod om in de buitenlucht (in dit geval met nooit meer dan 40 mensen) kijken naar een leuk potje voetbal.
Ga morgen natuurlijk weer, flikker toch op met je zinloze 'maatregelen'.

Elke aap weet ook wel dat die 'maatregelen' niet te handhaven zijn. Enfin, zelfde geldt natuurlijk voor die 20:00 voor de horeca. Alsof er om 20:15 opeens Enorme Mortaliteit gaat ontstaan. Heb te doen met de horeca, hoewel ik geen groot innemer ben.
Die inconsistentie en volslagen willekeur aan maatregeltjes gaat naar mijn idee totaal averechts werken. Kom steeds meer mensen tegen, zeker ook gevaccineerden, die het ook niet anders kunnen en willen duiden als volstrekte apekool.

Hoop dat de boys morgen winnen;). Ben bij de weg zelf gevaccineerd.

Ichneumonidae | 20-11-21 | 21:24 | 3

Dat om 20 uur sluiten is waarschijnlijk om het minder aantrekkelijk te maken om naar de horeca te gaan

jeweettochniet | 20-11-21 | 21:28

buiten is nagenoeg geen transmissie. in een ruimte zitten met weinig ventilatie, zoals een kantine, is funest. in dat kader snap ik dus niet dat je buiten naar sport mag kijken. wordt echt gek als we straks weer niet meer mogen sporten...

Briver | 20-11-21 | 21:52

@Briver | 20-11-21 | 21:52:
Begrijp ik ook niet. En theaters waar niemand een mondkapje op heeft en geen afstand gehouden wordt en je vervolgens in een zaal op elkaar zit dat mag wel. Dat is niet te rijmen. Jammer voor het draagvlak.

letopuwzaak | 20-11-21 | 21:59

ik lees niet echt oplossingen, maar wel wat er allemaal niet werkt en waarom niet. Ik kan kritiek best waarderen, maar zonder alternatieven is wat we nu hebben het best haalbare. OMT heeft geen politieke voorkeur, politici moeten balanceren tussen ALLE belangen in de samenleving. Alles los laten levert code zwart. (veel) Zorgpersoneel erbij levert onbetaalbare zorg, die nu al niet echt gratis is. Zeg het maar. het is gewoon een kutsituatie. Maar geweld lost in ieder geval niets op.

Dr.Utker | 20-11-21 | 21:22 | 6

@jeweettochniet | 20-11-21 | 21:26: IC capaciteit opschalen geeft alleen meer tijd. Nuttig, maar die tijd moet je wel gebruiken om andere maatregelen te treffen. Anders loopt die grotere capaciteit ook vol.
Duitsland heeft 48 ic-bedden per 100.000 inwoners, Nederland 6,7. Duitsland had dus meer tijd. Maar ook zij lopen nu vol.

koeberg | 20-11-21 | 21:39

@koeberg | 20-11-21 | 21:39: leid artsen op als covid specialist naast hun reguliere specialisme om bij te springen op de ic tijdens piekmomenten. Ze hoeven echt niet allemaal allround ic medewerker te zijn

jeweettochniet | 20-11-21 | 22:01
▼ 3 antwoorden verborgen

Alles loslaten zijn we er in een paar dagen van af.
Het is niet zo moeilijk..

polletjepiekhaar | 20-11-21 | 21:21 | 1

En dan geen mensen meer opnemen in het ziekenhuis bedoelt u?

koeberg | 20-11-21 | 21:41

Top uitleg, Feynman!
Remark, de rellen in Rotterdam hadden niets te maken met het coronabeleid.

Robert Haynes | 20-11-21 | 21:20

Bij een 1G samenleving haak ik af. Ik ga niet voor elk ding een stokkie in mijn neus laten steken.

Korrel_zout | 20-11-21 | 21:19 | 2

Ik ook.

schillenboer | 20-11-21 | 21:24

Je moet ook zelf het stokkie in je neus steken. Dat is niet zo vervelend. Ik test mezelf een aantal keren per week. Peanuts.

ChalinaRosa | 20-11-21 | 21:34

Feynman : "Polderen is geen medicijn tegen corona."
Klopt. Als een bus.
Toch zou ik het nog korter formuleren : " Er ís geen medicijn tegen corona."
Wen er maar aan.

chicago river | 20-11-21 | 21:15 | 2

Het gevolg is dat kankerpatiënten te horen krijgen dat hun operatie weer wordt uitgesteld. Geen punt, ook die gaan vanzelf dood. Went lastig hoor.

koeberg | 20-11-21 | 21:42

Stop nou gewoon met die test flauwekul!

Piet Pirenne | 20-11-21 | 21:14

De meeste snappen we dat het eu-paspoort er doorheen moet.Daarna kan alles er aan opgehangen worden,denken ze.
Uw gezondheid komt echt op de laatste plaats.

van stampij | 20-11-21 | 21:08 | 2

V for Valentine raadt ik u aan op alle podcast kanalen.

SinisterNL | 20-11-21 | 21:12

Meh,
Als ouwe slemiel moet ik toch nog naar de kantoortuin. Dat heb ik de laatste twee jaar gemoeten. Maar nu met de laatste afgekondigde maatregelen lijkt het alsof iedereen er gewoon schijt aan heeft. Het is druk op de weg en iedere dag druk op kantoor. Gisteren een vergadering van 40 ouwe lullen en trutten in een slecht geventileerd zaaltje. Ja maar ik ben al geprikt.... Sukkels.

Zapata10 | 20-11-21 | 21:05 | 10

@schillenboer | 20-11-21 | 21:44: Wel of niet vaccineren is ieders vrije keuze. Wel moeten we een manier vinden om te leven met een realiteit die niet meer weggaat. 1G 2G QR zijn wat mij betreft onzin. Basis regels en ruimte tussen mensen houden lijkt mij zinvoller. Bescherm de kwetsbaren, wat nu dus niet gebeurt, en beperk de rest zo weinig mogelijk. Dit heb ik altijd al gevonden. Ik wil ook niet naast een snotkop zitten met een normale verkoudheid of een griep. Blijf thuis met je domme kop. Maar hier zijn onze managers nog niet rijp voor. Die denken dat een kantoor vol griepkoppen geld oplevert.

Zapata10 | 20-11-21 | 21:53

@More_Bazz | 20-11-21 | 21:50: Ik heb het toch niet over dwang of wel soms? Maar ga dan ook niet met je snotkop naast me zitten in de kantoortuin want je speelt met mijn leven.

Zapata10 | 20-11-21 | 21:55

@Zapata10 | 20-11-21 | 21:21: Geweldig. Je roept het alsof je er ook echt verstand van hebt. Ik weet het ook niet, net zo min als jij, maar ik hou m'n stomme kop er tenminste over.
Wat een intellectuele armoede.

Bakkeleures | 21-11-21 | 09:27
▼ 7 antwoorden verborgen

Cortes is weer brilliant, zoals zo vaak.

HijgentHert | 20-11-21 | 21:05

Begin dat “vaccin” eerst eens als een griepprik te zien. Vaccineer degene die dat nodig hebben en begin daarmee eind september en niet in mei en juni als de zomer begint. Of heeft u wel eens een griepprik in de zomer gehad? Dat heeft namelijk een reden, en die is niet omdat je anders niet op vakantie kan.

Maar goed, ik ben serieus benieuwd hoe we hier over 10 jaar op terug kijken met z’n allen. Het zijn interessante tijden.

Goedvoorze | 20-11-21 | 21:03 | 2

Als Rutte en Hugo dan nog steeds demissionair zijn zitten we aan de 9de booster prik.

voldemort | 20-11-21 | 21:13

@voldemort | 20-11-21 | 21:13: Wees maar blij dat Corona er niet meteen tijdens Rutte I was anders was u nou net Christiane F. met al die prikgaten in uw arm.

Goedvoorze | 20-11-21 | 21:35

Pappen en nathouden. De EU moet eerst nog even een EU QR de wereld in helpen. www.trouw.nl/buitenland/de-europese-c... Die zal nooit meer verdwijnen, durf te wedden dat alles er aan gekoppeld zal worden.

Super Grover | 20-11-21 | 21:00 | 3

Succes. Ik zal daar nooit aan mee doen. Dan maar niet op vakantie!

SinisterNL | 20-11-21 | 21:14

Niet wedden, dan ben je je geld kwijt.

TonAlias | 20-11-21 | 21:19

Zijn er nog vrije eu-landen zonder ctb?

De Blauwe Baviaan | 20-11-21 | 21:20

Die QR code van Cortés is echt geniaal. Wel even spiegelen voordat je hem gaat inscannen. Leuk detail.

Anrone | 20-11-21 | 20:54 | 2

Haha, die kan Hugo weer in zijn zak steken.

Stemmenteller | 20-11-21 | 21:26

Dat hoeft niet eens, mijn scanner pakte hem zo ook. "Als je niks kan..."

Met_baard | 21-11-21 | 01:27

De ongevaccineerden zullen binnenkort dan wel allemaal een keer covid hebben gehad. Mogen de gevaccineerden daarna in lockdown. Nee dat is niet serieus. Belangrijkste is om te stoppen met de tweedeling in de maatschappij. Die is wat mij betreft gevaarlijker dan het virus zelf

jeweettochniet | 20-11-21 | 20:53 | 4

De tweedeling (meerdeling dekt de lading beter) was er pre-Corona al (en op meer fronten).

Grijskijkert | 20-11-21 | 21:28

@Grijskijkert | 20-11-21 | 21:28: Die deling is van alle tijden. Het verschil met deze tijd is dat we met z’n allen nog maar moeten afwachten of dit hele vaccinatie circus zin heeft gehad en of onze kleinkinderen allemaal nog gezond zijn. Niet dat ze over 3 generaties allemaal 1 oog in het midden hebben omdat wir hebben nicht gewust. Dan doet kleur er efkes niet meer toe denk ik zo.

Goedvoorze | 20-11-21 | 21:46

Ik heb corona gehad én ben daarna gevaccineerd. Ik voel me niet beter of bovengesteld aan anderen. Ik hou me zoveel mogelijk aan de maatregelen, schud geen handjes en hou netjes afstand. Als ik om me heen kijk ben ik kennelijk de enige die zo is. De wereld om mij heen is gevuld met individualistische wezentjes die zich veilig wanen maar geen idee hebben wat hun invloed is op het geheel. Heel stiekem wens ik ze die "griep" toe, zoals ze het zelf noemen.
Ik bevind me in een regio die op de kaart al zwart was voordat die kleur bestond. Mensen met rokersstem, plakplaatjes en een laag voorhoofd roepen van alles over vaccins, kerona, Schwab, "ze", de overheid en natuurlijk 5G. En ze wanen zich veilig.
"Heer, vergeef hen want zij weten niet wat ze doen."

Bakkeleures | 21-11-21 | 09:25
▼ 1 antwoord verborgen

Hugo met zijn VWS is te laat met de booster prikken. Weer eens te laat. Ja maar, het moet wel zorgvuldig gedaan worden. Nee, dat smoesje gebruiken ze niet eens meer. Iedereen is er al zo aan gewend dat Hugo niks kan.

Rest In Privacy | 20-11-21 | 20:53 | 1

Ze waren te vroeg met de vaccinatie, niet te laat met de booster.

C1O2 | 20-11-21 | 21:00
-weggejorist-
C1O2 | 20-11-21 | 20:52 | 2

En de natuurlijke immuniteit?
Hoelang mag die geldig blijven?

Ben-Bataaf | 20-11-21 | 20:51 | 3

Ja daar verdient niemand wat aan. Lijkt me geen optie

jeweettochniet | 20-11-21 | 20:55

Er is (volgens mij) nog geen manier uitgevonden om de mate van immuniteit betrouwbaar te meten.

koeberg | 20-11-21 | 21:49

We zijn te veel bezig met de ruimte pakken. Wat mag nog net? Zonder zelf te kijken wat we kunnen bijdragen om besmettingen te voorkomen. Slam dunk dit is het de rest is gelul in de marge.

Have@Cigar | 20-11-21 | 20:51

Nederland zit al jaren in een neerwaartse politieke spiraal, op huizenmarkt, arm-rijk, toeslagen en vreemdelingen problematiek en wat meer, en 'demense' laten in té kleine aantallen zien dat er een verandering moet plaatsvinden, daar krijg je excessen van.
Gebrek aan leiderschap en een steeds meer monddood gemaakt volk, laat zich inspelen tot een scenario wat tot verstrekkende gevolgen kan lijden.
De oplossing laat zich in de geschiedenis zien maar is voor de meeste simpelweg onvoorstelbaar.

TijdelijkOptimist | 20-11-21 | 20:51 | 1

We hebben het slechtste kabinet sinds... sinds ever. Een premier die zijn mensen niet onder controle heeft en dus een geflipte basisschoolleerkracht die gewoon aanblijft als minister van VWS. Dat je überhaupt op het debiele idee komt om een meester het hoofd te maken van de afdeling die waakt over 's lands gezondheid, vind ik al ernstig. Dat je partijbelangen laat prevaleren boven kwaliteit. Dat geldt voor de meeste ministeries overigens, met Defensie en BiZa als ultieme fuckups ná VWS.
Dat uit zich ook in een compleet vastgelopen formatie. DDR66 meent de sleutel in handen te hebben en Rutte pakt niet door. Hij had al lang DDR66 aan de kant kunnen schuiven en een coalitie kunnen vormen met JA21 en Volt maar niemand wil met deze charlatan werken omdat hij het kabinet weliswaar liet vallen (de "ultieme politieke consequentie") maar daags erna vrolijk doorging met waar men was gebleven. Liegen en bedonderen, vlak voor de toch al afgekondigde verkiezingen de boel opzeggen om daarna weer vrolijk door te kunnen gaan zónder lastige verkiezingsuitslag. Want die ligt er over een jaar nog, let maar op.
We hebben in Nederland een bizar slechte volksvertegenwoordiging. Bijna de hele Kamer (1e en 2e) is waardeloos, op een paar uitzonderingen na. Het is zó slecht dat alleen compleet vervangen zou helpen. Anarchie zal volgen en telkens weer is de domme burger het schuld (is vaak ook zo). En deze pandemie maakt pijnlijk duidelijk waar de tekorten zitten.
Ik schaam me kapot voor mijn landsvertegenwoordiging. Maar in de wetenschap dat het elders niet beter is, moeten we het er maar mee doen.

Bakkeleures | 21-11-21 | 09:18

Grafiek-ziek, tabel-onwel en diagram-lam.
Dat is wat ik ben en het is een echte ziekte geworden.

keestelpro | 20-11-21 | 20:50 | 7

@Ichneumonidae | 20-11-21 | 21:08:
Ik kijk er ook niet naar. Ik kan die doodse blikken van die twee niet meer verdragen. Maar de maatregelen raken me er niet minder om. Loopt m'n agenda net een beetje vol, stromen de afzeggingen weer binnen van artiesten die hun inkomsten zien verdampen en dus niet durven investeren in een muziekproductie.

keestelpro | 20-11-21 | 21:13

@keestelpro | 20-11-21 | 21:13: Ik ken jou verder natuurlijk niet, lees wel regelmatig GS en gezien dat het je ook persoonlijk raakt. Lijkt me vreselijk.
Ik heb daar goddank geen last van, maar leef wel met je mee, hoe virtueel ook.

Ichneumonidae | 20-11-21 | 21:14

@Ichneumonidae | 20-11-21 | 21:14:
Dank je voor je woorden ichneumonidae. Ik probeer echt niet de zieligerd uit te hangen en ben zelfs wars van zelfmedelijden. Ik constateer simpelweg bij me zelf dat niet alleen een corona virus je fysiek ziek kan maken (heb corona gehad: was eng) maar dat de 'goede bedoelingen' van het RIVM een veel grotere aanslag op mijn fysieke gesteldheid zijn en waarschijnlijk bij vele anderen. Dat vind ik beangstigend en fascinerend tegelijk.
Het lijkt wel of al die wijze hoogopgeleiden dit aspect helemaal niet meewegen in hun blinde focus op al die cijfers, grafieken, prognoses, diagrammen, tabellen etc. Totaal de weg kwijt: dat is wat ze zijn.

keestelpro | 20-11-21 | 21:21
▼ 4 antwoorden verborgen

"De meeste mensen zijn klaar met corona, maar corona niet met ons" zei Mark Rutte tijdens een van zijn clownshows.
Daar zou ik van willen maken:
De statistici en belanghebbenden zijn nog niet klaar met ceaureauna.
Maar de meeste Nederlanders wel met de ceaureauna statistici en belanghebbenden.

keestelpro | 20-11-21 | 20:47

Ik ga eerst even in bed liggen en dan ga ik dit stuk lezen! Uno momento.

SinisterNL | 20-11-21 | 20:45

Per miljoen inwoners liggen er nu 25 op de IC. Is dat nou werkelijk iets om je druk over te maken?
De stats kun je gewoon vinden op de rivm-site.

Groeten Feynman, van een opgewekte, blijmoedige medelander.

Ichneumonidae | 20-11-21 | 20:41 | 11

@Ichneumonidae | 20-11-21 | 21:35: zorg doet wat zorg altijd doet. Acuut > chronisch. Wanneer dus een omstandigheid zich voordoet dat de zorgcapaciteit aan acuut toewijzen niet slim is, moet je gaan sturen, of voorkomen dat je moet sturen (remmen). Wat we nu doen is niet sturen en niet remmen, maar recht op het ravijn af. Klassiek dilemma, door te kiezen gaan er 3 mensen dood als je niet kiest 5. Psychologie van de mens neigt dan naar niet kiezen om zo niet schuldig te zijn aan de dood van de 3. Deze psychologische val moet je doorbreken.

Incitatus | 20-11-21 | 22:13

Wat stel je voor? Zieken gewoon thuis laten verrekken?

sioux_ | 21-11-21 | 00:23

@sioux_ | 21-11-21 | 00:23: 1) zorg dat je niet hoeft te kiezen, hou controle over de pandemie. 2) Als 1 niet lukt door welke reden dan ook, kies er dan voor een deel van de covid patiënten geen actieve behandeling te geven, op zaal met zuurstof en dat is het. Niet omdat ik vind dat deze .mensen dood moeten of geen recht op zorg hebben, maar je kunt beter 3 doden hebben dan 5. Ik ben vooral bang dat we door gebrek aan politiek leiderschap voor langere tijd onnodig levensjaren verliezen als maatschappij. Het zal je vader maar zijn die al weken niet aan zijn hart wordt geopereerd, omdat 2 dagen op de IC geen optie is.

Incitatus | 21-11-21 | 06:51
▼ 8 antwoorden verborgen

Symptoombestrijding proberen ze wel, maar mislukt jammerlijk.. de oplossing ligt voor de hand, maar blijkbaar is het moeilijker om gericht de oudjes te beschermen dan om een heel land plat te leggen.. oh ja en iets met zorgbonussen voor herintredende ic verpleegkundigen

geen_kwijl | 20-11-21 | 20:41 | 1

Wat als ze gewoon het bijltje erbij neergooien, wat gebeurd dat gebeurd, paar weken code zwart en dan is het gedaan. Daar lijkt het nu in ieder geval wel op, maar dan zonder het hardop te zeggen.

Incitatus | 20-11-21 | 20:45

Mooi stuk,volledig waar,maar wie laat het ze lezen in Den Haag?

Xanadu | 20-11-21 | 20:41

Een leven is meer dan er alleen maar voor te zorgen dat je niet op de IC komt te liggen.

korenslager | 20-11-21 | 20:40 | 1

Mooi gesproken.

Geert Maksimaal | 20-11-21 | 22:29

I feel like talking about covid1984.
It never get's old!
Na bijna twee jaar had ik verwacht dat we allang in een klimaat lockdown zaten.
Maar ze rekken echt alles in de politiek.

keestelpro | 20-11-21 | 20:37 | 1

Ik heb hier de verwarming op 23,5 graden. Lijkt me prima, althans, ik vind het aangenaam (ben nogal een koukleum, maar ja, die mensen bestaan ook).

Ichneumonidae | 20-11-21 | 20:46

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl