achtergrond

Geenstijl

Factcheck. "Oostenrijkse politie en leger in opstand tegen lockdown voor ongevaccineerden"

Ja-ha.

JA-HA. We hebben deze tweet over dat Franse artikel gezien dat claimt dat "de politievakbond" en "de strijdkrachten" van Oostenrijk weigeren de lockdown voor ongevaccineerden in Opper-Oostenrijk te handhaven en zaterdag zelfs meedoen op een grote demonstratie tégen de lockdown. Maar dat is echt te kort door de bocht, want het zit dus als volgt.

De Oostenrijkse politievakbond heeft twee grote fracties. De christelijke Fraktion Christlicher Gewerkschafter en de Fraktion Sozialdemokratischer Gewerkschafter. De landelijke voorzitter van laatstgenoemde, de onderstaande Hermann Greylinger, heeft inderdaad op meerdere plekken scherpe kritiek geuit op de notie dat de politie de lockdown voor ongevaccineerden moet handhaven. Volgens hem is dat namelijk een taak van "de gezondheidsautoriteiten". En ondanks dat hij slechts een van de twee grote fracties vertegenwoordigt, claimt hij wel dat dit "niet de mening van de sociaaldemocratische groepering was, maar de unanieme mening van de politievakbond als geheel".

En dan het bericht dat zelfs "de strijdkrachten" deel zullen nemen aan de demonstratie. In het Franse artikel lezen we dat "de president van de vakbond van de Oostenrijkse Strijdkrachten (FGÖ) Manfred Haidinger" zich in een brief tegen de lockdown heeft uitgesproken en deel zal nemen aan de demonstratie. Dat vergt enige nuance.

Die brief bestaat inderdaad. En de FGÖ noemt zichzelf een vakbond. Maar het is dus geen officiële, maar een zelfverklaarde vakbond. "Juridisch gezien is de FGÖ geen vakbond, maar een particuliere vereniging van werknemers van de strijdkrachten die zichzelf zo noemen," meldt een woordvoerder van de Oostenrijkse strijdkrachten. De FGÖ is wel: is een soort clubhuis voor FPÖ-gezinde militairen, en de demonstratie wordt georganiseerd door de FPÖ. Daar is helemaal niets mis mee, maar het is hen nadrukkelijk niet toegestaan in uniform aan de demonstraties deel te nemen.

Politiebondpresident Hermann

De brief van het pro-FPÖ-clubhuis voor militairen

De brief van het pro-FPÖ-clubhuis voor militairenDe brief van het pro-FPÖ-clubhuis voor militairen

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.