Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Universiteit Leiden is een domme kleuterschool

Claveringa. Met de C van CORRECT

Brand safety, vroom deugen en schijnheiligheid zijn goedkoper dan eerlijkheid.

De leeftijd waarop we dachten dat aan een universiteit allemaal slimme mensen werken, ligt al een tijdje achter ons. Maar aan de Rijksuniversiteit Leiden proberen ze wel heel hard te benadrukken dat vrome schijnheiligheid en deugen inmiddels hoger op de ladder van het wetenschappelijke discours staan dan zelfstandig denken. Maakte rector magnificus malignicus Carel Stolker - doorgaans toch niet de grootste vijand van de VvMU - zich zaterdag nog belachelijk door meteen te knielen voor een trut met pronouns in haar twitterbio, inmiddels is de boel geëscaleerd naar een full blown onderzoek naar dingen die helemaal niet aan de hand zijn: "de gegrondheid van beschuldigingen van antisemitisme". 

De taal waarin dat onderzoek maandagavond werd aangekondigd, is ook zo lekker hypercorrect omfloerst: "De afgelopen week hebben het college van bestuur signalen bereikt over beschuldigingen van antisemitisme binnen een afdeling van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Daarnaar wordt onderzoek gedaan."

Nee, je hebt Kamerkandidaten van Forum voor Democratie naar buiten horen treden met verklaringen over antisemitische tirades uit de mond van Thierry Baudet en je hebt op GeenStijl aansluitend een lang artikel gelezen met getuigenissen over vergelijkbare uitingen van laag allooi, waar een rode draad met nalatigheid van professor Paul Cliteur doorheen is geweven: hij is herhaaldelijk gewaarschuwd, deed daar niets mee, en toen eindigde het verhaal uiteindelijk op GeenStijl. Sad. Vorige week gaf hij ook nog een stom interview waarin hij zijn blinde vlek over Baudet etaleerde.

Maar: Nergens is Cliteur zelf beschuldigd van antisemitisme, noch lijkt er iemand te bestaan die denkt dat hij antisemitisch gedachtengoed zou koesteren. Ja, Miko Flohr, maar die is van GroenLinks dus die splinter telt niet zolang die de balk van z'n eigen Moslimbroeder op de kandidatenlijst van GL niet uit zijn oog haalt. Of Chris Aalberts, die na wat voelt als zeventien jaar obsessief stalken een Baudetboek geschreven heeft dat niemand leest omdat anderen een beter boek geschreven hebben over des poedels kern.

Vroomheid is gratis, Stolker. Om niet te zeggen: gratuit. En Cliteur mag zich achter de oren krabben, desnoods in derde persoon, over waarom hij nooit handelde op waarschuwingen, getuigenissen en alle alarmbellen over en rond de Forumtop, met name bij zijn geliefde wonderjongen Thierry. Look where it got us now, om het maar in de moderne moedertaal van de wetenschap te zeggen. Maar een complete, onschuldige afdeling met een stofkam op antisemitisme onderzoeken: politiek correcte schijnheiligheid van het allerlaagste allooi. Een razzia tegen dertig rechtsgeleerden, zo je wil.

Reaguursels

Inloggen

Ach, maar ja.. vanuit het linkerspectrum worden stevige termen als racisme, antisemitisme en nazisme zo vaak en zo hard geroepen, dat de waarde van de termen afzwakken. Daarnaast zullen ze in datzelfde goedbedoelde ideologische linkse spectrum zo onderhand zelf ook moeten inzien dat dergelijke materie complex is, maar waarvan patronen te herkennen zijn, waarbij je de termen kunt hanteren om vergelijkingen aan te duiden, maar zult moeten erkennen dat de onderliggende patronen zelf ernstiger zijn en de termen een uiting daarvan zijn om naar te refereren.

En wat ik zie gebeuren is dat de uiting voorop komt te staan en het patroon op de achtergrond. Bijvoorbeeld: de bruinhemden en zwarthemden deden er alles aan om sprekers met een ander gedachtengoed monddood te maken, door tijdens hun spreektijd deze te verstoren met dergelijke krachttermen. Het patroon is dan monddood maken door beschuldiging. De term is dan een uiting, namelijk fascisme. Maar fascisme was toen. En de patronen waaruit het fascisme bestond worden herhaalt. En vaak door diegenen die strijden tegen dat fascisme. Zoals antifa bijvoorbeeld.

Nou dat weten we hier allemaal wel, zo onderhand. Toch verbaast het me dat er in het onderwijs te weinig aandacht wordt geschonken aan het ontleden van dergelijke termen en het correct te prioriteren. Het resultaat is dat mensen oude definities hanteren. Zoals bijvoorbeeld het moderne censuur. In de oude definitie kan alleen "de overheid" cencuur realiseren, maar de werkelijkheid is dat dit ontstaat uit de gedragen ideologie van de meerderheid van mensen die op dat moment voor de overheid werkzaam zijn. Wanneer een krant niet onder dezelfde paycheck valt, maar wel dezelfde ideologie bewerkstelligt, dan noemt men dit geen censuur. Terwijl dit overduidelijk wel zo is.

Conclusie: je bent er nooit met het definiëren van gebeurtenissen tot 100% helder is welke processen hieraan ten grondslag liggen en je vervalt zo in een denkstop wat resulteert in een Dunning-Kruger effect. Ook de intelligentsia. Of juist!

BrokenTipi | 01-12-20 | 17:15

Ja doei. Dus als Baudet zegt dat al zijn vrienden antisemieten zijn, en Cliteur desgevraagd met vijf kilo meel in z'n muil gaat praten, en de rector wil daar eventjes naar kijken, dan is HIJ ineens weer de kwaaie pier? "Alles kan gezegd worden" en "hij was dronken" is voor een partijgenoot, senator en hoogleraar gewoon NIET GOED GENOEG. Groot gelijk om Cliteur even op het matje te roepen. Ook al weten we allemaal dat het geen antisemiet is.

borderlijntje | 01-12-20 | 16:30 | 2

Het zal toch eerder te maken hebben met politieke voorkeur, denk je ook niet?

BrokenTipi | 01-12-20 | 17:20

Er zijn minstens 2 miljoen met anti-semieten in NL waar we NIET over mogen spreken, laat staan het onderzoeken. Goed dat men het dan wel met rechtse mensen doet....(?!)

ger1306 | 01-12-20 | 19:03

Het verschil tussen links en rechts is het zelfreinigend vermogen van rechts.

FvD is opgeblazen vanwege diverse racistische berichten in een besloten app-groep. Een fatsoenlijke partij met 48.000 leden ging vervolgens naar de klote omdat Baudet niet ingreep. En de meeste kritiek op Baudet kwam van FvD-partijgenoten, en van Baudets voormalige strijdmakker van Rossem.

Ondertussen komt een minister van D66 weg met het subsidiëren van gewelddadige terreurbewegingen die openlijk de holocaust nastreven. Kaag noch Jette trad af; niemand zegde het D66-lidmaatschap op; er was geen heisa in de pers; en de boosdoener werd unaniem tot lijsttrekker gekozen; en gepromoot op de NPO want "ze heeft een kut, dat is echt reuze belangrijk".
Geld voor terroristen; waar is de verontwaardiging over die jodenhaat?
Links vindt het allemaal best, van PvdA tot SP. Dat is het verschil.

En nog iets. De censuurlobby van de universiteit van Leiden valt nu niet Baudet zelf aan; maar Baudets voormalige mentor Paul Cliteur. Guilty by association dus.
Ter vergelijking; stel dat Kaag zelf geen antisemitische terreurclubjes zou subsidiëren. Zou iemand haar er dan op aan durven spreken dat zij getrouwd is met een hoge bobo van een terroristisch clubje dat de holocaust zowel bejubelt, ontkent als nastreeft?
Natuurlijk niet. Het is weer de bekende dubbele standaard van links.

Tot slot. Dictatuur begint altijd met censuur.
Er is nog nooit een dictator geweest die pleitte voor meer Vrijheid van Meningsuiting. FvD deed dat wel. In tegenstelling tot D66, dat;
- een censuurcommissie instelde tegen zogenaamd "Russisch nepnieuws";
- aanvankelijk weigerde de onthoofding van leraar Paty te benoemen.

FvD stond voor meer burgerinspraak en meer democratie; ook niet echt des fascisten. Ondertussen draaide D66 het referendum de nek om, en pleit bovendien voor meer ongekozen en ongecontroleerde bestuurslagen, zowel nationaal als internationaal. Op nationaal niveau met reeksen (advies-) raden; (sub-) commissies en (klankbord-) werkgroepen. De beruchte baantjescarrousel die niet alleen erg duur is; maar bovendien onze democratie effectief ondermijnt.
En datzelfde wil en doet D66 ook op internationaal niveau; clubjes als de EU, VN, en allerlei enge dictaturen die volgens D66 "recht op inspraak" hebben als wij het hier ergens over hebben. Buitenlandse mogendheden mogen volgens D66 zowel ons beleid als onze grondwet overrulen.

Het echte gevaar zat nooit bij FvD. Ondanks de aftakeling van Baudet.

Dandruff | 01-12-20 | 16:23

Puur wetenschappelijk gezien lijkt mij dat onderzocht mag worden wat de positieve kanten van het opkomende fascisme waren. Wat de mensen aansprak. Heel massaal. Bekijk maar eens filmpjes op youtube van toogdagen in bijv. Lunteren bij de muur van Mussert. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat voor de oorlogsverklaringen van Hitler en de shoa er een geweldig positieve vibe uitging van de nationaal-socialistische beweging.
En dan nog het antisemitisme. Wij kennen in Nederland nog amper Joden. Weten niet hoe het is om zij aan zij te leven met een uitgebreide Joodse cultuur. Als je nu nog antisemiet bent in Nederland ben je echt heel sneu of geestesziek. Maar destijds waren er misschien betere redenen om dat te worden. In elk geval kwamen onze voorouders veel meer met hun cultuur in aanraking. Concluderend: de geschiedenis met open vizier tegemoet treden, moet kunnen en wetenschappelijk gezien al helemaal.

Francieux | 01-12-20 | 14:04 | 2

Puur wetenschappelijk gezien moet alles onderzocht kunnen worden.
Maar "wat mensen aansprak" hoeft niet perse positief te zijn; zie de islamitische pornofilmpjes van martelingen en onthoofdingen door oa isis.

En verkijk je niet op een filmpje, zo populair was Mussert niet. Meer dan 8% van de stemmen hebben ze nooit gehaald, en na 1936 liep dat terug naar 4%. Maar als je met een paar honderd man op een veldje staat dan kan goed camerawerk daar best iets imposants van maken.
De NPO heeft eens een islamitische demonstratie tegen terrorisme gefilmd. Er waren ongeveer 10 aanwezigen, maar dat zag je alleen als je andere foto's en filmpjes van dat gebeuren zag. Met een goede montage kun je alles groots laten lijken.

Dandruff | 01-12-20 | 16:36

@Dandruff | 01-12-20 | 16:36:
Bekijk ze eerst eens even, die oude filmpjes. Ik geloof niet dat daar op die manier gefilmd is.
Overigens ben je het dus met me eens dat er ook gerust gekeken mag worden naar eventuele positieve kanten van het nationaal-socialisme?
Veel a-priori-veroordeling is naar mijn smaak direct te wijten aan intellectuele luiheid, napraterij en aangepast gedrag.

Francieux | 01-12-20 | 17:50

Het is een vreemd schimmenspel. Wie is wie en wie denkt wat? Nadat Baudet inmiddels als opper-antisemiet der Nederlanden is aangemerkt werpt Leo Lucassen - lang leve de migratie - zich op als bestrijder van antisemitisme, evenals mevrouw Kaag, vriendin van Arafat. Volgens de Volkskrant zien het CIDI en het NIW antisemitisme door de vingers. Het moet niet veel gekker worden, nog even en het joodse volksdeel wordt zelf als antisemitisch beschouwd. Dan zijn we weer terug bij af, want dat betekent in feite dat zij zichzelf alle misère aandoen, wat dan juist weer antisemitisch is.

Cassandra | 01-12-20 | 13:57 | 2

Beschuldig je tegenstander van dat waar je je zelf schuldig aan maakt.

Abject | 01-12-20 | 13:59

Nou vind ik CIDI een kneuzenclub die bij elk greintje kritiek "antisemitisme" schreeuwt, maar als je CIDI vervolgens van antisemitisme door de vingers zien gaat beschuldigen, dan ben je echt behoorlijk van het padje af.

TheEgg | 01-12-20 | 15:17
-weggejorist-
EcrofSurtic | 01-12-20 | 13:52

Leiden. Ik heb er toch 6 jaar vertoefd maar kan me Baudet niet herinneren. Antisemitisme ook niet. Wel een Uyl.

SteilAchterover | 01-12-20 | 12:54

,,De enige manier om af te rekenen met het idee dat Joden minderwaardig zouden zijn, is door ook het spiegelbeeldige idee te laten varen dat het joodse volk om welke reden dan ook anders, bijzonder of zelfs uitverkoren is.'

Nappa | 01-12-20 | 12:46 | 2

Die vind ik scherp.

Cepalislam500mg | 01-12-20 | 12:47

U verwoordt een van de basis-ideeën van de islam.

Eeuwig..Op..Vakantie | 01-12-20 | 13:42
-weggejorist-
GlitterPony | 01-12-20 | 12:46

Ik heb bij Paul Cliteur nooit één spoor van antisemitime kunnen bespeuren, ook niet bij Thierry Baudet trouwens. Terwijl de laatste met al dat getwitter regelmatig zijn mond voorbij sprak. Er wordt van alles beweert, maar echt bewijs van die aantijgingen?

Baudet had veel tegenstanders. En dat verklaart ook de enorme graagte waarmee tegenstanders van Forum die gedane beweringen over zijn vermeende antisemitisme tot zich nemen. De vraag of het waar is of niet doet er niet eens meer toe.

Ze zijn gewoon hardstikke handig om tegen een politieke tegenstander in te zetten. Voorop in de deugparade loopt Siegrid Kaag, notabene getrouwd met iemand uit een volk waar antisemitisme openlijk en wel heel breed wordt beleden. Zij - uitgerekend zij van de zelfbenoemde partij van de nuance - haalde recentelijk iedereen bij Forum over één kam door ze weg te zetten als jodenhaters. Onze nationale wegkijkers als er voor de zoveelste keer een moslim in Amsterdam een Kristallnacht op bescheiden schaal probeert na bootsen, zijn plotseling solidair met het "door Forum belaagde jodendom". En dan kunnen exhibitionistische deugtrutten als Lieke Smits natuurlijk niet achterblijven. Reken maar dat er nog veel D66/GL-adepten zullen volgen.

jochum1980 | 01-12-20 | 12:40 | 2

Eens

Cepalislam500mg | 01-12-20 | 12:48
-weggejorist-
Kim-Jung-Un | 01-12-20 | 13:27

Ik zou Stolker wel even het voordeel van de twijfel geven hier, die heeft zich in het verleden bewezen in dat hele gelul over safe spaces ed, terwijl hij wel onder druk gezet werd. Uit Trouw 31-8-'18:

"Stolker weigert pertinent Cliteur dan wel Lucassen tot de orde te roepen, al wordt hem dat regelmatig gevraagd. Evenmin schrok hij toen een van de studieverenigingen oud-student Thierry Baudet uitnodigde voor een lezing. Een universiteit moet fysieke veiligheid bieden, geen intellectuele, vindt Stolker; dan maar minder 'lief en inclusief'."

Die heeft dus toen niet toegegeven aan druk om Cliteur cs 'tot de orde te roepen' (die formulering van trouw verraadt ook het een en ander). Ik begrijp het ook niet helemaal: de kritiek op de FvD was dat ze onvoldoende kritisch geweest zijn op antisemitisme, dan is het toch goed dat ze in Leiden nav klachten even met de stofkam erdoor heen gaan? Misschien is de uitkomst van het onderzoek wel dat er niets aan de hand is. Op basis van zijn verleden vertrouw ik juist Stolker om dat dan gewoon te melden en zich niet onder druk te laten zetten.

Tashtego | 01-12-20 | 12:39 | 2

Vind ik ook. Cliteur zou het toch al gaan onderzoeken. Beetje hulp daarbij is alleen maar fijn. Wordt vast allemaal ontzenuwd. Wat dan zal blijken uit het feit dat je niets meer over dat onderzoek hoort.

Cepalislam500mg | 01-12-20 | 12:50

Stolker vertrekt binnenkort. Misschien doet hij dit expres om Cliteur met objectieve maatstaven te beoordelen voordat zijn meer-dan-politiek-correcte opvolgster het over neemt.

B. Randnetel | 01-12-20 | 15:40

Eerst een heel stuk in GS ingaat op de rol van Cliteur. Hij zou meermaals gewaarschuwd zijn, maar veinsde keer op keer verbazing of toonde enkel desinteresse. Dan kom je bij een rechtsfilosofische vraag: als je gedrag niet expliciet afkeurt, keur je het dan eigenlijk niet indirect goed? Welnu, ik snap dat ouders hun kind niet gedoceerd willen zien worden door een hoogleraar die niet op zou treden tegen antisemitische. Het is erg kortzichtig om eerst Cliteur te betrekken bij de val van Baudet, om vervolgens klagende stukken te schrijven dat Cliteur niet moet vallen. Make up your mind.

SlimmerAlsJij | 01-12-20 | 12:33 | 3

Misschien vond Cliteur het wel een sturm in een glas water en misschien was dat ook wel zo.

Cepalislam500mg | 01-12-20 | 12:52

@Cepalislam500mg | 01-12-20 | 12:52: Zeker een mogelijkheid. Zou netjes geweest zijn van GS als zij eerst met Cliteur hadden gesproken alvorens hem neer te zetten als een wegkijker, dan wel een goedkeurder. Hebben ze niet gedaan, maar wel achteraf klagen over de situatie die zijzelf geschapen hebben. Er mag wel enig besef van causaliteit verwacht worden bij een nieuwsplatform.

SlimmerAlsJij | 01-12-20 | 13:19

In een civiele zaak is het verstandig dat je iets waarmee je je niet kan verenigen nadrukkelijk weerspreekt. Doe je dat niet en oordeelt de rechter dat "dat iets vast staat nu dat iets niet is weersproken, althans niet voldoende is weersproken". Cliteur is jurist en zou dat kunnen weten. Hij heeft door dat iets niet te weerspreken het risico van een aantijging over zich zelf afgeroepen. Waarom toch?

Sierstrip | 01-12-20 | 15:41

Dit zijn gewoon de consequenties als je op basis van borrelpraat en anonieme app groepen een Baudet zwartmaakt, Nu is zijn hele umfeld *Duits woord* aan de beurt. Dankzij Naninga en Nijman gefaciliteerd door Pouw-Verweij.

Ortega77 | 01-12-20 | 12:31 | 1

Wat lul je nou anonieme appgroepen? Iedereen zat toch gewoon met naam en al in die app groepen? Het is ook niet alsof het om slechte grappen ging he, er werden gewoon serieuze filmpjes over nazi-verheerlijking en nazistisch gedachtegoed gedeeld. Dat moet je toch niet willen in een serieuze partij. Het feit dat Baudet daar niet keihard tegen optrad is de reden dat hij zoveel kritiek heeft gekregen, dat noem ik niet 'zwartmaken'. Er is toch geen enkele reden om daar niet keihard tegenop te treden (tenzij hij het er mee eens is, wat nog zorgwekkender is).

tuttifrutti25 | 01-12-20 | 15:03

Aanleiding fout, maar onderzoek altijd goed. Echt wetenschappelijk onderzoek dan wel (dus geen inclusitie, heksenwaagonderzoek of pijnbankonderzoek door linkse activisten die de waarheid ook maar een extreemrechts construct vinden). Om eens en voor altijd van die valse fascisme beschuldigingen af te zijn. Cliteur zou het toch al gaan onderzoeken, mooi dus.

Cepalislam500mg | 01-12-20 | 12:31

Voor de oudste rechtenfacultateit is het opmerkelijk dat ze bewijslast willen omdraaien, uitgaan van “schuldig, tenzij” en van “guilt by association”. Cliteur wordt geacht antisemiet te zijn, en moet maar bewijzen dat hij dat niet is.
Ronduit komisch is dat uitgerekend GroenLinks nu de morele wachtcommandant speelt. Dit clubje heeft terroristen, communisten en Jodenhaters in haar gelederen en heeft daar nooit echt rekenschap over hoeven afleggen.

Zeddegeizot | 01-12-20 | 12:20 | 3

Namen en rugnummers svp

strawdog | 01-12-20 | 12:27

@strawdog | 01-12-20 | 12:27: duyvendak, pormes voor de terroristenvleugel, communisten.. de CPN zat er vol mee en de CPN zit in GL, de voorstanders van die BDS ondersteuningsmotie is alvast een begin voor de jodenhatersclub.
GL ontkende dat maar ze zijn de enigen, in het MO ging de vlag uit. Een zekere P Rosenmöller vond kennelijk dat Paul Pot, Stalin en Mao interessante dingen hadden gedaan. En dat klopt. 100 miljoen mensen vermoorden door je beleid is inderdaad wel bijzonder. We konden veel van Mao leren. Ook na bekend worden van de daden van Paul Pot bleef Rosenmöller gewoon bestuurslid van de marxistisch-leninistische club GML. Hij ging zelfs op studiereis naar Albanie om de wonderen van Hoxha te bekijken. Die man ging zo hard tekeer tegen godsdiensten dat zelfs de Russen hem te ver vonden gaan. Kampuchea stuurde in 1979 nog een dankbrief aan het bestuur van de GML waar Rosenmoller in zat voor hun ‘ militant solidarity and support’. Excuses hiervoor hebben we nooit gehoord. Hij mag ook gewoon kamerlid voor Groenlinks zijn.

Maar wel zeiken over Baudet en Cliteur.

Nichtsneues | 01-12-20 | 12:55

Het enige waar men Baudet kan aanspreken is op Borealisme. De defintie daarvan staat nog niet eens vast.

van Oeffelen | 01-12-20 | 12:18 | 1

In dit geval meer een natte scheet als een zwoele wind.

strawdog | 01-12-20 | 12:28

Ik vind Thierry al sinds zijn overwinning bij de PS verkiezingen een eigenwijze, irritante narcist, maar ik krijg sinds de recente linkse heksenjacht op de vermeende 'nazi's' ineens weer zin om op hem te gaan stemmen.

ED-209 | 01-12-20 | 12:15 | 4
-weggejorist en opgerot-
SteenGeyl | 01-12-20 | 13:04
-weggejorist-
ED-209 | 01-12-20 | 14:17

Redirects naar oude Geenstijl artikelen zijn ook redenen om reacties te verwijderen? Geenstijl is blijkbaar toegetreden tot de club van boekverbranders.

ED-209 | 01-12-20 | 15:50
▼ 1 antwoord verborgen

Is dat hetzelfde Leiden waar professoren zich open en bloot met (pogingen tot) canceling en de-platforming bezighouden?
Zie bijvoorbeeld professor Leo Lucassen, nog maar drie dagen geleden:

"Nov28, @LeoLucassen: Verzoek aan iedereen om @VizierOpLInks te rapporteren wegens grove intimidatie en privacyschending (zie vorige Tweet)"

(Twitter reageert overigens door aan te geven dat er van overtreding helemaal geen sprake is. Lucassen is dus bezig met een Leidse hetze!)
Doet herinneren aan de affaire Buikhuisen, waarin Linkse 'wetenschap' ooit een hoogleraar kapot heeft gemaakt, puur en alleen vanwege een onwelvallige mening ...

michelpen | 01-12-20 | 12:12 | 2

Eenzelfde onderzoek naar het antifa- en islamterrorisme dan bij Lucassen graag. Is wel zo fair. En levert wel resultaten op.

Cepalislam500mg | 01-12-20 | 12:36
-weggejorist-
MichielDeFluyter | 01-12-20 | 11:56 | 1

Apart. We hebben in Nederland afgesproken dat we de vrijheid van meningsuiting koesteren totdat het de wet overtreedt. Er zijn wel landen, zoals Amerika, waar je ongestoord je racistische of fascistische gedachtegoed kan uiten. Ik begrijp uit een aantal comments dat sommigen zich beperkt voelen door de wet in hun overtuigingen. In dat geval is het misschien een ideetje om te emigreren. Ditzelfde geldt voor radicale moslims en communisten. Wij, het volk, van links tot rechts zitten niet te wachten op extremisten. Niemand. Ga dan weg. Nederland wordt er een stuk mooier op zonder al die achterlijke salafisten en andere religieuze fundamentalisten. Niemand zitten te wachten op een marxistische revolutie. We weten nog héél goed hoe kwaadaardig fascisme is. Ga. Dan. Weg. Wij blij, jij blij.

Theodorus.Goldbach | 01-12-20 | 11:52 | 2

Wie ooit afgesproken heeft dat de vrijheid van meningsuiting nog verder beperkt moet worden dan het oproepen tot of bedreigingen met geweld, is nog maar de vraag.

WirMachenMusik | 01-12-20 | 12:03

Ah, wie bepaald de grens dan? Wordt wat extreem is dan bepaald door de verkeersopvatting? Een andere mening is oprotten dus, en jij hebt het over fascisme?

Bab01 | 01-12-20 | 12:07

Heeft er iemand al hard bewijs gevonden tegen Baudet? Oh wacht dat is er niet...

MaxiCosi24 | 01-12-20 | 11:46 | 4

@Bigi Bana Boy | 01-12-20 | 12:00:
Van ware gelovigen wordt gezegd dat ze over water kunnen lopen.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 12:02

Niet bepaald. Wat is de waarde van de getuigenis van judas? Mensen die backstabben zijn onbetrouwbaar, net als hun verklaringen.

MaxiCosi24 | 01-12-20 | 13:09
▼ 1 antwoord verborgen

Deze tegel wordt snel gejorist dus lees hem gauw. Dit bericht is namelijk bedoeld voor ingewijde premium-reaguurders en deze kregen we thans op de vooravond van de kruistocht tegen FvD.

Vanmiddag komt Van Rossem met een verklaring waaruit blijkt dat de hetze tegen Baudet en zijn FvD één grote cynische grap is, voornamelijk om aan te tonen hoe makkelijk het is tegenwoordig om d.m.v. van-horen-zeggen en het opblazen van knullige berichtjes van knokige puistenpubers in besloten groepen een partij en persoonlijkheid om zeep te helpen; en als bijvangst om eenvoudige deugers (ook hier in de panelen) te ontmaskeren.

Beschaamd zullen velen elkander aankijken. Wel echt een GeenStijl-actie wordt er gemompeld.

Van Urk | 01-12-20 | 11:25 | 7

@Bolhoed | 01-12-20 | 11:56: Deugen de regels misschien niet?

Een journalist kan pas tevreden als hij zijn hardste feit heeft ingebracht. (Leuke tekst voor het nieuwe T-shirt van Bart.)

Yrrab | 01-12-20 | 12:02

Zo zou ik graag ontwaken uit een droom. Helaas

HD50 | 01-12-20 | 12:34
▼ 4 antwoorden verborgen

"Nergens is Cliteur zelf beschuldigd van antisemitisme, noch lijkt er iemand te bestaan die denkt dat hij antisemitisch gedachtengoed zou koesteren."

En dat is 'the bottom line''. Ik ben een grote fan van Cliteur, heb veel van zijn boeken gelezen, en nergens, maar dan ook nergens, is ook maar een vage hint van antisemitisme te ontdekken.

Misschien kun je Cliteur verwijten dat hij zijn vroegere 'sterstudent' en tovenaarsleerling Baudet, ook bij hem gepromoveerd, te lang de hand boven het hoofd heeft gehouden, of onvoldoende oog had voor bepaalde duistere schaduwkanten van Baudet, die dus recentelijk in het volle daglicht traden, maar de beschuldiging van antisemitisme in relatie tot Cliteur slaat nergens op en niemand heeft ook nog maar een snippertje bewijs kunnen leveren.

Wel ruikt de policor, linkse goegemeente bloed, getuige de tweet van ene Lieke Smits, werkzaam bij het Centre for the Arts in Society. Zij sprak via Twitter aan rector magnificus Carel Stolker de verwachting uit

‘dat mijn werkgever zich distantieert van (de ideeën van) Paul Cliteur. Racisme mag geen gemeengoed zijn aan de universiteit, ook niet onder het mom van de vrijheid van meningsuiting.’

Smits werkt dus aan mijn alma mater, en beschuldigt Cliteur hier zonder enige onderbouwing en bewijs van 'racisme'. Schande. Ik hoop dat Carel Stolker zich publiekelijk van deze Lieke Smits.

Ook de eeuwige Leo Lucassen mag weer uitgebreid aan het woord komen in de Volkskrant. Hij maakt in zijn artikel heel FvD verdacht als extreem-rechtse antisemieten:

"Antisemitisme in Forumkringen (en elders) is dan ook geen uitwas, maar vervult een essen­tiële functie in het wereldbeeld van de rechts-extremistische kern."

Er lopen een aantal antisemieten rond bij FvD ja, geen misverstand, maar dat wil niet automatisch zeggen dat FvD een antisemitische partij is. Dat is nou juist de reden van alle stront op dit moment in die partij. En Lucassen komt dan ook weer heel geleerd met een historische bespiegeling van het antisemitisme, en legt ons uit dat antisemitisme ook in linkse kringen (vroeger en bv in de Labour partij van Jeremy Corbyn) voorkomt, maar als je dan een soort overzicht wilt schetsen van antisemitisme, waarom laat je dan de mammoet in de kamer weer totaal onbenoemd, al is het maar in een heel klein 'terzijde'.

Nou ja, FvD 'had it coming', zullen we dan maar zeggen, en moet stilzitten als het wordt geschoren, maar de beschuldigingen aan het adres van Cliteur zijn volkomen uit de lucht gegrepen.

Dr_Johnson | 01-12-20 | 11:23 | 4

Links=Vals

Kowalski11 | 01-12-20 | 11:31

"Ook de eeuwige Leo Lucassen mag weer uitgebreid aan het woord komen in de Volkskrant"

Dat is diezelfde (professor!) Lucassen die drie dagen geleden op Twitter nog een oproep deed, met als doel VizierOpLInks proberen te cancelen/deplatformen....

michelpen | 01-12-20 | 18:22

"Aan het woord komen in de Volkskrant"
Dat is diezelfde krant die 12 dagen lang heeft geprobeerd de omstreden kandidatuur van nummer 9 bij GroenLInks, te verzwijgen....

michelpen | 01-12-20 | 18:24
▼ 1 antwoord verborgen

Mccarthy in Leiden.

Rosaturbinata | 01-12-20 | 11:22

Trouwens Groen Links heeft zonder slag of stoot plaats 9 definitief aan een aan moslimbroederschap gelinkte persoon toebedacht. Een organisatie met fascistische trekjes en MSM houdt zich stil.

WieboWW | 01-12-20 | 11:20 | 1

Het moslimbroederschap een organisatie met fascistische trekjes?

Die zijn zo'n beetje beetje de verpersoonlijking van islamo-fascisme...

michelpen | 01-12-20 | 14:14

Nu met antisemitisme door actualiteiten aan rechts kan koppelen is de boot aan en wordt Cliteur door zijn werkgever onderzocht. In denk dat er bij bepaalde faculteiten op de universiteiten in Amsterdam antisemitisme echt is geworteld. Maar ja dan komen we bij groepen mensen die door links in bescherming worden genomen. Dom links heeft niets geleerd over revolutie in Iran.

WieboWW | 01-12-20 | 11:13 | 2

RUL doet voor de tweede keer een "Buikhuizen". Het werd zeker tijd.

Sierstrip | 01-12-20 | 11:16

@Sierstrip | 01-12-20 | 11:16: Buikhuizen werd pas tientallen jaren later in zijn gelijk gesteld maar zijn leven was door haatdragend dom links kapotgemaakt.

WieboWW | 01-12-20 | 11:21

Wetenschappers, leraren, kunstenaars, journalisten en politici, die nog niet gepensioneerd zijn, doen er verstandig aan om voorzichtigheidshalve het woord 'jood' te vermijden.

WirMachenMusik | 01-12-20 | 10:59 | 2

Behalve op uni's in Amsterdam mag het verkapt worden gebruikt bijvoorbeeld door het woord zionist te gebruiken.

WieboWW | 01-12-20 | 11:23

@WieboWW | 01-12-20 | 11:23: Het woord "zionist" is voornoemd voornoemde beroepsgroepen inmiddels net zo gevaarlijk als "jood" en kritische uitlatingen over Israel of zelfs de Fed.

WirMachenMusik | 01-12-20 | 11:33

Ik ben een NaLi, Nationaal-Liberaal. De landsgrenzen mogen best ingezet worden om ongewenste elementen buiten het landgebied te houden. Dat vinden internationale socialisten en liberalen natuurlijk niet leuk.

Dr.Platypus | 01-12-20 | 10:57

A natuurlijk daar hebben we van Rossem weer. One-trick pony noemen we dat.

WatZalIkErvanZeggen | 01-12-20 | 10:56

Als Baudet verkozen wordt als partijleider, als de JFvD geld blijft ontvangen van de FvD, wordt de overheidssubsidie aan FvD dan ingetrokken conform de motie Van Klaveren van mei 2015? Ik denk het wel, eigenlijk.
www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detai...

tipo | 01-12-20 | 10:56

Zo wordt Cliteur dus afgemaakt. Figuurlijk. Door eenzijdige propaganda vanuit deze club.

Omnisofos | 01-12-20 | 10:53 | 4

@5611 | 01-12-20 | 11:02: .linkse groepering begint fascistische cq stalinistische trekjes te krijgen. Kijk hoe dom links Wierd Duk probeerde monddood te maken.

WieboWW | 01-12-20 | 11:16

Dus volgens links zijn het allemaal nazi's bij het FvD, te absurd om uit te spreken dit, onder links lopen de meeste antisemieten, ze draaien het gewoon om met hun vuige laster. Cliteur loopt in de rij van kalt gestelde wetenschappers, allemaal durfden ze zich uit te spreken. Kijk wat een wurggreep links heeft op alles.

lanexx | 01-12-20 | 12:56
▼ 1 antwoord verborgen

Dit zou eigenlijk gemakkelijker zijn als mensen wat opener waren over hun politieke overtuigingen.

Theodorus.Goldbach | 01-12-20 | 10:49 | 3

Dit zou wat gemakkelijker zijn als mensen open konden zijn over hun politieke overtuiging zonder in een hokje gezet te worden en/of te worden gedemoniseerd!

Harrie7949 | 01-12-20 | 10:52

Dat zou ook moeten kunnen, maar dat kan slechts in een vrij land. Een vrij land, waarin niet direct linkse radikalinski's je rector magnificus gaan twittered om je te ontslaan, omdat je hun verplicht linkse gedachtengoed niet deelt, ofwel wrongthink bedrijft.

5611 | 01-12-20 | 11:06

@Harrie7949 | 01-12-20 | 10:52|
"Dit zou wat gemakkelijker zijn als mensen open konden zijn over hun politieke overtuiging zonder in een hokje gezet te worden en/of te worden gedemoniseerd!"

Precies dit dus. Want Fortuyn is er uiteindelijk zelfs om vermoord.

Sjefke7807 | 01-12-20 | 11:17

Ortodoxe Joden en Mohammed volgers zijn de extremisten, die andersdenkenden totaal niet accepteren.

Over een periode van ruim 30 jaar heb ik in het middenoosten gewerkt, en heb ze leren kennen.
Vooral orthodoxe Joden voelen zich superieur en je bestaat niet voor hen. Je wordt keer op keer door ze geschoffeerd.

Het wordt tijd dat we dat mogen benoemen, zonder meteen als fascist te worden gebrandmerkt.

Bolhoed | 01-12-20 | 10:35 | 2

Ze behoren nu nog een beetje tot de folklore in Israël maar ze breiden zich snel uit en vormen langzaamaan een probleem voor de seculiere joden.
Er is nu dienstplicht voor ze.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 10:53

Wat een gejank over GS of B.Nijman nu. Som eerst de journalistieke malversaties op waarbij de ontmaskering van anti-semiet Baudet mee in dat rijtje valt. GS roert waar het stinkt, niet meer of minder. Ze verlieten dat 1x en dat heb ik tot mijn spijt mogen aanhoren in de tandpastafabriek.

Zoltan | 01-12-20 | 10:33

Ik vind die baudet een enge vent, en de gebeurtenissen binnen fvd vrij ernstig. Maar dit gaat echt te ver, dat je ontslagen kan worden doordat je anderen niet aanspreekt op foute zaken. Dat zou echt absurd zijn. Waar moet je je dan tegen verdedigen? Kafka.....

Thomtidom | 01-12-20 | 10:29

Het "Naoorlogs Verzet" in actie.
Ze zouden een echte nazi nog niet herkennen als hij ze vraagt voor hem te knielen.

de honden blaffen... | 01-12-20 | 10:21
-weggejorist-
Rest In Privacy | 01-12-20 | 10:20
-weggejorist-
Hiram | 01-12-20 | 10:19

Zo ziet u maar weer, het is allemaal de schuld van GeenStijl.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 10:18 | 1
-weggejorist-
Rest In Privacy | 01-12-20 | 10:35

Rondom Cliteur waart in ieder geval nu het spook van het zwijgen. (Nog) niet staat vast dat hij actief ooit antisemitische dingen deed. Maar wie zwijgt stemt toe en dat is op zich al heel erg fout.

langzullenweleven | 01-12-20 | 10:18 | 2

Nee, wie instemt stemt toe. Wie zwijgt heeft misschien niets gehoord.

tipo | 01-12-20 | 10:21

Cliteur is een integer man. A) Hij denkt dat het partijprogramma van de FvD de partij definieert. B) Hij denkt dat Baudet geen dubbele boodschap kan verkondigen, maar zich altijd en helemaal schaart achter het partijprogramma. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Cliteur is te goed van vertrouwen, nog steeds. Enkel dat is hem te verwijten. Maar dat geldt voor iedereen die de FvD ooit sympatiek vond, inclusief ikzelf.

tipo | 01-12-20 | 10:14 | 3

Ja, maar Cliteur zweeg helaas en dat is fout. Ik, met u en anderen, vond de FvD sympathiek maar heb onmiddellijk opgezegd toen TB een wappie werd.

langzullenweleven | 01-12-20 | 10:20

@langzullenweleven 10:20: Cliteur is niet fout, maar hangt een kinderlijk principe aan. Iets is er niet, als je het zelf niet gezien of gehoord hebt. Nou ja, zo werkt het in de politiek of wetenschap dus niet.

tipo | 01-12-20 | 10:25

@langzullenweleven | 01-12-20 | 10:20: Ken anders genoeg andere groepen die hun mond houden van daden uit de eigen groep. Waar dan niks van gezegd mag worden wegens niet over 1 kam mogen scheren

Rotterdammert1965 | 01-12-20 | 10:50

Leest toch een beetje als "We hebben het niet geweten" van Rossum. Lekker de bruinkwast over het FVD uit te lopen smeren, en nou huillie huillie doen omdat de wokies vanuit het Linksisme dat stokje maar al te gretig overnemen. Schuldig door associatie is toch echt een dingetje in de huidige cancel culture! Had je kunnen, sterker nog MOETEN weten.

Maar probeer hetzelfde huzarenstukje nou eens tegen de antisemieten vanuit GroenLinks, de Socialistische partij, denk of nida... Dan komt er nog geen deuk in een pakje boter hoor!

Witte de With | 01-12-20 | 10:13 | 3
-weggejorist en opgerot-
HetGewoneNormaal | 01-12-20 | 10:33

Jeremy Corbyn is (in de UK weliswaar) ook aangepakt op zijn anti-semitisme. De FvD is een beetje met het Britse Labour te vergelijken, wat dit betreft. Of zo u wilt met de PvdA/SP./GroenLinks. En dat kaart Geenstijl altijd keurig aan: www.geenstijl.nl/4444501/pvda_d66_sp_...

tipo | 01-12-20 | 10:46

U heeft helemaal gelijk!

lanexx | 01-12-20 | 10:58

Mogen Sam&Moos moppen eigenlijk nog wel...?

grapjasz | 01-12-20 | 10:12 | 1

O Ja.... Wist je waarom Mozes het volk Gods door de woestijn naar het beloofde land bracht...?... simpel omdat 'ie niet met dat tuig over straat wou................

grapjasz | 01-12-20 | 10:15

Er niks gemakkelijker dan 'the voice of reason' uithangen door virtueel overal tegenaan te kopschoppen en vervolgens de grens te trekken bij geweld.

Schulzie | 01-12-20 | 10:12 | 2

Slaat als kudt op Dirk

bijna_raak | 01-12-20 | 10:38

Tja, GS wast de handen in onschuld? Je gooit eerst een bom op Baudet, de hele partij ontploft, en dan verbaasd zijn dat zijn kameraden voor het vuurpeloton worden gezet. Paul Cliteur is nog maar het begin op het lijstje mensen die dit te wachten staat. 'Shoot first ask questions later'.

GroetenVanUrk | 01-12-20 | 10:07 | 1

The great purge........ links rookt alle rechts georiënteerden uit en gooit ze voor de trein, Volkert had deze keer geen trek in de klus dus dan maar de morele schandpaal, bah

Habe das Gewust | 01-12-20 | 10:11

Wat wordt hier eigenlijk gevonden van de Sloveense popgroep Laibach?

grietmetgroenefiets | 01-12-20 | 10:00 | 2

Vreselijk middelmatige coverband met een intens slechte producer.

elfenstein | 01-12-20 | 10:10

Leben ist Leben? Sja... Geen idee of ze "fout" zijn of dat het koesteren van een imago is. Heb een latere plaat van ze en daar is niet doorheen te komen, zo saai.

Graaisnaaiert | 01-12-20 | 10:37

Een Joodse dame die nog leerde Joodsche te schrijven meldde: 'Ik had vroeger kippen. Als een aangepikt was gaan ze door tot hij dood was. Dit is nu onze wereld'.

Zoltan | 01-12-20 | 09:59 | 1

Zoltan. Dit heb ik ook al eens aangehaald. Dit zijn dan volwassen mensen hier op GS. Redelijke reaguurders die ik op dit item ook volledig onderuit zag gaan.
Gaan bijna zonder uitzondering af op hun persoonlijke emotie wat aversie heet tegen de persoon. Gaan er vol in al het andere lijkt vergeten. We zijn nu nog altijd primitief. Ik zeg 'we' om eventueel hahaha commentaar te onderscheppen.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 10:12

En deze man heb gelijk: 'U vindt dat journalisten een obsessie hebben met Forum, maar veel partijprominenten onderschrijven de kritiek.
“Dat is een zeer zorgwekkend verschijnsel. Je kunt niets meer aan de orde stellen of op een rationele manier over migratie, de grenzen of de EU praten, zonder dat die beschuldigingen erin gefietst worden. Dit is zo intimiderend, dat mensen zich gedwongen voelen in de morele overdrive te gaan en te zeggen dat wat de partij doet ‘heel erg gevaarlijk’ is. Rechtsfilosoof Ronald Dworkin zei al dat de vrijheid van meningsuiting ook moet gelden voor gekke opvattingen. Tegenwoordig staat het innemen van een liberaal standpunt gelijk aan fascisme of racisme.” ' Paul Cliteur in Trouw.

grietmetgroenefiets | 01-12-20 | 09:58 | 3

Cliteur is geen antisemiet, maar natuurlijk wel een apologeet van Baudet. Het zijn echter twee geheel verschillende dingen.

Beste_Landgenoten | 01-12-20 | 10:01

Griet, Zie Verwonderd hieronder op 9.56
Het is een grote afleidingsmanoeuvre.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 10:01

BL. Ik kan me niet voorstellen dat jij geen antisemiet ben of moderner gezegd pro-Palestina.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 11:59

Steeds over het antisemitisme hebben maar Jodenhaters een verblijfstatus geven is impliciet antisemitisme. Niemand in de politiek behalve FVD en PVV die zich daar zorgen om maken.

verwonderd | 01-12-20 | 09:56 | 3

Verwonderd. Ik kreeg eens een ban nadat ik in iets andere bewoordingen hetzelfde zei.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 09:58

@CalamityJane | 01-12-20 | 09:58:
Het antisemitisme onder links, onder het mom van "bezette gebieden", "landjepik" en "Palestijnen" is sociaal algemeen geaccepteerd; je kunt er zelf MinBuZa&Ha mee worden tegenwoordig. Ach, de hedendaagse maatschappij en politiek is de oogst van wat we sinds de jaren 60 en 70 hebben gezaaid. En niet alleen met de opkomst van migratie, het zit veel dieper. Afbreken van zuilen, de 1968 generatie, geopolitiek, het trauma van WO-II etc. etc. Met als resultaat dat we onszelf nodig moeten uitvinden of - en dat meen ik - het gaat echt een keer imploderen hier.

Graaisnaaiert | 01-12-20 | 10:51

Even los gezien van prof. Cliteur; Het was oorspronkelijk toch de bedoeling dat je op een universiteit met andere denkbeelden in aanraking kwam? UL is dus ook al bezig te verworden tot een safe space.

plamoen | 01-12-20 | 09:55

Joris mijn volgende link, zet ik neer teneinde te laten zien hoe het met de heer Pim Fortuyn ging, luister en herken dat er nu tov het FvD dezelfde krachten bezig zijn, allen wasten zij hun handen in onschuld en nee ik ben geen FvD'er, nee ik heb zelfs geen sympathie voor Baudet, maar ja ik wordt niet lekker als ik het anti-Pim-virus weer op zie staan, het 24/7 in de linksche media bashen van een persoon die in hun ogen niet deugd en dat dan altijd de Godwin komt en achteraf het cancellen van mensen die op eigen gevoel en waarnemingen af gaan, hier kennen jullie dit nog www.youtube.com/watch?v=YQMOxMtakgY

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:54 | 3

Maar Pim was dan ook zelf een ruziezoeker eerste klas. En ex-docent Marxistische Leer aan de RuG. Kan je nagaan.

Beste_Landgenoten | 01-12-20 | 09:59

U heeft helemaal gelijk. Fortuyn zat eerst ook bij Leefbaar Nederland, die hem er op vergelijkbare manier uit gooiden: toen deelden ze de stiekem opgenomen audio nog met het idee dat iedereen er schande over zou spreken, en Fortuyn werd er alleen maar sterker van. Bij Baudet hebben ze geleerd, dat ze het bij een paar vieze quotjes moeten houden uit een avond van vijf uur lang praten. Maar Baudet zal hier uiteindelijk ook alleen maar sterker van worden. En dan schieten ze hem uiteindelijk gewoon maar weer dood.

HetGewoneNormaal | 01-12-20 | 10:42

Conformisme is zo 2020... het nieuwe deugen!

Koning BongoBongo | 01-12-20 | 09:53 | 1

Een eentje hier en een tweetje daar en het FvD is gaar, Koning Bongo

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:55

"Signalen over beschuldigingen van" vager kan niet.

van Oeffelen | 01-12-20 | 09:43 | 1

Waar rook is, is klimaatfascisme.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 09:44

Ja, Van Rossem, je hebt figuren als Stolker en Smits de munitie geleverd om de etnische zuiveringen in gang te zetten. En nu een huilstuk dat het zo niet bedoeld was.

Schmalz | 01-12-20 | 09:40 | 8

@Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:57: trouwens wel een essentiëel verschil. Pim nam zijn verantwoordelijkheid door niet van zijn principers af te wijken en keihard door te gaan. Baudet door zijn verantwoordelijkhied te nemen af te treden.

Premier Trutte | 01-12-20 | 10:20

Nogmaals Bart heeft geen neonazi gebral de wereld ingestuurd niet de brallers de hand boven het hoofd gehouden en niet beweerd dat bijna iedereen die hij kent antisemiet is.

bijna_raak | 01-12-20 | 10:46

@bijna_raak | 01-12-20 | 10:46: Dat is wel waar en bijna raak. Maar kritiek was fanatieker en langduriger dan bij GroenLinks die straks op plek 9 met haar sister hoed op het vlaggeschip van de fanatieke islam in de 2e kamer laat wapperen.

Premier Trutte | 01-12-20 | 10:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Mag deze mop van de joodse moppentapper Max Tailleur nog wel?
Een discussie tussen een rabbijn en een pastoor:
"De narigheid als je rabbijn bent", zei de pastoor, "Is dat je nooit hogerop kunt".
"En een pastoor dan?"
"Die kan bisschop worden".
"En dan?"
"Dan kardinaal".
"En dan?"
"Dan kun je zelfs paus worden".
"En dan?"
"Goeie genade", zei de pastoor, "Wat dacht je dat een man kan worden? God?"
Waarop de rabbijn lachend antwoordde: "Waarom niet? Een van onze jongens is het gelukt!".

antonconstandse | 01-12-20 | 09:39 | 4

Deze is inderdaad wel grappig.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 09:46

Lopen 2 Joden door de Kalverstraat. Worden ze overvallen door 5 Marokkanen met messen en een pistol. "Je geld of je leven" is het commando. Waarop de ene Jood tegen de andere zegt: "Hier, je kreeg nog € 3000 van mij."

Premier Trutte | 01-12-20 | 09:52

@Premier Trutte | 01-12-20 | 09:52: Hiermee suggereert u iets lelijks over Marokkanen als groep (want 5)? Of heeft mijn humor mij verlaten onder invloed van de deugdiscussie?

Yrrab | 01-12-20 | 11:04
▼ 1 antwoord verborgen

Waarom geen onderzoek naar Bert Koenders die Toyota terroristen steunt? Mag niet van Mark, dus stinkt het daar héél hard!

Dombo65 | 01-12-20 | 09:35

Gender pronouns in je twitterbio. Dan ben je wel het meest sneue pisvlekje van het hele stel, hoor.

Stijlicoon | 01-12-20 | 09:34

Universiteiten zijn compleet besmet met postmoderne theorie, waarin objectieve waarheid niet bestaat (construct van het witte patriarchaat). Vreemde is dat ondanks het ontbreken van een objectieve werkelijkheid, er kennelijk wel maar 1 acceptabele werkelijkheid is.

geenspam | 01-12-20 | 09:32 | 2

Klopt, ik dacht een semester geleden dat het wel aardig zou zijn om deeltijd filosofie te gaan studeren. Aristoteles, Plato, Descartes, Kant, ik zag dat helemaal zitten. Natuurlijk is dat nog steeds de ruggengraat van het curriculum, maar de feminist critiques, gender issues en race privilige, van filosofen (meestal van die progressieve wijvon) waar geen hond op zit te wachten, krijg je er dan wel gratis bij. En je moet het nog serieus nemen ook, want anders krijg je je papiertje niet. Het werd zelfs letterlijk gezegd. Tussen Kant en Hegel lazen we opeens een vrouw uit de 18e eeuw. Eerlijk is eerlijk, het was op zich interessante literatuur, maar niet de Formule 1 onder de filosofen. Geen Hegel, en ook zeker geen Kant. Waarom we het dan toch lazen? Omdat de universiteit het aanbod te blank en te mannelijk vond en dit de bijdrage van de docent was aan een meer divers curriculum.

Stijlicoon | 01-12-20 | 09:46

@Stijlicoon | 01-12-20 | 09:46: Had formele logica (argumentatieleer, abstracte wiskunde) gekozen bij filosofie was u dat bespaard gebleven.

Sierstrip | 01-12-20 | 11:14

Misschien is Leiden bang dat ze bekend komen te staan als die universiteit die zoals cliteur zelf ook deed, werkloos toekeek hoe betrokkenen zich vies maakten met Jodenhaat.. Daarom even dit publiek signaal. Beetje gemakkelijk is het wel.

Beste_Landgenoten | 01-12-20 | 09:32 | 2

Kan ik me iets bij voorstellen. Maar het is volstrekt onacceptabel dat Cliteur daar met naam en toenaam genoemd wordt, terwijl hij zich niet kan verdedigen omdat er niet eens een concrete beschuldiging geuit is. Er zijn alleen "signalen". En het is nogal een heftig iets om iemand van te beschuldigen.

Van een universiteit met de statuur van Leiden verwacht je een volwassen reactie op zoiets: "Antisemitisme op de campus is onacceptabel, en we schromen er niet voor om maatregelen te nemen als studenten, docenten of faculteitsmedewerkers zich hieraan schuldig maken. We nemen klachten hierover dan ook zeer serieus". En dus niet: "We maken ons zorgen om Cliteur omdat hij protégé van een gevallen engel was"

Muxje | 01-12-20 | 09:47

@Muxje | 01-12-20 | 09:47:
Alsof het schoolhoofd van de lagere school in Braunau zich achteraf distantieert van Adolf Hitler, van wie later ook bepaalde signalen hem hadden bereikt.

Beste_Landgenoten | 01-12-20 | 09:58

Iedereen die het publiekelijk waagt om standpunten in te nemen tegen bijvoorbeeld de massa-immigratie en/of de EU ter discussie te stelt, wordt vroeger of later kapot gemaakt. Vanaf dag 1 wordt de jacht geopend met een fanatisme dat nooit voor mensen met linkse hobby’s aan de dag wordt gelegd. Ook Cliteur moet er nu aan geloven. Zo ongelofelijk triest dat ook Stolker weinig ruggengraat blijkt te hebben, al zijn mooie woorden over diversiteit aan de RUL ten spijt.

Choco Chanel | 01-12-20 | 09:31 | 1

Onderwijl sluipen de moslimbroederschap broeders/zusters het politieke bestel binnen, onderwijl sluipen de moslimbroederschap broeders/zusters binnen en komen kennelijk altijd op bestuurlijke of wetgevende plaatsen terecht. Het lijkt wel een plan van die Moslimbroederschap-lol-.
Oh ja er wordt van afstand naar gekeken, kijk maar
www.aivd.nl/onderwerpen/terrorisme/do...

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:47

Daarom was Trouw gisteren natuurlijk misschien wel de slechtste krant van Nederland en dit is de afrekening. Stuk van Svevo Akkerman: 'Ofwel: wat bezielt prof. dr. Paul Cliteur, tot vorige week senator voor Forum voor Democratie? Ik stel die vraag vanwege een lang stuk op treitersite GeenStijl. Daarin beschrijft Bart Nijman onder de titel ‘Het onverholen antisemitisme van Thierry Baudet’ hoe extreem de ­Forum-leider in kleine kring tekeerging, en hoe degenen die daarover aan de bel trokken bij Cliteur nul op rekest kregen.'
'Maar zaterdag voelde hij (Carel Stolker) zich toch gedwongen in te grijpen en te verklaren dat antisemitisme en racisme totaal onaanvaardbaar zijn, inclusief ‘het niet-afstand nemen daarvan’. Waarop Cliteur inderdaad afstand nam van deze rottigheden. Maar niet van Baudet.'

grietmetgroenefiets | 01-12-20 | 09:29 | 2

Je bloedeigen kind "Svevo" noemen, dat is pas treiteren!

Gen. Maximus | 01-12-20 | 09:37

@Gen. Maximus | 01-12-20 | 09:37: Die was duidelijk niet gewild !

Koning BongoBongo | 01-12-20 | 10:05

Bij Bol geen Zwarte Pieten boekjes meer maar wel Mein Kampf van ene A Hitler.
De kritische editie heet het dan eufemistisch.
www.bol.com/nl/p/mijn-strijd-kritisch...

General McAuliffe | 01-12-20 | 09:29 | 2

Ik zit niet te wachten op een Zwarte pietenboek met kritische commentaren...

Nuchternederland | 01-12-20 | 09:38

Misschien kan Thierry een boek schrijven over narcisme en wat dit kan doen met je leven en het leven van anderen ?

Koning BongoBongo | 01-12-20 | 10:07

En het ranzige aan die tweet van "dr" Smits is dat de racisme-kaart weer getrokken wordt. Antisemitisme is voor dat soort mensen alleen maar een nuttig fenomeen, te misbruiken om hun eigen schijnheilige deugagenda te kunnen vormgeven.
Jodenhaat kan ze niks schelen. Integendeel waarschijnlijk. Mogelijk relativeren ze zelfs de holocaust en profileren ze zichzelf als antizionistisch. Het zijn de dog whistlers van uiterst links.

De echte Stolwijker | 01-12-20 | 09:26

Weet je waar veel antisemitisme is?

Jawel in de Moslimbroeder/GL-gelederen.

Nederland80 | 01-12-20 | 09:23 | 1

Begin maar een Joodsrestaurant in 020 en zonder kogelvrij glas.

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:31

Je kunt wel doen of je weet wat er precies aan de hand is in de FvD en wie wat gehoord of gezegd of gedaan heeft maar dat doe je niet. Als insiders de media opzoeken is dat altijd met een doel. De karikaturen van GS helpen niet om het wel te snappen. Ze creëren beelden waar anderen weer op gaan reageren alsof het de werkelijkheid is.

dihydrogenmonoxide | 01-12-20 | 09:23 | 1

In een Amerikaanse context zou de FBI het Mueller rapport ruim met geenstijcitaten gaan voeden. Toch n beetje iets om trots op te zijn.

kaasfondue | 01-12-20 | 09:26

Hallo BLM-ers.
Welk land doet het beter qua niet racistisch zijn?
Nou?

Is dit nog nieuws? | 01-12-20 | 09:22 | 1

Marokko, Suriname, de Antillen, Turkije, Afghanistan, etc etc.

Nederland80 | 01-12-20 | 09:25

Ja maar lieve Geenstijl, dit gaat natuurlijk helemaal niet over 'vermeend racisme' of zoiets vaags, de bedoeling is om ervoor te zorgen dat iedereen weet dat als je met 'extreem rechts' omgaat je daarvoor de prijs zal betalen: gedeplatformed, beroepsverbod, uit de samenleving verwijdert.

Ze weten best wel dat Cliteur totaal niet racistisch is, de bedoeling is puur dat de volgende rechtse partij nog moeilijker aan goede mensen kan komen omdat iedereen weet wat de prijs is die je zal betalen.

Opslag Medium | 01-12-20 | 09:22 | 2

In die zin heeft Bart het voortbestaan van GeenStijl veilig gesteld. Ben benieuwd of later naar boven komt dat er een verbod by hearsay van mijn favoriete weblog zat aan te komen.

kaasfondue | 01-12-20 | 09:29

@kaasfondue | 01-12-20 | 09:29: Misschien wel, maar een substantieel gedeelte van de reaguurders leek het als een persoonlijk issue te zien, en die haken misschien af. Dus of het positief voor GS, durf ik niet te zeggen.

Nuchternederland | 01-12-20 | 09:37

Ik neem aan dat de universiteit van Leiden ook onderoek doet naar haar personeelsleden die banden hebben met de moslimbroederschap-fans van Groen Links?

Franker | 01-12-20 | 09:19 | 2

Tuurlijk niet.

Is dit nog nieuws? | 01-12-20 | 09:21

Kijk hoe nu processen gevoerd gaan worden vanuit Milieudefensie tegen Shell en wanneer je, met linken aan kan tonen hoe bepaalde lijnen lopen vanaf Milieudefensie, naar clubjes zoals VmO, waar enge personen uit voort komen(ik doe maar geen namen meer noemen).
Die nu via omwegen in de top en vlak onder de top van GroenLinks zitten en hoe die figuren kennelijk heulen met de Moslimbroederschap. Gewoon op het net hoor kun je interessante lijnen volgen, maar doe het maar niet want joris is 24/7 aanwezig, vreemd genoeg.

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:29

Van Rossem wil kennelijk heel precies de grens tussen Baudetweerzin en Cliteurrespect trekken. Dat mag natuurlijk, maar dat de besmeuring van Baudet een beetje afstraalt op Cliteur is natuurlijk niet zo verwonderlijk.

Stel trouwens dat ik een antisemiet ben. Dan mag je aannemen dat ik ook iets wil bereiken: Joden weg uit bepaalde beroepen, Joden beledigen en vernederen, Joden weg uit Nederland, Israël saboteren. Als ik dat rechtstreeks in mijn politieke programma aankondig maak ik niet veel kans op succes. Ik moet mijn doel dus heimelijk of indirect nastreven. Dan zou ik toch een groot voorstander van moslim-immigratie zijn, van moslimscholen, ik zou de Marokkanen ruim baan geven, ik zou DENK steunen en ik zou proberen de bewaking van synagoges af te schaffen.
Gek eigenlijk dat de antisemitische Thierry zo weinig in die richting onderneemt. Misschien wint zijn islamofobie van zijn antisemitisme? Het leven is maar ingewikkeld.

JvanDeventer | 01-12-20 | 09:19 | 1

Nou ja, wat voorafgaat aan wat van Rossem hier al dan niet doet is uiteraard de poging van sommigen om via 'guilt by association' Cliteur aan de schandpaal te nagelen. Cliteur verwijten dat hij al te blind is geweest richting Baudet is wat anders dan hem openlijk beschuldigen van antisemitisme, zo meen ik. Men is hetzelfde aan het proberen met Bart zelf, met Tante Bel, met iedereen. Ze moeten digitaal gelyncht worden, om maar een een willekeurige beeldspraak te gebruiken. Had een andere beeldspraak in gedachte, maar die gebruik ik maar niet.

Schoorsteenveger | 01-12-20 | 09:31

Donkere tijden keren terug.

Phantomas | 01-12-20 | 09:19

Oh ja, dat eeuwige "afstand nemen". Ook zo'n links dingetje, kennen we nog wel uit de culturele revolutie. Ook wel bekend als "kleur bekennen".

"Dus u bent ook tegen racisme?"
- "Elk weldenkend mens is tegen racisme"
"Dus u bent er ook tegen?"
- "Ik mag hopen dat ik wel tot het weldenkende deel der natie gerekend wordt"
"Maar bent u nu tegen racisme?"
- "Dat heb ik toch wel duidelijk gemaakt?"
"ZEG HET! ZEG DE WOORDEN!!"
- "... ja, ik ben tegen racisme..."
(redactie: "Yesssss we hebben hem het laten zeggen")

Muxje | 01-12-20 | 09:18 | 3

Showprocessen by media nu ook hier in Nederland.

kaasfondue | 01-12-20 | 09:24

"Ah, dus u ontkent dat u racist bent."
- "Ik ben tegen racisme, dus ja, dan ben ik geen racist, toch?"
"Ben u niet wat erg snel met ontkennen?"
- "Hoe bedoelt u? Ik begrijp niet..."
"Nou, de heftigheid waarmee u in de ontkenning schiet spreekt toch..."
- "Wat wilt u nu insinueren, dat ik..."
"Nee hoor, ik insinueer niets, ik constateer alleen maar dat u..."
- "Nou moet u toch echt ophouden..."
'Ik vind dat u wel erg in de verdediging schiet nu. Onbewust heeft u kennelijk..."
- "Kunnen we dit interview nu beëindigen? Prima. Goedendag."
"Dus u weigert te erkennen dat u diep in uw hart..."
- "..."
(redactie: "Yesssss we hebben hem")

Schoorsteenveger | 01-12-20 | 10:25

haha

sioux_ | 01-12-20 | 10:30

Ik heb helemaal niet het idee dat ik (actief) antisemitisme om mij heen zie. Of ben net zoals racist, ook per definitie onbewust een antisemiet? Misschien kan iemand een website www.antisemietofniet.nl oprichten met een paar vragen die je kan invullen en dan een score geeft.

Leptob | 01-12-20 | 09:18 | 4

Een poging. Antisemitisme komt in alle soorten en maten.
- De fascist. Rechtstreekse jodenhaat omdat. Zie je in een (vermoedelijk klein) deel van FvD.
- De evangelist. Zien Joden als het volk van god en steunen daarom Israël. Joden zijn echter "onwetend" omdat ze zich nog niet bekeerden tot Jezus, sterker nog "zij hebben hem gekruisigd". Zo "analyseren" ze de holocaust. Vooral binnen SGP en CU.
- Antifa's. Zien Joden als de nieuwe nazi's vanwege de Palestijnse "kwestie". Onversneden haat naar Israël. GL.
- Antizionisten. Salonfähige versie van (hoogopgeleide) antisemieten. Zogenaamd "redelijke" kritiek op Israël. Delen van D66, VVD en CDA (Van Agt, vd Broek).
- De islam. Bestaat zowel uit mocropubers en ander islamitisch straattuig als gewone moslimfamilies.

Allen dragen zij er aan bij dat een keppeltje in het straatbeeld ondenkbaar is geworden. Terwijl men bereid is in de strijd te sterven voor de hoofddoek.

De echte Stolwijker | 01-12-20 | 09:40

@De echte Stolwijker | 01-12-20 | 09:40: Kritiek op Israël moet kunnen. Het huidige kabinet aldaar bestaat voornamelijk uit hardliners.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 09:54

@De echte Stolwijker | 01-12-20 | 09:40: Meh. Zionisme is een stroming binnen het jodendom die niet heel veel verschilt van de stroming binnen de islam die streeft naar een kalifaat.
Een staat gevestigd op de grondbeginselen van een geloof is altijd verwerpelijk, ongeacht welk geloof het is. Het feit dat het ene geloof wat beschaafder is dan het andere (maar goed, minder beschaafd en primitief dan islam, dan moet je zoeken) doet daar niks van af.
Zo lang je mij er niet mee lastig valt, mag je verder elk imaginair vriendje aanbidden waar je zin in hebt.
Antisemitisme gillen als iemand bedenkingen heeft bij oa. het nederzettingenbeleid van Israël, is net zo dom en nietszeggend als islamofobie gillen als er weer eens een moslim zich ergens in een mensenmassa heeft opgeblazen.

TheEgg | 01-12-20 | 09:56
▼ 1 antwoord verborgen

Hoewel Stolker in die tweet Cliteur niet rechtstreeks van antisemitisme beschuldigt is de teneur van die tweet wel van dien aard. Misschien is hier toch wel sprake van smaad.

lekgoot | 01-12-20 | 09:17

Krijgt BLM dan toch gelijk dat alle blanken racist zijn? Want na Cliteur komt ook zijn vrouw aan de beurt waarom die met racist Cliteur getrouwd is. Dan zijn familie tot uiteindelijk iedereen verdacht is.

2voor12 | 01-12-20 | 09:17 | 3

Elke student die ooit een college van Cliteur heeft aangehoord.

Schoorsteenveger | 01-12-20 | 09:20

De Nederlandse universteit: wit sinds 1575.

kaasfondue | 01-12-20 | 09:30

De Arische prinsesjes.

GroetenVanUrk | 01-12-20 | 10:09

Heel Nederland is racistisch, heel Nederland is fascistisch, heel Nederland is xenofoob en vooral Islamofoob, heel Nederland moet dan ook antisemitisch zijn. Dat is wat the woke hebben besloten, en dus moet het bewijs bij die stelling worden gevonden.
Was destijds al zo bij de opkomst van het feminisme en de infiltratie van dat feminisme binnen de menswetenschappen. "Elke man is een potentiële verkrachter" heette het toen, en "de vrouw wordt systematisch door de man onderdrukt".. Dat waren geen hypotheses, nee dat waren stellingen, uit de lucht gevallen ware stellingen, en het enige wat vrouwenstudies te doen stond was om binnen dat mannenbolwerk het empirische bewijs te creëren dat door mannen binnen dat mannenbolwerk geaccepteerd zou moeten worden als doorslaggevend. Dat daarbij de regels die die mannelijke wetenschappen lieten gelden veranderd of afgeschaft dienden te worden werd door de dappere vrouwtjes niet als probleem gezien, die wetenschap was sowieso verziekt door al te patriarchaal denken, dus het was tijd om eens een frissen wind te laten waaien. En inderdaad, binnen vrouwenstudies werd het ene na het andere wetenschappelijke bewijs tevoorschijn getoverd en werden ontelbare artikelen geschreven en vele dikke boeken die alle ten doel hadden om het patriarchaat tot de grond toe af te breken.
The Woke, de nakomelingen van de neoarxisten, feministes en antifascisten van toen, hebben het nu voor het zeggen, en wat destijds voor de positie van de vrouw gold geldt volgens hen nu voor elke groep die als onderdrukt wordt gezien, of liever nog voor elke groep die zichzelf als onderdrukt definieert. Want het gaat om het ontmaskeren en ontmantelen van de patriarchale, nu als wit gedefinieerde instituties. Die moeten kapot.
Eén klein probleempje zie ik hier wel. The Woke hebben zelf erg veel moeite met de Joden. Die zijn voor hen ook wit, en eigenlijk ook geprivilegieerd, en onderdrukker, en dus geen slachtoffer. Dus antisemitisme is voor the Woke van een andere orde dan Islamofobie of transfobie. Dus die aanval op Cliteur c.s., in het kielzog van dedood van de Uil van Minerva, is waarschijnlijk wat overhaast en moet snel om kunnen slaan in een beschuldiging die anders en méér is dan een beschuldiging van antisemitisme. Dat past niet echt lekker. Verkeerde stelling, verkeerde insteek.

Schoorsteenveger | 01-12-20 | 09:16 | 1

Eens.

Ben Adam | 01-12-20 | 10:01

Cliteur was een van de weinige hoogleraren die het aan het begin van deze eeuw de moeite waard maakte om daadwerkelijk naar hoorcolleges te gaan. Hij kon prachtig vertellen en las niet, zoals de meesten, min of meer het boek voor. Hij leek een hele open geest te hebben die dingen van allerlei kanten kon benaderen. Ik heb me dan ook enorm verbaasd over de blinde vlek die hij voor Baudet lijkt te hebben. Op linkedin is hij naar mijn mening nog steeds niet duidelijk genoeg over het onacceptabele gedachtengoed binnen een deel van de jfvd en gaat hij allerlei semantische discussies aan. Ik vind het heel jammer. De berichten van de UL zijn natuurlijk ook zot. Die man werkt daar tientallen jaren en dit is natuurlijk helemaal niet nieuw. Inderdaad een staaltje deugen.

Olive | 01-12-20 | 09:15

Lieke Smits heeft de typische waanzinnige blik die eigen is aan linksen.

Ipv met man en macht te werken aan een coronavaccin zou het me verstandiger lijken met man en macht te werken aan een linksenvaccin. Veel beter.

HoogToontje | 01-12-20 | 09:13

het antisemitisme was al een lange tijd aanwezig binnen FvD en Cliteur heeft het over zijn kant laten gaan. Dus ik kan me voorstellen dat de universiteit hier vraagtekens bij stelt.

yeps | 01-12-20 | 09:10 | 4

Vraagtekens? Is angst gedreven. Ze zijn gewoon doodsbenauwd voor hun zgn imago. Geloof je werkelijk dat ze bij Cliteur antisemitisch gedrag op de uni gaan vinden naar aanleiding van de insinuaties dat hij een blind-eye toonde bij Baudet? Of zouden ze toevalligerwijs in deze zelfde week van de FvD tragedie opeens meerdere klachten hebben over zijn colleges (die overigens vaak opgenomen worden). Gewoon de sprong vooruit dat zij van alle blaam gezuiverd zijn. Cliteur is vooraleerst een wetenschapper, geen opruier.

Moresnetunited | 01-12-20 | 09:28

Waarom? Is het lidmaatschap van verkeerde politieke partijen nu ook al aanleiding tot een berufsverbot? Als er daadwerkelijke meldingen zijn van antisemitische uitspraken van Cliteur op de campus dan hebben ze een punt, maar "signalen over beschuldigingen" is echt veel te vaag.

Of mogen we nu ook vraagtekens bij elke moslim zetten omdat ze een geloof aanhangen met militante, terroristische, misogyne en staatsgevaarlijke trekjes, en ze daar geen afstand van nemem?

Muxje | 01-12-20 | 09:32

Volgens mij is Cliteur een rechtsgeleerde. De universiteit moet iemands politieke ideeën buiten beschouwing laten bij een beoordeling van zijn functioneren. Alleen op het moment dat de Rechtsgeleerdheid in het gedrang komt door die overtuiging kunnen ze gaan zeuren.

JvanDeventer | 01-12-20 | 09:34
▼ 1 antwoord verborgen

Op zich is het onderzoek prima als de conclusie, nadat ze niks gevonden hebben, maar is dat Lieke Smits uit haar nek zwamt. In die bewoordingen.

Sqbar | 01-12-20 | 09:09

De Universiteit van Leiden heeft zelf dit jaar de leerstoel Jodendom, de enige in Nederland, opgeheven.
Misschien een breder onderzoek doen bij die uni?

Bataafje | 01-12-20 | 09:08

Je kunt op vele manieren met iemand afrekenen, beschuldigen van racisme, fascisme of antisemitisme zijn de succesvolste.

Abu Bachouca | 01-12-20 | 09:07 | 3

Afrekenen. Gelukkig hoort dat niet niet thuis.

kaasfondue | 01-12-20 | 09:32

Je kunt op veel manieren iemand zwart maken...

Nuchternederland | 01-12-20 | 09:32

Wat raar is, is dat een beschuldiging van het aanhangen van marxistische, communistische of socialistische ideeën veel minder zwaar is, terwijl objectief gezien daar toch veel meer doden en ellende aan te wijten. Ik zeg dit zonder werkelijk fascisme, rascisme en anti-semitisme te willen bagatelliseren.

Pje911 | 01-12-20 | 09:45

Antisemitisme is er genoeg, maar daarvoor moet je niet bij Baudet of Cliteur gaan zoeken. Dan moet je gaan kijken bij de SP en Groenlinks en bij die gelukkig nog onbeduidende clubjes als Nida en Denk. En natuurlijk bij onze minder-minder Marokkanen en andere islamieten. Daar zit de jodenhaat, maar dat aanpakken is kennelijk iets te ingewikkeld!

kunstliefhebber | 01-12-20 | 09:07 | 6

Die onbeduidende clubjes die u hier aanhaalt zullen de komende decennia flink groeien en steeds meer invloed krijgen. Onderschat uw vijanden nooit!

Heelsum | 01-12-20 | 09:21

".. maar dat aanpakken is kennelijk iets te ingewikkeld!.."
Ligt te gevoelig. Het is de ene gevoeligheid die de andere wegdrukt. Dat gaat nu nog goed, maar straks niet meer. Er is een rangorde in gevoeligheden. Die verandert door de tijd heen, maar je kunt die verandering niet forceren.

Schoorsteenveger | 01-12-20 | 09:34
▼ 3 antwoorden verborgen

Er is heel veel antisemitisme in dit land en de rest van Europa. Er wordt alleen onderzoek gedaan op de verkeerde plekken en naar de verkeerde mensen.

ILF2 | 01-12-20 | 09:06 | 2

Enige voordeel van deze heksenjacht, want dat is het, is dat het een precedent schept. Voortaan kan elke uitspraak van elke moslim, want daar gaat het natuurlijk om, langs de "Cliteurmeetlat" worden gelegd.

En je kan er donder op zeggen dat ik het ga doen.

knutsel_ | 01-12-20 | 09:12

@knutsel_ | 01-12-20 | 09:12: Jij gaat het doen maar de politiek en de NPO niet. Die kijken wel uit. Zodra Peter R. de Vries het gaat doen dan verklaar ik dit land als gered.

ILF2 | 01-12-20 | 09:37

Krabbelt Bart nu weer terug? Cliteur en Baudet zijn beiden geen racisten/fascisten.

Jammer om te zien dat Geenstijl persé hard wil benadrukken dat zij echt tegen racisme zijn, door een FVD rel zo breed uit te meten. Dit terwijl je de kans ook kon grijpen bij D66(penthouse), Groenlinks(teveel om op te noemen)

fapkoning40 | 01-12-20 | 09:05 | 3
-weggejorist-
kaasfondue | 01-12-20 | 09:19

Geen eens tegengas en enig inzicht hoe of wat er aan de hand kan zijn bij GroenLinks en je wordt bijna gelijk gezwitsaltd, maar iig schopt Joris je weg, maar je kan bijna onophoudelijk ...... nou ja laat maar -----jorismezelfie------

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:21
-weggejorist-
TheEgg | 01-12-20 | 09:39

Deugen wordt nog eens een grote inhaker. Van links.... naar rechts.... Carnavalsdeuntje eronder en deugen maar.

Lorejas | 01-12-20 | 09:04 | 2

"Weet je wat ik wel zou willen zijn...
een deugertjeskonijn, een deugertjeskonijn..."

Zoiets?

Yrrab | 01-12-20 | 09:32

Ik vind zelfs dat Geenstijl Cliteur wel heel nadrukkelijk aabspreekt. Ok, het is mssn een van de meest aangewezenen, maar hij is niet verantwoordelijk voor wat Baudet uitvreet. In een FVDhierarchie staat hij ook gewoon lager dan Baudet. Hij mag blij zijn in het in hem gestelde vertrouwen, eisen is er niet bij.
En misschien wil hij ook wel achter de schermen bijsturen zonder de vuile was buiten te willen hangen.
En je moet ook serieus met de mogelijkheid rekening houden dat Baudet zich niet meer goed laat bijsturen. Dat blijkt uit zoveel.

Waar je wel vragen over kan stellen is dat er een afdeling in Leiden zit waar je allerlei ökofobische Erkenbrandteske kwesties kan gebruiken om titels te halen omdat Clitgeur het wel interssant vind.
Ok, in de wetenschap moet je vrij kunnen denken, MAAR van academici moet verwacht wordeb dat ze kunnen relativeren en open staan voor alle theoriën om die vervolfens met argumenten te pogen te weerleggen. Dat is wetenschap in de kern.
Hoe komt Baudet aan n diploma als hij zijn onderbuikgevoelens als intellectualiteit poogt te sluiten door enkel te luusteren en te citeren uit hem welgevallige excentriekelingen?
Die vraag zou zeker eens aan Clitgeur gesteld kunne worden.

Shoarmamasutra | 01-12-20 | 09:04

Goed idee joh, achter Baudet blijven staan. Succes daarmee.

knutsel_ | 01-12-20 | 09:04 | 5

@kaasfondue | 01-12-20 | 09:20: Ik snap Baudet niet. Je hebt jarenlang kunnen aanschouwen hoe Pin en Greet door de media worden gedemoniseerd. En dat is vrij simpel, gewoon naar de oorlog verwijzen en klaar is Kees.
Vervolgens kiest hij ervoor om provocerende stellingen te poneren want het gaat slechts om een theoretische discussie en meneer voelt zichzelf academisch buiten elke verdachtmaking staan, terwijl hij het boegbeeld van een nette rechtse partij is en om bovenstaande reden had moeten weten dat elk woord op een weegschaal wordt gelegd.
Een en ander heeft weinig met deugen te maken, deugen is voor mensen die naar de NPO en msm gluren en elke verdachtmaking voor waar aannemen. En dan wanhopig voor de buitenwacht proberen de schijn op te houden dat het niet op hen slaat.

knutsel_ | 01-12-20 | 09:35

@knutsel_ | 01-12-20 | 09:35: Narcism is a bitch . Baudet gelooft nu ook nog steeds dat ie een kans maakt op voortzetting .

Koning BongoBongo | 01-12-20 | 09:44

@Koning BongoBongo | 01-12-20 | 09:44: Dat is inderdaad behoorlijk "wappie", om maar eens een tegenwoordig veel gehoorde term te gebruiken.

knutsel_ | 01-12-20 | 09:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Joden vluchten 75 jaar dato weer massaal Europa uit. En dat komt volgens henzelf voornamelijk door 1 door-en-door verrot 'geloof' (lees: onuitroeibaar haatgif) en we weten allemaal welk.

Maar ach, de Joden zeggen het zelf maar ja, wat weten zij er nu van...?

Realism Is All | 01-12-20 | 09:03

Ik bewonder de staat Israël maar heb weinig op met de cultuur van de aangrenzende landen, ben ik dan ook antisemiet? Verwarrend allemaal.

HD50 | 01-12-20 | 09:01 | 2

Natuurlijk niet. Antisemiet is tegen de jodeb omdat t joden zijn. Wat u hebt is eerder tegen arabieren. Edoch omdat u t nadrukkelijk over de cultuur hebt zou een westers cultureel ingesteld Arabier in potentie gelijk behandeld worden. Het hangt van iemands visie af of dat helemaal niet of helemaal wel n vorm van discriminatie is.
Ik neig naar n eerste lezing: je mag mensen alleen kwalijk nemen waar ze ook reeel invloed op hebben. Een afkomst niet,

Shoarmamasutra | 01-12-20 | 09:08

Ik heb altijd begrepen dat arabieren ook semitische volkeren zijn, maar antisemitisme wordt toch altijd als synoniem voor jodenhaat gebruikt. De verwarring is dus begrijpelijk.

kunstliefhebber | 01-12-20 | 09:12
-weggejorist-
tuinslangop380volt | 01-12-20 | 09:01

Elseviers A. Ellian zit daar ook, deze rector was daar zo blij mee, dat daar van alles rond liep op die faculteit. Blijkbaar is hij ook aangestoken door het deugvirus. Dit virus is veel ernstiger dan SARS-CoV-2. Het haalt de complete Westerse beschaving omlaag en dan zak je dus terug in de wereld buiten het Westen. En dat moet je echt niet willen.

Nichtsneues | 01-12-20 | 09:01

Is geenstijl hier nu mede verantwoordelijk voor?

Toetsenbordcomplex | 01-12-20 | 09:00 | 6
-weggejorist-
Koning BongoBongo | 01-12-20 | 09:47

Absoluut! Of ze er trots op moeten zijn vraag ik mezelf af.

professorinopleiding | 01-12-20 | 09:53
-weggejorist-
GroetenVanUrk | 01-12-20 | 10:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Een razzia tegen slechte bestuurders zou wel goed zijn maar verrassend genoeg durft men daar net voor te kiezen. Dan maar weer de Joden erbij halen. Laf.

Deflatiemonster | 01-12-20 | 08:56

Cliteur is al langer doelwit in academia land. Ever since hij weg is gejaagd bij eenvandaag of hoe dat flutprogramma ook heet op zondag, many moons ago. Toen hij net iets te kritisch werd op massa immigratie en multikul.

Zo is ie al soort van gebanned op de RUG en zo zijn er vast meer (s)linkse uni's die andere meningen niet kunnen handelen vanuit hun safespace en Cliteur in de ban hebben gedaan. Overigens laf van RUL dat ze niet Cliteur op de man af noemde, maar meteen de gehele faculteit. Ze wisten dus dat ze niet zomaar hem van jeaudenhaat konden beschuldigen (want dat ga je hoogstwaarschijnlijk niet vinden) dus dan maar lafjes een hele afdeling erbij slepen om de cancel culture trollen op open riool twatter te pleasen.

Overigens weet ik niet of ik het eens moet zijn met het narratief dat Cliteur die kwajongen Bedet niet een draai om de oren heeft moeten geven. Ten eerste wat helpt een gesprek met iemand die (waarvan wordt gezegd) antisemitisch is? Alsof een gesprek dat kan veranderen. Ten tweede waarom specifiek Cliteur? Ja daar luistert onze Tjer vast wel naar, maar waarom zou hij niet naar bijv. Hiddema luisteren die zijn directe collega is?

Als laatste komt het mij vooral over dat men binnen FvD gewoon schaamteloos hebben meegelift met Terry toen het goed ging en zijn gebral maar voor lief namen. Maar zodra Eerdmans erbij kwam als enigszins geloofwaardige lijsttrekker besloten om Sjerry maar te lozen en wat dolkstoten in de rug te verkopen. En nu maar Cliteur als zondebok aanwijzen dat die het gebral van Sherry maar toeliet (terwijl ze zelf ook wat konden zeggen of eerder opstappen). En Hiddema durven ze kennelijk niet aan te pakken, misschien is Theo daar net iets te populair voor bij hun beoogde achterban.

Graaf_van_Hogendorp | 01-12-20 | 08:54 | 5

Beste Graaf gewoon Eens en anno 2020, wel beschuldigingen maar waar is de link naar beeld en/of geluid?
Wanneer er van die ellenlange gesprekken en uitingen van bruinhemden zouden zijn geweest, niemand zijn afluisteriphoneandroiddinges even aangezet?
Ja ik heb een vreemd "opzetje" gehoord, van ene Dennis die in opdracht van Wilfred Genee, buurvrouwen in nakende of in slippende toestand in de woning van Baudet aantrof, want die nakende en/of in ondergoed lopende buurvrouw van over de 50 zegt ie er dan even bij, was in de woning van Baudet en deed in slip open voor de postbode? Weet niet eens hoe dat afgelopen is, behalve dat Dennis in de staatsmedia zowel als bij de andere anti PVV anti FvD mensen aan mocht schuiven, voor zijn mistige verhaal. Verder iedere Baudet basher aan het woord, maar weinig geluid van de pro Baudet mensen, ja drie vragen aan mijn echte Held Hans Smolders, die er dan ook niets van begreep. Wel keek ik vreemd op toen Theo Hiddema & Hans Smolders kennelijk tegen het anti Tjerry geweld het genoeg vonden en weg gingen, maar ik weet niet goed en heb te weinig van die mannen alsmede van Cliteur gehoord. Ik zou zeggen beste Beau waarom niet eens een tafel met Theo Hiddema, Hans Smolders en Paul Cliteur. Misschien omdat de cancel media hun vizieren nu op hen richt en wilt cancellen? Want Paul Cliteur gaat nu op de korrel en zal net zoals Bram Moskofiets gecancelled gaan worden.

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:15

@Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 09:15: Inderdaad opvallend dat het allemaal uit de tweede dan wel derde hand is, al twijfel ik niet aan sommige uitspraken, omdat ze ook in het gedachtengoed van FvD passen: bijvoorbeeld een blank Europa ga je niet bereiken door immigratie door te laten gaan enz.
Maar wat is daar mis mee? waarom mag je je cultuur niet beschermen? Mensen van buiten Europa, met een andere huidskleur en godsdienst, hebben altijd een andere cultuur. Moet je dat in Nederland verplicht accepteren en ze alle ruimte geven om te groeien? Ben je een nazi als je dat niet wilt, en dus een blanker Europa wilt dan wat de voorspellingen zijn voor over 10, 20 , 50 jaar?
Omdat nazi's dat ook wilden?
Dan ben je ook een Hitler als je vegetarisch bent en van honden houdt.
Framen is zo makkelijk.

Nuchternederland | 01-12-20 | 09:27

@Nuchternederland | 01-12-20 | 09:27: De mensen die vluchten voor die islamstaten en islamoorlogen nemen jammer genoeg die ellende mee naar hier en willen Hun Kultuur nu aan Ons opdringen en doen dat via duistere moslimbroederschaps kanalen.

Theo-Pim-Riv | 01-12-20 | 10:03
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
HetGewoneNormaal | 01-12-20 | 08:52 | 1

Is er nog nieuws over de moslimbroederschap verheerlijking binnen groenlinks? Of is dat intussen stilzwijgend geaccepteerd?

PhallusObesitas | 01-12-20 | 08:52 | 3

Die blijft gewoon op de lijst. Sssst. Niet meer over hebben. We moeten wel blijven deugen.

Lorejas | 01-12-20 | 09:01

Eigenlijk was het niet eens nieuws. GL is altijd al een fan van de moslimbroederschap en IS geweest. Kun je lekker "divers" doen. Uiteraard wel onder voorwaarde dat het niet bij jou in de buurt is hè!

TheEgg | 01-12-20 | 09:01

@TheEgg | 01-12-20 | 09:01:
Het vervelende voor GL is dat zodra madam doekje gaat doen wat doekjes-in-dienst-van-broeders doen, namelijk wegkijken bij de homohaat, dierenleed en vrouwenonderdrukking, ze niet anders meer kunnen dan kiezen. Dan kiezen ze waarschijnlijk voor hun eigen principes, dus groen en lgbhtbbq, waarna die broeders verhaal komen halen en dat loopt meestal niet zo best af.

elfenstein | 01-12-20 | 10:05

De juiste oplossing voor het verkeerde probleem: als rector magnificus zou ik me meer zorgen maken over het niveau van de promovendi binnen die faculteit. Maar ja, dat bekostigingsmodel hè?

Rest In Privacy | 01-12-20 | 08:52

Déjà vu ....?
Inquisitie

Rest In Privacy | 01-12-20 | 08:51 | 1

Wie ziet u als Torquemada?

Koning BongoBongo | 01-12-20 | 09:51

CIDI wordt ook al van antisemitisme verdacht. Dat Baudet kapot is, is voor links natuurlijk niet genoeg. Helemaal uitmelken.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 08:50 | 1

CIDI is veel makkelijker te pakken op moslimhaat. Wacht maar af.

elfenstein | 01-12-20 | 10:06

Antisemitisme is wijdverbreid onder ca. 1,5 miljoen inwoners van dit land. Maar dat gaat niet benoemd worden, want Wilders

de visser | 01-12-20 | 08:48 | 2

Hebben we al zoveel Finnen?
Wat was Wilders toch visionair met zn vragen..

NumbNuts | 01-12-20 | 08:56

@NumbNuts | 01-12-20 | 08:56: Blijft toch vreemd dat je iemand z'n gelijk niet mag benoemen . Alle misstanden door moslims zijn en blijven losstaande incidenten.

Koning BongoBongo | 01-12-20 | 10:13

De Leidse universiteit gaat nig steeds gebukt onder de lafheid als instituut bij het ontslag ven Meijers.

Dat op dezelfde universiteit er we mensen met ruggegraat zaten, in die tijd weten we uit Soldaat van Oranje.

Helaas is het instituut nu nog steeds een collectie laffe takken. Bukken voor de bezetter, daar blijven ze goed in.

Glasgow Argus | 01-12-20 | 08:47 | 2

Cleveringa ? Niet echt een laffe tak meen ik. Deze rector tot voor kort ook niet, ‘zijn’ Leo Lucassen mag in de Volkskrant gaan vertellen dat Baudet logischerwijs een antisemiet zou moeten zijn.

Nichtsneues | 01-12-20 | 08:57

De grootste Leidse blamage is natuurlijk geweest het collaboreren met, en deelnemen aan, de hetze tegen Wouter Buikhuisen.

De hetze waarmee Links iemand kapot heeft gemaakt omdat hij er een (wetenschappelijke!) mening op nahield die niet matchte met het door Links gewenste wereldbeeld....
Bij gebrek aan inhoudelijke argumenten, heeft er onder aanvoering van Hugo Brandt Corstius alias Piet Grijs (ja inderdaad, de vader van..) een heksenjacht plaatsgevonden.
Waarbij Leiden als volwaardige bruinhemden, haar hoogleraar heeft laten vallen.
Toen was cancelen + de-platformen al in de mode, bij LInks...

michelpen | 01-12-20 | 18:35

Maar nou echt doorpakken he, laffe dweil van een rector. Dus echt onderzoek naar anti-semitisme. Even de stofkam door de afdeling, en alle praktiserende moslims staan buiten. Uiteraard inclusief alle studenten.

TheEgg | 01-12-20 | 08:44 | 2

Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

BrutusBosch | 01-12-20 | 08:53

Prima voorstel

Zult-eter | 01-12-20 | 09:52

Het glorieuze naoorlogse verzet van Nederlandje. Strijders zijn het.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 08:44 | 2

Misschien moeten we de linksen toch eens vertellen dat de oorlog al 75 jaar voorbij is...

HoogToontje | 01-12-20 | 09:27

@HoogToontje | 01-12-20 | 09:27:
Het is zinloos. Aanklagers zullen blijven aanklagen. Dit land, onze media, al tientallen jaren een dramadriehoek. Het wordt alleen maar erger.

Rest In Privacy | 01-12-20 | 09:35
-weggejorist-
Ohnesorg | 01-12-20 | 08:43 | 1

Ik verwelkom juist deze nieuwe aflevering in deze soap.

Mag ik vanaf deze plek Leiden adviseren om Leo Lucassen hoofd van de commissie te maken? Die is hoogleraar (universitaire lui vinden in algemeen dat alleen academici iets kunnen), in Leiden (ik dacht eigenlijk dat in Groningen zat, maar goed Leiden dus hij kent daar de weg), en heeft zich gezien zijn laatste Volkskrant column al ingewerkt in het onderwerp.

TheOtherWhiteMeat | 01-12-20 | 08:41 | 3

Oh, @Conifeer was me al voor met de Leo Lucassen namedrop.

TheOtherWhiteMeat | 01-12-20 | 08:42

De GeenStijl redactie is al gevraagd een cie te vormen.

kaasfondue | 01-12-20 | 09:23

In Groningen had je in de jaren 90 ook al veredelde leraren maatschappij ( ideologisch linksdragend dus ), al zal dat per faculteit nogal verschillend zijn geweest.

Graaisnaaiert | 01-12-20 | 10:07

Aan dat thuis ̶t̶w̶i̶t̶t̶e̶r̶e̶n̶ werken van die hoogleraren zou ook wel is aan een onderzoekje gewijd kunnen worden.

van stampij | 01-12-20 | 08:41

Alsof iemand nog geînteresseerd is in FvD.

Ze zijn dood.
De paar leden die nog niet hun partijboekje bij het oud-papier hebben gelegd, zullen bij de komende verkiezingen niet meer genoeg stemmen krijgen. Deze gaan allemaal naar de PVV.

Dus ook Annabel moet weer op zoek naar betaald werk.

hangtiet met knoop | 01-12-20 | 08:39 | 7

@heldheino | 01-12-20 | 09:01: Het is jammer dat Baudet in al zijn narcisme zijn ruiten zo hard heeft ingegooid. Ik ben er iig wel klaar mee, Nederland is fukt.

Vanilla | 01-12-20 | 09:31

Annabel is meen ik gekozen in gemeenteraad, senaat en provincie. Dus die zit er nog tot 2021/2023

Shoarmamasutra | 01-12-20 | 09:38

De strijd om de 10 (?) senaatszetels kan losbarsten; ze kunnen nog een hoop blokkeren of juist fiatteren.

Graaisnaaiert | 01-12-20 | 10:05
▼ 4 antwoorden verborgen

Laat me raden Leo Lucassen die ook in Leiden zijn onzin verkoopt is een van de grote gangmaker in dit NSB verhaal.

Conifeer | 01-12-20 | 08:39 | 5

@Aristotalloss | 01-12-20 | 09:16: Die systemen zijn niet fout, wel hun markante leiders. Onze democratie kent ook foute leiders die bijvoorbeeld groepen mensen (PVV) uitsluiten, fascisten dus.

Zult-eter | 01-12-20 | 09:58

Leo, niet toevallig dezelfde professor-progaganda die drie dagen daarvoor nog een een Twitter-oproep had gedaan om VizierOpLInks te bruinhemden, dwz oproepen aangifte te doen bij Twitter om VOL te de-platformen...

michelpen | 01-12-20 | 18:38
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl