Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hugo de Jonge GENAAID door Wopke Hoekstra

Waar is het hoofdstuk “coup” in het sociaal contract?

rode lijntjes markeren de fout

Hugo de Jonge was sowieso niet de beste keus als partijleider. De postmoderne protestantse dandy met zijn geforceerde vlotte jongensstijl en zijn oeverloze antwoorden op vragen over onderwerpen waarin hij steeds achter de feiten aan loopt, bezweek al bijna onder zijn coronadossier en ging desondanks ook nog de partij leiden. Dat wilde de partij vooral zelf, omdat Wopke Hoekstra geen interesse had. Of althans, dat zei Hoekstra destijds. "Uit plichtsbesef, niet uit ambitie" meldde De Jonge zich.

Aldus ging het langs een leiderschapsrace die Hugo nípt won van challenger Pieter Omtzigt, de olifant in de porseleinkerk, met een uitslag die betwist bleef, naar het heden waarin de partij in verdeeldheid bleef morren in de media over De Jonge terwijl corona niet uitdooft maar oplaait (althans in aantal besmettingen, verder valt het allemaal best mee en werken we gewoon verder aan groepsimmuniteit over de rug van de horeca). Plotseling is daar toch het aftreden van De Jonge, zogenaamd nobel maar in werkelijkheid onder druk van de partijtop. Corona en campagne, die combinatie is onmogelijk - zeker nu het er naar uit ziet dat corona nog minstens tot de zomer bij ons zal blijven.

De nieuwe leider wordt niet running mate Omtzigt, die de helft van zijn partij achter zich heeft, het is voorwaar plotseling en als bij toverslag alsnog Wopke Hoekstra geworden, waar niemand op gestemd heeft. Wopke, die sympathieke, sportieve slungel die zogenaamd niet wilde maar in de afgelopen maanden wel het ene interview na de andere kickboksfoto liet maken, tot aan het voorstellen van de hele Familie Hoekstra Hoeksteen op televisie aan toe. Allemaal toeval zeker?

Horse race tussen twee kartelschimmels
De mainstream media zijn blij, want die hebben een gedroomde horse race tussen Rutte en Hoekstra, met als (kansloze) outsider Sigrid Kaag om het onsmakelijke bijgerecht 'Waarom eigenlijk geen vrouw?' ook nog als fatsoens-foie gras door onze strot te kunnen blijven persen. Rutte en Hoekstra, de een wat liberaler en de ander wat christelijker maar tegelijkertijd twee uitwisselbare slangolieverkopers uit hetzelfde kartel, in een door de belastingbetaler opgehoest maatpak. Maar ja, Wopke kijkt ook zo lief hè.

In de coulissen achter die politieke sportjournalisitiek ligt Hugo de Jonge weg te kwijnen, dodelijk verwond door het roestige zwaard van de partijpolitiek, een machtsspel dat Den Haag in een houdgreep heeft en waar Omtzigt zich al jaren over beklaagt maar nu toch ook in participeert. Gedwongen? Vrijwillig? Uit opportunisme, of om het in de Haagse metafoor van dat woord te zeggen: "uit partijbelang"? In de Telebelg dromen CDA'ers al hardop van verkiezingswinst. Zó krijg je de mainstream media mee: 'Het gaat tussen Rutte en Hoekstra, ze zeggen het zelf!'

Social

De Jonge heeft al sinds maart de zwaarste portefeuille van iedereen, ook al tegen wil en dank gekregen nadat de verantwoordelijke vvd'er Bruno Bruins (Medische Zorg) al in de eerste week van de lockdown bezweek onder de druk en De Jonge zijn taken moest overnemen. Sindsdien is de vvd een heel leep spelletje gaan spelen door alle verantwoordelijkheid zo zwaar mogelijk te laten wegen op De Jonge, die door Rutte consequent "de coronaminister" wordt genoemd. Rutte kan de stabiele leider spelen (een vaandel waar het volk zich volgens de peilingen graag onder verschuilt), De Jonge krijgt alles wat er mis gaat op zijn bord - met veel slechtere peilingen tot gevolg. 

Met kerst naar Curaçao
En dan nu op zo'n ranzige manier genaaid worden door je eigen partij. Weg leiderschap, weg politieke carrière en het enige vooruitzicht is dat hij nog drie, vier maanden een loodzwaar coronadossier moet beheren in het besef dat we hem na maart vermoedelijk niet meer terug gaan zien. Als we hem waren, zouden we die hele keronakudtzooi lekker bij Mona "onschuldige Bambi-ogen" Keijzer op d'r Kamerbankje gooien en zeggen: 'De groeten, ik ga met kerst naar Curaçao en ik kom pas terug als alle gebieden weer op groen staan'.

En nee, De Jonge deed zelf niet alles goed op dat dossier. Er gaat vooral een heleboel fout. We zijn geen fan van de babbeldandy zonder daden en zullen dat ook nooit worden. Het dossier was sowieso te zwaar voor deze gesjeesde schooldocent. Maar hoe nu vanuit een machtspolitiek motief van De Jonge een dolkstootlegende wordt gemaakt, is om het in de Jip & Janneke-taal van de nationale kleuter-JFK te zeggen, lelijke politiek. Het enige dat ontbreekt is een iconische foto van Pieter Omtzigt die salueert naar Wopke Hoekstra en dan zijn alle parallellen met de smerige oude steekspelletjes uit het tijdperk Maxim Verhagen & Camiel Eurlings compleet. We the people mogen over Hugo en zijn functioneren oordelen maar they the power in de partijtop zouden het netter moeten spelen, met hun zogenaamde voorbeeldfunctie voor het landsbelang en een verantwoordelijk bestuur.

Sociaal contract?
Maar het werd niet netjes gespeeld. Vrijdag werd al voor de middag gefluisterd (en getwitterd) over witte rook bij het CDA, maar het duurt vervolgens nog tot de avond voordat Arjan Noorlander toevallig vlák voor aanvang van Nieuwsuur ziet dat Pieter Omtzigt bij Wopke Hoekstra voor de deur staat. Of stond ie daar toevallig nét onder een straatlantaarn met z’n minnares te zoenen, toen Omtzigt plotseling aan kwam rijden? Natuurlijk niet: allemaal afgesproken werk tussen partij en pers. Gawd, wat is dat Haagse opportunisme toch hondslelijk. En die mensen vertellen ons hoe we ons dienen te gedragen, en wat we wel en vooral niet mogen? In coronatijd, en daarbuiten. Als je als partij zo met je eigen mensen om gaat. Wat denk je dan dat je als kiezer in dit kartel nog waard bent?

Vraag dat maar aan de toeslagouders.

Het sociale contract van Hugo is wel eerst ff versnipperd

Social

Maar nu komt alles goed. Geloof ons, lieve kiezer...

Interessante Update Ter Overpeinzing

Hugo de Jonge leverde één dag voor het partijcongres zijn positie in. Had hij het een dag ná het congres gedaan, dan was Omtzigt als het goed is automatisch opvolger en dus lijsttrekker geworden. Kennelijk wilde de partijtop echt voorkomen dat het Omtzigt werd en omdat Omtzigt zelf ook liever Hoekstra dan Hugo heeft, is hij in dit spel meegegaan.

Reaguursels

Inloggen

Wopke dat was de naam van mijn spaanse asielhond , we hebben hem maar snel omgedoopt naar Bobby een meer stoere naam :)

Jaapioooo | 13-12-20 | 11:19

Dus het CDA laat de leden op democratische wijze beslissen wie de lijsttrekker wordt. Hugo de Jonge wint nipt - hij heeft net als nummer twee Omtzigt een draagvlak van 50%, maar Hugo wordt op het schild gehesen. Aantijgingen over doorgestoken kaart worden door het CDA-bestuur verontwaardigd afgedaan: de partij gaat heus wel integer om met de stem van de gewaardeerde leden hoor!

Fast-forward vier maanden. Na wekenlange berichten over gemor in de partij over de prestaties van Hugo stapt Hugo op. Duidelijk onder druk van het partijbestuur. Vervolgens wordt de nummer twee van de verkiezing, Pieter die evenveel draagvlak bij de leden heeft als Hugo, gepasseerd voor Wopke die nooit kandidaat is geweest.

Moraal van het verhaal: het CDA pretendeert een democratische partij te zijn, maar in de praktijk zijn ze dat alleen wanneer de uitslag het bestuur bevalt. Als CDA-lid zou ik mijn lidmaatschap direct hebben opgezegd.

Gecharmeerd van Pieter of Wopke, en daarom op CDA stemmen? Dat kan natuurlijk. Maar wees alsjeblieft niet zo naïef om te denken dat jouw mening die partij - inclusief Pieter en Wopke - ook maar iets interesseert.

Professor Superhirn | 13-12-20 | 10:00

Eenleider, een échte leider, wordt gevraagd en dringt zich niet op. Echter, voor het zijn van een echte leider dien je over eigenschappen te beschikken die in Nederland taboe zijn. Besluitvaardig? Nou, ik wou het toch nog even over puntje 15b van de agenda van vorige week hebben want ik voel mij niet gehoord.
En kunnen we dat niet over de komende verkiezingen heen tillen?
En moet het verdorie wéér een man zijn? Verstand van zaken? Ik snap niet waar je het over hebt dus het móet wel onzin zijn.
Al met al wordt je met échte leidercapaciteiten hier al snel in de bruine hoek weggezet. In de politiek en bestuur ten minste.

Sans Comique | 13-12-20 | 08:32

'Mijn (Wopkes) vrouw zei: je moet dit doen.'
Jezus mina, wat een watje.

SIogra | 13-12-20 | 04:13

Niet gelezen maar we zijn toch allemaal wel klaar met Hugo?

Joffri | 12-12-20 | 23:15
-weggejorist-
dhr.Koffiedik | 12-12-20 | 20:38
-weggejorist-
dhr.Koffiedik | 12-12-20 | 20:37

Met wopke Hoekstra aan het roer bij het CDA de VVD wel eens zoveel kiezers kwijt kunnen raken, dat de tweede partij in de peilingen, de PVV, de verkiezingen gaat winnen. Als 2 honden vechten om een been gaat een derde ermee heen.

dhr.Koffiedik | 12-12-20 | 20:34 | 1

Ja, en dan bén je de grootste partij, maar wil niemand met je samenwerken. Komt er weer zo'n zevenpartijencoalitie om de PVV koste wat het kost uit de regering te houden...

WoWi | 13-12-20 | 01:25

Even voor de duidelijkheid.. ik heb niks te maken met Pieter Omtzigt en het stadion van mij club Kowet "de Adelaarshorst" heeft geen enkele connectie met het FVD.

The_Challenger | 12-12-20 | 19:51

CDA - altijd al vergeven met Judassen.

Klapsigaar | 12-12-20 | 19:18

Krijgen we er nu ook geen 1 miljoen inwoners bij? youtu.be/nLt4qttC0Qk

The7thGuest | 12-12-20 | 19:08 | 1

De idioten in Den Haag begrijpen niet dat meer bevolking meer millieu vervuiling betekent. Hij wil meer en betere verbindingen aanleggen tussen het platte land, waar die miljoen gelukzoekers moeten gaan wonen en de randstad waar ze allemaal moeten werken. Mocht er geen werk zijn dan kunnen de mensen die nog wel werk hebben voor hun uitkering zorgen en anders leent Hugo gewoon 1000 miljard er bij want de rente is toch negatief. Gelukkig zijn we van deze gek verlost.

johnelec | 13-12-20 | 11:40

CDA
C van christen was al inhoudsloos met moslims in partij
D van democratisch is bij grof vuil gezet
A van (rotte) appel is het enige wat rest...

Bloempje | 12-12-20 | 18:36

Mensen kunnen kiezen: geel, rood of blauw. Het wordt ..... groen.

ET007 | 12-12-20 | 17:58 | 1

Groen? Ik zou het eerder als diarreebruin omschrijven!

EenGoedBegin | 12-12-20 | 19:09

Het zou het CDA sieren als ze een negerin als partijleider zouden nemen. Zo'n Gospelchick. Eerst Hugo en dan Wobke, lijkt wel een looppad door de Efteling 30 jaar terug. Door meer diversiteit ben ik ervan overtuigd dat racisme afneemt. Want dan zijn we af van al die feel-good. Dan zie je dat er niks mis is met stereotypering en in kaders plaatsen.
En het CDA vind ik nu echt een partij die wat diversiteit kan gebruiken.
Of het CDA moet gewoon de oude koers volgen, wellicht geleid door Omtzigt.

ET007 | 12-12-20 | 17:56 | 1

Dan wel een lesbise negerin die van man omgebouwd is tot vrouw want anders duigt het nog niet. Het is niet zo eenvoudig om inclusief te zijn.

johnelec | 13-12-20 | 11:42

Succes Fopke, mijn stem krijg je niet.

wiener mit pommes | 12-12-20 | 17:21

Zelfjoris

Gokmaar | 12-12-20 | 17:15

Wat een jankverhaal dit: omzigt steunde hoekstra altijd al. Nu de jonge niet meer wil/mag (is weinig aan te doen met deze peilingen), is er geen andere optie. Straks Hoekstra minister (of premier als het mee zit), de jonge minister en omzigt fractievoorzitter; allemaal blij.

Edgar | 12-12-20 | 17:09 | 2

Alsof Omtzigt zo graag lijsttrekker wilde worden , hij deed mee omdat hij De Jonge geen goede kandidaat vond .

elevator | 12-12-20 | 17:21

Jaa inderdaad, wilde daarna ook gewn fractievoorzitter worden.

Edgar | 12-12-20 | 17:39

Mooie analyse, Van Rossem. Maar ik heb een betere. Bied maar, in Bitcoins graag.

IJsbrekert | 12-12-20 | 16:31 | 1

Zit je nou te bedelen om bitcoins?

Usumani | 12-12-20 | 17:50

Op een of andere manier moet er toch een grote steek aan je los zitten wanneer je de ambitie hebt om je in dit soort kringen te begeven .

leo59 | 12-12-20 | 16:29 | 3

Dat zoek je niet achter H. maar goed hij heet wel Wopke levert toch blijkbaar wat traumatische schade op.
Wel een stelletje sadisten die ouders, net als Jhonny Cash, My name is Sue, how do you do.

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 17:21

@Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 17:21: Wopke is een trotse Friese naam. Zijn ouders hebben hem geen Bokke of Botte genoemd, dat zijn ook Friese namen. Ik denk dat Wopke daarom blij is met zijn naam.

dagpauwoog | 12-12-20 | 18:44

Sowieso, je leven inrichten en anderen dwingen te leven naar een inhoudloze boek vol clichés, zit er dan een steek aan je los.

BadPatNL | 13-12-20 | 00:09

Hugo zegt dat ie weg is in het belang van de partij.
In een cynische bui zou je zeggen: mooi is dat, en wij dan!

Omtzigt zegt dat Huug juist NIET aan de partij en al helegaar
niet aan zichzelf dacht maar juist het landsbelang.

Erg verwarrend allemaal.

fokkewoelf | 12-12-20 | 16:25

De titel dekt de lading niet. HOE heeft Hoekstra dan De Jonge genaaid? Hoekstra had dit spelletje (als het dat al was) niet nodig om lijsttrekker te worden, hij had eerder dit jaar gewoon "ja" kunnen zeggen.

nick.name | 12-12-20 | 16:09

wie nog twijfelt over de invloed van de Omtzigtman:
“Het CDA-programma is officieel nog niet af – maar zoals een betrokkene bij de discussie zei: het CDA staat op het punt een eurokritische partij te worden. De partij van Lubbers wordt de partij van Omtzigt. Een stille revolutie.”
www.nrc.nl/nieuws/2020/10/20/een-stil...

Barre_de_k | 12-12-20 | 15:50

Ach ja, partijdemocratie. Dat was het toch, beste mede-reaguurders?
Iedereen de mond vol van, hoe democratisch partijen zoals CDA, VVD, D66, GL allemaal wel niet zijn.

Hoe komen dit soort berichten nou bij jullie binnen? Het is toch ondertussen wel duidelijk dat er helemaal geen democratie bestaat binnen de partijen. Het bestuur bepaalt, samen met wat elitaire bobo's in de netwerken.

De PVV is hiermee net zo democratisch als de rest.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 15:38

Ik ben geen CDA fan, maar als ik de keuze heb tussen Wopke of Mark, dan zeker Wopke.
Keer op keer blijkt Rutte een onbetrouwbare sujet te zijn. Dat kunnen we van Wopke nog niet zeggen.

Ommezwaai | 12-12-20 | 15:37 | 5

@Roos | 12-12-20 | 15:41: Waar verschillen CDA en VVD nou qua standpunten, kun je een onderwerp noemen?

Fijn_dat_je_er_bent | 12-12-20 | 15:52

@TeeJee, dat is niet mijn punt. Ik vind het opmerkelijk dat mensen ineens op personen zijn gaan stellen, niet op partijen.

Zelf heb ik nog geen enkel idee welke partij het in maart gaat worden ;-)

Roos | 12-12-20 | 15:54

@Fijn_dat_je_er_bent, nee, zou ik zo niet kunnen zeggen. Ik weet dan ook nog niet op welke partij ik zal gaan stemmen.

Maar het mooie smoeltje van Wopke is zeker geen reden voor mij ;-)

Roos | 12-12-20 | 15:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik zeg dit al maanden, en Kuif ontkent het stellig.
Dus wederom: VVD-'66-GL-PvdA. Zoals Brussel dat wenst.

Abject | 12-12-20 | 15:34

Stem op Rutte is een stem op dat swastikamensje van gr. links.

bqbq | 12-12-20 | 16:11
▼ 1 antwoord verborgen

Hoekstra en Rutte vissen in dezelfde electorate vijver, de middenstemmer die redelijk wel vaart en het prima vindt hoe dingen nu gaan. We vergeten dat er helaas nog zo'n 35% van het electoraat links zal stemmen. Waar gaan die naar toe? D66 is een enge machtspartij, die het referendum de nek om heeft gedraaid. Groenlinks is een naieve partij die orthodoxe moslims op de lijst zet. De SP heeft weliswaar een paar goede kamerleden, maar wordt vertegenwoordigt door iemand die de macht van vader op dochter heeft gekregen en waarvan de jongeren een soort Stalinistisch Nederland willen. Dan hebben we de vriendelijke vader van de pvda nog over. De partij die de halve MSM achter zich heeft staan. Asscher gaat de verkiezingen straks winnen, let maar op

Fijn_dat_je_er_bent | 12-12-20 | 15:25 | 1

Asscher zal inderdaad wel wat winnen denk ik, maar we krijgen een situatie waarbij we 2 grote fracties in de 2e kamer krijgen die niet door 1 deur kunnen (VVD en PVV) gevolgd door een relatief grote groep met ieder 10 - 20 zetels (CDA, D66, PvdA, GL en SP). Met een beetje geluk voor CDA, VVD en D66 kunnen ze de 7 CU zetels inruilen voor 14 PvdA zetels en daarmee met rond de 80 zetels een enigszins stabiel kabinet Rutte 4 vormen.

Brulboei_61SB | 12-12-20 | 15:51

Heeft een Patrick Bateman-eske vibe, die Hoestra.
De Jonge ook, trouwens. En Rutte. En Kaag. En Klaver. En die van Drimmelen, En, en, en....

Krijg je als elk creatuur met het 'juiste' netwerk ongecontroleerd de politiek in kan. Schuim. Als je niet blijft roeren komt het altijd weer bovendrijven. Schuimspaan door het hele zootje zou wonderen doen.

o)+ | 12-12-20 | 15:23 | 1

Heel goede film, vooral het einde. Maar de vergelijking gaat niet op.
Alle kopstukken die je noemt zijn stuk voor stuk stabieler dan Bateman.

Barre_de_k | 12-12-20 | 15:52

Zelden zo'n klere bende voor de verkiezingen meegemaakt. Uieindelijk zijn er maar 2 stabiele partijen, vvd en pvv. Nou dat maakt de spoeling lekker dun. Rechts of rechts. Maakt het aanzienlijk makkelijker dit keer.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 15:02 | 3

Er is geen links en rechts meer, alleen idealist en realist.

Alco-de-Holist | 12-12-20 | 15:04

VVD is niet rechts meer. Wil gewoon met GL aan tafel. Kabinet er voor dacht je rechts te stemmen kreeg je PvdA als cadeautje.

Lorejas | 12-12-20 | 16:05

cda is boeiloos

nobodiesunmighty | 12-12-20 | 15:01

Bash de v.v.d. en p.v.d.a. ook wat a.u.b...

Neuth | 12-12-20 | 14:59

CDA? Boeiend. Wat er ook gebeurt; ik stem "iets" anders. Dag Wopke. Dag Hugo. Zoek het maar uit.

Lorejas | 12-12-20 | 14:46

Valt overigens wel op dat zelfs Omtzigt niet een kort briefje zonder taalfouten kan schrijven. Waarom laten die mensen dat niet even nalezen door iemand, voordat ze het wegsturen?

Watching the Wheels | 12-12-20 | 14:22

Hey pssst, geheimpje: Pieter wilde nooit lijsttrekker worden. Pieter wilde een verkiesbare plaats op de lijst en omdat hij al eens eerder gepasseerd was, heeft hij dit maal voorzorgsmaatregelen getroffen. Pieter is namelijk een slimme vent, die zich geen twee keer laat naaien.

Stijlicoon | 12-12-20 | 14:15 | 4

Hij haalt met gemak weer genoeg voorkeursstemmen net als vorige keer..

Diederik_Ezel | 12-12-20 | 14:39

Zou mooi zijn als Pieter nog meer stemmen krijgt dan Wopke, straks in maart. Iets met gunnen en loon naar werken.

Phantomas | 12-12-20 | 14:43

Hij stelde zich pas kandidaat nadat Wopke had afgezegd. Ook wilde hij in de tweede kamer blijven en ambieerde geen bestuurderspost.

Barre_de_k | 12-12-20 | 16:00
▼ 1 antwoord verborgen

En tóch hoop ik op een daverend WopkeWonder.
Laat het CDA maar groot worden.
Hoe min mogelijk GL hoe beter.
Haast onmogelijk om zonder links een coalitie te vormen.
Deelname gaat de VVD een bak wisselgeld kosten.
Hopelijk houden ze woord op links.
De één gaat niet zonder de ander..
Is goed, blijf dan lekker in de oppositie.
Maar met Rutte weet je het niet hè.
Wellicht betaalt ie graag linkse Woekerrente. Kan zomaar.
Hop Woppeke!

Ruimedenker | 12-12-20 | 14:10 | 11

Rutte wil met GL samenwerken....... mits ( een kleine maar.)

gebochelde | 12-12-20 | 15:29

@Middensteun | 12-12-20 | 14:48: Ondertussen is het CDA door invloed van Omtzigt uit het Euro-conformistische kamp getrokken.

Barre_de_k | 12-12-20 | 16:04
▼ 8 antwoorden verborgen

Alles goed en wel maar ik wil toch eerste weten wat 'slangolie' is voordat ik mij een mening kan vormen. De retoriek viert hoogtij in dit stukje; de hyperbolen en neologismen vliegen je om de oren. Hier vliegt Van Rossem uit de bocht.

xavier | 12-12-20 | 14:09 | 3

Ik krijg beeld van een slangenmens, in de zin van een zeer schaars geklede en bijzonder lenige dame, die van top tot teen is ingesmeerd met olie en die graag met mij wil stoeien.
Maar ja, dat is mijn wereldbeeld.

Arnold Layne | 12-12-20 | 14:37

Ik denk een soort Haarlemmerolie. Slangenolie bevat castorolie, sesamolie, olijfolie, mosterdolie, laurierblad etc, goed voor het haar. Haarlemmerolie bevat vooral terpentine, en is overal goed voor.

grietmetgroenefiets | 12-12-20 | 15:15

@Arnold Layne | 12-12-20 | 14:37: Klinkt goed.

zwaaropdehand | 12-12-20 | 15:44

Volgens van Rossem komen Rutte en Hoekstra uit hetzelfde kartel. Het kartel dat mede dankzij hem een stuk grotere kans heeft om na 17 maart verder te gaan met het kapotmaken van Nederland. Bent u wellicht schizofreen van Rossem?

intrigant | 12-12-20 | 14:06 | 9

@Kuifje-naar-Brussel | 12-12-20 | 14:11: we zitten nu al 8 maanden in een hele stabiele situatie. Mede omdat Rutte niet vooruit heeft gekeken, en mede omdat hij een halfslachtig beleid voert. Dat soort stabiliteit zit ik niet op te wachten.

intrigant | 12-12-20 | 14:32

"Vijand van mijn vijand is niet per sé mijn vriend"
Ken je dat gezegde?

Barre_de_k | 12-12-20 | 16:05
▼ 6 antwoorden verborgen

De D in CDA staat in eigen party al voor de eerste letter, Corrupte. Binnen de eigen partij om een leider te kiezen en de visie van een achterkamertjes belang te steunen.
Dus wat verwachten we wanneer zo'n partij mag meeregeren of zelfs de premier gaat leveren.
Maar goed, of Nederland wel een echte democratie is kun je jezelf qua referenda, het breken van verkiezingsbeloften en de kartelpolitiek toch al afvragen.

Premier Trutte | 12-12-20 | 14:06 | 3

Het CDA is net zover van de oorspronkelijke achterban de Boeren afgedreven als de VVD van de ondernemers en PvdA van de werknemers.
En daar waar partijen als LPF of Forum deze verdwaasde kiezers zou moeten vertegenwoordigen gaat het iedere keer weer mis en blijft er maar één partij over de PVV

Trumme | 12-12-20 | 14:11

@Trumme | 12-12-20 | 14:11: Een van de kenmerken of voorwaarden voor het invoeren van Mark-sisme is het elimineren van de middenstand.

Premier Trutte | 12-12-20 | 14:16

@Premier Trutte | 12-12-20 | 14:16: Mark is een (g)liber-aal in een emmer snot.

Premier Trutte | 12-12-20 | 14:17

Alles komt in drieën.
FvD, CDA.... het wachten is op GL.
Wanneer legt Kabauter Boukchetipt haar kromzwaard neer?
Zou Klavier het aandurven haar voor het Dolmuş busje te gooien?
Make ma day plz.

Ruimedenker | 12-12-20 | 14:03 | 8

@intrigant | 12-12-20 | 14:38: Weet niet wie, maar van de week noemde iemand Hilversum de NPLO, die vond ik ook wel leuk.

Premier Trutte | 12-12-20 | 14:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Democratie volgens het CDA: een verkiezing organiseren tussen Ab en Bert, die door Ab wordt gewonnen en dan vervolgens Cor benoemen.

Varende_Reaguurder | 12-12-20 | 14:00 | 1

Juist. Geeft precies aan hoe ze met het mandaat van de kiezer omgaan. Iedereen die ernaar neigt om op Wopke of Pieter te stemmen moet zich afvragen waarom deze heren bij een dergelijke partij blijven. Ik zou het niet doen.

Professor Superhirn | 12-12-20 | 14:08

Als je coronacrisis met een hoofdletter schrijft, ben je sowieso ongeschikt.

beldewouten | 12-12-20 | 13:59 | 1

Dan pas je er juist goed tussen. Ongeschikt zijn is een voorwaarde om mee te praten in de tweede kamer.

intrigant | 12-12-20 | 14:10

Omtzigt had het moeten zijn maar die is niet links genoeg. Mijn gok.

BozePaarseMan | 12-12-20 | 13:58 | 6

Laat Omtzigt lekker blijven doen waar hij goed in is; de onderste steen

Trumme | 12-12-20 | 14:12

Omtzigt is te “lastig” voor de meeste politici. Maakt teveel rimpels in het water. Een goede controleur, maar teveel vijanden om de echte top te halen.

The_Black_Knight | 12-12-20 | 14:25

Wat als Omtzigt heeft besloten dat het zo moest zijn?

Barre_de_k | 12-12-20 | 16:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Prachtig toch .. Hoekstra ferm wijdbeens .. daadkrachtige blik in de verte ( de zuidwester van Colijn ontbreekt nog ) bokshandschoenen .. model gezinnetje ..
Ik ken een politicus die recentelijk voor minder publiekelijk werd gekruisigd en 1256 keer het verwijt "narcist" kreeg , ook van menig leeghoofd alhier.

daytripper | 12-12-20 | 13:56 | 2

Onze Thierry heeft geen modelgezinnetje en geen track record als doener.

oldandwise | 12-12-20 | 14:00

En Wopke heeft wel echte banen bij echte bedrijven gehad. Zou eigenlijk een vereiste moeten zijn voor alle politici.

Festen | 12-12-20 | 17:51

2 honden vechten om een been met een Phyrrus overwinning, de 3e gaat er snel mee heen. Iets voor een spotprent.

IndoFortuyn | 12-12-20 | 13:52 | 7

Ab wint de marathon tijdens de Olympische Spelen, Bert staat op de tweede plaats. Ab ziet af van de gouden medaille en de organisatie zet vervolgens een toeschouwer op de eerste plaats op het podium. Welkom bij het CDA.

Varende_Reaguurder | 12-12-20 | 14:05

Ik bedoel Omzigt en Hugo de schoenen knokken om partijleider te worden bij de kiezer, maar Wopke gaat er met de hoofdprijs vandoor.

IndoFortuyn | 12-12-20 | 14:08
▼ 4 antwoorden verborgen

Christen-Ondemocratisch Appèl, het COA.

Watching the Wheels | 12-12-20 | 13:49 | 1

Verrek!

JackStick | 12-12-20 | 15:18

"met als (kansloze) outsider Sigrid Kaag ". Lekker vals (maar wel waar). Nederland zit niet te wachten op Islamlovers.

Phantomas | 12-12-20 | 13:49 | 8

@Red shirt | 12-12-20 | 14:06: Niem mij 1 grote prestatie uit bijna 4 jaar ministerschap van Kaag.

5611 | 12-12-20 | 14:20

@Red shirt | 12-12-20 | 14:06: U weet sarcasme wel heel goed te verhullen.

Abject | 12-12-20 | 14:25

@Red shirt | 12-12-20 | 14:06: een belangrijk onderdeel van het werk van een politicus (m/v) is om contact te hebben met het volk, zodat je kunt waarnemen wat er leeft in de samenleving en zodat je draagvlak kunt creëren voor je beleid. Op dat vlak scoort al qaq een onvoldoende.

intrigant | 12-12-20 | 14:51
▼ 5 antwoorden verborgen

En dat ze naar die enge moskee in Rotterdam ging is ook nieuw.

Trumme | 12-12-20 | 14:16
▼ 2 antwoorden verborgen

In ieder geval weer christelijk, democratisch en vrij. Toch?

squadra | 12-12-20 | 13:43 | 1

Vrij daar waren ze toch al niet zo van, dat zijn die anderen van de "volkspartij" der dieven.

Watching the Wheels | 12-12-20 | 13:50

1: Welke halfzachte aardbei noemt zijn kind in Godsnaam "Wopke " ?
2: De volgende keer dat GeenStijl een wet openbaarheid van bestuur verzoek doet, kunnen jullie dat "een WOBke doen " noemen.

zeur | 12-12-20 | 13:38 | 5

@Watching the Wheels | 12-12-20 | 14:20: Je bedoelt bij de Burger King, bij een Whopper menu?

5611 | 12-12-20 | 14:22

@Watching the Wheels | 12-12-20 | 14:20:
Weet u zeker dat het niet de Burgerking (Wopper) was?

normanius | 12-12-20 | 14:22

@Watching the Wheels | 12-12-20 | 14:20: Tenzij zijn pa Chuck Norris heet zal het toch echt de Burgerking zijn geweest.

Abject | 12-12-20 | 14:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Als ik Pieter was dan zegde ik vandaag nog mijn partijlidmaatschap op. En zo niet is het gewoon een slappe zak.

VanBukkem | 12-12-20 | 13:38 | 6

Waarom? Wellicht onderschrijft hij de partijstandpunten en de ideologie erachter. En heeft hij geen problemen met de partijleiding. Blijft hij lekker zitten zodat hij kan doen waar hij echt goed in is: het controleren van de regering. Iets wat hij met verve blijft doen, ook als zijn partij onderdeel van die regering uitmaakt.

Opstappen heeft zin als je een eigen koers wil varen, en dat wil hij niet. Heeft helemaal niets met een gebrek aan ruggegraat te maken. En dat hij het lijsttrekkersschap nu niet krijgt? Dat wil hij helemaal niet. Verbijstert me dat er zoveel lui hier zo'n afkeer van hem hebben.

Muxje | 12-12-20 | 14:20
-weggejorist-
Albi.No | 12-12-20 | 15:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik wil Wopke ook steunen...... maar ik ga het lekker niet doen. lekker puhh en nu ga weer proberen een volwassen handtekening te maken voor mamma onder de kerstboom.

Sarcastica | 12-12-20 | 13:35

www.nd.nl/nieuws/politiek/1007818/-bi... Nederlands Dagblad interview met CDA historicus Pieter Gerrit Kroeger. Let op wat de man zegt als hij over de heg kijkt:
"Geen coalities dus met de PVV of Forum voor Democratie?

‘Nee. Je begrijpt de actualiteit vaak beter door naar het verleden te kijken. Zo drong de voorbije weken pas tot mij door dat de chaos bij Forum voor Democratie overeenkomt met eerder gedoe bij de PVV – toen Geert Wilders het kabinet-Rutte I liet vallen om wanhopig grip op zijn eigen partij te herstellen. Dat fenomeen hebben we onlangs ook gezien bij Forum. Wie zichzelf als leider beschouwt van zo’n beweging, kan alleen overleven door de hele boel slopen. En dan op de puinhopen jezelf opnieuw uitroepen als grote leider.’

Wat is daarvan de les?

‘Dat zulke partijen intrinsiek zelfdestructief zijn, kannibalistisch en geplaagd door ingebakken separatisme. Je hebt voortdurend afsplitsingen en scheuringen, ze maken alleen maar ruzie en willen niet met andere partijen samenwerken. Het is een illusie te denken dat je zulke partijen constructief kunt laten meedoen. Dat hoeven we dan ook niet meer te proberen.’
" intrinsiek zelfdestructief zijn, kannibalistisch en geplaagd door ingebakken separatisme", dat typeert het CDA ten voeten uit. Hugo werpt zich op uit plichtsbesef als partijleider en - trojka hier, trojka daar - valt uit de arreslee om te worden opgevreten door CDA wolven in schaapvermomming.

Eeuwig..Op..Vakantie | 12-12-20 | 13:35 | 13

@Herfsttijloos | 12-12-20 | 14:17: Verhagen is een Jezuïet. Zoek maar op wat dat is, slechter soort kom je niet tegen. Het is een satanistenclub die vertegenwoordigd is in de hele Roomse kerk, tot in het Vaticaan aan toe + dat deze paus er een van is.

Lupuslupus | 12-12-20 | 14:38

@Basil Fawlty | 12-12-20 | 14:34: Nederlands Dagblad is hartstikke links. De enige rechtse christelijke krant is het Reformatorisch Dagblad. En verder is het CDA natuurlijk helemaal niet Christelijk meer, dat is slechts een facade, is het alleen nog in naam.

Lupuslupus | 12-12-20 | 14:40
▼ 10 antwoorden verborgen

Wopke Hoekstra............. is dat niet de minister van financiën? Het departement dat jarenlang duizenden mensen schandalig heeft gedupeerd en in ernstige problemen bracht? Inderdaad; dat was al ver voor SuperWopke aan de gang, maar de laatste bijna vier jaar zit hij er. De beer ging los op financiën, dankzij Omtzigt en de SP. Wopke bleef nog steeds minister van het departement van rookgordijnen en opzichtige, gewilde obstructie.

De narcis is uit de vaas gemieterd en vervangen door een konkelaar.

Nuuk | 12-12-20 | 13:34 | 2

En Lolo Assher, die eigenlijk verantwoordelijk was, voor de toeslagen affaire, houdt zich erg stil. Daar kan ook nog wel wat putlucht opgeport worden.

bqbq | 12-12-20 | 16:17

@bqbq | 12-12-20 | 16:17:
Daar heb je helemaal gelijk is. Het is bijzonder (nou ja, eigenlijk niet) dat de media daar niet bovenop zit.

Nuuk | 12-12-20 | 18:07

Wopke, de Eva Vlaardingerbroek van het CDA, dadelijk blijkt ook nog dat hij een secret liefdesrelatie met Hugo heeft gehad.

zwellevertje | 12-12-20 | 13:33 | 3

Of met de altijd opgewekte Mona.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 13:53

Hugo de Jonge 'niet uit ambitie' is natuurlijk erg ongeloofwaardig, veel narcistischer vindt je ze niet.
Overigens denk ik dat Omtzigt ook beter dossiervreter kan blijven, dat goede werk komt hij niet minder aan toe als partijleider. Ook is er veel kans dat hij in die rol gefrustreerd wordt door zijn minder integere partijgenootjes.

Zeurders | 12-12-20 | 13:31

Was het niet het CDA dat in 2005 het referendum (2/3 meerderheid) naast zich neerlegde?
Die Europese grondwet zit nog altijd niet lekker.

Ruimedenker | 12-12-20 | 13:29 | 2

Dit zijn de meeste mensen al vergeten.

Jee-Dee | 12-12-20 | 13:45

Klopt, Balkende heeft ons collectief genaaid. En hij zag dat het goed was.

intrigant | 12-12-20 | 14:58

Gezien de verdeeldheid zou ik het net als Omtzigt ook niet doen nu. En bij een wisseling is er meestal een hoop gedoe, maar als het eenmaal loopt is het ook weer snel vergeten.

Harry.Langezwaal | 12-12-20 | 13:24

Ik heb in Opiniepanel van EenVandaag gezegd dat ik voor Pieter Omtzicht kies. En dus kiezen ze Wobke. Ik sta de boek als niet linkse kerkiër, daarom.

DitjaarkrijgikAOW | 12-12-20 | 13:23 | 1

Wopke sluit beter aan bij het huidige linkse klimaat.

BozePaarseMan | 12-12-20 | 13:30

Waarom hier zo'n gewichtig artikel aan wijden? Dat Omtzigt en Hoekstra veel meer gewicht in de schaal leggen dan De Jonge is al tijden duidelijk.

Dat Omtzigt de lijsttrekkersverkiezing verloor was opmerkelijk, maar dat voor de verkiezingen deze omslag gemaakt zou worden zag iedereen wel aankomen.

En miepen over Mona bambi-ogen en dolk dit en dat, dat komt bij de beste politieke partijen voor, niet alleen bij de schone boorden van het CDA.

p.s. Pieter kan na zijn inzet voor het toeslagfraudeschandaal wel een paar potjes breken, en Wobke heeft een soort Terriecharisma maar dan degelijker... Tegen zo'n overmacht kun je niet winnen, ook niet op je beste schoeisel.

Schwanzeleber | 12-12-20 | 13:23

Al die partijen die het verschil gaan maken en die zich uitspreken voor een beter Nederland. Vertel dan eens wat dat beter Nederland is. Is dat een Nederland onder curatele van Brussel? Een Nederland met een ongeremde instroom van immigranten? Een Nederland die aan de halsband van Merkel loopt? Een Nederland dat zo graag opdraait voor andermans ellende? Een Nederland onder een islamitisch fundament? Een Nederland met een totaal afgekloven democratie? Of is het dat Nederland van Greet, die de grote schoonmaak aankondigt.
Een beter Nederland, yeah, that'll be the day..........................

Broadsquire | 12-12-20 | 13:22

Aan het CDA onder Ruud Lubbers danken we het weggeven van NL paspoorten aan niet Westerse allochtonen. Daar is de nachtmerrie mee begonnen.

#Wilderswhatelse?

K. Westergaard | 12-12-20 | 13:20

De Jonge heeft gewoon te weinig in zijn mars. Hij is een minister en partijleider voor tijden van mooi weer. Wat je de partijleiding van het CDA vooral kan verwijten is dat ze dat niet voldoende hebben ingezien, en hem naar voren schoven. Komt wel goed. Daarvoor, ze hadden moeten merken dat Hoekstra begon af te haken, en zeker toen hij afhaakte, hadden ze bij hem de duimschroeven aan moeten draaien. Ik wil vooral bij mezelf blijven? Ze hadden toen met harde hand de snowflake uit de VOC kapitein moet rammen. Het is niet alsof mensen met talent en capaciteiten voor het oprapen liggen.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 13:15 | 3

Niet alleen de Jonge. Bij een crisis blijkt welke leiderschapskwaliteiten je in huis hebt en dat is bar weinig. Wopke is wel één van de betere vind ik. Goed alternatief voor Rutte. Hopelijk blijft Wopke een rechtse lijn volgen en niet gaat vrijen met (ultra) links zoals Rutte. Van de Liberale VVD is niks meer over. Allemaal linkse softies geworden. Mijn stem heb je Wopke! Go for it!,

Blonde Nel | 12-12-20 | 13:25

@Blonde Nel | 12-12-20 | 13:25: Bedankt voor je stem op Mark.

Jee-Dee | 12-12-20 | 13:42

Iedereen vergeet plotseling dat hij als verantwoordelijke minister toch ook niet helemaal vrij van schuld was in de toeslagenaffaire. Nee, collectieve geheugenstoornis: hiep hiep hoera, vooruit kijken !!!

Tinie | 12-12-20 | 13:57

minder geld naar Brussel, meer zeggenschap over Brussel, minder subsidie naar NPO en andere black holes, minder ongecontroleerde gelukszoeker immigratie, minder klimaatonzin, minder genderinclusiviteit holle vaten frasen, minder jihadisme, minder uitholling van de verzorgingsstaat, meer controle op fraude met uitkeringen ook naar buitenland, meer vuist naar Turkije en Marokko, minder nivellering, meer ondernemerschap: welke politieke partij gaat dat regelen?

HetOorAakel | 12-12-20 | 13:15

Nou Omzigt het land heeft geen belang bij Hugo en volgens de panelen hier ook niet bij het CDA.
Het CDA in het algemeen is een partij voor en door wappies ,want laten we realistisch zijn ,geloven in sprookjes en een land besturen is allang niet meer van deze tijd.

Modi | 12-12-20 | 13:14 | 5

Je zou kunnen veronderstellen dat de confessionelen het veel beter doen, verrijkt en geleidt als zij zijn & worden door een niet objectief te onderbouwen geloof. Niets blijkt in de praktijk minder waar.

Grijskijkert | 12-12-20 | 13:30

ben een enorme atheist, maar gelukkig heeft religie nauwelijks invloed op het programma van het cda. we blijven gewoon lekker door aborteren en euthaniseren als zij aan de macht zijn. Stem Omtzigt!

woestecentrist | 12-12-20 | 13:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Rotstreek van de partijtop van het CDA. Dit gaat hen (andere CDA'ers met name) veel stemmen kosten, want hier in de oostelijke streken zijn we bepaald niet gecharmeerd van dit soort politieke gekonkel. Reken er maar op dat Pieter zoveel voorkeurstemmen krijgt, dat de CDA-top het schaamrood op de kaken komt te staan (zo gehard als ze zijn....).

L.E. Raar | 12-12-20 | 13:13 | 1

Ja, ik (in de randstad) stem ook op Omtzigt. Tenminste, als ik zijn ideeën voldoende terug zie in het beleid van het CDA. Maar dat zou ook best wel zo kunnen gaan. Er zit best wel wat overlap tussen de ideeën van Hoekstra en Omtzigt. Voorlopig zie ik het zo dat Omtzigt inziet dat Hoekstra een betere partijleider is dan hijzelf, wat hij zeker niet zag in de Jonge. En dat hij in het CDA van Hoekstra kansen ziet zijn plannen te realiseren.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 13:33

De kinderlijke handtekening van Omtzigt valt me dan weer tegen. Verder maakt het me niet zoveel uit allemaal, gedoe in de religieuze sfeer.

John McClane | 12-12-20 | 13:10 | 1

Zal niet zijn echte handtekening zijn, maar zijn BN-er variant.

quazi | 12-12-20 | 13:25

Track record van Wopke op financieel gebied is trouwens allerbelabberdst. Maar ja joh, weten die Nederlandse kiezers veel.

UpdateAvailable | 12-12-20 | 13:10 | 2

Dit dus !

demaup | 12-12-20 | 13:35

Hoezo allerbelabberdst?

Rest In Privacy | 12-12-20 | 13:55

CDA'ers zijn mensen die met hun idealen hun brood besmeren. Hapt zo lekker weg...............

Broadsquire | 12-12-20 | 13:09

Goed verhaal, alleen laait corona niet op qua besmettingen maar qua aantal positieve tests. En dat is best een verschil. Zie het debat tussen Rutte en Van Haga of hoe die knakker heet, die dat Rutte haarfijn uitlegt en waar Rutte dan zegt: “Positieve tests begrijpen Demense niet, daarom reppen we over besmettingen.” Positieve PCR kan echter ook betekenen dat je 8 weken terug corona hebt gehad.

Magna Carta | 12-12-20 | 13:09

We kunnen hier wel allemaal huillie huillie doen maar het beste zou nu een CDA VVD kabinet zijn zonder die echte linkse zooi.

Nummer1 | 12-12-20 | 13:09 | 2

En vooral hopen dat zo'n kabinet probeert te begrijpen waar de belangen v d NL-er liggen: Waarom krijgt een PVV of FvD zoveel achterban? Wat kan daarvan geleerd worden? En NIET de kiezer of verkiezingsuitslag verraden door met kutlinkse groepjes te proberen tóch een coalitie bij elkaar te rapen. A.U.B,

viejohuevon | 12-12-20 | 13:25

20 jaar geleden ja. Nu zijn CDA en VVD gewoon de gematigde tak van de Linkse Eenheidspartij. Nog steeds linkse zooi dus.

Magna Carta | 12-12-20 | 13:33

Wil Wopke net als, Rutte, Merkel, Trudeau, Biden, king Willy etc ook een multilaterale wereldorde?
Of doen we net als in de USA en komt er na de verkiezingen daar een antwoord op.

Boerenlogica | 12-12-20 | 13:07 | 3

Wat denk je zelf

haddem | 12-12-20 | 13:08

Aangezien het 1pot nat is, denk ik van wel.

Boerenlogica | 12-12-20 | 13:12

De echte verliezer in deze freak show is Pieter Omtzigt trouwens. Die is dus echt keihard in het pak genaaid. Maar lijkt het zelf nog niet te beseffen of zo.

UpdateAvailable | 12-12-20 | 13:06 | 1

Hij doet er zelf aan mee, zoals gewoonlijk.

haddem | 12-12-20 | 13:07

Goed stuk, maar u vergeet Asscher. Die gaat GL en SP opeten. Het blijft een tweestrijd, maar de PvdA komt dichtbij (soort Feyenoord).

Uitkomst kabinet Rutte IV: VVD-PvdA-D66-GroenLinks. Gewoon weer paars en terug bij af. Pim draait zich om.

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:05 | 9

Collectieve geheugenstoornis. De glimlacher zou vol schaamte eerder naar aanleiding van zijn rol in de bezuinigingskabinetten en bij de toeslagenaffaire eerder stilletjes in een hoekje moeten gaan zitten. welnee, alle schaamte voorbij (voor 10.000 euro per maand).

Tinie | 12-12-20 | 14:01
▼ 6 antwoorden verborgen

Wopke. Een pot nat met de rest van het gajes. In de EU het een doen en dan in NL zeggen dat je het er allemaal niet mee eens bent. Nee, Hugo was niet veel, maar Wopke schieten we ook geen kont mee op.

@Van Rossem: mooi stuk.

haddem | 12-12-20 | 13:05 | 3

Dat is waar, we mogen van Rossem wel wat vaker wat veren in zijn reedt steken !

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:11

@Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:11: Misschien kan hij het CDA ook kapot schrijven? Lijkt mij een verdeelde partij, klaar voor de slachtbank. Zijn hier nog CDA-mollen die naar GeenStijl willen lekken?

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:24

Beetje gekleurde versie van de tamelijk harde opstelling van Hoekstra. Zie niet zo snel andere kandidaten die het op dit vlak beter zouden doen.

BobDobalina | 12-12-20 | 13:28

In de BN de Stem stond donderdagavond al een min of meer vernietigend stuk over de wijze waarop een groot deel van het CDA het helemaal beu was dat de Rotterdamse kliek rond Hugo zo'n beetje de baas speelde, en ook nog het campagnebudget vroegtijdig te grabbel gooide. Het CDA kampt dan ook blijkbaar met een enorm kastekort voor komende verkiezingen.
"Een collega-bestuurder uit het zuiden des lands ziet de defensieve houding van het partijbestuur als een symptoom. ,,Leden worden gezien als lastig. Als je een vraag stelt, duurt het twee weken voor je antwoord krijgt. We weten allemaal dat deze verkiezingen niet eerlijk zijn gelopen. Dit gaat niet weg.”

De partij is ‘rot van binnen’, stelt deze, maar niemand durft de mond open te trekken. De bestuurder spreekt van een ‘Rotterdamse kliek’. ,,Het partijbureau staat volledig ten dienste van Hugo de Jonge en zijn clubje vrienden. Hij komt uit Rotterdam, de voorzitter komt uit Rotterdam, het hoofd communicatie komt uit Rotterdam. Er gebeurt niks met signalen uit de partij.” Dat kan alleen maar slecht aflopen, taxeert de provinciale partijbestuurder. ,,De hele club zit vast in een greep richting het einde.”
Zoals we van het CDA wel vaker gewend zijn: een en al ruzie!
"Gemor binnen CDA: ‘Partijbureau staat volledig ten dienste van Hugo de Jonge en zijn vrienden’" www.bndestem.nl/politiek/gemor-binnen...

Abject | 12-12-20 | 13:05 | 4

@Abject
Dank en interessant dat artikel.
Ik zag die Ploum een tijdje geleden voor het eerst met dat uitgestreken smoel en dacht meteen: wat een gladakker is die vent. Dus effe naar mijnheer zijn cv gezocht en idd, hij is een advocaat. Dat zijn van die types waar je je vingers moet natellen als ze je een hand hebben gegeven. Hij lijkt trouwens een beetje op een jonge Jan Terlouw van D66, ook zo'n nietszeggend type.

Basil Fawlty | 12-12-20 | 13:41

@Basil Fawlty | 12-12-20 | 13:41: Ik vertrouw alleen politici die trader zijn geweest voor eigen rekening. Die weten tenminste hoe ze met geld moeten omgaan:-)

Rest In Privacy | 12-12-20 | 14:13
▼ 1 antwoord verborgen

Pieter heeft sowieso mijn stem.

overVecht | 12-12-20 | 13:04 | 2

Dat is jammer. Want een stem op Pieter is een stem op het partijkartel is een stem op Rutte.

jemagookniksmeer | 12-12-20 | 13:11

jammer had graag nog eens op zijn schoenen gestemd als opperbevelhebber

Leibniz | 12-12-20 | 13:04

Mona Keijzer, die bewust de Horeca memo liet lekken, is het in elk geval niet geworden. Met zulke partijgenoten heb je geen vijanden meer nodig.

de Voorzittert | 12-12-20 | 13:01 | 1

Volgens mij kan die nog niet eens bewust poepen. Wat een dombo.

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:25

De Telegraaf had vorige week al een analyse waarin stond dat Hugo niet zo nodig hoefde als lijsttrekker, en dat hij dacht dat Wopke het wel zou gaan doen. Totdat Hugo verrast werd door de mededeling van Hoekstra dat hij niet beschikbaar was. En dus besloot -tegen heug en meug- om zichzelf maar beschikbaar te stellen.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 13:01 | 4

Hij zei nee, maar bedoelde ja.

NeedIsaymore? | 12-12-20 | 13:03
▼ 1 antwoord verborgen

Gesteggel in de marge van een kartelpartij. Wie het menu ook wordt: het wordt EU, Corona. Of Corona, EU. Met een flinke scheut extreemgroenLinkse smaakverneuker in de toverketel. En een Rutte die het roerend aflacht.

Stem ze weg.

Jan Passant mk2 | 12-12-20 | 12:59 | 3

Het wordt de pinko pox EN EUSSR. En en niet of of. Vergeet ook klimaatbelasting en klimaatlockdowns niet. Met een flinke schuit Great Reset. In 2030 heeft u geen bezit meer en u zult gelukkig zijn.

Graaf_van_Hogendorp | 12-12-20 | 13:01

En met welke partij wordt het geen corona?

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:11

@zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:11:
Met de eerste de beste partij die een risicoanalyse voor de lange duur durft op te maken - en de samenleving niet langer in gijzeling houdt om statistieken naar beneden te wensen.
Daar zijn er maar twee van.

Jan Passant mk2 | 12-12-20 | 13:31

Ik vind het allemaal lastig. Waar moet ik als Katholieke, veuls te veul bier zuipende, porno kijkende, alleenstaande met kind en nog een kind 150 km verderop, in het bezit van een Focus 2002, met een koophuis uit 2003, slagwerker in een muziekvereniging dus ben een cultuurliefhebber, hbo'er, zonder aandacht voor de tuin, brildragende en niet op corona geteste man dan op stemmen nu?

Leptob | 12-12-20 | 12:57 | 15

@kweethetooknietbeter | 12-12-20 | 13:38:
Ben zelf niet gelovig. Protestant en katholiek is toch altijd een richtingenstrijd binnen CDA. Katholieken vinden zichzelf ook niet "een richting binnen', maar eerder de bron, de moederkerk.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 13:40

@kweethetooknietbeter | 12-12-20 | 13:51:
Ben geen kenner hoor. Laatste keer dat katholieke deel het overnam in CDA was met Hillen en Verhagen. Omtzigt is ook katholiek, Balkenende en De Jonge protestant (Rotterdamse kliek). Misschien zie ik dingen die er niet zijn. :)
Ach en katholieke kerk (Rooms) is toch wel het begin van christendom in (West) Europa.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 13:58
▼ 12 antwoorden verborgen

Zo is Balkenende toch ook zo'n beetje aan de macht gekomen?
Weliswaar wegens een hoog oplopende tweestrijd, waar die tussen Hugo en Omtzicht al "was" gestreden. Maar voor het CDA is dit niks nieuws.

Abject | 12-12-20 | 12:56

Omtzigt is een EU-adept, dus die zwicht voor elke vorm van overmacht.
Hoe integer de man ook is; het blijft een CDA'er, nietwaar?

Overigens is Wopke Hoekstra ook echt de beste keuze. De man straalt rust en kundigheid uit en is allesbehalve een schreeuwerige aandachtshoer. Daarmee kan CDA mooi z'n 8 zetels halen en in de luwte blijven tijdens kabinet Wilders I.

Mensdier | 12-12-20 | 12:55 | 2

U bent een dromer. Best schattig.

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:13

Bovendien heeft Wopke al bewezen dat hij tientallen tot honderden miljarden aan belasting kan verbrassen zonder dat daar ophef over ontstaat. Let wel: voor dat bedrag hebben een miljoen Nederlanders een jaar lang full-time moeten werken om het bij elkaar te sprokkelen. En Wopke pist het in een weekendje volledig weg. Gewoon helemaal op.
Zo iemand is zijn gewicht in goud waard waard voor iedereen die dit land helemaal naar de bliksem wil helpen, en dat is 70-80% van het electoraat.

Reaguurdeskundige | 12-12-20 | 13:41

Overigens is het CDA het België onder de politieke partijen.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 12:55

Halalsema zei ook ooit eens niet meer de politiek in te willen. Ze verdween ook half na haar kamerlidmaatschap (wel eerst participeren aan de verkiezingen om vervolgens meteen daarna op te stappen voor max wachtgeld). Maar zodra ze te horen kreeg dan onze Eberhard ziek was, was ze niet meer van de treurbuis weg te slaan en wilde ze toch burgemeester worden. En zo geschiede.

Waarom Wopke eerst nee zei en nu ja is voor mij een groot raadsel. Evenals de rappe acceptatie van Omtzigt, nadat hij eerder Hugeau in de wielen reedt.

Wat ik wel weet is dat dit nu voor de MSM een leuke verkiezing wordt want ze moesten het alweer maar weer doen met Rutte vs Geertje, wat Marx Rutte met twee vingers in de neus en een in de kont zou winnen. Marx vs Wopke is toch een stuk leuker op papier.
Voor mij verandert er weinig, kartel krijgt geen stem van mij.

Overigens:
"Rutte en Hoekstra, de een wat liberaler en de ander wat christelijker maar tegelijkertijd twee uitwisselbare slangolieverkopers uit hetzelfde kartel, in een door de belastingbetaler opgehoest maatpak"
Is dit geen Tjerry praat @nostyle of sorteren jullie voor op tante Bel's nieuwe partij?

Graaf_van_Hogendorp | 12-12-20 | 12:54 | 1

Op tante Bel en die Leefbare zit ik niet te wachten. Weer zo'n kudt splinter partijtje erbij. De 'politiek' moet eens een keer het kiesstelsel gaan veranderen zodat je alleen als partij kunt meedoen bij een bepaalde kiesdrempel (bjjv. min. 10 zetels). De rest gaat maar fuseren want zoveel zijn de verschillen ook niet op zowel de linker- als rechterflank. Dit wordt weer vier jaar ergenis. Het volk wil niet op hoge kosten worden gejaagd door de klimaatdrammers. Wil geen meer overlast van uitgeprocedeerde asielzoekers (hoi Broeke-Knol). Kabinet: DOE EENS WAT HET MERENDEEL VAN HET VOLK WIL!

Dwarsdenker | 12-12-20 | 14:30

Ik denk dat ik, gezien bewijs over antisemitisme bij Baudet tot op heden uitblijft toch gewoon FvD ga stemmen.
Het blijft een superprogramma en we hoeven zeker geen smerige één-twéétjes met de media te verwachten.

Om erachter te komen wie de macht heeft zegt men enkel te hoeven kijken naar wie niet bekritiseerd mag worden.
Zo denk ik dat mijn stem het beste kan gaan naar diegene waarvan de mediale macht zegt dat ik daar niet op moet stemmen.

Pieter_Auper | 12-12-20 | 12:53 | 3

Dan zit je meestal wel goed ja. Eensch.
*VVD Wapkes incoming*

citywok | 12-12-20 | 12:58

U solliciteert naar een Joris door 'he who shall not be named' te prijzen.

NeedIsaymore? | 12-12-20 | 13:00

Het oude jongens krentenbrood bestuur heeft niks met types als Hugo, kon hij weten, Omtzigt is een lieve man en moet gewoon lekker gewoon zijn werk doen in de TK.
Wopke moet om te beginnen zijn naam veranderen.
Wopke is een hoop gebakken lucht komt stoer over, flinke kerel hoor, echter: 1 KLM dossier, lachende derde de Fransen die gaan er met de KLM en gratis miljarden van door 2 Zuidelijke landen steun dwarsliggerij, verkeerd gespeeld voor straf mogen we nog meer centen bij plempen 3 Nieuwste, nu in het nieuws dossier de verzekeraar Conservatrix verkocht aan een oplichter, hij was gewaarschuwd heeft het toch gedaan 4 op verzekeringswetgevingsgebied wil hij overbodige zaken invoeren etc etc.
Het lijkt wel mode in 070 allemaal flinke mensen, o.a. Kaag met haar casus, die gebakken lucht verkopen.
O ja, als ze Hugo partijleider maken, daar kan hij weinig schade aanrichten, dan kan een competent iemand er voor zorgen dat we binnenkort een spuit krijgen.

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 12:52

Ik naai, wij naaien. Wat klopt hier niet?

Poesman | 12-12-20 | 12:52 | 1

U bent genaaid...

Is dit nog nieuws? | 12-12-20 | 14:22

"fatsoens-foie gras."
Wat weer heerlijk geschreven.

Rest In Privacy | 12-12-20 | 12:50 | 1

Ja, fantastisch.

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:28

Al met al zal deze onlogische beslissing reuring geven binnen zo’n partij. De oppervlakkige verklaring van Omtzigt zal daar zeker aan bijdragen.

BozePaarseMan | 12-12-20 | 12:50

Opzouten met dat CDA,
vroeger niet, nu niet, nooit niet.

vander F | 12-12-20 | 12:50 | 4

@Nummer1 | 12-12-20 | 12:53:
Op zondag de winkels dicht, alle moskeeën dicht en iedere dag, de hele dag schalt Schubert uit de Azaan?

Rest In Privacy | 12-12-20 | 12:59
▼ 1 antwoord verborgen

Lijkt nogal op de dolk in de rug opvolging van Samson door Asscher..

Wijze uit het Oosten | 12-12-20 | 12:50 | 1

SamsoM.

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:28

Blijft een kartel partij met Omtzigt , Hoekstra of wie dan ook.
Ze doen niets aan al die lieden die het land binnenstromen en zijn trots op hun waanzinnige Urgenda / Groenlinks klimaatplannen net als de vvd.

Zwizalletju | 12-12-20 | 12:49 | 3

CDA had in verkiezingsprogramma best goede punten mbt instroom, heel realistisch. Maxinale instroom vluchtelingen 12.000 per jaar, de samenleving moet het aankunnen, een max zodat je weet dat mensen echt kunnen integreren etc.
Helaas, D'66, CU en VVD erbij...
Wat mij betreft mag het rechtser in Nederland, snap ook niet hoe het kan dat dit land zo links is terwijl zetelverdeling dat niet weerspiegelt.

Bataafje | 12-12-20 | 13:08

@Bataafje | 12-12-20 | 13:08: Die 12.000 is al veel te veel. Zet het 0 en help alleen echte vluchtelingen , wat er nu binnenkomt is 99.9% economisch. Vwb de linksheid: alles wat in de 2e Kamer en andere besturen zit is links v/h midden ongeacht de partij , op een paar partijen na.

Zwizalletju | 12-12-20 | 13:40

@Bataafje | 12-12-20 | 13:08:
Dat zegt u goed. In het verkiezingsprogramma, ja. Net als dat de VVD zo islam- en migrantkritisch is voor de bühne.
We weten allemaal wat dat in het eggie betekent.

citywok | 12-12-20 | 13:55

Ik denk dat een D66 en een GroenLinks dolblij zijn met het geschuif van de poppetjes bij het CDA.
Zo lang het CDA trending blijft in de media verdwijnt de 'casus' met de hitsige D66 politici die met hun handjes niet van stagiaires af kunnen blijven en de aartsconservatieve moslima binnen GroenLinks naar de achtergrond.

leo de pejo | 12-12-20 | 12:49

Dat iemand iets wordt of zaken doordrukken met of zonder een verkiezing is wel de laatste trend in de politiek.Afschaffen van democratie en er gewoon mee weg komen.

van stampij | 12-12-20 | 12:48 | 1

Het volk krijgt dus inderdaad de regering die zij verdient.

jemagookniksmeer | 12-12-20 | 12:50

Pieter wilde niet dat De Jonge lijsttrekker werd!
Eind goed, al goed.

De rest is kinnesinne.

De VVD heeft het CDA links ingehaald, de FvD heeft er een concurent bij (naast de PVV).

perfect-number | 12-12-20 | 12:47 | 1

Dan zou ik het electoraat zijn, maar ik hou niet van die christelijke jongens. Die zijn stiekem tegen de vrijheid van meningsuiting. En aanpassen van die twee andere vrijheden (bescherming sektarisme en gekke schooltjes oprichten) kun je wel vergeten.

zwaaropdehand | 12-12-20 | 13:32

Wobke is toch helemaal geen debater? Die wordt echt gefileerd door Rutte en Wilders

Nappa | 12-12-20 | 12:47 | 8

@Kuifje-naar-Brussel | 12-12-20 | 13:06: Wat had je dan verwacht met een handtasje en hele kleine pasjes een soort van dribbelen.
Wel mooi wonen op het Lange Voorhout alleen jammer dat Garoeda failliet is.

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:15

@Graaisnaaiert | 12-12-20 | 13:00:
Juist oneliners scoren nou eenmaal goed in debatten. Ook charisma en uitstraling. Weten we nog dat veel vrouwen op ‘de kont’ van Wouter Bos stemden? Dat is het niveau van het electoraat. Wopbe zal wel dossierkennis hebben, maar zonder oneliners, debat trukjes etc wordt hij gewoon een Job Cohen 2.0. Goede bestuurder , maar geen politicus. Btw, dat was zijn eigen uitleg om niet mee te doen aan die lijsttrekkers verkiezing paar maanden terug

Nappa | 12-12-20 | 13:28

@Kuifje-naar-Brussel | 12-12-20 | 13:06:
als praeses bij het corps in Leiden en partner bij McKinsey zal ie wel goed gebekt zijn en boardroom presence hebben die ook in debatten goed naar voren komt.
Maar waar moet deze Rutte-light (politiek gezien, qua kunnen zwaarder denk ik) zijn stemmen vandaan halen?

Hemmenaar7 | 12-12-20 | 13:45
▼ 5 antwoorden verborgen

Ze doen maar.
Achterbakse gelovigen.

Is dit nog nieuws? | 12-12-20 | 12:47 | 3

Die ongelovigen kunnen er ook wat van. als politiek en macht om de hoek komt kijken blijken het allemaal 2 faced schoffies te zijn.

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:17

@Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:17: Dat is waar, maar:
https://www.cda.nl/standpunten/uitgangspunten
Voor het CDA begint politiek met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Mensen, buurten, sportclubs, scholen, kerken, moskeeën, zorginstellingen, bedrijven: ze leveren allemaal een unieke bijdrage aan de samenleving.
De overheid geeft al die mensen en organisaties het vertrouwen om te doen waar ze goed in zijn.

^ Dat soort shit? Kom op....

Is dit nog nieuws? | 12-12-20 | 14:19

@Is dit nog nieuws? | 12-12-20 | 14:19: Vanuit een besef van verbondenheid tussen de generaties voelt het CDA zich geroepen tot zorg voor natuur en cultuur.
Wel bij het begin beginnen !
Daar kunnen we al ophouden kom je bij Staatsbosbeheer, NM GEldersch landschap en andere witte boorden criminelen uit, net veroordeelt door het Hof in Luxemburg, zelfs Natuurbeheer hebben de gelovigen gecorrumpeerd.

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 16:54

Ik ben zeker geen CDA fan. Maar een stem op Wopke is mogelijk de enige manier om Rutte ooit nog te krijgen. Dat is het allerbelangrijkste dat nu moet gebeuren voor hij Nederland definitief bij het grof vuil zet.

jan-lul-de-behanger | 12-12-20 | 12:45 | 1

? Een stem op het CDA is een stem op de VDD (Rutte) en linkse partijen. Omtzigt was veel beter geweest voor het evenwicht.

BozePaarseMan | 12-12-20 | 12:48

Mensen, maak je niet zo druk. Het enige dat telt is dat er eindelijk weer eens een meerderheid op rechts komt. Gewoon weer een VVD CDA kabinet zonder linkse elementen want dat vertegenwoordigen deze partijen ook al meer dan me lief is maar het is het best haalbare. Met Wopke worden wellicht nog een deel van de FvD en PVV zetels binnen gesleept.

JanP999 | 12-12-20 | 12:44 | 5

@jemagookniksmeer | 12-12-20 | 12:52:
Dan nog. Je moet er toch niet aan denken dat Rutte IV naast X66 en de PVDA ook nog een GL erbij nodig heeft om tot 76 zetels te komen? Laten we wel wezen, FvD en de PVV gaan nooit de regering inkomen. Dan is een sterk motorblok van de VVD en het CDA de next best thing...

Graaisnaaiert | 12-12-20 | 12:58

@Graaisnaaiert | 12-12-20 | 12:58:
De VVD voert de complete GL agenda nu zonder hen ook al uit, dus wat zal dat voor verschil maken? Nog meer windmolens en moslims?
Een regering FVD-PVV-* zit er zeker wel in volgend jaar.

citywok | 12-12-20 | 13:03

@citywok | 12-12-20 | 13:03: Ik he b besloten te stemmen op de partij die zich keihard opstelt tegen die leipe windmolens en inzet op kern energie, het kwartje begint wel langzaam te vallen bij de TK.

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:19
▼ 2 antwoorden verborgen

‘Bedankt voor uw stem op Pieter....’

BozePaarseMan | 12-12-20 | 12:43

WOB ke

Padre Grassi | 12-12-20 | 12:43 | 1

Wapke.

citywok | 12-12-20 | 13:05

Hugo heeft gegokt en verloren. Wedden dat zijn Rotterdamse vriendjes in de partij nu ook zachtjes er uit gewerkt worden?
Los daarvan, partijen gebaseerd op een religie moeten verboden worden.

captainobvious | 12-12-20 | 12:43 | 1

Hugo is binnenkort exit. Afgeserveerd, gewogen en te licht bevonden.
Toekomstig burgemeester van een middelgrote stad.

jemagookniksmeer | 12-12-20 | 12:54

Pieter heeft zich mooi laten nemen. Of gebruiken. Maar da's hetzelfde en met gelijke uitkomst. Kortom; politiek is net als stront. Het stinkt en je krijgt er vieze handen van.

Dubbelepunthoofd | 12-12-20 | 12:43 | 3

Nee hoor, Pieter wilde niet dat De Jonge lijsttrekker werd!
Eind goed, al goed.

perfect-number | 12-12-20 | 12:45

En je moet er niet intrappen.

knutsel_ | 12-12-20 | 13:26

Omzigt is er alleen om mensen op hem, en dus CDA, te laten stemmen omdat hij zo zijn eigen gang lijkt te gaan. Met nadruk op lijkt want als het op stemen in de TK aankomt volgt hij zonder morren de uitgestippelde partijlijn.
Daarom kan hij geen partijleider worden want dan valt hij echt door de mand.

2voor12 | 12-12-20 | 12:42 | 4

Een partijleider moet dat ook uitstralen, dat missen we eigenlijk bij zowel Wobke als Omtzigt.

BozePaarseMan | 12-12-20 | 12:46

@captainobvious | 12-12-20 | 12:44: nou het is niet zo zeer nep. Hij vervult zijn taak als controleur van de regering heel goed en onafhankelijk. Een andere taak is het stemmen over voorstellen, en daarbij is hij niet onafhankelijk. Was hij dat wel geweest, dan was hij er door het CDA uitgewerkt; partijdiscipline.
Het zou verboden moeten worden.

jemagookniksmeer | 12-12-20 | 12:58

Pick your battles

3Xniks | 12-12-20 | 13:02
▼ 1 antwoord verborgen

Och, leefden we maar in een echte democratie i.p.v. een kartelachtige bananenmonarchie.

Piet Karbiet | 12-12-20 | 12:41

Ze zien maar. Ik heb niets met het CDA. Wel denken ik dat ze blij mogen zijn wanneer ze het huidige zetelaantal kunnen behouden. Van het ooit grootse CDA is weinig meer over. Ingehaald door de tijd.

Red shirt | 12-12-20 | 12:40 | 1

Het was Balkenende die de teloorgang echt in werking heeft gezet met zowel zijn Harry Potter voorkomen als zijn totaal gebrek aan people skills, maar vooral het schijnheilige Europese grapje waardoor Nederland na een overweldigende NEE gewoon toch werden ingelijfd bij de EU door Bakellende, daar heeft de partij veel goodwill mee verloren onder de eigen partijleden en derest van Nederland, de schijnheiligheid van het CDA.

TijdelijkOptimist | 12-12-20 | 13:18

Hugo is een mislukkeling als minister en een mislukkeling als lijsttrekker.

BigKnor | 12-12-20 | 12:39 | 6

Dat is nou ook weer niet aardig.

Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:29

@Uw Verzekeringsadvis | 12-12-20 | 13:29:

Daar geef ik u gelijk in (nu komt het) MAAR er wordt al jaren en jaren gewaarschuwd voor pandemie. Geen maatregelen getroffen. Dat neem ik hem niet kwalijk maar tijdens de eerste golf werd er al gewaarschuwd voor een tweede golf maar geen maatregelen getroffen. En nu er over een paar weken een vaccin beschikbaar is blijkt nu al er geen maatregelen getroffen zijn. Je hebt als minister negen maanden de tijd gehad om mensen op te leiden die een injectie kunnen geven.

BigKnor | 12-12-20 | 15:24
▼ 3 antwoorden verborgen

wopke

Droef Toeter | 12-12-20 | 12:37

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland