Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog - De ECB is de ECB niet meer

Ceci n'est pas une Centrale Bank

Toen de euro op de ontwerptafel lag, was er al veel mis. De ontwerpers hadden politieke doelen voor ogen en maar weinig verstand van economie en financiële markten. Gelukkig was het Weimar-trauma van de Duitsers zo sterk dat zij er voor zorgden dat de ECB op een goede leest gezet geschoeid (overigens, zonder de schuldgevoelens van de Duitsers met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, was de euro er nooit gekomen). De ECB was ontworpen als een Bundesbank op Europees niveau, met strikte regels en één mandaat: een stabiel lage inflatie (max 2%). Deze week werd het Bundesbank-ontwerp echter definitief bij het grofvuil gezet.

Dit komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. De ECB is al sinds 2008 van het originele Germaanse pad geraakt en heeft koers gezet in zuidelijke richting. En deze week voegde de ECB het woord bij de daad: de inflatiedoelstelling is nu een gemiddeld niveau van inflatie van 2%. Dat betekent dat de inflatie de komende jaren boven de 2% mag uitkomen, omdat we de afgelopen jaren een zeer lage inflatie hadden. 

Daar bleef het echter niet bij, want de Groene golf heeft ook toegeslagen bij de ECB. Zo ziet de ECB zichzelf nu als een instituut dat ook het klimaat moet gaan redden (ik vraag mij overigens af of hier geen verdragswijziging voor nodig zou moeten zijn). An sich een moeilijk verkoopbare verandering, ware het niet dat de financiële spindoctors met argumenten zijn gekomen die er bij de relevante mensen ingaan als zoete koek. 

Zo lopen bedrijven die niet inspelen op klimaatverandering een verhoogd risico op faillissement. Als er minder water voorhanden is, of de temperatuur stijgt een aantal graden, of de voorraadkamer loopt onder water na atypische stortbuien, dan kan dat de bedrijfsvoering schaden. Mocht dit al een probleem zijn, dan zouden bedrijven zich daar snel genoeg aan aanpassen zou je zeggen (of ze gaan failliet), maar de ECB denkt daar nu dus anders over. En de experts? Die vinden de argumenten blijkbaar steekhoudend en vinden het allemaal prima. 

In plaats van dat bedrijven zich dus aanpassen aan nieuwe omstandigheden, worden zij nu geforceerd om maatregelen te treffen. 

Één van de manieren waarop dit kan gaan gebeuren is via de risicoweging. Zoals de lezer vast weet, moeten banken kapitaal opzij zetten voor de leningen die zij hebben uitstaan. Hoeveel er opzij gezet moet worden hangt af van de risicoweging (Risk Weighted Assets, RWA). De bezittingen (zeg maar de leningen die de bank heeft uitstaan) worden gewogen naar risico. Zo hebben veel staatsobligaties nul risicoweging (omdat overheden goedkoop willen blijven lenen, maar dat is een verhaal voor een andere keer). Hoe risicovoller de bedrijfsleningen, des te meer kapitaal opzij gezet moet worden door de bank en dat is duur en gaat ten koste van de winstgevendheid van de bank. 

In de toekomst kan de ECB het RWA-systeem gebruiken om Groene projecten te promoten en grijze projecten/bedrijven te benadelen. Door de risicoweging op Grijs flink te verhogen (wat betekent dat banken hiervoor meer kapitaalbuffers moeten aanhouden) en die op Groen te verlagen, worden banken gedwongen om makkelijk geld uit te lenen aan Groene bedrijven en projecten, maar niet aan de Grijze. 

Een andere manier voor de ECB om de Groene Transitie af te dwingen is het bevoordelen van Groene obligaties (schulden). Deze zogenaamde Green Bonds kunnen verschillende waarden toegekend krijgen als onderpand. Zo worden obligaties vaak als onderpand door banken gebruikt om leningen te kunnen vergeven aan consumenten en bedrijven. Het kapitaal dat hiervoor opzij gezet moet worden, kan dus een portefeuille met obligaties zijn. De ECB kan de onderpandscriteria zodanig veranderen dat Green Bonds meer waarde als onderpand hebben dan Grijze. Hierdoor zal er meer vraag ontstaan vanuit financiële instellingen naar Green Bonds en minder naar Grijze. Het effect van deze verandering in vraag is dat de rente op Grijze schulden zal stijgen en de rente op Groene zal dalen. Hiermee worden Groene projecten en bedrijven dus nog gemakkelijker te financieren. Het omgekeerde geldt voor de Grijze bedrijven.  

Ook kan de ECB haar opkoopprogramma (QE) waar het met "geprint" geld obligaties in de markt opkoopt zodanig veranderen dat ze meer voor Groen gaan dan voor Grijs. Dit heeft wederom het effect dat rentes op Groene schulden dalen en die op Grijze stijgen. 

Tezamen zijn deze drie maatregelen (en er zijn veel meer mogelijkheden voor de ECB om de Groene Transitie af te dwingen) meer dan genoeg om een enorme impact te hebben op bedrijven en consumenten en dus op de economie. Veel ondernemers (en politici) onderschatten het directe effect van deze maatregelen op hun bedrijf; het zal een gevecht op leven en dood zijn (geen of te dure financiering zal het einde betekenen van vele bedrijven). 

De indirecte gevolgen van deze maatregelen zijn ook significant te noemen; prijzen zullen stijgen, winstmarges zullen krimpen en volumes zullen uiteindelijk dalen omdat de geforceerde kapitaalsallocatie zal leiden tot minder bang for your buck dan in het huidige economische systeem. Dit is iets waar politici geen kaas van gegeten hebben, want zij zijn verblind door idealen en/of persoonlijke belangen. Een gratis lunch bestaat niet en de Groene Transitie gaat vooral enorm veel geld kosten, wat uiteindelijk in de prijzen en volumes te zien zal zijn. 

Het laat ook zien dat de ECB nu echt niet meer de ECB is. De Groene Transitie is vooral een politiek project, dus het nieuwe mandaat van de ECB om ook klimaatverandering tegen te gaan is het bewijs dat elke pretentie van politieke onafhankelijkheid van de ECB nu overboord is gegooid. De ECB is van een onafhankelijke centrale bank op een Bundesbank-leest in een puur politiek instrument veranderd, in handen van een totalitaire elite. Daar kon zelfs de USSR nog een puntje aan zuigen.   

Reaguursels

Inloggen

Ja okay, saai verhaal. Welke aandelen moeten we kopen? Hoe kom ik aan die green bonds? Dit is wallstreetbets toch of wat?

Amsterdramt | 12-07-21 | 10:17

Groen is zo langzamerhand een vieze kleur, een kleur zum kotzen. Het was een mooie kleur totdat de Groenen er mee aan de haal gingen. De groene stazi heeft haar bruine wortels tot in alle overheidsinstanties laten groeien. Het is vergelijkbaar met de Japanse duizendknoop, je kunt maaien wat je wilt maar deze groene plant komt altijd weer terug.

Rdock | 11-07-21 | 21:58 | 1

Daar hebben we roundup voor idee?

Toedels | 11-07-21 | 23:27

Meeste mensen opgegroied met haat tegen communisme en met liefde voor de Kapitalizme. Hoe kan dat nu bijna iedereen zo makkellijk werkt aan het nieuwe USSR op te bouwen?

Aipon | 11-07-21 | 20:21 | 1

Omdat ze het niet herkennen. Het oude communisme was vooral economisch gericht (nu hooguit via belasting inning). De marxistische verrotting die we nu hebben is vooral cultureel.

Grachus | 11-07-21 | 21:46

Aangezien CO2 tot snellere plantengroei leidt, en dus een groenere planeet (bewezen met satellietbeelden), staan mijn tenen altijd krom als ik "groene" (energie, financiering enzovoort) lees. Het is precies omgekeerd: fossiele brandstof verhoogt CO2 en is dus groene energie, en wind/zon/waterkracht-energie is dan grijze energie (als je daar per se een kleur aan moet geven). Maar massa's mensen en instanties blijven de term "groen" maar hardnekkig verkeerd gebruiken. Het is om moe van te worden. En als ze zoiets simpels al niet snappen, dan heb ik nul vertrouwen in hun vermogen om de wereld correct te besturen.

DutchLion33 | 11-07-21 | 20:16

ECB bestaat gewoon uit de landen die zelf enorme schulden hebben. Ja ook Nederland.
Wanneer je aan de mensen met schulden overlaat om de hoogte van de rente te bepalen, wat zal er dan gebeuren? Driemaal raden. En een smoesje is zo verzonnen: "berekende" inflatie te laag of deze zal snel weer dalen, renteverhogingen zijn softwaretechnisvh nog niet mogelijk, crises dit, crises dat, land in de problemen en andere landen helpen dan maar wat graag met lage rentes want hebben zelf ook schulden.
En is zelfs zo dat wanneer er slechte economische cijfers zijn, de beurzen opveren, want er komen dan vast weer hulpfondsen aan of renteverlagingen.

Mart6037 | 11-07-21 | 20:01 | 3

Elke bank bestaat uit schulden. Raar verhaal dus.

* Il Principe * | 11-07-21 | 20:56

@* Il Principe * | 11-07-21 | 20:56:
Maar niet elke bank is gebaat met lage rente en hoge inflatie. Het is juist goed gezien dat de ECB aan de knoppen zit en dat doet in het belang van partijen die gebaat zijn met lage rente en hoge inflatie.

Joris Beltsin | 11-07-21 | 21:23

@* Il Principe * | 11-07-21 | 20:56: Maar diegene die bij een bank schuld hebben bepalen normaal gesproken niet de rente. Rare situatie dus.

Mart6037 | 11-07-21 | 23:32

Timmermans verbiedt de brandstofmotor per 2030 en de ECB prijst grijze bedrijven uit de markt. Het zal het klimaat onverschillig laten, dat doet gewoon zijn ding, terwijl het lacht om de mensjes die denken het klimaat te kunnen sturen. Als deze maatregelen in een verkiezingsprogramma zouden staan, dan zou de partij kelderen. Als er een referendum over zou worden gehouden, dan direct streep erdoor.
Quod non. De groene fascisten krijgen de overhand, de democratie verpietert, en we staan erbij en kijken ernaar.

Zeddegeizot | 11-07-21 | 18:49 | 4

De bevolking is wereldwijd enorm toegenomen en dat komt voornamelijk door een toegenomen en toegankelijk voedselaanbod. (We zijn met meer en eten per persoon ook meer.)
Dat geldt vooral voor Zuidoost Azië waar de toename en bewerking van rijstvelden de bevolkingsgroei overtreft. De extra methaanuitstoot van deze velden is veel en veel meer dan de methaanuitstoot van de ontdooiende permafrost in Rusland.
Over het laatste maken wetenschappers zich openlijk zorgen (want broeikasgas). Het methaan uit de rijstvelden daarover hoor je ze niet, dat is hetzelfde als vragen om de wereldbevolking te halveren (iedereen wenst dan de dood van de boodschapper.)

Terug naar de EU. De politieke elite in Brussel zit er ook namens de kleine man (die de rekening betaald). Voor deze elite is het beter om de zwarte piet aan de ECB te geven. (Dat geldt ook voor de Duitse politici en de Bundesbank.)

BraadWorstLul | 11-07-21 | 20:17

@De Profundus | 11-07-21 | 19:02: De laatste eeuwen, ja, maar voor met name de scheepsbouw was heel Europa bij mijn weten grotendeels bebost. Rond 1400 werden in .nl de laatste stukken grond in gebruik genomen (lees bomen omgehakt om met behulp van zonne-energie akkerbouw te kunnen uitoefenen. Ötzi bewijst dat het 5500 jaar geleden net zo warm was als nu.
Grootste denkfout is om met gebruik van medische technologie niet ook anticonceptie te verplichten.

chefren | 11-07-21 | 21:45
▼ 1 antwoord verborgen

Draghi gebruikte zijn mandaat om Bella Italia te redden. Met Lagarde is een Franse politica aan het hoofd van de ECB gekomen - en daarmee is de ECB een Frans politiek project geworden. Doel is structureel welvaart van Noord naar Zuid over te hevelen, opdat in Zuid-Europa men hoge levensstandaarden kan handhaven zonder een sterke economie op te bouwen.

Dit is precies wat Rutte wil. Ik kan het niet genoeg benadrukken: steeds weer tekent hij met een glimlach bij het kruisje. Het tegenstribbelen is voor de show, want keer op keer is hij niet principieel. Toegegeven, het helpt ook niet dat een DDR-vrouwtje steeds niet door durft te duwen.

drs. Levi Samsonov | 11-07-21 | 18:22

Er wordt al jaren geprobeerd een meer communistische economie te kweken met 2 klassen, het afhankelijke proletariaat vs de elite(miljonairs en beleidmakers, zoiets) Hoe meer kapot, hoe meer men afhankelijk wordt, hoe meer men gecontroleerd kan worden

Krankus | 11-07-21 | 17:36 | 1

De schuld ligt bij de mensen zelf , het zijn net schapen .
Ze laten zich in hun gemakzucht vrijwillig naar de slachtbank leiden .

likmegaties | 11-07-21 | 18:28

Ik heb sowieso al het gevoel dat wij de erven zijn van de USSR. Politici hebben goed opgelet. Hoe ver kan je gaan. En nu het vergelijkingsmateriaal is verdwenen en vergeten gaan de remmen los. Geen chartaal geld, meldingsplichten, aftapwet en nog wat kleinere dingetjes. Rutte weet meer dan Honnecker had durven dromen.

Yeohan | 11-07-21 | 17:12

De ECB gaat met 1 jaar de huizen prijs koppelen aan de inflatie berekening. Laat nu net de huizen pieken en de FED dus ook de ECB de rente gaan verhogen met 1 jaar. Waardoor de huizen piek zal afnemen. Gevolg, ze kunnen hun o zo geliefde zeer hoge inflatie aanhouden. De werkelijke. Ik schat 20 %. Nee geen sprookje.

bigstone | 11-07-21 | 17:03 | 2

Dus een kapitaal vernietiging ban heb ik jou daar??

Rest In Privacy | 11-07-21 | 17:09

Wat mij opvalt is dat sinds de Britten uit de unie zijn, veel fransetaal tegenkom.
Zullen dus de franseslag ook tot normaal verheffen.
God zij met ons

Rest In Privacy | 11-07-21 | 16:51

2% inflatie? Dat is al jaren hoger maar het lijkt laag omdat er dingen in het inflatiemandje zitten die er niet thuis horen of een te groot deel innemen in het mandje. Zou je het inflatiemandje bereken met de noodzakelijke dingen zoals eten, woning en energie zou je richting de 10% gaan.

klaas24 | 11-07-21 | 16:11 | 3

Het inflatiemonsterrrr inflatie is al niet goed dat betekent al dat de waarde van iets foetsie is haha

All_Anonymous | 11-07-21 | 16:33

En belastingen, waar ongeveer 3/4 van onze uitgaven uit bestaan.

W_F | 11-07-21 | 16:39

@W_F | 11-07-21 | 16:39: yep.. procentueel rukken ze ons een arm af elke betaling.

All_Anonymous | 11-07-21 | 16:41

"Veel ondernemers (en politici) onderschatten het directe effect van deze maatregelen op hun bedrijf; het zal een gevecht op leven en dood zijn (geen of te dure financiering zal het einde betekenen van vele bedrijven). "

Is dit echt hoe economen denken? Men ziet een tijdelijk fenomeen en extrapoleert het tot het oneindige. Aaaaah, we gaan allemaal deaud!.

Zo'n vaart zal het niet lopen. Er zal een effect zijn, en vervolgens een nieuw evenwicht ontstaan. Dat nieuwe evenwicht wordt helaas bepaald door de politiek, en dus gaat het sterk schommelen.

En die grijze bedrijven vinden ook echt de weg naar hun financiering wel. Die starten gewoon een klein groen projectje, zetten dat in de schijnwerpers, la la la, geld.

nieuwe_Deen | 11-07-21 | 15:44 | 1

Onze economie heeft al sinds de invoering van de Euro het probleem om dat evenwicht te vinden en dat is juist veroorzaakt door de politiek. In de Coronatijd hebben ze grootschalig gedaan (gratis geld bijprinten) wat ze de afgelopen jaren al waren opgestart.

Grachus | 11-07-21 | 21:56

De Ecb was sinds het laatste verdrag via een omweg al niet meer onafhankelijk maar een instrument van de Europese Commissie.

Alle wetmatigheden zijn overboord gegooid in Brussel, gevolg:

- schuldenunie
- transferunie

Alles zonder democratische goedkeuring van de kiezers.

De ingeslagen weg gaat bij een eerste echte financiele crisis tot onvrede leiden….

Je bent gek als je in nederland nog elke dag naar je werk gaat: eerste helft van het jaar werk je voor Den Haag, daarna nog een paar maanden voor de gemeente en Brussel.

We kunnen in Nederland onze discipline later varen, laat Den Haag maar het begrotingstekort tot een paar honderd procent oplopen, kunnen de zuid europese landen onze schulden gaan betalen.

Tee Of Cup | 11-07-21 | 15:44 | 1

Nee hoor, ze gaan gewoon nóg eerder met pensioen.

Groenstrook | 11-07-21 | 16:45

Precies als huizen isoleren met o.a. als doel lagere energie rekening. Doordat je huis geïsoleerd is (wordt) ga je een hogere huur betalen. Geen cent pijn voor de huurbaas ook al vanwege subsidies maar de huurder gaat fors meerbetalen.

meneer Q | 11-07-21 | 15:21 | 2

Als er minder verdiend wordt op gas/electriciteit, gaat dat op een andere manier teruggepakt worden ten koste van Jan met de Pet en Truus met de muts. Sowieso is het een race to the bottom. "We are all doomed ..."

Groenstrook | 11-07-21 | 16:44

Geen cent pijn voor de huurbaas? Baarlijke nonsens. Uw huurbaas krijgt de rekening gepresenteerd zodat u er warmpjes bijzit en met dat beetje subsidie worden zijn kosten echt niet goed gemaakt.

Joris Beltsin | 11-07-21 | 19:55

Wat ik maar niet kan begrijpen is dat alles en iedereen meegaat in deze waanzin. Ik bedoel, zelfs een conservatief als Boris gaat mee. Ze kunnen toch niet allemaal getikt zijn? Waarom is iedereen bevangen door deze groupthink? Ik snap ook niet dat er nauwelijks negatieve economische gevolgen zijn. Werkeloosheid blijft bijvoorbeeld laag. Faillisementen blijven uit. Ontslagen blijven uit. Daardoor is er ook geen massaal protest hiertegen volgens mij. Iedereen vindt het wel best want het gaat toch goed?

Cherokee | 11-07-21 | 15:02 | 5

De kruik gaat zolang te water tot ze barst...

We vinden het nog steeds normaal, en dus goed, dat onze staatschuld in een jaar met een 25% is opgelopen. Over de EU gezien zal dit percentage nog wel hoger liggen.

Miljarden worden bij "gedrukt" alsof het niks is bij de ECB.

De rekening komt nog wel, door deze laatste crisis vinden we het nu eenmaal logisch dat de schuldenbubbel nog wat verder opgeblazen zal worden.

Een normaal huishouden was door dezelfde banken al even geleden de schuldsaneringen ingedreven...

PieterC | 11-07-21 | 15:26

"zelfs een conservatief als Boris gaat mee" ? Boris? Welke Boris?

theo-is-dood | 11-07-21 | 16:06

@Cherokee | 11-07-21 | 15:02 |

Piramidespelen kunnen best heel lang goed gaan. Maar niet eeuwig.
De huidige crisis in Venezuela werd ook al 15 jaar voorspeld, iedereen die de feiten even op een rijtje zette kon dat zien aankomen.

@theo-is-dood | 11-07-21 | 16:06 |

Boris Johnson, GB.

Dandruff | 11-07-21 | 16:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Lagarde aan het roer, we kunnen nog veel ellende verwachten.

Ze wil de schulden doen verdwijnen middels inflatie, spaarzame landen zijn de dupe.

Roze_bril_drager | 11-07-21 | 15:02 | 1

Lagarde is een Fransvrouw, het zit ze in de genen: weginflateren.

DeCynischeAmbtenaar | 11-07-21 | 15:07

Er lopen wel twee discussies door elkaar: 1) de ECB moet onafhankelijk zijn, 2) maatregelen voor verduurzaming zijn schadelijk.

Dit verhaal gebruikt punt 2 als uitgangspunt, maar volgens mij wordt daar iets over het hoofd gezien.
Dat bedrijven die niet inspelen op klimaatverandering sowieso al een hoger risico op failiessement lopen klopt, maar dat is niet waar verduurzaming of Groen Transitie op is gericht. Je aanpassen aan klimaatverandering (adaptatie) is niet hetzelfde als je inzetten om klimaatverandering te voorkomen (mitigatie). Een bedrijf heeft er zelf direct baat bij om adaptatiemaatregelen te treffen. Daar is dus ook geen externe motivatie meer voor nodig. Mitigatie is echter heel indirect en een bedrijf zal zich daar dus niet zomaar voor inzetten (het gaat dan bv. om reductie van emissie, verminderen van energieverbruik, materiaalgebruik en afval.)

Me_Giant | 11-07-21 | 14:56 | 4

Naja en even direct gerekend: als ik aan adaptie maatregelen moet voldoen met mijn ict bedrijfje kost dat heeeeel wat minder dan aan preventie maatregelen. Bijna niets voor adaptie maatregelen m

peterdh | 11-07-21 | 16:41

@Me_Giant | 11-07-21 | 14:57:

Probleem is dat de ECB zich met beleid bemoeit waar de ECB zich helemaal niet mee zou moeten bemoeien. Ongeacht hoe men verder over dat beleid denkt. Dat is extra problematisch omdat de ECB net als alle andere EU-clubjes volstrekt ondemocratisch en ondoorzichtig is; en daarnaast wordt gedomineerd door faalhazen uit faallanden met faaleconomieën.

Het uitgeven van duizenden miljarden aan niet-bestaand geld is sowieso een economische ramp. Dat EU-politici zo dom zijn is al kwalijk; maar dat een ECB daar aan meedoet is ongehoord.

En dan over milieu en milieubeleid. Vrijwel iedereen is voor een schoon milieu, maar dan wel echt. Niet op basis van domme etiketjes zoals;
- "groen" op megavervuilende biomassa;
- "vervuilend" op relatief schoon gas in NL;
- "groen" op datzelfde gas in oa Duitsland, België en Portugal;
- "vervuilend" op zuinige en schone dieselauto's;
- "groen" op e-cars die indirect veel meer brandstof verbruiken;
- etc.

Een zeer kwalijk aspect van "groen" is het gebruik van Middeleeuwse aflaten. Fabrikanten van vervuilende bedrijven kunnen een "groen" etiket krijgen door aandelen/aflaten Tesla te kopen omdat Tesla zogenaamd "groen" zou zijn. Maar die aflaat maakt de uitstoot van die diesels natuurlijk niet ongedaan; net zo min als 10 florijnen voor meneer pastoor overspel met de buurvrouw ongedaan maken.
De katholieke kerk nam eeuwen geleden al afstand van dat corrupte systeem. Volkomen terecht.

Nog erger is dat Tesla natuurlijk helemaal niet "groen" is want e-cars verbruiken veel meer fossiele brandstoffen dan gewone auto's. Dat heeft te maken met het rendement van elektriciteitscentrales; zelfs bij moderne gascentrales is dat maar 60%; bij kolencentrales 40% en bij biomassa zelfs nog maar 20%. Ondanks dat de versnipperde oerbossen in gasovens gedroogd worden (we moeten immers "van het gas af") is de verbranding zo slecht dat de energie letterlijk in rook opgaat.

Elektriciteit is dus helemaal niet zo "groen". Bovendien raken accu's steeds sneller leeg, zelfs als ze niet gebruikt worden. Naast ouderdom of verkeerd gebruik kunnen ook vocht, kou en hitte zowel de capaciteit als de levensduur verkorten. Dat betekent dat je een auto steeds vaker volledig op moet laden terwijl het aantal kilometers afneemt. Goed nieuws dus voor de Poolse (bruin-) koolcentrales die onze "energietransitie" gaan opvangen.

Al met al worden slechte oplossingen beloond, en goede oplossingen beboet. Dat is naast slecht voor het milieu vooral onhaalbaar en onbetaalbaar en zal onvermijdelijk tot een economische ramp leiden.

Dandruff | 11-07-21 | 17:25

@Me_Giant | 11-07-21 | 14:57: De juiste prijs? Lijkt mij niet want zelfs als zou je heel Europa laten opdraaien voor de kosten van deze vervuiling, dan nog is het China die het meeste vervuilt. Die stoppen we niet en die willen alle grondstoffen tegen zo'n laag mogelijke prijs, die gaan echt niet beginnen met het rekenen van de "juiste prijs" omdat de EU het "goede" voorbeeld hierin geeft. Oftewel, het levert niets op aan CO2 reductie of minder klimaatverandering, maar het gaat wel ten koste van onze levensstandaard, welvaart en economie. Het is dus een heel dom plan.

Old_Spice | 11-07-21 | 19:22
▼ 1 antwoord verborgen

Economie tegen religie. Inclusief hoge en lagere priesters. Biecht. Hel en verdoemenis. Aflaat, wie betaalt mag uitstoten en vervuilen. Ongelovigen. Enz. Groen is God. Beste verdienmodel ooit. Kopen die aandelen! Ook uw pensioenfonds. Aardgas, kernenergie, waterstof? Duivels! De bomen moeten fikken. Dat de wind altijd moge waaien en de zon altijd moge schijnen. Amen.

squadra | 11-07-21 | 14:53

Weer een instituut waar we niet op kunnen stemmen, die bepaalt wat wij moeten doen. Maar gelukkig verdienen we héél veel aan de Euro en de EU.

Blauwpetje | 11-07-21 | 14:50 | 1

Niet op stemmen maar 100% een politieke agenda uitvoeren. Dictatoriaal is dat.

Roze_bril_drager | 11-07-21 | 14:55

Wanneer je in een referendum stemt tegen de EU. Goed dat Nederland al die jaren uit de EU is gebl- oh wacht...

Adriel | 11-07-21 | 14:46 | 1

Hatseflats inlegvelletje.. opgelost! Fak jullie nukubu’s..

All_Anonymous | 11-07-21 | 16:25

Niets mis mee om groen voor te trekken. Het is alle hens aan dek. Wie dat nu nog ontkent, heeft óf privébelangen in bijvoorbeeld fossiel (zo'n beetje de hele VVD) óf is zo gefrustreerd als een kleuter die B zegt als z'n ouders A zeggen.

De echte Stolwijker | 11-07-21 | 14:40 | 8

@De echte Stolwijker | 11-07-21 | 15:09:

De overheid zijn “wij” zelf, Amerikanen zijn niet zo dom om steeds maar meer te verwachten van hun overheid en dat vertaald zich in een veel lagere belastingdruk.

MargauxGrandCru | 11-07-21 | 15:30

@Graaier | 11-07-21 | 15:13:
Ik heb mijn punt niet duidelijk genoeg gemaakt. Subsidies zijn niets anders dan een verdienmodel voor een flink aantal lobbypartijen, die ook wel inzien dat de tijd van fossiel voorbij is, althans in het westen. Bijvoorbeeld boeren, een categorie die hier geheel kritiekloos wordt aanbeden als zijnde de hoeders van het traditionele Nederland. Ga echter eens in gesprek met de omwonenden van de megawindmolenparken bij de N33 of in Noord-Holland en hoor hoe de inwoners mogen bloeden en de boeren rijker worden.
Fossiel is voorbij, "propaganda" of niet. Ik laat mij niet leiden door "propaganda" noch subsidies. Maar ben er ook klaar mee om de wereld te slopen en gelijktijdig mee te betalen aan de lobby's door middel van accijnzen en energieheffingen.

De echte Stolwijker | 11-07-21 | 15:42

@MargauxGrandCru | 11-07-21 | 15:30:
Klopt. Zolang wij onder het mom van "regeerbaarheid" blijven stemmen op particuliere lobbyvehikels die deelbelangen laten voorgaan boven het landsbelang (CDA, VVD, D66 etc), zal de belastingdruk immens blijven.

De echte Stolwijker | 11-07-21 | 15:44
▼ 5 antwoorden verborgen

Als je nu je geld omzet in een huis, ben je dan dom bezig of niet.

gato | 11-07-21 | 14:35 | 5

Ligt eraan, als het huis is om zelf in te wonen is geld geen probleem. Als investering zou ik nu wat anders doen.

MargauxGrandCru | 11-07-21 | 14:58

Een huis kopen is al generaties verstandig. En zeker nu. Met een dreigende inflatie en groene gekte is een huis over 10 jaar waarschijnlijk het dubbele waard. En met de huidige lage rente kunt u flink lenen en elke maand flink wat geld aflossen. Verder worden grondstoffen waarschijnlijk veel duurder. Ten eerste omdat ons kleine bolletje haar grootste en makkelijk vindbare schatten al heeft weggegeven en ten tweede komen er steeds meer miljarden wereldburgers die ook allemaal een huis, auto en koelkast willen. Het wordt meer en meer dringen. Dus bouw snel voordat het te laat is.

Graaier | 11-07-21 | 15:19

Nee joh, beter betaal je 1700,00 per maand aan je huurbaas. Dat is altijd voordeliger dan het kopen en aflossen van jouw eigen woning. ;-)

PieterC | 11-07-21 | 20:32
▼ 2 antwoorden verborgen

Het mag dan wel hun taak zijn, ik denk niet dat de ECB veel aan de rente of inflatie kan doen, zowel omlaag als omhoog. De rente word betaald door vraag en aanbod, niet door de politiek of banken. Op staatsleningen geeft onze overheid ook geen cent meer rente dan de marktrente, en bij de bank krijg ik ook geen lening onder de marktrente.

Bijdrukken van geld had zelfs bij een krimpende economie weinig effect, dus stoppen met geld printen doet waarschijnlijk ook niet veel.

W_F | 11-07-21 | 14:35 | 6

@W_F | 11-07-21 | 15:19:

De beurzen staan op recordhoogte, daar is het geld heen gevloeid.

Roze_bril_drager | 11-07-21 | 15:40

@W_F | 11-07-21 | 15:19: nee, je draait oorzaak en gevolg om. ECB koopt alle obligaties van alle Eurolanden via een omweg op. Behalve een paar pensioenfondsen die dat reglementair moeten, is er helemaal geen 'markt' meer op het gebied van staatsobligaties. Obligatie-rente is de marktrente.

ThePozz | 11-07-21 | 19:10

@W_F | 11-07-21 | 15:19:
De centrale banken BEPALEN het korte termijn rentetarief voor banken onderling en grijpen daar ook actief op in als dit buiten de marges loopt. Banken baseren zich bij het uitlenen van geld op dit tarief aangevuld met een gepaste risicomarge. De risicoloze schulden van overheden worden eveneens door centrale banken opgekocht zodat de rente voor de lange termijn tevens naar 0 of zelfs negatief gemanipuleerd. Door dat laatste is heel veel geld geschapen dat beleggers tegen noppes kunnen lenen en inderdaad van gekkigheid niet meer weten waar ze het in moeten steken en de rendementen als maar verder dalen. Kortom: alles loopt precies omgekeerd zoals u het beweert. Een vrije marktrente buiten centrale banken om is non-existent en het overvloeidige geld is hiervan een gevolg (en geen oorzaak).

Joris Beltsin | 11-07-21 | 20:16
▼ 3 antwoorden verborgen

Het is maar een bankje.

Mr_Natural | 11-07-21 | 14:34 | 1

Het is meer een praatclubje voor kartel afspraken tussen banken.

W_F | 11-07-21 | 14:37

Whatever it takes. Bazooka....

Odin | 11-07-21 | 14:32

Heeft niemand nu door dat we afsteven op een hyperinflatie? Grondstofprijzen stijgen als een gek, vervoersprijzen vliegen omhoog enz. En de ECB heeft geen instrumenten meer om dit tegen te houden. Ladies and gentlemen: fasten your seatbells.

zwartzondersuiker | 11-07-21 | 14:21 | 7

75% van alle dollars en euro’s die nu in omloop zijn, is na de uitbraak van Corona in omloop gebracht, dus ja dat heb ik wel door.

MargauxGrandCru | 11-07-21 | 15:00

Is dat hele grondstoffenverhaal niet gewoon een tijdelijk fenomeen? Tijdens Corona nam de vraag af, dus de grondstoffenproduktie is teruggeschaald. Nu komt alles weer op gang en moet het weer opgeschaald worden. Duurt misschien even, maar dat komt wel weer goed. Het is niet dat er ineens minder ijzererts in de aardbodem zit of zo.

nieuwe_Deen | 11-07-21 | 15:39

@nieuwe_Deen | 11-07-21 | 15:39:
Dat denk ik ook. We zitten nog steeds niet op de productieniveaus van 2019 en toch is er overal ineens schaarste. Dat is niet logisch tenzij als je bedenkt dat er in de hele economie bedrijven weer moeten opschakelen en dat gaat gepaard met aanloopproblemen, vergroten voorraden etc. Als dit weer op stabiel op het oude niveau draait, de voorraden zijn aangevuld en de logistiek is weer in balans, dan zal er ook weer een stuk efficiëntiewinst geboekt worden c.q. minder schaarste zijn.

Joris Beltsin | 11-07-21 | 20:22
▼ 4 antwoorden verborgen

De ECB is er medeverantwoordelijk voor dat jonge mensen hier amper een huur/koop huis kunnen bewonen.
De Europese Unie zorgt ervoor dat we genoeg “nieuwkomers” aangeboden krijgen.
En bovendien zijn we nog altijd dikke netto contributiebetalers aan Europa.
Laatste punt…
Rutte lacht z’n lul uit z’n broek.
De Corona crisis is betaald met héél goedkoop geld, zodat we dat nauwelijks terugvinden in de staatsschuld.
Zo lijkt het net of Mark alles onder controle heeft.
Onderhuids begint het flink te jeuken bij de mensen.
Kan niet lang goed blijven gaan.

Ruimedenker | 11-07-21 | 14:19 | 4

@Sitting_targets | 11-07-21 | 14:37:
De rente wordt kunstmatig laag gehouden, da’s leuk voor de mensjes in Europa, maar wij schieten er weinig mee op.
Goedkoop geld en te weinig huizen drijven de prijzen hard op.
Die combi dus, met het nettoBetaalVerhaal, zijn de reden dat je je kunt afvragen of Europa wel zo goed voor ons is.

Ruimedenker | 11-07-21 | 14:42

@Sitting_targets | 11-07-21 | 14:37: Gisteren was op t.v. dat , ik geloof in Arnhem, huizen gebouwd werden, voor gescheiden mensen en die moeten dan in dat huis wonen met uitgeprocedeerden.

gato | 11-07-21 | 14:48

Dit gaat ook niet lang meer goed.. luister maar eens naar de grond.. er gaat een horde mensen aankomen, en zoiets zou zonder tamtam patsboem uitgevoerd moeten gaan worden, zodat ze van voor niet weten dat ze achter nog leven..

All_Anonymous | 11-07-21 | 16:15
▼ 1 antwoord verborgen

Net mijn hypotheekje weer verlengd met 30 jaar vast.
Is dat nou beter voor mijn portemonnee met een hyperinflatie in 't zicht? Ik dok nu een 100 euro in de maand minder dan de oude hypotheek, zelfde huis.

tis_wat | 11-07-21 | 14:18 | 8

@Ruimedenker | 11-07-21 | 14:44: LOL, ja broekie idd :-)
Verbouwing levert een ruime vermeerdering op, huis is destijds voor de helft van de huidige waarde gekocht, en we hebben een kwart afbetaald.
Tussenpersoon gaf ook al aan dat we nu nog sneller afbetaalden, maar dat je altijd uiteraard nog de reële waarde van je huis er ook nog bij hebt. Huis is het waard om een upgrade te krijgen. Daarna gaan we wel naar Noord-Duitsland op onze oude dag.

tis_wat | 11-07-21 | 14:55

Niet slecht!
Lasten verder laag houden en vooral veel leuke dingen doen.
Je bent langer dood dan levend.

Ruimedenker | 11-07-21 | 15:04

30 jaar vast? Waanzin wat mij betreft. Je betaalt een hoge premie (hoger rentepercentage tov rente bij kortere looptijd) voor afdekking van een beperkt risico. Ik betaal 1,2% rente en met wat ik bespaar los ik extra af.

Frits de Vriez | 11-07-21 | 15:41
▼ 5 antwoorden verborgen

Hoewel van huis uit econoom, en dus niet ter zake kundig, deel ik de mening van vele historici dat de huidige EU, inclusief instituties, een gevolg is van de doodsangst van Frankrijk voor een hernieuwd verenigd Duitsland.

De liefhebber verdiepe zich in de Klaas Knot van de ECB, Christine Lagarde, maar dat ten overvloede. Het geschetste transitie-instrumentarium is in een inmiddels door private equity overwoekerde economie wederom een briljant staaltje satire.

Hulde!

Hetkanverkeren | 11-07-21 | 14:17 | 3

Frankrijk is helemaal niet doodsbang voor een verenigd Duitsland. Frankrijk maakt gebruik van het schuldgevoel van Duitsland en krijgt zo altijd zijn zin.

B. Randnetel | 11-07-21 | 15:12

@B. Randnetel | 11-07-21 | 15:12: Op het gevaar af pedant over te komen, de Duitse vertaling voor dat woord heb ik, ook al is het bijna mijn tweede moerstaal, niet voorhanden, toch graag een leestip: The Iron Kingdom.

In de geschiedkunde gaan dingen nooit zo snel, maar dat boek is als een bom ingeslagen in vooral ook de Angelsaksische wereld. Met hun historische banden met Frankrijk, die net even iets anders zijn dan die met Duitsland.

Waar u uw mening op baseert kan/wil ik verder niet beoordelen. Wel ben ik uiteraard zeer nieuwsgierig en hou mij voor nadere toelichting warm aanbevolen. Santé.

Hetkanverkeren | 11-07-21 | 15:27

Vertaal dit nu eens naar de gemiddelde Nederlandse burger.
Wat gaat die merken op zijn salarisstrook? Is er een eenvoudige vergelijking te maken zodat deze doorziet wat dit alles voor zijn koopkracht betekent, bijvoorbeeld dat ze voorheen 50 KFC-buckets (of zoiets, geen KFC kennis in huis) konden kopen met hun salaris, maar nu nog maar 15/
En wat gaat die burger nog meer voor last hiervan krijgen?

EEnzame SchizofrEEN | 11-07-21 | 14:11 | 3

50 miljard die als gift gegeven wordt kan net zo goed gebruikt worden om te investeren in Nederland.

Adriel | 11-07-21 | 14:16

Hoge inflatie holt de waarde van de pensioenen uit. De gemiddelde pensionado bij ABP of PGGM beklaagt zich al jaren dat de pensioenen niet verhoogd worden.
Nog eenvoudiger geformuleerd; inflatie is goed voor schuldenaren en slecht voor spaarders.

theo-is-dood | 11-07-21 | 16:11

@theo-is-dood | 11-07-21 | 16:11: Dan gaan we toch gewoon met z'n allen schuldenaar worden, net als die levensgenieters in het zuiden.

Peerkeoud | 11-07-21 | 18:32

Als de inflatie maar gemiddeld over de jaren 2% is, dan vindt de ECB het OK. Dus jaren van 4%,5%,6% inflatie die we nu misschien voor de boeg hebben, daar doet de ECB dan niets aan? Want we hebben een aantal jaar van lage inflatie achter ons.

Maar we hebben ook een aantal jaar van lage loonsverhogingen voor veel mensen achter ons. Komen dan nu de jaren van hoge loonsverhogingen?

Zo niet, dan is het een gevalletje van: de rijken worden rijker en de armen armer. En las is daar nou net dat de ECB een instrument is van het establishment?

Rest In Privacy | 11-07-21 | 14:02 | 2

Nee, de opdracht van ECB is uitgehold als het gaat om inflatieregulering. Duitsers zullen knarsentanden, zeker omdat zij hun pensioen volledig zelf moeten regelen. En nee, hoge loonsverhogingen hoeft niemand op te rekenen.

DeCynischeAmbtenaar | 11-07-21 | 14:12

We hebben jaren van hoge benzineprijzen betaald, nu kunnen ze ook omlaag?

tis_wat | 11-07-21 | 14:14

Economische groei > slecht voor het milieu > slecht voor flora en fauna.
Economische krimp > goed voort milieu > goed voor flora en fauna.

Ik zie het probleem niet als ook fauna zijnde. Kort termijn denken voor egoïstisch gewin is stupide.

Neuth | 11-07-21 | 14:01 | 14

@Neuth | 11-07-21 | 16:31: Argumenten, argumenten. Je gaat nergens op in. Wat wil je nu? Je wilt over NL praten maar nu haal je er een globaal dingetje bij?
Ik denk dat je nog erg jong bent en wellicht bedoel je het goed, maar bespaar me het begrijpend lezen regeltje. Je gaat in je redenatie van hot naar her en het raakt kant nog wal.
Fijne dag nog.

donkieshot | 11-07-21 | 16:45
▼ 11 antwoorden verborgen

Helder betoog, ook fijn dat de afkortingen even zin uitgeschreven, fijn om te lezen. Ben benieuwd wanneer we de eerste gevolgen aan den lijve gaan ondervinden.

Het brein erachter | 11-07-21 | 13:48

Valt het jullie ook op dat het NOS journaal echt werkelijk elk 20 uur journaal een item over klimaatverandering heeft al weken (of maanden) lang? Klimaat wordt gebruikt om een eenheid van de EU (en de wereld) te maken. Gisteren bosbranden in zuidwesten van Amerika, waarvan zij dan steeds zeggen dat deskundigen met zekerheid denken te weten dat het door klimaatverandering komt zonder dit enigszins wetenschappelijk te onderbouwen. Het is echt brainwashing. ECB speelt uiteraard ook een grote rol in het creeren van die eenheid. Samenwerking wordt uit nood geboren, dus moeten er eerst problemen gemaakt of vergroot worden.

Watching the Wheels | 11-07-21 | 13:45 | 13

@zeeman73 | 11-07-21 | 15:11:
Had het alleen maar over het feit dat het NOS journaal (dagelijks) een item tot nieuws upgrade om weer de bekende riedel af te kunnen werken, terwijl in sommige gevallen (zoals bij die brand in de VS) totaal niet vast staat dat er enig verband is. Het gaat mij om het feit dat ze elk journaal beelden bij hun verhaal zoeken i.p.v. andersom en met welk doel ... iedereen weet het nu wel.

Watching the Wheels | 11-07-21 | 16:07

@zeeman73 | 11-07-21 | 15:11:
Maar om bij het onderwerp te blijven ... waarom zegt de ECB niet 'meer geld printen is meer economische activiteit en dus slecht voor het milieu'? Waarom framen ze het zo dat meer geld printen uit het niets juist goed is? Zie je dan niet dat ze een dubbele agenda hebben en dat hele milieu en die CO2-uitstoot alleen maar gebruiken om hun eigen agenda (EUSA tot een grotere eenheid smeden) te kunnen realiseren? Morgen gooien ze weer ergens bommen en je hoort nooit dat dat slecht is voor de CO2-uitstoot. Burgers gebruiken maar 20% van de energie, dus waarom altijd die boodschap richting burgers? Juist, om ze te kunnen (be)sturen.

Watching the Wheels | 11-07-21 | 16:16

@Watching the Wheels | 11-07-21 | 16:16: Daar heeft de zeeman niet meer van terug. Mooie stelling, dat meer geld printen slecht voor het milieu is. Geinig gevonden.

Ook geinig is dat het 108 jaar geleden nog warmer was in de US of A, maar dat lag niet aan de mens, toen niet.

Peerkeoud | 11-07-21 | 18:40
▼ 10 antwoorden verborgen

Vooral dat QE moet ooit toch voor een klap gaan zorgen, geld bijdrukken wat er niet is moet ooit en onvermijdelijk leiden tot een devaluatie.

Wijze uit het Oosten | 11-07-21 | 13:43 | 10

@Sitting_targets | 11-07-21 | 14:40:

Ok, u bent heel stellig in dit korte antwoord, maar kunt u dan, in lekentaal uiteraard, want ik snap het niet, uitleggen wat het mechanisme van inflatie en deflatie van een economie niet te maken heeft met opwaarderen of devalueren van de eigen munt tov de wereldeconomie?

Rene Freauger | 11-07-21 | 14:52

@Watching the Wheels | 11-07-21 | 14:49:

Sinds we als wereld de gedachte hebben losgelaten dat dollars/euros/yens/etc door goud vertegenwoordigd zou moeten zijn, is elke “economie” aan het bijprinten. En dat zal denk ik voorlopig geen einde hebben ook. Maar dit is dus _letterlijk_ gratis geld printen, want er staat niets meer tegenover.

Rene Freauger | 11-07-21 | 15:12

er wordt helemaal niets bij gedrukt.

AntiZanicz | 11-07-21 | 20:58
▼ 7 antwoorden verborgen

Oftewel, de EU helpt haar eigen economie om zeep in 20 jaar tijd.
Je ziet nu dus wat er gebeurd als je een overheid creëert die zich nergens over hoeft te verantwoorden en waar geen democratisch mandaat is. We kunnen deze mensen niet wegstemmen, we kunnen helemaal niks. Wanneer stormen we naar Brussel en zetten we die mensen af? Ze beslissen over onze toekomst, ons leven, ons geld, onze gezondheid, alles. Maar ze worden niet gecontroleerd en ze zijn niet gekozen. Dat is verkeerd, dat moet veranderen.

Old_Spice | 11-07-21 | 13:40 | 8

@Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:47: Sud und Nord , gelijk bij Aldi .

likmegaties | 11-07-21 | 14:05

@Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:47: Ik denk eerder aan een gedevalueerde Euro t.o.v. bijv. de dollar. Of is dit onzin?

ChalinaRosa | 11-07-21 | 14:16
▼ 5 antwoorden verborgen

Wil dat zeggen dat het opjagen van huizenprijzen een wezenlijk deel van het probleem is.
Opgejaagd door mensen die geld verdienen aan het heen en weer schuiven van (andermans) geld, maar wezenlijk niets toevoegen, zoals een boer of een automonteur of een docent of een verpleegkundige dat wel doen.

kloopindeslootjijook | 11-07-21 | 13:40 | 3

Ja.

Bataafje | 11-07-21 | 13:44

De kopers, door fomo, jagen de prijs op, gedreven door de gecreëerde mogelijkheden om meer te kunnen bieden. Dan ook nog eens boos als ze de woning niet krijgen. Dit zijn volwassen mensen, die ook zelfs mogen stemmen bij verkiezingen.

Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:46

@Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:46: Die FOMO is geheel terecht. Huurders die ik ken komen echt never nooit meer de huizenmarkt op. Ook al verdienen ze een goed salaris. Veel te duur. They missed out. Nou ja, misschien kunnen ze nog een konijnenhok kopen.

Mag jij eigenlijk wel stemmen?

Rest In Privacy | 11-07-21 | 14:09

Elk fiat systeem klapt een keer. De US Dollar staat nu op de rand van de afgrond en neemt oa de Euro mee. Het internationale financiele systeem zal de komende jaren compleet gaan veranderen. We gaan naar een soort mandje van verschillende currencies waarmee we wereldwijd kunnen betalen. De centrale banken gaan het rondgaande geld nog beter bewaken en het digitale geld zal het gecentraliseerde geld worden waarmee wordt betaald. Hier is ook nu al een tegenbeweging tegen gaande, namelijk het cryptogeld. Komende tijd wordt een gekke tijd waarin een omslag plaats gaat vinden. Er zullen winnaars en verliezers zijn

Fijn_dat_je_er_bent | 11-07-21 | 13:39 | 5

Mee eens

Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:43

Bij mij kun je al met satékrottencurrency betalen.
*Mijn tijd ver vooruit mompelen doet*

aflaatverkoper | 11-07-21 | 13:53
▼ 2 antwoorden verborgen

Helder stuk. Voor mij staat of valt de conclusie ‘totalitair’ met die ene zin: …vraag me af of hiervoor één verdragswijziging voor nodig is. Hoewel dat misschien toch ook weer niet uitmaakt om totalitair te zijn. Goed om uit te zoeken door een journalist.

Tiscali-2 | 11-07-21 | 13:33 | 1

Feitelijk is er dus van de overdreven groene beleid een selffulfilling prophecy gemaakt: doe je niet mee dan "is er nu het bewijs geleverd" (...) dat je kapot gaat.
Het 'vormgeven van een nieuw politiek-economische werkelijkheid'.
Heel zorgelijk.
En inderdaad totalitair!

Aristotalloss | 11-07-21 | 14:50

Niks is meer wat het was.

aflaatverkoper | 11-07-21 | 13:31 | 1

Het was al niks.

W_F | 11-07-21 | 13:43

Wat een kletsverhaal, alsof burgers zonder opleiding en zonder enige ervaring buiten hun eigen maandelijks tekort beter zouden weten hoe het had gemoeten of hoe het verder zou moeten.

AntiZanicz | 11-07-21 | 13:31 | 3

Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat ECB, een organisatie opgetuigd met doel A, nu gebruikt wordt voor doel B.

Net zoiets als dat het UWV nu opeens het energieverbruik van werkelozen zou moeten gaan bijsturen.

Knufter | 11-07-21 | 13:38

U bedoelt hetzelfde ECB dat WEL de drukpersen heeft staan en onverminderd nieuwe biljetten de economie in pompt, _omdat_ de ECB geld tekort komt? Die ECB?

Rene Freauger | 11-07-21 | 14:15

@Rene Freauger | 11-07-21 | 14:15: dat speel helemaal niet. wanneer u de Quantitative Easing niet begrijpt, reageer dan niet.

AntiZanicz | 11-07-21 | 20:56

Zag gisteren een interview met lex hoogduin.
Als we de inflatie maar onder controle kunnen houden... hij keek er wel een beetje moeilijk bij....

Messerschmitt | 11-07-21 | 13:29

Mag dan de inflatie boven de 2% uitkomen per land of als gemiddelde van Europa?
Dat kan nogal schelen namelijk.

kloopindeslootjijook | 11-07-21 | 13:28 | 5

Wel een open deur vraag, maar ik neem aan dat je het juiste antwoord al weet (en wij ook).

Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:41

Hoe dat afloopt kennen we: Weimar 2.0

Het brein erachter | 11-07-21 | 13:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Zonder het schuldgevoel van de Duitsers hadden we hier nu ook geen open deur welkom welkom politiek .

likmegaties | 11-07-21 | 13:23 | 4

Nee, de welkom welkom politiek hebben we te danken aan het feit dat Barack Obama Angela Merkel's Unterhose nat heeft gemaakt.

jemagookniksmeer | 11-07-21 | 13:37

In redelijke zin stond de deur altijd wel open. Het linkse fascisme hekelt alle kritiek en claimt een moralistisch monopie. Het schreeuwt, het jankt, het luisterd nooit Het poogt iedereen mondood te maken met deze valse claim en door alles wat anders denkt uit te maken voor veel lelijks.
Dat is een belangrijke erfenis van een overdreven schuldgevoel.

donkieshot | 11-07-21 | 13:44

@donkieshot | 11-07-21 | 13:44: Nee, dat is een erfenis van het vervangen van de Kerk door het Socialisme die dat schuldgevoel creëert. Dat schuldgevoel is er helemaal, gelukkig en terecht, niet, maar maakt deel uit van de socialistische ideologie: 'ons verleden was fout, maar het pad naar de glorieuze toekomst ligt open'.

Grachus | 11-07-21 | 15:23
▼ 1 antwoord verborgen

En Wat Er Toen Gebeurde Had Niemand Zien Aankomen! (Gaat Fout!)
Ik geef het een jaar of 10 en dan knalt de hele kutzooi uit elkaar. Hopen maar dat het zonder oorlog kan.

Versleten_Paddestoel | 11-07-21 | 13:20 | 3

Stukje inflatie en een schok voor allen die oprecht verwachten iets van waarde uit de pensioenpot te krijgen. Als iemand daar nu nog verrast over gaat zijn, dan heeft hij niet goed opgelet.

Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:39

Denk maar in maanden

Messerschmitt | 11-07-21 | 13:40

@Heer Hugo de Waard | 11-07-21 | 13:39: de pensioensgerechtigden zullen indexering eisen totdat er niets meer voor mijn generatie over is. Zodra ik de mogelijkheid krijg ga ik zzp'en en regel ik het zelf wel.

Versleten_Paddestoel | 11-07-21 | 14:58

In een heel lang verhaal zou ik toch een zin willen uitlichtend; de Euro zou er nooit gekomen zijn zonder het schuldgevoel van de Duitsers? Zijn daar bronnen van? Ik vind het nogal schokkend dat de economie waaraan de Hfl gekoppeld was aan de DM, door Duitsland zo in gevaar is gebracht.

Rene Freauger | 11-07-21 | 13:19 | 10

@overVecht | 11-07-21 | 13:33:

Ik ben denk ik net te jong om de periode van Helmut Kohl helemaal mee gekregen te hebben. Volgens mij was Merkel ook wel een lievelingetje van Kohl en daarmee de gedoodverfde opvolger. Maar dat is maar mijn geheugen en dat loopt ook achteruit. Waar ik het zeker met u eens ben is dat Merkel over lijken is gegaan/gaat.

Rene Freauger | 11-07-21 | 13:43

@Rene Freauger | 11-07-21 | 13:43:

Niks mis met je geheugen dus want je weet in grote lijnen dus al waar ik op doelde. Netjes!

overVecht | 11-07-21 | 13:46

Nee, dat klopt niet. ieder land kan voor zichzelf beslissen om deel te nemen aan het project. Alhoewel iedere econoom en/of financieel expert het project afraadde, koos de politiek unaniem om in het project te stappen. Er is geen andere reden voor het bestaan van de Euro, dan de hoogmoed van Europese politici. Nu vooruit, en ook door de wens van de Amerikaanse multinationals.

Grachus | 11-07-21 | 15:30
▼ 7 antwoorden verborgen

De ECB is netzo failliet als mijn bankrekening.

overVecht | 11-07-21 | 13:17 | 16

Heeft je vrouw nog een vrijgezelle zus? Moest ik vragen voor een vriend.

HD50 | 11-07-21 | 14:39

@HD50 | 11-07-21 | 14:39:

Absoluut! Ze kost u echter 400 per uur. En dat bedrag ligt vast begreep ik. Kan ik uw nummer doorgeven?

Rene Freauger | 11-07-21 | 14:42

De EU ook, dus, als organisatie zijnde.

J-van-de-Bontekoe | 11-07-21 | 14:52
▼ 13 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl