Het Omroep Brabantste bericht van het weekend vindt u dit weekend bij Omroep Brabant
Wilde gij een worstenbroodje JONGE
Het is niet eens een advertorial. Het is gewoon een nieuwsbericht, tussen de nieuwsberichten over een crash op de A2, een dode in een flat en dichte mist op vliegveld Eindhoven. "Het lekkerste worstenbroodje leer je bakken tijdens deze workshops." Het Omroep Brabantste nieuwsbericht van Nederland, deze week te vinden bij Omroep Brabant. "Wat ooit begon als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen, is inmiddels het lekkerste Brabantse product van formaat. Om precies te zijn 15 centimeter, want dat is de gemiddelde lengte van een worstenbroodje." En leer ons een precies afgemeten 15 centimeter kennen. ENFIN, een bericht over workshops worstenbroodjes bakken, dat lees je niet in de Volkskrant en dat pretendeert dan een ""kwaliteitskrant"" te zijn. Inmiddels weten we het volgende.
Dit zijn de vier workshoplocaties:
Markland College: Pagnevaartweg 5. 4731 AA Oudenbosch
De Rooi Pannen: Kaakstraat 1, 5623 AD Eindhoven
Curio: Frankenthalerstraat 15, 4816 KA, Breda
Summa College: Sterrenlaan 10, 5631 KA Eindhoven
Al deze workshops zijn op 16 november om 17.30 uur.
Philips, Guus Meeuwis, Schijndel, drugsfabrieken en workshops worstenbroodjes. Waarom woont niet iedereen in dat wonderland.
Reaguursels
InloggenWat een mens bezielt om een handvol grauw gehakt slachtafval eerst in een stuk varkensdarm te proppen, om vervolgens te bedenken dat je die darm ook kunt vervangen door gebleekt meel, is mij een raadsel. Dit vervolgens te bakken en het te consumeren met een vaginale afscheiding die men saus noemt, ondoorgrondelijk.
Bourgondisch begint in Brabant? Of is dit het gevolg van een overdadig pillen gebruik?
Saus? Welke saus?
Ik eet mijn worstenbroodjes alleen in Brabant, mooi volk daar.
penisbroodje,
hopelijk ruikt ie beter (dan de plant he!)
Het is goed leven in het Brabantse land
De Hema heeft de goorste worstenbroodjes,
soort separatorworstje in een nog af te bakken eindje stokbrood,
daarbij een gemene gele saus die je dan eerst in dat brood giet,
bij het inschuiven van de worst daarna, komt die saus langs uw zo begeerde eindje vlees naar buiten en bezoedelt uw kleren,
Ook een pluspunt; Door die overheersende saussmaak proeft u uw worstje niet meer,
ofzeau!
Hema heerst alleen in knakworsten- en saucijzenbroodjesland, vinnik.
Kijk nou eens daar hebben we de dochter van Piet Bambergen
Scherp!
Hey! Ons Christel is keileuk jonguh!
Worstenbroodje? in Brabant heet dat worstebrooike.. als ex brabander mag ik dat even opmerken.. Die 15 cm klopt wel.. ik stak soms het eigen worstje er door en dat kwam er toch ruimschoots doorheen, daarmee testte ik ook de elasticiteit van het deeg.. maar meestal scheurde het in de lengterichting volledig open.. Brabant, veel goede herinneringen.
In mijn neurale snackschemata is bij Brabant het worstenbroodje prominent aanwezig, bij de kustprovincies maatjes, bij de oostelijke IJsselmeerprovincies paling, bij Zeeland oesters en bij Limburg, als niet-hartig buitenbeentje, vlaai. Welke regionale aanvullingen horen daar nog bij?
Achterhoek - Grolsch
Noord Holland: Baklava
Zuid Holland: knafe
Overal en nergens: die smoezelige pilletjes.
Via WODC: “ Maar hoe specifiek is die zware misdaad in Noord-Brabant? Anders dan elders: bestaat er zoiets als ‘Brabantse criminaliteit’? Hebben Bra- banders een zekere crime-prone mentaliteit? Is er langs die lange zuid- grens door de eeuwen heen een moral economy ontstaan, zoals som- mige historici beweren, die maakt dat criminaliteit zich meer of mak- kelijk ontwikkelt? Duidelijk is in elk geval dat de verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit in Brabant niet uniek zijn voor de regio. Ook in andere delen van Nederland wordt drugsafval gedumpt en grootschalig hennep gekweekt. Ook elders zijn criminele motor- bendes actief, of bestaan langjarige criminele (familie)netwerken. Maar de situationele mix is wel uniek. Allerlei historische, geografi- sche, sociaal-culturele en politieke patronen grijpen in Noord-Brabant op een speciale manier in elkaar. Hoe die situationele mix in Noord- Brabant er precies uitziet, proberen we in dit themanummer van Justi- tiële verkenningen in kaart te brengen.
Peter Klerks opent dit themanummer met een persoonlijke zoektocht naar de oorsprong van ‘het subversieve Brabantse levensgevoel’. De auteur betoogt in dit omvangrijke essay dat in Brabant specifieke his- torische, geografische, sociaaleconomische, culturele en sociaalpsy- chologische factoren hebben geresulteerd in een flexibele maar duur- zame gelegenheidsstructuur, van waaruit georganiseerde criminaliteit kan gedijen. Hij schetst de geschiedenis van Brabant als een gemargi- naliseerd buitengewest, eeuwenlang geteisterd door oorlogsgeweld, plunderend soldatenvolk, hevige armoede, […]”
Gratis via WODC: repository.wodc.nl/bitstream/handle/2...
Het mooiste in Brabant is toch wel politiek incorrect & seksueel losbandig carnaval en ASML. Want zonder ASML zat nergens een chip in, en dat zou lastig browsen en reageren zijn.
Schiphol en de Rotterdamse haven is steeds meer oude economie.
DAF was ook mooi.
Gloeilampen, radio en later televisie, daar begin het mee.
De combinatie van vlees en deeg is niet te versmaden. Denk ook aan pasteitjes en dergelijke. Helaas hebben supermarkten dit soort producten niet in de biologische variant, dus moet ik het tegenwoordig doen met een beperkter snackaanbod. Of zelf de broodjes maken natuurlijk, dan is zo'n workshop erg handig.
Goor afvalvlees dat tegen het rotten aan zit in een in klef broodje. En daar dan trots op lopen, Brabant, bah bah en nog ers Brabant.
Maar er zit wel wit poeder in verwerkt (bakmeel), dat moet u van Urk toch wel aanspreken.
Hek om urk
Rotte vis tast je hersens aan, dat zou je moeten herkennen daar op die ex bult in de Zuiderzee.
Hopelijk zijn ze beter dan die afbakmeuk van de Appie.
Droge smakeloze hap jonge!
Ik hou het bij de eierbal. Moi.
U is een Grunniger?
@Zitvlak | 23-10-21 | 13:31: Maar ik heb niks tegen Brabo's hoor.
Een worstenbroodje is toch een randstad saucijzenbroodje met goedkoop deeg?
Nee. Next.
Er gaat niets, niets boven een witbroodje kalfskroket.
Met een grove mosterd.
Broodje 'witworst' maak je het best zelf: slagerbraadworst zacht stoven in olijfolie met witte kool of spitskool, evt. platte rode paprikarepen en veel persknoflook op laatst.
Lavas en zwarte peper, evt. lepel aïoli, karaf witte Duitser en hop, kanen maar.
Variaties met kurkuma, chiles of sambal zijn eindeloos, en eindeloos lekkerrrr.
Pfftt. Dorst nu!
Bij nr. 2, het witworstje: Olie en direct scheut witte wijn /evt. water erop uiteraard.
Worstjes nooit inprikken!
.
Nr. 3, écht lekkere worstenbroodjes komen nooit uit de super. Onmogelijk, onooglijk, ondenkbaar.
Bij alles: na bereiding direkt weggooien
Ah Skêndel. T skonste plekske.
De beste komen uit Rooi.
In skèndul skèttuh zuh skuim tigguh duh skôl
Ieder jaar is er een officiële verkiezing van worstenbroodje van het jaar, jammer dat dit hier niet vermeld wordt. Te verkrijgen bij de bakker (Verba) in Sleeuwijk.
En in Boxtel wordt elk jaar het wereldkampioenschap Frikandellen Eten georganiseerd. Nu we toch op de culinaire toer zijn
@theo-is-dood | 23-10-21 | 13:27: In mijn diensttijd heb ik nog wel eens mogen jureren bij het lokale kampioenschap frikandel zitten. Ik zal u de details besparen maar dit viel niet meer onder de noemer culinair.
Dacht dat dat om kamerleden ging, qua hersens dan hè.
Ik hou van Brabant, heb mijn hart hier verloren, of nie?!
Voorheen, voor die kut Corona, had het bedrijf in Breda de Huppeldepup race fiets toer van 80km door het Brabantse land. En bij terug komst in een lokale kroeg het bier en de worstenbroodjes. Genieten. Hopelijk pakken ze het weer op.
In Nijmegen hebben ze de frikadellentocht. 17 friettenten langs en tussendoor een paar kroegen.
@Jos Tiebent | 23-10-21 | 13:04: facebook.com/events/s/frituurloop-nij...
@Jos Tiebent:
Voor zolang dat nog wordt toegestaan.
De oorlog tegen de frituur is al begonnen en sommige woke steden.
Hier in de Schilderswijk hebben ze ook zoiets lang koffieshops en shisha lounges. Moet wel je eigen fiets meenemen want die van hun waren na de eerste 10 deelnemers weg.
Hier in Den Bosch hebben we zelfs een winkel die alleen maar worstenbroodjes verkoopt. keilekker.nl/
En toch maar 3 locaties benoemen van de 4
Heeft nou niemand nog het inkoppertje gemaakt over het lekkerste van Brabant van rond de 15 cm lengte? Er zijn ook extra grote worstenbroodjes hoor.
Nee, stop met het seksualiseren van onze Joods-christelijke snackcultuur!
@Duwbak_Linda:
En de Knoepert dan?
Je weet waar die uit voorsproot?
@Nostra da Mus | 23-10-21 | 12:54:
Nee eigenlijk niet. Ik kom nooit voorbij Zwolle. :)
Nooit New Kids gekeken dan?
En dan niet de films maar de filmpjes?
m.youtube.com/watch?v=crm_43LBn1M
Dat broodje komt ieder jaar een paar keer terug bij omroep Brabant, in Limburg is dat de vlaai...
Boven de riolen wordt daar laagdunkend naar gekeken.
Boven de rivieren hebben ze de jaarlijkse oliebollentest. Ook lekker hoor maar dan wel met rozijntjes wat mij betreft.
Lekker is lekker, waar het ook vandaan komt.
Boven de rivieren zeggen we "laatdunkend". Verder zijn Brabanders toffe mensen. Jaartje in Eindhoven gewoond. Leuke stad.
@Nostra da Mus | 23-10-21 | 12:51: Rozijnen? Krenten!!1!
Laatdunkend?
Die chick van t plaatje is geniaal. Betty van omroep brabant op youtube. Haar antikater lasagne gemaakt vannkroketten is echt nice
Gatverdamme!
Klinkt lekkerder dan ordinaire lasagne.
De frikandellencake was ook lekker trouwens.
@Nostra da Mus | 23-10-21 | 12:53: warme frikadellentaart bij de Aldi!
Geen workshops worstenbroodjes bakken in Helmond. Typisch weer.
Die halen de afkeur bij Beckers in Deurne. Nomnomnom...
@Pittzz | 23-10-21 | 12:54:Deurne op de Markt, leuke plek voor een weekendje weg.
Nick the Dick.
Het Joie de vivre dat de geblondeerde mevrouw in haar Noord-Brabantse ensemble uitstraalt, is exemplarisch voor het beeld dat ik heb van de ingezetenen van deze guitige provincie.
De meesten hebben het daar prima naar de zin en zijn niet zo bezig met negativiteit. Dat is meer iets voor de Randstad.
Het leven is goed in het Brabantse land. Sowieso lijkt elke provincie buiten de randstad me een betere plek dan die shithole
Ik kom oorspronkelijk uit een andere provincie maar zit hier meer dan prima.
Je verwacht bij Brabant toch eerder workshops als 'Hoe start ik een XTC laboratorium op', 'Begin je eigen wietkwekerij' en 'illegale hondenhandel doe je zo'
U vergeet "meer biggen in de bak, meer centen in de zak".
XTC is wel een bitje 'van toen', denk.
Geen kenner hier. Men schijnt m.n allerhande synthetische en zgn. 'designer drugs' in mekaar te flansen laatste tijden.
En, zoals een bekende tv-persoonlijkheid zegt:
"Drugs are bad, mkay.."
Is er ook een workshop ‘Martelen in je eigen container’?
Als dat tenminste een beetje goed verdient.
Laat in een Tilburgs buurtcafé weten dat u nog een discreet gelegen vrijstaande loods heeft. Dan komt deze handel vanzelf naar u toe.
Tja, handel is handel. En verder zijn Brabanders geen verraajers. Hier kunnen we onze klep dichthouden. We lullen wel, maar we zingen niet.
Tja een behoorlijk deel van de Brabantse bevolking, zeker tilburg en oostelijker, ziet wouten als de Staatse bezettingsmacht die de regio ongevraagd en ongewenst is overkomen.
Worstenbroodjes bak je in kleine kring.
Hier ga je te ver! In mijn kleine kring ga je geen worstje bakken. Of het nu met of zonder broodje is.
@Lopende-Hollander | 23-10-21 | 13:31: LOL
Ik eet ze alleen als ik in Breda ben.
Ik ook.
Ben daar al jaren niet geweest, probeer dat zo te houden.
Ze doen er niemand kwaad mee.
Ach ja, bij gebrek aan een aierbaal..
U bedoelt een Frietei?
“ Het frietei toont veel overeenkomsten met de eierbal”. Beetje slechte immitatie dus.
NB: leesbaar bij de inschrijving;
Bij aanwezigheid bij de Workshop gelden de algemene richtlijnen met betrekking tot corona. Dus een geldig coronabewijs en identiteitsbewijs.
15 cm worst… heerlijk
Nou, ik haal het al een tijdje niet meer.
@wijsvinger | 23-10-21 | 12:30: Ah, uw nick verklaard.
@Graaf_Slis | 23-10-21 | 12:37: Was het maar waar.
Het is een "niet eens een advertorial-advertorial-komkommer" tegel.
Met Mosterd.
ons peet vind ze heel lekker
Wat mij betreft steekt jullie Peet ze maar lekker in z'n ... eeh, dinges.
@Kapitein Sjaak Mus | 23-10-21 | 12:33: ons Peet = onze Petra. Vervoeging van ons is ons bij vrouwelijk en onze bij mannelijk. Dus: ons moeder / onze pa, ons tante Sjaan, onze ome Huub, onze Van Rossum en ons Annabel. vgl. als Peet m ergens in moet stoppen moet dat in elk geval in haar... eeh dinges.
'S ochtends bij de koffie met mayo, althans zo heb ik het in dienst geleerd.
Brabants leger?
Alleen Brabanders vinden Brabant een leuke provincie.
Was dat maar zo.
Het lijken wel Mokumers.
Prima toch? Lekker wegblijven.
Prima mensen.
@Snaajoe | 23-10-21 | 12:20:
Gaarne!
@JJMS:
En iedereen van buiten de Randstad zou willen dat ‘ie daar kon gaan wonen natuurlijk.
De diversiteit, de drukte, het deugvolk, de onbetaalbare woningen, de files, het lawaai, het gebrek aan natuur, rust, stilte en gezellige mensen die gedag zeggen als je ze passeert. Wie is daar nou niet jaloers op?
O ja, en tanken/ boodschappen doen net over de grens natuurlijk. Als je daar al eens een Randstedeling tegenkomt dan hoor je ze al luidkeels interessant lopen te doen op 200 meter.
De mooiste dag van de carnaval is de maandag, omdat dan al het volk uit de randstad weer naar huis is en je nog de dinsdag hebt.
@Sinterbikske | 23-10-21 | 12:49: vergidde gij aswoensdag niet!
@Nostra da Mus | 23-10-21 | 12:48:
Tango Baarle-Nassau euro95: €1,58
www.tango.nl/stations/tango-baarle-he...
@theo-is-dood | 23-10-21 | 13:35: Baarle is interessant.
@van Oeffelen | 23-10-21 | 15:26: vooral toen de Femis/bank nog bestond
@theo-is-dood | 23-10-21 | 16:17: dat is lang geleden.
Ghe. Mosterd…
“Waarom woont niet iedereen in dat wonderland. “
Uhhhhh…., graag weg blijven.
Nep Belgen zijn het.
De dame op de foto vreet die dingen toch wel weg
ongeacht wat voor letter je ervan wil maken,
als ik haar oogopslag zo heb begrepen.
Die Super Heavy raket.
Worstenbroodjes als implantaten.
Het is "worstebrooike" verdoemme!
Ach ja, vergeef hun hun onwetendheid, ze zijn van boven de riolen hier.
@BekiekUtMoar | 23-10-21 | 12:21: Nijman had hier keihard in moeten grijpen.
Het is in ieder geval geen 'verdoemme', dat is van over de grens.
@Conan de Rabarber | 23-10-21 | 12:23:
Benny?
Worstenbrood en koetjesreep. Van Oef moest er niets van hebben vroeger. Net als van zult en balkenbrij.
En nu wel?
Zult.... Hoe oud bendegij, menneke?
@Ommezwaai | 23-10-21 | 12:31: nee, nog steeds niet.
Curio foutje :
www.bndestem.nl/etten-leur/typefout-i...
Het is wel een beetje het halve werk zonder die gast van de Jumbo reclame en de snollebollekes.
Ik heb totaal geen idee bij een Brabants worstenbroodje. Soort hotdog? Ik weet wel dat saucijzenbroodjes inmiddels niet meer de saucijzenbroodjes van dertig jaar geleden zijn. Er zit alleen nog maar bagger in.
Robèrt doet het voor.
www.youtube.com/watch?v=kSuopOWDrOk
@impy | 23-10-21 | 12:11: Rond deze tijd krijg ik er vanzelf zin aan.
Dat is met bladerdeeg, transvet.
@van Oeffelen | 23-10-21 | 12:39: transvet, is dat roomboter van een transgender koe?
Geprobeerd zo'n worstenbroodje, flauw en niet lekker. Geef mij maar een saussijzenbroodje of broodje frikandel met mayo.
@van Oeffelen | 23-10-21 | 12:39: Iets meer betalen en vers kopen, heb je roomboter
Broodje Bakpao.
Oudenbosch is net zo min Brabant als Helmond dat is. Breda en Eindhoven hebben die workshops hard nodig, iedereen weet dat de beste worstenbroodjes in Tilburg gemaakt worden.
Das nie war jonge da wor gemakt bij van Damme in Bergu op zoom
Ik neem ze altijd bij Albert Heijn.
Bij Albert Heijn moet je voor zoiets niet zijn. Snap dat toch eens, cultuurbarbaren.
Ik snap heel goed dat ik ze in Brabant moet gaan kopen bij een echte warme bakker. Maar die heb je in Groningen niet.
@Jezus_Boeddha | 23-10-21 | 16:33: Kijk dan eens bij de Jumbo, immers een Brabants bedrijf. Maar het blijven supermarkten. Dus dingen waar ze (te) veel op verdienen en vaak niks met kwaliteit heeft te maken.
Oh, en mooi hoe je reageert!
Het zal me een worst wezen.
REAGEER OOK