achtergrond

Geenstijl

Universiteit Leiden is een domme kleuterschool

Brand safety, vroom deugen en schijnheiligheid zijn goedkoper dan eerlijkheid.

De leeftijd waarop we dachten dat aan een universiteit allemaal slimme mensen werken, ligt al een tijdje achter ons. Maar aan de Rijksuniversiteit Leiden proberen ze wel heel hard te benadrukken dat vrome schijnheiligheid en deugen inmiddels hoger op de ladder van het wetenschappelijke discours staan dan zelfstandig denken. Maakte rector magnificus malignicus Carel Stolker - doorgaans toch niet de grootste vijand van de VvMU - zich zaterdag nog belachelijk door meteen te knielen voor een trut met pronouns in haar twitterbio, inmiddels is de boel geëscaleerd naar een full blown onderzoek naar dingen die helemaal niet aan de hand zijn: "de gegrondheid van beschuldigingen van antisemitisme". 

De taal waarin dat onderzoek maandagavond werd aangekondigd, is ook zo lekker hypercorrect omfloerst: "De afgelopen week hebben het college van bestuur signalen bereikt over beschuldigingen van antisemitisme binnen een afdeling van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Daarnaar wordt onderzoek gedaan."

Nee, je hebt Kamerkandidaten van Forum voor Democratie naar buiten horen treden met verklaringen over antisemitische tirades uit de mond van Thierry Baudet en je hebt op GeenStijl aansluitend een lang artikel gelezen met getuigenissen over vergelijkbare uitingen van laag allooi, waar een rode draad met nalatigheid van professor Paul Cliteur doorheen is geweven: hij is herhaaldelijk gewaarschuwd, deed daar niets mee, en toen eindigde het verhaal uiteindelijk op GeenStijl. Sad. Vorige week gaf hij ook nog een stom interview waarin hij zijn blinde vlek over Baudet etaleerde.

Maar: Nergens is Cliteur zelf beschuldigd van antisemitisme, noch lijkt er iemand te bestaan die denkt dat hij antisemitisch gedachtengoed zou koesteren. Ja, Miko Flohr, maar die is van GroenLinks dus die splinter telt niet zolang die de balk van z'n eigen Moslimbroeder op de kandidatenlijst van GL niet uit zijn oog haalt. Of Chris Aalberts, die na wat voelt als zeventien jaar obsessief stalken een Baudetboek geschreven heeft dat niemand leest omdat anderen een beter boek geschreven hebben over des poedels kern.

Vroomheid is gratis, Stolker. Om niet te zeggen: gratuit. En Cliteur mag zich achter de oren krabben, desnoods in derde persoon, over waarom hij nooit handelde op waarschuwingen, getuigenissen en alle alarmbellen over en rond de Forumtop, met name bij zijn geliefde wonderjongen Thierry. Look where it got us now, om het maar in de moderne moedertaal van de wetenschap te zeggen. Maar een complete, onschuldige afdeling met een stofkam op antisemitisme onderzoeken: politiek correcte schijnheiligheid van het allerlaagste allooi. Een razzia tegen dertig rechtsgeleerden, zo je wil.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.